sâmbătă, 22 noiembrie 2008

Ciprian Acatinca se sinucide. Criza începe să arate tot mai urât.

Aflu cu stupoare că s-a sinucis Ciprian Acatincă, patronul ieşean despre care presa spusese în ultima vreme că a înşelat o mulţime de oameni în cadrul Afacerii Mansardelor de la Iaşi, după care s-a internat la Socola pentru a fi declarat iresponsabil.

Paguba totală produsă de firma lui Acatincă era de circa 2 milioane de euro (cum pot să fac emoticonul ăla cu ochii gogonaţi care se vede în Yahoo! Messenger ?!) şi numărul familiilor ieşene păgubite e de vreo 60. La ora actuală pagina web a firmei Rom Consult Group pare a fi "suspendată pentru neplată". Asta în ciuda faptului că din înregistrările de la Ministerul Finanţelor (firma respectivă are CUI 14251657) rezultă că RCG a avut o cifră de afaceri de 4,3 milioane RON pe 2007 şi 4 milioane pe 2006, deci e greu de crezut că n-au 200 de lei să-şi reînnoiască abonamentul anual de găzduire.

Criza intră într-o fază nouă. Cazuri de genul ăsta erau oarecum comune în America prin '30-'31. Este incredibil însă cât de repede s-a ajuns la noi la aşa ceva (recunosc sincer că eu în locul acestui patron eram de mult pe Copacabana, cu un buletin nou!). Abia acum îi înţeleg pe cei care ziceau că România nu seamănă cu nicio altă ţară. Aveau, în felul lor, dreptate: nu, nu seamănă. Strâmbă era concluzia pe care o trăgeau din chestia asta, şi anume: "Staţi liniştiţi la locurili voastre!"

242 de comentarii:

1 – 200 din 242   Mai noi›   Cele mai noi»
Teo spunea...

eu astept cu interes sa aud de oameni de afaceri in rial esteit cu MBA-uri de mare `valoare` la baza statuii (construita in regim propriu de finantare) cum isi inghit previziunile ca pe un os de pui ... cine se simte sa stea fara nici o grija :) ... la el ma refeream.

Unknown spunea...

@all

Mai tineti mine postul lui Manole legat de violente?

Daca stai sa combini postul asta cu celalalt parca iese ceva interesant :)

Anonim spunea...

@manole
Nu cred eu ca nu s-a gandit sa fuga dar omul deja era distrus psihic. Oricum si cel mai josnic om are o urma de constiinta.

@cezar
bla, bla, bla, bla

clavalik1 spunea...

Off topic (scuze Manole, acum mi-au venit chestiile astea in minte)

1. Un client de-al meu (mare "dezvoltator" in Constanta) dupa ce acum o luna si jumatate se plangea ca s-a intrat in blocaj din cauza ca "astia de la televiziuni" vorbesc aiurea...zilele trecute imi zice ca ei dau ca BONUS O GARSONIERA la fiecare apartament contractat in stadiul de plansa. Zice ca fac asa pentru ca ei "construiesc" cu banii "investitorilor" si ai bancilor. Cum si "investitorii" iau si ei tot de la banci acum sunt in kakao din lipsa de lichiditati.Daca in august-septembrie facea platile la termenele convenite incepand din octombrie trage de timp, amana cu 1-2 saptamani ca asteapta si el de la altii.

2. Intreb si eu ca sa ma aflu in treaba cat costa chiria la un spatiu comercial de la parterul unui bloc nou construit in centrul orasului ("penthouse" la ultimul etaj de >300m costa >550k). Vine oferta pe mail - 350mp cu 30 euro/luna +TVA. Acum ori sunt eu tampit, ori sunt astia nesimtiti. Adica astia vor sa incaseze 12,6k lunar = 151,2k pe an. Adica isi amortizeaza investitia in bloc doar din chiria pe spatiul asta pe cateva zeci de ani.

Cum vi se par chestiile astea?

On topic

Nimic surprinzator. Minte putina, solutie usoara. Nu stii sa gasesti o solutie, te sinucizi. Nu mai spun ca in mod normal orice tzepar de 2 milioane de euro acum statea pe Copacabana (in chirie cu un trai decent ar fi rezistat zeci de ani acolo). Probabil ca omul a fost de buna credinta dar nu a gasit o alta iesire.

Unknown spunea...

@clavalik1

Sa stii ca 30EUR/mp/luna nu e chiar asa de mult pentru un spatiu comercial. Depinde unde e pozitionat si ce activitate se poate desfasura in el.
Iar din chirie mai tre sa scazi si anumite cheltuieli care se ridica la 20-35%in functie de mai multe chestii.

mobutu spunea...

@Belly
Las'o-n pana mea, cum nu e mult 30 EUR/mp la un spatiu de 350mp ... calculul spune ca numai uzufructul lunar al spatiului respectiv costa 12.500 EURO (TVA inclus) .. deci tre' sa ai un business care scoate minim 15.000 EURO/luna ca sa-ti permiti ... iar aia care fac atatia bani pe luna mai degraba isi construiec ei ceva (e mai rentabil)
Parerea mea.

mobutu spunea...

@manole
Având in vedere postul tau relativ mai vechi "Legenda lui Mucius Scaevola" gasesc distractiv faptul ca noul post incepe cu, citez: "Aflu cu stupoare că s-a sinucis Ciprian Acatincă"
:)

dcg spunea...

Stupoarea consta in faptul ca respectivul si-a facut-o cu mana lui fara sa fie alergat cu furcile de doritorii de mansarde.

Unknown spunea...

@ all

cred ca porniti de la premisa falsa ca decedatul avea cei 2 milioane de euro

din pacate pentru el nu ii mai avea

cum sa se duca in copacabana falit?

in rest, despre morti numai de bine.

Anonim spunea...

Legat de faza cu garantiile. Am mai studiat putin si ca urmare intrevad urmatoarele:
- in prima faza banca solicita o garantie suplimentara
- daca nu ai de unde urmeaza etapa a doua cu cresterea de dobanda: motivul fiind credit cu risc ridicat, iar contractele va asigur ca sunt facute in asa fel incat sa permita asta (mai aleas cele din ultimii ani)
- faza a treia: banca te executa (are grija sa te aduca in incapacitate de plata ca sa te execute) in momentul in care ipoteca scade cu putin sub credit in ideea de a recupera maximul pentru banca e deja constienta ca peste un an recupereaza mai putin
- faza a patra: daca mai e vreo diferenta de platit te urmareste pe venituri

TARGET BANCA: Recuperare maxima a creditului. Nici vorba sa astepte pe bizon pana cand ipoteca e jumate din credit.

Si ca sa revin ON-TOPIC: urmeaza de la zgarieturi cu infectie pana la vene sectionate si sarituri fara parasuta.

NASOL

DING DONG !!!

ionut spunea...

belly

"Sa stii ca 30EUR/mp/luna nu e chiar asa de mult pentru un spatiu comercial."

Nu e mult, e imens!
Doar daca n-ai bordel. Ca de vandut droguri, n-ai nevoie de 350 mp.:)

cristian m
N-am. Nu folosesc mess-ul.

ionut spunea...

cristi dimofte

S-o fi gandit ca "alergarea cu furcile" urmeaza...

ionut spunea...

nenea cora

"- in prima faza banca solicita o garantie suplimentara"

Cata vreme clientul isi plateste la timp rata, banca trebuie sa fie idioata sa rascoleasca rahatul. Ma rog, nu ca m-ar mira...

elzorab spunea...

din pacate, cazurile se vor inmulti, dar va asigur ca vor fi multi care inainte sa-si traga un glonte in cap vor incerca sa se asigure ca le-au platit cu varf si indesat celor care i-au adus in starea disperata.

nu ca nu ar fi ei principalii vinovati, dar cand ai o masa de oameni dezinformati, needucati, usor de manipulat, iar tu, ca stat, in loc sa-i protejezi ii dai pe mana sacalilor si te infrupti si tu(prin politicienii corupti) din lesurile celor pe care se presupune ca ai fost ales pentru ai proteja, sincer, nu stiu cum se numeste...poate stiti voi...

oricum, daca as fi angajat intr-o banca sau dezvoltator imobiliar cred ca investitia nr 1 ar trebui sa fie o vesta antiglont, masini si usi blindate.

vin vremuri urate...

parca mi-e si groaza sa va mai spun de ding-dong, suna sumbru de realist deja.
pentru cine bat clopotele? azi pentru bietul acatinca. pentru cine vor bate maine?

dennyx spunea...

Cit valoreaza o proprietate

Aici un exemplu de un proprietar la ananghie. Are o casa de vinzare la rosu, a listat-o la 127.000 EUR dupa care a doua zi a taiat 28.000 EUR si a listat-o la 99.000 - superoferta.

Unknown spunea...

@ionut si mobutu

Am zis spatiu comercial, nu birouri.

Si uitati-va la ce am zis: "Depinde unde e pozitionat si ce activitate se poate desfasura in el."
App, stie careva care sunt chiriile la sp. com de pe Mosilor, Magheru si zone de astea?

ionut spunea...

belly

Iar te "tradeaza" ocupatia de "evaluator". Spatiile pt. birouri, fie ele de clasa A, se inchiriaza cu maxim 18-20 de euro/mp. pret care e in scadere.
Ma refeream la spatiu comercial. Care in sine e urias! Gandeste-l ca 10 m latime pe 35 m latime. In primul rand cu ce marfa-l umpli acum ? Numai achizitia marfii te costa cateva sute de mii de euro, bani pe care trebuie sa-i ai, ca nu-ti mai da nimeni marfa pe datorie.( mai bine inchiriezi un depozit si faci distributie, daca ai banii astia). Dupa care te mai costa si amenajarea. Dupa care, te gandesti si la personal(aici ai o mare problema, te lamuraste miorlau pufos...).
Sau te-ai gandi sa faci un showroom?:))

ionut spunea...

Logic, daca 10 m inseamna latimea, 35 m e clar lungimea!:)

Scuze

Unknown spunea...

@ionut.
Da, la birouri chiria maxima se invarte la 18-20EUR/mp dar sa stii ca scade si rata de capitalizare (yieldul) ;)

Chiria de 30EUR/mp la comercial este mare, dar nu este exorbitant de mare. Am zis foarte clar, depinde de locatie si de ce poti sa faci in el.
Majoritatea spatiilor comerciale se invart la 15-20 EUR/mp dar cu cat de apropii de zone centrale cu "vad" comercial si se miscoreaza suprafata creste chiria.

PS. Am vazut contracte de inchiriere la mai mult de 30EUR/mp (spatiu mai mic, ce-i drept) ;)

ionut spunea...

belly

Din cate am inteles eu de la clavalik 1, era vorba de constanta. Repet, oricum ai da-o, e imens. Daca spatiul ar fi fost de vreo 10 ori mai mic poate, dar si asa e mult.
Traim alte vremuri, intr-un interval de 2-3 luni s-au schimbat multe.
Din punctul meu de vedere, acum, in conditiile actuale, doar daca esti un "visator" inchiriezi 350 de mp. de spatiu pentru care trebuie sa platesti lunar cca. 12500 de euro.
Unde mai pui, ca in cazul constantei, e vorba si de sezon...

Unknown spunea...

Ionut

Tie ti se pare mult 30EUR dar eu ti-am zis ca sunt cazuri in care se poate plati o asemenea chirie.
Iar la niste spatii comerciale de 40-60mp in zone bune chiria e mai mare de 30EUR.

Pentru Constanta la 30 EUR/mp la suprafata aia ma indoiesc ca o sa primeasca "oferte".

cezar spunea...

Da, si eu ma indoiesc de sinceritatea 'stuporii' (stupoarei ?) domnului manole.
D-zeu sa-l ierte, ca s-a sinucis, ceea ce nu-ti asigura sanse prea bune pe lumea ailalta.
Necazul in viata e ca, mai intotdeauna, actionezi si suporti consecintele.

Miorlau Pufos spunea...

Faptul ca un amarit pe care nu l-au tinut nervii si si-a luat zilele ( Dumnezeu sa-l ierte! ) inainte de a-si croi drum spre tari insorite cred ca poate fi trecut la rubrica "fapt divers". In fond si la urma urmei Romania e tara tepelor, mai mari sau mai mici, pentru toate buzunarele. Se pare ca in tara asta sint prea multi fraieri ca sa nu li se ia banii in mod odios, si-atunci se creeaza permanent "produse" care sa satisfaca cererea. Am inceput cu Caritas, dupa Caritas au urmat inca alte citeva joculete de-astea. Dupa care am avut un SAFI, si cind nici nu se racise bine mortul a aparut FNI. Si tot asa.

Totul se transforma sub o alta forma, inclusiv natura tepelor, pina cind romanului ii va intra in cap ca un cistig fara munca este probabil, dar mult mai probabila este teapa in locul cistigului visat.

In ruptul capului n-am sa pricep cum de oameni educati, cu studii inalte, si nu unii cu clase cit trenul, au dat navala sa cumpere si sa semneze contracte pe zeci de ani pentru un petec de hirtie pe care era desenata o casuta...

Asta e un lucru grav, pentru care unii vor trage mult si bine. La egalitate cu calitatea indoielnica a ceea ce au cumparat. In heirupismul cu care s-a dezvoltat rezidentialul in Ro, cu angajati care si-au facut treaba de mintuiala, cu proiecte sau cantitati nerespectate in proiecte...cred ca vom avea multe scandaluri in anii urmatori pe tema asta.

Anonim spunea...

Multe scandaluri, cladiri daramate (vedeti Turcia unde pica blocurile din senin), falimente si poate sinucideri.
Cat despre aia destepti si educati... mandria e cel mai mare pacat si in acelasi timp defect, au mai ascultat ei de cineva?
Ofertele au fost prezentate frumos, in limbaj bussiness, oamenii de multe ori au dat din cap fara sa inteleaga nimic si uite asa... pana la urma un bun vanzator vinde orice, nu?
Desi lucrez in vanzari niciodata nu am suportat genul asta de "agent" si am preferat sa fiu mai mult consultant dar cei mai apreciati in acest domeniu sunt cei care vand orice indiferent ca e teapa sau nu.
Si prostia clientilor e o slabiciune des exploatata in acest domeniu.

Vezi mai belly ca nici ceea ce fac eu nu e mai moral decat faci tu?
De aia mai cezare oamenii simpli sunt in fata mea mai sus decat un director de banca.
Intradevar, totul se reduce la cerere si oferta dar sunt atatea variabile intre cele doua... si una e prezentarea produsului.
Eu tocmai am realizat ceva, semne erau inca de anul trecut ca va fi rau dar pana la urma doar unii le-au vazut si unul dintre ei e manole. A fost in fata mea tot timpul si nu am vazut. Bine ca nu am facut prostii prea mari :)

@cezar
Numai un om josnic s-ar bucura de moartea altui om (excludem aici lupta pentru supravietuire).
Lasa insinuarile de prost gust!

In rest: bla, bla, bla
(o sa incetez cand o sa ii respecti pe ceilalti membri ai blogului)

Unknown spunea...

@cristian m

"Vezi mai belly ca nici ceea ce fac eu nu e mai moral decat faci tu?"

Pentru mine tot omul care munceste si este cinstit si este corect, merita respect. ;)

cezar spunea...

N-am insinuat nimic, dom director.
Nici nu vorbeam cu Dvs. in mod special.
Pe de alta parte,erau pe aici diversi fara probleme in a se bucura de necazurile altora, si chiar justificau solutiile extreme.
Mai tranteau cate o injuratura lipsita de imaginatie, dar cica erau beti. Eh, alde manole le sterge postul si-i lasa sa-i faca trafic in continuare. Cu precizarea : fa-i porci, da nu-i 'integra in ..UE'.
Mi-e destul de greu sa inteleg astfel de comportamente, daramite sa mai si 'respect' ceva.
Cat despre Dvs, dom director, de la rea vointa (nota comuna a acestui respectabil blog) ati trecut cu gratie la intelegere trunchiata (alta nota comuna, un pic mai redusa), si apoi la 'refuzul dialogului', vezi Doamne, bla bla.
Orice om cat de cat interesat de ceva informatii din domeniul imobiliar, ar fi sanctionat derapajele psihiatrice ale anumitor diversi de aici. Pai, tata, un nick ma face pe mine 'porc' ? De fapt, nu pentru informatii suntem aici, nu ?
Dar, baieti. La vorbe nu m-ati facut, la oferit informatii punctuale - dezastru. Ce e de respectat frate.

Anonim spunea...

@ cezar

Nu mai mai lua atat cu director, nu stiu de unde ai scos-o.
Am vazut si eu ca ai fost jignit si nu am fost de acord cu asta.
De nenumarate ori le-am cerut tuturor sa se calmeze si de cate ori am luat-o pe aratura mi-am cerut scuze.

Trec peste insinuarile rautacioase la adresa mea si iti zic de ce bla, bla: pentru ca iti lipsesc exact informatiile punctuale.
E adevarat ca la fel cum a existat extazul imobiliar aacum exista depresia imobiliara. Adica tot o exagerare. Dar adu naibii dovezi ca o sa fie mai bine, crezi ca eu ma bucur ca e criza?

Anonim spunea...

Ups, am ratat o cratima!

Tufis spunea...

Dar vai, ce avem noi aici? Fostele fruntase la apaca, acum sexagenare, nu mai pot zice "ei, ce mai e suta de mii de euro in ziua de azi" :B

http://forum.computergames.ro/124-cum-cit-unde/202161-imobiliare/page-84.html#post38977649

Srsly, eu tot nu am nicio treaba cu dezvoltatorii din boom (oricat de flamanzi si cretini ar fi fost), ci strict cu speculantii de vechi si nou (stiu din sursa sigura, la fisc sunt MULTI oameni care platesc impozite pentru 100+ apartamente vechi).

Voi inca sunteti de parere ca strica daca terminau o grama' de blocuri? Nu trebuia neaparat sa stea cineva in ele, daca nu stricau aspectul si cine stie ce parc eu nu vad problema. Oferta mare e misto :)

Mi-e mila si de moldoveanul ala. Ma mir ca au cumparat aia mansarde, eu ii stiu specialisti in case din paianta facute in mijlocul albiei vreunui rau :B

Manole spunea...

Hei, Cezar. Poate nu înțelegi un lucru. Blogul ăsta nu își propune ”să informeze”. Pentru asta ai la dispoziție The Money Channel care din august 2007 (când am deschis eu blogul și era clar că suntem în bubble) și până acum a avut nenumărate ocazii să abordeze ”profi” tema balonului imobiliar. Eu pe blogul ăsta mi-am exprimat la un moment dat niște păreri, și continui să mi le exprim. Cine vrea să le asculte - bine. Cine nu - nu. Nu pot să vă împiedic să vă faceți porci sau să vă lăudați cu mușchii de la sală. Și nici nu vreau. Ce, nu așa suntem noi, românii? Pătimași și iraționali? De ce discuțiile online despre imobiliare ar fi altfel dacă așa se desfășoară ele în realitate? Cine intră aici, presupun că știe că nu va da de alde Sorin Freciu sau Bogdan Baltazar ci de Manole, AristotelCostel, Nenea Cora, Cezar etc. etc. etc. Asta e! Bad luck! Iată soarta nefericită a crizei imobiliare românești: să fi fost prezisă de asemenea persoane ”joase”, nu de cine știe ce vedete TV specializate pe imobiliare.

cezar spunea...

"Cristian M spunea...

@ cezar

Tu ai probleme? Sa vezi cum am dat eu explicatii azi ca nu se dau salariile. Si sa vezi cum cei care trebuie sa plateasca spun ca nu au bani. Unii mint dar in ritmul asta se va bloca toata economia.
Nu fii suparat, de la un anumit nivel daca esti inteligent nu cazi prea jos. Eu de la masina scumpa acum ma multumesc cu o Solenza si nu mor. Iar pe cartea mea de vizita scrie director."

Probabil esti director. Eu iau de bun ce mi se spune, pina la proba contrarie. Cum suntem pe net,nu pot cauta la buletin sa vad ce si cum. Daca nu cumva ai IP de director, caz in care, precum bunul ionut, te verific :)

Bine, manole. Daca nu sunt baltazar, n-am 'voie' sa apreciez tigarile de foi, ca devin snob si increzut. Trebuie sa fiu neaparat 'porc' sau alte copilarii.
Cu alte cuvinte, dragilor, ce preferati sa fiti : freciu sau porci ? Oameni normali nu se puncteaza.

Dincolo de asta, din punctul tau de vedere, de proprietar de blog, as fi interesat de un trafic util.
Nu doar de trafic.
?

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
ionut spunea...

cezar

" Ce, nu așa suntem noi, românii? Pătimași și iraționali?"

Irational( si penal in multe tari, mai putin romania) e sa manipulezi piata, nu sa le spui pe nume celor care s-au ocupat cu asta...

ionut spunea...

Postul de sus ii e adresat si lui manole

mobutu spunea...

Că tot s-a vorbit despre asta:

http://www.libertatea.ro/stire/nu-mai-am-bani-de-casa-221804.html

Băncile au trecut la reevaluarea garanţiilor, fapt ce va duce la creşterea substanţială a ratelor la creditele respective. În plus, banca v-ar putea cere să oferiţi garanţii în plus, pentru a-şi putea recupera banii împrumutaţi. Vestea vine ca un trăsnet pentru cei care au credite cu garanţii. Si asta pentru că reevaluarea proprietăţilor cu care s-au girat împrumuturile va atrage după sine creşterea ratelor lunare.

Clienţii plătesc oricum rate mai mari de ceva vreme, din cauza creşterii dobânzilor şi a comisioanelor, dar şi din cauza deprecierii cursului de schimb. Băncile din România au început, rând pe rând, să trimită scrisori clienţilor prin care le cer o nouă evaluare a garanţiilor. Bancherii vor să se asigure că în cazul în care clientul intră în incapacitate de plată au de unde să-şi recupereze banii daţi cu împrumut. Cum casele, terenurile şi apartamentele s-au ieftinit cu circa 20%, garanţiile nu mai sunt suficiente. Pentru clienţii care nu vor avea alte proprietăţi cu care să gireze, băncile îşi vor recupera diferenţa prin creşterea dobânzilor, care, normal, vor duce la rate mai mari.

Tufis spunea...

Daca fac aia bancile, ii sugruma de tot pe ucenicii lui turbo trabannt.

Fiti pe faza, o sa se ieftineasca rinichii de om multisor.

Unknown spunea...

Mobutu

Ii cred in stare pe cei de la banci sa faca asa ceva, insa daca vor face asa ceva risca sa piarda foarte mult. Practic s-ar intampla acelasi lucru ca in SUA, multi ar intra in imposibilitate de plata si nu cred ca bancile doresc sa intre in posesia atator active "toxice".
Dar tre sa imi aduc aminte sa nu supraestimez inteligenta oamenilor. :(

Unknown spunea...

http://www.gandul.info/supliment-proprietatea/criza-ieftineste-cu-30-apartamentele-noi.html?6457;3544687

Mai tine mine cineva, cu cat am considerat eu ca se construieste? :)

Anonim spunea...

Bancile nu vor ezita sa sugrume acum clientii cu credite subprime, decat sa astepte momentul in care garantia scade mult sub ipoteca si cand practic clientul cedeaza de buna voie cheile casei iar pierderea bancii e mult mai mare.

Sau altfel spus, hai sa sugrumam bizonii acum inainte sa ne sugrume ei pe noi. Think mai baieti ce urmeaza.

Ati crezut vreodata ca intre banci si camatari e mare diferenta.

Unknown spunea...

http://www.romanialibera.ro/a139965/apartamentele-noi-au-ramas-la-fel-de-scumpe.html

Astia nu se lasa ;)

Unknown spunea...

@nenea cora

"Ati crezut vreodata ca intre banci si camatari e mare diferenta."

Da, este o diferenta:

Camatari = banci ilegale
Banci = camatari legali

:))

Flavian spunea...

"Cum casele, terenurile şi apartamentele s-au ieftinit cu circa 20%, garanţiile nu mai sunt suficiente. Pentru clienţii care nu vor avea alte proprietăţi cu care să gireze, băncile îşi vor recupera diferenţa prin creşterea dobânzilor, care, normal, vor duce la rate mai mari."

Care diferenta sa o recupereze banca mai frate ? Pai amaratul ala plateste oricum preul umflat de acum un an cand si-a facut creditul. El ar trebui sa fie cel care-si recupereaza cumva diferenta, nu banca.

Sa mori daca pricep logica, in loc sa-l lasi mai usor pe saracul om care vede pe zi ce trece cum ii scade valoarea apartamentului pe care da rate o gramada de bani, te apuci sa-l taxezi si suplimentar pentru treaba asta ?

Astia cu bancile se impusca singuri in picior, lacomia lor intrece orice limite. Sa zici mersi daca-ti recuperezi si banii aia dupa ce l-ai aburit pe bizon cu un credit peste valoarea apartamentului, dar cu ce motiv sa ai tupeul sa-i ceri chiar mai mult de atat daca omul isi onoreaza partea lui de contract ?

Anonim spunea...

cine zicea ca e scumpe casele, bre ?

Anonim spunea...

Ce nu intelegi Flavian ? Banca sare la gatul bizonului sa-i ia pielea pana o mai are. O doare pe banca undeva ca sperie clientii ? Isi trag un glont in picior, da. Dar evita decesul.

Belly, si camatarii o fac tot legal. Apropo, fara sa-mi porti pica, fac si eu o glumita. Deontologia profesionala ar spune ca din evaluator ai putea deveni acum recuperator credite sub-prime.

Unknown spunea...

@nenea cora

Nu cred ca as putea sa ma fac "recuperator". Nu port pica la nimeni de pe blog ;)

Stiu ca, camatarii fac totul legal, cel putin partea cu acte. Metodele de "amintire" sunt mai putin legale :)

Anonim spunea...

@ cezar
Da, oficial fuctia mea e de director dar nu ma incalzeste functia si nici nu ma omor dupa onoruri.
Mie imi place viata simpla.

@all

Cum adica sa reevalueze bancile proprietatile? Sau veniturile actuale ale crditatilor?

Pai nu au avut ei evaluatori ca belly care au spus: da asta face 200 k sau 1000 de k si acum piata le tranzactioneaza la jumatate?
Si nu te verifica la acordarea unui credit?
Prostia se plateste si in cazul bancilor dar sunt convins ca astia au niste clauze (oricum se simte disperarea lor).
Aveti mare grija ce acte aditionale semnati in aceasta perioada (probabil or sa va faca superoferte de reducere a ratei cu niste clauze in plus prin actul aditional).
Fraierii nu se gandeau ca se va ajunge aici si acum nu stiu ce sa faca. Dar nu-i subestimati!

Aloo, statule roman,tu pe unde dracu umbli? Poporul are nevoie de tine!

mobutu spunea...

Flavian spunea...
Care diferenta sa o recupereze banca mai frate ? Pai amaratul ala plateste oricum pretul umflat de acum un an cand si-a facut creditul. El ar trebui sa fie cel care-si recupereaza cumva diferenta, nu banca.

Sa mori daca pricep logica, in loc sa-l lasi mai usor pe saracul om care vede pe zi ce trece cum ii scade valoarea apartamentului pe care da rate o gramada de bani, te apuci sa-l taxezi si suplimentar pentru treaba asta?


Uiti un aspect extrem de important si anume ca proprietarul apartamentului respectiv este banca, nicidecum amaratul, cum îi spui tu. Amaratul este un simplu chirias, cu "contract" in avans pe 30 ani. Amaratul va deveni proprietar deabia peste 30 ani cand si daca va reusi sa-si plateasca ratele in intregime.

Anonim spunea...

Si mai urmeaza o bomba din partea bancilor pentru cei ce si-au fabricat adeverinte de venit false cu ajutorul BROKERILOR (alta specie de vampiri). In cazul celor cu credite sub-prime bancile vor reanaliza adeverintele, iar daca se dovedeste vreun fals inscris in acte va cere verzi si uscate ..... celor implicati in fabricarea adeverintelor (angajatorul sau angajatul). Asta tot de prin ziare e citita, dar daca se zvoneste inseamna ca exista putin adevar.

Unknown spunea...

Cat de mult pot eu sa iubesc bancile:

http://www.adevarul.ro/articole/bancile-dau-cu-o-mana-si-iau-cu-trei.html

Manole spunea...

Numărul adeverinţelor false care au invadat sistemul bancar e cu siguranţă foarte mare. Partea bună e că ele acopereau de cele mai multe ori veniturile solicitantului. Pentru că solicitantul lua o mulţime de bani la negru. Partea proastă e că în cazul unei crize economice veniturile la negru vor fi primele care se vor duce de râpă pentru că şomerii vor pune presiune în primul rând pe acest gen de venituri (dacă un instalator nu-ţi monta maşina de spălat fără 500.000 s-ar putea ca acum să fie obligat s-o facă pentru doar 200.000, că vor fi 5 şomeri dispuşi s-o facă pe preţul ăsta). În plus, băncile au crezut şi ele că salariile în România vor merge doar în sus, timp de 30 de ani de acum încolo, halleluiah!... drept pentru care măsurile de prevedere au fost minime. Cunosc o mulţime de cazuri în care verificarea adeverinţelor de venit s-a făcut doar cu un telefon la un număr la care răspundea tot împrumutatul, care se dădea drept altcineva. Ţinând cont că 92% din salariaţi sunt posesori de credite, chiar sunt curios să văd ce se va întâmpla peste vreun an de zile, când şomajul va fi cu siguranţă cu 2-3% mai mare decât acum.

Flavian spunea...

Uiti un aspect extrem de important si anume ca proprietarul apartamentului respectiv este banca, nicidecum amaratul, cum îi spui tu. Amaratul este un simplu chirias, cu "contract" in avans pe 30 ani. Amaratul va deveni proprietar deabia peste 30 ani cand si daca va reusi sa-si plateasca ratele in intregime.

Nu uit, tocmai ca nu uit. Si din acet punct de vedere argumentul meu este cu atat mai puternic.

Daca il consideram pe amarat chirias nu vad de ce chiria trebuie sa creasca cand valoarea casei scade.

Din contra, ar trebui ca si "rata" sa scada si nu sa fie crescuta de banca pe tot felul de motive. Riscul a fost asumat atat de banca cat si de client cand s-au bagat in contract si atata timp cat clientul isi respecta platile, contractul ar trebui sa ramana in picioare.

Sa nu-mi ziceti ca daca valoarea proprietatii crestea, banca ar fi micsorat cumva rata...

Unknown spunea...

http://www.cotidianul.ro/criza_a_grabit_ieftinirea_apartamentelor_vechi_cu_doi_ani-64741.html

Manole, trimitei lui Zilisteanu postul cu violente si acesta in care Acatinca se sinucide.

Cat de nesimtiti pot fii unii oameni.
Deja spumeg de nervi.....

Dorin spunea...

http://www.gandul.info/supliment-proprietatea/criza-ieftineste-cu-30-apartamentele-noi.html?6457;3544687

OPS!:
"au semnat pentru un preţ pe metru pătrat construit mai mic, între 600 şi 650 de euro."
si este abia inceputul crizei!!!

Anonim spunea...

Pun pariu ca in sedintele de management ale bancilor, subiectul de actualitate e recuperarea creditelor subprime. Se face brainstorming si se premiaza ideile cele mai reusite.
Marinimia si mila fata de bizon va fi ultima. Primii pasi vi i-am prezentat:
1. solicitarea de noi garantii
2. cresterea dobanzilor pe motiv de risc, consecinta neindeplinirii conditiei 1.
3. verificarea adeverintelor false si penalizarea fie prin crestere dobanzi fie prin rezilierea contractului si executarea silita a ipotecii atat timp cat inca mai valoreaza ceva (trendul fiind descendent, timpul de asteptare inseamna pierderi)
Asa gandesc eu daca as fi in pielea bancii. Daca as fi in pielea bizonului m-as bucura daca ma executa acum si sting datoria decat sa ma execute peste un an si sa raman si dator cu zeci de kE. Dar cum nu sunt in pielea nimanui nu voi face altceva decat sa asist impartial la fenomen precum un corb iar ulterior sa culeg din cadavre ce e mai bun.
Fie laudata gura celui care spunea CASH IS KING.

Anonim spunea...

Dorin spunea...
http://www.gandul.info/supliment-proprietatea/criza-ieftineste-cu-30-apartamentele-noi.html?6457;3544687

OPS!:
"au semnat pentru un preţ pe metru pătrat construit mai mic, între 600 şi 650 de euro."
si este abia inceputul crizei!!!

UNDE ESTI TULIPE DOAMNE ???????

mobutu spunea...

Hahaha, am trait-o si p-asta, sa ajunga penalul de zilishteanu sa spuna ca, citez:
Ce creşte trebuie să şi scadă.
Iată cum am învăţat că piaţa nu merge într-un singur sens.
Halal "specialist" ... orice "ghiţă" putea fi in locul lui.

Dorin spunea...

http://www.capital.ro/articol/mike-lloyd-prea-multi-s-au-imbogatit-prea-repede-in-real-estate-ul-romanesc-114371.html

"De asemenea, acesta apreciaza ca multi dezvoltatori au probleme majore in aceasta perioada si vor fi nevoiti sa-si vanda proprietatile le preturi extrem de scazute (chiar si cu 80% mai ieftine) pentru a evita falimentul.
"

Poate va fi sau nu asa dar ... atunci cand :" Fostul strateg al proiectului Baneasa din nordul Capitalei, britanicul Michael Lloyd, care, în prezent pune bazele unui fond de investiţii imobiliare, crede " ...

Atunci noi ....

alex.dumitrascu spunea...

Cel mai probabil este ca nu a mai dispus de finantare bancara si ca a recurs la camatari, cel mai rau la ucrainieni. Asta e boala incurabila.
A mai fost un caz in ultimul timp.

mobutu spunea...

Flavian spunea...
Daca il consideram pe amarat chirias nu vad de ce chiria trebuie sa creasca cand valoarea casei scade.
Pai "contractul" de "închiriere" între proprietar (bancă) si chirias (împrumutat) este încheiat mai cu "schepsis" decât un contract de închiriere obişnuit, ordinar.
In cazul acesta banca a platit activul respectiv supraevaluat si acum, pe baza contractului de credit, a legilor in vigoare, face tot ce poate sa se asigure ca-si va recupera integral banii respectivi (bineinteles, cu tot cu dobanda si comisioanele/taxele aferente).
Valoarea activului ipotecat valoareaza jumatate din valoarea initiala? Nu-i nimic, banca va cere imprumutatului sa acopere cu alt activ diferenta de ipoteca (garantie).
Imprumutatul nu are alt activ pe care sa-l scoata la inaintare? Nu-i nimic, inseamna ca a crescut riscul si astfel banca creste dobanda.
etc
In final ajungandu'se la executare silita/evacuare.
Either way, imprumutatul e cocoşat de povara financiara, tot mai mare.
Ce sa le faci, daca s-au aruncat cu capul inainte ca vitele la muls ... acum vor fi mulşi (probabil toata viata) de 'o să sece!

Unknown spunea...

All

Cred ca,la sfarsitul zilei, nu trebuie sa tragem prea tare in "moravurile imobiliare" ale romanilor. Am fost si noi parte a unui Caritas global:

"Situatia e de rahat, insa nu disperata. Cronologia unei crize si Marele Crash al unui plan global

Cum e moralul nemtilor in plina criza financiara? Situatia e „beschiessen aber nicht hoffnungslos” (trad: „de rahat, insa nu disperata”) spune Dieter G., patronul unei firme mijlocii din Mössingen. Nemtii au mai trecut prin crize economice si ale pietei de capital, iar modul lor de gandire e in general pragmatic, lipsit de emotie. Asta nu inseamna ca in birouri si firme, pe strada, in birturi, ca si in Parlament, criza economica si recesiunea nu sunt pe buzele tuturor.

Surpriza de sub brad

E atmosfera dinainte de Sarbatori, lumea se bucura de concediul suplimentar, primit ca urmare a masivelor reduceri de productie. Intre trei si sase saptamani de concediu de iarna s-au dat la firme din industria germana care, in anii precedenti, lucrau non-stop ca sa-si mai toarne o transa de profit in paharul de sampanie al bilantului anual. Acum, se vorbeste de suprastocuri si stopari temporare de productie, din lipsa de comenzi.

Concernul BASF, gigantul chimic din Ludwigshafen care livreaza, printre altele, vopsele producatorilor auto, e si el prins in hora regresului de comenzi. Lantul se intinde de la Opel si Daimler la Hansa Automotive si pana la la firmele mici si mijlocii care furnizeaza piese si subansambluri industriei de masini. E afectata industria auto, „talpa economiei germane”, dar nu numai ea. Mass-media germana nu stimuleaza panica generala, insa nici nu ascunde sub pres realitatea.

Cancelarul Merkel spune ca „2009 va fi anul vestilor rele”, referindu-se la conjunctura financiara si economica de anul viitor, cand sunt alegeri parlamentare in Germania. Merkel a spus intr-un interviu pentru Welt am Sonntag ca CDU isi doreste alt partener pentru coalitia de guvernare, in locul actualului SPD (social-democrati). „Intr-o coalitie cu FDP (liberalii), ar fi mai usor, de exemplu, sa scadem impozitele” a precizat Merkel, citata de Financial Times Deutschland.

Planul cel Mare

Dincolo de discursul politic conjunctural, pentru omul de rand se ridica o mare problema: de ce, cu bugetul de stat si impozitele platite de cetatean, trebuie spalate greselile, vina, inconstienta si lacomia unor manageri de varf din sectorul bancar, care au implicat institute financiare importante din Germania, in galopul dupa dividende si bonificatii uriase, prin achizitii de portofolii investitionale riscante si lipsite de transparenta?

De ce legislatia UE a dat unda verde bancilor de stat germane sa actioneze pe piata financiara la fel de liber si iresponsabil ca si bancile private? De ce personalul institutiilor de control financiar a fost continuu redus si fiind platit de banci, se afla in conflict de interese, in exercitarea functiilor sale? De ce n-au fost luate in seama avertismentele venite de la diversi guru din finante si specialisti internationali? De ce politicul a intrat in cardasie cu sectorul financiar, permitand dezvoltarea produselor acestuia „intr-un monstru” care ameninta sa ne inghita pe toti?

Cu raspunsurile la aceste intrebari sunt datori cei vizati si avizati. Istoria marii „spargeri bancare” si a urmarilor acesteia e insa necesara, pentru a intelege Planul cel Mare, care a esuat in paguba intregii lumi. Sa numim acest mare plan, Globalizare? Saptamanalul Spiegel spune: ”Cine vrea sa inteleaga noua ordine economica la care s-a tins, trebuie sa stie cum a putut fi adusa lumea la marginea ruinei. Reconstruirea acestei faradelegi capitale – inceputa de bancheri, ingaduita de politicieni- arata, de ce marele Crash ar putea inca sa urmeze.”

1995

„Trebuie sa ai casa ta, nu sa stai in chirie. Chiriasii sunt perdanti”. Astfel suna sloganul care ii face pe americani sa inceapa sa cumpere masiv, locuinte si case. Euforia e stimulata de mass-media americana, care profereaza continuu spectrul sumbru al chiriilor din ce in ce mai mari.

Cu 5.000 de dolari avans, americanul poate sa isi cumpere o casa de 135.000, platibila in rate de 1.300 de dolari, in 15 ani. Cu doua slujbe bunicele, nu-i nici o problema. Milioane de oameni fac „hap”.

Nick Leeson fuge de la filiala din Singapore a Barings-Bank, lasand o notita: „I´m sorry”. Brokerul a pariat cu banii bancii la bursa. La o pierdere de 1,4 miliarde de dolari, banca intra, trei zile mai tarziu, in faliment. Ziarele financiare scriu despre eveniment, dar si despre „noua dezvoltare a pietelor, a burselor si a actiunilor de bursa”. Apar „derivatele”, un soi de produse financiare complicate in formulare si la fel de riscante, in fond, ca un bilet de pariuri.

Dov Seidman, absolvent de Oxford si Harvard, avocat in Washington D.C. si consultant antreprenorial, spune: „Economia functioneaza dupa principiul: fa profit, indiferent cum. Ce face firma si cum ajung oamenii la rezultate, pare a nu interesa pe nimeni. Mai demult insa, n-a fost asa.” E un avertisment.

1996

Dresdner Bank incepe ofensiva consilierii clientilor sai, inspre dobanzi mai bune. Sunt mii de clienti cu optiuni conservative ai bancii, care trebuie mobilizati. Mai ales svabii din sud-vestul Germaniei sunt oameni economi, multumiti pana acum cu 2-3% dobanda pe carnetele de economii curente si cu pana la 7% pe certificate federale. Nu-i bine asa, insista consilierii bancii „Dresdner Bank-die Beraterbank”, care sponsorizeaza si vremea probabila, la televizor. „Banii trebuie sa lucreze”.

Solutia propusa sunt Fondurile de investitii, printre care si Degi Europa, in care riscurile par a fi minime, datorita imprastierii banului in diverse directii si diverse firme, toate „sigure-beton”. Dresdner Bank lucreaza aproape cu makleri si firme imobiliare. Prin ei, ai putut cumpara un apartament fara capital propriu, cu conditia sa iti deschizi sau sa-ti muti contul curent la Dresdner.

Dresdner Bank nu e singura banca ce propune clientilor sai fondurile de investitii, modelul functioneaza la Volksbank, Kreissparkasse, Deutsche Bank, banca de stat a landului Baden-Württemberg (LB-BW) si alte institutii financiare germane pe jumatate etatizate. Un pic de risc e la moda.

1997

Criza burselor asiatice. Cad credite, actiuni si proiecte imobiliare in Orientul indepartat. JP Morgan in SUA intra in trepidatie. Un functionar de credite al JP, Bill Demchak, se intreaba: „Daca virusul crizei cuprinde si SUA?” El fondeaza o grupa de lucru, numita „Credit Transformation Group”, cu care incearca sa gaseasca instrumente de lupta impotriva pericolului.

Pericolul il indeparteaza Demchak prin asa-numitele „Credit Default Swaps” (CDS), un produs care pare a fi pur matematic, deci abstract. Pe scurt, CDS-ul functioneaza asa: un mare producator de automobile are nevoie, de la banca, de credit pentru investitii. Banca i-l da, sta pe o gaura de lichiditate de milioane. Prin urmare, banca isi cauta un partener care sa-i asigure, in cazul insolventei debitorului, rambursarea banilor. Partenerul gasit de banca e un investitor privat sau o societate financiara care, pentru o taxa anuala consistenta, da asigurari de plata, pe hartie.

Ecuatia e simpla, se practica si la nivel mai mic, de debitor/client individual, care ia un credit de la banca nesprijinit pe o ipoteca imobiliara. La Dresdner Bank, serviciul este asigurat prin firma de asigurari Allianz, fosta ei proprietara. De la 1 ianuarie 2009, Dresdner devine proprietatea Commerzbank, care ameninta cu injumatatirea sediilor de banca si angajatilor aferenti.

Dar sa revenim la Swap. Acesta este un schimb de obligatii reciproce ale institutelor financiare, care ajuta bancile sa-si plaseze riscurile in ograda altora. Le mai ajuta sa-si scoata minusurile din bilant si sa disponibilizeze alti bani, pentru alte credite. Echipa lui Demchak reuseste sa contractualizeze Credit Swap-urile, introducandu-le in formularea de baza a certificatelor de valoare. Noul produs se numeste Bistro, prescurtare de la „Broad Index Secured Trust Offering”.

JP Morgan impacheteaza 300 de Credit Swaps, asigurari in caz de insolventa a clientilor mari ca Wal-Mart. IBM, General Electric, in valoare de 9,7 miliarde de dolari. Se fondeaza o societate de profil care preia „distributia” si vinde Swap-certificatul in pachete. Daca firmele creditate dau faliment, riscul nu mai e al bancii, ci a mii de investitori. E o cernere ca prin sita a riscului si pare a fi solutia eternei probleme a bancilor, care este trecerea la pierderi a creditelor nerambursate.

Bistro se bucura de un succes urias, dupa modelul sau „sunt asigurate”, in anul 2008, credite la banci de pe tot globul, in valoare de 57 de bilioane de dolari. Bilioane insemnand mii de miliarde, o suma cu 12 zerouri.

1998

Blythe Masters e o femeie de afaceri de elita, face impresie la JP Morgan din Londra. In 1991, ea tulbura puternic bursa materiilor prime, trei ani mai tarziu se muta la News-York. E o aparitie neobisnuita in peisajul masculin de pe Wall Street, are sub 40 de ani si e extrem de ambitioasa. In doua saptamani, vinde Bistro-uri in valoare de 9,7 miliarde dolari. Mai mult, ea reuseste sa convinga agentiile de rating, de inovatia fenomenala adusa prin Bistro.

Agentiile de rating Fitch, Standard & Poor`s si Moody`s sunt, incepand cu acesti ani, din ce in ce mai puternice si functioneaza in mediul bancar ca un TÜV la masini. Indeplinesti conditiile de siguranta, marile agentiile de rating iti dau placheta: AAA, BBB, sau CC, cu variantele de rigoare. AAA e „premium”, cu un risc de faliment pe parcursul unui an, de 0,061%. CC e la coada si indica un risc de 37,73%.

In consecinta, JP Morgan imparte sortimentul Bistro pe cote de risc: la transa Senior intra actiunile de bursa „blindate” cu AAA, la Mezanin „lunetistii”, la Equity, „infanteria” care isi asuma riscul, insa poate prinde, ocazional, rendite de exceptie. Bistro se reboteaza intr-un CDO sintetic, adica „Collateralized Debt Obligation”, adica „obligatie de datorie colaterala”.

Perioada de glorie

Cativa ani, gheseftul bancar cu Bistro-uri merge de minune. Intre timp, pachetele de obligatiuni bancare care se vand e din ce in ce mai complicat, sandvis-ul din ce in ce mai gros si mai lipsit de transparenta. In Februarie 2000, derivatelor de credit marca Bistro li se prevede un viitor stralucit. Se vorbeste de New Economy care va inlocui industriile traditionale, Internetul ofera perspective nelimitate in acest sens. Universul tranzactiilor se muta in Cyberspace, in care programe de computer extrem de complexe preiau functiile omului de gandire, evaluare si control.

In 2002, JP Morgan primeste, pentru a treia oara, titlul de „Casa de credit derivativ a anului”. In Laudatio la decernarea premiului, un manager al bancii spune: „Preluam o mare parte din riscurile clientilor nostri, iar apoi le distribuim rapid si discret in multe directii. Asa ne-am castigat renumele”.

Intre marii achizitori de pachete de riscuri se numara si Bayrischen Landesbank, banca de stat a landului Bavaria. BayernLB si alte banci de stat germane infiinteaza societati-fiice, asiguratoare de credite, cu sediul peste ocean sau in paradise fiscale ca Irlanda, Insulele Cayman sau Luxemburg. Banca-mama e acoperita cu hartii, fata de fiscul german, la institutele financiare din umbra si strainatate nu ajunge mana cea scurta a BaFin (controlul federal al institutelor financiare) din Berlin.

2002-2004

„Finantarea pe termen scurt a valorilor materiale de lunga durata, cum sunt cele imobiliare, este un pacat de moarte al marilor institute financiare – si este considerata azi, ca una dintre cauzele principale ale proportiilor crizei actuale” spune Spiegel. „Nici un cetatean normal nu si-ar finanta casa cu o ipoteca pe care trebuie s-o reinnoiasca tot la 90 de zile. Riscul ca finantarea sa esueze si sa nu mai ramana decat solutia vanzarii silite a casei, ar fi mult prea mare”, mai spune saptamanalul german, in in editia sa tiparita din 17 noiembrie.

Iata insa ca in America, dupa ce piata clientelei mari si mijlocii a ajuns sa fie suprasaturata, rechinii nesatui de dividende si bonificatii „de suces” s-au napustit asupra ultimului strat social: someri, imigranti fara multi bani, asa-numitii „subprimers”. De ce nu ar avea si acestia acoperisul, masina, frigiderul si plasma personala? N-ai economii? Nu-i nimic. Te ajutam noi cu un credit, au intins mana bancherii si maklerii cei generosi. „In primii doi ani nu platesti dobanda si n-ai nevoie de nici un fel de garantii” suna oferta machiavelica.

Asa au luat nastere creditele NINJA, adica: No income, no job, no assets (trad. fara venit, fara munca, fara avutie). Riscul de credit n-a fost nici el o problema, caci, frumos impachetat intr-un produs BISTRO, banca l-a vandut in lume. Netransparent si global. In Europa sau la Dubai. La cata cerneala a curs pe tema creditelor „subprime”, sau „pe buletin”, cred ca e inutil sa mai insist.

2005-2006

In luna mai, agentiile de rating coteaza concernul auto din SUA General Motors la BB, il scot din marca „premium”. Cade puternic valoarea cdo-urilor, swap-urilor si bistro-urilor, fostul sef al Bancii de Devize americane Alan Greenspan e aproape de colaps, ca si GM. Greenspan a fost unul dintre marii sustinatori ai politicii americane de dobanzi scazute, care a alimentat orgia consumista si de indatorare la banci.

Pe cand in SUA se arata primele simptome ale crizei financiare, Germania e in plina euforie a „banilor ieftini”. Bancile landurilor germane (WestLB, HSH Nordbank, LBBW, SachsenLB, BayernLB) incep ofensiva globala, bazandu-se pe o hotarare a Comisiei Europene prin care bancile de stat vor fi puse pe picior de egalitate cu cele private. Cazand garantia statului, aceste banci isi pot „arunca in lupta” depozitele de bani, fiecare cu 28 de miliarde mai mult decat in trecut. Concomitent, ele pot achizitiona certificate de valoare „mult mai riscante”. Ceea ce au si facut.

Zeci de miliarde de euro din Germania s-au scurs in Bistro-uri si proiecte imobiliare globale. Nu putini zac in casele „on sale” din SUA.

2007

Banca de investitii Lehman Brothers este prima banca din SUA care isi inchide sucursala care se ocupa de creditele „subprime”, adica pentru clientii cu bonitate redusa. Sunt concediati 1200 de angajati. Le urmeaza, la alte banci, alti 3700. HSBC din Londra isi inchide si ea filiala americana cu 600 de angajati. In ciuda restrangerii activitatii, Lehman Brothers cumpara, cu 22 de miliarde de dolari, concernul imobiliar Archstone-Smith Trust.

Seful Lehman, Richard Fuld, este acuzat ca banca sa a facut „afaceri murdare”. El se apara spunand: „Multi investitorii n-au inteles produsele pe care le-au cumparat. Ei insa au acceptat riscuri mai mari, pentru a-si creste renditele”. Ceea ce e in parte adevarat. Lacomia i-a dus chiar si pe micii investitori germani, sa-si riste economiile de-o viata. Lacomia lor, a consilierilor lor si a managerilor de banci care au invartit ruleta de swaps.

In 2007, seful consiliului de administratie al bancii de investitii Hypo Real Estate, a castigat 1.900.000 de euro. Funke sta acum cu mana intinsa la stat.

2008

Lehman Brothers da faliment si trage dupa el pe toti partenerii de Bistro si cazinou de pe Wall Street. Posesorii de certificate Lehman iau lupa si citesc pe contractul scris foarte marunt, ca „restituirea banilor este dependenta de bonitatea emitentului.” Ce-o fi acela emitent, s-au intrebat multi? Intre timp, au aflat. Emitentul e Lehman Brothers, bonitatea sa e pe tobogan.

Trezita din letargie, Deutsche Bank incepe sa execute silit proprietari de case din SUA, la care poseda faramituri cumparate prin institutele financiare americane. 5600 de evacuari are pe rol banca cu sediul la Frankfurt, pana acum. Nemtii cu bani la ciorap fac excursii imobiliare in State, incercand sa prinda un chilipir mobilat, de Craciun.

Hypo Real Estate Bank AG, (HRE) de la München, centrul de competenta german al unui consortiu international, intinde mana la cersit ministrului de finante si cancelarului german. O injectie de 50 de miliarde de euro garantii de stat a primit HRE in luna octombrie. In 22 noiembrie, HRE mai cere 20 de miliarde, de la Fondul de Stabilizare a Pietelor Financiare (SoFFin). Acesti bani ar ajunge doar pentru garantarea lichiditatii bancii pentru creditele pe termen scurt.

Marele capital bancar, „ajuns la Hartz IV”, cum se numeste si nu rareori in batjocura, ajutorul social pe care il primesc in ultima faza, somerii din Germania. Acum, si acestora li se vor mai taia, dupa cum se zvoneste, cca 30 de euro din cei 400 primiti lunar...Ca sa se salveze HRE si HSH Nordbank, care a intins si ea mana ieri, la 20 de miliarde de euro de la platitorii de impozite.

A intins mana si Opel, o sa mai intinda multi manageri de banci si concerne, germane si internationale, veniti la pomul laudat numit stat, in jeturi personale si nedispusi sa-si renegocieze contractele salariale cu pana la 6 zerouri pe an.

Dubaiul a inaugurat vineri, cu cel mai mare foc de artificii ce s-a vazut vreodata, artificiala sa insula, cu hotelul sau de 30.000 de euro camera/noapte si acvariul sau cu cateva mii de pesti mai putin artificiali. A fost o petrecere de basm, ca in 1001 de nopti. Cat a costat nu se stie exact, Kylie Minogue a incasat 2 milioane. De euro sau de dolari, din toamna 2008 aproape ca nu mai conteaza, caci euro e in cadere libera. Fastul inaugurarii care are loc in plina criza globala, a fost caracterizat de televiziunea germana drept „nerusinat”. "

Anonim spunea...

"In Laudatio la decernarea premiului, un manager al bancii spune: „Preluam o mare parte din riscurile clientilor nostri, iar apoi le distribuim rapid si discret in multe directii. Asa ne-am castigat renumele”."

Daca asta e economie... asta e escrocherie pe fata.

constantin spunea...

bilion = o mie de milione sau un miliard
trilion = o mie de bilioane

mobutu spunea...

Un "destept" acum pe b1tv, emisiunea "calea europeana":

Un teren cumparat pentru specula va scadea (ca valoare) insa un teren pe care se dezvolta un proiect nu va scadea;

Un credit imobiliar luat pentru 20-30 ani cu scopul de a-ti construi o casa nu este perdant, in schimb un credit luat pentru aceiasi perioada in scop speculativ va fi perdant.


lol

mobutu spunea...

Si tot ăla a pus capac acum cu "Acum este un moment bun pentru investiţia in imobiliare."
mega-lol.

AristotelCostel spunea...

@cezar/turbo-trabant

Am spus doar să "luaţi" exemplu...nu mi-am manifestat nicio bucurie!

Devine tot mai clar că mizeriile pe care le-a făcut echipa de manipulatori ("analisti imobiliari" din presa scrisă-TV-internet) nu se limitează doar la pierderi materiale.

Ţi se pare normal să-ţi justifici rolul manipulator de la S.C. Softpedia S.A. pe argumentul lui "şmecherii face banul"?

"Architectul" punkt n-are nimic pe conştiinţă? Zilişteanu, Bordei, Vlăsceanu, Lopată, Păun?

"Neştiinţa" ăstora a ruinat familii de "carierişti"!

Şmecherelile tale şi ale lui punkt au ţinut cârdul de fazani pe probleme de ...rigips, gresie şi uşă metalică...omiţând din discuţii...preţurile cloacelor şi ...întoarcerea la normalitate.

"Dar, baieti. La vorbe nu m-ati facut, la oferit informatii punctuale - dezastru. Ce e de respectat frate."

Pe aici n-ai prea respirat pe măsura aspiraţiilor tale, iar informaţiile care s-au perindat pe aici sunt azi, după mai bine de un an, titluri în mass-media.

mobutu spunea...

Tot imbecilul ăla pe b1tv (emisiunea lui dan carbunaru - nu i-ar fi rusine si ăstuia).
Preturile nu au cum sa scada cu 30% cum se vehiculeaza in presă.

La noi este o criză indusă, nu o criză reală.

Anonim spunea...

Alt om "inteligent" :

http://www.ziare.ro/1227525612-Shimon_Galon_Piata_imobiliara_se_va_debloca_in_primavara_anului_viitor

"Piaţa imobiliară se va debloca în primăvara anului viitor, odată cu relansarea creditării, estimează Shimon Galon, CEO-ul dezvoltatorului Globe Trade Center România.

Shimon Galon spune că în actualele condiţii de piaţă, o scădere a preţurilor nu ar susţine vânzările, pentru că cererea este constrânsă de normele de creditare.

"Băncile şi toate instituţiile mari sunt într-o perioadă în care îşi reevaluează situaţia. În decembrie, ianuarie şi februarie o sa avem aceeaşi situaţie de astăzi, ceea ce înseamnă că vom merge la bancă, iar cei de la bancă ne vor spune: Vino la primăvară. Eu sper că împreună cu ghioceii va veni şi deblocarea. Nu am de gând să micşorez preţurile, pentru că asta nu înseamnă că vor fi cumpărători. Se pot schimba legile şi înţelegerile în momentul în care vom avea noi legi cu care să lucrăm" , a declarat Shimon Galon, CEO GTC."

Adevarul ca si la americani sau europeni tot din neamul lui Itic si Strul sunt cei care au creat nebunia.

mobutu spunea...

Pe TMC acum declara Kenneth Orchard, analist Moody's ca Romania va intra in recesiune in 2009.

clavalik1 spunea...

Era si normal sa zica asta (Moody's). BNR a anuntat azi ca reduce de la 20% la 18% rezerva minima obligatorie ca sa aiba nesimtitii de la banci bani sa acorde credite.

Anonim spunea...

Legat de Hartz IV. Daca la germani e o rusine sa fi somer la noi e o virtute sa faci bani fara serviciu si numai din smecherii. Asta e diferenta de atitudine.

ARBEIT MACHT FREI !

mobutu spunea...

Moody's vede romania lui 2009 in recesiune 0.3%

Acum analistii "obisnuiti" ai TMC (bogdan baltazar, ionut dumitru etc) declara ca nici vorba de asa ceva, vom fi pe crestere.

Unknown spunea...

Mobutu

Pur si simplu ca si discutie..avand in vedere istoria foarte recenta..de ce ar trebui sa luam drept litera de lege ce zice onor Moody's sau oricare alta "experta" agentie de rating?

ionut spunea...

clavalik 1

"Era si normal sa zica asta (Moody's). BNR a anuntat azi ca reduce de la 20% la 18% rezerva minima obligatorie ca sa aiba nesimtitii de la banci bani sa acorde credite."


Sa iei credite( de consum sau ipotecare) la dobanzile de azi, DAE minim 25-35%/pe an, trebuie sa fi nebun si atunci chiar iti meriti soarta...

mobutu spunea...

Iar sua a decis salvarea citigroup ...

@Cristian
ai dreptate ... insa in vremurile astea tind sa cred punctul de vedere "exterior".
Ca o mica paranteza, eu tot la recesiune ma gandeam (acum ~1 luna) pentru romania in 2009 si ma miram de prognozele "internilor" de crestere 4-6% (pesimist - optimist).
'om vedea.

ionut spunea...

Cristian

"Pur si simplu ca si discutie..avand in vedere istoria foarte recenta..de ce ar trebui sa luam drept litera de lege ce zice onor Moody's sau oricare alta "experta" agentie de rating?"

Ca si in cazul "expertilor" imobiliari, nu pune la indoiala inteligenta sau pregatirea agentiilor de rating, ci profesionismul si ticalosia lor.
Din nefericire pentru noi, in cazul romaniei chiar au dreptate: vom intra cat de curand in recesiune.
Domnii de la agentiile de rating au dat gres acolo unde au avut "interes" sa dea...

mobutu spunea...

Tăriceanu despre 0.3 recesiune Moody's:
"Moody's are o problemă şi anume insuficienta cunoaştere a realităţilor economiei româneşti."
Bine că el cunoaşte perfect economia românească, care, nu-i aşa?, duduie.

cezar spunea...

Stirea Moody's poate fi citita in mai multe feluri.
Declaratia originala cuprinde adverbul dubitativ 'poate', iar in ianuarie aia de la Moody's vin in RO (probabil la invitatia lui Tariceanu). Ca atare, tinand cont si de evaluarile unora ca BM, FMI,BERD etc, nu prea vad o contradictie intre pozitia (chiar si electorala) a premierului si cifra Moody's.
In plus, agricultura de la anul joaca un rol importat in stabilirea cresterii economice, si in RO asta depinde, din pacate,de cum ploua si cand.
Anul asta economia a duduit, ce-i drept.
Acum,de la aproape 9 la suta, sa ai cel putin 2 trimestre consecutive de scadere cu 0 virgula ceva, si trenul asta sa se mentina tot anul 2009, e 'putintel' mai greu de crezut.

Kiko spunea...

Si eu cred ca bancile vor relua creditarea in primavara sau toamna.

Asa incat oamenii sa poata lua zece-cinspe mii de euro pe 15 ani si sa-si cumpere locuintele care in medie vor costa 20 de mii. Daca vor costa atat ... poate si mai putin.

mobutu spunea...

cezar spunea...
Anul asta economia a duduit, ce-i drept.
Acum,de la aproape 9 la suta, sa ai cel putin 2 trimestre consecutive de scadere cu 0 virgula ceva, si trenul asta sa se mentina tot anul 2009, e 'putintel' mai greu de crezut.


'O fi "duduind" ea dar nesănătos (pe bază a ce?)
Multe erau si sunt greu de crezut (vezi manole si profeţiile de acum 1 an, majoritatea nu-l credeau, mai mult, îl făceau în fel şi chip)
Aşa că 'om trăi şi 'om vedea.
Însă nu pot să nu remarc cum toţi îşi ajustează predicţiile pentru anul următor: moody's de la ~2% a trecut la -0.3%, b.baltazar de la ~4% a trecut la "creştere foarte foarte mică", ING bank a trecut de la ~3% la 1.5% etc ... trendul este clar de scădere (masivă).

Anonim spunea...

@ mr kiko

Si eu sunt de acord ca se va relua creditarea dar la un nivel mai ridicat decat crezi tu. Pe undeva pe la 25.000 garsoniera si 45.000 apartamentul. Amandoua vechi!
Alea noi... o sa ne uitam mult si bine, dezvoltatorii la noi, noi la ei.

Oricum repet, statul trebuie sa faca ceva in privinta legilor privind bancile, agentiile imobiliare si constructorii.
Prea a fost haos pana acum.

Cat despre agentiile de rating din afara... da-le naibii, buna treaba au facut la nivel mondial ca sa le bagam noi in seama.

Andrei Stroiescu spunea...

Cat mai costa sa faci o casa...

http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/829640/Basescu-26000-de-lei-pretul-unei-case-noi/

adica impartit la 3.8 cat sa zicem ca e euro, da aproximativ fabuloasa suma de 6900 euro! Cam ca pe vremurile alea de demult care nu se pun ca erau alte conditii, (fara banci, fara credite, cu interventii ale statului, cu petrol ieftin, etc) vremuri care nici vorba sa se mai intoarca. Vedeti acum la ce e buna statistica? Si maximele de genul "cine nu invata din greselile trecutului, are toate sansele sa le repete"?

Ei, poate minte presedintele. Sau poate nu si chiar poti sa-ti faci o casa decenta la un pret decent. Si poate ajustari de preturi pana spre nivele de neconceput, sub 10.000 euro (sau $, nici nu prea conteaza) in preioada de maxima prabusire, pana in maxim 20.000 in perioada de revenire la normal (ala pe bune), ei bine, asmenea ajustari nu vor mai parea chiar atat de... neconceput.

Kiko spunea...

Cristian M,

da, poate e corect asa, la preturile care spui tu. Oricum, va scadea tot si peste tot. Nu mai tine sa comparam "cum sa fie aici N cand altundeva e M", pt ca va scadea peste tot. Deasemenea, s-ar putea sa scada si bemveurile, deci sa nu mai facem nici comparatie cu de ce o masina costa X si o locuinta Y. (chiar daca e o comparatie intre mere si portocale, nu poti compara tehnologia germana cu constructia romaneasca: cum sa compari un BMW cu niste ciment si caramida pusa aiurea).

Si reasezarea nu va avea loc pac pac la primavara. Vor trebui 2-3 ani. Ce zicea profetia lui Manole? Bottomul va fi prin 2011.

Tufis spunea...

Andrei Stroescu, vezi ca se refera strict la materiale aia 26000 ron. Observi ca dupa aia zice ca overall i-a luat undeva pana in 30000 USD, probabil chiar 30000 USD. Oricum, valorile sunt corecte. Si, dureros pentru holandezu, minus taxa intrat in oras si macara ridicat placi, impactul pretului terenului (cel care e de fapt influentat de "location, location, location"), in orice horas, manca-t-as, pretul pentru UN APARTAMENT in bloc de 10 etaje tot pe-acolo e. Plus 10 mii daca e langa Patriarhie, Catedrala din Timisoara, plus 0 daca e langa Glina.

Voi ati mers vreodata de la Dristor la Sudului? V-ati uitat in... stanga, la parleazul ala imens? Ah, nu e teren cvasicentral in Bucuresti DELOC, my bad, preturile o sa tot urce. Idem pentru toate resedintele de judet si oraselele limitrofe. A dracu' crestere :)

Tufis spunea...

Dupa manca-t-as vine "fiind minim", scuze.

Daca cineva nu intelege, eu sunt dispus sa fac pentru el impartirea intre ... chiar cei 3-4k euro/mp pe langa Unirea (sau 2k pe langa Piata Sfatului din BV, sau catedrala din TM... intelegeti voi) la care se ajunsese pe varf, si 10, reprezentand numarul de etaje.

Se observa ca la preturile respective costul/mp la un apartament in bloc se dubleaza, maxim. Si terenul ala nu costa atat nici pe departe, fir-ar lokeisanul de valea Loirei sa ne fie :)

Kiko spunea...

Eu as zice ca treaba cu "location location location" e exact problema: acest location e Romania.

Catedrala ne catedrala, e tot una din cea mai nasoala zona a europei.

ionut spunea...

cezar

"La vorbe nu m-ati facut, la oferit informatii punctuale - dezastru. Ce e de respectat frate."

Pai "frate", la vorbe te-ai facut singur, ca in afara de "vorbe", cu predictiile ai dat-o in bara.
Informatiile punctuale pe care le-ai cautat tu pe blog sunt irelevante. Relevant e ca am avut dreptate cu informatiile generale. Ti-am inselat asteptarile? Ghinion! Iarta-ne, Maria Ta!
Muta-te( din cand in cand) intr-un mediu mai prietenos (ca de ex. softpedia), si-o sa treci mai usor peste moment...

Andrei Stroiescu spunea...

@Vasile

"Casa pe care am construit-o la Săuceşti, un proiect tip, standard, de 62 de metri pătraţi. E vorba de două camere, bucătărie, baie, hol, acoperiş, geamuri termopan, uşă etanşă, casa tencuită, instalaţie electrică, baie, boiler, tot ce este într-o casa de 62 de mp. Costul a fost de 26.000 lei, fără preţul pământului"

"Acesta a adăugat că, deoarece în cont avea 30.500 de dolari, banii i-au ajuns să o şi mobileze."

Din ce am citit eu, am inteles asa. Casa a costat 26.000 la cheie, nemobilata. Si pentru ca avea $30.500 in cont i-au ajus banii sa o si mobileze. Nu scrie nicaieri ca a costat casa $30.500. Nu scrie nicaieri ca a cheltuit $30.500 pentru toata treaba. Faptul ca "avea" $30.500 in cont la momentul respectiv se refera la faptul ca la momentul declaratiei nu mai are $30.500 in cont ci mai putin. Nu se specifica cat. Pot sa mai fie $0, sau pot sa mai fie $20.000 de exemplu.

E posibil sa fie cum zici tu, adica sa fi costat materialele 26.000lei, insa din modul in care a fost facuta formularea, cel putin din cata romana stiu eu, reiese ca 26.000 a costat casa cu totul, nu doar materialele. Dar bine inteles, putem interpreta fiecare cum vrea. La fel si cu banii din cont. Cati "avea" si cati mai are.

O zi buna

Tufis spunea...

La faza cu cati mai are in cont ai dreptate, am subliniat si eu, dar ma indoiesc ca tinea sa stie neaparat natiunea ce conturi are si a zis 30500 USD doar pentru ca e destul de apropiat de total

Eram in trecere prin fata televizorului si mi s-a parut ca a zis 26 000 de RON destul de clar doar materialele. Fara o inregistrare nu putem sti ce si cum :)

Andrei Stroiescu spunea...

@Vasile

Eu ma pot baza doar pe ce am citit din EVZ, intrucat nu m-am uitat la TV. Daca la televizor a spus putin altfel decat ceea ce a aparut in ziar, atunci diferentele dintre perceptiile noastre sunt explicabile.

In alta ordine de idei, chiar si daca pretul respectiv (26.000 lei) se refera doar la materiale iar totalul (cu mobila si eventual fara teren) la $30.000, tot e o diferenta uriasa fata preturile vehiculate momentan pe piata. N-am cunostinta de nici o oferta de casa la cheie si mobilata (chiar si fara teren) chiar si la doar 62mp la un asemena pret, sau macar apropiat.

dcg spunea...

Vasile spunea...

(...) Fara o inregistrare nu putem sti ce si cum :)


vezi ca Andrei Stroiescu iti citeaza textul de undeva (probabil o sa fie oricum toate ziarele pline de citate pe subiect). Si e cum zice el: costul total casa 62MP fara pretul pamantului = 26.000 RON.

dcg spunea...

Aha, a postat si el concomitent cu mine, cred ca e lamurita treaba.

dcg spunea...

Acum mai trebuie sa vina Olandezu' sa imparta 6.842EUR la 62MP sa vadem daca-i mai da 1400 ;-)

Tufis spunea...

In evz e alt nene care comenteaza ca si el a vazut la tv si e cam cum spun eu.

In fine, nu mai conteaza, ideea generala ramane.

ma opresc aici, ca iar nu imi citeste aristotel posturile anterioare si deduce ca, eu, un biet mistrias amator, sunt de talia lui zilisteanu :)

AristotelCostel spunea...

@vasile

Dintre noi doi, tu eşti the only singurul care mi-a atribuit "vorbe" PE care nu le-am spus.

Băse a spus 26 000 RON pentru toată casa...fără teren şi fără manoperă. A inclus şi proiectul ordinar în preţ şi sistemul de încălzire şi cada şi clanţele...

Chiar mă amuzau feţele hăbăucilor de jurnalişti care probabil au DONAT până acum zeci de mii de euro pentru "cloacele lor jenibile dăn Bucale".

Unknown spunea...

@all

Baieti, imi pare rau ca tre sa fiu "gica contra", dar voua nu vi se pare ceva ciudat la pretul de 100 EUR/mpc pentru o casa "normala"?

Anonim spunea...

@ vasile
Tu te uiti toata ziua la televizor? :)

@aristotelcostel

Cum adica "the only singurul"? :):):)

Despre ce zice presedintele... e tare tipul! Dus cu pluta, sper sa scapam mai repede de el.
Asta nici acum nu realizeaza ce e presedinte al unei tari.

cezar spunea...

Pretul de 100 E/mpc este cat se poate de real.
In Bucuresti toata lumea iti construieste la banii astia.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

In 2002 mi-am facut bugetul pentru o casa de 80 mp (fara teren) si imi dadea fix 10.000 $. Intr-adevar altele erau preturile materialelor de constructie, utilitatilor si alimentelor. Salariul meu era pe la 300$ iar al sotie 150$ si nu puteam economisi mai mult de 200$ pe luna. Asta insemna o durata de cca. 4 ani fara credit.
Apoi s-a dat drumul la credite si toate preturile au luat-o in sus incat ce economiseam eu intr-o luna se scumpea de 3 ori ca aluatul. Am negat mereu imprumutul la banca pana cand am zis hai sa iau un 30000 de la banca pt un apartament de 3 camere (asta in 2005).

@Cezar, Belly
Nu vi se pare putin anormal ca in trei ani 2002-2005 sa ajung de la o casa pe pamant de 10000$ la un apartament de 40000E. Ce sa mai spun ca pana in 2008 ajunsese apartamentul la 200 kE. Deja se vorbeste in kilo, mega Euro.
Ce vi se pare anormal sa se ajunga la premizele din 2002?

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

imi retrag toate jignirile aduse olandezului. se pare ca 1400/mp e un pret mai mult decat corect, chiar foarte apropiat de pretul minim. daca nici tiriac nu stie ce vorbeste, atunci s-a dus naibii lumea :P

Anonim spunea...

la dracu cu copy/paste-ul asta
linkul corect e aici. manole, eventual corecteaza-mi comentariul precedent si sterge-l pe asta, pliz.tnx

AristotelCostel spunea...

@cora

Adaosurile alea gingaşe în niciun caz nu se datorează chiriilor modice...de 400 Euro/chicioru' pătrat pe care le găseşte normale...belly.

@belly

100 Euro/mp e absurd...numai o uşă metalică ajunge la 150 Euro şi abia dacă acoperă vreo 0,05 m.p...în poziţie normală.

@cristian_m

Nici TV n-avem voie? Câte minute pe zi recomandă medicul?

"Dus cu pluta, sper sa scapam mai repede de el."

Deocamdată dezvoltatorii, ţepari normali, au ...o problemă nouă..."românii ştie" cam cât face o casă.

Manole spunea...

@canadianu: măcar avem o diversitate de opinii între moguli. Patriciu zice că nu, Ţiriac că da. La sfârşit, adică peste 3-4 ani, unul dintre ei va dovedi măcar că nu e suficient să fii mogul ca să te exprimi de fapt ca un mic şmenar de 2 lei.

Mie personal mi se pare absolut fantezist termenul de 2-3 ani avansat de Ţiriac. Ar însemna ca la anul pe vremea asta criza să fi încetat de tot şi din 2010 preţurile să o ia iarăşi galopant în sus, pentru ca în 2011 să ajungă la valorile avasate de el.

Inutil de spus că domnul Ţiriac, spre deosebire de Patriciu, e băgat acum până în vârful mustăţilor în afaceri imobiliare care au nevoie de cumpărători. Oare un îndemn prietenos de genul "cumpăraţi acum că e 'eftin" ar avea vreo influenţă?...

Anonim spunea...

Ce buna e vorba chinezeasca "sa te temi de bine nu de rau".

Anonim spunea...

Tiriac e in cacat si cu afacerile cu banci si asigurari.
Patriciu a facut exit pe varf de bula cu Rompetrol (acum Midia reduce productia la jumatate) si a cumparat din ruine o banca.

mobutu spunea...

Nu stiu ce sa zic de tiriac, prea e bagat in leasing si imobiliare ... parca ar vrea sa "influenteze" aceste piete cu declaratiile lui.
Iar treaba cu 3 ani, gata criza, ... pute.
Altfel anumite chestiuni sunt decent tratate de dânsul.

Anonim spunea...

Cred ca Domnul Tiriac ar trebui sa se pensioneze.

Adica sa rascumpere poporul asta prost pe care el il plateste cu 2-300 de euro investitiile lui aiurite?
Adica se bucurau cand au luat fabrica cu un 1 mld., acum nu mai face nici macar 500 de mil. si sa o rascumpere statul asta slab cu 2 mld. ?
Sa mai cumpere statul apartamentele lor cu 200k si sa le dea inapoi populatiei cu 50k, ca statul poate merge in pierdere?

Dar oare nu ar fi mai bine ca statul sa bage in insolventa toti datornicii la stat si sa cumpere tot la atat cat face? Nu s-ar face o nationalizare la pretul corect?
Asta ar fi o o afacere buna pentru poporul roman si i-ar mai lasa si pe miliardarii de azi cu cateva milioane de euro pentru un trai decent.

Tufis spunea...

Ok, sa lamurim ce a zis base.

Avem confirmare de la aristotel ca cei 7000 de euro au fost fara manopera. E usor cam ieftin la preturile actuale, dar (oroare) caramida buna se poate lua si de la demolari la sfert de pret, fara sa risti ceva la o casa fara etaj si beci.

Forta de munca? Vad tot felul de mistocari pe aici, gen "ce, se face cu prietenii si familia?".

Newsflash: o casa simpla de 60mp se face cu familia. Iei tu, cu tac-u, cu var-tu un concediu fara plata de vreo 2 luni (pentru adus la rosu), ca daca nici de atat n-aveti economii sau familie care sa va sustina, va meritati soarta.

Platiti chiria la scule/le cumparati de vreo 2000 de euro si da-i si lupta.

La 60mp sa iei constructor, eventual la 4x costul materialelor? Sure, be my guest.

N-as face cu firma de constructii casa sub 150 cu etaj - ca ma plimb acum prin casa si imi dau seama cam cata munca a fost in zidurile astea de 50cm si la suprafata asta - deja nu mai e de joaca :)

Tufis spunea...

150 util, ~190 construit cu zidurile exterioare de neam prost. Nu caut nimic, doar ma laud, daca stiti bancul :)

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Tiriac e ca Becali, limbajul difera, e putin mai elevat. Si la fel ca oierul e implicat la greu in imobiliare.
Numai o jigodie a putut sa stea ca el, chirias pe Kalinin la RA APPS pe cateva sute de mii de lei vechi, ani de zile, el avand bani si afaceri in imobiliare. Plus ca nu avea nici un drept sa primeasca repartitie nefiind demnitar.
Iar in auto .... intrati pe site-ul de la TiriacAutoRulate.ro sa vedeti ce preturi nesimtite au la masinile second hand. Cel putin duble fata de Germania.
Iar Tiriac a facut marea avere in anii de dupa "revolutie" prin afaceri cu statul si PSD-ul. O javra.

Anonim spunea...

@aristotelcostel
"Dus cu pluta, sper sa scapam mai repede de el."

Daca tie ti se pare normal... mie nu.
Mai tii minte cand l-au apucat reprosurile la adresa rusilor in consiliul europei de a lasat o lume intreaga cu gura cascata?
Lasa fazele cu telefonul, ziarista.
Strict politic, Vadim are mai multa coerenta decat el.

Desigur ma refeream la "our prezident".

Anonim spunea...

Ai omis ceva foarte important : cand era primar, stimabilul nostru prezident si-a repartizat un apartament cu chirie intr-o casa de pe Mihaileanu, apartinand AFI (administratia fondului imobiliar din Primaria Capitalei)apartament in care nu a locuit niciodata ci fata 'a mai mica, pe care l-a cumparat cu cateva mii de dolari. Marfa nu ?
El oricum era vecin cu Vacaroiu si Nastase in Prezan, ce avea nevoie de altul ? Raspuns : pe asta nu putea sa il cumpere pe cate mii de dolari , la vremea aceea.

Anonim spunea...

Adica sa rascumpere poporul asta prost pe care el il plateste cu 2-300 de euro investitiile lui aiurite?
Adica se bucurau cand au luat fabrica cu un 1 mld., acum nu mai face nici macar 500 de mil. si sa o rascumpere statul asta slab cu 2 mld. ?
Sa mai cumpere statul apartamentele lor cu 200k si sa le dea inapoi populatiei cu 50k, ca statul poate merge in pierdere?

Dar oare nu ar fi mai bine ca statul sa bage in insolventa toti datornicii la stat si sa cumpere tot la atat cat face? Nu s-ar face o nationalizare la pretul corect?
Asta ar fi o o afacere buna pentru poporul roman si i-ar mai lasa si pe miliardarii de azi cu cateva milioane de euro pentru un trai decent.

Astept pareri, mai ales pe cea a lui Cezar.

Pe bune Cezar daca ai o idee mai buna vorba unora " bafta tie, smechere, o sa te respect pe viata!"

Unknown spunea...

@aristotel

Imi plac "aluziile" tale ;)

"100 Euro/mp e absurd" Nu este chiar asa de absurd. Dar chiar sunt curios cum puti, oricare de aici, sa construiti o casa la cheie, cu finisaje medii, pe structura de beton si caramida, cu acoperis tip sarpanta. Sunt foaaaaarteeeee curios.

Eu cred ca este vorba de o casa din lemn (ca doar e vorba de casa de vacanta).

Daca unul dintre voi poate sa faca asa ceva eu personal va gasesc 100 de comenzi la 150 EUR/mpc (40 EUR e profitul vostru).

Sa stii Aristotele ca in aia 400 EUR/mpc intra totul: TVA, manopera, racordarile, etc..... (asta daca preturile ar fi "reale")

Eu nu zic ca preturile de acum sunt OK, sunt foarte constient ca ele vor scade, eu doar va atrag atentia sa analizati toate vorbele, indiferent daca va sustin punctul de vedere sau nu.

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

O mica greseala:

"Puti" = Puteti.

Scuze de greseala.

Unknown spunea...

Cristian M

Intr-adevar, dementii sunt foarte coerenti in nebunia lor.

Ca si cei cu idei putine si fixe si total lipsiti de indoieli. Si ei sunt foarte coerenti

Tufis spunea...

@belly: ai pus mana pe un sac de beton, pe o mistrie, pe o caramida vreodata? Ce NU poate face un om simplu e proiectul.

Ce vine dupa... trebuie doar sa citesti un pic si sa fii dispus sa iti rupi oasele. A, si nu si le rupe nimeni pe contractele tale, vorbeam strict de o familie.

Tufis spunea...

Crezi ca toti cei ce si-au facut case in comunism aveau... wait for it, wait for it... firme de constructii angajate?

Get real, casa in care stau are 30 de ani, cine a construit-o? IAS-ul? :)

Unknown spunea...

@nenea cora

"Ce vi se pare anormal sa se ajunga la premizele din 2002?"

Nu am zis ca mi se pare anormal intoarcerea preturilor la nivele mai "umane".
Doar v-am subliniat faptul ca ceva e foarte ciudat in legatura cu pretul lui Base......
Sunt curios de unde a cumparat materialele (asta in cazul in care casa este din beton si caramida).

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Tufis spunea...

Si da, ma refer inclusiv la parchetat, pus gresie, faianta. Numa' sa vrei, nu vezi ca ti le pun oligofreni cu 2 clase pe bani grei? Ai impresia ca au experienta si cap?

Imi aduc aminte cum a fost ceva gen 5 milioane azi zugravitul pe o camera de 10mp. Tata a luat aminte, de atunci a zugravit impecabil un apartament si o casa. Ale familiei, evident.

Unknown spunea...

@Vasile

"@belly: ai pus mana pe un sac de beton, pe o mistrie, pe o caramida vreodata? Ce NU poate face un om simplu e proiectul. "

Eu vorbesc de preturile la materiale nu la manopera ;)

Anonim spunea...

Acum sase luni parea un fleac cateva zeci de mii de euro. Oricine ii putea avea pe credit. Acum sa ai 40000 E cash e intr-adevar o avere.

Daca vrem sa stim cu adevarat unde va ajunge Romania in 2010 trebuie sa ne uitam la cum arata in 2002 inainte de balon. Nici o diferenta, dar mai multa experienta.

Singurul avantaj in 2010 ar fi integrarea in UE, dar UE va avea problemele ei grave. Si mai pui ca in 2002 boborul nu avea datoriile de acum.

Tufis spunea...

@Belly, sacul de 50kg de ciment era 23 de ron prin ...octombrie, cand inca nu puteai vorbi de reduceri pe motiv de iarna. Caramida nu stiu cat e, dar tigla e sub 2 ron. Poate ne lumineaza cineva cu pretul caramizii.

Promit ca fac eu calculele pentru o grosime standard a zidurilor daca tu, ca inginer, esti speriat de manopera la o casa pe un singur nivel si de 60mp construiti :)

Numa' sa zica cineva cat e caramida en-gros, noua.

Desi, la tipul respectiv de constructie, daca vrei sa fii zgarciob, din demolari, luata pe alese, e mai mult decat ok :)

Tufis spunea...

LE: my bad, doar de materiale vorbeai, credeam ca ti se pare sf treaba cu construitul :)

Da, am gasit bonu', acum o luna a fost 1.8 ron tigla (nu inteleg ce scrie acolo, d-aia buna :) ). La o casa de aia cred ca e nevoie de cam 1000 de tigle, daca nu m-am tampit de tot. 18 milioane, pana la 260 ale lui base mai e :)

Fierul beton stiu ca a scazut mult la pret, mi-a si zis cineva cat intr-o discutie, aici iar e o mica lipsa.

mobutu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
mobutu spunea...

basescu a avut acces la "insider price" :)

Tufis spunea...

A avut, hai sa zicem. Totusi, daca nu vine cineva cu pretul la fier beton si tigla, vorbim discutii. Mie nu mi se pare imposibil, doar un pic cam ieftin.

Tufis spunea...

*tigla=caramida

Anonim spunea...

Noi ne contrazicem pe 100E/mp iar acum olandezu te interna direct daca spuneai de sub 1400.

Cred ca nici Manole nu a prevazut dramatismul care se prefigureaza tot mai clar.

Anonim spunea...

De fapt nu e nici un dramatism ci return to normal.

Anonim spunea...

@cristian

Nu vezi ca unul si-a dat in stilul lui caracteristic cu parerea, adica fara nici un suport si o gramada ii dezbat inneptiile?
Si ala e mr. prezident, ala de dupa ce i-a bascalit pe rusi se ruga de ei sa il primeasca in vizite.

Unknown spunea...

@all

Citez pe Base:

"Casa pe care am construit-o la Săuceşti, un proiect tip, standard, de 62 de metri pătraţi. E vorba de două camere, bucătărie, baie, hol, acoperiş, geamuri termopan, uşă etanşă, casa tencuită, instalaţie electrică, baie, boiler, tot ce este într-o casa de 62 de mp. Costul a fost de 26.000 lei, fără preţul pământului"

1)Ce tip de casa este (structura Lemn, Beton sau Metalica)?
2)Casa e la cheie sau la rosu?
3)Casa e racordata sau nu la utilitati?

Si cel mai important:
4) Cand si de unde a cumparat materialele de constructii.

Raspundeti mai intai la aceste intrebari.

Parerile mele:
1)Casa este pe structura beton-caramida.
2)Casa este la gri.
3)Nu este racordata la utilitati.
4)Habar n-am.

Anonim spunea...

@all

Va credeam baieti destepti, voi va uitati in gura lui Basescu?
Ala ar fi in stare sa zica si ca o casa e 1000 de euro numai sa fie bagat/votat in seama.

Unknown spunea...

PS.

Ma indoiesc ca Base a pus osul la munca cand s-a construit casa ;)

Anonim spunea...

Mai e o problema care ma framanta si poate ma ajutati. In prima faza e clar ca preturile (ma refer la toate produsele nu doar la imobile) vor scadea brusc datorita productiei pe stoc. Sa asistam iar oare la "aruncarea laptelui pe ogor"?
Intrebarea este ce va fi dupa implozia economiei si a productiei. Cum poate fi descris viitorul. Poate facem un copy-paste din trecut. Care sunt istoriile post-crize in secolul XX.

Tufis spunea...

Pana la urma presupun ca nu conteaza cat sub 500/mp (:D), cu tot cu firma, costa sa faci o casa pe pamant.

Conteaza ca, dupa cat ma duce pe mine capul (ramane de discutat, poate sunt cretin), o casa complexa pe pamant costa/mp cam cat un apartament, fara pamant. Daca adaugi pamantul, casa costa multisor, si la preturi normale ale lui, dar apartamentul e practic neatins, variaza cu 30 de procente sau ceva de gen pretul in functie de locatie.

Devine groasa, asta inseamna ca o sa cada si in zonele "centru frate", dar in care mai e teren si care isi tin cu indarjire pretul. Gen Unirea. Aoleu.

Unknown spunea...

@nenea cora

Sincer nu cred ca preturile se vor intoarce tocmai la nivelul din 2002 din urmatoarele motive (eu ma raportez la preturile din 2006)

Salariile nu mai sunt aceleasi ca cele din 2002.
Pretul materiei prime este mai mare.
Pretul energiei necesare de prelucrare este mai mare.
Plus alti factori.

Tufis spunea...

cora: noi nu producem nici de unele. Ce lapte sa aruncam pe ogor? :)

Unknown spunea...

@nenea cora

"In prima faza e clar ca preturile (ma refer la toate produsele nu doar la imobile) vor scadea brusc datorita productiei pe stoc. Sa asistam iar oare la "aruncarea laptelui pe ogor"?"

Nu vom asista la acest lucru. Preturile nu vor scadea brusc, ci se vor ieftini pe parcus tocmai pentru a se evita acest lucru.
Parerea mea.


Vad ca nimeni nu zice nimic de faptul ca benzina a ajuns la 3 lei litrul ;)

Anonim spunea...

Belly spunea...
@nenea cora

Sincer nu cred ca preturile se vor intoarce tocmai la nivelul din 2002 din urmatoarele motive (eu ma raportez la preturile din 2006)

Salariile nu mai sunt aceleasi ca cele din 2002.
Pretul materiei prime este mai mare.
Pretul energiei necesare de prelucrare este mai mare.
Plus alti factori.

Draga belly,
- salariile se vor duce de rapa atata timp cat in toate ziarele se aude numai de concedieri. Eu iti dau exemple din industria mea (Oltchim inchis, arpechim inchide petrochimia, Midia reduce la jumate capacitatea)
- in 2002 petrolul era vreo 25$ (cu dolarul puternic)
- alti factori = acum toata lumea e datoare la banci

Anonim spunea...

Cine mai indrazneste acum sa ceara patronului marire de salariu. Mai degraba il roaga sa-i scada salariul numai sa nu-l dea afara.
E clar ca salariile vor ingheta in 2009. Dar vor ingheta in lei. Ce te faci daca ajunge euroiul pe la 5 RON sau doamne fereste 10 RON.

Unknown spunea...

Cristian M

Am incercat sa-ti sugerez la modul subtil. Dar vad ca n-ai inteles.
Asa ca iti spun pe direct.
Hai sa incercam sa lasam deoparte politica pe blogul asta.

Cred ca sunt suficient de multe alte locuri unde se serveste portia zilnica de balosire la adresa unuia sau altui dintre po(u)liticieni

Unknown spunea...

@nenea cora:

"Draga belly,
- salariile se vor duce de rapa atata timp cat in toate ziarele se aude numai de concedieri. Eu iti dau exemple din industria mea (Oltchim inchis, arpechim inchide petrochimia, Midia reduce la jumate capacitatea)
- in 2002 petrolul era vreo 25$ (cu dolarul puternic)
- alti factori = acum toata lumea e datoare la banci"

Salariile celor care nu "produc" ceva "bun" se vor duce complet de rapa. Industriile care nu au fost legat atat de masiv de "cresterea economica" vor rezista.
Petrolul a fost 25$ in 2002, iar acum e 48$.
Vad ca nu ai zis nimic de preturile la materiile prime.

Eu cred ca preturile se vor intoarce la cele din vara 2006 sau in cel mai rau caz la cele din primavara lui 2007.

Dorin spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
mobutu spunea...

nenea cora spunea...
E clar ca salariile vor ingheta in 2009. Dar vor ingheta in lei. Ce te faci daca ajunge euroiul pe la 5 RON sau doamne fereste 10 RON.
Cu bugetarii ashtia nelinistiti care vor +50% oare chiar vor ingheţa? Câştigă alegerile vreo formatiune care a promis +50'ul la profesori, dau +50 la profi', dau la toti bugetarii ca va fi scandal.
Epoca de piata, acolo ajungem.
Iar cursul ... dracu' stie, 5 ron este pesimist ... 10 ron este apocaliptic.

Anonim spunea...

Pai daca:
- industria de contructii cade
- industria auto e varza
- industria chimica se inchide
- rafinariile isi reduc capacitatea la jumatate
- bancile isi restrang activitatea
- jucatorii la bursa s-au racorit
- brokerii si agentii imobiliari sunt pe drumuri
- nici aia cu textile, confectii si incaltaminte nu o duc bine ca n-au comenzi de la export,
- si asa mai departe

Cine ramane cu serviciu:
- medicii
- profesorii
- bugetarii in general
(sa nu se inteleaga ca am ceva cu ei pentru ca le respect profesiile)
- consilierii
- parlamentarii
- ministrii
- angajatii regiilor si autoritatilor de reglementare
- politistii
- pompierii
- pensionarii

Pai de unde vor avea bani cei din categoria a doua daca cei din categoria intai vor cere la randul lor ajutoare de somaj.

Dorin spunea...

@ALL
http://www.tmctv.ro/articol_54813/basescu__costul_unei_case_de_62_de_metri_patrati_este_7_000_de_euro.html

"casă de 62 de metri pătraţi complet echipată, de la instalaţie electrică la geam, uşă şi baie costă 26.000 de lei, spune preşedintele României, Traian Băsescu. Atât a făcut casa construită de Băsescu la Săuceşti, fără a pune în calcul manopera şi valoarea terenului."

Daca materialele de constructie au fost achizitionate acum aproximativ 2 ani (cand mi-am facut si eu calculul orientativ) atunci are dreptate - doar pretul materialelor de constructie.

Terenul utilitatile, manopera proiectul si avizele - alta mancare de peste.

Unknown spunea...

Belly

Try to relax man! Am inteles ca esti un tanar "evaluator" dar prea te repezi inginereste cu "calculelele" pe fiecare subiect.

Incearca sa vezi "the bigger picture"

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Belly
25 $ cu dolarul tare adica 1$ = 1,1 E.

Iar petrolul va mai scadea pe masura ce recesiunea se adanceste.
Hai ca vii pe acasa.

Dorin spunea...

@All
Iata cum se simte lipsa banilor
http://www.bnr.ro/

Selectati comunicate si ulterior indicatori monetari pe luna octombrie

masa monetara in sens larg a inregistrat in luna octombrie fata de septembrie o diminuare cu 2,1%.

Si uite asa au inceput sa dispara banii virtuali (chiar in conditiile in care BNR-ul a crescut numerarul aflat in circulatie cu 3,6%)

Anonim spunea...

Asa era si olandezu adancit in calculul lui complicat din care ii dadea Numarul lui Avogadro = 1,4 * 10^3 E/mp. Dar nu vedea ansamblul si premizele gresite de la care a plecat.

Anonim spunea...

Sa mai enumeram industrii care se duc de rapa:
- industria navala (unde lucreaza si sotia)
- industria transporturilor (strans legata de toate celelalte industrii)
- comertul cu faimoasele hipermarket-uri si mall-uri
- constructoare de masini
Nu stiu agricultura cum se va simti dar cred ca unii vor trebui sa revina la preocuparea din stramosi si sa lase brokerajul si samsareala.

Unknown spunea...

Nenea cora.

Eu nu am sustinut niciodata preturile astea aberante.
Eu tot ce incerc sa fac este sa le "explic" oamenilor sa analizeze toate "vorbele" oamenilor indiferent daca le sunt sau nu pe plac. Sa nu creada in ceva orbeste.

Eu am mai zis preturile care mi se par mie "normale". Daca vrei pot sa ti le trimit pe e-mail.

Ca un mic exemplu:
Daca ar veni Bodei sau Zilisteanu si ar zice ca pretul de constructie al unei case ar cobora (in maxim 1 an) la 100eur/mpc, i-ati crede pe cuvant?

Unknown spunea...

@ Cristian

Nu am facut nici un calcul.
Eu unul chiar incerc sa vad "za big picture". Nu imi reuseste mereu ;)

Anonim spunea...

O mare parte din PIB era bazata pe accizele la carburanti. Cum va fi Cezare cu PIB-ul dupa reducerea consumului de carburanti (atat ca pret cat si cantitate) si dupa restrangerea tuturor activitatilor economice care pompau taxe si impozite la buget. Ce ziceai ca prognoza BERD si BEI ? Raspunde la intrebarea asta si dupa aceea mai ai dreptul sa aberezi cu altele.

Anonim spunea...

@cristian

Basescu e presedinte, Vadim senator, Tariceanu premier, da?
Astia ce sunt? Reprezentanti de partide sau membri ale organismelor statului? Deci demnitari-functionari publici ca noi ii platim.
Nici nu ma doare din ce partid face fiecare parte, am tot dreptul sa imi dau cu parerea despre niste oameni pe care noi ii platim si care se trezesc vorbind aiurea.
Casa cu 5000 de euro, pe asta nu o mai cred.
Sau eu devin urmatorul olandez cand cred ca pretul pe mp construit va fi intre 500 si 1500 de euro ?

Citeste ce am scris despre Tiriac si ai sa imi zici ca sportul nu are ca cauta pe aici.:)
Nu uita, politicienii sunt in acelasi timp si oameni de afaceri plus ca deciziile si declaratiile lor influenteaza economia.
Un popor intreg zice: ai vazut ma ce zice Basescu, lasa ca ne facem case cu cateva mii de euro.

Lasati calculele astea, o rulota costa mai mult sau va faceti casa din containere de santier?

Anonim spunea...

@nenea cora

Cat entuziasm la tine!!!
Stim lucrurile astea :(

Stefan spunea...

Pentru cei care au postat ineptiile conform carora Basescu si-a facut casa de vacanta la Saucesti va sfatuiesc sa vizitati link-ul http://www.ziaruldebacau.ro/ziarul/2008/11/20/casele-sinistratilor-din-saucesti-sint-gata-la-rosu.html . Bineinteles este vorba de case pentru sinistrati, cu pamant de la primarie , materiale platite de stat si manopera sponsorizata.

Anonim spunea...

@ cristian m
Unde vezi tu entuziasm ? Eu simt ingrijorare si incerc sa iau decizii financiare cat mai corecte in aceste momente.
Daca stiti si voi eu nu-mi mai racesc gura. Ii las pe Cezar, Tiriac si Zilisteanu.
Bafta tuturor!

Unknown spunea...

Deci Base si-a facut casa la Saucesti printre sinistrati?
Cred ca a vrut sa zica Snagov :))

Anonim spunea...

@ nenea cora

Sa vorbim la modul general ca e criza e usor si periculos... vino cu informatii punctuale, vorba lui Cezar :).
Si eu ma gandesc la acelasi lucru, astept opinii despre ce e de facut in situatia asta.
In rest imi face placere sa te citesc dar cand zici ceva vin-o cu informatii din ceea ce cunosti tu din experienta de zi cu zi sau macar un articol, o statistica.

Daca frigiderul meu e gol nu inseamna ca lumea moare de foame.

Unknown spunea...

Cristian M

Las-o jos ca macane. Ai construit sofismul perfect. E adevarat ca unii politicieni pot fi si agenti de influenta economica. Dar tu faci judecati de valoare despre alde Basescu si Vadim ca si politicieni in sine. Si in particular fie spus antipatia ta fata de Basescu este mai mult decat transparenta si evidenta. Asa ca eu spun ca daca vrei sa-l injuri pe Basescu si sa-i lauzi coerenta lu' Vadim sunt destule alte locuri pe net unde o poti face.
Hai sa incercam macar aici sa ne tinem deoparte de mizeria politicii in sine.

Si hai sa fim seriosi. Basescu, Vadim si chiar Tariceanu n-au avut nicio influenta in umflarea sau dezumflarea balonului. Asta in cazul in care nu consideri ca celebra declaratie "economia duduie" a produs orgasme in masa in randul mult inepuizabilei cereri imobiliare si instantaneu hoarde de cetateni surescitati au dat iama in piata urcand preturile pe noi culmi de progres si civilizatie.

Cu Tiriac si Patriciu e oarecum alta mancare de peste. Dar chiar si asa sper ca n-ai sa-mi spui ca o declaratie de-a lui Patriciu de acum ceva timp a prabusit piata.
Nu de alta dar l-ai jigni pe Zilisteanu care a "lucrat" aproape zilnic cativa ani buni

Unknown spunea...

Nu mai comenteaza nimeni despre casa lui Base?

Dupa cum a aratat Stefan, se pare ca este vorba de casele facute pentru sinistrati.
Multumim Stefan.

Waiting for comments :)

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Baza intr-o economie sunt firmele de productie. Comertul si serviciile se adpteaza dupa puterea productiei.
Si asa productia la noi era firava si se traia mai mult din credit si din import. Daca si productia asta moare va fi jale.
Si nu vad sa vina prea curand investitori in productie ca ei au belele in tarile lor.

ionut spunea...

cristian m

"Strict politic, Vadim are mai multa coerenta decat el."


Bausi ceva azi? pari cam derutat. Revino-ti!

mobutu spunea...

Cristian spunea...
Si hai sa fim seriosi. Basescu, Vadim si chiar Tariceanu n-au avut nicio influenta in umflarea sau dezumflarea balonului.
Cât timp balonul a copt au tăcut ca peştele, iar statul (cu ei reprezentanti) a dormit în papuci.

mobutu spunea...

nenea cora spunea...
Si nu vad sa vina prea curand investitori in productie ca ei au belele in tarile lor.
La faza asta are dreptate Tiriac cu infrastuctura (vezi Mercedes).

Anonim spunea...

ANL-ul construieste in Henry Coanda garsoniere de cca. 48 kE si apartamente de 2 camere la cca. 75 kE cu termen de finalizare peste doi ani.
Ma intreb daca mai gasesc clienti si daca nu ar fi necesar sa ceara relicitarea lucrarilor cu noile grile de costuri.

Anonim spunea...

Romania putea profita de bula asta ca sa-si construiasca infrastructura cu care putea iesi usor din criza.
Dar banii s-au dus pe plazme si Q7.

constantin spunea...

@nenea cora

"Baza intr-o economie sunt firmele de productie. Comertul si serviciile se adpteaza dupa puterea productiei."

zi-le asta elvetienilor :-)

Anonim spunea...

Nu pot fi toti elvetieni ca atunci cine mai spala izmenele.

constantin spunea...

Teza cu productia ca singur generator de valoare este depasita de mult. In general acum mai multe zeci de ani se credea ca serviciile si comertul doar vantura banii iar productia e cea care ii genereaza ( sau mai pe romaneste: tarii cat mai multe tractoare).

Anonim spunea...

@nenea cora

Ai dreptate, asa e dar mai da si tu o parere despre ce ar trebui sa facem. Ce sa stam sa plangem... nu e bine.
Oricum nu am luat in calcul ca tu vorbesti pentru cei ce neaga criza si bula, noi pe undeva fiind amandoi de aceeasi parere.

@cristian

Nu am baut nimic, beau doar seara si nu umblu in stare de ebrietate pe bloguri :)
Da mai, Vadim are coerenta, a schimbat odata macazul in '89 dar de 18 ani are acelasi discurs.
Oricum da-i naibii, toti o apa si un pamant.

Scuza-ma ca m-am luat de aberatiile unui presedinte.

Anonim spunea...

Adrian, nu vreau sa o dam in filosofii dar daca nu produci fizic ceva nu poti avea. Fiecare sector economic are rolul sau in societate, dar nu poti avea servicii medicale sau de educatie de calitate daca nu ai de unde sa le platesti.
Cred ca e foarte simplu de inteles daca depui un mic efort.

Anonim spunea...

Si ca sa stii Cristian, am depasit adolescenta in care credeam in politica sau fotbal. Iar simpatiile mele politice, slabe, sunt liberale.

Ca sa completez tabloul facut de nenea cora: concedii fara plata si concedieri la Petrom, Rompetrol si Michelin. Stiu de la angajati, nu din media ca doar sunt alegeri.

Anonim spunea...

Cristian M spunea...
@nenea cora

Ai dreptate, asa e dar mai da si tu o parere despre ce ar trebui sa facem. Ce sa stam sa plangem... nu e bine.

Sa dea solutii Cezar, Olandezu, Zilisteanu, and Co.
Asta ma intreb si eu ce solutii pot fi dar nu vad decat prabusirea (return to normal). Pana atunci ne ferim cum putem de tepe pentru ca in disperarea lor, toti jucatorii la loterie vor incerca sa sfasie orice banut si aici includ si guvernul si celelalte institutii ale statului.

In fapt stau si ma minunez ca sunt un fericit al sortii in perioada asta, dar cu 20% am contribuit si eu. Si cu 10% Manole.

Unknown spunea...

http://economie.hotnews.ro/stiri-imobiliar-5167845-constructia-sunset-residences-cel-mai-mare-ansamblu-rezidential-din-drumul-taberei-fost-oprita.htm

Ca sa putem sa "savuram" ;)

Anonim spunea...

S-a dat unda verde la canalul Dunare-Bucale. Sa beneficiem de cei 1000km de autostrada pe care ii reprezinta Dunarea, a declarat un mare om din ministerul transporturilor.
In cazul asta o sa ne luam barci cu motor.

Anonim spunea...

Costul pe km al autostarzii Pitesti-Sibiu s-a bugetat la 25 mil E. Structura costului e probabil urmatoarea 2 milioane executia, 10 milioane exproprierile si 13 milioane profitul companiei care va castiga licitatia.
Nesimtititii astia din guvern n-au auzit de scaderea pretului materialelor de contructie ? Daca ne conduc alde Cezar si Olandezu nu ma mai mira nimic.

cezar spunea...

Ai naibii speculanti, mai belly, refuza cu obstinatie sa construiasca la preturile corecte si prefera sa n-o mai faca deloc.
Eu cred ca ar trebui obligati sa construiasca, de pilda, sunset rezidence si sa-l vanda cu 300 euro mpc. Uite asa.

Anonim spunea...

Mai e nevoie de aeroport la Adunatii-Copaceni. Ca sa vezi viziune pe guvernanti. Totul e planuit pe jaf.
Sile Pietroi eliberat. O panarama de judecatoare face legea la Craiova si Targoviste si ridiculizeaza politia. Un coate goale din CT ridiculizeaza agentul de politie in fata camerei de luat vederi.
O societate condusa de mafioti, needucati imbogatiti peste noapte si scursori ale vechiului aparat comunist. Si asta se suprapune peste criza economica si financiara. Va dati seama ce poate rezulta.

Anonim spunea...

Mai cezar al dracu preturile astea refuza cu obstinatie sa stea pe loc si o iau tot mai la vale.

mobutu spunea...

BERD zice că vom creşte în 2009 cu 3%. Măi să fie.

Dorin spunea...

@mobutu
Poate, dar cu ce inflatie?

mobutu spunea...

corect

cezar spunea...

Cora, PROBABIL esti singurul pe aici care nu intelege , niciodata, nimic din ce se vorbeste.
Oare sa fii chiar mai repetitiv decat insusi omul cu laptopul ?!
Ce spuneti baieti.

ionut spunea...

cezar

"Ai naibii speculanti, mai belly, refuza cu obstinatie sa construiasca la preturile corecte si prefera sa n-o mai faca deloc.
Eu cred ca ar trebui obligati sa construiasca, de pilda, sunset rezidence si sa-l vanda cu 300 euro mpc. Uite asa."

Nici un ai naibii, cezare, de ce ai naibii, nu pot sa construiasca duca-se! Cine se plange pe la guvern, ca una ca alta, ca vor ajutor?
Cat despre obligatie, ii va obliga piata...poate chiar la 300/mp.

Unknown spunea...

cezar

"Ai naibii speculanti, mai belly, refuza cu obstinatie sa construiasca la preturile corecte si prefera sa n-o mai faca deloc.
Eu cred ca ar trebui obligati sa construiasca, de pilda, sunset rezidence si sa-l vanda cu 300 euro mpc. Uite asa."

La ei problema este : vor sa construiasca dar nu mai au bani, iar cum fazanii si bancile nu le dau nimica ...... ;)

Anonim spunea...

@ionut
Te contrazic, contractele cu statul sunt mana cereasca.
Citeste si tu interviul cu Tiriac si apoi ce am spus eu. Lasa ca fac eu rate pentru firmele lui si o sa plateasca neamul meu pana la a mia generatie ca sa aiba el o batranete linistita.

O sa ma injurati toti dar cezar aici ne are la mana. El cunoaste smecheriile si cum autostrada noastra e mai scumpa decat Zidul Chinezesc.
La Tv se vorbeste despre cat de prost platita e o vedeta porno in Romania, saraca.
Auzisi cezare, nici asta nu are bani de casa! :P

dcg spunea...

Las' ca-i da Cezar un partime job la el la sala. Sa puna osu' la treaba daca vrea casa.

Anonim spunea...

Ca sa lamuresc niste chestii:

1. Traistariu nu e gay :):):)
Proasta media avem in tara!
2. Cezare te notez cu un atac la persoana la nenea cora. Zii tu altceva dar cu argumente.
3.cristian, mi se rupe de politica, topul MTV si alte mondenitati. Dar in acelasi timp mai cred ca efectul fluture e real si o prostie spusa de unul la New York lasa fara paine un prost la Bucuresti.
4.Nu o sa mai avem nevoie de autostrazi si pasajul basarab ca o sa trecem la biciclete. Sa ne spuna si noua Domnul Prezident de ce nu mai misca santierul de la basarab, ca pe bechtel nu ii vedem dar astia sunt in fata noastra.
Am voie cristian sa il intreb asta?


5.Asta l-am pus separat ca sa il vedeti.
Dupa alegeri va fi potop, de asta fac toti ture prin tara, nu ca e campanie. E dezastru si oricat te-ai lua cezare de el, cora are dreptate. Probabil Base s-a rugat de toti sa nu faca concedieri saptamana asta dar pentru asta il apreciez.
Mai aveti rabdare sa treaca parada de 1 decembrie si apoi vedeti unde mai lucrati.
Unele firme au amanat concedierile pentru ianuarie din considerente de omenie, lucru pe care nu o sa il vezi la multinationale.

Stiti ce e culmea si probabil toti politicienii si "smecherasii' se mira: Frate, de data asta chiar nu am facut nimic si tot e rau!

Sarbatori fericite, Romania!

dcg spunea...

Chiar... Nestor nu a mai dat pe aici de multisor, ce s-a intamplat cu el? L-a executat banca si nu are de unde posta? Nu de alta dar mi s-a facut dor de o prostie bine spusa si el era cel mai competent pe parcela. Si o fi obosit si Cezar sa alerge dupa toate mingiile, intre noi fie vorba.

constantin spunea...

S-a lamurit misterul:
http://www.cotidianul.ro/
casa_de_13_000_de_euro_chiar_
exista-65622.html

In cifra indicata de Basescu era vorba doar de materialele de constructie, nu si de restul (teren, racordari, acte, manopera )

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   1 – 200 din 242   Mai noi› Cele mai noi»

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?