Dragi cititori, întrucât în ultima vreme anumite persoane au arătat cu degetul către "făuritorii de zvonuri" de pe internet atunci când a fost vorba să nominalizeze cauzele pentru care piaţa rezidenţială are acum mici probleme, care sunt, cu siguranţă, temporare, mă văd obligat să mă disociez de orice asemenea zvonuri şi vă îndemn cu tot dragul să cumpăraţi acum, cât mai puteţi beneficia de actualele preţuri scăzute, pentru că mâine s-ar putea ca preţurile să difere.
Ar fi păcat de altfel, să nu profitaţi de actuala superofertă. Vedeţi că preţurile nu vor mai sta multă vreme aşa!... dacă înţelegeţi ce vreau să spun. Mai ţineţi minte poza cu giulgiul Contempo? Ei, în clădirea respectivă au apărut şi frăţiori. Păi nu-i păcat să faceţi grevă?
164 de comentarii:
Giulgiul a facut trei puisori :) E prolific rau.
PS: poza in sine este poezie curata, blocul in ruine, de vanzare pe bucatele... foarte apetisant
manole, e prea tarziu sa le mai dregi acum. ceea ce ai facut tu, prin acest blog, se numeste subminarea economiei nationale. daca as fi in locul tau as fugi din tara, pana mai poti, si as cere azil politic pe motive IMOBILIARE.
sigur SECURITATEA IMOBILIARA te fileaza deja de multa vreme si te vor elimina la prima oportunitate
Off (si totusi ON) topic:
http://www.nytimes.com/2008/10/19/nyregion/19block.html?_r=1&hp&oref=slogin
si ce legatura are un cartier din new york cu romania? nu stii ca in romania economia bubuie, iar criza imobiliara este declansata de manole, dar e situatie provizorie, dureza doar pana la craciun cand se vor intoarce capsunarii din spania iar cu ajutorul de somaj vor declansa o adevarata revolutie in industria constructiilor. preturile vor reveni spre paliere ce vor depasi cu mult pe cele din new york si paris.
@elzorab.....hai c-ai fost super amuzant cu postul al doilea de sus:))
"Astăzi terenurile nu s-au ieftinit. Au valoare zero, pentru că nu le cumpără nimeni. Dacă vrei sa îl valorifici, nu iei nimic", a mai adăugat Ovidiu Tender.
Daca manole va invita sa cumparati...atunci va invit sa cumparati de la mine un teren :)
In 2006(prin oct-noi) am cumparat un lot de teren deoarece am ajuns la concluzia ca raportul calitate/pret este in favoarea unei case pe pamant decat cumpararea unui apartament intr-un bloc nou/vechi. Una peste alta nici nu aveam banii necesari pentru achizitionarea unui apartament :(. La casa am ajuns la concluzia ca poti sa o aduci la un anumit stadiu in care poate fi locuita iar in timp sa definitivezi lucrarea.
Bun, zis si facut cumparat teren cu 26e/mp :)
Pentru achizia terenului am facut un mic credit pe care l-am rambursat in totalitate in vara asta. Intre timp am mai prospectat piata, pretul mosiei pare ca, creste de la o zi alta (he he... nu era rau deloc sa mai fi cumparat inca un lot)
...bla bla (amanunte neinteresate pt voi) cum necum in primavara ajung la concluzia ca trebuie sa iau apartament in Bucuresti si trebuie sa renunt la visul meu de a avea o casa :(.
Pasul urmator, firesc: incerc sa vand terenul.
iunie 2008: - stam si gandim problema, cat sa cer ? pai sa vedem care mai sunt preturile...hopa! vecinul de langa are o placuta cu "de vanzare" pe lotul lui. Nu ne cunoastem asa ca sun, ma prefac interesat si intreb de pret, imi spune ca pretul este de 100E/m, o secunda tac dand interlocutorului prilejul sa continue..pentru x mii de mp, daca doriti doar un lot atunci pretul este de 120E/mp.
Ok, 120E/mp, fac un calcul rapid, prea scump domne imi zic, si dau anunt cu 100E/mp. Pret sub pretul pietei imi zic, sper sa fac o afacere repede desi am o strangere de inima ca sunt la curent cu blocarea pietei...
Nu trece mult si primii musterii incep sa sune...din pacate agentii:( In cele din urma suna si un particular, ma intreba daca vreau sa negociez pana pe la 75-80E/mp. Ii spun politicos ca nu ma intereseaza oferta (in gand imi zic "du-te-n...si cumpara tu 80").
Nu a mai sunat nimeni :(
august 2008: - Trece timpul si incep sa imi dau seama ca e cam groasa treaba ...ok, reducem pretul la 75E/mp negociabil. 25% reducere de pret, e ceva! asteptam musterii. Am asteptat...nu s-au obosit sa sune.
octombrie 2008: - Ma bligdizesc...am baut "o bere" de fapt cateva beri, am dat anunt cu 40E/mp or sa dea navala astia sa cumpere si io o sa le inchid in nas: "s-a vandut bah!"..ha ha ha, ce ma distrez ca doar nu sunt tampit sa vand la banii astia (mai deschid o bere)
A 2-a zi m-am trezit mahmur, ups chiar am dat anuntul ala cu 40E/mp.
2 saptamani mai tarziu: wtf!?? am anuntul cu 40 si n-a sunat nimeni, am verificat si telefonul si functioneaza nu este stricat!
Ce-o mai face musteriul care mi-a oferit 80 ? O fi cumparat ? Ce om ce caracter...m-a rugat cu 80 si nu am vrut...
Eh...cred ca o sa revin la planul initial si o sa imi fac casuta aia la care visez, m-am saturat de vecinul asta manelist:(
@grigore
tare faza cu terenul :))
stiu si eu una, dar detaliile sunt mai seci
apartament 2 camere Piata Alba Iulia
nov 2007 - scos la vanzare cu 150.000 EUR; contracte cu agentii, vizionari, nebunii
feb 2008 - omul are nevoie de bani, a redus la 135.000 - vizionari nefinalizate
apr 2008 - pret 120.000, anunturi date in presa, internet, banner pus pe apartament; a avut 2 oferte pt 110.000, dar prin credit si nu a acceptat ca dura mult, plata impozite, etc
aug 2008 - pret 110.000, zero oferte
sept 2008 - apartament scos la inchiriere in urma esecului de a fi vandut. chiria este de 450 eur
Lol, si in zona aia exista inconstienti care au dat 65k pe garsoniere de 18mp :)
@marona: felicitari pentru premiul Nobel ptr Krugman.
Chestiile alea din poza sunt locuinte pt oameni? Cred ca sunt pt sobolani.
De un asemenea ambient / context urban nici nu-as putea sa ma apropiu, as intra in depresie.
Nici macar gratis. La demolat cu ele!
Povestea lu' nea grigore e haioasa rau, da' numai pentru outsideri.
Pentru el personal e un dezastru, pentru ca, in vreme ce MULTI (inclusiv subsemnatul) si-au triplat/incincit banii in 2 ani (depinde de suprafete si locatii), dinsul a reusit performanata de a nu-si scoate nici macar banii pe inflatia din aia 2 ani. Asta e, se mai intampla.
Ma mananca curiozitatea, totusi, poate doreste dl grigore sa ofere niste date concrete asupra lotului dinsului.
Cat despre exemplul ap. din pta Alba Iulia, sa nu exageram. In toamna lui '07 chiar se plateau banii aceia pt. un 2 camere in respectiva locatie, stradal.
Cat despre momentul actual, din moment ce in 13 septembrie-Prosper se vand fara consum major de timp 2 camere la cheie, stradale, la 100 mii, nu prea inteleg ghinionul crestinului de mai sus.
Pe de alta parte, rezolvarea a venit din partea chiriei - desi cam micuta.
Ca atare, ce-a pierdut omul ? Ce nici nu avea ? Ca n-am inteles morala povestii.
Au fost vreao cateva lucruri pe cre le-am aflat saptamana asta care m-au nedumerit, poate ma lamuriti voi:
1) Ieri la stirile de dimineata la PROTV ziceau ca vanzarile au inceput sa stagneze din 2006. Ori stiam ca aceasta criza a inceput oficial cam prin iulie (si s-a "terminat" in septembrie) anul curent.
2) Din cauza masurilor BNR sumele pe care le pot acorda bancile sunt cu cel putin 25% mai mici. Eu am inteles ca masurile vizau mai ales creditele de consum. De asemenea toti se bateau cu pumnul in piept ca bancile vor gasi sigur cai prin care sa treaca de acele bariere. Unde dai si unde crapa.
3) Nu inteleg furia bancherilor cu privire la discutiile despre banci. Nu de alta, dar romanul a cam tot fost furat de tot felul de intitutii financiare (cam cu acelasi BNR paznic ca si acuma) si fript de inflatie rau de tot (cam acelasi BNR si atunci ca si acuma) asa ca e neincrezator din reflex. O cenzura mai curand ar distruge increderea si asa firava.
4) Am mai zis de vreo cateva ori, dar nu cred ca s-a bagat de seama: ultimii 2-3 ani, cu cresteri mari la venituri au fost o aberatie, in sensul ca nu se vor mai repeta. Oameni care au terminat facultati "grele" (automatica, cibernetica bla bla), si care lucreaza afara au inceput sa fie concediati si ghici ce?! se intorc! S-au intors unii si in 2001 ce e drept, dar atunci piata din RO tocmai incepuse sa creasca si a putut sa ii absorba, insa acuma nu stiu daca se va mai repeta povestea. De asemenea vremurile cand te apucai sa construiesti o casa si pana o terminai se dubla cel putin in valoare au fost iar o aberatie.
PS: un sac de ciment costa acuma 23 ron, in vara era 40 ron. Nestor, sau cine era aici cu MBA si specialist in nu stiu ce, puteti sa explicati asta?
@ cezar
cu ap era un exemplu cat a trebuit sa scada pretul... pentru a-l da in cele din urma in chirie.
nu a pierdut nimic cu apartamentul propriu-zis care pe deasupra era si o mostenire(se mai intampla si asta), dar a pierdut ca nu a putut face rost de bani pentru a intra intr-o afacere care in conditiile actuale merge excelent.
ideea postului a fost ca o scadere a pretului initial cu aprox 30% a fost insuficienta.
"PS: un sac de ciment costa acuma 23 ron, in vara era 40 ron. Nestor, sau cine era aici cu MBA si specialist in nu stiu ce, puteti sa explicati asta?"
Pai, tinand cont de cresterea sectorului constructiilor legale (cele la negru sunt in plus,desigur) cu 28,5 la suta fata de august 2007 (Eurostat), cred ca le convine sa scada preturile pentru ca vand mai mult. In plus, pretul ala de 40 ron era probabil datorat unei conjucturi oarecare, intelegerii intre producatori (avem un oligopol de toata frumusetea, nu ?). Dealtfel, pe unde stau eu (sudul Bucurestilor) nu am vazut (rareori, ca n-am avut ocazia sa cumpar direct ciment) preturi peste 30 sacul niciodata (sacul de 40 kg, vezi bine, nu ala de 50 - cine stie intelege ce vreau sa spun).
Bate vant greu prin lume cu criza financiara. La noi e briza dar se va inteti curand.
Ma pot felicita acum pentru faptul ca am decis sa plec din tara si sa lucrez la arabi. Multi imi aratau cum cresc veniturile in tara si ce prespective mari sunt si ce greseala am facut cand am plecat de la o "mare" companie romaneasca.
Iata ca acum in tara bate vant de saracie.
Daca mai tineti minte va povesteam cum sunt luat peste picior pentru faptul ca mi-am luat renault clio si nu o masina la nivelul veniturilor. O sa vedem acum cine rade la urma. Mi-e mila si nu prea de cei care s-au aruncat la credite aberante pentru ca din cate stiu lacomia e un pacat capital.
PS: Cu toate ca nu am mai postat de mult sa stiti ca nu am disparut si v-am urmarit cu atentie.
Felicitari pentru acest blog. Am renuntat treptat sa mai citesc ziarele de stiri (pe net) si sa trec la studierea blogului. E clar ca presa e manipulata si a ajuns uneori sa fie ridicola. Analizele de pe acest blog (cu olandezi cu tot) au ajuns sa ofere adevarata realitate. In ziare merita citite doar titlurile asa ca o trecere in revista. Sper ca pe acest blog sa se manifeste din ce in ce mai multe opinii pertinente pentru ca in sfarsit cineva ofera in sectiune situatia reala. Manole, ar fi bine sa faci si un split pe topicuri daca se poate, pentru ca, de acord, imobiliarele sunt cheia, dar sunt multe subiecte interesante de discutat si care sunt efectul in lant al acestui mare caritas (mondial).
manole
"pentru că mâine s-ar putea ca preţurile să difere."
"Vedeţi că preţurile nu vor mai sta multă vreme aşa!... dacă înţelegeţi ce vreau să spun."
:))
Cred ca esti prea subtil si-o sa-i zapacesti de tot!
"Maine", cand preturile or sa "difere" poate le dai si traducerea.:)Smecher manole...desi eu cred ca 99% dintre noi s-au "prins".Sunt tare curios de restu'(aia 1% "speciali")
Sacul de ciment din magazin are cu totul alt pret fata de ce se vinde vrac la poarta fabricii. Intermediarii castiga foarte mult.
Altfel, pretul a scazut pentru ca si cererea a scazut. Ceea ce inseamna ca se construieste mai putin. Nu-i nimic, de pe o zi pe alta asteptam dezvoltatorii care sa construiasca 100 000 de apartamente si 10 000 de km de autostrada, totul cu 5% profit.
O consideratie practica:
Daca intr-o zona / cartier vedeti 3 sau mai multe bannere cu "de vanzare", asta e semnul ca preturile in acea zona sunt in scadere. Din acest motiv, inca nu e de cumparat. Abia cand banerele incep sa dispara e semn ca piata a atins "bottom"-ul. E drept ca "au ajuns foarte ieftine", dar vor ajunge si mai ieftine.
ca tot intreba retoric cezar ce-au pierdut cei care au luat casele pe 2 lei si nu au reusit sa le vanda pe 100k euro, e interesant de citit acest articol, chiar daca se refera in principal la piata americana
"If you're looking to track down your missing money — figure out who has it now, maybe ask to have it back — you might be disappointed to learn that is was never really money in the first place."
S-AU PIERDUT ILUZII, NU BANI. ACEI BANI NU AU EXISTAT NICIODATA, ACELE PRETURI LA LOCUINTE AU EXISTAT DOAR IN CAPSORUL GENIILOR DE INVESTITORI, CHIAR DACA S-AU FACUT SI TRANZACTII, ACELEA POT FI CONSIDERATE TZEPE SI ATAT, NU CONSTITUIE UN SIR STATISTIC VALID, PE BAZA CARUIA SA POTI EFECTUA OPERATII STATISTICE. SINGURA CHESTIE CE SE POATE CALCULA E CLOPOTUL LUI GAUSS!
DING-DONG, DING-DONG, DING-DONG
cezar, ma bucur ca ti-ai "incincit" banii, si normal ca tu personal n-ai direct nimic de a face cu problemele financiare si economice actuale, dar daca sunt cateva mii in tara si cateva sute de mii in europa ca tine, am pus-o, pentru ca euroii/leii aia incinciti nu o sa mai valoreze nici o sesime, daca intelegi ce vreau sa zic.
Fasole for za pipal.
@mr. kiko
"Daca intr-o zona / cartier vedeti 3 sau mai multe bannere cu "de vanzare", asta e semnul ca preturile in acea zona sunt in scadere."
...mi-a placut chestia de mai sus ! Observatie cu f.f. mult simt practic si foarte adevarata - numai daca insa toate celelalte variabilele raman constante in timp.
Din nefericire in cazul asta ai uitat variabila "agentii imobiliare". In realitate bannerele incep sa apara pt. ca agentiile imobliare incep sa dispara sau sa isi arate adevarata (in)competenta. Daca pana acum se traia prin tranzactii de tot felul inclusiv prin "samsareala" de apartamente si terenuri in nume propriu (evident profund inetic dar legal) acum agetiile trebuie sa se restranga la EXACT ce trebuie sa faca o agentie : sa gaseasca clienti si sa incaseze un 2 hai 3%. Lucru care onor profesionistii nostrii nu sunt in stare. Si aici ma refer inclusiv la Coliers, Regatta si multi alti "smecheri" .
Altfel, ca observatie colaterala, cladrile aratate in poza sunt de genul "central", mai vechi dar din cauza asta mai "sic". Probabil (data fiind limita de oferta a tipurilor astora de apartamente) premiile cu care se tranzactioneaza sunt muuult peste costul lor de inlocuire (teren + constructie azi) asa ca loc de scadere e, fara sa dea nimeni faliment !
:-)
Oricum buna observatia cu bannerele, desi incompeta .
O zi buna !
@all: clădirea respectivă e chiar vizavi de Gara de Nord, pe Duca. Ap. cu banner galben e un 3 camere.
nestor
"Sacul de ciment din magazin are cu totul alt pret fata de ce se vinde vrac la poarta fabricii. Intermediarii castiga foarte mult."
Sigur, noi producatorii suntem "usa de biserica", nu e vina noastra, intermediarii astia ai dracu'!Daca-i pe asa, de ce nu renuntati voi la intermediari ca sa castigati si voi la fel de mult!? Ne lasi?
Ca de obicei ,in romania, noi nu suntem de vina niciodata, altii...!
Cum era elzorab cu euro la 4.5?
http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/
isarescu-i-a-ars-pe-speculatorii-pe-
euro-lasandu-i-fara-lei-3336148/
Marona, am vb cu un amic de la o agentie imobiliara. Daca poti te rog sa imi dai mai multe detalii in leg cu terenul sotului tau si un nr de tel la adresa bellyfering@gmail.com o sa iti dau un reply cu nr lui de tel.
Doar te rog sa ma anunti cand imi dai e-mail si daca te intereseaza.
Confirm, cladirea este de pe bd.Duca intersectie cu Grivitei, cunosc f bine proprietarul unui ap. din acel bloc, cladirea este infecta ca si grad de intretinere, construita prin interbelic sau imediat dupa razboi, cu risc seismic avansat, traficul din acea intersectie si cersatorii omniprezenti din fata scarii si de la gura de metrou apropiata, infractionalitatea din zona, toate o fac invandabila pt orice om cu simtul realitatii. Cladirea a fost nationalizata iar actualii chiriasi au intrat in posesia apartamentelor (nu toti, unii inca se mai judeca) in ultimii 2-3 ani. Deci, chiriasi deveniti proprietati peste noapte intr-o locatie pe care nu si-au ales-o, ci le-a fost repartizata, incearca sa vanda acum. Nimeni n-a investit un ban in acele ap in ultimii ani datorita situatei incerte a proprietatilor. As dori sa stiu cati dintre voi ar dori sa investesca economii cash in acea locatie (cu credit nu se poate cumpara datorita situatiei incerte a revendicarilor si riscului seismic al cladirii). Despre criza imobiliara se poate vorbi mult, dar exemplul de mai sus chiar nu are nici o relevanta, acele bannere sunt pe cladire din vara lui 2007 si unele chiar inainte, din perioada de plin boom al pietei, la care s-au mai adaugat cateva, pe masura ce proprietarii vechi sau chiriasii noi au intrat in posesia apartamentelor in urma definitivarii proceselor(situatia e diferita de la caz la caz, au existat mai multi proprietari in anii interbelici, iar apartamentele au istorice diferite). In aceeasi situatei se afla mai multe cladiri de pe Magheru, acelasi grad de risc seismic, procese nefinalizate, aceleasi dificultati de a gasi cumparatori.
Este mult mai simplu sa vinzi unui intermediar care cumpara 10 000 de tone odata decat sa vinzi cate zece saci. Noi producem ciment, pentru transport si distributie exista alte firme care continua lantul. Fiecare cu ce stie sa faca mai bine.
Ca fapt divers, pretul cimentului vrac este mult, mult mai mic decat cel la sac.
Intr-adevar, a pleca de la un imobil vechi, darapanat etc., cu o valoare de piata modesta in toate situatiile posibile ale pietei imobiliare, si a trage de aici o concluzie (se numeste inductie logica, na, au gasit si un nume pentru 'generalizare'), e stilul nostru national.
Mai nou se pare ca tranzactiile cu ap. noi s-au reluat, la o intensitate redusa cu 30 la suta fata e aceeasi perioada a anului trecut (septembrie). Iar se poate 'trage o concluzie' favorabila ideii de blocaj al pietei, si de scadere necesara a preturilor. Fara sa se intrebe nimeni , ce suprafete nu se mai vand ca inainte, locatii, segment de pret etc. Vine dl elzorab si da cu talanga aia, dong, ding.
Sau, dimpotriva, am putea sa ne gandim ca, pur si simplu, mai putini oameni sunt dispusi sa investeasca in imobiliare, in ciuda domolirii pretentiilor vanzatorilor.
Numai ca una e sa se mai aseze putin piata, disparand ofertele exotice de 2000-2500 euro/mpc, si alta e ca segmentul mediu (ala intre 1500-1800, TVA inclus, care ii ustura pe romani) sa ajunga la preturi constante de 1000 E.
Parerea mea este ca preturile vor stagna pe undeva pe la 1000 de euro mp. Cu o marja intre 800 si 1200 de euro, in functie de zona, amenajari, varsta imobilului.
De ce cred asta? Pentru ca este sustenabil un asemenea nivel al preturilor dar prin credit.
Exemplu:
- 18.000 de euro - 18 mp confort 3 ( desi eu nu as cumpara in viata mea asa ceva )
- 28.000 - 30.000 de euro garsoniera
- 40.000 - 55.000 doua camere
- 55.000 - 80.000 trei camere
Piata a explodat la aceste preturi cand creditele s-au relaxat si a ajuns aberanta dar cred ca ala era un nivel al preturilor unde cererea si oferta se puteau intalni si cu ajutorul bancilor iti puteai cumpara o casa.
Doua categorii de oameni isi fac iluzii acum, cei care cred ca vor lua sute de mii de euro pe bordeie supraetajate si cei care cred ca isi vor lua casa in concordanta cu salariul minim pe economie.
Un lucru e clar, preturile caselor vechi vor scadea in timp ( orice bun isi pierde valoarea in timp iar blocurile comuniste nu sunt opere de arhitectura si nici nu au amenajari care sa creasca valoarea )dar cel al caselor noi va depinde numai de cerere si oferta si nu de speculatii si vise.
@ Adrian
Adriene ti se pare tie ca performantele economice ale Romaniei au intarit Leul? :))) Daca pana nu demult interventiile BNR pe piata valutara se faceau foarte discret, acum a trebuit sa intervina atat de brutal incat nu au mai putut sa ascunda acest fapt si l-au dat pe fata. Plus ca este si o perioada in care bancile au nevoie de lei ptr. a face anumite plati deci stai calm ca nu va dura asa mult euforia asta. Visati visati dar ce dracu ati uitat perioada cand ajunsese Euro la 3.2 parca si apoi a avut o depreciere de i-a rupt pe toti cei ce luasera credite in euro in acea perioada si credeau ca acesta va ajunge sa coste 2 Ron poate. V-am mai spus visul este frumos si va mai tine pana la alegeri ca nu i-ar fi dat bine guvrnului Taricenau sa fi avut euro la 4 Ron asa cum ar fi mai aproape de adevar si mai putin dupa alegeri in perioada sarbatorilor cand ceva ceva maruntisuri din ajutoare de somaj de la capsunari tot vor mai intra in tara. Oricum una este sa spui un basm frumos romanilor cu economia care duduie cu euro=3Ron, cu Romania a 7-a putere economica a Europei in acelasi timp omitand inflatia care a sarit mult peste targetul prognozat, omitand imprumuturile externe ale Romaniei care s-au triplat in ultima perioada, omitand deficitul de cont curent (care oricum nu prea se mediatizeaza) si alta este viata reala in care zeci de IMM-uri dau faliment in ficare zi in care romanii (majoritatea nu cei ca Olandzu sau Nestor) se intreaba cu ce vor mai plati cheltuielile pe lunile de iarna ce vor urma...etc. Deci usor cu euforia caci asa cum spune Mugurel ca s-a speculat sa ajunga Leul la 4.0 asa a speculat si BNR sa ajunga la 3.6. Eu unul am dat o predictie in urma cu ceva vreme si am zis ca Euro pana la sfarsitul anului va fi undeva intre 3.7-3.75 tocmai datorita celor spuse mai sus.Din 2009 o sa inceapa visul urat si trezirea la realitate pentru multi romani, Martie fiind luna pe care eu am dat-o ca fiind luna de gratie.
http://www.ziare.ro/1224456000-Cinci_avantaje_ale_crizei_economice
@Pegas
Nu visez nimic. Doar adun intr-un excel afirmatiile user-ilor de pe
blog si incerc sa selectez opiniile
inteligente de cele exagerate. Azi
am aratat una din ele ( euro la 4.5 )
Personal sper la un euro cotat la 3.9
sau 4.0 dar numai timpul ne va da
dreptate unui dintre noi.
E doar o invitatie la moderatie si
la pareri argumentate nu la aruncat
cu aberatii.
Off:
Cam asa sunau cu mult timp in urma versurile formatiei Sarmalele Reci: "Ah, ce frumos, viitorul luminos../Si nu uita ca tara te vrea prost"
O tara plina de prosti care pun botul la vrajelile unui "destept" cu laptop este o tara ideala pentru politicienii autohtoni.Mai un mititel si-o tuica pentru mosi, mai un cozonac si-un pui congelat pentru babe, mai niste Antene (pe unde apare nea' Cristoiu, ala cu gaina care a anacut puii vii daca mai tineti minte) pentru prosti ce sunt spalati zilnic pe creier si chiar ca viitorul nu poate fi altcumva decat luminos.
Ziarul Gandul: "Cine va conduce România peste 20 de ani-
Raportul generaţiei fără şcoală"
http://www.gandul.info/actualitatea/
raportul-generatiei-fara-scoala.
html?3927;3336507
Nu acestia vor fi cei ce ne vor conduce destinele ci ei vor fi cei care ni le vor influenta prin votul lor dat in schimbul carnaciorului,cozonacului, pomenilor de tot felul din perioada campaniei electorale.
@noamy: banerele-"puişori" au apărut recent. În august era doar ăla cu Contempo, parol d'onoare.
Oricum, azi am primit o poză cu cel mai benăr dintre benăre. Abia aştept să ajung acasă şi s-o urc sus.
ady, eu rama la aceeasi parere, ca euro va creste peste patru. faptul ca bnr face eforturi uriase pentru a sustine moneda si merge pana acolo incat pune in pericol functionarea normala a sistemului bancar si a economiei doar pentru a sustine leul, nu insemna ca leul o duce bine.
ti se pare normal ca dobanda sa fie de 80% asa cum a ajus ea la momentul actual? pai cine mai poate sa faca economie de piata la dobanzi de 80%? iar acel 80% spune totul despre cat de disperata este situatia...
deci, fie lasi leul sa se deprecieze si faci economie de piata fie distrugi economia de piata, concediezi pe toata lumea si pastrezi leul la 3.7. ce e mai bine pentru tine? sa-ti pierzi slujba si sa platesti ratele la banca la paritatea 3.7 sau sa-ti pastrezi slujba dar sa platesti rata la paritatea 4.5? cale de mijloc nu prea este...
@pegas
De ce oare te ingrijoreaza asta? Cand eram in scoala ( 70% din timp inainte de '89 ) scoala era mai buna pentru cei ce doreau sa invete si oricum generatiile apropiate mie au invatat mai mult singure ( nu ne-a invatat nici un profesor sa folosim pc-ul ).
Si atunci aveam colegi care nici macar in clasa a 8 -a nu stiau sa scrie sau sa citeasca corect, nu invatau niciodata. Dar Partidul trebuia sa iasa bine la raport si nu aveam corigenti, repetenti, abandon scolar dar aveam analfabeti cu diploma.
Sa ne iluzionam ca inainte eram mai rasariti e o prostie. Chiar si acum vezi cate una sau unul care au dreptul terminat si nu stiu sa vorbeasca dar sunt "analisti la ministere". Fitze!
Oricum cu spalarea creierelor sunt de acord: in loc sa vezi un film bun din anii '70 la TV mai bine iti baga pe gat prostii facute de curand sau cate o emisiune in care te minunezi cand vezi cata prostie poate fi pe lumea asta, parca ar exista un plan pentru a prosti poporul asta mai rau decat e.
Niciodata nu am fost un popor de genii, poate am fost un popor normal la un moment dat dar acum o luam razna.
Oricum la noi in Romania poti sa spui ca am trecut de "bula diplomelor" si abia acum situatia revine la realitate.
Plus ca inteligenta nu sta in diplome iar manele se asculta si in campusurile universitare.
In concluzie, niciodata nu am fost o mare civilizatie ca acum sa ne plangem decaderea.
Nici eu nu cred in leul puternic, stati sa treaca alegerile.
Despre cursul de schimb zice cineva:
"ce e mai bine pentru tine? sa-ti pierzi slujba si sa platesti ratele la banca la paritatea 3.7 sau sa-ti pastrezi slujba dar sa platesti rata la paritatea 4.5? cale de mijloc nu prea este..."
Ba este, sa iti pastrezi slujba si sa platesti ratele la banca la paritatea 3,95 :) Mai serios vorbind, nu e neaparat rau sa ai devalorizarea leului in raport cu euro, dar e al naibii de rau sa ai cadere de 20% intr-o saptamana. balonul tot trebuie dezumflat, pentru ca deficitul comercial al Romaniei e foarte mare. Problema e cum faci asta: dai drumul incet, incet la sfoara care tine balonul legat sau folosesti un ac :)
adrian
" Azi
am aratat una din ele ( euro la 4.5 )."
Explica-ne si noua, te rog, de ce crezi tu cA 1 euro=4,5 lei este o aberatie si o exagerare.Pe ce te bazezi? Multumesc anticipat
Eu m-am saturat de idioti din astia:
http://www.wall-street.ro/articol/Real-Estate/50581/Colliers-Criza-internationala-afecteaza-piata-rezidentiala-locala.html
http://www.wall-street.ro/articol/Finante-Banci/50877/Seful-Aviva-Europe-Avem-o-sansa-unica-pentru-a-cumpara-actiuni.html
Si ING ???
http://www.wall-street.ro/slideshow/International/50875/ING-intra-in-grupul-bancilor-salvate-de-Stat-Update.html
Numai la noi e liniste si pace, leul se apreciaza, economia si salariile cresc, supermarketurile sunt pline, masinile se vand...
Manole cred ca te-ai inselat, ce balon imobiliar, ce criza. Aici e Zona crepusculara si pretul apartamentelor va creste la nesfarsit si criza economica nu va afecta Romania ca noi suntem atipici. Abia astept sa vad cum ne batem pe locurile de parcare dintre blocuri in Rolls Royce-uri.
Apropo, vedeti ca la 1 Noiembrie se deschide un nou mall in Bucuresti. Hai, la cumparaturi si noi sa fim sanatosi ca bani de cheltuit mai avem.
Manole
Procesele din acel bloc s-au finalizat anul acesta in mare parte, pt cateva apartamente procesele sunt inca in derulare. E normal ca majoritatea bannerelor sa apara la finalizarea unor procese, pana atunci, nici vechii proprietari , nici actualii chiriasi nu putea vinde datorita situatiei juridice a proprietatilor. Oricum, nici unii nici altii nu-si doresc sa mai pastreze proprietati intr-un bloc cu risc seismic si locatie improprie rezidentialului (trafic...ca la gara). Te asigur ca acele bannere vor ramane mult timp acolo, sunt prorietati greu vandabile sau invandabile peste tot in lume, nu doar acolo.Concluzia este una: blocul nu e un caz reprezentativ pt piata imobiliara actuala.
noamy
Te contrazic. Blocul acela este un foarte bun exemplu al pietei imobiliare prin faptul ca romanii scot niste proprietati de tot rahatul la vanzare si mai cer si o gramada de bani pe ele.
noamy spunea...
".Concluzia este una: blocul nu e un caz reprezentativ pt piata imobiliara actuala."
@all.
Restul blocurilor din bucuresti este, in schimb, reprezentativ!Asta din poza nu! Manole mai ai si alte poze d'astea "nereprezentative"?
Tovarasi!
Stati linistiti la locurile voastre! Piata imobiliara creste la infinit ca altfel n-are cum!
Concluzia: ce rost are sa vindeti azi cand maine veti lua mai multi bani? Cumparati acu,, ca maine se scumpeste si va imbogatiti!
Uraaaaa! Uraaaa!(aplauze prelungite si ovatii)
A facut o miscare puternica Isarescu, eliminand leii de pe piata si lasand pe toti cu gura umflata si o dobanda over-night de 80-100%.
Buna aparare importriva "speculantilor". Sa scoti banii din circulatie ca oamenii sa n-aibe de unde sa cumpere.
Oare de cate ori ii va iesii jocul? Si oare ce consecinte poate avea asa o miscare? Si n-as vrea sa vad momentul cand acesti speculanti se decid sa faca vre-o contra-miscare.
Bine ca am fost pe faza si am cumparat lei in zilele alea. Pacat ca n-am luat mai mult, acusi mi se termia ...
Cine vine in tara de pe alte meleguri e bine sa cumpere leii inainte de sarbatori, pt ca de Craciun parese ca specula e organizata la nivel national!
@nestor
Din pura curiozitate, dar cine stie in viitor...
Presupun ca nu poti spune care este pretul la poarta fabricii a 50 kg de ciment dar daca poti sa-mi spui ce cantitate minima ar trebui sa solicite o persoana de la poarta fabricii pentru a i se vinde ? Se poate pe persoana fizica - ma indoiesc dar ce strica o intrebare?
@Ionut
Un euro la 4.5 ron in opinia mea, si e doar parerea mea, nimic mai mult, mi se pare exagerat.
( aberatie ar fi sa afirmi inversul adica un ron la 4.5 euro, dar asta nu o sa se intample
prea curand, nu sunt romanii in stare sa creeze sau sa vanda nici iPod-uri nici BMW-uri).
De ce? O intrebare foarte dificila care se reduce usor la una mai simpla, ce sunt banii?
Pana la urma de ce crezi ca un bon de masa valoreaza 6 ron sau cat o mai fi acum, si nu
valoreaza mai mult? Banii au nevoie de acoperire si aici lururile se diversifica: ai nevoie
de acoperire in munca, in productivitate, in skills (nu stiu cum s-ar traduce asta in romana)
dar ai nevoie si de acoperire in putere militara si intr-un sistem de justitie care functioneza
bine pentru omul de rand. Cred ca astea ar fi la baza ingredientele care dau valoarea banilor.
De aceea dolarul si euro-ul sunt valorosi dar riyal-ul saudit nu.
Deci de ce euro ar trebui sa nu sara de 4.0 ron medie lunara pana in februarie? Cred ca pro
ductivitatea romanilor nu o sa scada dramatic in urmatoarele patru luni, de asemenea cred ca
nu vom fi dati afara nici din Nato si nici din UE. Majoritatea exportului romanesc pleaca spre
tarile din Uniunea Europeana. In plus bancile de la noi sunt prea in epoca de piatra ca sa se
fi bagat in sub-primes (cine are amici intr-o banca poate sa confirme) iar multe din creditele
acordate pana acum au cat-de-cat acoperire in munca. Deci nu vom avea nici Dexia, nici Fortis
in Romania. Nu pot sa cred ca euro va suferi un colaps subit sau in Romania se va instaura dupa
Anul Nou o dictatura a generalilor, deci nu vad de ce ar trebui sa avem un scenariu apocaliptic
cu o moneda care pica tot mai jos si mai jos.
Dar sa vedem, viata e complexa ... cum se spune.
Tu ce crezi?
Dorin, nu stiu sa iti spun ca este pretul in acest moment, depinde foarte mult de volum. Daca vrei neaparat, o sa ma interesez la comercial cand revin.
Oricum, cozile la poarta fabricilor sunt de zeci de masini, toate cu programare, care cumpara vrac.
Iar la liniile de insacuire, de cate ori am fost prin fabrici, nu am vazut decat tiruri. Acum nici nu mai stiu daca mai vindem la sac.
Acum vreo doua saptamani, aproape toata lumea de aici era convinsa ca euro trece de 4 lei in cateva zile. Nu numai ca nu trecut, dar a revenit exact acolo de unde a plecat.
Desigur, pentru multi varful de 3.9 din acele trei zile este mult mai veridic decat valoarea din ultimele 5-6 luni, adica undeva intre 3.6 si 3.7. Oricum, pariul era pentru Craciun, atunci, vom decerna premiile "analistii lui peste".
mr kiko: dobanzi de 80% pe piata interbancara nu sunt sustenabile pe termen lung. Asa cum scrie si in zf.ro Isarescu a sterilizat depozitele bancilor romane concurand cu speculatorii pt leii lor! Un atac odata inceput trebuie continuat si speculatorii au ramas fara munitie, adica nu au mai gasit lei pe piata interbancara. Salariu tau, nu depinde de dobanda pe o saptamana decat daca situatia se prelungeste cu lunile. Speculatorii au inceput sa lichideze pozitiile vanzand euro la un curs mai mic minus dobanda aceea de 80%. Cheia aici consta in altceva, majorarile salariale care inseamna mai multi lei pe piata mai mult deficit de cont curent si comercial, mai multa inflatie mai mult de toate si posibilitatea unor atacuri speculative asupra monedei Asta e motivul pentru care Mugurel a aratat batul politicienilor, lasand euro sa ajunga la 4 RON. Prin marirea salariilor se marea lichiditate de lei de pe piata facand posibile atacuri speculative asupra leului din afara, adica exact ce s-a incercat doar cand s-a dat vestea cu salariile, nici nu au mai asteptat marirea efectiva datoria contextului international aka pierderea increderii!
Ca un pariu personal, cand isi vor reveni bursele vestice si rezerva BNRului se va eroda atunci sa vezi atacuri speculative, acum au incercat marea cu degetul ca nici aia nu au lichiditati prea mari. Pe de alta parte, cum inmultesti banii scosi din banci si din burse, logic, speculezi cu ei sau ii tii la sefi! Cineva zicea martie vis a vis de leu, iar eu tind sa ii dau dreptate, cat de jos o sa se duca, nu stiu, dar poate ajunge si la 5.5 ron, sper sa gresesc ca raman fara casa dar... se poate intampla!
cristian M: preturile enuntate de 1000 e/mp apt vechi par sustenabile in conditii normale. Acum nu sunt lichiditati deci ar putea sa ajunga si mai jos.
Nenea cora: arabii platesc totul din petrol, daca el scade ei saracesc cu procentele cu care acesta scade. Daca saracesc prea mult nici ei nu ar mai putea sa plateasca salariile. In caz de relansare economica tot ei ar avea de castigat totusi...
elzorab: toate statele lumii strang debite de sute de miliarde pt sustinerea sistemului bancar. Tine cont ca in criza din '29 cu new deal guvernul SUA pompa bani in economie prin proiecte guvernamentale care au pornit economia prin finantarea subzinstentei unei clase medii (adica un salariu care sa iti asigure subzistenta). Acum se cumpara actiuni salvand pe cei care au investit pe bursa, nu cei care nu mai au de lucru maine fara a se genera locuri de munca noi... cei bogati o sa devina din nou bogati fix ca inainte de criza... sa vezi atunci inflatie cu 2 cifre in SUA.
Si cand o sa se sature de inflatie pot sa isi schimbe moneda ca la noi in anii 50! Daca tu pariezi pe dolar si statele lumii ca sa sterilizeze banii negrii si gris facuti prin paradisurile fiscale in decursul catorva bule o sa transforme monezile lor in new dolar, new euro si new swiss franc cu verificarea platii taxelor.... Ce atitudine crezi ca vor avea statele lumii care stau pe o gramada de dolari vechi sau euro vechi: lumea araba, china, russia si brazilia, japonia etc?
Apropo de "cumparati iute, ca maine se scumpeste":
"Luni, 20 octombrie 2008, 18:41
Dezvoltatorul imobiliar Gigant Construct vinde 10 apartamente in complexul Pallady Towers la preţul de 1.000 euro + TVA pe metrul pătrat construit. Este cea de-a doua ieftinire in complexul amintit, dupa o prima reducere de la 1.400 euro + TVA, la 1.180 euro + TVA, care a avut loc cu aproximativ o luna si jumatate in urma."
sursa:
http://economie.hotnews.ro/stiri-imobiliar-4895986-ieftiniri-doua-ansambluri-imobiliare-trebuie-ramanem-piata.htm
domnule b, n-am inteles nimic si nici dvs nu cred ca ati inteles prea multe din ceea ce ati scris.
dolarul este garantat de cea mai puternica economie din lume, care produce 25% din productia mondiala.
mai este garantat de cea mai puternica forta armata.
apoi este garantat de cea mai dezvoltata infrastrucura si cele mai dezvoltate capacitati de productie.
apoi este garantat de cea mai productiva agricultura din lume.
nu in ultimul rand este garantat de cel mai performant sitem de cercetare din lume.
dolarul mai este garantat si de atitudinea americanilor fata de munca, si , nu in ultimul rand, de faptul ca, la portile americii asteapta sute si sute de mii de talente, gata sa vina si sa puna osul la stabilitatea dolarului...
imi pare rau, dar tu scrii din pozitia celui care n-a vazut in viata lui america, cu atat mai putin vei putea sa intelegi ceva din spiritul american...
stai linistit, america nu le va trage tzeapa tarilor cu rezerve valutate in dolari, decat atat cat trebuie pentru ai determina sa sprijine si ei dolarul, daca te-ai prins...
pt ady: sunt sigur ca nu ai mai mult de 20 de ani. intreba-ti parintii cum se devaloriza leul in anii 90, cam cu 30-40% pe an, si asta intr-o luna. deci, nu m-ar mira deloc o depreciere cu 40% si in anul urmator...se mai intampla, mai ales cand leul a fost sprijinit doar de consumul excesiv si de explozia imobiliara...a fost sprijinit doi trei ani in schimbul muncii romanilor pentru urmatorii 20.
@b
. Ce atitudine crezi ca vor avea statele lumii care stau pe o gramada de dolari vechi sau euro vechi: lumea araba, china, russia si brazilia, japonia etc?
exact, ce atitudine ? vor tacea si vor inghite, contra glontzului pornit de pe tzeava M16-ului cam greu sa ai argumente. si nu, nu sunt filoamerican, dar nimeni nu a obligat lumea araba, china, russia si brazilia, japonia sa-si faca rezerve valutare in USD. de ce nu si-au facut in pesos ?
long live USA (and Canada, of course :P )
iesirea lui isarescu, in care-si asuma rolul de mare cavaler finaciar care lupta cu fortzele raului, salvand leul, nu este decat o iesire disperataintr-o lupta psihologica. daca avea cu adevarat puterea pe care si-o asuma nu ar simti nevoia sa iasa cu asemena declaratii ci ar specula situatia si ar castiga. dar pentru ca stie ca manevra se poate face o singura data, ca a doua oara "iepurasii" vor fi mult mai "perversi" , face singurul lucru pe care il mai poate face, face declaratii si blufeaza, sperand ca ceilati vor spune pas.
din pacate toti stiu de deficitul enorm si de criza economica ce ne va lovi din plin. din pacate, nu ne vor ierta, oricat va se va lupta cavalerul finaciar cu ei. aia sunt balauri cu 1000 de capete, iar isarescu e singur si mai are de luptat si cu imbecilitatea politicienilor romani...
completare la canadianu:
!!!you never argue with a loaded .45!!!
scorpions
Intr-un satuc de campie, a venit un investitor american , insotit de asistentul lui. A batut la prima usa intalnita si i-a spus proprietarului:
uite, eu sunt colectionar de broscute. Daca imi aduci o broscuta, am sa iti dau pe ea 10 euro. Taranul a fugit repede in padurea din spatele casei si a luat o broscuta. I-a dat-o investitorului, si-a luat cei 10 euro si le-a spus vecinilor despre ce afacere a facut. A doua zi, fiecare taran s-a dus la investitor cu cate o broscuta, pe care a vandut-o cu 10 euro.
Dupa cateva zile, investitorul le-a spus satenilor: Vad ca afacerea merge. De azi, pentru fiecare broscuta am sa va platesc cate 20 de euro.
Taranii au dat fuga in padure, au cules broscute si le-au predat pentru 20 de euro/bucata, investitorului.
Dupa alte cateva zile, acesta s-a intors in SUA presat de afacerile de acolo, lasandu-l pe asistentul lui sa vina cu broscutele dupa cel mult o saptamana.
Inainte de a pleca, le-a spus:
dragii mei, sunt nevoit sa ma intorc urgent in State. Va promit insa ca la intoarcere am sa cumpar de la voi broscutele cu 60 de euro bucata?
Si a plecat, in uralele satenilor fericiti de pleasca ce a dat peste ei. A doua zi, asistentul investitorului a adunat satenii si le-a spus:
fratilor, m-am gandit la o afacere pentru voi. Seful meu se va intoarce peste doua saptamani si va va plati cate 60 de euro/broscuta.
Daca vreti, vi le vand eu inapoi pentru 35 de euro bucata, iar voi le veti vinde cu 60. Profitul vostru va fi frumusel. Ce spuneti ?
Satenii, s-au adunat la sfat si au decis ca o asa afacere nu mai prind ei degraba. Au pus mana de la mana, s-au imprumutat pe la cunoscuti, pe la banci, care pe unde a putut, si au cumparat broscutele inapoi cu 35 de euro bucata. Asistentul investitorului a luat banii, a plecat in SUA, iar pe sateni nu i-a mai cautat nimeni, niciodata.
Au ramas cu banii dati, cu imprumuturi scumpe la banci si fara sa detina niciun activ in plus fata de ceea ce aveau inaintea afacerii.
Aceasta este povestea crizei , pe intelesul celor care nu au deprins cotloanele businessului
adrian
Ce ai spus pana acum e corect, dar sa nu uitam:
1) romania s-a imprumutat si se imprumuta acum din strainatate cu o dobanda uriasa.
2)deficitul de cont curent este probabil cel mai mare din europa.
3)politicienii romani(si nu numai) cad foarte usor in capcana populismului. Sa nu uitam ca este an electoral si sa ne gandim doar la "salarii marite cu 50%".
4)Se pare ca 60% din pib-ul romaniei este format din constructii si activitatile conexe: industria materialelor de constructii, activitatea de finantare si creditare.Acestea, precum se vede, nu se simt prea bine in ultima vreme.
5) deocamdata, in cadrul u.e. suntem contribuitor net, de platit platim, dar cand e vorba sa atragem bani prin proiecte...
Acesti bani care ne vin de la u.e. ar trebui investiti in infrastructura si tehnologii care sa ajute cresterea productivitatii.
6) invatamantul si activitatea de cercetare sunt la pamant in romania.
7) numeste tu, te rog, un domeniu de activitate unde romania sta bine si e printre primele in europa.Poti?
Dupa parerea mea, in contextul actual, singurul noroc al leului, este preocuparea principala afirmata a b.n.r.-ului, tinta de inflatie!
@elzorab
In anii '90 erau devalorizari de 40% si mai mult deoarece Hagi al finantelor daduse drumul la imprimanta de bani, ceea ce nu e cazul acum. Sau cel putin da Doamne sa nu fie!
Deci comparatia anii 90 vs anii 2010 e putin fortata.
Domnilor, am si eu o problema. Si anume, multimea de oameni din Romania care au tendinta sa-si dea cu parerea despre lucruri pe care nu le cunosc cu adevarat. (Cei mai competenti oameni in a mima competenta se gasesc dupa parerea mea in Bucuresti).
In aceasta idee, intrucat vad ca se comenteaza cu foc despre evolutia cursului , as fi si eu curios daca cineva dintre "combatanti" poate explica de exemplu, la modul foarte concret, in ce a constat acest atac speculativ contra leului si cum a fost el contracarat?
Dar concret, pentru idioti, fara bolboroseala de genul speculatorul "a facut short" pe euro si isarescu a "sterilizat" leii.
Dl b de exemplu?
nestor
Daca vrei neaparat sa dai premii de genul " analistii lu peste" poti incepe cu economistii sefi ai tuturor bancilor din Ro care in decursul anului au aparut la televizor facand tot felul de predictii despre curs (si nu numai), care mai de care mai gresite.
http://www.ziaruldeiasi.ro/cms/site/z_is/news/criza_a_ajuns_la_iasi_164808.html
"Zeci de oameni de afaceri din Iasi tremura ca varga de citeva zile"
"la Tepro salariile se dau trunchiat si se intrevad concedieri, productia cazind cu 70%."
"Daca la inceputul anului pretul unei tone de fier vechi era de 600 dolari tona, acum a ajuns la 100 dolari"
Cine spunea ca nu se vor ieftini materialele de constructie?
"La Galati se opreste productia unor sectii, o otelarie si un furnal urmind sa fie inchise pe perioade nedeterminate."
"Criza financiara loveste industria metalurgica si piata constructiilor. Motivul caderii pietei il reprezinta blocajul din domeniul imobiliarelor si constructiilor de masini, domenii din care vine mare parte din cererea produselor metalice."
Probabil ca bucurestenii mai traiesc pe bani virtuali ...
La noi in Moldova nebunia a inceput.
"Partea buna" este ca la noi, nu sunt prea multe firme care sa se prabuseasca.
Pentru Cristian: e explicatie destul de clara despre atacul speculativ este aici: http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/isarescu-i-a-ars-pe-speculatorii-pe-euro-lasandu-i-fara-lei-3336148/
Incerc sa explic si eu pe scurt, imi cer scuze pentru eventuale inexactitati: cativa speculatori (se vorbeste de 3 banci ) au lansat ordine de cumparare euro miercurea trecuta, foarte multi euroi (cumparare agresiva). Ce se intampla cu cursul valutar cand cererea de euro e foarte, foarte mare? Pai se cam duce naibii, moneda leu se devalorizeaza foarte tare.
Speculatorii vroiau sa revanda euroii pe lei la un curs viitor foarte avantajos lor. S-a procedat exact la fel in Ungaria si forintul a pierdut 10% intr-o zi fata de euro.
Problema cu acesti speculatori e ca s-au imprumutat de lei pe termen scurt pentru cumpararea de euro(vineri trebuiau sa dea leii inapoi). Calculul era simplu: la data vanzarii viitoare de euro, leul va fi atat de devalorizat incat din vanzarea de euro se va acoperi foarte usor dobanda si vor ramane oricum o gramada de lei ca profit.
BNR a cumparat in draci lei de pe piata saptamana trecuta (a vandut euro) si la data de vineri nu a mai bagat lichiditati in lei pe piata. Practic nu au mai fost lei lichizi de cumparat vineri.
Speculatorii erau inebuniti sa cumpere lei, ei trebuiau sa plateasca datoriile in lei. Nu se mai intamplase asa ceva pana acum, ca BNR sa nu bage lichiditati in lei pe piata. Din cauza asta dobanzile interbancare au explodat la lei: nu erau lei pe piata si cererea era enorma. Speculatorii au luat-o rau in barba cu aceasta dobanda de pana la 80%, s-a dus dracu profitul asteptat. Au inceput sa vanda la modul disperat din valuta cumparata, macar sa limiteze pierderile. De asta a cazut cursul asa tare in ultimele zile.
Cam asta e povestea: parerea mea e ca se inseala cei care sustin si acum ca BNR a gresit si nu a lasat sa sara cursul la 4.5. S-ar fi facut praf toti cei cu imprumutri in valuta si sunt foarte multi (500.000 de credite). Reversul medaliei e ca rata de schimb interbancara in lei e folosita ca referinta la calculul dobanzilor la imprumuturile in lei. Adica BNR ii aparata pe aia cu creditele in euro si ii primejduieste pe cei cu creditele in lei. Aici nu era loc de intors, BNR nu prea avea ce face. Dar Isarescu a iesit pe toate canalele si le-a transmis bancilor ca e vorba de o perioada foarte scurta (maxim 3 saptamani) cu aceste dobanzi interbancare foarte mari la leu. Si ca bancile sa stie asta si sa nu sara automat la cresterea dobanzilor la creditele in lei
Cristian, incerc eu.
Suntem din nou in anii 90. Eu (speculantul) vin la tine si cer imprumut 1 milion de lei cu o dobanda oarecare. Ii schimb imediat in marci germane (asa era pe vremea aia) si astept o luna... luna in decursul careia leul se devalorizeaza galopant cu 50%. Peste o luna cumpar cu jumatate din marcile pe care le am in portofoliu toata suma de lei (acum devalorizati) imprumutata si ti-o returnez. Cealalta jumatate de suma in marci germane reprezinta profitul meu net.
Acum suntem in 2008. Speculatorul - specie de peste care se simte foarte bine in ape tulburi - incearca aceasta schema bazandu-se pe nervozitatea actorilor de pe piata monetara. Imprumuta sume mari de lei de la bancile romanesti pe care incepe sa le arunce pe piata provocand o mica isterie ce ar fi dus cursul leului undeva pe la paritatea de 5RON = 1 EUR. Acum rolul marcii germane este jucat de EURO. Diferenta este ca acum s-a sesizat BNR-ul care, spre deoasebire de anii 90, sta pe o gramajoara de 25 miliarde de EURO. A asteptat sa ajunga cursul pe la 4RON per EURO (aratand in acest fel si pisica politicienilor = cei mai buni prieteni ai profesorilor) dupa ca a inceput sa cumpere lei cu... brutalitate. A risipit cam jumatate de miliard de EURO si a secat piata de lei (de unde si dobanzile foarte mari la aceasta moneda la imprumuturile intre banci). Bancile straine speculatoare au vazut ca nu merge jucaria (cursul a fost readus la valoare initiala) si au cumparat vinerea trecuta lei scumpi (mai scumpi chiar decat cursul oficial) pentru a returna imprumuturile si a isi limita pierderile.
Poate doriti sa recititi:
http://www.cotidianul.ro/casa_si_creditul_pot_baga_romania_in_criza-15509.html
Va atrag atentia ca articolul e din septembrie 2006.
Articolul ca articolul dar primul comentariu face toti banii :) ... deh unii credeau si continua sa creada ca noi (Romania) suntem pe alta planeta si nimic din jur nu ne afecteaza :
"
1
jle 14-Sep-2006 10:18
Ce articol de cacao ! Nu cred ca are sens sa comparam Romania cu alte state care au aderat la UE, pentru ca situatia nu este aceiasi (situatia imobiliara din Romania nu seamana deloc cu cea din Polonia).
Romania o sa continue sa aiba o crestere economica importanta pe termen lung pentru simplul motiv ca suntem mult prea in urma fata de alte state din UE. La ritmul actual nici 20 de ani de crestere economica continua nu sunt suficienti ca sa ajungem din urma o tara ca Germania.
Ritmul de crestere al preturilor va scadea, e cert , chiar si preturile apartamentelor vechi (pe masura ce apar altele noi) - dar de aici pana la o situatie de criza e cale lunga......
Dar cine stie - poate exista persoane interesate sa declanseze o criza economica in Romania .... In nici un caz nu cred ca o companie franceza cum e Coface are ganduri bune in ceea ce priveste Romania ,ba din contra as spune ca sunt interesati ca Romania sa-si rupa gatul. "
Fratilor, ce se intampla cu umflatura asta la dobanzi. Mi se pare mie sau o sa creasca numarul restantierilor, executatilor silit si in consecinta al imobilelor aruncate pe piata de catre banci la pret de dumping ? Nu cumva bancile isi omoara clientii in felul asta ?
Iar Isarescu va depune o coroana cu "PARIATI PE LEU"
Nu neaparat, situatia nu va tine mult cu dobanzile astea in medie de 50% on interbancar si probabil bancile nu vor "da mai departe" aceste dobanzi clientilor (ii vor pierde de clienti sau efectiv acestia nu vor mai putea sa plateasca).
Anul 2009 va fi greu de tot pentru Romania.
Cred ca m-am inselat cu 1000 de euro/mp. Era cineva care se lauda ca stie ca iti baga si spatiul comun pe gat. Ce scrie aici?
"Initial apartamentele s-au vandut la 1.450 euro/mp, luna trecuta am redus la 1.180, iar acum la 1.000 euro/mp, pret care se refera strict la suprafetele apratamentelor, iar cota din spatiile comune este deja inclusa in pret, nu e separat", a declarat Corneliu serban, director general la Gigant Construct.
Aici textul integral:
http://www.romanialibera.ro/a136934/dezvoltatorii-scad-pretul.html
Auziti aici gandire de manager roman:
"Liderii de piata vor reusi sa treaca de aceasta criza. Firmele medii si mici vor fi insa cele mai afectate. Cert este ca toata lumea isi revizuieste structura costurilor si structura personalului, si astfel vom avea si disponibilizari. somajul nu este insa un lucru rau, companiile vor avea o baza de selectie mai mare a personalului. Si de cand nu s-a mai vorbit in tara asta de somaj?", a declarat luni Dragos Dinu, consultant al companiei farmaceutice A&D Pharma, in cadrul unei conferinte organizate de Ziarul Financiar.
Sper sa fie el concediat sa vedem cat de bun mai e somajul atunci. :)
Ieri Isarescu se dadea mare ca a lovit speculantii, azi isi face griji ca a aruncat dobanda interbancara in aer. Oricum tot in noi a lovit.
Cristi si Cristi Dimofte
Multumesc pentru explicatii. Eu unul, cum poate ca ati si banuit, stiam despre ce este vorba.
Insa nu sunt convins ca toti cei care se arunca pe blog in a-si da cu parerea despre diverse subiecte care tin de economie si finante au si cunostintele necesare ca sa inteleaga cu adevarat despre ce vorbesc.
Asa ca, din cand in cand, niste explicatii foarte concrete pe anumite subiecte mi se par binevenite.
Manole
Articolul asta mi se pare un deliciu. N.B. Vezi si primul comentariu la articol
http://www.financiarul.com/articol_15355/de-ce-nu-se-vor-ieftini-locuintele.html
Locuintele nu se vor ieftinii neaparat. Pot ramane si asa cum sunt, pot devenii mai scumpe ... de stiut e ca sigur nu se vor vinde / cumpara.
Cam cate Ferrari s-au vandut luna asta? Nimeni nu zice ca Ferrari trebuie sa fie mai ieftin. 2-3 se vor vinde.
Poti sa tii apartamentul la nesfarsit, inca 20 de ani. Nu e vorba ca vor fi "confiscate" si puse silit pe piatza cu 20 de mii gasoniera. Pot ramane asa, la 45.000, scoase la vanzare in Aprilie, nici un contact pana in Octombrie, nici un contact pana in Martie, in Septembrie 2009 tot acolo vor fi, si in 2010, poate stranepotii le vor vinde sau demola.
Si inca ceva. Nu doar pt ca sunt scumpe. Nici ieftine nu trebuiesc. Populatia e in scadere, toti au locuinte. Cui vor sa vanda? Vecinului, care are si el de vanzare vreo doua? Ce suntem, o tzara de homlesi? Am venit toti din Afghanistan, imigrati, si cautam unde sa ne stabilim? Cine stie ce analiza au facut pt a stabili "cererea". Or fi pus niste fetitze la intrarea in mall sa intrebe lumea: nu va suparati, doriti o casa noua? Da, sigur, a raspuns lumea. Mare e cererea!
"Nu cred ca are sens sa comparam Romania cu alte state care au aderat la UE, pentru ca situatia nu este aceiasi (situatia imobiliara din Romania nu seamana deloc cu cea din Polonia).
Romania o sa continue sa aiba o crestere economica importanta pe termen lung pentru simplul motiv ca suntem mult prea in urma fata de alte state din UE. La ritmul actual nici 20 de ani de crestere economica continua nu sunt suficienti ca sa ajungem din urma o tara ca Germania.
Ritmul de crestere al preturilor va scadea, e cert , chiar si preturile apartamentelor vechi (pe masura ce apar altele noi) - dar de aici pana la o situatie de criza e cale lunga......"
Hmm, nu vad care din parerile respectivului, expuse in 2006, n-au fost confirmate de realitate.
Poate cu exceptia 'scaderii' preturilor la imobiliare din 2007, unde, culmea, crestinul chiar era increzator intr-o scadere :))
"Fratilor, ce se intampla cu umflatura asta la dobanzi. Mi se pare mie sau o sa creasca numarul restantierilor, executatilor silit si in consecinta al imobilelor aruncate pe piata de catre banci la pret de dumping ? Nu cumva bancile isi omoara clientii in felul asta ?
Iar Isarescu va depune o coroana cu "PARIATI PE LEU"
Probabil ti se pare, nenea cora. Eu am, cred, dioptrii potrivite si nu reusesc sa VAD cresterea nr. restantierilor... executarile acelea silite, scaderea bancarizarii in romania... Nu le vad domle ! Am eu o problema de vedere ?
Am vazut astazi pe un indice imobiliare ca preturile de garsoniere au scazut pana in jur de 60000EURO pt conf 1 - bineinteles difera de zona, dar au scazut foarte mult. Am hotarat sa cumpar si eu o casa, asteptam momentul asta de multisor, si m-am hotarat sa folosesc un site de anunturi imobiliare. Mi-a recomandat cineva Elephanto.ro. Stie cineva ceva de el?
Cezar care din ideile importante ti se par valabile?
- crestere economica importanta pe termen lung? unde in romania? o tara de consum? pe fondul a ce: speculatii la bursa in toi de prin 2002 incoace?
- Ritmul de crestere al preturilor va scadea - da eventual o va lua pe minus ... dar nu se mai cheama ritm de crestere
- de aici pana la o situatie de criza e cale lunga - o cale cam de un an ... sau nu m-am prins eu si noi nu suntem in criza?
cristian
"Dar concret, pentru idioti, fara bolboroseala de genul speculatorul "a facut short" pe euro si isarescu a "sterilizat" leii."
Orice domeniu de activitate are un limbaj specific.Daca te duci ,de ex. la medic, te astepti ca acesta sa-ti vorbeasca in termeni medicali si nu ca celebra "tamaduitoare" alina! La fel, avocatii, economistii, contabilii, inginerii, bancherii,etc. au limbajul lor specifica si sunt convins ca in discutiile cu ei te astepti sa-l foloseasca!
Oricum cristi si cristi dimofte, ti-au explicat intr-un limbaj cat se poate de "colocvial" si in ce a constat "atacul speculativ" si ce este aceea o "pozitie short" Si ce inseamna "sterilizare".
Daca ai nelamuriri pe viitor, nu ezita sa intrebi! Te asigur eu ca cineva de pe blog iti va raspunde si te va lamuri.
O zi buna!
cezar
"Probabil ti se pare, nenea cora. Eu am, cred, dioptrii potrivite si nu reusesc sa VAD cresterea nr. restantierilor... executarile acelea silite, scaderea bancarizarii in romania... Nu le vad domle ! Am eu o problema de vedere ?"
Vineri, 05 Septembrie 2008 02:23
"Românii aveau restanţe la credite de aproape 500 milioane euro la sfârşitul lunii iulie."
"Românii avea restanţe la credite în valoare de 1,76 miliarde lei (497,7 milioane euro) la sfârşitul lunii iulie, în creştere cu 120% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, din care trei sferturi sunt la împrumuturile contractate în lei, arată datele băncii centrale."
Sursa:Newsin
Lasand la o parte faptul ca "Romanii AVEA restante...":), situatia nu e chiar roz!Eu zic ca o crestere cu 120% a creditelor restante intr-un singur an nu-i de colea!Si asta se petrecea in iulie!Care o fi situatia in octombrie, om vedea! Parerea mea!
Poti sa ne spui si ce procent din acele restante erau la creditele de consum?
@cezar
Time ...... it,s on my (our) side
http://www.zf.ro/zf-24/unicredit-bancile-romanesti-ar-putea-sista-imprumuturile-ipotecare-3343293/
cristian spune ceva, ionut o da pe langa, olandezul nu mai zice nimic...
Am eu vaga impresie ca toti au obosit si nimeni nu mai intelege nimic din ceea ce se intampla. Toti asteapta o confirmare a ideilor pe care le au dar ceea ce se intampla depaseste orice imaginatie.
Eu deja v-am semnalat doua cazuri concrete in care proiecte rezidentiale se vand cu 1200 euro/mp ( cu tot cu TVA, cu tot cu spatii comune, cu tot cu olandezi, cu tot cu materiale scumpe )asa ca sigur asistam la o reasezare a pietei imobiliare.
Am si eu o intrebare pentru voi: este criza sau nu in Romania avand in vedere ca deja ipotecile facute in 2007-2008 nu mai acopera valoarea creditului contractat?
Inca ceva, toate cifrele din statistici sunt in crestere (piata auto, sectorul constuctiilor, etc.)
Cine minte de fapt?
@teo:
n-ai vazut ce zice doamna Elena Cristian in financiarul?
"Piata imobiliara romaneasca nu s-a dezvoltat intr-atat incat sa intre in criza."
Bai frate...
cristian m
"cristian spune ceva, ionut o da pe langa, olandezul nu mai zice nimic..."
Sa repet explicatiile lui cristi si cristi dimofte era redundant!
"Am eu vaga impresie ca toti au obosit si nimeni nu mai intelege nimic din ceea ce se intampla. Toti asteapta o confirmare a ideilor pe care le au dar ceea ce se intampla depaseste orice imaginatie.
Eu deja v-am semnalat doua cazuri concrete in care proiecte rezidentiale se vand cu 1200 euro/mp ( cu tot cu TVA, cu tot cu spatii comune, cu tot cu olandezi, cu tot cu materiale scumpe )asa ca sigur asistam la o reasezare a pietei imobiliare."
Cata vreme postam aici, n-am obosit!Si ceea ce se intampla nu depaseste nici o imaginatie, citeste ce se scrie pe acest blog inca de la inceputul sau.
Ce este asa greu de inteles ce se intampla? Suntem in plina faza de "denial"
Cat despre "reasezarea pietei" asta e un eufemism: piata s-a prabusit. Cand tranzactiile de pe o piata tind catre zero nu prea mai are rost sa vorbesti de "piata". Piata fara tranzactii e un nonsens.
"Am si eu o intrebare pentru voi: este criza sau nu in Romania avand in vedere ca deja ipotecile facute in 2007-2008 nu mai acopera valoarea creditului contractat?"
Doar in rarele cazuri de credite ipotecare acordate cu avans zero anul trecut, ipoteca nu mai acopera creditul contractat( asta la actualele preturi de strigare care au scazut cu 20-30% fata de varful de anul trecut).Asta deocamdata. Daca avem in vedere, ca de fapt, nu prea se mai vinde nimic si ca preturile sunt intr-o continua scadere, raspunsul e da , ipoteca pe casa e deja mai mica decat valoarea imprumutului!
Cat despre faptul ca e sau nu criza pe piata imobiliara cred ca raspunsul e clar pentru toata lumea!
Probabil mai putin pentru olandezu si (pe alocuri) pentru cezar si nestor.
@cristian:
short sell (cnf wikipedia) = the practice of selling a financial instrument that the seller does not own at the time of the sale. Short selling is done with intent of later purchasing the financial instrument at a lower price.
sterilizarea leilor = BNR masa monetara de pe piata prin dobanda overnight pe care o ofera bancilor la depozitele acestora la BNR impiedicand accesul speculatorilor dar si al altor jucatori din piata Imprumutarea leilor la BNR are avantajul ca este 100% garantat pe cand o alta entitate (speculator sau banca) poate da faliment. (vezi explicatie overnight de la sectiunea PS)
@all: atata timp cat BNR are rezerve valutare si nu inunda piata cu lei un atac speculativ nu e posibil. In momentul in care pe piata sunt X lei care la cursul momentului inseamna mai multi euro disponibil in visteria BNR atunci devine posibil un atac speculativ. X nu e cantitatea de moneda scriptica sau nescriptica ci doar sumele disponibile spre tranzactionare (gen overnight - adica sumele lichide din piata).
De asta si ziceam ca leul va putea scade masiv cand iarna, deficitele si criza internationala va diminua masiv rezervele valutare ale BNR iar politicienii vor pompa cu lei pe piata pt prietenii care i-au ajutat sa castige alegerile prin subventii, nu? Ce, numai Vladimir Putin sa salveze oligarhi? Noi nu trebuie sa avem grija de oligarhii nostri crescuti la sanul tarii si mai ales la bugetului? :))
PS: deja anticipez intrebarea lui cristian asa ca citez pentru termenul 'overnight' din wikipedia (The Federal Reserve System implements monetary policy largely by targeting the federal funds rate. This is the rate that banks charge each other for overnight loans of federal funds, which are the reserves held by banks at the Fed. This rate is actually determined by the market and is not explicitly mandated by the Fed. The Fed therefore tries to align the effective federal funds rate with the targeted rate by adding or subtracting from the money supply through open market operations.)
Explicatia se refera la FED-ul dar BNR nu se deosebeste prea tare ca nu am inventat noi roata!
nestor
"Poti sa ne spui si ce procent din acele restante erau la creditele de consum?"
Articolul nu precizeaza ,dar daca imi aduc bine aminte in romania creditele de consum sunt cam 85-90% din totalul creditelor.
N-are foarte mare importanta.
Gandeste-te ca o mare parte din cei imprumutati cu dobanzi fixe promotionale in primul sau al doilea an, din cauza cresterii ratei lunare ( care in unele cazuri se poate dubla), vor dori o refinantare. Daca figurezi in biroul de credit adio refinantare!Cum la foarte multi dintre cei care au accesat un credit ipotecar anul trecut, s-a terminat dobanda promationala de cateva luni, de acum incepe greul.
De retinut ca la momentul raportului bancii centrale, iulie 2008, nici macar nu se vorbea de criza in romania.
Eu zic ca in privinta restantierilor vom avea surprize mari in perioada urmatoare!
@Cristian M
gandirea aia de manager roman e chiar foarte buna, sanatoasa si aplicabila in cazul fortei de munca din rromania
la fel si in cazul falimentelor, acestea sunt benefice pentru economie, deoarece elimina de pe piata firmele ineficiente
bineinteles ca ambele procese vor afecta intr-un anumit procent si niste "nevinovati", dar asta este, intre 2 rele trebuie sa-l alegem pe cel mai mic
@ andrei Are dreptate si tanti aia din Financiarul...nu poti sa cazi de pe podea in fond si la urma urmei. Dar cum pune ea cap la cap doua chestii: bancile nu mai dau credite pentru locuinte si piata creste. Adicatelea, romanul a stat cu banii la saltea si-acuma o sa sara sa ridice piata pina la lustra, cam asta vrea sa zica tanti.
nestor
In plus ce se stie mai putin probabil, e ca o gramada de oameni s-au imprumutat pentru un apartament, prezentand bancii adeverinte de venit falsificate!
Cate propuneri de genul asta am primit numai eu anul trecut!
"Auzi, am pe cineva care vrea un credit ipotecar si are venitul prea mic. N-ai vrea sa-i dai o adeverinta de venit pe trei luni, ca sa poata sa-si rezolve problema?.Nu degeaba, evident( se plateau pana la 1500 de euro pentru o astfel de adeverinta).
Si stai linistit, isi va plati cu siguranta ratele, doar nu-i nebun sa-si piarda casa!"
Bineinteles ca prima intrebare,de bun-simt era: din ce le va plati!??
Si eu nu am fost nici pe departe un caz singular.Am cateva sute de clienti si parteneri de afaceri.
Unii chiar au marsat la chestia asta!
Inconstienta? Putin spus...
Poate vi se vor parea de domeniul "basmelor" cele spuse mai sus, dar va asigur ca e cat se poate de real!
miorlau pufos
"@ andrei Are dreptate si tanti aia din Financiarul...nu poti sa cazi de pe podea in fond si la urma urmei."
:))
Ba da, din nefericire, cateodata, poti sa dai in gropi...
Apropo de articolul ăla din Financiarul, mă întreb dacă persoana care semnează "Anca Ciornei" o avea vreo legătură cu pagina asta.
Cât despre articol mi se pare de un infantilism absolut. Titlul: "De ce nu se vor ieftini casele", conţinut: "In realitate, preturile vor scadea bla bla bla..." Halal rezon, madam giornalista...
nu stiu daca are legatura, dar site-ul celor de la century21 e de mare angajament
Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500
=))))
Manole, nice find.
@miorlau pufos, @ionut
Da, stiti cum era, nu esti indeajuns de beat daca poti sa stai intins pe podea fara sa te sprijini.
Mie faza asta cu "nu s-a dezvoltat suficient" imi suna a copypaste din Isarescu: sistemul bancar romanesc e protejat de dezastre pentru ca e primitiv.
Iar piata imobiliara... ma scuzati, dar nu prea mai are in ce sa se sprijine.
Urmatoarea miscare a lui Mugurel stiti care este?
Cand la urma criminalii asasini de straini care ne ATACA vor gasii leii cu dobanda de 100%, va inchide bancile cateva zile "pt inventar".
Am fost atacati miseleste, auzi? Creditul in valuta face rau la inima! ... Si cel in lei la ce face rau? buzunar, sau cum?
Si bancile sa nu transfere dobanda pe clienti. Si ce sa faca? Sa plateasca ei pt a tine cursul bnr-ului?
Va ati seama ca firmele inchid in 3 luni daca nu scad dobanzile. Si salariatii raman fara salar. Si cine mai plateste atunci ratele?
Dar nu conteaza. Cine trebuia sa ieie banii i-a luat deja. Si s-a si dus cu ei. Bancile vor fi salvate si vor platii aceiasi nenorociti ca intotdeauna.
Sa mai zic cate ceva si de Anca Ciornei aia?? Mai bine ma abtin.
O seara buna!
@ cristian m
"Initial apartamentele s-au vandut la 1.450 euro/mp, luna trecuta am redus la 1.180, iar acum la 1.000 euro/mp, pret care se refera strict la suprafetele apratamentelor, iar cota din spatiile comune este deja inclusa in pret, nu e separat"
Hmmm...e ceva aici care nu se potriveste DELOC ! Trec peste ce zice omul si ce se intampla in realitate. Asta ar trebui verificat si atat timp cat pe site-ul lor nu sunt suprafetele pe planuri asta e f greu de facut. Ce putem face cel mult este sa folosim tabelul de pe site (vezi comentarii de pe un forum anterior).
Dar nu asta e interesant ci urmatoarele :
Omul vinde 10 apartamente la pret micsorat pt. ca TREBUIE sa le vanda. Daca te uiti pe site vezi ca mai are cam 10-15 apartamente de vanzare. Deci restul au fost vandute pe vremuri , in plina "bula" la adaosuri de 100 % (si peste ar zice unii). Pai deci daca astea sunt adaosurile atunci daca vinzi mai mult de 50% din apartamente ti-ai scos banii si nu mai ai stresuri ! Si atunci cum se face ca omul e disperat sa isi vanda ultimile 10 apartamente la super discount-uri !?
Multumesc pt. lamuriri !
@ Olandezu
Dar nu asta e interesant ci urmatoarele :
Omul vinde 10 apartamente la pret micsorat pt. ca TREBUIE sa le vanda. Daca te uiti pe site vezi ca mai are cam 10-15 apartamente de vanzare. Deci restul au fost vandute pe vremuri , in plina "bula" la adaosuri de 100 % (si peste ar zice unii). Pai deci daca astea sunt adaosurile atunci daca vinzi mai mult de 50% din apartamente ti-ai scos banii si nu mai ai stresuri ! Si atunci cum se face ca omul e disperat sa isi vanda ultimile 10 apartamente la super discount-uri !?
Tu vrei sa spui ca dezvoltatorul respectiv de fapt a lucrat cu adaosuri mult mai mici. De aia e disperat acum, fiindca adaosurile "mult mai mici" risca sa nu acopere pierderea pe care ar putea-o genera o devalorizare accentuata a apartamentelor ramase la vanzare. Din acest punct de vedere, nu e decat o reluare a placii cu "sub 1400 E/mp nu se poate construi". Saracul dezvoltator, acum face sacrificii... Haida de!
Eu sugerez o interpretare alternativa: de fapt, dezvoltatorul ala nici nu a prea vandut (nici cu 2000 E/ mp, nici cu 1500 E/mp). Fazele cu "a, sa stiti ca nu mai avem decat 2 apartamente disponibile, restul sunt deja contractate, asa ca ati face bine sa va grabiti" erau mai degraba pacaleli de vanzator. Asa ca, avand apartamente nevandute si intrezarind perspective sumbre (vezi discutiile de azi, cu bancile care au inceput sa se codeasca la ipotecare), respectivul businessman a acceptat un profit usor redus si a facut un discount gradual. Adica nu a scos pe piata toate cele 100 de apartamente, dintr-o data, cu reducere de 20%, ca va dati seama cum ar fi perceputa o asemenea miscare, ci mai degraba a testat receptivitatea pietei la strategia lui.
Ma rog, asta e interpretarea mea. Feel free to argue.
@ ionut
|Cat despre faptul ca e sau nu criza pe piata imobiliara cred ca raspunsul e clar pentru toata lumea!
Probabil mai putin pentru olandezu si (pe alocuri) pentru cezar si nestor."
...ma dezamagesti !
N-am sustinut niciodata ca e ...sau nu e criza !
Am sustinut numai - si am argumentat - ca sub un anumit nivel preturile locuintelor din Romania nu vor putea scadea structural pentru ca pur si simplu proiectele vor fi oprite si nu se vor mai ridica ansambluri noi. Ca atare preturile vor reincepe sa cresca din lipsa de oferte - pana cand din nou se va reincepe constructia de apt noi etc . Piata se va autoregla pe termen mediu dar nu SUB un anumit pret !
E clar acum ?!
@ delvin
mda...interpretarea ar fi mers cu o singura conditie : proiectul sa fie in faze incipiente. Din pacate insa (pt. rationament evident) proiectul este aproape finalizat (l-am vizitat saptamana trecuta) , constructia lui si vanzarile off plan incepand in 2006. Pana si cei mai pesimisti dintre voi nu puteti argumenta cum ca omul n-a vandut NIMIC din 2006 pana acum, stiuta fiind "bula" :-))))))
Practic nu prea cred ca minte cu nimic cu privire la apartamentele trecute ca vandute pe site !
Site-ul il gasesti aici : http://www.gigantconstruct.ro/
Si ca sa ii scutesc de alte comentarii pe "cunoscatori", locuiesc la 5 min. de proiect asa ca il stiu mai bine ca probabil oricine de pe forum-ul asta !
@olandezu
Ca atare preturile vor reincepe sa cresca din lipsa de oferte
bre', pe voi la mebea nu v-a invatat ca pe langa oferta, in raportul ala de formare al pretului, mai exista inca o componenta numita CERERE ?
anticipez raspunsul tau : populatia rromaniei e intr-o continua crestere (si chiar daca nu populatia rromaniei, atunci a globului sigur), oamenii castiga din ce in ce mai bine si vrea sa trece de la garsoniera in salajan la vila in pipera (upgrade, nu ?), si altele de genul asta
ti-am zis ca unele teorii ale tale sunt ok, dar aberatiile pe care le debitezi le anuleaza pe primele cu mult
in concluzie, esti ori foarte prost, ori foarte smecher. in ambele cazuri meriti un mare scuipat verde intre felinare
[i]"sub un anumit nivel preturile locuintelor din Romania nu vor putea scadea structural pentru ca pur si simplu proiectele vor fi oprite si nu se vor mai ridica ansambluri noi. Ca atare preturile vor reincepe sa cresca din lipsa de oferte"[/i]
@laleaua: ti-am mai spus, asta-i perla perlelor!
@olandezu...
Pai si cum ramane cu teoria ta ca sub 1400 mpc nu se poate ridica un proiect?
Pai pretinzi ca esti mare specialist dar ti-ai cumparat sau stai cu parintii in zona PALLADY RESIDENCE...adica imediat "cazi" din Bucuresti si te ratacesti in lanul cu porumb.
Cred ca ai constientizat ca toata lumea vede in tine un "mare specialist dambovitean" in real estate.
Sincer sper ca nu esti atat de limitat sa crezi ceea ce postezi...si ca tot ce postezi este doar sa le dai apa la moara la cei care te contesta.
Un sfat prietenesc...nu iti mai pierde timpul cu postari aberante ...mai bine fa ceva mai constructiv deoarece vine o iarna grea si un an 2009 si mai greu.
@devlin, din cate am inteles acel proiect se preda undeva anul viitor, deci ala vinde mp de macheta cum zicea cineva pe forum! Si la mp de macheta isi permita sa faca reduceri :)). Cred ca e fortat sa ia avansuri pt continuarea constructiei si pentru a asigura banca ca are clienti deci merita sa fie finantat proiectul pana la final....
Ca fapt divers vad ca sintagma Mugurel a prins.
Matza pufoasa mi-a placut chestia cu gropile, da, asa este, depinde cum pui problema :))
"Românii avea restanţe la credite în valoare de 1,76 miliarde lei (497,7 milioane euro) la sfârşitul lunii iulie, în creştere cu 120% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, din care trei sferturi sunt la împrumuturile contractate în lei, arată datele băncii centrale."
Probabil dublarea rau platnicilor e cauzata de dublarea (aproape, cifrele exacte se gasesc facil) creditarii de anul trecut incoace.
In continuare, pe default se afla sub 3 la suta din total consumatori de bani ai altora. Normal, firesc, muuult sub media europeana.
Acuma, executarea silita pare, pentru romani, un termen venit direct din purgatoriul lui Dante. Cand colo, e o realitate economica venita de la romani incoace. Stii cum e, da-mi 50 de centi la un dolar, si-ti vand creanta.
Romania creste economic, statistic vorbind. La nivel individual, probabil nu foarte multi bipezi vor putea trece de la carfur la mega image. Pe de alta parte, romanul are o problema cu privire la gestionarea propriului destin economic, si asta nu e vina 'crizei', e chiar vina lui. Nu ?
Romania cunoaste cresterea productiei industriale de cativa ani incoace, chiar daca bazata pe constructii si Mittal si Reno.
Eu unul m-am plictisit tot aducandu-mi aminte sa amintesc unora faptul ca socetatea comerciala BVB nu are, pur si simplu, legatura cu economia romaneasca -care se finanteaza prin banci, si aia slab, si in rest autofinantare. Bursele, peste tot in lumea asta, sunt intermediari incasatori de comision intre cererea de bani si investitori. Nu si in RO, unde la nici un blue-chips (BRD, PETROM ECT) procentele disponibile investitorilor nu sunt semnificative, si predispun la speculatie sau investitie fara mare orizont de profit (vezi si politica de dividende).
Bursa presupune ca dl afacerist ionut sa-mi vinda mie prin subscriptie publica (citeste : stand deschis in parcul herastrau sau rubrica in zf.ro) bucati de hartie (actiuni), in schimbul promisiunii de a mari afacerea sa in x ani, astfel incat eu sa-mi scot banii plus cota parte din profitul sau. Asta este bursa. In RO vom vorbi despre maniera asta in 3 generatii, pina atunci ne jucam in sus sau in jos cu 10 la suta din total actiuni BRD pina le ametim de tot, pentru ca oricum restul actionarilor nu le ruleaza decat din an in paste. Si numim semn de criza economica cand BRD ajunge de la 27 in 07, la 9 in 08, cand de fapt 2 fonduri de investitii si 1000 salariati panicati au decis AZI sa faca exit.
Da, suntem ACUM in plina criza, asa cum tot suntem de la revolutie incoace. Unii, mai cinici si mai 'istorici' s-ar duce undeva mai incolo in timp. Asta nu i-a impiedicat pe romani sa se comporte in ultimii 20 de ani ca si cum n-ar fi vorba vreodata de o criza. Numai ca, cand e vorba de responsabilitati individuale, intotdeauna statisticile negative ii privesc pe altii. Criza suntem noi, nu ?
Ionut, sunt convins ca mare parte din cei care si-au luat credit cu adeverinte false beneficiaza de venituri la negru.
In conditiile actuale practic nici un medic, profesor, politist, jurist sau functionar public nu si-ar putea lua locuinta pe credit, ori nici nu cred ca toti acestia castiga suficient de mult bani incat sa cumpere cash.
DOBANDA LA CREDIT IN EURO, PE ZECE ANI, 34%....
economia romaniei este in agonie. faptul ca s-a facut o inginerie pentru a tine moneda la 3.7 dar dobanzile au explodat dovedeste inca o data ca degeaba o peticesti intr-un loc daca se rupe in alta parte...
deci, a plati rata la un curs al leului ridicat dar la dobanzi ,mai mici e acelasi lucru cu a plati rata la un curs scazut dar cu dobanda mare...
daca stai si calculezi leutzi pe care trebuie sa-i dai bancii, va asigur ca sunt la fel de multi. vorba aia, de unde nu este nici cel de sus nu cere...
http://www.gandul.info/actualitatea/criza-trece-clientul-ramane-captiv-ratelor-umflate-video.html?3927;3345868
AM VAZUT ASEARA O EMISIUNE DESPRE O SPECIE DE PESTI FOARTE AGRESIVA CARE A INFESTAT UN LAC DIN STATE. IN INCERCAREA DE ERADICARE A SPECIEI CARE AMENINTA SI ALTE LACURI DIN STATE, AU FOST NEVOITI SA SACRIFICE LACUL ESPECITV. L-AU OTRAVIT SI AU UCIS TOTI PESTII DILN LAC, INDIFERENT DE SPECIE.
ASA SI ISARESCU, ISTETZ MARE. I-A EXECUTAT PE SPECULATORI IMPREUNA CU TOTI AGENTII ECONOMICI DIN ROAMNIA SI CU TOTI ROMANII CARE AU CREDITE.
http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/se-ingroasa-gluma-pe-piata-monetara-dobanzile-incep-sa-provoace-daune-colaterale-3345599/
una pentru adisor:
raportul eurodolar: dupa ce ti-ai expus analiza despre dolar, pietele internationala au reactionat imediat, speriate de analiza ta. astfel, dolarul a ajuns azi la incredibila paritate de!!!!!!! 1.3001. te-ai prins de ce e 1.3001? e prag psihologic, daca pica sub 1.3, scade in acteva zile la 1.25!!!!!
ce spuneti nea cora, ce-am nimerit-o cu dolarul acum doua luni???
SINGURUL OM CARE GANDESTE IN EUROPA:
"Presedintele francez Nicolas Sarkozy a facut astazi un apel la crearea unui guvern economic in zona euro, care sa lucreze cot la cot cu Banca Centrala Europeana si care sa realizeze iesirea din criza.
"Este imposibil ca zona euro sa poata continua fara un guvern economic clar definit", a declarat Sarkozy in fata Parlamentului European de la Strasbourg.
Banca Centrala Europeana, singura institutie federala din zona euro la ora actuala, "trebuie sa ramana independenta", a declarat presedintele francez, insa "aceasta ar putea discuta cu un guvern economic" a adaugat acesta."
oooooooppppssssss!!!!!!
dolarul, "in marea lui nemernicie, ca un caine turbat" l-a papat tare pe euron, i-a mancat coada....
paritate, 1.2909
s-au speriat rau investitorii de ady!
nerstor
"Ionut, sunt convins ca mare parte din cei care si-au luat credit cu adeverinte false beneficiaza de venituri la negru."
Bun. Si daca dintr-un motiv sau altul vrei sau esti obligat de situatie sa-ti refinantezi creditul, cum faci, avand in vedere ca mai nou ti se cere fisa fiscala pe anul trecut?
Despre asta vorbeam...
http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/825397/Cat-costa-locuintele-noi/
interesant
http://www.evz.ro/articole
/detalii-articol/825397/
Cat-costa-locuintele-noi/
...nu s-a postat bine prima oara !
E din EvZ de azi !
Analiştii prognozează: în perspectivă îndelungată vom plăti pentru un dolar un euro
la naiba, trebuia sa-mi aman excursia in europa pentru la anu :(
"Potrivit lui Popescu, profitul se situează în mod normal în marja de 10-15% anual. Mai exact, pentru un proiect care durează trei ani suma totală a profitului poate ajunge la 30-45% din costul total al proiectului. "
Eu unul stau cam prost la capitolul asta al cunostintelor economice.
Poate cineva sa imi zica daca este bine cum au calculat?
Olandezule vezi ca respectivu' deviz e facut aiurea de tot...
Pana acum se facea misto de toate articolele din ziare care anuntau cresteri, acum se citeaza zilnic cate trei articole cu titlu de adevar absolut.
Pana acum toti analistii erau varza, acum trebuie sa ii credem pe cuvant cand ne spun ei cum un euro va fi egal cu un dolar sau cum se va prabusi economia in chinuri groaznice. Sincer acum, cata baza poti sa pui pe parerile si impresiile unora care acum sase luni sustineau idei complet opuse?
@olandezul
Daca am inteles bine ti-ai luat apartament in Pallady Residence?! Ia uite ce scrie in Romania Libera de azi:
"De la 1.450 euro/metru patrat plus TVA la 1.000 euro/mp plus TVA a fost reducerea oferita recent clientilor de dezvoltatorul imobiliar Gigant Construct pentru apartamentele ramase disponibile intr-un ansamblu rezidential din B-dul Theodor Pallady din Bucuresti."
http://www.romanialibera.ro/a136934/dezvoltatorii-scad-pretul.html
Cica s-a ieftinit... Tu la ce pret ai luat?
Proiectul Pallady trebuia sa se termine prin septembrie. Cat de aproape sunt de acel moment va puteti da seama din pozele de pe santier care sunt puse pe site.
Va las pe voi sa trageti concluziile.
CAZUL 1:
-bursa in crestere
-pretul apartamentelor in crestere
-investitia in terenuri profitabila
-salariul mediu in crestere cu 20%
-avansul minim la credit ipotecar poate fi 5%
-creditele in extaz
-se anunta noi proiecte rezidentiale
-crestere economica record 8%
-economia duduie
-leul e inflacarat, pariati pe el, luati credit in lei
CAZUL 2:
-sange pe bursa
-pretul mediu al apartamentelor a cazut si cu 20%
-proprietarii de terenuri isi vad investitiile praf
-salariile ???
-avansul minim 50%
-bancile nu mai dau credite si ii praduiesc pe clienti cu dobanzi uriase
-dezvoltatorii se apropie de faliment
-de cresterea economica se allege praful
-economia dardaie
-leul e pe jos, mai crede dracu in el
CAT DE RAPIDA A FOST TRECEREA DE LA EXTAZ LA AGONIE
Felicitari celor de pe acest forum care au anticipat aceasta inversiune inca de acum un an si bazat doar pe argumente si nu pe mama omida.
Denialul cred ca trecut de cca. 1-2saptamani si ce urmeaza … ?
PS: Acest forum are totusi un anumit nivel mai ridicat decat postarile din ziarul Gandul sau de mai stiu eu unde. Olandezule poate ne ierti totusi cu elucubratiile tale si te muti in alta parte. Esti intortocheat in ganduri si demonstratii de nici tu nu mai intelegi ce vrei iar faza cu 1400 E/mp las-o jos ca deja e istorie.
Dl. Cojocaru, nu e politicos a intreba straini cati bani au dat pe shoppingul la mall sau pe apartamentul din Titan. Mai ales cand sugerezi o oarecare decizie 'gresita'.
Ca sa nu mai spun ca parca omul a spus ca sta la 5 min. de proiect. Asta inseamna ca a cumparat in cadrul proiectului ? Atunci olandezul sa spuna poporului daca e cumva melc.
Nu stiu ce ziaristi de la Evz, niste fomisti desigur, au analziat ei cum e cu costul pe mpc la un bloc mediu (alta notiune fantezista) si au iesit cu cifre gen 900-1200 fara TVA. Pai se poate asa ceva.
@ Nestor
"Pana acum se facea misto de toate articolele din ziare care anuntau cresteri, acum se citeaza zilnic cate trei articole cu titlu de adevar absolut.
Pana acum toti analistii erau varza, acum trebuie sa ii credem pe cuvant cand ne spun ei cum un euro va fi egal cu un dolar sau cum se va prabusi economia in chinuri groaznice. Sincer acum, cata baza poti sa pui pe parerile si impresiile unora care acum sase luni sustineau idei complet opuse? "
Nici nu trebuie sa pui baza pe ce spun ei, ci pe cum interpreteaza oamenii toate astea.
Nu trebuie sa mai explic, nici tie, nici vreunui vizitator de pe blog, cum functioneaza fenomenul "jurnalismului de haita" (aristotelcostel i-ar spune "turma"). Genul asta de contagiune (azi in RL, maine in EVZ, poimaine...) genereaza o spirala care se auto-sustine - in sus, sau in jos. A functionat foarte bine "in sus", e aproape sigur ca va functiona si "in jos". Poti sa-i spui efect de "bulgare de zapada".
Din acest punct de vedere, fundamentarea analizelor nu mai are nici o relevanta. Nu a avut nici cand piata crestea, nu are nici acum, cand lucrurile scartaie serios. Dar ce mai conteaza? Dupa multi ani, publicul este mai dispus sa creada ca "scade" decat ca "creste", iar "super-jurnalistii" nu fac decat sa ii ofere ceea ce isi doreste.
Da, corect.
EURO = 3,59 RON
Ce nebunie !
Abereaza miliardarul Negoita pe tmc "Cumparati maine o locuinta noua, nu mai asteptati ... locuinta noua are o structura mai solida iar materialele folosite sunt de ultima generatie, pretul la vechi poate sa scada dar la nou in niciun caz ca deh materialele sunt scumpe si daca nu renteaza atunci nimeni nu mai construiesti, cererea e mare ... bla bla"
Penibil.
Terenuri mai ieftine:
http://www.zf.ro/zf-24/cosmar-de-proprietar-terenul-s-ar-putea-ieftini-cu-pana-la-40-3347759/
http://stirileprotv.ro/stiri/economie/alerta-pentru-posesorii-de-terenuri-se-anunta-ieftiniri-de-pana-la-40.html
mda, l-am vazut si eu pe marele antreprenor negoita mimand optimismul. pe scurt:
- sub un anumit pret n-au cum sa scada si daca scad nu se mai construieste
- e nevoie de o interventie a statului pe piata imobiliara (aici n-am prins exact fraza ci doar subtitlul)
- presa e de vina ca panicheaza
- pretul real e intre 1000 si 1500 (asadar se poate)
- preturile n-au cum sa scada
- terenurile sunt f.f.f. scumpe
- locuintele noi sunt superioare celor vechi (am un amic care si-a luat o garsoniera intr-un bloc nou pe la grigorgescu, nici un perete drept, gresia si faianta nu cunosteau unghiul drept, paralelismul si perpendiculara, etc)
- noi vindem nu ne plangem si suntem cei mai ieftini de pe piata (aici trebuia un P)
- acum e o mare oportunitate pentru investitii, se poate negocia, cine are bani ar face bine sa cumpere
- e o prostie, daca ai nevoie de casa, sa te sperii si sa nu faci pasul doar de frica (a bagat o analogie cu recoltele si furtuna), cumparati odata nu mai fiti asa pasivi ce naiba....
jenibil!!!!!!
Business Magazin:
"Wall Street-ul are ceea ce merita? Au cazut ei intr-o groapa pe care si-au sapat-o singuri?
TI: Da. Un umar au pus si Fed-ul si SEC-ul (Security Exchange Comission - n.red). Ei au participat la inceperea boom-ului imobiliar, cand au tinut rata dobanzii la 1% vreo doi ani si ceva. Cand rata dobanzii este scazuta, lumea se duce sa ia imprumuturi pentru case, vacanta, isi ia barci. Acesta a fost doar inceputul. Pe urma s-a ajuns la o escaladare aproape fara control a preturilor. Rata de crestere este cu mult sub ceea ce este aici. Chiar si fata de Londra este cu mult mai mica. In toata Europa, piata de real estate este cu mult peste ceea ce se putea, dar, stiti cum este, tot ceea ce se duce sus repede cade mai abrupt decat s-a dus. Si asta se va intampla si aici.
BM: Adica se va misca piata? Va cobori?
TI: Da. Nu exista echilibru intre asseturi si puterea de cumparare. Lumea asteapta ca daca au crescut salariile in ultimii 3-4 ani, asa vor creste la infinit. Nu, nu, nu. Lucrurile se vor schimba. Bine, sunt mai multe motive care vor duce la caderea pietei imobiliare. In primul rand, ca este vorba de un boom. Si ca orice balon, se va sparge."
Intreg interviul in puteti citi aici:
http://www.businessmagazin.ro/
actualitate/afaceri/tony-iordache
-cash-is-king-daca-aveti-cash
-tineti-l-nu-l-bagati-in-nimic
-nici-in-banci.html?5846;3344322
@cezar
Felicitari pentru ultimul post.
@olandezu
Scuza-ma dar tu nu te lasi nici cand mai multi oameni iti aduc dovezi si declaratii care te contrazic.
Nu cred ca majoritatea de aici sunt fanatici dupa o idee, mai degraba cred ca tu esti fanul ideii de piata imobiliara scumpa.
Trebuie sa apreciez ca ai facut si o observatie interesanta: cand pretul imobilelor noi va fi prea mic se vor suspenda multe santiere si oferta va fi mai mica decat cererea dar asta numai in cazul iun care nu avem criza economica si dezvoltatorii vor fi scutiti de rate 5-10 ani pana isi revine piata. Si oricum nu cred ca isi va reveni la nivelul din 2007.
Iar criza economica este!
Am auzit astazi si stirea pe care o asteptam: piata auto a cazut cu 25% in septembrie.
La fel ca cea imobiliara depinde de nivelul veniturilor fiecarei persoane fizice sau juridice si desi a fost contestat de multi argumentul cum ca salariul determina pretul se pare ca e viabil.
Prin anii '90 generatia care acum are 50-60 de ani, ramasa fara loc de munca in urma disponibilizarilor a migrat masiv spre sate ( majoritatea aveau o casa la tara de la parinti ) renuntand la a plati intretinerea ce de multe ori le depasea pensia sau ajutorul de somaj. Cu banii de pe disponibilizari si-au tinut copii prin facultati.
Ideea ca poti cere 200.000 de euro pe apartament intr-o tara in care salariul mediu e de 200-300 de euro e de domeniul fantasticului.
E ca si cum mi-ai cere sa cumpar un Rolls Royce cu 50.000 de euro dar daca nu ii am nici pe aia nu pot beneficia de oferta. Asa ca ce faci? Nu mai produci Rolls si treci la produs biciclete sau vinzi unul pe an.
Parca vad oferta: bordeie la super pret. Oare in curand vom avea cartiere de rulote ca in SUA?
"- e nevoie de o interventie a statului pe piata imobiliara (aici n-am prins exact fraza ci doar subtitlul) - Negoita"
Sa-mi sugi ..., fraiere!
Sa intervina statul sa ce? Sa ramana bordeile voastre un milion de euro.
Hai ca m-am enervat!
@cristian m
Nu mai suntem în comunism...să-ţi dea ţie statu' ceva.
Statu' trebuie să "deie la ăia care ştie ce să face cu banu'".
Tu crezi că degeaba bate darabana olandezu' cu 1400 Euro/mp? Sub preţul ăsta nu ne mai face case...şi tot la stat ajungem...aşa că, mai bine, ia el banii şi ne dă nouă casele în ţara asta plină de şmecheri şi prostani...în ţara asta fără infrastructură...în ţara asta de tot rahatu'...la 1400 Euro/mp.
Negoiţă a sărit cu ideea şi ar putea cere de la stat 1400 Euro + TVA/mp ...că el are firmă.
Întrebare!
Cât timp mai rezistă "concurenţa acerbă" între cele 3 bănci de la parterul blocului lu' maică-mea, că ea-şi trage pensia doar de la BRD şi foloseşte doar ATM-ul?
Eu tot nu pricep cum poate cineva (in cazul de fata negoita) ca in aceeasi declaratie sa spuna pe de o parte ca cererea e mare iar pe de alta parte sa se roage de lume sa cumpere. Pai daca e cererea asa mare, nu trebuie sa te mai rogi de nimeni, si n-ai nici o problema sa vinzi.
1.2736, paritate euro dolar
euro a scazut fata de leu, dar dobanzile interbancare au crescut la 120% pe an, asta suna mai degraba a catastrofa economica decat a economie de piata...
Ce sa inteleg eu ca simplu cetatean din aceasta dobanda de 120% ?
Nenea Cora,
ca cetatean din aceasta dobanda cred ca poti intelege ca economia s-a oprit si in curand magazinele vor fi goale.
Azi a coborat si euro ft mult.
E usor asa, cu dobanda la leu asa inalta.
Puterea monedei este invers proportionala cu dobanda.
Cu ceva timp in urma, cand dolarul era slab si euro puternic, dezechilibrul era dat de faptul ca dobanda pe dolar era mica (1-2%) in timp ce dobanda la euro era mai mare (3-4%).
Daca intr-un fel sau altul dobanzile ar fi alineate, (toate monezile la 2% de exemplu) atunci valoare monedelor ar fi reflectata corect.
Acum dobanda la dolar e de 1,5%, la euro de 3,75% si la leu de 10,5%.
Deci putere REALA a leului e de 3 ori mai mica fatza de euro si de 7 ori mai mica fatza de dolar, deact in realitate.
Inseamna asta ca leul ar trebui sa fie 10 lei si dolarul 27 de lei (la schibul de atazi)? Da si nu. Da, daca cele 3 zone ar decide sa aibe aceeasi dobanda. Nu, pt ca situatia economica e diferita, deci cele 3 tari vor tine dobanzi diferite, pt ca au cresteri economice diferite.
Daca "am intra" in eruo astazi atunci da, salariile ar fi echivalate cu euro=10 lei. (nu poti avea o dobanda pt euro-ul european si o alta pt euro-ul romanesc).
@mr.kiko
Interesant ce spui.
Poti detalia putin faptul ca economia s-a oprit si in curand magazinele vor fi goale.
Sa nu intelegi vreo ironie. Dar sunt curios, ca toata lumea de altfel, ce poate urma.
@aristotelcostel
Nu ma astept la nimic de la stat, cred ca ai inteles asta, oricum nu la pomana. La cate impozite le-am platit pana acum si-au scos de mult si scoala gratuita plina de profesori incompetenti, si spitalizarea de 9 zile in care doua asistente idioate erau sa ma omoare, si protectia asigurata de politie ( am fost talharit de 3 ori in 30 de ani - bine ca nu sunt femeie :), mi-am servit si patria in armata...
Tot ce mai vreau de la ei e sa creeze infrastructura si legi care sa se respecte in orice domeniu, inclusiv financiar. Adica instrumentele unui stat normal. In rest ma descurc eu ( fara a comite ilegalitati ).
Cand ii vad pe astia la mitinguri si greve ( Sa ne dea statul! ) mi se face greata, pot foarte bine sa renunte la ce fac si sa isi caute altceva de munca tot spunea "managerul" lui peste ca nu avem somaj.
Oricum statul e cel mai bun si naiv client, zilele trecute imi zicea un director de scoala ca o sa cumpere de la mine, ca ne intelegem noi ;) dar eu il trimit la dracu' ca nu am chef sa stau la puscarie din cauza lui.
Din criza economica nu castiga nimic omul simplu dar din aia imobiliara da. Mi se falfaie mie de firmele de constructii, agentii imobiliare si "dezvoltatori". Se vede treaba ca in sfarsit smecherilor li s-a infundat undeva si acum incep sa plateasca pentru fondurile furate de la Bancorex ( care fie vorba intre noi tot banii statului erau ) si se pare ca cine nu produce cu adevarat valoare sufera.
Cunosc oarecum domeniul constructiilor si pe cele conexe si stiu cam ce "manageri" sunt ei, cum isi impart ei piata si spaga si acum ghinion, ca nu mai are romanul chef sa plateasca fitele lor.
Tot ii dati aici cu costurile de constructie. Eu v-am mai zis: adaosuri de 30-50% in Romania, adaosuri de 10% in Vest la costuri salariale de 10 ori mai mari ca la noi. Sau aerul, apa, reursele naturale sunt mai scumpe la noi?
Suntem o tara de prosti, avem cea mai scumpa autostrada inexistenta si acum vrem sa ne mai luam si cele mai scumpe masini si case.
Apropo, de ce un WV ce costa in UE 29.000 la noi e 34.000 ?
@canadianu
Daca tu crezi ca aia e gandire de manager bun... Deci a gandit el ca daca e somaj nu or sa mai ii plece oamenii buni si nici nu or sa mai ceara mariri de salariu ( care in sectorul privat de multe ori il iei cu sange )dar la motivare si recompensare pe masura muncii nu s-a mai gandit.
Te intreb ceva: de ce la acelasi nivel de vanzari colegul meu din Vest are salariul de 10 ori mai mare?
Ca sa nu existe confuzii: eu vand de 100.000 in Romania, el de 50.000ca la el piata e saturata. Eu iau 400 de euro, el ia 3000, eu imi iau un sut in fund ca imi cer comisionul, el si-l primeste. Ca deh, ce conteaza ca firma e germana, la noi isi permite sa faca asta pentru ca ITM-ul doarme.
Asa ca mai lasati-ma cu "costurile mari"
Povestea de mai sus e reala si face parte din trecutul meu. Acum lucrez la o firma romaneasca si imi place asa pentru ca de multinationale sunt satul.
Oricum ai dreptate, criza va face curatenie si printre firme si printre salarii supraevaluate.
Din pacate statul va continua sa ofere locuri caldute si bine platite pentru smecheri si cumetri.
nenea cora
"Ce sa inteleg eu ca simplu cetatean din aceasta dobanda de 120% ?"
Ca bancile "mustesc" de lichiditati!:)
Apropos, un zvon de prin banci spune, neoficial ca vor sa scape de portofoliile de credite si linii de credit care sunt date fara garantii!
In functie de riscul asociat fiecarui tip de credit si de bonitatea clientului nivelul provizioanelor constituite catre b.n.r. poate creste pana ajunge sa egaleze suma creditata!In acest caz, imprumutul nu mai devine rentabil pentru banca...logic, clientul va fi refuzat.
Garantiile de tip imobil( casa, teren, apartament), pot ajunge sa fie luate in considerare cu un pret cu pana la 66% mai mic fata de asa-zisul pret al "pietei").
@all
Scuzati-mi postul lung de mai sus dar...
@nenea cora
Sa iti spun ce vad eu:
- cativa dezvoltatori de depozite s-au retras total si au inceput sa dipara unele firme mici.
- saptamana trecuta la parterul unui bloc au disparut doua magazine, zilele astea inca doua. Au mai ramas bancile si o patiserie ca o sa mancam merdenele multa vreme.
- in weekend am incercat sa intru in Cora si Auchan dar nu am gasit nici un loc de parcare.
Welcome to the Twilight Zone!
Eu cred, dar expertii de pe blog pot sigur sa vina cu detalii mai specifice, ca o dobanda interbancara de 100% sau 120% va bloca posibilitatea firmelor de a se aproviziona, a platii salariile a-si a platii lumina si gazul.
Nimeni nu poate sa se aprovizioneze cu dobanda de 100%. (ca doar nu se cumpara materiile prime din buzunarul patronului, ci cu creditul din banca).
Mai elzorab, pe mine unul m-ai obosit de tot:
"economia romaniei este in agonie."
"I-A EXECUTAT PE SPECULATORI IMPREUNA CU TOTI AGENTII ECONOMICI DIN ROAMNIA SI CU TOTI ROMANII CARE AU CREDITE."
"asta suna mai degraba a catastrofa economica decat a economie de piata..."
Mai, cei care stati si lucrati in Romania: ati intrat vreunul in faliment zilele astea, v-a chemat seful sa va spuna cu o fata neagra ca e bine sa faceti curatenie in sertare?
Criza se va simti evident si in Romania, ca nu suntem noi buricul (ascuns) al lumii. Dar mai usor cu tonul asta catastrofic, ca nu e dracu asa de negru..
Iar relativ la subiectul blog-ului: pretul imobiliarelor s-ar fi dus in jos cu sau fara criza, din simplu motiv ca era enorm de sus fata de cifrele economice ale Romaniei. Criza doar va accentua tendinta asta.
Daca tot sunt discutiile mai neortodoxe, hai sa analizam un pic cateva ipoteze prezentate in doua documentare (Zeitgeist si Zeitgeist Addendum), de care unii se poate sa fi auzit:
http://www.zeitgeistmovie.com/
Atentie: ipotezele si informatiile prezentate pot cauza probleme "specialistilor" in finante. :)
"Nu conteaza ce stii, conteaza pe cine stii!"
Da, interesant. Ca si the money masters sau, cum s-a mai amintit aici, Crash Course-ul lui Chris Martenson, cu vorba lui: mai bine sa fii pregatit cu un an mai devreme decat o zi prea tarziu.
http://www.youtube.com/watch?v=OnwLgrSJZKs
http://www.chrismartenson.com/crash-course
Cred ca exagerat.
Sper sa fie exagerat.
Cristi, spectaculoasele majuscule ale elzorab-ului m-au 'obosit' si pe mine, insa nu atat incat sa ma pipai la portofel ca sa vad ca mi-au disparut titlurile de stat din portofoliu, pentru ca a dat statul faliment oleaca, sau buticul de la colt si-a dublat pretul la berica pentru ca scazand incasarile au trebuit sa creasca adaosul.
"Apropo, de ce un WV ce costa in UE 29.000 la noi e 34.000 ?"
S-a afirmat in presa germana de anul curent ca unul din multele motive pt. care investitia Merc s-a dus catre unguri a fost (pe langa talentul de perdanti magnifici, specific romanilor) si faptul ca transportul unei singure masini de la uzina pina la Constanta costa 2000 E (fata de 300 E in Ungaria). Informatia asta e un bun punct de plecare, si e doar una micuta (fata de amplitudinea dosarului DE CE EVITAM RRROMANIA SI INVESTIM LA PRAGA).
Vorbesc unii pe aici de falimentul micilor afaceri, comprimarii afacerilor in general din cazua 'crizei'. Bun, unde e problema ?
In America (tara mea etalon,din ratiuni familie) milioane de idei de afaceri se nasc si mor aiurea in fiece an fiscal. Unii oameni isi permit in sezonul de shopping de Craciun Cadillac, pentru ca au 'noroc', alti isi iau 'logan', pentru sunt inadecvati, si ei nu dau vina pe nimeni pentru asta, decat pe ei insisi. A FI FALIT e mai firesc acolo decat a avea succes , pentru ca orice om mai mult o da pe alaturi intr-o viata 'de om', decat unde trebuie.
Ce ar fi ca furia milioanelor (daca as fi elzorab as scrie : MILIOANELOR) de faliti ca urmare a crizei economice actuale sa afecteze alegerile din acest an ? Adica americanul sa reactioneze in conditii de criza precum rrromanul in conditii de normalitate, prin absenteism si 'activism pe net'. NOT A CHANCE.
Poate vom invata si noi, romanii moderni degeaba, cu pasat pe credit la 'parcarea de proximitate', sa reactionam adecvat la ce ni se intampla.
Pina atunci, pregatiti-va de multe contributii utile din partea panicarzilor locali.
@ cristi
"Mai, cei care stati si lucrati in Romania: ati intrat vreunul in faliment zilele astea, v-a chemat seful sa va spuna cu o fata neagra ca e bine sa faceti curatenie in sertare?"
Acum sunt toate ingredientele (premizele) ca asa ceva sa se intample cat de curand.
Am impresia ca Romania nu doar ca nu e ferita de criza mondiala ci se pare ca la noi va "curge sange".
PS: sa nu inteleaga cineva ca asta doresc, ci dimpotriva ma ia teama
elzorab,
eu unul cred ca dolaru'-a-crescut (mai exact euro-a-scazut) cam nesanatos de abrupt/rapid (gen petrolu' de la 70$ la 140$)
Ceva tre' ca pute asa de urat acolo (lipsa de lichiditatzi, ajutor OPEC inainte de alegeri etc.) incat duhoarea (petro)dolarului-ului a devenit pe moment ... parfum de viorele.
"Creditele acordate populatiei si firmelor au crescut in luna septembrie cu 50,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la nivelul de 194,17 miliarde de lei, pe fondul avansului creditului in valuta, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Ritmul de crestere al creditelor este apropiat de cel inregistrat in luna august, cand creditarea a avansat cu 50,4% fata de aceeasi perioada din 2007."
Criza, recesiune, disperare.
"Dezvoltatorul imobiliar Red Management va scoate temporar de la vanzare proiectele imobiliare dezvoltate in Romania, pentru ca situatia financiara internationala le-a scazut valoarea de piata, astfel ca profitul ar fi mai mic, au anuntat reprezentantii companiei."
Si nu vor sa vanda in pierdere, ca sa vezi. Hmm, ce-ar fi ca mai multi speculatori imobiliari sa faca ceva asemanator. Financiar isi permit destui.
Da' sa faca, cine-i opreste.
Oricum sunt numai texte.
"In zonele limitrofe ale Bucurestiului, cum sunt Otopeni, Tunari, Corbeanca sau Frumusani, preturile terenurilor au scazut cu 10 - 20%, in conditiile in care 80% din cei care doreau sa cumpere erau cei cu credite", a precizat Costin Lazar, citat de Gandul.
Analistul imobiliar a omis sa declare ca in zonele respective preturile variaza in jurul valorii de 1.000 de euro/mp. Un calcul simplu ne arata ca o persoana care intentioneaza sa-si faca casa in zona va trebui sa scoata din banca cel putin jumatate de milion de euro numai pentru teren. In concluzie, este greu de crezut ca n zona cererea este facuta de persoanele care depind de credite, asa cum a precizat Costin Lazar."
O mostra reprezentativa, zic eu,de relatare jurnalistica fara a pasi din birou, si chiar fara a stapani cautarile pe net.
Cica loturile de casa sunt pretuite, cel putin de vanzatori, la nivelul de 1000 E/mp, in zonele Otopeni, Corbeanca etc. Raman stupefiat de atat paralelism in raport cu realitatea inconjuratoare, in conditiile in care, cu exceptia Pipera-Iancu Nicolae/Porsche (daca e sa vorbim de zone de la centura sau peste centura)
vinzatorii nu cer mai mult de 350 E/mp, la loturi de 300-500, iar o medie rezonabila scade pe la 150.
In Corbeanca- paradisul verde cel putin, sau Tunari-Sat cu 100 E/mp cumperi fara probleme. Nici macar la Snagov-DN1 nu se sare peste 350, iar preturile sunt negociabile, ca intotdeauna.
Cu alte cuvinte, intr-adevar, clientii care se bazau pe credit sunt cei mai loviti de actuala situatie.
@cezar
Bancile regreta etern...lipsa creditabililor pentru sume de jumatate de milion de euro pentru niste parloage.
In Germania, Franta sau Anglia ar exista persoane fizice dispuse sa contracteze credite de 500 000 Euro pentru o parloaga?
Cred ca tu ar trebui sa te adresezi in special klingonienilor sau cardassienilor.
Postul meu spune, printre altele, ca loturile de casa in Nord de 500 k sunt accidentale,cele de 50k-100k fiind regula.
Oricum, cele cateva zeci de mii de romani investitori in respectivele pirloage vor fi incantati de noile epitete (pe langa cele vechi gasite pe 'blogurile adevaratei constiinte imobiliare')
atarnate de coada, gen klingonieni/cardassieni.
Se 'ieftinesc' casele :)
http://www.wulffmorgenthaler.com/strip.aspx?id=cee9524c-c435-475b-b3ee-2f2179af0ab9
Felicitări Manole pentru blog! Apreciez mult şi interesul tuturor vizitatorilor fideli de pe ambele părţi ale baricadei imobiliare care adaugă valoare articolelor prin comentariile lor.
Buna!Subiectul este extrem de sensibil si merita dezbatut mai pe larg.Puteti asadar sa ma ajutati cu un ID? O zi splendida!
MĂRTURIE PRIVIND CUM AM OBȚINUT ÎMPRUMUTUL DE (AED 450.000,00 Dirham) DE LA O COMPANIE DE FINANȚĂ GENUITĂ SĂPTĂMÂNA trecută Email pentru răspuns imediat: loancreditinstitutions00@yahoo.com
Numele meu este Qutiba alsaleh din Abu Dhabi
Instituțiile de credit de împrumut vă pot ajuta, de asemenea, cu o ofertă legitimă de împrumut. El a ajutat și alți colegi de-ai mei. Dacă aveți nevoie de un împrumut autentic fără costuri / stres, acesta este creditorul potrivit pentru a vă șterge problemele financiare și criza de astăzi. Instituțiile de credit de credit dețin toate informațiile despre cum să obțineți bani rapid și nedureros prin WhatsApp: +393510483991 Email:
loancreditinstitutions00@yahoo.com
Trimiteți un comentariu