miercuri, 5 noiembrie 2008

Preturile in imobiliarul nou nu scad nici cu pistolul la tampla.

Nu scad. Doar îngheaţă cursul valutar la valoarea de 3,5 RON.

"Green Vista revoluţionează piaţa imobiliară: Sunteti ingrijorat de cresterea ratei de schimb a monedei Euro? Iata revolutia: noi va protejam impotriva cursului instabil al monedei Euro, asigurandu-va ca va puteti bucura de un curs stabil si scazut la valoarea de 3.5 RON." (Sursa)

Şi aţi ghicit, în urma acestei inginerii care practic leagă preţul apartamentelor de leu, nu de euro, indicele BREI nu va da niciodată valoarea "imobiliarului nou" cu minus în faţă. Va da în continuare "bine". Că doar cursul e "îngheţat".

345 de comentarii:

1 – 200 din 345   Mai noi›   Cele mai noi»
Anonim spunea...

Deja mi-e sila de stirile imobiliare si de expertii care isi tot expun previziunile.

dcg spunea...

Manole, baietii astia par a fi un fel de campioni ai promotiilor stravezii. Ceva mai jos, aceeasi pagina:

Castigati 1000 Euro - Campania "Un prieten aduce tot un prieten”

Va rugam sa ne trimiteti o lista detaliata cu membrii familiei sau a colegilor dvs. (nume, e-mail, telefon), care ar fi interesati de proiectul Green Vista. Veti primi un bonus de 1000 euro, daca cineva recomandat de dvs. achizitioneaza un apartament Green Vista.

belly spunea...

Manole,

Cursul ramane inghetat doar pana la livrarea apartamentului, deci daca cumperi pe credit tu tot acelasi rahat faci.....

Ma intreb cu cat ii platesc pe astia care incearca sa prosteasca lumea ......

dcg spunea...

Cu putin cred, la asa idei. Vezi si cazul "prietenilor" care aduc alti "prieteni". Astia sunt platiti prieteneste, cu mai putin decat comisionul pe care l-ar fi incasat un agent imobiliar.

dcg spunea...

Moama ce poezie pe marketing-ul lor:

"Intre timp, puteti admira cu usurinta cladirele Green Vista care se construiesc in prezent. Terasele alaturi de stilul architectural deosebit, atrag privirile asupra noilor unitati rezidentiale.

Decembrie 2009 este data la care Green Vista isi va transforma rezidentii in fericitii proprietari ai unor apartamente luxoase intr-o zona rezidentiala exclusivista a Bucurestiului.

Asteptam cu interes sa va intampinam la inaugurarea primelor “opere” ale proiectului nostru rezidential."
.

Cuvinte cheie: admira, deosebit, atrag, fericiti, luxoase, exclusivista si cireasa de pe tort "opere" (ghilimelele le apartin). Parca simt nevoia de o lamaie la atata dulcegareala. Nici macar vizionarea nu este numita ca atare, ea este "tur privat" soro draga :)

ionut spunea...

@all

Ce sa mai zic. Pe prieteni trebuie sa-i tii aproape, sa ai grija de ei si sa-i sfatuiesti de bine, nu sa-i cunvingi sa se arunce cu capul inainte.
Intrebare: v-ati "vinde" prietenii pentru 1000 de euro?

Anonim spunea...

Aici se vede cine iti e prieten si cine dusman. Sau altfel spus fereste-te de cei care iti recomanda sa-ti cumperi apartament.
Mama ce disperati au ajuns astia.

ionut spunea...

cristi dimofte

:))
Ce mai tura-vura, ca-n gradina lui allah, ma mir ca nu-ti ofera si vreo 2-3 fecioare...

Anonim spunea...

Deocamdata mai mult de 50% din populatie (cu toate ca as putea merge spre 80%) e sedata cu cresterea continua a preturilor. Stai sa vezi cand s-or dumiri romanii ce show o sa mai fie cu terenuri si alte nebunii.

Cata Eremia spunea...

Sunt foarte departe de realitate baietzii astia ... si sunt si disperati pe deasupra.

Dar m-a distrat numele paginii:
"Novrmber special offers"
dovada ca a fost facut pe fuga ...

Prefer oricand investitia intr-un apartament renovat recent, facut pe vremea lu' Nea Nicu, la Unirii, al carui pret a scazut la aproape jumatate in ultimele luni. Oferta este ca apartamentul se vinde la pachet cu tot cu chirias (contract pe inca un an).

Anonim spunea...

Foarte bine ca si-o iau imobiliarii astia pentru ca 99% pun pariu ca sunt niste nenorociti care spala bani negrii, care distug parcuri. Abia astept reglarile de conturi intre ei. Unde o fi Zilisteanu ca a tacut melc de cateva luni. Sa-l fi luat in serios pe Manole cu povestea lui Mucius Scaevola.

constantin spunea...

Mai multe date despre ei pe zf.ro
la http://www.zf.ro/prima-pagina
/israelienii-de-la-carmel-dau-400-
mil-euro-pentru-3-000-de-apartamente-
3088232/
Mi-a placut lista de companii israeliene de la finalul articolului. Ca sa vezi cum s-au prins toti evreii ca e rost de facut bani la Bucuresti.

dcg spunea...

Hai sa mai facem o analiza pe text cum frumos am invatat la scoala:

"Green Vista progreseaza frumos spre realizarea a ceea ce va fi intregul complex rezidential la sfarsitul lunii decembrie, 2009.

Vestea cea buna este ca primele doua apartamente vor fi pregatite pentru a fi vizitate de dvs. chiar in urmatoarele saptamani.

In curand, vom putea sa va oferim adevarata oportunitate de a vedea apartamentul la care ati visat chiar in mijlocul frumosului peisaj oferit de padurea Tunari. Suntem siguri ca spatiile largi si arhitectura moderna, unica in imprejurimi, va va capta interesul.

In acest moment, constructorii fac ultimele retusuri la cele doua apartamente care vor fi inaugurate in luna decembrie a anului curent. "


Uite cum ne invata baietii cu nume de sistem de operare sa gandim pozitiv:

Progreseaza, frumos, realizare (numai cuvinte pozitive, pline de elan constructiv), vestea cea buna (colinde, atmosfera de basm, optimism), in curand (desi finalizarea este hat la dracu-n praznic - decembrie 2009), oferim (sunt generosi, nu?), adevarata oportunitate (asta-i din manualul micului manager), ati visat (hehe, vise taica), frumosului peisaj, oferit (iarasi), suntem siguri (umblam numai in sertarul cu certitudini), spatiile largi, arhitectura moderna, unica, va capta interesul (cuvinte tari sau vorbe goale?), ultimele retusuri (suntem migalosi).

http://mc-tech.com/websites/Carmel/Index.aspx?ItemID=5

Textul asta este o aglomerare de epitete care l-ar face invidios si pe un adolescent indragostit, acu' pe bune, un pic de masura nu ar strica.

Iar promotiile tip "adu si un prieten sa-i faci un bine" au un usor iz de sistem piramidal care nu cred ca da bine in contextul imobiliar actual.

Manole spunea...

"Intrebare: v-ati "vinde" prietenii pentru 1000 de euro?"

R. Păi nu ştiu cum să spun, dar dacă aş avea vreo 1000 de prieteni vânzabili... hm... cred că m-aş gândi niţel la oportunitate :)

dcg spunea...

Asa da... din 1.000.000 EUR probabil poti angaja o mica armata de mercenari care sa te protejeze de recunostinta celor 1000 de prieteni.

dcg spunea...

Oricum, e tublure propunerea. Tu trimiti - citez - "o lista detaliata cu membrii familiei sau a colegilor dvs. (nume, e-mail, telefon) si ei fac spam ca ultimii cocalari. Pe ce baza primesti cei 1000EUR este cel putin neclar. Doar partea de spam, care nu stiu cat de legala este, ramane insa foarte limpede.

toma spunea...

In anii in care preturile au urcat (anii de sellers' market) agentii au pus presiune pe cumparatori sfatuind vinzatorii sa ridice preturile. Conditiile s-au schimbat piata tinde clar spre buyers' market. de ce agentii(le) nu intorc armele punind presiune pe vinzatori (dezvoltatori, proprietari etc). E mai intelept sa viseze la preturi nerealiste si sa vinda nimic? De ce nu forteaza scaderi de preturi pentru a se ajunge la punctul in care piata se va debloca? Bancile vor relua creditarea, vezi declaratii Isarescu "bancile vor oferi credite, ce sa faca cu infrastructura si banii?" E spre avantajul tuturor ca piata sa se deblocheze cit mai repede, bineinteles la un nivel suportabil. Intr-piata blocata sufera si cumparatorii si vinzatorii.

adrian spunea...

@all


chiar nu inteleg care este smecheria cu mentinerea cursului de 3.5 Euro. Rog sincer ca cineva cu pregatire economica sa binevoiasca sa-mi explice si mie. Cu cuvinte simple daca se poate ca eu sunt inginer.

Despre idiotenia cu vino cu prietenul...etc si-ti dam 1000 Euro, baietii trebuie anuntati ca mailinglist-urile chiar exista dar costa.

AristotelCostel spunea...

@toma

Cred că agenturili de cartier asta fac, dar proprietarii de cloace ies cu piepturile şi capetele goale...refuzând hulpavii de agenţi. E plin de proprietari care oferă la prima mână o ţeapă de s-o duci o viaţă.

Tot răul e spre excelent!

Anonim spunea...

Ford face reduceri de 25% la masini cu ocazia sarbatorilor de iarna. Da, da, vine Mos Craciun.
@ nenea cora chiar sunt reale cifrele alea cu societatile de leasing?
Pica si piata auto si o sa trecem toti la agricultura.
La sapa maica, nu la intins mana!

A, transporturile si logistica deja au scazut si multe companii de transport sunt la reduceri.
Auziti mai dar noi ce ne facem in criza? Nu credeti ca ar trebui sa facem schimb de experienta? Eu as putea posta o reteta de ciorba de fasole :P

Unknown spunea...

@toma

Sa stii ca din cateva experiente pe care le-am avut cu agentii imobiliari am observat ca atunci cand cauti sa cumperi (eu vb de valori mai mari de 1 milion EUR, dar cred ca acelasi lucru se aplica si pentru apartamente) au inceput sa fie mult mai amabili. Deja incep sa mai vb cu proprietarul si ii zice ca sa mai lase din pret ca e prea mult,eu unul negociez prin telefon minim 5%, deci iti dai seama ca la fata locului se negociaza si mai mult)

Cand cauti inchiriere, agentii au ramas la fel (te scuipa prin telefon).

Miorlau Pufos spunea...

In fond si la urma urmei in Bucuresti exista deja niste megacladiri rezidentiale ( turnurile de pe Splai, unde a fost Teatrul de Opereta si inca unele la intersectie Barbu Vacarescu cu Nicolae Caramfil in spate la Agip )care zac asa de aproape 20 de ani. Ca or sa-si mai lase niste rezidentiali cladirile neterminate si oasele prin Romania...asta e, unii in plus sau in minuis nu mai conteaza.

Florian Popa spunea...

Daca nu dai mesaju asta mai departe la 5 prieteni o sa-ti moara pisica. DING DONG ca sa citez un clasic. LOL

Florian Popa spunea...

De pe acelasi sit, la pagina 10
http://mc-tech.com/websites/Carmel/Index.aspx?ItemID=10
“Unora le place berea in combinatie cu imobiliarele”, Capital

M-am prapadit de ras!!!

toma spunea...

@aristotelcostel
eu vreau sa spun ca nu vad si nu aud ca agentii(le) sa exercite aceeasi teroare psihologica exercitata in trecut asupra cumparatorilor, dar in sens invers. Nu am auzit cazuri de genul:
"Cit doriti? 100k?? As avea un cumparator la 85, dar vrea raspunsul intr-o ora, ca mai are trei variante. A, v-ati hotarit la 85, imi pare rau oferta scazut la 75, ca piata scade"
Ei in continuare incearca sa imbirlige cumparatorul cum ca pretul ar fi just, sa nu scape ocazia, ca la primavara cererea acumulata va duce iarasi preturile in sus.

@belly
cu tot respectul, cam la cite tranzactii de peste 1 mil eur ai participat sau ai auzit in ultimul an?

Anonim spunea...

@all
Toate ca toate dar... ok, se duc naibii constructiile dar oare nu meritam si noi locuinte cu club privat, portar, si world class academy in loc de manele, gratare la geam si vecini nespalati ce mananca seminte la scara si vorbesc cu "fa"?
Si astea la un pret corect?
Adevarul e ca apartamentele vechi sunt ghetouri si nu merita mai mult de 20.000 de euro. Indiferent de camere ca pana la urma imparti aceeasi mizerie.

ionut spunea...

belly

"Sa stii ca din cateva experiente pe care le-am avut cu agentii imobiliari am observat ca atunci cand cauti sa cumperi (eu vb de valori mai mari de 1 milion EUR, dar cred ca acelasi lucru se aplica si pentru apartamente) au inceput sa fie mult mai amabili."


De unde ai observat? Cand se mai cumpara ceva de 1 milion sau peste nu ma chemi si pe mine, ca sunt foarte curios cum se pune problema?:))

Kiko spunea...

Cristian m

nu, nu cred ca meritam mai mult.
Asta exact ceea ce e compatibil si reprezentativ pt Romania, altceva nu si-ar avea locul aici.

E suficient sa te uiti la meclele si tinuta oamenilor de pe strada. Defapt manelele sunt singura chestie okay in Romania, cea mai pura si autentica manifestare al adevarului. Raspunsul la problema e emigrarea, nu asteptarea unei schimbari.

Unknown spunea...

Dar cine a zis ceva de tranzactii?
Eu doar am specificat ca agentii sunt mult mai amabili, iar proprietarii deja au inceput sa mai si negocieze prin tel. Stiti ca inainte nici nu aveau acest cuvant in vocabular, si te tratau cu ditamai sictirul.

Toma, ai dreptate, nu se exercita aceeasi presiune asupra vanzatorilor ca aceea exercitata anii trecuti asupra cumparatorilor, si din acest motiv eu nu suport agentii imobiliari.

ionut spunea...

mr kiko

"Defapt manelele sunt singura chestie okay in Romania, cea mai pura si autentica manifestare al adevarului."

Pai daca manelele sunt "cea mai pura si autentica manifestare a adevarului", eu unul ma declar mincinos pe viata...

Anonim spunea...

ionut, nu scoate afirmatia lui mr. kiko din context
"Defapt manelele sunt singura chestie okay in Romania, cea mai pura si autentica manifestare al adevarului [tot din Romania]."
mr. kiko, te rog sa-ti tii ideile cu emigrarea pentru tine. sunt deja destui rromani pana si in canada, we do not need more. :P

cezar spunea...

Inghetarea cursului la 3,5 reprezinta stabilizarea pretului apartamentelor la nivelul preturilor de acum ceva timp (2 luni), nicidecum scaderea lui.
Scaderea ar insemna fie diminuare in termeni nominali (Euro), fie fixarea cursului la (de pilda) 3 Ron pentru un Euro.

Kiko spunea...

Ionut,
da, probabil 99% de pe acest blog suntem "mincinosi" in acel sens, dar noi suntem prea putin pt a contrabalansa fenomenul.

E adevarat si ca multi dintre ei au parasit tara. Oiunde mergi dai de ei.

Depinde si de la zona la zona, in unele orase sunt mai multi in altele mai putini. Ei se simt bine, n-au treba. Pt asta cumva ii si admir, ce "fortza" au in ei.

Totusi, mi se pare autentic, cand dau drumul la TV si ii aud cantand manele. Cum ar arata un romanas sau o romanasa daca ar canta altceva? Cu palarie de cow boy cantand un country sau imbracati gotic si bagand un heavy metal? Micu, berea si maneaua: e fix ceea ce se potriveste cu ambientatia. Numai nu stiu cum de au prins atata putere. Inainte nu era asa. Am vazut niste poze de epoca din Bucuresti, parea Parisul. Si uite acuma ce-a devenit!

toma spunea...

@all
la topicul trecut: de la Obama s-a ajuns la leasing de masini, la cel de acum de la preturi la imobiliar nou s-a ajuns la mici si manele.
Ce trebuie pus ca topic daca vrem sa discutam de imobiliar, Mihaela Radulescu sau Mini Columbeanu?

toma spunea...

Mai bine ia cititi aici:

Zona Primaverii – Dorobanti este cotata ca fiind una dintre cele mai bune si mai scumpe zone ale Capitalei, preturile de inchiriere pentru casele din zona fiinc cuprins intre intre 4.000 si 1.,000 euro/luna sau intre 2.000 si 6.000 euro/luna in cazul apartamentelor, sustin reprezentantii companiei de consultanta imobiliara Regatta.
„Zona beneficiaza de apropierea parcurilor Herastrau, Bordei si Kiseleff, precum si de centrul orasului, aceasta fiind foarte importanta, mai ales pentru expati. Preturile de inchiriere pentru casele din zona se ridica la 4.000 – 10.000 euro/luna, iar in cazul apartamentelor ajunge la 2.000 – 6.000 euro/luna” a declarat Bogdan Barbulescu, real estate broker in cadrul departamentului de inchirieri rezidentiale si relocari al Regatta.

O alta zona cautata pentru inchirieri rezidentiale este parcul Herastrau, unde chiriile variaza intre 2.000 euro si 6.000 euro/ luna pentru apartamente.

„Floreasca este cea de-a treia cea mai cautata zona. Pe langa accesul rapid catre centru sau aeroport, zona pune la dispozitie supermarketurile Billa si Kaufland. Pretul de inchiriere din zona ajunge la 1.500euro – 4.000 euro/luna”, a adaugat Barbulescu.



Publicitate pe acest siteCea de-a patra zona in topul alcatuit de Regatta este Baneasa – Iancu Nicolae, aici fiind concentrate unitati de invatamant precum Scoala Americana, Mark Twain si British School. Nivelul chiriilor pentru vilele din zona se situeaza intre 2.000 euro si 7.000 euro/luna.

La inceputul lunii octombrie, Eduard Uzunov, presedintele companiei de consultanta imobiliara Regatta, declara ca marea problema in sectorul rezidential este cea de adaptabilitate a bancilor la nivelul salariilor si preturilor din piata, insa a sta si a astepta ca dezvoltatorii sau proprietarii sa scada pretul nu reprezinta o solutie, ci mai degraba o fata morgana.

nestor spunea...

Romanii care traiesc in cealalta Romanie, aceea reala, muncesc, canta, injura, fac copii, plang, se imbata, se bucura, cumpara, cheltuie, castiga, pierd.
Kiko a observat foarte bine forta cu care se manifesta, poate de aceea romanii de maine vor fi copiii lor.

Ceea ce nu vor multi sa inteleaga este ca si ei sunt mai romani decat isi inchipuie. Chiar pe acest forum exista doua tabere, adevaratii si dusmanii, cei din urma fiind permanent gratulati cu tot felul de epitete, unele chiar din gura cortului. Exista oameni care nu sunt capabili sa poarte o discutie rationala, care nu sunt in stare sa asculte si sa accepte dreptul la replica al celorlalti si reduc totul la injurii.
Exista oameni care au o placere aproape sadica atunci cand se gandesc la suferintele celor care ii deranjeaza iar daca nu este cazul, isi doresc cu ardoare pedepsirea lor.
Exista oameni care nu pierd nici o ocazie sa isi etaleze averea, casele, afacerile, banii, salariul.
Exista oameni care fac o obsesie din a ataca si haitui pe cei pe care de fapt ii invidiaza.

Asa ca nu pot decat sa zambesc cand vad cu cata dezinvoltura se erijeaza unii in aparatorii acelor valori pe care ei insisi le dezonoreaza constant.

Anonim spunea...

@nestor
Vrei sa descriem romantic buboiul imobiliar? Oricum mi-a dat o lacrima.

hobincu spunea...

Tocmai am ajuns la birou si ce sa vezi... in WTC se pregatesc baietii de un nou targ imobiliar. Ultimul targ in WTC a fost cam acum o luna. In loc sa dea banii pe reclame si targuri mai bine ar lasa din preturi si poate ar vinde macar un apartament dar asa la targuri vad fix zero.

Cine se mai leaga acum pe 30 de ani considerand ca cele mai mici dobanzi efective la creditele in EURO sunt 12% si vor continua sa creasca.
La un credit de EUR 100.000 platesti o rata luna de EUR 1.029 si in total rambursesi EUR 370.301.
Iar in cazul in care luati in considerare varianta de refinantare nu cred ca scapati prea ieftin avand in vedere ca se plateste comision de rambursare anticipata, comisioan de acordare pentru noul credit, o noua ipoteca, posibil o noua evaluare etc.

Inclusiv la leasing-urile de masini au inceput sa se restituie multe masini companiilor de leasing deoarece romanii “optimisti” care credeau ca o sa-si permita fara probleme ratele lunare au realizat ca mai bine mergi cu transportul in comun decat sa mananci eugenii si biscuiti. Oare “ce o sa se intample” cand vor incepe fondurile sa “arunce” in piata vreo 5.000 de apartamnete? 
Pregatiti colacul de salvare…o sa fie multi care vor avea mare nevoie. O sa fiti eroii lor care i-au salvat de la “pieire” in momentul in care o sa le cumparati apartamentul de 3 camere pentru 60.000 EUR.

AristotelCostel spunea...

@nestor

Eu nu văd taberele de pe forum!

Vorbim despre un fenomen iminent şi, din când în când, apare câte un fazan de grădină care-şi exprimă speranţele neprocesate neuronal.
Avem exemple de fazani care şi-au luat zborul...olandezu...avem exemple de fazani care sunt în proces de defazanizare şi, bineînţeles, fazanii de grădină care se transformă încet, dar sigur în ...curci plouate.

Anonim spunea...

nestor, deoarece ma simt vizat de afirmatia ta (dat fiind ca sunt singurul care a avut "curaj" sa-si dea drumu la gura), cu riscul de a ma repeta iti zic ca nu m-am considerat, nu ma consider si n-o sa ma consider niciodata un intelectual, bine educat, manierat, etc.
si cu toate acestea, nu stiu de ce ma simt "deasupra" olandezului
ps : toti avem dreptul la replica. inclusiv cei ce se cred napoleon ...

nestor spunea...

Supriza o sa fie atunci cand unii din cei care sperau sa cumpere cu 60 000 se vor trezi ca nu se mai califica pentru credit.
Targurile astea se fac pentru a vinde proiecte, altfel nu au cum sa faca reduceri la blocuri care inca nu exista.

AristotelCostel spunea...

@nestor

"Supriza o sa fie atunci cand unii din cei care sperau sa cumpere cu 60 000 se vor trezi ca nu se mai califica pentru credit."

Exact ce-ţi spuneam. Surpriza va fi a vânzătorilor care vor trebui să caute intens noile nivele la care oferta va întâlni...puterea de cumpărare a cererii!

N-ar fi rău să trăim într-o societate fără tunuri, dar, cum ziceai şi tu, pentru unii porci acest lucru ar fi de ...neconceput.

Anonim spunea...

@nestor
Supriza o sa fie atunci cand unii din cei care sperau sa cumpere cu 60 000 se vor trezi ca nu se mai califica pentru credit.
si morala care ar fi ? fraerii trebuiau sa cumpere cu 100 000 cand se calificau, nu ? nestore , ma cam mananca limba sa-ti arat si tie cat de needucat pot sa fiu

Anonim spunea...

@canadianu
Nestor nu a precizat pentru cine va fi surpriza. Sper ca nu s-a referit la cumparatori.

AristotelCostel spunea...

Hai magnaţilor, băgaţi banu' că e super ofertă!!! "Preţurile nu mai scade!"

PERSOANĂ fizică, 1ha, Voroveşti-Miroslava, la 400m de DJ, desch 31m, lîngă case (livadă), 2 Euro/mp, fără ag. tel 0729959580.

TEREN 10000mp, în Ţibăneşti, la stardă, vis-a-vis de domeniile Sturdza, ideal pt investiţii, PF, 1 Euro/mp neg. tel 0742054250.

TEREN 1250mp, Cîrlig, plan II, intravilan, gard în gard cu viile din Şorogari, certif urbanism, 10 Euro/mp neg, accept variante auto. tel 0744786660.

4000 euro parcela de 600mp Ciurea intravilan, CU, zonă de case, acces bun, mai sînt 2 parcele. tel 0747789610.

PF, teren 63ha (630000mp), la 25km de Iaşi, desch la şos Iaşi-Vaslui, compact, plan, schiţă cadastrală, intabulare, 0.8 Euro/mp. tel 0740908299.

etc...

Am selectat din primele 20 de anunţuri de pe evenimentul.ro, în varianta pe "cârtie" găsiţi mii de parcele şi moşii...numai în Iaşi, iar România e o ...balenă de ţară...

Anonim spunea...

nenea cora, hai ca nu tre' sa facem analiza semantica pe text ca sa ne dam seama. nu am calificarea necesara ca sa o fac cu argumente stiintifice (a se citi "n-am chef sa caut pe net", ca de dus capu' ma duce), dar e clar ca surpriza va fi a celor care sperau sa cumpere cu 60 ...

Anonim spunea...

http://www.wall-street.ro/articol/Piete-de-capital/52449/Criza-3-000-de-angajati-ai-Mechel-Targoviste-in-somaj-tehnic.html

dcg spunea...

Supriza o sa fie atunci cand unii din cei care sperau sa cumpere cu 60 000 se vor trezi ca nu se mai califica pentru credit.

Asta-i cea mai noua marota din imobiliare, e un horcait tip "mor dar mor cu tine de gat", e - daca vreti - capra vecinului editie 2008.

Dar, cum s-a explicat in nenumarate randuri, lucrurile nu stau chiar asa: vanzatorul poate sa mai scada pretul (ii sta in putinta, teoretic este capabil sa, exista aceasta posibilitate etc) in schimb cumparatorul nu poate sa ofere banii pe care nu-i are.. Deci, cand aveam doua situatii (una putin posibila vs una imposibila) care are probabilitatea cea mai mare de a se intampla? ;)

PS: si alta smecherie pe care au inceput sa o foloseasca agentii imobiliari este "am auzit ca o sa se dea in curand drumul la credite din nou, grabiti-va sa cumparati acum cat sunt preturile mici". Evident, ca sa functioneze trebuie ca interlocutorul sa indeplineasca doua conditii: sa fie prost ca noaptea si sa aiba bani cash :)

Anonim spunea...

@mr kiko
Nu pot sa nu iti dau dreptate, normal ca majoritatea poporului traieste cu telenovele,manele, Libertatea, seminte pe strada, in casa si la birou. Nu cred ca alte popoare sunt mai rasarite dar exista legi aplicate si posturile TV au si o responsabilitate.
Nu uita ca tot in Romania postul Discovery are o audienta record, muzica moderna sau de o calitate mai buna si filmele bune sunt downloadate la greu pe internet... nu cred ca suntem nici mai prosti, nici mai rasariti ca altii.
Stii ce imi zicea un german, nascut in Romania? Ca banul educa, ca cu cat mai multi oameni vor avea bani cu atat mai multi vor avea acces la cultura si educatie ( nu se referea la muzica clasica si la muzica electro, inlocuita la noi de manele).
Acum daca ii dam pe bautura si tigari, problema noastra.
Stii pana la urma a asculta muzica la maxim la 2 noaptea e nesimtire indiferent ca e clasica sau manea (din pacate mai mult manele auzi la maxim ca ceilalti de bine de rau au un minim bun simt).
Si nu cred ca e reprezentativ pentru poporul asta: " arunc cu banii", "am masini si femei".
Sau e?

Anonim spunea...

@canadianu
Pai daca e surpriza pentru cumparatori, ar trebui sa puna mana sa stanga macar 50% adica 30000 ban pe ban sa vada ce inseamna suma respectiva si apoi sa inteleaga ce inseamna credit de 100000.

Anonim spunea...

Uite ceva interesant despre popoarele latine:

http://tcc.itc.it/people/rocchi/fun/europe.html

belly spunea...

http://www.curierulnational.ro/Actualitate%20Companii/2008-11-06/ARAI%3A+Piata+imobiliara+din+Romania+nu+se+va+misca+pana+in+toamna+anului+viitor

belly spunea...

Ca sa vedeti de ce urasca bancile :)

http://www.curierulnational.ro/Finante%20Banci/2008-11-06/Si+sa+vrei%2C+credit+nu+mai+iei!

cezar spunea...

Cearsaful ala cu preturi pe care l-ai prezentat ar prezenta relevanta, draga Costele, daca
1. ar fi insotit de un punct de rferinta (adica aceleasi loturi sa fi avut preturi cerute mai mari intr-un oarecare timp trecut)
2. ar fi insotit de un mic studiu empiric (a se citi experiente personale) asupra interesului pe care l-ar prezenta pt. un eventual cumparator.

Ca un adagio, si acum sunt destule suprafete in Nord (Sos . Odaii, Corbeaca Tamas, Tunari etc.) unde nu se cer nici macar preturile minime ale zonelor respective, din motive de acces prost, lipsa utilitati, probleme juridice si de parcelare (a se vedea deschideri minuscule in raport cu adancimea terenului, asa ca trebuie cumparat si vecinul ca sa faci ceva colo), oferta superioara calitativ care sa fie relevanta pt. cumparatorul final (adica loturi duble ca pret INSA gata de construire si pozitionate satisfacator). Cu alte cuvinte, indiferent de conditiile particulare ale pietei, pur si simplu exista intotdeauna pamant care nu valoreaza mare lucru.

AristotelCostel spunea...

@cezar

"Cu alte cuvinte, indiferent de conditiile particulare ale pietei, pur si simplu exista intotdeauna pamant care nu valoreaza mare lucru."

Exact textul imobiliarilor din urmă cu un an. Pământul e limitat!!!

nestor spunea...

"muzica moderna sau de o calitate mai buna si filmele bune sunt downloadate la greu pe internet"

Cred ca vrei sa spui furate de pe internet.

cezar spunea...

Da, mereu pamantulul util e limitat, ca altfel bucurestenii si-ar face case si in Stilpu, sau in Bragadiru planul 3, langa furnal. Nu prea e cazul, cu exceptia anumitor excentrici.

AristotelCostel spunea...

Iarăşi miştocăreală la spartul târgului...fraierii în schimb bagă bani în anunţuri ...şi speră.

belly spunea...

Nu comenteaza nimeni faza cu DAE de la banci? In toate bancile respective, nici un angajat nu stia sa zica de ce DAE e asa de mare (sau unul din ei a zis "DAE nu conteaza") :))

dcg spunea...

Belly,

referitor la linkul tau:
http://www.curierulnational.ro/Finante%20Banci/2008-11-06/Si+sa+vrei%2C+credit+nu+mai+iei!

voi cita din cineva de pe CG. Ii dau cuvantul:

articolul e praf. pentru ca nu ia in calcul dobanda variabila. care se aplica atat creditelor actuale cat si celor din trecut. adica autorul articolului ne spune cat era garsoniera acu' nush'cat timp si cat ar trebui platit la banca la nivelul dobanzilor de atunci, si compara cu pretul actual al garsonierelor si cat ai de rambursat la banca la nivelul dobanzilor de acum, uitand ca si pentru garsonierele vechi suma finala de rambursat se modifica datorita dobanzilor actuale manipulare ieftina

Manipulare grosiera, intr-adevar.

constantin spunea...

@cristi dimofte

Daca in contract scrie ca dobanda este EURIBOR+x%luna si x e fixat de contract atunci nu e chiar manipulare.
Exista insa si contracte in care x nu este precizat clar.

belly spunea...

http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-5069904-criza-financiara-loveste-bistrita-dau-oameni-afara-ceri-comenzi.htm

belly spunea...

@Cristi Dimofte

Eu am pus linkul pentru a va arata (dar presupun ca stiati deja) faptul ca banca nu te anunta care sunt toate dobanzile si comisioanele practicate.

Poti sa imi dai linkul de unde e "citatul" acela? Nu cred ca e comentariu la articolul dat de mine.

belly spunea...

parerea mea este urmatoarea:

De ce naiba bancile se lauda cu credite care au dobanzi FIXE si variabile, atata timp cat dupa 1 an dobanda fixa devine variabila?
In afara faptului ca bancile au tinut sa puna un "jug" cat mai mare pe oameni.

dcg spunea...

adrian_s,

"Exista insa si contracte in care x nu este precizat clar."

Majoritatea bancilor fac trimitere in contract la "conditiile de politica generala ale bancii" (unde se specifica ca banca este un organism foarte elastic care se adapteaza pietei financiare bla bla bla bla). In acest moment x este neclar, variabil si crescator departe de el notiune de "constanta".

Cu asta sper ca am raspuns tuturor.

belly spunea...

Cristi, nemultumirea mea este urmatoarea:

Teoretic dobanda fixa, ramane aceeasi pe toata perioada contractului, insa e mai mare. Astfel tu nu vei fi afectat de crize.

Dobanda variabila, este mai mica (considerabil mai mica) decat cea fixa, insa esti afectat de fluctuatiile pietei (crize, etc).

Momentan in Romania toate bancile practica dobanda variabila, insa in toate contractele si publicitatile ii zic ca e dobanda fixa.........
Asta e nemultumirea mea. :)

Anonim spunea...

@nestor
Da, mai, furata! Cum zici tu.
Suntem un neam de hoti, furam inclusiv cultura.
Auzi, dar occidentalii aia de dau buzna in Asia sa cumpere piraterii cu ce sunt mai buni?
Cred ca am muzica mp3 pentru uz personal in valoare de 100.000 de euro. O casa! Ce zici de asta? Mi-as fi permis vreodata sa ascult atata muzica fara piraterii?
Stii foarte bine ca toate casele de discuri tin umflate preturile. Uite si bula intelectuala!

Anonim spunea...

Hai sa va spun una frumoasa. La creditul ipotecar de 30000 E pe care il am cu BCR pentru apartamentul luat prin ANL am specificat in contract ca dobanda este EURIBOR + 5,5 %. Deci singurul factor care imi poate creste dobanda este EURIBORUL.

Partea si mai frumoasa este ca dupa 2 ani m-am trezit de la banca cu un act aditional in care precizeaza ca noua dobanda va fi EURIBOR + 3,5 %. Adica practic mi-au redus dobanda. Pana acum am auzit doar de oameni care se plang de crestere. Iata ca eu beneficiez de o reducere.
Din acest moment banca nu mai poate creste acel x decat cu acordul meu (adica prin alt act aditional). Cu scaderea am fost de acord, dar cu cresterea nu voi fi.
Din momentul contractarii creditului EURIBORUL a crescut cam cu 1,5%, deci per total dobanda e doar cu 0,5 mai mica. Oricum e de apreciat ca banca a cedat de la sine 2 procente de dobanda si sincer nu inteleg alt motiv decat acela de a ma pastra ca si client (adica sa nu ma tenteze vreo refinantare).

belly spunea...

nenea cora. dar banca nu ti-a introdus nici un alt comision?
Dar DAE nu a evoluat?
Daca e cum zici tu, te rog sa imi zici banca ca o sa am nevoie de credit :)

Anonim spunea...

@belly
Sigur ca nu mi-a introdus nici un alt comision. Si rata a scazut putin intr-adevar.
Cand am facut creditul am platit doar analiza dosarului parca vreo 30 E. Asigurarea de viata gratuita. Si mai platesc un comision de gestiune lunar de 5 E, asta fiind precizat in contract de la inceput.
E vorba de sucursala BCR de pe B-dul. Timisoara.

cezar spunea...

Si, belly, ai grija sa nu fie doar publicitate inselatoare, ca iar te 'enervezi' :))

cezar spunea...

Uite si o banca 'buna'!

belly spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
belly spunea...

Multumesc.
O sa ma duc sapt viit la un sediu BCR sa imi faca cateva simulari.

Anonim spunea...

Ma doare la basca de cum calculeaza ei DAE. Important e sa citesti contractul inainte sa-l semnezi si sa vezi ce comisioane sunt precizate. Apoi DOBANDA e cea mai importanta. Adica cel mai bine e sa fie o marja fixa peste EURIBOR. In rest sunt vrajeli de luat ochii la fraieri (dobanda fixa, dobanda variabila dupa muschii bancii).
A si am uitat mai e un comision de plata anticipata de 2% in primii 3 ani si de 1% apoi. Dar nu e mare deranj pentru ca la 30000 returnati in avans inseamna 300 E.

constantin spunea...

@nenea cora

yep, mai bine de atat nu se putea explica situatinea :-)

Anonim spunea...

Imi aduc aminte de niste banci. Era plin de fluturasi cu credite cu dobanda 0. Mai sa fie. Dar in contract te trezeai ca e scris mic un comision de gestiune lunar de 2% din sold care practic face cat o dobanda de 24% pe an. Da cum sunt destui care nu stiu sa citeasca un document, afacerea merge. Mama si ce incantati erau unii de oferta. Le explicam cu comisionul dar ei ca nu si nu.

ionut spunea...

nestor

"nestor spunea...
"muzica moderna sau de o calitate mai buna si filmele bune sunt downloadate la greu pe internet"

Cred ca vrei sa spui furate de pe internet"

Nestor, tu ai o problema. Spune tu sincer acum, ca toata muzica si filmele pe care le detii sunt cumparate 100%(de la magazine specializate).
Nu sunt furate de pe internet, nestore, ca nu toata lumea e hacker sa "sparga" site-urile cu muzica si filme...se iau gratuit de pe net.

ionut spunea...

belly

"Multumesc.
O sa ma duc sapt viit la un sediu BCR sa imi faca cateva simulari."

Du-te, dar nu uita: asteapta-te sa fi dezamagit. Adica, pune raul in fata intotdeauna, si vei trece mai usor peste dezamagiri.
Sa ne povestesti si noua experienta...

Anonim spunea...

@belly (@ionut)
Ce spun eu e oferta de acum mai bine de 2 ani asa ca e posibil ca acum datele problemei sa fie schimbate, mai ales de cand cu turbulentele astea.

Anonim spunea...

@nestor
@all

Uite ca sa fii fericit, romani adevarati:
http://www.gaozari.com/

cezar spunea...

Tare cearta cu muzica si filmele luate 'de pe net'. Unu incepe imprudent cum ca prostiile astea media sunt de fapt furate, altul zice ca de fapt nu sunt furate, doar descarcate ...gratuit :)), si-l atentioneaza pe primul sa-si faca un control de moralitate propriu, ca doar si el profita de pirateria...gratuita de pe net, si toate astea frate oftopic rau de tot.
Mai bine se observa altceva,mai on topic,de pilda, ca desi oferta de inchiriere pe apart. Bucuresti a crescut cu procente formate din 2 cifre, au crescut si preturile chiriilor (2, 10 si 13 la suta, corespunzatoare numarului de camere).
Saracu' Manole ! Poate el sa propuna x subiecte de discutie, invariabil se ajunge la criticarea comportamentelor individuale. Oameni maturi frate !

olandezu spunea...

@ aristotelcostel

"Avem exemple de fazani care şi-au luat zborul...olandezu..."

Costele , exemplul asta al tau e la fel de valid ca si exemplele pe care le dai pt. a ilustra scaderea pietei imobiliare :-)))

Te-ai prins ? Sau e prea subtila poanta mea ? :-)

Oricum sunt flatat ca mi-ai remarcat absenta !

Seara buna !

olandezu spunea...

@all

Cine a auzit expresia "there is no free lunch" sa ridice 2 degete, sa se scoale in picioare si sa o explice clasei . :-)

Pt. ajutor puteti folosi materialul atasat !

http://www.cotidianul.ro/o_garsoniera_pe_credit_a_ajuns_200_000_de_euro-63448.html

Lectura placuta ! Ce nu intelegi intrebati !

Seara buna "a todos " (cum spun astia pe aici) !

olandezu spunea...

@ canadianu


"si cu toate acestea, nu stiu de ce ma simt "deasupra" olandezului"

O fi din cauza latitudinii ?...
;-)

AristotelCostel spunea...

@olandezu

"Ce nu intelegi intrebati ! "

Valoarea ta a fost determinată cu mult timp în urmă!

Articolul lui Buscu e bestial! E pe nivelul tău!

Terenurile alea, frate, dacă-nţălegi, nu valorează ni'ca, dar să dădea şî mai scumpe! Ca-s mă creadă şî cezar mă hadresez la harhiva Evenimentul!

Anonim spunea...

Olandezule, ti-a revenit graiul ?
Te mai intrebam odata? Se poate sub 1400 E/ mp util si sa iesi si cu ceva profit ?
Poate refaci analiza ta elaborioasa de acum cateva luni in actualele conditii de pe piata (si ma refer la pretul terenurilor, materialelor de constructie si al fortei munca).

In rest observ ca esti foarte subtil si mai succint.

olandezu spunea...

@nenea cora

"Se poate sub 1400 E/ mp util si sa iesi si cu ceva profit ?"

Incep sa vad intrebari de calitate !!! Sunt placut surprins ! (no joke aici).

Raspuns sec : acum nu ! Daca insa niste chestii structurale se mai schimba (nu ma repet care , le stiti voi) atunci e posibil sa vezi si sub 1400 E/mp.
Pana una alta in curand veti muta tunurile de pe dezvoltatorii onerosi pe bancile ticaloase ...sau pe ambele categorii. Chiar nu e nimeni pe lumea asta sa aiba grija si de "instalatorul" roman ? :-))
Se pare ca nu ! Toti care ar putea avea grija de el sunt ocupati cu criza !
Salutari !

Anonim spunea...

Am verificat pe net. Din OCT pana azi euriboru la 12m a scazut cu 0,5 procente iar azi BCE a mai redus dobanda cu putin. Deci imi va mai scadea putin rata. Si totusi de ce la cei cu dobanda variabila la euro dobanda se duce la cer ? Tepe si iar tepe. Cand vorbeam de banci capcane nu glumeam (si aici intra toate grecestile si millenium si alte balarii).

AristotelCostel spunea...

@olandezu

Decât să apelezi la instalator, mai bine îţi tragi vreo 4-5 valize cu scule, iei şi "obectele" de vreo 5 ori mai multe decât crezi că ai avea nevoie, îţi sacrifici 2-3 ore în weekend şi ieşi la jumătate cu cheltuielile.

Fă acum legătura cu ...regia proprie!

cezar spunea...

Desi canadianu' este el mai rudimentar ortoepic, semantic si intelectual, cred ca este superior moral olandezului.

Aristotele, construieste in 2,3 ore de weekend un cotet de 250 mp pentru pasari si vezi cat iti ia.
Cu siguranta nu te mai vedem pe aici o vreme. Macar bataturile din palma vor fi de la munca.
Acuma transforma cotetul in casa de locuit bipezi si estimeaza efortul suplimentar.
Hmm, parca te vedem la rand la 'porci', ca sa-ti ramana si timp de 'online'.

AristotelCostel spunea...

@cezar

Am vorbit de instalator! Mi se umple sufletul de bucurie, când mi se oferă ocazia a câştiga virtual la mine acasă o sută-două de lei pe oră!

Legat de coteţ, cred că aş înlocui dezvoltatorul şi şeful şefului de echipă. Cel mult ...aş începe să vorbesc mai urât.

Anonim spunea...

duzilor (asta e un cuvant inventat de mine, e pluralul in romana al singularului "dude" din engleza), olandezu se referea la echivalentul rromanesc al lui Joe the plumber. stiti voi, taxe, impozite, etc. si tot ce decurge de aici
oare Ion instalatorul rroman si-a platit toate impozitele anu trecut ? :D

adrian spunea...

olandezu,
bine ca (ti-) ai revenit. Cateva intrebari scurte.

1. garsoniera altfel decat pe credit nu exista? daca nu atunci de ce? daca da atunci de ce?

2. Din matematica: cand garsoniera va ajunge 12.500 Euro (dau un exemplu nu cu paru'), cumparata tot prin credit cam cat crezi ca ma va costa. Daca da atunci de ce? daca nu atunci de ce?

constantin spunea...

un articol interesant:
http://www.evz.ro/articole/
detalii-articol/827173/
Criza-mondiala-face-primii-someri-
in-Romania/

adrian spunea...

@ olandezu,


Inca ceva ce mi-a atras atentia si nu am discutat:

"There is no free lunch"...si nici pretul caselor nu creste fara oprire.

cred ca mai degraba in conditiile actuale ar trebui sa mai deschideti cartea si la lectia cu aterizarea:

"There is no soft landing"...cel putin nu la 1400Euro/m^2

ionut spunea...

cezar

"Mai bine se observa altceva,mai on topic,de pilda, ca desi oferta de inchiriere pe apart. Bucuresti a crescut cu procente formate din 2 cifre, au crescut si preturile chiriilor (2, 10 si 13 la suta, corespunzatoare numarului de camere)."

Asa si? Tie ti se pare chestia asta perfect normala sau cum?
Iar asta tine sau nu de comportament?( de data asta de turma nu individual).

cezar spunea...

Ionut,
Se intampla, e real, nu tine de analisti. Vreau sa vad ca acest trend al toamnei este fie contestat, fie acceptat ca atare.
DAR daca este acceptat,atunci sa fie asimilat ca atare, iar te(r)oreticienii (printre altele) ai scaderii chiriilor, preturilor la obloane etc sa IL ia in calcul cand se mai raporteaza la fenomen.
Ce zici, sunt sanse ?

ionut spunea...

olandezu

"Cine a auzit expresia "there is no free lunch" sa ridice 2 degete, sa se scoale in picioare si sa o explice clasei . :-)

Pt. ajutor puteti folosi materialul atasat !

http://www.cotidianul.ro/o_garsoniera_pe_credit_a_ajuns_200_000_de_euro-63448.html"

Tu iar ai inteles pe dos articolul? Concluzia e in titlu:


"În ciuda faptului că PRETURILE LOCUINTELOR AU SCAZUT CU 30% în ultimul an, achiziţionarea unei locuinţe pe credit e mult mai costisitoare decât în august 2007."

Dupa mintea ta cresterea costului creditului, va duce la cresterea preturilor locuintelor?
Bravo nene, nu te dezminti deloc, inca o "perla"!!

ionut spunea...

cezar

"Ionut,
Se intampla, e real, nu tine de analisti. Vreau sa vad ca acest trend al toamnei este fie contestat, fie acceptat ca atare.
DAR daca este acceptat,atunci sa fie asimilat ca atare, iar te(r)oreticienii (printre altele) ai scaderii chiriilor, preturilor la obloane etc sa IL ia in calcul cand se mai raporteaza la fenomen.
Ce zici, sunt sanse ?"


Cand acum 1 an si ceva(cativa nebuni) spuneam ca piata imobiliara se va prabusi si "trendul" se va inversa( eu personal sustin chestia asta de prin 2006), restul se uita la noi ca la martieni.
Fenomenul cresterii chiriilor este tot conjunctural si are la baza aceeasi componenta psihologica de "denial". "Spalarea creierelor" a fost un fenomen atat de concertat ani de-a randul, incat revenirea la normal dureaza (din pacate) mai mult decat ar fi fost de dorit. Prelungirea acestei faze de "denial" nu este insa in beneficiul proprietarilor!
In conditiile actuale ale pietei, sa cresti pretul chiriei inseamna, paradoxal, sa-ti maresti pierderile.

ionut spunea...

cezar

Ma crezi sau nu, "chiriasii mei" au avut parte de o surpriza placuta luna asta cand i-am anuntat ca anul viitor vor plati cu 10% mai putin.

cezar spunea...

Si ei n-au negociat nimic, nimic ?
Macar o crestere de 5 la suta,acolo ?! :))

Anonim spunea...

duminica 9 noiembrie la 22:05 la antena3 emisiunea reporter special va avea tema zoothenica (despre porci) :D

Anonim spunea...

un link despre documentar
alt link despre documentar

elzorab spunea...

cam asta va fi tabloul general ce va descrie situatia din urmatorii 5-10 ani.

Între nostalgia comunismului şi ratele de la bancă

Acum, Susana Cristea, încă tânără, dar şomeră prima oară în viaţă, după 30 de ani de muncă, a ajuns să regrete vremea comunismului. Măcar atunci, zice ea, s-a ales cu un apartament pe care l-a cumpărat cu 50.000 de lei. „În Turda erau atâtea fabrici încă nu puteai să mergi pe stradă de câţi oameni erau. Acum nu mai e nimic şi nimic nu mai merge. În zilele astea nu mai sunt angajaţi nici măcar un sfert dintre locuitorii oraşului. Cei mai mulţi sunt şomeri sau au plecat la muncă în străinătate. Dacă aş fi mai tânără, poate aş pleca şi eu, dar nici în Italia sau în Spania nu mai merg lucrurile bine şi oamenii se întorc“, filosofează femeia.

Susana Cristea mai are o problemă. A luat un credit pentru nevoi personale, pe vremea când nu-şi făcea niciun fel de problemă, iar acum ajutorul de şomaj îi ajunge doar cât să plătească rata. Cum se va descurca? „Rămâne să trăim din salariul soţului meu şi, dacă nu ne ajunge, o să aşteptăm primăvara să mâncăm supă de ştevie. La 48 de ani e foarte greu să ajungi şomer într-un oraş fără viitor. Eu nu mai văd viitorul acestei zone unde nu se mai construieşte nimic“, a conchis Susana Cristea.

elzorab spunea...

incet incet, spaniolii lasa mandria la o parte si se revolta. e doar inceputul!


Muncitorii spanioli, dar şi imigranti, au mărşăluit cot la cot miercuri, 5 noiembrie, pe străzile Barcelonei pentru a protesta împotriva măsurilor de concediere adoptate de mai multe firme din Catalunya.

La manifestaţia convocată de principalele sindicate spaniole, UGT şi CC.OO au participat peste 10.000 de muncitori de la Nissan, Frigo, Seat, Pirelli şi alte firme.

Muncitorii au ieşit în stradă pentru a-şi apăra locurile de muncă în faţa măsurilor de concediere masivă adoptate de firmele din Catalunya, constrânse de criza economică.

Din totalul de 377.999 de şomeri de pe teritoriul Catalunyei în luna octombrie, 18% sunt imigranti, potrivit datelor de la Ministerul Muncii şi Protecţiei sociale.

cezar spunea...

Vai, dle Ding dong, mi se rupe inima dupa cum ti se rupe inima dupa "tabloul general ce va descrie situatia din urmatorii 5-10 ani.".
Diiiiing, dddddooong :))

olandezu spunea...

@ canadianu'

"olandezu se referea la echivalentul rromanesc al lui Joe the plumber. stiti voi, taxe, impozite, etc. si tot ce decurge de aici
oare Ion instalatorul rroman si-a platit toate impozitele anu trecut ? :D"

Multam canadiene ! Se pare ca iar am fost prea subtil ! Noroc cu tine !!! :-)
Asta cu taxele cred ca e o intrebare buna. As risca un raspuns care zice : da - pe alea de care stia si statu' ...Altfel sa sti ca asta cu economia "la gri" n-a fostinventata in Ro.

@ adrian

1. da exista da's rare. problema e insa ca cine are bani de o garsoniera prefera sa se imprumute de diferenta si sa mute direct la 2 camere. Scot din discutie garsoniere cumparate pt. amante sau copii de bani gata .

2. Pai cat o fi BUBORU su EURIBORU sau mai stiu eu cine atunci si evident in functie de perioada pe care iei creditu. cred ca poti calcula si singur, nu ? ...asta daca nu cumva visezi sa o iei din salariulpe o luna . :-)

Sincer n-am inteles ce vroiai sa sugerezi cu intrebarile .

Salutari

olandezu spunea...

@ionut

"Dupa mintea ta cresterea costului creditului, va duce la cresterea preturilor locuintelor?"

Noooo... Cand creditul e scump locuintele vor scadea ca pret din urmatoarele motive :

1. Accesul la finantare va fi mai usor pt. dezvoltator
2. Pragul minim de rentabilitate acceptat de dezvoltator al unui proiect in care sunt atrase surse imprumutate va scadea - datorita creditului scump
3. Vor fi astfel foarte multi dezvoltatori pe piata
4. Proiectele se vor vinde usor pt. ca vor fi si multi clienti pe piata care vor avea acces la credit iar creditul va fi ieftin
5. Oferta va fi f abundenta fiind atat de multi dezvoltatori incat se vor intrece in discount-uri
6. Creditul fiind scump va permite multor companii din industriile conexe ale materialelor de costructie sa se dezvolte si sa produca bunuri de calitate la preturi mici
7. In plus cand creditul e scump cu cat stai mai mult cu un proiect nevandut (desi nu va fi cazul - vezi puncte 1-4) cu atat acesta se ieftineste si va fi vandut pe mai putini bani cumparatorilor intarziati


Ionut , te rog, m-ai inteles gresit !!!! ;-)

O zi buna !

belly spunea...

Olandezule,

In primul rand, bine ai revenit.

In al doilea rand:
Sper ca nu esti destul de naiv ca sa crezi ca "scumpirea" creditelor nu este decat o "manevra" a bancilor pentru a nu mai imprumuta bani..

O sa isi revina si creditarea bancilor, vor intra pe niste norme si tarife mai "umane" (sau occidentale, compara ING din Belgia cu ING din RO, ca exemplu).

Iar dezvoltatorii nu or sa mai fie asa de multi din cauza ca in RO, stiti foarte bine, sunt multi "divelopari", sunt o gramada de oameni care si-au ipotecat 2-3 apartamente (toata familia :)) ) ca sa se apuce de construit blocuri si case (deoarece unele banci iti finantau 90% din proiect, cu 1 apartament de 2-3 camere reuseai sa faci rost de 1 milion EUR..........)

Mai tarziu un pic sper sa aflu niste detalii despre un nou cartier din MILITARI :)

belly spunea...

http://www.curierulnational.ro/Eveniment/2008-11-07/Colliers%3A+Normele+BNR+si+criza+de+capital+influenteaza+negativ+pretul+imobilelor

Hai ca se poate :)

toma spunea...

Referitor la chirii:
Septembrie: valul de studenti duce la cresterea cererii, ca in fiecare an.
Octombrie: perspectiva unui credit se indeparteaza din ce in ce in ce mai tare (se scumpeste), preturile se incapatineaza sa nu scada (pe masura asteptarilor).
Rezultat: multi din cei care planuiau sa cumpere, ori amina, ori se decid sa inchirieze.
Consecinta: chiriile cresc.
Nu pare corect?

AristotelCostel spunea...

@Olandezu

Îţi recomand "Dincolo de nori" a celor de la Holograf...în special:

"E lumea mea...e lumea, lumea, lumea, lumea, lumea...mea..."

Anonim spunea...

@all
Companiile de leasing se trezesc cu masinile in batatura si ei inca cresc dobanzile.
Sa-mi spuna si mie un finantist de ce cresc dobanzile atata timp cat Euribor scade. Eu inteleg ca Euribor e dobanda medie la care se fac imprumuturile pe piata europeana.

@olandezu
Scuteste-ne te rog cu aberatiile tale ! Ai o gandire incurcata ceva e speriat. Ai pierdut total directia.

Anonim spunea...

Si cu toata criza asta romanii o tin numai intr-o distractie. Caut si eu ceva de revelion dar totul e ocupat. Mai sunt si luat in ras ca m-am trezit tarziu. Probabil ca rezervarile s-au facut cand inca era denial. Si preturi tata nu gluma. Adica la 3 stele un all inclusive de la 800 E de caciula. Sa zici ca nu sunt bani. Poate la anul o sa fie mai liber.

Anonim spunea...

Legat de criza financiara. S-au inmultit in presa stirile cu fabrici care isi reduc productia, se inchid sau companii care fac restructurari. Si in toate domeniile: metalurgie, ciment, constructii, auto, sticla, servicii). Problema groasa va fi la anul cand bugetul Romaniei va fi 75 % din cel estimat si sa vezi atunci cerc vicios (stop investitii, mariri de salarii de 50% peste ochi, rate restante la banci, falimente dupa falimente).
Unda de soc se propaga. Dar unii sunt "dincolo de nori".

cezar spunea...

Tomo, e logic. Insa e imoral :))
Mai ales pentru proprietarul de ap. de inchiriat, care nu mai poate de grija chiriasilor sai si, cu x luni inainte, ii anunta deja pe acestia ca vor plati cu...fix 10 la suta mai putin.

Dutch man, vezi ca 'porcii' au destui bani cat sa nu fie afectati de scumpirea creditului, si , in plus, daca vor sa reziste pe piata, n-au decat sa-si bugeteze profituri de 20 la suta pe proiect care 'dureaza' 3-4 ani. Ai dracu ghertoi. Pai mor eu de grija lor frateeee.

cezar spunea...

Bugetul Romaniei, ori chiar marele PIB :))
Si chiar...75 la suta ? la o cresterea economica prognozata de B.M. si B.E.R.D. pe 09 de 4 la suta (cele mai pesismiste (variante de lucru).

PS . Cresterea ec. mai mica in 09 (decat in 08) nu inseamna, draga Cora, mai putini bani decat in 08.
Pentru ca etalonul este chiar 08, nu 2015.
Iti recomand (si eu) hitul trupei Holograf. Bravo Aristotele, ai umor lately.

PS2. Cat despre distractia de Sarbatori, contractata pe 'denial', or sa-si muste buzele 'dupa'. Iar 'noi' vom fi foarte fericiti :))

AristotelCostel spunea...

@toma

Băieţii au stat în pom vara asta. Acum vine frigul şi decizia închirierii trebuia luată.

Ce joburi megaavantajoase "este" la Bucale în ultima vreme?

Şi articolele manipulatoare subliniază creşterea ofertei pe 2-3 camere. Ce ne facem că masa chiriaşilor se califică pentru 1...dacă se combină.

Am susţinut că tot răul e spre excelent, iar cocalarii doar forţează mâna norocului chior care a dat peste ei în ultimii ani.

Cloacele noi scoase la închiriat sunt, în general, pe şantiere durabile, iar preţurile nu sunt foarte atractive. Cum e să vrei să închiriezi o cloacă de 2 camere cu 700 Euro/lună şi s-o laşi goală cu lunile? Mai vorbim...

P.S. Chiriile astea fabulospirit de la cloacele noi sunt însoţite şi de nişte gingăşii de costuri cu întreţinerea.

Anonim spunea...

@ cezar
Ce crestere economica visezi. Eu sunt inginer si tu economist cred si ar trebui sa fi mai realist.
Pai cresterea economica e calculata dupa cat creste PIB-ul in lei (nu in euro). Si deci cresterea depinde de PIB nu PIB-ul de crestere. Mai pui ca sare si euro in aer. Si daca se inchid afacerile de unde se alimenteaza PIB-ul, din donatiile cefosilor imobiliari ?

Anonim spunea...

@cezar
Esti penibil de naiv. Ce crestere economica a prognozat BM sau BERD. Aia nu stiu pe unda sa scoata camasa dupa toate prognozele de crestere la cer si tu ii dai exemplu. Lasa-neeeeeeeeee !

nestor spunea...

Deocamdata Manole a pierdut pariul pe jumatate, cel cu scaderea chiriilor in toamna lui 2008. Ramane de vazut cum va evolua situatia pana in toamna lui 2009. Altfel, Toma a explicat cat se poate de simplu ceea ce era logic ca se va intampla. Desigur, cand am spus-o noi acum cateva luni am fost acuzati ca aberam.

Anonim spunea...

@ costel
Ma bate gandu sa fac o afacere. Cresterea fazanilor e foarte profitabila. Tragi cu tunu dupa ei dar se inmultesc de n-ai pomenit.

Cand aud stiri cu crestere economica pe 2009 ma prapadesc de ras. Ministrii stiu prea bine ce o sa urmeze in 2009 dar cum sa zica adevarul, mai ales inainte de alegeri. Lasa ca fazanii ciugulesc.

Anonim spunea...

olandezule, deci no matter what, preturile creste
e eftin creditu - mai multi ghiortzai se califica, hence cerere mai mare, hence preturi mai mari
e scump creditu - porcii nu mai au bani de construit, hence scade oferta, hence preturi mai mari
scuzati-mi romgleza, vreau sa dau motive cuiva sa se ia in gura cu mine :D

Tufis spunea...

Fata de salturile de 30% across the board din fiecare toamna de pana acum, manole n-a pierdut niciun pariu.

Si presiunea mare pe chirii e de la tembelii de angajati ghiseu-level de la banci, de la cei care introduc date full time, de la dobitoacele care "estem secretare in bucuresti, ce stieti voi?". Corect, astia sunt mai rezistenti, caliti inca de-acasa cu stevie, dar sunt absolut dependenti de niste bani de la parinti. Care nu mai vor veni.

Tufis spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

@nestor
Ce pariu a pierdut Manole ? Iar va imbatati cu apa rece ?
Vroiai sa-ti prognozeze cu eroare de +/-2% ? Voi care ridicati imobiliarele la cer mai aveti tupeu sa-l criticati. Mai bine va ascundeti ingaura de sarpe sau ridicati basca si recunoasteti realitatea.

belly spunea...

nestor
Daca tii bine minte si eu unul am zis ca nu cred ca chiriile vor scade (cel putin nu cu mult).

Insa daca te uiti dupa chirii vei vedea ca proprietarii au inceput sa mai lase din pretentii (unii chiar au si "nesimtirea" de mai negocia pretul, iar unii au mai micsorat si "avansul").
Este normal ca pretul chiriilor sa nu fie in scadere dramatica cum e cel de la vanzari, deoarece sa marit presiunea pe inchirieri.
Insa proprietarii au mai primit si unele lovituri: Speranta lor ca vin studentii cu bani a fost pe jumatate indeplinita: Studentii au venit cu bani de chirie, insa doar pe jumatate si astfel au inceput sa faca din apartamente mici camine. Adica s-au bagat cate 1-2 pe camera.....
Si uite asa incep si chiriile sa fie mai "umane"...
Sunt curios ce se va intampla cu chiriile peste 6 luni :)

Anonim spunea...

Radu Ghetea: viitorul creditelor e mediul rural. Doamne si cand te gandesti ca are o pozitie inalta. Mai ca imi vine pofta sa ma fac si eu "meneger".

nestor spunea...

Realitatea fiind care: ca a ajuns 20 000 de euro o garsoniera si 150 de euro pe luna chiria?

AristotelCostel spunea...

@nestor

Realitatea fiind că strângi din fese...până-ţi dai drumul.

nestor spunea...

Nu cred ca este locul potrivit sa dezbatem fanteziile tale erotice.

cezar spunea...

Da, suntem in luna a 11-a, si chiriile au crescut cu o cifra sau 2 pe toate segmentele. Clar ?
M-am intrebat eu mai inainte daca sunteti in stare sa priviti prezentul. Si eu am pierdut pariul :))

belly spunea...

Costele, hai ca ti-a ziso nestor :))

1-0 pt nestor ;)

Nestor ai partial dreptate, inca nu s-a ajuns la preturile pe care le-ai zis, insa uitate pe graficul balonului si vei vedea ca tocmai ce am iesit din "return to normal" :)

belly spunea...

Cezar, unde au crescut chiriile?
Ca eu vad aceleasi preturi ca cele din toamna trecuta......

cezar spunea...

Nestor, fantezia de capatai a dlui Aristotel nu se leaga de femei, ca, de, ci mai degraba de falimentele unora care au ce sa piarda. Si omul are rabdare, trebuie sa recunosti.

AristotelCostel spunea...

@nestor

Eu m-am referit concret la eventualii "studenţi" sau debutanţi în ale "carierei profesionale" care închiriază cloace la preţurile "vehiculate".

Cu toţii ştim ce frumos e în România şi cum domnii porci de dezvoltatori n-au nicio legătură cu agenţiile care au bătut darabana venirii studenţilor încă din FEBRUARIE!!!

E o situaţie artificială de scurtă durată care merită urmărită cu greaţă până se rupe "echilibrul".

Nu vreţi să pricepeţi sau vă place să va amăgiţi că o corecţie nu apare datorită deşteptării cuiva, ci pentru că se rupe pisicu'.
Se termină mălaiul, se iau decizii dure...şi gata

nestor spunea...

Studentii si debutantii nu au nici o legatura cu dezvoltatorii sau cu blocurile noi construite.
Din punctul meu de vedere, apartamentele noi sunt din prima descalificate pe piata chiriilor, odata din cauza pozitiei destul de proaste, si doi, din cauza preturilor foarte mari cerute pentru intretinere.
Nu stiu daca se iluziona cineva cu gandul la venirea studentilor chiriasi, cei care inchiriaza apartamente noi viseaza mai degraba la expati, pentru ca in acceptiunea multora apartament nou egal super lux.

AristotelCostel spunea...

@nestor

Mi-am amintit de paştele mamei tale. Anul trecut a început prima zgâlţâială a chiriilor în Bucale pe fondul deprecierii leului, în lunile cu cheltuieli interesante datorate GIGACALORIILOR.

Au acceptat mulţi proprietari chiriile în lei din lunile anterioare? Îhîîî

Oare ce se va întâmpla acum?

Dragă nestor din ţara cu magnaţi, e 7 Noiembrie şi ştabii din blocurile gri nu permit încă utilizarea ...agentului termic.

România e măcinată de viroze respiratorii şi nimeni nu-şi bate capul că românii trăiesc în peşteri mucegăite!

Anonim spunea...

@ costele
Nu s-a prins nestor de faza cu abtinerea de la nevoile fiziologice pentru ca inca e sedat de marote si viseaza vacute mov. Se va trezi in curand si nu de buna voie ci din cauze de socuri hipotermice si atunci va observa ca are izmenele maro.

cezar spunea...

Coldwell Banker.
Pe spatiile de birouri chiar au crescut cu 15 la suta.
Aaaa, aia sunt niste '(p)orci'.

PS. Uita-te la procentele exacte date mai sus.

Dealtfel, baieti, si daca ar scadea preturile la habitat in Buc., scaderea asta ar trebui sa fie substantiala pentru a usura starea actuala a romanului salariat. Adica ce folos ca in Sebastian pe Dumbrava Noua locuiesti cu 300 pe luna, in loc de 350. Pentru a face diferenta, e nevoie de injumatatirea costului asta.
Cu alte cuvinte, si daca 'scade', pai trebuie sa se duca la fund rau de tot pentru a-i pasa cuiva in mod eficient.
Vedeti cumva 150 de euro lunar pt. 40 mp ?
Aristotel, asteptam noi metafore din partea ta.
Cora, nu uita de drobul cu sare, ia spune-ne ce se mai prabuseste, ca tot habar n-au pe ce lume traiesc fleacuri de institutii gen B.M. sau F.M.I. In plus, esti inginer economist :)

nestor spunea...

Nu stiu cum e prin dulcele targ dar in Bucuresti este caldura de vreo doua saptamani. Oricum, intre timp s-au inventat aparate de aer conditionat sau calorifere electrice.

AristotelCostel spunea...

@nestor

Eşti drăguţ rău!
Apartamentele închiriate sunt "dotate cu di toate".

Anonim spunea...

@cezar
Tu nu vezi bula imobiliara, ce sa ma mai astept sa vezi bula economica antrenata de credite.

nestor spunea...

Un calorifer electric costa incredibila suma de 100 RON.

mobutu spunea...

toma spunea...
Referitor la chirii:
Septembrie: valul de studenti duce la cresterea cererii, ca in fiecare an.
Octombrie: perspectiva unui credit se indeparteaza din ce in ce in ce mai tare (se scumpeste), preturile se incapatineaza sa nu scada (pe masura asteptarilor).
Rezultat: multi din cei care planuiau sa cumpere, ori amina, ori se decid sa inchirieze.
Consecinta: chiriile cresc.
Nu pare corect?


Pai nu prea pare corect din cauza afirmatiei "multi din cei care planuiau sa cumpere".
Care sunt ăia "multi"?
Alta marota, nimic mai mult.
Acceptati odata ca s-a cam terminat cu multimea imensa a cumparatorilor (vesnica cerere goliat).

Asa ca rationamentul tau pică.

dcg spunea...

Olandezu

Referitor la articolul spre care ai pus link si de care ai facut caz:

http://www.cotidianul.ro/o_garsoniera_pe_credit_a_ajuns_200_000_de_euro-63448.html

Articolul este o manipulare care nu poate prinde decat la spalatorese. De altfel pacaleala este data in vileag inca de la comentariul nr 5. Luam cu copy / paste:

Draga autorule, nu acastea sunt sumele pecare trebuie sa le returnezi in cazul unui credit ipotecar, ele sunt mult mai mari. Dobanda pe care ai luat-o in calcul este dobanda promotionala, fixa in primul an. Intamplator am un credit ipotecar la BCR in valoare de 60.000 EURO pe 25 de ani (din fericire e pt un apartament cu 3 camere, nu pt o garsoniera), iar rata a fost aproximativ cat spui tu doar in primul an. Acum este un pic peste 600 EURO, deci suma care se returneaza este mai mult decat triplul sumei imprumutate. Mai documentati-va si voi cand scrieti un articol, nu luati de bune minciunile debitate de banci!"

Adica autorul ia dobanda promotionala de anul trecut (care deja a expirat anul asta) si o trece fara sa clipeasca prin urmatorii 30 de ani. Si o compara cu situatia actuala cand fazanii nu mai au dreptul la pacaleala promotionala pentru primul an.

belly spunea...

Nestor, unde pana mea e caldura de 2 saptamani? Io stau la Costin Georgian si nu am caldura. Am avut "caldura" timp de 2 zile, dar caloriferele erau atat de "calde" incat mai aveam putin si ardeam contoarul de curent electric :)

dcg spunea...

Ca sa nu mai spunem nimic de titlul tendentios (garsoniera de 200.000EUR) care in articol scade la 178.000EUR.

Anonim spunea...

@cezar

"Coldwell Banker.
Pe spatiile de birouri chiar au crescut cu 15 la suta.
Aaaa, aia sunt niste '(p)orci'.
PS. Uita-te la procentele exacte date mai sus."

Tu mai crezi in povesti cu zane ?

PS: Mai ai clienti pe sala sau li s-a spart bula ?

AristotelCostel spunea...

@nestor

"Un calorifer electric costa incredibila suma de 100 RON."

"Să zâce în lumea cu diştepţi că chiriaşul nu-şi hodorogeşte şălele ca să stea cu chirii, ci îi de-ajuns sî dea bani ca să aibă di tăti!"

Concept complet eronat în România.

mobutu spunea...

nestor spunea...
Un calorifer electric costa incredibila suma de 100 RON.

Nu-i adevarat, trebuie vorbit de TCO, asa ca mai baga ...
Sau costa 100 lei da' numai daca stai si te uiti la el, fara sa-l bagi in priza ... nu-i asa ca arata frumos, stralucitor caloriferul?

belly spunea...

Mobutu, Toma are partial dreptate.

Renumita CERERE (solvabila sau nesolvabila) trebuie sa locuiasca undeva, iar faptul ca pana si cererea solvabila, care era destul de mica, s-a evaporat inseamna ca oamenii respectivi trebuie sa locuiasca undeva, de aici inseamna ca presiunea pe chirii inca se mentine. Nu mai este la fel de mare cum era inainte, insa este destul de ridicata.
Inca sunt multi proprietari care nu isi baga apartamentele in chirie, asteptand sa le vanda. De-abia in momentul in care vor vedea ca nu pot sa le vanda si or sa prefere sa le bage la inchiriere atunci va mai scadea presiunea.

Florian Popa spunea...

nestor, 1 IQ??

Anonim spunea...

@ nestor
Daca tie ti se pare confort incalzirea cu calorifer de ce sa nu te cred ca te califici la un credit de 100k pentru fazani.

E ceva de genu cald la cap si gheata la picioare. Ca sa gandesti limpede ar trebui sa stai cu capul in jos.

nestor spunea...

Belly, probabil ai nimerit intr-un bloc de economicosi.

AristotelCostel spunea...

@belly

Solvabilii eliberează cloace dacă renunţă la chirie.

Dacă nu renunţă solvabilii la chirie, fazanii speră la statutul de cocalar şi măresc oferta de cloace.

mobutu spunea...

belly, eu nu cred ca asa zisa "cerere" e mare. asta e.
Cred ca multi si-au rezolvat sau isi vor rezolva situatia.

anyway, mai vedem la anu'... insa daca le pui pe toate la cap situatia nu poate fi roz pentru Romania si romanii ei.

belly spunea...

Nestor, nu sunt intr-un bloc de economicosi. Toata zona are probleme.
Presupun ca stii ca se duc "lupte grele" intre ELCEN si RADET. Asta e motivul pentru care nu se da caldura, iar cea care se va da va fi minima.

AristotelCostel spunea...

Nu mă miră campaniile agenţiilor. Cu de-al de belly, se poate spune orice.

nestor spunea...

Belly, am sa reformulez: in zona de Bucuresti in care locuiesc eu avem caldura de acum 2 saptamani.
Core tocmai ne-a mai oferit un argument pretios pentru scaderea preturilor la apartamente: sunt incalzite prin calorifere.

belly spunea...

Aristotel. Tocmai asta e problema, ca solvabilii nu mai exista de circa 1 an, si astfel prefera inca chiria.

Mobutu, "cererea" este relativ ridicata (nu de ordinul sutelor de mii, dar este ridicata), iar numarul ofertelor de inchiriere este considerabil mai mica decat numarul ofertelor de vanzare. De asta am zis, ca in momentul in care proprietarii vor prefera sa bage in chirie se va mai echilibra cererea cu oferta.
Momenta, din pacate numarul apartamentelor scoase la inchiriere este mic. Toata lumea incearca sa isi vanda apartamentele, ca sa mai prinda si ei preturile astea nebune (am ajuns la concluzia ca proprietarii sunt constienti ca nu vor mai lua atatia bani pe apartamentele vechi).
Iar cu apartamentele noi e cam greu sa le bagi la inchiriat..

In orice caz, vom vedea "adevarul" in legatura cu chiriile de-abia in toamna lui 2009.

Sper totusi sa scada ca sa pot sa ma mut in chirie ;)

belly spunea...

aristotele, tu crezi ca eu sunt agent imobiliar sau vreun manipulant? :))

AristotelCostel spunea...

Olandezule, du-te...la Romexpo...e târg de case şi proprietăţi şi...am un pont pentru tine...intrarea e liberă!!!

nestor spunea...

Florian, ce semnifica IQ?

Anonim spunea...

Terminari cu marota presiunii pe chirii. Datorita crizei economice oamenii nu vor mai avea bani nici pentri chirii. Gata credite, gata economie infloritoare, gata chirii astronomice.

belly spunea...

Aristotel, am tot uitat sa iti zic ceva:

Iti multumesc. Datorita faptului ca la un comentariu de pe un ziar ai zis: "Cautati pe google Balonul Imobilar".
Eu am cautat si uitema ;)

Multumesc inca odata, m-a ajutat enorm acest blog precum si TOTI participantii la discutii.

Anonim spunea...

nestor spunea...
Florian, ce semnifica IQ?

@manole
Fa cumva si pune o proba eliminatorie la intrarea pe blog.

AristotelCostel spunea...

SPAM...la toată lumea...

Deoarece nu dorim sa va deranjam cu oferte comerciale nedorite, cerem
acordul Dvs. pentru a va trimite cateva oferte de Teren Construibil situate in zona Vatra Dornei. Terenurile au suprafete cuprinse intre 1000mp si 4,5Ha, deschideri generoase, utilitati pe teren, Preturi avantajoase,incepand cu 3E mp

Daca sunteti interesati(sau o cunostinta ) va rugam sa ne raspundeti cu un reply si veti
primi de la noi o oferta complet detaliata cu o suprafata de teren cat
mai apropiata de nevoia Dvs.
De mentionat ca toate ofertele sunt pe Persoana Fizica

O zi cat mai buna,
Claudiu 0753310138

belly spunea...

nenea cora.
Presiune pe chirii exista. Nu este foarte mare, insa exista.
Mi se pare o naivitate sa crezi ca nu exista.
Ca un mic experiment (eu il fac o data pe luna) incearca sa iti gasesti chirie prin intermediul internetului.

Sunt constient ca, chiriile vor scade (sau in cel mai rau caz vor stagna), insa sa nu va asteptati sa scaderi la fel de mari ca la apartamente.
Eu acest lucru am subliniat. Nu am zis ca preturile vor creste. Doar am argumentat cu parerile mele.

Anonim spunea...

MEDIAFAX:
"Preşedintele Traian Băsescu, a declarat, astăzi, înainte de plecarea la Bruxelles, că România nu va rămâne în afara efectelor crizei mondiale, dar că dispune de resursele necesare pentru depăşirea ei."

Sper sa nu spuna asta si la Bruxelles ca o sa se prapadeasca aia de ras.

cezar spunea...

Opa, Artistotel a intrat in lumea reala, deja da cifre concrete si locatii precise :))
Da, sunt de acord ca Vatra Dornei a scazut putin in ultima vreme. Dar tot va deveni zona relevanta pentru investitoti in 100 ani.

Anonim spunea...

@belly
Presiunea pe chirii a fost atunci cand s-a umflat balonul. O sa revenim la presiunea atmosferica dupa sarbatori. Deocamdata balonul fasaie puternic si cu toate ca unii mai sufla in el de le-au iesit ochii o lege a fizicii li se opune si anume ENTROPIA.
Cu vulcanizarea nu mai merge ca e ditamai gauroiu.

Anonim spunea...

@ cezare
Muhaha. Iti faci planuri pe 100 de ani ? Te gandesti la copii sau vrei sa iti iei averea pe lumea cealalta ? Muhaha. Sau poate datoriile.

AristotelCostel spunea...

@cora

M-a luat în ...balon.
Ce-i aia Vatra Dornei...să vezi la Romexpo cum se calcă bucaleştenii în picioare pentru ultimele bucăţi de teren rămase în jurul Bucaleştiului.

cezar spunea...

Vezi, Aristotel a inteles.
Manole, baga si tu un test de IQ la intrarea pe blog.

Anonim spunea...

Mai era unu Zilisteanu care spunea ca preturile se aseaza dar isi vor reveni intr-un viitor apropiat dar nu se stie cand. Cezar i-a refacut orizontul de timp: 100 de ani.
Deja rad cu lacrimi.
Ma gandesc la a 100-a editie a targului imobiliar de la Romexpo in 2108. Cu preturili in crestitri.

cezar spunea...

Doamne, alde Cora n-a inteles nici acum.
Testul ala de IQ devine chiar necesar.

Anonim spunea...

Inca nu mi-a raspuns nici un specialist de ce cresc dobanzile la creditele in euro? Care e motivul justificat in afara de lacomia fara margini a unor bancheri. Abureli de genul criza financiara sau bani scumpi sau criza de bani. Cum asa cand in piata guvernele au aruncat cu miliarde iar BCE reduce continuu dobanda de referinta.

Sa spuna mai pe sleau ca au pierderi datorate restantelor de plata si vor sa recupereze pierderile pe spinarea cui mai pot.

dcg spunea...

Mai terminati cu propunerile de limitare a postarii pe baza unui test de IQ. Pana isi revine piata imobiliara, in 2108, noi de cine mai radem?

mobutu spunea...

belly spunea...
Ca un mic experiment (eu il fac o data pe luna) incearca sa iti gasesti chirie prin intermediul internetului.

Pont: Chirii faine, serioase la pret corect gasesti prin prieteni, relatii, cunostinte ... nicidecum pe net.

Anonim spunea...

@ alde Cezar
Ce sa inteleg man ca ai facut atata pe prostu ca nu mai stie lumea cand vorbesti serios sau o iei pe aratura. Deci cand e orizontul acela de timp ?

Ca te tine IQ-ul, ia mai zi lautar cine creste primul PIBUL sau CRESTEREA ECONOMICA ?

dcg spunea...

Mai bine ii sugeram lui Manole sa porneasca si el campania "Un prieten aduce tot un prieten". Eu sunt curios pe cine aduce Nestor de pilda :) Si pe urma apare prietenul prietenului lui Nestor... Dupa care Manole schimba numele blogului in "Balonul hilar" si ne binedispunem in fiecare dimineata citind comentariile.

nestor spunea...

Eu propun un prag initial de minim 130 pentru IQ. Ar fi interesant de vazut cum ar evolua discutiile dupa aceea.

belly spunea...

Mobutu, sper sa nu te superi pe mine:

Faza cu chirie faina sa o gasesti prin intermediul prietenilor nu se aplica peste tot, de fapt se aplica la un procent foarte mic.

Stiu foarte bine prin ce am trecut cand am cautat chirie acum 2 ani. Ajunsesem sa ma duc in blocuri sa pun "pliante" ca sa imi gasesc o chirie mai ieftina.....
Toata lumea imi povestea ca ei stau in chirii super ieftine, dar din 2 motive: Ori cunostinte ori stau de 2-3 ani in chirie si proprietarul nu le mai majorat chiria. Insa numarul oamenilor care au "norocul" acesta este destul de mic.
Am intrebat toti cunoscutii de chirie, la servici, rudele, mai imi lipsea sa intreb oamenii pe strada si din RATB........

belly spunea...

Inca ceva:

La putinii oameni care ziceau ca stiu pe cineva care inchiriaza sau care inchiriau chiar ei imi puneau una din 2 "placi" :

1. Tocmai ce l-am inchiriat (la pretul pietei) dar daca mi-ai fi zis acum 1 sapt........

2. Mane io vreau sa il inchiriez, insa vreau sa iau cat mai mult pe el............

Ce concluzie tragi de aici?

AristotelCostel spunea...

@belly

Singura concluzie viabilă ar fi că eşti agent imobiliar.

dcg spunea...

"nestor spunea...

Eu propun un prag initial de minim 130 pentru IQ. Ar fi interesant de vazut cum ar evolua discutiile dupa aceea."


Nestor, ar fi un mare consens pe aici. Ar disparea subit cei cu "preturile doar creste" si ar mai ramane cativa care s-ar aproba unul pe altul. Plictiseala crunta. Eu zic ca avem in continuare nevoie de tine si de Olandezu, rasul este sanatos.

Unknown spunea...

Cezar, Nestor si altii

Bai fratilor toata teoria asta cu cresterea chiriilor mi se pare la fel de aberanta cu teoria cresterii continue a preturilor la imobiliare propovaduita pana acum (si de catre voi).

Adica, conform statisticilor , numarul de apartamente scoase la inchiriere a crescut deja si cu numere de cate doua cifre dar chiriile cresc. De ce? Pasamite pentru ca a crescut si cererea. De unde e cererea asta care creste ca aluatul de cozonac ? Tot asa cum crestea pana nu demult cererea pentru apartamente? Pai , foaie verde loboda, ar fi de fapt chiar numita cerere pentru apartamente de pana adineaori care s-a metamorfozat brusc in cerere pentru inchiriere because nu se mnai califica pentru cumparare maaaai, maaaai !!

Bine dar spuneti-mi si mie, bai nene, dar toti astia unde pana mea au stat pana acum?? Aveau hamace prin copaci sau au dormit prin boscheti pana li se aproba dosarul de credit? Nu cumva stateau tot cu chirie si pana acum?

Sau te pomenesti ca toti care stateau cu mama si cu tata au dat brusc navala sa-si ia chirie?
Sau procentul ala de 30-50% speculatori din defuncta cerere-infinita pentru apartamente au trecut acum la speculatii pe chirie? Inchiriem tot ce misca, mai punem 100 de euro pe luna in plus la chirie si apoi re-inchiriem la fraierii din hamace, mancati-as!!

Deci..de unde vine teava asta cu indivizi zavarcolindu-se de dorinta sa devina chiriasi care tocmai s-a spart, conform noii marote imobiliare?

nestor spunea...

Pai nu a spus nimeni ca o sa tot creasca chiriile. Cert este ca deocamdata nu au scazut.

nestor spunea...

Cristi, reciteste cu atentie. Am spus minim, nu maxim.

Anonim spunea...

@ cristian
Am ras iar cu lacrimi. Au cedat crengile copacilor de greutatea indivizilor si s-au pravalit cu hamace cu tot. Acum vine iarna si nu mai pot dormi afara si o sa puna presiune pe gaurile de la metrou.
Lasa-i pe baietii cu marotele ca atata le-au mai sucit sa iasa cum vor ei ca nu mai stiu in ce pozitie se afla.

Anonim spunea...

Si PIB-ul va creste continuuuuuuuuuu. Daca inflatia o fi 25% corect.

belly spunea...

Aristotel,
Poti sa imi zici de ce crezi ca sunt agent imobiliar? Daca vrei poti sa imi trimiti pe mail la bellyfering@gmail.com

Sau daca vrei sa clarificam problema:
Tu crezi ca eu sustin cresterea preturiloe la apartamente si la chirii?

Anonim spunea...

pai va esplic eu de ce chiriile vor scadea (si in tineretului cel putin se simte val de schimbare, 2cam momentan gasesti cu 400).

x+w < y+z

x = fazani creditabili care se abtin ca nemernicii de la cumparare
w = aia care oricum nu aveau decat solutia chiriei
y = posesorii de apartamente care ar fi vrut sa le vanda
z = posesorii de apartamente care activau doar pe piata chiriei

x = in scadere considerabila
w = in crestere dar cu mai putin decat valoarea cu care x scade (pt ca unii din x au unde sta, iar nr de studenti anul asta a fost cu ~30k mai mic)
y = +50% la oferta anul asta
z = asisderea

acum, pentru "trupa de soc", recte (scuze, alt cuvant nu mi-a venit in minte gandindu-ma la ei) nestor, cezar si olandezu (bine-ai revenit, era nevoie de cineva care sa se umple de penibil in +10 posturi/zi), cum va imaginati voi ca chiriile vor creste?

iar cezar, app de remarca la binele altora la care ionut pretinde ca se gandeste; daca tu, in mizeria morala in care te-au format parintii tai, nu poti concepe ca exista oameni cu obraz pe planeta asta, asta nu inseamna ca nu exista ci ca unii prefera sa nu stea intre taratze ca sa nu-i manance porcii.

si ca sa folosesc o marota (de data asta valabila): oamenii sunt limitati ca numar si in scadere, vor fi din ce in ce mai multe unitati locative pentru din ce in ce mai putin oameni :)

dcg spunea...

nestor spunea...

Cristi, reciteste cu atentie. Am spus minim, nu maxim.
.

Am citit corect de prima oara. Daca era "maxim" atunci pe acest blog vorbeai doar tu cu restul de 1% care te inteleg.

dcg spunea...

Belly,

pe acest blog sintagma "agent imobiliar" echivaleaza cu o acuzatie grava si o insulta teribila. Vezi cum te disculpi :)

Anonim spunea...

Hai ca euro isi revine incet si voinicel 3,7271.

nestor spunea...

Bun, in sfarsit ai inteles si tu cum sta treaba cu cei 1%.
Sapte, cutremurul pe care il asteapta unii s-ar putea sa regleze raportul.

AristotelCostel spunea...

@belly
"Ajunsesem sa ma duc in blocuri sa pun "pliante" ca sa imi gasesc o chirie mai ieftina..."

Ce altă fiinţă care se înmulţeşte prin pui vii mai face treaba asta în afară de "agentul imobiliar"?

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   1 – 200 din 345   Mai noi› Cele mai noi»

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?