joi, 12 martie 2009

Interviul de pe Imopedia

Da, chiar eu am dat interviul acesta. Răzvan Muntean de la Imopedia e foarte amabil şi ideea a fost a lui. Special pentru comentatorul care se semnează "Gabi": nu sunt (nici) AristotelCostel, pe cuvânt de onoare.

PS. @ Andrei Văcaru: stimate domn, luaţi-vă un concediu într-o staţiune liniştită. Aţi scris un post kilometric ca să ne demonstraţi un singur lucru, că aţi rămas cu deformare profesională şi visaţi conspiraţii şi duşmani la tot pasul. Relax. Viaţa e mai frumoasă decât aţi învăţat la securitate.

80 de comentarii:

Dorin spunea...

Felicitari!!!

Anonim spunea...

deci eu ma uit ca prostu la interviul asta. recunosc ca n-am studii economice decat ce s-a facut in clasa a 11a la liceu, da' cum dracu poti sa debitezi asa ceva in vreme de criza ?
Dragos Bonea, actionarul majoritar al Delta Distribution: Cifra de afaceri se va reduce anul acesta cu 30% pentru ca vom renunta la segmentul economic, care are cele mai mari vanzari, in schimb va creste marja operationala prin concentrarea pe produse din categoruia mediu si lux.
sa vina unu mai deshtept sa-mi egzplice la ce scoli economice se invatza principiile alea, ca vreau si eu asa succesuri. pariez ca ala are si mebea ;)

Author spunea...

Foarte bune raspunsurile!

Felicitari.

michee spunea...

EXCELENT!

pegas spunea...

Felicitari Manole !

Canadiene ia de-aici o situatie a pietei vazuta ceva mai realist de emo-biliarii astia, in cateva cuvinte ....faliment scrie pe ei si ceva gauri puternice la bancile alea doua:

http://www.curierulnational.ro/Ultima%20ora/2009-03-12/Ibiza+House+va+cere+reesalonarea+
unui+credit+scadent+in+2009%2C+daca+
nu+va+vinde+locuintele+construite

"Din cele 304 apartamente construite în complex, au fost vândute 85 de unităţi, valoarea acestora fiind de circa 28,5 milioane de euro."
Cat dracu a fost frate un apartament la astia???? :)) Valoarea medie este situata undeva la ~ 335.000 euro/ap .Ieftin domle, ieftin, dincolo era mai scump :)))
"Un număr de 30 de apartamente sunt rezervate de un grup de investitori spanioli, dar care ne-au spus că acum îşi revizuiesc planurile de investiţii. Cele 30 de apartamente înseamnă peste şapte milioane de euro", a afirmat Ghidu. :))))))))))
Astrologii spun ca maine va suna spaniolii sa va dea banii ca cica ar fi glumit cu voi ca mai stau pe ganduri in legatura cu "rezervarea" facuta:)))))
Cunoscand destul de bine situatia grava in care se afla nu numai dezvoltatorii astia emo-biliari dar si intreaga economie romaneasca stati asa sa va bag niste versuri auzite pe un post de radio autohton care sunau cam asa: "Criza trece/ Criza vine/ Noi romanii o ducem bine" :))))))))) Manati maiiiii, haiiii, haiii. Laser frate, ce criza? Canadiene (scuze ca tot de tine ma iau) tin sa te anunt ca in maxim 2-3 ani se inverseaza trend-urile si cetatenii americani sau canadieni o sa stea la cozi sa depuna dosarele pentru emigrare in Rromania :))) Rad inca de pe-acum cand ma gandesc la stirile de la ora 5 cand vor prezenta jafuri, violuri, crime ce se vor petrece la cozile formate de voi in fata consulatului Rromaniei :)))) Nu trebuie uitat: Noi romanii o ducem bine :)))))

elzorab spunea...

manole, noua, colaboratorilor tai, nu ne aranjezi cate un interviu? ne-ai uitat cu desavarsire?

Manole spunea...

Ce fel de interviu Elzorab?

mobutu spunea...

elzorab vrea unul intitulat ding - dong :)

NeaNicu spunea...

Intr-adevar, felicitari pentru interviu, domnule Manole. Si ptr ceea ce ai realizat cu acest blog. Faptul, ca nu ti-ai dezvaluit inca identitatea adevarata, e laudabil, e dovada de maturitate intr-o lume in care dreptatea a umblat, umbla si va umbla cu capul spart. Desi, atunci cand suspectezi ca anumite jivine ajung sa-ti miroasa urmele, nu-ti ramane decat sa te protejezi in lumina orbitoare a scenei.

elzorab spunea...

manole, urmatorul tau interviu, va fi cel pentru azil imobiliar. sincer, nu te vad prea bine :)

ionut spunea...

Bine le-ai zis-o manole!

Marona spunea...

Manole, echilibrat interviu! Felicitari si de la mine. O singura observatie am. Vorba romaneasca citata despre comerciant e cu rima: "Castigi, pagubesti, negustor te numesti." Cei 5-6 ani de avant creditat din Romania (preturile numa' creste) au ispitit spre negustoreala de orice (inclusiv terenuri si case) un puhoi de indivizi care nu au psihologie de negustori, ci de slujbasi, incapabili sa raspunda flexibil riscurilor inerente comertului. N-are a-face, tot vor fi fortati de realitatea care navaleste peste ei sa se "deblocheze" din prostratie, incremenire in proiectul initial!

Apropo de forta buzz words, vom stii ca realismul este din nou la moda si fantasmagoria s-a disipat din constiinta publica atunci cand nici un roman nu va mai declara cu mandrie "Am credit", ci va spune cu multa jena "Am datorie".

Anonim spunea...

Manole, nu cumva ai iesit din sfera de protectie a anonimatului dand interviul pe Imopedia ? Sper ca ai calculat.

Anonim spunea...

Bravo manole !

Bravo pentru consecventa pozitiei tale de-a lungul timpului - consecventa exprimata si in interviu !...si pentru sinceritate : "La drept vorbind eu nici nu sunt un bloger adevarat, probabil ati observat ca scriu in general odata la 5-6 zile şi de multe ori nici nu cred că zic ceva interesant."

Sper ca n-a fost falsa modestie !

"Succesuri" in continuare ! :-))))

Manole spunea...

Mersi, Olandezu. Eu sunt consecvent, dar tu? 1400E/mp? 1E=3,5 RON prin aprilie? Ce (ne mai) zici?

dcg spunea...

Cred ca si Olandezu se ascunde, din cu totul alte motive decat tine, Manole :)

Anonim spunea...

De apreciat modul rational si realist in care ai raspuns la interviu.

Acum sa te si critic, ce-ai avut cu noi astia care postam de 3-4 ori pe zi?:)
Pai decat sa citesc Libertatea online, prefer blogul si pe cei de pe el. ;)

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Manole spunea...

Canadianu, ţi-am şters postul precedent pentru că ai băgat expresia aia care începea cu "c". Hai, vă rog eu, păstraţi decenţa comentariilor, puteţi fi colerici şi fără să cădeţi în vulgaritate.

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
AristotelCostel spunea...

canadianu'

Am recunoscut pe blog că a trebuit să sacrific creşterea economică din Europa Centrală şi de Est. A fost o pornire lăuntrică... firească.
N-aş fi putut să mă limitez la urcarea unor link-uri pe un blog, care se alătura astfel altor 2-3 bloguri de acelaşi profil, în vederea informării accidentale a unor căutători de informaţii, în speţă, cetăţeni ai Manipulistanului.

alex.dumitrascu spunea...

"Acesta este un site privat, pentru care platesc"

Asta m-a amuzat mai mult decat orice. Ciudata e lumea "imobiliarilor" astora, nu seamana cu nimic. Si lor li se pare ca.....asa trebuie sa fie.
Oricum oaia e un animal mai nobil decat vaca, Becali, cel educat in preajma oilor are mult mai mult caracter decat individul asta cu nume predestinat de proximitatea vacilor. Astazi, zicea intr-un interviu din Gandul ca pue si simplu "gata, averea mea nu mai este".
Da asta....plateste.

Anonim spunea...

@manole
doar nu ai ai pretentii de la un dezertor, nu ? :P
stai calm, nu tre sa mi te justifici de ce mi-ai sters postarile, mai ales cele scrise la betie .. :D

Anonim spunea...

"Mersi, Olandezu. Eu sunt consecvent, dar tu? 1400E/mp? 1E=3,5 RON prin aprilie? Ce (ne mai) zici? "

1400 ramane ! 3.5 (deocamdata) nu e cazul ! Dar o sa vina si asta...luati de aici de exemplu...proaspata :
http://www.zf.ro/zf-24/update-investitiile-straine-directe-desfid-criza-si-avanseaza-cu-51-2-in-ianuarie-4046255/

ionut spunea...

olandezu

"1400 ramane ! 3.5 (deocamdata) nu e cazul ! Dar o sa vina si asta...luati de aici de exemplu...proaspata :"


1) Aia cu 1400 e deja penibila!
2) Sa inteleg ca tu pariezi pe leu in continuare? Aterizare usoara!

ionut spunea...

AristotelCostel

Ii faci jocul idiotului aluia cu nume predestinat(vacaru). Lasa-l in ... optimismul lui. I-ai crescut deja traficul pe blog. Pierzi timp si energie degeaba.

AristotelCostel spunea...

Pe fondul demistificării "Europa de Est-sub-prime-ul UE" se creează premisele unui... bull-trap, olandezu fiind, ca de obicei, printre primii smeagoli care au înghiţit găluşca.

@ionuţ

Traficul lui e format din cititorii "Libertatea". La 25 de comentarii si 50 de post-uri, mai aplic niste... sare pe rana. Mai nou... omul "discuta" despre mine si la ora 2 AM. La asa consum de energie... merita si el putina atentie.

Anonim spunea...

@olandezu
- 1400 E/mp pe statia orbitala
- 3.5 la deficit bugetar fara numar
La prima postare imi puneam sperante in revenirea ta.

Ce zici de incasarile bugetare in scadere cu 12-16% in ianuarie si februarie comparativ cu 2008 (in RON, ca in Euro ...). Scuze asta era pentru Cezar, ca el o tinea cu cresterea economica.

Anonim spunea...

un amic a cumparat un teren f.mic in centru, a daramat ce era pe el (in acte scria renovare), si apoi a facut un p+1. cost/mp, cu tot cu furtul unor scule si bibilit dupa 'mesteri', cu tot cu costuri mari la materiale, cu finisaje medii, 700e/mp.

Anonim spunea...

sa ma fac bine inteles:700 inclusiv teren, proiectare, avize, atentii si ce am mai zis.
fara teren si hartii, 350/mp

dcg spunea...

Moise Guran de la Antena 3 crede ca vede o stabilizare a preturilor pe piata imobiliara.

Vedeti aici editia de azi, 13 februarie.

http://85.9.12.243/a3/watch.php?year=2009&day=13&show=bizbazar

Miorlau Pufos spunea...

Felicitari, Manole! Excelent interviul, dar si mai si e blogul. Ma gindesc ca daca, de cind ai inceput sa scrii, macar o persoana a reusit sa isi schimbe parerile citind ce-ai scris tu aici si sa faca o tranzactie reusita sau sa amine una dezastroasa, atunci efortul tau face toti banii. Sfaturi ( profesioniste ) pe gratis nu prea mai exista.

Anonim spunea...

baieti, ca sa nu ne confuzam :-) :

1400 este pret pt vanzare (all included) la care mai avem sanse sa vedem constructii noi in continuare ...350, 700 etc sunt fluturi pe lampa ...adica atunci cand se aprinde lampa ei se ard si mor :-)

Interesant ca nimeni nu se intreaba de ce nu incepe nimeni o afacere sa construiasca cu 350 , sa vanda cu 500 si sa se umple de bani in Ro de azi . Uite numai la cei din "balon" daca ar vinde si ar deveni milionar ...nu ?

De ex ACostele te-ai baga la 500 ?
...pacat ca nu e nimeni sa iti vanda la pretul asta , nu ?

hai seara buna ca am meci de vazut ...CFR Rapid !

nelu pionieru spunea...

@dcg

moise a inceput sa ma enerveze inca din ziua in care s-au publicat cresterea de 2,9 pe trim 4 si seara a facut emisiune cu isarescu si inceracau ei 2 sa ne convinga ca este criza inchipuita in romania.

vad ca si acum o tine pe a lui cu optimismul lui isarescau.

acum incepe sa vada chiar o stabilizare a preturilor la apartamente pt. ca unii cer mai mult, alti cer mai putin pe traocele lor. si cica astea sunt semne de stabilizare. dar oare cate apartamente s-au vandut in bucuresti ? 2, 3, 5, 10 ????

eu cred ca nea moise a primit dedicații si incearca sa ne prosteasca.

nu stiu ce mare analist o fi dar tin minte cand povestea mircea badea ca se contrazicea cu el pe tema cursului euro. moise zicea ca nu are cum sa creasca euro in timp ce badea cu minimele lui cunistiinte economice ii demonstra ca euro va ajunge si la 5 lei. chestia asta m-a pus pe ganduri.

alex.dumitrascu spunea...

@olandezu
"Interesant ca nimeni nu se intreaba de ce nu incepe nimeni o afacere sa construiasca cu 350 , sa vanda cu 500 si sa se umple de bani in Ro de azi . "

Nu numai ca se intraba, dar au si raspunsul care e elemetar.
De frica. De aia nu vor sa construiasca si sa vanda mai ieftin.
Uita-te la declaratiile de avere ale demnitarilor de la primar in sus si ai sa intelegi instantaneu, vazand din ce e facuta "averea astora". Si ei n-au construit....au agonisit.

alex.dumitrascu spunea...

@nelu pionieru
"nu stiu ce mare analist o fi dar tin minte cand povestea mircea badea ca se contrazicea cu el pe tema cursului euro. moise zicea ca nu are cum sa creasca euro in timp ce badea cu minimele lui cunistiinte economice ii demonstra ca euro va ajunge si la 5 lei. chestia asta m-a pus pe ganduri."

Poate ca Moise Guran o fi analist, dar il sfatuiesc sa nu mai faca prognoze, findca nu are din ce.
Ii reamintesc pe aceasta cale(stiu ca mai citeste pe aici), dicutia pe care am avut-o cu el pe la inceputul lui 2008, asupra cursului leu euro.
Am argumentat atunci ca la sfarsitul lui 2008, va fi 3.9-4. asa cum s-a cam intamplat. Moisr gura zicea ceva de un palier de 3.4
Anul asta eu nu mai zic nici o prognoza despre curs, dar sugerez sa faceti un experiment simplu.
Faceti un cos minim de consum, pentru subzistenta la lini=mita saraciei in Romania. Includeti cheltuieli cu alimente, cu imbracaminte, utilitati, transport si locuinta.
Vedeti cu cati lei puteti cumpara astea in Romania, si inmultiti cu 4.3
Dupa aceea, alegeti doua trei state din zona euro, si vedeti cat va costa acolo cosul asta de consum.
Daca faceti media astora din urma si impatiti la valoarea din Romania, aflati cu cat e supraevaluat leul.
Pentru a face o prognoza cat mai exacta, experimentati cu structuri de consum si cu tari diferite. Veti fi surprinsi de asemanarea rezultatelor, obtineti practic o constanta.

Doar Eu spunea...

@ Miorlau Pufos: Ma gindesc ca daca, de cind ai inceput sa scrii, macar o persoana a reusit sa isi schimbe parerile citind ce-ai scris tu aici si sa faca o tranzactie reusita sau sa amine una dezastroasa, atunci efortul tau face toti banii. Sfaturi ( profesioniste ) pe gratis nu prea mai exista.

Eu am reusit sa nu ma leg la cap cu o cloaca comunista sau un ap. in bloc nou, dar undeva in camp, citind acest blog. Si nu ii multumesc doar lui Manole ci si voua, adica tuturor celor ce au comentat pe aici!
Lucrez intr-o multinationala si pana acu' ceva timp toti colegii ma considerau nebun ca nu ma bag la un credit si faceau presiuni pe mine de ziceai ca ei sunt reprezentantii de vanzari ai alora. Era din punctul lor de vedere nasol ca dadeam bani pe chirie (220 euro ap de 2 camere la Dristor) si nu dadeam sa imi cumpar ceva, ca daca tot dau bani barem sa dau pe ceva ce va fi al meu. Acum saracii sunt praf, la unii li s-a ridicat rata f mult si sunt la limita de sus a suportabilitatii creditului si ghiciti ce? Imi spun: "Ce destept ai fost ca nu te-ai bagat la un credit imobiliar!" Altii nici macar nu s-au mutat pentru ce au platit (avans)si ce platesc in continuare (rate la banca), se pare ca blocurile se construiesc cu viteza melcului sau deloc.
Asadar, Manole si toti ceilalti, va multumesc!

Miorlau Pufos spunea...

Quod erat demonstrandum

dcg spunea...

De aici s-a inspirat Moise (Colliers International România), a se vedea si comentariile.

http://www.gandul.info/economia/harta-preturilor-cerute-pe-apartamente-in-bucuresti.html?3936;4047583

Cumva imi vine greu a crede ca s-au produs cresteri de preturi in Rahova si Drumul Taberei (sect 5 & 6), bijuteriile coroanei.

ionut spunea...

olandezu

"Interesant ca nimeni nu se intreaba de ce nu incepe nimeni o afacere sa construiasca cu 350 , sa vanda cu 500 si sa se umple de bani in Ro de azi . Uite numai la cei din "balon" daca ar vinde si ar deveni milionar ...nu ?"


Tu, daca esti pe munte si in urma ta vine avalansa, te opresti sa culegi o floare de colt?
Aveam pretentii de la tine, tu chiar esti convins ca in cateva luni se termina criza, salariile cresc iar cu 20-25% pe an, reincepe creditarea masiva, 1 euro va fi iar 3 lei, etc...
N-ai inteles nimic din "psihologia maselor"? Pe cat de mare a fost exuberanta, pe atat de mare va fi panica.
Trezeste-te olandezule, in romania ca si in toata lumea vor avea loc drame de neimaginat pentru multi oameni care sunt pur si simplu "victime colaterale" si care au o singura vina: au vrut o locuinta!


Inca ceva, sunt 8.2 milioane de locuinte in romania, iar noi, in pofida statisticilor, suntem sub 20 de milioane...

Anonim spunea...

Am facut greseala sa citesc si eu postul lui Vacaru despre tine Manole, despre Aristotel si trepadusii, adica noi, de pe langa voi care dupa mintea lor au ramas blocati pe Zeitgeist.

Eu nu am ce sa ii raspund decat ca dorinta mea este sa:

- coste si in romania mancarea cat costa in germania;
- pachetele turistice sa coste cat alea din grecia;
- masinile second hand sa fie vandute in romania la pretul de pe Autobild;
- sa nu mai dam pe o garsoniera cat da un cetatean din vest pe o casa cu doua-trei camere;
Si asa mai departe.
Om fi noi prosti, toti de pe aici ca nu vrem sa mai participam pe post de fraieri la specula lor dar inevitabilul se va produce: romanii vor vedea cum stau lucrurile cu preturile lor umflate de nesimtire si le vor arata degetul.
Si nu inteleg aversiunea asta fata de blogul tau, li s-au terminat fraierii si vor sa recruteze altii dintre noi?
Poate suntem 100 care postam dar sunt mii care il citesc, mii de oameni care vorbesc si cu altii si uite asa unora le trece pofta de credite.
Ai subminat economia nationala si ai grija sa nu te trezesti ca faci parte din "agenturili" straine.

Vacarule, tu esti constient ca fiecare e liber sa gandeasca si sa se exprime? Cand clasa politica ii dadea ca la noi nu e criza pe blogul asta toti ajungeau la concluzia ca ni se arunca praf in ochi.
Sper ca nu ai pretentia sa ne inchinam toti la crucea ta. Sau ne arzi pe rug?
Poti sa faci ce vrei dar pe banii nostrii nu va mai bazati.

nelu pionieru spunea...

Banca Mondială: Economia se îndreaptă spre cea mai gravă criză de după al Doilea Război Mondial

e prosti, astia de la banga mondiala, ei nu au auzit ca trebuie sa fim optimisti, optimisti rezervati, vorba lui isarescu.

moise, tu ce dracu citesti ma ? ca s-au scumpit cocinele din rahova ? aaa, astea ie semne de stabilizare?


eu cred ca o sa crapam cu totii. eu unul incerc sa imi cumpar un teren de circa 2.000 mp pe langa oras pt. ca de acolo o sa mananca gura mea si a familiei, cat de curand. cu euroii de ii am, tare mi-e frica ca o sa ma sterg la popou cu ei.

eeeee, poate ca nu o sa fie chiar asa , poate ca trebuie sa pastram un optimism, un optimis moderat, pai da..... acum o saptamana ministrul pocinogea zicea ca in urma masurilor pe care le va lua el (cu gura), adica impozitarea brichetelor, pornoteniilor, izolarea blocurilor, in 6 luni deja va opri scaderea economica si o sa inceapa cresterea iar rromanica va fi printre primele tari iesite din criza. zilele trecute s-a razgandit, cica e posibil si un -1% crestere

pai pocinogeo unde e frate optimismul ? il moderasi de tot de nu se mai vede

nelu pionieru spunea...

un articol simpatic pe blogul d-lui Mihai Malaimare, depre ministrul pocinogea :

".....In capul lui ideile stau ca paiele intr-un stog de fan, incepe ceva, trece in altceva, intre doua franturi adauga un “domnu Gadea”pentru ca sa ne arate ca este in tema, asa ceva nu am auzit de cand sunt si, slava Domnului, am avut parte de multe in viata."

heheheee....


Pentru ca oamenii nu vor sa vorbesc cu tine!

Anonim spunea...

@ ionut


"Tu, daca esti pe munte si in urma ta vine avalansa, te opresti sa culegi o floare de colt?"

Nu , dar ma opresc sa ma bag intr-un adapost antiavalansa ! Adica sa fac un "biznis" bun, sa construiesc foarte ieftin si sa vand ieftin. Whatever it means "ieftin" . Da' problema e ca nu se poate !!!!
Si asata pt. ca sub 1400 E/mp nu poti vinde astfel incat sa ai si profit . Iar 1400 E/mp recunosc ca ACUM este prea mult - PSIHOLOGIC - pt. piata .
Concluzia : Bye bye case noi pana se termina criza !

(Atentie - nu ma refer la vanzari silite de executori sau de alte imprejurari ci la business-uri legitime si profitabile).

"Pe cat de mare a fost exuberanta, pe atat de mare va fi panica."


CORECT ! Nicio dicutie aici !!!!

"Inca ceva, sunt 8.2 milioane de locuinte in romania, iar noi, in pofida statisticilor, suntem sub 20 de milioane..."

Ihim ! Fa o vizita la Glina sau in Ferentari sau chiar in Pantelimon sau Colentina si spune-mi daca ti se par locuinte europene decente . Nu mai pomenesc aici de Husi, Fetesti, Barlad etc etc etc

M-ai convins, ce mai !!!!

:-)))))))))))

Anonim spunea...

olandezule, vad ca suferi in continuare. ca sa te parafrazez, rromanii ti se par europeni decenti ? mie nu prea, deci nu cred ca merita nici case europene la preturi europene, ca la Paris, Berlin sau Milano. scuze, Berlinu n-are ce cauta in lista, sunt sanse sa gasesti locuite la preturi mai mici decat in rromania (nu mai zic de raportul preturi venituri, e un amanunt nesemnificativ) si atunci nu ti se mai confirma teoria. si dupa logica ta de mic einstein, daca rromanii nu merita locuite "europene decente", nu merita deloc. adica la tine ori se construieste cu 1400 (minim), ori nu se construieste deloc. zmart, zmart ...

Manole spunea...

@Olandezu: în Glina şi Huşi tot cu minim 1400 de euro / mp se poate construi?

Nok spunea...

Nu se poate contrui sub 1400 de euro / mp?!

Nici acum cand RON-ul a scazut atat fata de Euro?

De ce, muncitorii se platesc in Euro? Cimentul, caramizile, fierul si lemnul se platesc in Euro?

Pamantul s-ar vinde pe euro dar la cat a scazut pretul pe mp... in locul tau as tace dracu din gura. Esti penibil.

ionut spunea...

olandezu

"Ihim ! Fa o vizita la Glina sau in Ferentari sau chiar in Pantelimon sau Colentina si spune-mi daca ti se par locuinte europene decente ."


De ce ar fi locuintele "europene" cand restul nu e?


Sub 1400 nu poti vinde fara sa ai profit!
Asta spuneai si acum 1 an. Intre timp, daca nu stii, au scazut si preturile la terenuri si la materiale de constructii cu minim 30-40%.
Schimba placa!

Si iarasi greseti: d'abia pretul obtinut la licitatie in cazul executarii silite e unul mai "corect" decat cel distorsionat de creditarea nesabuita...pana si bancile s-au "prins" ca balonul a fost umflat la maximum. In consecinta, pa credite (pentru multa vreme d'acum incolo si pentru majoritatea potentialilor clienti).
Vor fi mult mai atente cu evaluarea "activelor".

Nu stiu de ce nu vrei sa constientizezi ce inseamna de fapt creditul: la un salariu de 2000 de euro/lunar, pana acum, iti "permiteai", cu ajutorul creditului un porsche, X5, Q7, etc. Dar tu, de fapt, nu ti-l permiteai, doar aveai impresia. Dovada? Parcurile firmelor de leasing sunt pline de astfel de masini returnate de cei care au crezut pana acum ca si le permit.
Din pacate, pentru multi, la fel se va intampla si cu locuintele luate pe credit.

Anonim spunea...

@ Nok

"... in locul tau as tace dracu din gura".
Mda , se vede cu ochiu liber ca NU esti in locul meu ! Asa ca tine-ti sfaturile pt. cei in al caror loc esti . Uite ACostel de ex....

@ manole, ionut, canadianu'

Da , nu ne obliga nimeni sa avem locuinte decente (canadianule) , in Husi si Glina manole, se poate constru in regie proprie si cu 700, eventual si cu 300 cu materiale furate (dar asta nu sunt business-uri ci "manele imobiliare")
si spre disperarea lui Ionut sustin ca pretul corect e dat de un mediu economic normal si nu de executari silite .

In plus am specificat ca ma refer la business-uri legitime si viabile (ca sa fac o analogie ma refer la sporul natural de 2.1 copii/femeie care asigura inlocuirea populatiei, neinsemnand ca nu avem si cifre mai mici - dar astea nu asigura inlocuirea populatiei). La fel, un pret sub un anumit prag - chiar daca nu ne place - duce o afacere la moarte nepemitandu-i sa se perpetueze.

Like it or not la apt noi tot preturile de asta vara le vedem (e drept cu mici variatii de 5-10%) dar nici constructii noi nu mai vedem...si asta pt. ca nu se asigura "sporul natural" al profitabilitatii de care vorbeam...

"Restul e gargara"...ca sa parafrazez filmul !

Duminica placuta ca uite ce soare-i afara !!!

Anonim spunea...

@olandezu
Esti o halucinatie de falsuri si contradictii. Punct. Sau Trabant.

Manole spunea...

Olandezule, dezvoltatorii de la noi se vor adapta la realităţile pieţei (care nu le permite să vândă cu 1400 E / mp) sau vor muri. Şi ceva îmi spune că nu vor muri. Se vor adapta fiindcă au guri de hrănit acasă.

Apropo, tu ştii care sunt cei patru "P" din mixul de marketing? Te întreb de curiozitate, să văd dacă eşti conştient ce stă la baza vinderii unui produs.

Uită-te un pic un jurul tău şi observă că în general orice afacere din România care produce nişte bunuri (servicii/produse) ce înmagazinează multă muncă, poate vinde aceste bunuri numai la preţuri de 2-3 ori mai mici decât în Occident. De ce? Uite, de-aia. Gândeşte-te bine şi îţi vei da singur răspunsul. Şi nimeni nu se plânge, ba dimpotrivă, multe afaceri prosperă. Nu văd de ce constructorii sunt mai cu moţ şi vor da faliment fiindcă nu reuşesc să-şi vândă marfa cu 1400 de E / mp. Dacă vor să pună o pâine pe masa copiilor stai liniştit, vor vinde şi cu 700 şi vor găsi căi să scoată şi profit.

Teoria economică spune că ăia care nu reuşesc să scoată pe piaţă un produs competitiv ca preţ vor da faliment. Tristul adevăr e că 90% din dezvoltatorii actuali nu erau competitivi şi vor da faliment iar preţul lor de vânzare era "competitiv" numai în condiţiile unui bubble imobiliar. So, n-au decât să dea faliment. E o treabă ce ţine de însănătoşirea pieţei.

B spunea...

Olandezu, Manole a pus cel mai bine punctul pe i iar tu intre timp ar fi bine sa pregatesti acel wiskey cu care ne amagesti de multa vreme....

Marona spunea...

Olandezu', consecventa (in sensul de disciplina si perseverenta) este admirabila, dar nu si in sensul de fixatie intr-o idee pe care realitatea o invalideaza. Despre cea din urma poporul roman, pe care istoria l-a sictirit si l-a lecuit de orice urma de fanatism ideologic ori economic, are o vorba: "Numai boul e consecvent".

Premisa ta este urmatoarea: preturile factorilor de productie se formeaza pe o piata globala, din acest motiv si preturile produselor vor fi identice / aliniate in toata lumea, chiar si la apartamente/case indiferent unde sunt alea localizate, in Bucuresti sau Luxembourg, tot atata costa, ori se vinde cu fix pretul "global" ori nu se mai ofera produsul (pur si simplu dispare oferta, daca populatia locala nu-si permite sa achizitioneze).

La prima vedere, toata chestia asta pare perfect logica si valida, mai ales ca ultimii 7 ani s-au globalizat creditul "ieftin" si accesul la "suporturile" de tranzactionare. Lumea devenise daca nu un satuc, macar o comuna, asa mai marisoara, gen Sadova, se castiga din "arbitraj" si "derivative" pe prezumtia clara ca preturile bunurilor si activelor se vor alinia global si vor atinge convergenta deplina in viitorul apropiat ("pariu" sigur, daaaaaaaaaah). Orice discrepante date de constrangerile "bugetare" locale (productivitate, putere de cumparare) devenisera oricum irelevante, fiindca viitorul acela "cert" se aducea in prezent, si se consuma acum, pe credit.

Mda. Te anunt ca viitorul s-a apropiat si nu seamana deloc cu cel "anvisajat". Tot ce s-a tranzactionat ieri pe "futures" si pe "convergenta globala", si anume cu "leverage" tocmai se reseteaza pe "astazi", "local atomizat" si cu "cash" sau "barter", de-aia s-a redus comertul mondial la sub 60% din ce era, in doar cateva luni. Cei 1400 de euro pe mp construit au devenit o cifra irelevanta fiindca in intreaga lume se cauta si se redescopera "preturile de tranzactionare" ale tuturor necesitatilor, preferintelor si prioritatilor, in mod atomizat, si nu CENTRALIZAT, la discretia unui planificator centralizat "binevoitor" si "superintelept".

Hey, probabil eu te plictisesc, dar iti recomand calduros Mises si Hayek, ei saracii ne-au prevenit cu privire soarta preturilor dictate centralizat si soarta unui sistem economic care se bazeaza pe ele (fie ca-i socialism etatist, fie ca-i capitalismul bancilor central-globale). FED up si FED bust!

Din partea mea, tu ramai "consecvent"! Oferta de case si apartamente in Tokyo, Bucuresti sau la Husi se "flexibilizeaza" oricum.

ionut spunea...

olandezu

"si spre disperarea lui Ionut sustin ca pretul corect e dat de un mediu economic normal si nu de executari silite ."

Corect, numai ca nici vorba de mediu economic normal, deci 1400 e fals!
E a nu stiu cata oara cand iti repet ca in 1400 se regasec preturi umflate la materiale de constructii, la teren, spagi si cel mai grav, indolenta "dezvoltatorilor" care au trecut cu dezinvoltura(nesimtire) maxima toate aceste costuri in carca cumparatorilor.
Asta se numeste specula ordinara si nu afacere.

Si, peste toate, ramane valabil ce i-am spus odinioara lui nestor: Vanzarea in pierdere este preferabila falimentului, deoarece falimentul se traduce intotdeauna prin vanzare in pierdere, pe cand reciproca nu e valabila! Vrand-nevrand vor ajunge si "dezvoltatorii"de la noi la concluzia asta...cu cat mai tarziu cu atat mai rau pentru ei.

ionut spunea...

olandezu

Fenomenul de denial e o caracteristica ce tine de natura umana, prin urmare de neevitat, d'aia se si ajunge la executari silite si la (s)caderi catastrofale ale preturilor.

S. spunea...

Felicitari Manole, excelent interviul, ca si blogul de altfel.

Desi eu l-am descoperit spre sfarsitul lui 2008, ieri l-am citit pe tot de la inceput:P

Anonim spunea...

Manole spunea:
"Tristul adevăr e că 90% din dezvoltatorii actuali nu erau competitivi şi vor da faliment iar preţul lor de vânzare era "competitiv" numai în condiţiile unui bubble imobiliar."

Eu iti zic ca 90 % din agentii economici nu erau competitivi si se bazau pe specula. Rezultatul? Probabil vor da faliment daca nu se adapteaza.

Ionut spunea:

'Vanzarea in pierdere este preferabila falimentului..."

Mi-e clar pe zi ce trece ca reactia in fata crizei a unor manageri fara minte e sa vanda mai scump, cu mai putini angajati, sa scoata maximul din ce mai au. E un exit disperat care arata pe ce si-au bazat afacerile. Se pare ca spre deosebire de cei din SUA sau UE ai nostri nu se gandesc sa reduca preturile, parasind ca niste sobolani corabia care se scufunda, profitand de ultimii fraieri. Aia doresc sa isi mentina afacerea in picioare, ai nostri dau bir cu fugitii consolandu-se cu ideea ca la cat de buni patroni au fost ei vor gasi un post caldut intr-o companie rationala si care nu a facut greselile lor.
Vezi cazul Olandezului: faliment, luat job nou.

ionut spunea...

Chrysthyan

Corect punctat. De fapt, ca sa sintetizam, managerul roman e in criza de cand e...manager.

Cat despre postul caldut...hmmm!
"-Am venit sa ma angajez pe postul de.
-Unde ati lucrat inainte?
-Am avut o firma care a dat faliment.
-Aha! Si vreti sa lucrati la mine. Ei bine, eu nu vreau sa dau faliment!"

vitruvianu` spunea...

Suficient cu teoretizarile. Stimate olandez iti ofer cu titlu de "once in a life time" un exemplu concret despre costul pt. constructia unui metru patrat de casa la rosu : 350 euro, cu tot cu profitul constructorului.Acest contract a fost incheiat zilele trecute, iar cel care se obliga sa construiasca are o experienta de cel putin patru ani in domeniu, ba a mai si construit cu preturi de 800 euro/mp, in trecut. Concluzia este ca, chiar daca nu mai haleste omu` o savarina, de-o friptura tot ramane. Plus ca este activ in piata.

vitruvianu` spunea...

Cat despre interviu, felicitari Manole. Am vrut sa-i raspund si eu acestui Vacar, dar am considerat ca efortul depus ar fi prea mare.
Sunt cititor al acestui blog inca din aprilie 2007, si recunosc ca mi-a imbunatatit perspectiva asupra lumii imobiliare. Plus alte aspecte conexe..

Azazel spunea...

Asta este pentru prietenul Olandezul.

http://www.proiecte-noi.ro/cismigiu_stirbei.php

elzorab spunea...

ding-dong, ding-dong, ding-dong

Anonim spunea...

@Marona:
Nu il uita pe Krugman

Adi spunea...

Orfeu,
Nu amesteca mere cu pere. Intre ce spune scoala austriaca (reprezentata de Von Mises si Von Hayek) si ce spune Krugman (un neo-keynesian) este o mare diferenta. Sunt doua scoli cu viziuni complet opuse. Si ca tot am pomenit de scoala austriaca (Peter Schiff si Ron Paul fiind cei mai "populari" avocati ai acesteia)va recomand sa ascultati si opiniile partii "adverse". S-ar putea sa va convinga...
Aveti aici linkul la:
Ludwig Von Mises Institute
si aici o conferinta a lui Schiff despre politica "sanatoasa" a lui Obama:
Why the Meltdown Should Have Surprised No One

dcg spunea...

"Vezi cazul Olandezului: faliment, luat job nou."

Parca Cezar era respectivul.

Anonim spunea...

@Zahir:
Iti recomand de asemenea David Hume, Jean Baptiste Say si Mollinari. Apropo, zi pe blog-ul asta o chestie elementara de genul "preturile determina costurile" si vezi cati fani iti faci. Nu incerca sa faci pe desteptul pe aici, nu ai cu cine.

Apropo, stiai ca Rothbard era aristotelian? Nu ti se pare ironic?

Anonim spunea...

dcg s-ar putea sa ai dreptate, nu prea mai fac diferenta intre ei.
Imi cer scuze olandezului daca l-am confundat cu cezar.

ionut spunea...

orfeu

Asta cu "preturile care determina costurile" e demna de ...olandezu.
El a decretat pretul de 1400 de euro/mp. si se chinuie, de vreun an si ceva, sa ne convinga care sunt costurile care au condus la pretul asta stabilit apriori.
Iar daca produsul respectiv e un bloc construit acum 30 de ani, pentru acesta s-a inventat sintagma "valoarea de inlocuire" cu costurile aferente!

Marona spunea...

Ionut, asta cu "Preturile determina costurile" nu-i afirmatie absurda, ci truism. :lol: N-o sa ne certam pt asta, nu?

Orfeu, recunosc ca eu am un soi de slabiciune pentru Krugman, care n-are legatura cu meseria, ci-i de natura sentimental-irationala si are a face cu modul in care l-am descoperit, in 2001, cand lumea academica il repudiase catalogand-ul ca loser si saltimbanc public, plus preferinta pentru cateva dintre talentele lui artistice si anumite trasaturi de personalitate, exact acelea care pe altii ii enerveaza cumplit :)

Pe de alta parte, pretuiesc si economistul Krugman, fiindca e nevoie, pentru echilibru, si de indivizi ca el sa mai stavileasca extremismul si habotnicia idioata la care pot ajunge adeptii filozofiei laissez-faire. "Mana invizibila" devine doar o ghiara in cazul anumitor "piete", cum ar fi cea a serviciilor medicale, de exemplu, in care Krugman vede un rol pentru stat.

Eu cred de fapt ca partile "adverse" detin fiecare cate o jumatate de adevar si au fiecare "dreptate" pe rand, pana cand nu mai au, fiind invalidate de evolutia evenimentelor. "Motivarea" si "Asigurarea", desi sunt fix inversul celeilalte, cand sunt oferite in exces pe motivul ca uite ce bine functioneaza, tot acolo duc: frauda, risc excesiv, deturnare de resurse, ineficienta, probleme sistemice, colaps. Restart. Pedalarea pe alternativa, etc. Natura umana, ce sa-i faci?

Anonim spunea...

@ionut:
Cum ziceam, chestii elementare ... Tocmai asta nu a inteles olandezul, ca daca pretul va scadea sub costul de productie, atunci costurile vor trebui sa scada, si vor scadea, altfel nu ai cum sa scoti profit. Asta este una din cele mai frecvente mantre ale maniacilor imobiliari, ca vezi tu Doamne preturile nu au cum sa scada sub costul de productie.

Eu iti sugerez sa te mai documentezi. E drept ca pana acuma am trait numai vremuri inflationiste, dar i-a incearca tu sa cresti preturile la ce vinzi prea mult in caz ca, nu stiu, iti creste pretul la carnea de pui, si vezi ce iese.

Anonim spunea...

@ manole

Price Product Promotion Place ...

asa, si ?


"Uită-te un pic un jurul tău şi observă că în general orice afacere din România care produce nişte bunuri (servicii/produse) ce înmagazinează multă muncă, poate vinde aceste bunuri numai la preţuri de 2-3 ori mai mici decât în Occident."


E FOARTE corect Manole ce spui mai sus !!! Asta e si "greseala instetului" (daca tii minte rubrica din Cutezatorii). Produsele ce inmagazineaza munca sunt mai ieftine de 2-3 ori. Problema e cu produsele in care NU munca ci materialele reprezinta 80% din pret. Materiale care se tranzactioneaza pe o piata globala fluida si (aproape) perfecta si al caror pret e dat de cererea in tarile bogate !!!

...si uite asa ajungem la constructii (fier, beton, plastic, petrol), energie (petrol, gaz, uraniu pt. centrale nucleare) sau ...alt exemplu care poate o sa fi se para hilar...fotbal - care din cauza televiziunii a devenit o piata globala (de unde si salariile incredibil de mari cu care sunt platite nulitatiile de la noi) !!!!

Asa ca o sa mai asteptam sa vedem apartamente la 500 E/mp !!!!!

Si ca obs generala pt. toti forumistii - diferenta intre ce spuneti voi si ce spun eu este doar una : lucrurile descrise de voi sunt inca undeva in viitor, in timp ca prezentul reflecta teoriile mele "incapatanate".
Evident ca oameni deschisi la minte nu eliminam nicio optiune - inclusiv ca realitatea sa evolueze spectaculos in sensul celor descrise de voi. Deocamdata insa nu e cazul...

...o super saptamana !

Anonim spunea...

@Marona:
Krugman are personalitate? Serviciile medicale la noi sunt de stat, se cheltuieste in industrie o carca. Esti multumita? Eu cred ca jumatatea lui nu are nici o urma de adevar. El a castigat premiul Nobel pentru zece pagini in extindea pe Menger de la individ la natiuni si cam atat. E drept ca nu stie cine e Menger, dar ma indoiesc ca stie chiar si legea lui Say. In rest, nimic de bine.

Adi spunea...

Orfeu,
Sorry, n-am fost atent si l-am impuscat pe pianist :)

Radu M Rusu spunea...

Am tot respectul pentru Krugman. Desi este ponegrit de adeptii economiei "trickle down" a lui Reagan si GW Bush, este un om care isi iubeste tara, si realizeaza si punctele ei tari si cele slabe. "Mana invizibila" a economiei de piata e in general un lucru bun, si sustine asta si in articolul de azi din NY Times unde observa ca UE nu s-a mobilizat aproape deloc sa iasa din criza, si singurele lucruri atenuante sunt "stabilizatorii automatici" al sistemului de sanatate public si ajutorului generos de somaj.

Dar cat priveste sistemul de sanatate, capitalismul darwinian din SUA a produs un mare faliment. Nu atat de mare faliment ca sistemul fanariot din Romania, dar mult mai inuman decat cel din alte tari G20.

Pentru un exemplu concret cititi cum sunt tratati oamenii care platesc mii de dolari pentru asigurari private multi ani, crezand ca sunt acoperiti, si de abia cand se imbolnavesc descopera ca asigurarile nu sunt bune de nimic, si ajung in prag de faliment:

The Health-Care Crisis Hits Home
By Karen Tumulty


http://www.time.com/time/nation/article/0,8599,1883149,00.html

Anonim spunea...

Interesante comentariile cititorilor NYT la editorialul de astazi al lui Paul Krugman. Non-americanii (dar si multi yankei) il desfiinteaza fara exceptie. Am gasit si un comentator din Romania ("dracula", hehe) care a scris:
-----
"Many economists, myself included, have argued that the Obama administration's stimulus plan is too small, given the depth of the crisis. But America’s actions dwarf anything the Europeans are doing."

As of March 4, 2009, the total U.S. federal debt was $10,983,549,928,728.74, or about $38,000 per capita.

see: http://www.treasurydirect.gov/NP/BPDLogin?application=np

According to IMF statistics, U.S. GDP is $14.3 trillion.

If we divide U.S. GDP by $10.98 trillion (U.S. total federal debt) we get 77%.

Now that does look like a pretty bad ratio for America, don't you think so, dr.Krugman?

I myself would even be tempted to lament: The Northern American Continent Adrift?
-----

Pretty cool, eh? :)

ionut spunea...

orfeu

"Eu iti sugerez sa te mai documentezi. E drept ca pana acuma am trait numai vremuri inflationiste, dar i-a incearca tu sa cresti preturile la ce vinzi prea mult in caz ca, nu stiu, iti creste pretul la carnea de pui, si vezi ce iese."

1) Nu stiu cum e cu carnea de pui, ca n-am restaurant, dar te intreb si pe tine ce l-am intrebat pe olandez : ce legatura are pretul de COST cu pretul de VANZARE?
2) Actualul sistem monetar (pana cand nu-l vom schimba) este inflationist!
3) Tocmai pentru ca m-am documentat tind sa-i dau dreptate maronei: paradigmele se schimba destul de des si au valoare de adevar pana cand piata le invalideaza.
4)Apropos de legea lui Say, este invalidata tot de natura umana!: omul nu doar produce ceva, castiga bani, pe care ii cheltuieste pentru a achizitiona alte produse, ci mai si economiseste. Conform practicii dreptului la nivel mondial (nu si la noi in tara!) exceptia de la lege devine lege.

Marona

Intr-o economie ideala (perfect concurentiala, cu aceleasi reguli pentru toti, fara monopoluri, oligopoluri, politici de dumping, frauda, spaga, coruptie, anumite firme "agreate" de stat etc.), deci pur teoretic, ai dreptate.
In viata reala, tocmai "truismul" asta si sintagma "profitul inainte de orice si cu orice pret" au dus la situatia actuala.
Teoria si practica economica sunt 2 chestii diferite.

ionut spunea...

marona

Exemplu.
Accesul discretionar sau chiar ( cu ajutorul neprecupetit al statului pentru "clientii" sai) legal, invalideaza "truismul".
Din moment ce si eu si tu suntem consumatori CAPTIVI pentru electrica, pretul la curent e ... cat vrea electrica. Despre ce costuri vorbim?

ionut spunea...

marona

In postul anterior am vrut sa spun:
" Accesul la resurse...

Marona spunea...

Ionut

Acum stiu de ce ma certi, nu-ntelegeam ce nu intelegi.

Din graba, tu citesti "costurile determina preturile", dar in realitate Orfeu si cu mine comentam faptul ca "preturile determina costurile". :)

In fine, Olandezu crede ca el e ancorat in prezent (desi e clar ca le crede ca suntem in vara lui 2008). Orfeu e convins ca-i perfect obiectiv, dar in realitate dintre noi doi doar eu imi recunosc subiectivismul.

Fiecare crede si vede ce-i place, mai rau e ca nici nu ne "auzim" unii pe altii.

ionut spunea...

Marona


Ai dreptate: scuze si tie si lui orfeu.

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?