luni, 17 noiembrie 2008

Din nefericire (mică scrisoare către politicieni)

Dragii noştri politicieni şi politiciene,

Ştim cu toţii că, din nefericire pentru noi, pentru acest popor minunat şi aspru încercat de soartă de-a lungul vremilor, care vă suportă de atâţia ani în linişte preferând mai degrabă să dezerteze în masă din propria ţară decât să vă dea pe dumneavoastră afară cu un şut în fund bine plasat, ei bine, ştim cu toţii că din nefericire dumneavoastră aveţi capetele seci. Această secătuire a capetelor dumneavoastră e o faptă tragică, o realitate nefericită pe care o deplângem cu toţii, dar împotriva căreia, din păcate, nu avem ce face: din considerente obiective suntem obligaţi să luăm această secătuire a capetelor domniilor voastre ca pe un dat inexorabil, tot aşa cum soarele se plimbă pe cer de la răsărit la apus şi tot aşa cum ziua urmează întotdeauna nopţii. Nu poţi lupta împotriva vicisitudinilor naturii!

Totuşi, ştiind că pentru dumneavoastră verbul "a gândi" e asociat cu amintiri neplăcute precum: migrene, greţuri, vărsături, dorim să vă scutim de această neplăcută, infamă şi deloc nobilă îndeletnicire a gândirii în ceea ce priveşte consecinţele care ar putea să apară în cazul în care statul ar subvenţiona la grămadă prima achiziţie a unei locuinţe:

  • blocarea totală a construcţiilor noi de calitate;
  • reînflorirea speculei cu apartamente vechi, probabil nu la nivelul (şi nivelurile de preţ) din 2007, dar orişicât...;
  • înflorirea constructorilor ţepari,
...şi dorim să vă propunem ca, în cazul în care vă hotărâţi să daţi vreo lege prin care achiziţia primei case să fie subvenţionată de noi toţi, adică de vistieria statului, în acest caz, aşadar, dorim să vă propunem să introduceţi în textul legii următoarele, pe care, sincer, nu trebuie să le înţelegeţi (explicaţiile sunt oricum date în paranteza fiecărui punct), ci doar să le votaţi cu încredere:
  • subvenţia de stat să se acorde numai pentru achiziţia unei locuinţe construită în ultimii 2 ani de dinaintea achiziţiei (pentru a se încuraja industria de construcţii şi economia naţională);
  • subvenţia de stat să se acorde numai pentru achiziţia unei locuinţe care respectă anumite standarde de calitate şi de mediu (pentru a se încuraja construcţiile de calitate în care să locuiască oameni sănătoşi atât fizic, cât şi psihic);
  • subvenţia de stat să se acorde în paralel cu o actualizare a nivelului impozitelor pe proprietate la un nivel adecvat valorilor de piaţă precum şi cu o sporire a controlului chiriilor la negru (pentru ca statul să aibă cât mai mulţi bani disponibili pentru punctele de mai sus).
Vă mulţumesc. Şi dumneavoastră vă mulţumesc, domnule Tăriceanu, şi dumneavoastră, domnule Vosganian. Şi ţineţi minte: nu e nevoie să înţelegeţi... doar să votaţi.

206 comentarii:

1 – 200 din 206   Mai noi›   Cele mai noi»
elzorab spunea...

manole, eu zica sa ne intoarcem inapoi in comunism!

lys spunea...

Un articol simpatic dar cam de suprafata: http://www.catavencu.ro/pipera_de_vinzare_se_ntoarce_azi_proprietarii_video-4100.html

ionut spunea...

manole

N-o sa subventioneze nimeni nimic! Sunt doar "gogosi" electorale.

ionut spunea...

@all

"Trei bănci locale cer un avans de 40%-50% la împrumuturile ipotecare
Analiştii spun că populaţia nu mai e o ţintă pentru bănci"


"Oficial, nici o bancă nu a declarat că nu mai dă un anumit tip de credit, însă la ghişee, doritorilor li se prezintă nişte condiţii atât de stricte încât împrumutul devine practic imposibil. Specia de împrumut pe cale de dispariţie la unele bănci este cel ipotecar.

OTP şi Credit Europe cer clienţilor un avans de 50% pentru creditele ipotecare în euro, în timp ce Bancpost cere un avans de 40%. Alpha Bank cere şi ea 50% avans însă numai pentru terenuri, la imobile avansul fiind de 25%, conform unor surse din piaţa bancară.


La ora actuală, majoritatea băncilor cer un avans de 30%. Unele bănci dintre cele care practică un avans de 30% îngreunează creditarea stabilind un grad de îndatorare foarte mic, de sub 30%, ceea ce echivalează din nou cu imposibilitatea luării unui credit ipotecar, chiar şi cu un salariu bun."


Sursa: Ziarul Gandul 18.11.2008.


50% avans? Hmm! Asta spune multe despre perceptia bancilor asupra "evolutiei" preturilor...

Anonim spunea...

daca prostia asta cu subventionarea au lansat-o liberalii (vad ca spui de Tariceani si compania) e doar campanie electorala disperata. Daca vezi ce au mai promis liberalii (faza cu 10 procente in minus la asigurari, cadoul de 1000 euro pentru cine angajeaza un somer cu o "vechime" mai mare de trei luni s.a.m.d.) iti dai seama de disperarea lor. Macar un "10 procente" sa mai prinda si ei ca sa intre in Parlament si Senat cei care au nevoie de "imunitate" urmare a guvernarii.
E adevarat ca si "prostanacul" dadea 20 000 euro parca celor care se vor "reloca" in Romania, dar pe ala oricum nu il ia nimeni in seama, nici macar cei din propriul partid.

Anonim spunea...

@vasile
Ai dreptate, nici cu 1000 de euro pe luna nu faci mare lucru in Romania.
Tara de lux jegul asta!
Imi povestea un prieten ce lucra necalificat in Italia in industria mobilei ca are 1000 de euro si se descurca binisor. Tot el mi-a precizat ca cine s-a intors in tara (asta mi-au confirmat si altii plecati)si are bemveu si casa dupa un an sigur a facut altceva decat sa munceasca.
Pune-ti doar intrebarea cum dracu traiesc unii cu 200 de euro si asta fiind angajati? Ca nici eu nu inteleg.

On topic

Eu nu sunt de acord cu nici o subventie. Pentru nimic. In locul ajutoarelor de stat s-ar putea da credite de stat si salarii decente.
Si daca prima casa pe care vrea cineva sa si-o ia are 10 dormitoare?
Am mai zis: datoria statului e sa asigure niste venituri minime si atat. O pensie minima de 300 de Ron, un salariu minim de 1000 de Ron. Nu cred ca un astfel de nivel nu poate fi sustinut de economie.
Spune tu ionut ca esti angajator, ce preferi: multi si prosti platiti prost sau cativa oameni buni si platiti decent?

Imi aduc aminte cand acum trei ani a inceput criza politica si eu vizitam zeci de firme. Sectorul privat isi vedea de treaba si oamenii inteligenti au inteles ca nu trebuie sa mai astepte nimic de la stat.
Mai asteapta doar prostii si "baietii destepti" ai lui Base si Tari.

cezar spunea...

Ionut, Alpha Bank nu conteaza la credite ipotecare. La orice credite. Perceptia Alpha Bank asupra evolutiei banilor bagati in terenuri reflecta popria pozitie prudentiala, de banca mica cu resurse proprii mici mici. Ia intreaba primele 5 banci din sistem, care dau jumate din creditele ipotecare din tara asta, cum e cu avansul de...50 la suta pentru creditul de terenuri. Si inca suntem in criza , cand banii sunt scumpi !
Iar generalizam aiurea, doar asa, sa ne incalzim ?
Cat despre postul asta, manole se cam tine de glumite. De ce ? Nu uitati, nu trebuie sa bla bla, trebuie sa doar ba bla.
BLING-BLONG !

cezar spunea...

Apropo, ca veni vorba de alte evsti 'proaste', BCR si BRD dau intr-o veselie credite : de masina, de furculite, de casa. Scaderea,cel putin pentru BRD,e de vreo 15-20 la suta (diferentiat pe tipuri de imprumuturi). Si, repet, e conjunctura de rigoare.
Ne auzim peste 6-12 luni. Sigur ca vor scadea preturile la 'imobiliare'. Manole le vede deja la nivelul din 2006. Ca intotdeauna, bine informat.

Anonim spunea...

Alt politician beton :

http://www.ziare.ro/1226956215-Amnistia_lor_de_hoti

"....Ultima descindere in infernul moral a fost savarsita de presedintele PSD, Mircea Geoana, care a propus la sfarsitul saptamanii trecute pe post de "masura anticriza" amnistierea fiscala a tuturor celor cu venituri ilicite........"

De belea' politicienii astia romani, nu ?!

AristotelCostel spunea...

Şi mie mi s-a năzărit că Tăriceanu vrea să elimine TVA-ul pentru cei care cumpără prima locuinţă sau care fac...upgrade ...dacă preţul e între 60 şi 100k euro.

Nu prea mi-e clar de ce se stabileşte preţul minim al unei cloace noi la 60 k euro.

Nu prea mi-e clar ce se întâmplă cu cloaca veche a celor care fac pasul spre nou.

Nu prea mi-e clar de ce se propun reglementări gândite în drum spre budă.

Next: Stolojan şi Videanu vor să lase pe drumuri toţi constructorii şi să subvenţioneze creditele ipotecare pentru târtani în vederea îmbogăţirii şmenarilor de tip olandezu care au "clădit" cloace noi la preţul de 1400 Euro/mp. Zice Videanu că nu-i nevoie de alte locuinţe noi pentru că deja ...s-a construit...'tu-i morţii mă-sii de bordurist.
Extinderea perioadei de rambursare? Câţi români vor lucra mai mult de 30-40 de ani?

Next: Geoană e singurul mamut care nu ştie ce vrea şi ne propune de toate: hoţi iertaţi, pensionari cu pensii mai mari, profesori şi medici cu venituri duble, case pentru toţi (atentie vasile), etc.

Din punctul meu de vedere, cea mai bună opţiune pentru spargerea instantanee a bulei imobiliare e ...PRM.

mobutu spunea...

incredibil, la ce s-a ajuns ... mama lor de politicieni imbecili.

insa eu cred ca sunt doar vorbe-n vant pentru electoratul credul.

Unknown spunea...

Aristotel

"Câţi români vor lucra mai mult de 30-40 de ani?"

Eu. Mai am circa 41 de ani de munca. Asta daca nu or sa mai mareasca pana atunci varsta de pensionare :))

AristotelCostel spunea...

@belly

Îţi recomand Millenium Bank!

Unknown spunea...

@aristotel

Sau as putea sa ma inscriu la fondul de pensii care avea reclama pe o tipa care tot lauda Week-end-ul :))
Ce m-a enerva reclama aia :))

sa revenim la topping:

http://www.adevarul.ro/articole/finalul-anului-2009-aduce-sfarsitul-crizei-imobiliare.html

Deci cumparati repede ca din 2009 iar vor creste preturile precum f*t-frumos (si apasat pe cioc).

dcg spunea...

Astept cu interes comentariile lui Aristotelcostel referitoare la link-ul de mai sus 8-)

AristotelCostel spunea...

@cristi dimofte

Viaţa mea e prea scurtă ca să pot comenta prostiile care se spun zilele astea.

Anonim spunea...

"De altfel, Peia consideră că, ... „O parte a populaţiei deţine lichidităţi importante şi îşi poate permite să cumpere o locuinţă. Problema este că românul are încă o cutumă, aceea de a ţine banii la saltea în momente de criză”, explică acesta."

Ma duc sa ma spanzur!!! Suntem lenesi, mancam, bem, futem, traim si pe langa asta poporul mai are o cutuma!
Pai , bai nea Peia Zdreanta. Ce popor arunca cu banii cand toate pietele cad?

O sa o ia in mana toti la un moment dat pentru ca subestimeaza poporul roman. La fel ca altii de pe aici.
Sunt unii romani care cu siguranta or sa il alerge pe evaluator, agent imobiliar, agent de vanzari, ofiter de credite si altii pentru minciunile spuse.
Pentru ca poporul roman mai are o cutuma: rabda dar si cand nu mai poate... nu te pune niciodata cu omul disperat!

Mihailescu are totusi dreptate:
„Totul depinde de puterea de cumpărare. Atât timp cât piaţa creditelor ipotecare este blocată, puterea de cumpărare este zero”, subliniază specialistul Atisreal.

Adica la noi nu se cheltuieste din salariu, nu se economiseste, se ia doar pe credit ca or sa fie salariile ca in UE dupa mintea unora.

Oamenii astia nici nu trebuie luati in seama, ei isi exprima doar parerile si sperantele.

AristotelCostel spunea...

@cristian_m

Trompeta Atisreal sintetizează baza preţurilor imobiliarelor româneşti...ZERO.

Anonim spunea...

Lasa aristotelcostel ca au comentat altii articolul si nici unul nu a crezut ce a citit.

Bai baieti, voi chiar credeti ca romanii sunt prosti? Sau ati uitat ca poporul asta mai are si cutuma inteligentei?
Aloo, cezare, snobul lui peste, zii tu ca romanii ie prosti ca te pricepi.
Ai dreptate elzorab, agentii nu ie oameni, bre.

Kiko spunea...

Cu subventionare arunca (ar) doar benzina pe foc, ar fi doar o amanare al crahului inevitabil.

Dar asta e menirea politicienilor: pt a reduce efecte de acum, aproba orice, chiar daca asta are consecinte si mai grave in viitor.

Doar ca acum problema e dubla pt ca oricum nu ar avea cu ce sa subventioneze. Sacul e gol. Sunt ultimele incercari pe o nava care se scufunda.

Se zice ca bancile nu pot imprumuta decat pt jumatea apartamentului. In loc sa spuna ca apartamentul costa dublu de cat ar fi pretul lui (asta pe timp de bula, pe timp de criza+deflatie poate nu costa nici o zecime).

Daca voi ati avea 100.000 pusi la o parte si ar venii cineva, un coleg, un cunoscut, sa va ceara banii astia in imprumut, iat-i da banii? Pai bancile sunt persoane private care trebuie sa castige, nu care sa faca donatii. Pretul apartamentului e ala pe care ti-l ofera cineva in urmatoarele 10 zile. Puneti un apartament in vanzare, si vedeti ce oferte primiti in urmatoarele 10 zile. Ala e pretul.

Dar nu se mai pune problema. Problema bulei era valabila pana in Septembrie. De atunci lumea s-a schimbat. Acum cumpararea uni bun material nu are nici un sens, pana nu trece criza. (2-3-5 ani, poate mai multi, cine stie). Pe mine personal ar putea sa ma subventioneze cat vor. TVA, taxe, reduceri, ... orice. Daca nu cumpar nu cumpar. Iesit imediat si cat posibili din orice datorie (datoriie au adus moarte multora in anii 30), mers pe aur, argint, diversificare in valuta, iesit complet din lei, iesit complet din bursa, lichid la maxim, cel putini 6 salarii acasa cash (nu in lei), si asteptat pana trece furtuna. Trebuie sa fii cretin sa cumperi un imobil in perioada asta. Mai ales pe datorii. Indiferent de pret.

AristotelCostel spunea...

@cristian_m

Aveam în vedere noua poziţie de off-side a lui Gheţea, declaraţiile politicienilor, manipulările din toate cârtiile de bişniţ, declaraţiile sandokanilor imobiliari, o nouă ieşire a lui zilişteanu...toate ...azi...şi am o ţâră treabă.

Dorin spunea...

@ALL
Piata imobiliara isi va continua trendul indiferent de incercarile mai mult sau mai putin disperate ale conducatorilor nostri.

In primul rand daca ipotetic vorbind piata imobiliara din Romania nu va scadea ca pret, marii speculanti se vor orienta spre alte tari acolo unde raportul: venituri din chirii/pretul platit pe locuinte este mult mai bun.

Sa nu uitam ca si marii investitori vor lua in calcul cheltuielile cu terenurile, costurile de constructie daca vor dori sa investeasca aici si drept urmare daca nu au avantaje nu vor veni.

Nu este vorba ca romanii s-au trezit si nu mai vor sa cumpere. Prosti sunt si vor fi destui. Pe termen lung multi dintre cei care au cumparat vor pierde locuintele (statistic) mai ales in conditiile de supraevaluare a acestora si in actuala criza (ceea ce va genera un surplus de oferta)

Achizitia de locuinte a continuat, la noi, in special in prima parte a lui 2008, deoarece criza nu-si facuse simtita prezenta.

Chiar pe fondul revenirii la dobanzi mici si grad ridicat de indatorare, potentialii clienti nu vor cumpara (multi dintre acestia) din simplul motiv ca nu vor avea serviciu, adica bani

cezar spunea...

"Oamenii astia nici nu trebuie luati in seama, ei isi exprima doar parerile si sperantele."

Da, suplimentar fata de parerile si sperantele voastre, baieti, astia mai au si o motivatie : sa faca bani.
Pe cand motivatia rrromanului, precum bine spunea printre dinti manole, e sa-si ia 'plazme' si 'bemveu'.
Apropo, care se baga la o cheta pentru manole ? Cat poate sa coste in definitiv o 'plazma'?

AristotelCostel spunea...

@cezar

"Da, suplimentar fata de parerile si sperantele voastre, baieti, astia mai au si o motivatie : sa faca bani."

Mulţi au ajuns la răcoare din cauza aceleiaşi motivaţii. Tot acolo e şi locul acestor "specialişti".

AristotelCostel spunea...

Samsarii imobiliari, serviţi de pe masa Guvernului în colegiul lui Tăriceanu

PeNaLă...treabă...

Anonim spunea...

@cezar
"Apropo, care se baga la o cheta pentru manole ? Cat poate sa coste in definitiv o 'plazma'?"

Asta vroia sa fie o gluma inteligenta ?
Asta e argumentul tau suprem, ca noi suntem invidiosi?
Stii, cunosc un fraier care si-a luat Audi A6 sau A8, ca nici nu ma intereseaza, din primii bani facuti, si-a luat si plasma si imi povestea mie ce invidiosi sunt vecinii. Lasand la o parte cretinii care iti arunca mancare sau borcane pe masina ca ei nu au, nu am putut sa nu remarc ca e dintre cei care la primii 50.000 de euro facuti isi ia masina de 100.000. Pentru ca atat ma duce si pe mine capul sa cam evaluez ce isi poate permite sau nu un potential client.

Un om de afaceri gri ( adica nici curat dar nici murdar ) mi-a zis odata: "nu inteleg invidia unora, doar nu ei stau cu teama ca o sa intre politia noaptea peste ei in casa" Omul era constient ca ce are nu e tocmai cinstit si stia care ar putea fi consecintele.
Cred ca sigur il voteaza pe Geoana.

Noamy spunea...

@Dorin
"Chiar pe fondul revenirii la dobanzi mici si grad ridicat de indatorare, potentialii clienti nu vor cumpara (multi dintre acestia) din simplul motiv ca nu vor avea serviciu, adica bani"

Din pacate, succesiunea ciclurilor economice releva un lucru: cand sunt bani ieftini, economiile cresc, sunt locuri de munca, iar activele sunt scumpe.
Cand banii sunt scumpi (dobanzi mari la credite), activele se ieftinesc, exista somaj, recesiune.
Si intr-un caz si in altul exista o categorie de populatie care nu are acces la locuinte. Cei care nu se incadreaza in respectivele norme din respectivul moment.

Teoria ta, cu dobanzi mici, rata de indatoarere mare...si somaj este un pic rupta de realitatea economica.

AristotelCostel spunea...

@noamy

Nu te complica să explici fenomenologii. Ştim cu toţii că preţurile nu scad şi oricum locuinţele din zone centrale vor avea întotdeauna valoare.
Atât am să-ţi spun: locaţie, locaţie, locaţie!

Anonim spunea...

http://www.ziare.ro/1227019359-AJOFM_Sibiu_Alte_patru_firme_din_judet_au_anuntat_ca_vor_face_concedieri_masive

"......
Cea mai mare parte a concedierilor va avea loc în trei firme de construcţii, care vor disponibiliza 240 de persoane, dintre care primele 50 începând cu data de 15 decembrie."

Deci TREI de constructii.
Din cauza "railor" care nu mai cumpara sau investesc in .... domeniul de varf ... imobiliar.
Cred ca Zili' i-ar si impusca, mama lor de "ne-calificati" (la credite).
Daca nu esti in stare sa-ti iei o casa (pe credit macar) de ce naiba mai traiesti ?!

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
cezar spunea...

Mama mama, sa vezi ce-o sa mai scada oferta de locuinte noi. Cu siguranta cererea se va duce la fund si mai si, ca preturile trebuie sa scada in continuare.
Va tin pumnii baieti.

elzorab spunea...

Peia conchide: „Cine cumpără când piaţa este în scădere sau în stagnare face cea mai bună investiţie”.

un nou principiu economuic, principiul "PIELEA"
cine cumpara in pierdere, de fapt castiga!

Unknown spunea...

@cezar

Eu inca nu reusesc sa pricep de ce nu intelegi ca preturile "trebuie" sa scada.
Sunt curios ce ziceai acum 1-2 ani cand se zicea ca "preturili" vor urca cu 20-40% pe an, si nu au cum nici in ruptul capului sa scada.

Poti sa ne zici de ce crezi tu ca preturile nu vor mai scade?

AristotelCostel spunea...

Sunt curios ce ziceai acum 1-2 ani cand se zicea ca "preturili" vor urca cu 20-40% pe an, si nu au cum nici in ruptul capului sa scada.

Cam de asta mă jenează comentariile triadei de capete pătrate. Un an s-au aflat în eroare, dar acum au opinii.

Manole spunea...

Cezare, eşti mult prea acru în ultima vreme. Nu te caracterizează.

sunmirror spunea...

@manole:

Intr-adevar, cezar era un dulce, nu stiu ce s-a intamplat cu el.

adrian spunea...

Si eu am observat o radicalizare a tonului Cezarului.


Face trecerea de la ironie la ciuda, sau de la negare la panica.

Anonim spunea...

deci avem asa:

presa:
- uraaaaa!, criza a luat sfarsit, octombrie anunta mantuirea imobiliarelor
- din 2009 preturile o vor lua din nou la deal, totul e ok

bancile:
- conditiile din momentul in care s-au discutat normele sunt altele decat cele de azi
- bnr nu se joaca frumos!!
- regulamentul TREBUIE modificat, clientii nu se mai incadreaza la imprumuturi ipotecare :( :( :(

el gobierno:
- propunem eliminarea tva pentru achizitia primei case
- sustinerea pietei constructiilor si a celei imobiliare

uitandu-ma la acel grafic, nu imi vine in minte decat un singur lucru: return to "normal"

eu, pentru sufletelul meu, mizez pe vara 2009 ca inceputul coborasului veritabil. ce a fost pana acum e joaca de copii.

AristotelCostel spunea...

@adrian

Probabil cezarica e legat de o achizitie in faza de proiect si, mort-copt, trebuie sa se gandeasca ce-i convine mai mult...avans lost sau huge loss?
Probabil se va axa, din nou, pe confort. Dai cu 100 000 mai mult, dar face!

Zilele trecute, coldplay de pe softpedia si-a tras credit de la ING. El parea bucuros, dar chiar si zeii lui asimov din semnatura lui au ras de ultimul prostan intrat in piata.

Anonim spunea...

ah, si sa nu uit, acel cineva care incerca sa acrediteze pe aici ideea ca scopul blogului a fost atins, si ca scaderea preturilor in mare parte si-a consumat potentialul, nu face decat sa intrgeasca imaginea de ansamblu.

sleahta e panicata! ce sa zic si eu?

ding-dong.

sunmirror spunea...

De fapt gresesc, stiu ce s-a intamplat cu el (despre cezar e vorba, bineinteles").

"I-a ajuns morcovul la fund", vor sari imediat sa zica vreo 5-10 dintre voi. Baieti, nu va grabiti, un cezar zace in fiecare dintre noi, si poate ca ii si plac morcovii. Nu, nu despre asta era vorba. Hai, mai ganditi-va!

Vreti sa va zic? Paaai, va trebui mai intai sa promiteti ca nu mai pronuntati cuvantul "scadere" timp de cateva zile. Si ca il veti inlocui cu "crestere". Acu', fiindca va cred oameni de onoare, voi considera promisiunea onorata. Am sa va zic ce are cezar...

I S-A ACRIT! I s-a acrit de noi si de ideile noastre putine, dar fixe. Nu mai suporta sa auda argumentele noastre de neinitiati, care ii zgarie neocortexul prin subtirime si lipsa de fundamente. Si ARE DREPTATE! Nu toti putem fi initiati, nu oricine e un "insider" in imobiliare.

Inginerilor, INCETATI! HABAR N-AVETI!...gandeste cezar cand mai citeste cate un post de-aici. Dar inginerii nimic! Se tot incapataneaza sa posteze, mai scriu trei aberatii - pe care de altfel nici macar nu stiu sa le prezinte frumos, mai citeaza trei articole manipulatoare despre caderea preturilor, vorbesc ca niste papagali de o criza de care au auzit doar la televizor sau in revistele pentru femei - citite, bineinteles, de banalele si incultele sotii de inginer... care le sunt sotii.

Ce e de facut? Cum sa-i oprim? Pardon, cum sa ne oprim? Ca deja am ajuns prea departe cu blogul nostru, fir-am sa fim! Propun sa stam mai mult la serviciu si sa ne dedicam meseriei - la care se zice ca ne pricepem, desi si asta e discutabil. Sa mergem sa mai bem si noi o bere si sa-i barfim pe astia care au reusit in viata, nu sa ne descarcam pe blog, ca fraierii, in vazul lumii. Ma baieti, n-avem bani, n-avem talent, n-avem nimic! De ce dracu ne mai obosim? Hai sa fim sinceri, am cam nimerit-o cu scaderea preturilor, dar a fost din greseala!

Ne-am luat si noi dupa unul care a zis ca asa va fi, si uite ca s-a intamplat! Am facut ca la scoala - ne-a zis "profu" ceva si noi am luat-o de buna. Nu ca baietii smecheri care s-au descurcat mult mai bine fara sa asculte de nimic.

Niste conformisti idioti, nu ne mai oprim din postat, si numai timpul va demonstra cat suntem de prosti si necunoscatori, dar norocosi, ca AM NIMERIT-O cu predictia asta a scaderii (apropo, daca mai cititi inca acest comentariu - go get a life!), cand toti baietii smecheri din jurul nostru (aia care se descurca in viata - apropo, tot mai cititi? - mergeti si traiti-va viata, investiti, ACUM e momentul, lasati cititul!) ziceau ca va creste cateva decenii de-acum incolo.

Si, colac peste pupaza, am fost si atat de idioti sa dam si niste argumente (ce prost tre' sa fii sa-ti bati capu') - si, norocul prostului, am nimerit-o si cu alea.

Imi pare rau, cezar! Chiar meritai sa ai dreptate! Pur si simplu am avut noi noroc. Felicitari din partea noastra a tuturor. Esti mai destept ca noi - si te si pricepi mai bine! Ai prins doar o zi proasta - hmm, de fapt, ma rog, vreo juma' de an. Se mai intampla, nu-i nimic...

AristotelCostel spunea...

@sunmirror

...harş...

sunmirror spunea...

P.S.: In postul lung de mai sus, a se inlocui "inginer" cu ce vreti/aveti/puteti voi...

Unknown spunea...

Uitati explicatia de ce in RO un credit este de aproape 2 ori mai scump decat in Belgia (sper ca mai tineti minte "micul" meu calcul):

http://www.adevarul.ro/articole/de-ce-platim-dobanzi-mai-mari-la-creditele-in-euro.html

Unele argumente sunt bune, dar tot parca e ceva lipsa .....

Tufis spunea...

Mama mama, sa vezi ce-o sa mai scada oferta de locuinte noi. Cu siguranta cererea se va duce la fund si mai si, ca preturile trebuie sa scada in continuare.

Cezar, nu intelegi ca pana la urma nu e important ca scad acum, nici pretul final al caselor. Important e ca se distruge o paradigma idioata.

Casele au fost si vor fi intotdeauna ceva valoros la modul real (ma rog, eu prin modul real inteleg 20k o garsoniera pantelimon, poate modul tau real e 200k), dar NU EXCESIV DE VALOROASE.

Vor fi, dupa ce se termina circul (3-5 ani?), din nou o investitie tentanta, desi nu la fel de tentanta ca in feeding frenzy-ul 2005-2008. Se vor "baga" dezvoltatorii din nou, doar cu mai multa precautie.

Precautia, si cresterile moderate de preturi dupa minim, vor fi pe motiv de paradigma distrusa.

In fapt, important e sa invete si speculantii, si vanzatorii normali, si cumparatorii ca se pot frige. Va fi mai bine pentru unii si pentru altii la modul asta.


P.S. Sunt analfabet, nu stiu daca exista paradigma in dex., inlocuiti cu "curent de gandire" sau ceva mai potrivit contextului daca vreti.

Tufis spunea...

Esti al naibii de flamand sa inghiti scoala economica (recunosc, pedefeul ala l-am citit acum mult timp, nu mai stiu cum i se spune) care sustine ca fiinta umana este culmea eficientei in asigurarea binelui propriu. Nu e adevarat. Uneori trebuie sa i se arate morcovul ca sa inteleaga.

Andrei Stroiescu spunea...

@sapte

In clipa de fata jumatate din Romania imobiliara este de vanzare , iar cealata de inchiriat. Oferta tinde la maxim, cererea la minim.

Perioada de "return to normal" va incepe cand se va ajunge la un echilibru, iar punctul asta este inca destul de indepartat. E posibil ca argumentele prezentate sa indice ca va urma acest "normal", insa in nici un caz nu am ajuns inca la el. Nu cat timp piata este in continuare blocata sau aproape blocata.

Oricum, va fi relativ usor de remarcat moemntul "intrarii in normal" dupa efervescenta care va cuprinde iarasi piata. Vei auzi iarasi ca toti vor sa cumpere, sa faca biznisuri in imobiliare, o vom lua de la capat cu toate marotele cresterii si sigurantei investitiilor in imobiliare.

Iar pana la adevarata stare de normalitate mai avem un drum lung lung... Acel moment va conicide destul de probabil cu iesirea din recesiune. Adevarata iesire din recesiune, ca vom mai avea cateva "iesiri" false, una din ele coincizand obligatoriu cu "return to normal".

O zi buna

cezar spunea...

"Esti al naibii de flamand sa inghiti scoala economica (recunosc, pedefeul ala l-am citit acum mult timp, nu mai stiu cum i se spune) care sustine ca fiinta umana este culmea eficientei in asigurarea binelui propriu. Nu e adevarat. Uneori trebuie sa i se arate morcovul ca sa inteleaga."

'Teoria' aia, pe care de dragul inteligibilitatii o voi numi 'liberala', se inspira dintr-o fictiune nobila, si anume avem alegeri in 2 saptamani si stim fiecare ce candidati sunt si decidem in cunostinta de cauza. Si alte chestii de genul asta.
Recunosc, am avut o zi mai proasta azi. Am bani bagati in titluri de stat contractate in septembrie si azi toate bancile ofera 1-2 p.p peste, la o lichiditate superioara.
Nu e mult, insa ma enerveaza ideea.
Peste 2,3 luni s-ar putea inversa insa trendul, si s-ar putea sa ma felicit.
Maine imi ridic urmatoarea masina.
Chestii de genul asta.
Da' voi de ce exuberati in halul asta zi ?!

Sunmirror, analiza ta de caz este mai mult decat corecta, e chiar haioasa la citit ! Am luat si destui 'morcovi', stai linistit.
Tot nu inteleg motivul agitatiei, dar ma rog.

Anonim spunea...

@ vasile

Felicitari!

Anonim spunea...

@ cezar

Tu ai probleme? Sa vezi cum am dat eu explicatii azi ca nu se dau salariile. Si sa vezi cum cei care trebuie sa plateasca spun ca nu au bani. Unii mint dar in ritmul asta se va bloca toata economia.
Nu fii suparat, de la un anumit nivel daca esti inteligent nu cazi prea jos. Eu de la masina scumpa acum ma multumesc cu o Solenza si nu mor. Iar pe cartea mea de vizita scrie director.

@all

Lasand la o parte scaderea preturilor in imobiliare ( nu stiu cine mai vrea sa isi ia casa sau masina acum )sunteti constienti ca exista un blocaj in economie?
De maine merg cu metroul!

@Kaufland, Carrefour and company
De ce nu va mai platiti furnizorii?

cezar spunea...

Da, sunt constient ca, fata de altii, chiar nu am probleme. Asta era si ideea :))
Stai linistit in legatura cu masina. Vezi ca si suzuki face masini bune si ieftine. 'Nu stiu cum sunt altii', dar mie imi place sa cumpar SI masini ieftin.
Cat despre alde monopolistii din retailul mare, intreaba-i pe alde tonelli la ce riscuri s-au expus. Apropo,se mai vinde tonelli in metro ? Si pentru ce suma de caca s-a ajuns la scandalul respectiv...

Dorin spunea...

@noamy
"Din pacate, succesiunea ciclurilor economice releva un lucru: cand sunt bani ieftini, economiile cresc, sunt locuri de munca, iar activele sunt scumpe."

"Teoria ta, cu dobanzi mici, rata de indatoarere mare...si somaj este un pic rupta de realitatea economica."

SUA (dobanda FED parca este de 1% nu?) Bancile centrale europene reduc frecvent in ultimul timp dobanzile si .... culmea rupturii mele de realitate .... criza, somaj.

Cand apare criza, bancile centrale reduc dobanzile, pentru a oferi posibilitatea bancilor comerciale de a se imprumuta la dobanzi mici si implicit ca acestea sa poata acorda populatiei credite cu dobanzi mici. Aceasta metoda utilizata pentru iesirea din crize, apare, daca observi, simultan cu intrarea in criza a economiei unei tari.

Aceasta metoda dusa la extrem si pe termen lung (FED - anul 2000 dobanda 1%) => criza de azi.

Tufis spunea...

Si, ca sa lamurim o treaba pe care pedala turbo trabannt. In Bucuresti, de exemplu, cate unitati locative (aka apartamente, vile neimpartite in apartamente, ce mai vreti voi) sunt? Numar mediu de camere?

In Brasov si alte cateva orase mari pot sa va asigur ca sunt "cacalau", cel putin suficiente, a supraapreciat treaba nicusor, manca-l-ar mama pe el, ca ceva a facut bine :)

Lasam calitatea la o parte, sunt curios doar cate sunt, sa stim despre ce vorbim. Nu cred ca e cazul sa vorbim de populatie. Doar de locuinte, vedem dupa ce e cu zee inhabitants :)

Tufis spunea...

Inlocuiti primul punct cu 2 puncte.

olandezu spunea...

@ aristotelcostel

Daca mai avem nevoie de o confirmare (n-aveam - da' asa e expresia !) :

"Din punctul meu de vedere, cea mai bună opţiune pentru spargerea instantanee a bulei imobiliare e ...PRM. "

...nu mai comentez ca pierdem vremea !

Tufis spunea...

Mai apropiat de postul lui manole:

Ati vazut ce zic angajatii semianalfabeti din Mioveni? Sa nu se inchida domle fabrica, sa produca pe stoc si sa ajute statul firma.

Preintampin discursul lui aristotel, si spun ca nu am nimic cu dorinta lor de a munci, ci de incapacitatea de a intelege fenomene simple, si, mai ales, cu a cere mila de la stat.

Pe langa Mioveni, daca nu ma inseala memoria prea tare, ieste pamant agricol cat incape. Ah, e iarna si nu au cultivat inca nimic pe el, nu au niciun plan de backup? Domnia se plateste. Mai ales la paysani.

olandezu spunea...

@all minus cezar si nestor

Cum e baieti : nu cumpar in iunie - septembrie ca o sa scada pretul SIGUR !
In oct si nov a scazut pretul (10-15%...poate 50% in Iasi - nu costele ? (heil ! :-)) dar surprise surprise : casa visata s-a indepartat . Banca a devenit smechera (desi salariul meu e acelasi ) si nu mi-o mai pot cumpara pt. ca imi cere 50% avans si grad de indatorare 1% (exagerez evident) !
In continuare va recomand sa asteptati pana cand n-o sa mai fie decat unul, maxim 2 proiecte terminate (prin martie). Si apoi sa mergeti la cumparaturi. :-)

Ca sa MA repet : "There is no free lunch !"...si daca nu ma credeti continuati sa fiti isteti si incercati sa "beat the market".


Succes !

Tufis spunea...

@olandezu: acum nu mai merge treaba aia geniala cu cerere si oferta? O sa se cumpere cu cat se poate, nu cu cat se cere. Mai greu la inceput, pana se obisnuiesc toti :)

olandezu spunea...

@ belly

"Mai am circa 41 de ani de munca. Asta daca nu or sa mai mareasca pana atunci varsta de pensionare :))"

...tinerel ! 19 ...sau 24 ?...sau vroiai sa zici 31 de ani de munca ?!
;-)

olandezu spunea...

@ dorin

"Piata imobiliara isi va continua trendul indiferent de incercarile mai mult sau mai putin disperate ale conducatorilor nostri.

In primul rand daca ipotetic vorbind piata imobiliara din Romania nu va scadea ca pret, marii speculanti se vor orienta spre alte tari ..."

...mi se pare mie sau incep sa sesizez un pic de panica ...
...sa zicem ca vad in voi armata germana din decembrie 1942 de la Stalingrad ;-)...
...restul e istorie ! Doar o stim cu totii, nu Costele ? :-)

Marona spunea...

Olandezu,


sensul expresiei "there is no free lunch" va penetra creierele speculantilor imobiliari, ca noua treaba asta ne era clara de mult.

Ei au crezut in existenta unui perpetuum mobile care urma sa umfle la infinit pretul unui teren sau case, astfel incat tot ce-avea de facut un jmeker ca sa-si umfle burdihanul cu lunch-uri gratis era sa achizitioneze azi si sa vanda maine, ori....si mai bine, poimaine.

olandezu spunea...

@ costel


"Viaţa mea e prea scurtă ca să pot comenta..."

...sau prea fada ! Vezi sa nu le confunzi ! :-)

Unknown spunea...

@olandezu

Am 25 de ani, deci cati ani de munca mai am? :)

ionut spunea...

olandezu


"@all minus cezar si nestor

Cum e baieti : nu cumpar in iunie - septembrie ca o sa scada pretul SIGUR !
In oct si nov a scazut pretul (10-15%...poate 50% in Iasi - nu costele ? (heil ! :-)) dar surprise surprise : casa visata s-a indepartat . Banca a devenit smechera (desi salariul meu e acelasi ) si nu mi-o mai pot cumpara pt. ca imi cere 50% avans si grad de indatorare 1% (exagerez evident) !
In continuare va recomand sa asteptati pana cand n-o sa mai fie decat unul, maxim 2 proiecte terminate (prin martie). Si apoi sa mergeti la cumparaturi. :-)

Ca sa MA repet : "There is no free lunch !"...si daca nu ma credeti continuati sa fiti isteti si incercati sa "beat the market".


Succes !"

1)Ca sa "beat the market", trebuie sa existe market.Care market?
2) Iti repet: nimeni de p'aci nu sta la cort. De ce s-ar grabi cineva sa cumpere?
3) Cu cat banca devine mai "smechera", cu atat pretul va scadea si mai mult! Cine n-a cumparat pana acum castiga (adica nu pierde pe mana bancii "smechere"). Cine a cumparat anul trecut sau la inceputul anului astuia simte pe pielea lui cat de "smechera" e banca.
4) Mi-a placut aia cu "minus cezar":))

ionut spunea...

belly

"Am 25 de ani, deci cati ani de munca mai am? :)"

Unii viseaza sa se "retraga" pe la 45-50 de ani!:)

cezar spunea...

Nimeni nu sta la cort in RO. Uneori se sta la parinti, prin chirii de 20 mp etc. Ceea ce nu e o problema pour moi, care 'sta' la casa de 250 mp.

ionut spunea...

cezar

"Nimeni nu sta la cort in RO. Uneori se sta la parinti, prin chirii de 20 mp etc. Ceea ce nu e o problema pour moi, care 'sta' la casa de 250 mp.

Statul cu parintii sau prin chirii, e preferabil "smecheriei" bancilor.

250 mp? Cam..."institutie"!

ionut spunea...

vasile

"Lasam calitatea la o parte, sunt curios doar cate sunt, sa stim despre ce vorbim"

Pai ai spus tu singur cate sunt si n-ai gresit: sunt "cacalau" si o gramada de vanzare!

Anonim spunea...

inca un spitz in gura sleahtei:

http://www.romanialibera.ro/a139641/creditarea-caselor-in-blocaj.html

"Cererea scade consistent si ma astept la scaderi foarte puternice ale preturilor locuintelor. In acest sens, bancile deja nu mai acorda credite decat cu un avans de 40-50% din valoarea locuintei, a explicat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania."

sper ca misarescu sa aiba cojones si sa-i trimita pe domnii bancheri inapoi de unde au venit cu mana goala, sau ma rog, cu ceva sugestiv in ea.

u spunea...

@Cezar

Of, ce-o mai dadusi in spanac cu aia cu "casa mea de 250 mp".

Penibil. Chiar si ironic de-ai zis-o, tot jalnic a sunat.

Tara de oameni inteligenti, plini de bun-simt si modesti.

Bleah.

ionut spunea...

devlin

"Penibil. Chiar si ironic de-ai zis-o, tot jalnic a sunat."

N-a zis-o ironic! De ce crezi ca tu esti doar un "pauper" amarat in conceptia lui?
Cum??? Nu te simti impresionat? Sa-ti fie rusine! Da' invidios esti sigur...

Anonim spunea...

cum de ti-a scapat faza cu masina?

sau faza cu ceasul?

sau faza cu sala?

sau faza cu.......

cocalarul are valoare, ce mai.....

ionut spunea...

devlin

Avea dreptate mai devreme aristotel:
"Against Stupidity...The Gods Themselves...Contend in Vain?"

Tufis spunea...

@ionut, mie imi place asta:

If stupidity got us into this mess, then why can't it get us out?

Will Rogers, umorist american.

cezar spunea...

Baieti, nu stiu cum e cu invidia. Fiecare stie ce 'zace' in fiecare, insa e mai bine sa filtram ce iese afara, ca traim printre oameni.
Ce-ar fi sa m-apuc sa-l urasc si eu pe Patriciu, ca a fixat targetul independentei financiare la 3-4 milioane ? Cocalaru naibii, are si 'ceas' mai ca la meu.
In plus, era vorba de un context. Eu am 250 mp, vecinul de la colt are duplex de 600 (cel putin), INSA celebra noastra cerere de locuinte are stat la parinti ori chirii de spatii mici (uneori platite tot de primii). Are, ca atare, motivatie sa se mute totusi UNDEVA. Macar la o chirie babana.

PS Pe langa 250 mp, Omega si Suzuki mai am si un Gaggia. Ia sa vedem cum sar cunoscatorii.
Si nu sunt cocalar. Am absolvit totusi liceul.

Dorin spunea...

@Olandezu
"In oct si nov a scazut pretul (10-15%...poate 50% in Iasi - nu costele ? (heil ! :-)) dar surprise surprise : casa visata s-a indepartat . Banca a devenit smechera "
E,am lichiditati. Oricum, eu nu as face un credit la banca care sa depaseasca salariul minim pe economie pentru cei cu studii superioare, este o chestiune de risc. Creditul , daca l-as face ar veni doar sa acopere o diferenta de bani.
Oricum daca as teoretiza si bancile nu ar mai acorda deloc credite, eu as fi FOARTE FERICIT. Banilor mei le-ar creste valoarea.

@olandezu
"...mi se pare mie sau incep sa sesizez un pic de panica ...
...sa zicem ca vad in voi armata germana din decembrie 1942 de la Stalingrad ;-)...
...restul e istorie ! Doar o stim cu totii, nu Costele ? :-)"

Imi place sa teoretizez, sa duc lucrurile la extrem atat in bine cat si in rau, adica sa stabilesc limitele minime si maxime la care se poate ajunge chiar si atunci cand economic vorbind ar parea imposibil.
Panica? Cred ca ti-am mai vorbit despre optiunile de care dispun si pe care nu le mai repet.

Dorin spunea...

@ALL
http://www.gardianul.ro/Viol-de-cetatean,-in-grup-largit-de-bancheri-s124614.html

Unknown spunea...

@Ionut

Crezi ca nu am si eu planuri? :)
Dar pun "raul" in fata ;)

On topic:

http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/bnr-reclama-marjele-mari-de-dobanda-bancile-se-apara-3516230/

Incepe "razboiul" contra bancilor? :D

mobutu spunea...

@cezar
Toti avem câte ceva, mai mult sau mai putin. Insa este penibil sa te apuci sa insiri pe forum ce deţii.

AristotelCostel spunea...

@olandezu


"Din punctul meu de vedere, cea mai bună opţiune pentru spargerea instantanee a bulei imobiliare e ...PRM. "

...nu mai comentez ca pierdem vremea !

Şi ce şanse ar fi să mai vinzi o cloacă la vreo 15k euro cu WC la guvernare?

Din cauza morcovilor...îţi cam scapă ironiile.

Noamy spunea...

@Dorin

"Cand apare criza, bancile centrale reduc dobanzile, pentru a oferi posibilitatea bancilor comerciale de a se imprumuta la dobanzi mici si implicit ca acestea sa poata acorda populatiei credite cu dobanzi mici. Aceasta metoda utilizata pentru iesirea din crize, apare, daca observi, simultan cu intrarea in criza a economiei unei tari."

Cum sta realitatea, Dorin? e raiul pe pamant, bancile comerciale (cele din Romania sunt primele) au redus dobanzile pt ca BCE a redus cu 0.5% rata de dobanda?
Sau in plina criza de lichiditati, adica in vremuri de criza, bancile isi protejeaza lichiditatile nemaioferind credite populatiei si marind dobanda pt a le face prohibitive astfel?
Incerca sa vezi ce s-a intamplat in realitate,pe piata romaneasca bancara, nu care a intentia BCE.
Din cate stiu eu, in Europa actuala politica e inversa fata de SUA: marim rata dobanzii la depozite pt a stimula economisirea, marim dobanda la credite pt a stopa excesul de creditare. Ceea ce se reflecta si in piata romanesca.

Anonim spunea...

@olandezu

De ce nu se gandesc bancile si investitorii imobiliari la o reajustare a preturilor, comisioanelor si conditiilor contractuale? De ce nu exista o relatie win-win intre dezvoltator, finantator si client? S-au bazat pe prostia clientului si asta nu e strategie economica. Si nu imi spune ca toti clientii sunt prosti si merita.
Cred ca stim cu totii cam ce strategii au imobiliarii (acum 3 ani cand mi-am luat casa mi se spunea: cumperi sau nu ca mai am si altii la rand? )si bancile ( cand mi-am luat un credit de consum in ultima clipa mi-au pus in fata un contract stufos de il citeam intr-o ora dar ghinionul lor e ca eu stiu la ce sa ma uit si tot am observat diferentele dintre oferta preliminara si contract).
In conditiile astea ma bucur ca se curata unii, intre noi cei din vanzari de mult era ideea ca la un moment dat piata se va maturiza - recunosc, nu ne gandeam ca se va contracta sau va intra in criza - si nu vor rezista decat firmele serioase si cu servicii de calitate.
Dar noi suntem doar niste idioti de Politehnisti ce lucreaza in vanzari consultative tehnice, ce stim noi?

Tufis spunea...

@noamy, repet: si ce daca? Ai impresia ca cei care au de vandut (si nu ma refer la nea gheo imgb, ma refer la harabul cu 3 hapartamente de care am pomenit, ma refer la aia de care zicea o tanti de la taxe si impozite ca "e multi,multi cu sute de apartamente vechi") nu se vor resemna mai devreme sau mai tarziu si vor vinde la... cat se da credit? Voi vorbiti de valorile din 2008 ianuarie si de creditele curente.

Am un soc pentru tine: s-au vizitat apartamente pe Camil Ressu, capatul dinspre Dristor, la 60mp 73k euro. Si inca nu s-au obisnuit cu ideea scaderii. How's them apples, tinand cont ca stiu de tranzactii reale de un pic peste 100k euro acolo?

Dupa cum am spus, pentru astia ciudosii fara espresor (zece milioane, cezar? Mai bine ramaneai la laudat cu casa, e mai sanatos) e important sa inteleaga unii ca nu mai e rost de jefuit familii intregi pentru "un hapartament la ala micu".

Dupa cum ziceam, are cineva un numar de suprafete locative (prefer, totusi, sa vorbesc pe concret). Pentru ca, in afara de scursuri ce se vor filtra gen secretare 4 in 2 camere si introducatori date calculator 6 in 3 camere (ironia face ca tocmai pe motiv de aglomerare astia sa nu conteze mult nici acum in schema) , in Bucuresti chiar nu prea cred ca e criza de locuinte. Chiar daca vorbim de astea nasoale, comuniste. In fond, locuinte sunt si alea. Si voi nu vorbiti de o criza a locuintelor noi, ci de lipsa de locuinte punct.

Stateam candva si ma uitam tamp pe wikimapia la Bucuresti. In tot betonul asta nu incap 3 milioane de oameni? Improbabil. Eu cred sincer ca incap lejer. Am mai spus, in restul oraselor nici nu merita pusa intrebarea, in cel mai optimist caz cerere=oferta.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Tufis spunea...

Uite, ca sa explic si de ce ma doare pe mine treaba asta (sunt mai multe motive, zic de cel care cred ca e relevant)

Cei care practica luat/revandut ad infinitum nu prea au valori morale si alte alea. O crestere mare procentual la valori mari efectiv inseamna multi bani pentru ei. Nu, inca nu e ciuda, asteptati.

Ok, avem un om cu multi bani si valorile morale ale unui guzgan. Cine nu vede problema aici (coruptie, ilegalitati sub pavaza banilor, ce vreti voi) mana sus.

Tufis spunea...

Cei care se grabesc sa gaseasca similitudini cu jocul de pe bursa... pai nu este. Acolo e vorba si de un pic de inteligenta, si de insider info. Nu are de suferit cineva care nu face tampenii prea mari, nici macar cei de la o companie care, "sapata" astfel, da faliment (angajatii simpli isi gasesc ceva de facut, managerii nu patesc nimic, ca de aia e raspundere limitata - cu exceptia romaniei, nu?)

Aici a fost vorba de o gasca organizata: latrai care urlau cu cresterea, jmecheri care faceau cumparare/vanzare pana la reflux gastric. Si au de suferit oameni reali, extrem de mult. Comparati cele doua treburi.

Anonim spunea...

@ all

Crizele mondiale explicate fara nervi si tipete:

http://www.descopera.ro/cultura/3486706-banii-sau-piata

Ati vazut cine e mare investitor? Dumnezeu nu cred, mai degraba alalalt :)

cezar spunea...

Baieti, e atat de usor sa se obtina reactii de la voi.. O casa, un ceas, o cafetiera...
Manole, cei 7 ani de acasa nu se revolta putin ? Baga si tu o moderare ceva.

Anonim spunea...

http://www.ziare.ro/1227040663-Creditarea_caselor_in_blocaj

"...Bancherii cer revizuirea regulamentului BNR, deoarece ar fi prea sever.

» Doar cinci-sase banci mai dau credite ipotecare in prezent.

Bancile comerciale solicita bancii Nationale a Romaniei (BNR) revizuirea regulamentului privind creditarea populatiei, intrucat noile norme au blocat imprumuturile ipotecare, deoarece micsoreaza sumele pe care le pot imprumuta oamenii, a declarat ieri Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB)."

L-am vazut aseara la teveu pe dl. Ghetea. Parea obosit rau. Si care e problema ca nu se mai dau USOR credite ipotecare ? Cu atat mai bine, acestea vor fi accesate numai de persoanele care sunt cu adevarat in stare sa sustina o rata. Sau ne-am obisnuit cu protectia sociala din ultimii trei ani cand toti restantierii la utilitati au cate un Logan in rate pe 7 ani ?

Unknown spunea...

@Canadianu

Mai usor cu injuraturile ;)

@Cezar

Inca nu mi-ai raspuns la intrebare.......

Dorin spunea...

@noamy
"Din cate stiu eu, in Europa actuala politica e inversa fata de SUA: marim rata dobanzii la depozite pt a stimula economisirea, marim dobanda la credite pt a stopa excesul de creditare. Ceea ce se reflecta si in piata romanesca."

Eu vorbesc de ceea ce ar trebui. Implicit fac referire si la ceea ce conducerea Romaniei si BNR-ul ar putea sa faca pentru a reduce efectele crizei.

Desigur la cat de destepti sunt, sincer, este putin probabil scenariul specificat, dar cum am mai spus imi place sa teoretizez si sa vad ce s-ar putea intampla daca...

Daca BNR-ul si conducerea nu vor interveni in sensul diminuarii dobanzilor este foarte probabil sa vedem preturile la locuintele noi de doua camere foarte apropiate de un pret egal cu veniturile medii ale unui salariat pe 2-3 ani.

In cazul in care intervin si in functie de forta de interventie (ma indoiesc ca va fi una agresiva avand in vedere stilul foarte prudent al BNR-ului) cel mai probabil vom vedea preturile la nivelul veniturilor medii ale unui salariat pe 4-7 ani.

Vom vedea....

Dorin spunea...

@noamy
http://www.zf.ro/zf-24/soc-banca-angliei-ar-putea-reduce-dobanda-de-referinta-cu-peste-2-puncte-procentuale-3519454/

cezar spunea...

Nu stiu ce sa-ti spun punctual, evaluatorule (sic:). Vorbesc si eu despre viitor, adica 'filme'.
Anii trecuti creditele s-au dat cu grad de indatorare 50 la suta (prin voia bancilor), sau 35 (prin voia BNR), la venituri minuscule, (la oferta mica pe piata,c e-i drept), si tot au explodat preturile. Asta e un dat obiectiv.
In viitor, daca as mai putea paria pe cresteri/scaderi, mi-ar fi mult mai greu ca in 2003. Tinand cont ca acum chiar as avea ce pierde, ca si de alte aspecte, ma indoiesc ca mi-as mai baga toti banii in asta. Se cere diversitate, margini mai mititele de profit, ceea ce la un protofoliu suficient de mare ar trebui sa multumeasca pe toata lumea. Acuma, oamenii sunt de diferite feluri si intentii, asa ca vor exista speculanti si peste 1 an, 2 etc.
Cred ca apetitul pentru credit al romanului va decide soarta preturilor. Gandeste-te ca a fost nevoie de ditamai criza (a aparut si in ziarul favorit al nostru, libertatea - langa pagina 5,ce-i drept) pentru ca romanul sa se blocheze pshic. Contrar zvonisticii de pe net, credite s-au dat intr-o veselie si in octombrie, si in toate lunile (portofoliul de credite ale primilor 5 jucatori din RO abia a scazut cu 10-15 la suta pe ipotecar), iar multe tranzactii se fac in continuare cu cash. Ah, ca brokerii nostri de credite au impanzit netul cu scaderile lor, that's another deal. Ei dau socoteala pentru un procent infim din total intermedieri in RO. Asa ca actualul blocaj are mai mult radacini mentale, mai pe romaneste: frica. Ceea ce e util, mai ales in vremurile astea.
Bine, unii urmaresc sa cumpere ieftin, in asteptarea cresterilor ulterioare, sau pt. ca au nevoie, si e moment bun.
Ce va face romanul dupa ce va trece criza ? Asta va fi cu adevarat interesant de urmarit.

Unknown spunea...

Cezar,

Eu te-am intrebat ce ziceai acum 1-2 ani cand peste tot se vehicula cresterea infinita a preturilor. Ai avut argumentele "tale", sau doar cererea >>>>> oferta, si cresterea salariilor de i-am fi depasit pe bancherii de pe Wall Strit ? :)

Tin minte ca in feb-martie 2007 cand un apartament cu 2 camere se invartea la 40-50k EUR o "amica" mi-a zis ca preturile se vor dubla, iar eu i-am zis ca nu cred ca romanii vor fi atat de PROSTI incat sa plateasca 80-100k EUR pe un ap de 2 cam.
Se pare ca m-am inselat.
Nu o sa mai fac greseala de a SUPRAestima inteligenta majoritatii populatiei rromane.

cezar spunea...

Asta e simplu,acum 2 ani inca faceam achizitii la licitatie (ca nu pronunt cuvintul ala urat) si am experimentat chair o perioada haioasa de cateva luni (toamna-iarna lui 2005-2006) cand preturile au scazut cu 10-20 la suta,de luai de pe piata libera mai ieftin decat pretul de pornire la licitatie :)
Cred ca mizam si eu pe crestere, da deja nu mai gandea nimeni limpede, toata lumea cumpara si vindea in serie. Am cunocut un tip care ajunsese la peste (zicea el)30 de tranzactii in 3 ani. Au fost o nebunie anii aia.

Unknown spunea...

@Cezar

Corect. Ai perfecta dreptate la faza asta.
Dar nu crezi ca preturile au luato razna (din mai multe motive) si nu mai tinut cont de nici o logica (cu atat mai putin de adevarata putere de cumparare a romanului) si ca acuma este o nevoie de aliniere a preturilor la puterea de cumparare?

Ai vazut ce efect are noul regulament BNR? De fapt astea erau regulile dinainte de inceperea nebuniei preturilor. Aproape nimeni nu se mai incadreaza la credite.

mobutu spunea...

Belly spunea...
Cezar,
Eu te-am intrebat ce ziceai acum 1-2 ani cand peste tot se vehicula cresterea infinita a preturilor. Ai avut argumentele "tale", sau doar cererea >>>>> oferta, si cresterea salariilor de i-am fi depasit pe bancherii de pe Wall Strit?


Aristotel mai pune o data link'ul cu sfaturile lui cezar jipa de acum 1-2 ani (comentariu la un articol, nu-l mai gasesc).
Sa vada si belly.

Unknown spunea...

@mobutu

Pe mine unul ma intereseaza sa vad daca Cezar(si restu) pricepe (pricep) ca aceasta "corectie" a preturilor este ceva complet normal, si nu ceva anormal cum a fost cresterea preturilor din 2007-2008. :)

AristotelCostel spunea...

@mobutu

@mobutu

citat din cezar "a stii ca lista cheltuielilor mele ca om al cetatii, civilizat si toate cele, inclusiv sala de forta si piscina once a week, ziarul Cotidianul si Z.F., parfum Boucheron si deodorant Lush,+ femeie, depaseste 500 euroi si ajunge la aproape 1000, cu masina si casa. Daca tu ai gasit o cale mai IEFTINA

Filmul porno/Exhibitionismul reprezinta, alaturi de canalizare si sapun, dupa cate am vazut eu,una din caracteristicile civilizatiei post-crestine. E doar un exemplu extrem (sau xtreme:))"


Decembrie 2006: Coperta e totul

...se pare ca anii nu l-au schimbat deloc pe ...cezar.

Poze de pe la 40 de ani

Recomandarea privind terenurile e pe aici pe undeva, dar, în principiu strategia de manipulare a lui cezărică a constat în pedalarea pe retorica "sunteţi săraci?", "săracilor!", "nu vă permiteţi rate e o mie, două trei de euro, săracilor?".

La o analiză de vreo 23 de secunde aş putea afirma că cezar = turbo-trabant...pam-pam.

Manole spunea...

Ups, Canadianu', ţi-am belit comentariul pentru că ai băgat cuvântul ăla de ultras.

Nu e voie să apară pe acilea. "Porc" e permis, "m...e", "p...a" etc. nu.

mobutu spunea...

Belly spunea...
Pe mine unul ma intereseaza sa vad daca Cezar(si restu) pricepe (pricep) ca aceasta "corectie" a preturilor este ceva complet normal, si nu ceva anormal cum a fost cresterea preturilor din 2007-2008.

Pai ei inca nici macar acum nu au priceput ca este anormal sa creasca preturile cum au facut-o in perioada 2007-2008 ...

cezar spunea...

Costele,ti-a scapat o analiza foarte interesanta despre diferentele intre Partagas nr.02 si Montecristo panatellas, mai ales cand le combini cu un coniac bun.
Altfel, eu nu-mi dau drumul la limba cu 'sfaturi de cumparare' pe net. Alea-s
discutii private.

Florian Popa spunea...

Aristotele, pe mine ma distreaza cum saracul tt(turbo trabant) decimeaza limba romana pe SP pentru a nu se face asocierea. Asta ma face sa cred ca aprecieaza mai mult blogu' lu' Manole decat forumu sepe.

ionut spunea...

cezar

"Costele,ti-a scapat o analiza foarte interesanta despre diferentele intre Partagas nr.02 si Montecristo panatellas, mai ales cand le combini cu un coniac bun."


Tttt! Pretiosule!
Tati...frana...de mana! O dai in "diverse" rau!
Hai sa vedem. Manole, reclama la tigari e interzisa!
Un cocalar iti polueaza blogul.
Mai taie-i din avant, ca a luat-o de tot prin porumb.

mobutu spunea...

Uite ce zicea domnul cezar in 23.07.2008 ... comentariu la articolul acesta:

http://www.bloombiz.ro/real-estate/radu-zilisteanu-multi-dintre-investitorii-in-terenuri-vor-pierde

Pretul la terenuri va creste cel putin pana in 2010, mai ales in zonele limitrofe marilor orase. La Bucuresti in 2 ani pretul la terenurile de case in zona Bragadiru au crescut cu 600%. La Codlea, langa Brasov, in numai 6 luni s-au dublat preturile la terenurile de case. Daca in zona Brasov se vorbea in 2007 de 30-40 euro/mp, in acest an preturile sunt de peste 100 euro/mp. Zvonul ca scade pretul la teren este facut ca sa scoata de pe piata potentialii investitori particulari si sa lase mana libera companiilor imobiliare.
Un sfat:cumparati acum teren in zone rezidentiale, indiferent de pret, iar la anul sigur veti castiga cel putin dublul investitiei!


Este decoperirea lui Aristotel.

Anonim spunea...

deci asa ceva nus e poate.

daca gibonul ala de pe facebook e chiar numitul cezar, scumpul nostru cocalar/wannabe businessman/playboy de extravilan, eu nu mai zic nimic.

lombroso e unul din eroii mei.

Anonim spunea...

@all
In certurile voastre ati neglijat un comentariu de bun simt al lui andreistroescu

@all
Ala de pe facebook e Robert de Niro.

@cezar
Esti snob si increzut. Nu stiu daca ionut e chiar patron dar daca e da dovada de bun simt fata de tine.

Tufis spunea...

E turbo trabant cezarica. ala tot ii da ca exemplu de cumpatare cu hyundai accent-ul proprietate personala, cezarica insista ca are masina de 12k euro (coincidenta dracului).

Turbo trabannt a zis 250mp casa prop. pers., cezarica la fel. Ai dracu' de constructori perfizi, fix aceeasi suprafata :)

Also, cezarica, vezi ca vorbesti din inaltimea unor 40+ de ani cu oameni pana in 30, poate pana in 25 in mare parte. E drept ca stiu unii care au net worth mai mare decat ce declari tu, si au doar varsta mea. Totusi, ca idee, nu stii cum vom evolua noi ca "locuitori ai cetatii" (sau satului), ca sa te citez. Nu de alta, dar din "sa-ti ghicesc in blog, boerule" ai scoate bani mai multi decat din speculat cu japca :)

Anonim spunea...

robert de niro? ha. in cel mai rau caz o fi vrut photoshoot profesional sau ceva de genu dar de niro sigur nu-i.
poate stimabilul sa ne confirme, da au ba?

cezar spunea...

Pariez ca alde ionut chiar e ce spune ca e.
Pe de alta parte, rade manole de voi, mai.
Nu numai ca sunteti vulnerabili la capitolul 'pareri despre necunoscuti', faceti confuzii de persoana si text.
Sunt eu 'snob' si alte lucruri. Pai va las voua virtutile.
Cand veti intelege ca lucrurile serioase nu se discuta pe bloguri ? Aici se consuma timpul liber si lumea se simte bine, asa cum stie ea mai bine :))

Apropo, eu n-am dat recomandari de cumparare nimanui pe net, daramite sub pretextul comentariilor la articolele dlui Zilisteanu (cu care n-am nici o tangenta, ca e diferenta de 'gabarit').
Nici n-ai cum sa dai recomandari generale cuiva in materie de 'cloace'. Sunt doar cazuri particulare. Generalizarile sunt specialitatea amatorilor, ca e mai simplu pentru ei.

cezar spunea...

Mda, avantul muncitoresc demascator al dlui Costel a facut sa treaca neobservat dl Stroiescu.
In esenta, omul are dreptate. In lipsa tranzactiilor, piata nu e normala. Unde vin eu cu o parere personala, este cauza lipsei tranzactiilor.
Asa cum spuneam intr-un post anterior, motivatiile de a nu cumpara se reduc la 2: e mai rentabil sa astepti sa vezi scaderi maxime, decat sa cumperi acum (adica dorinta de profit, ori, mai elegant spus, de economisire), si, in plus, unora le e frica de viitorul apropiat.

cezar spunea...

Cred ca cineva se prapadeste de ras :))
Mai, sunteti , vorba lu bunica-meu,capsomani rau de tot. Care deniro frate, am luat-o 'de pe net'. Nu sunteti sanatosi, care photoshop.
Acuma, daca se trezeste cineva sa se intrebe daca CHIAR seman cu deniro, pe cuvintul meu ma arunc de pe terasa.
De fapt seman cu pacino, mai tigan asa, da am facut un 'tease'.

sunmirror spunea...

@cezar:

Da, eu chiar m-am prapadit de ras. Acu nush' ce-ti veni sa explici ce e cu poza... chiar iti pasa?

Ca sa trecem totusi la lucruri mai serioase: comentariul ala cu terenurile era al tau sau nu? Si daca da, dezvolta. Ca asta mi se pare interesant, nu espressoarele si boucheroanele.

ionut spunea...

cristian m

"@cezar
Esti snob si increzut. Nu stiu daca ionut e chiar patron dar daca e da dovada de bun simt fata de tine."


Cristian chiar sunt patron in acte. Altfel sunt "om al muncii", cot la cot cu colegii mei. Nu m-am nascut patron, n-am uitat de unde am plecat, si in plus oamenii urmeaza cel mai bine puterea exemplului.
Banii si bunul simt nu se exclud reciproc.
Snobismul(sau "snobilismul" cum ii spun eu, imi repugna dintotdeauna, e o dovada de parvenitism, adevaratii oameni de valoare care mi-au fost dascali si mentori, si al caror exemplu incerc sa-l urmez, sunt departe de a fi snobi).

ionut spunea...

cezar

"Apropo, eu n-am dat recomandari de cumparare nimanui pe net,"

"Un sfat:cumparati acum teren in zone rezidentiale, indiferent de pret, iar la anul sigur veti castiga cel putin dublul investitiei!"


Daca asta nu e recomandare de cumparare, atunci e ironie sau cum?

"Generalizarile sunt specialitatea matorilor"!!

cezar spunea...

Sunmirror,
Vezi, oamenii sunt de 'subtilitati' diferite. Sunt si oameni realmente ciudati pe aici, crede-ma.

Referitor la lucrurile mai serioase, hai sa punem problema in urmatorii termeni : se potriveste spiritul respectivului citat cu ce aberez eu pe blogul asta de x luni ?
Daca da, atunci comentariul ala imi apartine. Moral, daca nu altfel.

ionut spunea...

"cezar spunea...
Insa aveti o a doua sansa. Peste inca 10 ani veti vinde...dublu.

13 noiembrie 2008 19:21"

Spiritul se potriveste perfect, comentariul iti apartine, nu numai moral, ba chiar si adresa de IP e aceeasi...
Mai nou difera doar durata de dublare a "investitiei"

cezar spunea...

Dupa cum spuneam, oamenii au nivele diferite de subtilitate.
Chestia cu dublarea in 10 ani a fost inteleasa corect de cei potriviti.
Pentru tine Ionut, o precizare necesara : nimeni nu-ti garanteaza nimic in, sa zicem, 6 luni.Poate statul roman.
In 10 ani ? Ce pot sa-ti garantez eu in 10, un infarct ?

cezar spunea...

http://www.bloombiz.ro/real-estate/radu-zilisteanu-multi-dintre-investitorii-in-terenuri-vor-pierde

Ca sa ducem spiritul comisarilor politici ai anilor 50 pina la capat , uite auto-demascare.
Repet, baieti : ganditi (doar daca va pasioneaza problema) ceva similitudini dintre 'aia' si mine.

Apropo de chestia cu ipul, draga ionut : mie clicknetul imi zice ca am ip dinamic de 1 an. Si mi se cam intrerupe curentul o data pe luna. Cum naiba pot avea acelasi ip ca acum juma de an, habar n-am.
Ce-i drept, unii castiga la loto.

Marona spunea...

:lol: cripto-ambiguitatea infrigurata cu care postezi mai nou, cum te feresti tu de orice confirmare/negatie raspicata...

BUSTED!

La fel de subtil, cripitic, ultragiat moral si neinteles in rationamentele lui mult superioare vulgului, execeptand o minoritate "superioara" si neidentificata, devenise si Nestor inainte sa dispara.

ionut spunea...

cezar

"Pentru tine Ionut, o precizare necesara : nimeni nu-ti garanteaza nimic in, sa zicem, 6 luni.Poate statul roman.
In 10 ani ? Ce pot sa-ti garantez eu in 10, un infarct ?"

Aha, un "mic" pas inapoi. Nu de "garantiile" tale avea blogul asta nevoie, mai ales ca, desi ai pregatire de jurist, pui la indoiala necesitatea incheierii unui contract!
Asta ca tot vorbeam de recursul la autoritate...
Incet, incet vei depasi si tu faza de denial.

Anonim spunea...

@cezar
Crezi ca eu am studiat poza aia, oricum o vedeam mica si doar am zis ce mi s-a parut. Si tu uneori te agiti aiurea.
Sincer, nu mai pot eu de grija ta si nu suport genul tau de oameni. Dar pe undeva sa stii ca iti vad si calitatile si de asta iti raspund.
Olandezu, nestor, belly cu care am avut oarece contre pe aici au avut uneori posturi pe care le-am apreciat. La fel si tu...
Ti-am mai zis, nu iti port eu tie de grija ca stiu ca te descurci. Dar sa stii ca si Farmec mai produce cosmetice :P

Anonim spunea...

@all

Ce parere aveti de masurile anticriza din Romania?

http://www.tvr.ro/articol.php?id=51579

Anonim spunea...

@ionut
Imi place filozofia ta de viata.
Si eu fost patron odata dar fostul meu asociat in loc sa reinvesteasca banii s-a repezit la o masina de 60.000 de euro. Eu vroiam salarii mai mari pentru angajati si investitii, el fite si figuri.
In Romania e nevoie de mai multi patroni ca tine.

Dorin spunea...

Cristian_M
Sa le luam pe rand:
"Executivul a decis, în şedinţa de miercuri, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, stabilirea punctului de pensie la 763,7 lei, de la 1 ianuarie 2009."

Conduce la majorarea deficitului bugetar care nu poate fi acoperit decat din noi taxe sau din masina de bani
Prima solutie, nu face decat sa schimbe banii dintr-un buzunar intr-altul eventual cu consecinte in franarea economiei daca buzunarul este cel al firmelor.
Masina de bani va genera inflatie.

"transfomarea în venituri neimpozabile a veniturilor sub formă de dobânzi la depozitele la termen şi la instrumentele de economisire" - va incuraja economisirea si implicit va frana consumul - practic, aceasta masura va conduce temporar la franarea inflatiei si va constitui o lovitura pentru investitii si vanzari adica pe scurt va lovi economia.

"începând cu 1 ianuarie 2009, reducerea TVA cu 5% pentru construcţia de locuinţe sociale etc..."

Reducerea cu 5% este nesemnificativa pentru redresarea pietei imobiliare, in schimb reducerea TVA-ului va avea repercursiuni asupra veniturilor bugerare cu impact asupra deficitului bugetar si restul vezi mai sus.

"neimpozitarea dividendelor reinvestite" - o decizie buna pentru economie dar ramane de vazut de unde se vor scoate banii pentru buget.

"majorarea capitalul social al CEC cu 900 milioane lei pentru susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii şi a agricultorilor, dintre care 450 milioane lei în primul trimestru 2009 şi alte 450 milioane lei până la sfârşitul anului," - decizia este buna dar ramane intrebarea - Care sunt firmele care vor face investitii in anul urmator cand cifra de vanzari este in scadere? Poate in reducerea cheltuielilor ce are drept efect disponibilizari de personal cu implicatiile de rigoare.

Una peste alta cred ca masurile se cam franeaza unele pe altele si implicit efectele nu vor fi semnificative.

Dorin spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
mobutu spunea...

Tocmai abereaza unul (R. Julea, cine pana mea o fi si mincinosu' asta) pe tmc

"In acest moment este o criza a locuintelor in segmentul rezidential in sensul ca sunt foarte putine iar cererea depaseste mult oferta."

"In continuare piata imobiliara din Romania este atractiva pentru investitori, in ciuda faptului ca se manifesta o tendinta de retragere a investitorilor mici ... cu toate exista niste "fonduri serioase" care sunt interesate pe termen lung de imobiliarul romanesc.

"Este improbabil ca preturile la apartamente sa scada puternic."

blabblabla ... nu le-ar fi rusine.

Dorin spunea...

@mobutu
Daca te uiti la comentariile care se faceau in perioadele de ciza, vei vedea ca la anumite perioade apareau unii si altii care sa sustina terminarea crizei, mult inainte ca aceasta sa dea semne concrete de finalizare.

La fel si in domeniul imobiliar.

Rusine? Unii chiar cred in ceea ce spun, altii mint. Piata isi va urma cursul. Nu uita ca atunci cand iti pui speranta in ceva (preturile nu vor scadea mult) si speranta dispare ... apare disperarea ceea ce face loc unei scaderi si mai accentuate a pietei.

ionut spunea...

cristian m

"@ionut
Imi place filozofia ta de viata.
Si eu fost patron odata dar fostul meu asociat in loc sa reinvesteasca banii s-a repezit la o masina de 60.000 de euro. Eu vroiam salarii mai mari pentru angajati si investitii, el fite si figuri.
In Romania e nevoie de mai multi patroni ca tine."

Asa e cu asociatii, de obicei au viziuni si planuri diferite. Nu inteleg insa de ce ai renuntat.
Pe mine m-au interesat trei lucruri: sitemul de afaceri, construirea unei echipe puternice si sa nu-mi pierd "obrazul" in fata clientilor si partenerilor.
Banii au fost pe ultimul loc si de la un anumit moment incolo, vin singuri. Cele cateva sute de clienti ai mei sunt practic toti, agenti de vanzari, pentru firmele mele.
N-am vazut de exemplu( si chiar m-ar fi bucurat) chestia asta in imobiliare! Ba chiar din contra, daca ceri o recomandare despre o agentie imobiliara sau o banca pentru un credit...
Ceea ce inseamna ca ceva e profund gresit. Pe mine ma mira faptul ca nu-si dau seama de asta! Astea sunt de fapt, fundamentele crizei.

Anonim spunea...

daca ar fi sa fabulez, si sa-i dau un pic de credit lui cezarica, cocalarul nostru preferat, as zice ca cred ca, prin "Chestia cu dublarea in 10 ani a fost inteleasa corect de cei potriviti.", cezarica a transmis pulimii, ca baietii destepti au inteles la momentul acela, 2006, ceea ce numai baietii destepti puteau sa inteleaga, si anume "iesiti fratilor in maxim 1 an de pe piata ca se nasoleste".

asadar, el a vrut sa faca un bine dar prostimea nu l-a inteles. si nu putea sa-l faca pe fata pentru ca sleahta e atenta la membrii ei si la ce fac ei.

/end of fabula

Anonim spunea...

asta e pentru elzorab. adio dolar.

hymerion.wordpress.com/2008/11/19/china-vrea-aur-mult-mult-mult/

asta e pentru optimisti.

www.cotidianul.ro/raiffeisen_nu_mai_finanteaza_proiecte_imobiliare-64975.html

Anonim spunea...

@ ionut

De ce am renuntat? Pentru ca nu am avut puterea financiara sa continui singur. Oricum visul a ramas si poate va deveni real.
Iti cer un sfat. O companie germana mi-a oferit dublu fata de cat am acum. Astia azi au planuri mari in Romania, maine se retrag total. Ma crezi ca ezit? Plus ca am mai avut de-a face cu nemtii si nu sunt chiar atat de corecti pe cat se pretinde. Asta apropo de faptul ca poporul roman e varza si altele sunt cu stea in frunte.

Anonim spunea...

@Dorin

Sincer eu nu am inteles nimic din logica acestor masuri.
Tot ce vad e ca sunt alegeri si trebuiau sa se faca si ei ca iau masuri impotriva unei crize care pana acum o saptamana o negau.
Taifunul nu tine cont de nimic, la fel si o criza economica.

Anonim spunea...

si nijte linkuri.

http://www.dailybusiness.ro/video/real-estate/in-ce-directie-o-iau-preturile-din-piata-imobiliara-14

sigur ca da, se.....maturizeaza. dar stiu ei ca la maturitate, toata treaba se lichideaza?

http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/impact-ne-am-putea-orienta-catre-locuinte-de-tip-low-cost-3467498/

daca alea high-cost sunt cum sunt cum or fi astea low-cost?????

http://www.zf.ro/proprietati/capitalizarea-companiilor-imobiliare-a-fost-maturata-in-octombrie-de-adancirea-crizei-3486408/

criza bat-o vina!

http://www.zf.ro/zf-24/eurometropola-proiect-cu-niciun-apartament-vandut-in-doua-luni-3489663/

cumparatorii hapsani care de-ai dracu nu vor dom'ne sa mai cumpere si stau in expectativa.

http://www.bloombiz.ro/real-estate/imobiliarii-renunta-la-publicitatea-tv-in-favoarea-celei-la-radio-si-in-presa-scrisa

ori nu ami au bani ori si-au dat seama si ei ca mediuplushii stau 2-3 ore pe zi in traifc?

http://www.dailybusiness.ro/stiri-real-estate/al-12-lea-ceas-pe-piata-rezidentiala-blocajul-continua-la-final-de-an-19430

ce prosti este lumea bai nene. nici ei, gibonii, nu stiu cam pana unde sa astepte sa scada preturile. nu ar fi cazul sa-l intrebe pe ionut bordei? eu zic ca parerea unui specialist nu strica niciodata. not.

ionut spunea...

cristian m

Sfatul e sa nu. In cazuri d'astea se potriveste perfect proverbul cu "vrabia din mana...".

ionut spunea...

@all

Notarii spun ca din august pana acum nr. tranzactiilor a scazut la jumatate, fiind cel mai mic din ultimii 13 ani.

Kiko spunea...

Locuinte gratis:

"Vom trece la combaterea efectelor imediate ale crizei imobiliare."

http://www.gandul.info/politica/pd-l-vrea-sa-ii-lase-in-case-doi-ani-pe-cei-care-nu-isi-pot-plati-ratele.html?3928;3527687

Morala: luati credite! daca nu le puteti platii, le plateste statul, no problem!

ionut spunea...

mr kiko

"http://www.gandul.info/politica/pd-l-vrea-sa-ii-lase-in-case-doi-ani-pe-cei-care-nu-isi-pot-plati-ratele.html?3928;3527687"

Dupa propria-mi parere, masura n-ar fi chiar rea, cu un amendament: sa fie initiata de finantator( adica banca)prin negociere de la caz la caz, si nu prin lege( inaplicabila de altfel).

ionut spunea...

@all

Dupa 30 noiembrie, le va trece tuturor politicienilor, brusc, orice avant patiotic...

Kiko spunea...

Ionut,

as fi de acord daca ar pornii de la dezvoltator.

Daca porneste de la banca (puterea care controleaza statul, statul fiind o institutie la slujba si in interesul bancilor) atunci e o exploatare a comunitatii care trebuie sa suporte banca. (im-i repet axioma: cine a luat imprumut nu va platii).

Banca, de facto, n-are interes sa scoata banii. Cine a imprumutat ... fain de el. Va incerca sa munceasca cat poate. Banca stie ca statul ii sta in spate.

Kiko spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
ionut spunea...

@all


"Dezvoltatorii lucreaza la tot felul de strategii. Principala problema nu este aceea ca nu se vinde ci aceea ca din cauza vanzarilor slabe si a conjuncturii pietei economice nu mai pot accesa credite de dezvoltare, decat daca dovedesc bancilor ca pot vinde aceste apartamente. Fara indoiala aceasta situatie a lipsei tranzactiilor inseamna un cost suplimentar pentru dezvoltatori, costuri care mai devreme sau mai tarziu se vor reflecta in preturile de vanzare, a spus Bordei."


E din ce in ce mai nauc si distractiv tovarasu'...

ionut spunea...

" Mr Kiko spunea...
Ionut,

as fi de acord daca ar pornii de la dezvoltator.

Daca porneste de la banca (puterea care controleaza statul, statul fiind o institutie la slujba si in interesul bancilor) atunci e o exploatare a comunitatii care trebuie sa suporte banca. (im-i repet axioma: cine a luat imprumut nu va platii).

Banca, de facto, n-are interes sa scoata banii. Cine a imprumutat ... fain de el. Va incerca sa munceasca cat poate. Banca stie ca statul ii sta in spate."


Scuza-ma dar chiar n-am inteles nimic. Reformuleaza, te rog. Multumesc.

Kiko spunea...

Update

poate cineva isi amintea ca eram in cautarea unor imobile, inainte de Septrembrie. Cladiri de prestigiu ultracentrale.

Intre timp lucrurile s-au schimbat si am renuntat la cumparare.

Cu toate acestea, tin legatura cu agentiile contactate, din cand in cand ma duc sa vad unele lucruri care mi-se ofera.

Acum stiind ca nu mai cumpar nu am presiunea psihica de a lupta pt pret, asa ca la fiecare oferta fac o contra-oferta la 50%.

Stiu ca nu vor vinde la pretul asta. Dar cred ca fac un lucru util, dand public si real un semnal, cat de mic, pietiei.

Asa cum ei cer N sute de mii, si se pun pe pozitia "daca nu iau nu vand", asa eu m-am pus pe pozitia N/2, daca nu scot nu cumpar. (n-as cumpara oricum, dar asta ramane intre noi, oricum n-au cum sa ma prinda, pt ca oferta mea va fi mereu la jumatea pietei, pana eventual ma decid sa fac pasul)

Ei "CER" stiind ca nu vand? OK. Acum eu "OFER" stiind ca nu cumpar :)

Kiko spunea...

Ionut,
Reformulez:

tu spui ca ar fii corect ca cei care au luat imprumut, sa fie scutiti de la a platii ratele timp de 2 ani, daca asta ar fi o decizie facuta de banca si de stat.

Eu in schimb sustineam, ca ar fi o solutie daca ar fi subventionata de dezvoltator (sau vanzator).

Kiko spunea...

... in sensul ca dezvoltatorul accepta sa incepi plata ratelor peste 2 ani.

Si nu ca statul plateste bancilor ratele populatiei, impozitand pe cei care nu au facut credite.

dcg spunea...

Interesant: "Cum mi-am vandut garsoniera"... dar lipseste ceva.

http://economie.hotnews.ro/stiri-investitii_personale-5156187-cum-vandut-garsoniera.htm

dcg spunea...

Lipsete pretul ;-) dar cine are rabdare poate intreba pe forum, e link in articol.

Kiko spunea...

Da, lipseste pretul, dar pretul nici nu ar fi semnificativ pt ca e un parametru variabil.

Morala e ca se poate vinde (si cumpara) daca se ajunge la un pret.

Asa se va determina si pretul REAL, prin tranzactii facute la pretul pietei.

Problema e ca multi STIU EXACT SI PRECIS CA NU VOR VINDE, nu am inteles exact mecanisuml, dar constant ca piata e plina de "momeli" la un pret ft mare, din care nu se lasa, (si care nu sunt acolo pt a fi vandute).

PS: mie nu-mi place tactica cu "mai lasi din pret?" Imi place un contact dupa 3 zile: iti ofer X.

ionut spunea...

mr. kiko


"tu spui ca ar fii corect ca cei care au luat imprumut, sa fie scutiti de la a platii ratele timp de 2 ani, daca asta ar fi o decizie facuta de banca si de stat."


Ai inteles gresit. Nu de banca si de stat, doar de banca.
Tocmai asta spuneam, ca statul n-are ca cauta aici.
Dezvoltatorul te va lasa in casa, dar iti va cere o chirie( nesimtit de mare) si o garantie pe care nu o vei mai vedea inapoi, daca dupa cei 2 ani nu vei cumpara apartamentul!

Kiko spunea...

Adica degeaba stam aici pe blog sa aspeptam sa scada preturile.

It's a buyer's market!

Trebuie mers acolo si spus cat dai. Fara a intreba mult despre pret, si a intreba cat lasa. Pretul il face cumparatorul acum, el spune cat ofera pt ca el are banii. Daca intrebam cat costa, (si stai ca idiotul in fata agentului imobiliar care te intreba cu perfiditate "cati bani ai" - ce m-am incazzat odata cu unu', pai ce's eu, copil care merge sa cumpere bomboane si ma intreba tanti cati bani am?! ce treaba are el cu cati bani am eu??), atunci sa nu ne miram ca nu cad preturile. Ca doar n-o sa zica puntin!

mobutu spunea...

"Cererea exista inca, acum piata este ca o oala sub presiune, in momentul in care se va debloca creditarea, va exploda", considera Irina Petrescu. Sunt dezvoltatori ca prevad acest lucru si au posibilitatea financiara sa nu vanda acum si sa astepte pana la finalizarea locuintelor, cand cererea va rabufni, daca conditiile de creditare se schimba pana atunci.

Atentie! Dă cererea'n foc! Hahahaha

ionut spunea...

mr. kiko

"Problema e ca multi STIU EXACT SI PRECIS CA NU VOR VINDE, nu am inteles exact mecanisuml, dar constant ca piata e plina de "momeli" la un pret ft mare, din care nu se lasa, (si care nu sunt acolo pt a fi vandute)."


Mecanismul e simplu: e o "lupta" intre vanzatori si cumparatori.
Parerea mea, vor castiga cumparatorii...

Kiko spunea...

Sunt convins si eu, acum mai mult ca niciodata. Pana in Septembrie ... credeam, dar ... tot as fi cumparat pana la urma. Aucm insa, draga Ionut, ... e clara treba. Si in lupta asta vor avea din ce in ce mai putine arme, si daca continua sa se lupte o vor lua pe coaja. Ar trebuii sa se predeie si sa colaboreze. Sangue e lacrime!

ionut spunea...

mr. kiko


Cateva observatii:

Daca privesti negocierea ca pe o "inclestare de forte", nu vei rezolva nimic. Adu-ti aminte de pricipiul actiunii si reactiunii.
In cazul unei negocieri reusite, despre pret se dicuta ultima data.

Kiko spunea...

Da, dar nu mai sunt in faza de negociere. Am trecut la manipulare, deocamdata.

ionut spunea...

mr.kiko

Hai sa "negociem" un pic: pune-te in locul lor. Cum ai reactiona, ce ai face, cum ai gandi?

Miorlau Pufos spunea...

@ Cristian M

Stai acolo unde esti si nu visa la cai verzi pe pereti cu salariu x 2. Vremea tranzactiilor speculative in HR s-a cam dus pe apa simbetei, oamenii de bun simt cred ca vor avea de cistigat din asta. Crede-ma ca stiu ce spun, sint in domeniu.

Kiko spunea...

Daca as vinde (cum mereu dealtfel cand am vandut) as face ca tipul din articolul cu garsoniera. Asta sincer as da ca sfat tuturor care vor acum sa vanda.

Daca as fi agentie, as incepe sa ma aliez cu clientii care au bani, in loc sa tin pe home page locuinte la 600.000.

Daca as fi dezvoltator as schimba meserie, m-as reprofila, pt ca nu e mare business sa vinizi inghetata la eschimosi. Acum.

Iar ca si cumparator: as impune eu pretul.

ionut spunea...

mr. kiko

Incearca sa uiti cuvantul manipulare: n-are niciodata final fericit.

Kiko spunea...

Ionut,
Unora uite "manipularea" le-a adus o gramada de beneficii.

Dar ok, am exagerat cu acel cuvant, admit.

ionut spunea...

mr. kiko

"Ionut,
Unora uite "manipularea" le-a adus o gramada de beneficii."

Nici unul dintre noi, muritorii de rand, n-are resursele necesare pentru a face ce au facut ei. In plus, pentru foarte multi dintre manipulatori, incercarea a insemnat fiasco total.
In plus e vorba si de confortul moral, asta daca n-ai pierdut orice urma de bun simt si chiar umanitate si n-ai regresat la stadiul de " animal biped".

Kiko spunea...

Animal biped mie? sau vorbesti in general?

Oricum, sigur nu sunt nici eu dintre aia si, hai sa zicem blefare nu manipulare, ok?

In orcie caz, ideea e ca no more mr nice guy.

ionut spunea...

mr. kiko

Beneficii? In urma manipularii?.Nici daca ai fi cel mai mare dusman al meu, nu ti-as dori...
Stii care e problema cu minciuna si manipularea? Devin un mod de viata si nu poti sa le "practici" diferentiat. Ajungi sa minti si sa manipulezi si prietenii si chiar familia. Urmarile sunt dramatice, crede-ma!

Kiko spunea...

Hai ca ai inteles ce vroaiam sa zic cu manipulare, daca ai citit si sus. Oricum, never mind, mai bine uite niste vesti bune:

http://www.gandul.info/flux/apartamentele-din-romania-se-vor-ieftini-cu-peste-30.html?3996;3527331

ionut spunea...

mr. kiko

"Animal biped mie? sau vorbesti in general?"

Mai citeste-mi odata postul. Era "meditativ" si nu "acuzativ"

Anonim spunea...

nu-mi vine sa cred ce aud. mizeria aia ordinara de videanu, a preluat din zbor doleantele bancherilor si sleahtei imobiliare.

a spus ceva de genul: era bine cand piata imobiliara mergea? pai acum nu putem sa stam sa ne uitam.....mii de tineri care au luat credite, relaxarea normelor, scaderea rezervelor minime obligatorii.....

dumnezeule mare, CATI BANI AU BAGAT ASTIA IN PERETI?

elzorab spunea...

prostia umana...fara margini...

"Romanii incearca sa imite comportamentul din pietele Europene si Nord Americane in care preturile au scazut si la fel si numar tranzactiilor. Singura diferenta este aceea ca aceste piete sunt saturate din punctul de vedere al constructiilor si raportul intre oferta si cererea potentiala este echilibrat sau chiar in favoarea cumparatorilor. Nu putem compara o piata si comportamentul unei piete in care s-au construit sute de mii-milioane de apartamente in ultimii 10 ani, cu o piata in care s-au construit doar 30.000 de case si apartamente in ultimii 20 de ani", considera Ionut Bordei.

Marona spunea...

Elzorab...nu-i prostia ci disperarea papusarului care acum se trezeste el insusi intr-o plasa de sfori asupra caruia nu mai are nici un control.

Si-n UK marota marotelor imobiliare era tot asta: "cererea de case e uriasa, deficitul de locuinte enorm, din cauza imigrantilor si a ritmului de constructie a locuintelor noi, incomparabil mai mic decat cel din US....".

Luna asta a iesit la iveala informatia ascunsa cu grija in ultimii ani ca in UK exista 1000000 (milion) de case goale. Sursa: o agentie de stat, cu atributiuni in domeniu, care pana acum n-a facut niciodata publica informatiile relevante. :) Ca si la noi, frauda deceniului s-a bucurat de deplina complicitate a politicienilor, fiindca traiau cu impresia ca o pot exploata la nemurire si pe ei nu-i va afecta.

Dorin spunea...

http://www.tmctv.ro/articol_54544/isarescu__momentul_actual_este_critic_in_conditiile_crizei_financiare.html

Se pare ca domnului Isarescu nici prin cap nu-i trece sa reduca dobanzile in vederea cresterii consumului:
"Ajustarea consumului este necesară, pentru ca riscul unui derapaj economic sever să nu se materializeze"

Unknown spunea...

http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/guvernul-a-dat-o-ordonanta-prin-care-dobanzile-la-credite-se-vor-calcula-in-functie-de-indicatori-transparenti-3527585/

Sa speram ca se si aplica :)

AristotelCostel spunea...

Zilişteanu, Bordei, Cezar/turbo-trabant, Olandezu/punkt...luaţi exemplu

"Patronul firmei de constructii Rom Consult Group Iasi a fost gasit mort in apartamentul sau. In apropierea lui Ciprian Acatinca au fost gasite mai multe flacoane de pastile precum si o sticla goala de bautura spirtoasa. "

Anonim spunea...

Ca veni vorba de Videanu, pai nu el e tartorul la Titan Mar, care are o gramada de teren din fostul Vulcan, pe Trafic Greu intre Calea 13 Septembrie si intersectia de la Razoare ?!
Iar vis a vis, pe locul fostei fabrici de ulei muntenia, unde vrea sa construiasca Gea Prasa, cine a dat avizele ?
Nu zicea taticul lor, Baselu' ca merita sa construiesti "zgaraie-nori" in Bucuresti deoarece e un oras depasit din punct de vedere european ?! Udrea nu a construit un bloc tip "plomba" in Floresca de intinzi mana si furi prosopul vecinului din baie ?
Ca tot "scrisoarea" este adresata politicienilor, ca o informatie, democratii sunt cei mai bagati in afaceri imobiliare in Romania.
Ce vrea dl.Poc : crearea unui fond de stat prin care familiile cu credite ipotecare aflate in dificultate, sa poata fi ajutate, adica subventionate. Tare nu !?
Pai afaceristii din spatele PD-L nu trebuie sa isi scoata banii bagati in campanie ?

Unknown spunea...

Sper ca nu te superi manole:

http://hymerion.wordpress.com/2008/11/20/predictii-ce-ne-asteapta-in-2009-primita-pe-mail/

Ce parere aveti?

mobutu spunea...

Referitor la sinucisul patron de firma de constructii nu pot sa nu remarc decat ca
Doritorii de apartamente au inceput sa-i bata la usa. Unii dadeau avans de 15.000-20.000 de euro, altii achitau toata suma - 60.000 de euro
Proşti grămadă ... ce gandire de gaina poti avea daca platesti in avans ceva ce nu exista?
Sau ăştia îşi cumpara şi pâinea, tomatele, salamul etc în avans ...

cezar spunea...

'Domnul Popa' nu se dezminte, :))

"Prezent în emisiunea lui Larry King de la CNN, Osama Bin Laden se aratã dezamãgit de faptul cã nimeni nu-l mai cautã, nici mãcar pe Google, deoarece pretul pus pe capul lui a scãzut la 25 de centi,
plãtibili în rate."

"În SUA, efectele crizei sunt atât de profunde, încât presedintele nou-ales e nevoit sã-si ia o a doua slujbã.
Oferta de subînchiriere a Casei Albe, publicatã în Wall Street, a rãmas fãrã ecou, deoarece nici Bill Gates nu mai îndeplineste noile conditii de creditare."

"În urma grevei directorilor de bãnci, premierul Tãriceanu le aprobã acestora o crestere salarialã de 50 la sutã. Seara, Renault anuntã reluarea lucrului la uzina din Pitesti, unde va intra în fabricatie noul model popular “Dacia 2009″, într-un singur exemplar."

SI MAI SUNT !

Evalutorule, pai tu te distrezi pe seama crizei, mai. Mai bine reprofileaza-te pe jobul de muncitor, strungar, alte chestii fara coloratura speculativa.
Ai 25, mai ai timp. Ingrijeste-te din timp de suflet :))

Anonim spunea...

@ionut & miorlau pufos

Multumesc de sfaturi, nici eu nu cred ca e momentul unei schimbari. Ar trebui sa va dau mai multe detalii insa. As vrea sa discut cu amandoi pe mail.
Care mai e situatia Miorlau Pufos pe piata muncii?

@aristotelcostel

M-a cutremurat articolul. Niciodata nu ma bucur de raul unui om si imi pare rau de familiile fraierite.
Daca zice vreunul ca isi merita soarta... il trimit de unde a venit.

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
cezar spunea...

In mod normal, a dori raul cuiva tine si de pshiatrie.
In RO, tine de firesc.
Iar cand e vorba si de un om de afaceri dintr-un domeniu 'controversat', concluzia se impune de la sine.
Bine, alde costel e si un caz mai special. Cel mai bun psihiatru pentru genul asta de oameni il reprezinta cateva generatii de evolutie continua. Cu alte cuvinte, hai sa spunem - nepotul sau va fi un om normal.

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

@Cezar

"In mod normal, a dori raul cuiva tine si de pshiatrie."

Dar de toti marii "ecsperti" si toata mass-media care ne-a indoctrinat cu ideea cumpara azi ca maine va fi mai scump indiferent de sacrificiile pe care trebuie sa le faci, ce se poate zice?
Ca au vrut binele populatiei?

Anonim spunea...

@cristian m
de ce e asa de grav sa zici ca cineva isi merita soarta cand ia o decizie care ulterior se dovedeste sa fie gresita ? uiti ca legea evolutiei e "survival of the fittest" ? acum sa nu crezi ca sunt admiratorul celor pe care-i duce capul sa-i fraiereasca pe altii, dar hai sa fim seriosi, daca cineva iti promite o vila la Saint-Tropez platind doar 10000 euro (bineinteles, exemplul este impins la extrem, dar tot la prostie si credulitate ma refer), de ce nu ti-ai merita soarta de pacalit ?
@manole
imi cer scuze pentru postarea precedenta. banuiesc ca am scris ceva urat de tot daca ai sters-o, partea proasta e ca nu-mi mai amintesc ce, ca ma imbatasem oleaca (am tras vinul din damingeana :D )

Miorlau Pufos spunea...

@ Cristian M

miorlaupufos@yahoo.com

Da-mi un mail si te lamuresc cu ce pot & stiu, eu ma ocup de recrutare si cautare directa de oameni. Si de consultanta pentru reorientare profesionala.

Situatia pe piata muncii mi se pare albastra, singurii care sint ceva mai veseli zilele astea sint angajatii de la stat ( nu poti cadea de pe podea! ) si probabil aia de la pompe funebre. In rest, fiecare are cite un morcov pe undeva.

Daca asta vara aveam firme de project management disperate sa gaseasca oameni acum, dupa nici citeva luni, ii dau afara pe o parte din aia pe care ii au. Se inchid santiere in valoare de sute de milioane de euro pentru ca nu au reusit sa vinda mai nimic din apartamentele alea si tot staff-ul ramine pe drumuri ca nu are unde se duce. Firmele de transporturi o duc si-alea din ce in ce mai nashpa, se intorc zeci, poate sute de camioane inapoi la firmele de leasing.

Ce vedeti voi pe la televizor, relocari de firme mari, e parfum de roze fata de ce e in viata reala. La tv se aude numai de firme mari, de celelalte nu vorbeste nimeni.

Cum ar spune un prieten al meu...nasol moment, misto coliva...

Exista si o mica parte buna in tot balamucul asta. Concurenta pe piata muncii va creste si ca atare seriozitatea oamenilor va trebui sa fie din ce in ce mai mare, pornind de la cum se prezinta la un interviu si terminind cu cit de bine isi fac treaba acolo unde sint pe post. A fost o bula speculativa foarte mare si pe piata muncii dar cred ca s-a cam dus si cine nu pricepe chestia asta repede o va cam lua pe coaja in viitorul apropiat. Lucrurile o luasera razna rau de tot, culminind cu 2008 cind veneau la interviu doar aia care aveau chef si cereau o groaza de bani doar pentru ca aveau o facultate ( la entry level ) sau de la x la 2x cind venea vorba de salariu la top management. Uzanta si bunul simt spun ca 25% e ok, dar 100% e deja nesimtire si prostie.

Unknown spunea...

Ia uitati ceva dragut :)

http://media.imopedia.ro/stiri-imobiliare/noi-reguli-pentru-agentiile-imobiliare-6554.html

"Hai ca se poate"

dcg spunea...

Canadianu'

Ai incercat sa-i integrezi pe Cezar si Olandezu im UE sau cel putin le-ai lansat o invitatie ferma.

cezar spunea...

Tare dimofte :))
Da, a tras o integrare din aceea la capatul puterilor,cand mor argumentele si moare stapanirea de sine :))
Iti dai seama ce scoate din el cand e printre apropiati, adica aia pe care da macar 2 bani :))

Anonim spunea...

cezare, stai sa vezi ce frumos o sa fie in jurul tau cand vor muri argumentele si stapanirea de sine a oamenilor care chiar vor pierde ceva in urma crizei (imobiliare, financiare, etc.)
pe mine ma doare in pix, sunt departe, peste balta, dar sincer tare mi-e frica ca riot police din rromania va avea de lucru la greu ...

Anonim spunea...

@canadianu\'
Una e sa iti meriti soarta cand gresesti si te incapatanezi in greseala.
Oamenii aia platesc in acelasi timp impozite catre un stat care ar trebui sa ii apere de escroci.
Dar teoria cu practica...
Oricum sa spui ca isi merita soarta niste familii care muncesc si vor sa isi ia o casa...
Canadianule e o diferenta mare intre ce s-a intamplat aici si in SUA.
Acolo s-au dat credite si la someri.
Aici si-au luat credite oameni care munceau si credeau ca merita si ei o casa si o masina.
Nu intelegi probabil situatia de aici unde unii au rate la aproape 70% din venit in conditiile in care Romania nu e o tara chiar ieftina.
Chiar, stii ca unele preturi sunt mai mari decat in occident?
Aici benzina e aproape un euro, la tine?
Nu toti care si-au luat credite si-au luat pentru a-si sustine fitele.

Dorin spunea...

@miorlau pufos
Te rog, doar pentru curiozitatea mea, fa-mi o evaluare, in baza a ceea ce ai citit din ceea ce am scris eu pe aici.

Anonim spunea...

@all
De ce e orasul pustiu in seara asta? Unde e agitatia de vineri seara?

@cezar, nestor, olandezu & company

In conditiile in care firmele nu isi mai pot onora facturile de cateva sute de euro a vorbi de imobiliare si relansarea creditelor cred ca nu isi are rostul. Doua saptamani au schimbat tot in Romania.
Va dau eu garsoniera cu 30.000 de euro. Care vine primul dintre voi cu banii cash, pe loc?
Doar in 10 ani va valora de trei ori mai mult, nu Cezar?

Anonim spunea...

@cristian m
crede-ma ca stiu raspunsurile la intrebarile tale, altfel nu as mai scrie din Canada
si totusi, avand in vedere multele tzepe din istoria recenta a rromaniei (caritas, safi, etc.), nu crezi ca cei care vor lua tzeapa acum isi merita soarta ? iar cei care vor lua tzeapa sunt cei care au cumparat locuinta ca INVESTITIE. doar nu vrei sa plang de mila lor, nu ?
iar cei care si-au luat o casa ca sa locuiasca in ea nu vor fi deloc afectati de scaderea preturilor. ca doar si-au luat-o ca sa locuiasca in ea, dupa cum ziceam, nu ? aaaaa, ca din cauza conjuncturii actuale poate casa lor nu mai valoreaza cat au platit ei, e alta mancare de peste, dar atata timp cat, repet, au luat-o ca locuinta, ar trebui sa-i doara fix in pix de fluctuatia preturilor.

Anonim spunea...

Hai ca am auzit una tare ieri la Realitatea. Asta apropo de discutia cu "ce fac bancile daca nu pot recupera creditul din valoarea ipotecii - scapa creditacul sau nu ?"

Cica legislatia romana permite bancii, in momentul in care valoarea ipotecii scade sub credit, sa ceara bizonului alte garantii. In caz contrar nu stiu ce va fi pt ca stirea a fost scurta.

Nu vreau sa ma pronunt daca e adevarat sau nu dar imi miroase a faptul ca atunci cand banca observa ca ipoteca e sub credit sa forteze clientul la garantii suplimentare iar daca bizonul nu are ce oferi sa-l execute imediat.

DING-DONG !!!

ionut spunea...

nenea cora

"Nu vreau sa ma pronunt daca e adevarat sau nu dar imi miroase a faptul ca atunci cand banca observa ca ipoteca e sub credit sa forteze clientul la garantii suplimentare iar daca bizonul nu are ce oferi sa-l execute imediat."


Daca n-ai garantii suplimentare, nu te executa neaparat dar iti maresc sigur dobanda!!

Canadianu

Asa ca cei care si-au luat o locuinta doar cu scopul de a locui in ea, sunt si ei afectati( poate mai mult decat cel care mai are una sau doua; ala poate sa renunte la cealalta).

Marona spunea...

Mda...anunturile imobiliare au trecut de la absurd la ridicol. Gasesti mai nou formulari de genul "pret de criza, sunati acum!", "pomana", "vand urgent din cauza crizei mondiale".

Faza negationista s-a incheiat. Inclusiv pentru banci, care mai nou chiar vor sa afle cat de "toxice" le sunt "activele". La firma la la care lucreaza sotul meu, contabilitatea a fost 2 zile ocupata cu emiterea de adeverinte de salariu catre cine credeti? Catre fisc! Adeverintele sunt solicitate de aceasta institutie conform protocol incheiat cu bancile, vizandu-i pe toti salariatii creditaci (apartamente, masini, plasme).

In fapt, luna asta toate prezumtiile pe care s-a miscat economia si piata in ultimii 5 ani au fost spulberate si inversate. Brusc. De exemplu, un coleg foarte tanar imi spunea ca la firma (cea mai mare) de dealership Dacia la care lucreaza maica-sa bugetul pe 2009 s-a construit pe premisa 0 vanzari de masini. ZERO! La rubrica de venituri estimate figureaza numai incasari din reparatii masini. Trecerea de la exuberanta irationala la pesimism absolut, de pe o zi pe alta, este dementiala. I smell panic phase.

Anonim spunea...

@ionut
daca faza cu reevaluarea garantiilor e adevarata, atunci intr-adevada, e naspa pentru toti. dar ca sa bancile sa poata face asta banuiesc ca trebuie sa fie prevazuta in contractul dintre banca si creditor, nu ? iar daca e prevazuta ... prostia si domnia se plateste, nu-i asa ? :D
iar daca nu e prevazuta si fac asa cum ai zis tu, maresc dobanda, again ... prostia si domnia se plateste. toti am vrea dobanda mica si fixa, dar si cu porcu'n cotet si cu slanina-n pod nu prea se poate. deci pana la urma totul se reduce la contract, cum si trebuie sa fie

constantin spunea...

@manole

poti sa il pui si pe asta la link-uri:http://irish-property-
bubble.blogspot.com/

irlandezii sunt poate mai in buda ca romanii

cezar spunea...

Neata baieti.
Da, triplu, dom director. Eu am zis dublu, parca. Voi faceti confuzii convenabile de persoana, si sa ma astept la precizii de genul asta, hai sa fim seriosi.
Se pare ca te numeri printre cei mai putin subtili. Ok.

Am sugerat, apoi am precizat, clar, raspicat, romaneste, pentru toti baietii 'de pe blog' un lucru iarasi clar, raspicat, romaneste.

Nu poti face predictii serioase pe 6 luni. Si oamenii platiti pe bani grei sa faca asta (bancherii aia rai care s-au ars pe 'subpraim') ITI CER SEMNATURA pe actul care contine predictii de genul asta. Exista 'comision' de reusita, insa pierderea se asuma de catre client.
Ca asa-i in tenis.

Pe 10 ani ? Tare. Exista asteptari, indicii, toate lucrurile care duc spre o concluzie. Insa ele sunt variabile.

Ce poti, in schimb, previziona mai sigur,pe 10 ani ? Aa, chestii mai simple, de genul un infarct (daca continui sa-ti maresti burtica), un punct negru la plamani (daca fumezi), un abces dentar, ce mai are fiecare.
Uneori stau si ma mir de neamul asta, care ar fi in stare sa se contreze la nesfarsit cu unul care sustine, cica, ca detine secretul castigului la 6 din 69.

mobutu spunea...

NENEA CORA spunea...
Cica legislatia romana permite bancii, in momentul in care valoarea ipotecii scade sub credit, sa ceara bizonului alte garantii. In caz contrar nu stiu ce va fi pt ca stirea a fost scurta.

Dacă nu-i prevăzută în contract atunci nu se poate aplica.

canadianu\' spunea...
iar cei care si-au luat o casa ca sa locuiasca in ea nu vor fi deloc afectati de scaderea preturilor.
Nu pe dracu, mai ales că pentru român casa reprezintă agoniseala vieţii lor. Precambrian.

cezar spunea...
blablabla
Daca placa cu imobiliarele creste nu mai merge atunci nu mai ai ce spune si aberezi vrute si nevrute, eh?

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   1 – 200 din 206   Mai noi› Cele mai noi»

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?