miercuri, 26 august 2009

Ceas de bilanţ pentru Prima Casă

Ce spectaculos e titlul acestui post, nu-i aşa? :) Păcat că nu e şi conţinutul pe măsură. Şi de ce ar fi? Un bilanţ adevărat pentru acest program se va putea vedea abia la sfârşitul lui noiembrie, adică:

  • după 2 luni (septembrie-octombrie) de "sezon imobiliar";
  • după ce se vor fi adunat măcar 4 luni de punere în practică;
  • după ce vom avea suficiente date despre numărul tranzacţiilor pentru a putea aprecia impactul.

Mă enervează că abia a trecut o lună şi jumătate de la debutul acestui progrămel dubios şi deja citim săptămânal, ori în ziare, ori în blogosferă, ba că a eşuat, ba că are un succes nebun, ba că nu se dau credite, ba că s-au dat o mie...

Dragilor, Prima Casă va avea un impact real numai şi numai dacă va duce la creşterea numărului real de tranzacţii. Dacă va duce la creşterea numărului de tranzacţii, înseamnă că peste numărul de tranzacţii care se făceau oricum cu cash sau cu credit Prima Casă a mai adăugat ceva. Dacă nu, atunci impactul va fi nul. Din păcate e încă prea devreme să ne pronunţăm.

25 de comentarii:

Akhenaton spunea...

Tot mai credeti ca se incearca sustinerea pietei imobiliare de catre stat prin acest program? Oricum eu nu vad unde scrie ca pretul minim e 60k ci ca asta e maximul garantat (sau o fi 57k?)

Unknown spunea...

Sunt de parere ca inca nu se poate discuta despre un bilant/succes/esec al acestui program.

Partea interesanta eu zic ca este faptul ca vom avea cifre clare cu privire la numarul de tranzactii.

La fondul de grantare se va cuantifica clar cate credite s-au dat la un moment dat.

Acum ar fi de discutat ce inseamna un esec al acestui program si ce inseamna un succes.

Personal cred ca un esec va fi daca nu se va epuiza suma garantata de stat.

Anonim spunea...

Esecul acestui program va fi elucidat abia atunci cand se va dovedi subprime si cand vor incepe executarile. Adica din x credite acordate statul detine y apartamente executate cu care se va spala pe cap. Pana atunci sa urmarim cu sufletul la gura alegerile prezidentiale si haosul de dupa.

Blog de Bucuresti spunea...

Dupa parerea mea singurul efect pe care l-a avut acest program a fost o crestere nejustificata a preturilor apartamentelor. Si a birocratiei la acordarea lor. Sunt o multime de povesti pe net despre cate acte si modificari de adeverinte iti cere banca pentru a obtine in sfarsit minunata "prima casa". Dupa alegeri insa, cand vom vedea in sfarsit care este adevarata fata a crizei, cred ca va fi un haos asa de mare incat lumea va si uita de acest program al Guvernului, care numai social nu e.

vladone spunea...

ce mai face renderman ?! nu vrea sa oficializeze efectul "social" al primei case ?!? :)

Anonim spunea...

Toata lumea care nu e implicata in acest program ii privesc esecul sau succesul sec, in functie de evolutia pietei imobiliare. Ca daca influenteaza piata, daca e subprime sau nu, daca se vor da toate sau nu etc.
E, eu va spun ca marea ratarea vine din alta parte. In primul lui Cornel pot sa ii spun ca nu exista cifre clare cu privire la tranzactii. Stim doar ce spune fondul ca a aprobat, dar nici alea nu pot fi de incredere. Asta din cauza ca martea trecuta fondul afirma ca a aprobat 464 de dosare, sambata boc a spus ca s-au facut peste 1000 de tranzactii, iar marti acum fondul a spus ca s-au aprobat 1200 de dosare, ca sa il sustina pe BOC.
Apoi din toate dosarele aprobate, putine mai apuca sa se finalize printr-o tranzactie, si asta din cauza faptului ca nici banca nici fondul nu dau informatii clare, procedura se intinde infinit fara ca nimeni sa stie cat va dura, iar potentiali cumparatori pierd avansul.
Si aici intervine teapa si esecul programului prima casa. Prima casa, prin definitie era destinat ajutarii tinerilor care nu au avut o locuinta sa isi achizitioneze una. Dar, datorita acestui program, secretemaniei lui si a procedurilor dubioase care il inconjoara, cei care ar fi trebuit sa fie ajutati pierd si banii stransi bine de avans, fiind cu adevarat ruinati de catre acest program.

CUMPARATOR spunea...

http://www.capital.ro/articol/stiglitz-revenirea-economica-nu-este-decat-o-iluzie-124206.html

Kiko spunea...

Programul are roulul de a tzine cat de cat curat bilantul bancilor.

Nu conteaza daca se vinde ceva sau nu.

Programul nu e pt a vinde case ci pt a salva sistemul bancar, care, daca ar fi sa considere locuintele (creditele neperformante) la valoarea lor de piatza ar fi in faliment, si toti deponentii ar trebuii sa steie la cozi sa-si mai scoata cat de cat un ban din conturile blocate.

UJohn spunea...

@Kiko....

ai prea multa incredere in inteligenta nativa si cunostiintele economice ale lu' BOC & CO. Pentru ei sistemul bancar e solid si apartamentele de dinainte de razboi la 60 000 de euroi sunt la reducere.

cezar spunea...

Eturma e inspaimantator. Brrrr :(((.

Prima Casa a esuat deja,deci, te rog.
E al lui Bok, si, in plus, degeaba numarul de tranzactii va fi mare daca preturile nu ajung pe la 3... aaa, jumate cat sunt acum.
Hai ca am fost delicat :)

Akhenaton spunea...

@ Poetescu

Daca si la economie te pricepi ca la poezie am dat-o dracu. pana una alta dovedeste ca esti cel putin la fel de capabil ca Boc $ CO, crezi ca poti? Pana mai ieri sustineai ca pretul o sa fie minim 60k, azi cum mai e?

UJohn spunea...

@Akhenaton

Ia zi domnu' ... cand sustineam eu ca pretul o sa fie minim 60 000?

UJohn spunea...

@Akhenaton

hai zi.. baga link-ul aici.. sa vedem de unde ai scos-o si pe-asta

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
ionut spunea...

Akhenaton

"Daca si la economie te pricepi ca la poezie am dat-o dracu. pana una alta dovedeste ca esti cel putin la fel de capabil ca Boc $ CO, crezi ca poti? Pana mai ieri sustineai ca pretul o sa fie minim 60k, azi cum mai e?"

Eu sunt unul dintre cei care am sustinut ca guvernul a stabilit prin acest "minunat" program un pret de mercurial si ca pe piata isi vor face aparitia doua forte contrare: cei cu 2 camere vor creste pretentiile spre aceasta suma, iar cei cu 3 le vor scadea spre 60000.
Fa o comparatie intre anunturile anterioare anuntarii programului si cele ulterioare si te vei convinge.

In opinia mea, nu e deloc o mare fericire (nu m-as lauda cu asta), daca as dovedi ca sunt la fel de "capabil" ca boc&co. Capabil sa ce?BRRRR!

Akhenaton spunea...

@DJohn

Timpul meu e limitat asa ca iau de bun raspunsul lui Ionut si te intreb unde sau in ce fel l-ai contrazis pe Ionut? Si daca nu ai facut-o poate-mi spui ce trebuie sa inteleg din asta? cumva ca esti de acord neconditionat cu el?

@Ionut
Iti multumesc, fara tine imi era greu sa-i raspund.

UJohn spunea...

@Akhenaton

Domnu' inginer constructor (pot sa-ti zic Mariusica?)... m-ai acuzat in mod explicit cum ca as fi zis ca pretul apartamentelor va fi mai mare sau egal cu 60000 eur, iar acum ma contrazic atacandu-l pe Boc&Co.

Sa te pretezi la e-jigodisme de-astea numai pentru ca orgoliul propriu ti-a fost agresat de un pic de sarcasm (cu sau fara rime)... e marlanesc. Te rog sa te potolesti.

Am discutat o singura data despre pretul apartamentelor vs. prima casa. Uite aici link-ul: http://balonul-imobiliar.blogspot.com/2009/06/tunelul-lui-friggit.html.

Ca de obicei, nea Ioane... citesti dar nu percutezi.

Unknown spunea...

'Prima casa' este o fenta 'din cap' (baschetbalistic vorbind) ,cu scop electoral, cu mult prea subtila ca sa fi fost executata din ceafa lata cu gât scurt si gros al mili-Bocului.

Traian Basescu (“Don Teflon”) ca un bun 'capitan' este un izvor nesecat de siretlicuri parsive de hipnotizat prostimea intru a crede ca 'tatuca' se zbate 'pe bune' pt. pulime.

Am intrebat multa lume (cu drept de vot) la Cluj ce cred despre 'Prima casa' si m-am ales cu aceste categorii:

Proprietarii de cloace care mor sa scape de ele:
"Dom'le n-o sa lase ei (boc + base?) preturile s-o ia la cale dupa cum vor 'moflujii'"

Moflujii- cumparatori de cloace:
"Fara acest program nu ne-am permite casa."

Proprietarii care nu vand, pensionari:
"Nu lasa ei dom'le sa n-i se 'Devalorizeze' averea asa cum vor unii."

In consecinta nu are importanta daca 'prima casa' ajuta sa nu.

Important e ca prostimea sa creada ca 'tatukul' de teflon chiar se zbate 'pe bune' pt. 'Sa traitzi bine'-le lor.

Akhenaton spunea...

@DJohn

1. Imi poti spune cum poftesti
2. Iti recunosti cuvintele: "Or sa scada de la 70000 la 65000...doar ca nu spune si ca o sa creasca de la 45000 garsoniera la 60000"?
3. Orgoliul mai degraba te caracterizeaza pe tine.
4. Nu ai raspuns la: "pana una alta dovedeste ca esti cel putin la fel de capabil ca Boc $ CO, crezi ca poti?" Era cea mai importanta parte. Raspunde tu cand te vei simti in forma ;)

UJohn spunea...

@Akhenaton

1) O sa-ti folosesc in continuare nickname-ul (deh, incerc, cat de cat, sa respect NETiquette-ul).

2) cuvintele sunt scrise/spuse de mine. Contextul conteaza. Uite un hint din dex: "IRONÍE, ironii, s.f. Vorbă, frază, expresie, afirmație care conține o ușoară batjocură la adresa cuiva sau a ceva, folosind de obicei semnificații opuse sensului lor obișnuit; zeflemea, persiflare.". Cum nu cred ca trebuie sa-ti explic ce e aia ironie, o sa te consider, in continuare, rauvoitor.

3)"Ba nu, ba da, ba eu, ba tu". Te rog, fii original.

4) Logica, mama ei... Nu am nevoie sa fiu mecanic de locomotiva ca sa observ ca trenu' a deraiat. Deci, nu inteleg de ce ar trebuii sa-ti demonstrez ceva. Oricum, referitor la calitatile de mare conducator ale domnului Boc... cred ca si soacra-mea ar fi mai calificata. Prin urmare si eu. Promit sa te caut imediat ce am sa fiu numit. (Daca nu ai inteles punctu' 4, te rog, reciteste punctu' 2).

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Madonna ne-a facut rromani, bleah!

nelu pionieru spunea...

Prima casa in Slatina - 0 vanzari

Akhenaton spunea...

@Ujohn
inteleg ca viata ta graviteaza in jurul deciziilor luate de soacra, probabil ca ea a fost cea care te-a indemnat sa devi ecologist si deci sa mergi pe jos. ;)
Inteleg si faptul ca trenul te atrage precum pe copiii sub 3 ani si compari economia cu trenul deraiat.
Intrebarea ramane totusi, TU ce-ai face in locul lui Boc? CUM ai gestiona criza? Incearac te rog sa fii coerent de data asta si fara copy-paste original din DEX.

AristotelCostel spunea...

Daca deja preţurile nu mai creşte, impactul a fost înregistrat... luna trecută.

Cineva o sa se spele pe capul "nestressat imobiliar", carare de 3 cm in stanga si 4 cm in dreapta, cu ... cloaca proprietate personala. Brrrr!:))

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?