sâmbătă, 6 septembrie 2008

Cate ceva despre terenuri

Cum tot m-a rugat Nenea Cora să abordez şi problema terenurilor (pe care totuşi am abordat-o aici) fac trimitere la două texte recente.

De la înălţimea celor 159 cm proprii şi personali, domnul Apetrei de la QCM, despre care unii zic că ar fi fost şofer de tir prin Marea Britanie înainte de a se apuca de real estate în România, ne comentează câte ceva despre piaţa terenurilor. Iată ideile principale ale interviului care mi se par destul de corecte:

  • Investitorii aşteaptă alegerile: dacă iese PD-ul e "o afacere", dacă iese PSD-ul e "altă afacere". E şi normal. Abia după alegeri se va putea şti cu certitudine către cine să se direcţioneze şpaga.
  • Vremea tunurilor a apus, profiturile vor fi de cel mult 30-40%. Tunuri se vor da de acum încolo prin Albania, Moldova şi alte locaţii de acest gen. Adică neatinse de piciorul speculatorilor.
  • Piaţa imobiliară nu e în cădere, pentru că simptomele unei căderi ar fi "războiul, foametea şi cutremerele". Văleleu. Totuşi, aşa cum s-a zis pe blog de o grămadă de timp, căderea pieţei e una, şi căderea preţurilor e alta. Preţurile cad şi fără războaie şi ciumă.
Al doilea text care mi se pare foarte, foarte interesant e cel postat de Ilias Papageorgiadis: Billionaire without realizing how, Taran without understanding why... Ideea de bază e că miracolele se întâmplă rar, o dată în viaţă, şi nu în viaţa tuturor, ci pentru foarte puţini oameni.

Desigur, nu te împiedică nimeni să "investeşti" în câmp, ca la loterie, 50.000 de euro cu gând că vei vinde peste 5 ani bucata aia de pământ cu 1 milion de euro. Eu zic însă că dacă investeşti la loto câte 5 euro în fiecare săptămână, săptămână de săptămână, timp de 30 de ani, biletele te vor costa doar 2000 de euro şi ai şanse mai mari să iei milionul.

235 de comentarii:

«Cel mai vechi   ‹Mai vechi   201 – 235 din 235
Anonim spunea...

Am sters comentariul, desi in afara de partea cu belgienii restul imi parea corect. Nu stiam ca e ilegal sa il pomenesti pe Hittler, pana la urma daca ignori o problema ii oferi sansa sa devina realitate.

Anonim spunea...

@ ion popescu

"Popescule" :-) asta incercam sa le explic si eu baietilor de pe forum. Am explicat cu calcule amanuntite (E/mp la demisol, parter, etaj, costuri gaze, canalizare (sau statie de epuarare dupa caz)), etc etc cum sta treaba cu costurile. Am explicat si ca 10-15% sunt spatii cmune care nu se vand DIRECT ci indirect la clienti, deci pretul pe mp creste pt. suprafetele vandute. Eu am avansat 1400 E/mp (pt. o zona medie) si oamenii mi-au sarit in cap ! Atitudine ABSOLUT OK pe care o inteleg deplin. E vorba de frustrari, neputinta, decalaj intre dorinte si realitati, insa asta n-ar trebui sa suprime un minim de logica si realism in gandire.
In sfarsit suntem unde suntem, dar daca le poti oferi baietilor de pe forum mai multe detalii tehnice ti-as ramane dator ! Ai (inca) alta credibitate in fata lor - in comparaie cu mine ! "Sadly true !"


Multumesc si noapte buna !

Ion Popescu spunea...

mr.kiko,

raspunsul la intrebarea pe care o pui: de ce nu se cumpara ? este f.simplu! E prea scump!

Si eu cred ca preturile sunt prea mari, dar nu atat datorita pretului de cost cat datorita pretului terenului.
Sunt de acord ca pretul de cost se poate optimiza, dar oricum este undeva in limita a 20-30 %. Problema apare insa la terenuri unde se cer preturi total aberante.

Vorbeam cu un italian care imi spunea ca undeva la vreo 30-50 km de Napoli, in zona puternic industrializata a luat teren industrial ( cu toate utilitatile) cu 50 eur/mp. Si ma intreba de ce se cere aici 100 eur/mp pt un teren in camp fara utilitati dar in apropierea parcului industrial.

Asa ca eu cred ca ar fi foarte bine ca preturile la terenuri sa se duca in jos, ca industria sa se dezvolte in continuare, ca oamenii care vor sa isi faca o casa, sa o poata avea la 5 km de oras nu la 50 km. deci crahul asteptat este benefic la nivel macro.

orfeu,
nu stiu de unde ai dedus ca am ceva cu cei din alte parti ale tarii? ca un fapt: doar 10% din populatia Timisoarei are bunici nascuti tot aici.

Anonim spunea...

@ ionut

Sticum se zice cu cainele , drumul lung si grija altuia ....
Problema in discutia noastra era daca potisa imi faci o locuinta la 400 E/mp. ca e de 350 , 250 , 150 mp asta e irelevant . E doar FORMA....FONDUL e pretul pe mp.
Deci din nou deveniti campioni la rezolvarea formei si ignorarea fondului...
Singurul care pare sa fi inteles e Dorin.

@ Dorin
Te tin la curent cu planurile !


@ qwerty
Nu o lua in nume personal. Cand ziceam ca "nu ai posibilitati" nu ma refeream la TINE (nu ma pretez la atacuri la persoana). Era pur si simplu un mod GENERAL de exprimare care in romana e la persoana a 2-a singular !

"Acum, ceapa o MANANCI in 5 minute, dar un apartament se distruge in zeci si zeci de ani, deci stoc EXISTA cacalau."

Hotareste-te frate ! Mi-ai dat exemplu cu ceapa, ti-am raspuns la el . Da-mi un exemplu cu castane si iti raspund la el. Dar fi si tu coerent pana la capat ! Nu incepe o discutie cu mere , dupa care sa pretinzi ca nu te refereai la mere ci crocodili !

Altfel pun un mic pariu : este ca nu esti nascut, crescut si trait in Bucuresti ? Sau cel putin 2 din astea 3 ?
Fii barbat si da-mi un raspuns sincer !

Seara buna !

ionut spunea...

"@7

Bravo ! Ai prins in sfarsit esenta !
Baieti, luati aminte, 7 a definit EXACT ceea ce se va intampla cu cei din categoria sa (sau a voastra .... dupa caz !).

Sunt 100% de acord cu ce s-a scris !"
olandezule, incep sa cred ca pe tine chiar nu prea te duce mintea: Mai citeste odata postul lui 7!!! Omul te lua la misto si iti demonta argumentele unul cate unu si tu esti de acord cu el?
Cat de stupid poate fi un individ?!!!!

Anonim spunea...

@ belly

"Tot legat de analiza mea in care am specificat ca terenul pentru respectiva simulare este situat la nivelul de 800EUR/mp. M-am uitat zilele acestea la preturile terenurilor cu potential bun de dezvoltare din Buc si nu am gasit nimic sub 1.200 EUR/mp."


Parca am avut o discutie pe tema asta - a pretului terenului (altfel analiza ta fiind destul de solida). Precum vezi viata bate filmul - si indiferent de sustenabilitatea, moralitatea sau dezirabilitatea costurilor de constructie ele se situeaza acolo unde vor ele nu unde vrem noi.

Seara buna !

Anonim spunea...

@ ionut

Ba am inteles foarte bine. Dar stii vorba : "Gura pacatosului adevarul graieste".
Uite de exemplu spune-mi tu cu mana pe inima ca nu te incadrezi in NICIUNA din categoriile d mai jos :

(citat din 7)


"1. daca ne-am permite un apartament nou:
a) in chirie intr-un apartament nou sau vechi identic sau superior celor pe care ai vrea tu sa ni le vinzi, caci e mai ieftin sa inchiriezi, iar diferenta o punem in cont pentru vacanta - avansul ramane la noi in cont
b) cu parintii, daca nu vrem sa stam in chirie in apartamente similare sau superioare celor pe care ai vrea tu sa ni le vinzi - din noi, avansul ramane la noi in cont
c) in apartamentele/proprietatile vechi pe care deja le detinem - iarasi, avansul ramane la noi in cont

2. daca nu ne permitem ceva nou

nu suntem in targetul vostru de mediu+ si stam cum am stat si pana acuma si asteptam ieftiniri (care vor fi de amploare) la cele vechi, ca astea nu tin cont de costuri :) "


Ai vazut ?!

Exact LA ASTA ma refeream !

Sper ca ai prins-o acum !

Noapte buna !

ionut spunea...

"Problema in discutia noastra era daca potisa imi faci o locuinta la 400 E/mp. ca e de 350 , 250 , 150 mp asta e irelevant . E doar FORMA....FONDUL e pretul pe mp."
1)Eu ti-am spus sa nu mai repeti ineptiile debitate de tot felul de analisti:" fondul e pretul pe mp"... e doar in capul tau si al altor analisti gen bordei & comp.In absolut toate tarile cu piata de imobiliare matura fondul este...ghici? pretul apartamentului pur si simplu raportat la salariu mediu din acea tara si nu pretul pe mp. Un indice imobiliar( oricare ar fi locatia) se refera la preturile ap. din zona respectiva si nu la pretul pe mp.
Mai incearca!!!

Anonim spunea...

ATENTIE ROMANI, vi se pregateste ceva !

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-4329900-economiile-din-europa-est-vor-evita-recesiunea-sau-prabusirea-monedelor-nationale.htm

Hmmm...poate pana la urma nu o sa-mi iau casa de vis cu 50000 E ! Damn it !

:-)

Anonim spunea...

@ionut

Grea limba romana !

Deci intrebare EXPLICITA : imi faci casa cu 400 E/mp ?

DA sau NU ?! Daca NU, la ce pret mi-a faci ?

Hai ca nu e greu pt. un baiat asa documentat ca tine !

Ciao !

ionut spunea...

olandezule

Citeste posturile mele anterioare:
1) am trei ap. de 2 camere in ploiesti ( achizitionate in perioada 2000-2003inchiriate. Venit pasiv =600 euro( dupa plata taxelor)
2) locuiesc in prezent intr-un ap 3 cam.care maximum la anul pe vremea asta vafi si el inchiriat(in prezent imi construiesc casa).
3)Detin si conduc 2 firme( n-au nici o legatura cu imobiliarele) care imi aduc venituri lunare cat (pe putin) salariul tau de "petrolist" pe un an.
In prezent (si nici in viitor probabil, oricum nu in cel apropiat) nu sunt interesat sa fac" afaceri " imobiliare(am renuntat la asta in 2003 cand piata deja incepuse s-o ia razna)
In concluzie: raspunsul e nu , nu ma incadrez in nici una din categoriile enumerate,dar asta nu ma impiedica sa observ si sa sustin teoria balonului imobiliar din Romania, mult mai umflat decat cele din vestul europei si state.Din pacate pentru multi si corectia va fi pe masura

ionut spunea...

Nu cred ca cineva de pe blogul asta a sustinut ca se poate VINDE astazi o locunta cu pretul de 400 de euro/mp.
De unde ai scos-o pe asta???
Dar cu 750-800euro/mp.DA!!( si asta cu finisaje peste medie).Repet: vorbesc din proprie experienta!

ionut spunea...

de la 800 pana la 1400 ai tai e cale luuunga....cam cat un profit " nesimtit" practicat de un "dezvoltator serios"

belly spunea...

Olandezule, daca ai fi citit complet postul meu ai fi vazut ca am mentionat si faptul ca preturile terenurilor vor scade.
Si inca o chestie, domnule Olandez: ti-as aduce o gramada de argumente pentru opinia mea. Insa vad ca tu nu stii sa iti argumentezi opiniile. Stii sa zici doar: "LA 60 DE ANI" .........

Manole, cred ca e timpu pentru o noua tema ca deja incepe sa se devieze mult de la subiect.

ionut spunea...

"Intr-un raport publicat saptamana trecuta, Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare a aratat ca tarile din aceasta regiune, cu deficite de cont curent ridicate, fac fata unei ajustari "inevitabile" care se va face simtita sub forma unei "recesiuni profunde" si a unei "devalorizari mari". Economistul sef al BERD a declarat insa ca acest grup de tari va evita atat recesiunea cat si devalorizarea monedelor.

"Nu spun ca vor evita o ajustare brusca, dar nu vad o astfel de evolutie. Aceasta nu se afla in scenariul nostru de baza", a precizat Berglof.

olandezule

La asta te refereai??? Erick asta care e economist la BERD e mai prost ca Bordei al nostru!!!Mai citeste odata ce spune "ratacitul" asta si compara:
1)...tarile din aceasta regiune, cu deficite de cont curent ridicate, fac fata unei ajustari "inevitabile" care se va face simtita sub forma unei "recesiuni profunde" si a unei "devalorizari mari"...
cu
2)...Economistul sef al BERD a declarat insa ca acest grup de tari va evita atat recesiunea cat si devalorizarea monedelor!!
Observa te rog ca in 2 fraze CONSECUTIVE a spus doua lucruri nu diferite ,ci total opuse!!!
Pai mai tata, daca ajustarea e "inevitabila" ... cum dracu' o evitam... doua randuri mai jos??!!!
HAHAHAHA!!
Tu pe astfel de specialisti ni-i dai noua exemplu si pe ei te bazezi cand iti sustii afirmatiile?
HAHAHAHA! Scuzati-ma, dar nu ma pot opri din ras . Asta e si mama si tata dobitocilor la un loc!!

belly spunea...

Inca o chestie Olandezule. Prin faptul ca tu ai atribuit articolul acela cu piata imobiliara imi arata cat de multa economie stii tu.

Ei au zis in acel articol ca vor evita recensiunea si devalorizarea monedei.
Din modesta mea sacosa cu intelepciune, pot sa zic ca este o diferenta majora intre ce au zis ei in acel articol si ce ai zis tu ca ai inteles din el :|

De curiozitate, cati ani ai?

ionut spunea...

Desi disparitia dinozaurilor e"inevitabila" si se va face simtita prin totala lor extinctie, acestia(dinozaurii)...vor "evita " disparitia si extinctia nu va mai avea loc!!!
Poftim? Cum asa? Pe ce te bazezi????
"Acesta nu se afla in scenariul nostru de baza"!!!

Doamnelor si domnilor: Erick Berglof economist sef al BERD!!!

elzorab spunea...

ding-dong, ding-dong, ding-dong

elzorab spunea...

"Datoria externa pe termen mediu si lung a inregistrat la 31 iulie 2008 nivelul de 45,364 miliarde euro, in crestere cu 17,8 la suta fata de 31 decembrie 2007, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei.

De asemenea, datoria externa publica si public garantata a inregistrat la 31 iulie 2008 un sold de 10 434 milioane euro si a reprezentat 23 la suta din datoria externa pe termen mediu si lung comparativ cu 26,6 la suta la 31 decembrie 2007.

Datoria externa negarantata public a insumat 29 128 milioane euro la 31 iulie 2008, fiind cu 16,4 la suta mai mare decat la 31 decembrie 2007.

Activele externe nete au scazut, de asemenea, in luna iulie cu 9,7 la suta, pana la 14 590,9 milioane lei. La nivelul autoritatii monetare, iesirile de valuta au fost reprezentate, in principal, de platile de rate si dobanzi scadente la datoria publica externa, precum si de platile catre Comisia Europeana."

elzorab spunea...

"Salonul Imobiliar se desfasoara in perioada 11-14 septembrie, in Piata Revolutiei. Bucurestenii nu s-au inghesuit sa afle informatii despre proiecte si preturi, la primul targ de profil din aceasta toamna. Vineri, in jurul orei 12:00, numai cativa vizitatori se invarteau printre standuri, iar unii expozanti au marturisit ca, in total, numai doua sau trei persoane i-au intrebat despre oferte. "Probabil, targul nu a fost bine mediatizat", isi dau cu parerea unii expozanti."


YEH RIGHT...

DING-DONG, DING-DONG, DING-DONG

elzorab spunea...

http://www.cetateanulclujean.ro
/articol.php?id=1046


LA ASTIA PUTE TREABA LA PROPRIU!!

elzorab spunea...

http://www.cetateanulclujean.ro/
articol.php?id=1035

SI, CULMEA, IN ACELASI ZIAR, SUNTEM ANUNTATI CU SURL SI TRAMBITZE CA, CRIZA A LUAT SFARSIT SI CA, CUMPARATORII SE INBULZESC DIN NOU...

elzorab spunea...

curat murdar, curat murdar, pe aceeasi pagina de ziar , doua articole car spun lucruri atat de diferite...

Marona spunea...

Olandezu... apai teoria decuplarii n-a inventat-o si nici n-a poularizat-o musiu asta de la BRD primul. Ea a fost lansata si promovata cu sarg in vara lui 2007, dar era teoria decuplarii marilor economii ale lumii de cea americana (intrata in criza ipotecara si imobiliara cu un an inainte). Mda... in vara lui 2008 nimeni nu mai poate spuen povestea asta englezilor, nemtilor, japonezilor.

Ne-o spun noua, adica o recicleaza pentru ultimii periferici.

Decoupling my ass, scuza-mi expresia, ar fi grozav dar mi-e ca pana vara viitoare ne vom da hutza-hutza cu balans mai mare decat se dau marile economii ale lumii. Boom-ul creditarii si imobiliarelor la noi e de import, my friend, cum a fost si ala de pe bursa. Care, de decuplata ce este, s-a prabusit in hau.

p.s.: pe tine, Olandezu, nu te plang, sunt sigura ca te poti intoarce oricand la meseria de baza, aia de sondor.

AristotelCostel spunea...

Am văzut târziu că te-ai ofuscat de moarte că te-oi făcut handicapat.

D-apăi tu nu pricepi cu nici un chip că dacă te laşi de meseria de pungaş se ieftinesc tăte cele ce ţân de construcţii. În plus, trebe să te laşi că ţi s-o'mpuţânat marja de fraieri.

Zâc şî eu aşe, că trebuie să te laşi, în fapt, tu trebuie să te apuci de muncă...să-ţi un cauţi un rost pe lumea asta că cu specula şi înşălăciunea n-ajungi om!

Anonim spunea...

@aristotel

:-))))

Stai linistit ca la cum vad eu pe forum aici , fraerii sunt ca in melodia celor de la Parazitii :

" Zici ca sunt facuti pe care artificiala / sunt multi ai draq si n-au nicio boala !"

Doar ca sunt fraeri in alt sens decat credeti voi .

Cat despre limbaj, cum spuneam singurul handicap e ca inca discut cu unul ca tine !
Deh , slabiciuni omenesti !

Fara salutari (in cazul tau !)

AristotelCostel spunea...

Fraier...fraier, dar în SUA sunt sute de bloguri pe tema real estate bubble burst şi majoritatea autorilor au beneficiat de reacţii echilibrate şi replici coerente în ultimii 2-3 ani.
Iaca, în 2008 s-a dovedit că fraierii erau sute de mii şi, de fapt, erau ...ceilalţi...fundamentaliştii creşterii şi bizonii colaterali ai fenomenului de înţepuire federală.

silviubrucan spunea...

doar scurt,

@olandezu, imi esti dator cu un raspuns (calcul) la pretul de 300 pe mp de subsol.

Eu am renuntat sa mai postez prea des (de altfel cred ca in citeva zile o sa ma plictisesc de tot de discutiile astea relativ inutile).

Nu degeaba am pus calculul pentru costuri aici pe forum. Sper ca unii cititori, indiferent de afitmatiile lui olandezu si altii, sa inceapa sa gindeasca si sa nu mai "puna botu" la tot felul de ineptii debitate prin presa de unii oameni direct interesati. De altfel eu vad rolul acestui forum mai mult ca unul educativ.

N-am dorit sa mai pornesc alte polemici, dar de exemplu pot sa spun ca in Germania constructia unei case la rosu poate tine si un weekend, lucrind proprietraii (el si ea) si eventual un maistru si 1-2 angajati. Ma refer la constructia "ab Oberkante Kellerdecke", deci de la nivelul solului in sus (de la nivelul placii de peste pivnita daca exista).

Concret, exista niste matrite din material gen polistiren/carton tare. Aceste matrite au forma unui cub de lego (pentru cei care nu stiu este jocul acela de copii in care cuburie se baga unele in altele). Practic intii se "asambleaza" casa asemenea unui puzzle (sau cladire din lego) - treaba care tine o zi sau doua per etaj, fara sa te straduiesti prea tare. Dupa acestea se toarna betonul in matrite (matritele astea sint evident goale pe dinauntru), treaba care mai tine sa zicem citeva ore. Matritele astea reprezinta "cofrajul". Deci,gata etajul ! Repet, am vazut emisiunea la nemti la televizor, nu este nimica deosebit aicea. Dupa aceea se lasa betonul sa se intareasca (cit o tine) si urmeaza planseul. Intre timp lumea merge frumos la servici, fara sters etc. In weekendul urmator (sau depinde pina cind se intareste betonul) vine dimineata camionul cu ? Ia ghiciti voi... Planseul !!! Aicea nu prea sta nimeni sa cofreze cu muncitori saptamani intregi, sa astepte sa se intareasca betonul dintre nivele etc. Practic, in momentul in care proiectul casei este gata, se da comanda pentru plansee la o fabrica, si se stabileste un termen de livrare, fabrica (sau antreprenorul) vine cu macaraua si planseul , in citeva ore este pus si montat .

Fundata: Nu exista muncitori care sa "sape" la fundatie. Aicea vine dimineata excavatorul si in 4-6 ore este gata groapa pentru fundatie.

Si as putea sa continui mult si bine.
De ce povestesc toate astea? Cum ziceam, consider forumul asta ca o sursa de informatie si de "deschidere a ochilor" pentru multi oameni care altfel poate ar face gresala vietii lor.

terenuri: Voi chiar credeti la modul serios ca cineva cumpara, chiar si in Romania, terenuri in cimp la 800-1200 euro pe mp?

Oameni buni , voi realizati ca asta inseamna 8-12 MILIOANE DE EURO per hectarul de pasune? Chiar in halul asta am ajuns? Deci la chestia asta eu nu mai am ce comenta. Pur si simplu este pierdere de vreme.

Si tot @ olandezu: Inteleg ca vrei sa-ti construiesti casa si cauti pe cineva care sa ti-o construiasca la 400 pe mp. Uite , eu ma ofer sa ti-o construiesc la 400 pe mp, iti arat toate cheltuielile la sfirsit, dar tie iti cer 1400 pe mp, deoarece tu zici ca nu se poate construi sub 1400. deci, tu vei fi de acord ca eu sa am 1000 profit pe mp, deoarece esti ferm convins ca nu se poate sub 1400, in opinia ta eu chiar facindu-ti un mare favor de fapt, deoarece am construit casa fara sa cistig nimic la ea :) He He He

si cu asta chiar ca din partea mea, eu am inchis capitolul de "pret 1400" deoarece discutia ajunge in absurd deja.

Salutari,
silviubrucan.

Anonim spunea...

@silviubrucan

E OK. N-am uitat de datorie si nu m-am dat la fund ! Nu-s genul. Am fost putin ocupat ! Revin cu un raspuns ! Intrebarea ta era corecta si interesanta ...deci n-am cum s-o ratez oricum :-))
Seara buna !

Anonim spunea...

@ silviubrucan

Un pic tardiv (si probabil demodat - deoarece toti s-au mutat cu jucarii si trompete pe ultima postare a lui Manole referotoare la Cluj) uite si reply-ul meu . 2 raspunsuri :

1. Da in germania asa se fce probabil , dar asta este de fapt un arument pt. a demonstra de ce preturile in RO sunt mari si nu de ce ele ar trebui sa scada. Oricine s-a ocupat DIRECT sa isi construiasca o casa in RO (in ultimii 3-4 ani) vede diferentele cu ochiul liber si poate explica USOR de ce la noi nu e asa si de ce costa cat costa .
2. In pstarea mea am explicat ca te costa cam 1400 fara TVA sa construiesti. Includeam in asta TOT ! Deci sunt bucuros sa cumpar o casa de 200 mp la 300000 E CU TOATE UTILITATILE in Nordul Bucurestiului de la tine . Astept oferte deci !

Succes si seara buna !

AristotelCostel spunea...

@olandezu

Spargerea bulei imobiliare. Când şmecherii se vor speria de şmecheri

Cryptoprocent spunea...

Pentru cei care doriti sa va inscrieti firmele intr-un catalog de firme online va recomand paginieuropene.ro .
Catalogul de firme europene de la paginieuropene.ro este intradevar foarte util atat celor care vor sa isi inscrie firma in site, pentru o prezenta online cat mai vizibila, cat si pentru cei care cauta detalii despre posibili si viitori parteneri de afaceri.
Firme-Catalog Pagini Europene/

Siti Aminah spunea...

Salut, numele meu este Siti Aminah din Indonezia, vă rog să sugerăm că toți cei de aici ar trebui să fie foarte atenți, deoarece există atât de mulți creditori falși de împrumuturi pe internet, dar aceștia sunt încă cei reali în compania de împrumuturi false. Am fost scammed de 4 împrumutatori diferite de împrumut, am pierdut o mulțime de bani pentru că am fost în căutarea unui împrumut de la compania lor. Aproape că am murit în acest proces pentru că am fost arestat de oameni pentru că am fost datori.

Aproape am renunțat până am cerut sfatul unui prieten care mi-a prezentat creditorul inițial de împrumut și o companie foarte fiabilă, care este mama Alicia Radu, care mi-a luat împrumutul de 800 de milioane rupia Indonezia în mai puțin de 24 de ore Fără presiune și într- Rată scăzută a dobânzii de 2%. Am fost foarte surprins când mi-am verificat contul bancar și am constatat că suma împrumutului pe care am solicitat-o ​​a fost transferată în contul meu bancar fără nici o întârziere sau dezamăgire, așa că am promis că voi împărți vestea bună, astfel încât oamenii să poată obține un împrumut ușor fără presiune Mama Alicia Radu

Vreau să ai încredere în mama ta Alicia Radu, pentru că e foarte utilă în viața mea și în viața mea financiară. Trebuie să vă numărați foarte norocoși să aveți ocazia să citiți astăzi această mărturie. Deci, dacă aveți nevoie de un împrumut, contactați mama Alicia Radu prin e-mail: (aliciaradu260@gmail.com)
De asemenea, poți să mă contactezi prin e-mailul meu: (sitiaminah6749@gmail.com) dacă ai nevoie de informații despre cum am primit împrumutul de la mama Alicia Radu, ești foarte liber să mă contactezi și îți voi răspunde cu plăcere pentru că te poți ajuta Altele după ce ați primit împrumutul.

Credit Financier Home spunea...

* Oferă o rată de împrumut de 3% din dobândă
* Asigurare pentru fără numerar Antreprenor
* Garanție pentru bani

Cu un scor bun de credit, Credit Financier Home oferă împrumuturi colaterale și împrumuturi necorespunzătoare persoanelor fizice sau asociațiilor de societăți sau cooperative în scopul beneficiilor industriale și personale.

Adresa:
Whatsapp: +15184181390
Mail direct
creditfinancierhome@gmail.com

Jose Maya spunea...

Mereu surprinde pe toți cei care își caută ajutorul. Este o sută la sută de mâini cu puterile magice. Îți mulțumesc mult pentru că mi-am readus relația la normal după 5 luni de despărțire de fostul meu iubit. WhatsApp la +27736117700 pentru Elumelu Marele Okaikulo, el este cel mai mare și cel mai puternic vrăjitor în care am încredere. Chiar și în acest Elumelu din toată lumea pandemică, Marele Okaikulo a putut să-mi aducă fostul iubit în 48 de ore cu puterile sale spirituale, după ce am plătit taxa inițială de 350 de euro pentru a achiziționa articolele necesare pentru a face treaba pentru mine. După ce a terminat, fostul meu iubit s-a întors la mine în 48 de ore și astăzi suntem acum cei mai buni unul pentru celălalt. Puteți contacta Elumelu, Marele Okaikulo prin intermediul liniei sale WhatsApp la +27736117700 pentru orice ajutor în relațiile / căsătoriile voastre.
Jose Maya

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   201 – 235 din 235   Mai noi› Cele mai noi»

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?