luni, 30 martie 2009

Cumpărătorii mişcă în front

Cum, vedeţi aici:

http://www.propertysecrets.net/forum/pay_or_walk_away_from_final_payments_for_romanian_properties/10440/36004.html

Ups, s-a auzit şi peste mări şi ţări că preţurile scad cu 50% şi România nu e El Dorado:

http://www.propertysecrets.net/forum/romanian_property_review_19th_feb_2009_possible_90_drop_in_land_value50_drop_in_housing_value/10438/36002.html

LE. primele estimări ale PIB pe trim. 1, care circulă prin ministere, indică o scădere de -2,9% faţă de trim. 1 din 2008. Vorbim de lei. În euro se va putea estima numai după încheierea perioadei şi calcularea cursului mediu. S-au publicat undeva datele astea, sau le redau în premieră?

59 de comentarii:

dcg spunea...

Delicios, Manole, delicios :-) M-am intrerupt din lectura doar ca sa plasez acest comentariu plin de substanta :p

Author spunea...

De piatra sa fii ca sa nu simti durerea din portofelele "investitorilor", pardon a cererii fara sfarsit.

Anonim spunea...

Deci din cauza alora n-am putut eu sa-mi iau casa in ultimii ani de cand au explodat preturile de n-aveam aer? Pai eu sper sa-si piarda banii, speculantii lu' peste.

Author spunea...

Raspuns la LE:

sunt in premiera, FMM de INS!

2.9% nu este atat de rau.

Marian spunea...

Schadenfreude :))
Schadenfreude :))
Schadenfreude :))

x spunea...

Mie-mi plac cel mai tare aia cu "Perhaps Property Secrets could do XYZ". Saracii copii, au si ei Zilistenii lor, si le mai platesc si abonament.
`r-ati ai dracu cu melcii vostrii.

elzorab spunea...

e, asta e dovada ca , prostia nu e o boala romaneasca, e internationala. iar englezii astia, care au crezut ca e suficient sa speculezi cu prorietati ca sa te faci milionar, au luat o tzeapa si un tun cum n-au jmia luat ei in viata lor. pai te pui cu romanache cand e vorba de marlanie si tzepe? pai romanii au experienta bre, caritas, fni, safi, bankorex...
ce tzeapa le-au mai tras si prespalatilor de londonezi...n-o vor uita in viata lor!

auzi, nu si-au facut temele. paia aiai credeau ca romanul de rand face 2000 de euro pe luna,. dar e prost gramada si trebuie sa astepte un englez sa vina sa cumpere el prima data si apoi sa-i vanda romanului la pret dublu. deci romanul cu banii in buzunar nu stia sa cumpere direct de la dezvoltator ci doar de la speculant.

adevarul ac nu ma mai mira nimic. m-am intalnit in buenos aires cu un englez care-mi povestea despre posibilitatile de investitii din jucu. la acre i-am taiat-o scurt ca sunt roman si chiar stiu unde e jucu. a ramas foarte socat cand i-am povestiti despre modul in care se construieste in romania, cu case in plin camp si cu utilitatile si strazile care se vor construi peste 10-20 de ani, daca se vor construi vreodata. nu prea m-a crezut, dar i-am spus sa se intereseze bine inainte de a face miscarea.

oricu, de remarcat este incredibila naivitate a acestor "investitori" care au pus botul la zilisteni si altii de teapa lor. o sa treaca ceva zeci de ani pana acesti "investitori strategici" isi vor acoperii gaurile...

Unknown spunea...

@elzorab

"incredibila naivitate a acestor "investitori" care au pus botul la zilisteni si altii de teapa lor"

---

Ai ratat o ocazie rarissima de a ne scapa de o lacusta de englezoi lenes, nespalat/imputzit si lacom pana la ceruri. (eventual catziva cardashi intru spekula)

In loc sa-i lashi dreaq' sa se-nfunde naibii in mocirla de la Jucu, acu' o sa ne-mputa taman la Cluj!

Pt. cei care nu-shi mai aduc aminte:

Englezoii puhavi isi schimba paru', da' naravu' ba!

AristotelCostel spunea...

"Cei care vor să vândă trebuie să se gândească foarte bine. Dacă nu sunt presaţi de nevoia de bani pe care i-ar obţine din tranzacţia respectivă ar putea să mai aştepte ca piaţa să se stabilizeze", a spus analistul imobiliar Ion Radu Zilişteanu.

El a adăugat: "Cei care vor să cumpere de asemenea mai pot aştepta, pentru că este posibil ca, în condiţiile lipsei de creditare, preţurile să mai coboare. Ele mai au loc să scadă cu 10-15%".


Bun, cumpărătorii să mai aştepte pentru că preţurile vor scădea, iar proprietarii să mai aştepte stabilizarea preţurilor.

"Domnu'" Zilişteanu reprezintă asociaţia "profesională" a agenţilor imobiliari? Vrea să-i omoare de inaniţie?

Mă rog, cel puţin de data asta Zilişteanu a dat un sfat catastrofal pentru "ofertă" şi, respectiv, ideal pentru "cerere". E şi ăsta un progres... din ţepar 100% am obţinut un discount important.

Cât priveşte fazanii britanicii, unii dintre ei încă mai aşteaptă guidance from Property Secrets, adică... hopeless.

Anonim spunea...

Cand m-a intrebat un englez taximetrist din Birmingham de investitii imobiliare in Romania am crezut ca testeaza terenul dar vad ca astia chiar au muscat-o.
I-am explicat omului ca preturile sunt supraevaluate dar... daca avea 100.000 de lire de investit... pe astia cum ii ajutam sa isi ia banii inapoi, cu bancile am rezolvat-o.

Anonim spunea...

@Cristi

Simplu, dam o lege prin care primariile sa cumpere toate apartamentele finalizate si nefinalizate la pretul stabilit de dezvoltator. Eventual le returnam si TVA.

Anonim spunea...

Statul vrea să oblige firmele să plătească un impozit minim de 1.300 de euro
ai, n-ai, dai. dar ce stie eu, un dezertor. inca mai astept solutiile propuse de think tank-ul blogului lui manole ... camon gais, sunteti ultima speranta, nu va dezamagiti familiile, compatriotii, urmasii nenascuti, etc.

dcg spunea...

Renderman s-a angajat intr-un razboi mediatic cu moderatorul punkt pe pe aria de imobiliare a softpedia.

http://indeximobiliar.blogspot.com/

Ca idee, linkurile cu prostovani gasite / dezbatute aici nu au durata de viata mai mare de 3 minute pe softpedia, sunt "neregulamentare" deci sterse in secunda doi iar cel care a indraznit sa le posteze ia direct BAN / suspendare fara advertisment.

mobutu spunea...

Cum îl putem ajuta pe Renderman?

dcg spunea...

Singurul care are nevoie de ajutor este Punkt. Ajutor de specialitate, bineinteles.

Render are doar nevoie de sustinere :)

Anonim spunea...

Si pe fondul asta de deficit bugetar tot mai accentuat, leul o pune de o apreciere. Ce ti-e si cu efectul asta pshihologic al imprumutului FMI. Fazanii cred.

Pai o scadere economica de 4 % in RON, ceea ce inseamna vreo 20% in EURO, ceea ce inseamna cam 20 md euro, pai imprumutul FMI ar ajunge 6 luni, asta fara pomparea in rezerva BNR pentru reducerea RMO. Mama mama ce vremuri vin. Si asta e abia trimestrul 1. Reactia in lant continua in trimestrul 2 cand o sa vorbim de scaderea PIB de 30% in EURO sau injumatatirea PIB in 2010. Valeu !

Florian Popa spunea...

Huble, pai cat timp a trecut de cand au facut ungurii imprumutul?? parese ca am citit azi undeva ca mai vor cascaval.

OnTopic: Va rog sa cititi incepand cu primele topicuri care sunt datate septembrie 2006.

mobutu spunea...

Hubble, 2.9% este aproximativ 3%, nu 4%.

mobutu spunea...

@Florian Popa
OnTopic: Va rog sa cititi incepand cu primele topicuri care sunt datate septembrie 2006.

Ce sa fie???

Florian Popa spunea...

mobutu, adaptare:
Intreaba unu: nu cumva preturile sunt cam mari?
Raspunde altu: esti prost, nu sti biznisu.

http://www.propertysecrets.net/forum/economic_reality/8258/22273.html

Si asta in 2006.

Anonim spunea...

@mobutu

FMI zicea de 4%. Da ce, mai e loc de farmacie aici. Estimarile de recesiune vor fi de ordinul zecilor nu unitatilor.

mobutu spunea...

Azi la BNR:
-se mentine dobanda de referinta la 10%;
-se mentin RMO actuale de 18 si 40%
-s-a schimbat ceva in metologia de calcul a RMO da' am inteles exact ce.

Manole spunea...

Ce am uitat să vă spun: prognoza a fost trimisă funcţionărimii în jur de 5 martie, deci înainte de încheierea negocierilor cu FMI.

mobutu spunea...

Hubble, scuze, credeam ca te referi la cifra neoficiala de -2.9% comunicata de Manole pentru Q1 2009.

Anonim spunea...

Se vorbea de o conspiratie de la Washington de indepartare a lui Basescu. Credeti cumva ca afacerea FMI-RMO este biletul matrozului pentru inca 5 ani la Cotroceni ?

mobutu spunea...

@ Florian Popa,
acum am inteles.

mobutu spunea...

A treia decizie azi la BNR:
-la calculul RMO s-au eliminat pasivele in valuta cu scadenta de peste 2 ani.

Anonim spunea...

Interesanta mutarea BNR care mentine neschimbate dobanda si RMO. Nu sunt la curent cu media, dar astept analize.

renderman spunea...

@dcg - Deocamdata sint amenintat de catre PUNKT ca a vorbit cu adminii SP pentru "confirmarea identitatii mele" si ca "va lua masuri" la ordinul arhitectilor pentru defaimare.

Anonim spunea...

mobutu spunea...
A treia decizie azi la BNR:
-la calculul RMO s-au eliminat pasivele in valuta cu scadenta de peste 2 ani.

adica ? pentru ne-economisti

Anonim spunea...

Sa inteleg ca RMO la valuta se face doar pentru ce e scadent in primi 2 ani. Adica la creditele pe 20 de ani, se face rezerva doar pentru scadentele la 2 ani, restul se elibereaza.

dcg spunea...

Render,

Nu cred ca angajatul punkt poate sa ceara date private de la Soft News NET SRL. E ca si cum femeia de serviciu ar putea sa ceara date despre clientii bancii in care da cu mopul, e aberant. Parerea mea e ca e o cacealma si daca punkt chiar a vorbit serios si obtine asa ceva se baga in rahat atat pe el cat si pe softpedia.

Mai mult, tu nu i-ai pus la indoiala calitatile de arhitect indelung exersate pe aria de manipulare imobiliara de pe softpedia... tu doar i-ai contestat talentele de moderator, talente care l-ar face invidios si pe un lup in mijlocul stanii ;-) Nu cred ca se va pronunta ordinul arhitectilor in aceasta privinta decat cu lacrimi in ochi si tavalinu-se pe jos de ras.

Un lucru este clar: punkt e marcat de turnura pe care a luat-o povestea si probabil viseaza noaptea ca are un buton de "delete" pe blogul tau ;-) Nasol, nu are, si e neputincios precum acele "penisurile mici si blegi, cu oaie atrofiate si uscate si pampersi lipiti de cur" pe care le modereaza pe softpedia (sper ca-mi permite un citat din propria-i opera).

Nu te lasa intimidat pe propriul tau blog.

Dorin spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Dorin spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
void spunea...

Daca astia au dreptate, se elibereaza o gramada de euro din RMO...

Florian Popa spunea...

Eu inteleg ca daca no sa mai vanda nimic atunci comisionu o sa tinda la infinit. Jmecheri astia de la arai, afacerea suprema :)
http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/845528/Agentii-imobiliari-vor-comisioane-mai-mari/

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

MEGATEAPA FMI

Matrozul a supt la un licurici mare. Va neamu in …

“Banca Nationala a Romaniei (BNR) va reduce de la 40% la 0% rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta detinute de bancile comerciale, in cazul in care scadenta acestora este mai mare de doi ani. BNR are rezerve minime obligatorii in valoare de peste 12 miliarde euro de la banci. Masura ar putea afecta jumatate din aceasta rezerva, adica circa 6 miliarde euro.”

Anonim spunea...

Cum donam noi bancilor falimentare 6 md de euro. Arza-v-ar focu de nenorociti. Nu iese nimeni in strada ? Sindicatele, partidele din opozitie sau din afara parlamentului, societate civila. Isarescu si-a pierdut credibilitatea cu faza asta. E in mafie.

Unknown spunea...

pasivele in valuta detinute de bancile comerciale, in cazul in care scadenta acestora este mai mare de doi ani.

cine explica fraza asta pe intelesul tuturor ?

Anonim spunea...

http://www.antena3.ro/economic/news/concediul-de-maternitate-redus-cu-sase-luni_68308.html

Deci am marit prima la 85% din salariu ca sa le taiem 6 luni din perioada de ingrijire a copilului tuturor mamelor. Politicieni de cacat.

Anonim spunea...

renderman, worst case scenario, (desi nu cred ca te doare pe tine la 5 m in spate de punkt, sau cel putin nu ar trebui) softpedia ii poate da IP-urile de pe care ai postat, si adresa de mail cu care esti inregistrat. dupa care cretinul ar trebui sa mearga la ISP-uri si la provider-ul de mail sa investigheze mai departe. moment in care se intra in sfera de actiune a codului penal
pe de alta parte sa ne amintim cum recent se plimbau desfasuratoare de telefonie mobila intre consulatul rromaniei din italia si anumite servicii mai mult sau mai putin secrete ...

Anonim spunea...

@Hubble
in Canada e 5o de saptamani. nah ca din punctul asta de vedere e mai bine in rromania :P
ca sa nu mai vorbim de US, unde nu e deloc

clujeanul spunea...

oferta unica, pret foarte mic negociabil
Persoana fizica vand teren intravilan cu destinatie constructii, in Centru, suprafata 362 mp, carte funciara. Utilitatile includ. Pret 333 EUR pret pe mp. POT=80%, CUT=2,4, cu 2 corpuri de cladire, singur in curte, acces pentru masini. Partial amenajata pentru activitate de birou (usi si geam termopan din lemn, parchet laminat, sistem de alarma, curent trifazic, gaz). Ideal pentru locuinta, sediu de firma, cabinete. Cu o investitie minima puteti amenaja spatiul dorit in zona centrala.
Judet: Cluj
Oras: Cluj-Napoca
Email: catalinaghitulescu@yahoo.com
Telefon: 0724028913
Vizualizat: 125
Modificat: 0
Comentarii: 0
Data: 25-03-2009, 12:43

clujeanul spunea...

superoferta
Persoana fizica vand teren intravilan cu destinatie constructii, in Centru, suprafata 362 mp. Utilitatile includ. Pret 300 EUR, negociabil pret pe mp. POT=80%, CUT=2,4, cu 2 corpuri de cladire, singur in curte, acces pentru masini. Partial amenajata pentru activitate de birou (usi si geam termopan din lemn, parchet laminat, sistem de alarma, curent trifazic, gaz). Ideal pentru locuinta, sediu de firma, cabinete. Cu o investitie minima puteti amenaja spatiul dorit in zona centrala.
Judet: Cluj
Oras: Cluj-Napoca
Email: catalinaghitulescu@yahoo.com
Telefon: 0724028913
Vizualizat: 104
Modificat: 0
Comentarii: 0
Data: 26-03-2009, 11:10

clujeanul spunea...

Oferta exceptionala ! la numai 275 euro/mp
Persoana fizica vand teren intravilan cu destinatie constructii, in Centru, suprafata 362 mp. Utilitatile includ. Pret 275 EUR, negociabil. POT=80%, CUT=2,4, cu 2 corpuri de cladire, singur in curte, acces pentru masini. Partial amenajata pentru activitate de birou (usi si geam termopan din lemn, parchet laminat, sistem de alarma, curent trifazic, gaz). Ideal pentru locuinta, sediu de firma, cabinete. Cu o investitie minima puteti amenaja spatiul dorit in zona centrala.
Judet: Cluj
Oras: Cluj-Napoca
Email: catalinaghitulescu@yahoo.com
Telefon: 0724028913
Vizualizat: 24
Modificat: 0
Comentarii: 0
Data: 31-03-2009, 14:41
Raportare abuz

clujeanul spunea...

http://www.clujeanul.ro/cluj/incredibil-inca-un-furt-de-la-un-bancomat-al-bancii-transilvania-4121707

Anonim spunea...

@canadianu
Nu are rost sa reluam discutia cu rolul concediului de maternitate ca nu mai terminam pana la Pasti. Stranie e marirea indemnizatiei in prima faza la 85%, ceea ce avantajeaza mamele care castiga mai mult, apoi reduci la toate la 18 luni chipurile stimulezi munca (vax, de fapt nu stiu cum sa mai carpeasca bugetul de asigurari). Si mai zici ca e masura SOCIAL-DEMOCRATA. Colac peste pupaza megateapa de 6 md euro.

Pentru mine un lucru e clar: ACTUALA CLASA POLITICA TREBUIE RASA COMPLET INTRUCAT NU SERVESTE INTERESELE ROMANIEI SI SE FACE VINOVATA DE INALTA TRADARE SI CORUPTIE.

Repet si eu ca popa in biserica, poate poate reusesc sa creez oarece valuri.

Anonim spunea...

nici eu nu vreau sa redeschid discutia, ci doar sa subliniez ca problema e mult mai complexa decat +/- 6 luni la indemnizatie, plus ca perioada cea mai grea in cresterea unui copil e primul an, dupa aia te mai descurci cumva. si oricum, nu aveti voi acolo in rromania familii si prieteni ? astia pentru ce-s, nu ca sa te ajute la greu ?
dar dupa cum ziceai, cine dracu sa faca analize complexe in rromania ... eu de aia zic ca nu aveti prea mult sanse in viitorul apropiat, ca in cel indepartat oricum vom fi cu toti morti :P

ionut spunea...

renderman

"@dcg - Deocamdata sint amenintat de catre PUNKT ca a vorbit cu adminii SP pentru "confirmarea identitatii mele" si ca "va lua masuri" la ordinul arhitectilor pentru defaimare."


Asta e infractiune si se pedepsete penal, fapt pe care administratorii SP il cunosc mai mult ca sigur.
Precum ne asteptam, punkt e doar un manipulator grosier, care iata acum a si fost demascat.
Keep walking! You are not alone!

Anonim spunea...

@Hubble
Era la mintea cocosului mai omule ca banii de la FMI se duc la banci, ma mir ca nu au asteptat mai mult de cateva ore. Asta spune multe despre cat mai dau politicienii pe popor dar deh, sa treaca matrozul valul ca oricum furtuna nu o mai trece.
Consolati-va cu ideea ca vom plati ca boii imprumuturile tuturor, asa cum vor plati si americanii. Suntem in lumea buna. Atata relaxare in lumea financiara romaneasca nu am mai vazut de asta vara.
Legat de concediul postnatal platit, de alea care faceau copii ca luam doi ani 800 de ron pe luna ce zici? Cunosc cazuri.

@canadianu
Tocmai am devenit fazani cu pene in regula dar nici pe aia americani nu ii vad dand foc la Casa Alba. Dar ai dreptate, diferenta e ca noi vom plati si ratele alor nostri si pe cele ale concetatenilor tai.

limestone spunea...

@ Hubble

Tie trebuie sa-ti explice cineva o stire? Citeste-o frate de doua ori, pe diferite surse.
Nu se reduce perioada de maternitate la mai putin de doi ani ! Se ofera doar mamelor care doresc sa se intoarca la servici mai devreme un ajutor bai Hubble, bai. Deci, mamicile ce vor sa se intoarca benevol mai devreme la servici primesc in continuare un ajutor pe langa salariul pe care vor incepe sa-l ia. Le ajuta pe carieriste, la dorinta lor, repet. Daca vor mamicile vor, ele pot sta doi ani in concediu.
Alta treaba pe care nu o inteleg la tine si la altii de pe blog este ca voi dati jos cu toata clasa politica fara sa puneti ceva in loc, vreti anarhie, nu inteleg. Spune tu nume de politicieni care vrei sa te reprezinte.

limestone spunea...

@ Hubble

Te tot plangi ca tu vei plati prin impozite oalele sparte de politicieni prin accesarea imprumutului FMI. Din cate te-ai spovedit pe aici cu toate ca ai domiciliul in RRO lucrezi in strainatate pentru o firma straina, deci tu Hubble nu platesti nici un impozit statului rroman. Lasa-i pe altii sa se planga de asta..

Anonim spunea...

Generaţia care nu prinde pensia
las'ca voi restu o s-o prindeti de la fondurile private *wink*

Anonim spunea...

Ţiganii sunt toţi hoţi. Creştinismul e bun, islamul e rău. Nemţii sunt ingineri. Ungurii sunt antiromâni. Francmasonii sunt mafioţi spălaţi. Străinii ne vor răul. Nu în ultimul rând, evreii sunt pişicheri - cu toţii şmecheri şi profitori.

Anonim spunea...

România se află pe ultimul loc din punct de vedere al toleranţei gay, se precizează într-un raport de 160 de pagini întocmit de Agenţia pentru Drepturile Fundamentale din cadrul Uniunii Europene.
Cei mai toleranţi europeni din acest punct de vedere sunt olandezii, 82% dintre ei fiind de acord cu oficializarea căsătoriilor dintre persoanele de acelaşi sex. Ei sunt urmaţi de suedezi (71%) şi danezi (69%). Lista este încheiată de români, deveniţi, astfel, cel mai puţin toleranţi europeni.

oare egzista vreo conegziune intre nivelul de toleranta si nivelul de trai ? who knows ...

Anonim spunea...

@Bai Limestone bai
De ce vrei sa fii ironic atunci cand nu e cazul. Si cu legea actuala te poti intoarce la serviciu cand poftesti, deci las-o in gard ca nu de asta era vorba.

Cine ti-a zis ca nu platesc impozit. Dar TVA nu platesc ? Da impozite pe casa si taxe pe masina nu platesc. Dar curent si gaze la preturi astronomice. Dar sotia nu lucreaza. Dar toate serviciile pe care dau banii si care se vor umfla cu taxe. Dar accizele la carburanti ? Dar, dar, ...

catalin spunea...

un fas total...piata imobiliara este clar in scadere iar dezvoltatori fac presiuni asupra statului exemplu: in presa se tot spune ca numarul autorizatiilor de constructiilor a crescut...o minciuna gogonata...Ian – Feb 2009, scadere de 75%. In primele 2 luni 2009 numarul autorizatiilor pentru locuinte a scazut cu 75% fata de aceeasi perioada din 2008, de la 16.570 la 9.432 locuinte. In perioada analizata, suprafata utila autorizata a scazut cu 57%, de la 1,9 mil. mp la 1,2 mil. mp.
67,1% din locuintele autorizate pentru construire sunt in mediul rural. Piata constructiilor rezidentiale continua trendul descendent inceput in T3 2008.

dumis spunea...

Preturile scad, si vor continua sa o faca. Piata imobiliara se prabuseste, si asta nu se intampla numai la noi.

Uitati-va putin pe evolutia preturilor la apartamentele noi :

http://www.rezidential.net/preturi-apartamente-noi

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?