Chiar nu eram conştient (na, dacă nu mă mai interesează...) de faptul că eterna şi fascinanta va fi singura ţară din Europa de Est care va avea scădere economică în 2010.
Bine, eu cred că vom avea scădere, sau cel puţin stagnare economică, şi în 2011, pentru simplul motiv că nu am auzit să se fi pus ceva în practică din programul de restructurare a statului. Momentan au scăzut lefurile cu 25% - dar asta nu e decât o ajustare a cheltuielilor salariale la încasările actuale. După cum ne anunţa domnul Boc ieri, la nivel local nu s-a petrecut nimic. Şi nici nu se va petrece, pentru că ăia pe-acolo sunt cu toţii fraţi, surori, naşi, fini, bunici, mămici, unchi, mătuşi, fraţi de cruce etc. Acolo trebuie făcută reformă doar cu biciul. Aşa că prigoana şi suprataxarea mediului de afaceri va continua şi la anul, şi atunci de unde creştere economică?!
În altă ordine de idei, vreau să semnalez un site interesant: www.heima.ro. Prezintă preţul mediu al apartamentelor executate silit şi promite să devină un instrument interesant.
Jurnaliștii
Acum 3 zile
28 de comentarii:
Te legi de detalii...important e sa ne luptam cu comunistii si cu imbuibatii din parlament :D
@
Cosmin
Cum adica 'sa ne luptam"?
Am fost noi doi la furat sa ne luptam impreuna cu o chestie sau alta?
De proasta de tata Floarea care crede ca i se micsoreaza ei pensia din cauza "imbuibatilor din parlament" ce parere ai?
Si in general despre lipitorii de afise din campanie care infecteaza administratia la ora acutala prin incompetenta si prin posturile pe care le ocupa stii ceva?
Vrei cateva exemple de directri analfabeti? Cu nume prenume si cariera politica?
Pe scurt, actualul prim minstru spunea azi ca in 2010 NU vom avea crestere economica si explica de ce;
1- Din cauza CC care nu a permis scaderea pensiilor si a obligat guvernul sa majoreze tva
2- Datorita inundatiilor(!!!)
3- Datorita "situatiei externe"
Raspund si explic:
1 atat diminuarea pensiilor cat si majorarea tva NU afecteaza direct agentii economici. TVA e taza pe consum e platita de consumator, nu de agentul economic.
Dar, micsorarea consumului, fie prin diminuarea pensiilor fie prin majorarea tva este o imbecilitate in sine pe timp de recesiune, este o masura "prociclica". Dar guvernul asta de desptepti, din toata economie nu vede decat bugetul fiindca in considera un fel de avere personala de care poate dispune discretionar.
Confuzia intre cresterea economica si cresterea incasarilor la buget este sistematica si nociva.
2- Inundatiile au produs pagube materiale, care trebuie remediate cumva. E vorba de lucrari de infrastructura si constructii.
Ori executia acestor lucrari, constituie in sine o noua "piata" si ar trebui sa determine crestere economica, nu scadere.
Asta scrie in abecedarul economic, si gradul asta de incultura agresiva ma sperie.
Nu cred ca boc stie definitia pib-ului.
3- In privinta "situatiei externe', afirmatia e pentru presti gen "tata floarea" sau "anticomunistu'" Gigel cel mititel si tampitel in varsta de 22 de ani, fost dizident si expert in chestii din astea.
In fapt, pietele europene isi revin, Romania fiind ultima tara est europena in recesiune, datorita "reformelor" neghioabe ale "statului" (de fapt simple taieri de cheltuieli- alta prostie prociclica) si a lipsei categorice a oricaror masuri de recapatare a increderii mediului privat daca nu de stimulare.
Dupa 25 august, vom afla efectele cresterii tva. Parerea mea pe care nu o fundamentez aici este ca incasarile vor scadea.
Economia nu inseamna aritmetica decat pentru prosti, si asta s-a vazut cu prisosinta si se va vedea in continuare.
Tocmai faptul ca TVAul este o imbecilitate in sine pe timp de recesiune, care nu va creste incasarile la buget, era sustinut de dl. Boc. Tot el sustine ca n-a avut de ales. E o masura proasta, care provoaca scaderea consumului si cresterea economniei nefiscalizate. Din cauza asta, probabil, nu avem crestere PIB in 2010. O stiu toti, bun. De ce nu esti de acord cu motivatia portocaliului ? Esti incapabil biologic de asa ceva, ca pot intelege.
Dupa aia, mai spui ceva de latura pozitiva a pierderii unor case, si anume guvernul plateste dobanzi mari ca sa se imprumute juma de miliard ca sa reconstruiasca case, sosele, poduri etc. El n-are banii lui, nici pt. chestii curente, pensii alea alea, ca de aia a marit TVAul, deci iar se imprumuta. Investitiile in reconstruire se recupereaza,aaaaaa, desigur, repede, cat sa platim dobanzile si sa mai facem si...profit. Pibu, prin urmare, creste gratie investitiilor provocate de inundatii.
Din pacate, inundatiile astea se intampla destul de rar. As propune ca romania sa se numeasca Republica Florida, in speranta atragerii de nenorociri. Cu siguranta ar potenta si segmentul asigurarilor. Si iar creste pibu.
Tragand linia, esti cam trist, batrane Dumitrascu.
In prima situatie, te lupti cu propria concluzie, rostita de gura micului Boc.
E intolerabil, prin urmare combatem virtos si netulburat.
In al doilea caz, vorbesti din manual. O cheltuiala a unuia (vreo juma de miliard) reprezinta venit pt. altcineva. Pina il sufoca pe primul dobanzile,creste pibu din cauza celui de-al doilea.
Dupa care se sparge bula. Probabil am mai auzit povestea :)
Evident, ultimul argument al lui Boc e o prostie indreptata catre masele populare. Si, spre deosebire de gugumaniile tale, a lui are greutate, ca de aia e prim ministru.
-Daca nu pricepi ca marirea tva si scaderea pensiilor sunt masuri economice indentice ca efect, si cretine amandoua, inseamna ca ori esti prost ori te prefaci
Si una si alta reduc consumul, si n-au nici o treaba cu agentii economici decat ca-i lasa fara piata.
Da' asta nu se invata nici la coasa nici la utc unde a invata ala sa faca politica.
-plateste pe ma-sa guvernu' case. Si le refac cei pagubiti ca sa nu doarma in strada. Si asta e piata suplimentara cel putin pentru materiale de constructie.
Cel mai mare stimulent pentruu constructii ar fi un cutremur, da n-ai tu acces la rationamente din astea. Nici boc.
Adica factor de crestere pentru pib.
Da' ori vorbesc cu tine ori cu boc vad ca-i tot aia.
Oare exista vreo lege care sa permita Opozitiei sa ceara un examen medical complet, fizic si psihic, al presedintelui in functie al Romaniei?
Daca la Stolojan s-a putut...
Si nu ar fi bine ca orice candidat la o functie publica in Romania sa fie examinat inainte de o comisie medicala, a medicilor.
Daca Curtea Constitutionala ne spune ce lege e buna sau nu oare nu ar putea Colegiul Medicilor sa ne spune ce politician e bun sau nu? Eu stiu ca duc adeverinte medicale ca sunt apt de munca la servici.
Sa vedem atunci cum ar mai trimite vreun presedinte medicii peste granita!
@alex.dumitrascu
deci inundatiile determina crestere economica ... poate v-ar mai trebui cateva cutremure si tsunami-uri ca sa redeveniti a 7a putere economica din Europa :))))
@
canadianu
exact. Incepeti sa ganditi.
Germania a trebuit sa piarda razboiul iar Japonia sa fie practic distrusa.
Oricat de ciudat vi s-ar parea, crestere economica inseamna cresterea pib, adica a bunurilor si serviciilor produse, si nu scaderea deficitului bugetar asa cum crede bietul Boc.
"Oricat de ciudat vi s-ar parea, crestere economica inseamna cresterea pib, adica a bunurilor si serviciilor produse, si nu scaderea deficitului bugetar asa cum crede bietul Boc."
Fals! Cresterea PIB nu inseamna, neaparat, cresterea bunurilor si serviciilor. Azi iti dau eu 100 de euro sa cari o gramada de bolovani din punctul A in punctul B, maine imi dai tu o suta sa-i car inapoi din punctul B in punctul A. Rezultatul ? Per total e zero, da' PIB-ul a crescut cu 200 de euro!! F Pai in "logica" asta, hai sa mai construim (guvernul sa investeasca!) niscai cloace, ca e cerere!
Eu nu inteleg cum cineva poate cadea in capcana asta, sa sustina ca distrugerea apriori a capitalului aka inundatii, cutremure etc. s-ar justifica pentru "cresterea economica" ulterioara. E ca si cum cineva ar purta toata ziua pantofi cu 2 numere mai mici doar pentru senzatia pe care o simte seara cand se descalta!
"majorarea tva NU afecteaza direct agentii economici."
Iarasi totalmente fals! "Neacomodata" cu tiparirea(falsificarea) de hartie suplimentara (inflatie), cresterea TVA afecteaza in primul rand agentii economici prin scaderea productiei (are efecte in amonte), functionand, de facto, ca un impozit. In realitate cresterea TVA inseamna un transfer net de avutie de la privat catre stat. Adica afecteaza pe toata lumea, si agent economic si consumator.
@
ionut
-confunzi pib cu avutia nationala
Iti place sau nu, caratul bolovanilor de colo colo, chiar si inutil intra in componenta pib, deci genereaza crestere.
-Iar repararea pagubelor de la inundatii la fel.
PIB e indicator nu lozinca.
- ce este fals in afirmatia ca cresterea tva nu influenteaza direct agentii economici.
Sustii cumva ca ii influenteaza direct?
@alex
Eu nu confund PIB-ul cu nimic (PIB-ul e chiar o lozinca = caratul inutil de bolovani), tu o faci. PIB-ul este iluzia, graalul adeptilor interventionisnului in economie. Propun un canal dunare-bucuresti-brasov-cluj-arad pentru "generarea cresterii". Si 4-5 combinate chimice. Si 6 "turnatorii". Si cam 100000 de locuinte, ca e cerere.
Da, tva-ul influenteaza direct agentii economici. Actioneaza, de facto, ca un impozit pe venit. Contrar credintei populare si cvasi-unanime, tva-ul nu se adauga la pretul marfii, ci se extrage din acesta.
@All
http://www.zf.ro/eveniment/ziua-scadentei-pentru-unele-firme-imobiliare-israeliene-6825728
@Alex
Cum am mai precizat pe acest blog, cresterea PIB nu inseamna neaparat cresterea bunastarii oamenilor. Desi PIB este un indicator de crestere economica, el nu evidentiaza intotdeauna cresterea bunastarii si din acest motiv unii economisti au propus renuntarea la utilizarea acestui indicator.
@
ionut
Nu sunt agresiv si am oroare sa bat campii.
Toata discutia a aplecat de la niste afirmatii ale lui boc. NU ai avut rabdare sa o urmaresti asa ca nu avem ce sa discutam in continuare.
Regret ca am intervenit aici pe blog intotdeauna discutia o ia razna.
@alex
N-am nici chef nici timp sa ascult afirmatiile lui boc. Si nici nu e necesar. In nici un caz nu te-am acuzat ca esti agresiv. Nici postul meu nu e, ci e mai degraba...didactic. S-au facut niste afirmatii despre cateva fenomene economice si am simtit nevoia sa intervin. Atat.
Asta e prblema cu indicatorul numit pib: nu distinge "natura" productiei si preferintele consumatorilor. Adica prin "agregarea cererii" (o idiotenie) nu se mai face distinctie intre producerea a un miliard de nasturi sau 1000 de locuinte.
am sa pun niste link-uri si am sa spun f pe scurt intrebarea mea.
link-ul urmator
http://www.money.ro/rezidential/cati-ani-si-bani-i-au-trebuit-statului-sa-finalizeze-locuintele-incepute-de-ceausescu.html m-a dus aici: http://www.ziaruldeiasi.ro/local/iasi/4000-de-tineri-casatoriti-au-cazut-in-plasa-ordonantei-19~niv3c , articol din 1999. Am avut curiozitatea sa transform cele 200 sau 300 de milioane in euro, luand cursul de aici: http://domino.iqm.ro/curs.nsf/Catalog/DBF56173CD77F79DC2256ADE0052865B?OpenDocument si mi-a dat ca ar fi costat undeva intre 11 si 16 mii de euro. Acum, stiind ca locuintele erau incepute pe vremea comunismului, presupun ca sunt cel mai rau in stadiu de rosu - asta insemnand ca mai intra cam aceeasi suma sau 1,5 ori mai mult, ceea ce ma duce la faptul ca acea locuinta construita in 1999 ar fi costat undeva la maxim 40.000E. Luata de la stat.
As vrea sa stiu daca e gresit calculul sau cum ar fi fost atunci, ca sa pot face totusi o comparatie cu ce se intampla acum.
@zgayby
1. Caz izolat de cloace nefinalizate, clochisti ghinionisti; diagnostic: nerelevant.
2. De unde scoti restul de 24 respectiv 29 de mii de euro?
Locuinta de la stat era 11-16 mii euro. :) Preturile s-au mentinut lemn pana in 2003.
Acum se intampla ca multi mancatori de rahat vad bottom-ul. Intreaba, propun, spera...
Decebal... Mihai Viteazu'... 10 k. :D
Sa nu uitam ca sunt multe informatii despre Traian Basescu. Cine este, ce a facut si care-i este trecutul lui Basescu? Ele trebuie mediatizate in permanenta.
AC emite urechisme... cu 2 ani înaintea "econometriştilor... pătraţi".
Adrian Vasilescu: răspunsul la obsedanta întrebare "Când va fi reluată creditarea?" este "niciodată"
"Ştiu că nu acesta este răspunsul aşteptat. Iar tinerii care vor o casă ca să-şi facă o familie pot să-l considere chiar nedrept. Dar cu certitudine că niciodată, de aici înainte, pieţele financiare nu vor mai fi lăsate să se întoarcă la extravaganţele care au contribuit la împingerea planetei într-o criză care produce atâta durere şi atâtea suferinţe. Aşa că nu mai poate fi vorba "de reluări" în materie de creditare".
Sursa
1. Nu bani din ass.
2. Papa... buli-buli... buli-buli... buli-buli.
never say never...
"And when the night is cloudy,
There is still a light that shines on me,
Shine on until tomorrow, let it be.
I wake up to the sound of music
Mother Mary comes to me
Speaking words of wisdom, let it be.
Let it be, let it be.
There will be an answer, let it be.
Let it be, let it be"
AC spune tu de cate ori s-a inselat Adrian Vasilescu ca tot ai tu dosarul complet?
@AristotelCostel
pai am facut un calcul modo grosso pt ca m-am gandit ca cele 800 de milioane care apareau in articol nu insemnau pretul efectiv al locuintei, ci pretul locuintei adusa din starea de rosu in cea de finalizare. de aceea mi-a iesit cam dublu pretul, fata de al tau.
poate ca nu am interpretat eu cum trebuie, dar mi-a fost greu sa cred ca au mai facut aia o evaluare a costului locuintei de la zero si pe care apoi au transformat-o in pretul din '99
LE
@Aristotel...
am raspuns repede, fara sa citesc tot :)
daca am lasat impresia ca as vrea preturile alea mari ... te inseli amarnic, numai eu stiu cate blesteme am trimis la nemernicii care s-au hranit din ficatii si rinichii vanduti la banci de fraieri.
chiar ma intereseaza sa stiu ce conditii erau acum cca 10 ani, cand eu de-abia daca stiam unde e liceul la care invatam...
Salut !
Se rareste rau de tot prezenta pe aici...in sfarsit ...pana si Imperiul Roman a avut un sfarsit, nu ? :)
http://www.money.ro/imobiliare/cat-costa-chiria-pentru-un-apartament-in-capitalele-europene.html/slide-1
Ceva interesat mai sus. Navigati cu sageata si vedeti toate orasele. Concluzia - dupa 2 ani de criza = o trageti voi :))))
Salutari
@olandezu
Nu am gasit Sofia in lista, poate ca nu mai e capitala europeana si nici Tirana nu am gasit. Cu cine sa comparam Bucurestiul daca nu capitalele din cele mai putin dezvoltate state din Europa (asa cum ne spune des presa din Franta si in general din Europa cea dezvoltata)?
Nu am avut rabdare sa caut pe numbeo.com, insa o poti face TU si sa ne impartasesti si noua :P
@Akhenaton
Vasilescu a prostit pana s-a plictisit. Bine, ramane patetic in privinta creditarii... tinerilor... ipotecati. Cate regrete vor avea acesti tineri sa cumpere la preturi la care doar olandezu nu poate gandi. Ce-i drept, asta nu poate gandi in general.
@Olandezu
Nu degeaba te-am considerat retardat de la prima propozitie pe care ai plantat-o pe balon.
Ce spune Vasilescu ar trebui sa clarifice pana si pentru tine problema ou vs. gaina. Mai intai s-au alocat resurse in gradina retardatilor, fiind transformati oamenii harnici si muncitori in smenari imobiliari si belele sociale financiar-bancare si abia dupa s-a ajuns la somajul si criza din zilele noastre. :)
Dupa 2 ani de pseudocriza si better than expected, cam intr-o luna doua vei pricepe de unde e calmu' pe blog si de esti tu atat de prost. :))
@Olandezu
http://www.evenimentul.ro/articol/bancile-au-luat-si-ultimii-bani-de-pe-bugetari.html
"Până la începutul lunii august am observat o scădere de 10-15% a sumelor colectate de la bugetari după scăderea salariilor(....) "
Prea multa liniste?
Prevesteste furtuna ....
@Akhenaton
eu zic sa ai grija la comparatiile cu Tirana, s-ar putea sa ai surprize ...
Albania rarely makes headlines and seems an unlikely model for other countries, but this new democracy actually outperforms all other low-income countries. Among the nations in its category, it consistently ranks highest in education, health, and quality of life. Nearly 99 percent of Albanians are literate. Despite being a citizen of one of the poorest countries in Europe, the average Albanian can expect to live to be 78, the average Albanian woman to be 81—a pretty good statistic, considering that the average citizen of wealthy Germany will live only until age 79.
http://www.newsweek.com/photo/2010/08/15/best-countries-in-the-world.html
@olandezu
"Se rareste rau de tot prezenta pe aici"
Ceea ce denota, nu-i asa, interesul din ce in ce mai crescut pentru imobiliare! :-)
Va veni vreo zi in care vei intelege ca bucurestiul n-o sa fie niciodata ... nici macar (sic!) ... budapesta? Asta ca sa nu mai vorbim de paris, londra etc.
olandezule, in caz ca nu te-ai prins deja, blogul lui manole nu e forum de mamici. daca sunt prea subtil pot sa revin cu o explicatie detaliata
Soacra mea aproape că m-a omorât, m-a dat afară din casă de multe ori, soțul meu a vrut mereu să semnez un ardei de divorț, totul pentru că nu am putut să rămân însărcinată, până l-am cunoscut pe Dr. DAWN ACUNA, Acest doctor Ea a promis că mă va ajuta după ce i-am explicat situația mea și chiar acum vreau să-i mulțumesc Dr. Dawn pentru că s-a ținut de cuvintele ei. În acest moment, soacra mea și soțul meu mă iubesc atât de mult. Sunt insarcinata, totul datorita Dr. Dawn acuna, contactati-o daca aveti dificultati sau situatii proaste chiar acum.
*Dacă vrei să-ți schimbi soacra.
*Daca vrei sa ramai insarcinata.
*Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
*Dacă vrei ca vraja să fie activă.
Si etc.
Scrie-i pe Whatsapp: ,{ +2348032246310 }
Trimiteți un comentariu