sâmbătă, 27 septembrie 2008

Legenda lui Mucius Scaevola (semnal de alarma, NU avertisment, pentru confraţii imobiliari)

În urmă cu vreo 2-3 săptămâni am făcut trimitere în cadrul unui comentariu la următorul articol care se baza pe citate luate din gura lui Bordei Ionuţ (Eurisko):

"Pretul apartamentelor din blocurile si vilele vechi continua sa creasca in ritm ametitor. Se preconizeaza ca, in urmatorii ani, preturile acestora vor creste pina la o valoare de zece ori mai mare decit cea actuala. Adica, ceea ce costa astazi 100.000 de euro poate sa ajunga, in citiva ani, la un milion de euro.

Motivul acestui trend? Iminenta integrare in Uniunea Europeana si de aici, alinierea preturilor inclusiv cele de pe piata imobiliara. Preturile apartamentelor in blocurile vechi sint corecte si vor continua sa creasca, in paralel cu cele ale locuintelor din imobilele noi, cel putin asa cred specialistii de pe piata imobiliara romaneasca.


"Preturile apartamentelor vechi sint acolo unde trebuie sa fie, iar acestea se vor majora in continuare, desi nu se va mai inregistra aceeasi evolutie spectaculoasa de pina acum un an sau doi", spune Ionut Bordei, directorul departamentului vinzari al companiei imobiliare Eurisko."

- 7 plus, 6 iulie 2006 (eu am preluat articolul acum via Hotnews: http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1169552-pretul-locuintelor-inzecit.htm)

Stăteam şi mă gândeam zilele astea, oare câţi tineri şi-or fi luat câte o cotineaţă comunistă în ultimii 2-3 ani, de multe ori cu sacrificii enorme (credit pe 30 de ani, strâns de gât părinţii, socrii etc.), cu credinţa sinceră că investiţia lor se va înzeci în următorii ani?

Mulţi. Foarte mulţi. Acum însă totul se dovedeşte un balon de săpun.

În contextul ăsta nu e de mirare că blogul meu ajunge să aibă un trafic halucinant şi articolele ziarelor care comentează situaţia din piaţa imobiliară ajung să adune zeci, sute de comentarii de la cititori mai mult decât pasionaţi de domeniu. Este clar că în ultimii ani "investiţiile" imobiliare au devenit un sport de masă în România, sport pe care românii l-au practicat cu frenezie... până mai ieri.

Tot în acest context aş vrea însă să fac referire la o legendă din Roma antică care e plină de tâlc în duritatea ei. Legenda lui Mucius Scaevola.

Când regele etrusc Porsena a atacat Roma, romanii, care nu erau prea pregătiţi din punct de vedere militar, s-au gândit că modalitatea cea mai simplă de a respinge atacul e să-l omoare pe atacator. Aşa că l-au trimis pe un tip, Mucius Gaius, să îl asasineze pe regele etrusc. Mucius s-a strecurat într-o noapte în tabăra etruscă şi din greşeală a omorât pe altcineva.

Porsena, furios, a ordonat uciderea lui Mucius. În timp ce-şi aştepta pedeapsa acesta a fost văzut de gardieni cum îşi ţinea cu nonşalanţă mâna dreaptă deasupra focului de tabără, lăsând-o să ardă. Intrigaţi de comportamentul lui Mucius s-au adresat lui Porsena care l-a luat la rost pe prizonier. "De ce îţi arzi mâna? Nu te doare?" La care Mucius i-ar fi răspuns: "Îmi ard dreapta pentru că te-a ratat. Sper ca următorul roman să nu mai greşească aşa cum am greşit eu." Înspăimântat la vederea tăriei de caracter a acestui soldat roman, Porsena l-a întrebat: "Şi mai sunt mulţi 'asasini' care se pregătesc să mă omoare?" Răspunsul lui Mucius a fost: "E o listă cu vreo 300. Eu eram primul. " Porsena a dat ordin imediat ca Mucius să fie eliberat şi trimis înapoi la Roma şi chiar în acea noapte a ridicat asediul, gândindu-se că dacă pe urmele lui mai sunt alţi 300 de asemenea soldaţi romani, cu siguranţă unuia îi va reuşi misiunea. Mucius a devenit un erou legendar al Romei antice şi a fost supranumit ulterior "Scaevola", adică "Stângaciul" - fiindcă rămăsese beteag de dreapta.

Bun, ce vreau să zic cu asta? Păi eu zic că legenda e plină de tâlc. Domnilor imobiliari, nu vă jucaţi cu focul!

Zecile, sutele de comentarii pe care articolele pe tema preţurilor le adună pe internet arată cantitatea imensă de ură care s-a strâns împotriva voastră de-a lungul timpului din partea unei întregi generaţii! Nu vă mai jucaţi cu declaraţiile, că nu e de joacă!

Gabriel Zamfir, de la UNIM, declară public în vădită batjocură faţă de ceea ce se întâmplă în realitate în piaţă:

"Preturile la apartamentele si casele noi nu vor scadea mai mult decat sunt acum in targuri. Cine asteapta sa scada piata ca sa cumpere mai ieftin se inseala. Va cumpara mai scump, sau se va duce catre o oferta capcana si-si va lua teapa. Cumparatori, cautati sa cumparati acum, faceti o analiza, sunt suficiente oferte, uitati-va la istoricul firmei, fiti atenti si cumparati", transmite Gabriel Zamfir." - Hotnews

Ce reacţie trezesc declaraţiile lui Zamfir (una din multele...)?

"de te-as prinde...
ce ti-as mai sifona fata, Zamfire!

Din cauza ca au existat interese s-au dat diverse legi de guverne care te-au ajutat pe tine si pe altii (dupa cum dicta interesul).
[...]
Da-te-n mamica ta [...]
" - comentariul lui Ovidiu, anonim.


Domnilor "lideri" imobiliari, ar fi bine să înţelegeţi că destul de mulţi oameni care fac parte din generaţia tânără vă urăşte urăsc [mersi Elzorab!] mai rău ca pe Ceauşescu. Fiţi responsabili în primul rând pentru voi înşivă şi familiile voastre şi nu mai declaraţi tâmpenii! Astăzi încep să apară reacţii de genul ăsta pe forumuri (=violenţă de limbaj), mâine s-ar putea să vă treziţi în faţa blocului cu cineva "nervos" nu doar din gură, şi o palmă virtuală să devină un sănătos şut în fund real.

Spre deosebire de Ceauşescu nu vă protejează nimeni. Nu uitaţi că v-aţi expus mutrele prin toate ziarele. Case la suprapreţ nu au cumpărat doar tinerii cuminţi care preferă să mănânce margarină pe pâine ca să-şi poată plăti rata ci şi rackeţi de la Craiova sau manelişti din Valea Jiului. La o întâlnire faţă în faţă cu asemenea indivizi s-ar putea să aveţi dificultăţi majore în a le explica noţiuni complicate precum cererea solvabilă, criza financiară internaţională, balon imobiliar, declaraţii de marketing.

Chiar aşa de iresponsabili aţi ajuns, să nu vă mai pese nici de voi?!

PS [în loc de comentariul cu numărul 13:] Da, postul de mai sus e dur. Uitaţi-vă însă ce reacţii încep să apară din partea oamenilor simpli (nu cred că "Ovidiu" ăla o fi vreun politician de top care stă să comenteze articole online) în discuţiile despre piaţa imobiliară. Trăim într-o ţară în care violenţa fizică e la fel de prezentă ca flegma pe care ţi-o iei la stop dacă ai demarat cu 1 secundă de întârziere după ce se pune culoarea verde. În urmă cu câteva zile un om a fost omorât în bătaie într-o gară pentru simplul motiv că a îndrăznit să sară coada la casa de bilete. Femeile din România sunt bătute sistematic şi metodic de un procent important al soţilor lor. Pe zebră rişti să fii făcut terci de vreun handicapat care trebuie neapărat să gonească cu 120 km/h (şi care de obicei nu primeşte nicio pedeapsă). Certuri banale, între vecini sau prieteni, se lasă cu împuşcături (mai deunăzi televiziunile au transmis în direct înmormântarea acelui interlop din Craiova care a fost împuşcat de amicul lui pe care l-a fraierit la cărţi). Etc. Nu zic mai mult. Cine vrea să înţeleagă ceva, n-are decât.

257 de comentarii:

«Cel mai vechi   ‹Mai vechi   201 – 257 din 257
bordeiash spunea...

@b

Mda, buna observatie. Foarte dureroasa mai ales pentru cei la care rata depaseste 50% din venituri. Practic, majoritatea nu mai poate economisi nimic mult timp si daca au cumparat pe varful bulei nu vor avea zile usoare. Din cate stiu, la creditele luate cu avans (consistent chiar) valoarea ipotecii este mai mica decat valoarea de piata a apartamentului in momentul cumpararii. Cam 80% din valoarea lui. Daca nu e asa, va rog sa ma corectati.

Iar o astfel de situatie va pica precum un baros in capul celor disciplinati si resemnati in a-si plati ratele lunar. In cazul Romaniei, va pica chiar un mod de viata, un model de a-ti construi un viitor, de a-ti intemeia o familie, de a crede in unele valori materiale si morale indinspensabile unei civilizatii ce se vrea europeana.

belly spunea...

@b

Tu platesti diferenta intre valoarea ipotecii si valoarea de piata doar in cazul in care vrei sa vinzi apartamentul. Nu o platesti in cazul in care intri in imposibilitate de plata.

belly spunea...

Valoarea de piata este stabilita de catre evaluatorii, membri ANEVAR, agreati de banci.
Sa stiti ca valorile de piata date de evaluatori nu sunt foarte "reale" cat timp ele se bazeaza pe ofertele luate de pe internet sau dupa niste contracte de vanzare-cumparare "umflate". Si totul din cauza ca ANCPI tine secrete valorile tranzactiilor din ultimul timp.
Au fost o gramada de evaluatori care pentru 100 EUR iti supraevaluau proprietatea ca sa poti sa iei mai multi bani de la banca. Insa acum incepe sa se schimbe situatia, evaluatorii care supraevaluau au inceput sa piarda credibilitatea bancilor si nu mai primesc clienti. Singurii evaluatori care vor fi agreati de banci vor fi cei care au "reputatia" ca dau valoarea de piata "reala".

Inainte sa se introduca necesitatea raportului de evaluare, valoarea de piata a proprietatii era considerata cea din antecontractul de vanzare-cumparare (va aati seama ce a insemnat asta).

belly spunea...

http://www.zf.ro/eveniment/piata-imobiliara-va-continua-sa-creasca-insa-nu-cu-30-ca-pana-in-prezent-3248414/

"El a adaugat ca pe piata rezidentiala exista un deficit de cel putin un milion de locuinte si tocmai acoperirea acestui deficit asigura potentialul de crestere pe segementul de piata rezidential"

Foarte interesant.
Ai naibii romani, se inmultesc mai repede ca iepurii :))

Unknown spunea...

http://www.bloombiz.ro/video/1/
?video_preview=g-zamfir-unim--
preturile-apartamentelor-noi-
au-atins-limita-de-jos

Mare specialist dr Zamfir asta, intai sustine ca nu pot scade preturile ca deja au ajuns la limita de jos dar pe parcursul interviului recunoaste ca se construieste in medie cu 600/mp plecand de la 350 cu un profit al dezvoltatlorului de 20%. mie imi da can asa: 600+(20%*600)+ pret teren 200=925 sa zicem 1000 pe metru patrat. Pai de la 1000 (pret Mediu) pana la 1800-2000 e drum cam lung domnu Zamfir. Poate puteti sa explicati diferenta asta de bani cui ii revine? Dumneavoastra pentru ceea ce debitati?

nestor spunea...

Cam cum ar trebui facuta evaluarea unui apartament, daca nu prin comparare cu alte apartamente similare ca structura, pozitie, dotari, etc?
Acum cinci ani o garsoniera era evaluata la 5000 de euro, acum este evaluata la 50 000. Cand a fost tampit evaluatorul, atunci sau acum? Ce este de fapt valoarea reala a garsonierei?
Nu are sens sa discuti despre valoare decat la un moment precizat de timp pentru ca este o marime dinamica, de proces.

Este ultima data cand mai spun ceva pe tema pretului corect sau a valorii reale, cine vrea sa inteleaga bine, cine nu, are si de la mine o intrebare: care este temperatura reala a apei?

qwerty spunea...

@B

Nu stiu de unde ai dedus tu ca nu inteleg fenomenul din SUA :)

Eu cred ca am fost foarte clar:

Preturile vor scadea si la noi, dar nu vom avea fenomenul din SUA unde foarte multi renunta la o ipoteca pe motiv ca s-a devalorizat casa, in primul rand pentru ca in Romania NU POTI sa faci asta (decat daca esti de buna credinta, adica daca demonstrezi ca NU MAI POTI PLATI).
Sigur ca e posibil sa avem situatii in care, ca si in SUA oamenii sa nu mai poata sa plateasca ratele dar nu despre asta vorbeam eu.

Revenind la planul de 700 mld din SUA, ma indoiesc ca stii exact ce contine, pentru ca nici publicul SUA nu stie exact ce contine, inca nu s-a adoptat deci... cred ca aici iti dai putin cu presupusul.
Ideea cu planul e simpla: acele ipoteci toxice ambalate frumos in CDO-uri au fost cumparate la un pret si trecute la activele bancilor; azi ele nu mai valoreaza foarte mult iar bancile nu vor sa le vanda la pretul pietei ci pretind ca le tin pana la maturitate, si ca intre timp ei nu mai imprumuta nici un ban doar asa de-al dreq -- "nu le cumparati la preturile supraevaluate, noi nu mai imprumutam nici un $(si pe motiv ca cei care au fost expusi la ipotecile toxice dau faliment si falimentele se tin lant si deci nu stim daca ne mai vedem sau nu banii imprumutati inapoi) si toata economia se duce de rapa".

qwerty spunea...

@B & @ando

Da, punctul 1 asa cum il expuneti voi e o surpriza pentru mine, pentru ca eu am inteles mereu ca el se refera doar la cazul in care nu mai poti plati ratele, adica banca, de buna credinta iti cere sa-i platesti restul de bani (tot imprumutul).
Nu am cunostinte de drept, dar nu prea cred ca e legala prevederea respectiva si nu am auzit de nici un PRECEDENT (logic ca inca nu avea cum sa se produca).
Nu prea vad nici cum poti sa APLICI prevederea respectiva pentru ca ar fi foarte multi in aceasta situatie, nu vad bancile sa scoata la vanzare garantiile... in plus toata treaba s-ar taragana destul de mult cu procese in care proprietarul demonstreaza ca el e de buna credinta (plateste ratele), ce se intampla cand valoarea creste din nou (iti da banca banii inapoi?).
Deci ma indoiesc, pana nu vad un PRECEDENT.

dcg spunea...

qwerty,

Nu s-a aplicat inca deja faimosul punct 1 a lui b sau cel putin nu am auzit noi despre cazuri de genul asta. Ce trebuie sa pricepem noi este faptul ca banca si-a lasat inca o portita de actiune in relatia cu clientul... portita pe care banca o poate deschide sau poate doar sa ameninte ca o va deschide atunci cand aceasta considera ca este in avantajul ei.

Anonim spunea...

bre, care-i faza cu "buna credinta" ?
nu de alta, dar mi-e lene sa caut pe google legi (tampite) din rromania. eu unul stiu ca aici in tarile civilizate (adica Canada) exista ideea de faliment personal. adica chiar daca ai servici, poti sa te duci frumos si sa te declari in faliment, ca asa vrea muschiul tau. moment in care nu mai trebuie sa platesti nici o rata la nici un credit (imobiliar, de nevoi personale, etc.). bine, amanuntul "nesemnificativ" e ca ti se lichideaza toate bunurile proprietate personala, mai putin o valoare de vreo 35 de mii de dolari. dupa care o iei de la 0 cu istoricu de credit.
deci, in rromania nu exista ideea de faliment al unei persoane fizice ? (ca mie mi-e prea lene si sunt prea beat ca sa caut pe net :D )

dcg spunea...

Nu, in Romania nu exista legea falimentului personal.

Piratul spunea...

Mi-am dat seama ca Manole are mare dreptate cu acest post dur.

Aseara am fost sa vad o garsoniera de pe Bulevardul Balcescu, la 50 de metri de Inter. Nu ca sa cumpar, nu e inca momentul, ci ca sa mai miros piata.

Un propietar cu limbaj corporal disperat si un stil de vanzare citez "plec in america si vand urgent, mai am oferte de la x,y,z". Era neras, imbracat neglijent, cu niste bube rosii ciudate pe fata, vorbea foarte ilogic, cel putin pentru mine. Cerea 45 000 euro. Garsoniera era o maghernitza interbelica intr-un bloc ce avusese bulina rosie, acum e in curs de consolidare.

Am primit dupa aceea actele imobilului pe mail. In ele scrie ca omul acesta a cumparat vara trecuta, exact acum un an, cu 80 000 euro (!) acest...spatiu, ca garsoniera nu e, n-are nici dus sau cada, doar o buda, fara chiuveta.

Omul asta cred ca e un speculant. O fi crezut pe domnul imobiliar si pe aia de la ziare care ziceau vara trecuta ca imobiliarele doar cresc. o fi facut credit la banca pentru "investitie". Daca nu poate plati, ce o sa se intample cu el? Daca nu are nici un ban, poate ajunge la puscarie?

Daca ajunge la puscarie, si altii ca el, vor fi o multime de puscariasi cu motive sa ii urasca de moarte pe acesti oameni care le-au distrus viata cu minciunile lor.

Cum o sa fie oare sa fii un imobiliar cu vre-o 100 de puscariasi care te urasc de moarte pe urma ta? Daca un interlop a fost impuscat in Craiova pentru o mana de carti, care e "rasplata" pentru 80 000 euro si ani de puscarie?

Andrei Stroiescu spunea...

@nestor

Uite un raspuns pentru tine:

1. in termeni absoluti (teorie, realitatea de moment), temperatura reala a apei, este cea pe care o masori la un moment dat. Si aici logica ta e ok (caci pare a functiona doar in termeni absoluti). Insa chiar si asa, temperatura apei poate sa varieze DOAR intre doua puncte de minim si maxim bine stabilite: 0 grade si 100 grade. Odata depasite valorile respective (in plus sau minus) apa nu mai este apa. Ori devine abur, ori gheata. Facand o paralela, in termeni absoluti, pretul real (adica al realitatii de moment) al apartamentelor este cel care se plateste la momentul respectiv (ceea ce afirmi si tu). Si exact ca la apa, el poate varia doar intre valori de maxim si minim. Minimul este 0, maximul nu are o valoare absoluta predefinita (insa el exista). Problema este ca pana acum s-a tot zis ca maximum cresterii preturilor se situeaza la plus infint, ceea ce tocmai s-a dovedit o minciuna sfruntata (ca dovada, preturile scad). In clipa de fata, valoarea de maxim ramane cea mai mare valoare inregistrata pana acum.
2. In termeni relativi (practica, realitatea de ansamblu), temperatura reala a apei este media intre cele mai folosite valori (se foloseste - de catre oameni - destul de rar apa la 0 grade, la fel si cea la 100 grade). Daca ai sa faci un grafic cu valorile astea o sa-ti dea un... clopot al lui Gauss (unde pe x ai valorile de temperatura de la 0 la 100 grade celsius, iar pe y frecventa folosirii acelor valori). Tinand cont ca de faptul ca apa rece de la robinet are cam 5-10 grade iar cea calda 30-50 grade, o medie a acestor valori iti va da temperatura reala a apei (cea practica, nu cea teoretica).
Si pentru carcotasi, intrucat nu mi-am propus sa detemin in mod exact temperatura reala a apei, faptul ca la robinet e posibil sa fie alte temperaturi decat cele aproximate de mai sus nu invalideaza raspunsul (esenta ramane aceiasi).

Problema la tine este ca de obicei faci rationamente in termeni absoluti, care se pot dovedi adevarate in teorie, insa insuficiente (si de aici catalogarea ca gresite) in practica. De aia poti sa gresesti in conluzii practice, chiar si cand teoretic poti sa ai dreptate.

Multumit de raspuns? O zi buna.

belly spunea...

@Nestor

"Cam cum ar trebui facuta evaluarea unui apartament, daca nu prin comparare cu alte apartamente similare ca structura, pozitie, dotari, etc?"

Sa stii ca evaluarea nu este chiar asa de simpla precum crezi. Necesita si "un pic" gandire.
Valoarea de piata este valabila la data evaluarii si in conditiile pietei de la momentul evaluarii.
Marele dezavantaj al evaluatorilor este faptul ca lucreaza pe oferte in loc sa lucreze pe tranzactii (care de altfel nici ele nu prezinta incredere).

Iar faza la elementele pe care le-ai enumerat tu nu prea a contat pana acuma in ochii vanzatorilor (nu conta daca era din '70 sau '85, nu conta daca era fara finisaje, etc, si asta stiti toti foarte bine). Evaluatorii (cel putin cei pe care ii stiu eu) au incercat sa tina cont de ele insa sau lovit puternic de reactia bancilor si a clientilor. Daca ar fi fost sa se tina cont cu adevarat de valoarea de cost (tot un fel de valoare de piata) nu mai ajungeau apartamentele la preturile astea.
Incercati voi sa explicati unui om care are apartament de 3 camere in Dristor, Titan, Drumul Taberei, Militari, etc, in bloc din '70 ca normal apartamentul lui ar valora 60-70 mii EURO. Va imaginati cum faceau cei de la banca si clientul??

Nu e chiar asa de usor sa stabilesti valoarea de piata....

Andrei Stroiescu spunea...

@nestor
"Nu are sens sa discuti despre valoare decat la un moment precizat de timp pentru ca este o marime dinamica, de proces."

Exista "valoare de moment", pe care tu tinzi sa o confunzi cu "valoarea reala", pentru ca pari sa nu faci diferenta intre realitatea de moment - cea pe care o consideri tu "reala" - si realtitatea de ansamblu - cea considerata "reala" de common sense (bunul simt). Ai auzit de expresia "Esti rupt de realitate?" Crezi ca se refera la cineva care brusc nu mai exista (interpretare ad literam) sau la cineva care pierde imaginea de ansamblu? Tocmai aceasta expresie este o dovada ca bunul simt intelege prin "realitate" realitatea de ansamblu, nu cea de moment. Rvenind. Bunul simt spune in acest caz (preturi imobiliare) ca valoarea reala este cea de pe termen lung (deci nici 5.000, nici 50.000 ci cel mai probabil o medie, daca plecam de la ipoteza ca acestea sunt valori de minim si maxim).

belly spunea...

Si inca o chestie pentru toti.

Ca sa afli valoarea terenului pe care vrei sa construiesti ar trebui facute niste studii ample la zona respectiva. Sa vezi cat de rpd si la ce pret pot fi absorbite respectivele locuinte.
Mai trebuie stabilit si eternul raport Venit/mp. Insa la noi in Romania nu exista astfel de studii.

belly spunea...

Andrei, foarte tare explicatia ta. Ar trebui introdusa in manualele scolare.

Sincere felicitari pentru explicatia cu temperatura apei.

qwerty spunea...

@Piratul

"Daca nu poate plati, ce o sa se intample cu el? Daca nu are nici un ban, poate ajunge la puscarie?"

Daca e de buna credinta nu ajunge la puscarie.
Astea sunt niste aspecte foarte interesante oricum.
De exemplu, daca ai o datorie, exista un plafon legal pana la care ti se poate opri din salariu (50%?) dar sunt aproape convins ca nu e 70%(dupa ce ti s-a scos la vanzare tot ce ai) ....

nestor spunea...

Andrei, eu iti recomand sa te limitezi la analizele economice, pentru ca este evident ca la fizica esti pe dinafara.
Daca nu ma insel, in urma unor complicate analize economice ai ajuns la concluzia ca pretul corect al unei garsoniere ar fi in jur de 5-10 000 de euro. Deci cam atat cu ancorarea in realitate.

belly spunea...

http://www.curierulnational.ro/Economie/2008-10-01/Popp%3A+Daca+se+anuleaza+TVA+de+19%25%2C+apartamentele+s-ar+putea+ieftini+cu+16%25

Interesanta ideea...

nestor spunea...

Belly, stiu exact ce presupune o evaluare pentru ca am facut deja una. Este un document care tine seama de foarte multe aspecte, lista fiind lunga. Eu doar am amintit doua, trei mai evidente, pentru restul era etc.

belly spunea...

Nestor nu ai inteles nimic din nici una din analizele lui Andrei.
Am eu impresia sau mereu intelegi ceea ce vrei?

belly spunea...

Nestor, una e sa iti faca cineva un raport de evaluare (adica ca tu sa il folosesti) in care iti explica pe scurt principalele motive pentru care a ajuns la valoarea de piata din raport si una e sa face evaluari. In al doilea caz vei vedea de fapt ca evaluarile in Romania nu sunt bune de nimic. Standardele pe care se efectueaza evaluarile sunt cele internationale (in principal cele din Canada - unde au stabilit standardele). Insa in Canada preturile tranzactiilor nu sunt tinute secret spre deosebire de Romania (asta e cel mai mare impediment). Iar in Romania a mai contat si faptul ca proprietarii s-au rupt de realitate (ce daca apartamentul meu e din 1960, are niste pereti din caramida grosi de 1 metru; ce daca al meu e din 1970 si am si eu niste gresie si termopane, uitate la vecinu sa vezi cat cere; ce daca terenul meu are deschidere de 14 metri, io am pozitia mai buna decat a lui x-ulescu; apartamentul meu din C. Georgian e mai central decat unul din Dristor). Acestea sunt doar o parte din "explicatiile" date de proprietari sau agentii imobiliari......

nestor spunea...

Prima data m-am oprit la "temperatura apei variaza numai intre 0 si 100 de grade".

Abia acum am citit chestia cu temperatura reala a apei: deci asa, temperatura reala a apei este o medie care se masoara la robinet. Foarte tare frate! Promit ca o sa te fac celebru cu rationamentul de mai sus.

B spunea...

@qwerty, eu incercam sa spun ca faci confuzie intre planul de sterilizare a CDO-urilor de 700 mld dolari cu care spera sa salveze bancile de la faliment ele strangand datorii cu care au dat credite care nu trebuiau acordate unor clienti care nu aveau de unde sa le plateasca pe termen lung. Clientii pe langa ca nu aveau de unde sa le plateasca au achizitonat proprietati supraevaluate neavand educatia financiar (acelasi lucru s-a intamplat si la noi). Al doilea concept a fost fondul de garantare a ipotecilor viabile prin care guv. SUA incearca sa nu accentueze mizeria oamenilor care se trezesc pe drumuri in conditiile in care au venituri sa isi plateasca ratele dar nu au sume de 20% sau 50% din valoarea ipotecii pentru reconstituirea garantiei intre imprumutul initial si val. actuala de piata a acelei ipoteci!

Aici guv. Romaniei trebuie sa invete, dar sa invete lectiile care trebuie. El, ar putea sa ajute cei care platesc ratele sa nu ramana in strada daca au venituri sa plateasca ratele dar nu au bani sa contituie acele diferente de pret. Eu nu as vrea ca guv. Romaniei sa sprijine pe criterii politice si spaga bancile si sa le cumpere ipotecile acordate unor clienti care nu ar fi trebuit sa primeasca imprumut in prima instanta si care au intrat in incapacitate de plata! Dar cum traim in Romania pun pariu ca atunci cand criza va fi evidenta si la noi se vor lua cele mai proaste masuri. La noi o ipoteca toxica s-ar caracteriza printr-o garsoniera de 20 mp evaluata initial la 80k cu ipoteca cu avans de 5% in Rahova asa cum s-a mai afirmat pe blog!

@canadianul, tu prezinti datele incomplet. Exista 2 concepte la americani:istoric al creditului (credit history) si faliment personal (personal bankcrupcy). Cand intarzie plata unei rate debitorul apare in credit history si la urmatorul imprumut are o dobanda sau rata mai mare. Daca nu plateste de loc nu mai primeste credit de la nici o banca. Atunci el poate declara falimentul personal, adica stergerea acestui istoric al creditului. Dar, there is a catch, falimentul se poate declara o singura data in viata, altfel toti cei din SUA si Canada ar putea sa traiasca intr-un ciclu continuu de credit si faliment urmand ca fiecare faliment sa stearga cu buretele toate creditele acumulate anterior si tot asa!

dcg spunea...

Belly: "Interesanta ideea..."

Pana acum, scutirile sau reducerile de TVA nu au condus la ieftinirea produsului final. Ce te face sa crezi ca de data asta ar fi altfel?

belly spunea...

Mie mi s-a parut foarte interesanta partea cu : daca TVA-ul in valoarea de 19% s-ar elimina preturile ar putea sa scada cu 16%. DE CE????
Cei 3% diferenta unde sunt????

belly spunea...

Nestor. Daca tu ai pus intrebarea "Care este temperatura apei" te rog sa dai si rapsunsul in conditiile in care tu zici ca explicatia data de Andrei nu este buna.

Dar explicatia este buna:
APA, ca substanta exista intre tempratura de 0 grade Celsius si 100 grade Celsius. Andrei a explicat faptul ca temperatura apei (in intervalul 0-100 grade) este subiectiva.

Iar ca sa facem referire la apartamente:
Pretul minim este pretul de constructie (real) iar pretul maxim este pretul dat de raportul venit pe metru patrat de constructie. Faptul ca in lume nu s-a mai tinut cont de nivelul de maxim al intervalului se numeste balon imobiliar.
Iar pretul "real" al apartamentelor variaza in intervalul mai sus numit in functie de foarte multi factori (cat de mult isi doreste lumea sa aiba proprietati imobiliare, banii pe care ii au, situatia socio-economica a tarii, etc.).

qwerty spunea...

@B

Eu nu stiam ca exista problema cu garantiile la ipotecile viabile, mersi de informatie.

La noi nu cred ca o sa mai aiba bani nici de pensii, despre cumparat proprietati supraevaluate nu cred ca poate fi vorba :)

Piratul spunea...

Tocmai m-a sunat omul din povestirea de mai devreme. A scazut la 30 000 ... :)

shark spunea...

putin off topic:
de pe realitatea.net
"Nu plecaţi în străinătate pentru salarii mai bune, pentru că la noi, economia merge foarte bine", a fost mesajul lui Tăriceanu către viitorii ingineri

link: http://www.realitatea.net
/700-000-de-studenti-incep-astazi-
anul-universitar_357182.html

B spunea...

@ belly:
"Mie mi s-a parut foarte interesanta partea cu : daca TVA-ul in valoarea de 19% s-ar elimina preturile ar putea sa scada cu 16%. DE CE????
Cei 3% diferenta unde sunt????"

Poate te pot ajuta eu: sa presupunem ca avem o proprietate de 200 euro la care se adauga TVA 19% in valoare de 38 Euro adica pret cu tva 238 Euro.
Regula de 3 simpla:
238 Euro ..........119%
x (scaderea)........19%
x = 238 euro x 19% / 119% = 238 euro x 15.96%(procentul din intrebarea ta)= aprox 38 Euro. Cu alte cuvinte 16% din suma cu TVA inseamna 19% din suma fara TVA adica 38 euro cnf exeplului de mai sus. Daca nu ma insel in aceeasi capcana a cazut Bodu cu ceva timp in urma cand la o televiziune i s-a dat o problema cu calcului TVA-ului.

nestor spunea...

Explicatia este stupida din cateva motive.
Apa exista ca substanta
(H2O) si sub 0 grade C si peste 100 de grade C.
A vorbi despre subiectivitatea sau obiectivitatea unei marimi fizice este absurd.
Temperatura este o marime instantanee. Singura notiune care are sens este temperatura medie pe o anumita perioada de timp. Dar din nou, este absurd sa consideri ca media pe o anumita perioada de timp este mai valida sau mai corecta sau mai justificata decat media pe alta perioada de timp.
In final, nu inteleg de ce se simt toti obligati sa-si dea cu pararea in lucruri pe care nu le inteleg sau nu le stapanesc.

costica spunea...

,,Acum cinci ani o garsoniera era evaluata la 5000 de euro, acum este evaluata la 50 000. Cand a fost tampit evaluatorul, atunci sau acum? Ce este de fapt valoarea reala a garsonierei?"
In nici unul din cazuri.Fondul imobiliar ar trebui sa fie controlat de catre stat,la fel ca si resursele tarii,energia,apele,aerul, asa cum se intampla in tarile care au guverne responsabile, nu al nostru,evident.Pute de la o posta a prosteala. Cel mai rau e ca guvernul ingaduie bisnitarilor,de orice natura ar fi ei,spolierea sistematica a poporului si crearea de clase sociale profund antagonice.Asta, in timp,va duce la mari miscari sociale. Istoria se repeta intotdeauna iar unii nu invata niciodata din greselile altora.

dcg spunea...

Belly,

De data asta rad in hohote :)

Putina matematica, ne intoarcem la gramatica atunci cand se intoarce Ioan.

Produsul y = 100 lei +19% TVA = 119 lei.

Statul renunta la cei 19 lei deci, producatorul reflecta asta fidel in pretul de vanzare => produsul ajunge sa coste 100 lei.

Aplicam regula de 3 simple:

119 (pret vechi) ---- 100 (%)
100 (pret nou) ------ X (%)

X = 100*100/119 adica ~84%

Adica produsul nostru a suferit o reducere de 100-84 = 16% :)

dcg spunea...

Mda, am postat in acelasi timp cu b, dar sper ca treaba este clara.

belly spunea...

Nestor, tu deja o dai in diverse rau de tot. APA, modul in care toata lumea o percepe este lichidul pe care il bei, il folosesti la spalat vase, rufe, pe corp, etc.

Daca mai iei cu starea apei asta e o alta treaba.
Pentru majoritatea oamenilor de pe aceasta planeta cand le zici de apa ei se gandesc instant la APA in stare LICHIDA.

Stiai ca apa isi schimba densitatea la 4 Grade Celsius?

belly spunea...

Cristi si B, ca sa va explic de ce am gandito prost (explicatia de 19% si 16%), sau mai bine zis este faptul ca azi nu prea am avut de munca :) si am inceput sa "gandesc" prea mult si sa pierd din "vedere" lucrurile elementare.
Multumesc pentru explicatii, ambele au fost foarte bune. Sper ca in continuare daca mai fac greseli (si sigur voi face) sa ma corectati la fel de repede si bine cum ati facuto acuma.

Multumesc.

PS. Pot sa o dau la intors si sa zic ca a fost un test pentru voi? :p

dcg spunea...

Merge si asa daca o sa ne raspunzi la intrebarea "Ce reducere procentuala este necesara pentru a se anula o scumpire anterioara de 100%" :)

belly spunea...

Sper ca nu o sa ma tachinati prea mult :p

Anonim spunea...

Corectii:
Exista apa lichida si la 300 grdC daca presiunea e mai mare de 100 atm.
Densitatea apei variaza cu temperatura pe tot domeniul. Intre 0 si 4 grd are loc o usoara inversare de trend. La 4 grd dens e maxima de aceea pluteste gheata. Doar borul mai are aceasta proprietate.

belly spunea...

Nenea Cora, eu am specificat ca vorbim de APA care este pe intelesul tuturor (0-100 grade).
Deja o dam in cunostinte de fizica. :p

Dar faza cu marirea densitatea apei intre 0-4 grade poate sa o explice cineva? (profesorul de fizica din liceu a zis ca nimeni nu stie).
Daca cumva stiti va rog doar sa spuneti surse argumentate stiintific.

Anonim spunea...

@ piratul

"Era neras, imbracat neglijent, cu niste bube rosii ciudate pe fata, vorbea foarte ilogic, cel putin pentru mine."

Clar si evident ! Bubele rosii arata o scadere ireversibila si iminenta a pietei iar fatul ca "vorbea foarte ilogic, cel putin pentru mine" intareste certitudinea scadrii pietii...
...sau arata niste probleme majore de logica ale piratului...desi nu cred ! N-are cum !
:-)))))))))))))))))))))))))))))))

Anonim spunea...

@belly

"Mai trebuie stabilit si eternul raport Venit/mp. Insa la noi in Romania nu exista astfel de studii."

..ba exista ...si te anunt ca esti fericitul castigator al unui pret de 1500 E/mp.
Ca nu sti tu e altceva, dar nu conteaza oricum, ca nu despre asta vorbeam.
Seara buna !

nestor spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
nestor spunea...

Nu este nici un mare mister, este doar o coincidenta a faptului ca la aceasta temperatura miscarea moleculelor favorizeaza o distributie optima a fortelor intramolecurare care tin uniti atomii de oxigen si hidrogen, aranjandu-se intr-un mod mai impachetat decat in structura cristalina obisnuita a ghetii, cea hexagonala. Pentru ca exista si alte forme neobisnuite de cristalizare in care apa inghetata este mai grea decat apa lichida.

Apa poate fi incalzita mult peste 100 de grade celsius in conditii atmosferice normale, cu conditia sa fie de puritate mare si in repaus complet. Similar, poate fi racita mult sub 0 grade celsius.

belly spunea...

Olandezule.
Zi-mi te rog unde gasesc studiul acela. Ca m-ai facut al naibii de curios.

Si te rog sa nu te eschivezi la aceasta rugaminte.

belly spunea...

Multumesc Nestor pentru lamurire.
Chiar interesanta (intotdeauna m-am enervat ca nu stiam, iar cand aveam posibilitatea sa ma interesez uitam cu totul de problema).

nestor spunea...

Cu placere.

belly spunea...

Olandezule. Pana imi arati studiul acela, o sa iti aduc aminte de 3 ori pe zi (dimineata, la pranz si seara :p).

Anonim spunea...

@ belly

...mea culpa ! Studiul se refera la raport cost-pret nu venit-pret !!!
Eroarea mea. Mi-o asum...
Pe de alta parte insa stau si ma gandesc ce relevanta are un studiu venituri - pret . Cel putin pt. piata apartamentelor noi (pt. apartamentele vechi inteleg de ce are rost).
Sau sa explic mai plastic : o analiza venituri - pret de vanzare a apartamentelor noi are tot atat relevanta ca o corelatie intre greutatea melcilor la nastere si productia de orz la hectar pe anumite tipuri de cernozioame.
Ce vreau sa spun este ca daca te chinui probabil ca poti face ceva legaturi (lant trofic, regn animal si vegetal etc) dar relevanta este aproape zero pt. fenomen. De fapt este chiar zero !

O zi buna !

Anonim spunea...

@ all

Si sa nu uit : iata un nou motiv de "ieftinire" a apartamentelor ...

http://www.gandul.info/actualitatea/certificatul-energetic-obligatoriu-pentru-tranzactii-imobiliare.html?3927;3252988

Cum spuneam - o piata libera, transparenta si nebirocratica ne va asigura pe teremen mediu preturi corecte ale caselor. Vi se pare ca ne indreptam catre asa ceva ?

:-)))

belly spunea...

Olandezu.

Un studiu venit/mp este necesar pentru a vedea cat de repede ar fi absorbit un proiect. El este necesar mai ales pentru apartamentele noi (sa vezi daca sunt clienti care cumpara apartamente la 2000-2800 EUR/mp).
Studiile de genul acesta costa o gramada de bani si necesita o perioada relativ indelungata de timp.

belly spunea...

Iar faza cu certificatul energetic mi se pare o idee foarte buna. Ar trebui sa stii cand te muti in apartament cat de bine este izolat (asta mai ales la apartamentele vechi)

ionut spunea...

Olandezu

"Pe de alta parte insa stau si ma gandesc ce relevanta are un studiu venituri - pret"

N-are nici o relevanta!
In schimb are relevanta (maxima) studiul venituri-pret de vanzare!
Cu alte cuvinte, daca nu ai studiat raportul asta o dai in bara! Construieste tu case in somalia cu celebrul de acum 1400 euro/mp si incearca sa le vinzi!Cand ajungi la concluzia ca nu poti, incepi sa apelezi la psihologia de doi bani de genul : cumparati acum ca e oferta , maine se scumpesc, daca luati acum si vindeti peste un an luati de 2 ori banii si va imbogatiti fara sa faceti nimic, etc. si in ultima instanta daca nu mai merg "aburelile" astea te milogesti la guvern!!
In anul 2000 cand am achizitionat primul ap.valuatorul a stabilit o valoare de 9000 de $. In anul de gratie 2008 acelasi ap. este evaluat de aceeasi persoana la 80000 de euro.
Raspunde-mi te rog de unde aceasta diferenta, dar te rog nu face nici o referinta la venituri, ca vorba ta , n-are nici o relevanta!

Piratul spunea...

Directorul Lehman Brothers a fost batut de un angajat. Or mai fi fost si altii dar asta de la Lehmans e cel mai vestit.

Piratul spunea...

Americanii se sinucid pe capete din cauza crizei financiare

Autoritatile din SUA sunt ingrijorate de numeroasele cazuri de sinucidere din ultima vreme, provocate de criza financiara.

Ele se tem ca situatia economica dificila a tarii ar putea duce la tot mai multe acte violente, așa ca incearca sa-i convinga pe cetatenii americani sa apeleze la ajutor profesionist, relateaza AP.

Liniile fierbinti care ofera ajutor persoanelor cu probleme psihice sunt suprasolicitate, iar serviciile de consiliere sunt la mare cautare.

Totodata, adaposturile pentru victimele violentei domestice sunt pline. Vicarul Bisericii Sfanta Treime din centrul districtului financiar al New York-ului a spus ca "oamenii au senzatia ca le este tras covorul de sub picioare".

Oamenii nu au la cine sa apeleze, asa ca multi dintre ei suna la linii de prevenire a sinuciderilor. Numarul telefoanelor la aceste linii a crescut cu peste 16% in ultimul an si ca multe dintre solicitari au legatura cu banii.

"Foarte multi oameni ne spun ca pierd totul. Isi pierd casele, slujbele", a explicat Virginia Cervasio, director executiv la un centru de prevenire a sinuciderilor din Florida.

http://www.ziare.com/Americanii_se_sinucid_pe_capete_din_cauza_crizei_financiare_-435295.html

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   201 – 257 din 257   Mai noi› Cele mai noi»

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?