luni, 27 august 2007

Scandalos sau şocant? Din Tineretului în Marea Britanie!

Cât de mare este tagma noastră, a agenţilor imobiliari? Păi, nu prea mare. Mulţi agenţi au schimbat în ultimii ani 2-3 agenţii sau lucrează în paralel pentru mai mulţi patroni. De multe ori ne întâlnim la vizionări cu agenţi de la agenţii concurente, cu care suntem prieteni. De aceea istoriile interesante circulă uşor şi devin, pe zi ce trece, tot mai şocante.

Istoria aceasta e absolut adevărată şi sunt sigur că persoanele implicate (cărora nu le voi da numele) se vor recunoaşte cu uşurinţă, presupunând că vor ajunge pe acest site.

Concret, se dă o mamă de vreo 45 de ani şi fiica ei de 23 de ani, studentă în ultimul an (parcă la Ştiinţe Politice... nu mai ţin minte exact). Locul întâmplării, cartierul Tineretului, perioada: februarie-martie 2007. Cele două doamne sunt proprietare peste un apartament. Nu contează cu câte camere, 2, 3 sau 7... ideea e că e un apartament obişnuit de bloc în inima Bucureştiului. La un moment dat doamnele se hotărăsc să-l vândă şi chiar îl vând.

După ce îl vând, obţinând pe el, fireşte, o sumă cu multe zerouri în coadă, doamnele noastre fac 2 chestii: 1. închiriază imediat un apartament pe Turda şi 2. îşi satisfac "un moft" şi pleacă la Paris într-o excursie. Vă daţi seama că la câţi bani au luat pe apartamentul din Turda, abia dacă au cheltuit câteva procente pe 1 şi 2. După ce se întorc din excursie, încep 3. să-şi caute intensiv de lucru pe internet, undeva în Marea Britanie. În iunie căutarea e gata. Acum cele două femei locuiesc bine-mersi, din câte am înţeles, pe o insulă din Canalul Mânecii!

În urmă cu câţiva ani încă mai erau o mulţime de provinciali plecaţi la muncă în străinătate (dispreţuitor numiţi "căpşunari" de pătura noastră dominantă) care vroiau să cumpere un apartament în Bucureşti. Nu neapărat cu banii aduşi din Spania sau Italia. Ci şi cu banii aceia. Altfel zis, la fel ca şi în cazul Caritas sau FNI, oamenii se îngrămădeau să introducă bani în sistem. Prin 2003, o vânzare nu dura mai mult de o lună şi erau proprietăţi care se vindeau chiar şi în câteva zile. Acum, dimpotrivă, aud tot mai mult de cazuri de oameni care scot banii din sistem, la fel ca doamnele din povestea noastră.

Oare ce înseamnă asta?... ;)

9 comentarii:

Anonim spunea...

Pe o insula din Marea Manecii? Hai ca esti si haios, nu doar...

Anonim spunea...

Pai apartamentul era in Tineretului sau Turda (strada Turda sau orasul Turda)? Este un pic confuz articolul tau, "parerea mea".

Manole spunea...

Nu e deloc confuz. Au vandut in Tineretului, apoi au stat cu chirie o perioada foarte mica in Turda.

@anonimul #1: cateva hinturi: chiar exista insule in Canalul Manecii ;) dar chiar pe care dintre ele si la ce adresa s-au mutat, nu stiu... se pare insa ca e o insula f. vizitata de turisti, care are un regim special in UK, fiind un mic paradis fiscal.

Anonim spunea...

Putina geografie pentru necunoscatorul comentator..insula e foarte probabil sa fie Jersey sau Guernsey...

Anonim spunea...

Pai foarte bine ca au vandut aici si s-au dus intr-o tara civilizata! Ce e asa socant in asta? Probabil ca acolo nu au devenit proprietare, preturile fiind sensibil mai mari decat in Tineretului... Dar s-a intamplat totusi ceva: si-au schimbat mentalitatea de a fi proprietar cu orice pret pe care o are romanul si au gasit libertatea de a calatori.

Anonim spunea...

Pai cazuri din acestea sunt probabil 1/10, dar nu ne lua cu expresia ca tocmai "exceptia confirma regula" :) ....e aceasi problema ca atunci cand am intrat in UE iar englezii se temeau ca o sa dam buzna la ei sa muncim pe rupte..dar nu s-a intamplat asa....

Anonim spunea...

Se va introduce o taxa de 3% in Jersey in 2008. Paradisul devine astfel fiscal intr-adevar...

Anonim spunea...

Astazi am gasit pe forumul din Evenimentul Zilei un comentariu ca raspuns la un articol manipulator "70.000 Euro o garsoniera la periferie (Bucuresti)"

Iata mesajul cititorului:


SOLUTIA MEA
Sile (s.....i@yahoo.com), 2007-09-12 05:06:37
Oare cine mai pune botul la astfel de vrajeli de articole comandate si platite de agentiile imobiliare?
Astia chiar ne iau de fraieri oameni buni. Nu va mai lasati pacaliti. E timpul sa facem ceva, altfel vor continua sa-si bata joc de noi.

PROPUNEREA MEA
Haideti sa postam fiecare cate 10 (sau mai multe, depinde numai de imaginatia si timpul dvs.) anunturi imobiliare false (cu chilipiruri, ca sa-i atraga precum mustele la kk), sa se apuce sa caute, sa sune disperati aiurea, sa vada si ei cum e sa fii dezinformat, manipulat, dus de nas, prostit in fata, tzepuit etc. Puneti in anunt numere de telefon de la gari, autogari, diverse institutii unde de regula suna ocupat, sau pur si simplu numere ale unor telefoane publice unde nu raspunde nimeni. Dati adrese fictive, nume fictive, totul sa fie o aiureala, asa cum fac si ei. Faceti asta periodic, veniti cu noi "oferte" umpleti internetul de bazaconii, punetii sa munceasca aiurea. Daca tot pretind comisioanele alea nesimtite, atunci macar sa transpire serios.

Daca cel putin 100 de persoane vor face lucrul asta, macar odata pe luna, va asigur ca in maximum jumatate de an vom scapa de toata isteria asta imobiliara, cu cresteri aberante de preturi dictate de samsarii imobiliari.

Bineinteles ca samsarii vor critica propunerea asta. Au si motive, sunt in joc enorm de multi bani. Iar ei sunt fara mila cand e vorba de bani.

Spor la anunturi oameni buni!

Anonim spunea...

Sunt o multime de insule in Marea Manecii. Stau aproape de ele si am vazut cateva. Cea mai cunoscuta este Jersey, si chiar daca este foarte aproape de Franta ea apartine Marii Britanii. Dar mai bine dati un "search" pe Google maps si o sa va lamuriti ca Manole nu a scris aberatii.

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?