sâmbătă, 23 august 2008

Paris vs. Bucuresti 2, sau ţeapa ţepelor: apartamente la ţară

În continuarea celor spuse în postul precedent, hai să analizăm un pic "ofertele" de apartamente noi din jurul Bucureştiului.

Aşa cum am văzut, în suburbiile pariziene aflate la 10-15 kilometri de centrul Parisului şi legate excelent de oraş prin sistemele urbane de transport, preţul pe metru pătrat al locuinţelor scade semnificativ.

Faţă de preţul mediu de 4-5000 de euro / mp întâlnit în Paris (cu maxime de 6-7000 în cartierele bune sau chiar +10.000 în zonele ultra-centrale şi minime de 2100-2500 de euro / mp în cartierele proaste) în suburbiile aflate dincolo de reţeaua de metrou, dar legate de oraş de trenurile urbane (RER-urile), preţurile scad semnificativ, excepţie făcând Versailles, Sceaux şi, în general, zona de sud-est (cam aşa cum Pipera e excepţia din jurul Bucureştiului).

Exemple:

- Villeneuve-le-Roi (14 Km Sud de centrul Parisului) 2800-3000 E/mp
- Champigny-sur-Marne (11 Km E) 2500-2700 E/mp
- Drancy (10 Km N-E) 2200-3000 E/mp
- Argenteuil (11Km N-V) 1900-2300 E/mp
- Bondy (11Km E) 2200-2500 E/mp

Altfel zis, raportul dintre preţul mediu al acestor suburbii aflate la o distanţă rezonabilă de centrul Parisului şi preţul mediu din Paris e de aproximativ 1/1.8 iar faţă de centrul Parisului, raportul e de cca. 1/2.6.

4500/2500=1.8

6500/2500=2.6

Acum hai să vedem ce ni se propune în suburbiile similare bucureştene. Nu voi da nume de proiecte ca să nu fiu acuzat că fac publicitate negativă. Preţurile le-am calculat cu tot cu TVA.

- Chitila: 12 Km faţă de centrul Bucureştiului, pe direcţie N-E, legată de centrul Bucureştiului doar prin şosea, peisaj rural în toată regula, pe alocuri insalubru: 1500-2000 E / mp
- Ştefăneşti: 15Km de centrul Bucureştiului, direcţia N-V, în plin câmp, peisaj rural (ba chiar manelist...), se ajunge tot cu maşina: 1200-1500 E / mp
- Voluntari: 10Km N-E de Bucureşti, acces pe şosea: 1200-1500 E /mp
- Jilava: 10 Km S de Bucureşti, no comment faţă de locaţie, 1200-1500 E / mp
- Prelungirea Ghencea: 7Km E de centrul oraşului, 1500 E /mp
- Otopeni: 13 Km N de centrul Bucureştiului, acces pe şosea, posibil ca până prin 2020 să dea Dumnezeu şi să fie totuşi linie de metrou sau tren urban până acolo... 1500 E / mp

În Bucureşti, la blocurile vechi, aşa cum se ştie în urma laborioasei cercetări făcute de ăia cu "haidi, BRE, cu indicele", care au tăiat cu foarfeca anunţurile din ziar, preţul mediu e pe la 1800 E / mp .

Cu alte cuvinte pentru mici dezavantaje cum ar fi:

- să te pişte ţânţarii noaptea;
- să inhalezi băşini de vaci şi cai;
- să te baţi pe burtă cu ţăranii (şi pe alocuri chiar cu minorităţile conlocuitoare);
- să te duci cu maşina 10 kilometri chiar şi atunci când vrei să cumperi un pachet de ţigări;
- copiilor tăi să le oferi minunatul orizont al şcolii din sat;
- etc.

...dezvoltatorii români le oferă unor fazani, că altfel n-am cum să-i numesc (asta-i vorba lui Aristotel) preţuri egale cu cele din Militari, Berceni sau Dristor şi doar de 1,5 ori mai mici decât preţurile din zonele semicentrale ale Bucureştiului.

Acum să revenim un pic la exemplul parizian, şi să vedem cam cât ar trebui să coste mizeriile astea în condiţiile fanteziste în care infrastructura ar fi deja trasă.

2200/2,6 => 846 E / mp dacă le-am raporta la zonele centrale sau
1500/1,6 => 937 E / mp dacă le-am raporta la un cartier oarecare.

Deci cam 850-900 E /mp şi asta în condiţiile în care:

- acum e ditamai balonul imobiliar, care se dezumflă deja şi mai are cale lungă... de dezumflat;
- am presupus că există infrastructură, ceea ce e o glumă bună (o şosea de ţară nu poate fi numită infrastructură pentru proiecte care prevăd cazarea a sute şi chiar mii de familii decât de cineva oligofren).

Când BRE-iul ăla va ajunge pe la 1500 de E/mp discrepanţa dintre pretenţii şi realitate va fi şi mai absurdă.

Ştiţi ce vor păţi fazanii care au cumpărat deja în aceste blocuri şi pe care nu-i cheamă Hauge? Că Hauge ştim deja, va fi dat afară, dar el măcar a pus-o de-o ciorbă (leafă mare...).

Pe unii o să-i apuce 2020 privind de la fereastra "minunatelor" lor apartamente, în zare, şi aşteptând - cam ca în piesa aia a lui Beckett, "Aşteptându-l pe Godot" - să vină drumul, să vină RER-ul... (cincinalul 1: drumurile noaaaaaaaaastre toateeee, se vor întâlni vreodatăăăăă... cincinalul 2: păi dă-i cu vinul, pân-la ziuă, gâl gâl gâl, gâl gâl gâl, pe şoseaua gâtuluuuuuuui... episodul 3, un cincinal nedefinit, undeva în viitor: uite-aşa aş vrea să mooooor, cu paharul lângă mine, cu cobzarul lângă mine, într-o crâşmă din Obooooor...)

Alţii le vor abandona. Vor regreta că au dat banii şi vor încerca să o ia de la capăt în Bucureşti, exact ca un emigrant rupt în fund.

Să sperăm totuşi că majoritatea populaţiei va învăţa lecţia: nu cumpăraţi iluzii, nu doar în "fază de proiect", dar nici măcar dacă sunt construcţiile terminate, până când nu sunteţi pe deplin asiguraţi că există proiecte ferme ale autorităţilor de construire şi finalizare a infracturii înainte să vă mutaţi voi acolo!

Vă dau doar câteva exemple. Adică, de ce e nevoie de infrastructură. Să zicem că într-un bloc d-ăla din Ştefăneşti se strică liftul şi trebuie să vină cineva, obligat-forţat numai de la Bucureşti, să-l repare. Cât credeţi că va costa reparaţia dacă omul / echipa trebuie să piardă 3-4 ore numai cu drumul dus-întors?

Aveţi 2 copii. Amândoi învaţă în Bucureşti, unul e clasa a 5-a (la şcoală) altul e clasa a 10-a (la liceu, dar încă nu are dreptul să conducă maşina). Orarul unuia e 11-16.30, orarul celuilalt e 13-18.30. Cum îi duceţi / aduceţi pe amândoi la/de la şcoală? Să zicem că odrasla de la liceu e fată. Nu mă îndoiesc că un părinte grijuliu nu va avea niciun fel de reţinere să o trimită până la Bucureşti cu rata...

Etc.

Nenorociţii au umflat balonul ca să poată cumpăra terenurile ţăranilor pe preţuri de nimic, apoi pe aceiaşi ţărani să-i folosească la construirea blocurilor pe lefuri de nimic şi acum să poată scoate la vânzare acele blocuri pe nişte preţuri exorbitante, care ascund profituri de 300%.

Îşi făcuseră socoteala că tolomacii de bucureşteni vor ajunge deja până la data asta - suntem în august 2008 - să dea măcar 2500 de E / mp pentru un apartament vechi şi astfel minunatele lor oferte de 1500 E / mp nu ar mai fi bătut la ochi. Din păcate pentru ei "tolomacii" le-au tras-o exact când se aşteptau mai puţin: în an electoral.

Peste câţiva ani ţeapa aia cu MTS Leasing o să fie parfum faţă de altele care vor ieşi la iveală, încet încet.

122 de comentarii:

Unknown spunea...

http://www.ziua.net/display.php?data=2008-08-22&id=241739
deci un viitor mare aeroport AVEM, insfrastructura, autostrada aferenta-ESTE. Otopeni,ul mic copil in materie de aeroport pe langa adunatii-copaceni are metrou? ARE.
Autostrada spre unguri ESTE. Un tronson de 10-15 km pe langa Cluj vine in ajun de alegeri sa ne linisteasca: AVEM si autostrada. Crestere economica avem? ESTE...8% cica...io unu respir usurat si racorit in aceste zile insorite din bucuresti in fundal de manele, semn ca e loc de bine si pt conationali, nu numai pt imbuibatii de romani!

dcg spunea...

Manole, amuzanta expunerea mai ales in partea cu cincinalele. Totusi o mica rectificare: "Nenorociţii au umflat balonul ca să poată cumpăra terenurile ţăranilor pe preţuri de nimic" - de fapt 'nenorocitii' intai au cumparat terenurile la preturi de nimic (preturi reale insa) si pe urma au suflat in balon, corect? Altfel, daca se prindea taranul ca isi paste vaca pe "rezidential" nu o mai scoteau la capat cu el ca taranul roman e siret si incapatant. De altfel aceste doua caracteristici inca dau consistenta balonului imobiliar din ro care mai trebuie sa treaca peste hopul "da' vecinul de palier a vandut la atat - eu is mai prost?"

Kiko spunea...

Pentru aia care se muta acolo, e numa bine asa. Ei nu stiu ca nu e strada, n-au probleme cu manelele si nu le deranjeaza nici burtile co-nationalilor. Au ei burti si mai mari.

Burtosii la bere in fatza casei, muierile la munca, si copii, ... aldracu-de-hotzomani-mancaiar-mama, s-or descurca ei!

Pentru ei asta-i parisu'

Anonim spunea...

Daca ati vedea Tripoli ati spune ca Bucurestiul e parfum. Atata mizerie n-am vazut in viata mea. Si totusi un apartament de 60 mp costa 50000 euro. Iar salariul mediu e sub 200 euro. Deci comparatia cu Paris nu e relevanta. In rest de acord cu tepele asa zis rezidentiale.

elzorab spunea...

ANUNTURI SPECIFICE PERIOADEI....

vand urgent apartament la jumate de pret
Persoana fizica vand apartament, 1 camere, in Gheorgheni, Pietroasa, etajul 3 din 4, 38 mp, balcoane: 1, balcoane: 1, loc de parcare. Pret 27000 EUR, negociabil. Blocul este neterminat, doar in rosu, cumparat anul trecut cu 47000 Euro. Pe cei care sunt interesati ii rog sa ma contacteze doar pe adresa de mail, numarul de telefon nefiind valabil pentru ca nu sunt in tara. Motivul vanzarii: restituire datorii.

Manole spunea...

@cristi dimofte: ai dreptate, ordinea operaţiilor e cea indicată de tine.

@nenea cora: nu noi am început comparaţia :) Şi oricum, când e "de bine" se compară, când nu mai e "de bine" comparaţia nu mai e relevantă?! Nu mă refer la tine aici. Cu ultimele 2 articole am încercat însă să fac puţină lumină mai ales că eu nu pot fi dus de nas, cunoscând Parisul şi suburbiile destul de bine... aş zice.

Pe de altă parte s-ar putea ca şi Tripoli să fie în balon. Poate când te duci data viitoare reuşeşti să-i întrebi pe localnici cum au evoluat preţurile în ultimii ani. Sunt convins că există baloane de-astea exotice de care habar n-avem, cu mici excepţii - Albania, Kazahstan... - care sunt mai aproape de noi.

Manole spunea...

@nenea cora: uite ce am reuşit să găsesc despre libieni: http://www.globalpropertyguide.com/Middle-East/Libya

Deci pare un sistem socialist acolo. Vezi ca apartamentele alea de 50.000 E să nu fie cu preţul umflat pentru străini. Şi-o fi dat seama Ghadafi că e rost de bani şi din "riăl isteit"...

Anonim spunea...

Un comentariu la acest articol din hotnews:
un lucru sa va fie clar voua oamenilor de rind, nu va mai face-ti sperante ca odata introdusa fisa fiscala nu se vor mai acorda credite , vor gasi ele banicile o portita cum au gasit mereu de a da in continuare credite ori cei ce le solicita vor gasi o modalitate de a obtine banii de care au nevoie. si vor mai trece multi ani pina va cadea piata imobiliara. sa fim seriosi, la mine la munca din 7 colegi casatoriti 6 stau cu parintii, ori ei nu au nevoie de o casa a lor? si citi tineri sunt in situatia lor in tara asta ? asa ca nu va mai consolati ca o sa cada piata imobiliara si o sa va luati casa pe nimica toata iar vecinul care munceste in afara pe valuta nu o sa mai poata cumpara o a treia casa.

Unii inca nu inteleg ca oamenii aia care stau cu parintii nu reprezinta cerere, va trece mult timp pana acestia vor reusi sa faca rost de bani incat sa devina cerere la preturile actuale.

Manole spunea...

@orfeu: Mai era una pe aici care ne îndemna să cumpărăm apartemente în Kiev.

Nu e vorba că nu vor să înţeleagă. E un război al nervilor.

nestor spunea...

Sa inteleg ca apartamentul comunist din Militari este totusi de preferat apartamentelor noi din Stefanesti?
Nu de alta, dar si eu si Noamy am anticipat ca desumflarea balonului sa va face tot in cartierele rezidentiale la 15 km de Bucuresti si in lanurile de porumb lotizate si vandute.

AristotelCostel spunea...

@manole

Turbotrabant, gura casca timp de o saptamana in Paris, a prins ideea "babalista".
Din nefericire, asta se raporteaza la cloacele vechi si va lua demonstratia ta drept mare argument in sustinerea preturilor din ...Bucale...in dauna cloacelor noi de pe coclauri.

Oricum ar fi, ei au argumente pentru ca traficul e aglomerat...

Manole spunea...

@nestor: la preţurile actuale, DA!

Cine e atât de nesănătos la cap încât, dacă trebuie să dea un ban, să-l dea la 15 km în câmp?!

Oriunde în lumea asta suburbiile sunt de 2-3 ori mai ieftine decât locaţiile centrale. Numai la noi (a ajuns să fie) pe dos. Repet, pentru că în toamna lui 2008 deja preţurile urmau să ajungă pe la 2500 şi atunci totul ar fi fost perfect justificat.

cezar jipa spunea...

Daca preturile sunt prea mari, ele nu se platesc. Si,prin urmare, unii dau faliment, si altii isi permit scaderi de preturi. E ceva ce nu se stia ?
Mai bine scrie un post asupra obisnuintelor de consum ale romanilor.
Scrie despre clasa de mijloc care-si infunda sansele de a strange bani, cumparand pe credit masini. O rata la un apartament e egala cu intretinerea lunara a unei masini de 15 mii luate pe credit pe 5 ani.
E oare ceva mai penibil pe lumea asta decat un roman cu 500 euro lunar cheltuieli cu masina, mergand in vacanta in Spania ? Dupa care populeaza bloguri cu cuvinte tari despre nedreptati imobiliare ?
Macar somalezul din mogadiscio nu a avut alte sanse in viata.

Manole spunea...

@cezar: nu ăsta e subiectul. Dacă ar mânca numai pâine cu telemea un an de zile şi şi-ar face vacanţele în faţa televizorului şi ar renunţa la rata aia la maşină, cât ar economosi într-un an? 10.000 de euro? Perfect. Dar ce te faci că şi ăia care vând maşini sau turism trebuie să trăiască şi depind al dracu' de aceşti 10.000 de euro. Dacă în clipa asta ţipă imobiliarii în frunte cu Bordei că nu se mai vinde nimic şi îşi iau jucăriile şi pleacă, după modelul propus de tine ar ţipa ăia care vând maşini că îşi iau jucăriile şi pleacă. Mă tem că societatea în general, oamenii simpli în particular, încă nu sunt sufleteşte pregătiţi să-şi sacrifice bucuriile vieţii ca să poată plăti rate cât mai mari cu putinţă, "tangente cu plus infinit" dacă se poate, către orice Bordei atunci bordeiul e îmbufnat...

Unknown spunea...

@Manole
nu crezi ca un articol despre teapa cu dobanda promotionala la creditele imobiliare ar fi util in contextul asta al dezumflarii balonului imobiliar? o cunostinta de-a mea mi s-a plans ca rata i-a crescut cu aproape 100 EUR! eu ma gandesc ca probabil i-au marit si comisioanele. daca ar fi stiut cat de mare este este rata nu ar fi facut creditul. sa mai spun ca si a platit pe o nenorocita de garsoniera din obor aproape 65 mii euro, iar acum se mira cum de a luat asa teapa...

elzorab spunea...

de ce trebuie sa comparam totul cu parisu/ ia sa vedem ce se intampla mai aproape de romania.
iata un anunt langa viena, tot asa, in afara orasului dar cu infrastructura si cu mijloace de transport care circula la fiecare 15 minute(schnellbahn-tren rapid)si cu ajutorul carora esti in centru in 20 de minute.

pretul pentru un bloc, calitate austriaca, fara a fi prea aratos dar de 79 mp este de doar...36 000 euro, probabil ca e negociabil:

http://www.bazar.at/index.php?ren=
i_bz&cat_id=131&subcat_id=134&ad_id
=574031

elzorab spunea...

http://www.bazar.at/index.php?ren=
i_bz&cat_id=131&subcat_id=
134&ad_id=561151


a si daca vreti ceva in centrul centrului, adica prin bezirkul 3, pe unde se plimba turistii, la 75 000 negociabil, 2 camere, deschideti chestia de mai sus

elzorab spunea...

si daca nu strambati din nas ca aveti niste vecini turci, va recomand ceva in bezirkul 16(cartierul preferat de turci, dar care e aproape de centru(5 minute cu metroul)si e un cartier ok.

62 de mp la 69 000 euro, cate se poate de central

elzorab spunea...

http://www.bazar.at/index.php?ren=
i_bz&cat_id=131&subcat_id=
134&ad_id=560381

aici e adresa

elzorab spunea...

http://www.bazar.at/index.php?ren=
i_bz&cat_id=131&subcat_id=
134&ad_id=505321

sau uana in Gänserndorf, e capatul unei linii de autobuz, cam 25 de minute de statia de metrou, iar apoi cu metroul inca 15 minute pana in centrul centrului, darzona in sine e foarte draguta, cu parcutri si cu magazine si banci si de toate, ca intr-o tzara normala...

deci 4 camere, 80 mp, se cere 75 000 si, probabil se mai lasa din pret....

elzorab spunea...

http://www.bazar.at/index.php?ren
=i_bz&cat_id=131&subcat_id
=134&ad_id=481143

o chestie mai departe dar care dispune de trenuri rapide ce fac legatura cu viena in 20 de minute si au frecventa de 15 minute...

deci, 56 mp la 39 000 euro

elzorab spunea...

parerea mea, in tzara aia, romania, oameni au inebunit cu totzii, politicieni corupti, izmanarii ce s-au trezit oameni de afaceri peste noapte, cu badea gheorghe ce e mare speculant de terenuri pana la bisnitzarii de valuta, ajunsi mari investitori imobiliari, ati luat-o cu totii pe ulei, cu pantalonii ruptzi in cur, dar proprietari de mertzane si bmw-uri luate cu credite ce nu le puteti permite, proprietari de betoane comuniste visand ca spelucile voastre ar valora mai mult decat palatele din monaco....

mutati-va domnilor la viena si traiti decent, dintr-un salariu decent platind o rata decenta la o casa cu pret decent...

Anonim spunea...

De acord cu preturile. Mi-as cumpara maine ap ala cu 39000. Dar cine ma angajeaza pe mine ca auspat?

Marona spunea...

Manole, pot sa-ti confirm din sursa sigura ca ai avut dreptate cu "preturile sustenabile" si coerectiile au loc as we type. Saptamana trecuta s-au vandut integral, intr-o singura tranzactie, la pretul de 1800 euro/mpu, doua blocuri nude si necalcate de picior de om in cele 4 luni de cand fuseera finalizate 100%. Peretul este fix media de la 1500 la 2000 de euro prognozat de catre tine pt centru-unirii, zona in care sunt ele situate. Cumparatorul le va scoate la inchiriere curand (si vor creste usturator preturile la chirie.......duh!).

Noi, romanii, "corectam" derapajele pietei cu acelasi entuziasm nebun cu care ne-am ambalat s-o impingem in afara oricarui echilibru, avea dreptate grecul Ilias. Hahaha, mp la Butimanu e ofertat acum pe net la 3 euro, maxim 8.

Nu ma indoiesc absolut deloc ca apartamentele la tara vor ajunge sa fie vandute sub pretul super umflat al materialelor de constructii varate in ele.

Manole spunea...

@marin: păi nu e nevoie de niciun articol nou, tema asta s-a discutat mult pe aici, inclusiv pe forumul lui Alex Dumitraşcu.

@elzorab: foarte interesante linkurile. Putem face şi un articol demonstrativ cu Viena...

@cora: toate aceste comparţii nu au decât un singur sens, "hai să vedem cât sunt dispuşi să dea alţii". Ceea ce zici tu sigur că e o problemă, nu te încălzeşte cu nimic faptul că preţurile sunt foarte mici câtă vreme serviciul tău e la Bucureşti, nu la Viena. Nimeni nu contestă asta, dar oamenii de pe acolo au experienţă în imobiliare de zeci de ani şi nu poţi să nu te întrebi: dacă ăia, cu atâta experienţă şi cu salarii de 4-5 ori mai mari ca în Bucureşti au preţurile alea la nişte oraşe cu care Bucureştiul nu se poate compara dpdv cultural, economic şi social, nu cumva în Bucureşti ceva e în neregulă? Plus că oamenii au mai călătorit, s-au mai deşteptat... conştiinţa liberă e o chestie pe care niciun "rechin" nu o poate controla. Oamenii se duc pe acolo, văd ce aer se respiră, cât de civilizat se circulă şi ajung singuri la concluzia că preţurile din Bucureşti sunt mult prea umflate. Nu trebuie împinşi de la spate pentru asta! Dimpotrivă, dacă ar sta să mănânce numai brânză cu pâine şi singurul scop al vieţii să fie plata ratei la casă, fără să se mişte, fără să călătorească, ar rămâne nişte tâmpiţi care ar putea fi prostiţi de orice dobitoc cu tupeu.

nestor spunea...

Majoritatea populatiei din Viena sta in chirie, iar proprietarul este statul. Deci nu se poate face comparatie nici cu Parisul nici cu Bucurestiul. Asta ca sa nu mai vorbim ca in oras mai toate parcarile au fost transformate in parcuri, asa ca vienezii nu prea mai au nici masini...

Manole spunea...

@marona: hm, cam devreme... bine, luată la bani mărunţi "profeţia" poate fi mult prea optimistă, dar despre asta voi face un post mai încolo.

Maestrul Aristotel, de exemplu, zice că preţurile se vor stabiliza pe la 15-25.000 şi zău că şi ipoteza lui are puncte de susţinere.

AristotelCostel spunea...

@cezar jipa - actual şi viitor păgubit imobiliar

Nu se ştia, dragă manipulator diurn&nocturn, că preţurile sunt prea mari. Românii ştiau doar că imobiliarele se scumpesc ...fără număr.

Clasa de mijloc din România?

Dacă-ţi permiţi rată la maşină, înseamnă că eşti în clasa de mijloc?

În CAPITALISM, majoritatea românilor care nu se află în foame...au credite. Asta e clasa de mijloc??? Ce capital au ei? Munca viitoare pe care şi-o amanetează pentru cloace şi...maşini? Păi, tu asociezi sclavii cu clasa de mijloc?

Spui că e normal să scadă preţurile imobiliarelor după luni de zile de apologie a creşterii veşnice.
Ce caracter ai tu, băiatule?

Cum îi afectează pe şmecherii imobiliari un credit de 15 000 euro contractat de..."clasa de mijloc"?
Dacă potenţialul sclav a contractat 15 000 Euro pe 5 ani nu mai poate lua o ţeapă de 100-200k Euro pe 30 de ani?

Ce-o fi în/de/cu capul tău?

cezar jipa spunea...

Pai nu mai poate/pot. Un salariat care plateste pe masina jumate din venitul sau lunar nu mai reprezinta nimic dpdv finaciar, pentru ca nu mai poate plati nimic peste. Nu mai poate economisi nimic. Trage de la salariu la salariu. E cea mai hidoasa forma de sclavie moderna, zic eu.
Cat despre caracterul 'schimbator' al oamenilor, hai sa spunem, parafrazand un individ prea mare pentru discutiile astea, ca doar prostii sunt constanti in pareri. Ceilalti se dumiresc in timp.
Important nu e sa crezi ieri ca balonul nu exista, azi dandu-ti seama ca exista, maine dand-o iar la intors. Important e sa-ti asiguri alternative in oricare dintre aceste situatii.

Ori salariatul ala de mai sus n-are nici una. Indiferent de ce se intampla, el nu poate altceva decat rata aia, si cheltuieli de supravietuire.

AS zice ca baietii care-si dau cu parerea de imobiliare ar trebui sa aiba ei insisi investitii in domeniu, pentru ca pe ei chiar ii intereseaza treaba asta. Adica pot pierde sau pot castiga. Outsiderii, ce treaba pot avea cu asta ?

Cat despre alte povesti cu actuale si viitoare pierderi personale, repet, a enspea oara : problema romanului, a noastra, este ca suntem paraleli atat cu castigul, cat si cu pierderea. Ii lasam pe straini sa faca bani in tara asta, dupa care ii acuzam de specula si le dorim in cuvinte tari falimentul. Dar unde suntem noi in treaba asta?

Dealtfel, personal am castigat si castig din imobilare si asta e un dat. Poate maine dau faliment, dar, 'baiatule', un om ca mine o poate lua iarasi de la zero (sper sa nu fie cazul). Asa cum a mai luat-o o data, acum 10 ani. Voi ?

AristotelCostel spunea...

"E cea mai hidoasa forma de sclavie moderna, zic eu."

Ăsta e ...plagiat!

"...ca doar prostii sunt constanti in pareri."

Principii...n-ai! Dacă tu eşti "flexibil", eu ar trebui să susţin sustenabilitatea preţurilor la imobiliare?

"AS zice ca baietii care-si dau cu parerea de imobiliare ar trebui sa aiba ei insisi investitii in domeniu..."

Asta s-a întâmplat în România până în vara lui 2007 şi am văzut cu toţii ce înseamnă nesimţirea fără limite...


Cine discriminează şmecherii străini de cei români?

Nu-i nicio diferenţa între a lua o ţeapă imobiliară de la un român, ţigan, evreu, grec, neamţ sau de la un norvegian...rămâi cu buza umflată...banii-s pierduţi...visele spulberate...cam în aceeaşi măsură...

Manole spunea...

@cezar: pe ce punem pariu că salariatul ăla invocat de tine credea că salariul care acum nu-i mai ajunge urma să-i crească în 2008 cu 50%, în 2009 cu alţi 50% şamd în aşa fel încât în 3-4 ani să-şi permită cu lejeritate să plătească "enşpe" rate?

Te rog să cauţi în arhiva blogului cu cât timp în urmă am atras atenţia că salariile nu vor mai creşte la modul halucinant la care au făcut-o, de fapt, un singur an: 2006-2007. Atunci a fost inflaţia mică şi leul s-a întărit foarte mult. Un singur an de paradis şi românii au dat în clocot.

Vrem nu vrem, oamenii sunt proşti şi needucaţi, şi nici nu au cum să fie altfel câtă vreme au fost ţinuţi cu capul în sac zeci de ani. Educaţia unui comportament economic responsabil se face abia acum pentru 90% din oameni. Şi din păcate nu se va face cu cartea, ci ... cu bâta.

AristotelCostel spunea...

Domnia sa, Zilişteanu

Kiko spunea...

Ce o mai invarte si Zilisteanu sata. De parca ar fi REGULAMENTUL care va provoca caderea si nu preturile aberante raportate la marfa si la venit...

Cu regulamentul au incercat doar sa limiteze efectele prostiei si iresponsabilitatii umane.

Ce poate sa aibe in cap ala care incearca disperat si de propria voie sa se indatoreze pe o suma mai mare decat isi poate permite?

Li s-a marit rata cu 100 de euro? Ft bine. Pai asta era si ideea, ce se mira? Acum sa munceasca si sa plateasca. Sper sa li se maresca cu inca 100, si daca nu platesc sa fie evacuati si bagati la bulau, poate se invata minte. Iar daca isi poate permite, de ce vrea un credit? Sa puna la o parte si cand are banii sa-si cumpere. Toata chestia asta cu bancile si imprumuturile e o doar o actiune criminala la adresa umanitatii. Ai bani cumperi, n-ai, taci dreq' si stai unde esti.

nestor spunea...

Asa zic si eu, capitalismul este un moft. Sa se nationalizeze bancile, bancherii sa fie executati iar banii sa fie impartiti in mod egal populatiei.

Kiko spunea...

"Sa se nationalizeze bancile"

> De acord, cel putin cele centrale.

Sa aibe roulul de a pastra si pazii economiile celor care pun de o parte. Atat. Nu sa deie banii mei de 10 ori in imprumut la altii, pe dobanda, si cand peste 10 ani ma duc sa-i scot, sa descopar ca defapt nu mai exista. Pt ca iau dat la niste looseri care n-au fost capabili sa le restituie. Asta e sistemul bancar actual. Norocul lor, deocamdata, ca pot tiparii bani la infinit.

AristotelCostel spunea...

@nestor

Eu zic să se legalizeze jocurile piramidale!
Ce e rău în a face bani pe seama proştilor?

nestor spunea...

Pe modelul asta eu zic sa se interzica jocurile de noroc sau sa se scoata in afara legii Loteria Romana.
Prostia are cauze interne, nu externe.

Nu toata lumea a pierdut bani la Caritas, asadar nu este corect sa te astepti de la noi sa iti impartasim aceeasi rezerva cand vine vorba de banci.

cezar jipa spunea...

Cu puterea de cumparare a salariilor e cam asa : eu faceam cam 300 de euro in 2003-2004 si pe vremea aia kilu de cascaval era 10 roni, kentu' era 3 ron si asa mai departe. In anul de gratie 2008 se constata salarii duble (pentru aceeasi pozitie in organigrama), si, desigur, preturi duble. Cert este ca nu a avut loc o crestere reala a puterii de cumparare. Decat din credit.
Bun, asta e starea de fapt, buna rea. Cum reactioneaza romanul ? Pai isi face credit la orice, impinge termenul de rambursare la nesfarsit etc. Am avut clienti care isi luau pe credit inclusiv telefonul mobil. O gogomanie mai mare nici ca-mi puteam imagina, dar, asta era, cineva trebuia sa traiasca si el,adica eu.
Efectul ? Economisire zero, intampiarea varstei de 30 cu buzunarele goale.
Culmea e ca mentalul colectiv indeamna pe toti la consum pe credit si desconsidera pe furnicutele care pun deoparte cate ceva, macar ca gest. Am amici care si-au luat tot felul de octavii pe 10 ani, la care vor achita dublu cat pretul masinii luate cu banu' jos, si care constata cu indignare ca-i rupe casco-ul si motorina prin oras. Si cand sunt intrebati de ce si-au luat sugativele de bani, aplica placa valorica de manelisti, aia cu daca eu n-am fata de octavia, cine are in tara asta. Culmea e ca sunt baieti cu facultate. A, si cand se mai anunta un aeroport prin sud sar la mine cu intrebari 'noi cand investim in sud, ca am auzit ca se fac bani repede'.
Cu alte cuvinte, preturile mari din imobiliare sunt un simptom al saraciei, nicidecum o cauza. Macar de-ar fi romanii nemti in comportament de consum (cine a trait pe acolo stie ce vreau sa spun), si sa fie victime nevinovate ale rekinilor imob. Din pacate,adevarul e undeva pe la mijloc.

Manole spunea...

nestor, kiko, aristotel: deviaţi şi divagaţi.

cezar: am un amic care dă credite online (pentru magazine online). Ghici ce se vinde cel mai bine? Telefoanele mobile! Evident, cele mai de fiţe cu putinţă. Cu cât preţul are mai multe zero-uri şi încorporează mai multe gadgeturi inutile, cu atât se cumpără mai bine pe credit...

Eu cred că o mică recesiune o să-i răcească la creier pe nişte înfierbântaţi, şi zău că nu le va strica.

Marona spunea...

Cezar & Nestor.......infantilitatea financiara a romanilor este de aceeasi natura ca si infantilitatea unor adolescenti carora le lipseste complet experienta de viata.

Daca eu vin si va spun ca existenta legilor impotriva sexului consensual intre adulti si copii este o aberatie, o sa-mi replicati ca-s nebuna si ticaloasa, nu?

Hai s-o lasam moarta. Neamtul ala responsabil din 1997 incoace e asa responsabil acum tocmai fiindca s-a jucat cu bula imobiliara si creditele dupa reunificarea Germaniei si s-a ars de i-au mers fulgii. Experientia docet. Dar un viol cu preversiuni si trauma pe 30 nu-i exact experienta absolut necesara pentru maturizare.

nestor spunea...

Pretul unui bun este raportul intre beneficiile pe care acest bun il aduce (deci o componenta subiectiva) raportat la beneficiile pe care ni le-ar fi putut aduce alte bunuri, dar la care trebuie sa renuntam (deci din nou o componenta subiectiva).

Nevoile unui om sunt in mare parte determinate de piramida lui Maslow. Intr-o societate saraca, lupta pentru resurse este mult mai acerba, asadar oamenii tind sa supraevalueze nevoia pentru resursele primare, ei concentrandu-se pe satisfacerea nevoilor de la baza piramidei: cele biologice mancare, haine, sex) si cele de securitate: casa, masina, salariu.
Supraevaluand nevoile primare, evident ca nevoile superioare, cele de socializare sau recunoastere si respect se construiesc tot in jurul primelor.

Concluzia este ca tarile sarace mancarea, casele, masinile, hainele sunt scumpe sau foarte scumpe (raportate la puterea de cumparare a populatiei) iar nivelul educatiei sau al spiritului civic este scazut sau inexistent.

Anonim spunea...

Dupa ce am tarat 7 ani o supernova am indraznit in sfarsit sa-mi iau un clio 3 privilege (foarte bine echipat) la 12000. L-am luat cash si cu toate ca tentatiile sunt mari si mai am in cont inca destui bani nu mi-am luat Octavia, Passat sau Mondeo. Nu va mai povestesc faptul ca oricui spun ce masina mi-am luat si cunoscand ce venituri am cei mai multi replica "panarama aia de masina" explicandu-mi ce bune sunt masinile lor si ce chitros sunt.
AR TREBUI SA-MI FIE RUSINE ?
Dar eu din bun simt nu-i mai intreb ce mananca si unde isi fac concediile. Ma rezum la a plati consumatia for all pt ca nu mai suport sa vad ca isi cauta in buzunare

Marona spunea...

Nestor, tu chiar esti convins ca nevoia de adapost a romanilor a impins pretul caselor la nivel de Paris si New York sau ca nevoia de a se deplasa acolo unde isi castiga existenta i-a determinat sa-si ia masini cat mai bengoase in leasing. :lol:

Astea doua fenomene paranormale n-au nimic de-a face cu nivelul unu al piramidei lui Maslow. De chestia asta vei avea ocazia sa te conving vazand multe bloace vechi si noi pe jumatate goale in urmatorii ani si multele tarcuri cu masini recuperate de la debitori de catre societatile de leasing foarte, foarte pline.

nestor spunea...

Marona, da, primul paragraf sintetizeaza destul de corect ceea vreau sa spun.
Este o realitate prezenta in multe din tarile sarace ale lumii. In mai toate metropolele Asiei lumea isi cumpara masini cat mai multe, cat mai scumpe si cat mai mari, in conditiile in care traficul este de zece ori mai groaznic decat in Bucuresti.

AristotelCostel spunea...

@manole

Eu n-aş zice că divaghez...răspund şi eu la ...nevoile "pieţei"...

L-aş ruga pe nestor să locuiască pe o măsuţă de alba-neagra sau pe o variantă simplă la "4 din ...69".

Nevoile astea primare...sunt scumpe în ţările cu proşti, dar dacă vrei să atingi echilibrul asociind fiecărui top-manager câte o garsonieră în Rahova...am îndoieli că merge...treaba.

Cred că e uşor inutil să mai căutăm răspunsuri la întrebarea "de ce-s scumpe?" atât timp cât am bătut în cuie manipularea şi prosteala pe faţă.
Mai interesant ar fi de ştiut ce se întâmplă cu "sistemul" odată ajuns în pană de fraieri. Unde se opreşte prăvălirea?

În România, piaţa de capital s-a prăbuşit, a distrus nişte economii, dar pierderile au fost acceptate. În Pakistan, parcă, s-a ajuns la demonstraţii cu puşti în faţa "BVI-ului".

În imobiliarele româneşti avem o faună foarte diversă...pornind de la cei mai isteţi inculţi...şi terminând cu cei mai proşti ...bancheri, însă unitatea fundamentală imobiliară, celula riăl isteitului de ...pretutindeni, e cumpărătorul final...care, în România, fie s-a supraîndatorat într-o economie dezvoltată haotic, fie nu e ...solvabil nici la jumătate din preţurile vehiculate azi prin ...anunţuri.

Să-mi spună şi mie Cezar Jipa la ce au fost bune creditele preferenţiale acordate celor din sistemul bancar, dacă acest sistem se va restrânge puternic în următorii ani? Din ce-şi vor plăti ratele...calificaţii preferenţiali?

@nestor

Hainele sunt scumpe în România datorită bişniţărelii, dar şi chiriilor de pe segmentul de retail.
Maşinile noi sunt cam la fel cu restul UE...specificând că noi facem apologia poporului consumator român subliniind deficitele şi dezechilibrele, în general, dar omiţând ...netaxarea luxului.

nestor spunea...

Bisnitareala provine tocmai din faptul ca oameni care castiga salariul mediu pe economie tin neaparat sa vorbeasca la iPhone, sa conduca Audi, sa aiba costum Armani si sa aiba "home cinema".

Cred ca 90% din romanii de oras sunt posesori a unei marci pe care nu si-ar permite-o altfel decat procurata de la "baieti". Infieram specula imobiliare, dar de fapt suntem campioni second hand pe toata linia. Cerem taxarea luxului dar injuram guvernul cand introduce taxa de imatriculare (pentru ca daca un Audi e nou, e lux, daca e adus second hand din Germania, devine brusc o necesitate). Ne plangem ca sistemul de invatamant e la pamant, dar la orice examen copiatul e de baza.

Ai perfecta dreptate, si eu am spus-o de multe ori. Singura metoda de civilizare in cazul nostru este biciul: amenzi, taxe si impozite. Ai aruncat un ambalaj pe jos? 50 de ore de munca in folosul comunitatii, la strans gunoaie din parc. Ai incalcat regulile de circulatie? O luna pieton.

P.S Taxa pe lux, din punctul meu de vedere, este o masura oarecum socialista si depasita. Dar ea nu face altceva decat sa exploateze aceleasi slabiciuni pentru derizoriu si efemer, doar ca la nivel premium.

nestor spunea...

...pe principiul nu e prost ala care cere, e prost ala care da.

AristotelCostel spunea...

@nestor

Nu mă refer la taxarea luxului in sensul că mor de invidie din cauza lui Columbeanu.

Deficitul de cont curent...s-a triplat...Care ar fi măsura corectă, să-l încurajăm pe Căşuneanu, prin netaxarea luxului, să-şi mai tragă vreo 5 Lamborghini să ne liniştească de tot, sau să nu încurajăm "dobitocii" să cumpăre napolitane poloneze? Iaca aşa... să rămână ei cu 500 RON pe lună, în loc de 540 ca să n-aibă bani de napolitane poloneze...

Eu zic că i-ar ajunge ăluia un singur Lamborghini la preţ de două şi să lăsăm "popolaţia" să consume napolitane poloneze.

Din punctul tău de vedere, "popolaţia" trebuie să plătească şi aerul pe care-l respiră. Pentru celelalte ...există...socialism, capitalism, cerere, ofertă..."argumente puternice".

Miorlau Pufos spunea...

@Nestor Din pacate (si) in Romania masina este status-simbol. Ai, n-ai nevoie de o hurdubaie trebuie sa-ti iei, ca altfel se uita toti urit la tine. Acu' vro citeva luni plec de la o intilnire cu un client care ma intreaba in parcare ce masina am? E compatibila masina cu fee-urile? Ha...Cu telefonul am patit la fel, mi-am luat unul super, ca deh, il scoteam pe la intilniri si nu se facea sa apar cu cine stie ce jucarie...Probabil asa functioneaza trebile si in imobiliare. Acum e moda "vila in tarla". Si toti n-au decit sa o urmeze. Da' ce te faci ca un telefon sau o masina le mai inlocuiesti. Dar achizitia din mijlocul porumbilor luata cu bani grei pe credit pe 30 de ani...o cam iei in brate.

Apropo de "vile in tarla" prin sudul Bucurestiului un investitor a luat la hectar, a vandut la bucata, a promis ca face un cartier cu 600 de vile, l-a facut partial dar oamenii au mari probleme cu canalizarea, apa curenta, electricitatea care cade pentru ca ala cam e teritoriul nimanui. Astea nu intra si ele la infrastructura? Aaa, si ca sa fie pusa cireasa pe coliva, de curind s-a deschis o...betoniera chiar vis-a-vis de cartierul ilustru. Si-o sa se deschida si-o statie de asfalt. Oamenii s-au dat peste cap si-au facut plingeri pe la Mediu, li s-a spus insa ca statia e "temporara". Haaaa...

Aialalti cu 60% verdeata...e foarte interesant cum o sa creasca verdeata aia mai devreme de 10-15 ani, in ipoteza optimista ca o sa si fie plantata.

Din pacate, calitatea sub-mediocra a ceea ce se construieste centralizat in afara Bucurestiului, infrastructura varza chiar si spre Otopeni unde ar trebui sa fie ca-n palma, vor tine destul de sus (inca) pretul la vechituri. Ori se duc pe tobogan ambele categorii, ori se echilibreaza una pe alta.

nestor spunea...

Iti dai seama ca oricat de mari ar fi taxele Casuneanu tot o sa isi ia cinci Lamborghini. Pentru ca el poate.

Consumatorismul este ceva ce tine mai degraba de bunul simt decat de puterea financiara. Dovada ca romanul oricat de putin sau de mult ar castiga, tot reuseste sa exagereze.
Acest bun simt face de fapt diferenta intre noi si occidentali.

cezar jipa spunea...

Referitor la sistemul preferential de credite destinat norocosilor salariati din banci, pe vremea cand lucram la berede era o vorba printre potentialii clienti : ce facem ,luam credie subventionate de la noi sau mergem la nr. 3 bancar sa le luam standard, la aceleasi costuri, ha ha.
Deocamdata joburile bancare sunt safe, chiar se dilata natural. Contractia s-ar putea sa fie mai usor suportata de salariatii polivalenti din sucursale, pentru ca ei deja se pricep si la vanzari, baze de date, putina contabilitate uneori etc. Nu se compara cu situatia disponibilizatelor din industria sforii si maturicilor din pai.
Oricum, statistica din top 3 bancar arata de multi ani un proces natural de fuga pe tacute din sistemul bancar a foarte multor oameni. Cu alte cuvinte, din procent migrare 20-25 la suta anual, cam jumatate declara ca nu vor alege alta slujba din sistem.

Se desconsidera pe aici importanta celor 10 mii euro de economisit intr-un an, daca se strange cureaua ca pe vremea foamei din '46. Si se intreba ca ce sens poate avea sa-ti iei de la gura si sa dai rekinului imob. Pai, nu are sens pentru 'victima' economisirii. Are in schimb uneori sens pentru progenitura,care, peste 5,6 ani are destul capital sa-si faca un start in viata (sau sa piarda banii). Are de multe ori sens cand te trezesti ca ai nevoie sa-ti faci operatie la varicele de pe creer sau deviatie de sept etc si n-ai zece mii. In sfarsit, e mai bine sa ai zece mii in cont decat sa nu ai.

Nenea cora, sa-ti fie jena ca n-ai intrat in clubul select al posesorilor de masina germana. E cu totul de neinteles pentru mine, mai ales daca, dupa cum am inteles, banii nu erau o problema. Clio Symbol domle ?! Pai ce crede gagica cand se 'gandeste' la asta ? Crede ea ca-si valorifica eficient tineretea si tatele care cad in sus (nu in jos, ca mai tarziu) langa cineva cu... Clio Symbol ?! NU !
Data viitoare mai intrebati domle un adviser de PR,ceva. In orice caz, nu mai coborati stacheta sub Tucson, ca ne suparam.

Kiko spunea...

Pentru o gagica e mai atragator cinva care are un mar dar poate avea 10 daca vrea decat unul care are 3 mere. Nenea Cora castiga 10.000 de euro pe luna, declarati, si poate ORICAND sa cumpere o masina germana. Si gagicile simt asta. Sigur, e inconjurat de gagici probabil si Gicu cu mertzan second hand, dar el e comandat de gagici si de ce vor ele. In timp ce Nenea Cora face ce vrea. He is a free man!

Anonim spunea...

Daca vrei sa-i stea tatele sus la bagaboanta nu ii arati masina. Anyway sunt insurat si am depasit momentele de feciorie.

AristotelCostel spunea...

@nestor

Sa-si ia 5...dar daca plateste dublu...deficitul este acoperit! Momentan...factura e platita de majoritate...

qwerty spunea...

@AristotelCostel

In principiu nu sunt de acord cu tine aici: nu cred ca nenea Casuneanu sau altii ca el produc deficit pentru ca-si cumpara masini de lux din afara.
Mai degraba masa de oameni care cumpara masini "obisnuite" dar MULT peste posibilitatile lor reale (a se citi IN RATE mari raportate la venit).

Te ambalezi prea usor cand propui o taxa de 100% pe lux. Eu zic o taxa de 10-15% pentru anumite categorii de bunuri (taxa aplicata la valoarea de catalog pentru masini noi si SH peste o anumita suma mi se pare o idee buna).
Daca pui o taxa de 100% fii sigur ca baietii destepti vor gasi o solutie sa o ocoleasca.

Alexandru D spunea...

Lasa ca n-o sa moara nimeni la munca silnica sa plateasca creditu pt vila din porumb.
O sa trga linie si o sa se intoarca la maicasa in militari.
Iar banca o sa dea faliment. Oricum banii ei erau ai strainilor si aia au fost prosti sa-i dea cu imprumut aici, deci nu vad care e problema...

In loc sa va bucurati pentru oamenii destepti care au vandut, practic grecilor, austriecilor si francezilor niste garsoniere comuniste...

Marona spunea...

Alexandi, si ca bonus, multi dintre aia care-si vor distruge creditabilitatea in Romania vor emigra in alte tari, cu masinile lor cu tot, punand presiune pe infrastructura altora, nu pe-a noastra care-i sublima dar...

:) Hai ca, daca ne straduim un pic, vom gasi un miriad de motive sa consideram acest bubble bust o adevarata mana cereasca, practic numai pozitive pe toata linia.

qwerty spunea...

@Alexadi

Din fericire chiar si la o cadere serioasa a pietei imobiliare bancile nu vor da faliment, din mai multe motive (presupunand ca aceasta cadere nu se extinde masiv in restul sistemului): in primul rand creditul imobiliar e destul de limitat la noi, apoi la noi nimeni nu preda cheia la apartament bancii doar pentru ca plateste mai mult decat face apartamentul (atunci nu s-ar fi bagat la credit :) ), apoi, legislatia nici nu-ti permite sa faci asta decat cu buna credinta (daca chiar esti in incapacitate de plata).

Falimentul bancilor nu este de dorit pentru ca ar fi un semnal extrem de prost, iar chestia cu "erau banii strainilor oricum" nu tine pentru ca de fapt erau si banii romanilor (direct -- gen depozite, apoi garantii din partea BNR, care garantii daca trebuiesc platite, ghici cine le suporta de fapt in diverse forme (ai ghicit, tot noi)), si o gramada de unitati economice au nevoie de credite pentru a putea functiona (da, exista si credite "bune").

Eu nu cred ca exista economie in lumea asta care sa poata functiona fara banci, la fel, nu cred ca a existat vreodata o prabusire a sistemului bancar care sa nu fie urmata de prabusirea economiei in general.

Anonim spunea...

In sfarsit se vb de scadera preturilor la terenuri. Vedeti Cotidianul de azi. Savurati aberatiile lui Zilisteanu.

Anonim spunea...

Baieti (si fete probabil),
Banuiesc ca putina moderatie pe blogul asta nu strica. Sincer sa fiu am ajuns aici prin amicul meu Costel (si Aristotel), care mi-a dat un link intr-una din dezbaterile pe care le-am avut pe alt blog (pt. cine e interesat ii pot da link-ul, sau rugati-l pe Costel sa vi-l dea).
Ca sa revin la subiect (asta cu Parisul), mi s-a parut ca analiza este interesanta . Face numai o mica greseala la inceput : si anume compara preturile apartamenteleor comuniste (de 1800-2200 E/mp) cu pretul apartamentelor centrale din Paris - care sunt in cu totul alte zone (comparativ cu Titan-ul, Drumul Taberei si Militari-ul nostru), au o cu totul alta prestanta si in general nu au nimic in comun cu apartamentele pe care Manole (parca) le ia ca baza de pornire in Bucuresti. O comparatie corecta ar presupune ceva apartamente vechi din Domenii sau Cotroceni a caror valoare ar trebui amplificata cam cu 30% (cam atat ar costa apartamentele astea daca si Bucurestiul ar fi la fel de bine administrat ca Parisul). Din momentul ala incepem comparatia. Probabil ca repetand rationamentul, preturile din periferie ar fi cam 2500 E/mp. Cum insa periferia Bucurestiului nu e ca a Parisului trebuie sa aplicam o corectie (invers decat cum am facut cu pretul apartamentelor de plecare) si le-am scade cu 20-25%. Scaderea e mai mica decat 30% (cu care am inflat apartamentele centrale in cazul unui Bucuresti bine administrat) pt. ca diferenta intre periferia Parisului si cea a Bucurestiului e mai mica decat diferenta intre centrele celor 2 orase (adica centrul Bucurestiului e de-a dreptul CATASTROFAL comparat cu periferia). Un peste alta o sa dam peste preturile de azi de la periferie. Evident rezultatul nu ar fi deloc satisfacator si ar contrazice dureros scopul blogului, asa ca mai bine il ignoram ...sau nu ? Astept comentarii. Incercati sa le argumentati si evitati pe cat va permite nivelul injuriile. Succes !

ionut spunea...

pt. olandezu

Baiatu'( ca tot iti place tie apelativul asta),rationamentul tau sufera (pe ici pe colo si anume in punctele esentiale).
1)manole compara preturile "cloacelor" comuniste de la noi cu aprtamentele "centrale si cu o anumita prestanta" cum spui tu pt. ca nu are cu ce altceva sa le compare. De tinut minte: in Paris nu exista ap. comuniste!!!!
In postul anterior al lui manole am stabilit ca din punct de vedere administrativ,cultural,turistic,al infrastructurii,nivelul veniturilor, etc. Bucurestii nu exista in comparatie cu Parisul, asa ca acea corectie a preturilor din Bucuresti( in toate zonele )ar trebui sa fie de vreo 10 ori in minus nu 30% cum spui matale.
Daca incepem comparatia de aici...te las pe tine sa tragi concluziile.

Manole spunea...

@olandezu: sincer să fiu NU am înţeles ce vrei să zici... poate explici mai clar? În orice caz, citeşte mai atent şi observă că am încercat să segmentez zonele din ambele oraşe în aşa fel încât să compar mere cu mere şi pere cu pere.

Tu zici de Domenii şi Cotroceni, mă rog... pentru zone cu ştaif eu am ales să compar Dorobanţi cu Monceau-Malsherbes. Dacă vrei îţi compar Cotroceniul cu Champs-Elysees (ca de la prezident la prezident) dar mă tem că vom ajunge la aceleaşi concluzii.

2, NU eu am început comparaţia şi da, compar şi eu ce pot. Compar, acolo unde e cazul, apartamente comuniste cu apartamente haussmaniene pentru că atât se poate. Câtă vreme cretini mai mari ca mine compară preţul pe metru pătrat "de la Paris" cu cel din Bucureşti ca să concluzioneze că la Bucureşti "mai e loc de creştere" nu văd de ce nu am face o comparaţie pe bune. Atât cât se poate!

Până la urmă rămâne evoluţia în timp: în anul 2000 raportul Bucureşti - Paris era cam 1-6. Acum a ajuns cam 1-1,35 (comparând segmente similare) ]n condiţiile în care şi la ei preţurile au crescut cu 129%.

Micul Paris, nu alta.

u spunea...

@ Olandezul

Rationamentul dvs sufera grav, pentru ca implica o comparatie intre o realitate (preturile in Parisul de azi, cu relele si mai ales cu bunele lui) si o situatie ipotetica(preturile din Bucuresti DACA orasul ar fi mai bine administrat etc). Ca urmare, daca nu cumva am inteles eu total anapoda (caz in care va cer scuze), demonstratia dvs cade.

Nici comparatia d-lui Manole nu e perfecta, dar are mai mare legatura cu viata, in general vorbind...

Salutari.

Anonim spunea...

@Ionut
...pai atunci de ce mai comparam ce nu exista ? La fel de bine putem compara cu pretul colibelor din Leshoto (ca alte case n-au) si sa concluzionam ca Bucurestiul e super scump. Pt. ca o comparatie sa aiba sens trebuie ca :
1. Obiectele comparate sa fie (macar) din aceiasi categorie
2. Sa fie pe cat posibil uniformizate conditiile in care fiecare din categorii exista si se compara una cu ata

Cat despre apelativul " baiatu' " este OK . Doar am precizat clar "cat va permite nivelul". Nu ma supar deci !

@ Manole
Cum spuneam comparatia este interesanta. Problema este insa ca daca nu punem lucrurile in perspectiva riscam sa ajungem la concluzii gresite . Si exact asta am incercat sa explic in postarea mea : cum sa "obiectivizam" comparatia (vezi si paragraful de mai jos) .

@devlin
Poate nu am fost destul de clar dar ce am facut este urmatorul lucru : a. am ales apartamente reprezentative pt. Bucuresti si Paris in categoria lux sau superioara sau cum i-o spune,
b. am "nivelat" conditiile in care aceste apartamente ar fi evaluate (aducandu-le la nivelul Paris-ului, adica al unui oras administrat ca Pais-ul),
c. am repetat apoi rationamentul lui Manole - obtinand niste preturi de periferie pt. Bucuresti (dar un Bucuresti la fel de bine administrat ca Parisul - vezi punctul b. cu "nivelarea")
d. Am reajustat preturile bucurestene de la periferie ca sa reflecte situatia DE AZI a orasului

Pt. si mai multe clarificari de ce asa vezi si explicatia catre Ionut.

Sper ca e (mai) clar acum !

cezar jipa spunea...

Olandezule, degeaba ai incercat sa te pui la adapost de 'injurii' (am eu o teorie despre 'injuriile pe net'), ca tot ai fost pe punctul sa ti-o iei in freza.
Ce-i drept, ai remarcat induiosator de sincer undeva ca daca o concluzie oarecare arunca o umbra de indoiala asupra scopului blogului de fata, mai bine o lasam balta. Tare !

Hai sa ne imaginam ca in locul studiilor amanuntite care sa elucideze raspunsul la intrebarea 'sexintentiala' ce preturi merita cojmelia xyz din Micul Paris, din moment ce in Marele Paris sunt cutare preturi la cutare calitate, ai fi replicat ceva de genul 'life sucks', nu scrie nicaieri ca pretul platit pentru un produs trebuie sa fie cel corect, si ca daca se vrea calitate pariziana, sa se mute frate cine poate in paris. In fond, si pe vremea lui ceasca se platea kentu la pret de specula, da aveai nevoie si dadeai banu', nu ? Si ce, dupa 20 de ani s-a avansat in RO in materie de echitate sociala ?!
Pariem pe un pachet de leffe ca nu mai ajungeai intreg acasa ?!
Sigur, genul asta de replici cinice nu servesc comunicarii eficiente intre bipezi. Da' era misto sa vad macar un act de curaj pe aici !

ionut spunea...

olandezu

Nu cred ca ai inteles ce a vrut sa spuna manole
Comparatia dintre Bucuresti si Paris de ex. este una ditre "marotele" folosite de tot felul de "experti in imobiliare" pentru a manipula piata pe motiv ca , vezi doamne, preturile din aris sunt mult mai mari decat in bucuresti si la noi mai e loc de crestere lejer.Deci comparatia nu am inceput-o noi.
Oameni buni treziti-va! Parisul face parte din patrimoniul cultural universal, e un monument de cultura si istorie a civilizatiei! Si daca vrei sa locuiesti acolo trebuie sa platesti un pret!!
Bucurestii nu il vor egala ,nu intr-o suta de ani, ci niciodata!!
Bucurestii acum si pentru multa vreme este si va ramane un fel de ...Leshoto vorba ta!

ionut spunea...

Si in ciuda celor spuse mai sus preturile ar trebui sa fie cam aceleasi in mintea unora (ex. tovarasul academician( in imobiliare??!! zilisteanu).
Tu chiar nu vezi ca rationamentul asta e total anapoda?

ionut spunea...

Cat despre " luatul in freza" cezar, bag sama ca vorbesti din experienta proprie...

AristotelCostel spunea...

@manole
Olandezu' e din Titan şi construieşte locuinţe de calitate.
S-a hotărât să ne facă nouă case la preţul corect de 1500 Euro/mp.
N-o scoateţi la capăt cu el pentru 1450 Euro/mp că vă închide gura cu ...scumpirea materialelor de construcţii.
Logica lui şi fineţea raţionamentelor pe care le expune te îmbie să cumperi cloace pe şantierele din estul Europei la preţuri, în sfârşit...civilizate.

Ajunge pe blogul ăsta după un an de zile de la ...înfiinţare, remarcă lipsa opiniilor complet tâmpite...şi începe cu ..."Băieţi (şi fete probabil)"...

Am uitat să specific că el construieşte doar pentru tineri cu cariere impecabile, cu rezultate excepţionale, care sunt dispuşi să investească în real estate. Tot el consideră că inteligenţa în România e în "short supply" şi de aceea ...se adresează în special tinerilor inteligenţi.

Eu am dat de clona lui Ionuţ Bordei pe "NU VĂ VINDEŢI CASELE!!!".

Anonim spunea...

Cezar, 2 scurte comentarii :

Chestia cu limitarea injuriilor nu ma intereseaza decat dintr-un singur punct de vedere : sa salvez spatiul "tipografic" pe web si timpul meu cand citesc postarile. N-am timp sa stau sa culeg dintr-un text de 50 de randuri cu injuraturi o idee principala (asta in cazul in care exist) ! Asa ca am tinut sa subliniez ca as dori sa "polemizez" cu idei si argumente in fata, nu sa ma inscriu intr-un concurs de injuraturi (nu pe forumul asta cel putin). Altfel evident ca nu sunt naiv sa cred ca odata intrat pe un blog (sau forum) nu esti expus unei largi palete de indivizi, cu toate consecintele ce decurg de aici.

In ceea ce priveste echitatea , "life sucks" (asa e !!) si calitate pariziana , lucrurile ar sta exact asa cum zici tu daca oamenii asta ar cere : calitate pariziana la pret mic. Mai trist insa ca nici macar nu se cere calitate pariziana la preturi de Ro ci se doreste preturi mici mici IN MOD ABSOLUT fara sa aiba nicio idee (sau daca o au o ignora) despre notiuni precum raport cerere / oferta , raport productivitate/salarii sau transprenta a unei piete (nu e cazul in RO) si ce inseamna asta pt. pretul unui produs. Asa ca "viata fiind complexa si avand multe aspecte" nu-mi permit sa o dau pe "life sucks" . Ar fi o super simplificare care ar duce (inutil) la moartea subita a multor subiecti de pe forum, fara ca sa simta nimic.
Prefer sa implic un pic si "simturile" in asta oricat de atrofiate ar fi in unele cazuri. D-aici si recursul la argumente cu riscul ca prea multe sa devina dureroase ...dar si durerea e un simt, nu ? Nu numai placerea proletara de a infiera !

Cu salutari !

Anonim spunea...

Cezar, si ca sa fie mai clar ce incercam sa-ti spun uite-te la postarea lui Aristotel (Costel cum ii spun eu) si o sa intelegi !
...si oricum aia cu "n-o scoateti la capat cu el" am luat-o ca un compliment ! :-)

Probabil ca Ionut Bordei e alt "contrarevolutionar"...sau asta am inteles eu . Se pare ca tipul i-a marcat serios pe indignatii din imobiliare ! La genul asta de "dureri" ma refeream !

ionut spunea...

olandezu


Pai lamureste-ne si pe noi te rog aspra raporturilor astora cerere/oferta si productivitate/ salarii care afecteaza pretul in imobiliare( si crede-ne pe cuvant ca noi astia de pe blogul asta suntem mai inteligenti de felul nostru),deci n-o sa vorbesti la pereti

ionut spunea...

Cat despre ionut bordei este un mare expert in imobiliare cu logica de fier... forjat!!!

urasilagara spunea...

@Olandezu. Spui: "O comparatie corecta ar presupune ceva apartamente vechi din Domenii sau Cotroceni a caror valoare ar trebui amplificata cam cu 30% (cam atat ar costa apartamentele astea daca si Bucurestiul ar fi la fel de bine administrat ca Parisul). Din momentul ala incepem comparatia. Probabil ca repetand rationamentul, preturile din periferie ar fi cam 2500 E/mp. Cum insa periferia Bucurestiului nu e ca a Parisului trebuie sa aplicam o corectie (invers decat cum am facut cu pretul apartamentelor de plecare) si le-am scade cu 20-25%. Scaderea e mai mica decat 30% (cu care am inflat apartamentele centrale in cazul unui Bucuresti bine administrat) pt. ca diferenta intre periferia Parisului si cea a Bucurestiului e mai mica decat diferenta intre centrele celor 2 orase (adica centrul Bucurestiului e de-a dreptul CATASTROFAL comparat cu periferia). Un peste alta o sa dam peste preturile de azi de la periferie."

Tu ai hotarat ca un +30% la pretul locuintelor din centru e o diferenta normala (spor de administrare mai buna a Parisului, zici tu) si -25% (MINUS!!! 25%) o corectie la periferie (consideri ca periferiile Bucurestiului sunt cu 25% mai misto decat ale Parisului).

De unde ai scos cifrele astea? Poate AristotelCostel o sa spuna ca mai normala ar fi o diferenta un +1200% in centru si +2500% la periferie.

Totusi, de ce consideri ca periferiile Bucurestiului sunt cu 25% mai misto decat ale Parisului? Venituri cu 25% mai mari in Bucuresti? Parcuri cu 25% mai multe? Turisti multi prin Berceni? Mijloace de transport in comun lesnicioase etc.? Premii de Valentine's Day de genul "excursie romantica pentru 2 in Bucuresti"?

Anonim spunea...

Si cand sa zici ca se face lumina in cazul balonului, olandezul ne-a sucit mintile. Cat e halatu ?

dcg spunea...

@Olandezu'

Pe cat de incalcita este expunerea ta, pe atat este de plina de conditionari si procente scoase din stomac. Si, colac peste pupaza, concluzia abrupta la care ajungi cu seninatate nu este sustinuta de argumentele chinuite insirate in prealabil.

Manole spunea...

Urăm "bine aţi venit" clasei constructoare din România! :)

...reprezentată de Olandezu' de pe blogul meu.

Problema e că tot nu înţeleg ideea Olandezului şi ce-l macină. Adică singurul lucru pe care îl înţeleg e de la Aristotel, şi anume că Olandezul e un optimist incorigibil. Pe bune, e tot ce înţeleg. De aceea cred că ar fi bine să rezume ideile sale pe scurt: 1, 2, 3... şi să ni le întindă la rumegat.

LE. aha, am citit comentariul Olandezului de pe "Nu va vindeti..."

Herr Olandezu', ce zici matale acolo se poate desfiinţa din 2 trăsături de condei. Iţi răspund aici că mi-e mai comod decât să-mi deschid un cont acolo.

Probabil că n-ai auzit în viaţa lu' matale de subvenţii publice pentru construcţii şi locuinţe sociale, aşa-i?

Tu tot ii tragi acolo cu preţul materialelor de construcţii care e acelaşi pe toată planeta. Hai să-ţi spun un secret: dacă Tăriceanu bagă o lege (mă rog, OUG, că atâta poate...) prin care prioritară să devină achiziţia de materiale de construcţii, nu de borduri, ar fi al dracu' de simplu de terminat şi cu povestea asta cu materialele scumpe. Parte din costul lor ar fi subvenţionat de stat în interes public.

De asemenea, legat de productivitate: productivitatea nu trebuie înţeleasă stahanovist, cum o înţelegi dumneata, "10 rromâni muncesc cantitativ prost, 2 nemţi cantitativ bine", pentru că nu depinde decât într-o mică măsură de individ. Ea depinde esenţialmente de structurile de producţie în care e angrenat individul, de managementul afacerii în care performeaza el (adică organizarea muncii) şi de starea pieţei în general. Îţi jur că un muncitor neamţ, oricât ar fi el de neamţ, dacă trebuie să care cimentul cu roaba pe un şantier din Bucureşti sub conducerea unui Dorel-diriginte-de-şantier-român ar avea aceeaşi productivitate scăzută ca şi rromul ăla "leneş" care munceşte actualmente pe acel şantier.

Mai dă o tură prin vest şi vezi cum muncesc românii pe acolo şi întreabă-te de ce... Răspunsul e simplu, acolo muncesc sub un management performant, aici muncesc sub legea lui "lasă mă, că merge aşa".

În plus productivitatea neamţului venit în Rromulania mai primeşte un elegant şut în fund atunci când e vorba să se vândă marfa. În Germania neamţul construieşte 2 blocuri şi obţine un preţ X pe ele, fiindcă neamţul câştigă 1500 E, dar în România deh, lumea e mai săracă, nu poate obţine decât X/4... deci ori stă cu ele în braţe, ori le vinde la preţul de X/4. În primul caz productivitatea lui e 0 (zero), fiindcă a lucrat pe stoc, în cazul 2 e ... X/4, şi asta e, fiind condiţionat de puterea de cumpărare de pe piaţă.

Aşa că nu are rost să amestecăm discuţiile despre productivitate aici, că productivitatea e o noţiune mult mai complexă decât cred urmaşii lui Stahanov.

Nu mai zic de faptul că matale bagi în discuţie BMW-urile când ar trebui mai degrabă să frecventezi forumul lui Alex Dumitraşcu (îţi zice Aristotel de el) şi să vezi de ce mobilele şi... exportabilele BMW-uri nu sunt bunuri care să poată fi comparate cu i-mobilele (şi non-exportabilele) bloace. Pe bune, acolo se discută economie într-un cadru informal şi plăcut, ar merita să bagi nasul.

Şi hai să-ţi spun bomba bombelor, de ce preţul caselor din România n-are nicio treabă cu productivitatea şi salariile: pentru că 99,99% din fondul locativ din România a fost construit la nişte preţuri derizorii în urmă cu foarte mulţi ani. Ele au fost construite pentru a locui în ele oameni cu salarii medii de 100 USD. Brusc, pe parcursul a numai 4-5 ani, au devenit accesibile doar celor cu salarii de la 1500 de USD în sus, şi chiar şi ăştia după ce se scurmă-n fund după un nenorocit de credit pe X generaţii. Ca şi cum nivelul de trai din România ar fi crescut de 15 ori în 4-5 ani. Măi să fie!

Asta e problema şi crede-mă că n-are nimic de-a face cu productivitatea. Pe cât a fost posibil, românii şi-au sporit productivitatea. Atât cât a fost omeneşte posibil în 4-5 ani. De-asta şi au, majoritatea, salarii de 2-3 ori mai mari decât în urmă cu 4-5 ani. Problema e că preţul locuinţelor a luat-o la goană de parcă salariile ar fi crescut de 10-15 ori. Gândite pentru o clasă productivă de acum 20 de ani, locuinţele actuale au ajuns să coste ca pentru o clasă productivă de peste 50 de ani.

Te rog să ne răspunzi la următoarea întrebare: ce materiale de construcţii se mai scumpesc la blocurile deja ridicate acum 25 de ani? Rugina de pe ele?!

Ce a crescut în Bucureşti de 15 ori ca să justifice creşterea preţului locuirii de 15 ori în 5 ani? Praful?!

Mă rog, ar fi multe de spus, dar cred că ar fi frumos din partea ta să vezi toate câte s-au zis pe acest blog, nu neapărat în articole, dar şi în comentarii.

Cât despre comparaţia Paris-Bucureşti evident că este completamente ridicolă, dar e ridicolă (şi monstruoasă) prin prisma stării de fapt actuale: pentru un tânăr care dispune de 10.000 de euro (o sumă relativ uşor de strâns) e mai uşor şi mai rentabil să se ducă la Paris, să-şi ia o chirie, să facă un curs de franceză (se învaţă uşor) şi apoi să răsucească "des frites" la McDo decât să înceapă o minunată carieră în Bucureşti.

Avem creştere economică de nu ştiu câte katralioane de batalioane de sute la sută pe an, dar tinerii pleacă pe capete din ţara asta. Şi nici nu prea dau semne că s-ar întoarce. Dar desigur, preţul caselor va creşte pentru că... se scumpeşte fier-betonul.

Bine că nu e şi Bordei pe aici, să ne mai înveţe şi el cum cresc preţurile în condiţii de supraofertă.

cezar jipa spunea...

DutchMan
Cred ca te-ai lamurit deja pina cum ca n-o scoti la capat, in nici un fel. Aplica 'life sucks', construieste si vinde cum poti, fa neste copii si poate, poate... nepotii tai or sa fie scutiti de asemenea exercitii mentale :))

ionut spunea...

Stati asa ca acum vin si eu d'acasa! am citit acum si eu aiuritorul articol" nu va vindeti casele" si comentariile aferente ale "baiatului olandez".
Petrolul este o resursa NATURALA, ENERGETICA, n-are nimic in comun cu Imobilele si asupra pretului sau de vanzare orice stat intituie un monopol prin taxe, impozite redevente si accize.
Asa cum spune si manole mai sus nu face comparatie intre bunuri MOBILE si IMOBILE( e simplu :incepi prin a te uita la semantica termenilor...)
Mai intreaba-te cum evolueaza preturile pe o piata in functie de evolutia transpantei acelei piete si de crezi tu ca piata imobiliara din Romania e perfect...opaca!
Cat despre mult trambitatul raport cerere/oferta treaba sta cam asa:
marii "analisti" ai pietei declara ca raportul este dat nr.celor care AU DISPONIBILITATEA de a cumpara raportat la numarul de oferte al pietei la un moment dat.
Total eronat si manipulare prin omisiune!!!
Corect este " raportul cerere/oferta este dat de cei care AU DISPONIBILITATEA SI POT SA CUMPERE raportat la numarul de oferte existente la acel moment dat"
Sper ca sesizezi diferenta...

pegas spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
pegas spunea...

@Cezarica
Cezarica tu te-ai cam martirizat singur pe blogul asta.Nu-ti convine fa-ti bagajele si pleaca si tu la fel cum au facut-o si altii care trambitau, ca preturile vor creste in continuare si nu a fost sa fie asa, sau ca e momentul oportun achizitionarii unui apartament pe litoralul bulgaresc (acolo unde vara asta era saptamana si falimentul unui hotel). Asa cum in mai toate ziarele si pe toate posturile tv se vorbea pana mai ieri despre boomul din sectorul imobiliar si despre cresteri infinite, Manole prin crearea acestui blog a incercat sa atraga atentia ce situatia nu este deloc asa cum ne este ea prezentata in media si ca trebuie sa fim foarte precauti in legatura cu actiunile pe care le vom intreprinde in aceasta perioada de relaxare fiscala si specula ordinara pe acest sector.Deci inca din momentul creerii acestui blog ideile expuse aici au fost diametral opuse cu cele ce erau "pa trend" in respectiva perioada.Sincer as prefera totusi sa nu dispari in ceata ca si ceilalti predecesori caci nu am mai avea cu cine sa dezbatem anumite probleme privindu-le din diferite perspective,dar te rog mult nu te mai da lovit si accepta situatia ca atare.Daca vrei aplauze mergi te rog si scrie pe forumurile de la Gandul, ZF, TMCTV si altele unde articolele manipulatoare, scrise la comanda si platite sunt la ordinea zilei.Acolo va puteti aplauda intre voi sau tu sa scrii ceva si tot tu sa te aplauzi.

@Olandezu
Activezi in acest domeniu si nu ai auzit de Ionut Bordei? Macar de Radu Zilisteanu ai auzit? Sa nu iei aceste intrebari ca pe niste afronturi aduse la adresa ta dar mi se pare putin ciudata situatia.In rest succes in tot ceea ce faci si nu fii speriat de ce a zis cezarica pentru ca noi nu dam cu parul ci doar cu vorba.

In icheiere tin sa mai afisez o colectie de linkuri interesante:
Aceste este sa ne mai descretim putin fruntile si cine stie poate ca va mai pune pe ganduri pe unii

http://www.youtube.com/watch?v=2nw8KCNYWls

Iar acestea sunt sa se edifice Olandezu (poate si Cezarica) despre cum arata un Bordei sau un Zilisteanu din USA, sau mai bine zis cum aratau baietii destepti din state inainte de spargerea balonului acolo (sfarsitul lui 2006 pe cand la ei se spargea la noi abia incepuse sa se umfle)

http://www.youtube.com/watch?v=A2_Hmt-MKL
A
http://www.youtube.com/watch?v=Sicyi17cT2c&
feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=sM7bcDu04os
&feature=related

PS: Olandezu sper ca te-ai prins ca despre pletos este vorba si despre acea duduie care duduia ca preturile vor creste.Cred ca filmuletele sunt edificatoare in ceea ce priveste manipularea, ca parte importanta in umflarea balonului indiferent de zona de pe acest glob.

pegas spunea...

Inca unu si ma duc:
Gardianul - "Tepe imobiliare: blocuri cu pereti din carton la pret de vila"

http://www.gardianul.ro/Tepe-imobiliare-blocu
ri-cu-pereti-din-carton-la-pret-de-vila-s119419
.html

dcg spunea...

Din ciclul "Sa radem cu Olandezu", spicuim de pe bloombiz:

- Rationament stricat, mostra nr 1:

"... nu are nicio legatura cu preturile unor bunuri stabilite obiectiv pe o piata fluida in care competiria e acerba si transparenta. Mai exact o tona de fier si o tona de beton costa la fel in toata lumea ("more or less") si astea sunt preturile la care trebuie sa le cumparam si noi (...) De ce e benzina scumpa cand eu castig putin. Pt. ca benzina are un pret UNIC stabilit pe o piata".

In traducere: fierul, betonul, benzina s.a.m.d. costa cam la fel in toata lumea ("more or less") deci cumparati fraierilor case in Bucuresti la pret de Paris. Fail! Incantator rationament... acum sa-i anunte cineva si pe locuitorii din Vascautii din Deal sa-si vanda apartamentele absolut identice cu cele din Berceni la preturi corecte, de Paris & Bucuresti, ca doar betonul, fierul si benzina costa la fel peste tot.

- Rationament intrat in descompunere, mostra nr 2:

"Nu "sper" ca preturile sunt la fel peste tot. E doar o lege a economiei. Daca rosiile la Ploiesti se dau cu 10 lei/kg, iar in Bucuresti cu 20 lei/kg iar transportul rosiilor pe ruta Buc-Pl e 5 lei/kg atunci multi vor duce rosii de la Pl la Buc si pretul va scadea la 15 lei/kg".

Rationamentul este absolut fermecator si cu larga aplicabilitate in piata imobiliara. Profit de aceasta ocazie pentru a lansa un anunt: caut partener mica afcere pentru transport apartamente din Mizil in Bucuresti, punct desfacere Piata Unirii - centrul civic. Astept provincia.

- Premiul special ar redactiei pentru perla emisiunii:

"o piata fluida cu o competitie acerba si transparenta".

Olandezu, ca bine le zici, eu cred ca erai bun pe vremea lui Raposatu' sa compui texte cu productii record la hectar la al XIV-lea Congres... cuvinte bine alese, substantive urmate de unul sau doua adjective percutante... si nici nu ti-a tresarit vreun muschi pe fata cand le-ai debitat.

Manole spunea...

Eu cred că perla cea mai mare e felul în care îşi începe comentariul: "un articol de bun simţ"... Dacă ăla e articol de bun simţ, atunci ceea ce zicea Zilişteanu mai acum câteva luni e de-a dreptul angelic, iar Teodora Trandafir de la EVZ ar trebui teleportată direct în galeria sfinţilor.

AristotelCostel spunea...

EL MUNDO Dan Popa's blog

Aici, expunerile clonei bordeieşti sunt ceva mai concentrate şi mai "consistente". Nici Jipa nu a făcut rabat de la ...neuronul stingher...

ionut spunea...

Ia uitati-va oameni buni azi in jurnalul national o mostra de "gandire cu premeditare" marca onor tov. academician radu zilisteanu:
"Piaţa chiriilor este una mică. Se ştie că românii sînt în proprţie de 92% proprietari, deci teoretic stocul este de numai 8%, practic cel din marile oraşe este de circa 4%. Asta înseamnă că vorbim de maximum 320.000 de locuinţe care pot fi scoase la închiriere".Concluzia?
"Piata chiriilor va creste in septembrie , dar nu ca anul trecut cu peste 100 de euro ci cu(fix) 50 de euro,dupa care in octombrie va mai scadea putin( nu ne mai da procentul exact), DAR se va stabiliza la un pret superior celui de anul trecut"
De unde le scoate fratilor asta?

AristotelCostel spunea...

Treiling moca pentru şnapani

Manole spunea...

Da, şi pe blogul lui Dan Popa văd că Olandezu a agitat spiritele şi colac peste pupăză Cezar se cere împuşcat...

Pe mine mă miră cum în anul de graţie 2008 AD mai pot exista oameni care agită marote aşa de ieftine precum "creşterea preţului la fier-beton" (ca justificare a preţurilor la apartamentele construite de Ceaşcă din fier-betonul socialist al anilor '70-'80 - da' ce Dumnezeu face un Olandez cu apartamentele ceauşiste când le cumpără, le demontează şi le revinde la fier vechi?!), "ce să facă săracii dezvoltatori dacă au costuri mari..." (păi îţi zic eu ce: să dea faliment, e f. simplu şi scapă de griji mai uşor decât un cal rănit împuşcat în cap de stăpân), "muncitorii ai dreaq qiulangii şi leneşi sunt vinovaţi de costurile ridicate, că ai nevoie de 300 ca să faci un bloc" (nu dezvoltatorii care şi-au gândit prost afacerea şi publicul ar fi dator, din cauza asta, să le plătească prostia) etc.

Te uiţi afară, soarele e sus pe cer de câteva ore şi mai cască unul lângă tine de-i trosnesc fălcile şi când te uiţi mai bine îţi dai seama că de fapt omul abia s-a trezit din somn. Tu eşti treaz de câteva ore, el abia atunci se trezeşte şi te miri când începe să te întrebe de chestii valabile ieri...

Olandezu', eu am locuit în Paris mai mult decât îţi închipui tu. Ce am scris nu e "din auzite", ba încă puteam să fac comparaţia încă de la deschiderea blogului, dar m-am abţinut fiindcă nu vroiam să mă recunoască toţi proştii din viaţa mea de zi cu zi.

belly spunea...

Pai voi de unde credeti ca scot cifrele astea? Din burtile lor de "mari" experti imobiliari :))

Mie imi place la nebunie rationamentul: Noi suntem o piata atipica, romanul are intotdeauna bani si preferata mea: daca sunt mai multe oferte de inchiriere sau vanzare (mult mai multe) decat cererea SOLVABILA inseamna ca preturile vor creste.

belly spunea...

Am uitat sa mai precizez si un alt element de comparatie a preturilor:

Cu cate salarii medii se poate cumpara un metru patrat de apartament la noi(Buc, Cluj, etc dar si in orasele de provincie) si cu cat se cumpara in afara.

La noi media este de 3-4 salarii medii pentru un metru patrat de apartament.
In afara media este de 1 - 1,5 salarii medii pentru metrul patrat.

Astept si comentariile voastre.

cezar jipa spunea...

Cine se lauda ca a trait in paris sau aiurea sa se intoarca acolo, din moment ce e insuportabila romania. Uneori chiar este insuportabila, si care-i noutatea ? A fost vreodata viata altfel in RO ? Vreti normalitate, ACUMA, plecati fratilor afara. Ca pina sa traim la fel de inteligent ca parizienii, cu 3000 pe luna si metrou la adunatii copaceni mai va.

Doar n-o sa ajungem la 50 ani tot amanand o decizie. Viata e scurta, din pacate.
Mai aveti solutia parintilor nostri, si anume transferati-va asteptarile copiilor vostri. Insa si pentru asta trebuie trait in prezent, cumparat apartament speculat etc. Nici asa nu e bine.
Dupa cum vad eu, numa' alegeri imposibile (vorba unui amic bun care de 15 ani tot face alegeri proaste penca nu si le permite pe alea bune).
Hai ca o dam in compasiune, si zau ca nu ne sta bine.
Ia s-aud si eu de la cineva de pe aici ceva de genul 'm-am insurat si m-am mutat cu fata in 2 camere nenorocite de 90 mii si-mi traiesc viata acum'.

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
belly spunea...

@ cezar.

Alte argumente nu ai?

Uite zic eu: i-am ajutat pe cumnat sa cumpere un ap cu 2 cam in Costin Georgian cu 95.000 EUR (in Decembrie 2007). Ei au mers exact pe premiza ta, sa cumpere acuma ca mai incolo or sa fie si mai scumpe. Dar io le-am adus aminte zilele astea de urmatorul fapt: In curand o sa expire primul an de rate la care dobanda e promotionala si dupa aia o sa li sa mareasca rata. Eu "au uitat" (sau mai bine zis, au considerat ca salariul li se va mari la 1500-2000 EUR pe luna) sa ia in considerare aspectul asta. Asa ca prin Decembrie cand o sa li se faca rata de 800 EUR or sa stranga din *** asa de tare in cat vor putea sparge nuci cu ele.

O fi viata scurta, insa gandestete si tu cum e sa fi SCLAV (in adevaratul sens al cunvantului) pe o perioada de 30-40 de ani. Parca nu mai iti surade ideea sa te mai arunci cu capul inainte, nu?

Si stai linistit ca toti care au vrut sa plece din tara au plecat deja.

Manole spunea...

Aristotel, devenim patetici. Nu am deschis blogul din vreo datorie morală ci ca urmare a discuţiei cu un prieten şi în iarnă am decis să-l continui la fel de fortuit cum puteam decide să-l închid. Pur şi simplu aveam chef să comentez subiectul şi nimeni nu mă poate împiedica s-o fac.

Cristian spunea...

Doar o mica nota la final: cineva zice: pretul materilaleor e acelasi peste tot. Uite ceva aici:
http://www.realitateabihoreana.ro/content.php?c=articole&id_categorie=6&articol_id=2779&p=&article=pretul+cimentului+a+luat-o+razna. Si sa citez din articol:"In prezent, pretul en-détail la sacul de ciment de 50 de kilograme a ajuns chiar la 30 de lei la unii comercianti, in timp ce in februarie si martie se putea achizitiona cu 20-24 de lei....Oricum, majorarea nu se justifica pentru ca in Germania, Ungaria si alte state UE un sac de ciment de 50 kg nu consta mai mult de 14 lei." A naibii piata concurentiala din Romania..

AristotelCostel spunea...

@manole

Mi-am scăpat nervul pe jos când am văzut că în România, în accepţiunea şmecherilor imobiliari, te costă 90 000 Euro ...ca să începi să-ţi trăieşti viaţa...de sclav.

Torin spunea...

cezar,

Discursul tau seamana cu unul doctrinar religios. "Respecta x,y,z ca doar asa blabla. Daca nu, ..."
Din textul tau "trebuie trait in prezent, cumparat apartament speculat", doar asa "-mi traiesc viata acum". In caz contrar, "o sa ajungem la 50 ani tot amanand o decizie".
Da 90 mii pe 2 camere nenoricite, asa ajungi un om implinit, reusit, "fericit", fereste-te sa te prinda cumva 50 de ani fara un loc de veci in minunatul ghetou/cavou/whatever.

Thanks, but no thanks.

qwerty spunea...

@Ionut

Completarile mele la:
"Piaţa chiriilor este una mică. Se ştie că românii sînt în proprţie de 92% proprietari, deci teoretic stocul este de numai 8%, practic cel din marile oraşe este de circa 4%. Asta înseamnă că vorbim de maximum 320.000 de locuinţe care pot fi scoase la închiriere"

Zilisteanu asta e disperat :)
1. Eu cred ca aia 92% se aplica de fapt orasenilor, cei de la sate nu prea stau in chirie
2. "deci teoretic stocul este de numai 8%, practic cel din marile oraşe este de circa 4%"

MUAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!!!!!!
Stocul in oras este TOT 8% (de fapt mult mai mare).
Dupa rationamentul asta:
"Eu am 10 mere si 5 portocale;
badea Ion are tot 10 mere si 5 portoclae;
impreuna avem 20 de mere si 10 portocale, deci 50% portoclae;
DEEEECI, eu am 25% portoclae si badea Ion tot 25%....
DEEEECI fiindca am 10 mere am doar 2.5 portoclae..., DEEECI stocul e de doar 2.5%.."
Iar in marile orase (Bucuresti?).... piata e ENORMA; 90% din persoanele pe care le cunosc stau in chirie.

B spunea...

Aristotel (sau costel cum ii place olandezului sa te 'alinte'), ai grija la propriul nerv sa nu il calci din greseala daca l-ai scapat, oricum ai fost haios :)) sa trecem insa la comentarii serioase.

Ai afirmat ca ai locuit la Paris. Plec de la premisa ca acum locuiesti in Iasi si stai in chirie. In acelasi timp sfatuiesti pe altii sa emigreze sau sa stea in chirie pentru ca preturile la apt. in marile orase din Romania te fac sclav pe n ani.

Sunt de acord cu tine, ca piata a ajuns la valori grotesti, ca e manipulata pentru cei care au acaparat stocul imobiliar prin 92-94 din banii obtinuti prin traficarea oricaror marfuri sau tunuri inclusiv la fisc sau orice alt tip de tunuri sau ca a fost o investitie suficient de simpla pentru a putea fi inteleasa de mintile lor inguste de idioti comunisti ajunsi mari biznizmeni in capitalism.
Totusi eu te intreb pe tine, tu personal de ce nu emigrezi, cum poti sa traiesti in asemenea tara care are preturile Frantei la imobiliare si chirii dar calitatea vietii lasa de dorit atat de mult?

Ti-am adresat intrebari personale si cum sunt de parare ca nu e frumos sa intrebi pe altii daca tu insuti nu esti pregatit sa raspunzi o sa raspund chiar eu la cele de mai sus:
1. Eu sunt un 'bizon' care imboldid de nevasta a cautat sa cumpere un apt in 2007 desi puteam sa cumpar ceva in 2006 si am tot asteptat sa scada inca de pe atunci cand blogul nu exista. Eram si sunt convins ca am facut o achizitie scumpa, ca preturile vor scadea dar trebuie sa locuiesc undeva si mentalitate de proprietar imi da si mie de furca. Totusi confortul de a fi chirias la banca e un pic mai bun, totusi 'rata' mea nu scade ci creste... avantaje si dezavantaje.
2. Am luat pana la urma ceva nou prin Vestul Bucurestiului pana in centura cu 1000E/mp construiti 2 camere anul trecut. Am 2 mari avantaje, sunt aproape de mama mea care a trait toata viata la jumate de oras distanta de parintii ei si stau in ceva nou care inca nu a apucat sa inceapa sa ceara reparatii. Sigur, dezavantaje o caruta: dinstanta de oras, neaparat sa ai masina ca transportul in comun e la pamant, de ce sa stai in trafic in ratb cand poti sa stai in masina. Personale conduc pana la cea mai aproapiata statie de metrou si las masina acolo. De ratb nici nu vreau sa aud.
3. Cumul de rate:
3.1. dobanda in chf 800 promotionala care va creste la 1100 la cate e euriborul acum pt 30 de ani (voiam in lei dar banca agreata imi baga comisioane multiple asa ca am capitulat si am zis ca refinantez in lei daca vreau ulterior, bine am facut ca nu am ales lei sau BNR m-ar fi falimentat, buborul a crestul de la 7% la 10.25% intre timp). Daca insa sare cursul cu 30-40%, e destul de posibil acest scenariu in umarotul an iar falimentez, dar trebuia sa aleg raul cel mai mic la acel moment.
3.2 imprumut nevoi personale pt logan 820 ron pt 10 ani ca nu pot fara masina altfel nu ar fi rentat.
3.3. Asigurare casa 1000 ron/an, casco 1500 ron/an si rca 300 ron/an.
Cu alte cuvinte ne ajung banii doar pt mancare in conditiile in care si eu si sotia munceste pe salarii mediu in acceptiunea agentiilor imobiliare sau mare in cea a INS.

4. Ca o chestie hilara salariu meu a crescut cu 8% chinuiti dupa 1 an si jumatate la firma la care lucrez. Singurul lucru care ma mai tine aici este sa capat suficienta experienta care ma face eligibil la un job in Vestul Europei sau in State comparabil mai bun decat un job etalon la McDo in Franta.

Si aici ajungem la celalalta nuanta a conversatiei, de ce raman si nu plec.
Motivele ar fi: (a) parintii de care sper sa pot sa am grija cand ei o sa imbatraneasca (ingrijire prin telefon nu se paote), (b) sotia nu vrea sa plece si (c) in alte tari nu umbla cainii cu covrigi in coada.

Permite-mi sa elaborez la punctul c. Tu aminteai de chiriile din Paris si cum isi permite sa isi plateasca chiria cineva care lucreaza la McDo si castiga peste 1000 Euro/luna in Franta.
Cum nu stiu in Franta care sunt celalte cheltuieli conexe permite-mi sa iti spun unde stiu si anume in Denver/Colorado/USA acelasi mic calcul dar mai complet.
Plec de la premisa unei familii de 2 persoane si 1 copil.
Venit mediu 3000 USD sau 1500 x 2.
Cheltuieli: 800 USD chirie apt 2 dormitoare sau 3 camere zona 'bunicica' (nivel 2007 acum poate a mai scazut putin), rata masina modesta 300 USD (desi e f greu cu o singura masina, sa mergi la un mall fara masina e aproape imposibi ei nu au trotore si daca mergi de nebun pe strada te opreste politia sa te intrebe care e treaba cu tine, ideea ca ar fi necesare 2 masini dar sa pornim de la premisa ca 1 e suficienta), asigurare 300 USD daca faci accident fara asigurare chiar daca nu esti tu de vina faci puscarie, benzina cel putin 300 USD, asigurare medicala 400 USD minim si aici vine durerea cheltuieli aferente copiilor (gradinita minim 800, pentru scoala primara, gimnaziu nu mai vb de facultate cheltuielile cresc exponential - un coleg care are copil de 1 an strange agresiv pentru facultate altfel copilul va ajunge un ratat care lucreaza la McDo daca nu va avea norocul unei burse dar si pentru aceea trebuie sa ai noroc). Total pana acum 2900 unde mai ramane 100 USD pentru mancare si alte cheltuieli.
Sigur, eu personal poate as obtine ceva mai multi bani ca si salariu, dar compar cu un job la McDO ca sa comparam mere cu mere si nu cu pere.
Inca ceva, in Vest daca faci economie la bugetul de mancare te trezesti in mod sigur la 45 de ani bolnav de cancer cu sanse minime de tratament la abonament minim de sanatate in SUA. In Romania ai aceleasi sanse daca te bazezi pe stat. Dar aici daca mananci mai mult de la tarani si mai putine semi-preparate ai mai multe sanse sa nu te imbolnavesti.

Dupa cum vezi a merge lucrator la McDo in conditiile unui salariu mai mare si a unei chirii mai mici nu e o reteta a succesului. Poti argumenta ca in SUA e diferit de Franta, dar nici in Franta nu e super, daca nu termini o facultate scumpa de profil a elitei vei ramane condamnat la un job platit destul de putin, nu poti accesa functii de conducere iar copii tai vor ajunge frustrati precum acel baiat care a pagubit Societe Generale cu 1.5 mld Euro. Nu avea pedigree-ul neceasar dat de o educatie scumpa, deci nu era elibil pentru o pozitie de conducere care poate o merita sau nu si atunci a vrut sa atraga atentia asumandusi riscuri dar cu resursele firmei iar managerii lui cu pedigris culcati pe o ureche nu au fost in stare sa ii repereze in timp utile mizeriile.
In Romania de bine de rau o educatie se face la un ASE sau la Politehnica. Dar probabil ca pentru generatia de prichindei de la Scoala Americana li se va crea cat de curand o Facultate Americana sau ceva de genul unde copii cu pedigree sa nu se amestece cu plebea fapt ce le va conferi un post de conducere in multinationalele din Romania. Totusi la noi pedegree-ul nu e asa de bine separat si ai sanse sa reusesti sa ai access la o educatie OK, nu nemaipomenit ci OK. Sigur, avand in vedere ce rezerva viitorul invatamentului romanesc de masa unde se promoveaza prin copiat si spagi si acest avantaj al Romaniei se va evapora impreuna cu produsele ecologice cand taranii vor descoperii 'minunile' chimiei si a rasadurilor crescute in vata imbibate in apa cu minerale si nutrienti sintetitzati chimic. Pana atunci mai este un pic.

AristotelCostel spunea...

@b

N-am afirmat că am locuit la Paris...manole face afirmaţii d-astea, dar mai iau când în când ...temperatura civilizaţiei.

De ce nu emigrez? Nu-s în situaţia de a-mi decide viitorul de genul...Canada ever...

De vreo 5-6 ani stau cu chirie, dar de 2 ani nu mai stau cu chirie şi din decembrie voi spune exact cum stau pe blogul meu...dar sigur nu voi cumpăra nimic.

Cum pot să stau în ţara asta? Cum vezi!

Spui că eşti un "bizon" îmboldit de nevastă...unul de prin Bacău s-a făcut ţăndări de asfalt...din motive de nevastă&rate...ceea ce susţine mai mult ...varianta mea.

Principial, nu pot accepta să renunţ la o sumă de bani cu aceeaşi valoare şi în Franţa ca să devin membru al unei asociaţii de proprietari...proprietari care abia-şi duc întreţinerea lunară. Totuşi, pentru că era să mi se petreacă un asemenea prejudiciu, consider că e frumos şi corect să arăt şi altora de ce este un prejudiciu...

Motivaţia derivă din ...viaţa de zi cu zi...X5... ţopârlani cu burţi de rinocer şi lanţuri de grilaj din aur...goană după bani şi toate astea pentru a poseda ce are si "bica cu 2 dinţi si pensie de 130 RON/lună".

AristotelCostel spunea...

Exemple de motivaţii:

http://www.urbaniulian.ro/2008/08/27/cumparatorii-apartamentelor-din-sinaia-construite-de-firmele-deputatului-boureanu-si-tatalui-primarului-din-sinaia-acuza-faptul-ca-au-fost-pacaliti/

http://www.urbaniulian.ro/2008/08/27/romania-este-raiul-tepelor-dezvoltatorilor-imobiliari-blocuri-cu-pereti-din-carton-la-pret-de-vila/

cezar jipa spunea...

Mda, din moment ce nu stai cu chirie, nici nu cumperi nimic, si-ti mai si place, eu zic ca lucrurile stau asa : dnul Aristotel este director si are ap. de serviciu.
Este ca-s destept ?

PS Sau sta cu parintii, sau sta intr-o mostenire, sau practica sexul pe bani si sta la o admiratoare infocata, sau sta in gara. Na,ca am epuizat toate posibilitatile.
La ce complex e omul, asa si posibilitatile.

Anonim spunea...

Incredibil, lipsesc de pe net o zi si cand ma intorc e dublata coloana de postari ! Ma gandesc daca n-ar trebui sa punem mana de la mana noi astia care postam aici si sa atragem ceva reclama pe forum-ul asta ca in curand il concuram pe Tolontan ! :-)
Am scoate si noi macar un ban de vila la Paris ...sau de apartament de 2 camere in Berceni ...daca e sa ma iau dupa Costel, Manole, Ionut &co.

Ca sa scutesc spatiul voi incerca sa fiu cat mai succint (mi-au placut cateva intrebari si nu pot rezista sa nu le raspund) :

@urasilagara
Ai dreptate cu procentele . Sunt evident arbitrare (30% si 25%) ...dar si daca le-ai elimina cei 5% diferenta nu ar influenta prea mult pretul final. Cam tot pe acolo ai ajunge . Una peste alta insa tipul meu de rationament inceraca macar sa arate logic pasii in care se poate face o comparatie relevanta - si nu vine cu cifre si interpretari care sunt abuzate numai sa "dea bine" in spiritul blogului. Ca obiectivitate e peste ce am vazut aici. Ca rigoare (sa zicem stiintifica) este evident de discutat - dar macar ridica un pic la fileu problema impartialitatii - pe care n-am prea vazut-o pe aici (parca am fi intr-o sedinta de partid de prin anii '50). Oricum observatia ta e OK ! Sper ca ai inteles raspunsul !

@manole

1. Faptul ca productivitatea e scazuta in Romania din cauza managerilor si nu a muncitorilor (o afirmatie cam usoara as zice) nu schimba cu nimic argumentatia mea. Eu am dat exemplus simplist cu 2 nemti si 30 de romani ca sa se inteleaga mai usor ce vreau sa spun. Esenta insa ramane : productivitatea in RO e mica si asta se reflecta direct in preturi. Faptul ca managerii sunt de vina pt. asta e alta poveste. Iar argumentatia ta m-a distrat : e ca si cum as spune ca nu vreau sa ies din casa ca ploua si imi va uda costumul negru si tu imi spui ca de ce nu ies ca de fapt costumul meu e albastru ! MA UDA era problema nu culoarea costumului... ca sa intelegi mai clar !
Si daca vrei sa dezvolti un pic problema productivitatii la romani ia te rog de aici cateva mostre de "harnicie romaneasca" :
http://www.urbaniulian.ro/2008/08/17/autostrada-jafului-national-bucuresti-brasov-imagini-care-demonstreaza-frauda-aici-zac-banii-vostrii/
http://economie.hotnews.ro/stiri-imobiliar-3865829-bagati-subsol-venit-bulangiii-teoria-practica-muncii-negru-minori.htm
http://economie.hotnews.ro/stiri-imobiliar-3855151-apartamente-lux-construite-batrani-ageamii-dupa-regula-las-merge-asa.htm
http://economie.hotnews.ro/stiri-imobiliar-3838803-video-jurnal-santierist-episodul-1-mai-usor-treaba-altfel-transpiri.htm

2. A fost super tare aia cu cat s-au scumpit materialele din blocurile deja construite. De "valoare de inlocuire" ai auzit ?
Ca sa fiu mai clar : nu conteaza ca apartamentele comuniste au costat cand au fost facute sa zicem 100000 lei comunisti , ci faptul ca ele ca si locuinte au o valoare reflectata de produsul care AZI poate sa le inlocuiasca . Adica daca
a. nu iei un apartament comunist
atunci
b. iei un apartament nou
sau
c. iti construiesti singur o casa (sau un apartament)

Deci pretul lui "a" e dat de pretul lui "b" sau "c". Daca azi oamenii ar putea contrui cu 25000 E un apartament (adica c) atunci b-ul fie s-ar alinia (dezvoltatorii adica) fie ar da faliment. In acelasi timp a-ul ar scade corespunzator. Banuiesc ce e un rationament pe care oricine il poate intelege !!!
Preturile deci la apartamente reflecta valoarea lor de inlocuire . Valoare care evident nu se realizeaza numai pe criterii obiective (pot intra de ex. aici in discutie limitatrile administrative : de ex daca se interzice orice constructie pe Kiseleff de azi inainte - preturile apartamentelor in zona aia ar creste exponential pt. ca nu mai au valoare de inlocuire). In mare insa - la apartamentele la care ne referim (cloace parca le spune Costel) mecanismule e destul de fluid si piata destul de libera ca sa rezulte o valoare obiectiva. (Nu am bagat cererea si oferta in discutie incercand sa raspund strict la ce m-a intrebat Manole).

@pegas
Nu prea imi dau seama ce ai inteles tu despre domeniul in care activez eu . Oricum nu e imobiliar - desi tare mi-ar fi placut sa am niste clienti ca voi care sa vina peste 2-3 ani sa ia niste apartamente de la mine la preturi mai MARI decat azi.
Cat priveste criza subprime din US si legatura ei cu Romania - asta e una din confuziile grave pe care le fac majoritatea celor care predica prabusirea pietei in Ro. In SUA - pe fondul unei oferte uriase - s-au dat credite pt. locuinte practic "cu buletinul" si s-a ajuns la neplata masiva a imprumuturilor, pe cand in Romania :
1. Nu e deloc oferta uriasa
2. Creditele se dau greu
3. Oferta atat cat e se materializeaza greu (vedeti intarzierile in predarea locuintelor)
4. Totul pe fondul unei cresteri economice neatinse de criza din vest (care atentie nici acolo nu e economica ci doar speculativa . Adica nu se fac mai putine tractoare, camasi, sticle de lapte etc ci unele banci care au speculat gresit isi vad distruse profiturile).
Faptul ca si la noi au sczut preturile este de necontestat - dar scaderea este mai degraba o reasezare (binevenita as spune) si are cauze mai degraba psihologice decat fundamentale. Pe termen mediu pretul locuintelor doar va creste - odata probail cu cresterea economica si cu productivtatea economiei. Evident ca sesizez si inteleg diferenta intre "disponibilitate" si "disponibilitate & posibilitate" si asta se va si intampla pe termen mediu : "posibilitatea" va creste.

@b
Postarea ta mi s-a parut un studiu de caz tipic pt. clientul de case de azi ! Si mi-a placut mesajul postarii, sau cum l-am inteles eu cel putin : viata e facuta din alegeri si nu ne opreste nimeni sa nu alegem cealalta cale daca ni se pare mai buna ! Corect si la obiect !
Sa alegi insa ceva si apoi sa tipi ca din gura de sarpe ca ce rau iti e mi se pare fie lasitate, fie imaturitate, fie amblele. (Costele n-o lua personal dar in situatia asta mi se pare ca esti.)




Si in final o remarca :

Astept raspuns la "de ce oamenii nu isi fac singuri case daca dezvotatorii unfla pretul cu 400% ?"
Si ca va ajut eu : uite un link in care cititi realitatea prin ochii celor ce au decis sa isi construiasca ei casa
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=108791&whichpage=24

Fac totusi o observatie : NIMENI de pe blog nu si-a terminat casa . Multi au inceput si sunt etuziasti , unii au inceput sa sesizeze problemele …si nimeni nu a avut puterea sa termine casa …pe blog ! Probabil ca in realitate o sa o termine , dar nu o sa mai aiba multi nervi sa mai si posteze. Iar cei care se aventureaza la asa ceva au sume de peste 150 - 200 KE disponibile. Ma intreb ce ar face cineva cu 50 K si inca 50 K imprumutati ?!
Lectura placuta !

PS Paragraful de mai sus e copy dintr-un mesaj catre Costel de pe alt forum. Raspunsul lui a fost ca s-au marit artificial preturile materialelor de constructie. (Asta e ca aia cu "pretul nejustificat" - toti uitand ca pretul e intalnirea cererii cu oferta si deci daca exista - cineva deja platind-ul - inseamna ca e perfect justificat).

Pai atunci de ce nu importi materiale mai ieftine ? Esti in UE , n-ai taxe vamale si poti aduce ce vrei. Nici vama nu mai ai...Dealtfel Cristian sesiza asta in posterea lui - ca e mai ieftin cimentul afara in Ungaria de ex. Astept raspuns si la intrebarea asta !

Anonim spunea...

Scuze ca revin dupa mesajul lung de mai devreme . L-am ratat pe
"cristi dimofte" ! Nu-i vazusem postarea (doar am zis ca sunt multe, nu ?!)

Deci pt. CD cu dedicatie de la mine :

- Ai zis: "In traducere: fierul, betonul, benzina s.a.m.d. costa cam la fel in toata lumea ("more or less") deci cumparati fraierilor case in Bucuresti la pret de Paris."
Imi scapa legatura intre prima parte a frazei si a 2-a parte ei . Oricum ce am vrut sa spun e ca salariul MIC nu e un argument pt. a ne jelui ca preturile la apartamente sunt mari. Apartamentele sunt facute din materiale care au un pret obiectiv pe o piata globala din ce in ce mai transparenta (de ex. ati auzit sper de importuri masive de ciment si fier in China. Pai de ce sa fac eu la Vascauti case ieftine cand pot vine fierul si betonul in China la pret international si castig mai mult). Evident ca pe langa beton si fier si munca (costul muncii) sunt si alti factori care dau pretul ca de ex. locatia, serviciile etc . D-aia la noi pretul e de 1500E/mp in Madrid e de 3500E/mp sau in Paris de 4000E/mp (vb. de apartamente comparabile).

- In exemplul cu rosiile analogia nu era facuta cu apartamentele ci cu materialele din care ele sunt facute . Care se pot transporta ! Rezultatul final e acelasi : in zona cu preturile cele mai bune va exista produsul X (rosii, apartamente facute din fier si beton CARE SE POT MISCA INAINTE DE A FI FOLOSITE, etc) in detrimentul zonelor cu preturi mici !

Ca o concluzie personala dupa astea 2 exemple se pare ca rationamentele mele sunt ca televiziunea : degeaba transmiti in culori daca cei care le receptioneaza au televizoare alb-negru !

...dar pana la urma vine si TV in culori ! Pana si Piticu' a bagat-o, nu ?

cezar jipa spunea...

E, mi se pare ca aveti probleme mari, fratilor. Cat erati intre voi, pace si armonie. Dupa ce am aparut eu, era sa-mi iau neste pumni virtuali de era sa uit ca de fapt ne batem in vorba lunga, adica saracia omului. Si nu faceam decat sa observ raportul intre cererea solvabila,insolvabila,fictiva, reala, potentiala etc etc etc si oferta, care e sfant si in mogadiscio si in bucuresti.
Acuma a aparut si un tip care cel putin pretinde ca produce (orice !), adica stie foarte bine ce-i intra in stilou si-i iese in contul curent, ca de acolo mananca,adica viata reala, fratilor. Si al naibii olandez nu se lasa deloc, 'speculantul'.
Bun, avem o problema, cum procedam ?

Hai sa scot putin drojdia din voi. Sa zicem ca dl manole nu s-a intors din paris pentru ca n-a putut face fata capitalismului concurential, ci pentru ca isi iubeste tara sau din motive familiale, si, ca atare, are valoare ca 'prognozator' imobiliar. Bun, ajung iar garsonierele din Sebastian (am eu o obsesie cu sectorul 5, dar, ma iertati, acolo mi-am facut banii, si eu vorbesc de cazuri individuale, nu-mi permit analiza exhaustiva) 40 mii, precum ultima pe care am vandut-o in iunie 2006. Cat 2 octavii chele. Cati dinte voi va cumpara la banii astia, sperand la o dublare in, sa zicem, 5 ani ?
Fratilor, nu ma dezamagiti in raspunsuri ! Fiti putintel speculanti, copiii or sa va multumeasca, peste ani si ani. Va rog eu !

dcg spunea...

@Olandezu:

Observ ca sari de la cerere&oferta pana la pretul materialelor dupa cum bate vantul, singura fixatie fiind pretul fierului, betonului si benzinei de parca astea ar fi singurele ingrediente pe care daca le amesteci bine si le uzi la radacina dau nastere la blocuri si vilisoare.

Interesant este ca doua posturi mai jos apar cateva simptome de disonanta cognitiva, preturile nu mai sunt comparabile ci variaza intre 1500EUR/MP (Bucuresti) pana la 4000EUR/MP (Paris) pt. locuinte echivalente. O sa incerc sa ignor acest al doilea aspect deoarece imi este greu sa sustin o argumentatie in fata unui om care reuseste sa sustina doua idei care se bat cap in cap.

O sa-ti mai explic inca o data, mai rar, teoria chibritului si a fier betonului, poate receptionezi si tu ceva pe Cromaticul din dotare:

Afirmatia analizata: e normal ca preturile la imobile sa fie egale in Paris si Bucuresti (ba in Bucuresti mai e inca loc de cretere cu o administratie buna). Materialele de constructie se plimba peste tot pe glob fara costuri de transport, pretul lor este egal peste tot pe mapamond deci romanii sa taca din gura si sa puna mana sa munceasca sa obtina un salariu parizian deoarece vor plati preturi pariziene pe locuintele din Bucuresti.

Cam asat ai incercat sa susti la modul incalcit in posturi kilometrice pana sa faci o volta de 180 grade.

Problema: In Faurei, locuintele refuza sa se supuna axiomei enuntate mai sus si preturile lor sunt cam la o zecime fata de cele din Bucuresti in ciuda faptului ca triada fier-beton-benzina are acelasi pret ca in Bucuresti si Paris.

Concluzie: Afirmatia analizata este falsa.

PS: vezi ca discutiile s-au mutat un etaj mai sus, aici s-ar putea sa vorbesti singur.

Manole spunea...

Mie imi face placere sa constat ca Olandezul isi incordeaza neuronii. Ce nu-mi place e ca de dragul argumentatiei ar face orice ca sa-i iasa rationamentele corect. De exemplu, chestia cu "valoarea de inlocuire". Hai sa n-o mai dam cotita, apartamentele comuniste valoreaza la ora actuala independent de costul lor de productie si exclusiv in functie de locatie - cum e si firesc. Daca e la Unirii e 150.000, daca e mai la campul cu papusoi e doar 100.000. Chestia asta n-are nici in clin nici in maneca cu pretul materialelor trecute, prezente sau viitoare. Iar locatia are o valoare data pur si simplu de cat de dezirabila e: vinzi locatia cu 150.000 si exista in piata cumparatori solvabili dorind sa stea acolo, bine; nu, ai pus-o, trebuie sa scazi pretul. E exact ce se intampla acum cand, in dispretul total fata de teoriile elaborate privitoare la pretul materialelor expuse aici de Olandez, cumparatorii provoaca prin nesimtire si nepasare scaderea preturilor luna de luna.

AristotelCostel spunea...

@jipa

Ce ar trebui să-i mai spunem "lu' olandezu'" daca el îşi repetă discursul după ce a fost desfiinţat?

Eu i-am răspuns "lu' oladenzu'" că la preţuri egale...îmi place mai mult Franţa...chestie de gusturi...

Tembelu' n-a prins ideea că nu mai merge tehnica "luaţi acu' că la anu' e mai scumpe!"

"Cati dinte voi va cumpara la banii astia, sperand la o dublare in, sa zicem, 5 ani ?"

Eu mă "va" mai gândi că România e în plină criză demografică, iar efectele vor creşte exponenţial cu trecerea fiecărui an. În plus, fondul locativ e alcătuit din cloace comuniste substandard, expirate în mare parte, şi apartamente noi făcute fără nicio jenă, în dorul lelii, de dragul unor purcoaie de bani... neîncasate pe măsura aşteptărilor.

@Olandezu

Ce găseşti laş în a evita o ţeapă?

Spune-mi şi mie, peste 20 de ani, când mă vor întreba puradeii de ce am plătit 150 - 200k Euro (cazul lui b) pentru o magherniţă de 50-70 mp utili, ce le voi răspunde?

"Copii, pe vremea mea, în 2007, când am cumpărat eu, cererea era mai mare...ca oferta!"

cezar jipa spunea...

"Hai sa n-o mai dam cotita, apartamentele comuniste valoreaza la ora actuala independent de costul lor de productie si exclusiv in functie de locatie - cum e si firesc."

Iata una din putinele afirmatii cu corespondenta in realitatea aia nedreapta care se intampla.
Si in continuare : mai valoreaza si in funct. de mij. de transport (sa vezi ce 20 la suta adauga la pret un metrou insalubru), o piata de legume si fructe (vezi Gorjului, Rahova), un mall si o Cora (vezi Lujerului), un parc (sau macar un copac in plus acolo). Evident ca in lipsa acestor interesante facilitati, care sa ofere putina suportabilitate vietii in Buc., probabil ca preturile ar fi mult mai mici, iar bucurestenii ar fi inceput de mult sa migreze.
Si, evident, valoreaza exact cat mii de cumparatori platesc in fiecare luna in fata notarului...
Vai,ce analiza surprinzatoare :))

AristotelCostel spunea...

@jipa

Peste 20 de ani, când mă vor întreba puradeii de ce am plătit 150 - 200k Euro (cazul lui b) pentru o magherniţă de 50-70 mp utili, ce le voi răspunde?

"Copii, pe vremea mea, în 2007, când am cumpărat eu, cererea era mai mare...ca oferta!"

Chulalongkorn spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Chulalongkorn spunea...

@ elzorab.
am studiat anuntul pe care l-ai prezentat . Am fost chiar la fata locului.
Azi erau 2 DOI! oameni pe santier sunt acolo 6 blocuri ridicate in diferite stadii 2 fundatii si loc de inca unu.

ap-ul e intr-un bloc care trebuia finalizat in mai 2008 dar in ritmul in care se lucreaza nu cred ca va fi gata anul asta.
Dezvoltatorul nu are o reputatie prea buna :
http://www.ziuadecj.ro/action/article?ID=15199

Anonim spunea...

Baieti , banuiesc ca nu am nevoie de invitatie sa ma mut pe

https://www.blogger.com/comment.g?blogID=957813021677017983&postID=6335176286858899479

(pt. cine nu stie ultimul articol (sau asa cred) al lui Manole de pe blog)

...mai ales ca am vazut niste super comentarii acolo, argumentate si cu cifre si cu impresii din industrie (a cimentului de ex).

In plus as dori sa fac observatia ca atat timp cat Manole isi poate posta comentariile (mai mult sau mai putin - mai degraba mai putin - obiective) pe hotnews.ro nu prea pare o lupta egala . Cum fac sa imi deschid si eu un blog care sa se numeasca "normalitatea imobiliara" si sa postez pe hotnews.ro ? De dragul obiectivitatii astept un sprijin cavalaresc de la Manole pt. asta. Pana una alta "ma mult la etajul superior".

Cu salutari (Groeten) !

AristotelCostel spunea...

@olandezu

Dacă vrei doar să-ţi faci reclamă şi să spui şi câteva tâmpenii specifice imobiliarilor...cred că cei de la hotnews acceptă cash.

Anonim spunea...

...si daca nu vreau sa imi fac reclama ci doar sa prezint si o opinie contrara , cum se face ?!
Sau astea sunt nocive si trebuie interzise din fasa !
Nu prea stiu ce varste aveti baieti , dar se vede ca perioada dinainte de '89 a lasat urme adanci in popor. Iar daca sunteti prea tineri sa o fi prins inseamna ca stam al draq de rau ca natiune : avem o problema genetica cu libertatea de exprimare !
...probabil ca prin incrucisari repetate (acum ca suntem in UE) s-o mai atenua in 100-200 de ani ! Dar ce pacat ca noi nu o sa mai traim sa vedem vremurile alea !

Salutari !

sunmirror spunea...

Olandezu, opinia asta a ta a fost prezentata zilnic (fara nicio exagerare) in mass-media in ultimii 3-4 ani.

Zilnic mai aparea un articol care arata cum ca e normal ca preturile sa creasca, si ca vor creste timp de inca n mii de ani.

Ne-a fost bagata in cap pana la epuizare ideea normalitatii cresterii, si nimeni nu a zis in anii astia ca s-ar putea sa se intample si altceva.

Nu ti-a sters nimeni comentariile, nu te-a bagat nimeni la puscarie, nu ti-a taiat nimeni conexiuena la internet.

Iar tu vii si ne zici pe fata ca nu-ti lasam libertate de exprimare...

AristotelCostel spunea...

@olandezu

Poate că modelul german de prosperare e mai apropiat de aşteptările anumitor români.

Ţepele astea ţigăneşti adoptate de toţi şmecherii imobiliari, cărora le faci tu advertoriale...cam trebuie să dispară odată cu civilizarea ...naţiunii.

Anonim spunea...

@B
mai sa vezi, daca mai recitesc de 2-3 ori descrierea ta despre cat de naspa e viata in SUA mai ca-mi vine sa-mi sun prietenii din state si sa-i intreb daca sa schimb denumirea grupul din YM din "prieteni_state" in "masochisti"
iti dai seama ce naspa e acolo daca cineva nu face facultate ? e mult mai bine in rromania, unde tot cocalarul si pitzipoanca termina ASE-ul si/sau Poli.
tocmai asta e "farmecul" vestului ..... oamenii poate sa traieste bine (a se citi "decent") acolo si fara facultate
and FYI, in lume mai exista si alte tari in afara de SUA si/sau Franta, etc. bineinteles, mai trebuie sa stii si sa faci alegeri cat de cat informate in viata ...
iar daca tot te plangi ca ti-ar mai ramane doar 100 dolari din 2 salarii de McDo, compara cat iti ramane din 2 salarii de McDo in rromania. ca sa nu mai comparam mere cu pere, dupa cum zici si tu

stefan tuchila spunea...

iti doresc sa locuiesti in drancy sa vezi ce dulce este.... eu prefer 8eme pe moment
2000 in paris nu exista. daca gasesti tu sa imi spui si mie, ca as vrea sa cumpar.
poate 4000 mediu, 3000 minim si maxime intre 10.000 si 20-30.000 pt cazuri f speciale (mai ales locuinte individuale, aproape inexistente in paris)

Unknown spunea...

Aveti grija si la tepele mansardelor duplex din Bucuresti.
http://topinvestromania.wordpress.com

celce spunea...

Salutare,

daca aveti timp sa va salvati banii, documentati-va despre o noua tzeapa imobiliara, care "ataca" clasa medie a populatiei.

http://topinvestromania.wordpress.com

Adi

Credit Financier Home spunea...

* Oferă o rată de împrumut de 3% din dobândă
* Asigurare pentru fără numerar Antreprenor
* Garanție pentru bani

Cu un scor bun de credit, Credit Financier Home oferă împrumuturi colaterale și împrumuturi necorespunzătoare persoanelor fizice sau asociațiilor de societăți sau cooperative în scopul beneficiilor industriale și personale.

Adresa:
Whatsapp: +15184181390
Mail direct
creditfinancierhome@gmail.com

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?