miercuri, 7 ianuarie 2009

Cel mai simplu argument

După ce ne-a tras ţeapa în septembrie, Moş Crăciun se pregăteşte totuşi să vină cândva în primăvară, când "surse sigure" susţin că se va relua creditarea. 

Bun, să presupunem că băncile reiau frenezia creditării (dacă au cu ce). 90% dintre salariaţi au deja credit / credite, deci nu prea mai ai pe cine sa creditezi. Iar restul de 10% sunt cu gândul la criză, la devalorizarea leului, au conştientizat că preţurile în imobiliare mai şi scad, nu doar cresc (voi mai scrie despre asta) şi sunt ameninţaţi - ca toţi ceilalţi - de spectrul şomajului. În condiţiile astea sunt absolut convins că se vor găsi pe toate crengile amatori de achiziţii (- era o ironie).

Rezultă că şi în cazul în care s-ar relua creditarea la datele de dinainte de octombrie 2008, ar fi nevoie, ca în teatrul antic, de o intervenţie deus ex machina pentru deblocarea pieţei. Dacă am fi într-o piesă de teatru, poate ar fi posibil. De exemplu, guvernul ar putea paraşuta marţieni. Din păcate nu suntem la teatru. Şi cred că primii care pot spune cu certitudine că nu trăim o piesă de teatru sunt cei 796 de agenţi imobiliari 1660 de agenţi imobiliari şi alţi cetăţeni având tangenţă cu domeniul care şi-au actualizat CV-ul de pe Bestjobs în ultimele 6 luni.

102 comentarii:

AristotelCostel spunea...

Băieţii ăştia ...imobiliare nu mai pupă. De unde vin mare parte dintre ei?
Vânzări???
Aoleu...tocmai acum...când se taie în carne vie ...în departamentele de vânzări...unde target-urile au rămas vise erotice???

Iete-te...că pi tătî ţara situaţia-i vraişte:
7467 potenţiali şomiori

toma spunea...

Nu ma bucur de raul nimanui, dar nu pot sa nu rid de salariile visate de oamenii astia.
Al doilea vrea 2000 EUR (o fi batut un zero in plus...), mai jos e altul doar cu 1000 EUR.
Dumnezeule mare...

toma spunea...

Middle management in multinationala, SAP competent, 1000EUR net e un salariu bun astazi, cei care il au spera sa il pastreze, nimeni nu se gindeste la cresteri sau bonusuri.
Cine/ce se cred oamenii astia, care, in mare majoritate, sunt niste semi-analfabeti fara nici un domeniu real de competenta, ca sa spere ca vreo firma le va da macar doua sute, de EUR, USD, sau chiar RON??

Adrian Stanescu spunea...

@toma
Din pacate nu prea este legatura intre IQ si salrii/avere. Uite exemplele ca si Becali brothers, si multi alti potentati ai zilelor noastre.
Ma tot gandesc ca sunt departe de descoperi acest secret al vietii...

Adrian Stanescu spunea...

PS Eu sunt departe nu ei. Ei l-au aflat :(

toma spunea...

Adrian, de acord cu tine in ce priveste fratii Becali si multi altii similari. Ei au reusit pe baza de tupeu, coruptie si a altor chestii la marginea legii. Si pentru ca au indraznit sa isi inchipuie ca ei pot ajunge unde au ajuns.
Dar aici e vorba de piata muncii: ce oferi (competenta, experienta, contacte, etc.) pentru ce primesti (pachet compensator).
Ce cred ei ca pot oferi pentru ceea ce pretind in conditiile in care trebe sa fii cretin sa crezi ca te poti angaja acum in domeniul lor de "experienta"?

Anonim spunea...

Un agent imobiliar este , de regula, un semianalfabet.
Chiar si cei care au facut "vreo" facultate sunt jos rau.
Cata carte iti trebuie sa plimbi niste oameni si sa deschizi usi?!
Eu, din experienta proprie, pot spune ca majoritatea agentilor "de cartier" din Bucuresti erau/sunt, oameni disponibilizati din "fabrici si uzine", studenti (pentru un ban de blugi, tigari si o fatuca la un suc) sau obositi de viata cu Politehnica la "fara frecventa" si pe parcursul a mai mult de 5 ani.
Sa viseze ei...mii de euro salariu. Sunt curios cati dintre ei stiu, macar, o limba straina. Nu engleza de la televizor si de pe net.
Oricum...fiecare are dreptul macar la vise.

idf99 spunea...

Si cum orice sut in c_r e un pas inainte , eu le propun sa priveasca viitorul , precum il preconizau ei , stralucit , luminos si plin de bucurii.
Hai sa-i incurajez eu :))))
Baieti , nu disperati in primavara se reiau vanzarile , cererea e mai mai mare decat anii trecuti , si nu-i asa , oamaneii trebuie sa locuiasca undeva .
Economia duduie , valuta este , smecheri de smecheri sunteti , asa ca va descurcati voi.
SA NU ACCEPTATI in ruptul capului salarii mai mici de 2000 de euro ( pe cel cu 1000 de euro sa il prindeti sa-i rupeti picioarele ca strica piata ).
Sa traiasca baietii adevarati , imoiliari , fara numar fara numar.
La revedere tagma de smenari , Daniel va saluta :)))))))
P.S Aristotel fa-le si tu o urare ca imi place stilul tau! :))

mobutu spunea...

Euro iar se tranzactioneaza acum la 4.10 lei

nicolaie spunea...

As deschide un nou subiect.
Cel al inchirierilor, cat va scadea, se va intampla la fel ca si pretul lor!
Va rog sa va interesati cat costa cheltuielile la un complex rezidential si apoi sa vad cine isi mai permite(300- 600E doar cheltuielile).
Astept sa ajunga un ap 40-60000E, si o garsoniera 20-40000E pe la sfarsitu lui 2009, asta ar fi pretul corect.
Astept comentarii!!

AristotelCostel spunea...

@idf99

Un exemplu de fabuloagent imobiliar e Văcaru de la Daily Business.

Deci, dacă vrei să vinzi o cloacă trebuie să crezi, iar dacă nu crezi pe cât ar trebui, atunci nu-ţi rămâne decât să minţi pe internet ...cum că un fazan înainte de a face comparaţii gen cumpărare vs. închiriere trebuie să cumpere deoarece Kiyosaki spune mai multe chestii din care rezultă clar că nu poţi câştiga nimic dacă nu intri în joc.

Tipul ăsta de băiat injectat cu compot de prune spune foarte multe despre tâmpiţiozitatea din domeniu.

Băleguţele astea nu s-ar gândi o secundă mai departe de "succesul" lor, lăsând la o parte nevoia de optimism pentru a-şi umple burdihanele zi de zi...pentru a se "apleca" asupra rahatului în care SE AFLĂ!!!

Am citit şi berbecismele lui Maloş de magazinuldecloace.ro. Ăştia, cu siguranţă, au nevoie de o gură mare de ...realitate.

2009 e anul ...lor!

@nikko

"M-am râs" când am auzit de întreţinere de 650 Euro/lună. Foarte tare!!!

Cloace noi:
1. Dubii în privinţa structurii bloacelor;
2. Dubii în privinţa calităţii...finisajelor şi materialelor folosite;
3. Preţuri uşor prea ridicate faţă de vilele ambalate din vest;
4. Cheltuieli de întreţinere parazitate de "divelopări".

Cine e într-atât de prost să se bage în "căcuţ" nou...succese şi..."respect".

Până la preţul corect vin ani de ...reversul medaliei...dinte pentru plombă...ochi pentru lentilă de contact...

dennyx spunea...

cotatii futures EUR - RON. volumele sunt mici dar exista (vezi coloana din dreapta):
EURO_RON_MAR_2009 4.2960 175
EURO_RON_IUN_2009 4.3961 24
EURO_RON_SEP_2009 4.5000 125
EURO_RON_DEC_2009 4.6130 57

Tufis spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Tufis spunea...

Aristotel, cu post-ul ala al lui Vacaru ce ai? 70k pe >100mp utili semicentral nu e dchiar asa de rau :)

Ba chiar e interesant ca replica pentru ce balmajea olandezu' cand a facut miscarea.

Recuperare integrala a investitiei la jumatate din pretul de acum in 1 an, fara alea de birouri, care ar fi profit sec... Pai d-aia... :)

AristotelCostel spunea...

@vasile

"Regula de aur" a lui Văcaru constă în îndemnarea "penisulimii" să cumpere pe partea cealaltă a piscului...când încă nimeni nu-şi poate imagina văile...ce "vine".

Tufis spunea...

Si totusi 700 de euro pe mp util, in constructii de calitate, sunt doar peste vaile probabile, nu o afacere proasta in sine, chiar daca orasul e ala care e :)

As vrea sa fiu din penisulimea aia, sincer sa fiu, chiar daca as regreta dupa :)

Tufis spunea...

De fapt sub 700, ca media la suprafata sare de 100 in "complexul" respectiv :)

Anonim spunea...

In ultimii 3-4 ani s-au dat creditele pentru 20 de ani. Next generation poate spera la reluarea creditarii.

Tufis spunea...

@Hubble, credite "cat pentru" 20 de ani, nu? :)

@alex.dumitrascu: inca astept lamurirea pentru post-ul anterior :). Mersi.

limestone spunea...

Se exprima pe aici indoiala ca bancile nu au bani pentru a relansa creditarea. Dar banii returnati din ratele lunare ale celor multi creditati de banci nu tot la banci se intorc?
Poate nu toti caci se stie ca sunt si restantieri. Viitoare restanta o vad si pe Udrea Elena care are datorii la banci 3 milioane. Doamne, oare cat o fi rata lunara la suma asta??

Unknown spunea...

Banii intorsi de clienti se duc, in cea mai mare parte, spre plata datoriei catre banca mama, mai putin diferenta dintre dobanda activa si cea pasiva.

Un calcul din topor la EUR: ei au luat banii cu 4%, mai adaugam 2% pentru finantarea rezervei minime obligatorii la BNR, si au dat credit cu 15% DAE. Diferenta de 9% din fiecare rata e marja lor, din care trebuie sa acopere creditele neperformante, cheltuielile cu pitipoancele de prin sucursale si sa faca si un profit (care pana acum a fost gras).
Aici e poanta: daca un singur Gigel nu-si mai plateste ratele, ei pierd o buna parte din bani TOTALI, nu doar dobanda, bani pe care trebuie sa-i acopere din marja de 9%. Daca mai recupereaza 50% de la Gigel executandu-l fortat, rezulta ca fiecare Gigel neperformant mananca toata marja de revenue de la 4.5 Gigei performanti. Asta e o limita teoretica care nu poate fi atinsa decat daca banca are costuri 0.
Exemplu in Estonia, exista un Gigel obraznic la 20 de Gigei cuminti, si se vorbeste deja de colaps: http://www.capital.ro/articol/estonia-piata-imobiliara-s-a-prabusit-115501.html

Banca poate contracara obraznicia gigeilor astfel:
- mareste ratele celor cuminti -> riscant, din ce in ce mai multi nu mai platesc
- reduce costurile cu pitipoancele -> oare cate dintre credite sunt date chiar pitipoancelor din sistemul bancar? Cate dintre ele nu vor mai plati rata cand sunt date afara ?

In aceiasi ordine de idei, cate din ratele platite catre banca nu vin de la oameni al caror salariu depinde de continuarea bulei ? Pititpoance, agenti imobiliari, lucratori in constructii, etc. etc. Pentru ca in ultimii ani numai aici a avut loc balonarea.

Intr-un cuvant, o infernala bucla in reactie pozitiva care odata declansata va matura tot ce inseamna retail banking, cu falimente carora maruntul fond de garantare a activelor bancare nu le va face fata nici in proportie de 1%.

yoyo spunea...

bai frate citii un articol de ma apucara toti dracii. e vorba despre ziarul nostru local, din craiova. astia, aproape saptamanal baga cate un articol la comanda. ba, daca pun mana pe ei, ii indoi cu bataia.

Articol

sa va fac un scurt rezumat :
-Analiştii imobiliari din Craiova au decis: 2008 a fost mai degrabă un an atipic decât unul greu din punct de vedere imobiliar.
-Potrivit specialiştilor, în 2009, piaţa imobiliară va cunoaşte o revigorare. „Piaţa îşi va reveni în primăvară"
-Anul acesta, terenurile vor fi cele mai profitabile investiţii
-Terenurile vor înregistra cele mai mari creşteri
-dacă vor fi credite, preţurile vor creşte cu siguranţă

Oricum nu ii crede nici dracu, ca oltenii mei au mintea dezgetata, dar imi e necaz ma nepoate, imi e necaz cand vad ca isi bat joc de noi, auzi tu.
Mai sun, asa l-a misto, pe la agentii si ii mai intreb de sanatate. Se simte in vocea lor disperarea care tinde spre nebunie. Daca pronunti cuvantul criza sau baloniada sau scadere sunt in stare sa te linseze, canaliile.

Unknown spunea...

pe mine articolul asta ma scoate din sarite
http://www.cotidianul.ro/noua_grila_notariala_ignora_prabusirea_pietei_94_000_de_euro_doua_camere_in_militari-69379.html

dupa imobiliari notarii sunt dupa mine niste ... bip ... de oameni

Tufis spunea...

yoyo: agentii aia ce zic,mai cresc preturile la rezidential in Lunca?

"zona deosebita, doar 80% din populatie e formata din infractori tigani, pret deosebit"

Anonim spunea...

4.12 - 4.14

yoyo spunea...

@vasile

nu glumi, ca am vazut un anunt la o casa din fata luncii, postat pe un site. era prezentata ca o zona linistita , fara circulatie, era pozata exact cat tinea gardul ei, fara vecini.
Am fost acolo, cu niste prieteni, de curiozitate si ce sa vezi, casa era intre 2 palate cu turnulete. Prietenii mei au ramas socati de zona (eu am crescut acolo). Nu au avut curajul sa coboare din masina de frica sa nu ii pape indienii. Normal pretul era destul de mare, ca de, ai posibilitatea sa stai in wildlife, sa studiezi obiceiurile "bashtinoshilor", sa ai o viata palpitanta, sa te antrenezi in tehnici de supravietuire si de gherila.

Miorlau Pufos spunea...

Manole, exagerezi cu cifra aia de 1660. In primul rind ca e vorba de toate CV-urile, inclusiv de acum 2-3 ani. In al doilea, cautarea se face in textul CV-ului, deci daca a fost unul agent imobiliar in 1900 toamna si acum nu mai e de 10 ani, bestjobsul tot ti-l afiseaza. Oricum, pe segmentul agenti a crescut numarul de aplicatii dar sa nu exageram...

Anonim spunea...

Argumentele lui Vacaru nu tin!

" * in perioada 1990-1996, cei mai multi stim, cand un apartament era cat o masina buna, au cumparat locuinte si spatii comerciale nu romanii, ci acei cetateni nerezidentiali in Romania, care acum inchiriaza si detin majoritatea locuintelor bune din centrele oraselor. In Timisoara este bine cunoscut cine detine centrul istoric;"

Si? Nu exista monopol pe piata imobiliara, propietarii de locuinte sunt milioane si daca isi vand cativa in zona apartamentele mai scump sau mai ieftin deja se modifica si preturile la cele cateva mii ramase.

"* in aceeasi perioada dobanda era de 120% la credit, iar o economie fara credit se vede acum prin ce trece. Si cine castiga daca nu bancile, majoritatea dintre ele cu capital strain?"

Si? In perioada aia oamenii se gandeau la ce o sa manance si ingnorau creditul pentru ca veneau dintr-o perioada in care oricum nu prea aveai ce face cu banii. Inca mai asteptau de la stat serviciu si casa.
In plus multe banci si scheme piramidale tocau banii romanilor.
Nu imi aduc aminte de vreun om imprumutat pe vremea aia, cunoscuti de-ai mei cu capul pe umeri nu inconstienti care apelau la camatari.

" * valoarea averilor nu este personala ci, in cele mai multe cazuri, reprezinta munca si sacrificiul a mai multor generatii. Cat ar mai valora, daca ar fi cum vor acesti smekeri, toate acestea?"

Hai ca a zis-o! Si industria noastra, sacrificiul tututror romanilor, cum a fost vanduta pe doi lei ca era "neperformanta si invechita"? De ce apartamentele din Romania ar valora cat cele din Occident cand sunt departe ca standarde?

" * orice activ imobiliar are o valoare cu care se poate face un schimb: de ce imobilul meu, din Romania, sa fie mai prejos decat cel pe care mi-l vinde altcineva? Iata un exemplu: casa pasiva care, pe langa factorul ecologic si al costului scazut de intretinere, cu ce este mai prejos de ce au facut cu simt de raspundere multe firme din Romania? Si, daca doresc sa iau o casa activa, de ce sa platesc altuia dublu pentru ca eu nu pot lua nici o ceapa degerata pe casa mea?"

Ce ai vrut sa zici de fapt aici? A?
"Simt de raspundere" ? Hai ca ma distreaza rau asta. Dar blocurile alea noi care au o gramada de probleme au fost facute cu simt de raspundere. Sa nu se intample ca in Turcia si sa pice blocurile din senin ca atunci multi " cu simt de raspundere" vor infunda puscariile.
Oricum, de cerere si oferta ai auzit?
Mai degraba cred ca apartamentele vechi isi vor mentine preturile si alea noi vor scadea.
Cand se vor vinde alea vechi cu 50.000 de euro, spre exemplu, tu ce vrei face cu apartamentul tau nou de 140.000 de euro? Nu cumva il vei da cu 10-20 de mii peste?
Eu personal nu as face credit sa ti-l iau cu 140.000 dar as face un credit de 60.000 ca sa il si renovez pe ala vechi.

Oricum argumentele tale sunt slabute rau dar dupa cum ziceau unii in imobiliare nu lucreaza cine stie ce genii.

Generatiile sacrificate inainte nu s-au sacrificat sa le vinzi tu apartamentele muncite de ei catre copii lor cu preturi de 10 ori mai mari!
La fel ca alti bogati ai Romaniei faci parte din cei care vand scump dar vor sa cumpere ieftin. Imi arati vila ta si masina de o suta de mii de euro dar angajatii tai lucreaza pe utilaje vechi si isi pun in pericol viata zi de zi pentru ca ti se par prea scumpe echipamentele noi si mai sigure.
Nu iti platesti furnizorii dar te dai mare in fata prietenilor cu fitele.
Frustrare? Pai cum sa iti lasi mandria si bucuria pe care le ai cand iti numeri averea umbrite de criticile unor fraieri care stiu ce e aia munca, au prieteni nu high-life, au iubita nu amante, se bucura cand isi iau o masina sau o casa. Oare nu ii invidiezi ca dorm linititi noaptea si au prieteni la care pot apela oricand, ca femeia nu ii lasa cand nu au bani si oare nu iti e rusine cand pacalesti oameni bine intetionati care nu fac decat sa isi doreasca o viata decenta?
Speculant nu inseamna om de afaceri. In alte tari specula se pedepseste aspru.

Ramai tu cu Romania scumpa si fitoasa, eu raman cu Romania reala.

@all
V-am spus ca lucrez in vanzari, cand imobiliarii castigau de 10 ori cat mine m-a tentat si pe mine sa renunt la ceea ce fac si sa ma fac imobiliar.
Dar asta insemna sa imi bat joc de studiile facute, de cartile citite, de sacrificiul parintilor mei si mai ales de clientii mei.
Ca spre deosebire de ala de mai sus unii mai vad si altceva in afara de bani.
Si mai bine un Logan pe care sa il ai pana vrei sa scapi de el decat un Q7 de care te scapa politia.

Anonim spunea...

Ca prin minune la ora 12 euro e 4.10

AristotelCostel spunea...

@Miorlau Pufos

O cam dădurăm în bări cu căutatul ajenţilor imobiliari după Sivi.

Trebuia să ne ducă capu' că târlanii ăştia în caz de nu mai merge şmenu' fac o Italia sau Spania...eventual ...agricultură, deci...ce sivi?

Manole spunea...

@cristian m: hă hă hă, dumnezeule ce tare e tipul ăsta... văd că omul se ocupă acum şi de "servicii web": http://imondo.ro/web.html. Supertare, te duci la agenţia imobiliară şi pleci cu website.

mobutu spunea...

BNR azi,
Euro = 4.1385
Usd = 3.0468

Anonim spunea...

Ce titlu si ... continut al articolului pe astia :

http://www.capitalul.ro/stiri-imobiliare/piata-imobiliara-bucuresteana-nu-este-blocata.html

Asa baieti...bagati banii in publicitate "mascata" . Mai mananca si gura redactorilor ceva ...

AristotelCostel spunea...

@manole

Tocmai ce am văzut că Văcaru a remarcat lipsa ta de creier şi ...caracter. El are din plin.

...La revedere si calatorie sprancenata: si luati-va si baloanele imobiliare* si romaniile nude* cu voi. Pentru ca, asa cum zicea Tutea, n-aveti creier! …si nici caracter. Lasati-ne in Romania scumpa: este a noastra si, asa cum zice cineva, asta ne ocupa tot timpul.
E clar...Văcaru a citit...Ţuţea.

Eu nu m-aş supăra ca România scumpă să fie a ţopârlanilor, dar sfătuitorii ăştia plini de "înepţelepciune" targetau clar românul cu venit mediu potenţial îndatorabil pe 2-25 de generaţii.

Văcaru, ştii că eu sunt franc, eu am caracter şi tu n-ai...nici creier.
Cum să intri în imobiliare în luna când s-a schimbat trendul pentru următoarele decenii? Păi vezi?

Şi-a pus băietu' şi poza din Mausoleul personal. Bănui că-i o hurdughenie veritabilă gen...Timişoara. Plimbându-mă prin luxurianta aşezare bănăţeană, la fiecare 2 paşi mai aruncam câte o privire la acoperişurile dărăpănate ce păreau să...nu mai cadă.

Tufis spunea...

Ce mi se pare impresionant la Chief Cow Manager ala e ca presupune ca toti au 40 de ani, ratati, eventual functionari publici pe undeva.

Eu unul sunt un ratat de 23 de ani. Voi, ratatilor, ce varsta aveti?

Mi se pare si mai impresionant ca nu isi da seama cat de nociv e sa fie la preturi umflate activele. Americanii si-au dat seama. Si cu bucati de companii, si cu halci de case.

Aia de care pomeneste el au SI case multe. Nu are nimeni cu exceptia lui Becali averea in principal in beton. Sa-l intrebe pe patriciu cat, procentual, are in case. Daca era convins ca el "a dat semnalul", si nu isi asigura pur si simplu un venit de 100 de euro/luna/apartament, poa' sa vina si razboiu', de ce nu s-a intrebat de ce nu cumpara de 1 miliard de dolari? :)

Preturile la active ... emotionale, gen casa, transcend cererea si oferta, si trebuie controlate, ca sa nu-ti ia inima mintile.

Ca sa nu mai spun ca eu nu cred in cerere si oferta. Preturile au fost uriase si in localitati parasite de populatie, 2 camere in Tg Jiu, unde n-as trimite nici la puscarie pe un om, erau 30-40-45000 de euro. Crede cineva ca acolo un simplu raport/cerere oferta ar duce la peste 5000 de euro, sub un logan chel? Nu, e pur emotional.

Germanii si austriecii si-au dat seama de asta la nivel administrativ, japonezii si-au dat seama la nivel de popor. Nu ii vad prea rau in anii ce vor urma :)

Anonim spunea...

Mai are cineva curaj sa spuna ca un curs euro de 6 RON e imposibil ?

Manole spunea...

Aristotele, simplul fapt că oferă în aceeaşi pagină servicii imobiliare şi servicii web îl descalifică pe acest cetăţean, din păcate, de la a da sfaturi de investiţii, a face afaceri, etc. Trist, dar adevărat.

Ceea ce scrie el acolo e plin de venin. Problema lui. Faptul că a stat să te vâneze pe net, site cu site, blog cu blog, iarăşi, indică o ură plină de venin. Îmi place că are impresia că, deşi transmite această imagine veninoasă, îşi închipuie că e o sursă credibilă de informaţii şi comentarii. Deci nici pentru PR nu merită să-l luăm consilier. Încet-încet mă tem că, luat la bani mărunţi, un asemenea cetăţean rămâne cu foarte puţine competenţe valide. Substanţial mai mici decât valoarea ratelor pe care singur spune că le are.

Anonim spunea...

Am fost la banca si am retras ce mai era prin cont (vreo 3000 E). De vreo trei ori a insistat doamna de la tranzactii ca au depozite cu dobanda buna. Ce-i in mana nu-i minciuna. Mai las in cont 1000 E pentru operatiuni in rest la vreasc.

Stefan spunea...

@Hubble , DA am eu curajul sa spun ca 6 lei nu o sa fie.

mobutu spunea...

Mare prost vacaru ala, am citit si eu acum aberatiile respective.

Ce sa zic, mi-e silă ca individul e timisorean ca si mine, insa, aristotel, timisoara nu-i cea mai mare nici cea mai mica hardughie ()aka şandrama) din tara asta.
Nu, România însăşi este o mare hardughie, fapt datorat in prima masura specimenelor sub orice critica care o populeaza, nu naturii care este una extrem de frumoasa.

mobutu spunea...

Hubble, 6 lei pentru un euro nu este imposibil insa este improbabil.
Da' mai ştii?

Anonim spunea...

@manole & aristotelcostel

Stie sa vorbeasca dar se vede ca nivelul rationamentelor lui nu depaseste "termopan, proaspat vopsit cu...".
De agenti de vanzari care se pricep la "vrajit clientii" m-am cam plictisit pentru ca apoi se chinuie sa dreaga un colectiv intreg prostiile spuse de unu.
Omul nu are consistenta in argumente si l-as fi ignorat daca nu considera ca Romania e a lui (aia cu generatiile sacrificate pentru a face el specula m-a terminat!)
Se foloseste de Tutea si de Badea... eu credeam ca un om inteligent stie sa isi sustina ideile fara a apela la imaginea unor oameni cu care nu are nimic de-a face. Si se foloseste de Tutea, cum? Citand o injuratura :)
Imi place personajul, eu zic sa il proclamam stapanul Romaniei!
Ca oricum dupa mintea lui generatiile trecute s-au sacrificat pentru el.

@hubble
Auzi, cu 6 lei... pai nici nu am mai avea stat la nivelul asta.
Am fi in faliment national.

AristotelCostel spunea...

@mobutu

Prin Iaşi nu mi-e frică de ...clădiri, în general. Centrul ăla al vostru stă să cadă.

@Vasile

Cu riscul de a-l porni iar pe Văcaru să mă identifice, doctorul în frigidere nu "este" eu. I-am mai spus "la om" că nu-mi dă nimeni bani pentru ceea ce sunt.

@Manole

E posibil ca Pleşcaru Văcaru să fie un ofiţer trimis la vatră cu salarii compensatorii şi pensie de la MApN...de unde şi lejeritatea contractării unui credit pentru ...cloace scumpe. Pocitanul îmi reproşa mie că-s plătit din bani publici, deşi nu e cazul, iar avansul şi parte din ratele lui sunt BANI PUBLICI!!!

Anonim spunea...

Acum 2 luni era improbabil (imposibil) 4.5 - 5.0. Show history. E doar o chestie de acomodare.

vladone spunea...

@cristian
"Auzi, cu 6 lei... pai nici nu am mai avea stat la nivelul asta.
Am fi in faliment national"
.. de ca si cum falimentul national al romaniei ar mira pe cineva; a falimentat Islanda .. si altii sunt in rahat rau ... america e moarta si ne-ngropata ... falimentul romaniei este "imposibil" ??!? :)

Anonim spunea...

@cristian m

La 6 lei falimenteaza importatorii si agentii de vanzari ai produselor de import. Nicidecum faliment national ci stimularea productiei interne. Pana una alta 4.19.

toma spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

@hubble

La 6 falimentezi si tu personal.
Ai uitat de accize si produse romanesti ce au pretul fixat in euro?
Ai uitat de materiile prime importate? Crezi ca iti va mari salariul firma pentru ca ai negociat in euro acum cativa ani?
Cat despre iluzia ca vom vinde produse romanesti la preturi competitive... stai linistit, agentii economici din strainatate isi vor ajusta ofertele mult mai rapid decat ai nostri.
E chiar hilar ce spui tu, de asta firmele noastre exporta in draci acum, ca a crescut euro?
Eu credeam ca si-au pierdut comenzile din cauza ca au picat clientii finali din afara.

Imi pare rau dar ca de obicei nu vezi decat varful aisbergului.

toma spunea...

@hubble:
ce inseamna faliment national?

toma spunea...

@ hubble:
scuze, intrebarea era pentru Cristian.

@ Cristian:
ce e aia faliment national?

Anonim spunea...

@cristian

Efectul devalorizarii leului se va simti dupa un an, la fel cum efectul intaririi lui se resimte abia acum.

Eu nu lucrez in tara asa ca nu-ti fa pb pentru mine. Ma descurc. Si daca ai sti ca gazul se cere ca painea calda. De tine e cam nasol.

Anonim spunea...

Falimentul national (adica blocaj financiar) nu va fi posibil. Ne va ajuta FMI si se va strange punga prin diverse metode (curs, taxe, impozite, stopare majorari si prime). Datoriile trebuie recuperate.

mobutu spunea...

La cursu' ăsta salariile in lei raportate in euro tocmai au scazut cu ~10% (3.75 fata de 4.14)
Si fara indoiala ca preturile la alimente vor creste.
Aşteptăm zânul cu bagheta fermecată să dea drumul creditării in primavara astfel incat preturile in imobiliare sa-si poata relua nestingherit cresterea vesnica.

mobutu spunea...

Iar obama aberează live ... blablabla, nimic concret, doar vise erotice.

mobutu spunea...

Urmarea discursului obamist?
maine creste bursa cu ~1% pentru ca poimaine sa scada iarasi cu ~5%

Manole spunea...

@marona: cei 1660 sunt doar din Bucureşti şi şi-au actualizat cv-ul în ultimele 6 luni. Sigur, nu toţi sunt agenţi imobiliari, ci angajaţi care au trecut cândva prin domeniu.

mobutu spunea...

Cica Germania va nationaliza partial Commerzbank

dcg spunea...

Partial nationalizata, statul va cumpara 25% + 1 pentru 10 miliarde euro.

Anonim spunea...

Daca observati pe forumurile ziarelor se plange cu lacrimi de crocodil "De ce nu intervine BNR-ul ca a promis si are rezerve". S-a terminat distractia, revenim unde ne e locul.

Ma astept ca in urmatoarea perioada sa apara si primul faliment bancar (o luna - doua) dupa ce se va resimti efectul cursului.

Daca observati bine, criza economica creste exponential ca in jocul cu boabe de grau pe tabla de sah (dar acum tabla se goleste).

Astept bilanturile pe ianuarie ca sa aflam ca problemele s-au acutizat (aproape dublat) fata de decembrie. Dar cum o fi in februarie, dar in martie. Cursul creste, somajul creste, deficitul (neincasarile de fapt) creste, totul creste.

Anonim spunea...

@hubble
Da, recunosc, e cam nasol. Dar ma descurc.
Dar am eu senzatia ca ne cam minti.
Pai ieri scoteai 3000 de euro de la o banca din Romania si tot azi lucrezi in strainatate.
Vezi tu eu mai citesc si printre randuri si acum e prima oara cand sustii ca lucrezi in strainatate.
Sau ai vrut sa zici multinationala?

Oricum nu are importanta dar nu pot sa nu vad cum te bucuri ca mie imi merge rau in vanzarile tehnice care sunt departe de ceea ce crezi tu ca stii despre vanzari.
Rautate ce esti! :)
S-ar putea ca Marele Urs sa se decida sa distribuie el gaz direct in Europa si atunci...
Eu sincer as semna un contract cu Gazprom Romania SRL.

Anonim spunea...

Tocmai ce pomeneam acum 10 zile de FMI ca fiind singura scapare a blocajului financiar. Banuiti ce ne asteapta. Remember 1996 - cureaua.

http://www.antena3.ro/stiri/economic/romania-din-nou-la-mana-fmi-bucuresti-cere-sprijin-financiar_61739.html

AristotelCostel spunea...

Văcaru mi-a remarcat limbajul: "vocabular atipic cu termeni care coboara mult pe scara decentei".

Legat de asta, îmi creşte inima când văd că am "implementat" termenul "cloacă" în limbajul "imobiliar" "contemporan". Sper să reuşesc în timp să evidenţiez discrepanţele dintre "fazan" şi "bizon", poate "penisulimea" va înlocui termenul "abject" folosit şi pe TV...şi cine ştie ...

Bineînţeles că după ce m-am legat de metropola Banatului, omul şi-a dat drumul pe uliţele "Timişorii", pe sub streşinile căzânde ale centrului istoric din lemn veritabil...medieval, în speranţa că se va mai îmbărbăta o ţâră cu niscaiva ...compot de prune.

M-am lovit de cocoşismul bănăţean şi rar mi-a fost dat să văd atâta ipocrizie în fundul gol, însă Văcaru-i "fruncea".

Anonim spunea...

@cristian m
Nu-ti bate capul, n-are omul voie sa fie in vacanta (e cam dificil, dar am 5-6 luni vacanta pe an). Mai exista si imputerniciti sau operatiuni prin internet.

Cand o sa vanda marele urs direct. Cat dureaza sa faci o teava prin Marea Neagra si un traseu terestru de 3000 km. Cel putin 4 ani. Pana atunci avem altele pe cap.

Florian Popa spunea...

http://www.insse.ro/cms/files/statistici/comunicate/comert_ext/a08/ce11r08.pdf
Exporturile au scazut cu 20%, importurile si ele. Parese ca ne contractam ca un balonas spart.
Pana una alta, in 4 ani de strans bani am ajuns in stadiul in care-mi platesc chiria din dobanzi, aleluia.

Anonim spunea...

@hubble
Cu siguranta...
Si aia de la banca te vrajeau sa tii banii la ei tot prin imputernicit si mandat online.
Aia 30.000 de euro pe care te laudai ca ii ai acum au devenit 3.000.
Ai vacanta 6 luni pe an... dar ne anuntai cand ai iesit ca pleci in vacanta 3 saptamani.
M-am prins, lucrezi pe platforma marina, te plictisesti si stai toata ziua pe net. :D
Hai... lasa.
Cocluziile le vor trage ceilalti ca nu prea exista prosti pe blogul asta

Anonim spunea...

@cristian m
Vrei sa-ti spun si ce am mancat azi dimineata. Nu vad unde te-ai incurcat: sunt in vacanta si am ridicat 3000 E personal. Ti-am spus de asemenea ca exista si alte metode de operatiuni (nu ca le-am aplicat acum). Ce nu ti-e clar ca stau 3 saptamani acasa (vacanta e in transe nu de 6 luni intregi ci per total an). Asa e in tenis.

Anonim spunea...

Ma astept ca dupa declaratia guvernatorului cum ca ar fi loc de mai mult, sa intervina BNR si sa coboare cursul la 4.00. Asta e o chestie de o luna-doua dupa care plecam spre 4.5-5.0.

Anonim spunea...

4.22

Anonim spunea...

M-am incurcat acolo unde spuneai ca tu ai 30.000 in cont, asta acum ceva vreme.
Oricum hai sa lasam ironiile si rautatile si sa ne limitam la economie si imobiliare.

Anonim spunea...

Cei 30000 sunt in vreasc.

4.24

mobutu spunea...

Manole, vad ca apare o noua incercare de "baricadare" a imobiliarilor disperati:
Scaderea preturilor a fost contrabalansata de (1) scumpirea creditarii si (2) devalorizarea puternica a monedei nationale in raport cu moneda europeana.
Asadar preturile nu au scazut.

Poate tratezi si aspectu' ăsta.

Anonim spunea...

Vad ca multi se plang ca deprecierea euro e povara pe spatele romanilor. Dar cand consumau pe credit nu era o povara. Cica o sa fie convulsii sociale si demontratii. Si ce ? Cu parere de rau o sa fie jale pentru cei ce au cheltuit mai mult decat ii tinea plapuma. Restul vor supravietui facand economie la risipa sau altfel spus se vor rezuma la strictul necesar. Vezi 1996-2000.

Anonim spunea...

Cat despre imobiliare nu are rost sa mai dicutam. Cineva spunea ca va fi ultima grija.

Anonim spunea...

Concis: ATERIZARE DURA !

Florian Popa spunea...

Ma gandesc ca pana cand berbecii care tin de pret se dezmeticesc, bancile cu defaultu in mana incep sa vanda, la orice pret numai sa vanda caci oricum creditacu plateste diferenta.
S-ar putea ca bancile sa fie in fruntea ofertei de imobiliare, daca nu cumva sunt dar nu avem noi vizibilitate.

Anonim spunea...

@ florian popa

o intrebare: ii tii in lei sau in euri? ca daca ii tii in euro, esti eroul meu.

Florian Popa spunea...

septare, ii tin in lei. Probabil ca e prea tarziu acum sa schimb in E.

vladone spunea...

@florian
stii cum se zice: niciodata nu este prea tarziu ! :)

x spunea...

Florian, nu e bine niciodata sa faci tranzactii valutare in perioade de criza. Intodeauna vei pierde pentru ca nu ai informatii, si bancile/casele de schimb au un spread foarte mare, ca sa se protejeze de volatilitate.
Daca te tenteaza sa cumperi Euro, asteapta macar sa intervina Isarescu :)
Acestea fiind zise, eu cred ca-ti platesti chiria din deprecierea sumei. Inflatia va acoperi dobanda pe care ti-o da banca.
Deficitul comercial al Romaniei pe 2007 e de 50 miliarde EUR import vs. 30 miliarde EUR export. Diferenta asta uriasa era finantata din credite si investitii directe, care tocmai au incetat.
Prin urmare romanii vor consuma mult mai putin anul asta (ca le place sau nu), si vor arunca lei la greu sa-si mai cumpere cate ceva din import. Cursul va cadea victima indiferent ce face Isarescu.
OT: lucrezi cumva ca softist la o firma ce face echipamente de testare a retelelor ?

yoyo spunea...

@mobutu

am mai vazut si eu tampenia asta cum ca scumpirea creditelor si prabusirea leului acopera scaderea preturilor.

cat despre euro mi-a dat Dumnezeu minte de i-am schimbat pe ultima suta de metri cu 3.6, max. 3.7. îmi convenea sa ii tin in lei pt ca era dobanda destul de avantajoasa fata de cea la euro. cand am vazut ca se impute treaba i-am schimbat repede. cu dob. incasata de la banca nu imi acopeream nici jumate din pierderea de pe urma devalorizarii leului.
In plus dob la euro a ajuns la BCR, de exemplu, 7% mai mult decat luam la lei, pt ca atat aveau in vara 6.9 la lei. Si daca te duci si le fluturi pe la nas 100.000 de euro, dupa ce isi revin din lesin, nu te mai lasa sa pleci din banca, iti dau si 8,5-9%. Eu prefer varianta "cu ei acasa" pt. ca e mai greu sa ii iei inapoi. Cand am scos leii de la "bangi" mi-au facut tot felul de sicane de parca erau banii din buzunarul lor iar eu un milog la cersit.

Anonim spunea...

Alta pleasca:

http://www.gandul.info/flux/petrom-ar-putea-adauga-4-000-de-persoane-pe-listele-de-disponibilizari.html?3996;3720758

Anonim spunea...

Pastrarea banilor in depozite e riscanta. Eu tin doar cativa euro intr-un cont curent din care se platesc automat ratele la credit si in care incasez salariul astfel incat daca e de rau le mai bag bani in cont cand trag tot ce mai era. E simplu si safety.

mobutu spunea...

Hubble, YoYo, sa intelegem ca e mai bine ca banii sa fie tinuti la saltea?

mobutu spunea...

Vorbesc de depozite relativ consistente, nu de marunţiş.

mobutu spunea...

depozite = sume, asta vroiam sa spun.

Anonim spunea...

in functie de om 1000, 10000 sau 100000 poate fi consistent

Anonim spunea...

http://www.anl.ro/ro/program37.php

ANL tocmai a anuntat niste apartamente la BC la cca 1000 E/mp. Mult domle' mult !

elzorab spunea...

hubble, asta nu-i aterizare fortata, asta e prabusire in toata regula!

Anonim spunea...

4.26

Anonim spunea...

@elzorab
Prabusire si cu botul infipt in pamant.

yoyo spunea...

@mobutu

fiecare face ce vrea, eu m-am lecuit de banci de cand am fost sa scot lei sa ii schimb. parca venisem cu miloaga. aveau niste mutre acre fatucile de la ghiseu de parca le ceream din banii lor. sa le fi vazut ce ranjeau cand i-am depus. erau in stare sa si stea o data. si alta chestie care a pus capac la toate a fost la volksbank unde aveau un rahat de depozit la termen pe o luna care trebuia reinoit in fiecare luna. mie nu mi0a explicat nimeni acest lucru iar banii mei au stat in contul curent cu dobanda de 0.25% o luna si ceva dupa ce a expirat termenul de o luna. noroc ca m-am dus si i-am scos. Alta problema la depozite este comisionul de retragere pe care mi-l opreau si daca scoteam banii in ziua scadentei si care la multe depozite care le0am avut a reprezentat dobanda pe aproxmativ o luna. O alta chestie enervanta este ca te pun sa dai o declaratie in care sa scrii de unde ai banii. Parca te suspecteaza din start ca esti infractor si se intreaba "de unde ma-sa are asta atatia bani? ia sa-i fac eu o nota informativa tovarasului colonel". Aici poate sunt eu prea paranoic, nu stiu.

Cam astea sunt motivele mele, personale , pentru care prefer depozitul "Salteaua" cu termen nelimitat.
Sfatul meu ar fi sa ii plasati in banci daca nu aveti de gand sa ii folositi la altceva, in euro pt ca dob este destul de buna iar depozitele sunt garantate, desi daca se intampla ceva o sa fie destul de greu de recuperat.

Anonim spunea...

http://www.ziare.com/Posesorii_de_cash_cumpara_la_gramada_case_si_terenuri-600760.html

LOLLLLLLLLLLLLL

Anonim spunea...

Legat de oferta lui Putin ca RO sa cumpere direct gaz acum (la pret de bula) si sa-l vanda apoi Ukrainei. Presimt o noua teapa de la poporul rus.

Flavian spunea...

Cat despre imobiliare nu are rost sa mai dicutam. Cineva spunea ca va fi ultima grija.

Mda, eu ziceam ca imobiliarele is ultima grija pe care ar trebui sa o avem. De aia dau tot mai rar si pe aici.

Si tot eu mai ziceam inainte de Revelion:

Ti-e clar ca vor sa amane cat mai tare depasirea pragului psihologic si mai pompeaza cate nitzica valuta in sistem chiar inainte de ora la care se ia "pulsul" pietei si se stabileste cursul "oficial".

Dar de mers la vale nu prea vad cum o sa-l mai opreasca multa vreme, mai ales ca acum e chipurile perioada "buna" pentru leu in care vin capsunarii si populatia schimba rezerve de valuta cheltuind pentru sarbatori.

Ei uite, ca nu-i chiar asa si tare mi-e ca dupa ce "scapa" de 4.00 o sa se duca repejor spre 4.2-4.3 unde estimeaza multi ca ar fi punctul actual de echilibru. Nasol pentru cei cu credite in euro si evident, cat de curand pentru banci...


Repejorul ala a fost nici o saptamana dupa sarbatori... :)

Probabil o sa vedem o usoara stabilizare la 4.2-4.3 o vreme, apoi o sa o ia incetisor spre 4.5 unde e urmatorul prag psihologic. Pericolul cel mai mare pentru banci incepe acum sa devina rambursarea creditelor, in special cele imobiliare.

Banuiesc ca undeva intre 4.5 si 5.0 vom avea si noi primele falimente bancare. Ce va urma apoi depinde numai de BNR: s-ar putea sa vedem o usoara deflatie spre 4.0 si apoi izbucnirea puternica a inflatiei sau direct inflatie fara nici o deflatie.

Tufis spunea...

Rambursa-mi-aș și n-am cui, rambursami-aș codrului. Cum naiba să te bagi la rate în altă monedă, n-o să înteleg niciodată. Cei care au facut asta se cred responsabili, capi de familie întelepți. Păi, tocmai au regulat viitorul familiei și copiilor. Definitiv.

Ai luat o rată de 31 de milioane în minimumul din 2007? Păi succes, se apropie vertiginos de 45. A, 15 milioane erau de paine, încălzire și milupa pentru copil, pentru ca, nu-i asa, corporatistele nu alăptează? Nasol.

Tufis spunea...

Esti corporatist de soiul agent de vânzari? Și mai naspa.

Tufis spunea...

Scuzați cratima lipsa, se vede înaintea ei că știu unde s-o pun :)

Anonim spunea...

aici am stabilit un pariu cu Robintel. se mai baga cineva contra mea ? nu de alta, dar am de gand sa donez miza (asta in caz ca Robintel se tine de cuvant) copiilor orfani/nevoiasi din rro ...

Un cetatean interesat spunea...

"90% dintre salariaţi au deja credit / credite, deci nu prea mai ai pe cine sa creditezi."

Eu am dubii mari cu privire la cifra asta...

Poti sa-mi spui care e sursa ta pentru informatia aceasta ?

Din punctul meu de vedere, gradul de "acoperire" cu produse bancare (si implicit credit)in Romania este mult mai mic. Si in comparatie cu restul Europei, noi suntem la coada in domeniul asta (deci,perspective mari de crestere...).Vezi statistici si articole din 2008 si 2007 in ZF (doar o sursa).

Dupa parerea mea, in continuare exista o piata foarte buna pentru produse bancare in Romania.

Atentie la afirmatii: trebuie sustinute cu informatii reale.

AristotelCostel spunea...

@un cetatean interesat

După părerea mea, nu.
PIB umflat vs. credite ipotecare nesustenabile, 97% din fond locativ proprietate privată.
Încearcă în altă ţară!

Un cetatean interesat spunea...

@aristotelcostel

Nu ma bag sa comentez PIB-u ca nu ma pricep.
Dar in ceea ce priveste ipotecarele, eu cred ca astea vor avea cel mai putin de suferit, uite de ce:

- La noiembrie (dupa BNR), 1,4 % din total au fost credite restante (+ 0.7 fata de anul trecut), din care marea majoritate au fost credite in lei. Asa cum se stie, creditele ipotecare, in majoritatea lor au fost date in valuta. Ceea ce mie imi spune ca , nesustenabile sunt creditele de consum (care au fost date in marea lor majoritate in lei), din care binecunoscutele credite cu buletinu'...
- la acordarea creditelor , in general se cerea un avans de 15-25 % (in ultimii 2 ani), un argument suficient de puternic astfel incat omul sa-si plateasca rata la banca (oricat de greu n-ar fi)
- romanu are simtul proprietatii foarte dezvoltat, in general nu va face ca americanu atunci cand da de greu la plata ratelor, nu se va muta in rulota...isi va da ultimii bani la rata.
- creditele ipotecare sunt cele ma i sigure credite atunci cand vorbesti de creditarea pf...si pentru ca bancile trebuie sa-si continue activitatea, se vor concentra asupra unor plasamente cat mai sigure (la prima etapa) - creditele ipotecare. Cu siguranta insa ca vom vedea in cerintele pentru un credit ipotecar si avansuri de 30-50% (asa cum vezi acum in ofertele bancilor, deja)

- pentru a reduce riscul, bancile vor penaliza achizitii de apartamente in cazul in care deja esti proprietar de spatiu de locuit.

Acuma cand spui ca 90 % din populatie au deja credit, sa tii cont de urmatoarea chestiune:

- majoritatea romanilor stau la tara. Acolo multa lume nu stie ce-i ala un cont, ce sa vorbim de alte chestii !

Mai zic o treaba: romanu pe langa alte talente ereditare , sa nascut si om de afaceri ! va cauta sa faca o afacere , o combinatie , daca are posibilitatea. Nu e ca ala din vest (in general) nu cumpara o casa decat daca are nevoie sa stea in ea. Romanu e intreprinzator, face un calcul si mai ea una ca sa o inchirieze si apoi sa o vanda, etc. De aici si goana dupa case (credite) in speranta unui profit...
Imagineaza-ti ca o banca maine da un comunicat ca acorda ipotecare cu avans 15 % si dobanda fixa pe primii 2 ani de 7%. Sa vezi coada...


Deci, dupa mine,daca vin bani, sunt o multime sa-i ia...

Parerea mea...

AristotelCostel spunea...

@un cetăţean interesat de preţurile actuale de pe piaţa imobiliară din motive de exit tardiv

"...daca vin bani, sunt o multime sa-i ia..."

Mai am eu două din acelaşi ciclu: "merele cad în jos", "când răsare Soarele se luminează...de ziuă".

Bani nu vor mai veni. Argumentele îţi vor înfunda urechile în 2009.

"Acuma cand spui ca 90 % din populatie au deja credit..."

Probabil mobutu a spus şi a citat un sondaj tembel făcut de nu-ştiu-ce site. Procentul nu e tocmai SF raportat la numărul de angajaţi şi se referă la orice tip de credit. Majoritatea angajaţilor din România au venituri submediocre şi creditele pentru TV, maşini...de spălat vase şi chiar maşini SH constituie baza cămătăriei din România.

"majoritatea romanilor stau la tara. Acolo multa lume nu stie ce-i ala un cont, ce sa vorbim de alte chestii !"

Aşa, şi? Peste 30 de ani, segmentul ăsta "popular" va fi în aceeaşi situaţie. Optarea pentru prăşit în locul şcolii primare, a condamnat nişte generaţii rurale.

"romanu pe langa alte talente ereditare , sa nascut si om de afaceri ! va cauta sa faca o afacere , o combinatie , daca are posibilitatea."

Talentele speculative ale românilor îşi găsesc sfârşitul zilele astea.

"Imagineaza-ti ca o banca maine da un comunicat ca acorda ipotecare cu avans 15 % si dobanda fixa pe primii 2 ani de 7%. Sa vezi coada..."

Ai tu locuri de muncă? Simularea +20% la cursul euro-leu va linişti tot segmentul de ...ofiţeri de credite. Te bagi tu la o evaluare ipotecară în plină prăbuşire de preţuri?

"- creditele ipotecare sunt cele ma i sigure credite atunci cand vorbesti de creditarea pf"

Grad de îndatorare 70% determinat la o rată promoţională pentru primii 2 ani la un curs de 3,2 sau 3,5 lei pentru un Euro. Trec anii, se duce perioada promoţională, cursul e peste 4, alimentele şi utilităţile au sărit calul, veniturile nu mai cresc, au scăzut sau, colac peste vrăbiuţă, s-au înjumătăţit sau chiar...au dispărut. Deci "creditele cele mai sigure" nu înseamnă că-s şi sigure.

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?