vineri, 16 ianuarie 2009

Relaxare? Ce relaxare?

Aseară am vrut să pun un post în care să comentez aşa-zisa "relaxare", dar mi-am dat seama că în afară de formularea aceea sibilinică privind "garanţiile de bună calitate" nu prea ştim nimic. Se subînţelege doar faptul că băncile vor avea voie să accepte un grad mai mare de îndatorare, dar nu ştim nimic despre criteriile conform cărora o garanţie va fi socotită ca fiind "de bună calitate" (mai ales într-o piaţă ca asta). Aşa că m-am lăsat păgubaş. Deşi chestiunea ar fi putut fi importantă, cred că e, în cele din urmă, una minoră şi consfinţeşte, practic, capitularea pieţei.

În orice caz, în condiţiile actuale chiar nu văd ce ar fi putut face BNR-ul mai mult. Poate doar să asigure băncile sau clienţii împotriva scăderilor de preţ, dar asta ar însemna să se transforme în societate de asigurări, şi încă într-o societate de asigurări dispusă să asigure un risc destul de dubios, ca să nu zic mai mult. Responsabilitatea rămâne, ca şi până acum, în curtea băncilor şi a clienţilor lor. Şi problema de fond e aceeaşi: nu sunt bani. În condiţiile astea poţi să accepţi credite şi cu 90% îndatorare, că n-ai de unde şi n-ai cu cine.

Dacă ne uităm un pic pe dobânzile practicate la depozite vedem că tocmai în curtea băncilor care au alimentat caritasul imobiliar se practică cele mai bune recompense pentru economisire. Când dai dobândă la depozite în lei de 14% şi la euro de 6%, mă îndoiesc că vei mai putea da credite imobiliare cu dobânzi la fel de atractive ca în anii trecuţi.

Aici se opreşte comentariul meu. În continuare aş vrea să fac citez comentariul unui utilizator care cred că surprinde foarte bine esenţa aşa-zisei "relaxări":

:::

Comentariul lui Mihai (http://economiapentrutoti.blogspot.com/):

Față de relaxarea iresponsabilă a creditării din 2007, măsura actuală este inofensivă și fără efecte notabile, din următoarele motive.

1. Asaltul psihologic al crizei

Psihologia publicului începe să fie impregnată de veștile proaste. "Viitorul nu mai sună bine", locurile de muncă devin nesigure; nu sunt condiții propice pentru înhămarea la o importantă decizie financiară și mulți se vor gândi de două ori înainte să semneze contractul de credit.

2. Euro peste 4 lei

În anul 2007, EURO era la minimul istoric, banii investitorilor veneau în țară și finanțau ieftin deficitul de cont curent, adică bunăstarea furată (sau "împrumutată") de la alții. Salariile românilor creșteau în EURO cu fiecare lună de apreciere.

Acum s-a schimbat situația - căpșunarii și investitorii străini nu mai finanțează cu atâta larghețe deficitul de cont curent, corectând fundamental cursul EURO.

La un grad de îndatorare de 70% nu există loc de respiro - orice devalorizare neprevăzută a EURO poate duce la imposibilitatea plății ratelor.

3. Dobânzile uriașe la EURO

Dobânzile la EURO sunt insuportabil de mari. Lipsa de concurență de pe piață s-a împletit cu scumpirea finanțărilor în EURO și lichiditatea redusa din piață.

Concurența redusă din domeniul bancar duce la marje inimaginabile de 8% pentru creditele ipotecare în EURO. Scăderea rating-ului de țară la categoria "junk" (notă: România este singura țară din EU sub "investment grade") a scumpit finanțarea externă. Faptul că există și o lipsă de lichiditate în sistem care duce la dobânzi uluitoare la depozite nu ajută la acordarea în continuare de credite.

4. Garanțiile nesigure

Piața imobiliară locală este încă profund netransparentă, o piață de zvonuri și "ce-a făcut vecinul". Evaluatorii nu acces la prețuri de piață și nu pot estima corect valorile apartamentelor, estimând adesea garanțiile la cât e nevoie pentru a lua comisionul. Astfel, băncile nu au încă o bază solidă de estimare a valorii recuperabile a apartamentelor / caselor / terenurilor aduse ca garanție, ajungându-se până la situațiile din toamnă când nu se acceptau terenuri.

Astfel, măsura de relaxare nu va duce la creșterea puterii de cumpărare a populației și la revenirea pe un trend sustenabil de creștere a imobiliarelor, adică puțin mai mult ca rata inflației. Relaxarea va servi doar ca argument pur psihologic pentru vânzătorii ancorați în trecut să crească prețurile de strigare.

Suntem într-o situație de bull trap ca la carte, ce preceda o "revenire la normal". Urmează fear, capitulation, despair, asa cum e descris la http://romanianuda.blogspot.com/2008/11/fazele-balonului-imobiliar-pe-nelesul.html

121 de comentarii:

Anonim spunea...

Aveti curajul sa pariati pe cel putin un faliment de banca cu cota de piata de peste 5% in urmatoarele 6 luni ?

dcg spunea...

Remarcasem si eu comentariul lui Mihai, exceptional de concis si necrutator. Chiar ca merita un front page.

Anonim spunea...

Legat de curs, se pare ca va dansa pe la 4.0 - 4.2 in urmatoarele 2 luni, urmand ca dupa agravarea indicatorilor economici sa tasneasca spre 5. E de acord Amsterdamul ?

AI spunea...

Chiar daca o sa mai varieze, pana la sfarsitul anului euro o sa se stabilizeze in jurul 4.5, nici pe departe 5 Ron

mobutu spunea...

Si eu merg tot pe varianta euro=4.5lei pentru sfarsitul lui 2009 ... deocamdata.

Anonim spunea...

@al
Nici pe departe 5. Poate 6. La 5 pupati in bot.

Anonim spunea...

Si nu trebuie alte argumente decat deficitul. Sa vedem bilantul pe ianuarie si ne lamurim.

Anonim spunea...

E ingrijorator faptul ca la noi in plina criza sunt preocupari politicianiste nicidecum actiuni economico-financiare. La noi se va bloca curand cash-flow-ul si nu vor fi decat 2 solutii:

1. Apelarea la FMI (in cazul acesta se poate spera la 4.5 dar cu stoparea risipei bugetare)

2. Tiparnita (in cazul asta orice peste 6 e posibil)

Anonim spunea...

Legea salariu/pensie cred ca impinge multe credite in subprime.

Anonim spunea...

Care credeti ca vor fi actiunile BNR in cazul in care o banca va intra in lipsa de lichiditati (nationalizare, faliment, participare la capital) ?

AI spunea...

Nationalizare, parerea mea. Cred ca aici e marea problema, intre a lasa marile companii(fie ele banci, auto, etc) sa pice, sau a le salva. Teoretic, cei ce nu mai pot, ar trebui lasati sa moara, insa efectele sociale ar fi mult mai dramatice, de aceea statul va trebui sa intervina!

yoyo spunea...

foarte bun comentariul lui Mihai. cred ca toti de pe aici ne gandeam la aceleasi motive si suntem de acord cu Mihai care le-a punctat excelent. la faza de bull trap m-am gandit si eu dar nu cred ca o sa fie. eu cred ca am depasit-o de mult, in toamna. acum, nu prea mai are cine sa pice in aceasta capcana, in afara de cativa fraieri (poate chiar idioti) cu cash care se vor arunca sa prinda "ultimele oportunitati inainte de scumpire".
Eu zic ca suntem undeva pe la `fear` si ne indreptam catre `capitulation`.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

O vorba spune : " Pe cine nu lasi sa moara.... nu te lasa sa traiesti".
Toate aceste "ajutoare" nu vor scoate pe nimeni din criza. In SUA banii au intrat ca o galeata de apa intr-o plaja de nisip. In Germania se dovedesc insuficienti cei aproape 500 miliarde euro "bagati" pana acum etc.
Degeaba se agita unii, "mortul de la groapa nu se mai intoarce". Dacia nu va face masini mai bune pentru ca nu sunt in stare. La fel si GM sau Ford cu cazanele lor pe 4 roti, energofage si pline de plastice ieftine. 92 % din populatia activa din Romania are credit/credite....de unde sa mai ia ? S.a.m.d.
Costuri sociale mari ? Pai nu vor fi mai mari in momentul colapsului total ? Sau asta se urmareste ?

Anonim spunea...

Incerc si eu o doctrina: fara credite nu poate exista economia ? Sa mearga doar pe capital (CAPITALISM) nu pe credit (CREDITALISM).

Anonim spunea...

Nu poate exista. Si pentru simplul motiv ca eu , produc un surub cu ajutorul capitalului meu initial de la ciorap, il vand si , pentru a fi flexibil cu clientii, le dau termen de 2 saptamanai in care acestia sa mi-l achite.
In aceste doua saptamani eu mai am comenzi de 3 suruburi, plus plata utilitatilor necesare productiei. de unde iau banii ?
Dar criza a fost provocata de sistemul fractional, care a permis imprumuturi total aiurea, catre persoane fizice sau unitati economice la care numai de performanta nu e vorba.

Anonim spunea...

Cand vad emisiunea aia cu unde investim in 2009 ma iau dracii. Toti vorbesc dupa metehnele din 2007. Unde puii mei sa mai investesti. Emisiunea trebuia sa fie cum recuperezi investitiile in 2009. Au domnii din emisiune o greutate in vorbe si in acelasi timp ilaritate. Sa vorbeasca pe sleau ca e groasa si ce solutii sunt sa asiguri cash-ul nu tampenii de genul unde sa investim banii care nu mai exista.

Anonim spunea...

@simon
Daca nu are bani cash de cumparat suruburi sa mai stanga din buci. Iar uzina sa nu mai mizeze pe veniturile din viitor ale clientului.

Chestia cu cardul de credit e o mare tampenie. Iei 1000 E credit de pe card, ii cheltui, dupa care nu mai poti lua alti bani ca esti la maximul de indatorare. Traiesti din nou la capacitatea de dinainte un an, ba chiar mai rau ca sa platesti dobanzile uriase. Si ce ai facut ca pana la urma tot trebuie sa-i dai inapoi. Daca nu ii aveai renuntai la suruburile alea si nu mureai.

Cu casele la fel. Ce atatea ipoteci. Stai cu chirie daca nai cash si strangi banutii. Dupa ce iai strans iei casa. Si uite asa nu o sa mai fie preturi aberante.

Creditarea asta nu face altceva decat sa te impinga ca necuratu sa-ti indeplinesti poftele vietii si apoi sa fi sclavul lui.

vladone spunea...

@hubble
partea cea mai nashpa (in special a creditului de consum) este ca creaza in economie o cerere FALSA care duce, in timp, la constructii macroeconomice aberante ... economia in loc sa fie eficienta la produsele si serviciile cu adevarat utile oamenilor incepe sa cheltuiasca resurse uriase pe chestii de care oamenii descopera ca de fapt chiar nu au nici o nevoie.

Adamclisi spunea...

Criza a fost declansata de bancile centrale (FED/BNR/ETC) prin limitarea drastica a creditelor, acum dupa ce avalansa a pornit, reiau simbolic creditarea pentru a se spala pe maini ("Nu noi suntem de vina, bancile si creditorii").

Se tot spune ca "bula nu putea tine la nesfarsit". De ce nu? Ne obisnuiseram toti cu inflatia, daca ajungea o garsoniera din Colentina la un milion de euro in 2015 nu cred ca mai mira pe nimeni. De ce s-a simtit nevoiea de "ajustari"? Simplu, orice criza aduce infinit mai multe posibilitati pentru cei bogati sa devina si mai bogati iar cei saraci sa fie si mai bine controlati.

"Relaxarea" BNR e praf in ochi.

x spunea...

Esenta banilor e una a creditului. Eu iti dau bunuri si servicii acum in schimbul unei promisiuni ca voi primi ceva in schimb. Promisiunea poate avea forma unei hartii sau a unui numar intr-un calculator in care am incredere. Ideea e ca fara credit (incredere) trebuie sa ne intoarcem la schimb in natura.

Scenariul de mai sus al lui simion nu e insa unul care justifica necesitatea creditelor. Eu am bani sa fac 10 suruburi, fac 5 si ti le dau, iar in timpul cat iti ia sa ma platesti fac celelalte 5 pe banii mei. Singura problema e ca nu as putea concura cu un surubar creditat - el imparte din profit cu banca si primeste bani in avans pentru suruburile din viitor pe care nici nu le-a facut inca. Cu banii respectivi isi face o linie mult mai performanta de produs suruburi si ma scoate din bussines. Deci odata ce permiti creditul in economie toti sunt obligati sa-l foloseasca altfel dau faliment.

Problema nu cred ca e cea a creditului (necesara pentru a depasi stadiul de barter) ci cea a dobanzii. E atat de inradacinat in mintea noastra ca "banii trebuie sa lucreze pentru tine" incat poate parea absurd ce intreb: e oare moral sa te astepti ca munca facuta la momentul T sa genereze benefici mai mari la T+1 ? Nu cumva, permitand asa ceva, vom fi pentru totdeauna sclavii celor nascuti la momentul T-n, si a urmasilor lor, si datoria noastra va creste mereu ? Oare sensul economisirii nu ar trebui sa fie "bani albi pentru zile negre" ?

Poate ar trebui sa ne intoarcem la un sistem biblic in care camata e interzisa ?

Nu dati cu pietre in filozoful amator :)

Miorlau Pufos spunea...

Hubble, vorbesti din carti sau din postura unuia care ia bonusuri la sfirsit de an de inca un salariu anual. Creditarea in sine nu e rea, doar ca la noi a fost cam aiurea si mai degraba a alimentat piata speculantilor decit a acelora care aveau intr-adevar nevoie de o casa sau un teren. Nu uita ca acest Caritas imobiliar a fost un debuseu perfect pentru spagi in politica sau acoperirea unor magarii financiare.

Stie cineva care e nevoia reala de locuinte din Ro? S-a facut vreun studiu de piata pe tema asta?

Cred ca si fara criza si cu tot cu creditele relaxate din 2007 si inceput de 2008 piata tot o lua la vale. Cererea pur si simplu nu se mai intilneste cu oferta, care a capatat accente aberante pe alocuri.

mobutu spunea...

@Hubble,
În caz că o bancă va sta să pice BNR va face tot posibilul să o salveze pentru a evita o criză in lanţ în sistem si astfel căderea sistemului bancar din românia.

@Hubble, Simon,
Eu cred ca poate exista economie fara credit (totuşi, poate nu lipsa 100% credit) ... simon, dacă funizorul de materii prime nu-ţi acordă aceiaşi "flexibilitate", dacă furnizorul de utilităţi nu-ţi acordă "flexibilitate", dacă statul nu-ţi acordă "flexibilitate", etc ... de ce tu ai da flexibilitate clienţilor la plata? S-a ajuns în mod aberant la creditare doar pentru mentinerea cash-flow'ului astfel ca furnizorul să poată oferi clientului termen de plată de 2-3 luni ... aberant, banca doar "căpuşează" relaţiile parteneriale.

AristotelCostel spunea...

@RO

BCE are ca principală politică monetară stabilitatea preţurilor pentru ca orice sudor, profesor, gunoier, tâmplar, doctor, economist, etc. să se ghideze în viaţa de pe Terra pe baza unor ipoteze.

"Stabilitatea preţurilor poate susţine creşterea economică durabilă !!!"

Raţionamentul tău e specific unui fazan care şi-a luat-o.

Anonim spunea...

@Ro
De unde ai picat tata ? Te-ai lovit la cap ?

AI spunea...

Miorlau Pufos spunea...
"Stie cineva care e nevoia reala de locuinte din Ro? S-a facut vreun studiu de piata pe tema asta?"

S-au facut numeroase studii in acest sens. Unul din ele este facut de BCR, in urma caruia si-a lansat divizia de imobiliare. Cererea exista, oricine se indoieste de asta nu stie ce vb, problema e insa ca foarte putini isi permit sa cumpere (chiar si cu norme relaxate:) )

Anonim spunea...

@Al
Bine Bundy, cerere exista dar lipseste cu desavarsire. La fel de mare e si cererea de Ferrari sau de Mybach.

Anonim spunea...

Daca te-ai lua dupa imobiliari ai ajunge sa crezi ca valoare Castelului Peles e data de raportul cerere - oferta.

Adamclisi spunea...

@AristotelCostel

"Principală politică monetară" si modul de a controla tiparnita sunt doua lucruri total diferite. FED/BCE/BNR sunt niste preoti care ziua predica si noaptea intermediaza comertul cu minori.

Sper ca macar situatia din Romania ai urmarit-o, dar crezi cumva ca restrictionarea drastica a creditelor in vara lui 2008 de catre BNR a fost o simpla coincidenta, "pentru binele plebei"? Atunci esti foarte naiv.

Nu-s fazan si nu mi-am luat-o, n-am rate si sunt afectat indirect de criza. Dar sunt scarbit de jocurile astea "capitaliste" de "creditare", "politici monetare" urmate apoi de "bailout" tocmai pentru cei care au profitat la maxim din balon (bancile, imobiliarele si industria auto). E un joc prea murdar sa mai motiveze concurenta si implicit evolutia. Comunismul cu toate problemele lui era mult mai "curat" fara de ce se intampla astazi.

Sunt scarbit ca nu m-ama aruncat ca alti bizoni la credite pe 30 de ani, am pus banut cu banut si am strans o suma modica, iar acum cand BCE injecteaza cu nesimtire Euro pentru salvarea "porcilor imperialisti", urmarea e una singura: inflatie accelerata a Euro, adica ce am strans cu greu n-o sa mai valoreze nimic. Asta pe langa instabilitatea economica de care sunt inconjurat si pe care n-am cauzat-o.

Bleah..

@Hubble
Mergi si cere D-I-A-Z-E-P-A-M.

Anonim spunea...

@Al
Sau altfel spus, tu stii ce presiune mare pun eu pe preturi, imi doresc apartament in Unirii, vila la mare si cabana la munte.

AI spunea...

@Hubble

Ai rationamentul lui Poponet! Una e sa ai nevoie de un apartament ca stai intr-o garsoniera cu mama, tata, sora si bunica si alta e cererea pentru un apartament de vacanta.

Cererea pentru o masina nu este si nu poate fi comparabila cu cererea pentru o masina.

AI spunea...

Cererea pentru o LOCUINTA (scuze pentru greseala) nu este si nu poate fi comparabila cu cererea pentru o masina.

Manole spunea...

Creditarea e foarte sănătoasă pentru economie. Problema e când se desparte creditarea de riscurile ei. La americani s-au produs "derivate" care au transferat riscurile spre investitorii din lumea largă, la noi riscurile s-au transferat, în bună mentalitate balcanică, spre... naşi, aka băncile mamă ("Naşu' plăteşte!"). Adică nu contează dacă pică o bancă, banca la care lucrez eu, oricum e o bancă din străinătate, mai dă-o naibii, câtă vreme ne finanţează de ce să nu ne batem joc de banii lor finanţând mai departe nişte gunoaie imobiliare de calitate îndoielnică şi noi să luăm lefuri şi bonusuri "de targhet".

Problema e că băncile "agresive" au obligat tot sistemul să devină agresiv, pentru că alte bănci, mai puţin agresive, au fost obligate să se adapteze, ca să rămână în business. Acceptarea cu ochii închişi a riscurilor absurde a devenit normă chiar şi la băncile care nu aveau o "bancă mamă" sub
fusta căreia să se ascundă.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

@Ro
Nu te mai uita la filme cu teoria conspiratiei ca o dai in paranoia. In rest de acord, si eu am banu la ciorap si risc sa se devalorizeze. Dar de aici si pana la a enunta ca acest caritas a cazut din cauza unor conspiratii. A cazut pentru ca piramida si-a pierdut baza.

AristotelCostel spunea...

@Bundy

BCR şi Raiffeisen se folosesc de banii unor amărâţi care speră şi ei...deşart.

Mă rog, peste 3-4 ani, vor pune presiune pe preţurile cloacelor familiile care pot economisi...1000 Euro/an.

Bine că ştii tu ce vorbeşti..."cerere există, da' foarte puţini îşi permit". Păpatul, băutul, mersul la toiletă, dormitul, etc. nu sunt neapărat "cereri", ci ...nevoi.

AI spunea...

@AristotelCostel

Spune-i cum vrei - nevoie, cerere - ideea e aceeasi, dupa ce papi si bei, vrei si un acoperis

Adamclisi spunea...

@Hubble

Nu e Caritas, e "economie globala" perfect legala, bancile nu sunt camatari pentru ca macar camatarii nu pot tipari bani, bancile sunt deasupra camatarilor.

Nu e nici o conspiratie, e istorie, daca tu vrei sa crezi ca e "accident" sau "pedeapsa divina" e dreptul tau de a ramane naiv si neinformat. Daca tu alegi sa crezi in bisericile BCR/FED/BNR e tot optiunea ta, e religia moderna cu cei mai multi supusi, dar nu ignora orice idee doar pentru ca nu e aprobata de idolii tai falsi.

Nimic nu e intamplator, tiparnita nu porneste cand vrea ea. Cine o controleaza, controleaza totul.

Adamclisi spunea...

PS: Ro = Adamclisi.

Adamclisi spunea...

@Manole
Toata acea agresivitate a bancilor a fost alimentata de ochii inchisi si punga larga a bancilor centrale (dobanzi penibile), care cica aveau rolul de a "proteja plebea".

Apoi s-a luat _decizia_, s-a oprit muzica (creditarea) si fraierii care dansau s-au trezit cu mainile pana la cot afundate in toata mizeria asta.

Deci eu nu as blama doar bancile sau doar naivii care au facut credite pe 30 de ani pentru o garsoniera in Jilava, autorii principali sunt bancile centrale. Iar ele sunt controlate de... intram deja pe un teritoriu unde @Hubble & Plebea ametesc si te jignesc pentru ca nu te inteleg (pe principiu ca daca nu spui ce inteleg ei, esti conspirationist, nazist sau comunist).

Anonim spunea...

Bre Adamclisi, pana acum cateva luni dobanda BCE era in urcare, ajunsese la aproape 6%, abia acum i-au dat drumul spre 2% ca sa stimuleze/resusciteze economia. Deci unde erau dobanzile penibile. Da-mi voie sa ies de pe teritoriul tau. Cine jigneste DIAZEPAM-ule, chiar ai buba la cap.

Anonim spunea...

Ei Aristotele, eu sa stii ca ii dau dreptate lui RO aici.
Sunt prea mic dar am vazut destule aranjamente in fata mea pentru a avea o idee cam ce inseamna cu adevarat capitalismul sau mai degraba specula.
Una este comertul si alta e a vinde prin minciuna.
Aceeasi scarba o simt si eu fata de cei care manipuleaza piete, bani, oameni.
Nu inteleg si nici nu vreau sa fiu vreodata de acord cu ceea ce fac guvernele acum incercand sa salveze niste companii inconstiente.
Pana la urma si pentru directorii de companii si banci exista asistenta sociala in caz de faliment.

Hubble tu iar vorbesti ca sa te auzi.
Nu inteleg ce motive de bucurie ai ca noua ne merge rau desi muncim si nu am alergat la credite dar vedem zi de zi cum munca noastra incepe sa nu mai insemne nimic.
Daca te bucuri ca un milionar da faliment, te bucuri de fraier ca asta insemana ca la nivele inferioare de avere situatia e dramatica. Adica nu mai au bani de facturi, mancare, ingrijirea copiilor...
Si nu ma mai lua ca oamenii sunt vinovati ca si-au cheltuit banii sau cum zicea Eremia ala ca ei au ales sa fie platiti pe 15.
Oamenii au ales sa fie PLATITI pentru MUNCA lor in data de 15.
Ca acum sunt dati afara ca sa isi pastreze unul masina sau avionul, e vina lor?
De vorbit aiurea toti suntem in stare dar mai opreste-te odata cu euforia asta ca e criza (asta se traduce in drame personale ca lumea e facuta din oameni si nu din companii).

Anonim spunea...

Si ca sa nu ne mai invartim in jurul cozii, Cezar, Olandezu, Al, Eremia, Ro, Adamclisi sunt cel mult doua persoane care renasc cu noi dureri mintale.

Anonim spunea...

@Cristian M
Unde pana mea vezi tu ca ma bucur ?

Anonim spunea...

BCE/FED/BNR nu stiu ce sa mai faca sa scoata camasa, nimeni nu stie ce ne asteapta viitorul nici macar capetele cele mai luminate, si voi vorbiti de conspiratii. Maine o sa apara vreun Tropheum Traiani sa spuna ca alinierea planatelor e de vina sau telescopul Hubble care a anuntat ca infinitul e finit si nimic nu creste la infinit. Hai sa aberam ca sa deturnam discutia la ridicol.

Anonim spunea...

Elzorab suna-le clopotu lui Gauss la baietii astia conspirationisti, poate au uitat de alternanta anotimpurilor.

Anonim spunea...

@AC
Ai cam shomat. N-ai mai publicat de mult un articol cu purcaleti.

Unknown spunea...

Mi se pare mie, sau lumea incepe sa aiba mai mult timp la dispozitie? :-?

yoyo spunea...

la mana bancherilor
Este prezentat cazul unei familii de nevazatori care luat de la BRD credit ipotecar pt. a-si construi o casa la tara si pt. a-si lua masina(???). Acum se vaita ca le-a crescut rata cu 800lei !!!. Cazul este prezentat in ziarul patronat de unul din fratii Paunescu, George Constantin Paunescu care azi a propus garantarea creditelor ipotecare de catre stat asa cum sunt garantate depozitele din banci. Acest ziar al lui duce o campanie intensiva de prostire a cititorilor prin articole in care diversi "specialisti" imobiliari prevad revigorarea pietei, cresterea preturilor, etc. Probabil dom` patron il intrece pe negoita cel cu 1600 de apartamente si incearca, disperat, sa isi faca exit-ul.

AristotelCostel spunea...

@Cristian_M

BCE se adaptează la situaţia datorată Fed-ului.

@Hubble

Am tot balansat între Oprescu şi Cleciu până au dispărut nişte surse de pe net. Zilişteanu continuă să mă şicaneze. Partea bună ar fi Adrian Panaite, Banii Noştri şi alţi câţiva jurnalişti care pot presta organizat ceea ce voluntariez eu.

Anonim spunea...

@yoyo
Ca sa vezi ce le pasa lor de bietii creditaci.

Anonim spunea...

@Manole

Un cadou de weekend: daca anul trecut in ianuarie apartamentele la mine in zona se vindeau undeva intre 110-130 de mii de euro acum propietarii cer 75-80 de mii de euro.
Dar nu sunt clienti nici pentru astea.

clujeanul spunea...

Doi bancheri :

- Pe mine ma omoara criza asta, nu mai am somn... Tu cum ai dormit azi noapte?

- Ca un prunc ……………….. am plans toata noaptea si m-am si cacat pe mine de vreo doua ori...

yoyo spunea...

@Cristian M

apartament ca al meu se vindea, in toamna , cu 85-90.000e. e vorba de un ap. cu 3 camere, 70mp, intr-un cartier bunicel din craiova. acum nici cu 60.000e nu gasesti cumparatori.
in exemplul tau, in ian 2008, ap. de care vorbesti valorau 110*3,5= 385.000ron. acum, 75*4,3=322.500. deci in lei, scaderea nu e chiar asa de mare.
daca se face euro 5lei atunci 75*5 = 375.000 ron. din aceasta cauza nici nu se gasesc amatori. mai au de umblat la preturi daca vor sa vanda.

Adamclisi spunea...

@Yoyo, piata blocata cam din Octombrie 2007 - Ianuarie 2008, cine a mai cumparat dupa aceasta data a fost bizon pur sange. Deci comparatiile cu ce "se cerea" in 2008 nu au sens.

@Hubble, grow up, revin-o cand iti iei buletin.

Anonim spunea...

@Adamclisa

"revin-o"

Dupa ce iei BAC-ul ai voie sa te dai la cei fara buletin.

AI spunea...

alternativa la sistemul bancar actual ?!?
http://en.wikipedia.org/wiki/WIR_Bank

Anonim spunea...

Ro (adamclisa) spunea: "Criza a fost declansata de bancile centrale (FED/BNR/ETC) prin limitarea drastica a creditelor"

Tu nu intelegi ca aceasta criza s-a declansat in momentul in care multiplicarea virtuala a banilor prin creditare a dus la blocarea cash-flow-ului. Brusc nu a mai fost cash si de-aia nu s-au mai dat credite. Sa nu mai spui ca esti si economist!

Florian Popa spunea...

Zilisteanu a ramas fara rame... de compot:
http://www.standard.ro/articol_76645/piata_imobiliara_are_sanse_sa_se_redreseze_odata_cu_relaxarea_conditiilor_de_creditare.html

"Acesta consideră că existe şi aspecte pozitive ale crizei de pe piaţa imobiliară. "Vor scădea preţurile, iar în prezent există fonduri de criză care vânează oportunităţi pe piaţa imobiliară", a adăugat analistul.

Die worm

Miorlau Pufos spunea...

http://stirileprotv.ro/stiri/economie/sorin-paslaru-nu-ezitati-daca-puteti-sa-luati-un-credit-ipotecar.html

Baiatul asta face parte din acelasi trust cu ZF, care ne povestea acum citeva zile, via magazinuldecase, cum s-a vindut o garsoniera in Dristor cu 60k

Anonim spunea...

E ceva straniu cu relaxarea creditarii. Ceva intre vanatoare de bizoni si devalizare de banci (mai ales CEC care si-a tras 1 md euro capitalizare de la buget si trebuie sa imparta banii). Urmariti cu atentie ce se intampla la CEC. Du-te sa ceri un credit sa vezi ca bizonului de rand nu i se da. Sincer eu mi-as trage un credit la CEC si mai ales in lei.

arx spunea...

Cei care aveti bani la ciorap ar fi cazul sa va orientati catre valori mai sigure. La ora actuala singura valoare sigura si "lichida" care poate fi vanduta la orice moment este aurul. Daca aveti de unde cumparati galbeni ca nu o sa va para rau. Partea naspa este ca si cursul aurului este manipulat. In iulie am cumparat niste napoleoni frantuzesti de aur, la vremea respectiva cursul era de vre-o 950 coco uncia si banutul costa 106 euro, astazi cursul oficial este 830 coco uncia si napoleonii sunt cotati la 129 oficial daca ii gasesti dar pretul lor de tranzactionare este de 135-140 bucata. Daca maine hotarasc sa vand ce detin o sa am 30% castig pe o piata in cadere libera. Monezile de argint sunt si ele o investitie pentru ca valoarea nominala este mult mai mica deci este mult mai usor sa schimbi sume sub 50 de euro.
Deci pentru cei care au bani la ciorap si nu stiu ce sa faca cu ei ar fi o solutie de luat in seama.
Astazi am cumparat la o licitatie sub pretul pietei, 35g aur pur cu 600euro (in monezi). Daca m-as fi dus sa vand la amanet as fi obtinut pe monezi 700. Din pacate asta se intampla la Paris. Cred ca cei care calatoresc si au ocazia sa se plimbe prin tari cu traditie ar trebui sa ia in calcul si posibilitatea aceasta.

AristotelCostel spunea...

"Nu ar trebui sa priveasca aceasta achizitie ca un busines. Atata timp cat ai nevoie acum de o locuinta ca sa traiesti, trebuie sa ignori ce se intampla cu piata. Peste 5 ani, situatia poate fi alta", a explicat Sorin Pislaru.

"DAE este importanta, dar in cazul creditelor de nevoi personale. E totusi bine ca oamenii sa tina cont si de dobanda anuala efectiva", a precizat Sorin Pislaru, la videochatul stirileprotv.ro.

Acesta considera ca un DAE de 40%, practicat de anumite banci, este un lucru normal, atata timp cat clientii sunt informati."


Capodoperă ăsta îşi câştigă existenţa din minţit ca porcu'?

"Nevoia de locuinţă" justifică aruncarea pe geam a 10 000 - 200 000 Euro? Mă îndoiesc, sincer, că e cazul unora care au nevoie de credit.

Ipotetic, dacă l-aş da pe Sorin cu capul de trotuar, de ce l-ar interesa pe el ce fac eu? Poate să mă ignore!

Anonim spunea...

Intr-o tara araba se gasesc bijuterii de 18 karate cu cca 18E gramul la nou si 12E gramul la second hand (nu se cunoaste oricum). Ar merita? Unde le valorifici peste cativa ani ? Si mai e si riscul la vama, ca 5000 E inseamna vreo 300 de grame de aur.

Anonim spunea...

@AC
Numai citate celebre. Din ciclul bagati-va mortul in casa.

arx spunea...

Nu vorbeam de bijuterii, sunt greu de vandut, pentru ca nu esti sigur de puritatea aurului si pentru ca la bijuterii cursurile sunt foarte proaste. In schimb monezile sunt arhicunoscute in vest si foarte usor de vandut, in orice orasel mai mare exista un butic care cumpara/vinde monezi, lingouri etc. In cazul meu la Paris nu am nici o problema cu valorificarea, am inchiriat un seif la banca cu 70 euro pe an si asta este, decat sa le las banii in banca sa-mi dea dobanda intre 2,5-4% mai bine ii tin in seif si daca se intampla sa fie nasol stiu ca am pe ce pune mana, nu pe niste hartii fara valoare. LA paris sunt o multime de licitatii publice unde se pot face super afaceri, mai ales la bijuterii dar repet sunt greu vandabile , mai degraba te desparti de o moneda de aur cunoscuta de toata lumea decat de niste diamante care trebuiesc analizate si vandute unui evreu smecher. Daca, doamne fereste peste un an va fi haos gen Germania anilor 30 nu are nici o importanta ca euro s-a devalorizat cu 1000% pentru ca un bun oarecare va avea cam aceiasi valoare in aur indiferent daca moneda se devalorizeza. Daca astazi un porc costa sa zicem un napoleon si acelasi napoleon 100euro, cand cei 100 euro vor echivala cu 100000 euro porcul tot un napoleon va costa. In fine comparatia e cam trasa de par, ceea ce vroiam sa spun este faptul ca la ora actuala aurul este valoarea de refugiu universal acceptata si atata timp cat deti o parte din bogatia personala in aur poti dormi mult mai linistit decat cel care are sute de mii in banca pentru ca in orice moment dispui de banii tai si in conjunctura actuala cursul merge dor in sus de vre-o 5 ani (cu mici fluctuatii, si astea masluite).

mobutu spunea...

Chestia nasoala e ca de la banca nu (mai) poti cumpara aur ci doar XAU.
Eu mi-as diversifica portofoliul si cu niste aur (sa fie, cine stie, daca dracul se face negru de tot) da' n-am de unde sa cumpar. Iar XAU e tot o hartie ...

Anonim spunea...

@arx
Exitul din imobiliare si bursa si investitia in aur trebuiau facute acum un an. Deja e bula si la aur, nu mai renteaza. Trebuie altceva. Unde se va fugi din aur ?

Andrei Stroiescu spunea...

@yoyo si prin extensie Mihai (sau cei care sunt de acord cu el ca suntem in bull-trap)

Mai e drum lung pana la bull-trap... poate pe la toamana sau chiar la anul. Bull trap va fi atunci cand vei auzi iarasi majoritatea ca au descoperit un biznis beton: imobiliarele... Bull-trap va coincide cu un fals "return to normal" si cu o falsa iesire din criza.

Pana nu se fac iar tranzactii la un nivel comparabil cu cele din timpul umflarii balonului (ca numar, nu valoare), pana cand avangarda ofertelor nu se va intalni cu avanposturile cererii solvabile e iluzoriu sa vorbim de bull-trap.

E drept ca dezbalonarea va fi mai rapida si abrupta ca grafic decat balonarea, dar unde va grabiti asa? Spre "return to normal"? Sa nu fie unul fals... asa cam ca un Bull-trap.

Oare de ce celora care cumpara sa vanda mai tarziu la pret mai mare li se spune boi iar celora care vand ca sa cumpere mai tarziu la pret mai mic li se spune ursi? Balonul are capcane si pentru unii si pentru ceilalti.

O zi buna.

Anonim spunea...

Revin cu situatia: am o suma A luata credit (in euro) si tot suma A cash (tot in euro). Merita sa platesti in avans creditul? Ce solutii recomandati. Luati-o ca un exercitiu.

arx spunea...

Stiu povestea, cand m-am dus la banca sa cumpar aur fizic mi-au zis ca nu au, dar daca vreau imi dau titluri, adica niste hartii cu care te stergi la cur in caz de forta majora. Banca nu are nici un interes sa-ti tii banii in aur fizic intr-un seif pentru ca ei nu castiga nimic si nu pot sa iti imprumute tie banii la fraieri de 10 ori suma cum e in sistemul bancar fractionar asa ca fac tot posibilul sa te tina departe de aurul fizic. Cand i-am luat mai tare la intrebari au recunoscut totusi ca daca cumpar aur de la firme de profil sunt obligati sa-mi accepte transportul blindat sa-l pastreze in seif si sa mi-l dea in mana. A fost chiar distractiv cand mi-am lichidat toate pozitiile in actiuni obligatiuni si ce mai aveam.Mai ca plangeau cand incercau sa-mi bage pe gat niste titluri. Pentru ei 10000 euro lichizi scosi din conturi sunt echivalentul la 100000.Cum insa nici 1% din populatie nu intelege mersul lucrurilor fazanii sunt prostiti in continuare, iar daca vrei sa retragi o suma maricica in ziua de azi imediat reusesc sa-ti mai dea 1% in plus dobanda ca cica esti client valoros :)))))

AristotelCostel spunea...

@arx

"...la ora actuala aurul este valoarea de refugiu universal acceptata"

"astazi un porc costa sa zicem un napoleon"

Păi, dacă va fi cazul unei noi revoluţii franceze, cred că ai face mai bine dacă te-ai refugia în porc. În plus, dacă e scroafă fertilă, poţi avea un randament mai bun.

@hubble
Unde se va fugi din aur ?

...în epoca bronxului.

Anonim spunea...

Hubble spunea...
Revin cu situatia: am o suma A luata credit (in euro) si tot suma A cash (tot in euro). Merita sa platesti in avans creditul? Ce solutii recomandati. Luati-o ca un exercitiu.

@Manole, poate postezi problema asta ca topic. Odata ca ma ajuta sa iau o decizie si de ce nu si pe altii. Poate fi si un pariu si sa vedem peste un an cine a intuit varianta cea mai buna.

Author spunea...

@Andrei Stoicescu,

Bull trap-ul la care ma refer este cel din graficul de la final.

Prin aceasta masura, trompetele vor canta revenirea creditarii; vanzatorii cresc preturile de strigare. Se creeaza o falsa aparenta a intoarcerii la situatia de dinainte de criza. Pe acest fond, ultimii nehotarati intra in joc si incep sa cumpere, ultimii fraieri sunt storsi la maxim. Dupa ce "smart money" isi face exit-ul in conditii bune, se revine pe scadere, trendul fundamental.

Cuvantul cheie este "trap" :). S-a intamplat pe bursa romaneasca de cateva ori anul asta.

mobutu spunea...

Hubble, parerea mea ca in conditii normale (fara comision de rambursare anticipata) si daca ai posibilitatea merita sa-ti platesti in avans creditul.

Deasemenea, cand vorbesc de fuga (partial/diversificat)in aur eu nu intentionez sa "investesc" ci doar sa ma acopar, cat pot, in eventualitatea ca:
- leul se duce dracul in raport cu valutele forte;
-bancile se duc dracu si cine stie ce/cat/cand mai porimesc inapoi din FGDB;
- euro se duce dracu (megainflatie) ... si chiar daca-l am intro caseta de valori ma pot sterge cu ei la kur;
- totul se duce dracului.
Practic aurul este doar pentru situatii disperate, pastrarea (relativa) a puterii de cumparare.
E drept ca daca nici mancare nu va mai fi atunci poti sa ai tot aurul din lume, te pişi pe el ... însă te poate proteja (relativ) mult mai mult decat leul/banca/euro/bursa/etc.
Parerea mea.

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
AI spunea...

In acceptiunea lui Aristotel nu mai exista decat revolutii, mineriade, prabusiri la aur, ron, eur, petrol, imobiliare, avioane s.a.m.d.

Pan' la urma mai bine esti sarac macar asa nu ai ce pierde...

Anonim spunea...

Inainte de nationalizare multi care aveau ceva avere au fugit in aur. Au pastrat la mare secret aurul 40 de ani. Am rude care au tinut aurul ingropat. Dupa 89' l-au transformat in bani si au pornit afaceri maricele. Probabil ca nu au recuperat total averile fugind in aur, dar nu au ramas in fundul gol.

mobutu spunea...

In acest sens pun si eu o intrebare, poate ma ajuta cineva:
De unde în România pot cumpara aur pur? (monedă, lingou)

AristotelCostel spunea...

@Al

Vorbeam de porci de 100 000 Euro. Dacă la oferta asta crezi că cetăţenii europeni vor sta cuminţi la rând... înseamnă că eşti agent imobiliar.

Unknown spunea...

Cred ca niciunul din noi nu isi doreste sa se ajunga acolo unde doar aurul va conta.
Eu prefer sa redevin un consumator de lucruri si servicii de calitate.
Sa am bani albi pentru zile negre, iar in rest sa cheltui pe tot ceea ce imi permit fara credit.
Creditul poate fi pentru societati, pentru a cumpara imobile (cu o reglementare total diferita de cea de acum si mult mai transparenta), cu preturi bine ierarhizate si nemanipulate.
Ideea e ca in viata trebuie sa traim pe veniturile din munca si nu pe credit.
Imi aduc aminte ca eram parca mai relaxat cand aveam cat sa traiesc fara sa pot agonisi ceva.

arx spunea...

@ mobutu

Exact asta incercam si eu sa spun.Nu mi-am luat aur ca sa fac specula pentru ca nici pana acum nu am facut, investisem in tot felul de obligatiuni si chestii 100% garantate si nu am castigat nimic pentru ca inflatia a fost de fiecare data mai mare decat dobanzile mirobolante de 2-4% cat aveam pe plasamentele mele, in schimb tot la cateva luni observam ca ma costa din ce in ce mai mult sa umplu caddiul cu mancare (aceiasi tot timpul) si inflatia pe raft nu batea deloc cu cea oficiala.Dar in conditiile actuale, cand zi de zi mai da o banca, o companie faliment am decis ca e mai sigur sa imi tin o parte din economii in ceva sigur si tangibil pentru ca daca situatia o va lua serios la vale (sansele cresc pe zi ce trece) macar am pe ce pune mana si nu voi ramane ca fazanul injectat cu "compotul" lui costel plangand la usa bancii si asteptand sa-mi dea banii innapoi.
Faptul ca lumea crede ca nu se mai poate intampla ce s-a intamplat in anii 30 nu ma incalzeste deloc, prefer sa ma ia lumea de nebun si sa ma insel amarnic (chiar imi doresc acest lucru) decat sa ma trezesc in chiloti in mijlocul strazii cu o sacose de verzisori cu care imi pot cumpara o cutie de pateu si o punga de pufuleti.

arx spunea...

@ Mobutu

Incearca aurul dentar, este singura posibilitate mai simpla. Incearca si pe la BNR ca de obicei mai bat tot felul de monezi si medalii.

Anonim spunea...

Singura industrie in care cresc capacitatile de productie este cea a aurului. Ca sa vezi absurdul, ce merge bine in vreme de foamete.

@perseverent
Eu totusi ma simt mai relaxat cu niste osanza pe mine.

arx spunea...

@ Aristotel Costel

In anii 30 in Germania iti trebuia o roaba de bani sa cumperi cateva kilograme de carne, nu inteleg de ce nu s-ar mai intampla asa ceva in momentul in care nimeni nu mai are incredere in moneda nationala, oricare ar fi ea?

Andrei Stroiescu spunea...

@Mihai

Stiu la ce bull-trap te referi. Insa te inseli daca crezi ca o capcana este facuta doar pentru a mai prinde ceva plevusca, doi trei pestisori care nu stiu pe ce lume traiesc. Aia musca oricum, nu trebuie o capcana speciala pentru ei.

Bull-trap e gandita pentru cei care doresc sa cumpere in scop speculativ, nu din vreo necesitate. Pentru a determina micii (si poate chiar si marii) speculatori sa reintre in hora, trebuie sa le demonstrezi o intoarcere clara si reala de trend si nu doar din propaganda, cateva vorbe sau masuri, ci din tranzactii efective pe piata. Tranzactii in numar suficient de mare incat sa dea impresia ca in sfarsit sa terminat caderea si ca e rost de castigat iar bani buni din afaceri "adevarate", nu tras la saiba sau mici gainarii.

"Boii" (Bou - investitor care are o imagine optimista asupra pietei; investitor care se aspteapta ca preturile sa creasca si cumpara acum pentru a revinde ulterior ) trebuie sa vada bani, ca sa fie convinsi sa scoata bani, pentru a nu rata oportunitatea de a-i inmultii "inteligent" si cu minim de efort.

Gandeste-te ca au trebuit vreo 3 ani (2003-2006) de cresteri si propaganda sustinuta pentru a convinge pe toti ca imobiliarele sunt cea mai buna afacere ever.

O masura si doua-trei voci nu-s in masura sa creeze un bull-trap. Masina de propaganda care sa duca la asta inca nici nu s-a pus in miscare. Mai ai rabdare, dupa cum spuneam. Timpul trece si o sa vedem cine are/a avut dreptate.

O zi buna

mobutu spunea...

Andrei Stroiescu, corect, dar oare ce bull'i vor mai intra in hora in conditiile actualei crize economice mondiale?

AristotelCostel spunea...

@arx

"Noi am profita de ocazia actuala de obtinere a unui profit general, pentru a cumpara imediat ce trendul descendent pe termen scurt se incheie. Consideram actuala consolidare drept o oportunitate solida de cumparare si estimam ca pretul aurului va creste din nou, pe termen mediu spre lung", considera Ronald-Peter St?ferle, analist al pietelor internationale de capital in cadrul Erste Bank.

Aurul ramane un plasament castigator

"Tezaurizarea" era importantă când Greenspan încuraja "creşterea economică", acum băieţii veseli speculează panica ratonilor.

arx spunea...

@Aristotel Costel

"Plasamentele in aur sau alte titluri legate de metalul pretios vor continua sa aduca randamente bune in perioada urmatoare, considera analistii Erste Bank"


Adica hartii, au vazut ca fazanii nu mai duc bani la banca atuncea cum procedam? Pai le vindem titluri pe aur, aur pe care Erste nu il are si nici nu il va avea in tezaur. Dar o data ce fazanii au cumparat titlurile sistemul o ia de la capat pentru ca banca trece titlurile la active si imprumuta iarasi de 10 ori suma.
Ce incercai sa-mi spui de fapt? Eu vorbeam de aurul fizic care se tranzactioneaza cu 10-25% peste cursul oficial, curs care este masluit de banci.

http://www.24hgold.com/francais/cours_or_argent.aspx?money=Euro#zone_cotation_pieces_argent
Daca te uiti pe acest site ve-i vedea cu cat se tranzactioneaza monezile real, si acesta e cursul oficial, incearca pe ebay sa vezi acolo prima fata de cursul oficial.
Rezulta faptul ca lumea este panicata si da cat crede de cuvinta pe monezi, in schimb bancile ca sa mai atraga niste lichiditati o sa-i prosteasca pe fraieri sa cumpere titluri si cand banca va da faliment fazanii vor ramane cu titlurile.

AristotelCostel spunea...

@arx

Când vei rămâne pe punga de monede în perioada postpanică, nu văd ce vei face cu ele. Eu ştiu un colecţionar, dar e cam scârţar.

Andrei Stroiescu spunea...

@mobutu

Pentru ca abia asteptam cu totii sa azim ca a venit sfarsitul crizei, pentru ca totii boii abia asteapta sa fie convinsi ca gata, s-a terminat cu criza, e loc de recuperat pierderile ba si de a castiga ceva in plus. cu cat mai repede cu atat mai bine.

Dupa cum spuneam in alte posturi, consider ca bull-trap va coincide cu o falsa iesire din criza, pentru ca va urma unui moment de echilibru suficient de lung incat sa ne faca sa creada ca s-a terminat si o putem lua iar de la capat.

Sti de ce vor urma apoi Fear, Capitulation si Despair? Pentru ca la un moment dat boii o sa-si dea seama ca ceva e in neregula (se va intra in faza de Fear) apoi vor realiza ca tocmai au fost fripti iara (Capitulation) si dupa isi vor schimba statutul in bizoni: nu o sa-i mai convingi nici cu slujbe ca va mai exista vreun normal, vor sti una si buna - imobiliarele sunt cea mai proasta afacere posibila (Despair), ceea ce ne va trimite direct in extrema cealata: preturi si piata puternic subevaluate.

O zi buna.

Miorlau Pufos spunea...

@ arx

Nu stiu unde ai putea face manevrele astea cu aurul in Ro. Il cumperi cu 60-70 de RON si dupa aia, daca vrei sa-l vinzi, cui il vinzi si cu cit? Banca iti da jumate pe el in cel mai bun caz...

Andrei Stroiescu spunea...

@Huble

Daca suma A, care reprezinta presupun valoarea ramasa a creditului (daca reprezinta suma intreaga luata ca si credit este si mai bine), a fost obtinuta in urma economisirii (din salariu, afaceri, nu conteaza), atunci asi achita creditul, de vreme ce oricum pot economisi in continuare iar achitarea creditului imi va permite sa economisesc si mai mult (ca doar dispare rata).

Daca a fost obtinuta pe neasteptate (castig la loto, mostenire, prima, etc) atunci asi vedea care este situatia creditului. Daca castig suficient incat sa-l acopar fara probleme, atunci nu asi achita creditul ci asi pastra banii (ca si cum i-asi fi economisit). Daca insa plata ratelor la credit imi creaza dificultati, sau ma aflu spre limita la care asi putea ajunge nesolvabil, atunci l-asi plati (si asi scapa de o grija).

O zi buna.

Adamclisi spunea...

S-a ridicat aici o problema mai veche si a ramas neraspunsa: de unde se poate cumpara aur (pur) in Romania?

In rest, total d'acord cu @arx si @Andrei Stroiescu.

arx spunea...

Cum spuneam lingouri de aur dentar, BNR mai emite din cand in cand monezi comemorative (chiar astazi au scos niste monezi de argint), si este posibil sa mai gasiti cate o moneda pe la casele de amanet ( mai greu dar se poate mai ales monezi unguresti si austriece). Stiu ca exista pe la Baia Mare o topitorie agreata international, adica au marcajul recunoscut de traderi. Partea proasta cu lingourila mari 500-1000g este ca daca nu provin din circuitul oficial, adica lingouri sigilate si cu numere de serie si marca topitorului cand sunt vandute este posibil sa fie retopite deci costa niste bani (asa se procedeaza in Franata, in Romania habar nu am).

Miorlau Pufos spunea...

@ arx Bun, cit e gramul in conditiile astea ( monede, lingouri, etc. ) ?

Author spunea...

@Andrei Stroiescu.

Personal, consider ca bull trap-ul incepe acum; nu este total exclus sa vedem cum anumite credite se vor si da.

Piata imobiliara crescut mereu pe baza unei ipotetice cereri uriase a utilizatorilor finali.

Speculatorii au fost doar un catalizator, dar care la randul lor sunt loviti de criza de afara si nu mai investesc in active riscante.

Cred ca acum e momentul pentru end-useri. Acestia sunt cei care inchid cercul dobanzilor si al randamentelor.

Masina de propaganda exista inca si poate schimba registrul imediat. Din acest motiv cred ca rally-ul imobiliar ce va urma (fals totusi) va fi alimentat de creditare.

Vor exista perioade de subevaluare de acord; actorii principali din piata nu au dorit transparenta, si tocmai aceasta lipsa de transparenta va duce la corectii excesive.

x spunea...

Buffet despre aur: "It gets dug out of the ground in Africa, or someplace. Then we melt it down, dig another hole, bury it again and pay people to stand around guarding it. It has no utility. Anyone watching from Mars would be scratching their head."
E unul din putinii miliardari respectabili, un om modest si un mare filantrop. Si chiar nu poti sa nu fii de acord: nu ar trebui sa "investim" in scormonit pamantul dupa un metal fara valoare practica.
Locul aurului e la gatul manelistilor, sub forma de banuti, napoleoni sau lingouri.

arx:
Astazi am cumparat la o licitatie sub pretul pietei, 35g aur pur cu 600euro (in monezi). Daca m-as fi dus sa vand la amanet as fi obtinut pe monezi 700.


Asta ar trebui sa-ti dea o idee despre lichiditatea acestei valori.

yoyo spunea...

@Mihai

eu unul as vrea sa intram intr-o asemenea faza si sa imi vand apartamentul unui bizon cu o suma frumusica. oricum eu astept urmatoarele faze, ca sa imi cumpar un teren in oras. hehehehe....

AI spunea...

nu va exista nici un bull trap de magnitudinea caruia se asteapta unele persoane. Vor exista insa niste incercari, cum este si aceasta de a revigora un pic creditarea, insa nu cred ca se vor aventura prea multi. Aici ma refer strict la end-useri si la mici investitori autohtoni, cat despre cei mari, care au cumparat 900 - 1000 de apartamente...nu o sa mai apara vreodata pe la noi.

arx spunea...

Buffet poate sa spuna ce vrea pentru ca pe el oricum nu-l intereseaza cum traieste omul de rand. Daca ai cauta mai atent ai afla ca Buffet are investita o parte deloc neglijabila din avere in metale pretioase prin companii fantoma controlate de el. Pentru mine la ora actuala aurul este singura valoare tangibila, restul sunt clabuci. Fiecare este liber sa actioneze cum crede de cuvinta spre binele lui si a familiei sale.
Nu am inteles de ce mi-ai citat fraza respectiva. Vroiai sa-mi arati ca nu e lichid?
Licitatia a avut loc la o institutie care imprumuta bani pe gaj, o casa de amanet dar detinuta de stat. La fiecare licitatie se vand tot felul de bijuterii care sunt evaluate sub pretul pietei si care se vand celui care da mai mult. Daca nu da nimeni pretul initial licitatia merge si innapoi adica se liciteaza un pret mai mic.Astazi am luat la pret foarte bun, sub curs dar daca ar fi fost cineva mai interesat decat mine ar fi castigat el. Sistemul este foarte simplu in Franta. Daca maine vreau sa vand imi iau saculetul si-l duc la un butic care mi-l cumpara pe loc, daca nu-mi convine cursul negociez sau maduc la alt butic.
Doar ca fapt divers, articolul acesta ar trebui sa dea de gandit tuturor.

arx spunea...

Cum se fac banii!

http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/banksandfinance/4214232/Reform-plan-raises-fears-of-Bank-secrecy.html

arx spunea...

Nici asta nu-i rau:

http://www.telegraph.co.uk/finance/4125947/Willem-Buiter-warns-of-massive-dollar-collapse.html

Andrei Stroiescu spunea...

Relaxarea asta pare a fi gandita ca un o buna acoperire de ultime mari tepe trase sitemului bancar.

Ma indoiesc ca vor fi date credite oamenilor de rand (pe care probabil nici nu-i va interesa prea tare aspectul), insa va fi un cadru legal prin care se vor putea da credite cu dedicatie unor clienti "cu garantii de buna calitate", credite care ulterior sa se piarda prin gramada restului de credite neperformante.

Formularea "cu garantii de buna calitate" suna suficient de dubios pentru mine, mai ales gandindu-ma la precedentele create de Bancorex sau Banca Internationala a Religiilor...

Cuiva cu un salariu de 10.000 EU (si sunt o mana de directori, subdirectori, secretari, subsecretari si ce o mai fi ei care au salarii chiar mai mari) un grad de indatorare de 60% ii permite sa ia lejer un credit de minim juma' de milion de euro, nici nu mai conteaza dabanda si perioada daca n-are de gand sa -i dea inapoi, iar cu putin ajutor din interior n-are nici stresul recuperatorilor... Totul e sa aiba "garantii de buna calitate".

Stiu, e posibil si sa vad eu conspiratii si unde sunt si unde nu-s. La urma urmei, mi-a placut o fraza citita pe un alt blog, "pe termen lung prostia si delasarea sunt mai eficiente decat orice conspiratie".

O zi buna.

Andrei Stroiescu spunea...

@Mihai si @Al
E posibil sa fie si cum ziceti voi. Nu va mai dura mult pana sa aflam.

@Al
Apropos, de ce "nu o sa mai apara vreodata pe la noi." si nu "nu o sa mai apara prea curand pe la noi"? De ce excluzi din start o posbilitate, doar pentru ca deocamdata lucrurile merg rau?

Ma gandesc ca e posibil ca in curand sa fie nevoie de intoarcerea armelor si trecerea la lupta impotriva anti-balonului (acel balon rasturnat al scaderii preturilor), caci sunt convins ca asa cum s-a exagerat cu cresterea, se va exagera si mai abitir cu scaderea.

O zi buna.

Anonim spunea...

cea mai buna investitie imho e intr-un teren cat mai fertil, un gard metalic electrificat de la un generator independent, eventual langa un curs de apa cu posibilitate de amenajare pentru o microhidrocentrala, plus cateva PSG1 si MP5-uri, impreuna cu munitia corespunzatoare si cativa caini lupi. si nu, nu glumesc ...

Nok spunea...

Canadiene ai descris o tinta perfecta pentru gloatele flamande.

Vrei cu adevarat sa supravietuiesti? Reteta e alta: integrare in strada. Multi prieteni loiali, toti datori tie. Violenta bruta. Fii stapan pe cartierul tau. Cel putin asa apare din filme. :)

Man, daca nu glumesti esti chiar amuzant. Unde erai tu in 1999 sa strangi conserve si baterii si sa prezici sfarsitul lumii de y2k? Ce spui tu e chiar mai putin probabil decat peakoil sau global warming.

Guys, RELAX. Omenirea a trecut prin lucruri MULT mai cumplite decat criza asta. Boli, razboaie, catastrofe. Totul s-a clatinat, s-a scuturat, dar civilizatia a supravietuit. Si chiar a evoluat. Faptul ca vedeti si voi o eclipsa in parcursul vietilor voastre nu inseamna ca soarele a fost mancat de lupi.

Iar ca romani, ar trebui sa fim cei mai optimisti. Orice ar fi, nu are cum sa fie mai rau decat inainte de 89. Remember? Nu caldura, nu mancare, bani fara valoare, nu comunicatii, nu drepturi, nu nimic. Come on...

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

chiar asa ?
unde sunt banii negri si urati?
dar aia gri?
masina de spalat s-a stricat,sau nu mai are ce sa spele?
hahahahah.....
si Creanga povestea frumos,
vise placute

George spunea...

Intamplator am dat peste un citat vechi, dar care pare sa se adevereasca in conditiile actuale.

"Owners of capital will stimulate working class to buy more and more of expensive goods, houses and technology, pushing them to take more and more expensive credits, until their debt becomes unbearable.

The unpaid debt will lead to bankruptcy of banks which will have to be nationalized and State will have to take the road which will eventually lead to communism."

[Karl Marx, 1867]

Anonim spunea...

Nu stiu cum o fi la altii cu bancile nationalizate, dar la noi singura banca de stat se pregateste de devalizare. Vezi comentariile mele si ale lui Andrei.

George spunea...

Poate in momentul de fata nu se aplica in Romania, dar sa ne uitam putin peste gard. Banci nationalizate in vest, industria auto este si ea aproape, poate o sa vina randul si altor ramuri industriale. In momentul in care majoritatea locurilor de munca sunt oferite de catre stat, nu se poate numi o forma de comunism? (Comunism nu inseamna neaparat ceea ce am avut noi inainte de '89, acea forma de comunism era un derivat din ceea ce a scris Marx)

Anonim spunea...

Economia comunista nu a functionat si nu e cazul sa ne intoarcem la ea. Am mai discutat pe tema asta, bancile nu ar trebui nationalizate ci falimentate conform principiilor capitalismului.

Pe principiul ca o banca falimentara ar induce criza s-au pompat bani aiurea, pana la urma tot la faliment se va ajunge si la erodarea capitalurilor prin inflatie.

Anonim spunea...

HOPA !

Acum ceva timp (vreo 2-3 luni) va spuneam de ANL ca a scos la contractare apartamente pentru programul de constructie prin creditul ipotecar in cartierul Henry Coanda (zona buna, pe langa Baneasa) (75-80kE 2 camere si 50kE garsoniere, adica cca 1200E/mp util, fara casa scarii si spatii comune, adica vreo 800 E/mp desfasurat).

Iata ca a aparut un anunt de prelungire a perioadei de contractare, exact ce spuneam ca nu se vor gasi clienti, cu toate ca olandezu o tinea sus cu 1400.

http://www.anl.ro/ro/stire.php?id=282

Deci mai lasati la preturi, refaceti contractele cu constructorii in baza noilor si viitoarelor preturi la materiale si manopera.

George spunea...

Total de acord cu tine Hubble. Dar in momentul de fata nu se intampla acest lucru. Ceea ce vedem acum este o continua pompare de bani in lucruri care sunt cu un picior in groapa. Acest lucru este contra capitalismului oricum o dam. Economia comunista nu a functionat dar si capitalismul are hibele lui. In mod normal mortii ar trebui lasati acolo unde sunt (in groapa/faliment) si sa se dea posibilitatea unor noi nascuti sa se ridice, dar acesti copii au nevoie de capital initial pentru a creste, capital la care nu au acces pentru ca statul/bancile pompeaza bani in salvarea mortilor.

Anonim spunea...

MOTIVATIA LOR E URMATOAREA:

"Datorită dificultăŃilor întâmpinate în această perioadă de către
solicitanŃii de locuinŃe pentru Cartierul Henri Coandă (cele 320 apartamente
oferite spre contractare începând cu data de 12.11.2008) la obŃinerea
certificatelor de solvabilitate de la bănci, AgenŃia NaŃională pentru LocuinŃe
prelungeste perioada de depunere a acestor documente precum si a
declaraŃiilor notariale necesare în cursul procedurii de contractare prin credit
ipotecar până la data de 30 ianuarie 2009.
MenŃionăm că perioada iniŃială stabilită pentru depunerea
certificatelor desolvabilitate si a declaraŃiilor notariale a fost 15 decembrie
2008 – 16 ianuarie 2009."

ASTEAPTA RELAXAREA, DAR MA INDOIESC CA ASTA AR FI PB.

vladone spunea...

mesterul de la indeximobiliar.blogspot.com n-a mai actualizat indecsii lui ... pacat ... s-o fi luat cineva de el ?

Anonim spunea...

http://www.antena3.ro/stiri/romania/elena-udrea-a-recomandat-hotelierilor-sa-reduca-tarifele_62357.html

Buna treaba. Urmeaza ca Basescu sa recomande ieftinirea alimentelor si cresterea nivelului de trai. Parca e din epoca pretioaselor indicatii.

Baga-mi-as piciorul de copil mic, da nu s-a gasit un om de Doamne-ajuta din tanara generatie sa conduca ministerul asta. Chiar asa e tara asta secatuita de oameni destepti. Deja ma iau dracii.

Unknown spunea...

ATENTIE!
ucigasii complexati si frustrati au iesit la vanatoare,
pacat ca nu este primavara,sa-i trasneasca un pic,de control,asa

murdarie umana!
bleah

dan spunea...

@AristotelCostel
Unde se va fugi din aur ?

...în epoca bronxului.


LOL
Hai ca asta a fost tare si subtila, ca-n Catavencu, pe vremuri.

Flavian spunea...

Promovam pe aici aurul inainte ca arx sa-si expuna argumentele sale, dar omul prezinta lucrurile foarte bine. Un mare plus de la mine ;)

@arx
"...la ora actuala aurul este valoarea de refugiu universal acceptata"
"astazi un porc costa sa zicem un napoleon"

Păi, dacă va fi cazul unei noi revoluţii franceze, cred că ai face mai bine dacă te-ai refugia în porc. În plus, dacă e scroafă fertilă, poţi avea un randament mai bun.


Hehe, arx stie bine ce zice. Iar Costel cu toate mistourile, are si el dreptate. Si "porcul" e o investitie la fel de buna.

Omul pe timp de criza, are sau nu bani de rate trebe sa pape asa ca mancarea nu se ieftineste ba chiar din contra.

Iar eu o sa va tot bazai pe aici cu aur, ferme si petrol pana va intra bine la toti in cap :)

Cred ca niciunul din noi nu isi doreste sa se ajunga acolo unde doar aurul va conta.

Crezi ca intereseaza pe cineva ce doresti tu sau eu? Criza isi vede de treaba ei si noi nu putem decat sa ne pregatim cat mai bine pentru ceea ce va urma. Chiar daca nu se va ajunge la pusti si mitraliere cum mai insinueaza unii, o perioada in genul anilor 90 avem toate sansele sa o revedem.

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?