De-a lungul timpului am avut prilejul să observ câteva asemănări interesante între felul în care evoluau pe vremuri Caritasul şi FNI-ul, şi piaţa imobiliară. Sper că vă amintiţi de ceea ce vorbesc.
Asemănări:
1 Optimismul generalizat şi ilogic. Vă mai aduceţi aminte ce ziceau cei care investeau în Caritas sau la FNI? "O să crească mereu." "Mereu va fi mai bine." Nu aveau nici un argument logic, dar ei credeau asta. Şi o vreme realitatea a părut să le dea dreptate. La fel, în imobiliare este aceeaşi gândire : "Nu se poate să scadă preţul, preţul va creşte de x ori etc." Când îi întrebi pe cei care cred asta pe ce se bazează, nu au decât un singur argument : pe evoluţia preţurilor din ultimii 5 ani. Sau, mai simpl zis, preţurile vor continua să crească... "de-aia!".
2. Psihoza de a fi acolo. Toată lumea vroia să joace la Caritas sau la FNI, deşi majoritatea nu aveau deloc cunoştinţe matematice de bază (care i-ar fi ajutat să înţeleagă că sistemul nu poate fi hrănit la infinit) sau cunoştinţe economice. Şi în imobiliare am observat o psihoză asemănătoare. Mai puţin în ultimii ani când tinerii par să nu mai accepte aşa de uşor păcălelile agenţilor imobiliari şi preferă mai degrabă să stea cu părinţii sau să plece din ţară, decât să se bage sclavi la bancă pentru cumpărarea unui coteţ mizerabil construit de comunişti.
Deosebiri:
1. Durata de evoluţie. Caritas şi FNI au crescut repede şi s-au prăbuşit brusc. Balonul imobiliar a crescut încetul cu încetul şi se va sparge la fel de încet. În Tokyo, de pildă, preţurile în imobiliare au scăzut continuu între 1989-2006, după o creştere lentă de-a lungul anilor 80 care făcuse ca un metru pătrat în centrul oraşului să coste 1 milion de dolari. Istoria cunoaşte însă şi o criză imobiliară bruscă, de tip "crah", şi anume cea din Florida din 1926. Crahul acela s-a datorat însă unor calamităţi naturale care au lovit succesiv, la intervale extrem de scurte, Florida. În mod normal un balon imobiliar se dezumflă încet şi cei care au ochi de văzut şi urechi de auzit se pot salva din balonul în cădere.
luni, 27 august 2007
Asemanari si diferente intre Caritas / FNI si piata imobiliara
Scris de Manole la ora 00:22
Cuvinte cheie: balonul imobiliar, imobiliare
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
3 comentarii:
Speculatorii de pe piata imobiliara tin preturile ridicate, pentru ca cererea de pe piata nu reflecta nevoia reala de locuinte. Deocamdata, oricate noi complexe rezidentiale s-ar construi, nu sunt sanse sa scada preturile. Dar va veni un moment cand pana si aceasta piata speculativa va fi saturata, si atunci preturile se vor prabusi. Multi oameni vor pierde o gramada de bani, dar vor exista locuinte ieftine si sper ca vor disparea in sfarsit sinistrele ghetouri ceausiste, inghesuite si deprimante, iar oamenii se vor obisnui sa locuiasca in confort veritabil.
Un exemplu trait de mine cand cautam casa :
Dupa ce m-am dus seara, singur, sa vorbesc cu proprietarul, fara agent, oricum nu face doi bani precontractul acela si poate sa te dea in judecata linistit ca imbatraniti amandoi pana se rezolva ceva, pretul a scazut cu 6 mii de euro. Sase mii va dati seama !!!!!!!!!!!! Lor le convenea ca traiesc din comisioane la pretul tranzactionat nu ?!
Plus ca daca ii intrebam :
- cand este construit blocul ?
- pot vedea cartea tehnica aflata la administrator ?
- la ce grad de rezistenta la cutremur este proiectat ?
Etc. etc. etc. ... se uitau cu privirea aceea "senina" la mine, tampitul eram eu, cum putea sa ma intereseze asa ceva ?!
Aici de vina sunt si bancile ca dau o gramada de bani la imprumut pentru a cumpara ceva ce a iesit din garantie. Dar , ce nu se stie, e ca ele si-au recuperat de mult banii, vanzand ipotecile pe piata secundara de capital. De aici a plecat si crah-ul american, societatile astea au dat falimeant nu bancile. Ele nu au mai avut bani din rate sa isi finanteze operatiile in titluri financiare locale sau internationale si nici in investitiile directe pe care le au. Si au dat .... CHIX.
La noi, preturile au fost ridicate si sunt ridicate si mentinute acolo si de catre mass media, care este in mana celor care au investitii la greu in acesta piata de real estate.
In Spania este blocaj imobiliar, nu se vinde / nu se cumpara, dar nu spune nimeni de frica, nici in bussines, nici in presa, ca raman de caruta. numai cine are o proprietate de vanzare stie asta, ca sta cu ea de 3 luni si nici macar nu a venit nimeni sa o vada, cu toate ca pretul este mai mic decat cel al "pietei" deoarece vrea sa scape de ea si isi permite sa piarda.
Dar acolo este altceva, au trei sferturi din teritoriu iesire la mare sau ocean etc. etc.
La ROMANI este si altceva, ca si CARITAS sau FNI : dorinta de cstig rapid fara a investi adica fara a MUNCI. Ti-a dat statul, ca erai muncitor fruntas, un cotet intr-ul bloc cu vecini....dar fara insulte, pe gratis (l-au luat cu banii de la un salariu dupa 1990) si acum acei muritori de foame se fac oameni vanzand acea cazatura. Problema insa nu este ca cer, problema MARE este ca sunt cei care DAU. Cum sa iti dai trei sferturi din salariu pe luna si sa aculti manele toata ziua si noaptea, sau sa iti treaca tramvaiul si camioanele pe sub geam tot timpul, sa iti intre pe geamul de la bucatarie mirosul de la ghena din spatele blocului sau de la toboganul de gunoi din bloc?! De PRIVELISTI nu mai spun !
Daca esti dintr-un anumit material iti place sa traiesti in acel material. Sa dea D-zeu sa se destepte copii si cei plecati sa dea 150 000 euro pe un apartament inNisa sau Valencia, sau Milano decat in Berceni, Rahova, Titan etc. etc. Ideea e ca cei care vin, dupa ce au muncit afara si cumpara sau construiesc aici ceva, sunt cei cu un anumit nivel intelectual (in Spania si Italia nu sunt angajatii romanii pe posturi "intelectuale" aia sunt in SUA si Canada si nu se mai intorc decat ratatii) si din acel material si le ..plece...ce vad pe geamul din Berceni, Titan etc. etc. Si dau cat li se cere. Inca.
Astazi am gasit pe forumul din Evenimentul Zilei un comentariu ca raspuns la un articol manipulator "70.000 Euro o garsoniera la periferie (Bucuresti)"
Iata mesajul cititorului:
SOLUTIA MEA
Sile (s.....i@yahoo.com), 2007-09-12 05:06:37
Oare cine mai pune botul la astfel de vrajeli de articole comandate si platite de agentiile imobiliare?
Astia chiar ne iau de fraieri oameni buni. Nu va mai lasati pacaliti. E timpul sa facem ceva, altfel vor continua sa-si bata joc de noi.
PROPUNEREA MEA
Haideti sa postam fiecare cate 10 (sau mai multe, depinde numai de imaginatia si timpul dvs.) anunturi imobiliare false (cu chilipiruri, ca sa-i atraga precum mustele la kk), sa se apuce sa caute, sa sune disperati aiurea, sa vada si ei cum e sa fii dezinformat, manipulat, dus de nas, prostit in fata, tzepuit etc. Puneti in anunt numere de telefon de la gari, autogari, diverse institutii unde de regula suna ocupat, sau pur si simplu numere ale unor telefoane publice unde nu raspunde nimeni. Dati adrese fictive, nume fictive, totul sa fie o aiureala, asa cum fac si ei. Faceti asta periodic, veniti cu noi "oferte" umpleti internetul de bazaconii, punetii sa munceasca aiurea. Daca tot pretind comisioanele alea nesimtite, atunci macar sa transpire serios.
Daca cel putin 100 de persoane vor face lucrul asta, macar odata pe luna, va asigur ca in maximum jumatate de an vom scapa de toata isteria asta imobiliara, cu cresteri aberante de preturi dictate de samsarii imobiliari.
Bineinteles ca samsarii vor critica propunerea asta. Au si motive, sunt in joc enorm de multi bani. Iar ei sunt fara mila cand e vorba de bani.
Spor la anunturi oameni buni!
Trimiteți un comentariu