vineri, 28 noiembrie 2008

Sunt bancherii oameni?

De câte ori nu aţi auzit următorul fals argument atunci când îi puneaţi cuiva la îndoială oportunitatea unui credit: "Da' ce, bancherii sunt tâmpiţi? Păi mi-ar mai fi dat ei mie un credit de [o sumă cu multe zerouri] dacă nu ar şti că preţurile doar cresc?"

Nu, bancherii nu erau tâmpiţi. Doar îşi făceau meseria: să dea bani la tot neamul, fraieri şi deştepţi, laolaltă (dar mai ales la fraieri, hai s-o recunoaştem). Ia uite ce scrie Gândul de azi:

"La sfârşitul anului trecut bancherii erau siguri că locuinţele se vor scumpi. La începutul anului a început scăderea tranzacţiilor efectuate iar aşteptărilor lor privind scumpirea acestora s-a redus la jumătate. Acum însă, bancherii se aşteaptă într-o proporţie covârşitoare, aproape identică celei de la finele lui 2007, ca locuinţele să continue să devină din ce în ce mai ieftine, conform unui sondaj de opinie realizat de Banca Naţională a României (BNR) în rândul instituţiilor financiare." (Gândul)

După cum vedeţi bancherii sunt la fel de oameni ca noi toţi. Când cresc preţurile, zic şi ei că preţurile cresc, când scad, sunt şi ei de acord că scad. Şi la fel ca noi, când cresc preţurile... dau banii cu uşurinţă, când scad... văleleu! Ce, noi, oamenii simpli, nu facem la fel?

Hai să vă zic un secret: cam la 6 luni după ce se va atinge pragul cel mai de jos al preţurilor pe piaţa imobiliară şi când toată lumea va fi de acord că s-a atins acest prag şi preţurile stagnează, şi vor scrie până şi ziarele cele mai gunoiere (Libertatea, Cancan...) că preţurile stagnează, bancherii vor ţine o consfătuire foarte importantă în urma căreia vor concluziona că preţurile au scăzut cât s-a putut de mult şi e cazul să privească mai relaxaţi situaţia din piaţa imobiliară pentru că preţurile stagnează. 

Să nu vă închipuiţi că există la ora asta mii de superspecialişti în statistică şi istoria bulelor economice şi psihologia maselor care stau şi generează pe computere de ultimă generaţie evoluţia preţurilor la imobiliare, scenarii politice, probabilităţi economice, nebunii, cu gând să anticipeze cu 3 săptămâni înaintea concurenţei atingerea pragului de stagnare, 3 săptămâni care ar putea însemna acordarea cu 1000 de credite mai multe decât concurenţa, ceea ce ar genera venituri de...

Vise. Bancherii or să citească ziarele, aşa cum facem cu toţii şi la un moment dat când una din ştiri va deveni mult prea repetată, o vor repeta şi ei. Şi bancherii sunt oameni.

273 de comentarii:

1 – 200 din 273   Mai noi›   Cele mai noi»
dcg spunea...

"Sunt bancherii oameni?" - putin derutant titlul ;-) interesant continutul si mai putin (sau deloc) abordat pana acum.

elzorab spunea...

intrebarea mea e urmatoarea: ce fel de om e ala care a terminat o facultate medocra(cea de stiinte economice) a avut note mediocre, probabil nu stie mare lucru, apoi a luat un job de mare broker de credite, a dat credite oamenilor privindu-i in ochi dar ascunzadu-le adevarul sau mascandu-l cu litere mici, iar apoi va trebui sa-l execute pe respctivul, sa-l lase fara casa si cu datorii...

exista doua variante 1. esti prost gramada si-ti faceai datoria, faceai jocurile celor din conducere, ceea ce pune la mare indoiala aptitudinile tale de economist.
2. ai facut-o cu buna stiinta, caz in care nu esti om.

totusi, mi-e tare greu sa cred ca cei care au ajuns sa vanda credite nu erau perfect constienti ca le baga pe gat clientilor o gramada de clauze extrem de urate fara sa le explice despre ce e vorba.

eu tind sa cred ca bancherii nu sunt oameni, iar mseria de economist intr-o banca s-a trasnformat in una de camatar.

am avut mereu o senzatie ciudata in stomac atunci cand imi erau prezentati economisti pe posturi de directori de vanzari, brokeri de credite etc. e ceva in neregula cu oamenii astia, le lipseste o anumita gena, e ceva dubios in ei, o lipsa grava de pregatire profesionala, lipsa de skills de orice fel, o lene crunta, dar o dorinta imensa de parvenire si imbogatire peste noapte cu cat mai putina munca si efort. pusi tot timpul pe speculatii, pe tunuri, pe smecherii.

parerea mea e ca nu poti fi director de vanzari, mai ales la produse tehnice, daca nu esti un inginer performant, care a folosit produsele respective ani multi, le stie pe dinafara, le stie toate defectele etc. am intalnit si eu multi vanzatori(care se dadeau si directori) care nu stiau nimic despre ceea ce vindeau. ma lasau pe mine sa-l testez si sa-mi dau cu parerea...pentru asemena oamneni nu am decat un dispret profund.


din aceasta gramada de oameni si caractere dubioase s-au ales si bancherii, agentii imobiliari, directorii de vanzari, marketing etc. oameni care nu se pricep la nimic, le e lene sa invete sau sa faca un efort pentru perfectionarea profesionala, aleg mereu scurtaturi.

daca faci bani si nu ai o satisfactie intelectiuala ca ai dus la capat un proiect, ca ai ajuta pe cineva, ca ai rezolvat o probleme spinoasa, ai facut un efort, ai adus o anumita valoare societatii in care traiesti, nu meriti sa te bucuri de ei. de aici si vorba: easy come, easy go!

sa nu uitam ca inginerii, cercetatorii, profesorii, medici, acestia aduc valoare societatii, in timp ce ceilalti(economistii) sunt acolo ca sa o administreze. din pacate acestia din urma au inventat mereu noi scheme pentru a-i prostii pe primii, pentru a le deturna valoarea creata, pentru a si-o insusi si a parazita sistemul.

economistii sunt pleava intelectualilor, o adunatura de putori pusi sa pazeasca valorile unei societati dar care profita de pozitia lor pentru a-si afunda adanc degetele in borcanul cu miere. mai sunt si exceptii, contabilii care numara acolo de zor si se lupta cu legislatia, dar restul sunt vai de mama lor...

concluzie: e greu de crezut ca bancherii pot fi numiti oameni!

ionut spunea...

elzorab


1)Nu toate facultatile de stiinte economice sunt mediocre
2)Nu toti economistii lucreaza in/pentru banci.
3) Nu toti cei care lucreaza in banci sunt bancheri
4)"economistii sunt pleava intelectualilor". Pot sa-ti dau lejer vreo 20 exemple de economisti care numai pleava nu sunt.

ionut spunea...

elzorab

Cred ca ti-a scapat sensul intrebarii lui manole.
Dupa ce citesti postul cred ca intrebarea legitima ar fi: Bancherii sunt si ei oameni ca noi toti sau "supraoameni"? Raspunsul e, cred, evident...

ionut spunea...

elzorab

Apropos de marketing, exista campanii si reclame foarte reusite.
Nu minimaliza rolul departamentelor de marketing si de vanzari. Poti avea produsul cel mai bun din lume, daca nu stii sa-l vinzi dai faliment, si asta rapid.
Iti dau un singur exemplu (nu ca as fi fan, chiar dimpotriva nu "servesc"):
In SUA probabil ca sunt cateva zeci sau sute de mii de insi care stiu sa prepare un hamburger mai bun decat cel de la MacDonald's.
In mod sigur nici unul nu e in stare sa faca ce a facut compania respectiva. Think about!

ionut spunea...

elzorab

Ca sa te lamuresc: sunt si inginer si economist.

Florian Popa spunea...

intrebarea care merita raspuns:
Este olandezu om??

ionut spunea...

Florian Popa

Daca bancherii sunt(oameni), raspunsul e nu!!

ionut spunea...

Florian Popa

Sa ma explic: olandezu e "petrolist".

elzorab spunea...

cum vrei tu, ionutz!

Anonim spunea...

greseala lui elzorab a fost ca a generalizat si a zis "economistii" in loc sa zica "majoritatea economistilor". in rest sunt total de acord cu el, mie mi se pare cel putin ILOGIC si IMORAL ca un cacat cu ochi care se cheama bancher sau broker imobiliar sau speculant sau cum vreti voi sa-l/s-o numiti prin 2 click-uri de mouse sau 3 telefoane sa faca mai multi bani decat un inginer sau un medic sau un cercetator sau un oricare alt om care CREEAZA efectiv ceva.
dar de fapt daca stau si ma gandesc bine, societatea umana isi merita acesti paraziti, atata timp cat le-a creat conditiile de aparitie si dezvoltare. right ?

Anonim spunea...

Cristian M spunea:
Cercetatorii aia cand or sa se vada cu 5000 de euro or sa dea iama in credite, vacante si cluburi si or sa vina atat de mahmuri la munca incat nu or sa fie in stare de nimic.
Cred ca stii atitudinea multora cu "eu lucrez in banca X" sau "eu lucrez la multinationala Y" necontand ca ei sunt cei care trag la xerox pe acolo.

Pentru cei 10 de care pomeneam iti garantez cu ce vrei tu ca nu vor da iama la ce spui tu pentru ca sunt oameni educati in acelasi timp. Eu personal n-am dat iama la asa ceva nici cand eram sarac si nici acum. Totul tine de educatie.
Dar cand poporul face rating la Columbeni si Becalieni ce pretentii de educatie mai ai. Eu as matura cu CAN-ul ala pe jos. Il amendeaza pe Mircea Badea ca ironizeaza penibilitatile altora.
Ca un raspuns concluziv, eu am propus un institut de cercetare nu de parvenitism.

Anonim spunea...

Manole spunea:
Să nu vă închipuiţi că există la ora asta mii de superspecialişti în statistică şi istoria bulelor economice şi psihologia maselor care stau şi generează pe computere de ultimă generaţie evoluţia preţurilor la imobiliare, scenarii politice, probabilităţi economice, nebunii, cu gând să anticipeze cu 3 săptămâni înaintea concurenţei atingerea pragului de stagnare, 3 săptămâni care ar putea însemna acordarea cu 1000 de credite mai multe decât concurenţa, ceea ce ar genera venituri de...

Precum spuneam si eu, lupta se va duce pe intuirea bottomului. In acest timp vor aparea in mass-media o droaie de specialisti in previziuni. Nu-i ascultati oameni buni, incercati sa ganditi cu propriile capete.

Anonim spunea...

Si cand tocmai avertizam ca o sa avem crestere economica negativa (adica descrestere, sau PIB in scadere) si ca euro va ajunge la mama supararii, apare domnul Isarescu sa ne asigure ca la anul vom avea o crestere economica intre 3-6% si ca BNR nu va permite deprecierea leului.
Mi se pare cusuta cu ata alba declaratia. Il inteleg ca vrea sa restabileasca increderea in mediul de afaceri pentru ca ii cere fisa postului, dar cine are cap sa inteleaga ceva nu ar trebui sa faca ce zice popa.
Pai tot Isarescu ne spune ca problema grava e deficitul de cont curent. Tehnic vorbind echilibrul trebuie restabilit prin deprecierea leului ca sa exportam si noi ceva. Ca de importat ne pricepem nevoie mare.
Daca depreciem leul stimulam economia si incepem sa incasam si la buget. Daca nu, se duce de rapa bugetul si rezerva nationala.
Pana la urma BNR va da drumul la curs usor spre 4,5-5 ca daca nu s-ar putea sa o ia singur spre 10.

cezar spunea...

"De câte ori nu aţi auzit următorul fals argument atunci când îi puneaţi cuiva la îndoială oportunitatea unui credit: "Da' ce, bancherii sunt tâmpiţi? Păi mi-ar mai fi dat ei mie un credit de [o sumă cu multe zerouri] dacă nu ar şti că preţurile doar cresc?"

LOOOL. Se vede ca nu faci parte din lumea lor, manole. Are prea putina importanta ce 'cred' 'bancherii' (ok, consilierul de credit de la sucursala nu se pune) despre cresteri si scaderi. Cheia unui imprumut reusit pt. banca sta in asigurarea imprumutului, nu in estimarea corecta (zau ? se poate asa ceva ?) a urcarii/scaderii valorii garantiei lui. Executarea unei garantii ipotecare este ultimul lucru la care se gandeste o banca cand debiteaza contul unui client cu suma necesara. PENTRU CA RAREORI O VA FACE BANCA, o vor face asiguratorii ei.
De-asta au cazut toate afara, ca s-a recurs la asigurare si reasigurare si tot asa.

Cat despre raspunsul la intrebarea din primul paragraf, el este negativ. Nu, n-am auzit in 4 ani de creditare argumentarea asta.
Am auzit in schimb altele. De genul, imi trebuie casa ca nu mai vreau sa stau cu mama. Sau ma insor. Sau vreau mai mult spatiu.
In nici un caz, imi iau casa pe credit ca oricum 'creste'.
Acuma, probabil ca oamenii din sistemul bancar de aici au alte pareri. Sa le aud.

Anonim spunea...

@cezar spunea:
Are prea putina importanta ce 'cred' 'bancherii' despre cresteri si scaderi. Cheia unui imprumut reusit pt. banca sta in asigurarea imprumutului, nu in estimarea corecta a urcarii/scaderii valorii garantiei lui.

Ce asigurare vorbesti ?

ionut spunea...

cezar

"Cheia unui imprumut reusit pt. banca sta in asigurarea imprumutului, nu in estimarea corecta (zau ? se poate asa ceva ?) a urcarii/scaderii valorii garantiei lui. Executarea unei garantii ipotecare este ultimul lucru la care se gandeste o banca cand debiteaza contul unui client cu suma necesara. PENTRU CA RAREORI O VA FACE BANCA, o vor face asiguratorii ei."

Pe bune? Si atunci de ce vor sa cheme clientii si sa le ceara garantii suplimentare pentru creditele deja acordate?

Adrian Stanescu spunea...

Sunt in mare parte de acord cu Elzorab. Si va citez din proverbe batrnesti. Dupa furtuna gunoaiele stau la suprfata - dupa 90inca nu s-au ranjat treburie, suntem inca o tara emergenta, multe gunoaie care s-au afirmat in stilul lor sunt mari directori de banci. Acum "pestele de la cap se impute"indiferent ca este directorului sau CEO-ul bancii straine, ei nu fac decat sa stabileasca politica de jecmaneala. Executanti> Gasesti multi in tara asta. Vezi pe blogul lui D Popa "Cine lucreaza in banci"
NU este vorba numai de ancheri, in toate structurile acestei tarigasesti oameni de slaba calitate cum sunt si bancherii.
Se spala toti e maini, "nu l-a obligat nimeni dmne sa ia creditul" dar e ca si cum ai lua un om care n-a mancat de 10 zile si-i pui in fata o masa copioasa si-l intrebi ""ï-a zii, nu este asa ca vrei acesta masa si-mi esti dator pe viata".
Poate fabulez dar adevarul este ca sunt foarte multi astia de teapa ancherilor, majoritarii. Mai au si drept de vot....

ionut spunea...

cezar

"In nici un caz, imi iau casa pe credit ca oricum 'creste'."


Ba chiar asta era argumentul in 99% din cazurile in care s-a achizitionat o locuinta. Numai ca tie, la banca, nu ti l-a spus nimeni.Intelegi?
Nimeni nu s-a dus la banca sa ia un credit, argumentand ofiterului de credit, ceva de genul...imi iau casa ca oricum intr-un an-doi i se dubleaza valoarea, si daca o vand m-am imbogatit.In discutiile particulare insa asta era argumentul.
Ca sa te convingi ,i'auzi ce spune BNR-ul:

"BNR: doar casa in care clentul locuieste efectiv e o garantie tare.

Adrian Vasilescu a explicat ca BNR le cere bancilor sa judece diferit garantiile ipotecare, in functie de tipul imobilului care este adus in garantie - daca este vorba despre casa in care clientul locuieste, de o casa "de vacanta" sau de un imobil cumparat in scopuri investitionale."

E destul de clar?

Anonim spunea...

@elzorab

"parerea mea e ca nu poti fi director de vanzari, mai ales la produse tehnice, daca nu esti un inginer performant, care a folosit produsele respective ani multi, le stie pe dinafara, le stie toate defectele etc. am intalnit si eu multi vanzatori(care se dadeau si directori) care nu stiau nimic despre ceea ce vindeau....din aceasta gramada de oameni si caractere dubioase s-au ales si bancherii, agentii imobiliari, directorii de vanzari, marketing etc. oameni care nu se pricep la nimic, le e lene sa invete sau sa faca un efort pentru perfectionarea profesionala, aleg mereu scurtaturi.

daca faci bani si nu ai o satisfactie intelectiuala ca ai dus la capat un proiect, ca ai ajuta pe cineva, ca ai rezolvat o probleme spinoasa, ai facut un efort, ai adus o anumita valoare societatii in care traiesti, nu meriti sa te bucuri de ei."

Este cea mai corecta observatie facuta asupra oamenilor din "comert"!
Voi suportati stilul teleshoping?

Am cunoscut odata un baiat ce vindea cafea si i-am ascultat discursul, prin stilul lui de "agent agresiv" i-am vazut potentialul si l-am trimis inapoi la scoala, acum e inginer si e unul din cei mai buni subalterni ai mei.
Avem nevoie de oameni buni nu de "gigolo" comerciali.

Anonim spunea...

Apropo, cunosc o tipa ce lucreaza in banca si e cu nervii la pamant, sufera de depresie in toata regula ca nu are barbat. Alta e judecatoare si pe langa "calitatile" de mai sus mai e si alcoolica.
Va dati seama ca astea iau decizii ce influenteaza sute oameni.
Vai de noi, parca erau necesare niste teste psihologice la angajare.

Anonim spunea...

@all
Foarte aproape de topic: Sunt agentii, brokerii, bancherii oameni?

Va recomad doua filme, unii le cunoasteti: Wall Street si
Glengarry Glen Ross ultimul fiind descris de IMDB drept "An examination of the machinations behind the scenes at a real estate office."
Va spun ca agentul ala care castiga sute de mii de dolari din Glengarry Glen Ross ne era prezentat ca model la cursurile de vanzari desi in viziunea mea un asemenea comportamnet e pur si simplu imoral.

Romania, trezeste-te!

Dorin spunea...

Sper sa nu se supere nimeni, reiau cateva comentarii:
@hubble
O sa le iau pe rand:

1."Hai sa luam o initiativa fara precedent sa creem un partid doar din oameni de genul acesta si sa pornim ceva in tara asta."
Eu sunt pentru a lua o initiativa. Dar care este motivul pentru care vrei un partid. poate fi la fel de bine inceputul unei noi companii, institutii de cercetare etc.
@elzorab
2."bancile centrale, atat fed cat si bce vor trebui sa tipareasca bani la greu. economia europei se confrunta exact cu acelesi probleme."

Sa teoretizam putin - sa presupunem ca in piata sunt x00000 nuci (lei, euro dolari etc.) iar Ghita are 100 nuci. Nici unul dintre toti cei care au restul banilor, fie sub forma de bani la ciorap, fie sub forma de depozite, titluri de stat etc. nu vor sa cumpere nimic o luna, sau de ce nu un an ca doar teoretizam.
Doar Ghita este dispus sa cumpere. Toate produsele celor care vor sa vanda (Cu adevarat - nu se retrag de pe piata. Oricum pentru anumite produse, perisabile nici nu au cum gen legume etc., sau in cazul unor situatii de genul celor a executarilor silite)in perioada de o luna sau un an vor valora exact 100 nuci si drept urmare preturile se prabusesc.

Putem face si presupunerea ca intre timp banca centrala - ex. BNR-ul a imprumutat bancile pentru a nu da faliment pe un an de zile.
Preturile pot totusi sa se prabuseasca deoarece bancile urmaresc sa-si asigure lichiditatile adica sa dea bani celor care i-au pus la ciorap si implicit nu finanteaza economia.

Dupa un an se scot banii de la ciorap care se duc in depozite, bunuri achizitionate si implicit in conturile bancare ale firmelor=> in banci. Dar bancile trebuie sa inapoieze creditul catre BNR, ba chiar si cu dobanda de unde mai putini bani la final in sistem si implicit preturile nu ar reveni la acelasi nivel anterior (sigur situatia nu sta in realitate chiar asa - din alte motive).

In cazul in care FED achizitioneaza active, care dupa trecerea crizei nu vor valora la fel (preturile au scazut si in plus a aduce atatea active spre vanzare intr-o perioada scurta in piata nu ar face decat sa actioneze in sens negativ asupra economiei), banii nu vor putea fi retrasi din sistem si implicit este posibil sa asistam in SUA la o devalorizare puternica a dolarului in urmatorii ani. Poate fi asemenatoare cu inflatia inregistrata cu ani in urma in Romania.

@hubble
3."Dorin, asta e un proiect national nu cred ca poate fi realizat de o companie privata. Trebuie bani multi si resurse, pe care o tara le poate avea."
Chiar nu intelegi ca banii nu inseamna nimic?
Daca gasesti oamenii care au resursele naturale necesare (pamant apa, nisip, fier, poate nu le au pe toate nu-i nimic, gasesti oamnei care au si ceva bani. Crezi ca noi nu avem?), apoi gasesti oameni capabili sa le utilizeze (cercetatori) si altii sa le puna in practica (productie) apoi unii care sa le vanda, totul se rezolva cu foarte putini bani (hai sa nu spun fara bani).

@hubble
4."Asadar ion a depus la banca suma sa zicem 100. Banca l-a imprumutat pe nae cu 70. Nae nu mai poate plati iar ion vrea banii inapoi. Dar nu mai poate primi decat 30. Guvernele pompeaza in banci acel 70 pentru ca ion sa-si poata ridica banii. Dar brusc pe piata apar mai multi bani. Inainte pe piata era doar 100, acum sunt 100+70."
+
"Si eu vreu asta. Dar pana acum nimeni nu a raspuns ce se va intampla cu povestea lui Ion & Nae. Au aparut doar comentarii unele juste altele ironice."

Pentru explicatie voi largi putin granitele exemplului tau si voi introduce in ipoteza urmatoarele:
a. 10 persoane cu numele Ion au depus la banca cate 100 (medie).
b. 10 persoane cu numele de Nae au luat ca imprumut de la banca cate 70 (medie), si a venit cu 30 (avans - medie).
c. restul de bani s-au scurs in rezervele obligatorii ale BNR (20%)si se afla in lichiditatile bancii (10%).
d. banca detine propriile lichiditati si active (capital subscris varsat)
e.Ion primeste dobanda de la banca de 12% la lei (presupunem) iar Nae plateste 17% la lei suma imprumutata (DAE), BNR-ul acorda pentru sumele bancare depuse o dobanda de (presupunem)10%.
f. 1 din 10 Nae nu mai pot plati creditele si banca ii executa. (prep 10% dintre cei imprumutati nu-si mai pot plati creditele)
g. banca executa silit bunurile si le scoate la vanzare iar pretul ajunge la doar 50% din valoarea initiala a activelor adica banca recupereaza din cei 70 u.m. imprumutati doar 50 u.m. si pierde 20 um.(eventual banca cauta si alte bunuri ale proprietarului)
h.banca primeste asadar o dobanda de 17% de la 9 Nae care continua sa plateasca + 10% de la BNR adica - 17%*70 u.m.*9 (Nae) (valoare imprumut)+10%*20u.m.*10 (persoane Nae pentru care se fac rezervele)=107,1+20=127,1 u.m si trebuie sa achite o dobanda de 12%*100u.m*10=120u.m. => a castigat 7,1 u.m. din care trebuie sa-si plateasca cheltuielile. Mai are insa recuperata suma de 50 u.m. si capitalul propriu. In plus in cazul in care mai multi de Ion isi retrag banii poate apela la un imprumut de la BNR.
@mobutu, hubble
"Si ghici ce va urma ? Implicarea statului in cumpararea acestor active toxice (imobiliare)."

Mobutu ai dreptate, cu conditia ca statul sa nu faca asa cum face FED - sa puna in functiune tiparnita. Dar sa speram ca nu.

Anonim spunea...

@cristian m
A fost nebunie si pe piata fortei de munca. In disperarea lor de a gasi angajati, companiile au trecut peste testul psihologic. De acum o sa faca o selectie mai stricta. La privati, ca la stat...

Anonim spunea...

@dorin
Ai complicat inutil povestea cu Ion si Nae. Daca intri in amanunte pierzi esentialul. Eu nu sunt economist si din acest motiv vad mai relaxat problema fara sa ma bag in dobanzi si rezerve bancare.
Apoi tu ai analizat problema in cadrul national. Dar fenomenul e global.

Anonim spunea...

Citez din postul lui Manole:
<<< De câte ori nu aţi auzit următorul fals argument atunci când îi puneaţi cuiva la îndoială oportunitatea unui credit: "Da' ce, bancherii sunt tâmpiţi? Păi mi-ar mai fi dat ei mie un credit de [o sumă cu multe zerouri] dacă nu ar şti că preţurile doar cresc?" >>>

De cate ori am mers pe la agentiile imobiliare si am vizionat un apartament ii intrebam daca toate actele proprietarului sunt in regula. Iar agentii imi spuneau "pai daca n-ar fi in regula nu ti-ar aproba banca creditul".
Asta da profesionalism !
Va dati seama ce teapa te poate paste daca te lasi la mana lor.

Dorin spunea...

@hubble
Am observat ca nu am scris exact esentialul:
Concluzii:
1.Banca isi va acoperi pierderile de la ceilalti platitori cu scaderea profitului.
2.BNR-ul va retrage banii de la banci (daca le-a imprumutat) atunci cand acestea nu vor mai avea nevoie.
3. Volumul banilor pe piata nu va fi de 100+70 cat ai spus tu, ci cat va decide BNR-ul si guvernul prin deficitul bugetar pe care va dori sa il acopere.

Tufis spunea...

Aia care urla ca "economistii este destepti" ar trebui sa-si aduca aminte ceva: cele mai grele materii din ASE sunt... statistica.

In USA, din ce stiu, economia e privita ca o stiinta umanista, nu e strutocamila de la noi, si stiti voi cam cat de "stiinta" sunt domeniile umaniste :)

A, ca sunt bagati cativa oameni inteligenti, chiar exceptionali in asa ceva e alta treaba, dar daca nu au putut sa faca o prognoza corecta pe un an inainte, parerea mea e ca economia e o non stiinta, si mai ales ASE-ul nostru e o porcarie. Stiti si voi cam ce fetite cu haine argintii si sclipici frecventeaza asa ceva :)

O sa ii dati cu "iti e ciuda, ei fac bani". Sincer, va recomand sa schimbati timpul. "au facut bani".

Ah, si nu am nimic cu categoria asta, nu sunt rai, nu ii consider dracu' pe pamant, sunt chiar utili, era doar o observatie.

Dorin spunea...

@habble
"Apoi tu ai analizat problema in cadrul national. Dar fenomenul e global"
Aceleasi metode sunt si la nivel global.
Exista si alte metode precum cea utilizata de FED de a cumpara active si astfel de a injecta bani in piata. Insa pe tu vrei sa afli cat de "bine" o vor duce americanii sau te intereseaza tarisoara in care traiesti?

mobutu spunea...

cezar spunea...
"Am auzit in schimb altele. De genul, imi trebuie casa ca nu mai vreau sa stau cu mama. Sau ma insor. Sau vreau mai mult spatiu.
In nici un caz, imi iau casa pe credit ca oricum 'creste'."

Argumentul hotarator, asul din mâneca fazanului creditac era "oricum creste". Mama, insuratoarea, spatiul, etc erau prezentate in faţă, oficial.
Tot românul a ajuns astfel mare specialist imobiliar ... pana si agentul imobiliar momea cu "grabeste'te, cumpara acum, ca maine'i dublu".

cezar spunea...

Cu alte cuvinte, clientii de credit ipotecar din Romania au ca motivatie profitul. Asta vine din partea unuia (ionut, insa categoria e mai larga, observ), care a dat multe credite ipotecare, si nu vorbeste strict din experienta sa sociala. Aia o are toata lumea.
Asta e, ce stiu eu.

Se mira cineva de existenta asigurarii portofoliului de credite. Hmm. Pai documenteaza-te (surse publice) si mai stam de vorba. Altfel, ce sa fac eu ? sa te ajut sa arzi etapele ? Nu asa se face treaba. Exista asigurare, la randul lui asiguratorul se reasigura si tot asa. Costurile acestor inedite operatiuni intra in costul banilor. Istoria 'financiara' ne trimite direct prin niste secole mult trecute, pe vremea bancherilor italieni.
De fapt, tinand cont de criza actuala, se pare ca asigurarile sunt printre putinele industrii care profita, pentru ca primele de asigurare cresc, cresc, cresc.

Exista o banca in Romania care a cerut pina acum clientilor sai sa aduca garantii suplimentare ? N-am auzit.

Anonim spunea...

Am auzit si noi de asigurari, nu suntem chiar adusi cu pluta. Dar ce se fac aceste societati cand trebuie sa plateasca daune la toti asiguratii.

cezar spunea...

Hubble, asta-i ALTA discutie. Tu ai intrebat : ce asigurare ? Ti-am raspuns.

Anonim spunea...

(P) Uite de ce cred ca o sa fie pline statiunile de iarna anul acesta de sarbatori. Lumea ia concediu!

http://www.antena3.ro/stiri/economic/ingrijorare-pe-piata-muncii-tot-mai-multe-fabrici-din-tara-trimit-muncitorii-acasa_58989.html

Dar nu va ingrijorati ca piata isi va reveni in primavara odata cu belirea mielului.

Sau altfel spus, iarna asta e timp de stat la gura sobei (cine mai are carbuni) si numarat banii (cei pesimisti) sau datoriile (cei optimisti).

Anonim spunea...

cezar spunea...
Hubble, asta-i ALTA discutie. Tu ai intrebat : ce asigurare ? Ti-am raspuns.

E aceeasi discutie ! Din asigurati toti devin brusc despagubiti.

Marona spunea...

Propun sa terminam discutia asta complet neproductiva si aberanta despre inutilitatea unor meserii si idiotenia celor care le practica. Profesiile existente s-au inventat fiidca erau necesare si-n absolut fiecare dintre ele exista varfuri, mediocri si carpaci.

Cine-mi explica si mie urmatorul fenomen: daca bancile au pasat integral riscul asiguratorilor, de ce au nevoie bancile de "injectii de lichidatate"?

cezar spunea...

Bancile au nevoie de lichiditate pentru a da credite in continuare.

constantin spunea...

In cercul meu de amici e si un tip care lucreaza chiar in domeniul subprime. Nu e deloc prost, e doar cinic. Gandirea lui si a colegilor a fost foarte simpla. Au dat case la oricine pentru ca nu conteaza daca tipul poate plati sau nu. Casa era o valoare intrinseca, dupa doi ani daca "acel ceva" nu mai putea plati atunci era dat pur si simplu afara si in loc venea alt sclav. Pur si simplu asa se gandeste intr-o banca, nu conteaza emotiile sau sentimentele. Conteaza banii! Teapa cea mare a fost insa atunci cand a disparut sursa de scalvi, adica acum vre-un an.

Anonim spunea...

A NEW STORY:

Ion, Nae, Gigi, Bebe si Sile (5 respectabili)
Ion e bancher.
Nae, Gigi, Bebe si Sile muncesc si produc pentru toti.
Gigi, Bebe si Sile au depus cate 100 la banca.
Nae a luat cu imprumut 200 din cei 300. 100 stau in rezerva lui Ion si a FED.
Nae a spart cei 200 pe bunurile produse de Gigi, Bebe si Sile.
Gigi, Bebe si Sile au incasat din vanzarile catre Nae 200 pe care i-au depus la banca. Acum au depozite totale de 500.
Nae mai vrea 200 de la Ion (banca).
Ion ii mai da 200.
Nae iar ii cheltuie.
…………………………….
Povestea se repeat pana cand Gigi, Bebe si Sile au depozite de 2100 iar Nae are credit de 2000.
Gigi, Bebe si Sile s-au saturat sa tot economiseasca si I-a prins si pe iei pofta de consum. Ei vor bani inapoi de la banca.
Nae mai vrea 200 de la Ion (banca).
Ion nu mai are (aici s-a rupt pisica)

Gigi, Bebe si Sile dar si Nae intra in somaj ca nu mai vand produse
Gigi, Bebe si Sile vor cei 100 inapoi fiecare dar ghinion
Acum Dorin zice ca intervine FED si imprumuta banca cu 2000 ca sa poata primii oamenii banii depusi.
Gigi, Bebe si Sile ridica banii ca nu mai au serviciu si trebuie sa cheltuie din banii de economii.
Brusc economia incepe din nou sa functioneze. Asta pare a fi denialul.

Ce o mai fi de aici nu stiu. Unii ar zice ca mergand din nou economia, Nae isi reia serviciul si returneaza datoria iar FED absoarbe banii.

Realitatea arata ca Nae nu are chef sa plateasca si nici nu prea mai are de unde.

E complicat tare si nici cei mai geniali nu stiu unde se va ajunge. Oricum traim momente unice.

Anonim spunea...

@hubble

De ce nu scrii o carte cu Nae, Gigi si alte personaje? :)

@all

Repet intrebarea lui Marona:

"Cine-mi explica si mie urmatorul fenomen: daca bancile au pasat integral riscul asiguratorilor, de ce au nevoie bancile de "injectii de lichidatate"?

Cezar raspunsul tau nu e bun in conditiile in care nici dracu nu mai da bani cu imprumut.
De ce vor astia bani?
De ce, de ce, de ce?
Se pregateste cumva o noua lovitura in piata? Sau asiguratorii isi vor banii de la banci pentru a plati pierderile tot bancilor?

Anonim spunea...

Pai faza haioasa e ca asiguratorii au investit in imobiliare. Vezi Aliant-Tiriac, vezi Hauge. Si tot ei au asigurat creditele imobiliare. E de rasu-plansu.

cezar spunea...

De ce ? e o intrebare care pleaca de la premisa ca volumul creditarii in RO e mic, scade sau e zero.
Dupa cum am mai spus, de pomana observ, top 5 bancar (care controleza majoritatea creditarii) a inregistrat in ultimul trimestru (adica al treilea) o scadere cu 10-15 la suta a creditarii ca nr. de dosare (ipotecare,se pare mai putin, cele de consum mai mult).
Cine doreste sa se convinga sa mearga la p usc BRD sau BCR sa 'aplice' pentru un credit. Conditiile sunt cu '20-30 la suta' mai grele (adica vei obtine cu acest procent mai putini bani decat pe vechile norme). Si asta e o informatie publica (pe care am verificat-o). Insa credite SE DAU,iar clientii 'aplica' cam in aceeasi masura ca anul trecut. Profitul pe prima jumatate de an a bancilor e MULT mai mare decat pe anul anterior (aici chiar puteti obtine informatia public).
De fapt, scaderea preturilor pe ap. a fost mai mica decat scaderea nominala a unui credit de casa, pentru ca, asa cum au observat jucatorii in domeniu, multe tranzactii se fac inca cu cash.
Pe masura ce cashul asta se va termina, e posibil (daca nu va opera pina atunci relaxarea normelor BNR, care vad ca se coace) ca preturile pe ap. vechi sa mai scada cu niste procente.
Insa totul e posibil.

Dorin spunea...

@marona
"Cine-mi explica si mie urmatorul fenomen: daca bancile au pasat integral riscul asiguratorilor, de ce au nevoie bancile de "injectii de lichidatate"?"
Simplu: bancile inainte de a putea solicita firmelor de asigurare banii, trebuie sa indeplineasca ele anumiti pasi pentru a recupera banii de la datornici, iar asta cere timp. Ele au nevoie acum de bani, mai ales daca totalul depozitelor se diminueaza ca urmare a celor care vor sa-si puna banii la ciorap.

Anonim spunea...

ce-mi place mie de astia care se pricepe la economie, dom'le. ce simplu e de cand cu asigurarile astea, lumea a devenit perfecta. ai un plan de afaceri care da gres ? nu-i nimic, facem o asigurare. ai niste credite toxice ? nu-i nimic, le asiguram. si cei la care le asiguram le asigura si ei mai departe la cineva care le asigura mai departe, samd., si uite asa nimeni nu pierde niciodata, suntem toti asigurati. numai ca nu stiu cum dracu n-a functionat chestia asta si AIG si altii ca ei au ajuns in groapa ... mister total :D

Anonim spunea...

Cezare tu chiar esti ticalos ? Vorbesti ca Bordei (vezi blogul lui Costel). Vezi si comentariul meu de pe blogul lui Costel ca sa te lamuresti ca inasprirea creditarii ii ajuta pe bizoni.

Anonim spunea...

@hubble & cezar

:) :) :) :) :) :) :)

Cezare vezi ca ai intrat in vizorul lui Hubble.
Sunteti amandoi de coma. :)

Hubble vezi ca cezar e expert la din astea si te mananca cu fulgi cu tot.

Nu stiu ce sa zic mai Cezar, poate ai dreptate si se aplica la credite in continuare si chiar se dau dar... daca lucrurile stau asa cum spui tu de ce se vaita toti ???
Zii tu, maestre!

AristotelCostel spunea...

@hubble

Cezar/turbo-trabant si olandezu/punkt intotdeauna au sustinut punctele de vedere ale idiotului Ionut Bordei!

Anonim spunea...

Cezar, tu i-ai mai da vreunuia imprumut ca lucraza la compania X stiind ca risca sa fie concediat?

Anonim spunea...

@cezar:
"Bancile au nevoie de lichiditate pentru a da credite in continuare."

Bancile au nevoie de lichiditate ca sa plateasca depozitele, adica banii depusi acolo ca sa fie luati mai tarziu ... nu stiu cum sa explic. E greu.

limestone spunea...

Eu i-as da credit unuia care urmeaza sa fie concediat. Cu o garantie solida, subapreciata. Viata omului nu se va sfarsi odata cu concedierea, poate isi va gasii alt servici mai prost platit, sub calificarea lui, etc

Manole spunea...

"Am auzit in schimb altele. De genul, imi trebuie casa ca nu mai vreau sa stau cu mama. Sau ma insor. Sau vreau mai mult spatiu."

Măi Cezar, eu nu frecventez sălile de forţă pe care le frecventezi tu.

În cercul meu de cunoştinţe au existat, de fapt există, destui care au crezut că simpla încredere a bancherilor e o certitudine că "totul va fi bine", adică "toate preţurile cresc".

Ce era, adică este în continuare, haios, este că fiecare avem cunoştinţe care lucrează la bănci şi ne putem da şi singuri cu părerea dacă sunt sau nu supraoameni. E interesantă însă relaţia omului cu instituţia, oamenii au impresia brusc că dacă Grigore, vecinul lor, a trecut dincolo de un ghişeu şi învârte mulţi bani Grigore devine brusc mai deştept. Dacă Grigore nu e mai deştept, cu siguranţă dincolo de Grigore sunt alţii care au grijă ca Grigore să nu facă prostii.

Romanticii defineau procedeul ăsta prin care "se intră" conştient într-un joc de imaginaţie ca şi cum ar fi real (în speţă în cazul lor, în jocul, adică atmosfera unei opere literare) drept "suspension of disbelief", adică "suspendarea neîncrederii". Trebuie să-ţi suspenzi neîncrederea pentru a savura o carte bună, o poveste bună. Cam asta s-a petrecut cu românii când au apărut creditele şi reclamele care le povesteau câte şi mai câte despre o viaţă frumoasă, comodă şi îndestulătoare: "suspension of disbelief". Din punctul ăsta de vedere românii sunt o mare masă de cititori de literatură de calitate şi bancherii, nişte genii romantice cu nimic mai prejos de Byron sau Coleridge. Iar baloniada imobiliară, o epopee mai ceva ca "Luceafărul" lui Eminescu. Suntem o naţie de culţi, ce p... mea, după cum ar zice "Paraziţii".

Dorin spunea...

@all
http://www.baniinostri.ro/Finante-personale/Retailer-ii-din-SUA-se-revolta-impotriva-bancilor--a234.html#Scene_1

"Criza financiara din SUA a ajuns la un nivel asa de mare, incat magazinele universale si benzinariile au un nou argument in a cere Congresului American sa poata negocia taxele si comisioanele pe care bancile le percep la tranzactiile efectuate cu cardul de credit."
"ca bancile fac multi bani pe seama comisioanelor pentru platile cu cardurile de credit efectuate de cumparatori, care nu pot sa-si plateasca, de altfel, datoriile la banci"

Adi spunea...

Buna seara tuturor!
Pana acum am preferat sa ma limitez la a va urmari discutiile. Nefiind economist prefer sa ma abtin de la pareri neavizate. (Sunt insa arhitect si poate candva, cand o sa am suficienta energie :), o sa formulez niste pareri din aceasta perspectiva)
Avand in vedere topicul nu m-am mai putut abtine si m-am gandit ca merita sa va impartasesc si voua una din "desoperirile" mele recente in materie de filosofie... (nu ca m-as ocupa prea tare cu studiul filosofiei, dar cam asta e categoria cea mai adecvata in care se inscrie acest domn).
Este vorba depre Nassim Nicholas Taleb, fost trader pe Wall Street, matematician specializat in finante, filosof sceptic etc. (pentru amanunte v. Wikipedia sau site-ul propriu Nassim Nicholas Taleb) si autor a doua carti importante (zic eu...) despre aleator si evenimente extraordinare, despre cat de prost echipata genetic este specia umana in lupta sa cu neprevazutul, despre cat de mari fraieri ("suckers") suntem de cele mai multe ori inchipuindu-ne ca putem prezice diverse chestii, despre cat de mult ne incredem in vorbele ce ies din niste guri apartinand unor indivizi caracterizati prin faptul ca poarta costum si cravata desi capacitatea lor de a prezice nu difera, statistic vorbind, de cea a unui sofer de taxi. Cartile sale Fooled by Randomness si The Black Swan va pot schimba destul de radical perspectiva asupra lucrurilor (presupun ca nu va fi o problema sa faceti rost de ele...). Multe din cele pe care le dezbateti aici va vor aparea intr-o lumina mult mai clara, iar asa zisii experti imobiliari pe post de fazani absoluti (sau, in carte, curcani - dupa ce e indopat timp de 1000 de zile, sa zicem, curcanul incepe sa creada ca singura preocupare a omenirii este sa-i asigure lui bunastarea, pana cand brusc ghici ce zi e maine? Thanksgiving Day... cam asa ceva este ceea ce Taleb denumeste generic A Black Swan) Credeti-ma pe cuvant! Merita! Veti invata mai de aici mult decat din 99% dintre manualele de economie. Aici aveti o conferinta pentru deschiderea apetitului
Future Has Always Been Crazier Than We Thought
Va multumesc!

Unknown spunea...

Marketing-ul si publicitatea imobiliara practicata in Romanica s-a pliat exact pe mentalitatea invechita si partial comunista a multimii. Replici de genu: "fa-ti, maica, credit si i-ati casa; dacat sa platesti chirie, mai bine dai banii la banca si ramane casa ta!" sau teoria conform careia tinerii trebuie sa fie prorietari fara sa gandeasca ca o simpla chirie ar fi mai ieftina, au creat vad comercial gros la ghiseele bancilor. Gradul scazut de educatie si posibilitatea de a se muta in "casa lor" i-a impins pe multi spre credit (desi puteau sa nu o faca, chiria la banca fiind mult mai mare ca o chirie obisnuita). Cine a reusit sa inteleaga cat mai aproape de realitate ce se intampla zi de zi in economie, va iesi cel mai castigat din toata conjunctura asta, nu numai in Romania.

Prin bancher eu inteleg un om destept, care stie sa profite respectand principiile economiei de piata, si nu simpli angajati care doar executa.

Experienta recesiunii prin care vom trece are si latura destul de educativa: din ea vor avea de invatat si fazanii (bizonii), dar si cei care au intuit si au profitat de pe urma crizei.

Toti economistii au invatat teoretic ce e aia ciclicitate economica, dar nu au trait nici o perioada de depresiune pana acum.

Criza pe unii ii va trezi la realitate, iar altora le va umple buzunarele. De oameni vorbesc.

Adi spunea...

Ooops, sorry....
Future Has Always Been Crazier Than We Thought

B spunea...

@marona: "Cine-mi explica si mie urmatorul fenomen: daca bancile au pasat integral riscul asiguratorilor, de ce au nevoie bancile de "injectii de lichidatate"?"
Canandianul a suprins bine ideea dar nu stiu daca forma a fost inspirata asa ca o reiau eu. Banca, a asigurat riscul prin impachetarea in asa numitele CDOuri, despre care s-a mai discutat pe acest blog. Acele CDO-uri banca le-a vandut (imprastiat) in tot sistemul bancar pe la alte banci sau investitori. S-a ajuns la situatia hilara ca o banca sa isi cumpere propriul gunoi inapoi prin CDO-urile altor banci la care participau in parte CDO-uri proprii. Cand a crapat Lehman a fost momentul cand s-a rupt pisica (no offence miorlau pufos). CDO-urile majoritatii bancilor din sistem erau acoperite sau acopereau la randul lor CDO-urile Lehman care la faliment nu mai valorau nici hartia pe care erau scrise... Falimentul Lehman a lasat multe multe banci cu gauri care nu au mai putut fi acoperite, desi tehnic ele erau acoperite, pentru ca "acoperirea" a dat faliment sau partial din acoperire a falimentat. Se poate spune ca maturatul gunoiului sub pres nu a mai functionat si subit tot gunoiul a iesit la iveala iar investitorii mici au vrut sa iasa de piata pentru ca fara o idee clara a gunoiului este riscant sa investesti, asa si-au pierdut increderea in sistemul bancar, incredere pe care o s-o recapete destul de greu si dupa multa vreme de aici incolo.

@cezar: "Profitul pe prima jumatate de an a bancilor e MULT mai mare decat pe anul anterior"
Bancile comerciale de la noi au profit mai mare pentru ca si-au marit veniturile din marirea dobanzilor anticipand o marire a riscului. Marirea riscului a fost anticipata si va avea loc in curand cand nu se vor mai platii ratele dar marirea dobanzilor a avut loc acum sau cu ceva timp in urma, diferenta de timp bancile au capitalizat-o ca profit. Nu va bucurati, o sa vina perioada urmatoare cand riscul se va materializa ca neplata a ratelor iar bancile nu vor mai avea de unde sa mai mareasca dobanzile, atunci profitul se va transforma in pierdere. In acelasi timp, bancile au inregistrat niste costuri de finantare mai mari atat la depuneri cat si la refinantari de la alte banci, dar amplitudinea diferentelor dintre depozite si imprumuturi le-a avantajat net, lucru observat si de BNR. Daca acum au profit mai ridicat cu 30 sau 50% pt ca depunatorii mulsi de banci inca mai fac fata platilor acest lucru s-ar putea sa inceteze, moment in care bancile vor trece de la profit de +50% la pierdere 100%.
Un hint interesant este micsorarea masiva a depozitelor populatiei, unii au retras banii de frica sau mai stiu eu ce, dar cum in Romania este cam periculos sa stai cu banii la saltea cred ca acestia au fost folositi sa ajute prieteni, rude sau apropiati sugrumati de noile dobanzi de pe piata sau sa finanteze stilul de viata cu care s-au obisnuit anterior dar nesustinut de veniturile actuale mai mici. Aceasta situatie nu poate sa dureze forever, sa vedeti atunci ce o sa inceapa bancile sa micsoreze dobanzile, doar doar nu vor renuntat sclavii la platit ratele, dar o sa fie bineinteles prea tarziu. Deocamdata bancile exulta, o sa vina si vremea in care sa se vaite sau sa geama la propriu...

Dorin spunea...

@Marona, B
Explicatia data de mine facea referire la situatia din Romania, in strainatate este valabila in special explicatia lui B.

cezar spunea...

Ca sa termin cu expunerile statistice : 2 la suta din fondul locativ al Romaniei este luat pe credit. Este 'destul' de putin.
Abia 7 la suta din total credite date la noi sunt ipotecare, din care aproape jumatate sunt credite de nevoi personale garantate cu ipoteci. Cu alte cuvinte, maraton, iesi din lumea personala cand faci afirmatii obiective. Lumea nu sta la coada la ghiseu pt. a lua credite sa-si ia locuinta. Sunt FOARTE PUTINE credite, dupa cum am aratat,de acest gen. Iar rata de INTARZIERE la plata ratelor de 2-3 la suta. Rata de EXECUTARI SILITE BANCARE la P.F.uri e zero, la firme mai misca ceva.
De fapt, in RO executarile silite prin executori judecatoresti priveste in special datorii comerciale si camataresti.
Sta la coada, in schimb, sa-si ia plazme, auto, bani pt. nunta, datorii la vecinu, sanatate etc.
Nici nu-mi dau seama cum a devenit problema creditarea ipotecara pe blogul asta. Dealtfel, exemplele catastrofale sunt toate localizate geografic in America. Dar cica voi vorbiti de Romania, si pronuntati Lehman BRos. Tare.
Deci, despre ce vorbiti voi ?

Din pacate, manole, n-am inteles nimic din raspunsul tau. Ma indoiesc ca ma viza pe mine, poate ai vrut sa raspunzi altcuiva, eu ma refeream strict, dar nu 'romantic', la motivatia clientilor de banci sa-si ia cloaca pe 30 de ani. OK, sunt de acord ca m-au pacalit cu totii si de fapt erau toti niste speculanti in haina de oaie. Asta e, m-au facut.

Tot maraton vorbea de bancherii care nu sunt simpli executanti, ci oameni care blabla. Omule, in banca e ca in armata. Daca tot n-ai inteles, vezi ca INCA se fac angajari la greu (da, bancile angajeaza si deschid noi sucursale, chiar daca intru-n ritm mult scazut). Va fi o experienta interesanta, cum e pt. oricine.

"De la profit 50 la suta la pierdere 100 la suta". Suna-l pe baltazar si vinde-i pontul, vezi ca mai are INCA multe actiuni la BRD. Va fi f. recunoscator pentru pont, mai ales ca deja a pierdut mult. Suna-l si pe Gelin, si informeza-l ca in viitor VA PIERDE INCLUSIV PROVIZIOANELE de la BNR, adica un sfert din capitalurile proprii. Cu totul, pierdere 100 la suta, fo' 15 miliarde. Doar BRD.
Oameni buni, luati-va VOI mai intai in serios. Dupa aia cereti si altora.

Marona spunea...

Multumesc tuturor celor care mi-au raspuns.

Eu n-am facut distinctia, in intrebarea mea, intre bancile din Romania si cele straine fiindca bancile din Romania sunt straine, nu sunt altceva decat niste sucursale. Este o naivitate sa le privim ca pe niste entitati separate, "fiicele" astea sigur nu au fost niste rebele ci au facut fix ce si cum le-a spus mama, chestie valabila si-acum. Cat despre santatea acestor fiice, cand mamele sunt bolnave de ciuma, hmmm...


Ma gandeam ca obsesia noastra cu rezidentialele ne-ar putea face sa pierdem "the bigger story"... povestea creditarii cu sume uriase a dezvoltatorilor de proprietati comerciale, terenuri etc? Nu stiu, ma tot gandesc. Si-asta e un mega bubble, si sumele scurse aici comparativ cu banii dati creditacilor sunt probabil uriase. Sa vina de-aici neincrederea intre bancile locale?

Tufis spunea...

cezar, in statisticile alea (care da, ar fi privite ca super in europa de vest, sunt mult mai multi indatorati acolo, desi preturile sunt mai mici (si vorbesc de Munchen, nu de Paris, ca sa iti tai avantul), dar ii inteleg, la 5% dobanda fixa m-as baga si eu, e... confortabil), sunt trecuti si cei care au garantat cu locuinta parintilor, pe veniturile parintilor? Sau pur si simplu doar aia care au garantat cu apartamentul cumparat, si categoria de care vorbeam inainte e trecuta la credit de consum? :)

E luat in calcul ca fondul locativ de la noi e in proportie de 50% paianta si chirpici (pomana de la guvern de inundatii a imbunatatit un pic media :) )

Tufis spunea...

Ce, procentul de urbanizare e mic la noi, deci poti inmulti cu 2 lejer procentul de credite din tranzactii (dupa ce il rectifici pe motiv de date interpretate aiurea)? Ce surpriza, cine s-ar fi gandit ca suntem 45 la suta urbanizati vs 80 la suta in rest. Incredibil :)

Tufis spunea...

In caz ca ma vei acuza de vorbit aiureli, tin sa-ti aduc aminte de articolele alea din evz(?) cu "studenta" care s-a imprumutat la parinti, bunici, prieteni (si o treime de apartament supraevaluat o obtii cam doar cu garantie ipotecara, din ce am citit pe la banci). Cumparaturi cu cash pe naiba :)

Tufis spunea...

De ce si-ar risca locuintele unii pentru o retardata fiica, viitoare "jurnalista" de succes pe matasari? Nu stiu, fiecare cioara isi iubeste puii. Sau nepotii. Sau verii. Sau gagica.

Tufis spunea...

Sa nu isi piarda locuinta fetita, ca toate rudele pot sta si la paianta, in timp ce ea castiga glorioasa suma de 450 de euro tot restul vietii in resedinta de judet. Sper sa nu isi o piarda, biata, frumusica, inteligenta cu "studii in spania" :( . You make baby jesus cry :)

cezar spunea...

Statisticile 'alea' privesc creditele cu GARANTIE IPOTECARA.
Fara virgule si resturi.

B spunea...

Stimabile cezar, tin sa fac cateva precizari. Cand am spus ca va scadea profitul cu 100% intelegeam profitul de pe perioada anterioara. Adica in loc de 200 miloane euro profit BRD 'ar putea' avea 200 miloane euro pierderi. Punctual vorbind, desi nu activez in sistemul bancar, stiu ca BRD de exemplu, pentru ca tot ai adus vorba de el, se axeaza mai mult pe servicii pentru persoane juridice adica firme iar portofoliul ipotecar pt persoane fizice are o proportie mica in cel total al activelor active... In rest e usor sa fi Gelin, sa ai salariul pe care il ai si sa cumperi actiuni pt ca sunt ieftine, nu multi isi permit luxul asta...
In legatura cu informatiile tale statistice nu stiu de unde le-ai luat, dar imi vine greu sa cred ca cei 2% din populatie, asa cum pretinzi tu, au putut sa se imprumute cu atatea zeci de miliarde de euro, mai precis 80 mld euro cat reprezinta totalitea sumele imprumutate in Romania. Si inca ceva, cei care s-au imprumutat sunt cei cu salarii mai mari de minimul pe economie, adica vestita clasa medie sau 'mediu superioara' cum o numeau samsarii imobiliari. Daca ea e subjugata de credite si rate impovaratoare de unde o sa vina mult asteptata relansare economica? De cei cu salariu minim pe economie care poate si eu au rate la provident cu 40% p.a.?
@marona: La noi in Rromania, BCR de exemplu s-a asigurat la propria firma de asigurari BCR asigurari sa mai traga un comision si de acolo. Cand s-a imputit treaba cu ipotecarele in SUA BCR si-a maritat (aka vandut) divizia de asigurari cu tot cu portofoliul de active, toxice sau nu, altei firme. Sigur, daca din intamplare BCR asigurari sau cum se mai numeste acum firma ce detine portofoliul de asigurari pe active al lui BCR nu s-a re-asigurat mai departe si daunele sunt f mari poate sa intre bine mersi in faliment si dupa aia BCR o sa suporte daunele din propriu buzunar daca poate sau poate sa urmeze bine mersi si BCR insusi. Sunt f multi de daca desigur, dar sunt scenarii care se pot intampla mai ales daca firmele de asigurari lacome de profit au 'uitat' sa se re-asigure in trecut cand riscul era mic ca sa raporteze castiguri mai babane. Si daca au uitat sa se re-asigure in trecut cand costurile de re-asigurare erau mici, dar vor sa o faca acum, riscul a crescut deci costul actual de re-asigurare e mult mai mare decat ar fi fost acum cativa ani :)) Ghici in spatele lui vor fi aruncate aceste costuri marite? Ei bine, ai ghicit, in spate sclavului platitor de rate...

elzorab spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
elzorab spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
elzorab spunea...

zahir, am ascultat prelegerea "Future Has Always Been Crazier Than We Thought"

din pacate nu sunt de acord cu domnul respectiv. el se refera la faptul ca valorile extreme dintr-un sir de date nu pot fi modelate. asta este unul dintre principiile de baza in statistica, iar el incearca sa ne dovedeasca o chestie cu care toata lumea era de acord de multa vreme.

deci, prima operatie in modelarea statistica este tocmai inlaturarea valorilor din extreme(extremistanul). doar un sir consitent de date(mediocristanul) poate fi modelat.

a doua problema ar fi asociarea fenomenului economic cu extremistanul, adica cu valorile exceptionale. aceasta asociere este complet gresita. in perioada istoriei moderne au existat suficiente cicluri economice pentru a avea suficeint grade de libertate care sa ne permita tragerea unor concluzii si modelarea fenomenul astfel incat sa putem face unele predictii.

nu e adevarat nici faptul ca gradele de libertate sunt greu de trecut in practica: exemplu: un aparat ingineresc este testat in fabrica de zeci de mii de ori, pentru a i se stabili abaterile standard. astfel, in practica, un inginer nu va mai fi nevoit sa repete acel sir de masuratori pentru a le stabili el. apoi intervin cateva elemente de statistica: sigma si pragul de confidenta: orice producator iti va spune ceva de genul(cifrele sunt aproximative, n-am chef sa rasfoiesc) 66% dintre valorile masurate se vor incadra in sigma 1, 95% dintre ele in sgma 2.4 si 99% dintre ele in sigma 3. nu se vorbeste de praguri de confidenta mai mari de 99%

deci, acest domn incearca sa modeleze exact acele valori care nu se incadreaza in nici o modelare. evident ca oricand pot aparea fenomene extreme, nepredictibile, de aceeea si aceste praguri de confidenta.

intorcandu-ne la fenomenul economic. doar folosindu-ne de acel "common sense" era evident ca ne indreptam spre un dezastru economic.

predictiile facute de ilustrii nostri zilisteni, lupeni, cezareni, etc, conform carora preturile vor contiuna sa creasca la infinit se bazau exact pe modelarea acelor fenomene extreme. acestia isi bazau analizele pe cresterea veniturilor unor categorii "profesionale" cu caracter de exceptie: directori de sucursale de banci care pe perioada exploziei aveau venituri fenomenal de mari, vanzatori de masini, de credite de ce vreti voi. exact acele categorii si valori care sunt extreme si nu au caracter de "semnificativ" in modelarea mamtematica.

marea majoritatea a subiectilor, muncitorii de rand, ingineri, medici, profesori, tamplari, femei de serviciu, deci populatia statistica aflata in mediocristan, care poate fi modelata, a avut cresteri salariale mult mai mici decat cei din extrema superioara.

de aici si eroarea matematica, facuta cu multa intentie de altfel. manipulare, minciuna si ce vreti voi.

cezar, am mai spus-o: in sua sunt multe credite toxice, dar nici aici ele nu sunt mai mult de 5%-7% din total, iar ele au fost preluate de banci din strainatate in mare parte.
problema este ca ele au fost garantate cu active care s-au apreciat in mod artificial cu mai mult de 50%% in ultimii 4 ani. in romania situatia e mult mai crunta, cresterea economica se baza pe constructii si agricultura, nimic altceva. daca prindeti un an greu la anul in agricultura si pe fondul caderii sectorului imobiliar, sa vedem cu ce isi vor acoperii bancile creditele, pentru ca activele au crescut artificial cu 500% in patru ani. ceea ce se poate intampla cu ele s-a vazut foarte clar pe bursa care a plonjat cu 80% intr-un singur an. repet, cu un an prost in agricultura nu m-ar surprinde foarte tare un euro la 8 lei anul viitor.

numai bine!!

constantin spunea...

@elzorab

Eu cred ca gresesti. Societatea romaneasca nu a cunoscut ideea de credit pentru oamenii din mediocristan pana in sa zicem 2002 (?) ; era o societate bazata pe "cash is king". Dintr-o data am trecut la credit, cu tot ceea ce decurge de aici. Chiar crezi ca nu va mai exista credit in Romania si vom reveni doar la plati in cash?

elzorab spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
elzorab spunea...

adrian, te las sa mai meditezi asupra subiectului. probabil ca esti prea tanar pentru a trage singur concluziile dar iti voi da cateva date.


in america inainte de anul 2001, cash era king. creditle se obtineau in conditii extrem de grele, trebuia sa vii cu o suma consistenta de acasa, cel putin un 30-40%, dobanzile erau mari, in jur de 10% dar casele erau ieftine. era un capitalism pur, cu bani reali si scumpi, unde oamenii trebuiau sa munceasca din greu pentru a dovedi celor care dispuneau de capital ca sunt oameni de incredere, capabili sa plateasca un credit, capabili sa plateasca ratele lunare.

pentru acel credit pe langa faptul ca trebuie sa vii cu o suma consistenta mai trebuia sa ai si un credit history impecabil, trebuia sa ai un venit de trei ori mai mare decat ratele lunare, trebuia sa fi casatorit, ambii soti sa fi avut un loc de munca in ultimii ani. conditile erau grele pentru ca banii erau reali.

capitalismul e simplu. pune-te tu in situatia unui om cu capital care trebuie sa dea banul lui cu imprumut unui alt individ. cand dai tu imprumut banii tai si nu ai altcuiva, cui ii dai si in ce conditii?

apoi a venit nebunia, cand pe piata au aparut acei bani ireali, fara acoperire, cand banii subventionati de stat si garantati de stat erau dati imprumut pe banda rulanta pentru a face planul.dati imprumut de catre oameni care nu ii detineau efectiv si care aveau un singur scop, sa mimeze un profit mare pentru a incasa bonusuri nerusinate.

toti numesc aceasta criza o criza a capitalismului. permiteti-mi sa ii contrazic. aceasta criza este o criza datorata in primul rand devierii de la principiile capitalismului, faptul ca nu s-au mai tinut cont de principiile de performanta individuala, de credibilitate atunci cand au fost acordate creditele. banii au fost pur si simplu dati pe mana unor oameni care nu intelegeau la ce si cum se folosesc.

mai mult, acesti bani au distrus mediul de concurenta si de performanta prin inducerea acestei iluzii in randul maselor largi ca nu mai e nevoie sa muncim, sa tragem, noi suntem smecheri, luam bani imprumut, ca tot sunt pe gratis, ii bagam in imobiliare si ne-am imbogatit. ii lasam pe fraieri sa invete, sa studieze, sa munceasca din greu, sa se perfectioneze, sa inventeze, sa faca cercetare. noi, cei alesi, suntem smecheri, ne dam in mertzane , investim in imobiliare si ne imbogatim.

astfel un individ capitalist performant, capabil, adevarat motor al economiei s-a vazut pus in aceeasi oala cu un coate goale care n-a facut nimic in viata lui, care nu a relaizat nimic, dar a luat credit i-a bagat intr-o casa si s-a trezit om bogat peste noapte. e un fel de caricatura socialism-comunism, cand nu mai conteaza daca si cat muncesti, tot ce conta era daca ai jucat sa nu la ruleta sau caritasul imobiliar.

ADRIAN, RASPUNSUL MEU E URMATORUL: INTR-O ECONOMIE CAPITALISTA REALA CASH IS KING, CREDITELE SE VOR ACORDA DIN CE IN CE MAI GREU, BANII VOR FI DIN CE IN CE MAI SCUMPI, CONDITIILE VOR FI ASPRE, IAR LA CAPITAL VOR AVEA ACCES DOAR CEI CARE DOVEDESC CA SUNT CAPABILI SA-L GESTIONEZE, NU TOTI COATE GOALE CARE SI-AR DORI SA SE IMBOGATEASCA PESTE NOAPTE.

iar toate astea nu pentru ca vom intra in criza ci pentru simplul motiv ca, acela este capitalismul real, dur, simplu, corect, cu accent pe performanta, credibilitate, munca grea si rasplata celor care sunt capabili. in timp ce lenea, prostia, inconstienta se pedepseste din greu.

multa bafta, adrian! si sa dea cel de sus sa fii un motor al economiei si nu un parazit visand mereu la scurtaturi si smecheri pentru a se imbogati!!

constantin spunea...

"sa dea cel de sus sa fii un motor al economiei si nu un parazit visand mereu la scurtaturi si smecheri pentru a se imbogati"

Cu asta sunt linistit; si eu sunt tot inginer ca multi de pe blog, lucrez in R&D deci pot sa ma consider un mic motor economic. Dar sa revenim ...
Ii vad pe oamenii din jurul meu care se suprapun perfect peste ce descrii tu, strang din buci minim patru ani ca sa adune un 40k-50k, uneori le mai dau si parintii bani si abia apoi reusesc sa isi ia fie un apartament in oras fie o casa la 30-40km de oras. Cu credit de la banca, of course. Numai taxele ajung pe la vreo 30k, asta la prima tranzactie. Daca il bate pe cineva gandul sa ia a doua proprietate, taxele cresc. Si vorbim aici de oameni din clasa de mijloc, nu de genericul casier de la Carrefour. Casele sunt scumpe, foarte scumpe raportat la pretul platit pentru munca omului obisnuit.
Si atunci vin si ma intreb, cum por spera unii ca vor ajunge proprietatile la pret de ... Passat?

constantin spunea...

cand spun proprietate ma refer generic la un apartament de 2 camere situat la mai putin de 6km de Piata Universitatii
( scuze de completare )

ionut spunea...

"cand spun proprietate ma refer generic la un apartament de 2 camere situat la mai putin de 6km de Piata Universitatii
( scuze de completare )"

Restul ce sunt?

constantin spunea...

Iti raspund tot cu o intrebare. Ce e acela pret mediu?

Anonim spunea...

@adrian_s
Asta spuneam si eu mai demult. Cu toate ca apartamentele se vor ieftini (sa zicem ap 2 cam la sub 6km de p.unirii 20000 E) acestea vor fi o valoare. Cum descria si Elzorab, s-a ajuns ca tot prapaditul sa iti fluture 20000 pe la nas. Si din nou cum spunea Elzorab, excesul de bani a distrus concurenta iar passatul a ajuns sa fie un produs ordinar pentru tot amarasteanul.

Elzorab a reusit sa puna cap la cap elementele crizei actuale si a facut putina lumina. Deci ne asteapta o reasezare a societatii pe principiul valorii si al concurentei.

elzorab spunea:
<<< toti numesc aceasta criza o criza a capitalismului. permiteti-mi sa ii contrazic. aceasta criza este o criza datorata in primul rand devierii de la principiile capitalismului >>>
Spune-le asta lui Geoana si Iliescu care vor acum sa ne arate din nou drumul spre socialism.

@cezar
Mai ai rabufniri multe de genul marotelor (faza cu procentul de 2% din fondul locativ sau ca Vasilescu are actiuni la BRD). Nu mai prostesti pe nimeni cu astea. Si Tiriac are investitii in asigurari si imobiliare si Becali are investitii in terenuri si tu vrei sa murim cu ei de gat.

Manole spunea...

@cezar: aşa e, şi acel 2% pe care îl pomeneşti e un indicator că potenţialul de prăbuşire a preţurilor e infinit. La ora actuală nimeni nu poate întrevedea bottomul. Există un rest de 98% din case, hai 90%, că banii au mai circulat şi cash, care nu au valorat niciodată în afara foii de hârtie nici cât o ceapă degerată. Ceea ce înseamnă că proprietarii lor, dacă ar fi să le scoată la vânzare în perioada următoare, s-ar putea să se mulţumească cu nişte sume pe care nici nu ni le putem închipui.

După 1929 în America s-a constatat că jocul bursier, care părea a fi un joc de masă printre americani, nu atrăsese de fapt decât vreo 1,3 milioane de americani dintr-o populaţie de 150 de milioane. Adică în jur de 1% din populaţia adultă. Această fragilitate a pieţei a şi făcut posibilă prăbuşirea bruscă şi de durată preţurilor acţiunilor. Preţurile nu aveau o bază de masă, ci doar dorinţa speculativă a foarte puţini.

Manole spunea...

"Foarte puţini" care făceau, fireşte, zgomot ca şi cum ar fi fost foarte mulţi. Mereu în lumina reflectoare, citaţi de ziare, etc. Asta a şi creat iluzia siguranţei şi a stabilităţii. La noi s-a creat iluzia cererii de sute de mii de locuinţe, atât de absurdă, ca dacă aduni sutele de mii din Bucureşti cu alea din Cluj, cu alea din Sibiu etc. ajungi să crezi că populaţia României e de vreo 50 de milioane.

Anonim spunea...

Incerc si eu o speculatie. Cezar e angajat in banca. A luat un credit fara dobanda (pentru ca angajatii stiti ca primesc astfel de oferte) pe vreo 100 kE sa cumpere un apartament si sa-si faca in el sala de forta. El a zis ca loveste doua muste dintr-un foc, adica porneste o afacere si face si o investitie intr-un imobil care ca valora dublu peste nu stiu cat timp. Acum s-a trezit dator vandut cu un imobil care nu mai face nici jumatate si s-a dus de rapa si afacerea cu cefosi ca si aia au intrat in criza.
Cum e trecerea de la denial la fear?

ionut spunea...

adrian_s


"Casele sunt scumpe, foarte scumpe raportat la pretul platit pentru munca omului obisnuit."


Asa si?
La preturile actuale, si in conditiile actuale, un procent infim de 2-3% din totalul celor care muncesc, se califica pentru un credit ipotecar (care sa nu fie sub-prime). Concluzia...
P.S. Nici passatul nu mai e ce a fost pana acum cateva luni. Se va ieftini si el, mult, sau se va transforma in altceva.

ionut spunea...

adrian_s

"Iti raspund tot cu o intrebare. Ce e acela pret mediu?"

Nu vad relevanta. Daca esti amabil...multumesc.

ionut spunea...

adrian_s


In momentul in care "proprietatilor" tale li se va aplica un impozit anual de 1-2% din valoare(impozit normal de altfel si care ar trebui sa creasca in opinia mea cu un procent cu fiecare locuinta achizitionata in plus), stam de vorba despre preturi...
Nu-ti face iluzii: proprietatile sunt supraevaluate si subimpozitate.

ionut spunea...

cezar

Sa presupunem ca e pecum spui tu. Inseamna ca Adrian Vasilescu de la BNR s-a trezit vorbind, ca n-avea altceva mai bun de facut. Greu de crezut.

Gelin, ca si "mama" Societe Generale, au cumparat in disperare de cauza actiuni BRD, ca sa nu cada in cap BRD.-ul pe bursa.

cezar spunea...

Ionut, mersul prost al actiunilor BRD la bursa n-are legatura cu situatia economica a bancii. E mai 'multe' de explicat, dar asa e.

Oricum, dle hubble, m-ai linistit. Nu 'profeteai' falimentul sistemului bancar romanesc (Doamne, am rasuflat cu totii, astia cu bani proprii in banci), doar profit pe minus
pe x ani. Tot e bine. Da' stii ca profilul blogului iti permitea sa mergi si mai departe, nu ? Acuma ce-o sa urmeze, o sa se trezeasca unul care sa admita ca, ma rog, n-or sa dea faliment toti 'porcii', doar cei prost afaceristi (ca in orice biznis, sunt unii care dau faliment in mod normal, daramite in CRIZA). Pai unde ajungem asa ?!
DECI VOR DA TOTI FALIMENT, DA?
Si utilizarea termenului 'marota' e o marota. Cugeta putin la singurele date obiective de pe blogul asta, si anume statistica.
Daca n-o fi si aia aservita 'intereselor', desigur.

Manole, comparatia dintre crahul celor 1 la suta speculatori din '29 si cei 2 la suta 'creditaci' nowadays arata doar ca esti informat. Relationarea informatiilor e problema. Eu unul (si o groaza de factori de gandire etc) nu ma incumet sa fac paralele intre fenomene economice disparate. Ca nu ma pricep. Sorry, pe terenul asta te joci singur.
Procentul de 2 la suta fond locativ arata un singur lucru : lipsa de impact asupra intrarii in incapacitate de plata a unui procent oarecare din cei 2 la suta.
Scurt si la obiect. A, sa asteptam sa vedem primul 'foreclosure' mai intai ? DA.

cezar spunea...

"Să nu vă închipuiţi că există la ora asta mii de superspecialişti în statistică şi istoria bulelor economice şi psihologia maselor care stau şi generează pe computere de ultimă generaţie evoluţia preţurilor la imobiliare, scenarii politice, probabilităţi economice, nebunii, cu gând să anticipeze cu 3 săptămâni înaintea concurenţei atingerea pragului de stagnare, 3 săptămâni care ar putea însemna acordarea cu 1000 de credite mai multe decât concurenţa, ceea ce ar genera venituri de..."
Acum am observat naivitatea asta.
Mai, nu stiu cum e cu departamentul previzionare scaderi/credteri imobiliare, draga Manole, insa pentru evolutii curs valutar, costuri bani, plasamente etc exista eea ce orice banca are, si e cam 'coloana vertebrala', si anume Directia Trezorerie. Pariem ca ezista ceva analog pentru 'sectorul garantii ipotecare'?

limestone spunea...

@adrian_

Casele bine facute din caramida poroterm, tigla buna, termosistem, parchet lemn masiv, etc, nu pot sa fie decat scumpe.
Casele din BCA, acoperite cu tabla si parchet laminat, da pot fi si ieftine.
Iar apartamentele ar trebuii sa fie ieftine, avand 5 pereti din cei sase comuni cu celelalte apartamente, utilitatile find tot comune.
Asta s-a intamplat si in America, orice casier obtinea credit pentru o casa etajata, cu scara de marmura si semineu in living.

ionut spunea...

cezar


"Directia Trezorerie. Pariem ca ezista ceva analog pentru 'sectorul garantii ipotecare'?"

Aha, Directia Trezorerie, aia care la intrebarea lui isarescu, au raspuns ca nu s-au imprumutat de la BNR in marja lombard de...rusine!! Mari specialisti! Mai ai exemple d'astea?


"Ionut, mersul prost al actiunilor BRD la bursa n-are legatura cu situatia economica a bancii. E mai 'multe' de explicat, dar asa e."

Asta spun si eu! Exemplul cu Gelin care a cumparat, tu l-ai dat nu eu. Numai ca tu ai vrut sa "insinuezi" ideea ca Gelin a cumparat actiuni datorita situatiei economice exceptionale a BRD.
Gresit!

ionut spunea...

limestone

"Casele bine facute din caramida poroterm, tigla buna, termosistem, parchet lemn masiv, etc, nu pot sa fie decat scumpe."


Casele astea nu depasesc pretul de 600 de euro/mp.Si asta in conditiile preturilor materialelor de constructii asta umflat cu pompa, cel putin triplu decat cel normal.

AristotelCostel spunea...

@cezar

Procentul de 2 la suta fond locativ arata un singur lucru : lipsa de impact asupra intrarii in incapacitate de plata a unui procent oarecare din cei 2 la suta.

Fond locativ proprietate privata...in Romania? 97%?

Procentul cloacelor tranzactionate e pe la 2-3% din fondul locativ?

Deci nu e niciun impact daca intra in incapacitate de plata fazanii?
Pai, vorbim de mai mult de 50% din fondul locativ tranzactionat...care face ...preturile!!!

Adi spunea...

elzorab
Problema pusa de Taleb este cu totul alta (cel putin asta am inteles eu...): exista doua tipuri de "medii" in care aleatorul se manifesta si anume mediocristanul (unde cresterea numarului observatiilor nu influenteaza semnificativ media - ex. lui Taleb: ia 1000 de oameni si fa media greutatii lor, adu-l pe cel mai gras om de pe planeta si fa din nou media, variatia va fi infima, iar ponderea greutatii celui mai gras om va fi de doar 0.003% din total) si extremistanul (unde o singura observatie poate schimba radical media - fa media averii celor 1000 si sa zicem ca iese 100000$, adauga-l pe Bill Gates si vezi ce pondere are averea lui in total - 99.998%). Cele doua medii nu prea au legatura unul cu altul. Fizica si implicit ingineria sunt din mediocristan (nu e cazul sa ne simtim ofensati de denumire deoarece, in acest caz, nu are conotatia negativa pe care o dam noi mediocritatii).
Greseala noastra majora este tocmai faptul ca ignoram cu desavarsire existenta extremistanului incercand sa-l asimilam cu mediocristanul. Adica ne concentram eforturile in prezicerea evenimentelor predictibile cu consecinte controlabile, ignorand evenimentele "highly improbable, but highly consequential" (gen Razboaiele Mondiale, 9/11, Katrina, actuala criza etc.). Problema deriva din ceea ce numeste Taleb The Ludic Fallacy si anume incercarea de a construi modele matematice pe baza studierii unui mediu in care aleatorul a fost "sterilizat" - adica teoria jocurilor, unde regullile sunt cunoscute si marjele la fel.
In realitate se intampla ca desi formula ta este atat de perfecta incat iei un Nobel pentru ea (Merton- Scholes), iar hedge fund-ul tau e vedeta bursei (Long Term Capital Management), vine criza din Asia si, chiar daca si aici esti acoperit, nu poti prevedea default-ul Rusiei ceea ce duce la un rasunator faliment si un bail-out de 4 miliarde. Rezultatele precedente ar fi zis ca nimeni nu e mai zmeu ca tine. Vezi de asemenea cazurile Amaranth (au pierdut 6 miliarde intr-o saptamana), respectiv Tiger Fund (victima bulei dotcom).
Un exemplu haios dat de el este cel al modului in care un cazinou si-a evaluat riscurile potentiale. A investit milioane de dolari in sisteme sofisticate de supraveghere cu scopul de a depista trisorii, in conditiile in care ponderea pierderilor din aceasta activitate este neglijabila (un procent infim oricum), insa principala pierdere a venit dintr-o amenda uriasa si riscul de a pierde licenta de functionare deoarece angajatul responsabil cu trimiterea unor rapoarte catre IRS privind castigurile peste o anumita suma a preferat sa le doseasca intr-un fiset.
Stiu ca e un pic dificil de urmarit tipul live deoarece are un stil de a vorbi un pic impleticit si din aceasta cauza devine cam obositor, dar cartile/audiobook-urile merita citite/ascultate. Argumentatia lui e clar mai buna decat a mea si binenteles ca mi-e imposibil sa rezum toata cartea intr-un post. Ideea cu care am rezonat cel mai tare, si pe care cumva intuitiv o avem multi, este ca de foarte multe ori imparatul e destul de gol, dar reuseste sa-i pacaleasca pe multi deoarece majoritatea au nevoie de un imparat si titlul este suficient pentru a-i face sa umble cu capul plecat. Oricum, enjoy! in cazul in care te hotarasti sa-l aprofundezi pe domnul Taleb (btw sa stii ca tipul e destul de matematician, in sensul ca are si un doctorat prin zona, si destul de in tema cu ce inseamna statistica pentru a nu vorbi din burta).

AristotelCostel spunea...

@adrian_s

Colegii tai au facut eforturi? Deci, cloacele nu vor ajunge cat un Passat?

Parca esti cezar ...beat. Totusi, ti-a scapat detaliul ca s-au terminat ...sclavii.

Chiar crezi ca nu va mai exista credit in Romania si vom reveni doar la plati in cash?

Credite din banii cui? Pana acum...totul era garantat si profiturile...inimaginabile...deci euro din arhiva UE.
Credite din depozitele romanilor? Mai ai si alte glume in program?

constantin spunea...

Mai Costel tu vad ca intelegi numai ce iti place.
Oamenii aia dati ca exemplu de mine si care fac eforturi nu sunt romanii ci clasa de mijoc belgiana.
Si da, se va cumpara in continuare pe credit. Te intreb si pe tine? Crezi ca o sa revenim la cash-only in Romania?

Sau speri sa pui si tu mana pe doua, trei cloace din aia 5000 pusi la banca luna trecuta?
( in conditiile unei deprecieri proportionale Iasi, Bucale)

Anonim spunea...

@adrian_s
20000E vor fi bani, chiar o mica avere. Nu o sa-i mai vada orice burtos de acum incolo. Nici bancnota de 500 E nu va mai ajunge in mana tuturor nespalatilor. Iar becali o sa arunce de acum cu monezi nu cu teancuri de bancnote.

constantin spunea...

20000E au fost intotdeauna o avere, erau si pana acum. Numai fraierii credeau ca sunt bogati cand scoteau 5000E de pe cardul de credit ca sa ii sparga prin magazine.
Dar raman la parerea mea, nu e denial, ma bazez pe ce am vazut/am trait in alte tari, nu doar in Romania. Proprietatile NU sunt actiuni. Nu cred ca isi vor pierde 80% din valoare. Evident nici unul din noi nu poate decat sa dea un pronostic, o parere. Doar timpul va arata unde e bottom-ul.

AristotelCostel spunea...

@adrian_s

Mi s-a parut mie ca imbini Bruxelesu' cu Piata Victoriei.

UE a beneficiat de import de sclavi, iar caritasul imobiliar din UE s-a desfasurat in favoarea medienilor cu capete de stejar...dar cu cetatenie UEista.

Din nefericire, noile generatii au fost atinse de concurenta...sclavagista.

"La Romania"...fondul locativ e detinut de multi sclavi de prin UE. Cloaca a fost "lingoaie"...pe crestere. Acum nu e decat o cloaca goala!

Nu ma intereseaza cloacele din Romania. Am o problema cu tepele... in general.

Anonim spunea...

adrian_s

Eu, Costel, Manole, Ionut, Elzorab si altii vrem sa dam de pamant cu preturile. Noi avem cash si nu avem credite. Vrem sa cumparam cloacele de la Cezar, Olandezu si Nestor (de fapt de la executorul lor) cu 5000 de E.
Apoi vom le vom inchiria sclavilor care au ramas si fara casa si cu rate la banci.

CASH IS MASTER, INDEBTED IS SLAVE

constantin spunea...

@aristotelcostel

Scuze daca ai crezut ca te ironizez, era doar o gluma in contextul previziunilor facute de fiecare.

@hubble

:-)

limestone spunea...

@Ionut

"Casele astea nu depasesc pretul de 600 de euro/mp.Si asta in conditiile preturilor materialelor de constructii asta umflat cu pompa, cel putin triplu decat cel normal."

De acord cu 600euro/mp, deci 80k pentru o casa 120mp, doar materialele si manopera. Mai adauga terenul, proiect, aprobari, intabulari, utilitati, conectarea la utilitati. Iti va iesi scump.
Si pretul materialelor de constructie a fost umflat cu pompa doar acolo unde concurenta a fost simulata, de ex la ciment, nu la toate.

AristotelCostel spunea...

adrian_s

Proprietatile NU sunt actiuni. Nu cred ca isi vor pierde 80% din valoare. Evident nici unul din noi nu poate decat sa dea un pronostic, o parere.

E o buna ocazie sa-l linistim si pe cezar.

Pe scadere, bizonii NU-SI VOR VINDE CASELE...asa ca piata va fi facuta de executari si ...disperari.
Odata ce o casa nu mai e investitie, iar ROI-ul paleste in vremuri de somaj, cloaca, spre deosebire de actiune, presupune ...niste cheltuieli...ceea ce nu avantajeaza preturile cloacelor.

Intri cu usurinta la capitolul fazani pentru ca extrapolezi anormalitatea din ultimii ani.

Tocmai s-a discutat pe aici ca trebuie sa stergem niste erori de pe graficul ...capitalismului.

Anonim spunea...

adrian_s spunea...
<<< Numai fraierii credeau ca sunt bogati cand scoteau 5000E de pe cardul de credit ca sa ii sparga prin magazine. >>>

Cardul de credit mi s-a parut cea mai mare jecmaneala si mai mult, adresata saracilor ca sa fie afacerea mare. I-am bagat undeva pe toti cei care veneau sa-mi explice ce mare bisnit e cardul de credit.

Anonim spunea...

adrian_s spunea...
<<< o familie din clasa medie va economisi patru ani si apoi va face credit ca sa iti achizitioneze o proprietate. E naiv cine mai spera sa fie altfel.
Mai intai munca, dupa aceea si distractia >>>

Si ce e rau in faptul ca inainte sa puna mana pe o galeata de bani, familia respectiva trebuie sa simta si sa aprecieze valoarea banului (de fapt a muncii care ii genereaza). Abia se cunosc mai bine si sotii ca sa n-o puna de divort si sa faca partaj la credit.

Anonim spunea...

@adrian_s
Ai sters cam tarziu. Hubble is watching.
:-))

constantin spunea...

c-asa-i in ... capitalism

limestone spunea...

@all

Cat doriti sa platiti impozit, 16 la suta sau 40 la suta ??

EVZ: "dacă PSD se va ţine de cuvânt şi va înlocui cota unică cu impozitul progresiv, toţi cei care azi se zbenguie pe pârtie se vor întreba ce i-a lovit, cu ce-au greşit de le rămân mai puţini bani pentru cumpărături şi vacanţe.

Votul nu este doar o problemă de civism, ci şi de asumare a unei responsabilităţi pentru propriul viitor. Poate că partidele de dreapta nu şi-au ţinut toate promisiunile, dar cu siguranţă cota unică a determinat o creştere a nivelului de trai. Creştere a nivelului de trai care s-a concretizat pentru alegătorii urbani şi în posibilitatea de a-şi petrece weekendurile la munte şi la mare."

mobutu spunea...

Eu sunt pentru impozit mai mare pentru veniturile mari.

cezar spunea...

Procentul de 2 la suta, neatent costel,se refera la procent case luate pe credit. Restul au fost luate cash sau primite gratis de la stat, sau mostenite.
Clar acum ? Contesti potentul ? Fii atent la comunicarile BNR.

Cat despre cate case (din Bucuresti, aici sunt date publice - de la notariate) din total fond locativ se tranzactioneaza anual, din 600-650 mii total locuinte cf 1 si 2, termoficate la comun sau cu centrale proprii (mai sunt desttule fara nici un fel de incalzire), se invart cam 50 de mii anual. 10 la suta, un procent oarecare, normal (la prima vedere).

AristotelCostel spunea...

@limeston

În Iaşi au fost blocate 171 hectare de teren timp de 5 ani de către:

SC Podgoria Copou SA, detinuta de Florea Ivanov, primarul PD-L al orasului Tirgu Ocna si patron, printre altele, al hotelului Decebal din Bacau.

Interesele imobiliare din Iasi apartin ...PDL!

5.000 de locuri de casa gratis

P.S. Nu votez!

cezar spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
AristotelCostel spunea...

@cezar

2 la suta din fondul locativ al Romaniei este luat pe credit.

Procentul de 2 la suta, neatent costel,se refera la procent case luate pe credit.

Cam joci ...alba-neagra.

cezar spunea...

Nu cunosc motivul si imprejurarile prin care seful BRD a intrat in posesia actiunilor sale. Deja sunt inf. confidentiale.
Da, situatia economica a primelor 5 banci din sistem este exceptionala, profiturile sunt imense pentru o tara europeana. Profit operational la capitalurile proprii de 40 la suta pe an iti spune ceva ? Aaa, tu cat faci 'pe cele 2 firme'?
Da, Trezoreriile bancilor din RO sunt profesioniste. De multi ani. Ca nu-si permite nimeni altfel. Ca altfel pierzi bani SI IN VREMURI NORMALE. Iar facem generalizari ? Numeste punctual banca aia care a pierdut bani din cauza proastelor politici monetare proprii. DIN ROMANIA.Una singura.

Eh, Doamne ajuta, cu cifra aia de 600 E/mpc. E reala, chiar mai mica (in functie de zona). In regie poprie ti-o faci si cu 400.

limestone spunea...

Cred ca asta se stia, dar presupun ca este doar o gaselnita electorala..

"Dacă va continua criza financiară, democrat-liberalii promit că, dacă vor ajunge la guvernare, vor pune la dispoziţia familiilor din România care s-au împrumutat la bănci pentru a construi o casă un fond de interventii de urgenţă. "Ştim că la această oră sunt peste 500.000 de oameni, de familii care au credite de peste 10.000 euro şi, în funcţie de evoluţia în continuare a crizei, am pregătit un program de prevenire a pierderii locuinţelor datorită incapacităţii de plată determinate de creşterea costului creditelor, prin formarea unui fond pentru intervenţii de urgenţă, iar eligibile vor fi persoanele din clasa mijlocie”, a declarat la Constanţa, Theodor Stolojan"

cezar spunea...

Serios ?
Am auzit si eu ca in Florida va fi soare anul asta.

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
limestone spunea...

AristotelCostel spunea:
"Interesele imobiliare din Iasi apartin ...PDL!"

Iar cele din Arges apartin...PSD
Fiecare padure cu uscaturile ei..
Eu am fost la vot !

AristotelCostel spunea...

@limestone

Să fii sănătos!

Imbecilul se duce şi sufla în balon, şmecherul a dat tunul luând banii de la fraierul care i-a imprumutat bani imbecilului, iar toată populaţia activă a României plăteşte prostiile fraierilor şi imbecililor?

Bun program are Stolojan!!!

Barabulă ăla, PDL-istul care s-a jucat cu Justiţia din România, e doar o rotiţă...din balonul imobiliar.

limestone spunea...

@AristotelCostel

Preuspun ca Stolojan a spus-o doar pentru a-i atrage la vot de partea lui pe cei "imbecili care au suflat in balon" si sper ca si tine ca nu va realiza niciodata promisiunea asta.

AristotelCostel spunea...

@limestone

...si sper ca si tine ca nu va realiza niciodata promisiunea asta.

Smecherul e sponsor PDL. Eu sper sa nu realizeze nimic astia...Asta ar fi raul cel mai mic.

Anonim spunea...

Eu am fost la vot de fiecare data dar trebuie sa fi prost sa mai margi de data asta.
Prezenta intre 10-20% pe care am prognozat-o se pare ca se adevereste. Mai ramane de urmarit rascoala de 1 Decembrie.

Manole spunea...

@Aristotel: Cezar are dreptate, cel puţin aşa a zis BNR-ul.

Până la urmă procentul nu are nimic deosebit, fiind perfect adecvat puterii de cumpărare.

Ceea ce înseamnă, repet, că momentan e imposibil să întrevedem bottomul câtă vreme pentru 90% din proprietari chiar şi preţurile de vânzare din 2001 ar reprezenta "o grămadă de bani".

@all: Stolojan fabulează. Cu creditele luate în valută, hai să văd eu ce fond pune el la dispoziţie pentru bailout-ul creditaţilor. Sau poate are el acasă tiparniţă de euro falşi, mai ştii?

Trist e că la ora asta, dacă ar fi să întreb pe stradă, 9 din 10 români chiar ar zice că gogoşile lui Stolojan sunt credibile.

Eu zic să vă păziţi buzunarele şi valuta din bănci (cei care l-au prins în '92 ştiu de ce...) dacă ajunge Frankenstein premier.

limestone spunea...

off topic:

"E previzibil chiar ca, odata cu dezvoltarea unor manipulari neurofarmacologice (de exemplu, administrare de oxitocina) sau neuromagnetice (stimulare magnetica transcraniana), care ar putea modifica corelatele neurobiologice ale dragostei, neuroetica si consilierea genetica vor trebui sa stabileasca daca si in ce conditii dragostea va putea fi provocata sau prelungita la om."

Auzi frate, faci o cura de stimulare transcraniana la Olanesti si-ti iubesti iarasi nevasta ca la prima tinerete..

AristotelCostel spunea...

@manole

Poate ne-ar prinde bine o carenta de limestone. Omul a incercat o mobilizare, n-a mers si a dat in trolling.

limestone spunea...

@ A & C

I wish you an excess of limestone in your kidney..

mobutu spunea...

Hubble spunea...
Prezenta intre 10-20% pe care am prognozat-o se pare ca se adevereste.
La ora 14:00 prezenta la vot la nivel national era de 19.84%, date oficial bec.
Asadar pana la ora 21 sunt sanse foarte mari sa se depaseasca 20%.

limestone spunea...

@A & C

Isi dau cu parerea despre case si preturi multi oameni care nu au construit sau nu au cumparat cu bani in viata lor o casa.
You, what did you do in the last 5 years?

Anonim spunea...

@mobutu
Daca asta e prezenta la ora 14.00 inseamna ca am esuat. That,s it.

@limestone
Rudotel ???

Anonim spunea...

Daca tot o dai in inglis:

What did you do during the last 5 years.

Ca altfel ne dor urechile.

AristotelCostel spunea...

@limestone

De ce nu spui de la inceput ca nu mai poti sa faci pipi?

Cei mai importanti actori de pe piata imobiliara resping ideea prabusirii pietei. Dinu Patriciu sustine in continuare insa ca preturile vor scadea drastic

Doar mizerabilii din link au dreptul sa-si dea cu parerea?
Si de ce mint ca ultimele specimene?

In ultimii 5 ani am facut sacrificii! Acum incepe distractia.

Anonim spunea...

@limestone
sau prozac ?
in alta ordine de idei, de ce un impozit de 40% ar fi neaparat gresit ? am auzit ca ar mai fi niste tari prin lumea asta mare unde impozitarea e progresiva, si care cica nu ar duce-o asa de rau (cel putin nu la nivelul rromaniei). so ?

limestone spunea...

Hubble spunea:

"Eu, Costel, Manole, Ionut, Elzorab si altii vrem sa dam de pamant cu preturile. Noi avem cash si nu avem credite. Vrem sa cumparam cloacele de la Cezar, Olandezu si Nestor (de fapt de la executorul lor) cu 5000 de E."

Vrabia Mihai Viteazu..

Anonim spunea...

Uniunea Nationala a Patronatului Roman a cerut joi Comisiei Nationale de Valori Mobiliare sa inceapa o investigatie in legatura cu declaratile omului de afaceri Dinu Patriciu si sustine ca semnalele negative legate de scaderea bursei si pietei imobiliare facute recent pun in pericol stabilitatea pietei.
tovarasa invatatoare, da' dinu vorbeste mascari, puneti-l la colt pe coji de nuca
hahaha, astia de la patronatul rroman se aud cand vorbesc ? doamne, cat cretinism poate sa fie in tzara aia :)))))

limestone spunea...

@canadian

O mare parte din bunastarea romanilor din ultima vreme se datoreaza tocmai cotei unice de impozitare.
Common sense: de ce sa muncesc mai mult daca stiu ca voi fi impozitat mai mult ??
Intai sa ajungem incetisor la nivelul celor de care vorbesti tu si apoi sa vorbim de o schimbare..

Anonim spunea...

Si ce daca resping ei ideea prabusirii pietei ? Si prostu respinge ideea ca nu e destept.

Imi pare rau ca nu prea apuc sa studiez presa. Dar a zis Stolo ca vrea sa faca fond de plati pentru creditaci ? Mai sa-mi bag moneda din botswana in gura lui daca e asa.

limestone spunea...

Nu iau partea nimanui, sunt pentru prabusirea pietei, va povesteam de padurea defrisata de langa Pitesti pentru dezvoltare proiect imobiliar si de dorinta mea ca acest proiect sa cada.,

Anonim spunea...

E super articolul. Fiecare isi mentine pdv in functie de interese. Patriciu are cash, ceilalti au bani bagati in imobiliare. Mare atentie la noul guvern. Va cadea prada mafiei imobiliare si va da legi sa ii scoata din cacat. Nu cred ca mai e mult pana vedem si gloante.

Anonim spunea...

Manole si Patriciu vor fi urmariti de parchet pentru subminarea bunastarii mafiotilor.

limestone spunea...

EVZ:


"Alianţa D.A. a câştigat detaşat alegerile

PSD+PC are în jur de 39%, PD-L 29%, iar PNL 20%.

Dacă însumăm scorul obţinut de foştii parteneri din Alianţa D.A. rezultă o victorie la aproape 50%. Dacă mai însumăm şi redistribuirea, şi eventuala cooptare a UDMR, obţinem o majoritate care “se aşează” undeva la 60%. Cam aşa ceva zicea şi Traian Băsescu. O majoritate solidă, nu?"

limestone spunea...

"A murit Artur Silvestri


Cunoscut în ultimii ani mai ales ca analist imobiliar, Artur Silvestri a încetat din viaţă în dimineaţa zilei de Sfântul Andrei."

Anonim spunea...

Sa-l fi ajuns blestemele ? Dumnezeu sa-l ierte. De morti numai de bine.

Manole spunea...

Dumnezeu să-l ierte pe Silvestri.

Măcar s-a lămurit un mister (pentru unii), şi anume că nu Artur Silvestri semna sub pseudonimul "Manole".

mobutu spunea...

La ora 18:00 prezenta la vot la nivel national era de 34.48%, date oficial bec (rural=40%, urban=30%).

Anonim spunea...

CITANDU-L PE ELZORAB

"in america inainte de anul 2001, cash era king. creditle se obtineau in conditii extrem de grele, trebuia sa vii cu o suma consistenta de acasa, cel putin un 30-40%, dobanzile erau mari, in jur de 10% dar casele erau ieftine. era un capitalism pur, cu bani reali si scumpi, unde oamenii trebuiau sa munceasca din greu pentru a dovedi celor care dispuneau de capital ca sunt oameni de incredere, capabili sa plateasca un credit, capabili sa plateasca ratele lunare.

pentru acel credit pe langa faptul ca trebuie sa vii cu o suma consistenta mai trebuia sa ai si un credit history impecabil, trebuia sa ai un venit de trei ori mai mare decat ratele lunare, trebuia sa fi casatorit, ambii soti sa fi avut un loc de munca in ultimii ani. conditile erau grele pentru ca banii erau reali.

capitalismul e simplu. pune-te tu in situatia unui om cu capital care trebuie sa dea banul lui cu imprumut unui alt individ. cand dai tu imprumut banii tai si nu ai altcuiva, cui ii dai si in ce conditii?

apoi a venit nebunia, cand pe piata au aparut acei bani ireali, fara acoperire, cand banii subventionati de stat si garantati de stat erau dati imprumut pe banda rulanta pentru a face planul.dati imprumut de catre oameni care nu ii detineau efectiv si care aveau un singur scop, sa mimeze un profit mare pentru a incasa bonusuri nerusinate.

toti numesc aceasta criza o criza a capitalismului. permiteti-mi sa ii contrazic. aceasta criza este o criza datorata in primul rand devierii de la principiile capitalismului, faptul ca nu s-au mai tinut cont de principiile de performanta individuala, de credibilitate atunci cand au fost acordate creditele. banii au fost pur si simplu dati pe mana unor oameni care nu intelegeau la ce si cum se folosesc.

mai mult, acesti bani au distrus mediul de concurenta si de performanta prin inducerea acestei iluzii in randul maselor largi ca nu mai e nevoie sa muncim, sa tragem, noi suntem smecheri, luam bani imprumut, ca tot sunt pe gratis, ii bagam in imobiliare si ne-am imbogatit. ii lasam pe fraieri sa invete, sa studieze, sa munceasca din greu, sa se perfectioneze, sa inventeze, sa faca cercetare. noi, cei alesi, suntem smecheri, ne dam in mertzane , investim in imobiliare si ne imbogatim.

astfel un individ capitalist performant, capabil, adevarat motor al economiei s-a vazut pus in aceeasi oala cu un coate goale care n-a facut nimic in viata lui, care nu a relaizat nimic, dar a luat credit i-a bagat intr-o casa si s-a trezit om bogat peste noapte. e un fel de caricatura socialism-comunism, cand nu mai conteaza daca si cat muncesti, tot ce conta era daca ai jucat sa nu la ruleta sau caritasul imobiliar.
"

MAI CITITI ODATA SI APOI DATI-VA CU PAREREA!

Impresia mea e ca numai cineva cu lacune mari de caracter si educatie nu poate sa fie de acord cu asta. Dar e doar impresia mea...
Nu orice lepra va poate fi egal si e normal.
Fiecaruia dupa munca, nu dupa nevoi!

mobutu spunea...

In ritmul ăsta probabil o sa avem prezenta putin peste 40%.

Anonim spunea...

Bancherii ar face bine sa citeasca ce a scris un smecheras, pe care l-am gasit pe un site unde isi vindea un teren prin Craiova. Omul indemna fraiericii sa cumpere repede deoarece detine el niste informatii secrete : "eu ma bazez pe informatii ceva mai sigure si mai reale:in momentul acesta criza financiara e pe cale sa-si gaseasca rezolvare in cea mai mare parte a globului si e ceva normal...ca orice criza(ca de-aia ii zice criza!)sa aiba si rezolvare intr-o perioada cit mai scurta(din punctul de vedere al guvernelor statelor f.dezvoltate).E totul destul de simplu:in bancile mari se vor pompa bani si isi vor reveni,pentru ca nu-si pot permite altfel.Dca se va prabusi sistemul bancar...se va prabusi totul in jurul lor.Se pare ca deja masurile luate pe plan international incep sa dea semne de redresare.A nu se confunda criza financiara cu criza economica...Daca in primul caz lucrurile sunt pe cale de a se rezolva,in cel de-al 2-lea,lucrurile sunt ceva mai complicate(chiar daca sunt legate intre ele)si fiecare stat va avea propriile probleme legate de aceste aspecte si lucrurile vor depinde fie de guvernele statelor respective,fie de evolutiile internationale.Oricum,lucrurile se vor misca spre...bine!Cit de repede sau de incet...ramine de vazut!La noi,un lucru e cert:cererea va fi mai mare decit oferta in domeniul imobiliar...mult timp de-aici inainte!Iar cind totul se va linisti,in piata,lucrurile vor reveni la normal.Ramine de vazut...cit de repede.Toata lumea(analisti,specialisti)vorbeste de...citeva luni.Cite?Vom vedea...
De altfel,sunt de acord cu faptul ca toate preturile sau dus mult in jos in ultima perioada(ex:terenul meu,in primavara acestui an avea un "scor" de 550-600 E/mp).Acum,pretul e...cel care este afisat.Poate va mai scadea,poate nu...Vom trai si vom vedea!"

Incredibil, nu ? Ce trebuie retiunut :

1. in rromanica, cererea este mult mai mare decat oferta...mult timp de acum incolo.
2. criza e pe duca(ca de aia ii zice criza ca trece repede), e vorba de cateva luni...ca o fi o luna, or fi trei, nimeni nu stie.
3. preturile oricum cresc.

mobutu spunea...

proşti e mulţi.

Anonim spunea...

@manole si cezar

2% fond locativ luat pe credit nu e ireal pentru ca in Romania s-au tranzactionat casele cu banii de la parinti sau cu banii castigati din munca de pe afara.
Capsunarii au fost acuzati ca ridica preturile si toti asteaptau vacantele lor pentru a vinde.
La asta s-au adaugat creditele care incepusera sa se dea fara discernamant dar oricum mai greu decat in SUA.
Poate situatia la noi nu e chiar atat de rea privind ipotecile.

INSA... atentie Cezar... nu cred ca mai mult de 10% din populatia Romaniei are un venit de peste 1000 de euro/familie. Asta inseamna maxim 2,2 milioane de oameni.
Astia au facut piata. restul se zbat in semisaracie si un DVD sau un telefon luat cu maxim 100 de euro nu insemana ca suntem bogati.
Majoritatea nu au depozite la banci, au credite de consum cu rate mici dar pentru ei imense si in caz de somaj in doua luni nu mai au ce manca.
Ti se pare ca o baba cu pensia de 2-300 de ron e cu adevarat propietara casei in care sta? O simpla reducere a subventiilor de la stat ar face din multi pensionari oameni ai strazii si somajul ar face din multi angajati cautatori in tomberoane.
Linia dintre clasa medie si saraci e mult mai subtire decat in alte state.
Nu uita ca un debutant in tarile vestice isi ia masina SH din primele doua salarii, la noi cati ani ii trebuie?

@all
Mai lasati aprecierile critice la adresa poporului roman asa cum e el sarac, manelist, tiganos. Se spune ca suntem lenesi dar muncim de ne sar capacele (cine neaga asta are de la mine direct m...)si tot saraci suntem desi muncim.
Cine are chef de Mozart cand nu are cu ce sa isi plateasca facturile?
Cezar ce ai tu a avut un somer pe credit in state, asa ca nu te simti prea bine cu ce ai.
Da, sunt de condamnat creditacii din Romania ca au fost prosti dar astia de la putere ar trebui eliminati pe rand ca nu au avut grija de poporul lor.

Eu va repet, linia dintre o viata normala si cautat in tomberoane este foarte subtire in Romania.

Buncii mei aveau cateva vorbe pe care nu le intelegeam: niciodata sa nu te imprumuti, mai ales la banca. Ei au prins si simulacrul de capitalism si demicratie din anii '20.
Gandindu-ma ca istoria se repeta... criza asta economica ar putea fi urmata de un razboi... ati facut armata? :)

Weekend placut tuturor!

limestone spunea...

@Cristian M

"Cine are chef de Mozart cand nu are cu ce sa isi plateasca facturile?"
Dar de "Inima de tiganca" au avut timp. Mai bine-l foloseau pt a se informa..

Da, am facut armata da nu mai zi de razboi ca devii apocaliptic si te besteleste A & C.

Cu capsunarii ai dreptate, influenta lor la balon a fost uriasa. Cunosc capsunari care au cumparat scari de bloc prin Buhusi..

Anonim spunea...

@Cristian M
2,2 milioane de oameni cu venit pe familie > 1000 euro ? de unde le scoti frate ? eu zic ca nu-s nici 100000

Anonim spunea...

@canadianu

Esti in urma... chiar si in tara sunt salarii care ajung pe la 1000 de euro.
Daca un muncitor la Oltchim sau Dacia are 300-400 de euro cat crezi ca au cei cu studii superioare sau din conducere?
deci eu zic ca se aduna in total 2 milioane de romani cu peste 1000 de euro pe luna PE FAMILIE, aici incluzand si milionarii de carpa de la noi.
Iti garantez eu ca un cuplu ce lucreaza la stat, in tara are aproape 4500 de ron pe luna. Ii cunosc personal.
Ghici ce au facut toti cand s-au trezit cu banii asta?

Tufis spunea...

canadianu', cristian M are dreptate.

Aviz lui Aristotel Costel: omul a zis 2.2 milioane, nu 22 de milioane,

Da, stim ca carrefour exploateaza bietele casiere (de parca nu si-ar putea, pur si simplu, cauta alta slujba in alt domeniu, ffs).

De aia celelalte 20 de milioane nu au (avut) suma veniturilor atat, luati doi cate doi.

Repet, a zis doar 2 milioane, nu ne impusca, suntem prosti dar inofensivi.

Uite, a iesit PSD-ul, combinat cu criza ne va fi rau tuturor. Si toti vom avea veniturile cat casierele. In sfarsit, egali toti.

Acum, cum impartim apartamentele? Eu as face-o cu cutitul, dar astept aprobarea ta.

Ma scuzati, tocmai am citit cateva comentarii d-ale lui aristotel pe diverse forumuri/ziare, si iar m-a apucat alergia la obsesia lui de a ignora bazele bulei si spargerii ei, reducand tot la "bietele sclave e exploatate, tre' sa aiba cate 3 case si 2 apartamente".

Altcumva, e baiat de treaba :)

mobutu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
mobutu spunea...

Vasile spunea...
Uite, a iesit PSD-ul...
Pai n-a iesit, ca n-are 51%. Tre' sa puna de-un "parteneriat".
Stolojan (pdl) a declarat ca primul partener de discutii este ...pnl
'om vedea ce-o iesi.
Pana la urma prezenta la vot la nivel national a fost putin sub 40%.

AristotelCostel spunea...

@vasile

Practici cu lejeritate scuipatul din fuga. Citeaza ce te-a deranjat.Inteleg ca ai ramas cu sechele, dar cam adopti strategia "stim noi!"

Tufis spunea...

@Aristotel, nu are sens sa mai discut. Doar ca ideea de egalitate indiferent de inteligenta si vointa mi se pare stupida (a nu se intelege ca nu au TOTI dreptul la demnitate umana). Nu spune ca nu ai zis-o, pur si simplu am chestii mai importante de facut decat sa o caut. In fine...

Da, mobutu, trebuie sa faca o alianta. Doar ca la noi e posibil si ceva PNL+PSD. Probabil, chiar. Bine, astia oricum habar n-au de ideologii & stuff, dar niste masuri de stanga ne-ar duce intr-un rahat fata de care mostenirea lu' Ceausescu ar parea mana si nectar :)

Imaginati-va somaj de 50% si alte bunataturi :)

Tufis spunea...

doua citate, la distanta de cam 3 saptamani. Mentionez ca nu e vorba de anuntul, omul chiar vrea sa vanda, nu e de la vreo agentie


vand apartament 2 camere in 13 septembrie intersectia cu sebastian comfort2 decomandat 45 m2, etaj 1/10 ideal si pt firma, izolat, renovat anul trecut (gresie, faianta, usi/tocarie noua, termopane(de calitate) apometre, centrala proprie(a blocului) cablu, internet, usa metalica, situat in zona foarte buna (piata, complex comercial chiar peste drum) eliberabil repede ! de vanzare 90000E disc. 0721.xxx.xxx relatii la telefon !!!


vand apartament 2 camere in 13 septembrie intersectia cu sebastian comfort2 decomandat 43 m2, etaj 1/10 ideal si pt firma, izolat, renovat anul trecut (gresie, faianta, usi/tocarie noua, termopane(de calitate) apometre, centrala proprie(a blocului) cablu, internet, usa metalica, cadastru, intabulare, situat in zona foarte buna (piata, complex comercial chiar peste drum) eliberabil repede ! de vanzare 77500E disc. 0721.xxx.xxx relatii la telefon !!! proprietar


Eu zic sa-l sunati pe om (gasiti voi sursa anuntului pe gugal), propuneti-i 20k :). Lumea e rau.

Anonim spunea...

muie INSSE, ca nu le merge site-ul, si nu pot sa fac rost de datele exacte pentru a demonstra ca nu sunt 2.2 milioane salariati cu 500eur/luna (presupunand ca majoritatea familiilor au 2 adulti in componenta). revin cu date exacte cand o sa le mearga site-ul
in alta ordine de idei, imi place ca in cele 2.2 milioane includeti fara nici o remuscare prima decila, desi elzorab si altii v-au zis mai devreme ceva despre extremistan ... ce sa-i faci, nu toti stie sa interpreteze niste date statistice ...

Anonim spunea...

@limestone
uite un document interesant despre cota unica si impactul ei in rromania
eu unul care nu este prea educat si nu stie sa citeste ce scrie pe acolo m-am oprit numai la concluzie, dar cine este economist cu studii serioase sunt sigur ca poate sa aduce argumente imbatabile care sa contrazica concluziile documentului :D

Tufis spunea...

canadianu', si tu ai facut statistica la ASE? Nu trebuie NEAPARAT sa tai prima decila, depinde de mai multe lucruri ce alegi sa ignori din esantion.

ionut spunea...

limestone spunea...
@Ionut

"Casele astea nu depasesc pretul de 600 de euro/mp.Si asta in conditiile preturilor materialelor de constructii asta umflat cu pompa, cel putin triplu decat cel normal."

limestone


"De acord cu 600euro/mp, deci 80k pentru o casa 120mp, doar materialele si manopera. Mai adauga terenul, proiect, aprobari, intabulari, utilitati, conectarea la utilitati. Iti va iesi scump.
Si pretul materialelor de constructie a fost umflat cu pompa doar acolo unde concurenta a fost simulata, de ex la ciment, nu la toate."


Nu te repezi. Mai citeste odata tot blogul. Nu imi va iesi, mi-a iesit. Asta e pretul total al casei la cheie!

AristotelCostel spunea...

@vasile

N-am sustinut nicio egalitate! Am spus doar ca un afacerist trebuie sa imparta din malai si cu angajatii lui pentru ca am depasit epoca sclavagista.

ionut spunea...

cristian m si vasile


Faceti confuzii cu cei 2,2 milioane de salariati cu 1000 de euro/ familie.

ionut spunea...

cezar

"Da, situatia economica a primelor 5 banci din sistem este exceptionala, profiturile sunt imense pentru o tara europeana. Profit operational la capitalurile proprii de 40 la suta pe an iti spune ceva ? Aaa, tu cat faci 'pe cele 2 firme'?
Da, Trezoreriile bancilor din RO sunt profesioniste. De multi ani. Ca nu-si permite nimeni altfel. Ca altfel pierzi bani SI IN VREMURI NORMALE. Iar facem generalizari ? Numeste punctual banca aia care a pierdut bani din cauza proastelor politici monetare proprii. DIN ROMANIA.Una singura."

1) Cezar, lasa dom'ne vrajeala, ca te crede vreunul de pe blog. Profit operational de 40% si mai mare(pana la 55-60%) gaseai la majoritatea firmelor din romania( tara in plina dezvoltare), pana mai ieri. Vedem d'acu inainte.
2)"Atacul speculativ" asupra leului, iti spune ceva? S-a soldat si cu o demisie a unui trezorier sef...

ionut spunea...

cezar

"BNR a imprumutat bancile in octombrie cu o suma soc: 49 de miliarde de lei"

Situatie economica exceptionala, profit operational, fonduri proprii, soliditate, etc. Vax!

cezar spunea...

E bine ca nu te lasi.
Trezorerierul sef de la Uncredit Tiriac si-a dat demisia. Stii cumva de ce ? In Libertatea n-a scris nimic in sensul asta. Eh, probabil a pierdut banii clientilor mai speculativi. Are cumva banca probleme ? Inca nu.

Patruzeci si ceva de miliarde RON ? Pe langa CONJUNCTURA DE MOMENT (nu-ti bate capul, generalizeaza in voie), ai idee ce picatura in ocean reprezinta acesti bani pentru sistemul bancar din Romania, in raport cu lichiditatile atrase si plasate ?!
Omule, pune mina si ia-te in serios si nu mai generaliza ca un licean avantat. Sigur ca e mai simplu, insa avem cu totii o varsta.
Apropo, marginile de profit NET de marimea asta (deci nu EBITDA) sunt o raritate in Romania. Pune mina pe statistici, tata. Iti dau un hint,
uita-te la industria auto din RO, adica componente, asamblare si vanzari. Ala e minimumul (2-5 la suta). Intreaba si un patron de shaormerie (ala e un maxim descoperit personal).

ionut spunea...

cezar


Vorbeam de profitul operational nu de EBITDA. Lasa profitul net. Mai uita-te tu pe statistici. Iti repet profit operational de 40% era perfect normal pentru majoritatea firmelor din romania.

Anonim spunea...

Cezare, nu ti-a mers cu pretul imobiliarelor si acum ne aburesti cu bancile. Ma doare undeva de expunerile tale teoretice. Bancile vor intra in cacat pana la urma si asta o simte orice gheorghe fara scoala. Ia mai zi si cu cresterea economica pana la plus infinit.

Anonim spunea...

ca tot veni vorba de crestere economica, va invit sa va delectati cu parerea unui canadian

cezar spunea...

E, tata, eu la profitul net ma refeream. Ala din care s-au scazut cheltuielile oper., 'cota unica' etc
Acum iti dai seama ? Tu esti in stare sa-ti scoti 4 lei la 10 bagati, castigul tau de dus acasa sa se bucure nevasta ?

Hubble, te doare de date obiective ? Cred si eu, doar ca si 'ele le cam doare de tine' :)) Nu le ai, nu le interpretezi, asta e.
N-am facut vreo previziune asupra preturilor la imobiliare, asa ca vino cu ceva nou. Sau nu :)

mobutu spunea...

canadianu\' spunea...
muie INSSE, ca nu le merge site-ul, si nu pot sa fac rost de datele exacte pentru a demonstra ca nu sunt 2.2 milioane salariati cu 500eur/luna.
Site'ul ala are date oficiale, salariile din cartile de munca. nu uita ca la Romania se practica, peste acest salariu, si un salariu la negru. In scadere, bineinteles, din cauza cotei unice, in procent mai mic, dar se mai practica inca.

Marona spunea...

Toata lumea are dreptate.

Cezar are dreptate cand spune ca profitul sucursalelor bancilor straine in Romania au fost exceptionale pana in semestrul I al acestui an. Asa lucreaza efectul de levier al utlizarii capitalurilor atrase (de la banca mama si economia locala) in perioadele de expansiune: un impact disproportionat de mare asupra indicatorului profit net raportat la capitalul propriu.

Doom-sayer-ii au si ei dreptate: orice restrangere a vanzarilor (acordare credite in acest caz, producatoare de venit), pe fond de recesiune, duce la o diminuare disproportionat mai mare in profit net raportat la capitalurile proprii, tot din cauza efectului de levier al gradului de indatorare.

Grad mare de indatorare = sensitivitatea extrema la ciclul economic: profituri in exces in perioadele bune, trecerea pe pierderi cat ai zice ooops in perioadele de recesiune.

Anonim spunea...

pai si bancile cand dau credite dupa ce le dau ? nu dupa cartea de munca ? sau vine omu si aduce adeverinta de la DNA cu cata sphaga a luat in ultimele 3 luni ? :P

mobutu spunea...

Rasturnare de scor, a luat pdl'u fata psd'ului. pnl ramane pe 3. se profileaza tot mai mult o alianta pdl+pnl.

Marona spunea...

A se citi "profiturile sucursalelor bancilor straine in Romania"

Scuze.

ionut spunea...

"mobutu spunea...
canadianu\' spunea...
muie INSSE, ca nu le merge site-ul, si nu pot sa fac rost de datele exacte pentru a demonstra ca nu sunt 2.2 milioane salariati cu 500eur/luna.
Site'ul ala are date oficiale, salariile din cartile de munca. nu uita ca la Romania se practica, peste acest salariu, si un salariu la negru. In scadere, bineinteles, din cauza cotei unice, in procent mai mic, dar se mai practica inca."


Vorbeam de eventuale credite ipotecare si de veniturile certe si nete declarate. Nu te poti duce la banca cu venituri la negru...sau poti da' ala e un credit sub-prime cu siguranta!

mobutu spunea...

canadianu\' spunea...
pai si bancile cand dau credite dupa ce le dau ? nu dupa cartea de munca?
Pai ba da, numai ca sistemul putea fi ocolit foarte usor. Iti trebuiau doar 3 luni cu un anumit venit la o anumita firma ca sa iei credit baban. Era usor sa te intelegi cu patronul ca sa-ti creasca artificial venitul pe alea 3 luni, tu îi dădeai banii înapoi, luai creditul, dupa care salariul iti revenea la normal.
De-aia sunt bune masurile luate de bnr cu privire la creditare: indatorare de max 30% si veniturile dovedite la fisc (cu fisa fiscala). Astfel toti vor vrea venituri albe de la angajator si vor pune presiune pe acesta ... veniturile neger se vor diminua si mai mult.
Sper doar ca bnr sa ramana ferm pe pozitii cu noile norme, pentru ca bancile nu au dreptate: nu se mai dau credite nu din cauza noilor norme bnr (cum incearca ele sa manipuleze) ci din cauza lipsei de lichitate precum si a scumpirii enorme a banilor.

Marona spunea...

Mobutu, mai e la mijloc si efectul numarul trei, anume apetitul pentru creditare: asteptarile populatiei cu privire la cresterea exponentiala a veniturilor personale si valorii impobiliarelor au fost inlocuite cu fix inversul.

mobutu spunea...

Corect, trecerea de la entuziasm la frica si disperare se face peste noapte.

Marona spunea...

In fine, eu ma astept ca sectorul serviciilor de intermedieri financiare (banci comerciale, brokerajul, fonduri mutuale etc) sa se contracte in urmatorii 4 ani cu exact atat cu cat s-a umflat in ultimii 4 ani, de cand a incept dezmatul creditarii mondiale, cel care a hranit si cresterea averilor persoanle care-si cautau debuseu pt fructificare.

limestone spunea...

@Canadian

In articolul tau se spune: "cota unica a stimulat economia pe partea de cerere ducand la o crestere accelerata a consumului si adnacirea deficitului de cont curent."
Cum au putu separa influenta creditelor de consum in toata treaba asta?ca tot discutam despre ele..

Se mai spune: "cota unica a dus la cresterea coeficientilor de inegalitate in societatea romaneasca"
Trebuie sa fim cu totii egali?

Ce mai stiu si a spus-o si mobutu mai devreme, cota unica a redus drastic salariile la negru.

Anonim spunea...

stiam si eu de "smecheria" cu 3 luni, ideea era ca INSSE-ul a luat in considerare datele alea cand a facut statisticile, asa umflate cum sunt ele, de aici a pornit discutia, nu ?

Anonim spunea...

@limestone
nu stiu daca trebuie sa fim toti egali, dar in momentul in care discrepantele sociale, si asa existente inainte de cota unica, s-au accentuat dupa, care e concluzia ta ?
sau tu esti promotorul vorbei "bogatii sa devina si mai bogati si saracii si mai saraci" ?
sper sa nu ma acuzati de comunism, dar tare as vrea sa pot sa-i pun frumos undeva pe o insula, chiar si foarte mare, pe toti bogatii. dar numai pe ei. si sa vedem atunci ce sistem social si economic ar inventa ca sa traiasca, daca tot n-au nevoie de pulime

Marona spunea...

Apropo de cresterea supradimenionata a sectorului financiar in raport cu economis reala, Islanda a dat faliment, dar nici UK nu se simte mai bine...

http://3.bp.blogspot.com/_-VeC39yh6nc/STK03BvqwHI/AAAAAAAACFc/wjDxtCQ1K7w/s1600-h/uk-employment.gif

ionut spunea...

cezar

"Patruzeci si ceva de miliarde RON ? Pe langa CONJUNCTURA DE MOMENT (nu-ti bate capul, generalizeaza in voie), ai idee ce picatura in ocean reprezinta acesti bani pentru sistemul bancar din Romania, in raport cu lichiditatile atrase si plasate ?!"

Valoarea activelor totale ale primelor 5 banci din sistem, nu depaseste 30 de miliarde de euro! Probabil ca restul au active de inca 10 miliarde. In conditiile astea BNR-ul le-a imprumutat intr-o luna cu 13 miliarde de euro!


"E, tata, eu la profitul net ma refeream."

Cezar, faci confuzii. Profitul net al BRD in primele 9 luni ale anului este de 220 de milioane euro.
Situatie economica exeptionala inseamna exact ce inseamna cuvantul "exceptional".
In perioada recent incheiata , de boom economic, la 10 lei investiti am castigat net si 10 lei, nu patru! Si asta fara contracte abuzive si ilegale, comisioane ascunse, etc.
Precum am spus , sa vedem d'acu inainte.

mobutu spunea...

Da, in UK nu e bine deloc, chiar acum vineri m-am intalnit cu un vechi prieten care s-a stabilit de multi ani in Londra si lucreaza in sectorul bancar ... am discutat cateva ore bune ... nasol in Anglia.

ionut spunea...

canadianu

Cota unica e unica ...si nu prea e.
Din totalul de 100 de bogati pusi pe-o insula singuri, in 5 ani 90% vor reprezenta "pulimea" si 10% vor detine 90% din insula!

constantin spunea...

@canadianu'

"sper sa nu ma acuzati de comunism, dar tare as vrea sa pot sa-i pun frumos undeva pe o insula, chiar si foarte mare, pe toti bogatii. dar numai pe ei. si sa vedem atunci ce sistem social si economic ar inventa ca sa traiasca, daca tot n-au nevoie de pulime"

Nu e vorba aici doar de bogati/saraci. E vorba de oameni care au initiativa si se chinuie sa miste ceva, respectiv oameni care se multumesc cu ce au si critica restul lumii. Mie mi se pare foarte normal ca cei care dovedesc initiativa sa fie si recompensati intr-o forma sau alta.

Anonim spunea...

@cezar
Eu mi-am scos de mult banii din banca. Analistii ca tine ma lasa rece. Nu vreau sa ma rog de BNR sa-mi dea banii garantati. Ce-i in mana nu-i minciuna.

Tu faci niste greseli de logica (intentionate). Justifici prognoze ale evolutiilor viitoare pe baza analizei trendurilor trecute. Tu nu intelegi ca ultimii ani au fost o anomalie si nu poti obtine date corecte prin extrapolare. Metoda asta de previziune are erori immense chiar in conditii normale pentru ca nu tine cont de hazard si de factorul psiho-social.

E ca si cum analizezi pe baza furtunilor solare din ultimii 20 ani de cand exista date inregistrate cand va fi urmatoarea furtuna. O sa rezulte o ciclicitate de 8 ani. Dar daca ai avea date de 200 de ani ai avea surpriza sa vezi ca odata la 50 de ani are loc o furtuna de 2 ori mai puternica si sa te trezesti ca tocmai se produce si s-a dus dracului toata analiza.

Uite un exemplu. In 2005, managerii de la firma la care am lucrat acum 2 ani au platit o caruta de bani unei firme de prognoza a preturilor pentru produsele xyz pentru perioada 2006-2011.
Au primit o prognoza in care pretul produselor respective se dubleaza in 2011 fata de 2006 dupa care urmeaza un usor trend descendent. Firma a inceput investitiile pentru productia produselor xyz cu termen de finalizare in 2008 ca sa prinda perioada cu pret maxim. Mai mult, pe baza prognozei ca si pretul materiilor prime va creste, au facut contracte de aprovizionare cu materii prime in avans la pretul din 2006-2007.
Surpriza a venit in 2008 cand materiile prime s-au ieftinit si au ajuns captivi in pretul materiilor prime cumparate in avans. Pretul produselor xyz s-a injumatatit si nu mai acopera costurile de productie si amortizarea investitiei, ba mai mult s-a ajuns la pierderi. Si ca sa te bucuri Cezare, investitia a fost facuta cu bani imprumutati de la banca pe baza business plan. Deja jumatate din angajati au intrat in somaj si mai urmeaza. Sa-mi spui cati bani au fost dati credit de la banci pentru astfel de business planuri si cate companii sunt in acest rahat. Nu spun numele companiei dar datoria ei catre banca e in jur de 30 milioane de dolari. Managerii si-au dat demisia dupa 2-3 ani de salarii babane, iar oamenii care au muncit sa construiasca fabrica o iau in brate. O iau in brate si deponentii la banca si tot poporul care va pompa bani in banca sa nu falimenteze.

Asa ca nu trebuie sa fiu economist si sa-mi insirui tu polologhii financiare frumos ambalate ca sa inteleg ca e mai sigur sa tin banii la seif.
Mai discutam pe tema asta prin primavara cand se beleste mielu.

ionut spunea...

Marona

"Grad mare de indatorare = sensitivitatea extrema la ciclul economic: profituri in exces in perioadele bune, trecerea pe pierderi cat ai zice ooops in perioadele de recesiune."

Perfect adevarat. Mai mult, pierderile tind sa depaseasca valoarea castigurilor anterioare.

ionut spunea...

adrian_s

"Nu e vorba aici doar de bogati/saraci. E vorba de oameni care au initiativa si se chinuie sa miste ceva, respectiv oameni care se multumesc cu ce au si critica restul lumii. Mie mi se pare foarte normal ca cei care dovedesc initiativa sa fie si recompensati intr-o forma sau alta."

Teoretic asa e. Din pacate in majoritatea covarsitoare a cazurilor initiativa se traduce prin impostura ( si asta in cel mai fericit caz).

limestone spunea...

@canadian

Grosul celor care au profitat de cota unica au fost romanii cu venituri care ar putea fi considerate ca fiind mici in occident, o mie, doua de euro.
Bogatii tai insulari fac parte din extremistan.

mobutu spunea...

Mă repet, eu sunt pentru impozitarea veniturilor mari cu minim 25%.

limestone spunea...

Se vor nationaliza proiectele imobiliare falimentare?

"Votat de oamenii foarte săraci, un guvern PSD este dorit şi de cei mai bogaţi dintre români, care au şi ei nevoile lor pe timp de criză. Una dintre ele ar fi, spre exemplu, ca statul să le cumpere proiectele imobiliare fără nicio şansă să mai fie finalizate sau vândute profitabil. Un avocat al naţionalizării afacerilor private în criză de lichidităţi este chiar omul de afaceri Ion Ţiriac, în faţa căruia „Ziarul Financiar“ a aşezat un minus de 338 milioane de euro, doar din scăderea cotaţiilor la Bursă, şi al cărui nume se află în atenţia PSD pentru postul de premier, în situaţia previzibilă în care Mircea Geoană va fi refuzat de Traian Băsescu."

ionut spunea...

" mobutu spunea...
Mă repet, eu sunt pentru impozitarea veniturilor mari cu minim 25%."

Cresterea impozitelor in functie de marimea venitului, inseamna cresterea evaziunii fiscale( legala sau nu).

mobutu spunea...

ionut,
combinat cu ramanerea ferma a bnr pe pozitii (credit doar venituri pe baza de fisa fiscala) cred ca va fi OK, efectele vor fi pozitive.

limestone,
nicio sansa. oricum se pare ca va fi coalitie pdl+pnl

Anonim spunea...

Firmele intra in faliment ca nu pot plati datoriile la banci. Angajatii nu mai pot plati ratele la banci pentru ca intra in somaj. Statul pompeaza bani in banci ca sa nu falimenteze. Dar statul nu e sac fara fund, cu atat mai mult cu cat firmele dau faliment pe capete iar angajatii devin someri.

Mai baieti, voi va certati pe fisa fiscala fara sa vedeti ca urmeaza marele jaf national al nationalizarii companiilor falimentare.

ionut spunea...

hubble

"Statul pompeaza bani in banci ca sa nu falimenteze."

Cezar sustine ca bancile sunt asigurate, cum sa dea faliment?
Umbla zvonul prin targ ca una dintre marile banci vrea sa-si repatrieze profiturile. Ati auzit ceva?

ionut spunea...

mobutu

"ionut,
combinat cu ramanerea ferma a bnr pe pozitii (credit doar venituri pe baza de fisa fiscala) cred ca va fi OK, efectele vor fi pozitive."

Fermitatea BNR se cam clatina...

Anonim spunea...

Deci BNR a imprumutat bancile in luna octombrie cu 13 miliarde de euro, octombrie fiind cea mai dura luna dpdv financiar.

Cum o fi noiembrie ? Dar decembrie ?

mobutu spunea...

hahahaha, in Italia Berlusconi vrea sa mareasca taxa pe sex (porno) ... iar marii porneri (cicciolina, rocco sifredi, etc) se revolta hahahahahaa

mobutu spunea...

ionut spunea...
Fermitatea BNR se cam clatina...
De asta mi-e si mie frica insa este foarte foarte important ca BNR sa mentina noile norme de creditare cel putin pe tot anul 2009.

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   1 – 200 din 273   Mai noi› Cele mai noi»

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?