joi, 4 septembrie 2008

Schimbare de sondaj. Bancile.

După un an de balon 87% dintre cititorii noştri sunt de părere că blogul i-a ajutat să ia decizia corectă vizavi de decizia corectă.

Aşadar responsabilitatea e mare.

Azi schimb sondajul. Voi pune un sondaj nou, care se referă la bănci. Dacă aţi avea 100.000 de RON în cash, la ce bancă aţi avea curaj să-i depozitaţi pentru 1 an de zile?

73 de comentarii:

dcg spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Manole spunea...

Nu, RON. Ştiu că nu e un capăt de ţară, dar nu e nici puţin în ţara asta. Majoritatea ălora pe care îi vezi că vor pe un apartament 100.000 de euro (deci vreo 350.000 de RON) n-au văzut în viaţa lor la un loc mai mult de 10.000 de RON, şi ăia cu prilejul nunţii lu' fi-su.

dcg spunea...

Manole, 100.000 RON = ~28.189 EUR... din care 20.000 EUR sunt garantati la majoritatea bancilor prin Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar.

Deci, nu pare un mare act de "curaj" sa risti 8000 EUR (plus dobanda pe un an) pentru o dobanda "buna". Asadar o sa primesti in sondaj mai mult raspunsuri care avantajeaza bancile ce ofera dobanda cea mai mare si mai putin o sa primeze partea de "siguranta perceputa" a economiilor a.k.a. "banca in care am incredere".

Miorlau Pufos spunea...

Decizia corecta a fost sa nu iau nici o decizie si momentan sa stau pe loc in "constelatia" in care functionez. Nu-i normal ca dupa 30 de ani sa dai de trei ori mai mult pentru o janghina la bloc care probabil va valora de 6 ori mai putin...Asa ca pe moment, a fost stop joc. Vorba lu' mama, astia nu-s bancheri, astia-s camatari...

La ING m-as comite cu 100.000 RON. De departe mi se par cei mai rasariti din sistemul bancar, parca respiri aer curat cind intri la ei, sint mult mai relaxati decit altii.

Andrei Stroiescu spunea...

In sondaj, am ales ING Bank. Insa banii nu i-asi depune ca depozit, ci pe contul curent, unde randamentul e cel mai bun de pe piata - ofera dobanzi de 6-8%/an de ani buni, in conditiile in care restul bancilor ofera dobanzi de sub 1%/an pe contul curent. Da, stiu, dobanzile la depozite sunt mai mari, insa se si impoziteaza, ceea ce nu e cazul baniilor dintr-un cont curent. Si mai sunt si alte avantaje, insa nu fac obiectul postului curent. Ideea e ca sunt client ING, BRD, BCR, Banca Romaneasca, BRD Finance (divizie separata de BRD) si pana acum singura banca de care sunt multumit este ING. Pe restul le suport, pentru ca n-am incotro, insa fac tot posibilul sa-mi inchei cat mai repede colaborarile cu ei.

Cu stima,
Andrei Stroiescu

nestor spunea...

Manole are dreptate, sunt convins ca multi au sume de bani de genul acesta la banca, in special cei care asteapta.
Intrebarea este cati dintre acestia sunt constienti care este castigul efectiv dupa un an de zile. Aparent este 9%, dar daca scazi inflatia anuala, cat mai ramane?
Eu nu lucrez in banca, asadar fac o pura speculatie, dar eu nu cred ca dobanda reala este vreodata mai mare de 1-2%.

Andrei Stroiescu spunea...

@elzorab

Raspund aici la comentariul tau de la postul anterior. In nici un caz nu mi-a trecut prin cap sa te acuz (sau sa acuz pe oricine altcineva) de plagiat. Vroiam doar sa-ti semnalez ca analiza la care faceai referire exista deja de vreun an.
In rest, stiu ca de la mine ai preluat ideea cu clopotul care suna, iar eu la randul meu de la tine, dintr-un post anterior, in care aminteai de clopotul lui gauss. :)

Cu stima,
Andrei Stroiescu

AristotelCostel spunea...

M-am uitat prin buzunare, dar n-am găsit 8-9 k Euro...bani de suc.

N-am mai mult de 18k Euro la o singură bancă.
Şi sondajul e ...monoopţional.

nestor spunea...

Ca sa raspund la intrebare, nu am nici un fel de ban la banca. Cel mai eficient mod in care imi pot plasa banii momentan este rambursarea in avans a creditelor pe care le am.

Anonim spunea...

Sunt multe banci in care am incredere: RZB, BancPost, ING, OTP. E adevarat, comparindu-le multe au minusuri, multe au plusuri. Unele au aplicatii de IB primitive (ING), altele te ciupesc bine de tot la schimburi valutare (RZB), altele au dobinzi bune pe contul curent (BP, parca 9%).
Totusi, pentru un depozit de 100000 RON, eu asa alege RZB, pt ca aplicatia de IB e cea mai completa de pe piata din cite am incercat eu (ING, BP, OTP si UniCredit). Imi da posibilitatea sa imi constitui depozitele on-line, ceea ce ma scuteste de drumul la banca.
Sigur mai sunt si alte banci care ofera posibilitatea de a constitui depozite on-line (sigur UniCredit are asa ceva, BP si ING nu), dar eu merg pe RZB (poate pt. ca au sistemul de autentificare mai primitiv - a se citi simplu - si pt. ca serviciul de IB e gratuit).

bobby spunea...

@ Manole

Aristotel are dreptate. Sondajul lasa decat posibilitate unei optiunui.
De exemplu, si eu am banii depusi la 2 banci: BRD si ING. Daca voi depasi limita de 20.000 EUR la fiecare, voi opta si pentru o a 3-a banca, tocmai pentru a ma asigura ca in caz de prabusire a uneia voi avea toata suma asigurata.

@ Cristi Dimofte
Referitor la 100k RON vs. 100k EUR,
cred ca si suma de 100.000 RON este foarte mare. Reprezinta aproximativ 3 ani de salarii medii depozitate integral. Deci nu e o joaca de copii...si cu siguranta e un capat de tara pentru cei ce au facut economia respectiva.

Author spunea...

Suma garantata este de 20,000 eur de persoana, in depozite la termen, indiferent cati bani are sau la cate banci.

Anonim spunea...

Am cateva depozite a 3k EUR bucata la banci din BG.
No tax on interest from savings there ;)

AristotelCostel spunea...

@mihail marcu

A dezinforma e ...româneşte.

Anonim spunea...

@manole

"După un an de balon 87% dintre cititorii noştri sunt de părere că blogul i-a ajutat să ia decizia corectă vizavi de decizia corectă."

Vrei sa spui mai exact ca "i-a ajutat sa amane decizia pana cand o sa fie convinsi ca vor putea lua o decizie corecta"...numai ca pana atunci s-ar putea sa fie prea tarziu !
...e ca si cum ai spune ca "Guvernul nu a inceput constructia de autostrazi pentru ca are impresia ca preturile pt. constructie sunt prea mari asa ca va mai astepta"...Nu mai dezvolt ce inseamna IN REALITATE un astfel de comportament pt. ca este evident !

Altfel nu mi-as pune 100000 RON la nicio banca . Nu pt. ca n-am incredere, dar banii sunt facuti SA CIRCULE !...iar deciziile sa fie luate nu amanate !

Salutari !

AristotelCostel spunea...

@olandezu

Banii sunt făcuţi să circule? Şi tu de ce-i ţii în BCA şi rigips?

Va fi prea târziu? Nu se vor mai putea lua ţepe ca în 2007?

dcg spunea...

***
Mihail Marcu spunea...
Suma garantata este de 20,000 eur de persoana, in depozite la termen, indiferent cati bani are sau la cate banci.

***

Mihai, presupunand ca ar fi cu spui tu, tactica de imprasiere a banilor la mai multe banci (in limita a 20.000EUR per banca) tot isi atinge scopul. Ca doar nu or da mai multe banci faliment in acelasi timp ;-)

Manole spunea...

@olandezu: îţi sunt sincer recunoscător că nu mai dezvolţi ce înseamnă IN REALITATE un comportament d-ăla de care zici tu. Oricum, Aristotel ţi-a dat un răspuns mai mult decât pertinent.

adrian spunea...

Da constat ca se dezvolta o noua serie de marote. Ma intreb cand va seca rezervorul. Voi raspunde la mai multe ca s-au strans in timp.

Olandezu: Cumpararea unei case nu este un concurs la care castiga cine ajunge primul. Niciodata nu este prea tarziu. In Romania actuala cel mai probabil casa MEA nu s-a construit inca. Nu este vina nimanui aicea.

Cezar Jipa: Nu in toate familiile parintii/bunicii sunt leprosi. Statul cu parintii nu este o umilinta si nici o rusine. Intre noi fie vorba PARINTII SUNT MOTIVUL pentru care mie mi s-ar putea construi/vinde vreo casa prin Romania vreodata. Daca nu erau ei plecam de mult.

Author spunea...

Iata legislatia. In lege se mentioneaza "plafonul garantat pe deponent". Daca stiti sigur ca limita e pe banca, atunci m-am inselat eu:

Articol 5 din Ordonanţă nr. 39/1996

"Plafonul per deponent garantat se stabileşte după cum urmează:
a) începând cu 1 ianuarie 2006, echivalentul în lei al sumei de 15.000 euro;
b) începând cu 1 ianuarie 2007, echivalentul în lei al sumei de 20.000 euro.
(2) Echivalentul în lei al plafonului de garantare şi al depozitelor în valută se calculează la data indisponibilizării depozitelor, respectiv la data deschiderii procedurii falimentului, prin utilizarea cursurilor de schimb valutar pentru valutele respective, cursuri comunicate de Banca Naţională a României pentru această dată.
(3) Plafonul de garantare menţionat la alin. (1) va include şi dobânda ce se datorează la aceste depozite până la data stabilită la art. 16 din prezenta ordonanţă şi se va aplica sumei totale a obligaţiei unei instituţii de credit faţă de un deponent, calculată în conformitate cu prevederile art. 6.
(4) Depozitele în valută vor fi garantate prin plata echivalentului lor în lei, calculată în conformitate cu prevederile art. 6 alin. (2).
"

dcg spunea...

Mihail,

Poate e mai usor asa:

Ai 80.000 EUR

Pui la banca A 20.000, la banca B 20.000, la banca C 20.000 si la banca D 20.000.

Care sunt sansele ca toate cele patru banci sa pice in acelasi moment? Poate pica una, recuperezi banii si ii pui in banca E si o iei de la capat.

PS: stiu ca e o viziune mai simplista, stiu poate sa dureze pana iti recuperezi banii dar este cea mai prudenta metoda la care ma pot gandi.

Intrebare: daca doi soti au fiecare un depozit de cate 20.000E la o banca (deci 40.000E toata familia), fondul de garantare inapoiaza banii pe persoana (adica se recupereaza toti cei 40.000E ai familiei). Corect?

ionut spunea...

manole

Obligatiuni ale trezoreriei statului sau municipalitatii intr-o tara vestica!
In nici un caz la o banca din Romania!!
Dca raspunsul este obligatoriu o banca din romania:
2 depozite la vedere de cate 50000 ron fiecare unul la ING si al doilea la BRD

ionut spunea...

Constat ca iar a aprut clona lui Bordei pe blog!!
Deja e prea tarziu pt. unii olandezule!!

nestor

Nimeni nu-si (mai) tine azi banii la banca cu gandul sa castige ceva!!

dcg spunea...

Corect, ionut.

Mai precis ii tine sa-i protejeze intr-o oarecare masura de inflatie si de .. hoti.

B spunea...

Sa comentez un pic sondajul. Vad ca ING conduce detasat, departe de as fi un fan ING pot sa spun ca sunt multumit de serviciile lor, sunt simple, usor de folosit la obiect cu cat mai putin hartogaraie (vezi serviciul de Internet Banking). Asta tine de filozofia de afaceri si de investiile in infrastructura care sunt consistente. Nu am informatii din interior ci doar din ce se observa din afara ca si utilizator. Un minus ar fi modul in care s-au dezvolatat prin franciza, fiecare sucursala ING e un mic forneti care in loc de pateuri vinde servicii bancare.

@teleleu: recunoaste ca lucrezi la RZB. Din ce spui tu trebuie sa fi nebun sa accepti sa folosesti o aplicatie de IB unde autentificarea se face cu o parola si id chior (care nu se schimba in timp) in conditiile in care e de ajuns sa folosesti odata un computer infectat pentru transactii bancare cu un malware instalat si ti-ai si pierdut banii... Macar la ING sau la Unicredit au aparate generatoare de coduri care fac autentificarea si tranzactiile incomparabil mai greu de piratat!

Privitor la sondaj, eu nu sunt autorul sondajului dar pot sa speculez. Intrebarea subliniaza (cel putin implicit) din viziunea mea cuvantul "curaj". Unde ati avea voi curaj sa va depuneti banii. Intr-adevar banii sunt garantati de stat in limita a 20k (per depozit sau nu, asta tine de interpretare si nu tin sa intru in amanunte). Intr-adevar bancile isi asigura produsele la mari firme de asigurare, totusi ar fi cateva comentarii:
@cristi dimofte: asa cum s-a mai afirmat sistemul international bancar ca si cel romanesc este f bine interconectat, chiar prea bine, asemenator crizei din '29. Ce se intampla daca banca A si B da faliment? Iti spun eu, pana sa isi recupereze banii care poate dura cateva luni timp in care acel om trebuie sa traiasca cumva mai ales daca si-a pierdut slujba. El va da navala la bancile C si D, isi va retrage depozitele si va pune banii la ciorap sau ii va duce intr-o banca din Elvetia. Ce se va intampla cu bancile D si C daca filialele lor externe nu au cum sa le ajute din cauza credit crunch?
Stiu ca dureaza despagubirile de la cateva luni la un an de la Banca Religilor sau nu stiu ce banca care a dat faliment in '98 si un cunoscut a asteptat de i s-a urat pana si-a recuperat partial banii.... Nu mai tin minte exact numele banci ca eram licean in acea vreme si nu prea eram aplecat spre acest aspect dar tin mintea disperearea persoanei in cauza.

@manole: ai lansat sondajul cumva pentru ca te-ai gandit ca daca se desumfla balonul prea rapid o sa prinda bancile cele mai expuse in off-side si cu deponenti lor si mai si?

In incheiere, pot sa spun ca am discutat cu un amic care lucreaza intr-o mare banca din Romamnia si care m-a asigurat ca toate bancile au asigurate portofoliile, inclusiv pe cel de ipoteci! Cum nu lucrez in sistem nu pot decat sa speculez si tind sa nu cred ca se asigura tot portofoliul de ipoteci in proportie de 100% altfel unde ar fi riscul banci? Ce se intampla cand valoarea portofoliu scade la 50% si jumate din acel 50% adica 25% intra in insolventa? Ce asigurator va fi dispus sau capabil sa acopere 75% din capitalul investit si potential pierdut de sa zicem BCR in imobiliare in cazul de ding dong la clopot (a se citi balon) ca sa il citez pe elzorab?

Kiko spunea...

Camatarii sunt niste domni cumsecade, care dau banii LOR in imprumut la altii mai nevoiosi, renuntand intre timp la castiguri de alta natura si supunandu-se la presiunea inflatiei, creata de banci.

Pt asta cer o dobanda. Ft corect. Doar ca au fost discreditati de catre bancheri, carora nu le convine sa aibe concurenta.

Bancile in schimb, sunt niste organizatii care dau imprumut bani pe care NICI NU II AU.

Camatarii au o imagine proasta pt ca pretind cu diferite metode banii inapoi. Bancile in schimb, care au bani gratis, infiniti si nelimitati, nu au probleme cu neplatitorii. Cand lumea nu restituie banii, asta este. Muta doua trei cifre, mana in mana cu statul, impart pierderile pe spinarea cetatenilor, si incep de la capat. Cine a depus economii ... na, hai ca-i dau 20 de mii inapoi, gasesc ei de unde.

Daca ar trebui sa aleg o banca, as alege pe cea care este mai restrictiva la credite. O banca care sa aibe ca slogan: "Noi nu dam creditee decat la cine n-are nevoie".

In momentul de fatza nici o banca nu e sigura, 20 de mii de euro sunt atat de putini (poti cumpara pe ei poate o buda) incat nici nu merita tinuti in banca.

ionut spunea...

nestor

"Cel mai eficient mod in care imi pot plasa banii momentan este rambursarea in avans a creditelor pe care le am."

Daca nu-ti e cu suparare ce vechime au creditele tale?

Manole spunea...

@b: dacă aş fi pus întrebarea: "în ce bancă nu aţi avea curaj..." puteam fi acuzat pe bună dreptate că vreau să destabilizez băncile care urmau să se afle în fruntea topului. Aşa fiecare înţelege ce vrea din sondajul ăsta dar e bine că ai sesizat acolo cuvântul "curaj".

dcg spunea...

@b

Stiu ca schema de protejare a economiilor pe felii de 20.000E nu este 100% infailibila daca aplici un scenariu tip "Nobila Casa". Totusi asa ceva inca nu s-a intamplat in Romania, pana acum bancile au avut buna cuvinta sa raposeze civilizat, pe rand.

Alte idei (afara de tinutul la ciorap si suportarea unei inflatii de 9%) pentru pastrarea safe a unor lichiditati, care ar putea fi?

nestor spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
ionut spunea...

mr. kiko

"Noi nu dam creditee decat la cine n-are nevoie".

HA HA HA !!! Ironia e ca de fapt asta si fac bancile: dau bani de obicei la cine n-are nevoie, problema e ca nu pot spune asta publicului.Nu mai stiu cine a comparat bancile cu un individ care iti imprumuta o umbrela cand e timp frumos si cand incepe sa ploua ti-o cere inapoi...

dcg spunea...

Manole 'fost agent imobiliar la nivel declarativ :)' (deci nu "bancher"), stim unde batea exact intrebarea iar cuvantul curaj este foarte evident.

dcg spunea...

PS: oppss, comentariul la care am raspuns a fost sters.

nestor spunea...

Ionut, in jur de un an.

ionut spunea...

cristi dimofte

"Obligatiuni ale trezoreriei statului sau municipalitatii intr-o tara vestica!"
Poate fi o idee, parerea mea!! Pare destul de complicat dar nu e chiar asa.

ionut spunea...

nestor

Eu nu cred ca e foarte bine sa te apuci acum sa platesti anticipat. in primii 5-7 ani platesti de fapt dobanda...si soldul creditului ramane cam acelasi. parea mea!!

ionut spunea...

nestor

pune la socoteala si comosionul de rambursare anticipata...

Kiko spunea...

Ionut, asta asa a fost in timpurile bune. Cu 20 de ani in urma daca mergeai la un director de banca si ii cereai un imprumut per 100% din locuinta ... telefona la neuro.

Acum am vazut ocazii cand tinerii casatoriti au mers la banca, au spus ca au 40% in avans si ca ar vrea un imprumut de 60%. Si agentul le zicea: ce avans, tineti banii aia, ba va dam si mai mult sa va mai cumparati mobila.

Of course comentariul meu are ironie si e exagerat. Cu toate acestea, eu cred ca mare parte din criza economica in care ne aflam este datorata exact faptului ca bancile au dat imprumut prea mult. Si parte nasola inca trebuie sa vina.

ionut spunea...

manole si cristi dimofte

Nu trebuie sa fim asa de evazivi si...eufemistici.Majoritatea oamenilor stie deja ce sunt bancile si la ce te poti astepta de la ele(din pacate multi din experienta proprie). Nu cred ca trebuie sa ne facem atatea probleme si sa menajam sensibilitati... ca o banca ,oricare ar fi ea, e cum vreti voi dar numai sensibila nu e...
Plus ca asa e ,avand ex. anilor trecuti cuvantul "curaj" e bine folosit in cazul de fata.
manole
Si daca era @b) nu era nici o problema. Le pasa bancilor de destabilizare ...fix cat le pasa si "imobiliarilor" acum un an ca ti-ai deschis tu blogul asta. Ma rog... intre timp s-au mai shimbat datele problemei!!!

dcg spunea...

ionut,

cu obligatiuni ale statului e destul de greu si in Romania.

ionut spunea...

mr kiko

Problema e alta din punctul meu de vedere:
Daca te duci la o banca si ceri 100000 euro pt. o locuinta iti dau fara probleme( daca te si califici pentru creditul respectiv). Dca te duci insa ca firma cu un plan de afaceri " beton" , incep sa stranga din nas...

ionut spunea...

cristi dimofte

In Romania stiu ca e greu!! Eu nu vorbeam de Romania. Eu vorbeam de ex. de obligatiuni ale municipalitatii din Paris, sau ale statului belgian( repet simple exemple). Au risc minim , profit destul de mic( dar e real pozitiv 4-5-6-7 procente)si e in valuta!!!

ionut spunea...

b

"In incheiere, pot sa spun ca am discutat cu un amic care lucreaza intr-o mare banca din Romamnia si care m-a asigurat ca toate bancile au asigurate portofoliile, inclusiv pe cel de ipoteci!"
Asta e pentru ochii publicului. BCR-ul ca de ex. si-a asigurat portofoliul de credite imobiliare la...BCR ASIGURARI si pentru ca sa "se asigure si mai mult" pasul urmator a fost sa ...vanda BCR ASIGURARI CU TOTUL!he he he:))
Misto miscare!
V-ati prins? Dupa ce ca a luat banii pentru asigurare a vandut firma de asigurari cu tot cu riscul asociat respectivelor portofolii, vanzare pt. care normal, a mai incasat niste bani
Ala care acumparat, la randul lui, tre' sa castige si el ceva si precis le va specula pe vreo piata pe undeva!!
Din puncul meu de vedere asta incepe sa semene cam mult cu ce s-a intamplat in S.U.A...

nestor spunea...

Ionut, apreciez ingrijorarea, dar imi place sa cred ca las impresia unui om care gandeste de doua ori inainte sa spuna sau sa faca ceva.
Cu cat rambursezi mai mult la inceput cu atat ai mai putin de platit la final, este un calcul elementar. Chiar si cu comisionul de rambursare, care la mine este 3%,tot este mult, mult mai avantajos.

Anonim spunea...

@ionut:
"Nu mai stiu cine a comparat bancile cu un individ care iti imprumuta o umbrela cand e timp frumos si cand incepe sa ploua ti-o cere inapoi..."

Mark Twain

ionut spunea...

orfeu
multumesc.:))

elzorab spunea...

Clujenii plecaţi la muncă în Spania nu mai au nevoie de burse speciale ale locurilor de muncă pentru a reveni în ţară. Se vor întoarce în număr mare în lunile ce vin. Cel puţin aşa consideră Daniel Don, directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj.

"Piaţa muncii din Spania va pica. CMai durează aproximativ o lună", a declarat Daniel Don pentru clujeanul.ro. Potrivit acestuia, în toată Spania mai sunt maxim 300 de locuri de muncă în domeniul construcţiilor, situaţia fiind ceva mai bună, în schimb, în Italia.

"Acolo mai există industrii adiacente, pe lângă construcţii. În Spania nu mai există nimic. Cei care rămân acolo fără locuri de muncă nu au unde să-şi găsească altele", a explicat directorul AJOFM Cluj. De asemenea, Don estimează că, odată reveniţi din străinătate, clujenii vor acoperii deficitul de forţă de muncă de pe piaţa locală. Mai mult, în luna decembrie s-ar putea ajunge chiar la un surplus.

În prezent, în jur de 40.000 de clujeni muncesc în Spania şi Italia


CE CREDETI CA SE VA INTAMPLA CU PRETUL FORTEI DE MUNCA DACA SE AJUNGE LA UN SURPLUS? DAR CU PRETUL APARTAMENTELOR?

CAT VA MAI DURA PANA CAND IN ROANIA SE VA AJUNGE LA ACEEASI SITUATIE, DE DOAR 300 DE LOCURI DISPONIBILE IN CONSTRUCTII?
AM MAI AVEA O INTREBARE:
SPUI GERMANIA, SPUI MERCEDES SI BMW, SPUI ANGLIA SPUI JAGUAR SI TURISM, SPUI ITALIA, SPUI FERRI SI ALFA ROMEO, PLUS TURISM. SPUI FRANTA SPUI RENAULT, SPUI SUEDIA SPUI VOLVO, SPUI SUA SPUI BOEING SI MICROSOFT.

DAR CAND SPUI SPANIA? SPUI CONSTRUCTII SI TURISM

CAND SPUI ROMANIA, CE POTI SPUNE IN AFARA DE INDUSTRIA ONSTRUCTIILOR? CE PRODUCEM? CE EXPORTAM MASIV CA SA NE PUTEM PLATI DATORIILE FACUTE PENTRU ACHIZITIONARAE DE IMOBILE SUPRAEVALUATE SI DE 5-6 OPRI?
PROBLEMA, MARE PROBLEMA...

Kiko spunea...

Citez de aici:

http://www.bloombiz.ro/real-estate/preturile-apartamentelor-vechi-din-capitala-au-scazut-in-acest-an-cu-pana-la-8-

"...in conditiile in care bancile nu vor gasi solutii sa evite restrictiile de creditare care le-au fost impuse..."

Bancile ar da si chilotii de pe iei milogindu-se sa iei un credit. Noroc ca alti sacali au inceput sa puna botul. Oamenii nu-s capabili sa-si plateasca datoriile pt robotul de bucatarie, dar mai la un apartament.

Anonim spunea...

Chestia proasta e ca nici nu ai timp sa prevezi falimentul. Te trezesti doar ca vrei sa ridici banii si ti se spune ca nu mai sunt lichiditati. Incercati maine sau peste o saptamana.
In caz ca incep falimentele, s-ar putea ca rezerva BNR sa nu fie suficienta si mai ales datorita faptului ca rezerva trebuie redirectionata in alte ramuri cum ar fi sustinerea cursului, bugetul de stat, etc.
S-ar putea sa primesti 30% din bani din simplul motiv ca nu e de unde. Sau poate nimic. Sau poate peste 2 ani.
Cel mai bine e sa-i ingrop la tata in gradina pana trece uraganul. Ma rog, sau sa-i tin intr-un seif sudat din tabla de 20 si imobilizat undeva prin nu stiu ce metoda ingenioasa. Astept idei si imaginatie.
:-))

elzorab spunea...

intreabare:daca o mare parte a bancilor dau faliment si oamenii nu-si mai pot recupera banii, de unde scoate statul sumele respective pentru a restitui sumele garantate?

chestia fuctioneaza daca da o banca mica faliment, dar ce te faci daca dau mai multe?

ia faceti un calcul sumar sa vedem la ce sume se ajunge...nu cred ca cineva isi face iluzi ca o asemenea suma poate fi restituia indiferent cine o garanteaza...

elzorab spunea...

Intr-o perioada in care piata imobiliara americana este invadata de case scoase la vanzare care nu isi gasesc cumparatori, preturile derizorii sunt ultima arma a bancilor care au reintrat in posesia unui numar record de locuinte.

Faptul ca o casa din partea de est a orasului Detroit a fost scoasa la vanzare pentru doar un dolar indica deteriorarea constanta a pietei imobiliare dintr-una din cele mai sarace metropole americane, scrie Detroit News. Chiar si la acest pret, pentru a gasi un cumparator proprietarului locuintei i-au trebuit 19 zile.

Pretul locuintei ar putea fi considerat o anormalitate, insa aceasta situatie nu face decat sa ilustreze evolutia rapida a crizei subprime care a generat un exces semnificativ de oferta pe piata imobiliara americana.

ATI VAZUT CE POTE REALIZA ACEL PROCENT MIC DE 4% CASE IN EXCES??
EVIDENT, 'LA NOI CEREREA DEPASESTE CU MULT OFERTA" PRETURILE NU AU CUM SA SCADA PENTRU CA A CRESCUT OFERTA" SI " ECONOMIA DUDUIE"

DING-DONG, DING-DONG, DING-DONG!!

Marona spunea...

Mda, nici o zi fara stiri despre dobanzi premium la DEPOZITE ATRASE de la populatie. Imi trezeste amintiri din perioada pre-falimente bancare de la sfarsitul anilor 90. Banka Leumi ofera chiar peste 20% la lei, exact ca Banca religiilor. Hmmmmm....

Nu putem conta decat pe noi si mintea noastra sa ne protejam de ca vine. Uitati aici o alta mostra de minciuna si manipulare crasa:

http://www.zf.ro/articol_185932/ajustare_dramatica__numarul_ase_istilor_va_scadea_cu_o_treime.html

Tot ce vrea domnul rector e sa pastreze in universitati acelasi numar de profi, chiar daca li se reduce piata cu o treime, si sa le creasca salariile, evident. Obiectivul lui, in sine, nu ma indigneaza, ci faptul ca minte sfruntat si stupid, ca sa-l atinga.

Dorin spunea...

Cu ceva timp in urma (nu prea mult)afirmam ca vor intra noi jucatori in productia de materiale de constructie:
http://www.zf.ro/articol_185936/
strabag__in_cateva_luni_vom_
finaliza_negocierile_pentru_
constructia_fabricii_de_ciment_
de_220_mil__euro.html
"Grupul austriac Strabag, cu afaceri anuale de 10 miliarde de euro, va incheia in cateva luni negocierile cu autoritatile locale pentru constructia unei fabrici de ciment de 220 de milioane de euro, in localitatea Anina din judetul Caras-Severin. Unitatea de productie, cu o capacitate estimata la circa un milion de tone anual, va fi primul proiect greenfield din industria cimentului de dupa '90, pe o piata dominata de trei jucatori: Lafarge (Franta), HeidelbergCement (Germania) si Holcim (Elvetia)."

nestor spunea...

Eu zic sa-i anuntati ca in Romania industria cimentului este in pragul falimentului.

Dorin spunea...

@nestor
Care ar fi motivul pentru un astfel de anunt? Nu vrem sa scada pretul materialelor de constructie?
Sa vedem un alt articol:
http://www.tmctv.ro/sectiunea_10/imobiliare
"Gigantul irlandez CRH, cu o cifră de afaceri anuală de circa 20 de mld. euro, va investi pe piaţa din România până la 100 mil. euro, în construcţia a opt-zece fabrici, ca urmare a cererii masive de materiale de construcţii. Irlandezii au cheltuit deja 85 mil. euro în mai puţin de un an, pentru achiziţionarea Elpreco Craiova, unul dintre principalii producători de BCA din România şi pentru construirea unei fabrici de elemente prefabricate la Brazi, în judeţul Prahova."

Dorin spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
pegas spunea...

Auzisem eu cate ceva despre acesti "baieti destepti" de la Radisson dar nu ma asteptam chiar la asa ceva.

http://www.adevarul.ro/articole/teapa-imobiliara-ieri-in-timisoara-azi-in-toata-tara/369404

Cei care sunt din Tm stiu bine cum erau reclame prin toate ziarele si pe mai toate panourile publicitare, la aceasta firma si ansamblele rezidentiale dezvoltate de ei. Aveau si reclama aceea ca poti castiga 1 Matiz sau o excursie nu mai stiu pe unde daca le dai si lor niste bani de cheltuit (cateva zeci de mii de euro asa scurt ca pentru romani sunt oricum sume mici astea).Astia nu numai ca nu le-au mai dat apartamentele la prosti dar nu le-au dat nici macar amarata aia de excursie sau Matizul :))) Ce nesimtire dom'le :)))

AristotelCostel spunea...

În Septembrie, pe lângă revenirea rezidenţialelor, mustesc oportunităţile în domeniul terenurilor agricole:

Ţăran

blondu spunea...

"Restantele la credite ale romanilor au crescut in luna iulie la aproape 500 de milioane de euro, cu 120 la suta mai mult fata de perioada similara a anului trecut. Mai mult de trei sferturi din datoriile neachitate sunt reprezentate de imprumuturile in lei, arata datele bancii centrale, citate de Money Channel. Bucurestenii au cele mai multe restante, urmati de brasoveni, bihoreni si timisoreni."
http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-4232872-bucurestenii-sunt-primul-loc-clasamentul-restantierilor.htm

Chulalongkorn spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Chulalongkorn spunea...

Locul 1

TLV pt contul de economii(cont separat + cont curent) 9.03%/an dupa impozit(capitalizare lunara)
au bt24 brici(nu e realtime) singura "problema" e gandul ca banca a pornit de unde a pornit caritasu' si momentan se prabuseste pe bursa. In rest toate bune :-)

Locul 2

BANKPOST pt contul de economii(cont curent)9% dobanda/an (aici nu se palteste impozit) capitalizare lunara. IN rest birocratie groaznica
trebuie sa astept 2 saptamani ca sa primesc tokenu pt ib.
O data am patit ca au avut o problema de genu am facut cumparaturi de 3 euro pe amazon eu si toti colegii mei!! (am primit banii inapoi).. dar asta era acu 3 ani .. am revenit la BP anul asta pt dobanda.

Fortat de imprejurari am cont curent la BRD si IB care e absolut scarbos si inutilizabil si o sa renunt la el . La BRD nu se merita depozit decat daca tii la o anume "siguranta" care nu mai exista dupa ce vezi ce a patit soc gen cu traderul ala.
Cu BRD-ul am avut si experiente groaznice: de ex .. daca faci un cont de economii in TM si vrei sa-l inchizi de la Napoca nu se poate decat daca faci cerere in scris ceri numar de inregistrare si le zici ca urmatoare oprire e OPC. La un moment dat imi luau comision la transfer prin IB din cont curent in contul ATU l-am zis ca in contractul ATU zice ca nu se ia. M-au tot mintit juma de an ca e din cauza ca mi-am deschis depozitul la ALTA FILIALA decat filiala unde am contul curent. Pana la urma tot o cerere in scris si amenintarea cu OPC-ul mi-a returnat comisioanele .. zilele trecute am mai facut un transfer si ghici ce .. mi-au luat comision .. asa s-a incheiat povestea cu depozitul la brd am inchis tot in afara de contu curent si IB.

Fortat de imprejurari folosesc si RFS conturi curente in euro si lei imi place ca IB-ul lor e in timp real. Autentificarea nu se face cu token dar foloseste o combinatie de 2 cifre de pe cardul tau + user + parola + https iar daca stii sa te feresti de keylogere e destul de OK mai ales daca nu iti lasi banii in conturile curente.Absolut de acord daca reuseste sa-ti fure datele cineva ai ramas fara bani foarte usor.

Am un prieten extaziat de ING. A ramas masca atunci cand a primit tokenu imediat ce a semnat cererea pt IB ceea ce e intradevar deosebit.Au carduri cu CIP ceea ce il incanta iarasi pt ca asta vara a avut de suportat umilinte prin Anglia ca nu putea plati cu cardul fara CIP. Daca ar da dobanda cat BANKPOST-ul nu as sovai.

nestor spunea...

Toate operatiunile mele se desfasoara la BRD. Intradevar, au multe comisioane, avantajul este ca agentia este foarte aproape de mine si sunt in relatii amicale cu tot personalul, ceea ce imi scuteste foarte mult timp per ansamblu.

Anonim spunea...

Vorbeam de curs acum cateva zile. Euro a sarit iar de 3.6000.

Iar previziunea lui elzorab cu dolarul ia contur 1,42 azi.

elzorab spunea...

sincer, nu e in interesul americanilor ca dolarul sa se intareasca prea tare. culmea e ca, s-a apreciat fara ca fed-ul sau bce-ul sa faca ceva in acest sens. mai mult, somajul a crescut in sua si...totusi dolarul a crescut.

ma intreb ce se va intampla in momentul in care bce-ul va taia din dobanzi pentru stimularea economiei europene, iar fed-ul va creste dobanda pentru a mai taia din inflatie...

ramane de vazaut, deocamdata dolarul creste si vine toamna-iarna, cand, de obicei, pretul la petrol scade, deci s-ar putea ca dolarul sa mai creaca inca, fara ca ajutorul fed sau bce.

elzorab spunea...

http://www.cotidianul.ro/
un_mall_din_galati_s_a_
prabusit_dupa_ce_muncitorii_
au_sapat_prea_mult_la_fundatie_
video-57180.html

NEAPARAT TREBUIE SA VEDETI INREGISTRAREA ASTA. E DE RASUL CURCILOR CUM SE CONSTRUIESTE IN ROMANIA. DECI, NU E VORBA DOAR DE PRET, DAR E DE DISCUTAT FOARTE MULT DESPRE CALITAEA SI...AMJI ALES DESPRE SIGURANTA. EU NU M-AS MUTA INTR-UN BLOC DE DUPA 89 NICI DACA MI L-AR DA GRATIS. ALEA SE POT PRABUSI LA ORICE VANT MAI PUTERNIC...

PRIVITI SI CRCITI-VA!!!!

elzorab spunea...

TRIST DAR ADEVARAT. DIN PACATE ASEMNEA SITUATII VOR FI DIN CE IN CE MAI MULTE SI DIN CE IN CE MAI ...ADEVARATE! CINE VREA POATE SA AJUTE...


Stimată redacţie,

Vă scriu fiindcă am ajuns la limita puterilor. E de nedescris situaţia financiară prin care trec eu împreună cu familia mea. Am coşmaruri şi nu-mi pot alina somnul. De când a dat faliment fabrica de confecţii unde lucram, împreună cu fiica mea, nu ne mai revenim pe plan financiar.

Cât am lucrat la această fabrică, am făcut şi eu şi fiica mea împrumuturi la bănci, cu credinţa că ni se vor mări şi nouă salariile. Suntem în pragul unei situaţii foarte grave, de nu ne putem achita toate facturile pe care le avem.

Ghinionul ne pândeşte la tot pasul, mie mi s-a făcut rău la serviciu şi sunt în tratament, având concediu medical. Nu-mi doream aşa ceva, având concediu medical nu mai primesc bonuri. Erau indispensabile, căci luam de mâncare cu ele.

La întreţinere mi s-a strâns o sumă de 2.930,72 lei + penalităţi de întârziere 856,64 lei. De curând am primit o somaţie, dacă nu achit în termen de 15 zile voi fi dată în judecată. Suma pe care o datorez asociaţiei de proprietari s-a acumulat de-a lungul anilor, mai exact din luna mai a anului 2006, până în luna februarie a acestui an.

Mai am un fiu care este plecat în Spania să muncească, cu gândul de a mă ajuta să pot achita întreţinerea. Nici el nu a reuşit să câştige bani ca să se poată întreţine. Cum să pot pretinde ajutor din partea lui, când trebuie să-şi plătească chiria, transportul şi mâncarea?

După toate astea, primesc telefon că a rămas fără serviciu şi nu ştie unde să o mai apuce. Este mecanic auto, dar acolo nu a mai găsit nimic de lucru în domeniu. Fac un apel la oamenii cu suflet din această ţară care mă pot ajuta, dacă se poate. Am văzut atâtea cazuri la televizor şi nu credeam că voi ajunge şi eu să cer ajutor.

Dacă puteţi să mă ajutaţi, am la dispoziţie conturile următoare:
Raiffeisen Bank: cont: 8142698
Banca Transilvania cont: 0160106844909

pegas spunea...

Elzorab stai calm caci situatii asemanatoare celei din Galati au mai fost.De exemplu in Tm. s-a desprins o parte din tavanul Mallului nu la multa vreme dupa inaugurare + incendiu la sala de fitness care a pus-o pe butuci o buna bucata de vreme.Sunt curios daca la Galati o fi tot Iulius Mall caci stiu ca baietii sunt de prin Iasi parca?
PS: Ai luat-o razna cu ultima postare? :)))) Ma faci sa rad asa de dimineata.De unde naiba ai mai scos-o si pe aia? Daca vreti va dau si eu conturile mele sa depuneti ceva si pe-acolo caci si eu sunt amarat si vreau sa-mi iau o vila. Ia sa le intrebi pe femeile alea daca le cunosti cate abonamente la telefonia mobila au? Un Connex si-un Orange sau au trecut pe Cosmote? :)))) Ce drac o sa se faca ele caci nu o sa se mai poata uita la stirile de la ora 5 de pe PRO-TV sau la antenele motanului Felix.Fac pariu ca orice-ar fi la cablu nu renunta.Tot la TV au vazut cred si stirile imbecile de genul "luati credit acum cat se mai poate", de parca marea problema in tara asta era si este luatul creditului si nu ramburasrea acestuia. Asa este Elzorab este trist dar stai linistit caci cazul lor nu este singurul. Exista cazuri de persoane care si-au vandut organe pentru a supravietui,sau mai nou s-a inventat ceva sporturi extreme Romania din pricina grijilor legate de partea financiara -- Saritul pe geam sau atarnatul cu sfoara la gat. Nu doresc nimanui sa treaca prin astfel de situatii ca cea de fata dar stiti cum e cand si-o face omul cu mana lui....

elzorab spunea...

pegas, am preluat stirea dintr-un ziar.atat, n-am nici o legatura. totusi, e trist.

bimbishor spunea...

Salutari si succes in continuare

Manole spunea...

La Cluj, parca, s-a prabusit tavanul unui mall.

Dorin spunea...

@elzorab
Da, dar ai vazut ca structura a ramas compacta. Ha, Ha, HA... Probabil ca inginerul a ajuns la concluzia ca fundatia actuala nu va face fata si prin urmare s-a hotarat intarirea fundatiei. Din pacate dupa ce au sapat la fundatie, nu au mai ajuns sa o intareasca.
Este doar o presupunere.
Cat despre persoana cu probleme financiare este dureros, dar stim ca aceste situatii se vor inmulti. In plus pe spatele unor astfel de oameni care nu gandesc a crescut pretul la locuinte (pe langa speculantii de care nu trebuie sa ne fie mila).
Cunosc o situatie in care o familie cu venituri de aprox 4000 lei au facut imprumuturi pentru locuinta si platesc lunar aproximativ 2800 lei (20000 euro de la banca + rata catre proprietarul cu care s-au inteles sa ii plateasca 1500 lei lunar).
Daca unul ramane fara serviciu crezi ca o sa-i deplang? Sunt oameni maturi care pot judeca.

Anonim spunea...

@ elzorab

Nu m-am putut abtine sa nu remarc ca respectiva structura :

1. Nu avea cum sa fie un mall (dar e bine sa fim un pic tendentiosi cu privire la dezvoltatori ca asta vinde ziarul, nu ?!!)

2. Desi prabusita cladirea a ramas INTREAGA - asta vis a vis de cum se construieste in Romania (poate ISC iti spune ceva).

(Pt. comparatie de standard vezi Spania de ex.)

In rest imi cer scuze ca am stricat armonia forum-ului cu postarea asta ...si intr-o zi de week-end !
:-)

Salutari !

AristotelCostel spunea...

@olandezu

"Desi prabusita cladirea a ramas INTREAGA"

Ai o remarcabilă atenţie la ...detalii.

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?