miercuri, 26 noiembrie 2008

Primul faliment răsunător : Gigant Construct

Momentan e doar o ştire dată original de ziarul Gardianul: http://www.gardianul.ro/Falimentul-imobiliarilor.-Criza-financiara-face-primele-victime-printre-constructorii-de-cartiere-rezidentiale-s125037.html.

Oferta în Pallady Towers scăzuse luna trecută cu 1000 de euro.

Conform ştirii din Gardianul, Gigant Construct nu mai poate plăti ratele la un credit de vreo 3 milioane de euro. Nu ştim despre ce bancă e vorba, dar dezvoltatorul părea a fi în relaţii bune cu Alpha Bank şi Credit Europe Bank.

222 de comentarii:

1 – 200 din 222   Mai noi›   Cele mai noi»
Anonim spunea...

Si ce vor face bietii oameni care au achitat avansul si au primit si credit pentru un imobil ce se va construi. Ce mai recupereaza banca din ipoteca pe imobilul in curs de constructie. Cine plateste oalele sparte ?

Anonim spunea...

Asadar ion a depus la banca suma sa zicem 100. Banca l-a imprumutat pe nae cu 70. Nae nu mai poate plati iar ion vrea banii inapoi. Dar nu mai poate primi decat 30. Guvernele pompeaza in banci acel 70 pentru ca ion sa-si poata ridica banii. Dar brusc pe piata apar mai multi bani. Inainte pe piata era doar 100, acum sunt 100+70.

Ce se va intampla in continuare ? Ion va avea tot 100 dar mai devalorizati. Nae va avea de platit inapoi bancii 70 dar nu mai poate si pace pentru ca economia a cazut (pentru ca nae nu mai poate lua alt credit, cercul vicios al jocului piramidal). Daca nae poate plati, avantaj nae pentru ca si 70 e devalorizat, daca nu poate il asteapta ceva (in functie de legislatie).

Din cele doua variante pe care le are nae eu o vad in viitor realizandu-se prima intrucat guvernele prefera sa devalorizeze banii decat sa falimenteze bancile si sa-l bage la parnaie pe nae.

Deocamdata s-au folosit banii din rezervele nationale. Urmeaza tiparnita.

Ce trebuie facut acum daca ai banii 100? Investit in ce il duce capul pe fiecare. Pretul aurului a crescut pentru ca reprezinta un refugiu. Chiar si terenurile si casele pot fi un refugiu, dar trebuie sa ai filling sa simti bottom-ul ca altfel te-ai ars. Mai e o solutie cumpararea de firme in faliment la pret de chilipir, dar trebuie sa ai viziune si pentru asta ca nu tot ce zboara se mananca. Apoi trebuie sa cumperi cand disperarea e maxima si pretul minim. Greu de intuit. Dar aici va fi miza in perioada urmatoare. Vulturi si cadavre.

PS: am folosit cifre in loc de litere xyz deoarece se blocheaza pe protectie antispam.

Dorin spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Dorin spunea...

@hubble
"Asadar ion a depus la banca suma sa zicem 100. Banca l-a imprumutat pe nae cu 70. Nae nu mai poate plati iar ion vrea banii inapoi. Dar nu mai poate primi decat 30. Guvernele pompeaza in banci acel 70 pentru ca ion sa-si poata ridica banii. Dar brusc pe piata apar mai multi bani. Inainte pe piata era doar 100, acum sunt 100+70."

"Pretul aurului a crescut pentru ca reprezinta un refugiu. Chiar si terenurile si casele pot fi un refugiu, dar trebuie sa ai filling sa simti bottom-ul ca altfel te-ai ars."

Mai treci o data prin manualele de economie si apoi trage tu concluzia cati bani sunt in piata.

Mai gandeste-te.

constantin spunea...

@all

Hai mai, un kudos pentru manole.
Le-a vazut mai bine ca un aparat cu raze X. Putin cate putin se implinesc toate previziunile. Mai ceva ca in Fundatia. Ar fi de ras dar nu e ... e de plans.

Anonim spunea...

Ok, faliment dar cei care au dat banii? Ei ce fac?
Ziiii, ba Gigant Construct, mancati-as ca lasasi oamenii pe drumuri si copii nemancati! Ce citii eu in articol, ca te bagasi in faliment ca sa nu raspunda patronii cu averea personala? Gasira patronii romani o cale sa romanizeze si institutia falimentului.
Intelesasi Cezare?

Am citit si eu articolul cu subprimerii romani postat de belly si nu e deloc SF. Chiar nu are nici o ratiune sa mai platesti credit la banca 300-400 de k (ma refer la suma totala platita in 30 de ani)cand o casa e acum 70-80k si scade iar chiriile scad si ele.

http://www.curierulnational.ro/Opinii/2008-11-26/Avem+si+noi+subprimerii+nostri

B spunea...

hubble: multi ioni si-au retras cei 100 care ii aveau la banci si i-au pus la ciorap, la saltea sau au imprumutat prieteni sau parinti. Cand cei 100 de la saltea sau ciorap revin pe piata, adica ion o sa vrea sa cumpere ceva cu ei atunci o sa apara inflatia, pentru ca cei 100 sunt la concurenta cu cei 70 care se bat pe cutia cu carton aflata la vanzare (sa presupunem ca acea cutie de carton reprezinta totalitatea serviciilor sau produselor din piata). Generalizand, cand toti banii iesiti din circuitul bancar la saltea, ciorap sau seif o sa revina pe piata si se vor cumpara produse si servicii cu ei atunci va apare inflatia. Atunci bancile centrale o sa trebuiasca sa se miste rapid si sa elimine lichiditate pe piata la fel de repede cum o injecteaza acum.... in rest bun si suficient de simplu exemplul tau, chiar daca dorin are dreptate in comentariu lui. Presupun aici ca pleci de la premisa ca ai de a face cu o economie simpla in care 170 e toata masa monetara in circulatie (scriptica si virtuala) iar cutia de carton sugerata de mine e singurul bun aflat la vanzare.

Anonim spunea...

@all

Lamuriti-ma si pe mine cu o chestie: de ce au nevoie bancile de la cele centrale de bani: 1 mld - 800 mld?
Ce fac cu ei de fapt? Acopera retragerile deponentilor? Isi platesc facturile la curent sau la salon?

Anonim spunea...

@b
corect punctat
Acum e deflatie pentru ca e supraoferta de produse, iar apoi va urma din nou inflatie din cauza ca se scot banii de la ciorap.

Una peste alta bietii oameni care au facut economii o viata o sa vada ca pot cumpara un televizor din toata averea iar cei care s-au imprumutat si au chefuit o sa scape basma curata.

B spunea...

Cred ca Gigant cu cei 90% avans la apartamente e elocvent. Au luat majoritatea avansului, l-au sifonat in avera personala si acum se declara insolventi sa protejze averea personala care acum poseda acel 90 si lasa banca (care a finantat constructia si are ipoteca) sa se lupte cu amaratii care au dat avansurile dar sunt fara ipoteca (multi, prosti si fara puterea financiara a bancii) si ceilalti cu drepturi la masa credala sa se lupte pentru praful de pe toba...
Constructorii care au luat avansuri mai mici isi mai prelungesc agonia ca au mai mult de pierdut, adica din avans mai mic au finantat partial constructiile si nu au sifonat asa de mult ca Gigant Construct, deci au mai mult de pierdut in caz de faliment.... cu alte cuvinte ia banca tot si ei raman fara firmulitza de la care sa sifoneze rata de X5 sau Q7.... si cu ce mai merge pitzi la shoping in mol...?

Anonim spunea...

@b si hubble

Unde vedeti voi bani la ciorap? Aveti voi? De unde inflatie din ajutorul de somaj?

Unknown spunea...

@Cristian M

"Unde vedeti voi bani la ciorap? Aveti voi? De unde inflatie din ajutorul de somaj"

De la speculatorii care si-au facut "exitul" cand trebuia :)

Anonim spunea...

@belly

Cred ca si speculatorii au fost luati prin surprindere.
Ia zii, tu cati ai vazut in cariera ta de evaluator?
Si chiar, mai esti ocupat la munca?

Anonim spunea...

@dorin
M-a corectat "B".
Pe moment banii stau la ciorap sau in aur si nu se simte inflatia. Mai ales ca e supraproductie si nu e cerere. Dar dupa bottom va urma inflatia pentru ca vor aparea banii de la ciorap.
Bun. Ziceti ca vor interveni din nou guvernele prin bancile centrale sa absoarba lichiditatile. Si cum vor face asta ma rog. De tiparit e usor si aruncat bani in piata. Cum ii iei napoi. Teoria ca teoria, dar practica ne omoara. Ca sa-i retragi nu trebuie cumva sa dai in schimb produse ? Sau sa atragi depozite cu dubanzi mari ? Asta inseamna pierdere pentru guvernele respective.
Poate ma lamuresti.

Anonim spunea...

Acum vad: astia de gigant construct au mai incercat sa agate cativa fraieri cu preturi mai mici decat restul si apoi s-au bagat in faliment. La mititica cu ei!
Si apropo de Glina Residence, cine dracu isi ia apartament cu groapa de gunoi a orasului la nas? Voi stiti cum miroase in zona? Eu treceam cu masina dimineata pe acolo si fumam sa nu dau la boboci.

Unknown spunea...

@Cristian M

Sa stii ca am vazut mai multi decat as fi dorit sa vad.

Am destul de munca, dar tot imi fac timp si pentru blog :)

B spunea...

@hubble "Ziceti ca vor interveni din nou guvernele prin bancile centrale sa absoarba lichiditatile. Si cum vor face asta ma rog. De tiparit e usor si aruncat bani in piata. Cum ii iei napoi."
BNR runca cu bani pe piata in primul rand prin lombard (imprumutul prin care imprumuta bancile cu RON cu 14.5% p.a.) si acum mai nou reducand rezervele obligatorii de la 20% la 18%.
In Vest unde rezervele sunt 3% nu ai ce sa mai reduci dar cine s-a intrebat de ce Paulson in loc sa cumpere active toxice acum cumpara actiuni la banci in numele statului (adica contribuabilului)? Ei bine, pt ca acum baga lichiditate pe piata si practic poate sa cumpere si aer daca banii intra in circuitul economic. Problema e ca atunci cand vrea sa retraga lichiditate de pe piata. O sa vrea cineva sa cumpere inapoi 'aerul' cumparat anterior sau activele toxice. Ei bine, lui tov Paulson considera mai atractive actiunile pe perioada de relansare economia si mai lichide (adica mai usor de vandut) decat activele lor toxice, de asta s-a intors FEDul cu 180% in strategia sa. Activele au devenit atat de toxice incat practic nu mai are sens sa le cumpere pt ca nu poate sa le vanda inapoi la clienti cand se va vrea restrangerea lichiditatii, dar actiunile care reprezinta un portofoliu de active toxice cat si ne-toxice ar fi mai usor de digerat de investitori, asta daca bancile nu dau faliment intre timp...

Anonim spunea...

Cristian M spunea...
@b si hubble

Unde vedeti voi bani la ciorap? Aveti voi? De unde inflatie din ajutorul de somaj?

De la Ion care a retras 100 si de la nae care a incasat 70.

In cazul de fata nae e gigant construct iar ion sunt deponentii de la alpha bank si credit europe bank. Ion va vedea banii pentru ca guvernele vor pompa bani in banci. Nae se va distra. Ion sta cu morcovu sa-si recupereze banii. Dar mai sunt bietii creditaci de care n-am pomenit in istorioara mea care au luat cu imprumut acei 70 si pe care trebuie sa-i dea inapoi si nici casa nu au.

Anonim spunea...

De fapt nae e creditacu si gigant construct e cel de-al treilea personaj care se bucura de banii luati de la nae. Nae va plati datoria iar gigant construct ii rade in nas ca l-a facut.

Anonim spunea...

Istorioara cu nae si ion e valabila pentru creditele de consum in care nae s-a distrat iar ion plateste prin inflatie.

In cazul cu gigant construct acesta se bucura de creditul luat de nae.

elzorab spunea...

cristi man,
filmul de care pomeneai:

http://www.imdb.com/video/screenplay/vi3282239769/

e tare sugestiv pentru situatia actuala, vizionare placuta!

Anonim spunea...

exista vreo sursa care sa spuna clar ce banca a acordat creditul pe care gigant nu-l mai poate plati?

Anonim spunea...

@elzorab
Am incercat adresa si ghici ce spune:
This video is not available in your country. :)
Probabil nu vor sa luam ca model, poate o sa fie interzis filmul.

@hubble, bubble, b
Banii care au fost dati credit in Romania sunt alcatuiti in mica parte din economiile romanilor si in mare parte din bani adusi din afara.
Mai tineti minte de ce incerca Isarescu sa opreasca creditarea, ca sa stopeze imprumuturile externe.

elzorab spunea...

e vorba de filmul "Falling Down"

dati voi o cautare pe net, sigur il gasiti si chiar merita!

elzorab spunea...

http://video.google.com/videosearch?client=firefox-a&rls=org.mozilla:en-US:official&channel=s&hl=en&q=falling+down&um=1&ie=UTF-8&sa=X&oi=video_result_group&resnum=4&ct=title#

elzorab spunea...

neaparat trebuie sa vedeti clipul de mai sus, e tare de tot!

Anonim spunea...

Cristian M spunea...
@hubble, bubble, b
Banii care au fost dati credit in Romania sunt alcatuiti in mica parte din economiile romanilor si in mare parte din bani adusi din afara.
Mai tineti minte de ce incerca Isarescu sa opreasca creditarea, ca sa stopeze imprumuturile externe.

Corect de afara. Dar trebuie returnati. Ion si nae nu sunt doar romani.

Anonim spunea...

@b
de ce zici ca banca finantatoare isi recupereaza in primul rand banii ? acu' cativa ani am fost "creditorul" unei firme aflate in lichidare, si tin minte ca parca era o prevedere legala care zicea ca isi recupereaza banii in primul rand creditorii persoane fizice. care esti lichidator pe aici sa ne lamuresti, ca mie mi-e lene sa caut pe net ?

Natalie Fiore spunea...

Buna! Pentru prima data aici...
Am gasit acest articol si as vrea sa stiu ce parere aveti: "Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's Ratings Services a coborat marti ratingul pe termen lung acordat grupului bancar austriac Raiffeisen Zentralbank Osterreich (RZB) la 'A' de la 'A plus', pe fondul asteptarilor referitoare la o deteriorare semnificativa a conditiilor macroeconomice din Europa Centrala si de Est, care ar putea avea un impact negativ asupra calitatii activelor si profitabilitatii RZB, informeaza un comunicat al agentiei de rating, preluat de Agerpres"

Sursa: http://www.capitalul.ro/finante-banci/rating-in-scadere-pentru-raiffeisen-zentralbank.html

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

@jessica
Parerea mea e ca guvernul austriac (si nu numai) trebuie sa pompeze bani la RBZ pentru ca ionii disperati (pe buna dreptate) sa-si poata ridica depozitele. Nae nu are de unde sa-i mai dea inapoi ca pe banii lui se distreaza sau s-au distrat altii.

constantin spunea...

@hubble

corect e Johan, nu Ion :-)

Anonim spunea...

@adrian_s
am mai spus ca ion si nae sunt internationali

Unknown spunea...

manole,

articolul cu subprimerul romanesc merita cu prisoninta sa fie un topic separat.

Gigant: ori escrocherie (banii s-au sifonat de mult si acum prin faliment se 'spala'), ori prostie (mai putin probabil).

Dorin spunea...

@hubble
"Ziceti ca vor interveni din nou guvernele prin bancile centrale sa absoarba lichiditatile. Si cum vor face asta ma rog. De tiparit e usor si aruncat bani in piata. Cum ii iei napoi."

Cum crezi tu, ca banca centrala injecteaza bani in piata?

B spunea...

@canadianul: "de ce zici ca banca finantatoare isi recupereaza in primul rand banii ? acu' cativa ani am fost "creditorul" unei firme aflate in lichidare, si tin minte ca parca era o prevedere legala care zicea ca isi recupereaza banii in primul rand creditorii persoane fizice".
Daca banca are ipoteca de rangul 1pe blocul aflat in constructie, de obicei bancile pun ipoteca pe tot ce misca cand dau imprumuturi la dezvoltatori imob. si imprumutatul nu are bani sau intra in imposibilitate de plata atunci banca executa ipoteca, iar ceilalti creditori stau si se uita cu jind, ceva bani tot ia pe acea ipoteca chiar si la preturile astea in cadere. Daca mai raman bani din executarea ipotecii atunci ii disputa ceilalti creditori. Daca ipoteca nu este suficienta, pt diferenta ramasa banca se aliniaza cu restul masei de creditori la firmiturile ramase etc...
@jessica: cred ca tu ai adresat o intrebare retorica! Daca ratingul romaniei e scazut, inseamna ca statul roman se imprumuta mai scump. Daca tu ca si banca, Raiffeisen, dai imprumuturi in acea tara Rromanica prin filiala locala si vrei sa te refinantezi nu ti se pare normal sa ti se ceara dobanzi mai mari ca sa se reflecte riscul mai mare? Raiffaisen care lucreaza oferind imprumuturi intr-un stat cu rating scazut mi se pare normal sa aiba parte de acelasi rating, ca sa reflecte riscul crescut... E ca si cum creste pretul la petrol, si cei care vand gaze naturale (produc complementar) spun: 'stai un pic, la aia a crescut pretul, hai si noi sa il crestem in aceeasi proportie ca doar nu suntem mai prosti nu?'. Ei bine, acelasi lucru cu ranting, vulturii care ciugulesc de unde pot... Cei care au imprumutat Raiffeinsen isi freaca mainile de bucurie.. dobanzi mai mari pt ei ca sa aiba de unde cumpara un yacht de craciun ca tot sunt super oferte peste tot nu?

Anonim spunea...

Cand construiesti pe credit ipotecar se procedeaza astfel:
- se semneaza contractul de constructie intre Nae si dezvoltator cu grafic esalonat si buget lunar necesar pana la finalizare
- in baza contractului se semneaza contractul de credit ipotecar intre Nae si banca
- intre banca si dezvoltator se semneaza un contract prin care banca vireaza banii esalonat dezvoltatorului dupa receptia fiecarei etape (de obicei se face lunar)
- Nae depune avansul intr-un cont in care nu mai are acces
- banca acorda dezvoltatorului in prima faza avansul dupa care acorda creditul

Urmand pasii de mai sus practic daca dezvoltatorul da faliment, Nae ramane cu constructia in faza (sa zicem 60%) si credit luat doar pana la 60% din valoarea finala.

Daca Nae nu mai plateste rata, pierde avansul iar banca executa contructia in faza de 60%. Da cine dracu o cumpara neterminata ?

Daca Nae plateste rata, ramane sa isi finanteze si sa-si construiasca singur restul de 40%. Iar e greu.

Dezvoltatorul a incasat de la client si banca sa zicem 60000 E pentru apartamentul care s-a contractat la 100000 E. Dar cum adaosul lui e imens, practic doar 20000 E i-a investit in lucrari iar restul de 40000 i-a sifonat dupa cum zicea Jean.

ionut spunea...

elzorab

"neaparat trebuie sa vedeti clipul de mai sus, e tare de tot!"

Am vazut tot filmul, a fost difuzat de mai multe ori. Alienare...

Dorin spunea...

@hubble
Se pare ca raspunsul a venit de la B

ionut spunea...

canadianu


Banca e intotdeauna prima la masa credala, chiar si inaintea statului...

Anonim spunea...

@manole
Sunt de acord cu Jean, merita sa fie post articolul dar ai grija cu dreptul de autor. L-ai scris tu cumva?:)

@elzorab
Mersi ca mi-ai adus aminte de numele filmului.
La fel ca si in cazul hamburgherului una ni se arata in pliante si reclame si alta ni se vinde.
Indraznesc sa spun ca asta nu mai e economie de piata si proces de vanzare ci escrocherie pe fata.

@all
Cum naiba scapa toti nenorocitii aia care au vandut CSD si apartamente inexistente? Imi aduc aminte si acum de pipita aia care lucrase pe Wall Street si se lauda cu cat vindea ea odata si ce viata traia ea... cate pipite din astea (femei si barbati) avem si noi aici...
Cum sa nu te bucuri Cezare cand vezi ca fitele unora facute pe credit se risipesc si ii aduc la acelasi nivel cu tine care ai fost calculat si nu te-ai aruncat sa iti iei apartament, masina si alte bunuri pe credit?
Puteti spune ca sunt frustrat dar cand stiu ca i-au terminat astia cu dobanzile si ce au luat ei pe credit nu mai valoreaza momentan decat 75% din cat au dat ei pe bunuri... da mai, ma bucur ca "analistele" si "consultantele" nu or sa mai aiba cu ce sa isi plateasca fitele de club, masinile in leasing si casa pe credit. Poate se mai gasesc prosti sa le plateasca ratele dar ... am auzit una buna: datorita crizei, femeile vor fi nevoite sa se casatoreasca din dragoste.
Asta e rautacioasa dar cand am zis "analistele" si "consultantele" m-am referit la ambele sexe.
Am o cunostiinta proasta care moare ca masina lui acum o ia cu 20.000 de euro mai ieftin. Ghiciti ce are? Q7, super oferta de la 47.000.

PS: Nu regret decat situatia familiilor care au facut credit chiar de nevoie.

Anonim spunea...

Indiferent prin ce metode, pana la urma aici se va ajunge. Vom plati cu totii pentru naravurile celor care s-au distrat pe credit. Iar Cezar va spune ca el e dastept si noi prosti.

Vedeti sa nu dati bani cu imprumut acum ca nu-i mai vedeti.

mobutu spunea...

Cristian M, când spui asta:

Cum sa nu te bucuri Cezare cand vezi ca fitele unora facute pe credit se risipesc si ii aduc la acelasi nivel cu tine care ai fost calculat si nu te-ai aruncat sa iti iei apartament, masina si alte bunuri pe credit?

gândeşte'te (şi) la asta (postat de hubble):

Una peste alta bietii oameni care au facut economii o viata o sa vada ca pot cumpara un televizor din toata averea iar cei care s-au imprumutat si au chefuit o sa scape basma curata.

mobutu spunea...

Apropo de chestia asta, hubble, să înţeleg că am greşit neparticipând la bairamul consumo-creditaco-imobiliar?

cezar spunea...

Personal n-am nici o treaba cu Gigant Construct.
Pacat de bani si timp pierdut. Ca om deprins cu procese de executare silita, n-as vrea sa fiu in pielea nimanui (dintre justitiabilii implicati in poveste). Din toata chestia asta rezulta mai mereu mai putini bani dcat au fost bagati, si se scurteaza niste ani de viata prin stres.
Dl director Cristian M, ma bucur ca aveti o atitudine potrivita fata de viata pe credit. Nici eu n-am facut un credit in viata mea (am ce-i drept vreme), insa nu m-as apuca acum sa joc tontoroiul de bucurie pe creditele altora.
Cat despre asocierea mea cu nush ce faliti in constructii, eu cred ca halucinatiile inginerului cora v-au servit bine pina acum, in acest sens.
Saracul sugera acu putin inainte sa scot eu din portofel solutii pentru 'criza', ca doar eu am provocat-o. Probabil dorea sa gandeasca la 'miezul lucrurilor', imaginandu-si vreo culpabilitate morala sau mai stiu eu ce. OK, e inginer, categorie profesionala (alaturi de cea a militarilor) caracterizata prin rigoare tehnica si fixitate mentala.
V-am mai spus, de grija altuia si de drum lung se moare intens in RO, si daca nu se moare, probabil e nevoie de sedinte terapeutice pe masura confuziilor de tot felul.
Oricum, 40 de comentarii in juma de zi ore dovedesc interes sporit pentru subiect.
Ati cumparat cumva careva , ap. de la falitii astia ? Pacat !

Anonim spunea...

@cezar
Stai linistit Domnul Cezar ca nu imi consum timpul bucurandu-ma de raul altora. Tii minte ca nu am luat nici partea vecinei care ne propunea in limbajul ei de florareasa sa ne spalam la albie dar nici a "tutei" care lucreaza la multinationala si are apartament si masina pe credit.
Dar un pic de echilibru nu strica in tara asta si sper sa vina odata.
In toata lumea se vorbeste de "s-a terminat petrecerea" numai la noi continua show-ul.

Si eu am terminat Politehnica dar am ales alt domeniu dupa facultate si probabil Domnului Cora ii se pare nimic a lucra in vanzari tehnice. Dar dupa cum stii aici trebuie sa inveti si economie, si drept, si ceva cultura generala, si sa stii ce meci a fost aseara...
Vad ca de la a plange a dat-o in teoria conspiratiei si de la doua onservatii facute de noi aici se simte amenintat. Problema lui.
Eu nu te-am asociat cu nimeni.

E buna observatia lui Mobutu, s-ar putea astia sa scape cu tot cu plasma si idioti ca noi care nu au credite sa plateasca dublu impozit din cauza lor.

Corect ar fi sa lase statul pe fiecare sa se descurce... cum iti asterni asa dormi, era o vorba dar acum a devenit asterne-ti cum vrei ca platesc prostii.

Anonim spunea...

@hubble

Intelege odata ca euforia asta de credite si leasinguri a ridicat preturile la un nivel peste cel al tarilor bogate. La toate produsele.
Eu vad zi de zi faza de disperare cand furnizorii incearca sa isi scoata parleala cu fraierii care cumpara acum dar ai rabdare si o sa vezi scaderi dramatice de preturi. Si poate familia aia care a economisit pentru tv cu tub o sa isi ia LCD.
Tu chiar nu intelegi ca piata e blocata si nu numai in imobiliare?
Banii aia la ciorap de care zici tu nu prea exista pentru ca erau rulati cand a inceput nebunia.

Problema e ca John sau Johan or sa isi vrea banii inapoi de la Ion. Si atunci sa vezi distractie.

Anonim spunea...

@all
Eu nu vad decat o mare escrocherie in care toti si-au bagat banii in hartii fara valoare. La asta s-au adaugat produsele supraevaluate.
Cine a stiut si-a facut exit-ul si nu va face inflatie ca oricat de bogati ar fi speculatorii nu or sa isi ia milioane de paini si plasme.
Cred ca tocmai am asistat la cea mai mare redistribuire de averi din istorie, asta dupa ce acum cateva decenii comunistii luau de la cativa si dadeau la toti, vorba vine.

Anonim spunea...

@mobutu
Iti dai seama ca glumesc cu participarea la bairam.

@cezar
Ori e cora tehnic si riguros ori are halucinatii. Stilul tau barbologic e inconfundabil.

@cristian m
Nu e teoria conspiratiei. Dar e mai safety sa pastram anonimatul si discretia.
Legat de Ion, John, Johann si eu spuneam acelasi lucru dar in alt fel. Ion isi vrea banii si Nae nu ii mai are.

Anonim spunea...

Pai sa vanda Nae ce si-a luat cu banii. Ups, daca vinde nici nu recupereaza cat a dat pe produs nici nu isi achita banca.
Uite ca mi-ai mai deschis ochii la ceva.
Bizonii si-au luat credite ca oricum in ceva timp bunul valora mai mult decat creditul.
Adica ii inteleg pe aia care au luat 20k si plateau la banca 40k cu totul sa isi ia apartament care a ajuns in perioada de varf la 200k.
Dar aia care au luat credit 200k in speranta ca or sa ajunga 400k si le acopera si banca... aia au fost chiar prosti si isi merita soarta.

Anonim spunea...

Pai de unde sa mai dea Nae banii inapoi daca ii are blocati intr-un apartamant in constructie pe care nu mai primeste nimic. Banii sunt la dezvoltator. Sau alti Nae i-au bagat in plazme si Q7 supraevaluate iar banii sunt la comerciantii care au pus adaosuri de nesimtite ani de-a randul.

Adrian Stanescu spunea...

Salut,
Desi Ferentariul este luat in deradere aici criza se manifesta altfel. Exista un bloc, P + 7 dupa zvonuri, care se construieste fara nici un pic de autorizatie. A venit ISC-ul de cateva ori, amenda si sesizare la primarie cu dosar penal pt ca continua constructia desi avea somatie de la ISC sa opreasca; bransament ilegal la reteaua de canalizare, etc Astea sunt numai din varful aisbergului care se vede, cine stie ce-o mai fi mai jos. Cu toate astea a ajuns la P + 3 si se duce in continuare mai sus.
Intrebarea la voi este : Cum se poate opri o asemenea constructie ilegala ? Repet nu e vila, e un bloc de vre-o 3 scari cu 7 etaje...
Nu ne intereseaza de unde au bani, cine sunt, etc..Nu sunt fonduri de invetitii straine, e mafia locala.
Cum se poate opri ? Chiar nu se poate face nimic ?
Multumesc anticipat!

Anonim spunea...

cristian m spunea
"Si eu am terminat Politehnica dar am ales alt domeniu dupa facultate si probabil Domnului Cora ii se pare nimic a lucra in vanzari tehnice. Dar dupa cum stii aici trebuie sa inveti si economie, si drept, si ceva cultura generala, si sa stii ce meci a fost aseara...
Vad ca de la a plange a dat-o in teoria conspiratiei si de la doua onservatii facute de noi aici se simte amenintat. Problema lui.
Eu nu te-am asociat cu nimeni"

De fapt stii dupa ureche din toate dar nimic temeinic. Vad ca nici cu gramatica nu le stapanesti. 75% din cei care au terminat politehnica si nu au chef sa-si bata capul cu tehnica si sa-si asume responsabilitatile profesiei se fac agenti vanzari sau evaluatori (mai era cineva pe aici) ca vine banu mai repede (asta e doar falsa impresie). Una doua esti director de vanzari si de fapt esti propriul tau sef si a inca doi mahniti profesional. Sa vedem cum va descurcati in noile conditii concurentiale unde toti stiu sa vanda dar nu mai cumpara nimeni.
Am facut si eu achizitii si ma apuca strechea cand vedeam strofocatii de agenti cum voiau sa-ti bage pe gat un produs si habar nu aveau cu ce se manaca. Mai lasati samsareala si la munca. Chiar tu ai spus-o ca Johann vrea banii inapoi de la Ion. De unde sa-i dea Ion daca nu produce nimic si se ocupa numai cu comertul.

Unknown spunea...

Momentan nu mai e doar o stire ... e oficial si primul termen de judecata e pe la jumatatea lui decembrie.

http://www.tmb.ro/dosare_ecris.php?id_dosar=300000000242109

Proiectul celor de la Gigant Construct, Pallady Residence, e finantat de Credit Europe Bank (din ceea ce am vazut pe site-ul oficial al proiectului)

jim spunea...

un pic off topic:

@manole & @sapte

creditul/creditele luate de Gigant Construct sunt de la Alpha respectiv Egnatia.Este si posibilitatea ca Egnatia sa fi preluat creditul de la Alpha dar aceasta informatie nu este publica Pe site-ul lor apare mare un banner cu Credit Europe dar pe nu sunt inregistrari la AEGRM.(http://www.mj.romarhiva.ro/Webarchive/index.htm). Mi-am permis sa folosesc denumirile bancilor asemenea dl-lui Manole.

Salutari,

PS

Sper sa postez data viitoare ceva mai inteligent si cu referire stricta la balon sau ce o fi minunea asta pe care o traim.

Anonim spunea...

@adrian stanescu
In Ferentari e Zona Crepusculara. Acolo nu se mai aplica legile fizicii si economiei deoarece prostia a invins.
Sincer nu-ti bate capul daca nu te afecteaza in mod direct. Dar daca vrei o solutie ar fi nitroglicerina si trietileluminiul.
:-)

Natalie Fiore spunea...

@B: intrebarea este in contextul in care unii "internationali" au "speculat" ca exista la momentul actual 2 banci cu probleme mari in romanica si ca au fost "obligate" sa anunte ca-si dau "sfantul duh" doar dupe alegeri(mai este valabila grozavia aia cu subminarea economiei nationala????????:); alti "internationali" prevad un curs de 5 ROn pentru un euro!

Anonim spunea...

Era o poveste cu banutul de aur al copilului aruncat in foc de tatal sau ca sa-l testeze daca e furat sau muncit.

Nu pot sa cred ca oameni cu cap si-au tras o mega-teapa cu imobiliarii astia. Exista doua variante: ori erau bani negri adica nemunciti ori s-au trezit peste noapte cu lefuri imense si nu intelegeau valoarea banului (echivalentul in munca si ani de stres). Ma rog or mai fi si exceptii.

Pana la urma sunt de acord si cu Cezar, pacat de eforturile atatior oameni care se risipesc pe apa sambetei si pe tarta parvenitilor.

ionut spunea...

hubble

"Pana la urma sunt de acord si cu Cezar, pacat de eforturile atatior oameni care se risipesc pe apa sambetei si pe tarta parvenitilor."


Oamenii aia pe care ii "cainezi" tu sunt, in viziunea lui cezar, "outsideri" si niste "pauperi" amarati care-si merita soarta, si care au luat decizia de a da avansul in cunostinta de cauza!
Mai citeste "prestatiile" lui cezar de pe acest blog inainte sa fi de acord.
Cuvantul "pacat" spus de cezar trebuie citit in alta cheie...

Anonim spunea...

nu stiu cum a scapat asta vigilentei celor care posteaza aici.

http://www.romanialibera.ro/a140308/un-credit-din-zece-este-subprime.html

suntem la 1/10 din numarul creditelor si la 3.61% din total valoare. la americani haosul s-a dezlantuit la 5%. sa ne tinem bine.

cezar spunea...

Draga hubble, se pare ca nu traim in aceeasi tara.
Adica ai impresia ca romanii rigurosi in profesie (indiferent care) se comporta idem in materie de finalizare a gandului/actiunii ?! Pai contradictia asta ne defineste ca neam de cand lumea si pamantul.
Expresia ca tiganul la mal iti spune ceva ? Nici macar nemtii n-au ramas nemti cand au venit sa 'civilizeze' Romania. E ceva probabil cu tara asta, care ii face pe locuitorii ei sa o ia la greu pe aratura tocmai cand ai impresia ca ai de a face cu oameni educati, informati (si alde cora chiar este).
Iar chestia asta se vede imediat cand e vorba de comunicare. Blogul asta e plin de indivizi aparent bine calificati profesional, cat de cat prin clasa de mijloc, care,cand e vorba de argumentare expun niste silogisme (mai mult sau mai discutabile) si cand e vorba de tras o concluzie UNII se trezesc vinovati de criza mondiala (si invitati sa scoata din portofel solutii), ALTII devin sclavii idiotizati ai consumului, CATIVA se felicita ca nu sunt ca primii si tot asa. Bineinteles, totu garnisit impecabil cu bascalie, invitatii la faliment personal, confuzii si atacuri la persoana.
Eu unul m-am trezit vinovat de criza din america si confundat cu o persoana de pe alt forum. Amicul vasile a vazut el niste asemenari de pasiuni cu nu stiu cine altul, alde ionut mi-a mirosit IPul, mi s-au pus in gura niste invitatii la achizitii imobiliare, ca de, e numai un cezar pe net:))...
Si cand te gandesti ca oamenii astia pot foarte bine a se duca maine la munca si sa-si faca treaba foarte...riguros !
Bine, eu ma amuz, dar sa stii ca prin anii '50 eram deja arestat si condamnat.

ionut spunea...

" cezar spunea...
Sute de milioane de euro urmeaza a fi investiti in Pipera. Fundatiile constructiilor-gigant din nordul Capitalei ajung pana la 40 de metri adancime. Sapte mari dezvoltatori imobiliari internationali ridica in Pipera, pana anul viitor, cinci complexuri rezidentiale.
De la intersectia cu bulevardul Lacul Tei si pana in apropiere de Pipera, bulevardul Barbu Vacarescu, precum si Calea Floreasca vor forma un nou centru de afaceri al Capitalei. Investitiile a cinci dintre cele mai mari proiecte din zona se ridica la aproximativ 700 de milioane de euro si insumeaza aproape 200.000 de metri patrati de birouri, precum si spatii comerciale, de conferinte si un hotel.
Cea mai inalta cladire din Romania, "Sky Tower", va avea 37 de etaje si face parte din proiectul "Floreasca City Center".
Acesta va fi construit la intersectia Soseaua Pipera cu Calea Floreasca, pana in 2011, iar investitia se ridica la 250 milioane de euro.

Dupa cum se pare, Sfanta Pipera va fi inca si mai aglomerata si... parasita de investitori.

10 noiembrie 2008 15:38"


Cand vor da chix si astia, pe care ni-i dadea cezar exemplu in urma cu vreo 2 saptamani, va spune ceva de genul:


"Personal n-am nici o treaba cu Gigant Construct.
Pacat de bani si timp pierdut."

Te-ai prins? Se delimiteaza de abureala practicata pana acum folosind...alt gen de abureala de genul: n-am zis eu, n-am nici o treaba cu ei, treaba lor, nu e relevant, etc...

cezar spunea...

Corect, ionut, mereu ai avut probleme cu stirile de presa. Doar ca se intampla, si e real.
Sigur ca poti filtra dupa cum doresti informatia. Insa mare tupeu ai sa reprosezi cuiva ca da stiri din presa.
Probabil era mai bine pe vremea stirilor agerpress, macar stiam o treaba, totul e in alb si negru.

Vezi, hubble ? ROMANIA.

ionut spunea...

cezar

"Corect, ionut, mereu ai avut probleme cu stirile de presa. Doar ca se intampla, si e real."


Am avut si continuu sa am probleme cu stirile de presa. Si cel putin, in ceea ce priveste domeniul imobiliar, motivele au fost bine intemeiate.
Da, se intampla si e real...falimentul lui Gigant Construct, anuntat in trecut cu "surle si trambite" de stirile de presa ca un viitor succes!
Asta tine de filtrarea informatiilor...

ionut spunea...

sapte

"http://www.romanialibera.ro/a140308/un-credit-din-zece-este-subprime.html"


La nivelul actual al dobanzilor si daca ne gandim la starea actuala si viitoare a economiei, eu zic ca mai mult de jumatate din credite sunt sub-prime...

constantin spunea...

@ionut

Eu cred ca vezi conspiratii acolo unde nu exista. Chiar crezi ca s-au adunat la o masa mare pe de o parte maharii imobiliarelor si pe cealalta parte redactorii sefi de la EVZ, Gandul, RL, Cotidianul si Adevarul si au planuit sa manipuleze piata? Come on. Au pus si amaratii aia de jurnalisti botul la o stire aruncata din cate o sursa. Si azi, una maine una, asa au ajuns sa creada si ei in ceea ce scriau. E trist, dar asta e nivelul ziaristilor de la noi. Hai sa nu creditam niste oameni ca sunt mai destepti decat in realitate. Scribii din Ro functioneaza in clisee.

Tufis spunea...

cezar, acum insinuezi ca te persecutam si ca te vrem tavalit prin smoala si pene? In afara de un, vorba lui Manole, ultras, nu tin minte sa iti fi promis cineva dreptate a la Tepes.

Pacat ca nu ai simtul umorului, am fi putut discuta civilizat in loc sa ne acuzi de porniri de tortionari :)

Si mai e o poanta, nu stiu daca o stii, aia cu "on the internet, nobody knows you're a dog".

Tufis spunea...

Apropo de vorbit normal, manole te invitase la un guest post. Sa arunci cate una din cand in cand si dupa aia sa te vaieti de proasta crestere si agresivitatea unora e usor.

Pune intr-un eseu scolaresc ce crezi tu ca a fost, este si va fi in economie, cu accent pe imobiliare. Cred ca ar fi mult mai interesant, pentru toate partile implicate :)

ionut spunea...

adrian_s


"Eu cred ca vezi conspiratii acolo unde nu exista. Chiar crezi ca s-au adunat la o masa mare pe de o parte maharii imobiliarelor si pe cealalta parte redactorii sefi de la EVZ, Gandul, RL, Cotidianul si Adevarul si au planuit sa manipuleze piata? Come on. Au pus si amaratii aia de jurnalisti botul la o stire aruncata din cate o sursa. Si azi, una maine una, asa au ajuns sa creada si ei in ceea ce scriau. E trist, dar asta e nivelul ziaristilor de la noi. Hai sa nu creditam niste oameni ca sunt mai destepti decat in realitate. Scribii din Ro functioneaza in clisee."

Cine a vorbit de conspiratie? Era vorba de "profesionalismul" ziaristilor. Tocmai la asta ma refeream si eu cand spuneam ca am o problema cu stirile de presa si la filtrarea informatiilor. E posibil ca punctual, pe ici pe colo, unii dintre ziaristi sa fi fost si "manjiti", dar eu zic, ca in general, maharii din imobiliare au manipulat piata si ziaristii au inghitit galusca...

ionut spunea...

vasile

"Pune intr-un eseu scolaresc ce crezi tu ca a fost, este si va fi in economie, cu accent pe imobiliare. Cred ca ar fi mult mai interesant, pentru toate partile implicate :)"


Vasile, cezar este in faza de pre-post denial, daca pot sa zic asa. Deocamdata respinge cu hotarare si falsa condescendenta "insinuarile" blogarilor la adresa lui, facand pe ultragiatul.
Cand va trece de starea asta, daca va trece si nu va disparea brusc, va scrie si guest-postul ala.

ionut spunea...

Apropos, nestor a disparut din peisaj...

B spunea...

@cezar: ultimul tau comentariu a fost f haios desi exagerat, dar asta nu m-a impiedicat sa rad copios... eu cred ca tu o faci special, totusi, cred ca poti sa recunosti ca te-ai inselat in estimarile tale, daca iti revezi posturile de acum 9 luni sa zicem....
@jessica: habar nu aveam de 'zvonurile' de pe piata bancara pt ca nu activez in domeniu. Totusi, in presa straina s-a vehiculat ideea ca bancile denumite generic 'austriece' printre care si cea precizata de tine si-au expus f mult din capital pe pietele estice care se dovedesc fara fundamente economice, adica s-au dezvoltat pe consum si credit si acum s-ar putea sa nu mai aiba cu ce sa plateasca nota de plata, adica ratele.

@sapte: eu personal am ratat acel articol, dar gandeste-te ca daca acum cu eur = 3.8, care se invarte in jurul valorilor din ultimii 2 sau 3 ani, si deja sunt 4% credite in litigiu, atunci la un curs estimat de Barclays la eur = 5 ron la cat o sa ajunga procentul? Probabil pe la 30 sau 40% in conditiile in care majoritatea creditelor sunt in moneda straina, asta ma ingrijoreaza pe mine!

@all: majoritatea bancilor la noi sunt filiale straine, majoritatea capitalului de pe piata noastra vine din vest, de la genericul johan. Daca filiala lor din Romania da faliment, atunci statul despagubeste depunatorii romani, care au depuneri mici cumparativ cu depunatorii lor straini. Practic, statul roman o sa ridice 10 sau 20% din nota de plata prin BNR si fondul de garantare al depozitlor iar restul
o sa fie nota de plata al statelor unde isi au sediu respectivele banci. Cred ca asta e motivul pt care BNR pare mai relaxata, totusi, va dati seama unde ar ajunge cursul si la ce dobanzi isi va finanta statul deficitul bugetar corespunzator unui risc de tara mai mare?
@nenea cora: ai avut un comentariu la postul trecut si nu am avut ocazia atunci. Eu personal am un credit pt un apt., daca banca ma scoate dator si ma lasa si fara casa din diferenta dintre ipoteca si vanzarea pe sub mana in cazul in care nu o sa am de unde sa constitui dif de valoare ceruta de banca, atunci imi fac frumos bagajele, ma duc in vest si ii las pe baieti cu gaura in brate.... Am un job destul de bunicel si cred ca mi-as gasi de lucru chiar si in conditiile actuale, mai prost platit decat daca as fi facut mutarea acum 1 sau 2 ani dar si cu casa luata si dator nu o sa fiu. Tare as vrea sa vad cum ii vor recompensa pe idiotii aia care au venit cu aceste idei minunate la sedintele lor de brainstorming din banci.
bancile, sunt ca niste paraziti, ele depind de gazda de pe urma caruia traiesc, daca refuza sa isi diminueze marjele de profit, atunci vor ramane fara gazda si vor da si ele coltul

Anonim spunea...

@hubble
Vezi, aveam dreptate, atitudinea asupra celor din vanzari este asta si nu avem ce face.
Nici nu o sa incerc sa iti schimb atitudinea desi "strofocatii" aia de care ziceai tu poate incercau sa iti bage in cap detalii tehnice si cunostiinte pe care tu, ca un achizitor competent ar fi trebuit sa le stii.
Daca ai fi citit blogul cu atentie ai fi vazut ca nici mie nu imi plac agentii "termopane, proaspat vopsit cu ... " si gata vanzarea.
Ofertele tehnice le fac tot eu asa ca nu imi judeca tu capacitatile mele de inginer. La asta a trebuit sa adaug legislatie si multe altele dar prefer un limbaj comun, inteles de toata lumea, lucru pe care il fac si la job pentru ca avem si clienti asa... mai lipsiti de viziune ca tine.
Spre ghinionul tau am fost destul de bun la literatura si gramatica dar chiar te rog sa imi semnalezi greselile mele gramaticale.

Dupa cum spunea cineva pe blog, mai citeste si tu postarile anterioare inainte sa arunci opinii aiurea. Eu am descoperit blogul in septembrie si am avut curiozitatea sa citesc toata arhiva si l-am urmarit o luna pana am inceput sa postez.
Cat despre "dezacoarde", au fost intentionate iar a vorbi ca un oltean este perfect corect gramatical. Cezar si-a dat seama.
Eu zic sa iti vezi barna din ochiul tau, sa postezi mai coerent si sa citesti blogul tot. Poate asa realizezi si tu despre ce vorbesti.
Si nu judeca tu agentii de vanzari de orice fel, de la aia care iti aduc bere la chiosc pana la aia care vand centrale atomice pana nu faci si tu asta. Sa te uiti ca vitelul la un agent de vanzari inseamna timp si bani pierduti pentru ambele firme. Ar fi trebuit sa profiti de prezenta lui si sa inveti ceva.

@all
Imi cer scuze ca nu am putut sa tac.

andrei spunea...

Cum gandeste in criza un milionar: Nu negociez credite si fac economii

Liviu Tudor, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata de birouri a Capitalei si unul dintre cei mai discreti milionari de pe piata, a declarat in exclusivitate pentru Business Standard ca situatia economica dificila, care va dura doi-trei ani, urmeaza sa se resimta acut in Romania, din primavara anului viitor.

"Din primavara insa, populatia va incepe sa nu mai plateasca, pe fondul somajului si al ruperii supraindatorarii, ceea ce se va repercuta in gauri de lichiditate, pe fluxul curgerii banilor de la producatori la distribuitori si pana la consumatorul final. Daca bancile nu vor incepe sa vina cu infuzii de capital, vor exista tot mai multe astfel de bule de lichiditate, situatie ce va determina falimente in randul celor care nu vor putea gestiona criza de lichiditate”, a explicat Liviu Tudor.

http://www.standard.ro/articol_70763_30/cum_gandeste_in_criza_un_milionar__nu_negociez_credite_si_fac_economii.html

Ce mai e de explicat?!

AristotelCostel spunea...

@andrei

Cum ar zice hubble...va fi megainflaţie...de datornici...

nashul spunea...

The Austrian business cycle theory is the Austrian School's explanation of the phenomenon of business cycles (also known as credit cycles). The theory views most business cycles as the inevitable consequence of inherently damaging and ineffective central bank policies, which cause interest rates to remain too low for too long, resulting in excessive credit creation, speculative economic bubbles and lowered savings.

According to the theory, the business cycle unfolds in the following way. Low interest rates tend to stimulate borrowing from the banking system. This expansion of credit causes an expansion of the supply of money, through the money creation process in a fractional reserve banking system. This in turn leads to an unsustainable "monetary boom" during which the "artificially stimulated" borrowing seeks out diminishing investment opportunities. This boom results in widespread malinvestments, causing capital resources to be misallocated into areas that would not attract investment if the money supply remained stable. A correction or "credit crunch" – commonly called a "recession" or "bust" – occurs when credit creation cannot be sustained. Then the money supply suddenly and sharply contracts when markets finally "clear", causing resources to be reallocated back towards more efficient uses. The main proponents of the Austrian business cycle theory historically were Ludwig von Mises and Friedrich Hayek, both of whom predicted the Great Depression.

Suna cunoscut? Cine spunea ca a nvenit vremea lui Keynes, sau , doamne fereste, Marx? Intotdeauna explicatiile sunt simple si axiomele economiei capitaliste raman valabile. Cine uita trecutul risca sa-i repete greselile. Sper ca Isarescu sa mentina dobanda de pol monetara si sa nu faca aceeasi redistribuire a averii pe principii socialiste (prin largirea m1 si cresterea inflatiei) cum bine a observat hubble.

nashul spunea...

o vorba de la parintele celui mai celebru indice imobiliar din lume, si autorul conceptului de "exuberanta irationala" (am auzit multa lume folosindu-l zilele astea): http://www.jasonzweig.com/uploads/5.07Shiller.pdf

Pentru cine nu are rabdare sa acceseze link-ul le dau un extras din interviul luat de Jason Zweig profesorului Robert Shiller (preda finante la YALE, olandezul sigur l-a avut ca profesor la MBA) in IULIE 2007:

Question: So real estate doesn't go up roughly 10 percent a year?

Answer: It can't be true that homes rise 10 percent a year. If they did, in the long run no one would be able to afford a house.

Question: Let me grab a calculator. If real estate really rose 10 percent a year, a $25,000 home in 1957 should be worth roughly $3 million now.

Answer: And that flies in the face of common sense. In fact, I'm inclined to think there's a good chance that the return on real estate will be negative, substantially negative, over the next 10 years because all booms reverse in the end.

Question: All right. We won't call that a forecast either. So how should people think about their home as an asset?

Answer: Avoid concentration of risks. You need a house, but I would avoid a second one - or at least avoid an outsize house. Over-investing in real estate now would be a recipe for disaster.

nashul spunea...

continuare la primul meu post: cum bine observa hubble.... ca se intampla acum in leaganul capitalismului

Anonim spunea...

@aristotelcostel

Poate hubble are dreptate, dupa '90 scoaterea banilor de la saltea si aducerea conturilor din afara inapoi in tara a creat un exces de bani in piata (eram copil si nu mai imi amintesc dar banuiesc ca si BNR tiparea leii ca pe ziare) si rezultatul il stim cu totii.
Insa ma indoiesc ca romanii au bani prea multi la saltea plus ca trebuie sa returneze 30 de ani banii imprumutati din alte tari.
Nu stiu, hubble ar trebui sa te hotarasti piata ori cade, ori creste, ori nu mai sunt bani, ori sunt prea multi?
Si lamureste-ma si pe mine: cine are credit crezi ca are bani la saltea?
Pe mahnitii aia care imi sunt subalterni nu o sa ii dau afara ca ei aduc comenzile in firma. In schimb o sa mai tai din cei care stau la cafea si tigari toata ziua si cand li se cere ceva de catre un agent de-al meu spun ca nu au timp.

AristotelCostel spunea...

@cristian_m

Daca banii se afla in 1% din conturi, cine să genereze inflaţie?

Poate ne spune hubble ce se întâmplă în Japonia de la marea buliadă încoace. Poate ne spune hubble şi cum a depăşit SUA criza din 1929.

Anonim spunea...

@aristotelcostel

Asta incercam sa ii spun si eu, chiar daca maine cei 1% s-ar decide sa cumpere toate apartamentele ei ar stabili pretul pentru ca la cantitati mari se negociaza altfel si oricum e irational sa crezi ca toti cei cu bani se vor repezi pe cumparat. Cand te duci chiar si la piata, unul e pretul pentru un kg de rosii, altul e pentru 100 de kg.
Greseste cel care nu negociaza.
Va fi o domnie a cumparatorului iar restul de 99% nu au de unde.

Oricum sunt chestii elementare din orice manual de economie sau de vanzari.

limestone spunea...

Cum sa-si continue si sa-si termine singur apartamentul cel care a dat avans la constructorul falimentat? Chiar daca dispune de bani nu-si poate finaliza singur constructia caci evident ceilalti nu vor avea bani. Daca apartamentul tau era la etajul 10 si abia doar 2 etaje au fost construite?? Si-l termini si stai cu generatorul pe motorina si galeata de apa? Utilitati ioc pana cand nu se muta toti bizonii la final, daca se vor mai muta vreodata...

Anonim spunea...

@limestone

:) Cei 1% la care ma refeream eu si aristotelcostel sunt speculatorii care se presupune ca au strans banii fraierilor si acum ii tin la saltea.
Dar e tare asta, daca am apartament la 10, sa astept sa-si construiasca ceilalti apartamentele de sub mine.

Unknown spunea...

http://www.zf.ro/zf-24/fratii-negoita-opresc-constructia-unui-mall-din-cauza-crizei-economice-3565571/

Inca "unu" :)

limestone spunea...

Dar de teapa cu programul guvernului numit Casa verde ce ziceti? Promit sponsorizare de la stat cu 7000 euro maxim pentru panouri solare, beneficiarul venind cu doar 700euro adica 10% din valoarea totala. La zeci de mii de romani care vor dorii sa beneficieze de treaba asta, fondul total fiind limitat, cum credeti ca va evolua "initiativa"?

mobutu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
alex.dumitrascu spunea...

Gigant Construct a intrat in incetare de plati pentru ca nu putea sa restituie banii bancii finantatoare, nu fiindca n-are de unde sa restituie banii cumparatorilor. Adica nu a putut sa vanda suficient de multe apartamente.
Adica a "tinut la pret" prosteste.
Judecatorul sindic va fi probabil mai rational, iar procesul e proces, se judeca, se iau in considerare toate aspectele. Un faliment poate sa fie si fraudulos in cazul proastei gestionari, asa ca....
Deocamdata se declara in incetare de plati ca sa se protejeze de creditorii agresivi, cine or fi ei.

constantin spunea...

@alex dumitrascu

nu prea ies cifrele. sa zicem ca valoarea finala a complexului e de 1000 de coconuts (sau ce alta moneda preferi). Dar profitul oricum e pe undeva pe la 50%, deci costa 500 de nuci ca sa il construiesti efectiv. Dar nu s-a construit complet, sa zicem ca au cheltuit pana acum doar 200 de nuci pe ce au realizat efectiv ( cumparat teren, inchiriat macara, etc). Deci era suficient sa pescuiasca o cincime din crapii finali care sa fie dispusi sa muste la momeala. Ceea ce cred ca s-a intamplat. Deci vezi ca nu ies cifrele. Banii aia au fost furati, de aia au ales calea falimentului.

Miorlau Pufos spunea...

@ Ionut

Cezar vorbeste si el din amintiri. Proiectul respectiv a existat pe hirtie, asta-vara una dintre firmele pentru care lucrez imi cerea in disperare oameni cu experienta in cladiri-turn ( recunosc, cite-odata criteriile de recrutare sint cam SF si mai trebuie sa-i temperez pe visatori ). Dupa 15 Septembrie insa...surpriza, firma cu pricina a stopat proiectul si nu numai ca nu mai angajeaza ci ii mai si da pe unii afara.

Vise, taica, vise...

limestone spunea...

Ioan Lupea de la EVZ il vede prim ministru pe Tiriac. Pentru proiectul lui rezidential Green Residence a chelit sute de copaci din padurea Baneasa si a primit pentru asta doar o amenda de 4 mii euro. Cum sa nu te rogi sa se duca dracu imobiliarele si sa dea toti faliment? Auzi, un monolit de beton in mijlocul padurii. Vorba cuiva de pe net, Tiriac nici nu a fost in stare sa o scoata pe Andreea Marin la un cico. Si mai are si un fiu drogat.

cezar spunea...

Deci : mos tiriac, un luzar, cu afacere primita cadou de la tasu probabil, a incalcat legea si a primit amenda (in stil romanesc). E zero la femei (sigur ca a avut mai putine bucati la pat decat noi toti la un loc) si are si un fiu drogat.
Nu e indicat de prim ministru.

In plus, de aici concluzionam ca ar trebui sa dea toti faliment. Ma rog, sa speram ca nu lucreaza nimeni pentru ei, si nici nu platesc ceva la buget, ca atunci nu e nici o paguba.
Ce parere aveti boyz, merita sa ma tavalesc de ras, au ba.

limestone spunea...

@ Cezar

ai habar cati dezvoltatori citeste rechini in Romania au defrisat hectare de paduri sa faca dezvoltare imobiliara? Asta profitatand de noul Cod Silvic foarte permisiv votat tot de ei si pentru ei in parlament.
Tu nu preferi ca tu si copii tai sa respirati aer curat si sa va plimbati relaxati prin padure?

limestone spunea...

Averea tot tragand de ate politice a facut-o, i-a luat la vanatoare cu el pe domeniile proprii pe psd-isti iar pe pnl-isti i-a transportat cu jetul personal pe la saloanele auto internationale. Un taran daca taie din necesitate un copac fara aprobare din padurea proprietate intra in puscarie. Tiriac a taiat sute si a luat o amenda..

limestone spunea...

Cu fiecare copac taiat aiurea poate ca viata fiecaruia dintre noi se scurteaza cu o secunda. V-ati gandit la asta?

Miorlau Pufos spunea...

@ limestone

Daca te uiti mai atent cind mergi cu avionul in Ro ai sa vezi ca padurile se defriseaza din centru catre margini, de arata dealurile cam ca niste chelii. Asta-i numai una dintre balariile facute in numele imbogatirii peste noapte. Mai pune la socoteala si blocuri ridicate linga gropi de gunoi si betoniere, mai adauga si o gramada de oameni in virsta fraieriti de smecheri si lasati pe drumuri...

limestone spunea...

..smecheri pe care unii de pe aici, nu dam nume, vad ca-i apara..

Anonim spunea...

@cezar
nu, tiriac nu e un luzer, daca ne uitam la conturile lui, e chiar un foarte big winner. unu pe care l-a dus capul. unu care s-a descurcat. unu care a vazut oportunitatile. etc.
numai ca din punct de vedere moral (si nu ma refer la andreea marin sau la fi-su drogatu, astea chiar n-au nici o relevanta) nu stiu cat de winner este. dar pe cine mai intereseaza moralitatea in ziua de azi, nu-i asa ?

limestone spunea...

@canadian

Cum sa nu aibe relevanta felul in care ti-ai crescut si educat fiul, odrasla nepretuita pe care apoi tragand tot de sfori o scoti basma curata din ghiarele justitiei?

Miorlau Pufos spunea...

@ limestone

Asa cum te comporti in afaceri, te comporti si in viata privata. Daca in viata privata iti bati nevasta si-o arunci in suturi pe scari cu hainele in sac...oare in business cum poti sa fii?

limestone spunea...

@ Miorlau Pufos

Chiar asa a facut mustaciosul? nu stiam..

ionut spunea...

miorlau pufos


"@ Ionut

Cezar vorbeste si el din amintiri. Proiectul respectiv a existat pe hirtie, asta-vara una dintre firmele pentru care lucrez imi cerea in disperare oameni cu experienta in cladiri-turn ( recunosc, cite-odata criteriile de recrutare sint cam SF si mai trebuie sa-i temperez pe visatori ). Dupa 15 Septembrie insa...surpriza, firma cu pricina a stopat proiectul si nu numai ca nu mai angajeaza ci ii mai si da pe unii afara.

Vise, taica, vise..."

Cum spuneam intr-un post anterior, cand se va anunta in ziare, ca proiectele respective s-au sistat, si noi vom comenta asta, ne va spune cezar ca e irelevant, ca nu ne afecteaza, etc., asta dupa ce el insusi ni le-a dat ca exemplu despre cat si cum se construieste in continuare in romania, ce piata cazuta mai "outsideri" ce-mi sunteti?

limestone spunea...

@Miorlau Pufos

In business-ul lui ca in businessul lui dar nu vezi ca unii vor sa-l puna sa conduca tara..

ionut spunea...

cezar

"E zero la femei (sigur ca a avut mai putine bucati la pat decat noi toti la un loc) si are si un fiu drogat.
Nu e indicat de prim ministru."


Se chinuie oamenii astia de pe blog ( niste pauperi amarati altfel), sa-ti explice cum e cu morala si etica, desi eu i-am atentionat ca, in cazul celor cu "profilul" tau, e munca in zadar.
Nu e indicat de prim-ministru, nu pentru ca are un fiu care se drogheaza, ci pentru ca a tras "sfori" ca justitia sa-i scoata nevinovata odrasla.
Cat despre femei, citeste-i interviul, singur declara ca acum datorita varstei e chiar zero...n-are nici o relevanta, desi noi suntem clar invidiosi.

ionut spunea...

"limestone spunea...
@ Cezar

ai habar cati dezvoltatori citeste rechini in Romania au defrisat hectare de paduri sa faca dezvoltare imobiliara? Asta profitatand de noul Cod Silvic foarte permisiv votat tot de ei si pentru ei in parlament.
Tu nu preferi ca tu si copii tai sa respirati aer curat si sa va plimbati relaxati prin padure?"


:))
Limestone, alde cezar fumeaza tigari de foi, ce e aia padure?! Cred ca glumesti.

Miorlau Pufos spunea...

@ limestone

Nu, asta n-a comis-o mustaciosul, ci un alt ilustru...dar regula " esti la fel in toate ipostazele" e valabila.

@ ionut

Mai zilele trecute auzeam pe cineva zicind ca Dacia inchide partial pentru ca e Logan masina proasta. Iar de inchis s-au inchis santierele pentru ca e iarna si nicidecum ca e criza...Major, vaccinat si cu facultatea terminata printre primii...

Sint citeva proiecte foarte mari puse la conservare sau abandonate, dar despre care inca nu s-a aflat, pentru ca aia au fost suficient de destepti incit sa nu fuga cu banii si sa-i administreze corect, astfel incit sa nu iasa scandal si panarama. Ca mai sint cotati si pe la burse pe-afara, si poate revine vremea cind se pune...si mai au si legaturi intime cu politica.

Oricum, as pune un pariu pe un Moet & Chandon ca o sa auzim si de Cosmopolis...aia e o teapa cu fundita

Miorlau Pufos spunea...

@ limestone

Nu-l pune nimeni sa conduca tara, se vintura doar niste vorbe de colo colo. Nici nu ar rezista, jigodia politica are alt profil fata de jigodia afacerista. Sa nu confundam merele cu perele.

@ cezar

Ai niste criterii cel putin dubioase in aprecierea performantelor unora. Asta cu "e zero la femei" mi-a placut cel mai tare. Conform logicii asteia, un alde Ogica ar fi tocmai bun. Baiat frumos ca bradu', tare-n clantza...mai completeaza tu lista de calitati.

ionut spunea...

miorlau pufos

"@ ionut

Mai zilele trecute auzeam pe cineva zicind ca Dacia inchide partial pentru ca e Logan masina proasta. Iar de inchis s-au inchis santierele pentru ca e iarna si nicidecum ca e criza...Major, vaccinat si cu facultatea terminata printre primii..."

Ce mai e de spus? Compara cu asta:

"cezar spunea...

...Daca acum n-ar fi 'criza', iuresul imobiliar ar continua vesel si ferice...

14 noiembrie 2008 22:13"

Observi vreo asemanare pe "fond"?

ionut spunea...

Miorlau pufos

"Oricum, as pune un pariu pe un Moet & Chandon ca o sa auzim si de Cosmopolis...aia e o teapa cu fundita"

Eu unul, nu pun pariu din 2 motive:
1)Bag seama ca esti cam "insider" si ne tragi in piept:)
2) nu beau sampanie

Miorlau Pufos spunea...

@ Ionut

Nu sint chiar insider...doar am un ochi ager si niste ani buni in care am lucrat in advertising si stiu cum se procedeaza. Cosmopolis e de la o posta teapa dupa cit de frumos au ambalat totul. Au fost ani intregi in care rideam cu colegii din birou de tepele care rasereau ca ciupercile si pe care le amusinam dupa campaniile desantate pe care si le faceau excrocii. Teapa are si ea metode specifice prin care se mediatizeaza, crezi ca e asa de simplu?

Contractele pe care le propun cosmopolisii clientilor erau abuzive, ei aveau numai drepturi, clientii numai obligatii...Ah...vorbesc la trecut...

Cu sampania e simplu, daca o pierzi beau numai eu, daca ai cistigat si nu-ti place o dai cadou. E?

vladone spunea...

poate-i subiect de discutie:
ca bula imobiliara s-a spart nu incape nici o indoiala - deja trec si insider-ii de faza de Denial; deci faptul ca imobiliarele se depreciaza este o discutie fara sens. Foarte interesant cred ca ar fi sa evaluam cat mai corect in ce masura guvernele, pompand bani, deocamdata mai incet decat viteza cu care se depreciaza "casele", vor devaloriza masiv banii - la nivel mondial - ce n-a mai fost niciodata in istorie ... criza de supraproductie intr-o lume in care banii nu-s practic acoperiti cu nimic - iar felul in care se tiparesc acum banii demonstreaza cu varf si indesat ca actualii bani sunt orice, numai ce crede poporul nu. Poporul crede ca banii sunt o masura a muncii lor - guvernele nu prea vor asta :( ... cam aberez :)
S-o scurtez: daca guvernele vor devaloriza masiv banii s-ar putea ca sa nu ajunga sa se ieftineasca case asa de tare ... din pacate, din punctul meu de vedere.

ionut spunea...

miorlau pufos


Nu pun pariu si gata! E criza! Daca pierd?:))

Lasand gluma la o parte, in conditiile actuale, majoritatea proiectelor tinde sa devina tepe.

vladone spunea...

proiectele dezvolatorilor nu pot fi decat tepe (de diverse tipuri) pana nu se corecteaza dramatic pretul terenului ... de abia dupa aceea pot apare si proiecte "serioase".

elzorab spunea...

ding-dong, semn de carte.

Anonim spunea...

bre, cand am zis ca nu are relevanta ca fi-su lu tziriac e droghist vroiam sa zic ca nu trebuie sa judecam parintii dupa copii si invers, pana la urma ta-su nu putea sa-l supravegheze 24 din 24, ala micu e major, vaccinat, etc.
faza cu interventia in justitie e alta mancare de peste, n-are relevanta pentru cine a intervenit atata timp cat a facut-o, iar daca a facut-o nu putem decat sa-l apreciem cel putin pentru ca dovedeste ca tine la familia lui, ceea ce e o trasatura morala pozitiva, nu ? :D

Anonim spunea...

Mama ce tampenii ati scris toti! In seara asta toti ati baut?
Ca Tiriac nu e mai presus de Becali stiam, ca se cere respectarea legi mediului aici pe blog e normal dar noi il luam la misto.
Cezare, ce naiba ca ai fost tare slab azi. Mai ales la faza cu femeile. Pai tu crezi ca toti au nevoie de bani ca sa aiba parte de sex? Tocmai de aia nu e bun de ministru ca plateste sa faca sex, ca nu mai poate si e frustrat si pentru ca e la fel de drogat ca fiu-sau. Voi ati vazut vreo logica in ce spunea el?
Sunt de acord cu miorlau pufos ca proiectul cosmopolis o sa moara subit. Problema e ce ne facem cu atatea ruine noi? Deschidem un circuit turistic: vestigiile prostiei romanesti?

Anonim spunea...

@hubble

Te astept!

Anonim spunea...

@cezar
Nu compara un om capabil sa aiba o femeie toata viata cu unul care are mii la pret redus.

Anonim spunea...

@all
In seara asta m-am uitat la televizor. Zeci de reclame care incearca sa iti vanda electronice, masini si case. La fel e si pe net.
Si e mult mai intens ca inainte.

Chiar nu vedeti nici o asemanare intre "Dormi linistit, FNI vegheaza?" si "Consuma linistit, avem reduceri, avem de toate si oricum platesti la anul"?

@ionut
Nu mai face greseli gramaticale ca imi faci facultatea de ras si vine unul ca hubble si ne face pe toti analfabeti.

Anonim spunea...

Oare ce spun angajatii de la rompetrol de reclama aia in care managerii lor canta si danseaza in timp ce ei se intreaba ce or sa manance copii lor de Craciun?

Anonim spunea...

mai au reclama aia ? ca la cate disponibilizari au anuntat la rompetrol mi se parea de bun simtz macar sa o scoata ...

elzorab spunea...

man, n-am mai vazut benzina la 1.89 galonul, in zona mea din 2003.
omul modern are acteva nevoifundamentale. de hrana, de adapost, de transport. daca pretul transportului a ptut sa scada de la aproape 5 dolari galonul la 1.89 galonul in doar jumate de an, ia explicatimi voi mie de ce nu ar putea sa scada si celelalte?

Manole spunea...

2 lucruri sunt aiurea cu Cosmopolis, 1. faptul că au tras obloanele pe magazinul de prezentare de pe bd. Decebal şi 2. faptul că apar în presă asigurând că totul e în regulă: http://www.capital.ro/articol/criza-de-pe-piata-imobiliara-nu-afecteaza-dezvoltarea-cosmopolis-114399.html Lucrurile astea se bat cap în cap şi în România o conduită de-asta nu poate fi decât suspectă.

ionut spunea...

Cristian M

"@ionut
Nu mai face greseli gramaticale ca imi faci facultatea de ras si vine unul ca hubble si ne face pe toti analfabeti."

Care ar fi greseala gramaticala pe care am facut-o?

Dorin spunea...

@elzorab, @ALL
IATA VIITORUL DOLARULUI:
http://www.bursa.ro/on-line/s=macroeconomie&articol=38650.html

limestone spunea...

Din ziare:
"Am convingerea ca duminica, 30 noiembrie, se joaca un lucru mare in care incap si eu, si parintii mei, si copiii dumneavoastra. Se joaca viitorul Romaniei.
Viitorul n-ar trebui sa se joace. Ar trebui sa se aleaga cu ochii bine deschisi, dar asta depinde de numarul celor care vor aparea la urna de vot. Iar numarul lor depinde de prea multe nehotarari. Refuzul a ajuns sic. Absenta e cool.
Sila de oamenii din afise si de pe buletinele de vot a capatat reputatia unui act curajos de protest."

Asta apropo de cat de serios va fi viitorul guvern si de cati bani va pompa pe timp de criza in fundul dezvoltatorilor micsorand astfel pe piata valoarea banilor actuali.

limestone spunea...

E clar, nu merg duminica la schi..

Anonim spunea...

elzorab, chiar daca suntem amandoi in acelasi cacat, nu pot sa nu fiu si eu de parere ca dolarul american e un pariu pierdut. sua ar trebui cumva sa inventeze o moneda noua, s-o ia de la zero. bineinteles ca cine o s-o ia cel mai tare in brate vor fi tarile care au rezerve de dolari, caci vor fi numai bune de pus pe foc.
oricum, mi-a placut mult linkul asta de la ziarul bursa :D

ionut spunea...

limestone

"Viitorul n-ar trebui sa se joace. Ar trebui sa se aleaga cu ochii bine deschisi, dar asta depinde de numarul celor care vor aparea la urna de vot. Iar numarul lor depinde de prea multe nehotarari."


Perfect de acord. Din pacate, viitorul se va juca exact ca la o partida de poker, prin negociere.
Alegi cu ochii bine deschisi sa zicem ( e doar un exemplu la intamplare) PNL si te trezesti ca astia fac alianta cu PSD+PC! Sau chiar cu PDL. Plus PNG. Plus , fara discutie, UDMR. Si combinarile pot continua...

Anonim spunea...

@ionut
Stai linistit, e normal ca pe aici sa mai ratezi o litera, o virgula...
Asta era apropo de politehnistii care au ales sa nu ramana ingineri si s-au orientat catre alte domenii.
Vezi comment-ul lui hubble.

Unknown spunea...

http://media.imopedia.ro/stiri-imobiliare/creste-oferta-scad-preturile-casele-tot-nevandute-raman-6603.html

Ce parere aveti?

limestone spunea...

@Ionut

Da, PNL-ul nu are cum sa conduca singur, va fi ales de PDL sau PSD-PC.
Dar PDL nu va face niciodata alianta cu PSD-ul.
Fiecare, daca nu e convins ar trebui macar sa aleaga raul cel mai mic..

Anonim spunea...

@cristian m
Bravo man, ai imbratisat una din meseriile de baza ale Balcanilor si anume negotul.
Nu te mai da cu caramida de piept ca esti tare in legislatie si economie. Ai impresia ca daca lucrezi in productie nu trebuie sa cunosti aceste discipline?
Apoi nu te imbata cu apa rece ca as fi achizitioner. In complexitatea meseriei pe care o fac trebuie sa particip si la analizele si deciziile de aprovizionare pe langa multe alte batai de cap si sa ascult balivernele tuturor negustorilor cum ca produsul lor e cel mai bun. De fapt eu trebuie sa analizez partea tehnica pentru ca daca m-as lasa la mintea voastra as da-o in bara sigur.
Legat de gramatica nu stau sa caut dar daca insisti am s-o fac. Un exemplu "cunostiinte" ci doi i ? Mai sunt si altele dar n-am rabdare. Nu are importanta pe blog dar te laudai ca le ai cu toate cele.

Pana la urma nu sa-ti atac persoana era scopul. In multe posturi imi place ce spui. Dar atrag din nou atentia ca Romania trebuie sa exporte ceva produse si chiar servicii nu doar sa importe. Nu ne pricepem la centrale nucleare si masini, ne apucam de agricultura, turism, orice. Factura cu rate de la banci si datoria nationala trebuie platita in produse nu in abureli. Isarescu atragea de mult atentia asupra acestui fapt. Concurenta intre comercianti va fi acerba de acum incolo si daca esti intr-adevar bun ai sa rezisti. Prea v-ati inmultit in ultimii ani.
Succes!

Unknown spunea...

@all

Din cate stiam, acest blog nu este pentru discutii politice. :|

Anonim spunea...

Lukoil ofera discount pentru platile in avans... asta mi se pare o decizie buna, bazata pe legile economiei de piata.

http://www.bursa.ro/on-line/s=macroeconomie&articol=38507.html

Se pare ca unele companii in spirit pur capitalist incearca sa se descurce singure, altele asteapta de la stat.
Ce semanam noi, astia fara credite nesimtite si companiile ce respecta legile economiei de piata: niste fraieri!
Restul sunt "baieti destepti".

AristotelCostel spunea...

@cristian_m

Protestez împotriva link-urilor tale!!!
Ca "director" de vânzări, te-ai perfecţionat în ambalat frumos... produse...de proastă calitate!
NU SUNT ACCESIBILE!!!

Anonim spunea...

Poate ca exemplul cu nae si ion nu e corect in totalitate dar am incercat sa am un point of view asupra viitorului. Eu asa inteleg: urmeaza o deflatie puternica urmata dupa bottom de o inflatie si mai puternica.
Legat de pretul caselor nu pot stii cat va costa un apartament in euro (pentru ca depinde de evolutia euro) insa pot spune ca daca acum 3 luni un apartament era supraevaluat la 5000 kg de produse (sa zicem carne de vita) dupa toata tevatura asta pretul va scadea la 500 kg carne de vita.
In bani nu putem face prognoze pentru ca e o loterie care depinde de politicile monetare ale tuturor statelor. Nici carnea de vita nu e relevanta pentru ca depinde de numarul de bovine din ferme dar luati daca vreti o medie a tuturor celorlalte produse si servicii.

Anonim spunea...

@hubble
Ai avut dreptate, am pus inca un i in cunostinte. E o greseala comuna care in cativa ani s-ar putea sa fie acceptata de Dex ca oricum in Romania limba corecta si legile se schimba anual. Dar am facut-o, am facut-o.
Nu am pretins ca sunt as in ceva, calitatile mele se vad la sfarsitul fiecarei luni pentru ca sunt platit in functie de rezultate si in cazul in care cheltuiesc mai mult decat produc zbor (fara mitinguri si proteste).
In alte domenii stii foarte bine ca salariul merge dar uite ca poate inteleg si romanii ca nu mai merge asa. Productivitatea te tine in viata si nu pauza de cafea sau prima de Craciun.
In orice meserie trebuie sa stii din toate cate ceva. Stiu ca sunt agenti de vanzari care nu au nici o treaba (exemplul cel mai bun au fost cei din imobiliare si din banci desi unii dintre ei cred ca ascundeau informatii intentionat).
Dar sunt si clienti... de nenumarate ori veneau ei cu solutii gresite, ii lasam sa vorbeasca si apoi le bagam pe gat solutia corecta. Prefer sa stiu ca nu au murit oameni din cauza a ceea ce am vandut eu.

Tu nu m-ai atacat pe mine, ai atacat o intreaga categorie profesionala care duce pana la Directori generali (ei fiind cei mai mari reprezentanti ai unei firme). Plus ca in postura de vanzator ne regasim toti in viata personala, sociala, profesionala.
Sau tu la interviuri nu iti vinzi capacitatea de munca?

Ai generalizat prost si va spun si altora: avem nevoie de agenti imobiliari, dezvoltatori, constructori, banci, politicieni, paznici si casiere.
Dar de unii profesionisti si corecti.

Sunt de acord cu tine ca trebuie sa producem si chiar incepusem sa producem, s-a vazut clar asta cand companiile romanesti au trecut la concedieri atunci cand au picat comenzile din exterior.

limestone spunea...

@hubble

..si dupa toate pronosticurile de pe aici, cand va fi bottom-ul ?

AristotelCostel spunea...

@hubble

Se încearcă limitarea efectelor crizei financiare.
Dacă piaţa ar fi lăsată să-şi facă "meandrele", guvernele vor investi doar în cazane cu supă plantate în locul filialelor bancare.
As de obicei, în România ar fi nevoie de mai multe ...cazane cu supă.

@cezar
Dacă nu iese programul anticriză al viitorului guvern, va fi de ajuns să stai de 2 ori la rând ...la supă şi cu farfuria în plus poţi semna un precontract pentru o garsonieră.

Anonim spunea...

Nu cred ca va place faptul ca-l aduc in discutie pe rusinea oierilor. Dar e ceva interesant de comentat.
Daca nici el nu mai are lichiditati e edificator dpdv al crizei financiare.
Scria in gandul (pot fi subiectivi) ca averea lui a scazut in 3 luni de 2,5 md la 500 mil E. Iar pare interesant pentru ca ar insemna o scadere a pretului terenurilor de 5 ori.
Iar ultima observatie nici cluburile de fotbal unde se spalau bani grei nu o duc prea bine. Foamea ii cuprinde pe toti.

Anonim spunea...

Scuze!


Lukoil ofera discounturi pentru platile in avans

Anonim spunea...

@limestone
Nu stiu cand va fi bottom-ul dar il urmaresc asa cum o fac multi care au bani la ciorap. Exemplu Patriciu care are cash. E de admirat baiatul asta. Eu chiar tind sa-l aseaman cu Manole pentru ca a facut exit exact atunci cand Manole lansa teoria balonului.

Asta apropo de intrebarea cine are bani la ciorap.

Si mai au bani la ciorap (sau cel putin fictiv) toti ionii cu depozite bancare. Daca guvernele nu pompeaza bani in banci ca sa-si ridice ionii banii, s-ar ajunge la o criza de lichiditate pe piata ceea ce inseamna blocaj economic total.

Si daca vreti un exemplu concludent, eu am depus la banca timp de trei ani pana in prezent 30000. Acum trei ani am luat credit 30000. Deci oarecum sunt pe zero. Dar acum o luna am ridicat cei 30000 si i-am pus la ciorap (seif). Si sunt si dator in acelasi timp. Banca e in criza de lichiditate. Guvernul va baga 30000 in banca pentru a restabili echilibrul. Si brusc pe piata apar 60000.

Analizati voi ce mai urmeaza.

Anonim spunea...

Avem si noi subprimerii nostri

Inca odata scuze si multumesc de observatie!

Anonim spunea...

@manole
Daca esti Patriciu da-mi un premiu pentru intuitie. :-)

Anonim spunea...

imi dati voie sa fac si un pronostic pentru leu.
Prin ianuarie 2009 1E = 4RON
Prin martie 2009 1E = 5RON (+/- 10% adica intre 4,5 si 5,5)
Prin decembrie 2009 1 E = 10RON (+/- 30% adica intre 7 si 13)
Cel putin asta e gradul meu de incredere.

AristotelCostel spunea...

@hubble

Am spus ipotetic ce s-ar întâmpla dacă...nu s-ar interveni. Am făcut o glumă!

Prostiile alea cu 10 Ron pe Euro neînsoţite de argumente...plictisesc.

Dacă leul se duce de 4,5...ne ia în braţe UE...că datoriile nu le-am făcut în contul lui ...dumnezeu, ci în avuţia poporului ueist...aşa că românii vor rămâne sclavii UE!

Masa monetară nu e funcţie directă de banii pe care i-ai pus tu la ciorap.
Încearcă să gândeşti ce emiţi!

constantin spunea...

@hubble

poti sa argumentezi te rog de ce crezi ca euro ar putea ajunge la 10 ron?
ia in considerare in argumentatie ca exportul romanesc este in proportie de 70% directionat catre piata comuna iar rezervele valuatare ale romaniei sunt in euro nu in dolari.
multumesc

Anonim spunea...

Azi e alba, maine-i neagra!
Vedeti cum a blocat guvernul piata auto.

In ritmul asta economia romaneasca se delocheaza la 50 de ani dupa cea mondiala.

limestone spunea...

@Hubble

..Manole nu e Patriciu.
Pe blogul lu Patriciu ar fi fost reclama la Rompetrol, daca ar fi fost..

constantin spunea...

@costel

Pana acum am fost pe rand sclavi la turci, dupa aceea la rusi si acum la vestici. As zice ca e varianta cea mai buna dintre toate. Vezi tu una mai buna? Pana acum astia sunt singurii care au reusit sa asigure cat de cat prosperitate la un procent mai mare al gloatei populare, comparativ cu stapanii precedenti. Doar nu speri ca romanii vor fi liberi, independeti si far calauzitor pentru alte popoare vecine?

Anonim spunea...

@hubble

Iti dau eu un premiu. Uite-l!

mobutu spunea...

adrian_s spunea...
Pana acum astia sunt singurii care au reusit sa asigure cat de cat prosperitate la un procent mai mare al gloatei populare, comparativ cu stapanii precedenti.
Iluzie bazata pe credit de import.
Acum se intoarce impotriva noastra.

Anonim spunea...

Argumente pentru 1E=10RON am adus mereu atat eu cat si varul meu cora (-:).
Deficitul comercial al tarii e imens si se va adanci pentru ca dupa cum vedeti toate firmele care mai exportau cate ceva dau faliment sau isi restrang activitatea. Lucrurile se vor inrautati exponential.
Rezerva BNR nu e un sac fara fund. Rezerva e dimensionata pentru dezechilibre temporare nu pentru calamitati.
De ce va fi 1E = 10 RON ? Pentru ca la paritatea asta vom avea produse competitive la export. Asta e echilibrul. Poate nu e 10 ci 7 sau 13. Nu am calculat si oricum e foarte greu sa faci asta. Dar poate fi si 20.
Nu prea cred sa ne ia in brate UE. Probabil ne mai resusciteaza sa nu intram in coma.

AristotelCostel spunea...

@adrian_s

Şi?

Diferenţa între sclavia la turci, ruşi şi ...alţii ar fi că de data asta românii au fost tentaţi să ajungă sclavi în mod voluntar.
De departe UE e cel mai gingaş stăpân pe care-l puteam avea, dar statutul de sclav nu a fost...obligatoriu, ci opţiunea unor capete gumate!

constantin spunea...

Vad ca eviti raspunsul?
Care sunt in opinia ta optiunile valide?

AristotelCostel spunea...

@adrian_s

Dezvoltarea pe muşchii tăi...nu pe credit!
În loc să facem fabrici şi uzine cu bani UE...UE ne-a creditat consumul şi caritasul imobiliar...pentru că sclavii au descoperit...calea.

Miorlau Pufos spunea...

@ ionut

Hai mai, ma lasi fara sampanie acu' inainte de sarbatori...ca tre' s-o iau in leasing la cit de scumpa e, ma gindeam ca fac si eu un gheseft. Uite, mai fac o incercare: hai sa punem pariu pe care crapa primul: Cosmopolis sau Impact? Pont: Impact a adus acum trei luni din State cu surle si trimbite un greucean pe post de project manager pentru un mega rezidential. Dupa vro doua luni a crapat proiectul iar saracul ala s-a trezit pe drumuri cu tot cu familia adusa din SUA.

@ Manole nu mi se pare neaparat in neregula ca au inchis show-room-ul. In fond si la urma urmei poate au descoperit ca vind mai bine pe alte cai, si-atunci nu se mai justifica. In neregula este megacampania pe care au facut-o. SI promisiunea de oras european linga un sat de tigani la doua ore de Bucuresti.

@hubble Manole nu e nici un Patriciu. Are un simt al detaliului mult prea dezvoltat. Si-a stat si multa vreme in Franta. Din pacate nu pot sa pun pariu cu tine pe chestia asta pentru ca subiectul nu se arata.

constantin spunea...

Inainte de 1989 era plin de fabrici si uzine dar toti visam la o pereche de blugi de la varu fugit in Germania. Incearca sa intelegi si tu, consumul e bun. Problema nu e consumul, ci lipsa acoperirii in munca. Dar de nevoie vine si aia, invata oamenii "the hard way" si chestia asta.

Parerea mea e ca nu vrei sa vezi realitatea. Daca nu exista constructia UE ne mancau americanii sau rusii
cu fulgi cu tot. Nu vezi ce fac americanii acum? Isi exporta problemele la fraierii care au adunat dolari
la ciorap (arabi, chinezi). Tocmai asta s-au prins nemtii si francezii dupa mai multe decenii de stat la
vin seara. Doar daca ne unim avem o sansa sa facem fata.

Nu sunt idealist dar nici la cravata de pioner nu vreau sa ma intorc.

Anonim spunea...

adrian_s spunea:
Doar nu speri ca romanii vor fi liberi, independeti si far calauzitor pentru alte popoare vecine?

De ce sa nu fie. De ce sa traim cu complexul asta mereu ? Trebuie schimbata atitudinea incepand de la conducatori pana la Dorel. Si asta se face prin educatie in primul rand, dar nu marind salariile aiurea, ci facand o selectie a oamenilor cu calitati. Si asta in toate domeniile.

Trebie sa incetam sa-i admiram pe manelisti, fotbalisti, pitipoance, Becali, Vadim si altii si sa ne fixam repere morale in oameni adevarati.

limestone spunea...

De mult ma macina o intrebare..

Cred ca toti de pe blogul asta am facut armata. Oare ce motivare intima am mai avea in caz de razboi si mobilizare generala sa luptam cu arma in mana impotriva altei armate?
Ar fi cred curtea plina de dezertori cred..

Anonim spunea...

Mai am doua argumente tari pentru puisorul de LEU.
Sistemul bugetar e ticsit cu angajati cu salarii mai mari uneori decat in mediul privat. Astia de unde o sa-si mai ia salariul daca PIB-ul nu mai are incasari.
Nu vreau sa fac prognoze precise despre PIB dar nu vad zau de unde o sa provina incasarile bugetare.

AristotelCostel spunea...

@miorlau pufos

Impact, draga.

@adrian_s

UE e cel mai bun lucru care i s-a ...petrecut României! Ce au înţeles românii să facă...e treaba lor. Eu nu sunt sclav UE.

@limestone

Eu nu făcui prosteală. Am depăşit epoca...conflicte, iar în caz de...nici n-aş urmări fenomenul.
Am văzut ieri că se încearcă măceluri teroriste pe planetă...dar scenariul devine plictisitor. Ia şi tu o gură de Zeitgeist şi lasă armata...că e pentru ciobani.

Anonim spunea...

@limestone
Vom lupta sa ne aparam datoriile si manelistii.

Miorlau Pufos spunea...

@ Aristotel

Eu zic Cosmopolis

mobutu spunea...

adrian_s spunea...
Incearca sa intelegi si tu, consumul e bun.
Consumul rational este bun. Cel irational (gen plazma in buda etc) este o imbecilitate.

Anonim spunea...

aristotelcostel spunea
UE e cel mai bun lucru care i s-a ...petrecut României! Ce au înţeles românii să facă...e treaba lor. Eu nu sunt sclav UE.

Mi-a placut punctarea asta. UE a fost (nu stiu daca va mai fi) o sansa imensa sa ne lipim de lumea civilizata. Dar dupa momentul aderarii ne-am culcat pe o ureche si ne-am adancit in leaganul coruptiei de tip balcanic.

limestone spunea...

@aristotelcostel
Cate razbele au fost secolul trecut? dar acum doua secole? In caz de mobilizare generala crezi ca te-ar mai intreba cineva daca urmaresti fenomenul?Ti-ar pune ranita in spinare sau curtea martiala in fata,la alegere.
Ideea motivatiei patriotice era esenta, o mai gasim undeva, la cineva dintre noi?

constantin spunea...

@hubble

"De ce sa nu fie. De ce sa traim cu complexul asta mereu ? "

De un an de zile lucrez intr-un colectiv format din englezi, francezi, irlandezi, belgieni. Luati individual ne sunt inferiori. Luati ca si colectiv ne sunt de 10 ori superiori, datorita atitudinii fata de munca, respectarii promisiunilor, etc.
Asa ceva nu obtii instantaneu, de aceea noi o sa fim in continuare "sclavi".

Anonim spunea...

@limestone
A trecut vremea razboiului cu pusca. Acum razbelul se da financiar. Tot prostimea plateste dar de data asta rata la banca.

Anonim spunea...

@limestone

Acum cativa zeci de ani oamenilor au fost promise pamanturi ca sa lupte in razboi. Ca a fost teapa, istoria o stie.
Acum probabil ca s-ar promite plata ratelor la banci si leasing.

Anonim spunea...

@limestone
A trecut vremea razboiului cu pusca. Acum razbelul se da financiar. Tot prostimea plateste dar de data asta rata la banca.

Sau daca tot visezi razboi acesta nu va fi cu ranita si baioneta ci doua bombe pac-pac si se semneaza acordul de pace.

AristotelCostel spunea...

@limestone

Tu mi-ai devenit cel mai drag. Păi cum tată, trecem de la 500 000 Euro 2 camere la parter, direct la datoriile patriotice?
"Scutează-mă cu curtea marţială" că deja am dat multe flituri sistemului securistoid! Cine porneşte conflicte...să şi le asume!
Nu ştiu câte conflicte ai consemnat tu în ultimele secole, dar ai auzit de drepturile omului? Citeşte-le!

@miorlau pufos

Impact si-a pus agentii la treaba sa minta pe internet...semn ca disperarea e tot mai groasă. C-o fi Cosmopolis "favorita"...ce e iminent...nici ...dumnezeu nu iartă.

Miorlau Pufos spunea...

Bre', da' nici unul nu sariti la pariu. Railor!

constantin spunea...

eu as paria pe Planorama :-)

Miorlau Pufos spunea...

adrian_s pai aia sint preluati si raspreluati...habar nu mai au de capul lor

Anonim spunea...

@miorlau pufos

Impact

Anonim spunea...

Ce ziceti de un pariu pe prezenta la vot si viitorul guvern.
Eu pariez pentru 15-20% prezenta si o rascoala de 1 Decembrie. Politicienii se risca daca vor iesi de ziua nationala in fata multimii.
Nu prea agreez evenimentele gen mineriade dar cred ca acum se va rupe pisica in doua.

constantin spunea...

Trolling is forbidden on this blog!!!

limestone spunea...

@aristotelcostel

Rusii le-or fi citit georgienilor drepturile omului ininte de a-i invada acum trei luni de zile?

AristotelCostel spunea...

@limestone

"Rusii le-or fi citit georgienilor drepturile omului ininte de a-i invada acum trei luni de zile?"

Îmi strâng lucrurile şi plec în ...Bulgaria.
Gândirea asta primitivă...de implicare în scenariul "gătit" prostimii aproape mă dă pe spate.
Ce-i cu ruşii? Oi fi eu pavăza României în caz de vin ruşii? Să vină...

Auzi, dacă ai vreun simţ civic peste medie, schimbă baloanele. În profilul meu am descris domeniile prioritare de care sunt interesat, multă prostie zace şi în armată şi alte alea...dar locul lor nu e aici.

Anonim spunea...

adrian_s spunea...
Trolling is forbidden on this blog!!!

Dar criza sociala nu are de-a face cu gigant construct ?

Anonim spunea...

hubble, ce zici, mai limitezi si tu putin debitul? te rog eu, ca pasnic cititor al acestui blog.
sa-i lasam pe cei avizati (de un an incoace se cam stie cine sunt ei) sa faca predictii iar noi astia mai habarnisti, sa ne limitam la a pune intrebari destepte si la a aduce informatii care poate le scapa celorlalti.
fiecare trebuie sa-si cunoasca locul chiar si pe un blog, zic eu.

uite info: tineretului, 3 cam vechi, 85kE - si raul al mare inca n-a venit.

Anonim spunea...

Un batranel de 85 de ani merge la banca sa ceara un credit.
Bancherul: Nu se poate. Sunteti prea batran. Mai aveti nevoie de un girant.
Batranelul: Il aduc pe tata, are 120 de ani.
Bancherul: Mai are vreun credit tatal dvs ?
Batranelul: Nu, dar l-a girat pe bunicul.
Bancherul: Si de ce va trebuie creditul ?
Batranelul: Sa refinantez datoria lui tata ca bunicul a murit si i-a lasat lui averea. As dori sa o mostenesc eu.

Anonim spunea...

@sapte
Daca Manole considera debitul meu ca fiind mare ii voi respecta optiunea.
Dar ca sa te impac si pe tine am sa incerc sa fiu mai concis (genul Aristotel).

constantin spunea...

@aristotelcostel

apropo de Zeitgeist, faza saptamnii pentru mine. Primesc ieri un mail de la taica-meu cu un link catre filmul de mai sus. Ca sa precizez, taica-meu e 60+ ani si nu prea e conectat la fluxurile informationale. Deci zic eu ca se misca lucrurile ... :-)

Anonim spunea...

Acum si un proverb:

Varianta germana:
Plateste-ti datoriile daca vrei sa fii bogat.

Varianta evreieasca:
Da bani cu imprumut daca vrei sa fii bogat.

Sau varianta evreiasca in folclorul romanesc:
Dar din dar se face rai.

Unknown spunea...

Mai baieti, dar voi nu aveti ce face la munca? Sau sunteti in concediu?

Uitati ceva "placut" ;)

http://www.zf.ro/zf-24/the-economist-romania-si-bulgaria-cele-mai-riscante-economii-din-europa-de-est-3569399/

Anonim spunea...

@hubble

Scuza-ma ca te-am luat in serios.
Am avut o presimtire ca ai intrat mai mult sa incurci pe aici.
Eu vreau sa aud parerile unor oameni capabili, nu bancuri.

Ia uitati ce premiu i-am dat!

Economics For Dummies

Anonim spunea...

Domnule director de vanzari cu doi subordonati (dintre care unul e adjunct), pastreaza-ti premiul ca sa-ti completezi cunostintele ingineresti ca te paste foame mare si s-ar putea sa-ti fie de folos.

AristotelCostel spunea...

INS-ul s-a specializat în preluarea manipulărilor:

Tendinţe în evoluţia activităţii economice în perioada noiembrie 2008-ianuarie 2009

"Preţurile creşte" în 2009 în sectorul construcţii:

Managerii estimează în continuare o creştere a preţurilor lucrărilor de construcţii (sold conjunctural +36%), intensitatea acesteia fiind însă mai mică faţă de estimarea din luna precedentă (sold conjunctural +48%).

Anonim spunea...

"Eu vreau sa aud parerile unor oameni capabili, nu bancuri."

Si eu vreu asta. Dar pana acum nimeni nu a raspuns ce se va intampla cu povestea lui Ion & Nae. Au aparut doar comentarii unele juste altele ironice.

Unde sunt specialistii sa aud povestea din gura lor ?

Anonim spunea...

@hubble
Vezi mai ca esti tuta, doi subordonati si ca eu conduc doar vanzarile ai dedus doar tu in baza putinelor informatii pe care le ai.
Ca si posturile tale, aprecieri facute pe baza unor supozitii si a lipsei de informatii.

Sa iti vand un pont: orice firma care furnizeaza produse tehnice sau structuri are vanzari, proiectare, montaj, service.

Mai vorbim domnul "buyer" care nu stii ce vorbesti, din astia ca tine vad zilnic si care spun "vreau aia" si cand le cer detalii despre "aia" ma trimit sa vorbesc cu muncitorii ca ei stiu mai bine.

Succese si stai departe de vanzatorii - vanatori. Ca din astia sunt sute si desi ii crezi fraieri... nu e chiar asa.

Cat despre Ion si Nae ii vor plati amandoi lui John si Johan ca daca noi ne jucam cu legile ei nu se joaca.
Doar nu credeti ca ne-au dat banii cadou.

Anonim spunea...

@cristian m
Reprofileaza-te pe vanzari cazane de fasole si nu mai fi darnic cu premiile ca anul asta nu vine prima de Craciun. Mosu are sechestru pe sanie.
Zici ca de-astia ca mine ai vazut multi. Abia te astept cu PPT-ul produsului care il vinzi. Sa-ti faci programare din timp la vizita ca e aglomerat. Si daca nu stii bine poezia primesti pe Sfantu Niculae.
Faza cu tuta m-a lamurit ce director esti.

Anonim spunea...

@hubble
Stii care e defectul meu datorat profesiei? Ca ma cobor si ma ridic la mintea oricui.
Esti nesimtit, pot fi si eu.
Mie imi place fasolea si nu cred in Mos Craciun.
Produsul meu e deja in firma care te plateste degeaba.
Have a nice day!

Anonim spunea...

@cristian m
Eu am pica pe comerciantii cu adaosuri nesimtite nu numai din imobiliare ci din toate domeniile.

Nu am nimic cu propria ta persoana dar tu ma obligi sa am.

Mai lasa-ma cu profesia ta de doi bani ca au ajuns toti repetentii de la politehnica sa vanda centrale nucleare. Si ce mandrie pe voi ca sunteti directori si aveti cunostinte colaterale.

Si ca sa iti mai ridici standardul profesional, sa stii ca firmele occidentale de renume cu care am avut relatii de aprovizionare (nu ma refer la reprezentantele din tara ci la firma mama) si-au trimis pentru prezentare oameni cu implicare in cercetare si fabricatie nu samsari si pitipoance.

Cu asta am terminat polemica pe tema asta. Nu pot eu sa te lamuresc. Economia de piata le va lamuri mai bine.

Anonim spunea...

@hubble

Eu le-am spus tuturor de pe blog ce specula fac comerciantii in Romania.
Dar ce sa citesti tu?
Mai bine sari ca fata mare la maritat.
Faptul ca aia vorbeau engleza si germana te-a facut sa ii accepti mai usor ca furnizori? Ca pe cartile lor de vizita era scrisa o adresa din afara?
Lasa-ma te rog cu calitatea produselor si a angajatilor din afara ca stiu cate am patimit dupa ei.
Spune-mi, aia pe care i-ai cunoscut tu se mirau de cate masini luxoase sunt in Romania?

Daca urmareai discutiile ai fi inteles ca eu nu dau doi bani pe functii (Cezar a inteles asta dar cred ca tu nici nu stii cine e Cezar).

Anonim spunea...

Pana la urma se pare ca toate proiectele imobiliare nu au fost altceva decat metode de a sifona bani. Teapa nu si-au luat-o dezvoltatorii pentru ca acestia sunt deja in tarile calde cu banii ci investitorii ca Hauge si bizonii autohtoni care sunt lasati sa se razboiasca cu bancile pe praful de pe toba (ruina in constructie).

Si ghici ce va urma ? Implicarea statului in cumpararea acetor active toxice. Asta ca sa nu plateasca doar creditacii ci si oamenii de rand care n-au jucat la caritas.

AristotelCostel spunea...

Proaspăt de la arhivă:

17 Martie 2008

"Pentru urmatorii 5-6 ani nu vad o scadere pe piata rezidentiala bucuresteana, poate ca nu va mai fi o crestere atat de dinamica, dar de o scadere brusca nu putem discuta", a spus Corneliu Serban, directorul general al dezvoltatorul Gigant Construct

Proşti au fost...fraieri sunt!

Anonim spunea...

AristotelCostel spunea...
Dezvoltarea pe muşchii tăi...nu pe credit!
În loc să facem fabrici şi uzine cu bani UE...UE ne-a creditat consumul şi caritasul imobiliar...pentru că sclavii au descoperit...calea.

pai UE a dat saraca. a dat vreo 5 miliarde pentru autostrazi, un miliard pentru dezvoltarea satelor, samdd, numai ca bizonii rromani nici macar de ce li se da moka nu stiu sa profite. natzie mai cretina si idioata nu cred sa existe pe fatza pamantului, poate cu exceptia celor din africa care se macelaresc intre ei zilnic, dar pe aia nu cred ca-i putem incadra in specia umana.

Anonim spunea...

Da canadianule, asta repet si eu intr-una. In loc sa creem unitati productive (industrie si agricultura) si infrastructura si sisteme moderne de sanatate si educatie, noi ne-am ocupat de imobiliare, comert, manele si fotbal.
Rezultatele se vor vedea intr-un an doi cand cei puternici vor iesi din criza iar noi vom trage la caruta.

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   1 – 200 din 222   Mai noi› Cele mai noi»

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?