marți, 28 august 2007

Gherila shopping: cum sa cumperi mai ieftin ceea ce e ridicol de scump (1)

Dacă nu aş fi văzut mulţimea de articole din presa de azi şi comentariile inepte stârnite de diverşi "specialişti", nu aş fi postat însemnările despre gherila shopping.

Mai întâi de toate trebuie să ştiţi un lucru: presa e liberă doar cu numele. În realitate e manipulată de fel de fel de interese, inclusiv interese din domeniul imobiliar. De exemplu, poate vă amintiţi cum în urmă cu vreo lună, brusc, au început să apară o mulţime de ştiri la televizor şi în ziare despre scumpirea chiriilor. Ştirile sunau cam aşa: "Profitând de faptul că vine toamna şi sosesc studenţii, proprietarii au început să scumpească chiriile. Practic, în Bucureşti nu mai găseşti garsonieră sub 350 de euro. " (aiurea, găseşti, dar trebuie să nu crezi tot ce ţi se spune la televizor).

Aparent o ştire nevinovată care a făcut înconjurul mass-media, timp de câteva zile, nu-i aşa? Dar ce aţi zice dacă în spatele ştirii stau de fapt 2-3 moguli de presă cu interese imobiliare care, înaintea jurnalului dintr-o anumită seară, au decis ceva de genul ăsta: "Băi, un, doi, trei şi: hai să băgăm o ştire că au crescut chiriile la 350 de euro pentru ca tolomacii de proprietari care mai închiriază cu 250 să audă şi să dea şi ei cu 350." Hm, parcă se schimbă total "nevinovăţia" ştirii, nu-i aşa?

Acestea sunt de fapt semnale psihologice trimise pieţei, pentru ca piaţa să se umfle. Dacă nu l-ar râma pe niciunul în fund să bată toba că "preţurile cresc", preţurile, credeţi-mă, nu ar creşte. Aşa, însă, psihoza e declanşată şi caruselul preţurilor se mişcă ameţitor.

De aici aţi aflat un amănunt important: actorii de pe această piaţă sunt organizaţi. Ştiu să stimuleze organizat piaţa şi să o îndrepte organizat încotro vor ei. Şi închipuiţi-vă acum o biată familie, să zicem 2 tineri de 30 ani, care vor să-şi cumpere apartamentul vieţii lor (evident, în fundul Militarilor), băgându-se până în gât în datorii la bancă. Dar fiind nerăbdători să devină "proprietari" şi sperând că după 25 de ani apartamentul pe care vor da acum 100.000 de euro va costa atunci 275.000 de euro, cât să le acopere cheltuielile făcute de-a lungul timpului cu rambursarea creditului, îmbunătăţirile şi medicamentele anti-stress.

Ei bine, această familie, atunci când va intra în piaţă, va fi mâncată cu fulgi cu tot. Hai să facem cu toţii un exerciţiu de rememorare: câţi nu ştim cazuri de tineri care, după ce au luat un apartament într-un grajd comunist, nu le-au povestit fericiţi prietenilor (eventual la petrecerea de inaugurare, cu oamenii claie peste grămadă în spaţiul insuficient): "Băi, multe erau scumpe, dar ăsta era superofertă şi nu am mai stat pe gânduri!" Tinerii noştri ar trebui să ştie că asta ţine de o tehnică foarte simplă de vânzare a agenţilor imobiliari: întâi eşti dus la 3-4 vizionări ridicole (proprietari cu pretenţii exagerate, apartamente infecte etc.), chipurile "ţi se arată piaţa", apoi se scoate din pălărie iepurele: apartamentul "de vis", care e de obicei cu 5-10% mai ieftin decât restul văzute până atunci. Supuşi unui asemenea stress psihologic puteţi fi siguri că 99,99% din oameni vor ceda psihic şi vor cumpăra prima "ocazie" care le iese în cale. Pentru că au intrat fără nici un plan de bătaie, complet dezorganizat, pe o piaţă organizată, în care întâlneşti rechini la fiecare pas.

A, ca să nu mai spun de gogoaşa cu "tocmai s-a dat!" . Cum, nu ştiţi? Atunci când mergeţi la o vizionare!... da, da, "o ocazie deosebită", pe care agentul o vede el însuşi prima oară... vă întâlniţi cu el în faţa blocului, vă urcaţi în lift şi - absolut întâmplător - în lift mai intră şi altcineva; coborâţi cu toţii la acelaşi etaj, agentul vă invită să vedeţi apartamentul şi surpriză!... acel altcineva descuie chiar uşa de la apartamentul în cauză şi zice că "A, tocmai l-am dat... cu banii jos, azi dimineaţă... îmi pare rău că nu v-am anunţat".

Mâine voi scrie cum trebuie să vă organizaţi dacă vreţi să cumpăraţi bine. Tehnica e ridicol de simplă. Câţiva prieteni de-ai mei au aplicat-o şi totul ţine de organizare. Nu cumpăraţi orbeşte, dezorganizat, pe piaţa asta, fiindcă veţi fi mâncaţi cu fulgi cu tot.

4 comentarii:

Anonim spunea...

VIND CASA IN BUCURESTI 600,000 EURO, CENTRAL, NU FACE BANII DAR AR VENI CAM 2600EURO/MP...DACA NU SE VINDE IN 30 DE ZILE VOI MARI PRETUL LA 3200EURO/MP...lasati mesaj in aceasta rubrica daca va intereseaza si va sun - contactez minteni!

Anonim spunea...

V.a.v de ce comentariul de mai sus: creste balonul, creste. Si la un moment dat se va gasi cineva sa-i dea pretul cerut.
Revenind la articol, intr-o piata fara reguli astfel de intamplari apar din pacate la tot pasul. Una din cele mai intalnite situatii este aceea in care clientul suna la agentie, intreaba de o locuinta si i se raspunde ca tocmai s-a dat, eventual i se propune altceva. Sunt si agentii care practica publicarea de anunturi cu preturi mai scazute pentru ca telefonul sa sune, insa o astfel de tactica neetica nici nu mai este necesara in ziua de azi, tocmai datorita faptului ca preturile cresc intr-un ritm alert. Astfel este posibil sa intalniti situatia descrisa mai sus chiar si la unele dintre cele mai cunoscute si corecte agentii. Retineti: daca s-ar lucra pe contracte de exclusivitate s-ar rezolva multe din problemele suparatoare pentru clienti, astfel agentiile vor promova proprietati pe care le-au vizionat, la care au vazut actele si cunosc situatia juridica, pretul este unul ferm stabilit pentru o perioada de timp, aceeasi proprietate nu apare la N agentii cu descrieri si preturi diferite etc. Poate ne civilizam si noi, dar cu mentalitatea romaneasca de a "mai ciupi ceva", de a nu semna un contract de servicii si de a nu-si asuma nici un fel de obligatii (care de altfel tin de etica si de corectitudinea desfasurarii unei tranzactii imobiliare in conditii civilizate) este foarte greu...
P.S. unui agent i-ar conveni sa aiba la vanzare un apartament cu pret mai mic cu 5-10% fata de pretul pietei (in locul unora mai scumpe, chipurile pentru un comision mai mare), tocmai pentru ca acela este vandabil. Mai ganditi-va!

Anonim spunea...

Treaba cu chiria de 350 la o garsionera nu e chiar asa...daca faci un calcul simplu - o garsionera este undeva pe la 50-60K intr-un cartier marginas; un credit de 60k pe 25 ani de la banca ajunge cu rata la 400eur..si acum vine intrebarea...proprietarii cum pot sa inchirieze cu mai putin de 300 ?eu cred ca diferenta intre chirie si rata nu trebuie sa fie dubla..adica dak as gasi sa inchiriez cu 200 nu as mai cumpara garsoniera cu 400..parerea mea...

Anonim spunea...

Astazi am gasit pe forumul din Evenimentul Zilei un comentariu ca raspuns la un articol manipulator "70.000 Euro o garsoniera la periferie (Bucuresti)"

Iata mesajul cititorului:


SOLUTIA MEA
Sile (s.....i@yahoo.com), 2007-09-12 05:06:37
Oare cine mai pune botul la astfel de vrajeli de articole comandate si platite de agentiile imobiliare?
Astia chiar ne iau de fraieri oameni buni. Nu va mai lasati pacaliti. E timpul sa facem ceva, altfel vor continua sa-si bata joc de noi.

PROPUNEREA MEA
Haideti sa postam fiecare cate 10 (sau mai multe, depinde numai de imaginatia si timpul dvs.) anunturi imobiliare false (cu chilipiruri, ca sa-i atraga precum mustele la kk), sa se apuce sa caute, sa sune disperati aiurea, sa vada si ei cum e sa fii dezinformat, manipulat, dus de nas, prostit in fata, tzepuit etc. Puneti in anunt numere de telefon de la gari, autogari, diverse institutii unde de regula suna ocupat, sau pur si simplu numere ale unor telefoane publice unde nu raspunde nimeni. Dati adrese fictive, nume fictive, totul sa fie o aiureala, asa cum fac si ei. Faceti asta periodic, veniti cu noi "oferte" umpleti internetul de bazaconii, punetii sa munceasca aiurea. Daca tot pretind comisioanele alea nesimtite, atunci macar sa transpire serios.

Daca cel putin 100 de persoane vor face lucrul asta, macar odata pe luna, va asigur ca in maximum jumatate de an vom scapa de toata isteria asta imobiliara, cu cresteri aberante de preturi dictate de samsarii imobiliari.

Bineinteles ca samsarii vor critica propunerea asta. Au si motive, sunt in joc enorm de multi bani. Iar ei sunt fara mila cand e vorba de bani.

Spor la anunturi oameni buni!

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?