joi, 22 ianuarie 2009

Pentru jurnaliştii de investigaţie

M-am uitat în arhiva blogului şi într-adevăr, "B" a postat în data de 25 decembrie 2008 următorul comentariu:

"[...] Si ca sa ii dam cezarului ce-i al cezarului pot sa va spun un mic zvon 90% sigur ca diveloparul care a construit Cartierul latin din Prelungirea Ghencea Bucuresti a maritat apartamentele terminate si nevandute la... ANL [...]"

Ştirea a ieşit în mass-media oficială abia pe data de 17 ianuarie, când a fost difuzată de Realitatea.

Într-un comentariu postat azi, "B" recidivează cu o altă informaţie / un alt zvon interesant/-ă:

"[...] @all: cu privire la vestea Cartierului latin eu am postat aceasi informatie inainte de aparitia la ziar in postul meu de pe acest blog chiar din ajun de Craciun. Sigur, am gresit primaria dar esenta era si este aceeasi. Ceea ce nu spune ziarul este ca cel care a vandut a dat o spaga de [...] din acea suma ca sa primeasca banii, asta daca va intrebati care mai sunt veniturile in politica [...]"

Ştiu că o ştire se verifică din 2 surse, dar prima oară "B" a avut dreptate. Tocmai de aceea nu am de ce să nu îl cred şi acum. E vreun jurnalist pe aici dispus să cerceteze circuitul banilor în ... natură?

67 de comentarii:

dcg spunea...

Destul de periculoasa investigatia, avand in vedere ca avem de-a face cu un cocktail de interese mari si spagi pe masura.

elzorab spunea...

who the f..ck is B!

elzorab spunea...

"Cine trebuie sa-si cumpere casa sa nu mai astepte"

http://www.zf.ro/opinii/cine-trebuie-sa-si-cumpere-casa-sa-nu-mai-astepte-3785816/

deci, daca ai neaparata nevoie de o casa, acum e momentul . ce conteaza ca te faci sclav pe 30 de ani pentru o casa care va mai valora un sfert peste un an sau doi, important e sa mergi inainte, acum e momentul!

Anonim spunea...

http://www.zoso.ro/2008/09/zvon-imobiliar.html

de la cineva din interior.

Manole spunea...

@elzorab: nu ştiu, un cititor care îşi spune doar "B". Şi care se pare că ştie bine ce e cu acest cartier latin.

@zoso: da, zvonuri şi zvonuleţe erau chiar din primăvară, când treaba încă mergea şi eventuala vânzare către stat era privită doar aşa, ca o soluţie de back-up în cazul unui scenariu SF.

Eu dacă aş fi ziarist aş căuta să obţin nişte declaraţii atât de la constructor cât şi de la primar.

Anonim spunea...

Eu daca as fi DNA le-as pune urgent catuse atat primarului cat si constructorului.

Dar ce e ciudat, e ca o astfel de decizie se aproba doar cu votul consiliului local.

Anonim spunea...

Sau daca le-a cumparat ANL-ul, de unde a avut banii. Daca nu ma insel finantarea ANL se face de la Ministerul Constructiilor cu buna stiinta a ministrului si fara indoiala cu parafa primului ministru.

AristotelCostel spunea...

@hubble

Domnu' Vasilică Blaga?

AristotelCostel spunea...

...între anii 1993 - 1996 a fost Directorul Direcţiei Regionale Vamale

Ar putea Vasilică Blaga să se dedea la mălai?
Candidat la Primăria Capitalei pentru interesele ...bucureştenilor?

AristotelCostel spunea...

Mare atenţie la ce ferme, petrol, aur şi ardeleni vă mai recomandă Flavius Turcanu sau Flavian. Miroase a intermediar.

Anonim spunea...

http://www.realitatea.net/sute-de-datornici-din-focsani-ar-putea-ramane-fara-locuinte_442862.html

Cu cat mai multe executari silite cu atat pretul cloacelor se va duce mai la vale. Hai si bancile.

Anonim spunea...

http://www.realitatea.net/aprecierea-monedei-europene-nu-ii-avantajeaza-pe-exportatorii-romani_442871.html

Pentru ca e prea tarziu acum. deprecierea trebuia facuta acum un an ca sa dea roade. Acum nu mai scoli mortul cu toate slujbele.

Anonim spunea...

V. Bl..e..aga ca Bleaga. dar de Udrea& Cocos si interesele mafiei imobiliare a PDL-ului la RA APPS ?

dcg spunea...

Lectia numarul 1: "Cum manipulam fazanul?"

Link:
http://www.capital.ro/articol/cat-va-mai-scadea-pretul-caselor-si-al-terenurilor-115954.html

Citam:
"„Intresul cumparatorilor fata de zonele bune din Bucuresti exista in continuare...Potrivit studiilor noastre doar jumatate din acesti cumparatori utilizau creditul ipotecar, restul isi bazau achizitia pe cash. Practic aceasta evolutie a creditului a influentat doar jumatate din baza de cumparatori”, a explicat Cleciu."

Cum stau lucrurile de fapt: Fazanul 1 ia credit si cumpara un imobil. Vanzatorul ia cashul si cumpara alt imobil transformandu-se in fazanul 2 cu cash in statisticile respectivilor. Deci un fazan creditac si un fazan cu cash => juma juma in "studiile" respectivilor.

Problema e ca daca fazanul 1 nu lua credit nu avea nici fazanul 2 cash sa-l sparga pe imobile => rezulta ca o blocare a creditului nu afecteaza "doar jumatate din baza de cumparatori" ci afecteaza grav toata fazanaria. Ceea ce era de demonstrat (adica manipularea grosolana).

PS: in practica probabil banii luati din banca de fazanul 1 se plimbau prin mai multe maini, pardon, aripi - fazanul 2, 3 , 4 samd devenind cumparatori cu cash in toate statisticile inselatoare.

Anonim spunea...

http://www.zf.ro/zf-24/raiffeisen-datoriile-mari-in-valuta-printre-cele-mai-importante-probleme-in-romania-3788968/

Bancherii ne vor binele. Ne vor prelungi termenele de plata si cer UE sa sprijine Europa de Est. Morcovul e cu tot cu frunze, iepure si vanator.

Ce credite relaxate viseaza Ghetea ? Poate la CEC din banii statului si cu dedicatii, cum am mai spus.

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
B spunea...

Aristotel: informatia cu spaga era un simplu zvon, neverificat de mine sau de vreo persoana cunoscuta, te rog sa o tratezi ca atare. Imi cer scuze, ca nu am inclus aceasta precizare initial... te rog sa actualizezi postul cu aceasta precizare.

AristotelCostel spunea...

@B

OK, o să actualizez.
Dacă mă confundai cu Boc, te luam consilier.

B spunea...

Aristotel, tine cont ca nu apreciez publicitatea asa ca am sters ambele posturi "incriminatoare" scrise de mine , sper sa nu te deranjeze, inca odata imi cer scuze pentru deranjul cauzat.

Manole spunea...

@B: despre ce deranj vorbeşti? Şi cred că pe mine vroiai să mă rogi să actualizez postul. O voi face imediat.

Anonim spunea...

Si uite asa s-a nascut Radio Sant sau Erevan. Manole, ar fi bine sa cancelezi tot postul. Cred ca te-ai invata minte sa nu mai postezi fara surse. Cum zice Sf Evanghelie: "nu e om fara prihana".

Manole spunea...

@Hubble: nu. Nu "cancelez" nimic. Aţi văzut, bănuiesc, şi postul lui Zoso din 26 septembrie (post de care eu personal nu ştiam). Nu iese fum fără foc. Instituţiile abilitate ale statului, care altminteri, dacă vor, anchetează fel de fel de mătuşi şi caltaboşi fuguţa-fuguţa pe surse mult mai vagi, ar fi bine să se autosesizeze în asemenea cazuri, pentru că în plină criză financiară cred că ţine de interesul naţional să ştim că banii publici sunt cheltuiţi corect. Nu de alta, dar pentru profesori nu sunt bani, funcţionarii sunt daţi afară în proporţie de 1/5... dacă toată afacerea cu şpaga e reală? Dacă nu e, foarte bine, n-am nimic împotrivă ca primăriile să cheltuie banul public corect, pe lucruri utile.

AristotelCostel spunea...

Şi ce s-o fript aşa B? Probabil deja şi-a schimbat mac-ul, provider-ul, sistemul de operare, stilul de tastare.

limestone spunea...

Excelenta filmarea din elicopter si comentariul celor de la Realitatea la stiri. Au survolat un proiect imobiliar imens aproape abandonat din nordul capitalei, Cosmopolis se pare.
Totul parea parasit, nu se mai construia nimic, doar cativa paznici puteau fi vazuti. Un imens cimitir de beton,zeci de blocuri parca abandonate, totul intr-o balta imensa de apa si noroi care facea ca peisajul survolat din elicopter sa para si mai dezolant. Comentatoarea preciza ca o asemenea stare de abandon se poate vedea pe aproape toate santierele de constructii romanesti. Comentatoarea mai parea sa fi citit blogul asta intreg caci comentariile ei parca erau rupte de pe aici: dezvoltatori panicati, infrastructura zero, preturi imense pe mp, etc..

limestone spunea...

Acum stiri din Timisoara: cererea pentru spatii de birouri de inchiriat a scazut cu 80%. Unele cladiri de birouri stau de luni de zile neinchiriate..

Anonim spunea...

Uite ce imi scrie cineva din tara, din ce aude pe la serviciu:

"AICI S-A ANUNTAT PESTE TOT CA SE DA DRUMUL LA CREDITE. OFICIAL. ASA CA UN STIU CE NAIBA SA MAI CRED! PT LOCUINTE DAU CREDITE DAR SE SUBEVALUEAZA APT."

Asa ca nu ma mai mir de un bull-trap. Asta e starea de spirit.

Manole spunea...

Cosmopolis era oricum un proiect ciudat încă de la început.

Era mult prea departe de Bucureşti şi în condiţiile unei infrastructuri inexistente nu văd cui i-ar fi plăcut cu adevărat să locuiască în el.

Pe timpul lui Ceauşescu Europa Liberă se indigna de faptul că dictatorul vroia să-i adune pe ţărani în blocuri. Şi oamenii, cu Mircea Dinescu în frunte, se indignau că mâncăm salam cu soia. Acum soia e la modă, inclusiv chifteluţele de soia, dar uite că ţărani la blocuri nu am avut încă. Dar dacă nu venea criza i-am fi avut şi pe ăştia.

@hubble: în România, de 20 de ani, nu s-a schimbat nimic. La fel se aşteptau carnea şi ouăle şi expresia era aceeaşi: "se dă..." Se dă carne, se dau ouă, acum... se dă drumul la credite. Yeah, right. Că de-asta nu se găseau, fiindcă le ţinea cineva.

Anonim spunea...

FMI-ul e pe-aproape

http://www.antena3.ro/stiri/economic/ionut-popescu-cere-un-acord-cu-fmi_62792.html

Vad ca leul s-a intarit. Mai tragem aer in piept.

Clanurile de interlopi incep sa se rafuiasca (Slatina, Constanta). Urla foamea-n ei. Cand era pentru toata lumea erau mai potoliti.

Putin OFF-TOPIC.

http://www.antena3.ro/stiri/politica/becali-parasit-de-oamenii-din-png-cd-pd-l-racoleaza-penegisti-dar-nu-si-pe-patronul-din-pipera_62824.html

Asta ca in maneaua lui Guta:

Cand o duc bine
Toti sunt langa mine
Am prieten pe oricine

Nu sunt fan manele, dar asta mi-a ramas in cap ca o aud duduind pe te miri unde. Ce voiam sa spun e ca si criza e buna la ceva, ajuta la descoperirea dusmanilor si legarea adevaratelor prietenii. Isn't it ?

Anonim spunea...

Daca B isi retrage afirmatiile normal ar fi sa stergi tot postul dar stiu ca nu prea se poate asta pe blogger.
Oricum, ar trebui sa le dea de gandit unora care arunca vorbe fara acoperire pe aici si sa se limiteze la ceea ce au curaj sa sustina si in fata unui organ de control.
Oricum or sa ne identifice astia toata activitatea pe net in viitor.

Sunt de acord ca fum fara foc nu iese si pot sa va confirm (doar lucrez in mult hulitele vanzari) ca sunt o gramada de bugetari care iti propun afaceri cand ei ar trebui sa isi vada naibii de datoria fata de stat si poporul care ii plateste.
Vise taica, vise!:)

limestone spunea...

Oricine face o sesizare la DNA are mari sanse sa-i fie luata in seama sesizarea si domnii de acolo sa deschida o ancheta. Sesizarea se poate dovedi intemeiata sau nu in urma anchetei. Cat timp exista o suspiciune nu vad cui i-ar fi frica si de ce. Daca sesizarea se dovedeste a fi falsa cu atat mai bine pentru toti. Dar daca spaga a fost pe bune data de o parte si incasata de cealalta parte ?

limestone spunea...

In legatura cu padurea defrisata in orasul meu si in care urmeaza sa se construiasca un cartier de vile am facut sesizari la Ocolul Silvic, la Garda de Mediu, la Prefectura fara nici un rezultat. Raspunsurile lor pasau vina de la unul la altul. In final am facut impreuna cu alti cetateni sesizare la DNA. Dansii au deschis o ancheta si asteptam rezultatul. Am dat de un procuror destept si interesat de aspect. Am sesizat si presa locala. Nu va fie teama sa faceti la fel, direct la DNA. Ceilalti, celelalte institutii ale statului nu vor rezolva nimic. Incet, incet poate lucrurile vor incepe sa se rezolve si in tara asta, numai sa nu ne fie teama sa actionam, sa fim uniti si deschisi.

limestone spunea...

Se poate dovedi intr-un final ca in cazul cu vanzarea cartierului latin nu a existat nici un fel de spaga? Ok, nu ne taie nimeni capul ca am sesizat autoritatile. S-au cheltuit niste bani pentru investigarea acestei sesizari de catre organele in drept? Ok, nimeni nu zice ca democratia este ieftina..

B spunea...

Elzorab spunea:
"who the f..ck is B!"

Stimabile, cand ne contram pe acest blog la inceputul anului in legatura cu economia americana si ne numaram pe degete nu erai prea interesat de identitatea mea, nu?
Daca eu postez din an in paste nu inseamna ca nu citesc, trebuie oare sa spamez ca si Hubble, fiecare cu stilul lui!
Hubble, nu am nimic cu tine, imi plac in general posturile tale.
Elzorab, sa ding-dongouiesti bine!
Aristotel, am luat nota de recomandarea ta, MAC ras, tuns si frezat...

dcg spunea...

Tare noul tau avatar :)

dcg spunea...

Asta e cu dedicatie pentru Hubble:

Erste Group continua sa asigure finantarea BCR

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-5353990-erste-group-continua-asigure-finantarea-bcr.htm

B spunea...

Iti multumesc Cristi pt complimentul cu privire la avatar.
Vis a vis de comentariul tau la BCR se pare ca nasucul pufoasei strikes back...

Anonim spunea...

Conform planului anticriza recent adoptat se aloca 1.8 md RON adica vreo 400 mil Euro industriei auto.

Bravo stimabililor. In loc sa ne frece grija de papica si caldurica ne trebuie Loganuri si Fieste.

Blestemele lui Elzorab sa v-ajunga !

dcg spunea...

@B
Adevarul e ca a stiut pufoasa cum s-a spuna... cred ca nici daca iesea Isarescu in conferinta de presa sa spuna ca BCR e ok nu prindea Hubble mai multa culoare in obraji :D

Miorlau Pufos spunea...

@ limestone Eu am pus un pariu mai pe la sfirsitul anului legat de Cosmopolis si de Impact.

Cosmopolis a avut de departe cea mai sforaitoare campanie din media, cele mai bune prezentari...la tirgurile imobiliare se calca lumea in picioare sa contracteze o...cutiuta de carton pe o macheta linga un pomisor din burete. Din pacate romanul nu a inteles ca o campanie publicitara, cu cit e mai agresiva, cu atit produsul pe care il scoate in fata are sanse mai mari de a fi o balarie. Tot la tirgurile astea imobiliare am intilnit niste oameni care nu aveau absolut nici o treaba cu subiectul ( cintareti, directori de vanzari, etc...) pe post de investitori si o gramada de snapani pe care ii amusinai de la o posta si de la care as fi cumparat cu retineri maxim o pereche de pantofi dar in nici un caz o casa.

Anonim spunea...

@cristi dimofte & who the f*ck is b

1. Mi-o fi cazut pufoasa cu tronc na, si cred tot ce spune

2. Din cauza unor spamuri am ajuns sa facem topic si sa frezam MAC-uri

3. Pe cine contreaza pufoasa ?

4. Grija la cratime.

Miorlau Pufos spunea...

@ limestone Stai sa vezi ce razmerite or sa iasa in mall-uri, ca baietii de au inchiriate spatii comerciale nu prea mai au chef sa plateasca chirii pina-n tavan, care le maninca jumate din profit. Asta cu spatiile de birouri e parfum, nu-ti convine, gasesti de bine de rau o chestie, dar astalalta e cam nashpa

elzorab spunea...

Mr B, era o gluma, nu inteleg de ce te-ai ambalat. nu-mi amintesc sa ne fi contrat pe tema economiei americane, dar intre timp se pare ca cea a romaniei are probleme cel putin la fel de serioase ca cea a americii.

anul trecut lumea zburda de fericire ca romania va fi ocolita de criza si radeau de problemele din america, iar eu sustineam ca e doar o probleme de timp pana vor ajunde in romania.
de asemenea mai sustineam ca dolarul va urca si asa a facut si nu pentru ca fed-ul va dori apreciarea lui ci pentru ca celelalte state vor alerga disperate sa-si devalorizeze moneda, pentru a rezista crizei...

dupa cum spunea cineva aici, leul a facut-o prea tarziu, chestie care se pare ca ii este fatala. in timp ce economia americii se pregatea de criza, ai nostrii guvernanti erau in culmea fericirii ca pe noi ne va ocoli.

"tara arde, baba se piaptana"

ding-dong, ding-dong, ding-dong

dcg spunea...

4. Grija la cratime.

Scuze pt derapaj, in loc de "Adevarul e ca a stiut pufoasa cum s-a spuna" trebuia pus "Adevarul e ca a stiut pufoasa cum s-o spuna". Cratima era la locul ei... chiar daca pare o gresala de clasa a doua, e doar un typo :)

PS: de cand si-a pus pufoasa avatar parca are un cuvand mai greu de spus pe blog :D

limestone spunea...

@Miorlau pufos..

Ha, ha, un oficial de la Cosmopolis insinua la tv ca imaginile din elicopter cu santierul parasit au fost filmate in timpul orei de masa al muncitorilor, asa se face ca nimeni nu putea fi zarit muncind..

B spunea...

@elzorab: tu erai extaziat de colegii tai americani care eliberau strazile imediat dapa furtuna etc etc, un exemplu prin care ai motivat increderea ta in America pe acest blog acum ceva vreme!
Dolarul s-a apreciat, cum au comentat multi care se pricep, gen Tim Rogers, intr-un la CNN preluat de un post pe Mersul Trendurilor ( http://trenduri.blogspot.com/2008/11/jim-rogers-lost-decade.html ) datorita faptului ca erau multe pozitii in dolari ce trebuiau inchise, ca sa inchizi pozitia trebuia sa ai dolari, cereai dolari din piata, deci pretul dolarului fct de alte monede crestea. In afara de asta, toti investitorii americani care au investit pe vremea cand investitia in China si economiile emergente era un sport national si dolarii balteau in SUA acum au lichidat investitiile si au repatriat banii, deci au vandut alte monede si au cumparat, dolari...
Cand vor incepe chinezii si arabii sa foloseasca bondurile americane ca hartie igienica vom relua aceasta discutie vis a vis de puterea dolarului, ok?
Eu personal nu imi doresc sa se ajunga acolo, dar cand vad Obama cu cata gratie cheltuie dolarul american...
Apropos, cica M2 a crescut cu 10%, tiparnita FED-ului in toata splendoarea viteze sale....

Author spunea...

@B - ideea nu este completa.

Ultimele date statistice (formular H6) este publica la http://www.federalreserve.gov/releases/h6/current/

Riscul inflatiei acum in US nu mi se pare major. Exista, dar nu in viitorul apropiat.

Iata si de ce: M2 a crescut cu 9.9%, Decembrie 2008, YoY, anual, iar M1 a crescut cu 17%, Decembrie 2008 YoY.

Aceste evolutii, corelate cu scaderea vitezei de rotatie de a banilor - http://market-ticker.denninger.net/archives/703-Uh-Oh.....-Monetary-Flat-Spin.html
imi spun ca FED-ul tipareste 10$ iar in circulatie ajung 9, restul de 1 fiind pastrat de banca pentru zile negre. Aceasta evolutie nu genereaza inflatie; se pare ca fed-ul nu poate tipari suficient de multi bani incat sa creasca inflatia, nu in momentul asta. E nevoie de stimulul fiscal anuntat + masurile de QE pentru a vedea daca se poate evita deflatia anuntata.

elzorab spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
elzorab spunea...

draga B, pana vor ajunge chinezii sa se spele undeva cu banii americanilor, vor ajunge romanii sa impacheteze salamul cu hartia de lei.

eu n-am spus ca dolarul nu are probleme, ceea ce am sustinut eu e ca si celelalte economii au probleme la fel de mari, dar datorita flexibilitatii si unitatii economiei americane, dolarul are sanse mult mai mari sa-si revina decat celelate.

ok, dolarul a crescut pe moment, pentru ca au trebuit repatriate nu stiu ce profituri sau ce mai sustii tu acolo, dar s-a apreciat cam de 6 luni. acum ce se mai intampla, ca iarasi a crscut la 1.28?

vrei sa-ti spun eu? dintre doua relel o alegi intotdeuna pe cea mai mica! decat sa-ti tii banii in yuan sau lei, parca tot mai sigur e dolarul. tu ce spui?? daca nu esti de acord, te sfatuiesc sa-i tii in yuani, sa vedem daca te tine braul sa schimbi tot ce ai in moneda chinezeasca, daac toto asta e moneda viitorului, sa ne dai primul exemplu....
bafta!

elzorab spunea...

http://www.zf.ro/zf-24/cosmar-pe-bursa-cea-mai-mare-scadere-a-saptamanii-in-contextul-crizei-internationale-3790203/

dupa scaderi de 80% intr-un an, iata ca se mai poate si se poate scadea inca bine de tot, cu 17% intr-o zi. aviz imobiliarilor!

elzorab spunea...

COMENTARII INTERESANTE IN ZIARUL CAPITAL:

BIL:

"azi,februarie 2009,1mp construit (la bloc,cu finisaje peste medie fara teren si fara adaosul dezvoltatorului) costa 500 euro.pretul e valabil pentru cine demareaza proiecte din momentul acesta!!!deci un bloc nou intr-o zona bunicica nu poate avea un pret final pe metru patrat construit sub 850-900 euro plus tva(5% sau 19%).--- ca blocurile vechi din militari,colentina,rahova se vor opri la 400 euro m.p. e o chestie pe care nu-mi permit sa o comentez! 1m.p.construit=15%-20% inmultit cu 1m.p. util."

ANTONIORO:

"Cred ca esti si tu vreun pui de speculant care ofteaza din greu ca nu-si mai poate vinde cocioabele (nici macar construite)...De ce va e frica sa spuneti adevarul,stimati romani?Il spun eu,de peste ocean....pretul unui metru patrat in Romanika(la "gata",nu in faza de proiect),raportat la puterea de cumparare a populatiei si la faptul ca Romaniae o tara din lumea a 3-a,nu poatedepasi 100-200 euro mp.Asta-i pretul,nu va mai ascundeti dupa degete...a fost usor sa platiti preturi nerusinate cita vreme v-a dat banca,doar cu o semnatura,dar daca ar trebui sa munciti pt banii aia,cite vieti va trebuie sa-i faceti.Banul nemuncit e usor de cheltuit,toata lumea o stie.Sint o multime aici care-si fac curaj de cum va creste leul fata de euro,fiindca-s disperati.N-ar fi trebuit sa fiti disperati de nevi cind ati auzit pretul pe care l-ati platit?Deh,a venit scadenta.Si pentru aia care se lamenteaza ca "un apartament nu poate costya cit o masina"...de ce nu?Poate costa chiar mult sub o masina.Masina aia la care faceti voi referire e sigur BMW sau Mercedes,in nici un caz Dacia Logan.Si-n America,si-n Germania,sint o multime de masini (de lux) care costa ma mult ca o casa(nu apartament).Si nu uita un lucru-masina aiae facuta in Germania,la standardele lor de viata,casa iti e facuta in Romaniaka,la standardele tale(nu importata din America).In plus,masina de lux nu-i o necesitate.Nu va convin preturile,construiti-va singuri casa-nu costa mai mult de 20000 dolari(casa,nu apartament)-asta am facut eu,nu-i deloc complicat,tot ce-ti trebuie e un plan-care costa 300-400 dolari,iti spune inclusiv cite cuie ai nevoie lacasa aia.Asa ca mai usor cu lamentarile si la munca.NU-i prost ala care cere ,ci ala care da.Cita vreme voi veti refuza sa cumparati,speculantii or sa trebuiasca sa scada pretul.In afara de ata,nu mai acceptati sa platit pt ceva ce nu-i nici maca construit.Sinteti prostiti de 2 ori-o data ca platesti un pret inimaginabil pt o tara saraca,a doaua oara pt faptul ca platesti un escroc din proprii tai bani ca sa-si faca afacerea(constructia) si sa obtina profit.Constructor e doar acela care construieste din banii lui si dupa aia vinde-ceva pe care poti pune mina si masura,nu cum se cumpara in Romanika,uitindu-te la o poza cu blocul(pizzerie la parter,palmieri,mall-uri,fintini arteziene,terase,bull-shit...).Asa ca binecuvintati criza,e cel mai bun lucru cae s-a intimplat in Romanika in ultimii 20 ani.Poate asa intram si noi in normalitate."

(DE)BIL:

"ai scris un comment cat "razboi si pace" si concret nu ai spus nimic.astia santem noi romanii:ne dam cu parerea!!! sant constructor nu speculant! traverseaza tu oceanul,vino la noi in lumea a treia construieste tu cu 100-200euro mp((sau cu 0-100 euro mp(SIC)) SI UMPLE-TE DE BANI. oricum casa aia ta de 20000$ e ca-ca.ai grija cu atata fast-food o iei razna,sau iti pune mami la avion niste sarmalute ca atunci cand erai student(probabil)la politehnica??? am zeci de prieteni in america si canada care au dat sute de mii bune pe case nu cinestie ce grozavii!!! tu ori stai in ghetto-uri ori stai pe ALEEA TORNADELOR!!! GUD-BAI MADAR FACAR !!!!!!!!!!!"

ANTONIORO

"E pacat ca nu te poti debarasa de obiceiurile tipic romanesti,adica de a jigni pe toti cei care nu sint de acord cu speculatiile pe care le faci.Nu stiu ce fel de constructor esti,dar ma indoiesc ca esti unul serios,cita vreme n-ai bani sa-ti fai singuri constructiile-ce e aia"finisaje peste medie"?Cind cumperi o casa,o cumperi lacheie,mon cher,nu te apuci tu sa-ti pui geamuri,faianta...etc.In America casele se vind inclusiv cu aragaz,frigider,mocheta,masina de uscat s spalat,iar tu o vinzi fara tencuiala?Pai,aia nu-i o investitie in plus pt ala care cumpara(prin absurd) o casa cu "finisaje peste medie"?Vezi tu,eu nu gindesc ca tine ,adica :sa ma umplu de bani".Eventual,m-as gindi sa-mi incep si sa-mi consolidez o afacere-iar asta se poate face numai percepind preturi mic si facind profituri mici(sau chiar deloc,asa-i inceputul,pina-ti faci un nume)."Finisaje peste medie",hehehehe-adica ca si cum m-as duce sa cumpar o masina si ala mi-o da nevopsita si fara geamuri,hehehe,alea trebuie sa le "finisez "eu.Nu te mai amagi atit cu "sutele de mii de dolari"date de prietenii tai pe case in America.Cu exceptia Californiei si coastei de est,poti cumpara milioane de case noi sau aroape noi,sub 100-120 mii dolari.Degeaba ai prieteni in America,daca n-ai fost niciodata acolo,daca erai ai fi invatat si tu ca banul are valoare si nimeni nu-i nebun la cap sa plateasca preturile cerute de speculanti.Si da,am dreptate,o casa decenta se poate construi lejer in Romania cu 20000 dolari.Cit priveste cocioabele tale de aprtamente,alea nu costa sa ;le faci (la ora actuala) mai mult de 10000 euro bucata.Si nu,n-am terminat Politehnica,nu trebuie sa fii inginer ca sa construiesti o casa,tot ce ai nevoie e un plan si o echipa de muncitori.Ca 10 saci de ciment si o roaba de mortar oi f si eu in staresa cumpar,nu-mi trebuie facultate pt aia,ca doar nu construiesc navete spatiale,ci doar 4 pereti.Asa ca ,amice Bil,iti urez faliment usor,poate ai sa inveti si tu ca pt orice trebuie un simt al masurii ca sa poti perpetua o afacere.See ya around.(dupa cum bine vezi,am decenta sa nu inchei cu "urari" de tipul celor pe care mi le-ai facut-macar de aici se vede cit de frustrat si incult esti,bai "constructorule""

BIL(DE)

ok esti bine crescut,dar atat de prost informat despre romania incat emani prostie.daca romanii vor cetati asta le dai, nu amarate de cocioabe din lemn.ia niste preturi la materii prime pentru constructia la rosu:otel=500e/to(in 2008 a fost 1200E/to);beton=70-80E/mc;caramida=80-90e/mc;manopera=50e/mp.-------ptr finisaje+manopera;utilitati(tras gaze,apa,curent,canalizare)pret teren si adaos al dezvoltatorului te las pe tine sa faci un calcul!!!si gandeste-te ca 1mp la bloc e mai ieftin decat la casa.

ANTO

Aia cu "tras gaze,apa,canalizare",nu tine....daca platesti pt un teren de constructie,se presupune ca sint incluse in pret,nu,ca doar nu-ti faci casa in codru,ci peste drum de ailalti,care "au gaze si canalizare".De aia costa terenurile cit costa in Ro,ca sa aiba tot ce trebuie pt constructie,altfel si-ar construi oamenii case pe aratura,in extravilan...cit priveste adaosul"dezvoltatorului"(ce-o fi ala,ca n-am mai auzit termenul),ala nu-i obligatoriu sa existe sau exista si e foarte mic,dat fiind conditiile crincene de business...si cam cite "tone" de otel crezi tu ca intra la o casa?-ca doar nu-mi fac cetate...in plus,chiar daca aduni tu toate materialele necesare(desi-s mult mai ieftine decit spui tu)la preturile tale,tot nu-ti da 8000 euro...restul e mina de lucru....care 50 euro/mp?pai ce,cind angajez muncitori,imi pun ei mie conditii sau le pun eu lor?pina la urma eu dau banul,iar ei sint muritori de foame sau someri-in mina cui e biciul?Si nu,nu i-am platit la mp,ca nu-i intereseaza pe ei citi mp are casa mea,ci i-am platit asa cum se plateste in capitalism-la ora.La metrul patrat platesti cind iei constructia gata facuta din banii constructorului,cind faci casa cu materialele tale,angajezi doar "forta de munca",nu "dezvoltatori".Iar forta de munca se plateste la ora si se negociaza.Nu-i convine,sa plece,sint mii de necalificati cu foamea in git care te roaga pt ceva de lucru.Si-n afara de un sef de echipa,care sa masoare si sa controleze buna executie a lucrarii,ceilalti pot fi foarte bine necalificati.Sa nu-mi spui ca-ti trebuie Politehnica sa invirti la mortar sau sa bati un cui.La partile "sensibile"-partea electrica,instalatii,etc-apelezi la calificati,insa le dai un plafon maxim de pretz-asa am facut,prima oara au refuzat,a doua zi au venit cu caciula in mina sa intrebe"daca oferta mai e valabila".Asa e cind foamea iti intuneca ambitiile speculative...Iar toate calculele le-am facut tinind cont nu de cit se cere in Romania(nesimtire crasa)ci de cit as fi eu dispus sa dau unor muncitori care traiesc intr-o tara care cistiga,mediu 200 euro pe luna.Ca doar de aia se fac toate produsele in China,nu?,ca e ieftin.La fel e si Romania,iar cel mai bun indicator ca-i o tara de lumea a 3-a e leafa si faptul ca n-are nici macar sosele(nu-ndraznesc sa spun autostrazi).Bil-incearca sa-ti vezi lungul nasului si sa vezi in ce tara traiesti,valul speculatiei te luase puternic,incit echivalai coshmeliile costruite de tine cu ce se ridica prin Manhattan....numai ca diferenta intre Occident si Romania e de 100 ani.Asadar,tine minte-la lefurile din Romania si perspectivele sumbre ale viitorului,un apartament construit de tine nu valoreaza mai mult de 15-20000 euro.Cine da mai mult e nebun sau uita in ce tara traieste.All the best.

DEBIL

ptr antonioro
p.s. am uitat ce era mai important :cu 20000$ stateai cu chirie 1 an in bucuresti(decent nu lux) cand paritatea euro -dolar era 1e=1.5$;adica anul trecut.ori noi santem idioti ori tu esti ancorat in anul 1998-1999.

ANTO

Anul trecut era anul trecut-azi e azi si miine-i miine.Ai nimerit bine chestia aia cu 1998-1999...chiar acolo se va ajunge,calculind raportul leafa-pret case.Iar cine da 20000 dolari sa stea in chirie in Bucuresti,ori e nebun,or face banii cu ciocanul....eu dau 12000 sa stau in NY




ANTONIORO ASTA AR PUTEA SA-MI FIE FRATE LA CUM GANDESTE!

elzorab spunea...

mr b,
inca unul care gandeste bine:

http://hymerion.wordpress.com/2009/01/23/nouriel-roubini-sistemul-bancar-american-este-la-limita-insolvabilitatii/

ALEX SPUNEA:

"Asta e bullshit, ca sa zic asa.

SUA nu vor da faliment din cauza urmatorului algoritm foarte simplu:
- SUA se indatoreaza si progreseaza pe credit. Lumea are incredere in SUA pentru ca au avans tehnologic, oamenii cei mai educati, economia este eficienta etc.
- cata vreme restul lumii are incredere in cele de mai sus, SUA se indatoreaza la modul “placut”: imprumut, plata, rostogolirea datoriilor etc.
- cand lumea nu mai are incredere, dolarul se duce pe scari si datoria SUA valoreaza zero barat. Pentru a preveni cumpararea bunurilor americane la preturi mici, poate interveni protectionismul extrem.
- cand lumea nu mai are incredere si se si revolta, intervine “The Military”.

Asadar, eu nu vad nicaieri vreun faliment al Americii cata vreme “The Military” e mai tare decat tot restul lumii la un loc. Din punct de vedere economic probabil ca SUA e in faliment, dar regulile economice sunt una si cand intervine “The Military” s-a cam terminat cu economia."

elzorab spunea...

Daniel Daianu - "Nimeni nu scapa, deci nici Romania!"

CORECT!

DING-DONG, DING-DONG, DING-DONG...

elzorab spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
elzorab spunea...

http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/836852/Mafia-imobiliara-se-perfectioneaza/

cei care au citit putina istorie stiu ca de fapt imperiul bizantin a fost cucerit, in primul rand, prin imigratie si prin stabilirea populatiei turce pe teritorilu lui, incet incet, putin cate putin. nu e un fenomen singular, el s-a facut simtit si in imperiul roman(vestic) migratorii se stabileau prima data la granite, apoi erau tolerati pe la granitze dar in interior, apoi erau angajati prin aramata romana, pana s-au trezit cu ei in...roma.

asa vor face si tziganii, incet-incet, metru cu metru, copil dupa copil, in curand romanii vor fi minoritari...

chiar ca merita sa dai 500 000 de euro pe o casutza intr-o tara ca asta, poate ai sansa sa nu te trezesti dat afara de "vecini"

AristotelCostel spunea...

In cealalta parte sunt altii: formeaza un grup pestrit, cu gura pana la urechi, sunt la moda, superficiali, bloggeri rozaliu-cenusii, sunt drogati, alcoolici, prostituate, falimentari, speculanti, smecheri, tepari, hoti, destepti, manelisti, cocalari, clocari, pesti, mardeiasi, cutitari, recuperatori, nesimtiti, spagari, criminali, datornici, imbuibati, …

Ei “nu au mai rezistat“: calitatea proasta si superficialitatea i-au indemnat la stratageme ieftine si la “alipirea la celebritate”.


Boul zilei

El e erou:

Mai departe sunt, tot oameni care, ce-i drept, putini, au afaceri. Platesc trimestrial taxele, impozitul pe profit, suporta controalele, indura clientii, furnizorii, bancile, nepasarea. Acum simt ca nu mai pot: ar inchide dar nu-i lasa inima. E trecutul lor aici, sunt ani, zeci de ani.

N-a trecut niciun an de cand si-a deschis Vacaru agentie si se simte erou national. Ca zeci de ani Vacaru? Te-am pus eu sa-ti incepi afacerea cand s-au trezit fazanii?

Rabdă gogoşică, rabdă...de parcă ai avea de ales...

Tufis spunea...

Ahahaahhahahahah

Auzi la el, "indura clientii"

Cum naiba sa zici asa ceva si sa iti spui antreprenor?

Anonim spunea...

of of, in ce lume cruda si rea traim, daca nu ne permitem cu to(n)tii o casa, o plazma, un bemve ... ce daca am dat pe ele de 10 ori cat faceau, astea sunt amanunte insignifiante ... iar acum cand a venit nota de plata suntem to(n)ti ieroi ca ne platim facturile ... lu' Vacaru ala i se potriveste perfect numele, numai ca i s-a gresit genul :P

Dorin spunea...

CE vreti?
Vacaru ... pierde turma.
Dispar vacile si boii.

Author spunea...

e simplu sa fii lacrimos si populist si sa-i plangi pe aia care n-au ce pune pe masa.

N-au ce pune pentru ca au platit sume exagerate pe case si si-au redus din restul consumului. Trebuie sa vedem cauza clar. Anumite fenomene sunt bine studiate, iar raul social pe care-l provoaca -virgula- camataria este destul de bine documentat.

Proprietarii, intermediarii si bancile nu au avut mila in timpul cresterii imobiliare. Nu s-a preocupat de teme sociale, de reduceri de costuri. De ce acum, cand vine timpul cumparatorilor, acestia sa fie brusc cuprinsi de mila pentru bietele banci cu marje de 8%, pentru pesterile supraevaluate din gheto-urile bucurestene?

din acest motiv, vacaru nu priveste la rece situatia.

Semnat,

Blogger-ul Roz.

Anonim spunea...

@elzorab :
"cei care au citit putina istorie stiu ca de fapt imperiul bizantin a fost cucerit, in primul rand, prin imigratie si prin stabilirea populatiei turce pe teritorilu lui, incet incet, putin cate putin. nu e un fenomen singular, el s-a facut simtit si in imperiul roman(vestic) migratorii se stabileau prima data la granite, apoi erau tolerati pe la granitze dar in interior, apoi erau angajati prin aramata romana, pana s-au trezit cu ei in...roma.

asa vor face si tziganii, incet-incet, metru cu metru, copil dupa copil, in curand romanii vor fi minoritari..."

Asa ati facut "voi" cu negrii si acum sunteti "minoritari". Chiar in plus fata de restul "lumii" aveti un presedinte minoritar si musulman pe jumate. Cine trebuie sa rada si cine trebuie sa taca ?

Anonim spunea...

Iar intre "negrii vostrii" si "tiganii nostrii" nu este nici o diferenta. Infractionalitate, analfabetism, violenta si promiscuitate juvenila, droguri etc.. Ei cu Beyonce si Puff Daddy, tiganii cu Guta si Viorica de la Clejani.
Pana sa il avem pe Imparatul Iulian presedinte spre ca ....mai avem ceva, poate nu mult...dar ne-ati luat-o inainte.

Manole spunea...

Aristotele, mai ţine-ne la curent dacă apar noutăţi din conflictul tău cu A. Văcaru, că e amuzant, dar eu nu mă amestec.

Anonim spunea...

simon, stiu ca gusturile (muzicale, literare, gastronomice, sexuale, etc.) nu se discuta, dar de aici si pana la a-i compara pe Beyonce si Puff Daddy cu Guta e cale lunga. tu banuiesc ca asculti numai schopenhauer, nu-i asa ? iar Viorica de la Clejani chiar are o voce frumoasa ...
Manole, scuze pt. off-topic

Anonim spunea...

ia sa vedem simioane, cate din locurile astea le-ai vazut tu, fie numai si pe dinafara : Opera Garnier sau Viper Room ? dar pe Yehudi Menuhin, Johnny Depp sau Vanessa Paradis i-ai vazut macar cu ochii tai de la o distanta oarecare, sau doar la televizor ?
asa va mai place sa aruncati cu noroi aiurea ... ca doar deh, se stie cat de toleranti sunt rromanii ...
ia de aici simioane si educa-te, lasa pubertatea pentru metrou

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
AristotelCostel spunea...

@manole

Mi-a plăcut că s-a ofuscat şi tanti Irina Petrescu, "reprezentantă Esop".
Văcaru e un simpatic plin de ...respect. Dacă mai calcă în străchini, vă ţin la curent, da' atenţie pe blogul meu nu-i mai pot da "că cobor" nivelul.
Totuşi, nu pricep de ce simte el nevoia să facă speculaţii în privinţa identităţii mele, atât timp cât scriu sub pseudonim, ca răspuns la faptul că eu îi comentez abilităţile pe care el a ales să le facă publice. O fi din cauza moralităţii lui... dubioase.
Iar "ca creştin" m-aşteptam să fie ceva mai cuviincios şi nu într-atât de... bădăran.

Anonim spunea...

@AristotelCostel
link(s) or it didn't happen :P

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?