Se pare că la ultimul târg imobiliar s-au bucurat de un real interes din partea oamenilor nişte case de lemn făcute după proiect american, al căror preţ ajunge (fără teren) pe la 15-20.000 de euro.
Nimic nou sub soare, într-o vreme era plin pe 1001case.ro de oferte româneşti de case de lemn care costau între 20.000 şi 100.000 de RON. Acum văd că la preţuri de genul ăsta se găsesc doar "case de vacanţă" în timp ce casele de "locuit" nu coboară sub 200.000 de RON (cca. 50.000 de euro). Oricum, destul de ieftin.
Marele avantaj al caselor de lemn e preţul redus, marele dezavantaj - durata mai mică de viaţă. Se zice că o casă de lemn rezistă maxim 100 de ani dacă e bine îngrijită şi casa de piatră minim 100 de ani dacă nu e îngrijită.
Cu prilejul acestei observaţii voi schimba sondajul de pe site. La ultimul sondaj întrebarea a fost: "La ce randament credeţi că ar merita să cumperi un apartament în condiţiile actuale de piaţă?" Răspunsurile cred că sunt relevante. 72% au votat un randament de peste 9%, 11% unul de 7-8% şi numai 13% un randament de 5-6% (cum e acum).
Noua întrebare este: Cui vreţi să vă lăsaţi casa moştenire? Variante de răspuns:
- copiilor (>50 de ani)
- nepoţilor (>100 de ani)
- strănepoţilor (>150 de ani)
- casa nu e a mea, ci a urmaşilor urmaşilor mei în veacul veacurilor! (> Apocalipsa)
luni, 9 martie 2009
Case de lemn. Schimbare de sondaj
Scris de Manole la ora 10:13
Cuvinte cheie: case de lemn, sondaje
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
48 de comentarii:
Auziti oferta la case:
"Casa din busteni calibrati de 20cm diametru, in suprafata desfasurata de 180mp, locuinta permanenta, P+M, amprenta la sol de 90mp, in doua variante:1. Kitul-structura, semifinit, lemn vopsit si tratat: 60.000Euro+tva. "La cheie", cu finisaje standard: 120.000Euro+Tva.Fundatia se trateaza separat si nu este cuprinsa in pret.Transportul nu este inclus si se calculeaza in functie de distanta in km si de conditiile de acces si descarcare."
Caaat? Scump domne', scump!
Casa poate fi privita si ca o investitie.Parintii unui cunoscut olandez si-au vandut casa dupa ce s-au pensionat cu jumatate de milion de euro, s-au mutat cu chirie 500 euro intr-o alta casa si de atunci bat meridianele lumii intr-o permanenta vacanta. Fiului lor nu i-au lasat nimic, a facut credit si si-a luat singur pe spinarea lui casa.
Dar asta s-e intampla in Olanda dupa cum v-am spus.
Sau mai exista posibilitatea sa vinzi casa unei firme si sa iti lase posibilitatea sa locuiesti in ea pana mori.
Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.355 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 134 lei (9%).
~ 320 Euro.
Eu nu locuiesc in casa parintilor. Copiii de ce-ar locui in casa mea? Casa nu e o "investitie" ci o cheltuiala, un obiect de uz. Fiecare isi ia/face dupa propriul gust si puteri. De ce ar sta cineva (daca ar avea alternativa) intr-o casa facuta dupa moda si necesitatile de acum 100 de ani? E ridicol. Abordarea (nord)americana cu case de lemn standardizate este infinit mai practica, eleganta si confortabila. Eu sunt ferm decis sa-mi fac casa de lemn daca se va pune problema, chiar daca asta in rromanica inseamna o multime de necunoscute...
mda, eu am vazut un film de specialitate in care erau testate diverse case. povestea celor 3 purcelusi, ca sa fiu mai exact. dupa cum stim cu totii, casuta de caramida i-a salvat de lupul cel rau.
ma uitai și eu pe 1001case.ro si vazui niste preturi din 1001 povesti nemuritoare.
era o rasina de casa cu nume nemtesc, shonbrunndankesosonen 2. avea suprafata locuibila 120mp si nu costa decât 462.000 de lei.
enorm, pai de 100.000 E iti faci ce casa vrei, unde dracu` e avantajul pretului la casele de lemn ?... si mai zic unii ca romanii sunt batuti in cap si nu vor "cași" de lemn. pai dau 4 miliarde juma sa mi-o pape ramele si furnicile ?
ca vreau sa mai stea si copii mei in ea (ca sa raspund si la sondaj)
@Stefan
Te referi la venitul mediu lunar?
Poate are legatură cu chirpicu'?
@R
Century 21 trebuie să-şi ajusteze estimările. Chiar şi 40 000 Euro/"3 camere noi" pare o glumă la ~300 Euro/lună.
sunt pro casa de lemn sau orice altceva atata timp cat e super ieftina. casa e o simpla casa, nu investitie.
si la ce folos sa vrei s-o lasi copiilor care oricum o vor vinde ca sa locuiasca cum/unde vor ei.
asa ca daca durata ei de viata este egala cu durata ta de viata nu e nicio problema.
@all
Casa(sele) vor ramane, in mod normal, urmasilor directi.Care urmasi directi, vor face ce vor dori cu ea(ele). E posibil insa, sa nu le las nimic si sa procedez ca olandezul ala despre care vorbea limestone. E posibil sa le si donez.
"Voi trece peste podul acesta cand voi ajunge la el".
Copilului, ma lupt sa-i ofer altceva: educatie si pregatire act mai temeinice, adica sanse cat mai multe, nu 4 pereti.
@ Ionut Recunoaste totusi ca un start bun in viata, indiferent de pregatirea pe care o ai, tine si de o oarecare "baza materiala" venita de la parinti, nu neaparat legata de taxele necesare pentru o scoala buna. Sigur, exista si extremele, dar parca altfel vezi viata cind stii ca ai pe ce si pe cine sa te bazezi. Cel putin asa e in Romania, pe alte meridiane am senzatia ca oamenii sint mult mai egoisti in ciuda aparentelor.
Cit despre postul lui Manole cu casutele de lemn...probabil ca vor fi destui care vor marsa la idee insa e valabil acelasi lucru: cine cumpara cutiute de chibrituri pe planseta si pomisori de burete se alege cu o casa de...turta dulce. Care se va topi la prima ploaie, evident. Ma indoiesc ca bancile se vor arunca la credite pentru asa ceva, dar deh...
@pisi
confunzi "safety net"-ul cu "ai pe ce si pe cine sa te bazezi". in vest oamenii nu-si dau la 18 ani copchiii in suturi afara daca e handicapat si nu poate sa munceasca. da' daca are 2 maini, 2 chishioare, 2 ochi si 2 urechi atunci poate foarte bine sa-si castige singur existenta. copchilu intra in valurile vietii, munceste sau nu, isi ia casa lui sau nu, se sinucide sau nu, isi baga in vena sau nu, etc.
repet, daca copchilu pateste doamne fer ceva nu cred ca pe parintii vestici ii doare in cur de progenituri.
plus ca, daca stam si comparam evolutia societatilor, se pare ca si acest "egoism" a impins societatile vestice acolo unde sunt.
as avea eu mai multe de povestit despre societatea vestica (cu bune SI rele), da' nu cred ca are rost
Miorlau Pufos
Dintr-o suta de copii de bani gata, care au avut un start mai mult decat bun, peste 90 esueaza.
Nici macar taxele nu i le platesc in totalitate (e conditionata de bursa anuala prezenta la scoala aia). N-o oblig la nimic din ce nu-i place.
In definitiv, daca altceva nu vrei/nu poti, e buna si cariera de cioban. Totul e sa poti sa traiesti din asta.
Miorlau Pufos
Personal sunt perfect de acord cu bill gates, care la intrebarea unui ziarist cam ce avere va lasa copiilor, a raspuns ceva de genul: indeajuns cat sa traiasca decent, nu indeajuns cat sa stea degeaba toata viata!
@ Ionut Am zis ca exceptind extremele...mie copii de bani-gata mi se par extreme. Si cind zic "copii de bani gata" nu ma gindesc automat la unii cu foarte multi bani, ci ii includ in categorie si pe cei care stau 4-5 ani pe urechile unor amariti de parinti la cite-o scoala privata din puzderia de pe la noi, la capatul careia nu leaga doua intr-un tei si sint niste neadaptati.
Din pacate tara pe care o populam are un sistem de toata jena iar un copil iesit de pe bancile scolii cu greu se poate intretine singur dintr-un salariu de incepator. Daca de exemplu vrei sa faci medicina si nu ai o familie care sa te sustina financiar nu ai cum sa supravietuiesti.
Miorlau Pufos
Nu vorbeam de scolile private de la noi...
@ Ionut Mi-am dat seama. Scolile private de la noi nu dau burse
Se pare ca morcovelul bancilor creste pe zi ce trece. Am observat azi numai putin de 2 articole pe tema asta si anume a celor care vezi doamne au bani dar nu-si platesc ratele... bestiile...
1.http://www.romanialibera.ro/a148219/restantele-la-banci-poprite-pe-stat-la-angajator.html
si
2. http://www.ziua.ro/display.php?data=2009-03-09&id=250304
Cel mai mult m-a amuzat 'tanarul' Liviu Fenoghen care arata pisica celor care doresc falimentul personal. Falimentul personal in varianta germana care daca se aplica si in Romania implica oprirea la sursa a veniturilor celui care intra in insolventa pentru 7 ani urmand sa i se lase doar venitul minim pe economie. Cum in Romania acesta e de 540 RON, daca nu ma insel si intotdeauna compensat cu venituri la gris sau negru, pun pariu ca un viitor insolvent o sa aleaga sa stea acasa sau poate sa isi mituiasca patronul sa il dea afara ca sa stea pe ajutor de somaj sau sa lucreze exclusiv la negru iar banca dar si bugetul de stat, inclusiv executorul o sa ramana cu morcovul in brate!
Buna seara, imi permit sa vin si eu cu un comentariu referitor la casele din lemn.
Intamplator imi construiesc acum casa din lemn, 150 m plus mansarda. Pretul la care m-a ajuns, cu tot cu finisaje, "la cheie" este de 45.500 de euro si 40.000 ROn. In banii astia au fost inclusi 468 m de teren, din partea firmei. Incalzirea se face cu centrala pe lemne, iar parterul este incalzi prin podea.
Sunt destule avantaje, dar cel mai important este ca aceasta casa este foarte calduroasa. Avand in vedere ca din 12 luni, vreo 5 apropae, sunt friguroase, e un real avantaj. Am discutat cu u foarte bun prieten, care mi-a spus ca acum face "la rosu", cu 250 de euro metrul, case din carammida. Pai, la banii astia mai adaugam inca pe atat pentru finisaje i vedem unde ajungem.
Buna seara, imi permit sa vin si eu cu un comentariu referitor la casele din lemn.
Intamplator imi construiesc acum casa din lemn, 150 m plus mansarda. Pretul la care m-a ajuns, cu tot cu finisaje, "la cheie" este de 45.500 de euro si 40.000 ROn. In banii astia au fost inclusi 468 m de teren, din partea firmei. Incalzirea se face cu centrala pe lemne, iar parterul este incalzi prin podea.
Sunt destule avantaje, dar cel mai important este ca aceasta casa este foarte calduroasa. Avand in vedere ca din 12 luni, vreo 5 apropae, sunt friguroase, e un real avantaj. Am discutat cu u foarte bun prieten, care mi-a spus ca acum face "la rosu", cu 250 de euro metrul, case din carammida. Pai, la banii astia mai adaugam inca pe atat pentru finisaje i vedem unde ajungem.
eu nu spun nimic despre casele de lemn, doar atat: cati dintre voi ati demolat, modificat o casa de lemn in viata voastra?
casele de lemn in america au scopul lor. stai si platesti o casa timp de 30 de ani, si dupa 30 de ani, casa aiai e numai buna de demolat si facut alta, pentru acre te mai bagi intr-o datorie pe 30 de ani. v-ati prins? e motorul economiei americane.
dar ca spun, nu-ti prea vine sa locuiesti intr-o casa de lemn de 30 de ani. singurul avantaj e ca nu mia trebuie sa faci dus, ca e asigurat de fiecare data cand ploua...
partea proasta e ca mai poti sa-i dai o vopsea, o mai dichisesti, dar framing-ul, ala e putred tot.
si mia e un aspect, legat de aspectul general al zonei dupa 30 de ani. stiti cum e cu casele in sua? exact ca si cu masinile. iei casa de 30 de ani, e ca o masina de 30 de ani...cam asa sa va ganditi...
Războiul pentru resurse, noua ameninţare mondială
da' nu va luati dupa ei, e doar neshte pesimisti, ca si prostii de la bbc
asa ca imobiliarele si aurul vor printre cele mai mici griji in viitorul cat mai apropiat (care nu suna deloc bine .. :( )
da' nu-i bai, miticii o vor duce intotdeauna bine. sau nu ...
si ca sa(-mi) fac putina reclama, oare ce tara din lume are apa, petrol, curent electric, crapau ? stiu, sunt un oportunist :P
canadianule, mersi pt grija fata de mtici dar stai tu linistit ca ne descurcam noi cumva.
pana una alta cu cat sunt mai putini tarani din nord (care acum se intorc acasa) cu atat mai bine.
partea nasoala e ca marea parte a productiei agricole fix de la mitici vine. asa ca daca e sa moara cineva de foame mai intai cine crezi ca moare daca nu vor mai fi suficiente alimente sa dam si la altii?
Mai domol, sapte, nu cred ca faceti voi grau in Titan si Balta Alba.
Mai degraba Calarasi, Braila, alea alea :)
el vorbea despre tot sudul ala desertificat, cred.
mai domol el cu aerele astea de taran ajuns peste mari si tari.
sa-l vedem pe el cum se descurca in canada dupa ce se termina climaxul activitatii solare si ne afundam intr-o mini glaciatiune. evident contrar freneziei incalzirii globale care e creata pentru a impune taxa pe co2.
sa vedem cat de secetoasa va fi primavara asta ca sa ne facem o idee.
La mine ninge/ploua cu mici pauze de 4 zile, deci... :)
sapte, mai bine taran in tari "straine" decat prost "in tara ta". parerea mea.
cat despre productia agricola a rromaniei, e cam sublima, asa ca mai incet cu pianul pe scari. plus ca eu am mai trecut pe la scoala in tinerete si pe la bunici prin vacante si crede-ma ca stiu cam pe unde si cum cresc barabulele si cucuruzul
cat despre urmatoarea glaciatiune, mi se pare mie sau ai vise umede de nemurire ?
Care e diferenta dintre Letonia, Ungaria si Romania? Raspuns: cateva luni
faptul ca esti moldovean explica (aproape) totul, realizatule.
moldovenii mai apti isi gasesc rostul in tara, aia mai putin apti prin spania/italia, de la tine de prin canada ce pretentii sa am?
daca treceai pe la scoala era ceva dar cred ca ai fost mai mult pe la bunici. tarana de sub unghii se vede de la 7000km distanta prin modul in care te esprimi la adresa rromanilor. fix ca un inadaptat submediocru, care are impresia ca merita mai mult decat a fost in stare sa obtina in tara si care va descoperi cat de curand faptul ca un esuat ramane esuat oriunde pe planeta.
mai ales ca ai datorii pe praful asta....
Limestone, nebunule, zeul tau o da din gard in gard.
Suntem la un pas de ne preda economia "inexistenta"* FMI. Aceluiasi FMI care acum cateva zile isi cerea scuze ca nu a vazut criza ce urma sa vina. De unde are FMI bani pe criza asta?
Cam multe necunoscute, cam prea multe. Va spun, imprumutul la FMI este un nimic care ne va aduce in postura de sclavi pe veci, chiar si pe cei fara credite. Nu rezolva nimic dar ne va umple de taxe.
De ani de zile fac mai mult rau decat bine pe unde se duc.
Acest personaj fara o politica coerenta ne va da ultima lovitura.
Si ce va face Baselul, scuza-ma limestone ca nu imi respect presedintele, cu miliardele imprumutate. Ce va face? La ce ne trebuie? Pentru locuri de veci?
* inexistenta = industria buna de fier vechi dupa '89
@ elzorab Cu siguranta ca locuind acolo stii mai bine cum sta treaba cu casele de lemn. Pot sa-mi dau cu parerea doar din poze, am vazut niste case care zici ca sint Lego, la prima furtuna le culegi de pe jos, dar...asta e standardul. Am stat intr-o cabana de lemn in Finlanda facuta la mare arta, cu ferestre imense catre padure si lac...sa-ti spun cinstit as da doua apartamente la bloc pe o asemenea casa. Nu stiu cit de rezistenta e fata de blocurile comuniste dar casuta aia facea toti banii. In fond si la urma urmei si la bloc trebuie sa faci o gramada de imbunatatiri...
1. Terorizare mass-media cu manipulări optimiste când Făt-Frumos o are...lipsă.
2. Inconştienţă politrucă... promisiuni de mama şi tata în proporţie de 50% + 20 mii Euro bonus la întoarcerea fiecărui român... ACASĂ.
3. Agitare spirite mass-media pe tema iminentelor prăbuşiri.
4. Blamarea rămăşiţelor de elite: sistem sanitar, educaţional... cercetare.
5. Declaraţii ferme de descurcăreală fără FMI.
6. Răzgândeli în prag de faliment.
Românii sunt deja anesteziaţi şi iată culmea mizeriei:
Romania nu va scapa de recesiune in ciuda programului de ajutoare externe
VIN AJUTOARELEEEEEEEEEEEEEEE!!!
HAIDEŢI... PE CAMIOANEEEEEEE!!!
Reinforcements have arrived.
fmi and the doom.
Ciudat, in toti anii in care am locuit in State nu am avut nici una din observatiile lui Elzorab.
Am stat in case si cladiri de apartamente de lemn si de 20 de ani, si de 50. Nu ploua in ele (decat daca aveau probleme la acoperis), framingul era solid, reparatiile usoare si modernizarile o placere.
Nu am demolat, dar am vazut cum s-a instalat Cat6 intr-un apartament si cabluri de Home Theater intr-o casa... parfum! Pai incearca tu sa faci asa ceva intr-o cazemata de-asta de beton rromaneasca... good luck.
Ce-i drept, nu erau prea multe vechi. Lumea prefera sa le reconstruiasca mai moderne, mai bine echipate si mai bine izolate decat sa traiasca in camere gandite pentru stilul de viata al bunicii.
Constructia noua era rapida si curata, fara valurile de noroaie si nenumarate ierni tipice santierelor rromanesti. Faptul ca materialele sunt standardizate (framing, dimensiuni, etc) inseamna costuri de contructie net inferioare celor ce pun caramida pe caramida facand fiecare casa ca si cum ar fi prima.
Ce-i drept insa, n-am lucrat in constructii acolo asa ca daca cineva a fost mai implicat in domeniu, poate parerea lui e mai pertinenta.
E diferenta de mentalitate totusi. Rromanii isi fac case pentru 100 de ani la fel cum acum 20 de ani isi luau Dacii pentru 30 de ani. Americanii sunt mai practici si le gandesc si pe unele si pe altele in limite mai rezonabile.
@ Chrysthyan
Cum de unde are FMI bani pe criza asta? Simplu: din tastatura! Semneaza RO cu manuta ei pentru 20 bilioane? Ok. Cineva acolo sus (google "world plutocracy"), elitistul, illuminati-istul sef, tasteaza in computerul zamislitor de Dolari electronici o data 2 si de 10 ori 0. clap-clap-clap... Dupa care BNR capata un SWIFT ca banii aia se afla la Federal Reserve Bank la dispozitia nefericitilor de pe plaiul mioritic, chipurile ca sa-si poata plati nush'ce "datorii private". Facute de multinationalele de pe plaiul mioritic. In ce s-au bagat banii aia? Go figure! Iar treaba cu "postura de sclavi" de care pomenesti este perfect adevarata. Cu mentiunea ca suntem deja, de vo' 20 de ani, cu capul in jug. Starea de sclavie reloaded, acum, trebuie consolidata! Basescu are sarcini clare in sensul asta. *evil grin*
Diabolic, eh?
Cauza raului nu este neaparat criza subprime, bla-bla, cum am fost brainwashed sa credem. Adevaratul cancer al finantelor mondiale este quadrilionul de dolari (una mie trilioane!!! 1 trilion = una mie miliarde; 1 miliard = una mie milioane) in derivative “floating around”. ASTA este gaura neagra a omenirii (da, este in joc insasi existentei ei) la anul de gratie 2009. D’aia este subiect “tabu” in media asa-zis libera “libera” (in fapt controlata 90% de aceiasi plutocratie mondiala (evreiasca), aceeasi care a nasit si ingrasat quadrilionul).
Bailout-uri de 700 miliarde, stimulus-uri de 800 miliarde, rescue-plan-uri de alte sute de miliarde dolari/euro/whatever sunt doar simple “picaturi” in acest BLACK HOLE. Praf in ochi pentru gloata.
Unica optiune de "mantuire" (stiu, suna cinic) pe care o va avea omenirea la un moment dat, si care nu este foarte departe, este un gen de “tabula rasa”. Ca sa dispara... quadrilionul.
Cum, ce, care...?
Cine vrea sa afle toate astea, suna la Plutocratie. Daca stie numarul...
Sincer am mai multa incredere in ORICINE sa conduca economia rromaneasca decat am incredere in cei care au condus-o in ultimii 20+50 de ani.
Acum stau si ma rog sa ia o agentura deasta straina (sau niste evrei din astia evili) controlul CODULUI FISCAL sa nu se mai scrie si rescrie f..i mama lui de cod fiscal.
manole, din respect pt tine nu continui discutia cu sapte. ma asteptam totusi ca pe aici sa bantuie oameni inteligenti, nu cretini rromani propovaduitori de marote antiemigrationiste si patriotarde de genul "cine e destept si-l duce capu la multe se descurca si in rromania". well, asa se intampla cand ai too high expectations ...
Da mai canadianule, se poate trai si in Romania.
Si nu toti oamenii inteligenti traiesc in Canada. Ce naiba ai ca pana acum erai rational? Te-ai apucat de droguri?
Care mai folositi RROMANIA... va urez numai de bine.
@witty
Nu pot sa nu iti dau dreptate, banii care nu au existat de la inceput sunt problema si acum am trecut la faza doi: salvare pe bani inexistenti. Si uite cum se cumpara o planeta intreaga pe nimic.
Ce sa zic? Genial!
@chrystian: se poate trai (si) in Romania.
Problema e daca merita efortul.
@Chrysthyan
nu-mi atribui afirmatii care nu-mi apartin. n-am zis niciodata ca in Canada traiesc numai oameni inteligenti, departe de mine gandul asta, in schimb voi (tu, sapte, etc.) sunteti cei care afirmati ca numai prostii au plecat din rromania.
iar de trait se traiste nu numai si in rromania, ci si in iraq, coreea de nord, afganistan, sudan, etc., si in case de lemn si de beton (ca sa fiu on-topic), ca idee generala in toata lumea (chiar si in spatiu, parca erau niste oameni si pe acolo pe sus) se traieste, pana se moare. amanunte de genul "cum" si "cat" sunt insa insignifiante, nu-i asa ? hai ca incepem s-o ardem pe filosofii, si nu-i scopul acestui blog.
Nu vad rotul articolului, noi nu avem termite care sa manance casele de lemn, asa ca nu ne sunt necesare.
@miticul de sapte
uite bah ce fac moldovenii.singurii romani cu coae de care am auzit in ultimii 20 de ani. poduri de lemn, nu de piatra (sunt on-topic, da ? :D )
Canadianu', let's not even go there, moldovenii sunt si singurii care isi fac case in albii. Aia tot dovada de cwae e? :)
Da, mi se pare jenant ca ii amendeaza pe oameni, dar in fundul acelorasi oameni a bagat sute de milioane de euro an de an cu inundatiile in casele de chirpici facute IN albie, ca urlau ca din gura de sarpe "sa ne dea".
Si eu, sa fiu stat, as fi un pic frustrat si le-as arata un lucru sau doua, sincer :)
Inteleg, casele de lemn sunt pentru moldovenii carte locuiesc in albiile raurilor.
Ce ,motorizare au casele astea, nu ca n-ar merge singure la vale, da' poate vrea omu' sa faca un ocol?
clar, auzi la ei nesimtitii, sa-si faca podu lor, in loc sa astepte 2-3 ani pana e gata cel al guvernului ... uite (si) de-asta trebuie reintrodusa pedeapsa cu moartea in rromania
De evolutia leului ce ziceti? Cum va fi? :((
Trimiteți un comentariu