duminică, 22 august 2010

Oricum ar fi murit?

M-am abţinut să scriu despre bebeluşii decedaţi la începutul acestei săptămâni ca urmare a neglijenţei criminale a personalului supraveghetor. Ce să scriu? Despre sistemul medical mi-am spus părerea în urmă cu un an, în postul intitulat: "Banii, problema nr. 1 a sistemului medical?". Ce să mai zic, pe lângă ceea ce am zis acolo? Că am avut prilejul să văd odată, la 12 noaptea, cum o bestie de dracu' ştie ce - doctor, asistent, rezident - ne-a spus senin: "[Persoana] oricum va muri. E chestie de zile. Dacă nu îi facem operaţia cutare, abia îi curmăm suferinţa. Şi vă scutim şi pe dumneavoastră, familia, de suferinţă." ?

Nu ştiu dacă v-aţi dat seama, dar din perioada aceea am început să scriu mai rar pe acest blog pentru că mi-am dat seama de micimea temei pe care o abordam. Da, or să scadă preţurile la imobiliare. Ei, şi? Poate vor ajunge, aşa cum zice Aristotel, la "10.000 coteţul". Ei, şi? Pierderea cuiva care a băgat ca prostul câteva zeci de mii de euro, sau poate o sută de mii, în patru pereţi, e nimic pe lângă pierderea unei vieţi omeneşti. În viaţă pierdem şi câştigăm de multe ori, multe lucruri (chiar şi la loto şi loz în plic mai putem câştiga din când în când) dar o singură dată ne câştigăm şi ne pierdem viaţa însăşi.

Aşa că e cu atât mai bestial să constatăm că trăim într-o ţară în care şansa de viaţa a unor omuleţi fără altă vină decât aceea de a se fi născut cu anumite probleme de sănătate se măsoară în minutele petrecute în jurul unui tort halit cu graţie în timpul orelor de serviciu. Treaba asta nu are nimic cu tăierea salariilor sau cu "criza" - toţi suferim din cauza crizei! - ci cu nesimţirea, lipsa de conştiinţă profesională, lipsa de profesionalism în general. La câteva zile de la tragedie, cineva din spital le spunea unor reporteri care filmau pe ascuns: "Oricum bebeluşii ăştia ar fi murit, erau cu probleme." Şi dacă nu ar fi murit? Uite că 6 au reuşit să supravieţuiască şi naşterii, şi incendiului. Dacă nu vor muri? Dacă unul singur nu va muri, înseamnă că toţi ceilalţi au murit cu zile. Dacă unul singur va supravieţui cu o zi mai mult decât ceilalţi, înseamnă că tuturor celorlalţi li s-a furat cel puţin acea zi din viaţă. După ştiinţa mea, medicina şi sistemul medical trebuie să salveze vieţi, nu să le îngroape. La noi însă e invers. Sistemul parcă răsuflă a uşurare când un bolnav moare.

Ceva trebuie să se schimbe. Cineva trebuie să schimbe acest sistem care părea oarecum caricaturizat în "Moartea domnului Lăzărescu". Nu, din păcate nu era caricatură. Asistentele mâncau tort şi copilaşii se prăjeau. Dacă i-ai fi propus unui scriitor un asemenea scenariu, ar fi zis că eşti nebun, că viaţa nu poate să bată filmul. Nu şi în România!

50 de comentarii:

Alexandru Garbia spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
CUMPARATOR spunea...

Manole,

da, a trecut un an de cand am mai vorbit pe tema asta. Atunci s-au gasit imediat si "aparatori" ai animalelor in halate albe.
Intre timp:
- un bebel uitat intr-un incubator
- inca unu' sau doi "dezinfectati/arsi" pe fetzishoare cu solutie de sters pe jos
- artistele acelea de la CFR 2
- si acum ..... Giulesti

Ne mai vin de prin anii '80 vreo cateva mii de copii infectati cu HIV in spitalele acelorasi animale albe. Bine, la astia e cu piua, ca nu mai sunt bebei ..... au in jur de 30 de ani (care mai traiesc) si au niste vieti perfect ratate.

Cand ma gandesc la Giulesti si la spitalele romanesti cu tot cu vietuitoarele in halate albe, pur si simplu ma apuca o stare de rau visceral. NU greata ! Pur si simplu un rau general...
Si am convingerea ca cele 20 de generatii de absolventi de medicina din perioada 1990-2010 se incadreaza perfect in ecosistemul sanitar romanesc. N-au schimbat nimic. Numai procuratura poate schimba ceva. Dar justitia (si ea romaneasca - fatalmente) n-a gasit niciun vinovat pentru enumerarea mea de mai sus.
Ehhh ! Poate c-asa a fost sa fie ! Sau ma rog - asta le-a fost soarta !

Cand ma mai "apuca" gatitul, iau cate un muschi de vitzel, il impanez, il stropesc cu vin si-l dau la cuptor. Iar cuptorul il potrivesc la 210 - 220 grade. C-asa se patrunde binishor si ramane si putzin "in sange" .......

Iar bebeii aceia .......

Auschwitz, Maidanek, Bergen Belsen, Birkenau, Treblinka, ...Giulesti ....CFR 2 ...

Numai cine e parinte isi poate face o vaga idee...

Dar sa asteptam "concluzia anchetei" si mai ales reactiile "colegiului medicilor".

CUMPARATOR spunea...

Si mai sunt curios de un lucru:

daca nu s-ar fi micsorat salariile cu 25% si daca le-ar fi lasat si sporurile "castigate" neatinse, vitele acelea nu s-ar mai fi dus sa linga tortu' lu' colega ? Si ar fi ramas de paza la bebeii ? Dar daca ar fi avut salarii de 1000 Euro net per capita de vita ? Nu s-ar mai fi dus la lins tort si ar fi fost mai constiincioase cumva ? Sau nu ?! Sau poate ca da ! Trebe sa ne lamureasca vreun halatzel alb vexat, lovit in orgoliu' si cu priviri inteligente.

CUMPARATOR spunea...

Radu,

"Radu" se numea acel tembel absolvent de medicina care se mira acum un an ca "romanii refuza sa mai moara".

Sper sa fi emigrat si sa-i faca clisme vreunei varii babe de prin Italia.

Dorin spunea...

@Manole, Manole, mestere Manole
Tu crezi ca tacerea este un raspuns? Ca este mai importanta viata decat modul in care o traiesti?
"Nu ştiu dacă v-aţi dat seama, dar din perioada aceea am început să scriu mai rar pe acest blog pentru că mi-am dat seama de micimea temei pe care o abordam"
Tu crezi ca a pune gatul in lant este mai bine decat sa-ti pierzi viata?
Nu uita:
"Din zei de-am fi scoboratori,
C-o moarte tot suntem datori!
Totuna e dac-ai murit
Flacau ori mos ingarbovit;
Dar nu-i totuna leu sa mori
Ori caine inlantuit."

Cat despre cele ce au loc in intreaga Romanie, este necesara o schimbare de mentalitate, ce nu poate fi realizata asa usor. Pentru a schimba mentalitatea unui popor este nevoie fie de crize puternice (razboie, dezastre naturale) fie de un tiran sau de o ocupatie a unui popor de o alta cultura.

AristotelCostel spunea...

Nuuuu :) eu n-am auzit de asistente medicale cu rata la coteţ de 3xsalar'u'. Astea-s dedicate meseriei 100%. Buloaca le-a transformat din tinere speranţe în... "lupi sanitari". :)

România rupţilor în fund era acolo, sistemul "sanitar" e neschimbat din anii '60, experienţele românilor cu măcelăriile pt. bipezi... bifate.

Când a plouat cu bani, parte la CNAS, parte la măcelari...
da' să-l urmăriţi pe Eugen Nicolăescu cât de vocal a redevenit.

Adamclisi spunea...

1) Am o cunostinta, medic rezident, 29 de ani, pasionat. Salariu la stat 1200 lei din care 700 ii da pe camin. Acum i-au luat 25% din cei 1200 lei. Dupa ce termina rezidentiatu vrea sa se lase de meserie, se apuca de IT ca e bun si la ala.

2) Am o alta cunostinta, IQ sub 90, excela in prepararea drogurilor din anestezice veterinare, a facut liceul sanitar pentru ca a picat la un liceu teoretic, a ajuns asistenta la un mare spital, castiga > 3000 lei pe luna doar din spagi pentru ca lasa taticii sa-si vada copii sau nevestele la terapie intensiva. Povestea ca 90% din copii pleaca din maternitate cel putin cu o viroza respiratorie pentru ca "animalele de parinti" vin bolnavi in terapie intensiva sa-si vada urmasii. E fericita cu meseria asta.

3) > 90% din banii alocati sistemului sanitar se duc pe salarii. 90% din 4100 milioane lei inseamna 1708 lei per angajat lunar, adica 964 lei net per angajat lunar. Raman doar 10% pentru medicamente, aparatura, etc.

Deci e si o problema de bani. Nu incerc deloc sa le iau apararea, dar daca ne implicam in acest "razboi civil psihologic, noi Vs medici", uitand ca de fapt sistemul e bolnav, nu ajungem nicaieri. Politistii au un buget de 2.5 ori mai mare (aia care o caute pe Elodia si cei care stau cu radaru in zone de limitare de viteza), Secretariatul General al Guvernului are un sfert din banii Sanatatii, gradul de colectare din PIB e cel mai mic din Europa pentru ca s-au dat scutiri peste scutiri corporatiilor straine (multe de stat gen OMV, GDF, etc), Romania e indatorata pana in gat la FMI & Shit, ratele fiind astronomice.

Sistemul e atat de distrus incat nu le mai poti cere medicilor sa profeseze la nivel european. Au si ei dreptatea lor. Doar ca ei prefera sa jupoaie pacientul, pacientul prefera sa-i blesteme pe toti in halate albe, in loc sa iasa cu totii in strada si sa ceara rezolvarea problemei de la radacina.

CUMPARATOR spunea...

"Sistemul e atat de distrus incat nu le mai poti cere medicilor sa profeseze la nivel european. Au si ei dreptatea lor."

Aha ! Da da da ....

Si cand au profesat astia la "nivel european" ?

Au avut si salarii "netaiate" au avut si salarii "umflate" .....


Dar "nivelul european" cand s-a facut simtit ?

Anonim spunea...

De ce naiba nu se accepta odata privatizarea sistemului medical. Din contributia aia la CASS sa-si faca fiecare asigurare medicala obligatorie la societati de asigurare iar din banii risipiti de la buget sa se faca asigurare copiilor, somerilor sau altii fara venituri dar in incapacitate de munca. Te duci frumos cu asigurarea la spital privat si s-a rezolvat si cu managementul defectuos invocat de Nicolaescu. Asta e solutia, trebuie doar abordata tema.

shmayck spunea...

Oare vreunul dintre voi v-ati duce la serviciu la asemenea salarii de mizerie? Dupa ce ati fost fruntasi in toata cariera voastra de scooala, ati invata 6 ani de zile ca sa isi bata toata lumea joc de tine. Sa va fie rusine....in anul de criza 2010 s-au alocat de 10 ori (nu de 2, nici de 4 nici de 7 ori...ci de 10 ORI) mai multi bani pt. investitii in biserici decat in spitale.
Ceea ce s-a intamplat la Giulesti este groaznic, nimeni nu are scuze pt. asa ceva, dar este efectiv rezultatul unei subfinantari cronice si un disrespect crunt fata de medici si intreaga breasla.
Dupa cum se vede ar trebui sa nu mai mergeti la "animalele" in halat alb... mergeti va rog frumos la popi ("in halate negre") si la politisti si la militari sa va trateze. Au mai multi bani, sunt mai respectati si mai putin batjocoriti. Poate ei vor avea motivatia necesara sa faca garzi, sa li se scada salariile, sa vada suferinta in fiecare zi, sa lucreze in conditii demne de Congo etc...
Salarii umflate? Cine naiba merita mai multi bani decat un chirurg cardiolog, sau un oncolog etc? Popii? Inginerii? Notarii? avocatii? Toti parazitii de birocrati si impingatori de hartii, dezvoltatorii imobiliari, economisti, bancheri? Care este breasla aia care merita mai multi bani decat sanatatea? Care sunt aia care invata mai mult, fac garzi, lucra in conditii mizerabile, inghit o cantitate enorma de stres pt. ca toata ziua numai suferinte vad....rusinoasa atitudine!
Ceea ce se intampla este datorita faptului ca medicii nu au intrat niciodata in greva generala. Da, greva totala de 100%, si daca se declara nelegala, sa isi dea unii la altii concedii medicale. Pariez ca in urmatoarele 7 zile (dupa nenumarati morti) o sa va schimbati toti atitudinea. O sa cereti sa nu se mai bage bani cu nemiluita in biserci (cu miile), sa nu se mai subventioneze "prima casa" si sa se mai tempereze cu alinierea armatei la NATO. Pacat insa ca aceste "animale in halat alb" nu vor face asa ceva niciodata. Se vor multumi cu salariile demne de cersit in fata bisericii (construita cu bani multi de la voi), vor merge la servici dupa ce seara dinainte la televizor si in presa numai batjocora la adresa lor au auzit si vor increca sa mai ajute pe cate unul altul care il mai doare ceva.

Unknown spunea...

Hubble privatizarea sistemului medical ar fi lovitura de gratie data poporului roman.

Ai vazut Sicko al lui Michael Moore ?

Daca acolo e asa imagineaza-ti cum ar fi la noi.

Nici nu trebuie sa ai prea multa imaginatie... uita-te la sistemul rca. Doamne Fereste sa te pocneasca unu cu o asigurare dubioasa, vezi celebrele asigurari Carpatica ieftine ca braga, esti nevinovat iti faci singur masina ca banii de reparatie ii vezi dupa muuult timp si chiar si atunci doar o fractiune din costul reparatiei.

O masina iti permiti sa o lasi in service ceva timp pana cand faci rost de bani de reparatie, insa cand esti bolnav...

Nici nu vreau sa ma gandesc cate cazuri ar fi la stiri de genu: X-ulescu nu a fost despabugit (sau a fost lasat sa moara) din cauza paragafului y linia z din contractul de asigurare.

Privatizarea inseamna goana dupa profit, in cazul asta maximizarea profitului se face pur si simplu prin lasarea in suferinta sau moartea cat mai multor oameni.

Starea NATIUNII spunea...

Stiti care-i cel mai mare secret de stat?
Daca nu stiti raspunsul, tastati in Google.ro termenul: "femei violate".
Raspunsul se gaseste la pozita a 3-a.
:) BESTIAL !

CUMPARATOR spunea...

Ma si miram sa nu fie vreo interpelare. Patetica si intr-o logica perfecta de doctor:

"subfinantarea cronica si un disrespect crunt fata de medici si intreaga breasla" :

- a convins-o pe aia sa plece sa manance tort si sa lase copiii la perpelit (subfinantarea produce bulimie de stres)

- i-a produs celeilalte o pierdere de memorie, uitand bebelu' in incubator (subfinantarea a produs o pierdere de memorie)

s.a.m.d.

In rest:
- shinshi lei injectia
- shinshi lei canula
- shinshi lei branula
- 4 meleoane apendectomia + anestezistu'
- 300 E nasterea fara cezariana...

Author spunea...

manole,

la ce spital s-a intamplat asta?

am avut o problema aprox similara, o persoana in coma, intubata, avea si pneumonie. a murit de insuficienta cardio-respiratorie.

imi e neclar acum (si stii prea bine ca nici medicii nu dau multe detalii) daca pneumonia exista deja.

Anonim spunea...

Cornel, exista firme specializate pe asigurari de sanatate. Eu am la Bupa (UK) si nu au fost probleme atata timp cat polita a fost achitata anterior. Exista agentie de supraveghere a asigurarilor, aia pentru ce naiba exista? Chiar nimic nu merge in tara asta ?

Daca medicii ar munci in clinici private n-ar m-ai plange salariile de mizerie. Apare concurenta intre spitale, apare plata diferentiata a medicilor in functie de greutatea pregatirii si a actului medical.

Atata timp cat statul gestioneaza resursele se vor risipi bani gramada pe licitatii trucate pentru nu stiu ce tomografe si gresie de placat budele in spitale, iar medicii buni vor emigra in continuare.

Se poate face ordine dar inertia sistemului comunist e mare, cum sa se piarda din mana vacile de muls bani bugetari.

Adamclisi spunea...

Hubble, esti naiv. Cine-si permite isi poate face si astazi asigurari private de sanatate. Dar 90% din populatie nu-si permite asta. Asa ca trecerea la privat ar fi genocid curat.

Concurenta? Vezi tu concurenta intre asiguratorii RCA de la noi? Intre firmele de telefonie? Toti o apa si-un pamant. Consiliul Concurentei? O gluma proasta, mai corupti ca aia doar la Guvern gasesti.

shmayck spunea...

@patetic....ceea ce sa intamplat la Giulesti nu are absolut nici o scuza.
Tragedia sistemului medical romanesc (s-a trecut de la faza de patetic la tragic) este rezultatul direct al unei politici cronice de subfinantare si bataie de joc.
Nu vad pe nimeni aratand cu degetul la popi care numai biserici si case parohiale vad in fata ochilor, nu vad pe nimeni injurand achizitiile de armament sau contributiile masive la UE. Poate ca pana la urma you get what you pay for. in 2010 sumele pt. investitii in biserici este de 10 ori mai mare decat pt. spitale.

Poate ca un sistem privat ar inbunatati perspectivele. Problema este ca se va face de minic birocratice bolnave, ca sa fie si mai complicat si deci sa ascunda coruptie.

CUMPARATOR spunea...

Bla, bla, bla, ....

Acu' obiectiv vorbind, avand in vedere "calitatea actului medical romanesc", popii si cimitirele au un rol extrem de important in finalizarea practicilor medicale ...

Ete' ca zilele astea ar cam trebui sa fie si paraistasul baietelului aluia din Slatina care a venit la spital cu o mana rupta si ......
Dumnezeu sa-l odihneasca ! ca de iertat nu prea vad ce ar putea sa-i ierte unui copil nevinovat de 9 ani.

Totusi pe subfinantarea asta cronica trebuie sa recunoastem si ce merge bine: medicina legala si SMURD-ul.

Nu stiu ce know how are arafatul ala de la SMURD, dar cinste lui ! Alah sa ni-l tina !
Niciodata nu l-am auzit miorlaind dupa cascaval si daca nu ma insel SMURDUL asta a pornit ca o initiativa privata. Adica a facut din el bici si mai si pocneste.

Popescu spunea...

Acesta este un blog imobiliar sau de comentat evenimente care oricum sunt supramediatizate si comentate, si care nu au nici o legatura cu imobiliarele?

Tufis spunea...

Cum sa n-aiba legatura cu imobiliarele? Tre' sa fii... roman ca sa nu te uiti la quality of life cand cumperi/inchiriezi o casa undeva :B

Anonim spunea...

@Manole

Blogul tau a fost unul din momentele mele importante in viata. Descoperindu-te pe tine am realizat ca si eu pot avea o opinie.
Cred ca ai oprit multi din a se indatora la banci, de a face greseli care te urmaresc 30 de ani din viata.
Intotdeauna cand o sa imi amintesc de blogul tau o sa spun ca fost ceva bun in viata mea.
Normal ca viata nu e numai imobiliare. Viata e mult mai mult.
Dar intotdeauna te voi citi cu placere si nu o sa ii uit nici pe cei cu care m-am injurat sau aprobat pe site.
Blogul tau a rupt ceva, sa nu uitam asta.

Cu stima,
Chrysthyan's World
Blog creat datorita tie.

cezar spunea...

Potrivit rechizitoriului procurorilor, singura asistenta repartizata supravegherii a x bebelusi a lipsit de pe metereze 12 minute, timp in care a lins un tort.
(http://www.ziare.com/stiri/maternitate/tragedia-de-la-giulesti-asistenta-a-lipsit-12-minute-s-a-inceput-urmarirea-penala-1037103).

Probabil va plati scump astea minutele astea :)

elzorab spunea...

Those waiting for U.S. housing prices to return to the levels of three or four years ago are living in fantasy land. Absent the onset of hyperinflation (which would cause the price of everything to rise dramatically), housing prices are simply not going to return to those levels.

Read more: http://www.businessinsider.com/15-signs-that-the-us-housing-market-is-headed-for-complete-and-total-collapse-2010-8#us-economy-is-drowning-in-debt-15#ixzz0xTZZk7E4

Akhenaton spunea...

Va plati cam scump acele minute asistenta.
Insa cine trebuia sa angajeze si sa tina 4 asistente (asa cum ar fi fost normal) in loc de una singura (in speta cea care lingea tort) nu va avea niciun fel de problema.
Ca asa-i la noi acarul Paun plateste, in cazul in care mortii nu-s de vina.

shmayck spunea...

http://economiapentrutoti.blogspot.com/2010/08/sistemul-medical-si-controlul.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+EconomiaPenelesulTuturor+%28Economia+pe+%C3%AEn%C8%9Belesul+tuturor%29

Anonim spunea...

@cezar
Daca un operator de tablou dintr-o rafinarie ar pleca la lins tortul 12 minute si in acel timp se intampla ceva (orice) ireversibil ...

Vrei sa mai vorbesc de un pilot de avion sau de un operator de la o centrala nucleara ?

Meseria e bratara de aur si din acest motiv trebuie respectata. In fisa postului nu se mentioneaza responsabilitatile in functie de leafa.

the dummy scientist spunea...

Pentru "CUMPARATOR"... Este o drama adevarata ce s-a intamplat acolo si nu poti arata cu degetu doar o dobitoaca de asistenta cand trebuiau sa fie cateva pe schimb plus detectoare de fum DARRRR tu esti plin de intelepciune cimpanzeule... nu zice nimeni ca nu sunt uscaturi in sistemul medical, dar nu stiu unde ai vazut tu salarii mari la doctori in romania, mai analfabetule, in afara un medic specialist poate sa treaca de 100.000E daca mai profeseaza si prin clinici private. Mai cimpanzeule tu sti cati ani din viata petrece un doctor la scoala invatand? Plina tara asta de folozofi mai cimpanzeule, nu stiu cine crezi tu ca are obligatia sa stea sa isi toceasca coatele prin scoli sa iti asigure tie asistenta medicala de calitate si sa invete zeci de ani pe salariu de 2 lei... tu clar pari alegator basescian mai cimpanzeule... sper sa ai destul de multi bani sa te duci dupa chior numai in austria, pentru ca acolo stiu valoarea unui doctor

CUMPARATOR spunea...

@POPA

"Cimpanzeule, analfabetule" ... Stiu io!? Sa-ti zic si eu cu "ba pe-a ma-tii!". Nu e cazul si suparam si gazda.

N-am reusit sa prind prea bine "forta" argumentelor din postul tau. Te exprimi cam amestecat si nici nu pari prea mintos.Dupa intrebarea ta daca eu "sti" cati ani..... cred ca esti inca pe la vreu liceu cu profil tehnic. Dar hai sa te lamuresc, atat cat pot.

Eu "sti" ca un doctor petrece in scoala invatand cam 11 ani. 6 faculta si vreo 5 rezi, ma rog, depinde de specializare. Dupa care iese mai "nimic". Trebe' neaparat si vreo 5 ani de practica, asa, cu mainile "in om". Dupa min. 5 ani de practica mai adaugam si grade + primariat + alte competente gen ecografie, tomografie .... alea, alea. Pe urma iar multa experienta practica si....undeva in jurul varstei de patruj' de ani, incepe sa "conteze" ca profesionist.
Moment in care poate umbla pe holurile spitalelor fara sa priveasca numai in jos si mai poate fi "remarcat" si de sistemul medical privat (romanesc).

Deci invatatura in scoala, cu banca sub coate ~ 11 ani DAR, la ritmul cum merge stiinta inainte acum, nu se poate opri din invatat TOATA VIATA, pana la pensie. Trebuie invatat mereu, in permamenta, cu pasiune, greu, cu cartea pe genunchi in WC-ul spitalului, cu lanterna pe sub patura cand esti de garda....intelegi ideea.

Trebuie invatat mereu in ORICE domeniu. Uite-te si talica la reparatorii de TV. De-abia invatasera sa schimbe "lampile" la plasme si LCD si acu' vine peste ei si 3D-ul. Trist daca nu te-ajuta serios cretzurile de pe creieras.

Pentru cei cu creiere ca o minge exista insa si alte meserii...
Nici ala care repara TV nu poate fi obligat sa-si toceasca coatele prin scoli ca sa-mi repare mie TV-ul si nici tu nu poti fi obligat ca dupa ce-ti termini liceul tehnic sa te inhami la medicina ca sa ma tratezi pe mine. Mai ales tu-POPA ! E libera ta alegere. Depinde ce "flacara arde in tine".

Eu nu "sti" prea bine cum e cu specialistii "de afara". Dar ti-i pot recomanda pe aia din'nauntru din sitemul medical privat romanesc. Foarte OK ! Foarte fair ! Nemtzeshte !

Nici de spitalele austriece nu "sti" prea multe - analfabetul de mine - ca n-am avut de-a face. Am auzit insa cuvinte f. frumoase. Nu cred ca trebuie sa le iei in ras. Cand ai sa te faci mare si ai sa termini liceul poate vei intelege mai multe. Pana atunci, din experienta mea iti pot recomanda sistemul medical privat romanesc. Cu ala de stat io zic "sa mai subtzire". Vezi si tu ce crime se intampla pe acolo.

Dar pentru ca te vaz baiat simpatic, cu svac si daca vrei sa te faci doctor iti mai vand un pont. Termini rezidentiatul si daca vezi ca te ia neuronu' la cafteala dezertezi si te angajezi in piata farma la o transnationala. Acolo, umbli......vezi tara, vinzi medicamente, ai masina de firma, laptoape, mobil si salariu cu 3 zerouri. Te-ai scos !

Mai consulta-te si cu mami si tati ca doar nu te-am infiat eu !

Hai, sa traiesti bine !

the dummy scientist spunea...

Prietene pe "sti" mi-l asum, imi asum si "cimpanzeule"... E adevarat am terminat profil tehnic, "M-am facut" deja inginer ... cu un amarat de liceu cu o amarata de facultate si cu un amarat de master in strainatate.

In afara de "sti" ce alta incoerenta ai gasit in argumentele mele ? Se pare ca esti si tu constient de anii pe care trebuie sa ii petreaca un doctor in scoala.

Spitalele din Austria nu le iau in ras, le respect.

"Neuronul meu" este deja excitat de alte activitati, iar salariul meu are suficiente zerouri, eu traiesc bine, si mama traieste bine pe langa mine ...de tata nu discut ca nu este treaba mea, nu ne cunoastem foarte bine.

Acum sa ne intoarcem la spitale... problema este subfinantarea CRUNTA. Iar pe acest fundal de subfinantare si lipsa crunta de personal mai apar si cativa incompetenti... singura mea problema cu tine a fost ignoranta cu care faci medicii... criminali in alb.

In rest...si tu sa traiesti bine.

CUMPARATOR spunea...

@POPA

"singura mea problema cu tine a fost ignoranta cu care faci medicii... criminali in alb."

Popikule ia de la mine niste injuraturi de "mortzii ma-tii", "mormantu' ma-tii" si "kk-m-as" pe diploma ta de master "in strainatate". Injuraturile astea ia-le impreuna cu Radu de acum un an si cu Schmaik.

Ia-le ca venind din partea unor sicrie mici si albe dar trece-le in contul meu, ca aia micii TREBUIE sa ramana ingerashi ! Eu personal nu mai am demult ambitzii la Rai !

Semianalfabetzii dracului cu diplome de "specialishti" ! Ratatzi labari ! Avortoni parasitzi de tatzi !

Te-am "ginit" destul de bine !

Kkatu-le, nu potzi sa-ti vezi de trista ta inginerie monoparentala ?! De unde dracu' ai tras concluzia ca ar avea cineva nevoie de elucubratziile tale pe bloguri ?!

Impotentzi cu fatza umana !

Manole, iertare !

Dar, crede-ma ca nu am mai putut !
Toata stima si simpatia mea pt. tine! Neconditionata ! Daca ma interzici te inteleg perfect si sincer !

Totushi, am senzatzia ca vorbesc de pe fundul unor gropi adanci de 2 m din diferite cimitire !

Kkatzii dracului ! Semidoctzi ! Doctori bugetari .....! Ciocli in alb !

Hai, sa traiesti bine Popikule !

the dummy scientist spunea...

E bine ca ne-am dat amandoi arama pe fata... eu semianalfabet... tu tot cimpanzeu... Apropo... "Ia de la Basescu... Hai... Ia de la Basescu" :))

Akhenaton spunea...

Popa

Trebuia sa te lauzi sa ne spui cat de grozav esti, ce studii inalte si cat de inalt calificat esti tu.

Nu impartasesc opinia lui CUMPARATOR, desi ii inteleg revolta.
Ai citit macar in treacat link-ul pus de shmayck? Eu cred ca prinde o parte importanta din tarele sistemului (desigur nu e musai sa-mi impartasesti opinia)
Dupa o analiza ceva mai profunda poti sa ne impartasesti opinia ta despre indolenta asistentelor din sistemul public comparativ cu cel privat, desi salariile sunt de multe ori mai mari la stat.
Sau poate vrei sa ne vorbesti despre competenta medicilor romani ce aici sunt "calai" iar peste granite sunt acceptati doar cu examene minime (de limba si de legislatie).
Lucruri mai de finete si ceva mai argumentat, ca la masterul de afara, evident numai daca poti.

the dummy scientist spunea...

"Trebuia sa te lauzi sa ne spui cat de grozav esti, ce studii inalte si cat de inalt calificat esti tu."

Nu ma laud... dar sa ai impresia ca celalat este un dobitoc doar pentru ca s-a grabit si a scris "sti" NU ESTE chiar un argument ca toti medicii sunt criminali.

Da, inteleg revolta tuturor si a lui.. dar sa te mai intreb ceva, stii cat are un medic rezident in primul an? 4-5 milioane vechi, si mai stii cat are un medic rezident in anul 2-3 cand incepe sa faca si garzi...deci incepe sa stea cu mainile bagate in tine...mine... timp de cel putin 24 de ore pe perioada garzilor, si cu 5-6-7 garzi pe luna la spitalele de urgenta din cauza lipsei de personal? 12-14milioane...vechi cu tot cu banii de pe garzi.
In conditiile in care spitalul nu are paza iar ei isi iau flegme in freza de la tzigani dupa 6 ani de invatat.
Sunt si multe uscaturi...sistemul este putred, dar sa arati cu degetul doar catre doctori...te minti singur.
Crezi ca daca asistenta aia ajunge la puscarie... s-a rezolvat?
Sistemul functioneaza si nu o sa se mai intample tragedii?

cezar spunea...

Blogul tau a fost unul din momentele mele importante in viata..
Descoperindu-te pe tine am realizat ca si eu pot avea o opinie.
Dar, crede-ma ca nu am mai putut !
Toata stima si simpatia mea pt. tine! Neconditionata ! Daca ma interzici te inteleg perfect si sincer !


Ca sa fiu sincer, pt. prima oara incerc sentimente de invidie fata de ghei.
Oare m-ar iubi o femeie in felul asta ?

Akhenaton spunea...

Popa

"Nu ma laud... dar" intreb ca un necunoscator ce faci de fapt?

Citeste comentariul meu anterior celui ce ti l-am adresat mai citeste-l apoi si pe cel adresat tie si spune-mi unde e neclaritatea?
Si intre timp gandeste-te ca poate stiu mai bine cum e in sistemul medical decat ti-ai imagina tu.

AristotelCostel spunea...

"Fed researchers recently reviewed dozens of economic papers from the years leading up to housing’s collapse and found that only a handful correctly saw the bubble forming."

Economists blew the bubble

Cezar, cam de asta unii merită... combine frigorifice pline, iar alţii rispect sau... "iubire", cum îi spui tu. :)

ionut spunea...

Problem(ele)a se va/vor rezolva cand vom intelege ca "sanatatea" (ca si "educatia") e un bun privat, nu public!

Anonim spunea...

si in rest ce mai ziceti, ce mai faceti ?
Chrysthyane, cum mai sta boborul roman cu renasterea si ridicarea pe cele mai inalte culmi ?
cum e vremea pe la voi ? ca aici e cam cald ...

elzorab spunea...

costele, dupa cum stii si tu, nu ca economistii nu au putut sa faca o predictie corecta, dar oricine ar fi avut tupeul sa vina si sa faca o asemena afirmatie, in momentul in care intreaga economie sua se baza tocmai pe cresterile spectaculoase de preturi, pentru a iesi din criza de dupa .com si dezastrul din 2002, ar fi fost acuzat de sbminarea economiei nationale si ar fi fost, probabil, linsat pe loc.

economistii si statisticienii fac predictii care dau bine si care avantajeaza pe cine trebuie. cam atat.

CUMPARATOR spunea...

Scuze tuturor pt. ca au citit sudalmile scrise de mine. Scuze tuturor, cu exceptia celor 3 doctorashi milogi bugetari plini de flegmele pacientzilor! Alaturi de ei ai si tu Cezar ai un loc in "sufletul" meu. Mi-ar placea sa-mi incep viatza de "ghei" cu tine. Te pricepi la receptionarea unui oral de calitate ?
N-am ce face si nu ma mai pot schimba acu' ! Alaturi de flegmele pacientzilor lor, Radu, Shmaick si Popa mai pot intercepta si niste flegme din partea mea !? Cu toata "consideratziunea" !

@ Akhenaton
Explica-mi si mie un lucru! Tu vorbesti seren, detashat si constant despre inalta filozofie a impartelii alocatziilor bugetare, in speta pentru sustinerea "sistemului medical" iar eu punctez constant in domeniul "aplicatziilor practice" !

Eu iti spun despre idiotzenia unor cadre medicale gen POPA care acum 25 de ani nu fierbeau seringile astfel ca au infectat mii de copii cu HIV, ratandu-le cu lejeritate INTREAGA VIATA iar tu ma trimitzi la nishte postari ce au legatura mai mullt cu contabilitatea.

Eu iti spun de niste cadre medicale care au sters pe fatza niste bebelushi cu acid / detergent iar tu ma trimitzi total detashat/echilibrat, la nishte kkaturi bugetar- salariale.

Eu itzi pomenesc despe 5 buc. bebei arhshi de vii intr-o sectie condusa de catre un ratat genetic gen POPA/RADU/SHCMAICK iar tu imi "raspunzi" cu insuficientza alocatziilor bugetare>

Cu toata stima, nu ai impresia ca esti intr-un "alt film" ?

CUMPARATOR spunea...

Manole,

totushi, de ce nu mai "cancelat" ? Itzi place o semenea "esprimare" ?

limestone spunea...

O mare parte din vina, poate mai mare ca a asistentei care a parasit salonul este a electricianului care a facut improvizatia electrica prelungind firul de la aerul conditionat cu un at fir legate impreuna si izolate cu band-izolier. Asa ceva este de conceput, o improvzatie electrica permanenta intr-un salon medical. Nu poti acuza sistemul medical sarac ca nu si-a putut permite un amarat de prelungitor de 10 lei ce ar fi trebuit fi folosit in locul acelei improvizatii. Romanul are un dispret total pentru safety si protectie in general. Face lucruri de mantuiala si improvizatii in loc de un lucru solid conform normelor pe care tot el rromanul nu da doi bani. O asemenea improvizatie electrica cu band-izolier nu ar fi fost pemisa nici in cel mai sordid wc dintr-o tara cat de cat civilizata.

limestone spunea...

Sau oare un prapadit de senzor de fum cu alarma disponibil la Bricostore cat ar fi costat ? Asemenea senzori salvatori de vieti omenesti au aparut chiar si in camerele de inchirit de la munte unde cabanieri grijulii cu avutul lor le-au montat pentru a preveni incendiile.

CUMPARATOR spunea...

Acu' incepe scoala / gradinitza ...

Apar alte idiotzenii ....
Directori de scoli de pe la tzara care spun la TV ca "nu au avut bani" ca sa igienizeze si sa pregateasca clasele... La tzara...

Altzi cretinei cu rezidentiatul terminat ....

La tzara, pentru igienizarea si "pregatirea" unei scoli cu 4 sali ai nevoie fix de 2 galetzi cu var stins, o bidinea si 5 kile de petrosin sau motorina ca sa dai pe podele ...

Mai verifici si izolier bandul de pe la becuri si in 3 zile esti GATA ... Bineinteles, ca trebuie sa dai si scroafa jos din copac.

Dar la noi nuuuu.... ! E nevoie de alocatzii bugetare de la minister, licitatzii, fonduri europene musai nerambursabile ca sa pregatesti un kkt de scoala .....

Ca altfel itzi apare un idiot de invatzator care itzi esplica ca "in afara" un invatator ia 50000 Euro si de problemele scolii din Kuka Mkaii trebuie sa se ocupe Noriel Rubini si Krugman ....

Cu fonduri Unesco, europene, nerambursabile, licitatzii pt. galeata cu var stins .... petrosin ...

E greuuuuu..... ! Si foarte complicat ...
Nu, Popa ? Nici astia din invatzamant nu sunt "apreciatzi" ... Au si ei nevoie de "motivare" ca sa "fiarba seringile" 1/2 ora inainte de a le refolosi .....

Unknown spunea...

imi pare rau sa va dezamagesc dar, in sanatate nu exista salarii mai mici de 800 Ron. se vorbeste de compensatii materiale insuficiente de parca cineva i-ar fi obligat sa -si aleaga meseria asta sau cineva i-ar tine legati de scaune!

daca salariatii din sanatate ar veni la magazinul la care ipotetic as lucra...credeti ca s-ar gandi ca am salariu de 700 Ron si s-ar opri din vociferare ca nu i-am pupat picioarele cand a intat? NU! pentru ca el se asteapta sa-mi fac meseria si sa-l servesc cum pot mai bine...
se numeste deontologie, cuvant pe care ei il uita odata cu prima spaga pe care o incaseaza.

nu e vb de bani, niciodata nu a fost...pe langa salariu ala "amarat", oricum isi mai scot cateva in plus...

totul se rezuma la incompetenta, neprofesionalism si nesimtire!

unul din parinti mei este cadru medical si stiu ca pe timpul odiosului la fel erau salariile si nu se mai plangea nimeni ca nu-si fac doctorii treaba din cauza asta.

DRAGILOR "SANITARI", SUNTETI NISTE IPOCRITI SI SPAGARI ... puteti sa aveti 40 de ani de educatie ca ramaneti doar animale fara cosntiinta! 9cu scuzele de rigoare celor care isi fac treaba din pasiune si care isi fac meseria nu pentru ca asa i s-a urat la botez sau la zile de nastere etc.)

CUMPARATOR spunea...

ADINA

800 RON ! E ENORM pentru "competentza" pe care ne-o ofera.

AristotelCostel spunea...

@pedelestoneage

Electricianul şi asistenta au respectat procedurile din "sistemul" sanitar românesc. :)

Ceche de la minister şi Putzi de la Giuleşti trebuiau să-şi dea/ia demisia/zborul pentru a marca GRAVITATEA "incidentului" ceea ce ar fi dat speranţe rumânilor că nu vor mai vedea episodul ăsta.

Dacă tu crezi că există altă modalitate de a responsabiliza societăţile bipedice... spune-ne... cum vei vinde spitalelor senzori de fum de la Bricostor. :)

Dorin spunea...

Duminica - 15:30 TMCTVM - emisiunea metropolis
Aceeasi intrebare: De preferat cumpararea sau inchirierea unei locuinte?
Raspuns de imobiliar: In loc sa plateasca chiria rămane cu locuinta si ... (dupa o scurta pauza) plateste rata la banca.

Dorin spunea...

si acum legat de articolul curent ...
Dupa ce am mai obtinut cateva informatii cu referire la cele intamplate in maternitate,respectiv:
1.Incendiu provocat de CABLURI NEIZOLATE CORESPUNZATOR
2.Asistenta trebuia sa aiba in subordine inca 4 persoane conform reglementarilor
3.Conform fisei postului obligatia asistentei era de a asigura sprijinul medical
4.Lipsa oricarui sistem de alarma in caz de incendiu
Personal am ajuns la urmatoarele concluzii:
1.Principalii vinovati sunt: electricianul care a facut in mod necorespunzator izolatia, impreuna cu managerul spitalului care a acceptat realizarea in mod necorespunzator a "lucrarii".
2.Conducerea tarii (inclusiv opozitia) care in loc sa asigure fonduri pentru reparatii si-au burdusit buzunarele.
3.Poate si asistenta - nu mi se pare anormal sa mergi la baie, sa mananci, dar pana la o analiza corecta a probelor nu inteleg arestarea acesteia - sunt criminali care au ucis in mod voluntar si nu sunt arestati.
4.Noi, cu totii .. pentru ca nu cumparam cat mai multe produse romanesti care sa asigure resursele necesare pentru modernizarea spitalelor etc. etc.

Personal ma simt putin vinovat ...

Esther spunea...

Soacra mea aproape că m-a omorât, m-a dat afară din casă de multe ori, soțul meu a vrut mereu să semnez un ardei de divorț, totul pentru că nu am putut să rămân însărcinată, până l-am cunoscut pe Dr. DAWN ACUNA, Acest doctor Ea a promis că mă va ajuta după ce i-am explicat situația mea și chiar acum vreau să-i mulțumesc Dr. Dawn pentru că s-a ținut de cuvintele ei. În acest moment, soacra mea și soțul meu mă iubesc atât de mult. Sunt insarcinata, totul datorita Dr. Dawn acuna, contactati-o daca aveti dificultati sau situatii proaste chiar acum.
*Dacă vrei să-ți schimbi soacra.
*Daca vrei sa ramai insarcinata.
*Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
*Dacă vrei ca vraja să fie activă.
Si etc.
Scrie-i pe Whatsapp: ,{ +2348032246310 }

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?