joi, 26 martie 2009

Incredibil, până şi la Mărăşeşti a fost balon imobiliar

O pisică delicioasă ne priveşte dintr-o fotografie tristă cu care Realitatea ne informează că şi în Mărăşeşti există proprietari care nu pot vinde şi agenţii care dau faliment.

Parcă tot 20.000 se cerea pe un apartament de lângă Leipzig.

LE: Ce-ar mai fi de spus? "Pretul pe metru patrat construit desfasurat, ceea ce include atat terenul, cat si contructia, amenajarile exterioare si retelele de utilitati, a fost de circa 1.200 de euro, pret aproximativ egal cu cel practicat de companie la inceputul anului 2007. Din pretul practicat, intre 60% si 70% reprezinta pretul constructiei. Pretul in lei este insa semnificativ mai mare, avand in vedere ca euro a castigat circa 20% fata de leu in ultimii doi ani." De aici. Olandezu, ar trebui să scoţi sticla aia de whisky.

LE2: am tot fost acuzat că nu dau soluţii, doar cârâi de pe margine. Pe măsură ce îmi fac timp o să scriu şi nişte posturi cu "soluţii", după mintea mea.

80 de comentarii:

ionut spunea...

Discutie intre un american si un roman, care isi laudau fiecare tara.

Americanul zice:

We have: Barack Obama, Johny CASH, Stevie WONDER and Bob HOPE!

Dupa 5 min. de gandire vine si raspunsul romanului:

We have: Traian Basescu, no CASH, no WONDER, no HOPE!

dcg spunea...

Manole, cand iti faci cont pe softpedia? :-))

http://indeximobiliar.blogspot.com/2009/03/softpedia-si-manipularea-imobiliara.html

Anonim spunea...

Multe vise s-au spulberat odata cu balonul. Acum un an toti eram bogati. Aveam case si terenuri de zeci si sute de mii de euro. Acum nu mai avem nimic. Ba nu, scuzati, avem datorii. Pana la urma ce e rau intr-un return tu normal, exceptand datoriile. Trebuia sa ne vaitam cand se umfla balonul nu acum ca s-a spart. Spargerea balonului, fie si la Marasesti relanseaza intr-un fel activitatea economica, blocata in ultimii ani in imobiliare si de imobiliare.

Taranii se vor lasa de vandut pamanturi si vor cultiva ridichi si malai, orasenii se vor lasa de cumparat apartamente si masini si vor pune osu la munca. Asta va duce doar la progres. Dar cu cat e datoria mai mare cu atat esti mai in rahat, aici depinde de la om la om.

Ca exemplu nu puteai sa mai faci o afacere ca te sufoca chiria sau pretul imobilului sau terenului de care aveai nevoie. Acum asta va deveni ultima grija.

Manole spunea...

@dcg: nu, mulţumesc! E suficient ce îmi spuneţi voi ca să văd ce... bestiar colcăie pe acolo! :)

Faptul că l-au pierdut pe Renderman, ca şi creator de conţinut, arată clar "inteligenţa" indivizilor. Se dovedeşte că Renderman făcea o treabă foarte valoroasă, la care mass-media e gata să caşte larg gura (v. popularitatea indicelui BREI) dar probabil forumiştii de la Softpedia nu aveau nevoie de contribuţii valoroase.

dcg spunea...

Curiozitate: oare cum reactioneaza staff-ul SP daca le apare un user nou "Manole Agent Imobilar"? :-)

RM spunea...

@Manole

Blogul tau a reprezentat o solutzie pentru cei care l-au citit si s-au salvat fie prin a nu cumpara fie prin a vinde la timp.

Cunosc cazuri gramada din ambele categorii. Unii s-au "bagat" sa nu piarda "ultimul tren", altzii au tzinut cu dintzii de pretz, iar acum nu mai pot vinde nici la 1/2 din cat cereau initzial.

Acum pacientul e mort, oamenii indatoratzi pe viatza, iar ei striga-n gura mare ca vor solutzii!

Uite o solutzie: introducerea falimentului personal. In Ro, ca persoana fizica, banca itzi poate lichida toate bunurile personale, nu numai apartamentul pus ca ipoteca in cazul in care nu-si recupereaza creantza din pretzul de vanzare.

O lege a falimentului personal este absolut necesara in contextul actual. Altfel, va fi vai si-amar de cei care s-au indatorat peste posibilitatzi.

Anonim spunea...

Ietetee .... ce spune Jeffrey Franks - FMI (Curierul National de azi) :
"Maine vom fi la Viena pentru a ne intalni cu principalele banci straine din Romania, pentru a obtine ajutorul lor. Va fi o intelegere voluntara. "
Atentie ! : " FMI nu poate sa impuna bancilor-mama astfel de angajamente (nota : finantarea economiei si mentinerea fondurilor plasate in Romania) dar cred ca este in interesul tuturor.
.................
Vrem un angajament voluntar de la aceste banci si daca fac acest lucru pachetul nostru va avansa, vor exista beneficii".

Ceusescu ca sa inapoieze cateva miliarde de dolari ne-a infometat vreo 10 ani. Pai acum ce facem cand avem de dat vreo 20 miliarde euro plus dobanzile aferente "in trei - patru ani" pana "cel tarziu 2015" ???

Anonim spunea...

@simon
Ce-o sa facem ? O sa platim si o sa strangem cureaua pana la loc comanda. Intrebarea este de unde sa platim daca se duce naibii economia noastra de paie ? Speranta mea este in devalorizarea pe viitor a euro datorita tiparnitei duduinde. Iar cei ce au luat acest imprumut nu sunt altceva decat boierii din evul mediu care cadeau la invoiala tributului cu turcii. Ciocoii noi.

Anonim spunea...

Ai dreptate. Asta ma intreb si eu, de unde dam inapoi ? Ca "economia" Romaniei se baza pe constructii imobiliare, intermedieri imobiliare si retail de masini si produse electro-casnice.

Anonim spunea...

Uitasem : si mai "manufacturam" subansamble pentru industrii aflate in prag de faliment.

Anonim spunea...

Bombonel e mic copil cu Petromul si Bechtelul pe langa tunul astora cu FMI-ul. Dar nici o grija ca vor plati cat de curand cu varf si indesat, presimt asta. Poporul pana la urma se va rascula. Nu ca ar prinde bine o anarhie, dar nici nu se poate continua asa la nesfarsit.

Acum ca tot ne-am vandut de tot sa ne uram iobagie usoara.

Stii ce mai sper eu, ca data fiind datoria mare pe care o avem, europa sa nu ne lase sa murim de tot, ci sa ne mai resusciteze economia. Adica sa devenim iobagul unui bogat e mai bine decat iobagul URSS. Numai sa nu ne lase de izbeliste.

Anonim spunea...

UN PUNCT DE VEDERE:

Criza economică este o oportunitate uriaşă pentru că ies la suprafaţă toate disfuncţionalităţile care nu mai pot fi ascunse, a declarat, joi, vicepreşedintele Rompetrol Eric Kish, la a treia ediţie a seminarului PR Forum.

"La Rompetrol, de zece ani suntem într-o criză continuă. Dacă nu este criză, ţi-o faci singur pentru că trebuie să scazi nivelul apei ca să iasă pietrele la suprafaţă. Altfel, nu le vezi", a spus Kish.

El a adăugat că, în cazul Rompetrol, Dinu Patriciu scade permanent nivelul apei.

Întrebat dacă a disponibilizat anul trecut oameni, vicepreşedintele Rompetrol a afirmat că pierderea locului de muncă poate însemna o oportunitate uriaşă pentru angajat.

"Cel puţin 20 de oameni au venit şi mi-au mulţumit că i-am dat afară. Când cineva te dă afara, îţi creează oportunităţi pe care nu le vezi. Oamenii văd în datul afară un dezastru. Este o oportunitate. Eu îmi doresc câteodată să mă dea cineva afară", a mai afirmat Kish.

Anonim spunea...

Marea harababura incepe:

http://www.ziare.ro/1238032161-Francezii_amenintati_cu_concedierea_isi_sechestreaza_patronii
"Directorul unei întreprinderi farmaceutice a conglomeratului american 3M în Franţa a fost reţinut miercuri în biroul său de salariaţii care voiau o „renegociere” a planului de disponibilizări, relatează Agerpres. Salariaţii fabricii 3M din Pithiviers (centru) şi-au sechestrat directorul o noapte întreagă. Ei l-au păzit în grupuri de câte 20, în schimburi de câte 4 ore, pe durata întregii nopţi. Potrivit delegatului sindical Jean-François Caparros, printre solicitări se mai numără şi renegocierea salariilor compensatorii, dar şi primele de transfer. Acţiunea are loc la zece zile după o altă sechestrare: cea a directorului executiv pentru Franţa al companiei Sony."


La noi este protestul "spontan" al CFR-istilor. Ai nostri n-au sange in instalatie sa faca mai mult si , chiar daca ar vrea, liderii sindicali sunt vanduti diverselor "grupuri de interese". TOTI liderii din tara asta.

Anonim spunea...

Greva trebuie facuta prima data in fata SRI, MI, MJ ca sa cerceteze scurgerea banului public si arestarea talharilor.

Anonim spunea...

http://www.mpinteractiv.ro/greenfield/

Hai ca se poate. E din ce in ce mai bine.

Anonim spunea...

sa ancheteze modul in care si-au facut averi directorii, directorasii, sefii de servicii din institutiile si societatile statului (si la CFR). Cum e posibil ca dupa un an - doi intr-o functie de conducere la stat sa devii milionar in euro ? Sau macar cateva sute de mii ? Si zeci de mii si tot e mult.
De ce nu pune nimeni, ca in "crucea" contabilitatii, intrarile si iesirile de bani ai acestor personaje si apoi sa ceara explicatii ?

Anonim spunea...

http://www.zf.ro/zf-24/bnr-ar-putea-sa-scada-rezervele-minime-inainte-sa-vina-banii-de-la-fmi-4092747/

Iar astia niste cacanari. Ultimul bastion al increderii, BNR, s-a dus naibii.

Anonim spunea...

@simon
Corect, toate functiile publice (primari, consilieri, directori de regii, sau directori mai mici) ar trebui sa fie puricati de un FISC in adevaratul sens al cuvantului. Pana la rude de gradul 2-3.

Anonim spunea...

La noi poate sa te doara in pix. Daca ai peste noapte 200.000 sau 10 milioane de E, nu te intreaba nici dracu de unde le ai. La halul in care e coruptia la noi in tara, ar fi bine sa se faca declaratii de avere pe fiecare cetatean. Eu unul nu am ce ascunde si nu cred ca m-ar deranja. Dar o sa sara chipurile anti-comunistii, de fapt vechea clica inavutita pe spinarea statului.

Anonim spunea...

Sa-i vad atunci pe toti unde isi ascund vilele si jipanele cu care defileaza pe strazi sfidand oamenii muncii.

Anonim spunea...

Cred ca stiti bine ca in Germania daca te-a vazut fiscul ca ai o masina peste 30-40 de mii esti cautat si unde nu patrunde soarele. Asa era si la noi pe vremea lui Ceasca, si nu cred ca l-a afectat pe vreun om cinstit. Dar la noi s-a dat libertate la furat pe fata.

Anonim spunea...

Ma intreb si eu, cineva a dat exemplul concret aici pe blog cu CFR-ul, cum e posibil ca directorii unor societati de stat (CFR cu subsidiarele sale) sa se imbogateasca in timp ce societatile falimeteaza ?
Iar viitorii disponibilizati ce fac ? Ei stiu mai bine ce si cum !

Miorlau Pufos spunea...

Ar fi bine ca Eric Kish sa taca din gura si sa vorbeasca doar in ceea ce-i priveste pe cei de teapa lui.

Cit cinism trebuie sa ai ca sa debitezi asemenea prostii? Mult, atit de mult cit trebuie ca sa fii in fruntea unei asemenea firme.

Anonim spunea...

@Miorlau
L-am cunoscut pe Eric si e baiat destept. E unul din stalpii Rompetrol, poate cel mai tare stalp. Inclin sa-i dau dreptate. Eu nu sunt nici pe departe manager de talia lui, dar am fost si eu dat afara prin restructurare si am prins un contract mai bun, pe care nu l-as fi prins daca ramaneam la vechiul job. Bineinteles ca el nu facea referire la angajatii care au apasat un buton toata viata, astia oricum trebuiau sa-si gaseasca alt rol in viata. De ce bugetarii care au plimbat doua hartii pe 10 milioane pe luna nu ar avea o oportunitate daca ar lucra in mediul privat. Dar e frica de munca, la stat era mai bine. Cred ca ar trebui sa gandim mai capitalist. Se va cam termina si cu munca de stat chiar si la stat, ca nu mai e de unde. Ii aud pe unii ca se vaita de datul afara de parca ar i-ar taia. De altfel nici nu e bine sa lucrezi mai mult de 4-5 ani la o companie, pentru ca nu mai inveti nimic nou si nu mai evoluezi.

Anonim spunea...

Legat de topic. Da unde nu a fost balon imobiliar. Pun pariu ca si la Copsa Mica si Petrosani. In satul bunicilor mei unde nici dracu nu vroia sa auda de pamant, ca era in fundul lumii, au inceput mostenitorii de la oras sa-si caute pamanturile in speranta imbogatirii. Sper sa se reastearna linistea.

dcg spunea...

1 euro = la 4.23 lei pe interbancar acum 8-)

Miorlau Pufos spunea...

@ Hubble La modul general si in conditii normale de piata iti dau dreptate. Ma gindeam insa la miile de oameni care ramin pe drumuri in orasele de provincie si care acum n-au unde sa se duca, nici culesul de capsuni nemaifiind ce-a fost.

Miorlau Pufos spunea...

@ Hubble La modul general si in conditii normale de piata iti dau dreptate. Ma gindeam insa la miile de oameni care ramin pe drumuri in orasele de provincie si care acum n-au unde sa se duca, nici culesul de capsuni nemaifiind ce-a fost.

dcg spunea...

Cineva cumpara lei masiv dupa cum arata graficul.

Anonim spunea...

Semne de bull trap.

Anonim spunea...

Pai sa ii faca patronul un bine lui Kish ala si sa il dea afara. Cunosc subordonati de-ai lui de prin Rompetrol si i-au multumit ca au fost dati afara, ca au scapat de conditiile de munca de doi lei din firma.
Gargara de doi lei si tu hubble pleci urechea, ce naiba mai!

Flavian spunea...

Bancile si datornicii

A doua categorie de care spuneam in postul de ieri o reprezinta cei cu datorii la banci. Si aici vom incerca sa lasam deoparte pe cei care invart sume exorbitante sau si-au facut credite pentru a-si cumpara cine stie ce articole de lux.

Cand scriu aceste randuri ma gandesc in special la cei din imobiliare. Cunosc personal cateva cazuri care anul trecut si-au pus latul de gat in incercarea disperata de a prinde "ultimul tren" al creditarii de teama ca vor ramane fara locuinta. Desi bula imobiliara era clara de mai bine de un an pentru unii, altii nici acum nu vor sa accepte ca ceea ce s-a intamplat la noi cu preturile la apartamente nu a fost o chestie normala.

Si ceea ce majoritatea oamenilor simpli nu pricep este ca la noi nu exista faliment personal ca in anumite state din Europa sau America. Nu exista "pur si simplu daca nu mai pot plati rata, duc cheile la banca si se spala ei pe cap cu apartamentul". Am mai explicat AICI ce se intampla de fapt.

Caz concret: in 30 de ani platesti vreo 300.000 euro rate pentru un apartament comunist cumparat anul trecut cu 100.000. In momentul de fata apartamentul ala mai valoreaza vreo 70.000 dar nici asa nu-l mai cumpara nimeni.

Tu intri in somaj si nu mai poti plati rata. Banca executa prin licitatie si vinde apartamentul cu 40.000 ca sa scape rapid de el. Cu diferenta de 60.000 te poate urmari pe alte bunuri si venituri care le mai ai pe numele tau. Pana isi recupereaza toti banii. Punct. Citeste contractul daca nu crezi, ca la noi nu e ca in US sau in alte parti. Momentan bancile doresc prelungirea perioadei de executare silita de la 90 la 150 de zile sau mai mult. Nu le convine nici lor sa-si faca provizioane pentru creditele neacoperite si incearca acum in miez de criza sa se ajute de fapt pe ele nu pe tine: A inceput foamea

Asa ca ai sanse sa te mai pasuiasca, dar intre timp iti creste riscul, care duce de obicei la cresterea ratei si la alte belele. Daca trec luni bune si tot nu ai job, incepe distractia cu executarea. Asa cum ziceam, multi nu stiu ca nu poti sa dai pur si simplu cheile unui apartament la banca. Vei fi urmarit si executat silit pe bunuri, pe venituri si pe tot ce se poate lua de la tine, pana la recuperarea intregii datorii. Plecatul din tara sau muncitul la negru raman singurele optiuni in cazurile extreme.

O varianta de "scapare" este sa treci bunurile gen masina sau alte proprietati pe numele altei persoane si sa lucrezi pe viitor la negru. Pentru ca altfel banca iti poate opri pana la 30% din salariul declarat prin executare judecatoreasca. Ideea ca dupa aia nu mai pupi toata viata vreun credit e doar un bonus la faptul ca ramai fara avans, fara casa si fara banii pentru diferenta lipsa. Asta in cazul in care dupa o experienta de genul asta iti va mai arde vreodata de credite :)

Atentie la faptul ca si contractele de vanzare-cumparare se pot ataca in cazuri de "eschiva". Daca se poate dovedi ca vanzarea unui bun s-a facut catre rude sau cunoscuti in ideea insolvabilitatii, se poate ajunge pana la anularea lor in instanta.

Evident ca in justitie lucrurile taraganeaza, dar se poate merge pana la 2-3 ani in urma cu atacarea contractelor respective. Am avut chiar de curand o discutie cu un coleg avocat pe o tema asemanatoare. Imi zicea ca a avut si cazuri de o parte si de cealalta. Cand a fost la "aparare" a reusit sa taraganeze situatia luni bune sau chiar ani. Cand a lucrat pentru executor a reusit intr-un caz sa obtina verdictul de executie intr-o luna. Deci depinde de la caz la caz.

Oricum, nici in cazul in care doar banca la care ai creditul da faliment, nu se scapa asa usor de platitul creditelor. Creantele sunt vandute ca si orice alte bunuri catre firmele care preiau activele bancii falimentare. Pretul la care sunt evaluate difera in functie de riscul de neplata, de la asa-zisele ratinguri AAA pana la asa-numitele credite "toxice" adica cu sansa maxima de incapacitate de plata a celui care a luat banii pe credit.

Cei care preiau creantele respective pot alege sa le pastreze in portofoliu, sa le revanda la randul lor catre alte institutii financiare sau sa incheie diverse intelegeri cu firme de recuperare creante in cazul in care se ajunge la executari silite. In cazuri extreme se poate solicita chiar rambursarea anticipata a creditului acordat, dar sunt si ei constienti ca se impusca singuri in picior la faza asta asa ca nu prea se practica.

In alta ordine de idei, in colapsul care va urma e cam neclar ce se va intampla cu datoriile. Ce este clar ca nu se vor sterge cu buretele iar morcovul ala o sa fie cam de dureros, riscand sa dea multora viata peste cap. Dar ca sa nu inchei intr-o nota pesimista, vreau sa va spun ca sperante exista si pentru cei sufocati acum de cresterea euro, a dobanzilor si pierderea job-ului. In momentul colapsului financiar lucrurile e clar ca se vor schimba. Si va trebui facuta daca nu o stergere totala a datoriilor, macar o rebalansare a acestora: Six Minutes with the Renegade Economist - Michael Hudson Special

Asa ca deocamdata e un joc de-a soarecele si pisica. In care vedem cine pica primul. Datornicul la banca sau sistemul financiar. Si in care evident ca trebuie sa incercati sa iesiti pe locul doi. Ce pot sa va spun eu acum: curaj, ca nu mai dureaza mult... :)

dcg spunea...

Hubble, uite si cine cumpara lei:

http://www.antena3.ro/economic/news/euro-se-devalorizeaza-puternic-in-raport-cu-leul-dupa-anuntarea-acordului-cu-fmi-1-euro-422-lei_67949.html

Anonim spunea...

Flavian, tocmai ce am vorbit cu una care mi se lauda cum ii injura ea pe aia de la banca pentru ca ii cer sa plateasca rata.
Se pare ca raul s-a intamplat, oamenii nu pot si daca pot nu mai vor sa plateasca la banci ratele. Deja in psihologia oamenilor a intrat ideea ca poate scapa cu masina si casa dar fara rate.
Orice dimensiune sociala ar fi atinsa nu putem nici sa picam in atitudinea asta, refuzul platilor si sa scape si cu basma curata.
Individa nu mai are chef sa isi dea ratele cu care si-a renovat casa si si-a cumparat o Skoda Octavia ca asa ii e bine sa mearga unei vanzatoare de chisc de cartier. A, sa nu uit de frizerita care se lauda ca si-a luat ultimul Passat.
Asa ca sunt total de acord cu bancile care isi executa rau platnicii chiar daca si bancile au partea lor de vina. Strict economic dreptatea e de partea bancilor.

A cere compasiune banilor mi se pare dovada de prostie.

Anonim spunea...

@miorlau pufos
si cam la ce te gandeai referitor la miile de oameni care ramin pe drumuri in orasele de provincie (banuiesc ca aici incluzi si Bochum-ul, de exemplu) si care acum n-au unde sa se duca, nici culesul de capsuni nemaifiind ce-a fost ? da' in 90 cand s-au inchis fabricili si uzinili si s-au intors o gramada la barabule la tara a fost altfel ?
zi-mi ca nu poti dormi noaptea din cauza lor si a unora ca ei, care "avem credite la banca, rate de platit, ce ne facem". plangi si de mila femeii aleia din Marasesti care are 4 apartamente, 5 cu a lu fi-sa ? macar ea are unde locui, oricat de rea ar fi criza, iar o bucata de pamant langa oras se gaseste. mai naspa o sa fie de toti coroporatistii si fitzosii din bucuresti, cu salarii de mii de iuroi si cu standarde de viata pe masura.
dar oricum, prostia si domnia se plateste. ai mei nu sunt patroni si Suceava (ca tot ati aflat unde stau) nu e Deta, si nu au luat in viata lor nici un credit, nici macar pentru televizor. masina pe care si-au permis-o abia dupa varsta de 50 de ani a costat 2000 de euro si are 12 ani vechime. televizorul e CRT si nu plazma, desi au savings ca sa-si permita una. in concedii se duc la sapat cartofi (la strangerea carora am participat si eu asta vara cand am fost in vizita in tara, nu mi-au cazut galoanele ca eram "canadian") sau 2-3 zile la rude la mare. o sa ziceti ca pentru ce traiesc, daca plazma nu, concedii in grecia nu, logan nou nu ... habar n-am. e problema lor filosofica, dar chiar daca ar avea niste pofte mai mari sunt constienti ca trebuie sa se intinda doar cat ii tine plapuma.
si dupa cum ziceam si in postarea anterioara omu nu e planta ca sa aiba radacini sa fie fixat in pamant. de aia america e america si rromania rromania. chiar zilele astea niste prieteni se muta a 3a oara intr-un an, pentru ca el a gasit (ceea ce prespune automat ca a si cautat) un contract mai bun. au stat in WA, apoi in OR si acu pleaca in OK. stiu ca unora le-ar placea sa moara in casa (eventual si asternuturile) in care s-au nascut, da' rasa umana n-ar fi evoluat daca Vasco da Gama ar fi stat acasa sa i-o traga Catarinei de Ataíde. in vest se zice ca oamenii isi schimba meseria si de pana la 5 ori intr-o viata. bineinteles ca ma refer la clasa "medie", la blue-collars, care populeaza oraselele de provincie, astia sunt coloana vertebrala a societatilor vestice.
in concluzie, nu le mai plangeti atat de mila unora si vedeti voi elitele 'telectuale cu ce solutii veniti, ca de aia v-au dat parintii la scoala, sa va duca capu la lucruri deshtepte.

Anonim spunea...

on-topic, ati vazut asta ? de aici :
SUPEROFERTĂ LA TIMON: Apartament 2 camere la Mamaia, 10.500 euro + TVA!
steluta cu timesharing nu mai conteaza :P

Marian spunea...

Atentie, omul nu duce in SUA cheile la banca (sau asteapta sa vina sa le ia) si totul e ok din cauza legii falimentului personal. Le da (cheile) si-si vede de treaba din cauza ca creditele ipotecare sint nourecourse (vedeti la http://en.wikipedia.org/wiki/Nonrecourse_debt ).

Personal sustin foarte puternic introducerea legii falimentului personal, dar si transformarea creditelor ipotecare in credite nonrecourse. In opinia mea aceste legi ar eficientiza sistemul de creditare, fiind benefice atat creditorilor cat si creditatilor - defineste foarte foarte clar drepturile fiecaruia.

Marian spunea...

... acele 2 legi amintite ar preveni (nu tot timpul, ce-i drept) predatory lending promovat de banci.
In Romania se vorbeste de grad de indatorare de 80%. In SUA au constatat (istoric) ca grad de indatorare de peste 31% (din venit brut) duce la cresterea substantiala a default-ului.

Adi spunea...

Absolut genial!
Margaritaville
Daca nu faceti pe voi de ras inseamna ca sunteti deja morti...

mobutu spunea...

Battle of Mărăşeşti

Anonim spunea...

http://www.antena3.ro/economic/banci/fmi-a-obtinut-la-viena-acordul-scris-al-bancilor-mama-ca-vor-pastra-banii-la-subsidiarele-din-romania_67971.html

Imi explica si mie cineva cum vine asta. Cu banii eliberati din RMO vor acorda alte credite sa inteleg ?

http://www.antena3.ro/economic/news/euro-se-devalorizeaza-puternic-in-raport-cu-leul-dupa-anuntarea-acordului-cu-fmi-1-euro-422-lei_67949.html

Eu ma intreb oare nici acum nu ne-am dumirit. Dupa megateapa imobiliara si a creditarii, inca mai credem in Mos Craciun.

La cata prostie exista, ma astept la un bull-trap mai mare decat insasi bula.

Anonim spunea...

Ia vedeti ce intentii nobile au fratii schweinchen:

http://www.zf.ro/companii/noul-model-de-business-al-fratilor-negoita-aducem-romani-din-strainatate-le-vindem-case-si-ii-angajam-la-noi-4094126/

B spunea...

Ha ha ha ha mah, eu nu stiu hubble daca tu ai fost unde construiesc fratii negoita blocurile dar sunt in buza glinei si la o aruncatura de bat de statie de epurare care se contruieste de 10 ani si tot nu a fost terminata. Cu alte cuvinte pute de iti muta nasul din loc, trebuie sa fi dezaxat sa te muti acolo, cred ca singurele apartamente vandute au fost cele catre investitori care nu au avut onoarea sa miroasa personal aerul pestilential din zona sa se deplaseze la fata locului sa vada si ei pe ce arunca banii...

B spunea...

Probabil ca le arata un pliant frumos ca sa convinga romanul sa cumpere pe NeVe si apoi cand vine saracul in tara cu copil si purcel si vede pe ce a dat banii tare imi e ca o incepe sa ii alerge pe fratii mai sus amintiti in jurul blocurilor construite...

Anonim spunea...

El vrea sa-i prosteasca tocmai pe romanii care stand pe afara au mai vazut pupaza miresii.

dcg spunea...

"Hubble spunea...
Imi explica si mie cineva cum vine asta. Cu banii eliberati din RMO vor acorda alte credite sa inteleg ?"


Nu, o explicatie ar fi aici:
http://forum.computergames.ro/39491404-post4064.html

Sau asculta-l pe Isarescu:
Împrumutul ipotecar rămâne îngheţat

Odată cu încheierea acordului stand-by cu FMI, reprezentanţii mediului bancar dar şi autorităţile au vorbit despre posibilitatea reluării creditării, în condiţii mai accesibile, la dobânzi mai mici. Nu se va putea vorbi însă despre o dezgheţare pe toate tipurile de credite, iar cel pentru case şi terenuri este cel mai bun exemplu.

"Împrumutul va rămâne blocat pentru «zone cu bubble-uri», precum cele imobiliare", a spus Isărescu, care nu anticipează reveniri pe aceste segmente.
http://www.gandul.info/economia/isarescu-da-o-stire-de-prima-pagina-in-2009-vom-avea-crestere-economica-video.html?3936;4095177

Unknown spunea...

@flavian,
e greu de atacat un contract de vanzare-cumparare,trebuie demonstrat ca nu s-a primit suma de bani,
asa ca la lupta, rupeti bancile(camatari cu acte;cica!)

Anonim spunea...

super tare ZF, imediat sub articolul cu aducerea romanilor care lucreze la el urmeaza titlul Hotel RIN: Inceputul de an a fost un dezastru. Profitul operational a scazut cu 25-30%. o alaturare mai potrivita nici ca sa putea :))))))))

Manole spunea...

În sfârşit, guvernatorul a avut o poziţie clară, lipsită de echivoc, faţă de ceea ce s-a întâmplat pe piaţa imobiliară: a fost bubble.

E o mică victorie pentru mediile alternative de informare faţă de mass-media tradiţională!

dcg spunea...

Si atfel s-a rezolvat si falsa dilema a unora: bubble sau criza?

PS: Manole, o suava corectie daca-mi permiti: este bubble.

Miorlau Pufos spunea...

http://www.zf.ro/companii/noul-model-de-business-al-fratilor-negoita-aducem-romani-din-strainatate-le-vindem-case-si-ii-angajam-la-noi-4094126/

Cine se gindea ca sclavagismul e demodat...s-a inselat amarnic

Anonim spunea...

@Miorlau
Cica doar in comuna primitiva si comunism oamenii erau egali. Asa ne invata la Constitutie.

B spunea...

Am discutat zilele trecute cu un notar, de la inceputul anului acel notar nu a incheiat nici un contract de vanzare-cumparare... nu se misca absolut nimic in piata.

Manole, diseara beau un pahar de bere in cinstea ta pt ca meriti, asta apropos de recunoasterea lui Isarescu ca a fost bula!

@all: bancile vor reincepe creditarea cand preturile o vor lua din nou in sus, altfel risca sa faca baietii destepti dar inceti exit pe spinarea lor, iar ele, bancile, sunt obisnuite numai ele sa castige evident... Cu alte cuvinte, pe bula, chiar daca nu aveai sa platesti banca iti dadea credit pt casa ca oricum ii crestea valoarea si apoi daca te executa gasea pe altcineva sa o cumpere ca de, preturile cresc... Dar acum, pe scadere, bancile raman garantat cu ipoteca in brate.
Probabil, va intrebati ce fac bancile comerciale si de investitii cu banii primiti de la bancile centrale? Pai platesc dobanzi la depunatori si astupa gaurile lasate de unii clienti care au venit cu cheile de la case ..., practic acele imprumuturi au trecut la pierderi, trebuiesc provizionate pentru ca acum nimeni nu mai cumpara nimic pe imobiliar. Practic, am revenit la situatia din anii 90 in care doar tranzactiile cash se mai realizeau, evident la preturi 'subevaluate' (sic).

Anonim spunea...

HA, ce liniste e pe aici, se vede ca nu mai are canadianu' bani de bautura. :)

Manole, daca tot esti in domeniu poate ne lamuresti ce se intampla cu cei care predau chei de masina, de casa...
Din ceea ce stiu eu executarea ii asteapta dar si aici e dupa tupeu si grosimea obrazului.

Anonim spunea...

Nah, ceva de weekend, haz de necaz.
Zanul camatar

Anonim spunea...

ca tot am ajuns la iutub, voi despre voi. stiu, sunt doar niste egzceptii, restu e toti neshte 'telectuali, care asculta numai schopenhauer si citeste bergson. parol, monsher

Anonim spunea...

baieti, ma dezamagiti. pai pana acu nu s-a gasit nimenea sa ne arate realitatea canadiana ? Manole, e de rau, inseamna ca inca nu ai penetrarea dorita, de obicei cacasamede e la curent cu tot ce misca pe net pe probleme pro/contra emigrare. abia cand o sa-l ai comentator poti sa consideri ca ai intrat in crema netului romanesc ;)

Anonim spunea...

plus ca pe unii ne rupe asigurarile, va dati seama ce naspa e ? Asigurările la maşină sunt foarte mari în unele zone
uite (si) d'aia n-am eu mashina, ca-s rupt in ms-dos (ca tot aduseses unu de pe aici egzpresia in actualitate)

Anonim spunea...

O atitudine total contrară americanului miliardar care-şi trimite copilul la muncă, să vadă ce înseamnă banul muncit. Nu împărtăşesc nici acest mod de educaţie, dar nici pe cel dâmboviţean de a oferi totul pe tavă, pe nepusă masă, pentru că ne chinuiesc încă frustările tinereţii.
si eu nici macar nu sunt fan bichir (frate, ca inalt e omu asta, m-am intersectat intr-o seara la pipera cu el), pe care-l consider putin spalat pe creer cu religia/biserica

Anonim spunea...

SRI angajează 15 specialişti în informatică
ca sa posteze pe forumuri si bloage, va zic eu :D
cacat, iar m-am imbatat (in ciuda lui Chrysthyan). rom cockspur (cica din barbados) de la licarstor si suc de mere. si am prostit-o pe filipineza sa doarma la mine :D
si aznoapte (ziua la voi) n-am comentat ca am lucrat un extrashift de 9 ore. 17 in total, carevasazica, de patrulare intre burnaby si port coquitlam. 140 pe haiuei oan. limita e de 90, da' si militia noastra stie cand sa inchide ochii.

Anonim spunea...

http://www.zf.ro/zf-24/restantele-la-credite-au-crescut-cu-20-5-in-februarie-la-4-25-mld-lei-4099001/

Revigorati creditarea. N-ai cu cine domle'.

Am o ruda care lucreaza la o banca mare. Nici macar angajatii bancii nu mai pot pupa credit, nici macar pe primul.

http://www.zf.ro/zf-24/circa-o-treime-din-service-urile-auto-din-romania-ar-putea-da-faliment-in-2009-4098357/

Asta e un semn ca se rareste si traficul prin capitala si pe alte sosele aglomerate. S-ar putea sa nu mai fie nevoie de autostrazi. Problema s-a rezolvat odata cu criza. Ce simplu era.

http://www.zf.ro/zf-24/ionut-negoita-pretul-la-locuinte-a-scazut-cu-aproape-40-4098153/

"Pretul la locuinte" zgarie rau pe creier si nici macar nu se cunoaste cat de jos a cazut, deoarece nu se fac tranzactii.

Flavian spunea...

Baieti, aseara DOW a inceput sa o ia la vale. Desi cred ca se mai mentine pe linia de plutire cateva zile, sunt foarte curios ce va urma dupa G20.

Si as vrea sa mai adaug cateva idei la articolul anterior, pe care din lipsa de spatiu am considerat ca e mai bine sa le detaliez ulterior. Daca o parte din ele le-am mai repetat deja aici, imi cer scuze, dar am incercat sa fac un cuprins.

In primul rand as vrea sa subliniez faptul ca articolul anterior nu se vrea un indemn de a "trage teapa" bancilor acum, pe ultima suta de metri, doar-doar vom scapa fara plata datoriilor in momentul prabusirii financiare. Sunt sigur ca daca se vor lua masuri de "reglare" a datoriilor chiar si dupa colaps, aceasta va avea in vedere cazurile diferite. Se va face diferenta intre cel care a facut credit pentru primul apartament, pe varf de bula, chinuindu-se sa plateasca rata in timp ce conducea un logan si taia din cheltuieli. Si cel care si-a mai tras un al n-lea credit pentru terminarea vilei cu doua etaje de la munte sau cumpararea unui yaht nou, in timp ce facea weekenduri regulate in fara tarii cu avionul sau una din cele 3 masini.

In al doilea rand le raspund celor care cred ca am abordat prea simplist povestea cu "dusul cheilor la banca" din US sau alte state. Stiu detalii despre sistemul de punctaj de credit din US si modul in care devii falimentar in alte state. Asa ca ideea mea nu e simplista si cunosc destule despre povestea asta. Ba mai mult, am o prietena in Germania care a trebuit sa-si declare falimentul personal si sa ceara ajutorul statului acum 2 ani. De atunci am aflat destule detalii de la ea despre ce inseamna sa-ti urmareasca statul orice pas, sa treci prin n procese, sa nu mai ai dreptul la veniturile tale si cate si mai cate.

Insa prezentarea mea a fost intentionat simplificata, deoarece sunt inca o multime de persoane in Romania care cred ca daca au girat cu apartamentul cumparat, banca nu le poate lua si alte bunuri. Aici intentionam sa subliniez doar faptul ca respectivele persoane se inseala si ca banca le poate lua aproape totul pana isi recupereaza datoriile. Nu a fost intentia mea sa detaliez sistemele din US sau Germania, ci pe cel din Romania.

Apoi vreau sa insist inca un pic asupra preturilor la imobiliare. Pentru cei care spera ca doar-doar prabusirea sistemului nu va avea loc. Ca acum o data cu venirea primaverii si noua naivitate care se observa de la burse pana la estimarile privind cursul RON-Euro, criza a luat sfarsit. Si poate intr-un an-doi preturile vor reveni la nivelul de acum un an, iar toata lumea va fi fericita.

Ceea ce nu inteleg ei este ca si in cazul in care vom putea evita printr-o minune colapsul sistemului financiar, aceasta "revenire" nu va avea loc. Nici intr-un an sau doi, nici in 5 si nici in 10. De ce ? Din cauza bulei. Pentru ca un apartament care anul trecut ajunsese la preturi de strigare 100.000 euro, valoreaza acum 70.000 de euro, iar pretul sau real este undeva la 30.000 euro.

Am cunostinte in constructii si am avut dezbateri pe tema asta cu ei. Pretul la casa, ajunge pe la 300eur/mp nefinisat si 500eur/mp cu finisaje bunicele. Asta e pretul pe care il cere un constructor decent fara sa faca rabat la calitate si include si un adaos de bun simt. La cladiri standard sau blocuri pretul este mai redus cu peste 30% deoarece se reutilizeaza multe cofraje, se folosesc prefabricate, materialele se iau la discounturi pentru cantitati mari, sunt multi pereti comuni etc.

Deci un 70mp ar ajunge la 25.000 euro la un constructor cu bun simt din Brasov. Hai sa zicem 35.000 euro la Bucuresti, ca sa ajungem la 40.000 cu tot cu un logan la promotie. Diferenta pana la dublu sau triplu care se practica acum o reprezinta furt calificat, de la seful de echipa, constructor, dezvoltator, investitor si pana la banca.

Aceste costuri sunt pentru apartamente noi, pentru ca un bloc vechi de acum 30-40 de ani si-a amortizat de mult costurile. Iar la o rata de 30 de ani, pana ce "fericitul" platitor de rata va deveni cu adevarat proprietar, blocul o sa fie numai bun de daramat. Sau in cel mai fericit caz va avea nevoie de reparatii majore pentru intarirea structurilor de rezistenta.

Atentie inca la un aspect important: toate aceste preturi le discutam in valori reale. Pentru ca daca euro sau RON-ul vor deveni hartie igienica, va trebui sa comparam preturile in alta moneda ca sa obtinem preturile echivalente a ceea ce puteau cumpara 100.000 de euro acum un an. Asa ca atunci cand cititi euro echivalati cu valoarea euro pe care aceasta hartie o avea anul trecut: doua paini, un litru lapte, 2 kg faina sau 0.05 grame aur, toate la un salariu mediu de aproximativ 350 euro.

Si la finalul articolului inchei cu un subiect de meditatie. Pentru cei care inca mai sar ca arsi la ideea ca unele datorii vor fi reglate si cei care nu s-au aruncat la credite vor ajunge drept "recompensa" sa plateasca de fapt "rata" la casa vecinului. Vreau sa le atrag atentia ca banii aceia oricum s-au dus si nu vor mai fi recuperati. Asta e principala cauza a prabusirii vechiului sistem financiar: faptul ca s-au dat bani unor persoane care nu-i mai puteau rambursa. Iar acum avem de ales: salvam bancile care au pus la cale aceasta tarasenie sau pe inconstientii care au participat la ea ?

Alegem sa dam bancilor banii de la FMI care de fapt ne vor fi scosi tot noua din buzunar prin inflatie sau taxe ? Sau lasam bancile sa falimenteze asa cum e normal intr-un sistem "capitalist" pe care se presupune ca il avem acum ? Cine are mai multa nevoie de ajutor in acest moment ? Bancherii care vor sa mai adauge o prima grasa si un numar record de dividente actionarilor an dupa an ? Sau amaratul care a vrut si el o casa si si-a pus streangul de gat pe 30 de ani pentru a obtine asta ? Va e mai drag un personaj gen Madoff sau vecinul vostru care se chinuie sa-si plateasca ratele de la o luna la alta ? Sistemul pur si simplu nu mai poate merge ca pana acum. Si cineva va trebui acum "salvat" intr-un fel sau altul.

Intrebarea este: CUI vreti sa dati VOI o mana de ajutor ?

mobutu spunea...

Bordelurile germane, lovite de criza
"Tot ce ne mai ramane de facut este sa ne rugam pentru vremuri mai bune", a comentat matroana. "Si, bineinteles, nu as refuza o infuzie de capital din partea statului".
Hahahahaha

Anonim spunea...

@mobutu
Sa ne rugam sa ne dea maciuci. Ca in povestea lui Creanga.

@Flavian
Eliberarea RMO este cel mai mare act de jaf national. Prostimea inca nu intelege despre ce e vorba, a fost aburita cu revigorarea creditarii. Unde e societatea civila, media, sindicate ?

Flavian spunea...

Stiu Hubble, stiu. Costurile mai mari ale creditarii datorate si RMO au fost privite drept ceva rau, la fel ca si limitarea creditarii incercata vara trecuta de BNR.

La noi in Romania rezerva minima obligatorie este de 20% la RON si 40% la euro vezi AICI

Asta inseamna ca bancile practica mai greu inmultirea banilor la noi, de unde si unul din motivele pentru care dobanzile in romania sunt mai mari, iar nivelul de creditare a fost mai redus.

In UE spre exemplu, aceasta rezerva este de numai 2%:

"Cu cât resursa atrasă este mai mare, cu atât creşte şi costul băncii. La noi, rezerva minimă este de 40%, pe când în zona euro, de doar 2%. Iar nivelul este scăzut şi în restul statelor europene", explică Lucian Anghel, economist-şef la BCR.

Exemplul dat de Chris Martenson in materialul sau este cu o rezerva de 10% si e prezentat AICI

Si faptul ca scaderea RMO le da acum o noua portie de bani bancilor ca acestea sa-si faca de cap, nu face decat sa amane unele falimente inevitabile, inrautatind astfel problema.

Anonim spunea...

@Flavian
In mod normal, daca se reduce RMO banca ar trebui din bun simt sa imi reduca dobanda la creditul in euro, dat fiind faptul ca i s-au redus costurile. De fapt aceasta reducere a RMO nu reduce nici un cost ci acopera niste gauri ale bancilor din banii imprumutati "de mine" de la FMI.

De ce nu spun pe sleau asta Isarescu, Boc, Protanacul si Betivanul National? Nu stiu zau de ce nu o punem de-un protest de amploare. Unde sunt sindicatele? Toti sunt vanduti pe o felie din cascavalul national.

Flavian spunea...

Pentru ca momentan ii poti numara pe degete pe cei care inteleg lucrurile astea.

Tocmai aia este si intentia mea, de a creste numarul unor astfel de persoane.

Poate atunci vom fi in stare sa discutam si despre solutii, in loc sa ne rezumam doar la critici si scos ochii ca acum.

De aceea criza de acum e un lucru bun. Pentru ca ne forteaza sa facem lucruri pe care in conditii normale nu le-am fi facut.

Mai avem de tras, dar o sa fie bine in final, mai vorbim noi ;)

Anonim spunea...

Flavian zicea : Mai avem de tras, dar o sa fie bine in final, mai vorbim noi ;)
Keynes zicea : in final, vom fi cu toti morti
Flavian zicea : Va e mai drag un personaj gen Madoff sau vecinul vostru care se chinuie sa-si plateasca ratele de la o luna la alta ?
Flavian, intrebarea e daca se "chinuie" sau nu. Unii se vor "chinui" pen'ca vor ramane fara serviciile platite cu salarii nemeritate, nu pen'ca brusc instantaneu si deodata i-ar fi lovit vreo intelepciune de economisire. O mare parte din cantitatea de bani imprumutata a fost luata tot de cei "cu bani" (concentrati in principal in miticlandia cu capitala la bucuresti, oricat de mult s-ar oftica sapte), ca nu e acelasi lucru sa te indatorezi 80% din minimul pe economie pentru un frigider sau 80% din 2-3 mii de coco pentru cine stie ce apartament cu finisari de marmura si ultimul tip de passat. Asa ca mie nu mi-e drag nici unul nici celalalt. Madoff e un hot si vecinul e un prost. Amandoi trebuie sa plateasca daca vor sa invete ceva din aceasta experienta.
Si pana la urma nici macar nu ma intereseaza daca invata sau nu, ma intereseaza sa-i puna cineva cu botu pe labe pentru ca ceilalti care nu au nici o vina sa plateasca oalele sparte in locul lor. Lucru care din pacate se va intampla mai mult decat sigur.

Anonim spunea...

hai ca mi-am pierdut putin sirul ideilor, deh abia m-am trezit.
deci, sunt destui care nu se chinuie, ca nu degeaba sunt pline molurile, cluburile, strazile de masini, supermagazinele, cursele aeriene low-cost spre viena (unde unii se duce sa bea cafeaua cu prietenii in fata operei - auzita pe forumul de emigrare ca argument pro-europa si anti-canada, sa mor io ca nu va mint), etc.
pe cei care se chinuie cu adevarat multi nu-i vad sau daca ii vad ii desconsidera pen'ca nu i-ar fi dus capu la mai mult sau pen'ca's niste simple vanzatoare la carfur. ei bine, mie mai draga mi-e o vanzatoare frumusica cu bun simt de la carfur decat un corporatist nesimtit cu aere de telectual in jurul copiatorului.
asa ca daca se vrea o re-evaluare a datoriilor si datornicilor n-ar trebui luat in considerare un singur criteriu, daca esti la prima casa/masina/frigider/plazma sau nu, ar trebui efectuata o analiza mai complexa a situatiei individuale, cam cum se face in vest in cazul declararii falimentului personal. da' cu cine sa faci asa ceva in rromania, s-ar gasi destui care sa mituiasca evaluatoru si destui evaluatori care sa se lase mituiti. si iar o sa trebuiasca sa va adunati sa propuneti o lege prin care sa cereti sa se respecte legea :P

Anonim spunea...

Băsescu: Unde-i crima lui Popoviciu că a făcut o investiţie de câteva miliarde în Bucureşti?
of of, mai mai, noroc de Popoviciu ca a vinit ca inviesteasca in jegul ala de cacapitala, altfel se ducea dreacu pibu

Anonim spunea...

Da canadiene dar ai vazut comentariile. S-a cam terminat cu joaca in Romania, oamenii s-au saturat de povesti si dezmintitiri vor rezultate ca de asta au ales un Parlament, Guvern, Presedinte.
Cine nu intelege si crede ca inca mai merge cu povesti are zilele numarate.
Tupeistul ala de Boc i-a zis lui Badea ca daca face 42 de km de autostrada il astepta in fundul gol in Piata Victoriei in loc sa zica ca un premier cu cap: vom face 100 de km ca asa am promis.
Povestile in alta parte, mi-e teama ca romanii si-au cam pierdut si ultima urma de idealism si acum gandesc la rece.
Oricum, nu fiti idioti, doar peste tot s-a spus ca Base l-a bagat pe Popoviciu la zdup, era normal ca acum sa intoarca carma, sa dea vina pe cine? Aia e intrebarea? Cine e vinovat de situatie?
Penibil ca de obicei.
Mersi de articol canadiene.

alex.dumitrascu spunea...

@B

Daca nu stii ce fac bancile cu banii te informez eu.
CREDITEAZA GUVERNUL(SIC)
Guvernul asta traieste pe datorie, sub forma de imprumuturi drecte de la banci sau sub forma de emisiune de titluri.
De asta tot are grija sa spuna ca "sistemul bancar e sanatos", ca sa nu-i supere.
Iar imprumutul cu FMI e rezultatul unui santaj de felul asta:
Va imprumutati la FMI ca sa ne restituiti RMO, sau nu va mai creditam . Punct.
Unde s-a mai pomenit ca la discutiile premergatoare acorduluii sa participe BNR, guvernul si "reprezentantii bancilor"????
Ce cautau astia acolo(adica Ghetea)???

Anonim spunea...

Dar nu se sesizeaza nici unul din marii lideri politici sa rascoale putin lumea ? Stau toti la locurile lor calde. Ce facem. Ne lasam calcati in halul asta ?

Anonim spunea...

http://www.realitatea.net/basescu--imprumutul-extern-inseamna-pentru-bugetari-salarii-inghetate--taierea-sporurilor-si-reducerea-numarului-functionarilor_484476.html

Asta in timp ce noi salvam bancile fiice. Matrozu dracu.

Anonim spunea...

"Preşedintele a spus că diferenţa de 6,5% dintre creşterea economică prognozată iniţial de Guvern (de 2,5) şi cea evaluată de FMI (de minus 4 procente) presupune o reducere a cheltuielior. Băsescu a spus că 1,1% din plăţile bugetare să fie reduse, însă nu poate fi vorba, în acest context, de investiţiile publice."
Sa mori tu? Asta zici ca e presedinte de doua zile, nici ceapa nu a mancat , nici gura nu ii miroase. Sa ii aducem aminte ca e presedinte al Romaniei de 5 ani?

"Acesta a mai spus, referindu-se la funcţionarii publici, că sunt corpul de elită al societăţii care ar trebui să pună la dispoziţia politicienilor soluţii la probleme."
Ba nu, au fost turma care v-a convenit sa o aveti la dispozitie, votand cu ala care da mai mult. Elita au fost si raman "capsunarii" si aia din sectorul privat, idiotii aia care trimit miliarde in tara nu fraiericii care taie frunza la stat si nu stiu sa respecte contribuabilii.
"să pună la dispoziţia politicienilor soluţii la probleme."
M-am tavalit pe jos de ras. Cine ma sa iti dea solutii, aia care nu se gandeau decat la vacante si cafele? Da' onor politicienii de de nu au solutii?
Criza asta mondiala arata calitatea politicienilor care e egala cu zero.
Cum incearca javrele intoarcerea spre popor dar mi se pare mie sau e cam tarziu?

Anonim spunea...

Canadiene ai dreptate ba, am unul in fata blocului care isi spala RAV 4 cu ligheanul.

Anonim spunea...

http://www.gandul.info/actualitatea/raluca-stroescu-murit-uitat-manance.html?3927;312862

alex.dumitrascu spunea...

http://portalmfp.mfinante.ro/wps/portal

Vedeti si voi la link-ul de mai sus de ce au bancile nevoie de lichiditati, ce fac cu ele si de ce le trebuie banii din rmo, adica de ce a fost nevoit statul roman sa incheie contractul cu fmi.
Datele de acolo sunt numai pentru martie 2009.
In afara de titluri se mai fac si imprumuturi directe, dar astea nu cred ca se publica.
Clientul nostru stapanul nostru se transforma astfel in furnizorul nostru stapanul nostru.

Anonim spunea...

Căutați un împrumut autentic? Sunteți în locul potrivit pentru soluțiile dvs. de împrumut chiar aici! "AVANT CREDIT" oferă împrumuturi companiilor și persoanelor fizice la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 2%. Acordăm o sumă maximă de 500.000.000,00 în următoarea monedă: Dolari SUA, Euro și Marii Britanii Mari. Vă rugăm să ne contactați prin e-mail prin intermediul (sarahmichael385@gmail.com)

DATE APLICABILE

1) Numele complet:
2) Țara:
3) Adresa:
4) Stat:
5) Sex:
6) Starea civilă:
7) Ocupatia:
8) Număr de telefon:
9) Poziția actuală în locul locului de muncă:
10) Venit lunar:
11) Suma împrumutului necesară:
12) Durata împrumutului:
13) Scopul împrumutului:
14) Religia:
15) Ați aplicat înainte:
16) Data nașterii:
Mulțumesc.

Anonymous spunea...

Viața poate fi uneori distractivă, un minut este frumos și următorul minut este complet diferit. Eu și soțul meu am trăit o viață foarte frumoasă înainte de haosul neașteptat, o viață fără pete sau neîncredere, până când nu am avut probleme cu sprijinul copiilor noștri, el a încetat să plătească și a găsit o aventură afară flirtând casa sa matrimonială râvnind tot ce am suferit. și pentru ceea ce am lucrat la o plăcere inutilă, am simțit acest gol în mine, nu aveam idee cum să-mi ajut să mă unesc cu el pentru că nu s-a întors acasă, a rămas afară târziu, a băut, a fumat, face tot felul de lucruri nu a făcut-o niciodată ... Dar mulțumită omului care a adus bucurie cu stabilitate acasă la mine, dr. Egwali, un om cu lucrări bune, este atât de real și de acomodant pentru că am încercat și am avut încredere ... Vorbește-i despre temerile tale și te vei bucura că ai făcut-o. WhatsApp sau Viber +2348122948392 sau prin e-mail dregwalispellbinder@gmail.com

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?