duminică, 12 octombrie 2008

Cum calculează "specialiştii" cererea solvabilă?

Asta e din categoria "no comment", pentru că ne lasă cu gura căscată:

"In lipsa unor date oficiale, necesarul de locuinte doar din Bucuresti a fost estimat spre exemplu prin raportarea suprafetei totale a cladirilor de birouri, de aproximativ un milion de metri patrati; la o medie de zece metri patrati disponibili pentru fiecare angajat, ar rezulta ca in jur de 100.000 de persoane lucreaza intr-o cladire moderna de birouri doar in Bucuresti - persoane care ar trebui sa aiba macar in proportie de 50% venituri peste media locala si care ar avea nevoie de o noua locuinta."

--

Sursa: Business Magazin

370 de comentarii:

«Cel mai vechi   ‹Mai vechi   201 – 370 din 370
mobutu spunea...

mama, ce se duce euro in jos ... acum este 3.66 bid'u si 3.68 ask'u ...

E foame mare de lei, am inteles ca sunt banci care dau 60% dobanda la lei pentru overnight ...

Marona spunea...

Hahaha... in ultimele 30 de min i-am vazut pe Money channel pe Bush si Vlasceanu, amandoi aberand si mintind, dar trebuie sa recunosc ca al nostru e mai tare:

"Tot speculatorii fac jocurile pe piata imobiliara. In perioada de stagnare care tocmai s-a incheiat, cauza a fost fatul ca investitorii in imobiliare s-au restras din Europa si s-au indreptat spre SUA, considerand ca vor realiza profituri rapide din cauza ocaziilor ivite acolo. Cum aceste profituri nu s-au materilizat, acum s-au intors din nou spre Europa si sunt decisi sa investeasca in cea mai atractiva piata din Europa: Romania". - citat aproximativ din memorie.

Maaaaaaaaaaaan...

belly spunea...

Si cand te gandesti ca cineva e pe blog zicea ca nu avem oameni de "calitate". Pai daca si romanul a ajuns sa il intreaca pe BUSH la minciuni ... suntem tari de tot.
Vin investitorii, cumparati repede apartamente, case, terenuri, orice pentru ca se vor mari la pret si veti castiga o gramada de bani vanzandule la investitori.

Unknown spunea...

Belly

Cand vehiculezi anumite notiuni este bine sa si intelegi ce inseamna cu adevarat.

Eu ti-am spus ca este nevoie de un studiu pentru ca inteleg ca tu vrei o estimare aproximativ exacta de genul 125000 +/- 5%, sa zicem.

Cerere solvabila pe piata inmobiliara ar insemna numarul de proprietati DE UN ANUMIT TIP care POT FI si SE DORESTE A FI cumparate la un ANUMIT PRET!!

Deci, daca ai avea notiuni elementare de economie ai afla ca cererea :

1. nu este o marime punctuala ci un binom cantitate-pret

2. se figureaza sub forma unei curbe intr-un sistem de axe rectangulare avand drept cele doua coordonate cantitatea din produsul X ce ar fi cumparata la pretul Y.

Deci atunci cand tu ceri la modul profesionist o estimare a cererii ceri de fapt o chestie mult mai complexa decat pare la prima vedere.

Ca sa nu mai vorbim ca imaginea nu este statica ci variaza in timp in funcite de diversi factori de influenta.

Apoi, nici macar asta nu este suficient pentru ca trebuie sa studiezi si care este structura cererii cati sunt end-useri, cati sunt speculatori cati vor sa cumpere in scop de a inchiria si ce anume, de ce si cum influenteaza deciziile lor.

Pentru toate astea ai nevoie sa stii:

- populatia totala a Bucurestiului pe categorii de varsta
- veniturile reale pe categorii (declarate si nedeclarate)
- cati vor si pot sa cumpere, ce vor sa cumpere, cu ce scop si in ce conditii
- o estimare a celor din afara bucurestiuli care vor si pot sa cumpere, ce vor sa cumpere, cu ce scop si in ce conditii

Pentru ultimile doua categorii de informatii iti spun eu ca trebuie sa faci niste sondaje de opinie foarte profesioniste care costa o caruta de bani.

Orice altceva , my friend, nu sunt decat estimari ultra-grosiere si ghiceli (guesstimations).

Dar in lipsa de altceva sunt bune si astea, combinate cu bunul simt, logica si cunostinte economice de baza, dupa cum am mai spus.

belly spunea...

Cristian. Ce spui tu in legatura cu cererea solvabila stiam si eu. Insa eu am incercat sa aflu in momentul acesta cererea solvabila urmarind cateva reguli si incercand sa va antrenez in cateva discutii pentru a ne face o idee, "in mare", asupra a cererii solvabile.

Cati dintre voi nu ati facut un calcul, "in mare" si pentru voi insisi, ca sa vedeti cam care ar fi cererea solvabila?
Dar cred ca nu are rost sa mai continuam pe tema asta...

ionut spunea...

belly

"Va rog sa nu va faceti iluzii ca veti cumpara apartamente noi sub 1200-1400 EUR/mp util."

Ai baut apa dupa olandezu?:))

belly spunea...

Ionut. Tu crezi ca vei cumpara un apartament nou, de 50mp utili, intr-o zona acceptabila a Bucurestiului, cu mai putin de 60-70 mii de EUR?

Anonim spunea...

E un banner la intrarea in parcul Moghioros: APARTAMENTE NOI LA NUMAI 999 EURO/MP!
Nu am retinut numele firmei sau complexului pentru ca eram la volan in trafic dar blocurile desenate pe banner aveau cel putin 10 etaje.

mobutu spunea...

@belly: dar de ce nu?

nestor spunea...

Aristotel, acum vreo patru ani, cand am fost ultima oara, Iasi-ul parea un loc in care masina fusese descoperita de curand. Asta pentru ca in weekend nu am vazut niciodata mai mult de doua masini la semafor. Inteleg ca lucrurile s-au mai schimbat in ultima vreme. Poate ne explici tu in ce fel.
Altfel, sa stii ca de ceva vreme nu mai apuc sa colind trotuarele Bucurestiului decat prin weekend, habar nu am cum mai e prin timpul saptamanii. Mi-e si frica sa ma gandesc ca voi gasi peste doua saptamani un Bucuresti parasit, cu trei masini la semafor, garsoniere la 10 000 de euro si hipermarketuri pustii. Si Anglia, Franta si Germania pline de bucurestenii emigranti.

AristotelCostel spunea...

@mobutu

Pentru ca pana acolo accepta belly...prabusirea.

@marona

Vlasceanu e ultimul tembel scos la inaintare...
Baiatul e dispus sa-si puna in gura orice.

cezar spunea...

Belly draga, nu cred ca are cineva ceva cu tine. Fiecare are propriul mod de a reactiona la ce i se intampla, la fel si subsemnatul, A.Costel sau oricare.

Cifra aia de 3 milioane locuitori activi ai Captalei (activi la modul de 'vii', nu neaparat activi economic) e, cred, singura nedisputabila. Oficial, Bucurestiul are intr-adevar 2 milioane de suflete, numai ca statistica asta e cam veche si nu ia in calcul ilfovenii si toti ceilalti provinciali navetisti + cei cu interese de afaceri in Bucuresti.

AristotelCostel spunea...

@cezar

1 milion de bucalesteni sunt pensionari, iar 1 milion sunt inregistrati in analele muncitoresti. Restul se sparg in figuri in trafic...ceea ce-l face pe nestor sa se umfle in pene. Noi, la Iasi n-am vazut "ce e alea masine!"

ionut spunea...

belly

"Ionut. Tu crezi ca vei cumpara un apartament nou, de 50mp utili, intr-o zona acceptabila a Bucurestiului, cu mai putin de 60-70 mii de EUR?"

Eu personal Nu, deoarece nu ma intereseaza achizitia unui ap. in bucuresti, nici acum si nici mai tarziu ,indiferent de pret!
Si DA, cred ca in viitor 50 mp. de ap. nou vor costa sub 50000 de euro!De fapt asta am afirmat-o pe blog cu mult timp inainte...si continuu sa cred ca asa va fi.

cezar spunea...

Bannerul ala se referea la drumul taberei residence probabil.Daca e asa, atunci pretul e fara TVA, si priveste cumpararile de 2-3 cam.(nu garsoniera),formula de plata cu banii jos etc.
Altminteri, la plata in transe, si adaugand TVAul, ajungem pe la 1300 E/mp, adica pretul mediu pentru zona Dr.Taberei/prel.Ghencea.

belly spunea...

Aristotel.

Prabusirea se va duce pana unde vrea ea (cererea). Insa eu unu nu cred ca se vor cumpara apartamente noi sub 1200 EUR/mp util cu tot cu TVA in zone OK ale Bucurestiului (zone care sa aiba acces bun la transportul in comun, scoli, gradinite, magazine, spitale).

Dar tu pana la cat crezi ca vor scade preturile la apartamentele noi? (EUR pe metru patrat util).

belly spunea...

http://www.zf.ro/zf-24/cursul-de-schimb-a-atins-un-minim-de-3-682-lei-euro-in-a-doua-parte-a-zilei-3324240/

Sunt curios cat va "rezista" leul.

Anonim spunea...

daca acel murdarici de vlasceanu si zdrentuca aia mica de neghinita/gherghita whatever au ajuns in asemenea hal de disperare incat sa se preteze la astfeld e discursuri inseamna ca e de rau pt baieti. de foarte rau.

acum 7-8 luni analistii economici (inclusiv ionut gheorghe - umflatul ala, alta mizerie de om) ne indemnau sa cumparam sif-uri neamule ca e ultra-mega-hiper-oferta si ca scoruri asa mici nu mai prindem noi cat om trai si uite ce s-a ales....

daca mai coroboram cu episodul de azi de la tmctv si cu anuntul de la moghioros+stirea de ieri seara de pe rtv e clar ca unii au ajuns la fundul sacului si nu mai au cu ce sa plateasca ratele la banci, asadar taie serios din pret, iar altii, care-si permit sa astepte (+aparitii in ziare si la tv), isi cam umplu nadragii la perspectiva neobtinerii profiturilor de 150-200-300% pe baza corora isi facusera planuri.

inceputul 2009 va fi mijto de tot.

de la un amic (inca) agent:
3 camere (comuniste, 85-86) vedere spre tineretului (dar pe oltenitei), 78mp utili, 89k si nimeni nu suna.

2 camere noi tot langa acelasi parc, 70mp, 99k, acelasi telefon care nu suna neam.

exact cum zicea sotia lui aristotel. odata ce romanii s-au convins ca preturile mai si scad, sa vezi cum pot ei sa astepte pana ce preturile sunt rock-bottom.

AristotelCostel spunea...

@sapte

Sotia lui manole.

ionut spunea...

belly

Am facut un "sondaj" in randul cunostintelor si prietenilor mei bucuresteni. Vreo 40 de familii.Venituri cuprinse intre 3500 si 8000 de lei lunar/familie.Concluzie: cererea solvabila 0!!!
Dupa ce spui tu eu ar trebui sa iau de bune rezultatele acestui sondaj!
Intelegi unde gresesti?
Un sondaj profesionist inseamna PROFESIONISTI si resurse materiale insemnate!
Si pe urma sunt tare curios ce banca iti ofera tie azi un imprumut ipotecar(imobiliar) cu avans de doar 15%!! Poate esti amabil sa-mi satisfaci si mie curiozitatea.
Multumesc anticipat.

mobutu spunea...

atentie, nu incurcati sotiile! :)

ionut spunea...

cezar

"Altminteri, la plata in transe, si adaugand TVAul, ajungem pe la 1300 E/mp, adica pretul mediu pentru zona Dr.Taberei/prel.Ghencea."

1300???? Nu se poate!!!
Iti reamintesc "axioma lui olandezu": sub 1400 n-are cum, bre!, nici mort!!:)

ionut spunea...

Aristotel

Te rog eu frumos cu Vlasceanu...!! Vrei sa ne strici sfarsitul de saptamana??

nestor spunea...

Aristotel, nu ai inteles ce vroiam sa spun. Daca acum patru ani traficul in Iasi era foarte relaxat, acum inteleg ca a crescut cam la fel de mult ca in Bucuresti. Te intrebam cum explici acest lucru.
Daca tie iti place sa crezi in continuare ca populatia Bucurestiului este decimata de decesul pensionarilor si migratia in masa a tinerilor spre occident este evident ca eu bat campii iar aglomeratia din Bucuresti este generata de turisti. Sunt insa curios cati iti mai impartasesc parerea, nu de alta, dar sa stiu daca sunt singurul care are vedenii si daca nu cumva e cazul sa consult un oftalmolog sau un psihiatru.

nestor spunea...

Axioma lui Olandezu se refera la Bucuresti. Faptul ca unii sunt tentati sa includa aici si diverse zone agricole de la periferie cred ca tine de obisnuinta.

qwerty spunea...

@Flavian

Nu stiu daca mai tii minte, eu iti ziceam in perioada aia ca e bine sa investesti in petrol, daca faci short ;)

Acum dupa o cadere de 50% eu as iesi...
Parerea mea e ca 70$ e o podea temporara, dar cum atunci am zis ca as short-a petrolul, acum nu mai sunt asa de sigur ce urmeaza sa se intample.

La actiuni in general iarasi vad un minim temporar destul de puternic pentru ca vestile rele deja s-au fumat si au atarnat cat au putut ele de mult.
Economia in general -- nu partea financiara -- nu cred ca se asteapta nimeni la cine stie ce rezultate, deci fara un dezastru nu cred ca va impinge preturile mai jos.

Sa zicem ca eu mi-as muta acum banii din petrol in actiuni :D
Mai discutam spre sfarsitul anului :)

dcg spunea...

Stati asa, nu treceti asa repede peste treaba cu sotiile. Sotia cui zicea ce si unde? Link? :)

AristotelCostel spunea...

@cristi dimofte

De fapt, manole spusese mai demult ce i-a zis sotia lui...

ionut spunea...

nestor

"Axioma lui Olandezu se refera la Bucuresti. Faptul ca unii sunt tentati sa includa aici si diverse zone agricole de la periferie cred ca tine de obisnuinta."


1)"Drumul Taberei" e zona agricola dupa mintea ta?
2) Sau tu crezi ca in viitor se vor ridica "ansambluri rezidentiale de blocuri noi" in buricul targului, prin unirii si piata victoriei???

ionut spunea...

belly

"Dar tu pana la cat crezi ca vor scade preturile la apartamentele noi?"

Cand preturile terenurilor si ale materialelor de cinstructii vor reveni la normal, pretul pe mp. util al unui ap. va fi mai mic sau maxim egal cu pretul pe mp.util al unei case pe pamant.

Anonim spunea...

ionut

Mai Ionut eu ma bucur ca ai numai cunostiinte si prieteni cu bani. Cunostiintele mele au intre 1500 si 6000 de ron si nici unul nu intentioneaza sa isi cumpere nimic acum. Nici masina, nici casa... perspectiva ratelor mari i-a facut pe toti sa astepte.

Ceva interesant:
inainte sa descopar blogul lui manole ma gandeam sa imi fac un credit si sa trec de la garsoniera la doua camere. Nu am renuntat datorita lui dar am gasit un loc in care sute de oameni spun ceea ce gandeam si eu: piata in general e super umflata.
Nu numai la locuinte ci si la electrocasnice, automobile, produse industriale etc.

In Romania se cer aproape 4000 de euro pe o Dacia Solenza, in Germania un Mercedes clasa A este 3000 de euro in stare buna.

Cat a existat cerere foarte mare aparatura electrocasnica era scumpa, acum preturile s-au redus substantial.

Si acum o informatie la care multi nu aveti acces.
Lucrez in vanzari, am vandut in general produse industriale pentru logistica si constructii.
Daca in anii trecuti vindeam fara probleme si livram zilnic buldoexcavatoare, stivuitoare si alte utilaje acum cererile sunt reduse ( pe de o parte piata e saturata, pe de alta unii din clientii nostri au dat faliment )
Clientii mei in general au fost firme de constructii, logistica si depozite si va spun ca vanzarile au scazut cam la 40 % fata de anii trecuti. Am discutat si cu alti colegi din alte domenii ale vanzarilor: aceeasi situatie.
Noi eram constienti de mult ca se va ajunge aici, chiar am profitat de cererea imensa si am vandut cu adaosuri mari de 30-40 %.
Stiti cu cat vand colegii mei din vest acelasi produs? Maxim 10%.
Va spun ca a venit un Areas Sales Manager din asta de-al lor ( ciudati oameni dar presupun ca nu poti fi normal daca stai toata viata pe avion si in hoteluri! )si cand m-a ajutat sa fac o oferta mi-a pus un adaos de 5% de sefii mei tremurau toti sa nu ii dau de gol ca ei in Romania vand cu 30% adaos.

Nu pot face predictii dar v-am vorbit de produse similare cu ce e in vest, care pleaca cu acelasi pret din fabrica si care dupa cum vedeti au adaosuri foarte diferite.
Si sa nu imi ziceti ca diferenta o da transportul pentru ca si dealerii din alte tari platesc transport.
Oricum era usor sa vindem cu adaosuri mari ca se bateau 5 clienti pe un utilaj ( disperati ca pierd lucrarea !!! )
A fost o perioada, a trecut, acum revenim la normal. Si asta se va intampla si in piata imobiliara.


CEVA FOARTE IMPORTANT!
Voi nu vedeti ca mass-media, politicienii, companiile nu au nici un interes ca noi sa stim adevarul despre ce se intampla in restul Europei si a lumii?
In ultima vreme s-au inmultit clientii care zic: ba, tu ma crezi prost, ma duc si imi iau din Germania.

Si credeti-ma ca nu ii condamn!

nestor spunea...

Arata-mi te rog un complex rezidential in cartierul Drumul Taberei unde metrul patrat util costa 1000 de euro net.
Multe blocuri din Bucuresti se afla de fapt in comunele limitrofe. Nu ca ar fi ceva rau in asta, doar asa este peste tot, dar atunci cand facilitatile comunei respective consta in o scoala, un dispensar, o posta, un aprozar si un drum judetean pe care trebuie sa dai prioritate la carute in drum spre serviciu, atunci nu se mai cheama ca locuiesti la oras, ci la tara.

Manole spunea...

@all: scumpa şi inteligenta mea soţioară, care e fanul meu nr. 1, deşi nu intervine pe blog (sau o face fără să-mi spună mie, mai ştii?) e cea care a enunţat argumentul privitor la atitudinea românilor. Argumentul are la bază oarece fundamente istorico-tactice din pedigree-ul acestui popor care a fost de multe ori acuzat, pe nedrept, că se comportă ca o mămăligă. Şi cum femeile sunt psihologi mai inteligenţi decât bărbaţii eu unul tind să-i dau crezare deşi se sperie gândul la câtă cantitate de ceapă cu brânză ar fi în stare să mănânce conaţionalii noştri la lumina becului socrilor sau părinţilor doar aşa, de-ai dracu', ca să le stea în gât apartamentele speculanţilor.

nestor spunea...

Domnule Cristian M, trebuie sa va dezamagesc, de doua ori chiar: exista si oameni care cunosc faptul ca pretul este dictat de cerere si nu de nivelul salariilor din Romania, si doi, chiar dupa ce ne-ati divulgat cu atata marinimie acest secret, si doi, multi vor refuza in continuare sa aiba acces la aceasta informatie.

Anonim spunea...

Nestor eu ti-am dat exemplu de un domeniu unde chiar nu facem preturile in functie de salarii iar manipularea numai un om orb nu ar putea sa o vada.
Eu ti-am vorbit despre o scadere drastica a vanzarilor de utilaje de constructii.
Ti-am prezentat o situatie reala si atat. Nu am facut pe analistul economic, sincer nici nu am idee ce ne asteapta, poate e unul din putinele momente in viata cand nu vad ce ar putea urma. Daca as fi broker sau agent imobiliar mi-as lua concediu o perioada cat mai lunga.

O fi Romania mai cu mot dar nu vi se pare cam ciudat ca suntem singura tara neafectata de criza ? Nu cumva se apropie alegerile si ni se prezinta situatia dupa ce a fost trecuta pe la coafor?

nestor spunea...

Cristian, aproape peste tot preturile se stabilesc in functie de cerere si oferta. Problema este ca pe acest blog cei care gandim asa reprezentam o minoritate.
Ma distram doar ca un nou venit a intarit atat de categoric acest fapt. Sper ca nu ai luat-o ca pe o ironie la adresa ta.

Scumpa si inteligenta mea sotie nu intelege cum atatia oameni nu au altceva mai bun de facut decat sa dezbata la nesfarsit acelasi subiect. Probabil se refera cu predilectie la mine.

Marona spunea...

Eu as vrea sa ma felicite cineva, macar unul dintre voi, ca a luat premiul Nobel economistul meu (dintre cei in viata) preferat, rasfatatul Paul Krugman. Nimeni? :)

In fine, Nestor, nu astept niciodata de la un om care -sa indatorat greu in 2007 ca sa cumpere un apartament vechi in Bucuresti sa creada in 2008 ca preturile astora au scazut cu 20% si scad masiv in continuare. Nici n-astept de la un om anagjat in industria cimentului din Romania sa creada ca dezmatul s-a terminat.

"multi refuza sa aiba acces la informatia asta". - aici iti dau dreptate. In anumite situatii negationismul e singura pavaza impotriva furiei autodistructive.

Marona spunea...

Ana are mere si pretul e determinat de cerere.

Dar noi aici dezbatem ce factori au determinat cererea si cum au evoluat factorii aia in timp ori ce asteptam sa se intimple cu factorii aia in timp, adica niste chestii mai complex.

Anonim spunea...

nestor si marona

Mi-e teama ca nu m-ati inteles. eu sunt de parere ca preturile vor scadea in mai multe domenii care pana acum au fost umflate artificial.
Imi amintesc cum veneau la noi sa isi ia buldoexcavatoare in leasing ca lasa ca il inchiriaza ei pe undeva, ca au ei o pila si asa mai departe.
Ce s-a intamplat: piata s-a umplut si acum poti inchiria un buldoexcavator pe zi mai ieftin decat inchiriezi un Logan.
Sunt tare curios cum isi platesc intr-o luna leasingul daca pot castiga cam 1000 de euro pe luna din inchirieri.
Acum amenjez depozite si va spun din sursa sigura ca unii dezvoltatori din industria logistica si-au retras deja fondurile si au renuntat la proiecte.

Parerea mea: preturile vor scadea!

Marona spunea...

Cristian M, raspunsul meu era pt Nestor.

Cu tine sunt de acord 100% si contributia ta, desi anecdotica, la aceasta dezbatere, mi se pare foarte relevanta.

AristotelCostel spunea...

@nestor

Sa-l lasam pe Vlasceanu sa-si bata singur capul. In fond, el e singurul avizat sa cuvanteze pe tema imobiliarelor. Ar mai fi Zilisteanu si Bordei, Lopata si Paun...oameni a caror analize "tehnice" merita sa fie preluate de toata presa romaneasca si ...internationala.

Propun ca pe cloacele noi sa fie surubarite placute cu numele acestor ilustri! Si asa n-o sa stea nimeni in ele...

Marona spunea...

De fapt, Cristian M, cred ca urmatorul subiect care merita dezbatut este daca economia mondiala si romaneasca intra, ca urmare a spargerii balonului imobiliar, printr-o lunga perioada de deflatie, precum cea Japoneze din ultimii 15 ani........sau stagflatie (inflatie uriasa si somaj mare).

ionut spunea...

nestor

"Cristian, aproape peste tot preturile se stabilesc in functie de cerere si oferta."


Serios???Mai gandeste-te!
Pai cererea actuala tinde spre zero si preturile cerute continua sa sfideze... cererea!
Ce inseamna la tine" aproape peste tot"?
Ce nu vrei tu sa intelegi, e ca apartamentul pe care l-ai cumparat anul trecut valoreaza( in cazul ipotetic in care ai dori sa-l vinzi) acum, fix cat e "cererea" actuala pentru el, adica 0 !!
Din pacate pentru tine ai fost pacalit anul trecut de "marota"
: cererea e mult mai mare decat oferta, cumpara acum ca maine se scumpeste!Deh, daca lucrezi intr-un domeniu unde "cererea" a fost la fel de mare, ai "extrapolat" un pic si hop! ai si facut marea "investitie" a vietii tale!
Iar acum vii sa ne dai lectii despre raportul cerere-oferta!Nu crezi ca nu esti in masura sa dai astfel de lectii??

cristian m

"Mai Ionut eu ma bucur ca ai numai cunostiinte si prieteni cu bani. Cunostiintele mele au intre 1500 si 6000 de ron si nici unul nu intentioneaza sa isi cumpere nimic acum."

Mai citeste-mi inca o data postul! Nici cunostintele si prietenii mei ,cu toate ca au destui bani, nu intentioneaza sa cumpere nimic!!!

AristotelCostel spunea...

iaca nestor

http://www.businessmagazin.ro/actualitate/afaceri/cb-richard-ellis-yield-urile-locale-au-crescut-la-minim-8.html?5846;3324242

Le spunem mamelucilor ca a crescut yield-ul si ca se recupereaza investitiile inca si mai repede decat acum o saptamana...

In realitate, dezvoltarile lor vor fi un fel de ruine fantomatice. Nema chirii...nema yield-uri...desi, e adevarat, aici n-am contraargumente, vor...creste...

Baietii astia se numesc TEPARI!

nestor spunea...

Marona, industria cimentului si a constructiilor in general este ciclica. Intrucat istoria noastra incepe acum vreo 150 de ani, am avut suficient timp sa invatam asta. In anii 70-80 ciclul era cam de 4-5 ani, dar incepand din 1993 am experimentat o bucla de crestere ceva mai mare.
Chiar imi povestea un coleg ca prin anii 70, intr-o perioada de criza similara Anglia era paralizata de greve iar ei aveau numai trei zile pe saptamana curent in birouri. Lucrau la lumina lumarilor. Pe vremea aceea era ceva normal, orice perioada de scadere insemna pregatirea terenului pentru urmatoarea crestere.
De aceea ma amuza previziunile unora cu sfarsitul capitalismului sau a lumii economice asa cum o stim noi si alte exprimari sforaitoare. Capitalismul cum il stim noi este de fapt bucatica de bucla pe care am apucat sa o vedem de prin 2000 incoace, normal ca pentru noi tot ce se intampla in afara capata proportii biblice. Culmea este ca tocmai datorita deconectarii de la economia globala tara noastra este mai putin afectata decat celelalte. Prin toate tarile s-au anuntat falimente bancare sau injectii masive de capital ale guvernului. Din fericire, noi suntem cu 30 de ani in urma.

dcg spunea...

Nestor spunea:

"Scumpa si inteligenta mea sotie nu intelege cum atatia oameni nu au altceva mai bun de facut decat sa dezbata la nesfarsit acelasi subiect. Probabil se refera cu predilectie la mine."

Probabil ai inteles tu gresit. Se referea la analizele facute de tine, pe care nici noi nu le intelegem de cele mai multe ori.

In schimb consoarta lui Manole a surprins un aspect interesant, tulburator chiar :) Indarjirea cu aroma de ceapa a romanilor care asteapta sa scada preturile se ciocneste de incapatanarea romanilor care refuza sa creada ca apartamentul lor din Militari - cu "inbunatatiri", "use" metalica si un usor iz de tocana - valoreaza mai putin de 100.000 de euroi. Ramane de vazut cine va castiga razboiul nervilor, se pare ca mancatorii de ceapa vor avea castig de cauza. Asta in ciuda nemultumirii adevaratilor pierzatori al acestui caritas imobiliar, ma refer la specia creditacilor, ce vor asista la spectacol neputinciosi, servind un ceai cald si putina margarina pe paine.

AristotelCostel spunea...

@nestor

"Din fericire, noi suntem cu 30 de ani in urma."

Mare noroc pe tine! Prin 2008, in lumea reala...iti vei fi achitat si tu toate ratele.

Marona spunea...

Nestor, capitalisti in varsta de 80 de ani, din occident, spun: "I have never seen anything like this crisis, EVER" . Da-ne voie sa fim nelinistiti. Eu am traversat dezbalonarea tigrilor asiatici in Coreea de Sud si criza de dupa dot.com in Olanda si nu ma panichez din orice, dar consider ca traim vremuri foarte interesante, aproape la fel de interesante precum insturarea si caderea regimurilor comuniste.

nestor spunea...

Cristi, am mai explicat odata, faptul ca 99% din oameni nu inteleg rationamentele mele inseamna ca exista 1% care o fac.

Ionut, am inteles ca tu ai doua afaceri si cinci apartamente. Asadar, nu cred ca un om maret ca tine chiar trebuie sa isi aduca aminte constant de faptul ca eu as avea rate pe 30 de ani la un apartament luat supraevaluat si mananc margarina pe paine si ceai pentru ca sa se bucure de avutia sa.

Aristotel, am ras de doua ori din suflet astazi din pricina ta. Sa stii ca de fapt esti mult mai simpatic decat iti place tie sa lasi impresia.

nestor spunea...

De acord, sunt vremuri interesante. Eu as spune ca niste oameni o sa devina foarte, foarte bogati, poate chiar mai bogati decat la caderea blocului comunist.

Marona spunea...

Vezi ca ne intelegem?

Nu insa si in ce priveste marota "deconectarii", in privinta careia sutem pe pozitii complet opuse.

Chiar si cand Romania a fost una dintre cele mai autarhice economii din lume, sub Ceasca, din 1978 pana in 1990, am resimtit din plina orice soc economic mondial. Acum? Brrrr......... criza financiara sistemica si sistem bancar romanesc 80% strain?

Get real.

Tufis spunea...

@Nestor, din intamplare am ceva constructii la una dintre cele 2 case al parintilor, chiaburii naibii.

Am fost socat sa vad 23 RON sacul de 40 kg, de la 40 RON in vara. Ce se intampla, Nestor, se baga din octombrie deja lucrarile in conservare? :)

dcg spunea...

nestor spunea...

"Cristi, am mai explicat odata, faptul ca 99% din oameni nu inteleg rationamentele mele inseamna ca exista 1% care o fac. "

Nestor, un rationament defectuos are sansele lui de a fi inteles de cineva cu o logica la fel de defectuoasa. Look on the bright side, macar sotia se pare ca nu face parte din cei 1% mai loviti de soarta.

Anonim spunea...

nestor, aia cu masinile e din ciclul am laptop si colegii mei are si deci economia duduie" ? (imi cer scuze ca ii fac reclama individului care a spalat buzi prin sua, dar faptul ca debiteaza prostiile alea si in calitate de student la o facultate cu profil economic ne spune multe si despre nivelul scolii din rromania, ca tot se agita cineva cu salariile profesorilor pe aici)
cate din masinile alea sunt SH, cat sunt luate cu credit pe 20 de ani, cate etc etc etc etc ?
imi amintesc despre un articol dintr-un ziar canadian, in care era prezentat un consultant care te ajuta sa-ti gasesti masina mult cautata, adica clientul ii zicea marca, pretu, vechime, etc si ala pentru o suma (~500 cad) se facea luntre si punte sa o gaseasca. si cand l-au intrebat cum i-a venit ideea sa se apuce de meseria asta, omu a zis "pai cumpararea unei masini e o chestie serioasa, probabil cea mai mare investitie financiara a cuiva, AVAND IN VEDERE PRETURILE LA CASE, si trebuie facuta cu maxim de seriozitate". acum poate pricepi si matale cam care e treaba cu masinile, sper ca n-am fost prea subtil
despre olandezu : deci aia 1400 erau valabili numai pentru bucuresti. bucuresti unde ? in spate la guvern, in militari sau in chitila ? il invit pe olandezu sa ne (re)faca precizarile, ca multi dintre noi am uitat detaliile

ca tot zicea Cristian M de adaosuri, nu pot sa ma abtin sa nu dau exemplul asta : Dodge Nitro in rromania si in us. bineinteles ca e posibil sa existe anumite detalii, cum ar fi locul producerii (are Chrysler fabrici prin UE ? - n-am chef de cautat acum) si altele, dar diferenta tot mi se pare jignitor de mare

ionut spunea...

nestor

"Ionut, am inteles ca tu ai doua afaceri si cinci apartamente. Asadar, nu cred ca un om maret ca tine chiar trebuie sa isi aduca aminte constant de faptul ca eu as avea rate pe 30 de ani la un apartament luat supraevaluat si mananc margarina pe paine si ceai pentru ca sa se bucure de avutia sa."

iti aduc aminte si iti voi aduce aminte, de fiecare data cand postezi si vei posta "perle" economice si vei incerca sa ne dai lectii!Si cand te dai "interesant" si "neinteles", ba chiar pe alocuri cu pretentii de unicitate:

"Cristi, am mai explicat odata, faptul ca 99% din oameni nu inteleg rationamentele mele inseamna ca exista 1% care o fac."

Cristi, "rationamentele" lui nestor l-au facut pe acesta sa-si cumpere un apartament anul trecut la pret maxim!Coincidenta sau nu, cam 1% aia care ii inteleg "rationamentele", reprezinta cererea actuala !

ionut spunea...

vasile

"Am fost socat sa vad 23 RON sacul de 40 kg, de la 40 RON in vara."

Nu se intampla nimic , ia intreaba-l pe nestor! Dupa mintea lui vor exporta cimentul tot la 40 de lei sacul!Altfel crezi ca nestor si-ar mai fi luat apartament anul trecut, pe baza veniturilor viitoare in ...continua crestere?

cezar spunea...

Mai, care a spus, mai, de Prel. Ghencea ca e zona agricola, mai.
Ei dracia naibii.
Pai acolo pina si gaura popandaului valoreaza mai mult decat, sa zicem, 2 metri din palatul domnesc din mai stiu eu capitala istorica.
Deci va rog eu.
Revenind, nu am habar de ce se vinde blocul in Sectorul 6 mai ieftin decat in alte zone (mai putin agricole, vezi bine). Hmm, sa fie oare pretul terenului de vina ?! Apropierea de centura ?! Mister total.
Anyway, cine vrea sa stea in 'campurile de floarea soarelui' din Dr. Taberei/Prel. Ghencea plateste acum blocul nou (P+3,4 cel putin) cam 1100 fara TVA, finisaje modeste spre medii. Nici mai mult,nici mai putin. Aer curat, popandai la pachet inclusi in pret.

dcg spunea...

Ionut,

Treaba-i simpla. Cineva care este inteles de doar 1% dintre interlocutori este ori geniu ori destept de-i curge scuipatul din gura (vorba cuiva). Eu unul nu m-as lauda cu asa ceva, e cam riscant ;)

ionut spunea...

nestor


"Ionut, am inteles ca tu ai doua afaceri si cinci apartamente..."

In plus ai inteles gresit. Am doar 4 apartamente si mai am putin si termin casa.
In plus eu pe casa aia + cele patru apartamente am dat mai putin decat tu pe un singur apartament!
Eu as avea , comform "rationamentelor" tale, de 5 ori mai multe motive decat tine sa fiu antibalon!Macar, apeleaza la bunul-simt si puneti intrebarea: oare de ce ala cu 5 proprietati sustine existenta " balonului" imobiliar?

ionut spunea...

nestor

Si ca sa nu iti dai singur un raspuns eronat iti repet: nu am de gand nici acum si nici in viitor sa mai cumpar sau sa construiesc nici o locuinta( fie ea casa sau apartament).

ionut spunea...

cristi dimofte

" Eu unul nu m-as lauda cu asa ceva, e cam riscant ;)"

Asta vreau sa-l fac si eu sa inteleaga dar ghinion! Se pare ca fac parte din cei 99%...:)

ionut spunea...

aristotel


"Sa-l lasam pe Vlasceanu sa-si bata singur capul."
:)
Pai daca-si bate capul intra in rezonanta!

ionut spunea...

Efectele crizei financiare în România: băncile refuză sute de mii de locuinţe la credit ipotecar.

Avansul minim începe să reapară, cota de finanţare scade, terenurile şi casele din mediul rural şi locuinţele de confort inferior nu mai pot fi considerate garanţii. Apartamentele construite înainte de Revoluţie riscă să nu mai fie acceptate pe post de ipoteci.
Pentru cine vrea sa cumpere o locuinta veche, doar ipoteca asupra acesteia ar putea sa nu fie suficienta pentru credit

Băncile din România îşi securizează portofoliul în faţa unei eventuale crize de lichidităţi. Condiţiile de acordare a creditelor, costurile acestora, dar şi tipurile de garanţii acceptate s-au modificat serios în ultima perioadă. Nu doar creditul de nevoi personale va fi afectat, ci şi împrumuturile pentru locuinţă.

„Unele bănci au reintrodus avansul minim care, în acest moment, oscilează între 15 şi 25%. Sunt cazuri în care avansul minim solicitat pentru achiziţia de terenuri a crescut până la 50% din valoarea investiţiei. În anumite situaţii vorbim şi despre introducerea unei limite maxime pentru credit“, ne-a spus Raluca Dobre, analist financiar la brokerul Ipoteci Direct.

Printre băncile care au ales să reintroducă avansul minim, se numără şi instituţii de credit de top în privinţa volumului de credite ipotecare din portofoliu.

În plus, băncile au modificat şi cerinţele în ceea ce priveşte garanţiile aduse. Astfel, majoritatea băncilor refuză să mai accepte pe post de garanţii la creditele ipotecare locuinţele din zona rurală, terenurile poziţionate în extravilan sau apartamentele confort II şi III. Şi apartamentele vechi vor fi acceptate mai greu, dacă nu chiar refuzate.

Dacă până acum băncile începuseră să refuze la creditare doar casele construite înainte de cutremurul din 1977, adică mai vechi de 31 de ani, „limita de vârstă“ a scăzut în ultima lună până la aproximativ 15-20 de ani. „Încă de acum şase luni, unele bănci au încetat să mai accepte drept garanţii locuinţele construite înainte de cutremurul din 1977. Acum am observat faptul că acest termen s-a redus“, ne-au confirmat surse din piaţa imobiliară. În România sunt 866.000 de locuinţe construite între anii 1981 şi 1989 şi alte 1,19 milioane ridicate între anii 1971 şi 1980.

Cel puţin două bănci din România vor reduce gradul de îndatorare până la 35%, de la 70% cât era înainte, în urma aplicării noilor norme realizate potrivit regulamentului Băncii Naţionale. De altfel, cea mai mare bancă din România, BCR, a făcut public faptul că scade gradul de îndatorare maxim acceptat. Oficialii băncii au explicat că cele mai importante modificări se vor face în cazul creditelor în valută şi al celor pe termen lung, majoritatea credite imobiliare şi ipotecare. BCR va practica un grad maxim de îndatorare cuprins între 55 şi 68% din venitul net al solicitantului, faţă de 65-70% valoarea precedentă.

Anonim spunea...

bai, eu innebunesc:

http://www.cotidianul.ro/apartamente_noi_cu_discount_de_20-61415.html

"Dezvoltatorul Gigant Construct a anunţat reduceri de preţuri pentru apartamentele din două proiecte rezidenţiale situate în cartierul Titan.

Oficialii companiei au anunţat discounturi de peste 180 de euro/metrul pătrat construit pentru apartamentele din Pallady Residence şi Pallady Towers. În Pallady Residence, preţul a fost redus de la 1.180 de euro/mpc, plus TVA, la 1.000 de euro/mpc, plus TVA. ,,Mai sunt 30 de apartamente, garsoniere şi apartamente cu două şi trei camere, care vor fi gata în aproximativ o lună. Oferta este pentru primii 10 clienţi”, spune Corneliu Şerban, general manager Gigant Construct. Preţul se referă strict la suprafaţa apartamentelor şi nu se aplică spaţiilor comune, care sunt incluse în preţul menţionat.

Cel de-al doilea proiect, Pallady Towers, este un ansamblu mixt, alcătuit dintr-o clădire de birouri şi blocuri cu 330 de apartamente.
Publicitate

Preţul promoţional, pe perioada toamnei, este de 1.150 de euro plus TVA, faţă de 1.500de euro, plus TVA. Acest ansamblu rezidenţial va fi gata în luna decembrie a anului viitor. Compania mai deţine terenuri în Bucureşti, dar încă nu a decis ce va construi pe ele. “Mai avem trei terenuri, tot în sectorul 3, pe care vom construi probabil tot locuinţe pentru clasa medie. Suntem optimişti în ceea ce priveşte evoluţia pieţei rezidenţiale deoarece cererea este ridicată”, mai spune Corneliu Şerban."

pai se poate domnilor?

ionut spunea...

"Dezvoltatorul Gigant Construct a anunţat reduceri de preţuri pentru apartamentele din două proiecte rezidenţiale situate în cartierul Titan.

Oficialii companiei au anunţat discounturi de peste 180 de euro/metrul pătrat construit pentru apartamentele din Pallady Residence şi Pallady Towers. În Pallady Residence, preţul a fost redus de la 1.180 de euro/mpc, plus TVA, la 1.000 de euro/mpc, plus TVA. ,,Mai sunt 30 de apartamente, garsoniere şi apartamente cu două şi trei camere, care vor fi gata în aproximativ o lună. Oferta este pentru primii 10 clienţi”, spune Corneliu Şerban, general manager Gigant Construct. Preţul se referă strict la suprafaţa apartamentelor şi nu se aplică spaţiilor comune, care sunt incluse în preţul menţionat.

Cel de-al doilea proiect, Pallady Towers, este un ansamblu mixt, alcătuit dintr-o clădire de birouri şi blocuri cu 330 de apartamente.

Preţul promoţional, pe perioada toamnei, este de 1.150 de euro plus TVA, faţă de 1.500de euro, plus TVA. Acest ansamblu rezidenţial va fi gata în luna decembrie a anului viitor. Compania mai deţine terenuri în Bucureşti, dar încă nu a decis ce va construi pe ele. “Mai avem trei terenuri, tot în sectorul 3, pe care vom construi probabil tot locuinţe pentru clasa medie. Suntem optimişti în ceea ce priveşte evoluţia pieţei rezidenţiale deoarece cererea este ridicată”, mai spune Corneliu Şerban."


Ma umfla rasul cand vad cat de optimist e domnul Serban!!

Anonim spunea...

incredibil. m-am oprit din spalat vase (stati linistiti, n-o fac ca meserie, si de altfel nu stiu cati spalatori de vase au net la servici :P) ca sa-i vad fata lui negoita de la a3, acum, live. "bani sunt in piata, dar clientii au o mica reticenta. piata va reveni dupa sarbatori. rromania are un deficit foarte mare de locuinte, spatii industriale (aici poate o fi avand dreptate, de fapt rromania are un mare deficit de INDUSTRIE)", precum si alte marote, nu le-am retinut acum, ca faceam indundatie, atat de fascinat ramasesem

ionut spunea...

@All si mai ales @sapte

Scuze!!!

cezar spunea...

"Dacă până acum băncile începuseră să refuze la creditare doar casele construite înainte de cutremurul din 1977, adică mai vechi de 31 de ani, „limita de vârstă“ a scăzut în ultima lună până la aproximativ 15-20 de ani."

Hai ca asta e tare.
Pai 90 'si ceva' la suta din fondul locativ al Romaniei e compus din bloace si case facute pina cum 15-20 de ani.
Sa intelegem ca de acum inainte se vor accepta garantii ipotecare doar din randul noilor case si apartamente din Pipera, juma din Sebastian, un sfert din 13 Septembrie si putin din Vitanul Nou ? Foarte 'tare' ! Bancile astea nu mai vor clienti, e clar.

Cat despre avansul ala minim, mediu, maxim, din cate stiu de la sursa (a se citi primele, sa zicem, 4 banci din sistem, care ofera de fapt majorittea creditelor din RO ) si pina acum se cereau/ofereau 15-25 la suta din valoarea tranzactiei. Erau cerintele BNR.
La creditele de nevoi personale cu ipoteca nu stiu cum se prezinta situatia, insa, tinand cont de prudenta antologica a bancior romanesti... Prudenta care are ca rezultat o rata mica de neplatitori (1 la suta spune ceva ca procent ?).

A, ca e o situatie care tine de actuala spaima (ar fi o caracterizare rationala a starii de fapt) financiara, asta e altceva.

De aici si pina la eliminarea de pe harta garantiior ipotecare a 90 la suta si ceva din fondul locativ la Romaniei, e cale lunga.

Anonim spunea...

se vor accepta doar apartamentele alea comuniste cu suprafete mari 2cam-60mp, 3cam-78mp, 4cam-98+mp, adica alea construite incepand cu 1985.

asta e. viata va deveni si mai dura pentru speculatorii care au in "portofoliu" alt gen de unitati locative.

Miorlau Pufos spunea...

Am si eu o nedumerire: daca in blocurile noi au inceput sa se dea apartamentele cu 1000 de euro mp + tva, in blocurile vechi la cit se va ajunge? Si mai am una: site-urile de anunturi gem totusi de apartamenente ( vorbesc de zone decente ) la peste 2000 de euro /mp. Bun, sa admitem ca e vorba de speculanti sau oameni care au scos apartamentul la vinzare la plesneala, dar toti?

ionut spunea...

miorlau pufos

" Bun, sa admitem ca e vorba de speculanti sau oameni care au scos apartamentul la vinzare la plesneala, dar toti?"

Toti! pai daca cu atat a vandut popescu de la etajul 3 acum 6 luni ,noi sa nu?

ionut spunea...

cezar

"Cat despre avansul ala minim, mediu, maxim, din cate stiu de la sursa (a se citi primele, sa zicem, 4 banci din sistem, care ofera de fapt majorittea creditelor din RO ) si pina acum se cereau/ofereau 15-25 la suta din valoarea tranzactiei. Erau cerintele BNR."

Te inseli.Existau pana mai ieri banci care ofereau imprumuturi ipotecare cu avans zero( cel putin teoretic).


"Sa intelegem ca de acum inainte se vor accepta garantii ipotecare doar din randul noilor case si apartamente din Pipera, juma din Sebastian, un sfert din 13 Septembrie si putin din Vitanul Nou ? Foarte 'tare' ! Bancile astea nu mai vor clienti, e clar."

S-ar putea sa nu fie chiar asa ,dar si daca daca pt. un apartament iti vor cere sa aduci garantie alte 2 sau 3 e cam aceeasi situatie.Ce e clar, e nu ca nu mai vor clienti, ci ca nu mai sunt dispuse sa accepte drept garantii niste "active" supraevaluate!Am scris active in ghilimele. Prietenii stiu de ce!

cezar spunea...

Miorlau Pufos (haios nick), vezi conditiile punctuale in care apartamentele acelea noi din Titan (30 de bucati ramase nevandute, primii 10 clienti...) se vand la respectivele preturi. Generalizarile servesc moralului, depinde cum preferi.

"Sectorul constructiilor din Romania a crescut in august cu 28,5% fata de luna similara din 2007, cel mai rapid ritm de crestere din Uniunea Europeana (UE), care depaseste de aproape trei ori avansul celei de-a doua clasate, potrivit datelor publicate, vineri, de Eurostat."

Se pare ca multi oameni cu bani, in loc sa-i bage in saltea, sau titluri de stat,sau macar contracte pe aur, prefera sa-i bage in bloace si case pe pamant vadit supraevaluate.

cezar spunea...

Hmm. S-ar putea sa ai dreptate. Partea proasta e ca multe proiecte si planuri de viata se vor cam duce pe apa Sambetei, daca bancile romanesti vor inlocui prudenta cu hiper-prudenta. Ceea ce are si aspecte pozitive !

belly spunea...

Pentru cei care zic ca pretul la apartamente noi ar trebui sa ajunga la 1000 EUR/mp utili sau mai jos (eu chiar sper asta) am facut urmatorul mic calcul:

Avem o bucata de teren de 1000 mp, in Titan, la 10 min de mers pe jos fata de metrou. POT 70%, CUT 4, regim inaltime P+6E.
Scd = 4000mp
S util = 3000mp

Sa consideram cu au zis unii de aici un pret de 1000 EUR/mp util, si rezulta o valoare a blocului de 3 milioane EUR.

Ne apucam sa facem calculele la costurile de constructie.
Sa presupunem ca vom construi cu 550 EUR/mpc rezulta un cost de constructie de 2,200,000 EUR.
Punem cheltuieli neprevazute, taxe, marketing, etc. la un 10% (am facut per total ca sa fie mai simplu) si rezulta 220,000 EUR.
Profit dezvoltator de 15% ->330,000EUR.

Total costuri 2,750,000 EUR

Efectuam scaderea vanzari - costuri si ajungem la valoarea terenului: 250,000 EUR, adica 250EUR/mp teren.
Eu unul nu cred ca un teren din Titan (sau orice parte a Buc) la 10min mers pe jos de metrou si pe care ai voie sa construiesti in indicii pe care i-am mentionat o sa ajunga la 250EUR/mp.

Din acest motiv nu cred, cu toate ca sper, ca preturile vor cobori sub 1200 EUR/mp util la un apartament nou la 10 min de metrou. Cu cat ne departam de "serviciile" publice cu atat scade pretul.

Anonim spunea...

@ belly

Manciu, ma indoiesc ca respectivii construiesc cu 380EUR/mp

belly, sunt impresonat ! pozitiv !

Anonim spunea...

@ Cristian M

"E un banner la intrarea in parcul Moghioros: APARTAMENTE NOI LA NUMAI 999 EURO/MP!
Nu am retinut numele firmei sau complexului pentru ca eram la volan in trafic dar blocurile desenate pe banner aveau cel putin 10 etaje."


...fara TVA,fara suprafete comune, fara etc etc !

Daca nu stii ma poti intreba !Succes !

PS : Probabil Primaverii in Lujerului...sau ceva echivalent ("1000 de apartamente cu 100 de locuri de parcare"...deja 5-600 de oameni parcheaza pe camp) ! Colentina 2 ...sau Pantelimon 3..."Dupa blocuri suntem noi/Care te facem pe tine" ...BUG Mafia !

Have fun !

belly spunea...

Olandezule, nu ai zis daca aia 1400 EUR/mp utili sunt cu tot cu TVA.

In acelasi timp te rog sa ne specifici si in ce zone ale Buc este valabil pretul.

Marona spunea...

Olandezu' si Belly



http://www.casedelux.ro/imobiliare/articole/Ovidiu-Tender-vorbeste-despre-criza-in-imobiliare--2058.html


"Astazi terenurile nu s-au ieftinit. Au valoare zero, pentru ca nu le cumpara nimeni. Daca vrei sa il valorifici, nu iei nimic", a mai adaugat Ovidiu Tender.

Toate premisele de la care plecati voi in "judecatile de valoare" sunt sau devin false as we speak.

belly spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
belly spunea...

Marona, articolul acela l-am vazut inca din ziua in care a aparut.
Tipul are mare dreptate. Insa eu unu vorbesc de terenuri care pot fi folosite, nu terenurile de "viitor" (vezi terenurile in extravilan). Fac pariu ca la terenurile de "investitie" se referea omul unde are mare dreptate. Insa pe masura ce intri in Buc nu prea mai are dreptate. Are dreptate doar dintr-un singur punct de vedere: Daca proprietarii de terenuri din zone "bune" nu lasa la pret, valoarea terenului este ZERO. Dar daca ei vor lasa la pret si au indici buni sa stii ca isi vor gasi cumparatori.

ionut spunea...

cezar

"Partea proasta e ca multe proiecte si planuri de viata se vor cam duce pe apa Sambetei, daca bancile romanesti vor inlocui prudenta cu hiper-prudenta."

Proiectele si planurile de viata facute pe baza creditarii si recreditarii perpetue, oricum aveau "picioare de lut" si n-aveau cum sa reziste la nesfarsit. Nu poti trai din credit o viata intreaga, numai si pentru faptul ca de la o varsta nu ti-l mai da nimeni si tot vine scadenta!Iar daca nu esti in stare sa-l platesti acum, nu inteleg cum lumea poate sa-si inchipuie ca e mai usor la batranete!!
Cat despre banci, oricum ele isi vor "conserva" profiturile si asta tot pe baza clintilor actuali.

Anonim spunea...

@miorlaupufos

"Am si eu o nedumerire: daca in blocurile noi au inceput sa se dea apartamentele cu 1000 de euro mp + tva, in blocurile vechi la cit se va ajunge?"

"...gratis mama mare ! gratis !"

:-)

(Birlic , cred ca "Titanic vals" )

Anonim spunea...

@ belly

"Sa presupunem ca vom construi cu 550 EUR/mpc "

You wish ...zii 800 si esti pe faza ! In plus nu ai mentionat despre costuri fnantare (8% pe an pt. un proiect care dureaza 2-3 ani tot iti solcita cam 1-1.5 ani de dobanda). Plus ca nu aud nimic de suprafete comune ... 10-15%, construite , platite dar nevandute ca atare !!!..care costa insa si sunt bagate in pret apartament !!)

ESTI PE CALEA BUNA INSA !!!

belly spunea...

Ionut si Cezar.
Aveti dreptate cand ati zis ca planurile oamenilor facute pe baza creditarii si refinantarii perpetue se vor duce ...
Acum 2 sapt imi zicea o colega care si-a cumparat apartament la inceputul anului ca ea isi va face anual refinantare numai ca sa beneficieze de dobanda promotionala din primul an. Va dati seama ca am ramas cu gura cascata...

belly spunea...

Olandezu

Am specificat ca se vinde cu 1000 EUR/mp util. Cotele indivize le primesti "gratuit".
Costurile de finantare nu le-am bagat pentru ca am presupus ca dezvoltatorul are el toti banii.

Iar legat de pretul de constructie sa stii ca un 550 EUR/mpc e destul de OK. Cu atat se construia inainte sa inceapa nebunia legata de preturile materialelor de constructii.

B spunea...

sondaj pe hotnews, rezultat e dupa ce eu am votat...
Sondaj in parteneriat cu MediaCity
In conditiile actuale ale pietei imobiliare, nu cumperi pentru ca: (bifeaza toate raspunsurile aplicabile)
(Mai multe răspunsuri posibile)
Piata bancara e instabila[289][12%]Nu ai bani/posibilitate de finantare[665][28%]
Au scazut randamentele investitiilor imobiliare[171][7%]Astepti stabilizarea preturilor[566][24%]
Nu ai garantia ca proiectul va fi livrat[295][12%]
Momentan nu ai nicio nevoie imobiliara[419][17%]Total voturi: 2405

ionut spunea...

belly

Calcule peste calcule si iar calcule.
Problema este urmatoarea (in pofida tuturor calculelor): du-te tu acum la banca, si, din pozitia de end-user,(ca intre timp sper ca s-a lamurit aproape toata lumea ca vremea achizitiilor in scop speculativ a cam apus), cere 100000 de euro.Sau hai sa fiu mai indulgent: 75000.
Cam cate sanse crezi ca ai sa-i obtii? Banuiesc ca nu esti platit cu salariu minim pe economie...
Fa o incercare(reala) si pe urma discutam.

Anonim spunea...

@belly

"Olandezule, nu ai zis daca aia 1400 EUR/mp utili sunt cu tot cu TVA.
In acelasi timp te rog sa ne specifici si in ce zone ale Buc este valabil pretul."

Cu TVA inclus. Pret teren inclus in 1400 E/mp este MAX 200 E/mp de CUT. In exemplul tau terenul din Titan ar fi la 800000 E. Pare mai OK, nu crezi ?

Anonim spunea...

@ b

bravo b esti pe faza ! l-am vazut si eu ...sondajul !
Care este insa concluzia ?!

ionut spunea...

b

Am vazut si eu sondajul. M-ar fi interesat insa si o intrebare adresata celor care cumpara acum. Cati sunt si de ce o fac?

Marona spunea...

"Are dreptate doar dintr-un singur punct de vedere: Daca proprietarii de terenuri din zone "bune" nu lasa la pret, valoarea terenului este ZERO. Dar daca ei vor lasa la pret si au indici buni sa stii ca isi vor gasi cumparatori."

Numai ca pe pe proprietarii din zone "bune", cu indici excelenti, nu-i intreaba nimeni, as in NIMENI ABSOLUT, daca vor sa lase din "pretul pietei" aka nebunia de-acu un an, chiar si 75%.

Cel putin asta i-au spus sotului meu toate cele 8 agentii imobiliare de top prin care incearca de trei luni sa vanda terenul sefului lui, situat foarte aproape de langa Casa Poporului cu utorizatie de contstructie de P+14 cu tot.

belly spunea...

Ionut
Ce altceva in afara de calcule ai vrea sa fac?

Si am fost la banca pentru a vedea cati bani pot sa obtin. V-am si zis:

Avans 15%
Cu 2650 RON pot sa ma imprumut de 35.000 pe 30 de ani cu dobanda variabila
Cu 1800 RON prietena ar putea sa se imprumute la un credit de nevoi personale de 35.000 RON pe 10 ani.
Si totul in calitate de end-user.

belly spunea...

marona. cu cat incearca sa vanda terenul? si cat iau "oferit" cei de la agentii?

Anonim spunea...

@ belly

"Costurile de finantare nu le-am bagat pentru ca am presupus ca dezvoltatorul are el toti banii."


Bauiesc ca realizezi eroarea !!!!

In plus nu vad "assumptions" despreprofitul dezvoltataorlui ?...cam cat ar fi ?

Anonim spunea...

@ ionut
"Cam cate sanse crezi ca ai sa-i obtii? Banuiesc ca nu esti platit cu salariu minim pe economie...
Fa o incercare(reala) si pe urma discutam."

Daca ai 1000 E/una vii la mine si vb. cu cine trebuie si te rezolv !!
Pe bune !...fara smecherii si absolut legal...norme BNR etc

Marona spunea...

Oficial, le-a comunicat pretul pe mp de 2900, neoficial le-a zis ca el vinde si cu 1300, dar raspunsul a fost unanim: "De cateva luni absolut nimeni nu cauta sa cumpere, absolut toti care ne contacteaza cauta sa vanda."

ionut spunea...

olandezu

"În Pallady Residence, preţul a fost redus de la 1.180 de euro/mpc, plus TVA, la 1.000 de euro/mpc, plus TVA."


Iar ai inceput sa bati campii? Trezeste-te! Dupa mintea ta astia merg in pierdere! Si asa ceva nu se poate!
Sa ne insulti inteligenta e una, dar sa nu accepti realitatea vizibila, "citibila", pe care a vazut-o toata lumea e altceva!
Tie ti s-a atrofiat vreun simt?Ca altfel nu-mi explic!
Sau ai facut atat de multa vreme pe prostul si ai ramas asa!

dcg spunea...

"Acum 2 sapt imi zicea o colega care si-a cumparat apartament la inceputul anului ca ea isi va face anual refinantare numai ca sa beneficieze de dobanda promotionala din primul an. Va dati seama ca am ramas cu gura cascata..."

Mititica, ce-o mai duce pe ea mintea... sssssst, sa nu mai auda si altii ca pe urma vor si ei. Acum pe bune, faza e reala? Sau ca sa reformulez intrebarea, oamenii cu deficiente mentale evidente se califica pentru un credit imobiliar? E grotesc, parca o vad facand calcule peste calcule si arzand nopti albe in framantari, evaluandu-si investitia vietii ei. Pana i-a venit IDEEA :)

Anonim spunea...

@ ionut

"În Pallady Residence, preţul a fost redus de la 1.180 de euro/mpc, plus TVA, la 1.000 de euro/mpc, plus TVA."

...cu tot respectul dar cu personaje ca tine fac dezvltatorii bani ! :-)))))


Daca te uiti pe site-ul lor (http://www.gigantconstruct.ro/oferta.php - haios nume pt. un site de proiect, nu ?) observi ca 1000 E/mp include terasele SI spatiile comune ! (suprafata construita INCLUDE terasa daca nu v-ati prins. In plus schitele apartamentelor NU AU suprafetele trecute pe ele ...TOCMAI ca sa nu va prindeti what's what!!!).
Practic apartamentul se vinde cam la 1400 E /mp |(cu TVA inclus).
Inamplator asta e "acel pret"

:-))))))))))))))))))))))))))))))

PS Locuiesc la 5 min de proiect asa ca il stiu f bine !!!

belly spunea...

Marona, dupa cum zici, intradevar terenul pare bun, inclusiv la pret. Insa 3 luni e cam putin timp de expunere. Despre ce suprafata vorbim?
Dar sa stii ca terenul va mai sta cel putin 3 luni la vanzare, daca nu si mai mult.
O sa intreb si eu un amic la o agentie daca stie pe cineva interesat de terenul respectiv.

belly spunea...

Ionut, nu ai zis nimic de simularile pe care le-am facut la banca. Daca doresti pot sa ma mai duc la alte 3-4 banci, insa diferenta nu o sa fie mare.
Ma interesez permanent cati bani pot sa iau de la banca si cam cat mai merge pretul la apartamente (vechi) pentru ca eu unul inca astept scaderea pana la nivelul meu de salarizare. Am observat ca oamenii au mai lasat la pret (considerabil) insa eu cel putin 1 an imi voi permite sa cumpar.

ionut spunea...

olandezu

"Daca ai 1000 E/una vii la mine si vb. cu cine trebuie si te rezolv !!
Pe bune !...fara smecherii si absolut legal...norme BNR etc"

Spui minciuni cu nerusinare! Pentru "comformitate" intrati pe "calculator rate credit".
O familie cu un copil si cu un venit lunar cumulat de 2000 de euro, cu un singur credit in derulare( auto cu rata de 250 de euro /luna, deci nu cine stie ce "limuzina"), FARA alte credite si cu cheltuieli lunare de 300 de euro( minim de "decenta" as putea spune),poate obtine in conditiile actuale( la un grad de indatorare de 50%) suma de 63004 de euro.

Observati va rog ca familia respectiva nu mai are alte credite, iar gradul de indatorare este deja periculos de mare!

ionut spunea...

olandezu

"Practic apartamentul se vinde cam la 1400 E /mp |(cu TVA inclus).
Inamplator asta e "acel pret"

Practic asta e pretul cerut, ca de vandut...!

belly spunea...

Ionut.

Eu la banca aceea am mai facut o simulare
salariu 4000 RON -> credit 65.000 EUR.

Simulatoarele online de credite nu sunt foarte bune. Cel mai bine e sa te duci la o banca sa iti faca simularea, pentru ca nu doar 1 data am am avut surpriza sa aflu ca puteam sa iau mai putini bani in urma simularii la sucursala bancii fata de cati bani puteam sa iau cand am facut simulare online.

belly spunea...

La apartamentele din Pallday Towers, parerea mea, un pret ok ar fi de circa 900-1000 EUR/mp util.

ionut spunea...

belly

"Ionut, nu ai zis nimic de simularile pe care le-am facut la banca"

Cand ai facut simularile astea? Vezi ca de curand sau in curand adio dobanda promotionala!In plus s-ar putea sa ai surpriza ca dobanda aia variabila sa fi crescut de cand ai facut tu simularea.
Si cu avansul 15% din pretul apartamentului cum faci?

mobutu spunea...

Pai cum sa faca? Cadou de la parinti! :)

ionut spunea...

belly

"Eu la banca aceea am mai facut o simulare
salariu 4000 RON -> credit 65.000 EUR."

La ce grad de indatorare? Si cat inseamna rata lunara?

cezar spunea...

Mda, proiectul Palady e o figura dpdv al impartirii spatiilor comune, si mai ales al dimensionarii teraselor.
Nu e posibil ca jumatate din suprafata platita a unui apartament de 3 camere sa fie ocupata de terasa (55-68 mp), mai ales cand vorbim de segmentul mediu. Nici nu ma mira ca au nevoie de discounturi pentru a-si vinde produsele.
Discrepanta se mentine cand vorbim de garsoniere, unde traditional cota parte de spatii comune este mai mare, insa la 61 mpc fara balcon/terasa mai mult de 40 mp utili nu au cum sa vina (plus ca adio macar balcon de 2 mp).
Locul de parcare subteran e 16600 E, in conditiile in care cele supraterane sunt 23, si probabil vandute de mult.
O aiureala de proiect, cu impartire demne de clasa lux, finisaje medii, preturi asa si asa.

Apropo, dutchman, n-am mai vazut de mult un proiect nou in care mpc sa nu includa si zona cuiburilor vrabiilor care s-ar intampla sa-si faca salas pe acolo.
Mpc include tot - util, spatii comune, balcon/terasa. A, ca mai sunt smecheri -asta e altceva.

ionut spunea...

belly

Si era sau nu cu dabanda promotionala?

belly spunea...

Simularea am facut-o Marti 15.10.2008.
La 64.000 imprumutati ar veni o rata de cca 500 EUR pe luna.
Au zis ca avansul minim este de 15%.

Eu unul nu am acest avans, si nici nu am de unde sa fac rost de ei (sper ca totusi sa fac rost de ei in maxim 1 an).
Parintii mei nu prea au cum sa imi dea "cadou" avansul avand in vedere ca mai am putin si o intretin complet pe mama mea...

belly spunea...

Ionut

Ofiterul de la banca a zis ca este fara dobanda promotionala, rata urmand a fi afectata doar de EURIBOR. Am mai intrebat si daca or sa mai introduca alte comisioane. Singurul comision pe care il practica banca este cel de administrare (daca imi aduc aminte bine) si este de 150RON pe an.

Nu am mai intrebat de gradul de indatorare avand in vedere ca eu unul pot sa imprumut 34.000
Deci eu si cu prietena am putea sa cumparam un apartament in valoare de 43.000 EUR?
Voi credeti ca eu nu sper ca preturile sa scada?

ionut spunea...

cezar

"Nu e posibil ca jumatate din suprafata platita a unui apartament de 3 camere sa fie ocupata de terasa (55-68 mp), mai ales cand vorbim de segmentul mediu."

Exact asta vroiam sa punctez si eu. Aia e o "tampenie" de proiect. Smecheria asta cu pretul/mp. care sa nu includa spatii comune si terase nu mai tine de mult!
Pai daca tu imi vinzi scara blocului la acelasi pret cu mp. util din apartament, normal ca ajungi la 1400 de euro!

ionut spunea...

belly

La o rata de 500 de euro rezulta un grad de indatorare de 70%!!!
Ma indoiesc foarte mult ca banca iti va da in realitate imprumutul!

ionut spunea...

belly

Nu vreau sa te dezamagesc ,dar in conditiile actuale, nici suma asta de 34000 de euro nu poti s-o imprumuti!
Nu te mai chinui. Cu 500 de euro(si chiar mai putin lunar poti gasi ceva destul de decent de inchiriat!

belly spunea...

Ionut

"Pai daca tu imi vinzi scara blocului la acelasi pret cu mp. util din apartament, normal ca ajungi la 1400 de euro!"

Pai si cu cat ai vrea sa iti vanda spatiile comune? Costul de constructie al spatiilor comune este acelasi ca la suprafata utila a apartamentului. Problema nu e faptul ca el iti vinde spatiile comune la pret de spatiu util, ci faptul ca pretul, in sine, este prea ridicat.
Daca ai fi in locul dezvoltatorului ai fi in locul dezvoltatorului nu ai vinde si spatiile comune?
Aceeasi problema se gaseste si la loturile de teren obtinute prin lotizarea unei suprafete mai mari de teren. Proprietarul cand iti vinde iti vine si cota indiviza din drumul de acces (cam la 50% din valoarea unitara a terenului propriu-zis).

ionut spunea...

belly

"Deci eu si cu prietena am putea sa cumparam un apartament in valoare de 43.000 EUR?"

Scuza-ma dar in situatia voastra ar fi o "prostie" uriasa si un pret de 43ooo de euro!!Gandeste-te ca ar fi un grad de indatorare de 70%. Si asta calculat la un curs de 1euro= 3.7 lei
Ce te costa sa mai astepti?

belly spunea...

Ionut

4000 RON inseamna, la un curs valutar de 3,8RON/1 EUR cca 1050 EUR.

Iar o rata de 500 EUR inseamna un grad de de indatorare de 50%, nu de 70% :)

"Cu 500 de euro(si chiar mai putin lunar poti gasi ceva destul de decent de inchiriat!"

Stiu, din acest motiv (unul din mai multe) nici nu cumpar.

ionut spunea...

belly

"Pai si cu cat ai vrea sa iti vanda spatiile comune?"

Mai gandeste-te un pic!La suprafata utila intra in pret si finisajele!

ionut spunea...

belly

O.k. Greseala mea. Dar m-a indus in eroare ca ai spus ca salariul tau este de 2650 de lei.4000 de lei inseamna si aproape tot salariul prietenei.Mie teama ca daca vrei sa accesezi creditul va trebui sa te insori!:))

belly spunea...

Ionut, asa mia zis si un ofiter de la BROM :)) Eu i-am raspuns ca ma insor din dragoste nu din nevoie =))

Insa eu m-am gandit ca prietena (1800RON) sa faca credit de nevoi personale pt avans, iar eu sa fac creditul ipotecar. Insa nici asa nu e bine pentru ca ar veni o rata pe care o consider prea mare.

Sa stii ca spatiile comune au finisaje, nu la fel ca apartamentele cei drept. Dar la spatiile comune intra si un lift (mai toate blocurile au lift) care nu prea costa putin. Daca ar fi sa scadem finisajele din pretul de la spatiile comune, ar trebui ca ele sa se vanda cu 100-200 EUR/mpc mai putin decat mp util. Daca faci calculul o sa vezi ca nu e o diferenta prea mare.
Pana in momentul de fata, dezvoltatorii, si-au scos "parleala" tocmai cu aceste spatii comune.

belly spunea...

Ionut, cei 4000 lei, reprezinta faptul ca vreau sa ma angajez in alta parte si o sa cer 4000 RON salariu. Vroiam sa vad, in cazul in care primesc 4000 ron salariu, cat as putea sa iau.

elzorab spunea...

record absolut de comentarii: semn clar ca:

ding-dong, ding-dong, ding-dong, ding-dong...

Anonim spunea...

@ ionut

"Exact asta vroiam sa punctez si eu. Aia e o "tampenie" de proiect. Smecheria asta cu pretul/mp. care sa nu includa spatii comune si terase nu mai tine de mult!
Pai daca tu imi vinzi scara blocului la acelasi pret cu mp. util din apartament, normal ca ajungi la 1400 de euro!"


Ionut, cu scuzele de rigoare NU vroiai sa punctezi asta. Vroiai sa arati cum se ieftinesc apartamentele si in curand vor ajunge si sub 1000 E/mp. Ti s-a aratat insa (vezi postari cezar si olandezu) ca de fapt suprafata inclusa in pret creste prin diverse trucuri astfel incat sa para ca platesti mai putin mp - dar in realitate pe mp de apartament construit nu platesti mai putin decat "acel pret". Stiti voi ;-)))

Si mai stii - pt. ca ti s-a spus ;-) - ca sub acel pret proiectele vor incepe sa se suspende, sa isi intarzie inchiderea (pacat de cei care deja au cuparat deja) si practic sa se "autosuspende" pana cand piata va reveni la minimul de pret acceptabil. Care, atentie , nu va fi neaparat "pretul" ci poate va fi mai mare ...sau mai mic (daca preturile materialelor vor fi scazut si forta de munca va fi din belsug, nu ca acum cand orice necalificat iti face un favor ca te lasa sa il angajezi).


O zi buna !

mobutu spunea...

"Daca ar fi sa scadem finisajele din pretul de la spatiile comune, ar trebui ca ele sa se vanda cu 100-200 EUR/mpc mai putin decat mp util. Daca faci calculul o sa vezi ca nu e o diferenta prea mare."
@belly, la asta se mai adauga si alte maruntishuri care luate separat nu conteaza dar care insumate dau o suma destul de importanta care nu poate fi neglijata.

"cei 4000 lei, reprezinta faptul ca vreau sa ma angajez in alta parte si o sa cer 4000 RON salariu. Vroiam sa vad, in cazul in care primesc 4000 ron salariu, cat as putea sa iau."
@belly, nu te baza pe venituri viitoare, mai ales in vremuri de criza. Ia in calcul worst case scenario si incearca sa nu te indatorezi mai mult de 30%!

"sub acel pret proiectele vor incepe sa se suspende, sa isi intarzie inchiderea si practic sa se "autosuspende" pana cand piata va reveni la minimul de pret acceptabil."
@laleaua: asta-i demna de catavencu la categoria perla perlelor.

Tufis spunea...

Cu 2650 RON pot sa ma imprumut de 35.000 pe 30 de ani cu dobanda variabila
Cu 1800 RON prietena ar putea sa se imprumute la un credit de nevoi personale de 35.000 RON pe 10 ani.


Belly, cu tot respectul si calmul de care sunt in stare, la asemenea venituri pe cuplu in Bucuresti, tinand cont de mediile actuale (apropo, ce varsta ai? sper DIN TOT SUFLETUL ca sub 25) nu ar trebui sa te gandesti nici la luat masina, daramite locuinta.

Auzi, sa mai si platesti rate din 40 de milioane, cand un trai cvasidecent (adica mancare, caldura, ratb si atat) iti cere vreo 15 de persoana :(. Chiar esti inconstient, scuza-ma ca-ti spun asta.

Tufis spunea...

Evident, in banii de persoana am pus si cota parte dintr-o chirie de 300 de euro undeva in Rahova sau Pantelimon. (ma rog, sa gasesc si in alte locuri, dar ma refeream la gasit rapid)

ionut spunea...

olandezu

"Ionut, cu scuzele de rigoare NU vroiai sa punctezi asta. Vroiai sa arati cum se ieftinesc apartamentele si in curand vor ajunge si sub 1000 E/mp. Ti s-a aratat insa (vezi postari cezar si olandezu) ca de fapt suprafata inclusa in pret creste prin diverse trucuri astfel incat sa para ca platesti mai putin mp - dar in realitate pe mp de apartament construit nu platesti mai putin decat "acel pret". Stiti voi ;-)))"

Cu scuzele de rigoare, imi dovedesti inca o data ca tu gandesti exact ca teparii aia!Ai gandire de "combinator"!In mod sigur daca ii intrebi vor veni cu aceleasi "argumente" ca si tine!
In ce ma priveste, n-am crezut niciodata ca cineva poate sa-ti ofere spatii comune cat 1/2 din apartament la acelasi pret!

"Sub acel pret proiectul incepe sa se suspende"
Alta "perla economica" marca olandezu!

belly spunea...

mobutu

O diferenta mare la pret o da valoarea terenului si pretul cu care se construieste.

Noi am vorbit strict de spatiile comune, unde se pot baga aceeasi bani ca la finisajele ap.

Iar legat de veniturile viitoare, sa stii ca simularea am facuto din pura curiozitate pentru a vedea la e salariu trebuie sa ajung ca sa imi permit o locuinta si un trai decent.
Toate calculele pe care mi le fac sunt la salariul actual. Eu consider ca peste 10 ani voi avea acelasi salariu (pentru siguranta :) ).

ionut spunea...

Belly


"Sa stii ca spatiile comune au finisaje, nu la fel ca apartamentele cei drept. Dar la spatiile comune intra si un lift (mai toate blocurile au lift) care nu prea costa putin. Daca ar fi sa scadem finisajele din pretul de la spatiile comune, ar trebui ca ele sa se vanda cu 100-200 EUR/mpc mai putin decat mp util. Daca faci calculul o sa vezi ca nu e o diferenta prea mare.
Pana in momentul de fata, dezvoltatorii, si-au scos "parleala" tocmai cu aceste spatii comune."

La pretul "olandezului" scara blocului ar trebui probabil sa fie placata cu marmura si sa aiba lambriuri din lemn de mahon, iar "terasele" bocului sa fie din granit cu aranjamente florale "ikebana" si un gradinar japonez care sa le intretina inclus in pret!:))

Cat despre "parleala"cu spatiile comune, in curand vor face si ele parte din bonusuri!

belly spunea...

Vasile

Anul trecut in Decembrie, Credit Europe Bank, acorda (si chiar a acordat) la o familie cu un venit de 3500-3600 RON un credit de 90.000 EUR. In momentul actual nu mai stiu ce conditii au cei de la CEB. Familia aceasta nu are alt credit (nici in prezent).
Noroc ca fam respective i s-a marit venitul ca altfel sigur asistam la un caz gen Fam. Ionescu.

Anonim spunea...

STOP JOC !
dar ce-mi vad ochii impaienjaniti de somn !!!
olandezu zicand ca poate pretul va fi mai mic decat "acel pret" ?!?! gata manole, poti sa inchizi blogul, misiunea a fost indeplinita daca pana si olandezu ia in calcul ca pretul POATE sa si scada ....

belly spunea...

Ionut

Este exact cum ai zis. Daca spatiile comune sunt de calitate superioara atunci pretul lor va fi acelasi cu cel al apartamentelor.

Problema e ca pana acuma ei iti cereau pret de marmura si iti ofereau gresie calitatea a 3-a. Sunt foarte putine proiecte care iti ofera calitate pentru banii ceruti, vorbind strict de spatiile comune.

Anonim spunea...

@Vasile
Auzi, sa mai si platesti rate din 40 de milioane, cand un trai cvasidecent (adica mancare, caldura, ratb si atat) iti cere vreo 15 de persoana :(. Chiar esti inconstient, scuza-ma ca-ti spun asta.Evident, in banii de persoana am pus si cota parte dintr-o chirie de 300 de euro undeva in Rahova sau Pantelimon.
sunt eu chiar asa de amnezic ? am 1 an si oleaca de cand nu mai inspir aerul curat al cacapitalei cu carte de munca si o luna de cand am revizitat frumoasa rromanie, dar parca nu-mi amintesc ca un cuplu care sta in chirie intr-o garsoniera sa cheltuiasca (in afara de chiria de 300 de euro care am scazut-o din cele 30 milioane) 9 milioane de persoana pe luna pe crapau, reatebe si intretinere (hai treaca de la mine, si niste budigai). stiu ca uleiu e 80k litra, da' tot nu iese calculu', da-o-n mortzii masii. pai de aia n-are ursu coada la voi, bre ...
a, si Vasile, cele 300 de euro care ii dai pe chirie nu-i mai dai cand platesti rata la casa. adica se duc in rata la casa. acu sa nu intelegeti ca incurajez inhamarea la un asa credit, doamne' fer, faceam doar un exercitiu de logica :P

ionut spunea...

belly

"Anul trecut in Decembrie, Credit Europe Bank, acorda (si chiar a acordat) la o familie cu un venit de 3500-3600 RON un credit de 90.000 EUR. In momentul actual nu mai stiu ce conditii au cei de la CEB. Familia aceasta nu are alt credit (nici in prezent).
Noroc ca fam respective i s-a marit venitul ca altfel sigur asistam la un caz gen Fam. Ionescu."


Prin ianuarie( la expirarea dobanzii promotionale) vor avea mari probleme daca intre timp nu beneficiaza de salarii cel putin duble!
La momentul actual liborul a sarit de 5%+ taxele bancii 4%+comisioanele inseamna un dae de peste 10% minim! Asta in cazul fericit in care dobanda la creditul respectv are legatura cu liborul, euriborul, etc. Daca e de genul " variabila dupa cum considera banca si in functie de evolutia pietei", situatia devine "albastra" rau pentru prietenii tai...

belly spunea...

Momentan respectivii au un venit de cca 5500-6000 RON. Si eu le-am zis sa aibe grija ca o sa li se mareasca rata incredibil de mult si sa gandeasca bine. Dar acum nu mai au ce face. Ei sunt genul de oameni care vor plati rata la banca, nu din cei care vor renunta la apartament.

ionut spunea...

canadianu

Depinde ce intelegi pintr-un trai decent!Daca-l reduci doar la mancare, un rand de haine si incaltaminte o data pe an, eventual de la second-hand si televizor cat cuprinde in timpul liber, atunci da, s-ar putea sa te descurci si cu vreo 300 de euro lunar!

ionut spunea...

belly

in mai putin de 1 an le-au crescut salariile de la 3500 de lei la 6000 ? Destul de curios! In ce domeniu lucreaza?
Nu ma intelege gresit, nu te acuz de nimic, dar mie unul imi e greu sa cred ca exista vreun domeniu de activitate care anul asta a oferit cresteri salariale de aprox.60%.

belly spunea...

sotul lucreaza in domeniul constructiilor si a schimbat 2 locuri de munca in 1 an. E sef de santier ( a lucrat si la blocurile lui Tiriac :) ).

Sotia a beneficiat de mariri substantiale anul asta (nu pot sa va zic domeniul) insa nu va mai avea maririle astea cel putin 3-5 ani de acum incolo.

Anonim spunea...

@ionut
ai si tu dreptatea ta, fiecare are standardul lui pentru decent ... var-mea, plecata dintr-un orasel de provincie in cacapitala, stata un an acolo si apoi revenita pe un post mai bun decat cel de pe care plecase imi spunea ca ea deja s-a invatat sa-si bea cafeaua de 10 ron in fiecare dimineata la o terasa "decenta" si nu mai concepe viata fara acesta mica placere ...
ionut, poate nu ai observat ca am zis ca am plecat din bucuresti de mai putin de un an, si inca mai tin minte cat cheltuiam pe mancare, ratb si intretinere. e drept ca in conceptiile mele de atunci in "decent" nu intrau mese la "La mama" sau clatite cu ciocolata la 10 ron bucata la charme in centrul vechi (si-acu imi vine sa ma dau cu capu' de pereti cand ma gandesc ca m-am lasat tarat de o pitzi acolo - fah, daca ajungi pe aici, iti multumesc sincer ca mi-ai dat papucii)

ionut spunea...

belly

"sotul lucreaza in domeniul constructiilor si a schimbat 2 locuri de munca in 1 an. E sef de santier ( a lucrat si la blocurile lui Tiriac :) ).

:)))

Banuiam eu ceva ,dar n-am vrut sa ma pronunt! Apropos ai discutat cu el, ce parere are despre preturile actuale??

Anonim spunea...

eroare de tastare cauzata de ora inaintata, vroiam sa zic "de un an si ceva" in loc de "de mai putin de un an". ma bad
oricum, nu cred ca e momentul sa calculam cosul zilnic, stim (sau ar trebui sa stim - unora inca le tine de foame piciorul de pod proiectat de Apolodor din Damasc) cu totii ca preturile din rromania sunt, raportate la puterea de cumparare, jignitor de mari. doar nu degeaba va scriu din Canada, the true north strong and free :P

Anonim spunea...

cum ce parere ? pai avand in vedere ca s-au bagat la credit in decembrie 2007, pe varf de bula, acum tre' sa fie in plin denial :))
belly, am i right or am i right ?

belly spunea...

canadianule nu mai sunt in faza de denial, te inseli :p

s-au resemnat :))
pentru ca ei nu mai au cum sa isi cumpere alt apartament, nu mai au cum sa faca rost de avans in cazul in care renunta la apartamentul actual.

ionut spunea...

canadianu'

"imi spunea ca ea deja s-a invatat sa-si bea cafeaua de 10 ron in fiecare dimineata la o terasa "decenta" si nu mai concepe viata fara acesta mica placere ..."

Nu la genul asta de "decenta" ma refeream. Oricum asta eu o consider o "fita" in cel mai bun caz.Eu sunt un consumator aproape industrial de cafea.Beau 6-7 cafele pe zi de toate genurile si tipurile. Totusi ce mai buna ramane cea fiarta "molcom" la ibric si "tainita" dimineata impreuna cu nevasta-mea si cu minim 5 tigari!
Eu ma refeream la altceva. Noi, in familie avem obiceiul de a trece toate cheltuielile lunare intr-un "registru". Exact ca intr-o balanta sintetica.Sincer sumele la care ajung cateodata, cumva ma sperie!Recomand cu caldura acest exercitiu tuturor!

Eu nu inteleg altceva: cum poate o familie care castiga sa zicem 1500-2000 de euro lunar, sa se imprumute doar de dragul "confortului psihologic" de a avea o locuinta proprie, sau mai rau, la presiunile parintilor, rudelor si prietenilor,cu un grad de indatorare de 50-70%!
Si nu mai inteleg altceva. Daca ai ajuns sa castigi sumele astea e clar ca mintea te "ajuta". Cum poti sa pui "botul" la vrajelile zilistenilor, vlascenilor si a teparilor astora si sa te arunci ca "berbecul" cu capul inainte , fara sa stai o clipa sa cugeti!!

nestor spunea...

Mi se pare mie sau unii devin din ce in ce mai iritati si nervosi? Paradoxal, nici nu suntem noi, astia cu credite sau interese imobiliare.
Cred ca pentru unii o sa fie foarte frustrant ca desi au mai scazut preturile, acum se afla in imposibilitatea contractarii creditului.
Asadar, cererea a devenit mai solvabila prin scaderea pretului, sau mai putin solvabila prin inasprirea conditiilor de creditare si a mediului economic?

nestor spunea...

Ionut, cuiva care isi traieste viata prin prisma raportului cantitate-pret ii este imposibil sa inteleaga cum cineva poate cheltui sume obscene pe meniuri minimaliste la restaurante scumpe, pe vinuri frantuzesti, pe ceasuri sau pe vacante.
Nu mai judeca atat de simplist lucruri pe care nu le intelegi, fiecare este liber sa isi traiasca viata asa cum crede de cuviinta.

ionut spunea...

nestor

"Mi se pare mie sau unii devin din ce in ce mai iritati si nervosi? Paradoxal, nici nu suntem noi, astia cu credite sau interese imobiliare."

Voi nici n-aveti cum. Inca traiti "visul" frumos al cresterii continue a preturilor. Iritarea si nervii vor veni cu timpul, odata cu scaderea accentuata a preturilor si cu cresterea datoriei catre banca.Rabdare!
In alta ordine de idei, ce nu intelegi tu, e ca la preturile actuale, indiferent de conditiile de creditare, cererea solvabila tinde spre zero.
Iar daca pe tine nu te enerveaza "idioteniile" cu pretentii de "adevar absolut" scoase pe gura de unul ca vlasceanu, e probabil din cauza acelui 1%...

ionut spunea...

nestor

"Nu mai judeca atat de simplist lucruri pe care nu le intelegi, fiecare este liber sa isi traiasca viata asa cum crede de cuviinta."

Facand parte din "selectul" club al celor 1%, ma asteptam sa intelegi anapoda postul meu.
Eu asta am spus, ca daca te indatorezi cu pana la 70% din venituri, chestia asta te va impiedica "sa-ti traiesti viata".
Am spus ca nu inteleg un astfel de "rationament", n-am judecat pe nimeni!
Dar ,scuza-ma, nici nu pot sa subscriu la "amanetati-va viitorul si cumparati acum la 130000 de euro, ca e oferta, de maine se scumpeste si-o sa va para rau!

nestor spunea...

Si eu am spus de mai multe ori ca pe cei care se indatoreaza 70% din venituri ii consider cel putin curajosi.
In rest, motivele pentru care o fac ii privesc.
Ma refeream la paragraful in care comentai fitele altora.

Unknown spunea...

@ all

am vazut o discutie legata de preturile de constructie

pot sa avansez si eu 2 preturi pe care le cunosc din surse 100% sigure:

A.240 EUR/mp - Vila in sudul Buc, pret "la rosu"(exclusiv teren), lucrat in regie proprie; este a unui prieten

B. 450 EUR/mp(exclusiv TVA), pret "la cheie" pentru 2 complexe rezidentiale din Bucuresti. Pretul aflat este de la un inginer constructor care avizeaza proiectele si dupa cum s-a exprimat: se construieste cu 450 la o calitate de 2 lei, constructorul pune adaos de 100%, iar dezvoltatorul(a se citi speculatorul) mai pune intre 70 si 100%.

Tufis spunea...

@canadianu, eu mananc de 40-50 RON pe zi, si nu mi se pare mult, tinand cont ca la lucru nu iti permiti ca timp sa iti aduci ciorba la borcan si spaghete la plic. Dintr-o lovitura, la birou te costa cam 20 ron, atat te costa si celelalte doua mese ale zilei daca nu mananci... salam cu paine :)

Disclaimer: persoana sub 100kg :)

Da' poate (insert creditac 70% here) rezista 40 de ani cu stevie. Broblema e ca durata de viata in evul mediu, cand stevia era de baza, era de vreo 40 de ani cu totul. Mult succes, numa' sa nu expire inaintea... creditului :)

Tufis spunea...

A, si nu e vorba de fitze sau "respect de sine" prost inteles, nici de cafele de 10 RON.

Muschiul de porc de calitate e 25 ron pe kg, varza de proasta (!!!) a ajuns la 2 RON. Si daca as gati eu, tot ma indoaie. Daca tot imi vand pielea si sanatatea pe bani, macar combustibil de calitate sa bag de banii aia, ce zici?

Altfel, se poate trai studenteste cu 300 ron pe luna, dar nu doresc nimanui care nu e crescut in familie de APACAisti asa ceva, te roade constiinta ca-ti bati joc de tine.

Tufis spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Tufis spunea...

Si ultima interventie pe probleme de mancare: cel mai gras om pe care l-am cunoscut vreodata (exagerez, da' va prindeti voi) era unul cu credit luat in 2006 pe 2 camere Iancului, burta de aia de tractorist, slanini atarnand peste tot... in fine... Din vorba in vorba aud ca a facut credit in iarna 2006, in 2 ani a pus 25 de kg. De ce? Pentru ca isi mai permite la propriu doar paine si parizer, nu i-a crescut salariul cum spera. De la mancare normala a trecut la paine alba cat incape, care probabil stiti ce caracteristici nutritionale are :)

Dupa cum stiti, cu malai si paine se ingrasa la tara porcii. Ca aia traiesc oricum max. 1 an :)

cezar spunea...

Draga marin, daca la aia 450 pe metru se mai pun 100 la suta din partea constructorului(900) si inca 70-100 la suta din partea nenorocitului de speculant se ajunge la un pret final, fara TVA, de 1500-1800 mpc. Cu TVA inclus, peste 2000.

Daca imi indici un proiect de case pe pamant in/langa Bucuresti unde mpc face peste 2000 E, merg acolo si incep sa consum BCAul rams de la constructie. Eventual beau si vinaromul, ca sa alunece mai usor.

Calculul cu casa din Sud e corect, insa. La rosu e cam banii aia, la cheie pretul se dubleaza.

Anonim spunea...

@nestor
asa e, cand e vorba de gusturile omului, nu te poti caca in ele, doar in gura lui
ma duc acum sa-mi arunc ceasul chinezesc de 8 dolari cumparat acum 6 ani de la walmart din state caruia nu i-am schimbat niciodata bateria (sincer ma mir si eu de recordul asta de longevitate, sunt curios cat o sa ma mai tina) si fug la mall sa caut un suunto, da-o dracului de excursie in cuba (da, au aproximativ acelasi pret :P ). eventual mai strang din cur putin si poate fac upgrade la un patek, asa, de-al dreacului ca sa le arat la altii ca nu sunt un fomist si stiu sa-mi traiesc viata decent
nestor, figuri din astea cu meniuri minimaliste, ceasuri de firma si vinuri frantuzesti (care nu vad de ce n-as putea sa le beau acasa in fatza LCD-ului cu o mana pe sub bluza prietenei/sotiei/amantei) le ai cand te cheama bill gates sau warren buffet. restul, oricat de dur ar parea, inapoi la mamaliga si ceapa
nu-i asa ca am gandire de socialist ? :D
@Vasile
de ce nu-ti permiti sa-ti aduci, hai nu ciorba (desi parca Tupperware a trecut de mult de la trade-mark la generic word), dar un pilaf, o tocanita, un sandwich nu se poate ? luni la servici o sa le zic la colegi ce sarantoci is, si ca eu ma intorc in rromania ca acolo oamenii isi permite sa mananca la restaurant la pranz. parca era si o stire de prin Londra ca cei care lucreaza prin financial district au (re)inceput sa vina cu pachetelul de acasa, dar nu se pune, sa stim toti ca in sectorul asta momentan e criza ..... :P

Anonim spunea...

nestor, ca sa nu mai vorbim de sarantocii care conduc volvo-uri vechi de 15 ani, zboara la economy class, mananca la restaurantu ala de cacat din baneasa si cumpara de la reducerile de dupa craciun. n-ai cu cine, vorba reclamei

cezar spunea...

Draga canadianu'-le, diferenta intre Casio-ul meu electronic de putini dolari, vechi de 15 de ani (il am de la bunicu-meu, din '93), si DeVille-ul pe care il am acum la mina nu tine, hai sa spunem, neaparat de falosenie.
Tine mai degraba de pretentia unora, care dau bani pe elvetiene, ca achizitioneaza si o parte din brandul pe care-l poarta la mina. Iar brandul = generatii intregi de munca, creativitate si iar munca. Si zau ca sunt putine lucruri la fel de misto pe lumea asta decat sa tii la mina ...munca atator oameni vii.
Nu roboti japonezi, care fac 'ceasuri' de 8 dolari.
Sigur, e o parte micuta din 'marea' explicatie la intrebarea de ce am dat 2500 euro pe un Omega Deville, in loc sa ma multumesc cu batranul Casio, care s-ar putea, in ritmul asta, sa-i supravietuiasca primului, plus ca e si mai precis. E numai cat sa-ti faci o idee.

Tufis spunea...

@canadianul, nu mananc la niciun restaurant, fac niste nenorocite de comenzi (nu, nimic de fite, da' o friptura s-o ciorba sunt 20 de ron fara drept de apel). Hai, cafea la Louisenhoff, vita argentiniana sunt fite. Dar fructe? Legume? Lactate?

Doar astept cu nerabdare cum faci tu sendvisul ala eftin eftin, cand sunca e 30+ RON/kg cascavalul bun pe la 20 RON/kg, si daca mananci doar astea doua cativa ani s-ar putea sa dai cat o garsoniera (fara discount :=) ) pe doctori?

N-am ceas, n-am masina, n-am nici (macar) casa, n-am voie nici sa mananc (mentionez ca nu sunt femeie de servici)? :)

E destul de amuzant sa observi anumite frustrari umane. Sunt un fel de olandezu pe motiv ca... nu imi iau mancare de acasa? Incep sa-mi pierd respectul pentru tine, daca ii ataci si pe cei ce au... hrana. Haine (de orice fel) ai?

Gatesc infect, nici macar o cantina nu se poate? Parca era apanajul muncitorilor de jos :)

Anonim spunea...

ba da, am haine, dar nu mi le iau din mall, nici macar de la outlet. prefer winners si sa caut reducerile in flyere. si sa-mi iau vara tzoale de partie si iarna tzoale pentru surf. toate, bineinteles din colectia de anu trecut.sunt un sarac, cum ar zice unii. prefer insa ca banii economisiti sa-i sparg in excursii si pe bautura. n-are rost sa ma sparg in figuri aici cu sume, cum au inceput unii, ca nu ma cheama nici adrian si nici tudor. din partea mea puteti sa licitati si pentru Tour de l'Ile daca va tine buzunaru, dar in ziua de azi nu cred ca e momentul. va las, am fugit la tenis, azi e soare in vancouver

Anonim spunea...

ahahahahahha, "proiectele se autosuspenda"! clar de inramat langa cealalta perla.
ma intreb ce vor crede bancile finantatoare de chestia asta. sau poate proiectele s-au si autofinantat, fiind un fel de miracole. prin sine nascandu-se, prin sine murind, prin sine reintorcandu-se la viata.......
e clar ca tupeul si obraznicia n-au limite.
dar hai sa vedem pana unde ne insulta inteligenta murdaricii.
presupunand ca in cazul acelui proiect, pallady residence, murdaricii ar avea dreptate si baietii n-au renuntat la a ne vinde terasa la pret de apartament, folosindu-ne de site-ul lor, situatia se prezinta asa:

nrcrt_tip.ap_sc-t_pret.tot_pret/mpc

tronson_1
03_3cam_100mpc_137695e_1377e*
06_2cam_74mpc_105767e_1430e*
07_3cam_98mpc_128401e_1310e
08_gars_61mpc_76220e_1250e*
09_3cam_108mpc_140301e_1300ee
17_3cam_98mpc_126200e_1290e
18_gars_61mpc_72590e_1190e
19_3cam_108mpc_149378e_1383e*
27_3cam_98mpc_132510e_1352e*
28_gars_61mpc_76220e_1250e*
29_3cam_108mpc_142265e_1317e
39_3cam_108mpc_149378e_1383e*
48_gars_61mpc_72590e_1190e
49_3cam_108mpc_149378e_1383e*
52_gars_61mpc_76220e_1250e
53_3cam_108mpc_142265e_1317e
tronson_2
55_2cam_66mpc_78719e_1192e
57_gars_61mpc_88715e_1454e*
59_2cam_74mpc_105767e_1430e*
67_gars_61mpc_76220e_1250e*
69_3cam_98mpc_132510e_1352e*
76_3cam_108mpc_149378e_1383e*
77_gars_61mpc_72590e_1190e
79_2cam_74mpc_96628e_1306e
86_3cam_108mpc_142265e_1317e
87_gars_61mpc_76220e_1250e*
92_3cam_100mpc_138195e_1383e*
96_3cam_108mpc_149378e_1383e*
97_gars_61mpc_76220e_1250e*
106_3cam_108mpc_142265e_1317e
tronson_3
01_3cam_88mpc_121890e_1400e*
11_2cam_76mpc_104646e_1377e*
15_2cam_76mpc_104520e_1377e*
19_2cam_76mpc_99544e_1310e
23_2cam_76mpc_99544e_1310e

* - bucatarie inclusa

total metri construiti de vanzare: 2970mpc
pret/mpc functie de ponderea lor in total: 1328e

bucatarii incluse: 20x3500e=70000e
cost per mpc: 70000/2970=23.57e
pret/mpc final: 1328e-23e=1305e

deci iata ca se poate si sub cifra magica. adica 7% reducere. si asta e doar inceputul.
doar cine e trepanat nu vede in ce directie o iau lucrurile, insa partea nasoala e ca murdaricii prezenti sunt ca o batatura, stii ca o sa-ti dispara natural cu trecerea timpului dar ai vrea sa o spargi pe loc.

e foame de bani baieti...lumea tre' sa stie ce fel de baieti sunteti.

@canadianu' - chiar daca-ti sustin cauza si sunt de acord ca trebuie o schimbare d elifestyle pe aici nu pot sa fiu de acord cu tine cand ii critici pe oameni ca mananca de 20-25ron/zi take-out. la naiba sunt 150e/luna ca sa mananci nu ca sa agati manechine in ceainarii de fitze.

cand, si sper sa nu fie cazul, or veni vremuri mai grele, reflexul anti-risipa se va impamanteni mai temeinic.

Anonim spunea...

gata tenisu. bre, nu ma intelegeti gresit, nu am sfatuit pe nimeni sa manance numai paine cu salam si margarina, doamne fer. daca citeati cu atentie, poate vedeati ca am folosit si cuvintele "pilaf","tocana",etc. cel putin asta vad eu ca aduc colegii mei canadieni de acasa si crapa in pauza de pranz. si credeti-ma ca nu muncesc la city engineering ...

Anonim spunea...

@ 7

"presupunand ca in cazul acelui proiect, pallady residence, murdaricii ar avea dreptate si baietii n-au renuntat la a ne vinde terasa la pret de apartament, folosindu-ne de site-ul lor, situatia se prezinta asa: "


...bravo ! Viziune buna , focalizare inexacta . Mai scade din calculul tau si suprafetele comune (sa zicem cam 10% in cazul fiecarui apartament ...nu zic 15% sa nu fiu rau voitor)...adica mareste pretul calculat de tine cu 10% si spune-mi ce-ti da. E, numarul ala este pretul pe mp de apartament construit (curat si fara alte "smecherii" incluse). Pe medie pare ca depaseste "the price" :-)))

Succes !

Anonim spunea...

"Preţul se referă strict la suprafaţa apartamentelor şi nu se aplică spaţiilor comune, care sunt incluse în preţul menţionat"


jegosule, mai citeste odata!

Anonim spunea...

sapte, vorbeste frumos cu strainii, ce impresie vrei sa le lasi ? :P

cezar spunea...

Canadianule,esti culmea,e important ca toate categorile de educatie sa fie prezente aici.

Anonim spunea...

@7
"proiectele se autosuspenda"! clar de inramat langa cealalta perla.
ma intreb ce vor crede bancile finantatoare de chestia asta"

...mda ! Mea culpa ! Am uitat ca pt. voi bancile sunt dusmani si profitori verosi neavand de a face nimic cu economi reala . Un fel de camatari cu firma si site, nu ?!. Cand colo guess what : eu am considerat ca banca face parte din proiect si intervine - decisiv probabil - in orice decizii cu privire la acesta. "Autosuspenda" considera ca banca este unul din "insiderii" proiectului...de unde si termenul de "auto". Dar recunosc ca a fost o alegere (de termen) nefericita total neadaptata audientei.


Cat despre paragraful tau :

"Preţul se referă strict la suprafaţa apartamentelor şi nu se aplică spaţiilor comune, care sunt incluse în preţul menţionat"

...nu imi e clar la ce se refera si de unde e. Ce-mi e clar insa e ca nick-ul tau n-are de-a face NIMIC cu "anii de acasa"...cu anii TAI de acasa !
Seara buna !

mobutu spunea...

@nestor:
"Si eu am spus de mai multe ori ca pe cei care se indatoreaza 70% din venituri ii consider cel putin curajosi."
Curajosi? Poate disperati si inconstienti. In niciun caz curajosi.

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   201 – 370 din 370   Mai noi› Cele mai noi»

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?