duminică, 12 octombrie 2008

Cum calculează "specialiştii" cererea solvabilă?

Asta e din categoria "no comment", pentru că ne lasă cu gura căscată:

"In lipsa unor date oficiale, necesarul de locuinte doar din Bucuresti a fost estimat spre exemplu prin raportarea suprafetei totale a cladirilor de birouri, de aproximativ un milion de metri patrati; la o medie de zece metri patrati disponibili pentru fiecare angajat, ar rezulta ca in jur de 100.000 de persoane lucreaza intr-o cladire moderna de birouri doar in Bucuresti - persoane care ar trebui sa aiba macar in proportie de 50% venituri peste media locala si care ar avea nevoie de o noua locuinta."

--

Sursa: Business Magazin

370 de comentarii:

1 – 200 din 370   Mai noi›   Cele mai noi»
bobby spunea...

au uitat sa tina cont si de fazele lunii cand si-au facut calculul...

cezar spunea...

Asta e o prostie, desi principiul de la care au plecat nu e rau, si anume, cati oameni fac cati bani. Unii mai au insa deja locuinta(e).

Un criteriu bunicel ar fi nr. de tranzactii efective. Asta ar arata nr. bipezilor care au avut nevoie de o locuinta, si si-au indestulat nevoia.

Ceva mai cuprinzator ar fi criteriul musteriilor care se perinda pe la agentiile imobiliare, neincheind o tranzactie (din varii motive)+ primul criteriu.

Cel mai 'beton' e criteriul masinii de citit gandurile romanilor, care in sine ar fi o maaare realizare tehnologica.

ionut spunea...

Asta e ca si cu B.M.V.-urile olandezului!!Ca la o "privire" aruncata intr-o zi pe strazile bucurestiului, raportul posesorilor de BMV/numarul locuitorilor orasului, s-ar putea sa fie unul dintre cale mai mari din europa!
Concluzie: romanii sunt plini de bani domnule, ia sa le vindem noi niste apartamente pe la vreo 3000 de euro/mp.
Mai conteaza ca 95% din BMV-uri au cel putin 5 ani vechime si cateva sute de mii de km. la bord?

Anonim spunea...

cezare, te-am intrebat ceva la postarea precedenta ...

Unknown spunea...

Ovidiu Tender: Piaţa imobiliară este într-o situaţie mai proastă decât mă aşteptam

http://www.tmctv.ro/articol_50685/
ovidiu_tender__piata_imobiliara_
este_intr_o_situatie_mai_proasta_
decat_ma_asteptam.html

la ce se astepta domnu Tender? :D :))

nestor spunea...

Da, e realmente stupid modul de calcul de mai sus. De unde e?

Apropo de masini, am fost astazi sa o spal pe a mea si am realizat o statistica cu masinile care s-au perindat prin spalatorie cat timp am fost eu acolo: trei Golf, doua Passat, doua Audi, doua Matiz, un BMW.

Adrian Stanescu spunea...

ste foarte posibil ca aceste manipulari si umflarea balonului sa se adreseze si celor care construiesc...dati fratilor banii pe terenul nostru cu pret umflat ca uite - aveti piata

Tufis spunea...

Apropo de masini, am fost astazi sa o spal pe a mea si am realizat o statistica cu masinile care s-au perindat prin spalatorie cat timp am fost eu acolo: trei Golf, doua Passat, doua Audi, doua Matiz, un BMW.

3 golf 2, doua passat b4, doua audi 80, 2 matizuri, un bmw e36. Si uite cum intoarcem manipularea. FFS, nestor, credeam ca vorbim cu oameni seriosi :)

Chiar de ar fi ultimele modele, "rate pe 8 ani" iti spune ceva? Cunosc (vag :B) posesori germani de passat. Mnu, daca ai paria pe rate pe 8 ani ai gresi. Cam 1 an :)

belly spunea...

Mai oameni buni ce va luati de calculul "specialistilor"???
Chiar nu vedeti imaginea de ansamblu??

Se pare ca cererea de locuinte nu mai e de ordinul sutelor de mii sau milioanelor ci doar de 100.000 :)

Daca mai asteptam inca 6 luni or sa ajunga undeva la 30-40 de mii conform aceluiasi studiu.
Ce mi se pare mie ciudat e ca nu au specificat media salariala si cam cati bani ar fi dispusi cei 100 de mii de cumparatori sa dea pt apartamente.

Unknown spunea...

pe masura ce parcurg presa gasesc din ce in ce mai des titluri care "anunta" criza

cred ca totusi RL este prima publicatie care foloseste sintagma SCADERI RECORD in titlu

Scaderi record la preturile apartamentelor din Bucuresti

http://www.romanialibera.ro/
a135950/scaderi-record-la-
preturile-apartamentelor-din-
bucuresti.html

presa se va napusti ca o haita de hiene pe subiect, iar isteria va creste...

belly spunea...

Scuze de offtopic, insa as dori sa le urez binevenit noilor participanti la discutii.

Anonim spunea...

ce ami zic unii, ce mai zic altii. te pomenesti ca si astia au interese in scaderea preturilor segmentului de "nou"

<"Situatia de pe piata romaneasca a constructiilor este diferita fata de alte piete europene.Deocamdata, in Romania nu se poate vorbi de o lipsa de oferte pe piata constructiilor, chiar daca volumul tranzactiilor imobiliare a scazut in acest an si ar putea sa mai scada, datorita umflarii speculative a preturilor", afirma Marin Cristea, directorul general al Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO).

In opinia acestuia, "blocajul existent in piata imobiliara a fost determinat de preturile speculative ale locuintelor, dictate de interesele unor investitori sau cercuri de interese." Cu toate acestea, Cristea se asteapta la o reglare a pietei in urmatoarea perioada, iar dezvoltatorii vor fi nevoiti sa aduca preturile locuintelor la un nivel realist pentru a le putea vinde.">

hmm, nu stii ce sa mai crezi.

u spunea...

http://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/ipoteci-direct-daca-un-teren-valoreaza-50-000-de-euro-banca-il-evalueaza-direct-la-25-000-17821

Inca unul care zice ca preturile "sigur creste, domne...".

elzorab spunea...

"VA: Abia acum in Bucuresti avem disponibile 7.000 de apartamente, in schimb cererea este mult mai mare. Apoi, Romania are o crestere economica de 9% pe an, salariile cresc cu 20% in fiecare an, ceea e inseamna un venit in plus care va trebui orientat spre ceva. Consumul a ajuns la nivel de plafonare, in conditiile in care modernizarile s-au cam terminat. Unde se vor duce aceste noi resurse? Intr-o casa noua sau un apartament nou. La noi, fundamentele sunt foarte puternice pentru a sustine o dezvoltare a rezidentialului"

UN ALT "MEGAMANEGER" SUB 30 DE ANI CARE TRAIESTE PE PLANETA "DREAMS" SI NE DA SFATURI COMPETENTE, PROVENITE DIN LUNGA LUI EXPERIENTA DE DOI-TREI ANI.

SICER, AM MAI SPUS-O SI O MAI REPET, UN TIP CA ASTA E NUMAI BUN DE DISTRIBUIT POSTA INTR-O FIRMA MICA SAU MIJLOCIE DIN SUA. SITUATIA E GROASA DACA ASTFEL DE OAMENI FAC AFACERI SI SUNT CONSULTANTI IN ROMANIA. LA FEL CA SI PITZI CEALALTA CARE E MEGAOCUPATA SA DEA TELEFOANE DE LA 9-5 SI NU MAI ARE TIMP SA SE DEA CU SANIUTZA CU PRIETENELE :)

DOMNILOR, E DE RASUL CURCILOR SA SCOATI LA INTERVAL UN TIP DE 25-30 DE ANI CARE SA INCEAPA SA DEA SFATURI...IN AMERICA TINE DE DOMENIUL RIDICOLULUI, IN ROMANIA NE MANDRIM CU EI...

Anonim spunea...

@ionut

"Asta e ca si cu B.M.V.-urile olandezului!"

...vorbeam de BMW-uri noi . Care "by the way" chiar sunt destule ...de unde si pretul ridicat al aparamentelor ...in Bucuresti cel putin ! :-))))))))

@nestor (si manole)

"Da, e realmente stupid modul de calcul de mai sus. ":

Pai e ca si cum as da eu un exemplu cu mama Omida care a citit in cartile de tarot ca preturile la apartamente vor scadea dramatic ...si ca unul manole a prezis asta pe un "glob" :-))))

Evident dau exemplul asta si toti il spulbera pe saracu' manole si "globul" lui ...ca a ajuns in gura mamei Omida. Deci ce seriozitate sa aiba punctul lui de vedere ?

Cam asta a facut (in oglinda) manole cu postul asta ! What's next ? O sa ne spuna cum Oana Zavoranu a promis in campania ei electorala cresterea pretului la apartamente si cum Gigi Becali daca va fi ales va da fiecarui vanzator de apartament de la el extra 20000 E ca sa tina pretul sus pt. ca asta "aduce bunastare si ca io Gigi vreau sa vad romani bogati si fericiti" !

Ce naiba, credeam ca discutam pe niste premise cat de cat decente ...

Ce parere sa-si faca "astia mici" de pe forum care tocmai ni s-au alaturat :-)

...pai se poate manole ?

Noapte buna !

nestor spunea...

Tocmai de aceea am intrebat si eu de unde este extras paragraful respectiv, inainte sa am aceeasi reactie ca si tine.

Unknown spunea...

salutare,

as avea o intrebare (scuze daca s-a mai discutat, insa am descoperit recent blogul si as fi printre "astia mici" de care vorbeste olandezul).
cat este de fapt cererea solvabila?

Anonim spunea...

pai cererea solvabila este asa:

cati au salarii care sa le permita un credit pentru ceva nou. aici unicredit ne spunea ca sunt cam 200k

cati au deja locuinta personala. notarii si cei de la cadastru spun ca sunt pe la 80%

cati sunt dispusi sa marce banu. piata ne spune ca nu prea sunt deloc.

in romania, ca end-useri, oameni care sa-si permita, sa aiba nevoie si sa vrea sa dea banu nu sunt mai multi decat 4-5000.

pentru ca majoritatea nu-si permit, multi deja au, in aceasta perioada nimeni nu mai e dispus sa decarteze si chiar daca ar vrea, bnr-ul a pus un mare stop cu talpa creditarii la nimereala. practic cererea solvabila tinde spre zero si piata confirma cu varf si indesat.

elzorab spunea...

"De ieri, capitalismul aşa cum îl ştiaţi a dispărut. Odată cu această criză economică trebuie să reinventăm felul în care trăim, muncim, învăţăm şi facem afaceri. Avem nevoie de o viziune globală, avem nevoie de libertate, de iniţiativă, de creativitate, avem nevoie de instituţii şi de companii responsabile care să realizeze în sfârşit că lumea nu se reduce doar la o piaţă de bunuri şi servicii. Capitalismul în forma în care-l ştiam a dispărut în aceste zile prin intervenţia rapidă şi brutală a guvernelor în încercarea disperată de a salva lumea de la faliment. În spatele prăbuşirii stilului occidental de viaţă s-au aflat erori de comportament şi interpretare. Să le spunem păcate. Vă prezint zece dintre ele.

1.Lăcomia. A dispărut o lume în care cei favorizaţi doreau tot mai mult. Presiunea acţionarilor obsedaţi de profit pusă pe umerii managementului a dus la comportamente aberante, făcându-i pe şefii companiilor să-şi asume riscuri din ce în ce mai mari pentru a-i mulţumi pe investitori.

2.Puterea. Dorinţa de a învinge competiţia cu orice preţ a dus la distrugerea diversităţii mediului de afaceri, aservind întreaga planetă unui număr mic de companii.

3.Cantitatea. Progresul a însemnat prea multă vreme cât mai multe automobile pe cap de locuitor.

4.Lenea. Timpul petrecut la televizor e o falsă relaxare. Iar săptămâna de lucru nu poate avea 30 de ore.

5.Egoismul. Nu doar cei apropiaţi sunt importanţi, ci şi vecinul de palier, colegul de serviciu şi tipul din metrou cu privirea pierdută.

6.Frica. Creditul nu ne-a ajutat numai să ne cumpărăm case şi maşini, ci ne-a luat şi curajul de a încerca lucruri noi, cariere noi, legându-ne de slujbe prost plătite.

7.Prostia. De câtă inteligenţă e nevoie pentru a trăi cu senzaţia că preţul unei case creşte la infinit?

8.Înfumurarea. Mulţi dintre manageri se credeau stăpânii universului din cauza bonusurilor de milioane de euro. O vreme au trăit cu senzaţia că merită acei bani. Era doar o senzaţie.

9.Plictiseala. Nu te poţi sătura de o casă sau o maşină. Sunt bunuri de folosinţă îndelungată. Asta înseamnă că trebuie păstrate mai mult de cinci ani.

10.Birocraţia. Companiile care funcţionează prin proceduri din ce în ce mai complicate nu pot reacţiona rapid la provocările realităţii... şi pier. Aţi auzit de Lehman Brothers?"

de emilian isaila

elzorab spunea...

http://www.cetateanulclujean.ro/
articol.php?id=1124

domeniul constructiilor "duduie"

ding-dong, ding-dong, ding-dong.

elzorab spunea...

te uita cum ii mai "mustra" doru lupeanu pe speculati dupa ce ani de-a randul se credea buricul targului...

http://www.cetateanulclujean.ro/
articol.php?id=1127

elzorab spunea...

http://www.gazetadecluj.ro/citeste
/119-locuin-e-f-r-gaze-marca
-europort-


dai un ban, dar macar stii ca iei tzeapa!!

Anonim spunea...

Când ne-au prezentat antecontractul am văzut că apare ca termen de predare 1 mai 2008. Spunându-le că nu aşa a fost oferta lor ne-au asigurat insistent şi convingător că predarea se va face tot prin februarie-martie. Neavând experienţă cu astfel de lucruri am semnat contractul şi au trecut şi lunile şi nu a mai pomenit nimeni de predarea în februarie-martie
auzi la el, "neavând experienţă cu astfel de lucruri" ... in rromania chiar cand o clauza e scrisa in contract sunt sanse sa nu se respecte, ce sa ma zic cand NU e scrisa :)) ... oameni de genul asta isi merita soarta

Anonim spunea...

fordul ala cu o roata sparta si dacia din 19toamna fac toti banii. ca sa nu mai pomenesc de T-urile care delimiteaza locurile de parcare :))

ionut spunea...

olandezu

"...vorbeam de BMW-uri noi . Care "by the way" chiar sunt destule ...de unde si pretul ridicat al aparamentelor ...in Bucuresti cel putin "

1) Noi, sunt maxim cateva mii intr-un an, cam cat cererea solvabila de apartamente!
2)Adica daca eu vin la tine sa inchiriez un ap. cu bmv-ul, tu imi si dublezi pretul , pe motiv ca mi-am permis masina aia! Bravos natiune!Halal sa-ti fie!

ionut spunea...

olandezu


"Pai e ca si cum as da eu un exemplu cu mama Omida care a citit in cartile de tarot ca preturile la apartamente vor scadea dramatic ...si ca unul manole a prezis asta pe un "glob" :-))))

Evident dau exemplul asta si toti il spulbera pe saracu' manole si "globul" lui ...ca a ajuns in gura mamei Omida. Deci ce seriozitate sa aiba punctul lui de vedere ?

Cam asta a facut (in oglinda) manole cu postul asta !"

Lsa domnule vrajeala!!Sa-ti aduc aminte cine a "nascocit" aberatia??
"Ilinca Paun, directorul departamentului rezidential din cadrul companiei de consultanta Colliers International."
Tin sa-ti atrag atentia(inca odata), ca doamna paun este platita cu bani grei sa faca astfel de "consideratii" si vorbeste din postura de "specialist" in cadrul unei mari companii de consultanta, cu larga acoperire mediatica.
Nici manole si nici noi ceilalti de pe blog, n-avem " anvergura" doamnei paun si nici n-am auzit pe vreunul de pe blog sa se pretinda vreun mare specialist.
Nu mai face comparatii ca cea de mai sus , ca devii penibil!La fel si nestor...

ionut spunea...

olandezu

"...vorbeam de BMW-uri noi . Care "by the way" chiar sunt destule ...de unde si pretul ridicat al aparamentelor ...in Bucuresti cel putin "

E clar. Stai linistit!Tu ai viitorul asigurat!Poti oricand (daca se epuizeaza rezervele de petrol) sa-i iei locul doamnei paun!Si se pare ca si nestor...

Anonim spunea...

@ canadianu'

"... in rromania chiar cand o clauza e scrisa in contract sunt sanse sa nu se respecte"...

Bravo Canadianule - incepi sa le prinzi ! Nu cumva nerespectarea unui contract , intarzierea si lipsa de seriozitate se traduc in costuri si preturi mai mari decat ai fi avut altfel ? Daca peste asta suprapui si ceva birocratie, coruptie si neaplicare a legii, nu cumva incepe sa semene a Romania si a preturile de azi la apartamente ?
Cred ca si eu si nestor si cred ca si cezar am explicat diverse aspecte ale problemei asteia de "n" ori in "z" feluri ...si tot degeaba .

Se pare ca si voi aveti bucatelele de "puzzle" in cap doar ca nu le puneti in ordinea care trebuie , si in loc sa va dea pret apartament 80000 E ...and rising, va da 30000 E and declining.

...nu-i bai, mai continuam !

Manole spunea...

Mai ţineţi minte scheciul ăla cu Florin Piersic şi castravetele?

Cam aşa e şi Olandezul. Orice s-ar întâmpla, sarcina lui e să susţină sus şi tare că _ castravetele e o plantă cucurbitacee etc. etc. etc.

Omul s-ar califica cu prisosinţă, probabil involuntar, la un premiu de stand-up comedy.

Anonim spunea...

Olandezule tu ai citit articolul ala de mai sus? Chiar nu intelegi ca trebuie sa fii DOBITOC sa iti imaginezi ca preturile la imobiliare nu fac decat sa creasca? Si daca tot ai adus aminte de intarziere, birocratie, neseriozitate cum poti sa incadrezi aceste argumente la RISING? Un serviciu prost facut sau servit nu poate costa MULT. Altfel iesi din bisnitz. Asta ti-am zis-o ca sa ma cobor la nivelul inteligentei tale care poate sa compare piata masinilor de lux cu piata apartamentelor. Deci frate IQ-ul tau lasa tare mult de dorit. Nu stiu de ce te-au tot MBA-at ceilalti ca eu nu cred ca ai terminat macar o facultate. Ai stofa de manelist. Si mai esti si mincinos. Te tot laudai cu aia 200.000E pe care vrei sa-i investesti in imobiliare dar sunt clare 2 variante: fie ai mintit doar de amorul conversatiei (in lipsa de argumente reale) fie daca ii ai, se vede ca inca nu ai cumparat deoarece esti si tu constient ca e o piata in scadere, dar faci exact ca popa piliticianul: una spui, alta faci. Deci tot mincinos esti. Si de aici e clar ca putem trage concluzia ca nu ai coloana vertebrala si ii rog pe ceilati colegi sa nu se mai coboare la nivelul tau ca esti o cauza pierduta.

Anonim spunea...

Manole, omul a recunoscut ca are interese sa-si sustina "punctul de vedere" pe blog. Interese chiar financiare, parca asa s-a exprimat. O fi vreun pusti platit, bloger platit, ca au inceput sa fie si astfel de job-uri la moda si te-as ruga sa iei o masura. Noi impartasim o idee comuna si el a platit pentru a fi contra. N-ar trebui sa permiti asa ceva pe blog.

Florian Popa spunea...

olandezu are aroganta lu' Nastase. Scade valoarea casei din Zambaccian??? lol

belly spunea...

http://www.imobiliare.run.ro/content/articol/cover-story-noua-dezordine-imobiliara/102924.html

Ce parere aveti?

Anonim spunea...

jegosul asta, you know who you are :wink, practic ne spune: fraierilor, e Romania, totul e prost si scump ca asa merge treaba pe la noi, asa ca ciocu mic si decartati odata banu bizoni lenesi si vesnic nemultumiti ce sunteti. nu stiti sa apreciati FAVORUL pe care dezvoltatorii vi-l fac lasandu-va sa va amanetati viitorul pentru niste preturi de nimic pornind de la 1400e/mp. imi aminteste de acelasi gen de aroganta pe care l-a exemplificat ala de la brd care ne-a explicat franc in ce fel profita ei pragmatic de conditiile pietei - acum raporteaza 815mldRON profit la 9 luni.
textul asta combinat cu prostia care supureaza din fiecare 'argumentatie', cu mba-ul si cele 200k fictive, dar mai ales cu tupeul de ultima speta cu care insulta nu neaparat inteligenta cat bunul simt colectiv ar trebui sa te faca pe tine, manole, sa-i oferi o vacanta.
salveaza-i postarile, fa un post special pentru el daca vrei dar nu-l mai lasa sa polueze blogul cu mereu aceleasi si aceleasi mizerii.
la nestor si cezar macar nu se vede angajamentul demn de o cauza mai buna pe care acest soldatel il manifesta in 'front'.

Manole spunea...

Blogger plătit?! Mamma mia, există şi aşa ceva? Trâmbiţaşi care scriu pe blogurile oamenilor doar ca să se afle în treabă (treaba altora)?

Prin iarnă măcar tipa aia care susţinea că trebuie să ne luăm apartamente la mare în Bulgaria părea s-o facă sincer şi în nume propriu.

belly spunea...

Sincer ma indoiesc ca Olandezu e blogger platit.

Manole, sper ca nu esti destul de naiv incat sa crezi ca nu exista oameni care sunt platiti pentru a "supraveghea" blogurile si eventual pentru a "posta" pe ele...

belly spunea...

"Sunt informatii, totusi, ca dezvoltatorii nu se grabesc sa umble la preturi pentru a nu declansa o ieftinire in lant, acestia preferand sa ofere bonusuri clientilor (locuri de parcare sau bucatarii amenajate) ceea ce inseamna, de fapt, o ieftinire mascata."

Citat din articolul la care v-am dat linkul.

Mai are cineva indoieli?

Manole spunea...

Gata, Olandezule, verdictul naţiunii e definitiv. De acum încolo ai eject de pe blog ori de câte ori vei mai posta mesaje care insultă până şi inteligenţa unei găini.

N-ai decât să crezi ce/în ce vrei, dar măcar ia exemplu de la Cezar şi Nestor care nu sunt de aceeaşi parte a baricadei cu restul cititorilor blogului, reuşind totuşi să posteze comentarii obiective şi interesante.

Anonim spunea...

Langa noi exista o firma care are bloggeri platiti, ce-i drept nu de imobiliare, ci jocuri, deci exista.

belly spunea...

Pentru cine are indoieli in legatura cu manipularea pietei:

http://www.gardianul.ro/index.php?pag=nw&id=122396&catid=1&p=peste-jumatate-din-anunturile-imobiliare-eronate.html

Unknown spunea...

1.gabrielag

Tind sa-i dau dreptate lui Manole in privinta olandezului. Omul fabuleaza dar decent. Deci n-ar avea motive sa-l stearga. Insa daca nu l-ar mai baga nimeni in seama si nu i-ar mai raspunde nimeni si-ar pierde pur simplu obiectul muncii. Si probabil ar renunta singur pana la urma. Si cainele latra la luna o perioada de timp limitata.

2.all

Am senzatia ca genul de discutii de pe blog a deviat putin. Pe la inceputuri, (cand eu personal postam cu nick-ul Scippio) parca ne axam mai mult pe "fundamentals" si pe analize si comentarii foarte la obiect si mai putin pe schimburi de replici care se transforma in sesiuni lungi de ciorovaieli person-to-person care ajung la subiecte fara nicio legatura cu tema blogului si in care practic nici nu se mai stie de la ce a pornit controversa.

Tema initiala a acestui blog a fost ideea ca piata imobiliara se afla intr-un bubble care urmeaza a se sparge. Si asta intr-un moment cand daca spuneai astfel de lucruri in public aveai sanse ca in cel mai bun caz sa fii luat drept un bufon complet idiot si in care pe toate componentele mass-media exista un cor al Casandrelor imobiliarea care susura zilnic la urechea bizonului mioritic slagarul anului "Cererea-e-in erectie-continua-preturile-vor-creste-la-nesfarsit-cumpara-acum-orice-si-cu-oricat-ca-maine-va-fi-si-mai-scump".

In schimb aici s-au adus tot felul de argumente incepand cu situatia demografica si terminanad cu cele mai fine analize macroeconomice. Si cum necum, pana una alta, s-a dovedit ca onor Manole si altii care ne-am batut gura pe aici am avut dreptate. Punct. Asa ca mie unul pur si simplu mi se rupe de toti flacaii care se tot incapataneaza sa sustina pe aici contrariul in ciuda tuturor evidentelor.

Ma gandesc ca mai interesant ar fi sa sa continuam sa discutam la fel de argumentat ca pe la inceputuri pe tema "ce ar putea fi de acum incolo"

De exemplu, eu unul nu impartasesc scenariile de tip apocaliptic.
Eu am mai spus si spun in continuare ca in Romania in domeniul imobiliar a vut loc initial un boom cu suport foarte real si anume aparitia creditelor imobiliare si ingrosarea masiva a numarului "capsunarilor" care au "capatat" brusc putere de cumparare. Dar boom-ul asta a fost continuat de o bula exclusiv psihologica in care un apartament ajungea sa treaca si prin cate 4-5 maini pana sa ajunga la end-user. Si nimanui nu i se parea ciudat, nimeni nu se mira, nici macar end-userul caruia i se parea firesc sa imbogateasca nu stiu cati intermediari care practic nu faceau nimic decat sa marce banul.

Ba mai mult unii end-useri in loc sa-si puna intrebari ajungeau sa se laude cu suma aberanta pe care au dat-o pe un apartament..ca sa crape dusmanii si restul lumii(= fraieri) de invidie ca are cu ce!

Dezvoltatorii au ajuns sa vanda cu adaosuri de 300%, toti manelistii , toti bisnitarii, toti ciumetii au ajuns dezvoltatori iar cresterea pretului materiilor prime si a materialelor n-a fost altceva decat un EFECT al petrecerii generale (globale) si NU o CAUZA asa cum incearca acum sa ne bage pe gat unii care se cred destepti.

Faza ca e petrecerea s-a cam terminat. Totusi nu vad un motiv ca acum sa ne imaginam scenarii apocaliptice conforma carora nu se va mai construi nimic si totul se va prabusi..eventual mai putin preturile din cauza ca nu mai apare nimic nou pe piata (sic!)
Nu, baieti si fete, exista o cerere in continuare, o cerere reala si sanatoasa atat ca ea este solvabila la un nivel decent si sustenabil al preturilor bazat pe chestii demne de dispret pentru nii gen salariul mediu real si nu pe avioane. Iar dezvoltatorii n-au decat sa revina la adaosuri decente, lanturile de intermediari sa-si caute alte "business-uri" pentru ca nu mai e loc pentru ei..si cu asta basta, oferta sa se pupe din nou cu cererea solvabila.

belly spunea...

@cristian

Personal consider ca blogul si-a atins scopul initial, acela de a convinge lumea ca exista un balon imobiliar.

Discutiile putin "off-topic" mai sunt necesare si pentru destinderea "fruntilor".

O solutie incredibil de simpla ar fi urmatoarea:
Dezvoltatorii sa accepte marje de profit de 15% (dupa cum ati spus majoritatea).
Statul sa reduca impozitele pentru dezvoltatorii care se ocupa de proiecte rezidentiale (DOAR reducerea taxelor, NU eliminarea lor).

Olandezule, o intrebare:
Ce preferi sa cumperi:
Un Maybach sau o vila cu tot ce ai nevoie?

Unknown spunea...

belly

Cred ca m-am exprimat eu gresit. Eu n-am nimic cu discutiile off-topic, nu sunt nici eu vreun taliban al gandirii. Subiectele off-topic sunt ok, ce mi se pare putin deplasat este atunci cand se transforma in discutii off-topic intinse ca o peltea pana ajung atat de diluate ca devin doar confruntari de orgolii.

belly spunea...

Stiu la ce te-ai referit ;)

Dar ai observat ca la un anumit moment se atrage atentia asupra participantilor la discutiile respective sa o lase mai "moale".

Nu am de ce sa ii condamn, pentru ca toti avem orgolii.

maurice spunea...

Salut

Eu sunt nou pe blog, si sunt de parere lui "cristi", ca s-a deviat de la subiectul initial.
Hai sa vedem care ar fi ideea, in viitorul apropiat, ca pe termen lung, sincer, tinand cont ca Romania e o tara atipica, nu se poate estima nimic concret.
Un prim semnal de alarma referitor la tendinta pietei il pot trage site-urile imobiliare, care deja au inceput sa realizeze statistici (sper ca sunt si reale si fundamentate).

Mai jos aveti cateva linkuri care sa va trimita la astfel de situatii (pe care o mare parte dintre voi cred ca le-au vizionat deja):

www.anunturiparticulari.ro

http://www.bloombiz.ro/real-estate/piata-anunturilor-imobiliare-prezinta-oferte-invalide-gresite-sau-expirate

maurice spunea...

scuze, era vorba de "cristian" nu "cristi"

Decebal spunea...

@All

"Nebunia Nokia a dat naştere unui fenomen tipic pentru piaţa imobiliară clujeană, specula. Informaţia potrivit căreia în această zonă va fi amplasat parcul industrial Tetarom III, ce va găzdui fabrica Nokia, a atras zeci de „investitori imobiliari de scurtă durată”, care mizau pe o explozie a preţurilor în zonă. Aceştia au achiziţionat suprafeţe mari de terenuri, cu preţuri derizorii, uneori mai mici de 1 euro/mp. După anunţul oficial privind deschiderea fabricii Nokia în comună, aceleaşi terenuri puteau fi achiziţionate cu preţuri de până la 30 euro/mp, iar la începutul acestui an, preţul „terenurilor bune” a ajuns chiar la 100 de euro/mp. Un adevărat Caritas, care, la fel ca şi jocul piramidal, nu avut o viaţă lungă, iar ultimii intraţi în joc nu au câştigat nimic. Dimpotrivă, sunt proprietarii unor terenuri pe care nu şi le-au dorit niciodată. "

citat din http://www.cetateanulclujean.ro/articol.php?id=1127

Mi-a placut tare mult faza cu „investitori imobiliari de scurtă durată” si am tinut sa o impartasesc si voua :)))

belly spunea...

@all

Vad ca deja au inceput oamenii sa faca observatii in legatura cu scopul blogului.
Avand in vedere faptul ca eu consider ca scopul initial al blogului a fost atins, il rog pe Manole sa stabileasca noul obiectiv al viitoarelor discutii.

Unknown spunea...

PRETURI intre 475 si 519 euro/mp


cei care sustineti aici cu obsesie ca pretul la mp construit nu poate cobori sub 1200 eur, poate va aplecati asupra articolului si imi explicati cum de s-a ajuns la jumatate(stiu ca terenul este gratuit, dar...).


Locuinte de pana la 40.000 euro pentru tinerii constanteni
http://www.financiarul.com/
articol_14926/locuinte-de-pana-
la-40.000-euro-pentru-tinerii-
constanteni.html

Anonim spunea...

@belly
Dezvoltatorii sa accepte marje de profit de 15% (dupa cum ati spus majoritatea).
da' cu 1% profit (sper ca macar definitia profitului o cunosc toti participantii la discutie) le e rusine sa construiasca, sau cum ? cine a stabilit in lumea asta cruda si nemiloasa ca profitul acceptabil incepe obligatoriu de la 15% ? nu de alta, dar chestia asta suna cam ca olandezu, ca sub 1500 nu se poate dom'le ....

Kiko spunea...

Ba chiar, de ce nu, un pic de sacrificii!!! Nu intotdeauna lucrurile merg bine, deci, ar merge chiar cu o mica pierdere, asa sa se incurajeze clientela ...

Bonus de intrare si primul an gratis! Mutati-va acum si platiti incepand de anul viitor. Cine aduce un prieten primeste o camera in plus!

Kiko spunea...

... ca parcare gratis si mobilia deja dau ...

belly spunea...

Un dezvoltator va incepe un proiect DOAR in cazul in care profitul net este mai mare decat dobanda de la banca la banii investiti de el.

Iar faza cu mersul in pierdere este discutabila deoarece este o "manevra" publicitara. Per ansamblu el tot iese in profit. Noi discutam de profitul proiectului total, nu pe fazele proiectului.

belly spunea...

Olandezule, mai adumi aminte te rog cu pretul de 1400 EUR/mpc. Este pretul de constructie sau pretul de vanzare?

Anonim spunea...

la 15% s-a ajuns adaugand 50% peste ce se practica in tarile civilizate la nivelul carora ne caznim sa ajungem.....candva.

oricum, de la 350-650e/mpc (inclusiv teren) cum se construieste acum, si cu 30% ar fi decent si ar ajunge pe la 850. de aici pana la 1400,1500,1800,2000 fara tva e cale lunga si reprezinta exact marjele abjecte pe care dezvoltatorii le cauta - 100-200%.

de altfel, e de ajuns sa te uiti la cine sunt imobiliarii (manelisti, burtosi, combinatori cu banii statului, miliardari de carton) ca sa realizezi ca asemenea specimene n-ar fi intrat in acest biznis daca n-ar fi putut da tunuri in bunul lor obicei. deocamdata au banii blocati si, via administratia publica, blocheaza si accesul altora pana isi recupereaza 'investitiile' sau macar pana le devine clar ca tre' sa uite de ele si sa se apuce de altele.

Kiko spunea...

Sigur ca in faza de proiect, e calculat profitul.

Intrebarea e:
Ce face dezvoltatorul dupa ce a construit 1500 de apartamente, le pune reclama "de vanzare" si nimeni nu telefoneaza sa ceara informatii?

Anonim spunea...

pai eu cand am zis 1% ma referam la profit net. bottom line, cum ar zice englezu. care profit net cica ar include si ratele la banci, cel putin asa scrie la wikipedia. ma rog, eu nu-s economist ca formare, de aceea am insistat pe definitie.
sa revenim. deci sa inteleg ca 1% profit NET nu e acceptabil ?

Anonim spunea...

"profit margin", vroiam sa zic :D. v=ati prins voi, ca sunteti baieti destepti

maurice spunea...

Cand Belly a zis despre profitul net si banca, practic el sa referit la urmatorul lucru: un investitor nu baga banii in imobiliare pentru un profit sub cat ar castiga daca ar i-ar lasa in banca. Ceea ce mi se pare foarte logic, de ce sa te legi la cap daca nu te doare.

Costurile de realizare sunt destul de scazute. Spre exemplu, un prieten a primit o oferta de 250euro/mp (cu TVA si profitul constructorului incluse) la rosu. Prietenul meu vine doar cu terenu si proiectul.....si banii. Peste cei 250 euro/mp desfasurat, sa zicem ca il mai costa inca pe atat finisajele si restul. Un profesor de la Facultatea de Constructii, sectia geodezie a zis ca pentru 650 euro/mp desfasurat (cu TVA inclus) ai o casa cu finisaje lux.
Alt exemplu, pe Mihai Bravu s-a realizat un proiect cu niste blocuri, intre P+9-P+16 cu un cost de realizare de 600-650 euro/mp (profitul constructorului inclus). Adevarul ca proiectul a fost demarat in 2007, unde costurile erau mai mici.
In Brasov se realizeaza un proiect rezidential cu un cost de 250 euro/mp desfasurat pentru structura si inchideri exterioare.
Deci......se poate si cu bani mai putini.

Concluzia: ori se spala multi bani prin constructii sau se arunca cifre nejustificat de mari.

AristotelCostel spunea...

@gabrielag

Baietii aia, daca-s de la softpedia, sunt platiti pentru cenzurarea topicurilor imobiliare. Niste mizerabili fara caracter!
Cam cum recrutau comunistii fel de fel de pierde-vara pentru realizarea colectivizarii, la fel sunt platiti si acesti mizerabili... sa minta fara scrupule, dar ne-o trag constant cu "bai...comunistilor".

Olandezu miroase de departe a punkt sau turbo-trabant (moderatori softpedia).

Opinia lui turbo-trabant ar fi ca din 2009 Romania nu va mai cunoaste suprapunerea de ...caramizi pentru ca dezvoltatorii ne vor spune tuturor:
"Pana aici...Ajunge!"

In mintile lor galinacee nu s-a pus problema firmelor de constructii sau a fortei de munca. Bineinteles ca si astia vor refuza sa mai lucreze, si, mai mult, producatorii de materiale de constructii vor refuza din start sa micsoreze preturile.

pegas spunea...

"De ce mai e loc de scadere in imobiliare

Refrenul unor dezvoltatori imobiliari locuintele noi nu au cum sa se ieftineasca e contrazis de pietele de commodities. Cand petrolul a coborat in 3 luni de la aproape 150 de dolari la aproape jumatate, nu vedem de ce pretul cimentului ar trebui sa ramana pe loc. Cand cuprul se ieftineste de la 4 dolari/livra la 2,2 nu credem ca fierul pentru armaturi va bate pasul pe loc. Iar cum multi dintre cei care lucreaza in constructii in Italia si Spania au inceput sa se intoarca acasa dupa prabusirea imobiliarelor in tarile de adoptie, mana de lucru pare asigurata. In plus, marjele de profit nesimtite au loc berechet penrtu a fi reduse. Se construieste in regie proprie la 600-700 euro/mp, mai adaugati 100-150 euro/mp construit valoarea terenului si o marja de profit decenta de 20% si veti vedea ca si la actualele preturi ale materialelor de constructii se poate ajunge la sub 1000 euro/mp."

http://www.baniinostri.ro/Piata-de-capital/Pregatiti-va-pentru-inflatie---a52.html

ionut spunea...

olandezu


"De exemplu, eu unul nu impartasesc scenariile de tip apocaliptic."

Scenariile de tip apocaliptic, adica de genul "de la anul nu se va mai construi nimic in romania, ca pleaca toti dezvoltatorii", sunt impartasite doar de olandez....
Si, parerea mea, cate vreme mai exista personaje ca olandezul, aflate in plina faza de denial,( si sa nu ne facem iluzii: ele exista in continuare si in numar semnificativ), blogul ar trebui continuat in forma lui actuala.

belly spunea...

Haideti sa mai facem o mica simulare:

Dorim sa achizitionam un teren la Unirii pentru a construi un bloc rezidential. Gasim urmatorul anunt:
http:// www.imobiliare.run.ro /index.php?idrun= 818 run 1916

Unirii, 1.500mp cu dubla deschidere de 37m, POT=65%, CUT=4, 3.500euro/mp

In urma negocierilor se poate ajunge la 3000EUR/mp (care si asa mi se pare mult, eu unu as vedea respectivul teren pe undeva la 2200-2400EUR/mp)
Am marit CUT-ul de la 4 la 4,6 datorita "modei" de a mansarda totul.
Acum sa incepem calculele:
Pret teren 4,500,000 EUR
Suprafata construita desfasurata supraterana 6,900mp.
Consideram ca poate face si un subsol care va avea suprafata de 975mp.
Nr. locuri parcare la subsol (am estimat ca un loc are nevoie in "total" de 20mp) 48.75 locuri.

Pret constructie (conform Matrix ROM 2008- TVA si profitul constructorului inclus):

Cost constructie suprateran de 1000 EUR/mp -> 7,387,500 EUR
Cost constructie subteran de 500EUR/mp -> 487,500 EUR
Cheltuieli auxiliare (neprevazute, taxe, etc) rotunjite la un total de 15% -> 1,108,125 EUR
Total costuri constructie ->8,495,625 EUR
Profit dezvoltator - 15% aplicat la costul constructiei plus costul terenului -> 1,949,343.75 EUR

Total Valoare Proiect ->14,944,968.75 EUR
Pret de vanzare al MP construit desfasurat (garaj inclus in pret)-> 2,165.94 EUR

Am mers in ipoteza ca dezvoltatorul va face proiectul doar cu banii lui.
Preturile de constructie includ si preturile "exorbitante" de la materialele de constructie. Deci daca materialele de constructie se vor "ieftini" (adica revin la preturi normale) iar terenul nu este de 3000EUR ci 2500 EUR (si tot asa) faceti voi calculul...

Concluzie, un apartament de 2 camere cu o suprafata utila de 50mp va avea o suprafata construita plus cote indivize de cca 70mp. Valoarea de vanzare de 151,615.63 EUR

Daca vreti pot sa va fac simulari si pentru zone precum Titan, Drumul Taberei, Militari, Berceni, etc.

ionut spunea...

Scuze. Postul anterior ii era adresat lui cristian!

maurice spunea...

Apropo, v-a-v de ce se intampla in domeniul constructiilor.
Exista un articol numit "Dezvoltatorii imobiliari, fortati sa vina cu bonusuri gratuite" postat pe 13.10.2008 de Money Channel, prin care se mentiona ca "in situatia actuala dezvoltatorii se declara multumiti daca profitul se situeaza intr-o marja de 20-70%". Credeti ca in momentul de fata marja de 20% a fost atinsa. Va spun cu mana pe inima ca nici macar la dublul ei nu s-a ajuns, totul fiind cu mult deasupra.
Credeti ca preturile nu au ajuns prea sus? Eu cred ca sistemul asta de spalare/inmultire a banilor este foarte rentabil.

ionut spunea...

belly

Si care ar fi mesajul ultimului post?

belly spunea...

Ionut, tu ce ai inteles?

Eu am vrut sa arat in primul rand la ce pret s-ar ajunge daca s-ar cumpara teren si s-ar construi in momentul de fata.

In al doilea rand am dorit sa atrag atentia si asupra faptului ca la noi toate costurile sunt umflate...

belly spunea...

O mica greseala in simularea mea:
In loc de "Cost constructie suprateran de 1000 EUR/mp -> 7,387,500 EUR"

va fi

"Cost constructie suprateran de 1000 EUR/mp -> 6,900,000 EUR"

Imi cer scuze

cipi bibi spunea...

ce e aia 3000 euro/mp? iata aici: teren in paris, la 130$/mp: http://www.viviun.com/AD-2150/. primul pas pentru niste constructii viabile ar fi revenirea la realitate in ceea ce priveste pretul terenurilor.

maurice spunea...

nu cred ca pretul in Champs Elysees (sau aproape) este atat de mic, tinand cont ca la ei Champs Elysees este ceva similar Magheru/Aviatorilor la noi.
Iar imaginea este destul de sugestiva (niste dealuri).
Iata aici ceva oferte, care cred ca sunt mai sugestive.........si mai realiste:

http://www.viviun.com/AD-115243/
adica pe romaneste inseamna cam 10.000 euro/mp!!!!

http://www.viviun.com/AD-116407/
adica 9.375 euro/mp!!!!

http://www.viviun.com/AD-106760/
adica 10.416 euro/mp!!!!!

sa fim realisti, iti cumpar tot Parisul daca gasesti tu in centru teren cu 150$/mp, nu 130$/mp.
De unde iau banii????? Gasesti investitori, credema, tinand cont cati bani face Parisul din turism, ti-ai amortiza investitia imediat.

Anonim spunea...

alt nebun:

"Potrivit lui Yaron Ozer, directorul general al dezvoltatorului imobiliar Barak International o mare parte din oferta actuala nu este adaptata la capacitatea de cumparare a romanilor"

el, acest nimic al afacerilor, n-a aflat ca puterea de cumparare n-are nici o treaba cu pretul la care se vor vandute bloacele "developerilor"? ce neofit!

ionut spunea...

canadianu


"sa revenim. deci sa inteleg ca 1% profit NET nu e acceptabil ?"

Poate fi , daca cifra de afaceri este de ordinul sutelor de milioane!

Altfel, daca stai sa te gandesti ca sunt mii de afaceri mici care ruleaza pe an 100-200-300000 de euro sau nici atat, sigur ca nu mai e acceptabil!

ionut spunea...

sapte

Lui yaron ozer asta stiu eu ce-i lipseste: Un MBA!!:)))

ionut spunea...

canadianu

Desi ma indoiesc ca un fond de investiii, care aloca 100 de milioane pt. un proiect, se asteapta la mai putin de 5% profit net intr-un an...altfel, cum bine zicea cineva, isi tine banii in banca!

Anonim spunea...

pai tocmai asta e problema cu economia asta mondiala in general, si cu cea rromaneasca, in particular, ca in loc ca banii sa fie rulati si sa fie pusi sa produca chestii reale, unii prefera sa ii bage in banca, las' ca stie banca sa ii inmulteasca ea cumva ... uite ca uneori bancile mai dau si faliment, si fondurile de investitii mai pierd si bani (vezi norvegienii aia), moment in care trebuie sa fugim repede la tatucu stat sa ne bailout-easca
si eu stiam ca totusi la ansamblurile astea rezidentiale se cam invart niste bani, de aia 1% nu mi se parea asa absurd. repet, 1% profit margin, adica dupa ce au fost platit constructorul (cu salariile "babane" ale muncitorilor), agentia imobiliara "exclusiva" (cu salariile "justificate" ale pitzipoancelor care stau cu laptop in plaza rromania), dobanda la banca, rata inflatiei, samd .

belly spunea...

Canadianu.

Daca cineva alege sa tina banii in banci, banca va putea sa imprumute banii aia mai departe..

Si acuma ma repet. NICI un dezvoltator nu se va implica intr-un proiect care sa nu ii aduca un profit NET mai mare decat dobanda de la banca.

Problema cu economia globala nu a fost ca lumea bagat banii in banci, ci dimpotriva:au folosit banii pentru niste proiecte cu risc mare. Problema este ca nu le-a mers. Practic au jucat la casino si au pierdut.

cezar spunea...

"- acum raporteaza 815mldRON profit la 9 luni."
Vezi ca-s milioane. Nu ca le-ar sta in gat miliarde. Insa trebuie sa-si ia romanii multe aragaze pentru profituri de genul asta.

ionut spunea...

si eu stiam ca totusi la ansamblurile astea rezidentiale se
canadianu

"cam invart niste bani, de aia 1% nu mi se parea asa absurd. repet, 1% profit margin, adica dupa ce au fost platit constructorul (cu salariile "babane" ale muncitorilor), agentia imobiliara "exclusiva" (cu salariile "justificate" ale pitzipoancelor care stau cu laptop in plaza rromania), dobanda la banca, rata inflatiei, samd ."

Teoretic, 1% profit marginal sau net ar trebui sa ajunga la afaceri de sute de milioane.Practic n-ai sa gasesti investitor sa faca treaba asta pt ca repet,( si a mai spus si belly), cu 100 de milioane te duci la banca si sigur iti da mai mult de 1% pe an.In mod sigur cu 100 de milioane negociezi altfel cu banca si, din moment ce ea la randul ei imprumuta LEGAL altora banii tai cu o dobanda de minim 15% pe an, sunt convins ca poate sa-ti dea si tie chiar pana la 5% fara probleme. In plus trebuie sa constientizam cat de greu e sa convingi niste investitori sa-ti dea suma de 100 de milioane, iar cei care au si iti si dau banii astia se asteapta la o rata mare de recuperare a investitiei.Gandeste-te ca la 1%profit net pe an iti trebuie 100 de ani ca sa-ti recuperezi suma investita initial...

ionut spunea...

canadianu

Si nu vorbesc numai de investitiile imobiliare!
Nu stiu daca ai inteles exact ce am vrut sa spun, dar pentru 1% profit net nu merita bataia de cap!!!

ionut spunea...

Oricum problema preturilor actuale ale locuintelor din romania nu se reduce doar la profitul dezvoltatorilor!Sa fim seriosi...Preturile aberante ale terenurilor, ale materialelor de constructie,birocratia excesiva( problema care de multe ori se rezolva cu ajutorul asa-numitelor "plati informale"), lacomia, componenta (psihologica) de "extaz investitional" care a cuprins aprope toata tara in ultimii ani, indolenta autoritatilor, toate astea au dus preturile acolo unde sunt azi.
De observat insa ca, din cele enumerate mai sus, in afara de partea cu statul si birocratia,restul sunt destul de usor de corectat, odata constientizat simplul fapt ca "se poate si altfel" si ca nici o piata nu are un trend crescator continuu.
In plus, banii majoritatii end-userilor( si implicit capacitatea lor de indatorare) sunt foarte putini si punct!Restul sunt "discutii".

Dorin spunea...

http://www.banknews.ro/stire/21690_romanii_cu_salarii_de_5000_de_euro,_disperati_din_cauza_crizei_financiare.html

"Am un salariu de peste 5.000 de euro, dar am si foarte multe credite. Pe baza salariului mi-a fost usor sa le obtin si credeam ca nu voi avea probleme cu rambursarea. Numai ca fluctuatiile de curs si deprecierea leului imi dau acum fiori, pentru ca risc sa nu mai pot face fata platilor", a declarat pentru Antena3.ro, sub rezerva anonimatului, un angajat de top management dintr-o mare companie care activeaza in Romania.

Lexat spunea...

Sa se faca grila aia pe zone si se rezolva problema cu preturile astea aberante.(si se calmeaza romanu cu 100000k:)romanu daca nu are reguli e dezorientat,il va ghida mai usor grila si se deblocheaza piata.

Anonim spunea...

@ionut :
"In plus, banii majoritatii end-userilor( si implicit capacitatea lor de indatorare) sunt foarte putini si punct!Restul sunt "discutii"."
SUPER ADEVARAT ! Lasand la o parete toate analizele, acesta este adevarul...nu mai sunt bani si nici cei dispusi sa dea sumele cerute. Restul sunt , cum bine spui, "discutii".

Anonim spunea...

@manole
Deci care e concluzia ? Mai pot posta sau va perturb visele ?

Astept aprobarea ...de la Moscova ! Ca pe vremuri !
:-)
Deci ?

nestor spunea...

Trebuie sa recunosc ca m-am inselat, chiar astazi am realizat ca o casa a ajuns intradevar sa coste cat o masina.
Vedeti, statul chiar vegheaza la bunastarea si dorintele cetatenilor sai. Ati vrut garsoniere la pret de Logan, le aveti!
Sunt convins ca toti investitorii si dezvoltatorii care deruleaza afaceri in Romania au inteles mesajul ferm transmis de guvern si de acum incolo vor actiona in consecinta.

pegas spunea...

:))) Foarte buna gluma nestor.M-ai distrat mult.Saracu' Tariceanu mai avea putin si ajungea cu Loganul la pret de vila :)) Acum chiar ca se potriveste afirmatia "apartament la pret de Logan". Olandezule stai linistit ca nu te va exila Manole.Avem nevoie de tine.

Anonim spunea...

iar tre sa fiu avocatu diavolului, damn. nu-l exilati pe olandezu, ma repet, omul are niste idei perfect logice pana la un anumit punct, problema lui e ca nu recunoaste ca din formula aia a lui magica care i-a dat ca rezultat 1500/m2 unii factori pot sa si scada. in cel mai rau caz manole poate sa-i cenzureze postarile care sunt cu vaca rau de tot, de genul pretul la lapte, etc.

elzorab spunea...

"Banca Transilvania (BT) a anunţat că obligaţiunile emise de instituţia de credit în 2005 pot fi convertite în acţiuni la un preţ care va fi stabilit la 1 noiembrie, posesorii titlurilor urmând să trimită o notificare scrisă şi irevocabilă către intermediarul BT Securities.

Obligaţiunile convertibile au fost emise în septembrie 2005, iar investitorii au achiziţionat 2.410 de titluri, în valoare totală de 24,1 milioane de dolari. Titlurile au o maturitate de cinci ani, sunt negarantate, iar dobânda este plătită semestrial"


PREA MULTE STIRI DESPRE ACEASTA BANCA. NU DORESC SA FIU AUZAT DE ATAC LA SISTEMUL BANCAR DIN ROMANIA, DAR PREA INSISTA CU DISPERARE ASUPRA PROFITULUI OBTINUT. SAPTAMANA TRECUTA SE PLANGEAU CA CINEVA A VRUT SA-I ATACE, APOI AU SPUS CA DE FAPT SUNT O INSTITUTIE FOARTE SOLIDA, PENTU CA PESTE DOUA ZILE SA AFLAM CA AU FOST NEVOITI SA IA UN IMPRUMUT DE 100 DE MILIOANE DE DOLARI, IAR ACUM CA AR DORI SA SCHIMBE TITLURILE IN ACTIUNI, CA SUNT SCADENTE SI...PARCA N-AR VREA SA DEA BANII, MAI BINE ACTIUNI...

SA AM IERTARE, DAR CEVA MIROASE CAM...CURAT-MURDAR!

Manole spunea...

@Olandezu: mai poţi posta, dar nu aberaţii. Placa aia cu 1400 de E mp ai pus-o o dată, de două ori, de zece ori, gata, mulţumim. Şi nu te mai da lebădă rănită ("aprobarea de la Moscova") că nu e cazul.

Marona spunea...

Hmmmm....Olandezu' nu e "decent" in postarile lui, e condescendent, ne compatimeste sincer ca nu intelegem "adevarurile elementare" pe care ni le spune de zece ori, ca la niste loaze tampe.

Pai adevarurile alea elementare au fost pricepute si imbratisate de toti bancherii lumii, propavaduite tuturor investitorilor sofisticati, acceptate si intelese de imensa majoritate a populatiei, din 2002 incoace, doar niste loaze proaste nu vad ca aceste adevaruri sunt validate de realitatea economica zi de zi: "preturile bunurilor produse si consumate nu au legatura cu veniturile populatiei, ci cu creditul acordat acesteia". Asa a fost si-asa va ramane. :)

belly spunea...

http://www.zf.ro/eveniment/apartamentele-din-capitala-mai-ieftine-cu-12-fata-de-ianuarie-3311382/

Ce parere aveti?

belly spunea...

Olandezule, am vorbit cu Moscova si au zis ca poti posta in continuare cu o singura conditie: Sa trimiti mai intai postarile pe mail la adresa lumea.olandezului@yahoo-KGB.com

ionut spunea...

belly

"http://www.zf.ro/eveniment/apartamentele-din-capitala-mai-ieftine-cu-12-fata-de-ianuarie-3311382/"

E doar inceputul...

belly spunea...

Ionut, te inseli.

Acesta e inceputul sfarsitului, vine Armagheddon, Apocalipsa. Cand apartamentele vor ajunge la 1000-1200 EUR/mp proprietarii isi vor lua apartamentele si le vor duce la Paris, Londra, Manhatan, etc.

Glumesc ;)

ionut spunea...

olandezu


Lasa manipularea si nu mai face pe "victima"! Ti-a sters manole pana acum vreun post? Nu! Atunci?
Vezi ca ti-a scazut averea...1 euro=3.76 lei

ionut spunea...

belly

:))
NOI NU NE VINDEM TARA!!Ai uitat?

Unknown spunea...

Un articol foarte interesant:
http://news.yahoo.com/s/ap/20081015/ap_on_bi_ge/financial_meltdown

Si concluzia pe masura:
"Even if the new plan works, economists caution that it could take years before locked up lending returns to normal"

Unknown spunea...

Scuze, linkul corect:

http://news.yahoo.com/s/ap/20081015/ap_on_bi_ge/financial_meltdown

belly spunea...

http://www.imobiliare.run.ro/content/articol/persoanele-cu-venit-mediu-nu-mai-au-acces-la-case-prin-credit-ipotecar/102929.html

Mi se pare mie sau scade cererea solvabila? :p

AristotelCostel spunea...

Si-l mai aduce cineva aminte pe flavian?
Baiatul asta incita prin Iulie ...la investit in petrol...azi e 77,91$/barilul. E cam 50% din valoarea de la care facea scandal flavian.
Poate sa iasa la raport?

Sa nu uitati ca v-a propus randamente bune si pe aur si pe ferme agricole. Eu nu dau sfaturi, dar s-ar putea sa se lege...sfaturile lui.

Anonim spunea...

Cu fermele agricole da, si eu cred in asta, dar aurul ai vazut cat e acum, dupa ce prin iarna trecuta parca era 1000? Nu mai stiu exact dar stiu ca acum ceva timp depasise 1000 de E sau $, acum e mai jos, considerabil

belly spunea...

Tocmai ce s-a aprobat marirea salariilor profesorilor. II felicit pe profesori pentru ca meritau banii, insa mie groaza sa ma gandesc ce se va intampla in continuare.

belly spunea...

O mica simulare pe care am facuto la un sediu BT.

Credit Ipotecar, dobanda variabila, pe 30 de ani.

Salariu 2600 RON, pot sa imprumut 35.000 EUR.
Salariu 4000 RON, pot sa imprumut 64.000 EUR.
La sfarsitul creditului se va platit per ansamnblu de 3 ori suma imprumutata.

Avans pentru apartament minim 15%.

Credit de nevoi personale, dobanda variabila, pe 10 ani:

Salariu 1800 RON, pot fi imprumutati 35.000 RON (BT acorda doar credite de nevoi personale in lei - cel putin asa mia zis ofiterul de credit).

belly spunea...

http://www.zf.ro/zf-24/colliers-prima-scadere-a-preturilor-la-apartamentele-noi-3315134/

Hopa????? :D

dcg spunea...

Belly, de ce meritau profii salarii cu 50% mai mari? Au ajuns sa predea cu 50% mai bine? S-a innoit materia la educatie fizica si istorie cu 50% si fac eforturi sa se puna la curent? Stau cu 50% mai mult la program? Ar avea de unde, alea 4-6 ore pe zi si 4 luni concediu pe an lasa loc de mai bine.

Cum spunea o cumatra profesoara la manifestatia de azi, dupa ce a aflat verdictul Curtii Constitutionale: sa promulge legea domnu' Basescu si sa cada Tariceanu & guvernul omonim (dusmanu' comun, mind you) asta e tot ce-si mai doreste. Ca-n curtea scolii cu generatia manelomana, parol.

AristotelCostel spunea...

Preturile apartamentelor noi n-au cum sa scada.

Pentru a fi in asentimentul trabantilor-olandezi, a fost doar o crestere de ...-1%.

Mi-a placut "Bre' vechi" care a ajuns la "1600/luna". Probabil au gresit si au vrut sa spuna "pe Luna".

belly spunea...

Cristi, in primul rand la profesori nu conteaza asa de mult cat timp stau la "servici" ci ceea ce fac.

Sa fim seriosi, pentru niste oameni care "antreneaza" generatia urmatoare sunt incredibil de putin platiti. Sunt o gramada de profesori ca nu predau bine, insa cati elevi s-au plans de faptul acesta? Ma refer la elevii care chiar vor sa invete nu la cei ca nu invata nimic si dau vina pe profesori ca e mai simplu?
Dar profesorii care pregatesc copii care ajung sa castige olimpiade cu cat crezi ca sunt platiti?
In loc sa faca lumea scandal de marirea salariilor profesorilor ar trebui sa se intrebe de ce nimeni nu a comentat cand parlamentarii si-au marit pensiile cu 50%? De ce nu comenteaza lumea cand s-au cheltuit atatea miliarde pentru o autostrada inexistenta? De ce lumea nu iese in strada sa comenteze salariile extrem de mari a unor bugetari???

Sa fim seriosi, tot sistemul nostru educational e foarte slab.
Iar profesorii au inceput sa isi bage picioarele in ea de scoala tocmai datorita faptului ca nu sunt platiti suficient si din cauza ca elevii nu mai sunt la fel de "receptivi" la vorbele profesorilor.
Vrei sa incep sa iti zic si despre "dotarile" din scoli?

belly spunea...

Cristi, ai facut cursul de pedagogie de la Facultate? Ai predat macar 1 ora la o clasa de Liceu?

pegas spunea...

Daca nici profesorii nu sunt cei care sa merite o marire salariala(nu sunt de parere ca 50% e ok dar macar un 20%) atunci cine? Parlamentarii cu marirea pensiilor sunt ok? Sute de prime si sporuri in justitie, care se stie cat este de corupta, sunt ok (stiu cazul unei functionare, chiar lipsita de importanta care bate la masina poate mai incet decat tastam noi cand scriem pe blogul asta, la judecatoria Tm cu salariu net de 42 de milioane care va primi din urma(ce-o insemna asta nu stiu) ceva recalculari salariale de 6.000 euro si care asteapta si o marire de 50% a salariilor)? Aberatii de genul ca banii trebuie investiti in infrastructura dar in 4 ani s-au construit nici 5 km de autostrada sunt ok?Nu sunt bani la buget dar luam Loganuri la 60.000 euro bucata de vre-0 600 mil euro sunt ok? Pomenile pe criterii politice catre primarii 1 miliard euro inainte de locale si mai 1 miliard euro acum inainte de parlamentare ar fi ok?Sirul de astfel de exemple poate continua la nesfarsit dar unui profesor cu salariu de 7 milioane net !!!!! nu-i mai putem acorda oare o marire de 50%? Cat de mare este nr. profesorilor in raport cu numarul pensionarilor care vor primi dealtfel 50% marire de la 1 ianuarie (au ales bine ei luna Ianuarie caci stiau ca nu vor mai fi la guvernare caci daca dadeau din noiembrie iar ramaneau fara banii de campanie electorala)? Ei au votat legea ca mai apoi sa o atace la CC :))))Oricum legea va trebui sa fie promulgata de presedinte. Odata promulgata legea vor mai fi si alte revendicari din partea functionarilor publici (inclusiv duduia aia cu 4.000Ron/luna net), vor mai veni si medicii si apoi si cei din sectorul privat. Viitorul luminos al romanilor tot prin SUA sau state din vestul Europei va fi, dar cum treaba s-a imputit rau de tot si acolo...singura speranta, poate doar sa colonizam luna (si-asa vrea Geoana sa trimita un astronaut roman in spatiu- poate facem cerere si ne va trimite pe toti) :)))))

dcg spunea...

Belly, am avut la facultate (ASE) si o specializare numita "Pedagogie". Daca terminai asta puteai sa te faci prof. de geografie sau economie. Nu am optat pentru Pedagogie, de fapt nimeni nu a optat pentru aceasta specializare. In consecinta, acolo s-au scurs exact cei care aveau mediile cele mai mici, unu si unul numa' stofa de pedagogi si merituosi pe deasupra. Si nu, nu am predat niciodata unor ciumeti din licee... dar am sustinut niste cursuri de Oracle Financials la un moment dar... lucru chiar mai dificil, aveai de a face cu oameni de diverse varste si pregatiri, unii nici nu stiau sa tina in mana un mouse. Toti au invatat pana la urma ca nu aveau incotro, nu mergea sa le pui un 4 si sa-i chemi in vara. In concluzie, activitatea de predare nu are nimic special iar unii dintre cei mai mari ratati si cu cele mai multe pasarele oameni pe care i-am cunoscut erau ... profesori. Cred ca multi pot nara istorioare inedite cu profa de franceza sau cu proful de atelier.
In plus nu mi-l pot scoate din cap pe un bosorog, care era intervievat de o fatuca de la Antena 3... zicea ceva de genul... "..se pare mult ca dupa 40 ani de activitate si articole publicate un profesor universitara sa aiba brut 100 de milioane? [reporteritei ii pica fata dar isi tine gura] ... si dupa impozite samd ramai "doar" cu ~60 milioane?". Ce mai invartea mosu' milionele cu naturalete si abia isi tara basinile. Iar daca o mai aud pe aia cu saracu' profesor debutant care ia cat ia si deci ce inseamna pt el 50% ma apuca icterul. Pai cat ma-sa sa ia la scoala ajutatoare din Calafat unu' abia iesit de pe bancile facultatii din Radauti? 1000E este bine? Si toata vara concediu platit? Ca-i invata pe mucosi sa de la rindea... big deal.

Unknown spunea...

O fi plecand nenea canadianu',?? pentru ca mie imi cam suna a iesire de pe piata.
Isi face magazin sa nu dea comision agentiilor..(ce calic) si apoi o sterge pana nu scade pretul sub 1400 ;)

http://www.tmctv.ro/articol
_51106/un_investitor_canadian
_vinde_900_apartamente_noi_in
_bucuresti_cu_o_valoare_de_
piata_de_160_mil__euro.html

dcg spunea...

Belly, scapasem asta:

"Vrei sa incep sa iti zic si despre "dotarile" din scoli?"

Dotarile din scoli sunt invers proportionale cu salariile profesorilor deoarece sa adapa din acelasi buget limitat. Adica profesorii sunt primii interesati sa se pise pe repectivele rechizite, scuzati exprimarea.

De altfel tocmai am auzit treaba asta din gura unui profesor, ceva de genul ca educatie nu se face cu scoli si calculatoare ci cu profesori. Cu alte cuvinte, spune un cadru didactic deci o sursa autorizata in materie de educatie, copiii prefera sa stea patru la un calculator la orele de info dar sa asculte prelegerea unui profesor cu 50% mai gras. Si daca se poate sa se cace la veceul din curtea scolii iarna, ar fi perfect, important e ca proful sa-si cumpere un logan tunat in rate si sa fie mai bine dispus, in consecinta, cand preda "Moartea caprioarei" cu 50% mai bine ;-)

belly spunea...

Cristi. Ca sa nu lungesc discutia inutil iti zic urmatoarele.
Nu stii cum e sa fii profesor.
Nu stii cum e sa predai la vreo 20-25 de adolescenti (sa ii fi vazut pe aia la care trebuia sa predau initial... ca mi s-a facut frica si am cerut alta clasa, chiar daca am predat foarte putin).
Nu stii ce inseamna sa fii sef de catedra la o Universitate (cel putin ce insemna acum 15 ani, nu ce fac profesorii de acum).

Si o intrebare: de ce nu ai vrut sa te faci profesor?

belly spunea...

Cristi, vad ca tu ai ceva cu marirea salariala a profesorilor dar nu ai nimic impotriva la celelalte probleme pe care le-am expus :|

dcg spunea...

Atitudinea profesorilor mi se pare deosebit de marlaneasca... nu le pasa de absolut nimic gen alte revendicari salariale, inflatie, buget pentru modernizari / dotari, ei sunt primii care manifesta un dezinteres fatis si arogant (!) fata de alte consecinte, ei vor banu' si dupa ei potopul. Liderii lor sindicali vorbesc ca niste camionagii si ii pun intr-o lumina defavorabila, de casta mafiota.

Ce-mi spui tu e firesc, oricine ar avea emotii pus in fata unei responsabilitati, oricine are trac cand evolueaza in fata unui public necunoscut. Fie ca e prof prima oara intr-o clasa de adolescenti analfabeti, fie ca trebuie sa struneasca o echipa si sa termine un proiect intr-un anumit interval samd. colegii mei care au predat in licee (practica de la pedagogie) or fi avut si ei trac prima oara cand au intrat intr-o clasa dar cand s-au apucat de povestit la o bere care si ce a facut a reiesit ca mai degraba atmosfera era relaxata, mai o bascalie, mai un lasa-ma ca sa te las, ei recitau repede lectia, bagau doua trei glumite la final, se suna si pa.

Incearca sa nu cazi in pacatul cu "nu stii cum e sa fi profesor" deoarece cred ca stiu cum este, am vazut 6 ore pe zi toata tineretea. Oricum, meseria de profesor e mai putin misterioasa decat aia de strungar, niciodata nu am vazut un strung de aproape ;)

De ce nu m-am facut profesor? Nu stiu, nu m-am gandit serios asa cum nu m-am gandit nici de ce nu m-am facut scafandru. Dar un lucru este clar, sunt convins ca exista 100 de meserii mai scarboase... un exemplul tematic ca tot se anunta greva functionarilor: cum ar fi sa stai la un ghiseu cu o coada pe doua randuri, de oameni nervosi si transpirati, care nu te lasa nici sa fumezi nici sa te pisi nici sa respiri si iti pun mereu aceleasi intrebari si care mai si urla la tine de 7 ori in media pe ziua de lucru? Un adevarat cosmar care nu se compara cu vacanta de vara a profoesorilor, mda, aia pe care noi am avut-o doar in copilarie.

dcg spunea...

PS: Belly, sper ca e clar ca nu am nimic cu tine personal :)

belly spunea...

Nici nu mi-a trecut asa ceva prin cap ;)

Dar de ce nu zici nimic de restul problemelor? Pentru ca daca nu ar mai fi atata nesimtire la parlamentari si la o buna parte din restul bugetarilor presupun ca ar fi destui bani pentru a mari salariile la toti profesorii, medicii, etc. si pentru modernizari de scoli, spitale, etc.

Stii si tu foarte bine cati bani se "cheltuie" numai pentru "repararea" soselelor "inexistente" din Bucuresti...
Deci marirea bugetarilor e un copil mic (de tot) pe langa ce sume intra in buzunarele unora... (sume tot din bani publici).

cezar spunea...

Vezi ca omul de afaceri canadian nu numai ca nu 'pleaca', ci vrea sa-si extinda afacerea. Primul magazin de locuinte bla bla.
Cel putin asta inteleg eu din stirea asta.

ionut spunea...

belly si cristi dimofte

Intervin si eu in discutia despre profesori si salariile lor.Vorbesc avand ceva cunostinta despre fenomen ,deoarece am avut in fam. 2 profesori: mama si sora mea.
Problema cu salariile profesorilor se poate rezolva foarte simplu: invatamant cu taxe!Daca ar exista vointa am termina cu prostia asta de invatamant gratuit( care numai gratuit nu e) si s-ar rezolva toate problemele!

ionut spunea...

Oricum o marire cu 50% a salariului e aberanta!Si oricum ,legal ,marea majoritate a profesorilor castiga destul de putin. Dar sa nu uitam moda meditatiilor!

Dorin spunea...

@cristi dimofte
Mama a fost profesoara de matematica. (acum este la pensie).
Ai dreptate in privinta profesorilor in general.

belly
Lucrez in resurse umane si sincer vorbind cat ai vrea sa primeasca un terchea berchea fara pic de experienta intrat pe postul de profesor?
1. Nu uita ca nu toti lucreaza in Bucuresti (salarii mai mari in medie).
2. Nu cred ca 10% din totalul profesorilor au talent pedagogic.
3. Cand vad cat de "utila" este materia pe care am invatat-o in scoala ... raman fara cuvinte.
4. Multi profesori ar spune poate citind punctul 3 : si ce ai fi vrut sa inveti? I-as intreba: In cate firme ati lucrat inainte de a ajunge profesori? Ce invata copii pentru a lucra in acele firme?
5. Elevii nu vor sa invete? belly - nu toti au tema studios in portofoliu de talente. Au cu certitudine alte talente pe care o forma moderna de invatamant ar trebui sa le descopere si sa le fructifice.
6. Stii foarte bine ca cea mai buna forma de invatare este practica si iar practica. NU TOCEALA.

Dorin spunea...

@belly
De ce il intrebi pe Cristi motivul pentru care nu a vrut sa se faca profesor si nu intrebi pe cei care au optat pentru meseria de profesor de ce au ales o meserie care stiau ca este prost platita? - Poate pentru ca:
1. Au vrut siguranta locului de munca.
2. Au fost atat de "competitivi" pe piata incat nimeni nu i-a angajat.
3. Pe anumite posturi de profesor se sta... (vezi profesorii de sport in special - unii dintre acestia).
4. O parte care chiar au talent si acolo este locul lor ... dar CATI????
5. etc.

ionut spunea...

belly

Eu sunt cam satul de vaicarelile profesorilor. Daca salariu este mic las' ca-l marim noi prin meditatii unde castigam mii de euro( la negru), iar la scoala o frecam, asta daca venim la ore!
Ia sa le propuna cineva urmatoarea treaba: invatamant cu taxe si contract ferm!Anul trecut am facut cu nevast-mea un calcul, cam cat ne-a costat anul scolar pentru fata noastra: la 1500 de lei ne-am oprit ca ne enervasem!Pai hai sa platim banii astia legal, sa vedem pe unde scot domnii profesori camasa cand ii vom intreba de performante!Ca la sedintele cu parintii ,eu unul am renuntat sa ma duc de nervi!
Nu mai amintesc de nivelul de PRAGMATISM al invatamantului...
Un lucru e clar( cel putin pentru mine): scoala in forma actuala e cel mult o gluma si, din pacate, o gluma sinistra avand in vedere implicatiile!

ionut spunea...

belly

Sa nu crezi ca restul institutiilor de stat sunt mai breze! Departe de mine gandul asta!
Cat despre onor "alesii" si "numitii" nostrii are rost sa mai discutam?
Pe unde te duci , ca e militie, justitie, scoala, sanatate,institutii financiare, etc. nu auzi decat vaicareli, ce mari probleme au ei si ce salarii mici. De acord fratilor dar EU, care va tin in spate pe toti prin taxe si impozite (si crede-ma ca platesc sume consitente),EU la cine sa ma (mai) plang? La Dumnezeu??
Pana si in rai, intri tot pe spaga!!!

ionut spunea...

@all
Scuze pentru subiectul off-topic, dar n-am putut sa ma abtin!

ionut spunea...

cezar

Cum e domnule cu revenirea bursei?

belly spunea...

@Dorin
Stiu foarte bine ca totul se invata prin practica si nu prin teorie. Nu ai idee cat am cicalito pe profa de info (faceam 8 ore pe sapt de info) sa ne duca si pe la un calculator ca sa punem in practica ce am tot scris pe caiete timp de 1 an si ceva.

@all

In primul rand imi cer scuze pentru discutiile offtopic.

Vad ca toti aveti ceva contra profesorilor. Eu le sustin (partial - in mica masura cauza) datorita faptului ca am avut profesori foarte buni la liceu(din provincie) iar facultatea am absolvito pe copiat.

Cred ca cel mai bine ne oprim aici cu discutia despre profesori pentru ca fiecare vede doar partea care il intereseaza (asta e adevarul) si nu are rost sa poluam blogul.

Voi ce ziceti?

Manole spunea...

N-are rost să mai repet aici ce am zis pe forum. http://financiar-imobiliar.guvernarea.ro/forum/viewtopic.php?t=504 Să mă ierte cei care sunt profesori, dar cred că mai întâi s-ar cere o reevaluare a curiculelor actuale, complet inadaptate la viata contemporana, si abia apoi cresterea salariilor.

Avem în spate cel puţin 40 de ani în care în liceele româneşti s-a predat algebră superioară, analiză matematică, geometrie descriptivă şi alte asemenea chiţibuşerii. Putem, aşadar, să măsurăm rezultatele. Ia să vedem. A luat vreun om de ştiinţă român premiul Nobel? Este România vreo forţă internaţională în industria electronică, în IT, în producţia de software? Exportăm mai mult software sau calculatoare pe cap de locuitor decât, să zicem, Danemarca sau Spania?

Aceleaşi observaţii le am şi privitor la predarea biologiei, chimiei, fizicii etc. Toţi copiii români ştiu să enunţe, la vârsta de 16 ani, legea lui Ohm. Şi toţi tinerii o au deja evaporată din cap la 19 ani. Şi România n-are nicio treabă cu Nobelul de fizică iar Dacia lăsată pe mâna "specialiştilor" noştri a rămas timp de zeci de ani acelaşi morman de tablă construit de francezi în anii '60. Pentru că şcoala ne învaţă toate tâmpeniile, nu ... să şi gândim, să fim inventivi şi să descoperim soluţii.

Mă scuzaţi, dar profesorilor care predau fel de fel de tâmpenii nu le-aş da nimic în plus. Pe cei mai buni dintre ei i-aş aduna în câteva licee de vârf la care să se facă într-adevăr un învăţământ tehnic de calitate, care să dea viitorii ingineri şi calculatorişti de succes, iar pe restul i-aş da afară din sistem. Se cheltuie banii aiurea predând copiilor tâmpenii. La 30 de copii care învaţă legea lui Ohm, dacă ajunge unul fizician. Asta înseamnă că ălorlaţi 29 li s-a predat degeaba. Bani aruncaţi pe fereastră.

Anonim spunea...

Ca idee despre invatamantul romanesc : daca copilul meu face cativa ani de scoala primara in orice tara membra UE sau SUA/Canada, in tara nu i se recunosc studiile. E absurd !!!
O diploma de masterat, credeti-ma, la McGill University din Montreal, nu e ca la Politehnica sau ASE unde toti fac "master" pentru a mai sta la camin sau a munci prin Bucuresti.
Am un prieten ai caror copii sunt din clasa intai la scoala in Spania (Malaga). Acum sunt in a 3-a si a 6-a. E adevarat ca nu se "invata" atat de mult, adica ca nu le impuie capul cu tot felul de poezii de mana a treia si populatii din Oagadugu plus teoria grupurilor si a multimilor. Dar ii pregateste pentru viata. Nu dau amanunte aici, toti avem rude sau cunostiinte pe afara si ne putem interesa sau stim deja.
In Politehnica "de unde provin", dupa revolutie (Ceusescu blocase avansarile universiotare pe motive de ... economii)au inceput sa se faca profesori universitari si conferentiari unii pe altii. Exact ca la "apelul bocancilor" din armata. Deja sunt trei profesori/conferentiari la un asistent. La McGill sunt 10 asistenti la un profesor. Asta spune tot.
Invatamantul, cu tot ce cuprinde (programe, cadre didactice etc.) e un mare ZERO, ca orice se "produce" aici. Si asta o spune un copil de profesori, cu bunicii profesori (insa pe vremea "regalitatii").

Anonim spunea...

Scuze pentru cele cateva greseli "de scris" dar m-a luat valul putin.

Unknown spunea...

Apropo de specialisti: http://blog.roren.ro/

belly spunea...

Haideti sa revin putin pe tema economiei:

http://www.zf.ro/zf-24/din-nou-sange-pe-bursa-sif-urile-si-brd-pierd-12-in-deschidere-3318013/

Imi place titlul articolului. Iti da impresia ca sagetile alea in "jos" a indicilor sunt sageti care ii ranesc sau omoara pe brokeri :))

Lasand gluma deoparte, nu prea imi suna a bine ce se intampla pe bursa din toata lumea..
Se pare ca petrolul a ajuns la 73 dolari barilul.

Unknown spunea...

IMOBILIARII CONTINUA SA CANTE ACEEASI MELODIE:

Nici târgurile nu mai mişcă tranzacţiile imobiliare
Specializat - Diana State
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Real estate-ul din România, îngheţat de zvonuri
Dacă anul trecut târgurile imobiliare erau un prilej de bucurie pentru dezvoltatori, care obţineau numeroase precontractări, ediţiile de anul acesta nu au reuşit să mişte foarte mult tranzacţiile imobiliare blocate de criza financiară globală.
În ciuda faptului că dezvoltatorii investesc din ce în ce mai mult în promovare, aceştia nu au reuşit să adune numărul de vizitatori la care se aşteptau. "La târgurile din toamnă am înregistrat un număr mai mic de vizitatori comparativ cu cele din primăvară", a afirmat directorul de marketing la Seven Hills, Nimrod Zvik, pentru Curierul Naţional.
Pliantele colorate nu mai sunt la fel de atractive ca anul trecut
Potrivit lui George Dimitriu, directorul PYF Imobiliare, "prezentările de proiecte au evoluat. Faţă de anii trecuţi, din ce în ce mai mulţi aleg, pe lângă modalităţile clasice de promovare, gen flyere, broşuri şi machete, filme 3D foarte atent realizate şi foarte apropiate de realitate sau show-roomuri la scară naturală pentru proiectele de mari dimensiuni". Dar toate acestea nu i-au motivat suficient pe bucureşteni ca să se prezinte în număr mare la aceste evenimente în urma cărora ar fi putut să-şi achiziţioneze o locuinţă. "Nu a trecut vremea pliantelor colorate şi a machetelor la târguri, însă dezvoltatorii şi promotorii au mai descoperit şi alte modalităţi de promovare pe segmentul rezidenţial. Strategiile de marketing diferă în funcţie de dimensiunile proiectului. Apartamentele-mostră sunt atractive pentru vizitatori, însă acestea se realizează în general numai pentru proiectele de minimum 200 de unităţi locative, altfel nu este profitabil. Pentru proiectele mijlocii dezvoltatorii se rezumă la mici showroom-uri în care clienţii pot vedea machete şi mostre ale finisajelor ce vor fi utilizate (gresie, faianţă, parchet, uşi, ferestre)", au adăugat reprezentanţii companiei Eurometropola.
Acum clienţii sunt şi mai sceptici în privinţa locuinţelor aflate la stadiu de proiect
Din perspectiva companiei imobiliare EuroMetropola, târgurile imobiliare reprezintă evenimente în care unii dintre dezvoltatori se fac cunoscuţi, iar alţii îşi consolidează numele. "Participarea în cadrul unui târg de profil nu are ca scop principal creşterea numărului vânzărilor, ci mai degrabă o creştere a notorietăţii companiei şi a popularităţii proiectelor pe care aceasta le promovează. Fiecare manifestare de acest gen aduce o serie întreagă de noutăţi şi este un prilej foarte bun pentru toate companiile din industria imobiliară să consolideze relaţii cu vechii parteneri sau să cunoască noi jucători şi potenţiali clienţi. Concret, în perioada târgurilor vânzările nu cresc spectaculos, ci se creează nişte premise pentru viitoarele tranzacţii. Achiziţia unei locuinţe, în special pentru categoria de mijloc, nu este o decizie care se poate lua în 4-5 zile, cât durează un târg. S-a observat în cadrul acestor ediţii ale târgurilor, mai mult decât în alte perioade, o reţinere a cumpărătorilor-utilizatori finali, de a se îndrepta către apartamente în faza incipientă de proiect, preferând locuinţele în stadiu avansat al construcţiei, o reacţie care denotă prudenţa cu care cumpărătorii din clasa de mijloc tratează piaţa imobiliară actuală", au menţionat oficialii EuroMetropola.
Garsonierele - cel mai puţin căutate
Clienţii care au ajuns la Târgul Imobiliar Naţional (tIMOn), din perioada 18-21 septembrie, au fost interesaţi de locuinţele cu 2 şi 3 camere. În urma studiului realizat de compania imobiliară EuroMetropola, 43% dintre vizitatorii târgului erau interesaţi să achiziţioneze în perioada imediat următoare un apartament cu 2 camere, în timp ce 36% dintre aceştia se aflau în căutarea unei locuinţe cu 3 camere, cel mai puţin interesante dovedindu-se locuinţele cu 4 camere (12%) şi garsonierele (8%). Motivul pentru care românii din clasa medie nu optează pentru locuinţe cu 4 sau mai multe camere este preţul prea mare: costul unui apartament cu 4 camere este cu 30-50% mai mare decât al unuia cu 3 camere, pentru că implicit şi suprafaţa este mai mare.
"Deşi poate şi-ar dori să locuiască într-o casă mai mare, românii se gândesc şi la aspectele practice: consumul ridicat al utilităţilor şi costurile de întreţinere mult mai mari. Suprafaţa medie care răspunde perfect cerinţelor românilor este de 100 mp, iar suma pe care sunt dispuşi să o plătească pentru un mp într-un imobil nou este de 1.400-2.000 euro/mp", au mai adăugat analiştii EuroMetropola.
Imobiliarii dau vina pe zvonistică pentru situaţia din piaţă
După ce companiile imobiliare negau cu putere că tranzacţiile imobiliare vor fi afectate de vreo criză, în cele din urmă unii dintre aceştia au început să accepte realitatea şi să recunoască situaţia din piaţă, pentru care au găsit şi o cauză: zvonurile. "În piaţa imobiliară românească, criza financiară globală s-a resimţit printr-o uşoară scădere a numărului de tranzacţii şi printr-o încetinire a creşterii preţurilor. De asemenea, s-a petrecut şi o schimbare în comportamentul cumpărătorilor, care s-au dovedit foarte sensibili şi receptivi la zvonurile care planau asupra acestei industrii", sunt de părere reprezentanţii EuroMetropola.
"Începând din luna aprilie a acestui an, agenţiile au anunţat scăderi din ce în ce mai mari la numărul de tranzacţii imobiliare. Imediat după aceasta, întreaga presă a explodat de părerile mai multor oameni de afaceri care anunţau prăbuşirea pieţei. Efectul acestei reţele de zvonuri s-a făcut simţit imediat. Oamenii au aşteptat şi au sperat să scadă preţurile şi au evitat să mai cumpere locuinţe. Astfel, fără a avea un fundament real, România a înregistrat, pe toată perioada verii 2008, aproape o îngheţare a vânzărilor de locuinţe, al cărei principal motiv s-a dovedit a fi doar zvonistica", explică Irina Petrescu, partener Esop Consulting.
Potrivit oficialilor EuroMetropola, încordarea a apărut încă de la sfârşitul lui 2007 pe fondul crizei mondiale a creditelor, iar proprietarii şi cumpărătorii au reacţionat în consecinţă: proprietarii care erau presaţi să vândă repede s-au mai sensibilizat şi au mai scăzut preţurile cu până la 15%, însă această scădere nu a fost aplicată în toate zonele şi pe toate segmentele. De exemplu, locuinţele pentru high-class şi-au menţinut preţurile. Există zone în Bucureşti în care preţurile nu vor scădea, indiferent de cât de vulnerabilă va fi piaţa, precum cele emblematice, Calea Victoriei, Primăverii, Dorobanţi".
Iar în toamnă "piaţa imobiliară autohtonă a fost din nou lovită de punerea în aplicare a noilor norme BNR, care restrâng dreptul la creditare al populaţiei, care schimbă politicile de acordare a creditelor în cadrul băncilor şi, implicit, îngreunează, cel puţin pentru o perioadă, procesul de creditare", conform Irinei Petrescu. O nouă politică de creditare înseamnă, pentru fiecare bancă, strategii noi de pus la punct şi de aplicat, astfel încât, până când acestea vor găsi soluţii eficiente şi rapide, cumpărătorii sunt nevoiţi să mai aştepte.
"Efectul crizei financiare a fost mai mult unul psihologic decât economic"
"În România, ca în multe alte ţări din lume, efectul crizei financiare a fost mai mult unul psihologic decât economic: oamenii aşteaptă, sunt mult mai atenţi, vor să fie siguri că fac cea mai bună alegere şi că obţin cel mai bun preţ", a zis directorul de marketing la Seven Hills, Nimrod Zvik. Potrivit lui Dimitriu, criza va afecta piaţa autohtonă "într-o mică măsură, şi a adus foarte multe discuţii ce i-au făcut pe cumpărători să devină sceptici, dar nu se întrevăd riscuri majore pentru piaţa românească". Iar în opinia lui Vlad Vlăsceanu, director Timon, cei afectaţi au fost deocamdată doar agenţiile imobiliare ce aşteptau un comision mare . "Deocamdată nu au fost afectate decât agenţiile imobiliare care trăiau din comisioanele încasate la tranzacţii. Dezvoltatorii nu au fost încă afectaţi, iar dacă se va întâmpla acest lucru, cei mai afectaţi vor fi micii dezvoltatori ce nu deţin fonduri pentru încheierea lucrărilor. În rest, marii perdanţi sunt agenţiile imobiliare ce nu au avut un plan de dezvoltare ancorat în realitatea economică", a spus Vlăsceanu.

Unknown spunea...

Deci, domnule, singurul motiv pentru care piata din Romanica e in scadere sunt zvonurile.

As fi de acord cu teoria asta in masura in care si ei ar fi dispusi sa recunoasca ca o mare parte a cresterii din Romanica a fost rezultatul unei zvonistici elaborate fabricate de papusarii din umbra care au manevrat firele zilistenilor.

Alta cauza pe care dau ei vina ar fi criza creditelor pornita din America. Si cu asta as fi de acord daca ar fi si ei dispusi sa recunoasca ca in Romanica, desi aparent identica, criza are o deosebire fundamentala.

Si anume: in State, ca urmare a dereglementarii si a dezvoltarii instrumentelor financiare tot mai "sofisticate" adica de fapt diluate si deviate de la fundamentals pana aproape de zero a ajuns sa ia credit imobiliar tot boborul si de aici efectul de bulgare care a dus la bula. Ma rog, discutia e mult mai complexa dar incerc sa surprind esenta

In Romanica, mai intai creditele imobiliare pur si simplu de abia au aparut cu cativa ani in urma si in ciuda atingerii unei relaxari privind creditarea instrumentele financiare nu au apucat sa ajunga la un asa nivel de "sofisticare" incat sa poata lua chiar oricine.
Eu zic ca la noi, dupa o crestere "sanatoasa" bazata pe credite si cash luate de end-useri fie ei "localnici" fie "capsunari" abia plecati si a caror prim impuls o data ce au dat de bani a fost sa-si implineasca visul de a-si cumpara o casa in Ro, bula a fost produsa si a luat amploare aproape in mare masura de zvonistica abil instrumentata pe toate canalele mas-media.
Pentru ca oamenii au muscat momeala si au dat frau lacomiei si au devenit "investitori".
Pana cand preturile au ajuns atat de aberante incat end-userii care in mod obligatoriu intr-un final trebuie sa se afle la capatul oricarui lant de tranzactii imobiliare au inceput sa fie depasiti de situatie.

Si atunci piata oricum ar fi ajuns in impas, criza creditelor n-a facut decat sa grabeasca momentul.

Atunci cand voi auzi primul imobiliar din Romanica facand analiza asta am sa spun ca in sfarsit a aparut primul profesionist.

qwerty spunea...

@ionut @cezar & restul cu bursa/forex...

E absurd sa va sustineti punctul de vedere legat de ce se intampla intr-o zi -- azi scade, maine creste...
Eu cred ca un orizont de timp mai larg e mai elocvent.
In plus, celor care cred ca pot sa prezica minimul, o mica intrebare: ati prezis maximul?

In fine, o chestie interesanta: stiati ca indexul S&P "si-a revenit" de 36 de ori cu mai mult de 6% intr-o singura zi pana in prezent?
Stiati ca din alea 36 de ori 32 au fost in perioada 1929-1933(hint: Marea Depresie....)?
Cred ca asta spune multe despre volatilitatea extrema din ultima vreme....

Anonim spunea...

O alternativa la sistemul bancar european si american, ale carui baza si reprezentanti sunt tot felul de evrei :

http://www.ziua.net/news.php?data=2008-10-16&id=14472

("...sharia - legea islamica, ce interzice dobanda, dar permite castigul.....")

ionut spunea...

qwerty

"E absurd sa va sustineti punctul de vedere legat de ce se intampla intr-o zi -- azi scade, maine creste..."

Am afirmat textual intr-un post anterior:


" ionut spunea...
Stati sa vedeti declaratiile financiare (revizuite pentru anul in curs)...si pe urma sa vorbim de revenirea trendului pe bursa.

14 octombrie 2008 23:35"

De unde ideea ca as fi incercat o "analiza" a bursei de pe o zi pe alta?
In plus ,inteleg principiile de functionare ale bursei, dar nu sunt "jucator" deoarece consider ca,in afara cazului in care tu detii controlul din interior( adica esti emitent de actiuni), "jocul" la bursa are o doza de risc prea mare pt. mine!

qwerty spunea...

@simon

Aceeasi Marie cu alta palarie....
Bancile islamice tot folosesc sistemul bancar fractionar (imprumuta bani pe care nu ii au) diferenta e ca folosesc diverse tertipuri ca sa nu mai foloseasca cuvantul "dobanda" (banca cumpara casa si ti-o vinde tie mai scumpa).
Motivul pentru care respectivele banci nu au dat faliment e simplu: nu au fost expuse la imprumuturi toxice, percep garantii importante si probabil ca sunt conservatoare (zic probabil pentru ca nimeni nu stie exact... :) ) in ceea ce priveste imprumutul de bani inexistenti.

Ce fac islamistii se cheama atac la baioneta asupra omului de paie:
-In primul rand majoritatea bancilor islamice sunt nationalizate si au in spate economii bazate pe exportul de petrol si nu prea au cum sa dea faliment,
-apoi bancile islamice reprezinta foarte-foarte putin din volumul bancilor si numai cine nu munceste nu greseste....
-sunt multe tari unde nu au existat falimente bancare (Romania?) nu datorita sistemului bancar islamic ci relativei prudente
-bancile islamice oricum nu au facut mare branza, chiar daca o sa avem probleme foarte mari (pierderi financiare uriase) macar tarile respective au progresat destul de mult in aceasta perioada si progesele materiale vor ramane.
De exemplu, eu cred ca China va avea probleme financiare uriase cand SUA isi vor plati datoria externa, dar chiar daca China va pierde mare parte din rezervele de dolari, oricum s-a ales cu dezvoltarea uriasa a economiei.
Tarile musulmane nu s-au ales cu nimic in acest timp.
Au imprumutat putin, s-au dezvoltat putin, au pierdut putin.

ionut spunea...

qwerty

1) Minimul la bursa este 0(delistarea societatii respective).
2) cine pretinde ca a putut prezice vreodata maximul este un excroc!

qwerty spunea...

@ionut

"cezar

Cum e domnule cu revenirea bursei?"

:)

Despre asta vorbeam.
Am crezut ca l-ai intrebat ironic pentru ca vazusei ca scade bursa :)

qwerty spunea...

@ionut

1 & 2 Eu ma refeream la indicele bursei in general, e corect ce zici tu, la nivel individual poti sa pierzi tot.
Am vrut sa le atrag atentia persoanelor care cred ca au pescuit minimul ca daca nu au anticipat maximul(cand a inceput bursa sa scada) nu prea sunt in masura nici sa gaseasca minimul.

ionut spunea...

qwerty

Prin intrebarea pe care i-am adresat-o lui cezar chiar asta am vrut sa punctez: dupa parerea mea este gresit sa faci predictii cu privire la situatia bursei pe termen scurt, nemaivorbind de pedictiile de pe o zi pe alta(mai ales in contextul actual).Oricum ,pe cat de mare a fost lacomia, pe atat de mari vor fi panica si prudenta excesiva si indelungata a investitorilor in perioada urmatoare.
In plus, cred ca pe langa criza financiara, putem deja sa vorbim si de o criza economica, la nivel global, cel putin din perspectiva raportului cauza-efect. (cauza-criza financiara, efect-criza economica).

cezar spunea...

Revenirea increderii investitotilor este primul pas catre revenirea bursei/burselor.
Asta nu se va intampla mai devreme de sfarsitul anului viitor (parerea celor de la reuters, care colporteaza niste opinii din industria respectiva).
Recupererarea pierderilor inregistrate de 1 an incoace pe BVB - alta mancare de peste. 2 ani pe putin. Vorbim totusi de peste 60 la suta pe bluechipsuri si 50-80 la suta (Albalact,de pilda, unde am putini bani, a reusit aceasta 'performanta') la categorria a doua plus fosta Rasdaq.
Unii vor face bani pe viitoarea crestere (cand va fi ea), asa cum sunt destui zilele astea care castiga de pe o zi pe alta.

Anonim spunea...

@ manole & co

Damn ! Am ratat o ocazie uriasa ! Inchipuiti-va : sa fii exclus de pe blogul lui Manole - cel mai influent in lumea imobiliara, care a salvat zeci de tineri de teroarea unei locuinte proprii - si NU pt. proferare de injurii sau limbaj indecent (sper ca aici suntem de acord cu totii), este o performanta cu care m-as fi mandrit in CV-ul meu de internaut.

Nu-i nimic insa. Mi-ar fi lipsit vreo cativa dintre voi asa ca imi pare bine ca n-am fost executat ! :-))

Altfel dupa serioasa mustrare scrisa cu avertisment a BOB-ului (pt. cei mai tineri nu va sfiiti sa intrebati daca nu stiti ce e) imi iau angajamentul sa nu mai repet greselile trecutului. Astfel nu voi mai pomeni de 1400 E/mp (by the way belly astia 1400 erau la vanzare) si ii voi numi simplu "the price", "le prix', "el precio" sau "acel pret" pe romaneste ! Daca mai am ocazia sa vorbesc de el.


Altfel ma opresc aici in seara asta ! Trebuie inca sa-mi revin dupa spaima trasa ;-) , plus ca vad ca se dezbat problemele profesorilor - nu chiar "specialitatea" mea !

Seara interesanta va doresc !

belly spunea...

@Olandezu

1400 EUR: includ TVA? si pe ce MP este (util, total, construit, cu tot cu cote indivize, etc).

cezar spunea...

Discutia asta cu metrii patrati si cat ii revine si cui devine putin desueta in actualele conditii de pe piata vanzarilor de imobile noi.
Cu alte cuvinte, daca vor scadea preturile macar cu 10-15 la suta in urmatoarele luni, si nu va da cineva faliment din cauza asta (mai sunt si alte motive de faliment in domeniu), vom sti ca 1300-1500 fara TVA (segmentul mediu, sa zicem) nu e batut in cuie.
Daca nu vor scadea nici macar cu atat, iar numarul tranzactiilor se va mentine la cote minime, atunci avem o problema.
Personal cred ca in momentele astea lichiditatea (a se citi banii cash) e mai importanta decat profitul targetat, asa ca preturile au toate sansele sa scada.

Pe de alta parte, am cunoscuti (din sistemul bancar, angajati medii cu ap. vechi la vanzare) care nu se SPERIE de ideea unui 2000-2100 euro pe metrul patrat, si care negociaza discounturi gen 10 la suta, loc de parcare etc.
Sunt oameni care n-ar da 1300 pe mp ca sa stea intr-un bloc nou din sectorul 6, si vor Timpuri Noi sau Tineretului. Asta se numeste mentalitate, si greu se schimba asa ceva.
E aceeasi mentalitate de pe piata auto, cand omul nici nu vrea sa auda de logan, in locul masinii germane, doar din cauza 'crizei'. Un neamt ar reactiona adecvat, si o face indiferent de 'crize', dar asta e alta poveste.
Citeam pe zf.ro de angajatii HR-ului englez, care consuma la pauza de masa pachetelul de acasa (3 lire, 16 RON, si la ce venituri), ca sa faca economii. NU se vede asa ceva in RO (segmentul mediu), nici in 100 de ani de criza.

Anonim spunea...

http://www.realitatea.net/unii-constructori-anunta-promotii-la-apartamentele-noi_367951.html

"Apartamentele noi se ieftinesc! Pentru că numărul cumpărătorilor este tot mai mic, iar constructorii au rămas cu locuinţele nevândute, unii patroni de ansambluri au decis să mai scadă din preţuri.
De exemplu, preţul unui metru pătrat va scădea de la 1.400 la o mie de euro. Asta înseamnă că o garsonieră de 50 de metri pătraţi va costa cu 20.000 de euro mai puţin.
Ieftinirea apartamentelor noi urmează trendul de pe piaţa locuinţelor vechi. Preţurile caselor din blocurile construite înainte de '89 au scăzut de la începutul anului cu mai mult de 20%."

vaaaaaaaai, 1000e/mp. cum asha? ca pe aici niste rapandule (ca sa fiu politicos) ne sfidau inteligenta cu maxim tupeu si condescendenta.
oricum pana la 700-800e/mp util nou mai e cale de batut.

ding-dong!

elzorab spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
elzorab spunea...

ding-dong sau nu, maine se inchide iarasi bursa, sau va fi pe aproape. oricum, nori negri!!!

pegas spunea...

Perle:
"In ultimul timp, exista sfaturi pentru sistarea achizitiilor imobiliare in Romania, dar, daca cineva ar vrea binele economiei romanesti, nu ar trebui sa sfatuiasca populatia gresit, ci ar trebui stimulat mersul firesc al lucrurilor, stiindu-se ca orice schimb intre parti poate contribui la deblocari in diferite segmente ale economiei", a declarat Vlad Vlasceanu, directorul tIMOn.

-Manole & altii lasati-o dracu de treaba.Eu cred ca voi nu vreti binele economiei nationale :)))

Alta...
"Oferim 7% discount pentru clientii care achizitioneaza de la noi in perioada targului. Pot alege din oferta noastra variata, de la vile pana la apartamente cu preturi curpinse intre 145.000 de euro si 400.000 de euro, in functie de finisari", au declarat reprezentanti ai dezvoltatorului imobiliar Ambasador Residence.
-Nu ba nu vrem discount. Ne-a invatat pe noi unu', Olandezu, ca nu e bine sa scadeti din preturi.

Alta...
"Desi au remarcat o diminuare considerabila a vanzarilor din ultima vreme in domeniul imobiliar, reprezentantii de la Casablanca Residence au afirmat ca preturile apartamentelor noi nu se vor reduce in perioada urmatoare, intrucat costurile cu materialele si forta de munca nu vor permite.

-Ba ailalti scad 7% si tot nu vand.Voi nu vindeti nimic si tot nu scadeti din preturi :))) Pai v-am pus eu sa platiti salahorii si toti necalificatii cu salarii de programatori? V-am pus eu sa luati cimentul la pret speculativ?Fiti tari si tineti-o tot asa.Nu scadeti ca de vandut oricum nu vindeti nimic :)))

"In pofida faptului ca dezvoltatorii imobiliari au inceput sa ofere o serie de bonusuri clientilor lor, achizitionarea unui apartament nu este influentata de acest aspect."
-Pai eu v-am spus ce ne-a invatat Olandezu. Fara bonusuri fratilor, ca nu cumparam daca e asa.

In incheiere:
"Targul Imobiliar National are loc la World Trade Center in perioada 16-19 octombrie. La expozitie sunt prezentate 50 de proiecte de locuinte, unitatile disponibile la vanzare totalizand peste 10.000 de apartemente si vile."
-Cate frateeeee???? Peste 10.000 de apartamente si vile???? Laser frate!!!! Clar, cererea depaseste oferta :))))

Sursa ZF: "Cumparatorii se lasa asteptati la targul de locuinte tIMOn"
http://www.zf.ro/eveniment/cumparatorii-se-lasa-asteptati-la-targul-de-locuinte-timon-3320224/

elzorab spunea...

http://www.zf.ro/business-international/islandezii-iau-cu-asalt-supermarketurile-in-timp-ce-moneda-se-prabuseste-3319132/

in timp ce in rusia bancile rama fara capital datorita retragerilor masive din depozite, islandezii se pare ca vor ramane fara mancare din cauza ca nimeni nu le mai schimba "valuta nationala" prabusita sub povara datoriei externe...

se paote si mai rau decat in romani, cel putin deocamdata...

elzorab spunea...

va spuneam eu ca imi pare suspect de linistita atmosfera din spania, tind cont de faptul ca , probabil, au cele ami mari probleme din europa. explicatia era simpl: spaniolii tin enorm al imaginea lor, de aceea incearca sa nu-si faca pulice problemele:


http://www.zf.ro/business-international/umilirea-arma-secreta-a-colectorilor-de-datorii-3319153/

elzorab spunea...

ooooppppss! se pare ca incep concedierile, de bine ce ne e si din cauza incredibilei cresteri economice, dar mai ales a faptului ca, economia romaniei un este afectata:

"Toamnă sumbră pentru angajaţii din Cluj: peste o mie de salariaţi de la trei societăţi clujene – Sticla SA Turda, Vlădeasa SA Huedin şi Someş SA Dej – ar putea ajunge pe drumuri, după ce conducerile celor trei societăţi au anunţat intenţia de a închide şi respectiv restrânge activitatea."

cezar spunea...

"De exemplu, preţul unui metru pătrat va scădea de la 1.400 la o mie de euro. Asta înseamnă că o garsonieră de 50 de metri pătraţi va costa cu 20.000 de euro mai puţin.

Ieftinirea apartamentelor noi urmează trendul de pe piaţa locuinţelor vechi. Preţurile caselor din blocurile construite înainte de '89 au scăzut de la începutul anului cu mai mult de 20%."

Iata un articol cert, lichid si exigibil, vorba Codului comercial.
Fara nume, locatii, doar reducerea cu 40 la suta a unui pret de garsoniera (adica exact tipul de cutie de chibrituri care se vinde oricum din start, mai ales la nivelul asta de pret).
Altfel, daca ai construit cumva la cuca macaii, cum ar fi Gloria Residence, de langa Jilava-'linii feroviare', nici cu discounturi din astea nu poti vinde restul proiectului.

Flavian spunea...

AristotelCostel spunea...
Si-l mai aduce cineva aminte pe flavian?
Baiatul asta incita prin Iulie ...la investit in petrol..

Stai relax, preturile galopante la energie au avut si ele rolul lor in declansarea crizei financiare actuale chiar daca multi nu prind in ca legatura. Scaderea actuala la pretul petrolului va face diminuarea resurselor si mai rapida, investitiile in noi exploatari si mai putine deci urmarea va fi una trista. Adica o explozie la preturile petrolului greu de imaginat pe viitor.

Pentru o explicatie mai detaliata vezi articolul care prevedea fenomenul "head-fake" inca din luna mai 2008:
http://www.jeffvail.net/2008/05/oil-price-head-fake.html

Si inca un articol pe tema asta mai recent:
http://www.fcnp.com/index.php?option=com_content&view=article&id=3646:the-peak-oil-crisis-the-crash-of-2008&catid=17:national-commentary&Itemid=79

Deci chiar daca momentan beneficiem temporar de niste preturi incredibil de scazute la petrol cauzate de problemele financiare, asta nu e decat o ocazie si mai buna pentru cine mai apuca sa investeasca acum pana nu devine prea tarziu.

Unknown spunea...

Problema este cu totul alta si la locuintele noi si aici va dau un exemplu fara a scrie numele firmei de constructii pentru a nu face antireclama. Am avut acces la datele trimise catre banca finantatoare pentru obtinerea de finantare pentru constructia unui bloc de locuinte si am ramas uimit cand am vazut ca pretul pentru constructia unui bloc cu 14 etaje fara a lua in calcul pretul terenului este de aproximativ 380 euro pe metrul patrat deci rezulta ca daca am lua in calcul si terenul la un pret maxim de 2000 de euro pe metrul patrat rezulta un cost pe metrul patrat la un bloc de 14 etaje luand in calcul si terenul lasat liber in jurul blocului de maxim 600 euro pe metrul patrat mai adaugam si tva rezulta 720 euro pe metrul patrat punem o rata de profit de 20% rezulta pretul pe metru patrat construit de maxim 900 euro pe metrul patrat finisajele fiind conform ofertei de lux. Pretul de vanzare stiti cat este 2000 euro pe metrul patrat + tva asa ca...

belly spunea...

Manciu, ma indoiesc ca respectivii construiesc cu 380EUR/mp. Poate la rosu.... Daca poti sa imi dai urmatoarele lamuriri:
1. 380 EUR cu tot cu TVA?
2. 380 EUR la cheie?
3. Cand au facut contractul pentru materiale.
4. Cat de mare este suprafata desfasurata?

@all

Va rog sa nu va faceti iluzii ca veti cumpara apartamente noi sub 1200-1400 EUR/mp util. Apartamente situate in zone "OK" ale Bucurestiului. Asta daca se va ajunge acolo (ma cam indoiesc, dar sper).

Unknown spunea...

pt bely
contractele de materiale sunt facute anul trecut
da pretul e la cheie calculat pe fiecare articol de deviz in parte caci banca nu ar da altfel finantare
oricum o sa ma interesez mai indeaproape si o savin cu detalii mai amanuntite
si pretul este asa mic daca firma de constructii are capacitatea de a realiza singura toata constructia nu cu subantreprize daca intelegi ce vreau sa zic, un bloc construit cu subantreprenori aproape ca isi dubleaza pretul de constructie

belly spunea...

Intradevar, daca firma constructoare are oamenii ei scade considerabil pretul.

Dar totusi, cei 380 eur sunt cu TVA sau fara? Chiar si cu TVA mi se pare destul de mic. Cred ca am parerea asta ca urmare a indoctrinarii timp de 1 an ca nu poti sa construiesti blocuri rezidentiale sub 550 EUR/mpc.
Cand afli detalii despre acea constructie sa ne zici si noua.
Stiu si eu un proiect in Brasov care se construieste cu 450 EUR si se vine cu 1000 EUR/mpc.

cezar spunea...

Nu stiu cum e la blocuri (sunt costuri mai mari oricum), insa la case P+1 (sau mai degraba P + M, sub 10 m la streasina) :
-daca proprietarul aduce singur materialele (asta inseamna si alergatura pina la fabrica pentru negocere pret si anapoi)
-lucreaza el insusi, cu 1,2 oameni permanenti -restul adusi cu ziua cand si cand prinde fomisti
-alege finisaje modeste (inclusiv : termopane albe fara dechideri vericale, izolatie subtire, parchet de 9 si gresii de 30 roni/mp, usa de intrare sub 2000 ron, fara nimic subteran etc etc)
-are deja utilitatile trase la teren si Electrica/Distrigaz nu-l tin 6 luni sa-si dea avizele
-lucreaza absolut la negru, inclusiv materiale luate fara factura
atunci e posibil sa scoata acum, octombrie 08, 400 E pe metru patrat. In 1 an/2 se face si casa.
Lucrand cu firma, absolut legal, costurile sar la 500-600, iar casa se ridica in 3/6 luni. Iar profitul firmei se adauga costurilor de mai sus.
Depinde mult si de proiect. Orice complicatie costa in plus.

Asta pretind vecinii mei care-si fac casele in aceste conditii, cu un consum de timp personal greu de digerat (pentru mine cel putin), ca si cei de pe formuri (se stiu care).
Vorbesc bineinteles exclusiv de Bucuresti, dar nu partea de nord, unde de la costul actelor pina la transportul materialelor totul este mai scump.

belly spunea...

http://www.sfin.ro/articol_14289/fundatura_de_la_capatul_tunelului_salarial.html

o lectura relativ interesanta.
Mie, personal, mi-a placut cum sunt structurati oamenii muncitori din tara:

5,000,000 pensionari
2,300,000 angajati la stat
2,500,000 angajati la "patron"

Sa tot ai chef sa muncesti :p

belly spunea...

cezar, dar stii ca pretul materialelor de constructii e umflat, nu? :p

AristotelCostel spunea...

@flavian

Relaxeaza-te, incitai la cumparare cat inca se mai putea prinde un minus 50%.
Pe viitor va creste?
Si eu zic la fel, o galeata de titei va costa cat o garsoniera.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
belly spunea...

cristian

Sincer, nu stiu ce sa mai zic daca merita sau nu bugetarii salariile astea.

Eu am vrut sa subliniez doar faptul ca sunt foarte putini muncitori in sectorul privat care platesc taxe sau care chiar produc ceva... aici e problema economiei.

Avand in vedere ca numarul bugetarilor este egal cu numarul angajatilor din sectorul privat (daca sunt bune datele acelea) inseamna ca ar trebui sa avem o eficienta uimitoare si o calitate a serviciilor de stat impecabile.
Voi ce parere aveti?

Flavian spunea...

@AristotelCostel

Eu is relax, n-am incitat pe nimeni, ci doar dadeam un sfat.

Impactul cresterii bruste a pretului la energie ar fi fost mult mai mic daca nu s-ar fi suprapus cu sistemul financiar subrezit si balonul imobiliar din US.

Astfel un baril ar fi scazut probabil doar pe la 100-120 USD inainte sa-si reia cursa in sus.

Faptul ca a cazut la 70USD in conditiile financiare actuale nu aduce nimic bun. Cum spuneam incurajeaza reluarea consumului si descurajeaza investitiile in exploatari noi si in alternative. Si revenirea pretului va fi mult mai spectaculoasa si probabil insotita de lipsa stocuri in arii extinse de pe glob.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

Cristian

Nu stiu cum dar vad ca suntem doi cu acelasi nick!!

Cum facem sa ne individualizam?

Anonim spunea...

O sa fiu eu Cristian M

Unknown spunea...

Flavian

De unde stii tu asa sigur ca:

"Astfel un baril ar fi scazut probabil doar pe la 100-120 USD inainte sa-si reia cursa in sus."?

Stii tu cu exactitate cat de mare a fost impactul speculatiilor asupra pretului petrolului si asupra altor commodities incat sa calculezi cu precizie pana la cat ar fi trebuit sa scada..inainte sa creasca din nou?

De unde stii tu ca nu a fost si pe petrol un bubble comparabil cu cel de pe piata imobiliara?

Din cate am citit, in toiul petrecerii, pana si universitatile americane isi investeau fondurile in tranzactii speculative cu petrol.

Cred ca au inceput chiar si cei mai neintitiati sa se lamureasca cam cate parale fac "expertii" platiti cu multi bani care emit foarte plini de ei tot felul de prognoze si analize "la sigur".

Mai ales pustanii de pe la noi care isi inchipuie ca daca au avut bafta chioara sa termine o facultate facuta la super-lejer in plina perioada de avant a multinationalelor si i-au angajat astea pe capete si daca umbla la costum, au salarii peste medie, merg la traininguri si team-buildinguri si bolboresc in limba de plastic a romglezei corporative niste notiuni pe care nu le inteleg cu adevarat si au vazut numai piete in crestere chiar sunt mari "experti" si mari "competente"

Unknown spunea...

Cristian M

Ok , esti un boier!

belly spunea...

Va suparati daca revin putin pe tema blogului? NU? OK, haideti sa fac si eu un mic calcul al cererii solvabile din bucuresti in premiza salariilor necesare pentru credit pe care l-am expus mai devreme:

2650 RON iei 35,000 EUR
4000 RON iei 64,000 EUR

Facem simularea pentru 2 apartamente (oferte de apartamente noi)
Vom face simularea la un curs valutar de 3,8 RON / 1 EUR

2 camere in Prelungirea Ghencea, la cca 1km de Valea Oltului inspre centura, si la 500m de sos. care leaga Prel. Ghencea de Centura. Pret 90,000 EUR inclusiv TVA, pret FIX.
2 camere in Titan, la unul din proiectele ale ADAMA, pret 120.000 EUR inclusiv TVA, poti sa negociezi pentru o bucatarie mobilata sau un garaj.

Avansul cerut de banca este de 15%. Presupunem ca tinerii apeleaza la parinti pentru avans(drept cadou). Asta inseamna ca tinerii trebuie sa se imprumute de 85% din valoarea apartamentului:
Pentru cel de 90.000 EUR trebuie sa se imprumute de 76,500 EUR. Avans dat de parinti 13,500 EUR.
Pentru cel de 120.000 EUR trebuie sa se imprumute de 102.000 EUR. Avans dat de parinti 18,000 EUR.

In functie de cerintele din simularile de credit obtinem urmatoarele salarii(venituri) necesare pentru a putea face credit:

Pentru 76,500 EUR ai avea nevoie de un salariu(venit) de cca 4700 RON adica 1236 EUR.
Pentru 102,000 EUR ai avea nevoie de un salariu (venit) de cca 6500 RON adica 1710 EUR.

Si acum sa incepem sa facem calculul cererii:

Estimam populatia Bucurestiului la cca 3 milioane de oameni. Presupunem ca o treime (1 milion) reprezinta forta de munca (privati si bugetari). Datorita faptului ca vom face calculul la nivel de familie, din milionul acela ar trebui sa fie cca 500.000 de familii.
1 milion reprezinta copii, elevii si studentii, iar 1 milion reprezinta parintii familiilor.
Cam cate familii din Bucuresti au parinti capabili sa le dea cadou avansul? Haideti sa zicem ca sunt 75% (stiti ca sunt multi parinti care fac sacrificii mari pentru copii), asta inseamna ca 375.000 de familii au avansul necesar.
Cam cate din famiile care au avansul au veniturile mentionate mai sus? Eu cred ca 1 raport de 1/10 ar fi OK. Astfel rezulta ca 37,500 familii au avansul si veniturile disponibile pentru a putea cumpara un apartament.
Cam cati din tinerii bucuresteni prefera sa isi faca case in afara orasului pe terenuri mostenite de la parinti? Eu as zice un 5%, rezulta ca 35,625 de familii sunt dispuse sa isi cumpere apartament nou in Bucuresti.

Procentele obtinute sunt parerea mea personala si nu am dispus de nici un studiu pentru a confirma aceste procente.
Ce parere aveti de simularea aceasta?
Nu am luat in calcul familiile care au deja apartamente.

Flavian spunea...

@cristian

Valoarea de 100-120$ era cea la care s-a mentinut cand distractia financiar-bancara nu incepuse inca. N-am zis ca era batuta in cuie valoarea asta, dar cam asta se estima daca situatia bancilor nu ar fi ajuns in halul din ultima luna.

De sigur nu sunt sigur decat de o chestie: resursele de petrol sunt FINITE deci nu se poate vorbi de balon ci doar de timpul ramas pana la epuizarea lui.

Asadar "petrecerea" preturilor de care vorbesti abia e la inceput si ce am vazut in vara a fost doar o mostra. Insa adevarata petrecere care a durat in ultimii 50 de ani in care am facut inconstienti risipa de resurse, se apropie de sfarsit ce-i drept.

Anonim spunea...

Va urmaresc de ceva timp si sunteti chiar interesanti.
Am mai postat cate ceva pe diverse site-uri economice si ziare dar am remarcat ceva ciudat, cum nu esti de acord cu ei cum te cenzureaza.
Ideea e ca noi vorbim de sute de mii de euro intr-o tara in care majoritatea salariilor sunt pe la 200 de euro ( lasati ce spun oficialii ) si analistii oricum sunt partinitori. Nu vad cum o crestere salariala de 50% poate creste inflatia pentru ca aceasta crestere inseamna in termeni reali maxim 100 de euro de persoana pe luna. Ori la 2,3 mil de bugetari inseamna un efort cam de 4 miliarde de euro pe an. Deci pentru o autostrada inexistenta dam acesti bani, pentru 2,3 milioane de romani care ne asigura servicii ( proaste ce-i drept ), nu.
Dar sa dea naiba sa mai vad un bugetar ca ma trateaza prost ca o sa imi aduc aminte ca are salariul cat mine si nu o sa fie bine.
Cand or sa introduca evaluarea psihologica obligatorie pentru cei din sectorul bugetar? Sau mai trebuie mult sa le suportam nesimtirea si problemele de personalitate?

Si chiar nu se poate asigura o pensie minima de 100 de euro pentru toti pensionarii?

Nu-mi ziceti ca nu merita romanii asta, ca incurajam inflatia sau alte aberatii de gen, oare cei care nu muncesc in statele vestice chiar merita ajutorul de 700 de euro pe luna?
Statul roman ar trebui sa aiba grija de poporul sau, punct. Restul sunt discutii si daca statul nu are grja de noi atunci nu avem de ce sa mai ne facem si noi datoria de cetateni. Eu lucrand in sectorul privat nu vreau bani de la stat ci o politie eficienta, legi bune si aplicate, spitale bune si o asistenta sociala minima pentru a nu-mi sparge unul masina daca uit 1 leu pe bord.
Oricum Romania se descurca singura, firmele private nemaiasteptand nimic de la stat ( aici nu includ "smecherii" ).

Cristian M

AristotelCostel spunea...

@belly

Bati campii!
Faceti ce faceti si alcatuiti premise imobiliare pe baza unor procente din burta si unor mici bonusuri de la parinti.

@flavian
Americanii sunt cei care si-au batut joc de resurse. Recesiunea le va stabili noile prioritati...iar harabii vor avea "neste" probleme.

Anonim spunea...

belly

Problema noastra este ca nu au trecut decat 18 ani de cand vanzatoarea de la alimentara era smechera orasului, profesorul si medicul se umpleau de cadouri si atentii iar un functionar public era rege. Cand am terminat facultatea dintre cunoscutii mei cei mai putin capabili au ales invatamantul, armata sau institutiile statului. Acest lucru nu se aplica la medici. Sa vezi fite la ei si ne priveau pe noi, cei din firme ca pe sclavi. Nu am motive pentru a le tine partea: nu te faci invatator pentru bani, nici medic pentru spagi. Altele ar trebui sa fie motivele.

Problema Romaniei e alta, nu este normal sa muncesti ( indiferent ca esti profesor, medic incepator sau muncitor ) si sa nu ai minimul de bani pentru a te intretine.
Nu e comunism, e capitalism corect in care munca se plateste si angajatul nu e sclav.
Dar orice pretentie de a avea Mercedes cand esti bugetar este exagerata. Vrei bani, schimba domeniul, munceste 14 ore pe zi si poate, repet, poate vei avea si bani de Mercedes. Sau alege sa furi si intr-o zi s-ar putea sa vinzi Mercedesul ca sa iti platesti avocatii.
Repet, eu nu iau in calcul "smecherii" ( profesori, medici, functionari care iau spagi, oameni de afaceri care trag tepe ). Locul lor e in alta parte decat in societate si cine isi face iluzii ca "ulciorul merge de multe ori la apa" se inseala.

Cristian M

belly spunea...

aristotel, poti tu sa faci o estimare la care ar fi cu adevarat nevoia de locuinte in Buc?

Eu am si specificat faptul ca am lucrat cu procente "din burta", insa am incercat sa mai schim directia discutiilor de pe blog, sa revenim la tema lui.

Poate daca ne zbatem cu totii am putea si noi sa ne dam seama cam care ar fi cererea reala de apartamente din Buc, nu doar sa stam sa facem misto de toti care incearca sa isi dea seama care e cererea din Buc.

clavalik1 spunea...

Putin offtopic insa e prea tare sa nu o impartasesc...Ma suna azi unul de la Capital Grup (o chestie de intermediere investitii financiare inclusiv pe pietele internationale) si timp de 10 minute ma bombardeaza cu explicatii despre momentul extraordinar in care ne aflam pentru a investi pe piata americana...in bancile alea falimentare ...pentru ca...extraordinar, azi guvernul american a livrat 150 miliarde de dolari bla-bla...Ok de acord, Freddie Mac costa doar 1,5$ (zice tipul) acum, nu va mai ajunge la 60$, poate nici la 20, poate nici la 10, dar la 5$ sigur va ajunge...va dati seama ce profit domnule??
In concluzie, noi stam si frecam menta pe aici asteptand sa cumparam mai ieftin apartamente ceausiste...unii chiar afirma ca au 200000 euro cash... INVESTITI ACUM IN ACTIUNI FALIMENTARE. Hahaha nu numai in imobiliare sunt o gramada de vrajitori.
Ce parere aveti?

AristotelCostel spunea...

@belly

Tocmai ai maritat oferta de imobiliare din Bucale cu cererea solvabila de 37 000 de capete.

Pana sa contabilizam cererea solvabila ...creditabila pe 30 de ani, sa avem ..."dracusorului" rabdare si sa vedem ce inseamna Bucale dpdv economic.

Mai mult, se discuta zilele astea despre refundamentarea sistemelor financiare...iar noi adunam cadourile de la parinti...cand ne lipseste din peisaj...ORIZONTUL.

belly spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
belly spunea...

Aristotel: cum am reusit sa maresc oferta prin cererea sovabila? Eu unu chiar nu reusesc sa pricep.

Cam ce crezi tu ca ne rezerva "orizontul"?

clavalik1 spunea...

@ belly 13:50
No offence, calculul tau pare un pic exagerat.
36500 familii "dispuse" sa cumpere un apartament nou...si eu sunt "dispus" sa imi fac o vila dar nu am bani pentru asta.
De la a vrea pana la a putea e cale din ce in ce mai lunga la preturile si in conditiile de creditare de acum.
Nu mai spun ca majoritatea celor care si-ar permite au deja alte credite contractate (nevoi personale, masini etc.).
Sunt o gramada de locuinte in Bucuresti si oamenii mai stau si cu chirie, mai stau si cu parintii etc.
Ce e interesant e ca numarul de case de pe tarlale e in continua crestere de la an la an...pe astia nu-i pui la socoteala.
Plus ca daca imi permit un apartament nou de 100000 - 150000 de euro acum si contez pe mariri salariale in viitor mai bine cumpar un teren la tara si imi fac vila (ar zice o nevasta) si imi iau mertzan.
Problema e ca daca ma uit in ziarele cu anunturile imobiliare ma ia rasul, stau acolo mii, zeci de mii de oferte de vanzare si nu cumpara nimeni, ca romanii vor doar apartamente noi.
Vrem, dar la preturile astea nesimtite, multumesc, dar mai bine mai asteptam.
Se strange latul, deja am vazt reduceri de 20% la apartamente noi, deja terminate (nu in stadiul de plansa).

AristotelCostel spunea...

Belly

Spre deosebire de tine, scriu corect, dar e surprinzator pentru mine sa vad ca nu stii nici macar sa citesti.

"Maritat" e altceva decat "marit".

Unknown spunea...

belly

Am impresia ca tu nu intelegi dar subiectul acestui blog este de fapt, in mod indirect, cererea reala.

Manole a lansat blogul pentru a combate teoria creterii nesfarsite a preturilor imobiliare si a atrge atentia ca ne aflam intr-o bula.

Principalul motiv invocat de zilisteni & co drept cauza a cresterii eterne a preturilor era cererea nesfarsita.

Prin urmare Manole si altii au incercat sa analizeze exact mult-invocata cerere pentru a arata ca aceasta nu poate fi ca un gumilastic care sa se intinda la nesfarsit.

Au fost tot felul de analize si discutii, s-a vorbit pentru prima oara despre cerere solvabila versus cerere , despre trenduri demografice, despre salariul mediu si puterea de cumparare, despre capsunari, despre banii negri, despre psihologia romanului adica despre toate elemntele care formeaza cererea reala (solvabila).

Sa estimam noi pe un blog cererea solvabila exacta de apartamente in Bucuresti este o chestie imposibila oricat ne-am screme. Numai un naiv si un neinitiat isi poate inchipui asa ceva.

Ce s-a putut face aici a fost exact ce s-a facut : sa se discute pe baza de logica si cunostinte economice fundamentale despre tendintele pietei si sustenabilitatea sau non sustenabilitatea lor.

O estimare cavsi-exacta ar presupune un studiu facut in mod profesionist ceea ce inseamna know-how si resurse financiare (serioase)

belly spunea...

Aristotel, imi cer scuze ca nu am citit corect.

Ai ceva cu mine personal?

cezar spunea...

De fapt, cand au citit 37 mii unii s-au speriat pentru ca au comparat cifra de mai sus cu oferta de ap. noi finalizate de pe piata, si anume muuult mai mica.

-ar trebui luate in calcul si ap. vechi, pentru ca nimeni nu spune ca doar ap. noi se tranzactioneaza.
Destui tineri sau mai putin, din cererea solvabila, cumpara ap. vechi. Care sunt cam 10 la suta din fondul locativ din Bucuresti, adica cam 550.000 ap. (incalzite si cf.1 si 2 - le-am scos din evidenta pe cele cf.3 si fara nici un fel de incalzire, ca mai sunt si d-astea). Ca atare, 3000-4000 de 'noi' si alte 50 mii vechi se tot invart pe piata asta. Concluzia ar fi ca oferta bate cererea, ori evolutia preturilor din ultimii 4 ani cam spune altceva.
- nu inseamna ca daca 37 mii de bipezi bucuresteni isi permit o investitie in imobiliare (indif. de scop), o si fac. Unii isi cumpara 3 masini in 5 ani. Altii investesc la bursa sau tin banii in banci. Mai sunt destui care-si cheltuie toti banii si, desi au venituri consistente, traiesc de la un salariu la altul. Cu alte cuvinte, cererea asta se poate sa fie putin supra-evaluata.
- mai sunt cei care cumpara in Bucuresti (si sunt deosebit de solvabili,stati linistiti), nefiind bucuresteni, sau chiar nefiind romani. Si ei fac parte dintr-o cerere foarte solvabila.

Ca atare, cam plutim in ceata de pomana.

belly spunea...

@all.

Voi nu faceti decat sa combateti cererea "reala" pe care o avanseaza "specialistii" imobiliari. Insa eu unu nu am vazut discutii aprinse pe o tema de a incerca sa dati un interval al cererii solvabile.
Eu unu am postat o simulare a calculului cererii "solvabile".
De ce nu incercati sa modificati modelul dupa cum considerati voi ca ar fi realitatea in loc sa nu faceti nimic si sa ziceti doar ca ar fi nevoie de studii indelungate si de bani si de ce naiba mai trebuie.
Daca nu vreti sa discutam despre cerere despre ce doriti sa discutam?

belly spunea...

@clavalik1. Sunt constient de faptul ca simularea mea este relativ exagerata, insa eu am facuto special asa pentru a vedea comentariile oamenilor.

AristotelCostel spunea...

@belly

Nu e nevoie de niciun studiu.
S-a incercat inglodarea in datorii a populatiei active...cu venituri cu mult peste medie...sclavii cu potential, iar jocul s-a terminat.

Cezar inca mai suspina ca oferta de cloace noi e sub cererea solvabila, dar...mortul de la groapa nu se mai intoarce.

Sa repet ca "ana are mere"? Recesiuna va selecta pietrisul de neghina, Bucale nu poate sa ramana tigru economic cand dezvoltarea sa a fost doar speculativa si in conditiile astea ...orice estimare e lipsita de sens.

Pleci de la premisa ca bancile vor accepta 15% avans, spui ce credite pot fi acordate la nu stiu ce venit...dar am depasit era Caritasului imobiliar.
Revenim la normalitate...cloacele se devalorizeaza la puterea de cumparare a cererii solvabile...in lipsa "mecanismelor" de finantare...

belly spunea...

Aristotel
Era greu sa faci comentariul acesta de la inceput?

Stiu ca Buc. nu va ramane centrul economiei romanesti, iar in privinta asta, cei de la "putere" au anuntat faptul ca incearca sa dezvolte si economiile de la alte orase "majore" din Ro tocmai pentru a descentraliza aceasta economie situata doar in jurul Buc.
Ai dreptate cand zici ca recensiunea va taia in carne vie, adica va arata cine isi merita cu adevarat venitul. Dar eu tocmai asta incercam sa subliniez, faptul ca majoritatea veniturilor "peste medie" din Buc au fost efemere...
Si te rog sa tii cont de faptul ca eu am facut simularea mergand la o banca si facand 3 simulari pentru a vedea cati bani as putea sa obtin.

mobutu spunea...

@belly: de unde ai scos cifra de 3 milioane locuitori Bucuresti?
Eu stiam ca sunt ~2 milioane ...

AristotelCostel spunea...

@mobutu

Era pe trotuar cu nestor de mana...cand se uitau la trafic.

belly spunea...

mobutu, ai dreptate :)

Din simulare reduceti numarul cererii "solvabile" cu 1 treime.

belly spunea...

aristotel. Vad ca tu chiar ai ceva cu mine.

mobutu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
mobutu spunea...

Acum este pe TheMoneyChannel o emisiune intitulata "Imobiliarele in picaj" iar o domnita zice ca in afara de criza financiara internationala cauzele caderii preturilor la noi sunt asa zisii manipulatori care propavaduiesc "asteptati, preturile vor scade", "nu cumparati" etc.
Dar nu se zice absolut nimic de zilisteni si de manipularea lor abjecta care au dus preturile acolo unde sunt.
Mi-e greatza, se indeamna la cumparat (cine are cash) pe motiv ca "nici in cel mai dulce vis n-ar fi visat asemenea preturi" si ca preturile nu mai pot scade mai mult de atat.

AristotelCostel spunea...

Legat de manipulatori, zvonuri si burse...am vazut aseara o stire tembela pe un canal francez...se facea ca o fabrica de conserve leguminoase merge la fel de bine ca inainte, desi actiunile sale se pravalesc.
Dar cand se umflau actiunile se marise productia, crescuse profitul? VAX!

Manole spunea...

Din păcate calculul lui belly îşi opreşte valabilitatea la estimarea salariilor necesare pentru accesarea creditelor. În rest sunt supoziţii peste supoziţii care se pot lua de mână cu presupunerea "specialiştilor" că birourile oferă indicatori despre cererea solvabilă.

Dar noi nu ştim, ci doar presupunem, că Bucureştiul are 3 milioane de locuitori (poate are 2, poate are 4). Nu ştim, doar presupunem, că sunt 375.000 de familii care şi-ar permite avansul de 15.000 de euro (poate sunt 37.500, poate sunt 3.750.000). Etc.

Dragii moşului, orice studiu serios se face frumos cu ajutorul unor specialişti sociologi care, pe baza unui eşantion reprezentativ din populaţie, pot oferi nişte răspunsuri pertinente. NU cu chestionare online (pe internet oamenii mint cel mai mult, inclusiv despre cât de frumoşi sau deştepţi sunt), NU cu presupuneri despre mărimea birourilor sau fazele lunii (în Bangalore sunt mai multe birouri ca în Bucureşti, ceea ce nu înseamnă că ai putea vinde mai multe locuinţe la 150.000 E bucata), NU pe baza a ceea ce zic unii şi alţii pe forumuri. Chestiile astea se fac ştiinţific şi de obicei COSTĂ BANI. Dar, e mai interesant să bagi 50.000 de E într-un departament de pipiţe care îşi fâţâie funduleţul roz la diverse târguri imobiliare care nu aduc niciun cumpărător decât să dai aceşti bani unei echipe de sociologi scorţoşi, nu? Că doar ne-am învăţat cu... las-o bă, că merge-aşa.

belly spunea...

Stiu ca eu am folosit niste date "din burta", insa recunoasteti ca macar m-am "chinuit" mai mult decat cei cu birourile :)

Aristotel, tot nu mi-ai zis daca ai ceva cu mine..

Oare care va fi subiectul discutiilor viitoare?

belly spunea...

Dap, se pare ca BNR mentine "criza" de lei de pe piata tocmai in ideea de a mentine cursul EUR/RON mic.

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   1 – 200 din 370   Mai noi› Cele mai noi»

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?