luni, 18 august 2008

Sa lamurim o problema: Paris vs. Bucuresti

Unul dintre argumentele "irefutabile" ale şmecherilor (şi naivilor) imobiliari este cel al falselor comparaţii: "Ce, voi n-aţi văzut cât costă în Paris? Mergeţi voi la Paris şi după aia să vă daţi cu părerea că sunt preţurile mari la Bucureşti!" Şi cum excursiile către Paris au tot prosperat în ultima vreme, nu a fost greu să se găsească o grămadă de gura-cască de pe aici care s-au fâţâit de 2 ori pe la Notre-Dame şi Turnul Eiffel, au văzut vreo 2 agenţii imobiliare din acele zone, s-au şocat de preţuri şi au adus în ţară confirmarea: "Domne e cum zic şmecherii, aşa e. Preţurile la 2 camere e de la 250.000 la 350.000 şi chiriile de la 1500 EUR la 3500 EUR."

Din păcate, o să-i dezamăgesc. Realitatea e uşor diferită şi o mică excursie de câteva zile cu autocarul, care nu îţi oferă decât o fâţâiala minoră pe la locurile de pelerinaj turistic, unde şi bagheta cu caşcaval costă dublu decât 2 străduţe mai încolo, nu te ajută să înţelegi prea bine ce înseamnă această minunată metropolă care este Parisul.

1. Geografie: spirala arondismentelor, suburbiile, metroul şi RER-ul. Poate vă veţi mira, dar Parisul are, teoretic, cam aceeaşi populaţie cu Bucureştiul: aprox. 2 milioane de locuitori şi o suprafaţă de 2 ori mai mică. Explicaţia e simplă: ceea ce numim noi “Paris” e doar oraşul istoric, aşa cum s-a dezvoltat până pe la 1850. Parisul acesta e împărţit in 20 de arondismente (sectoare) a căror numărătoare începe din Ile de la Cite (insula cu Notre Dame) şi continuă în spirală, în sensul acelor de ceasornic. Unele “arondismente” (mai ales cele ultra-centrale de pe malul drept) sunt aşa de mici încât în Bucureşti probabil ar fi numite “cartiere”. Ele au totuşi administraţie şi instituţii proprii. Restul populaţiei până la 10 milioane de locuitori trăieşte în nenumăratele suburbii care înconjoară Parisul şi care sunt legate de centrul Parisului (arondismentele 1-7) prin metrou, care circulă din 5 în 5 minute şi are staţiile extrem de dese, sau prin trenul urban (RER) care circulă din 20 în 20 de minute, are staţiile mai rare (cam ca metroul nostru) şi care leagă aceste suburbii pariziene de centru în 15-60 de minute (în funcţie de distanţa faţă de oraş). Întrucât suburbiile erau prea numeroase, francezii au socotit că e mai bine ca fiecare “comună” sau orăşel limitrof să-şi păstreze primaria, bugetul şi administraţia locală integrându-le totodată în zona mai mare (metropolitană) din jurul Parisului istoric. Acum închipuiţi-vă că Bucureştiul ar avea linii de metrou/tren urban care ar merge de la Universitate până la Otopeni sau Adunaţii-Copăceni. Gata? V-aţi închipuit? Well, tocmai v-aţi imaginat cum ar fi să arate un Bucureşti - capitală europeană. Închipuiţi-vă că aţi locui în Otopeni şi aţi putea ajunge în 20 de minute la Universitate. N-ar fi frumos?

Ca un fapt divers: teoretic stadionul Stade de France, ăla pe care Franţa a luat titlul mondial în 1998, nici nu e situat in Paris, ci în suburbia Saint-Denis (în nord). Vorba vine suburbie: de fapt se poate ajunge uşor cu metroul. Iar la finalul meciului tot metroul te poate duce acasă, chiar dacă stai undeva în sud, la mama dracului. Cam aşa cum te duce tramvaiul 41 din Ghencea până la Piaţa Presei Libere.

De aceea, atunci când căscăm ochii la preţurile din Paris gândindu-ne la cele din Bucureşti trebuie să căscăm bine ochii şi să comparăm mere cu mere şi pere cu pere. Numai un prostănac ar compara preţurile din Rivoli cu cele din Militari. Militariul, cartier periferic şi muncitoresc aflat la 20-30 de minute de centru (indiferent că mergi cu metroul, autobuzul, pedestru sau cu maşina proprie) trebuie comparat cu suburbii similare ale Parisului, aflate la distanţă similară de centru şi locuite de clase sociale similare.

2. Luxul. Tot un prostănac (sau un şmecher care profită de lipsa de informare a românilor) ar compara şi preţurile din zona 0 a Parisului cu cele din zona 0 a Bucureştiului. Prin Place Vendome sau Saint-Germain-des-Pres preţul pe metru pătrat atinge uşor 10.000 de euro, dar vorbim acolo de străzi sau cartiere care sunt capitalele mondiale ale luxului. Când o să vedeţi cu ochii voştri vitrine cu ceasuri de 75.000 de euro sau pălării de damă de 5.000 de euro veţi înţelege ceea ce vreau să zic. Pur şi simplu Bucureştiul nu are aşa ceva. În plus zona 0 din Bucureşti nu are nici atracţiile turistice (Notre Dame, Luvru, Muzeul Orsay, Domul Invalizilor, Turnul Eiffel, Trocadero, Arcul de Triumf, Champs Elysees etc.) care fac ca 30 de milioane de oameni să vină anual în pelerinaj la Paris şi să-şi lase banii acolo. (O chestie de care habar n-aveam: PIB-ul Parisului atinge incredibila cifră de 478 de miliarde de euro, adică de vreo 3 ori cât PIB-ul României!) Putem însă compara zona 0 din Bucureşti cu zonele pariziene limitrofe zonei 0, aşadar cu acele zone care nu sunt nici luxoase, nici turistice, fiind însă cvasi-centrale.

3. Preţul pe metru pătrat, indicatorul-cheie. Ceea ce se compară este întotdeauna preţul pe metru pătrat. Acesta este un indicator foarte simplu al confortului asigurat de o locuinţă. Nu putem compara preţurile în general fiindcă o garsonieră-tip poate avea 20 de mp la Bucureşti şi 30 la Paris. Deci dacă prima ar costa 70.000 de euro şi a doua ar costa 100.000 de euro, confortul celei din Bucureşti ar fi de fapt mai scump fiindcă ar costa 3.500 E / mp faţă de 3.300 E / mp.

4. Nord-Sud la Paris şi Bucureşti. Spre deosebire de Bucureşti, în Paris nordul este mai prost văzut şi sudul are caracter de zonă bună. Sincer, n-aş putea spune de ce, dar bănuiesc că motivele sunt de ordin istoric: malul nordic al Senei a fost până la un punct mlăştinos (cartierul Marais de exemplu a fost cândva o mlaştină) şi oraşul s-a dezvoltat preponderent spre sud. Cartierele şi suburbiile mai nasoale sunt în nord, în timp ce cartierele şi suburbiile 'şic' sunt în sud, pe rive gauche. Chiar şi Versailles-ul, e spre sud-vest.

Acum hai să vedem preţuri. O să comparăm apartamentele de cca. 60-80 mp (adică de 3, maxim 4 camere). Pentru francezi am folosit mai multe surse, pentru Bucureşti, Imobiliare.ro. Pentru comparaţie, am ales aşa:

a) zona 0, capitală a luxului şi turismului mondial: nimic din Bucureşti nu se poate compara cu Parisul;

b) zona centrală, deosebită, stilată: din Paris aleg Monceau-Malesherbes, din Bucureşti zona Dorobanţi.

Preţuri în Monceau-Malesherbes, sursa: www.seloger.com. La vânzare: 5-7000 E/mp, la chirii: 1000-2000 E.
Preţuri în Dorobanţi: La vânzare: 3000-4000 E, la chirii: 1000-2400 E.

b) zona centrală, modernă: din Paris aleg Montparnasse (curat, civilizat), din Bucureşti, Unirii.

Preţuri în Montparnasse: La vânzare: 5-6000 E/mp, la chirii: 1500-1600 E.
Preţuri în Unirii: La vânzare: 2500-3000 E, la chirii: 1300-1400 E.

c) zona semicentrală, clasa medie: din Paris aleg Villette (are un parc superb, în rest nu se face praf), din Bucureşti, Tineretului.

Preţuri în Villete: La vânzare 3500-4000 E / mp, la chirii: 1300-1500 E.
Preţuri în Tineretului: La vânzare 2100-2500 E / mp, la chirii: 600-850 E.

d) cartier marginal “şic”: din Paris aleg Auteuil, din Bucureşti, Băneasa şi Aviaţiei;

Preţuri în Auteuil: 6-7000 E / mp, la chirii: 1500-1600 E.
Preţuri în Băneasa / Aviaţei: vânzare: 2300-3000 E, la chirii: 1100-2500 E.

e) periferie de lux: din Paris pun Sceaux, din Bucureşti, evident, Pipera;

Preţuri în Sceaux (sursa: Foncia.com): 4700-5500 E /mp, chirii: 900-1500 E
Preţuri în Pipera: La vânzare: 2000-3500 E, chirii: 1000-3000 E

f) cartier muncitoresc: să luăm Saint-Denis vs. Militari (ştiu, e o blasfemie să compari un cartier care adăposteşte mormintele regilor Franţei cu Militari, dar...);

Saint-Denis, preţuri la vânzare: 2100-2500 E/mp, chirii: 850-950 E.
Militari: la vânzare 1400-1900 E/mp, chirii: 500-650 E.

Concluziile le trageţi voi. Mie mi se pare că preţurile la vânzare sunt cam cu 30-50% mai mici în Bucureşti (dar la noi scad deja de 6 luni, pe când la ei au crescut în ultimele 12 luni cu cca. 10%, ceea ce înseamnă că în iarnă situaţia era chiar supertare dpdv al Bucureştiului) în vreme ce chiriile sunt aproximativ la fel.

Problema aş zice că vine din altă parte. Suburbiile. Strada Apusului din Militari e mai depărtată geografic de centrul Bucureştiului (şi mai prost legată!) decât o grămadă de aşa-zise "suburbii", care de fapt ar da lecţii oricărui cartier mărginaş din Bucureşti. În unele suburbii mediocre, adică nici prea-prea, nici foarte-foarte, preţurile la 2 camere se învârt pe la 130-150.000. La 15-20 minute de centru, da, aţi auzit bine. Exemple: din Bagneux, în sud, din Montreuil, în Est . Şi Bagneux şi Montreuil se află la 15 minute de centrul Parisului (cu metroul sau RER-ul).

Şi încă astea nu sunt cele mai mici preţuri. În Saint-Denis ("Ghencea" lor, fiindcă acolo e stadionul pe care joacă "Les Bleus") 2 camere costă 100.000 de euro (dar nu v-ar plăcea să locuiţi acolo). Ideea însă e că, dacă nu vrei să fii chiar pe treapta cea mai de jos a societăţii, nu e nevoie câtuşi de puţin să cheltui 300.000 de euro, aşa cum văd fraierii prin spate pe la Notre-Dame, ci doar 150.000. Şi eşti la fel de "parisian" pe cât de bucureşteni sunt "băieţii din Pantelimon" sau locuitorii din Drumul Taberei. Adică foarte mult!

...Şi chiriile, tot la 2 camere, tot în suburbii aşa şi aşa, sunt în jur de 650-700 de euro, nicidecum 1500. Cu o leafă la MCDo-urile lor, full-time, scoţi 8-900. Teoretic o familie poate face MCDo fără probleme.

Hai să facem încercarea în MCDo-urile din Bucureşti, la lefurile de 6-7 milioane, să vedem ce iese.

Sau să zicem că stai la mama dracului, în zona 6, in Etampes (să-l comparăm cu Otopeni, că şi ăsta e “oraş satelit”). Un abonament integral de RER/metrou/autobuz costă 112 euro pe lună (http://www.ratp.info/informer/tarif_abonnements_i.php). Chiria la 2 camere în Etampes e vreo 550 de euro / lună şi dacă vii cu banii pregătiţi din România (să zicem că tocmai ai vândut cuiva mândreţe de apartament în Baicului) preţurile se joacă pe la 90-100.000 de euro, deci ai şanse să cumperi şi să rămâi şi cu ceva bănuţi în buzunar care să-ţi dea răgazul necesar pentru a căuta de lucru. Şi să zicem că sacrifici în fiecare zi lucrătoare 50 de minute dimineaţa, la plecare, şi 50 de minute seara, la venire, ca să lucrezi în Paris pe 3-4000 de euro, poate şi mai mult, leafă pentru care nu trebuie să pupi în fund pe nimeni, aşa cum e în România (acolo, dacă pupi în fund, iei mult mai mult de 4000 E).

Oare merită? Concluzia o trageţi iarăşi voi.

44 de comentarii:

ionut spunea...

manole

ai uitat sa precizezi salariul mediu in paris( accentuez IN PARIS) versus cel din bucuresti.
daca ai informatiile si poti sa ni le dai...
multumesc

elzorab spunea...

"La 26 de ani, Florin Lungoci conduce un business de doua miliarde de euro
Florin Lungoci, directorul operatiunilor imobiliare ale grupului libanez Awdi, a absolvit recent Facultatea de Finante Banci"

va mai mirati ca balonul a ajuns la asemenea proportii? pai e o stare generalizata de nebunie in tara aia. sa vii cu asemenea eroi e de rasul curcilor. auzi, la 26 de ani...in sua i-ar fi tras un sut in fund de s-ar fi dus invartindu-se . cine e atat de nebun incat sa lase fraiele unei afaceri pe seama unui pustan absolut lipsit de experienta care a trait doar in timp ce bula se "balona" pai de unde sa stie el despre imobiliare? din ce a vazut in romania???

ma rog, asta e doar una dintre bube...cealalta este legata de psihologia romanului, de eroii nostrii...vorba grecului...

as fi inteles sa ne fie prezentat un inginer la 26 de ani care a solutionat o problema dificila, un medic de 26 de ani care opereaza pe cord, un chimist laureat al premiului nu stiu care...un profesor cu realizari deosebite, un scriitor cu un premiu...

dar nu, la noi ne sunt prezentati niste looseri absolventi de economice, care conduc nu stiu ce afaceri....la asemenea valori asemenea gandire...


nu mi-a venit sa cred cand am vazut ca unii au inceput sa invinuiasca batranii pensionari pentru preturile mari. domnilor, batranii sunt demni de respectul nostru pentru o viata de munca. mergeti si ajutati-i, vizitati-i din cand in cand, intrebati-i de sanatate, nu-i scoateti in strada...

"respecta pe tatal si pe mama ta daca vrei sa ai viata lunga si fericita pe pamant" este prima porunca insotita de o promisiune...probabil nu am reusit sa reproduc exact, dar sigur stiti despre ce este vorba...


este socat modul in care tinerii romani gandesc. domnilor, de vina pentru preturile mari sunt mafia imobiliara, nu doar din romania, care a indus aceasta stare generalizata de psihoza, a manipulat politicienii pntru a relaxa conditiile de creditare si multe alte practici neortodoxe...


nu fiti disperati, preturile se vor intoarce acolo unde vor putea fi suportate de populatie. adica vilele vor trebui platite dintr-o rata de 40% dintr-un salariu mare in romania, de peste 1000 de euro. apartamentele comuniste vor trebui suportate prin 40% dintr-un venit mediu de 400 euro ep luna. faceti si voi calculele si vedeti unde va incadrati...

si mai ales, nu uitati, romania nu a fost , nu este si nu va fi niciodata franta, anglia, germania, nu va fi nici macar spania sau portugalia. invatati sa ganditi realist. asta nu inseamna ca nu e o tara acre merita iubita, chiar si de ar fi sa fie doar pentru fetele de la olimpiada(ca barbatii sunt..varza). inseamna pur si simplu ca pentru a trai o viata normala trebuie sa sti sa ti-o planifici, iar daca tu visezi cai verzi pe pereti, se vor gasi mereu sute de rechini care-ti vor alimenta acele vise, iar la sfrasit vei plange cu lacrimi de crocodil ca ti-au dat tzeapa. pricipalii vinovati de preturile mari sunt tot consumatorii de rand, care se reped la credite mai rau ca la carne pe vremea lui ceasca, fara sa se mai gandeasca de unde le vor plati, dar ce conteaza daca tot castig 30 la suta pana la anul pe casa mea...

ivatati sa ganditi, sa stati cu capul pe umeri, sa fiti realisti.

nu poti sa-ti faci un plan de afaceri daca tu castigi de trei ori media pe economie. pur si simplu acel fapt este unul exceptional si ca orice chestie exceptionala se termina repede...faceti-va planurile pe ceea ce puteti castiga oricand, adica pe media pe economie...nu ma indoiesc ca multi dintre voi sunt zmei, am fost si eu si au mai fost si altii...dar va asigur ca se gaseste ac de cojocul fiecaruia si oricat de imposibil ti s-ar parea sa ti se itample chiar tie sa ramai fara job, e doar o chestie de timp, intrebati-i pe cei mai cu experienta...lasati visele astea de pustani...

PENTRU NEA CORA: TOT RESPECTUL PENTRU UN INGINER CARE ISI FACE BINE MESERIA PESTE HOTARE...TARA ARE NEVOIE DE CATI MAI MULTI...UNDE INVESTIM BANI E O ALTA POVESTE, DAR FAPTUL CA REUSIM SA-I FACEM PRINTR-O MESERIE CINSTITA SI NU CONDUCAND AFACERI IMOBILIARE DE MILIARDE CA PROASTPAT ABSOLVENT...MA SI APUCA RASUL...

IN SUA CA PROASPAT ABSOLVENT CARI PLICURILE INTRE BIROURI...ORICAT DE MEGATALENTAT AI PAREA...ASTA DACA NU ESTI FIUL CUIVA CARE-SI DA BANII PE MANA TA...

elzorab spunea...

pentru manole: cu tot respectul pentru ceea ce faci pe acest forum, comparatia bucurestiului cu parisul este un afrot pentru tot ceea ce inseamna cultura si civilizatie europeana...

este o comparatei lipsita de cele mai elementare reguli de bun simt, un sacrilegiu, o blasfemie si un afront la adresa lui manet, monet, picaso, versailles, pentru revolutia franceza si inca un milion de lucruri care nu-mi vin in minte...e pur si simplu groteasca...

cred ca si cei trei muschetari impreuna cu dumas tatal si fiul s-ar rasuci in mormant daca ar afla despre comparatia asta...

manole, nu te supara prea tare pe mine, te respect si compartia este extrem de bine facuta, profesional, dar ideea e de-a dreptul ridicola...gandeste si tu...nu ma face sa cred ca nebunia afecteaza chiar intreaga societate...

Marona spunea...

Elzorab, ai intrat in vrie :) Chill! Ignoranta si lacomia:
1) sunt in natura umana, n-au treaba cu Romania in mod particular, ci-s globale si universale, ele explica si ce fac marii bancheri sofisticati si oamenii de rand, fie ei romani, fie americani, fie japonezi.
2) ating ritmuri de proliferare geometrice oriunde si oricand, daca nu sunt sanctionabile/sanctionate in faza incipienta, ci alimentate de aparentele realitatii economice.

Lasa-l pe Manole sa pretinda pt o secunda ca Parisul si Bucurestiul chiar pot fi comparate. Comparison n'est pas raison, da' daca preopinentul tau apeleaza la o astfel de comparatie ca argument, nu-l ignori, ci-i demontezi "argumentul".

Legat de argumentul foarte touchy al batraneilor, imi vine si mie sa rad cand vad ca tocmai cetatenilor seniori li se pretinde sa fie super-rationalii unei ere care a deviat completamente de la rationalitate. :)

Anonim spunea...

@all:
Cred ca de la mine a pornit faza cu batranii. Eu voiam sa dau un exemplu din care sa raiasa diferenta dintre realitate si cifrele pe care se bazeaza probabil Vozganian pentru tot felul de cresteri cincinale. Nu ma asteptam sa iasa ce a iesit, dar eu zic ca e bine sa fim atenti si la asta. Si in Franta am surprins unele conversatii similare, deci s-ar putea ca problema sa fie ceva mai complexa decat "esti un prost crescut fiindca vorbesti de rau pe pensionari."

nestor spunea...

Foarte corecta analiza, Manole, dar totusi am o mica precizare de facut. Majoritatea cladirilor din zona centrala a Parisului sunt cladiri vechi, multe au peste 100 de ani. Cred ca merita facuta aceasta precizare, cu atat mai mult cu cat in fiecare articol pui accent pe varsta blocurilor din Bucuresti. De acord, Bucuresti este oras cu risc seismic, dar din punct de vedere al confortului sunt absolut comparabile.
Am o prietena care locuieste pe langa Piata Operei si plateste 800 de euro pe luna pentru o garsoniera de 18 m2, friguroasa si plina de igrasie.
Daca tot a fost adus in discutie argumentul impozitelor si taxelor, poate ar fi bine sa le prezinti si pe acestea. Multe familii au fost nevoite in ultimii ani sa isi paraseasca case sau apartamente in care locuiau de doua trei generatii pentru ca nu isi mai permiteau sa plateasca impozitele asociate locuintelor din zone "zero", ultra istorice.

Manole spunea...

@elzorab: comparaţia nu am început-o eu, ci ăia care susţin că în Paris fără 1500 de euro chirie nu scapi.

Ba dacă ai curaj stai şi cu 350 de euro, în Saint Denis :)

În rest sunt de acord cu tine, e o porcărie, o blasfemie, să compari Parisul cu Bucureştiul. Şi nu neapărat din punct de vedere al culturii, ci economic vorbind: când o ajunge şi Bucureştiul la un PIB de 475 de miliarde de euro şi 30 de milioane de turişti pe an, atunci are dreptul să scoată capul în lume.

În Parisul istoric casele costă cât costă pentru că banii literalmente curg pe stradă. Milioane şi milioane. Cu ochii oblici, cu pielea mai neagră sau mai deschisă la culoare, vorbind un babilon de limbi...

@nestor: la Opera, da, dar nu văd de ce să locuieşti acolo dacă nu lucrezi la Bursă şi nu trebuie să fii 20 de ore pe zi la servici. În Auteuil, Bercy, Saint-Mande, Ivry etc. sunt o multime de cladiri noi cu alte standarde de confort decat cladirile lui Haussman.

Legat de taxe nu pot să le prezint pentru că nu m-am documentat şi cu privire la ele, bănuiesc că sunt mari, ar fi anormal ca un apartament care costă 400.000 de euro să fie impozitat cu 50 de euro / an, dar nu te împiedică nimeni să te dai 3 kilometri mai incolo, mai ales că ai soluţii şi ţi se pune la dispoziţie o infrastructură excelentă.

Probabil că dacă situaţia va continua centrul istoric se va goli încet-încet de locuitori şi se va umple de firme. Pe Ile St. Louis (insula mică) o garsoniera mica si jegoasa a ajuns sa coste 500.000 de euro, ceea ce e ridicol... Nici lor nu li se pare normală situaţia, dar câtă vreme Parisul e ravnit de fel de fel de miliardari ruşi care nu se uită la bani n-au ce face.

nestor spunea...

Amica mea este studenta, deci a vrut ceva aproape de Sorbona. Altfel am si eu colegi care fac 20 de minute cu masina pana la serviciu, undeva pe langa Victor Hugo, dar care locuiesc efectiv in afara Parisului, in oraselele/cartier/suburbie de care vorbeai pentru ca taxele si impozitele sunt mult mai mici.

Manole spunea...

Păi asta e o motivaţie tipică pentru cineva care se duce cu capul în pungă, fără să se documenteze în prealabil.

Presupun că dacă se va mărita sau va rămâne pe acolo nu îi va fi frică să se dea 3-4 km mai la sud.

AristotelCostel spunea...

Legat de Paris vs. Bucale, demonstraţia cam scârţâie...abia am ajuns la 60%, deci...loc de creştere este grămadă...
Atât aş mai sublinia...Parisul e principalul reper turistic al Europei, în timp ce în Bucale vin toţi târlanii din zonele limitrofe ...pentru o pâine.

Traducere la "...pensionarii cu "averi" de peste 100 000 Euro."

Vers: economia de piaţă din România se adresează exclusiv tinerilor. Capitalismul sălbatic de tipul "te descurci...e treaba ta...vezi cum faci!" se petrece în aceeaşi ţară în care pensionari cu vârste începând de la 55 de ani sunt căraţi în spate tot de ăia...care "văd ei ce şi cum fac".

Nu mi-ar fi ruşine obrazului să spun că vârsta a treia de azi parazitează...clasa muncitoare cu ajutorul mărinimoasei clase conducătoare care împarte echitabil mălaiul: 50% tagmei de securişti şi comunişti...mii, respectiv, 50% ...celorlalte milioane.

Totuşi, opţiuni nu sunt şi e de la sine înţeles că situaţia va rămâna aşa în următorii zeci de ani, DAR aceeaşi tineri parazitaţi de stat sunt în acelaşi timp jupuiţi de şmecherii imobiliari.

Este elementar ca cloacele comunistoide noi şi vechi să fie impozitate la valoarea de piaţă! Cu cât mai multe cloace...impozite şi mai mari.
Dacă cloaca e 100 000 Euro...ghinion pentru "bogătanul" care o deţine.
S-a ajuns în România ca un pensionar proprietar să primească subvenţii pentru venituri de 600 RON/lună, în timp ce venitul minim se situează sub această sumă.
Tovarăşi, sunteţi stricaţi la cap???
După o lună de muncă de robot sau sclav în capitalismul românesc "câştigi" 540 RON/lună din ...octombrie, iar dacă eşti un pensionar cu dosarul măsluit şi cu locuinţă de la iliescu, după 30-45 de ani de simulare a muncii în sistemul comunist, primeşti "subvenţie la căldură" pentru un venit de 600 RON/lună!
Mi-a curs sânge din urechi auzind vaietele de strămutare a ţăranilor la oraş, iar acum, când au posibilitatea să fie ploconiţi cu 50-100k în cont şi să-şi vadă iarăşi de legume şi tarla...suntem cruzi...

Bineînţeles că valoarea de piaţă a cloacelor româneşti e umflată de şmecheri, dar cu o scurtă perioadă de sacrificii din partea TUTUROR se poate ajunge la normalitate.

Protejând doar categoriile de vârstă înaintate...s-ar putea ca statul român să rămână DOAR...cu ele şi personal cred că...e mult prea târziu!

Unknown spunea...

Salary Survey Report for City: Paris

http://www.payscale.com/research/FR/City=Paris/Salary


NU se compara cu Bucuresti nici pe departe

Manole spunea...

Aristotele, nu e "demonstraţie", e o comparaţie bazată pe date faptice.

Da, Bucureştiul e la 60-70% din Paris la vânzare şi cam la 70-110% la chirii, dar fiecare trage de aici ce concluzii vrea. Cine e dobitoc n-are decât să concluzioneze că "mai e loc de creştere" într-un oraş în care se învârt anual de 30 de ori mai puţini bani şi turişti ca la Paris.

De asemenea, trebuie să remarcăm că dacă în Bucureşti pentru un salariu de 900-1000 de euro, minimul necesar pentru a putea trăi decent, mulţi oameni (NU toţi!) trebuie să fie specialişti în felaţii & stuff, sau să lucreze 12 ore pe zi, sau să facă şmecherii şi chestii ilicite cu bani la negru, în Paris e suficient să te prezinţi la primul MCDonalds care îţi iese în cale şi să te apuci cu graţie de perpelit cartofii prăjiţi de pe o parte pe alta. Fără stres, fără nervi cheltuiţi aiurea, fără bătaie de cap.

AristotelCostel spunea...

Principii

"Războiul de 30 de ani" pentru o casă

@manole

Comparaţia e cu mult peste ce ar putea să realizeze o agenţie imobiliară profesionistă din Paris după un an de studii.

Harta din articolul anterior aduce, în sfârşit, argumente de fundamentare "solidă" pentru evaluatorii de cloace...cu atât mai mult cu cât "raportul cerere-ofertă" începe să-şi piardă din greutate.

Unknown spunea...

Frauda de 1 mil. euro: 100 de persoane au achitat avansul pentru apartamente inexistente
Un cetatean roman a incasat peste 1 mil. euro de la peste 100 de persoane pentru un proiect rezidential din Cluj care, insa, nu exista.
Procurorii DNA Cluj il cerceteaza pe Marius Sebastian Leontiuc, administrator la societatea Romania Europlan Proiect SRL Caransebes, in legatura cu o frauda imobiliara din care a rezultat prejudicierea cu peste 1 milion euro a peste 100 de persoane, potrivit NewsIn.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) sustine ca omul de afaceri este acuzat de asociere pentru savarsirea de infractiuni, inselaciune in conventii, prin calitati mincinoase si mijloace frauduloase, cu consecinte deosebit de grave, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals in forma continuata, fals in inscrisuri sub semnatura privata (doua fapte), falsificare si folosire de instrumente oficiale.

Procurorii au retinut ca Marius Sebastian Leontiuc, prezentandu-se sub calitatea mincinoasa de arhitect, impreuna cu reprezentantele unei agentii imobiliare, s-a asociat in vederea comiterii unei fraude imobiliare, in urma careia peste 100 de persoane au fost induse si mentinute in eroare, prin falsificarea si folosirea de inscrisuri contrafacute.

Faptele s-au petrecut la incheierea, in perioada noiembrie 2005-mai 2007, a antecontractelor de vanzare- cumparare si construire a unor presupuse apartamente intr-un bloc cu 10 - 16 etaje pe un teren din Cluj Napoca, pentru care au fost achitate, catre Leontiuc, sume reprezentand avans in valoare totala de peste 1 milion de euro, precum si comisioane de intermediere catre agentia imobiliara de peste 60.000 euro.

Constructia nu a fost realizata si, in consecinta, persoanele care au achitat sume de bani pentru contractarea apartamentelor si plata serviciilor agentiilor imobiliare au fost pagubite, sustine DNA.

Potrivit DNA, omului de afaceri i s-a adus la cunostinta acuzatiile, iar la data de 15 august 2008, procurorii anticoruptie au dispus retinerea lui pe o perioada de 24 de ore. La data de 16 august, Curtea de Apel Cluj a dispus arestarea sa preventiva pe o perioada de 29 de zile.

Unknown spunea...

Va dati seama cine a ajuns sa fie "dezvoltator" in perioada de avant a balonului?
Va dati seama ce masa imensa de prosti cu bani a existat in Romanica daca 100 de persoane dintr-un oras cu pretentii gen Cluj i-au dat fara sa clipeasca avans pentru apartamente pe hartie acestui individ?

Unknown spunea...

Manole,

Redau, aproximativ, din memorie o stire pe care am auzit-o azi la un radio in timp ce mergeam spre servici. Dar acelasi tip de stire l-am mai auzit de mai multe ori in ultima vreme referitor la mai multe orase mari din tara. S-a creat sau incepe sa se creeze deja, practic, un trend in mass-media pe tema asta:

"Chiriile din Iasi in crestere

Tot mai multi proprietari de apartamente vechi din Iasi renunta la a le mai vinde din cauza scaderii preturilor. (N.B. probabil corect spus ar fi fost ca nu mai reusesc sa le vanda).
Acestia se reorienteaza si scot apartamentele la inchiriere. Drept urmare, in acest an, se asteapta cresteri intre 50%-90% a chiriilor (N.B. ?!?,principala piata vizata fiind cea a tinerilor studenti"

Deci, recapitulare:

1. Preturile la apartamentele vechi au scazut/sunt in scadere
2. Proprietarii de apartamente vechi nu mai vor/nu mai pot sa le vanda
3. Drept urmare le scot la inchiriere, principalii clienti vizati fiind studentii
4. Concluzia analistilor/agentilor imobiliari:
chiriile vor creste cu 50%-90%

Cum am putea comenta?

AristotelCostel spunea...

@Cristian

Oferta de vânzare e mai mare, iar proprietarii sunt mai hotărâţi...ca niciodată.

Îţi recomand un "Evenimentul". Oferta de imobiliare ieşene se întinde pe vreo 7-8 pagini lejer, iar pe site anunţurile s-au înmulţit (anunţuri plătite).

Tot acum sunt ofertate şi "perlele" Iaşiului de către cei care le-au ţinut "că creşte" şi astfel se succed anunţuri de 40 k EUR cu cele de 90 k EUR.

Mizeria cu chiriile e posibilă tocmai datorită agenţiilor imobiliare şi a dezvoltatorilor "di la Iaşi". MAFIE se numeşte acest...aspect.

Agenţii se laudă că nu se vinde nimic, dar când vine vorba de chirie, argumentele sunt..."vă daţi seama ce rată plăteşte proprietarul la acest apartament?"..."în septembrie cresc...că aşa a fost în fiecare an...vin studenţii!"

Totuşi, e primul an în care se preia conceptul bucureştean...cresc chiriile cu 50 de euro...în bloc (masă).

Se finalizează bloace din Green PARC şi Dream SAT, iar locuinţele nevândute bat la ochi...aşa că se încearcă închirierea la 400-1000 Euro/lună...lucru imposibil de realizat la chirii medii de 200-300 Euro/lună. Mai important... apare presiunea pe fraieri...raportul rată - chirie.

Ar mai fi şi inerţia prostovanilor proprietari de cloace, dar estimez că şi-o vor lua...duios!

Studenţii atraşi de Iaşi...vin din glorioasa provincie moldavă, iar în capitala economică a Moldovei nu se mai deschide decât centrul comercial ERA...după care...vine "aterizarea lină".

După un calcul de tipul "dau pe mere = iau pe pere", piaţa chiriilor din Iaşi va fi abandonată de ...chiriaşi.

qwerty spunea...

@Cristian

Astea sunt ultimele spasme ale unor agentii/analisti.

E foarte simplu, acum 7-8 luni, ma intrebam de ce preturile anul asta o sa creasca cu 15-20% si nu cu 7-8% ?
De ce 10 portocale si nu 5 portocale, stim cu totii jocul asta...

Atunci se vehiculau cifrele astea pentru a incita investitorii de Dambovita si de pretutindeni la noi achizitii (daca creste cu 15-20% e mai bine ca la banca, deci, investesc).

Astazi nimeni nu-si mai pune problema cresterii preturilor la apartamente, dar chiriile?
Poate se mai gasesc niste fraieri sa inghita galusca asta.
O crestere cu 50% a chiriilor ar duce chiriile mult mai aproape de rate si deci ar creste rata bizonilor din piata.

Acuma, sigur ca in rationamentul lor, uita de lozincile de anul trecut: "romanii sunt in proportie de peste 90% proprietari", "creditul ipotecar reprezinta mai putin de 20% din creditele din Romania".
Deci studentii bogati, veniti din provincie trebuie sa plateasca ratele proprietarilor la banci...
Pai parca pana ieri studentii bogati veniti din provincie cumparau apartamente in draci... acuma cica se baga la chirie....

Din pacate pentru unii, treaba e FOARTE, FOARTE groasa si aici nu mai incape loc de manipulare: daca pe bizoni i-au convins usor, "ca creste", pe cei care stau in chirie nu mai au cum sa-i manipuleze (remember, ei stau in chirie pentru ca sunt niste amarasteni de ultima spetza care nu pot ridica nasul la creditul imobiliar) pentru ca mai mult nu-si permit sa dea pe chirie (de asta chiriile nu au crescut in acelasi ritm cu preturile la apartamente).

qwerty spunea...

Asa cum ziceam:

http://economie.hotnews.ro/stiri-imobiliar-4017887-mundo-accesul-locuinta-aproape-imposibil-pentru-92-dintre-romani.htm

"In Romania a inceput sa apara o clasa medie, mai ales in marile orase. Acesti cetateni au devenit principalii cumparatori de case noi, datorita cresterii salariilor lor. Clientii cei mai obisnuiti sunt tineri sub 29 de ani, care au incredere ca veniturile lor vor spori. Aproape toti opteaza pentru o locuinta noua, iar cei care cauta o casa la mana a doua sunt foarte putini."

MUAHAHAHAHAHAHAHA!!!!
Deci la noi, clasa medie nou aparuta (tineri intre 18 si 29 de ani) cumpara apartamentele noi construite...

"Potrivit lui Alejandro Solano, director comercial al Hercesa in Romania, “trebuie facuta o distinctie intre Bucuresti si restul Romaniei. Bucurestiul este ca un mic balon, aici salariile sunt triple decat in alte zone ale tarii. Nici in interiorul capitalei nu poate oricine sa-si cumpere o casa”."

Un mic balon la SAAAA-LAAAA-RII?!! MUAHAHAHAHAHA!!! =))

"Piata imobiliara romaneasca a devenit un "paradis" pentru firmele straine, care sunt multumite de preturile scazute si de cresterea economica a tarii."
Deci preturile scazute...
MUAHAHAHAHA!!!

"Concret, acum abunda firmele imobiliare operand in intreaga tara, sunt de asemenea numerosi investitorii straini mici si mijlocii care cumpara case in Romania, in majoritatea cazurilor in scopuri speculative."

Aha... deci numerosi investitori care cumpara in scopuri speculative....
Deci INVESTITORI... SCOPURI SPECULATIVE.... MUAHAHAHAHAHA!!!

ileana spunea...

http://forum.hotnews.ro/index.php?showtopic=192

licurici spunea...

a trecut ceva timp de cand nu am mai auzit numele asta: Marius Leontiuc

oameni buni deschideti ochii inainte sa aruncati cu bani, chestia asta "mirosea" inca de acum 2 ani!

http://forum.computergames.ro/131-valea-plingerii/166491-frauda-marius-leontiuc-europlan.html

Baronu' spunea...

Un singura observatie am. Dupa 9 luni de stat in porte de la villette, pot sa spun ca tineretului e chiar ok. singurul lucru misto din cartierul ala e parcul si cité des sciences. In rest infractionalitate cat cuprinde (mai ales langa periferic si la Stalingrad). Mai spalat in 19ème e cartierul Buttes Chaumont si parcul e chiar si mai misto. In rest, dupa 9 luni de stat in Paris, iti confirm spusele. Cu inca o precizare : montparnasse e la 10 min de mers pe jos de st germain de près pe rue de rennes (deci fff central :)

elzorab spunea...

parerea mea: tinand cont de toate aspectele economice, geografice si culturale preturile ar trebui sa fie astfel:
pret in bucuresti de doua ori mai mici decat la budapesta, de patru ori mai mici decat la viena si berlin si de 8 ori mai mici decat la paris...nu uitati ca nivelul veniturilor in paris e de 170% fata de media europeana si se situeaza mult chiar si peste germania...

pegas spunea...

@Cristian
Referitor la acea stire difuzata pe posturile radio din Iasi sau de unde or fi ele.Eu as lua-o logic:
Apartamentele nu se mai vand --> Proprietarii se orienteaza spre inchirierea lor deci CRESTE OFERTA DE APARTAMENTE SCOASE SPRE INCHIRIERE -->Concurenta fiind mare intre ofertanti, rezulta o scadere a pretului chiriilor direct proportionala cu cresterea numarului ofertelor. Numarul celor care vor cere spre inchiriere apartamentele va fi aproximativ egal cu cel din anii trecuti.Ganditi-va la unii care si-au luat apartamente pentru a face specula, pentru a le revinde mai scump peste o scurta perioada si care au accesat un credit destul de costisitor de la camatari (banci), ce vor trebui sa plateasca niste rate destul de mari acestora.Treaba cu revandutul a picat.Le-au mai ramas 2 solutii: Vanzarea apartamentului la un pret mai mic decat cel de achizitie iar asta nu cred ca poate fi acceptat de baietii care vedeau in fata ochilor doar cresteri ale preturilor(deci nu vor accepta nici limitarea pierderilor la anumite valori, care inca sunt mici deocamdata).Ultima solutie este inchirierea apartamentului.Cu banii de pe chirie isi va plati speculantul o parte din rata la banca pentru creditul luat.Dar treaba asta cu inchiriatul este destul de complexa si complicata.S-a mai discutat pe forum despre chirii,presiunea asupra lor si riscurile la care sunt expusi baietii.Ganditi-va ca acum se vor bate de 2-3 ori mai multi proprietari pe prada (studentii) ce va sosi in orasele universitare (caci nu vreau sa ma gandesc la restul). Odata trecut sezonul din toamna in care pasarile migratoare sosesc,iar prada nu pica in plasa e cam greu sa o mai prinzi dupa acest sezon.Asta ii va pune pe multi pe ganduri.Vor sa aiba cui sa inchirieze? Vor trebui sa vina cu o oferta mai buna decat cea a vecinului.Aceasta oferta marita de apartamente scoase spre inchiriat nu poate duce decat la o scadere a pretului chiriilor ,chiar daca in toamna vor trage toti cu dintii de preturi si vor incerca sa reziste pe baricade.Ce vor face cei care dupa sezon nu au prada in plasa si vor trebui sa mai plateasca si niste rate???? Eu habar nu am, dar lor le cam tremura chilotii inca de pe acum.Vor sa prinda acea prada desi sunt de cateva ori mai multe plase intinse decat pana in acest nou sezon? Atunci vor trebui sa aiba plasele cat mai atragatoare (ieftine si cu conditii decente de locuit in ele si nu peticite, cu conditii inumane si scumpe). Eu cam asa vad treaba cu chiriile. Numar egal de pesti sau pasari dar un numar mult marit de navoade sau plase intinse spre agatat. Atat vor mai rezista si chiriile la preturile actuale - toamna aceasta -apoi dupa ce prada va fi din ce in ce mai rara la vedere, exact ca si in cazul vanzarilor, preturilor o vor lua-o incet-incet spre normalitate.Sau poate brusc, caci mai exista si aceasta varianta :) Eu unul o sa urmaresc cu interes acest nou sezon de vanatoare in care vanatorii o sa incerce sa se elimine unii pe altii pentru a reusi sa prinda ceva, dar cu si mai mare interes o sa urmaresc soarta vanatorilor ramasi fara vanat dupa aceste ultime luni de speranta ramase pana la momentul ZERO, momentul ADEVARULUI. Inca odata spun februarie-martie 2009 va fi perioada in care valul tsunamiu-ului produs in state in urma cu aproape 2 ani va ajunge si pe meleagurile noastre mioritice.Pacat ca cel mai mult vor avea de suferit tot "cei cu case din chirpici" cumparate prin inchiriera muncii lor pe urmatorii 30 de ani.

Anonim spunea...

Sper sa nu fiu luat iar cu fulgi cu tot pt ca incerc sa aduc niste contraargumente intr-o dezbatere. De ce acei tineri cu venituri maricele care pot accesa credite de 100000 E nu pleaca la Paris si prefera sa se indatoreze aici. Doar BNR-ul i-a mai potolit. Nu cumva piata imobiliara depinde si de alte aspecte sociale. Iar toti acesti oameni care prefera sa ramana in tara au de impartit aceeasi zestre de locuinte din 89 care nici atunci nu era suficienta (fac referire la locuintele salubre si cu utilitati si asfalt la poarta) iar acum e invechita cu 19 ani si partial expirata. Noile ansambluri asa zis rezidentiale sunt praf pe toba si oricum nu se adreseaza multimii.
CONCLUZIE: Romania are nevoie de locuinte noi. ANL-ul ar putea fi o solutie pe varianta vanzarii de locuinte (nu inchirierii) dar e prea plapand si prea vanat de mafia pe care o cunoastem. Pana atunci ne certam pe cutiile pe care le avem indiferent de preturile de la Paris.

Kiko spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Kiko spunea...

Diferenta intre Paris si Bucuresti, sau intre dincolo si la noi, este ca dincolo e bine si la noi e rau.

In fiecare perioada al istoriei in Romania era nasol, in timp ce in alte locuri era mai bine.

Urmand acest trend, in Romania mereu va TREBUI sa fie mai nasol decat in alte locuri.

Daca un apartament la Paris ar costa 5000 per mp in timp ce la noi doar 1000, ar insemna ca e bine si la Paris si la noi. Dar asta nu poate sa fie asa!
Aici, TREBUIE sa fie rau, pt ca in timpul istoriei aici nu s-a facut nimic bun.

Deci, axioma: noi trebuie sa muncim mai mult pt a avea ceva mai prost, la un pret mai mare.

Inainte anumite produse la noi nu se gaseau de loc. Acum se gasesc. Inseamna asta ca e bine?
Nu, pt ca "garantarea" starii nasoale e asigurata de preturi si calitate. Multe produse in mallurile noastre costa mai mult decat in occident.
Putem fi siguri ca, chiar daca produsul X se gaseste si la noi, este mai scump sau/si de proasta calitate. Altfel n-am fi in Romania ci la Paris.

Eu nu cred ca bula imobiliara se va sparge, pt ca Romanul nu se va destepta. Pe plan istoric va trebui sa-si implineasca scopul menirii sale: faurirea unei tari unde mereu e rau.
Va trebui sa munceasca mai mult, pt a obtine mai putin si mai de proasta calitate decat pe alte meleguri. Daca la noi cu salarul pe o zi cumperi o paine, in USA cu salarul pe 1 minut mananci pranzul. Analogie valabila si pt locuinte.

E ft probabil ca preturile sa mai creasca (cumparati, cumparati, ca creste!), pt a putea continua viata mizerabila in Romania, asa cum mereu a fost si mereu va trebui sa fie. Exceptie pt cei care sunt in varful piramidei, care o vor duce din ce in ce mai bine. Pt ei cei 10k pe mp de la Paris vor fi floare la ureche. Cu 20 de milioane de sclavi nu le va fi greu.

AristotelCostel spunea...

Bou: "Contract?"
Agent: "Bineînţeles! Dar la agenţie. Vă referiţi la contractul de la ???Primărie???"

E vorba de închirieri, iar agentul se referea la contractul prin care-şi trage comisionul.

Nu ştiu la alţii...cum este, dar la Iaşi chiria e la negru, iar acest fenomen va avea efectul "scontat"...de bumerang!!!

După lunile febrile de cazare a provincialilor moldoveni, la ziar vor apărea ofertele proprietarilor oropsiţi care au stat cu cloaca goală...din iunie-iulie...până prin octombrie. Chiriaşii la categoria "negru" vor citi cu interes noile oferte de după tsunami-ul...de toamnă.

Prevăd o "cărăbăneală şi un muting fără sfârşât!"
Chiriaşul îşi va putea amortiza deranjul încă din prima lună. Vrăjeala cu agenţii+comisionul nu ţine!
La Iaşi închirierile se fac cu moşu'!
La agenţie te duci de dragul...tatonării pieţei!

Manole spunea...

Da, chiriile fără contract (adică la negru) sunt o chestie cu du-te/vino. În perioadele de avânt sunt avantajaţi proprietarii care pot mări chiria de la un trimestru la altul. În perioadele inverse avantajaţi sunt chiriaşii care se pot căra oricând vor, la mai ieftin, lăsând în urma lor diverse "cadouri": întreţinerea restantă, utilităţile restante, diverse stricăciuni... fără ca proprietarul să poată dovedi ceva.

Eu aştept cu interes să văd cum va reacţiona piaţa. E prima oară când românii se întâlnesc cu asemenea fenomene.

Adrian Iftode spunea...

Cred ca ori cu contract ori fara, chiriasul ramane cel avantajat.

Sa zicem ca acum in octombrie proprietarul vrea sa mai adauge 30 E la chirie. Evident el crede ca ori platesc ori ma car in alta parte. Nu vreau nici una nici alta.. si ii reamintesc ca are un chirias la negru cu un dosar plin de chitante la adresa lui si ca nu i-ar place sa fac o vizita la ANAF-ul din zona. Ori ne tinem de cuvant (io te-am scutit de impozit la stat, scuteste-ma si tu de procente cu 2 cifre auzite la TV), ori ne suparam unul pe altul, nu plec nici de-al naibii din casa sa vad ce faci? Chemi fiscul?

Cu contract.. nu apar neplaceri..sau discutii de genul

AristotelCostel spunea...

@manole

Articolul anterior a dat idei unor fătuci:

Harta ieftinirii locuinţelor vechi din Bucureşti

...şi mi-a dat puţină apă la ...eoliană:

Andrada Gira de la "Gindul"

Unknown spunea...

aristotel , qwerty si ceilalti

Multumesc pentru comentarii.

Eu personal nu locuiesc in Iasi, nu ma afecteaaza in mod direct subiectul dar stirea respectiva am dat-o ca si exemplu pentru ca, dupa cum spuneam, acesta mi se pare a fi unul din trendurile momentului impuse de "analisti" in mass-media. Cu acelasi tip de analize facute si pentru Buc si alte orase mari.

Sigur ca eu impartasesc logica expusa foarte bine de Qwerty.
Dar, Romania este o tara in care pur si simplu din cand in cand ai nevoie sa te convingi ca nu te-ai tampit de tot ca nu ai ajuns un idiot cu idei, logica si interpretare a realitatii aberante si pentru asta ai nevoie sa afli daca mai exista si altii care gandesc ca tine.

Pe aceeasi linie vreau sa va rog sa comentati un al doilea trend pe care eu unul l-am "decelat" in ultima vreme, alimentat in ziare si pe la televiziuni, ca de exemplu in "mesele rotunde" de la The Money Channel. (In paralel cu "mesele rotunde" in care brokeri si specialisti imberbi plang pe seama bursei de valori care se incapataneaza sa continue sa cada intr-o totala lipsa de bun simt si desconsiderare fata de "expertiza" lor).

Deci, revenind, ideea principala ar fi cea ca piata e blocata dar doar pana in toamna. Ca acum toti stau si asteapta sa scada preturile si cand vor constata ca nu scad vor incepe din nou sa cumpere. Ca toate proiectele imobiliare mari s-au blocat. Pe ideea ..aha nu mai vreti sa cumparati?..ei iaca nu mai construim! Cu consecinta evidenta..scadere oferta. Ca, da, preturile la vechi vor scadea, dar acum toti vor sa cumpere doar nou. Ca in banci ar fi dosare de credit aprobate de ordinul sutelor de mii dar nu sunt accesate pentru ca toti asteapta. Ca dezvoltatorii se reorienteaza pe segmentul locuintelor de lux pentru ca cele pentru clasa medie nu mai renteaza(!?! acum niste luni eu unul auzeam de la aceiasi analisti ca piata de lux e saturata si toata lumea se va orienta pe segmentul asa-zis mediu).
Si ca de fapt, de vina pentru toate astea, ar fi psihologia cumparatorilor care sunt influentati de zvonurile ca piata scade..dar lasa ca se conving ei..pana la toamna. Psihologia , desigur, acum este un soi de bestia nera. Ea este buna numai sub forma de psihoza a cresterii. Dar, desigur, cresterea a fost exclusiv bazata pe cerere doar stagnarea actuala e bazata pe aceatsa stupida psihologie a zvonului si nu pe fundamente niciun analist nu sufla si nu a suflat un cuvintel despre influenta momentului psiholgic in perioada cresterii cu 100% pe an.

Aceasta opinie o vad imbratisata de toti cunoscutii mei care pana nu demult erau convinsi de puterea irefutabila a cererii si cresterea continua a preturilor la imobiliare tot asa cum mai inainte erau convinsi de acelasi lucru in legatura cu bursa. Si care isi socoteau in fiecare saptamana cu cat le-a crescut valoarea actiunilor si a apartamentului si cu cat il vor vinde peste x ani,(evident niste sume astronomice) si care discutau zilnic despre afaceri imobiliare.

Oricum, macar acum am curaj sa deschid gura. Inainte nici asta nu indrazneam, pentru ca as fi fost imediat pus la punct si privit ca un ciudat.

Deci..cum comentati cele de mai sus?

P.S. Aristotel, multumesc pentru articolele lui Panaite, foarte tari.

Unknown spunea...

Erata:

In postarea anterioara am vrut sa spun "logica expusa foarte bine de Qwerty si Pegas"

qwerty spunea...

@Cristian

Daca as fi unul din analistii despre care vorbesti mi-as pune o punga pe cap cand as iesi din casa, avand in vedere enormitatile debitate cu nu multa vreme in urma.
Ma mir ca nu-si dau seama cat de ridicoli sunt.
Au gresit-o cu actiunile, au gresit-o cu imobiliarele, acum se incordeaza cu chiriile; manipularea asta nu are cum sa tina, pentru ca audienta tina este cea mai putin sensibila la astfel de zvonuri.
Ce crezi ca o sa se intample?
O sa vina studentul (apropo de anul asta o sa vina din ce in ce mai putini) cu firca-n san ca o sa creasca chiriile cu 50% si ii zice lu' taticu: "Tati, anul trecut o garsoniera era 300 de euro, anu asta scoate 450".
Sau, vezi titluri in ziar: "Razbunarea speculantilor imobiliari: apartamentele scad cu 10-20% dar chiriile cresc cu 50%."

Piata chiriilor este MULT mai mare decat piata apartamentelor de vanzare, este MULT mai lichida, MULT mai transparenta(in ideea ca poti sa intrebi rapid 10 cunostinte cu cat stau in chirie, fata de a te uita prin anunturi in ziar la preturile de oferta la apartamente), INVARIABIL reflecta posibilitatile AMARASTENILOR atat de blamati ca nu-si permit credite imobiliare, OARE CE CATACLISM ar putea produce o miscare generala cu 50% peste noapte???!?!?!?!?!?

Manole spunea...

@cristian: dacă aş fi dur le-aş denumi "zbaterile unor şobolani pe cale să se înece în nişte ape nu prea limpezi şi urât mirositoare, îngroziţi de perspectiva de a ajunge să plutească în acele ape cu burta în sus, ciuguliţi de corbi".

Nici nu vă închipuiţi câte planuri de sute de milioane de euro, chiar miliarde, "divelopate" de fel de fel de burtoşi, au fost date peste cap de actuala "stagnare", sau "maturizare" a pieţei. Dacă un bătrân proprietar îşi permite să stea cu hardughia la vânzare şi 5 ani, pentru alţii o întârziere la vânzare de 6 luni va fi o experienţă cam dură şi una de 1 an, fatală. Gândiţi-vă numai la prostălăul ăla de norvegian, care în 4 ani de acum încolo trebuie să facă exit, deci e presat de timp: dacă bagă la vânzare 35 de apartamente luna asta, 35 luna viitoare, 35 peste 2 luni... va ajunge în 6 luni să inunde piaţa. Dacă presupunem că va aştepta ca piaţa să se redreseze nu e nici o problemă, dar atunci peste 6 luni va fi obligat să scoată la vânzare nu 35, ci 70 de apartamente pe lună, şi rezultatul tot ăla va fi: oferta inundă piaţa şi... cresc preţurile, nu-i aşa?

qwerty spunea...

@Cristian

Din Benjamin Graham -- The Intelligent Investor, cateva expresii care folosite de un "consultant(analist...)" ar trebui sa te puna in garda:

"the opportunity of a lifetime"
"guaranteed"
"You need to hurry"
"It's a shure thing"
"The smart money is buying it"
"It's a no brainer"
"You can't afford not to own it"
"You'll be sorry if you don't..."
"exclusive"
"can't lose"
"the upside is huge"
"there's no downside"
"I'm putting my mother in it."
"Trust me"

Acum, cam cate din cele enumerate de mai sus (cu adaptarile de rigoare) le-ai auzit la "specialisti" ?

Adrian Iftode spunea...

In Iasi cresc chiriile, din ciclul prostim poporul cu televizorul

Unknown spunea...

O alta marota :middle-class!

Redau mai jos unul din articolele-stire aparute in ultima vreme in presa de afaceri ce se incadreza intr-un anumit tipic privind concluziile:

"Compania Barak International va investi 40 milioane de euro intr-un proiect rezidential mixt care va cuprinde 300 de unitati locative, 300 mp de spatii comerciale si un complex de agrement cu gradinita, locuri de joaca pentru copii, piscina si spa, a anuntat marti compania imobiliara EuroMetropola.

Barak Residence va fi construit pe un teren recent achizitionat pe malul lacului Buftea, in suprafata de 37.000 mp, pentru care dezvoltatorul a platit doua milioane euro. Proiectul totalizeaza 50.000 mp construiti si va cuprinde cel putin 300 de unitati locative, dar si spatii comerciale si un complex de agrement. Lucrarile vor demara in luna ianuarie 2009 si se vor finaliza in 2011, valoarea totala a investitiei fiind estimata la 40 milioane euro.

Potrivit dezvoltatorului imobiliar, in prima linie dinspre lacul Buftea vor fi amplasate sase locuinte individuale compuse din parter si un etaj (150- 200 mp construiti), cu cate 300-800 mp de teren, fiind urmate progresiv de vile tip duplex si de imobile cu 2 pana la 5 etaje, aceastea din urma oferind apartamente cu 2, 3 si 4 camere (80-140 mp construiti).

"Acest proiect se adreseaza in principal utilizatorilor finali, intentia noastra fiind aceea de a creea prin acest complex o comunitate de mici dimensiuni, insa foarte omogena. Fiind primul nostru proiect de aceasta anvergura in Romania va ramane ca o emblema pentru noi, asa ca ne calculam de trei ori o miscare inainte de a trece la actiune.

Peste doi ani cand vom livra intreg proiectul concurenta intre dezvoltatorii imobiliari va fi mult mai stransa. Din punctul nostru de vedere ca si investitori si dezvoltatori, viitorul pietei imobiliare romanesti sta de acum in dezvoltarea propriu-zisa si mai putin in investitii de tip speculativ", a declarat Ran Azor, actionar unic al companiei Barak International.

Acesta a mai spus ca proiectul se adreseaza segmentului de middle class, iar preturile pornesc de la 1.000 euro/mp, toate locuintele urmand a fi construite pe structura clasica de beton cu inchideri si compartimentari din caramida."

1.Ideea ca ne adresam in principal utilizatorilor finali si ca viitorul apartine dezvoltarii propriu-zise si nu specularii este un punct castigat, se aude tot mai des si e clar ca incet-incet lumea a inceput sa ccepte concluzia asta.
Ca o paranteza, in acest context, ma intreb ce se va intampla in viitorul relativ apropiat cu cele 30-50 de procente din totalul apartamente noi estimate in mod cvasi-oficial ca fiind cumparate in scop speculativ?

2. "proiectul se adreseaza segmentului de middle class, iar preturile pornesc de la 1.000 euro/mp"

Toti vehiculeaza acest concept de middle-class al Romaniei dar, de fapt, cine este acest middle-class, cat este de numeros, cam ce procent din el are nevoie de locuinte noi si care sunt perspectivele sale in viitor?
Poate el sustine preturi care "pornesc" de la 1000 euro/mp?

Dorin spunea...

http://www.zf.ro/articol_184143/guvernul_vrea_campus_universitar_de_2_mld__euro_langa_bucuresti.html
Daca proiectul va fi realizat:
1. Cat vor mai fi oare chiriile?
2. Cat vor costa apartamentele?

elzorab spunea...

concluzie: problema a fost lamurita, bucurestiul nu a fost, nu este si nu va fi niciodata PARIS. nu a fost si nu va fi viena. mai mult, nu a fost si nu va fi nici macar budapesta sau praga. va concura in continuare cu orasele de acelasi calibru gen sofia, chisinau, belgrad si scopie...si totusi, cei acre le-au vazut si pe ultimele doua nu cred ca au indoieli ca scopie si belgrad sunt la 100 de ani inaintea bucurestiului...

in rest...sa traiti bine, sa va spalati pe creier in fiecare zi, cu sapun. tocmai v-a mai fost trasa o sapuneala buna cand vi sa comunicat ca, crestrea economica este de peste 8 la suta, fara sa va spuna nimeni ca a fost realizata pe baza unui deficit comercial de peste 1 miliard, doar in patru luni si ca se datoreaza in mare parte importurilor de masini si vanzarilor de materiale de constructie, toate , evident pe datorie....

Unknown spunea...

Parca era o stire-zvon-intoxicare cum ca dezvoltatorii nu mai vor sa construiasca pentru ca netrebnicii de cumparatori s-au desteptat si nu mai vor sa cumpere la preturi nesimtite.

Asadar dezvoltatorii, a se citi speculantii ordinari, si-au unit fortele si dau boicot pe constructia de locuinte, iar fraierii ar trebui sa vina plangand la usa lor implorand sa fie jupuiti de vii.

Ei, vesti proaste vin chiar de la cei mai mari jupani ai afacerilor imobiliare, israelienii. Departe de mine gandul ca acestia ar fi niste fiinte caritabile, dar se pare ca au simtul afacerilor dezvoltat si minte suficienta incat sa isi dea seama ca se poate castiga bine din imobiliare fara a lua 10 piei de pe cumparatori. Poate se vor multumi doar cu 1-2... Citisem pe undeva ca se preconizeaza un pret de 1000 EUR/mp...

http://www.capital.ro/articol
/shapir-projects-europe-
investeste-250-de-milioane-in-
imobiliarele-autohtone-111586.html

AristotelCostel spunea...

Se poate manifesta vreun prostuţ din cei 28 care au luat decizii proaste datorită acestui blog?

Decizia e proastă sau decidentul?

elzorab spunea...

"Inflatia va continua sa ne preocupe, dar adevaratul motiv de ingrijorare este in continuare piata locuintelor. Stim in urma experientei Japoniei ca un declin al pietei locuintei dureaza mai mult decat pot previziona economistii", a declarat Franz Wenzel, analist la AXA Investment Managers din Paris.

elzorab spunea...

doar romania a avut o perioada scurta de criza, din martie pana in septembrie, urmata de o relansare fulminata a domeniului si, bineinteles, noi cresteri de pretuti de zeci de procente pe luna...si sute pe marte...

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?