joi, 9 aprilie 2009

Se întrevede capitularea

Dacă mai ţineţi minte, în urmă cu câteva luni am publicat un post în care urmăream raportul preţuri/chirii din perspectiva randamentelor.

Observam atunci că preţurile încă sunt mari comparativ cu veniturile care ar putea fi scoase din închiriere. Cele mai bune randamente din închiriere se învârteau în jurul valorii de 7%, dar majoritatea erau în zona de 5-6%.

Iată însă că dacă repetăm studiul la o distanţă de 3 luni observăm un lucru aparent îmbucurător: un sfert din zonele Bucureştiului oferă randamente de peste 7%. Şi încep să apară randamente de 9% în zone bune, cum ar fi Dorobanţi, unde e chiar ok sa dai 80.000 de euro pe două camere (deşi sunt curios să văd şi eu oferta) dacă reuşeşti să le închiriezi cu 600.

E drept, calculele sunt făcute pentru condiţiile cele mai favorabile: se presupune că o proprietate nu are decât echivalentul unei luni moarte pe an şi chiria percepută e "la negru" (nu se plăteşte impozit) *** . Închirierea la negru e atât de generalizată în România încât nu are rost să presupun altceva.

Se pune întrebarea firească dacă ne apropiem de bottom. La o primă privire preţurile au scăzut substanţial, închirierile oferă randamente mulţumitoare şi prin presă apar păreri care ne ameninţă cu "rechinii" care abia aşteaptă să cumpere cu toptanul apartamente vechi în Drumul Taberei, la Favorit. Mai că te gândeşti: "Hai, încă un efort, să mai scadă 5-10.000 de euro şi mă bag şi eu la cumpărare".

Din păcate, la o privire mai atentă ne dăm seama că totul nu e decât un foc de paie. Realitatea este că:

  • Pe piaţă e o inflaţie de oferte de închiriere. Practic găseşti ceva de închiriat pe toate segmentele, de la garsoniere la apartamente cu 4 camere, oriunde în Bucureşti. Nu există cartier în care binecunoscutele banere cu "FOR RENT / DE INCHIRIAT" să nu fluture pe toate străzile. Mulţi inşi, nemulţumiţi de preţuri şi în speranţa relansării pieţei, au scos apartamentele la închiriere. Cu chestia asta însă au aglomerat piaţa de închiriere, ceea ce înseamnă că preţul chiriilor va scădea. Fenomenul era previzibil, în ciuda debililor care concluzionau strâmb că dacă se blochează piaţa de vânzări, toţi cei care vroiau să cumpere (şi despre care se presupunea fals că locuiesc în copaci) vor fi nevoiţi să închirieze. Ieftinirea va face ca randamentul chiriilor să scadă chiar şi în aceste condiţii în care preţurile caselor au scăzut. Deci, degeaba vei cumpăra un apartament cu 50.000 de euro în Drumul Taberei, dacă nu îl vei putea închiria decât cu 350 (sau mai rău). "Rechinii" nu sunt interesaţi de asemenea afaceri proaste.
  • Şomajul nu a ajuns încă în regiunea Bucureşti-Ilfov, dar va ajunge. Deşi a rezistat binişor de la începutul crizei, iată că datele oferite azi de ANOFM arată că şi în Bucureşti-Ilfov a început încetişor să crească şomajul. Momentan doar cu vreo 500 sute de persoane faţă de luna trecută, ceea ce e foarte bine ţinând cont că sunt unele judeţe (parcă am remarcat Braşovul) în care numărul şomerilor a crescut din februarie până acum cu câteva mii. Spectrul şomajului este însă de acum o realitate şi în Bucureşti. Prima consecinţă e legată direct de creditare: putem fi "siguri" că oamenii abia aşteaptă să ia credite pe 30 de ani ca să poată "beneficia" de preţurile scăzute de acum. A doua consecinţă e legată de piaţa chiriilor: e de aşteptat o reîntoarcere a unei părţi a flotanţilor în localităţile lor de origine, pe măsură ce unii dintre ei îşi vor pierde joburile şi e de aşteptat, de asemenea, o calmare a fenomenului imigraţional, câtă vreme nici Bucureştiul nu mai poate oferi ceva de muncă.
  • Psihologia pozitivă, euforia, sunt de domeniul trecutului. Unul din motoarele creşterii a fost psihologia pozitivă şi creşterea reală anuală a salariilor cu 20-30% sau, în unele cazuri, chiar mai mult. Dar acum situaţia s-a inversat. Şomajul începe să pună presiune pe creşterea salariilor şi cu cât se va adânci, cu atât presiunea va creşte. De acum încolo salariile se vor ajusta numai în funcţie de productivitate şi dacă productivitatea creşte cu 1-2% pe an, nici salariile nu vor putea creşte, în termeni reali, cu mai mult. Ultimele date despre salariul mediu arată cu claritate că în februarie 2009 salariul mediu a crescut doar cu vreo 2 euro faţă de februarie 2008. Achiziţia pe baza veniturilor viitoare nu mai e o afacere.
  • Lovitura de graţie va fi dată de "reluarea creditării". Vânzătorii sunt blocaţi deja de un an (deşi unii dintre ei sunt blocaţi chiar şi de 2 sau de 3 ani) şi până acum au tot aşteptat să vină Moş Crăciun cu sacul plin de cumpărători cuminţi ba în septembrie 2008, ba în primăvara aceasta. Acum a apărut o altă teorie care spune că "de la sfârşitul lui mai, de când vin banii de la FMI, se reia creditarea". Deci se merită să mai aştepţi 2 luni, pentru că prin toamnă preţurile sigur o vor lua în sus. Există chiar şi bancheri (v. declaraţiile de ieri ale tipului de la Unicredit) care întreţin, numai ei ştiu de ce, iluzia vânzătorilor. (Cât de mult preţ putem pune pe declaraţiile publice ale bancherilor ne dăm seama dacă ne aducem aminte ce zicea Sergiu Oprescu de la Alpha Bank în iunie 2008: "Preţurile nu au cum să scadă." Aferim, coane Fănică. Ai uitat atunci să ne zici şi procentul cu care nu au cum să scadă.) Eu zic că absenţa lui Moş Crăciun şi de la întâlnirea din mai, mai precis din vara 2009, după alte două întâlniri ratate, îi va face pe vânzători să capituleze definitiv. În toamnă va fi disperare.
Aşa că sunt convins că razele de soare din aceste zile prevestesc de fapt capitularea pieţei. Când vor vedea că banii aduşi de închiriere nu acoperă nici măcar devalorizarea trimestrială a proprietăţii, vânzătorii vor căuta să o valorifice rapid, cu orice preţ, ca să nu-i prindă încă o primăvară cu casa la vânzare. E adevărat, încă mai există mulţi cărora nu le vine să creadă că visul frumos s-a încheiat şi care probabil vor ţine la preţ. Dar criza trebuie să aibă şi perdanţi, iar perdanţii se aleg întotdeauna dintre cei care se trezesc târziu.

----

*** şi am uitat să mai adaug ceva: că în aria de preţuri mici-medii găseşti ceva renovat şi utilat, care nu necesită investiţie ulterioară, putând fi scos la închiriere imediat

210 comentarii:

1 – 200 din 210   Mai noi›   Cele mai noi»
idf99 spunea...

Capitulare= normalitate
Pacat. Am fi fost si noi o tara de milionari.:))
Asa , mama ei de viata , va trebuie sa muncesc pe cateva sute de euro :((( . si mai ales sa ma uit la preturile alimentelor din magazin.
:((
Hai noroc si la mai mare

Anonim spunea...

The dark side of Dubai
life sucks and then you die (usually from cancer) and go to hell a fost intotdeauna motto-ul meu :P

Unknown spunea...

Manole, tu vorbesti doar de capitularea proprietarilor de apartamente vechi. In toamna o sa inceapa si capitularea proprietarilor de apartamente noi.
Cred ca va dati seama in ce rahat sunt proprietarii complexelor.

De-abia astept.

UJohn spunea...

Capitulare?

Inca nu ... cel putin nu mi se pare foarte probabil in viitorul apropiat.

Diveloparii au gasit o noua modalitate de marketing (vazuta de mine la ultimul TIMON): Peste tot se face reclama agresiva la scaderi de preturi de apartamente (noi ) = "deci fa-mi safteaua si cumpara acu' cat mai am ce vinde".

"Ultimele vanzari inainte de faliment"

P.S.> Preturile la stand erau la fel de mari ca anul trecut

Anonim spunea...

This is the best place in the world to be young! The government pays for your education up to PhD level. You get given a free house when you get married. You get free healthcare, and if it's not good enough here, they pay for you to go abroad. You don't even have to pay for your phone calls. Almost everyone has a maid, a nanny, and a driver. And we never pay any taxes. Don't you wish you were Emirati?

ionut spunea...

Belly

Parerea mea e ca va fi tocmai invers: primii vor capitula tocmai dezvoltatorii( pe astia ii "paste" falimentul). Un proprietar de vechi gandeste la ora actuala ceva de genul, "sub pretul X nu scad nici mort, stau cu el asa ca nu-mi cere de mancare".

Anonim spunea...

Sa nu uitam ca trebuie sa traversam si un bull trap, prilej cu care o sa apara multe conflicte de opinii. Turbotrabant va cadea in delir din nou. Olandezu si Cezar o sa ne dea peste nas. Nu va grabiti. Banii de la FMI o sa mai tina leul in putere, o sa mai astupe niste gauri, asigura o oarecare stabilitate financiara. Eu mizez pe 2010 ca fiind anul capitularii.

Unknown spunea...

"la groapa" cu ei! prea mult timp ne-au batjocorit cu preturile lor (hotie pe fata). mai traiau si cu impresia ca ne fac un favor, oferindu-ne posibilitatea de a cumpara/inchiria la suprapret o propietate.

ma bucur foarte mult ca sunt oameni (vezi manole, dan popa, aristotel costel...) care iau atitudine si nu raman impasibili la tentativele de intoxicare ale rechinilor.

din pct meu de vedere as vrea sa treaca si 2 ani fara sa mai cumparam ceva... sa-i lasam sa-si bage proprietatile in fu*d!

Miorlau Pufos spunea...

Partea goala a paharului: developerii vor ramine cu produsele nevindute in brate, de care vor incerca sa scape cumva, nu se stie si cum, avind in vedere ca activitatea de creditare e pe butuci, si chiar daca n-ar fi nu stiu cine s-ar mai incumeta sa isi ia vreun credit in conditiile in care multi habar n-au ce se va intimpla cu job-ul lor peste o saptamina. Industria constructiilor a dezvoltat si alte industrii colaterale, care se vor duce la vale.

Partea plina a paharului: avind in vedere calitatea discutabila a ceea ce s-a construit nou pe la noi, poate tot raul e spre bine, la un eventual cutremur n-avem de unde sti ce s-ar intimpla cu blocurile construite pe genunchi, asa ca daca oamenii n-au apucat sa se mute in ele...poate-i mai bine

E trist sa vezi cam cite prostii se vintura pe piata si cit de multi ( unii instruiti ) sint cei care le cred. Una dintre ele este desigur cea legata de banii de la FMI.

Tare-mi e ca ne vom intoarce inapoi la timpurile in care tatucul stat ne dadea de toate.

Miorlau Pufos spunea...

Ionut, un proprietar de vechi inca gindeste asa, dar nu stim si cit va mai avea timp sa se bucure. Daca are un apartament care sta degeaba, va trebui sa plateasca intretinere si impozit pentru el. Si impozitele nu se stie cit vor mai ramine asa, avind in vedere ca banii de la FMI trebuie si dati inapoi

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
AristotelCostel spunea...

"Specialiştii" autohtoni, cum ar fi şi capodoperii de la Red/Max care şi-au plantat pozele de la una dintre ultimele chermeze pe balonulimobiliar.blogspot.com, râd în nas ţepuiţilor acestui secol.

30 de ani veţi plăti pentru prostia voastră! Hai, următorii! N-aveţi tupeu să vă bateţi joc de viitorul vostru! Ce criză? Ce abureli apocaliptice? Luaţi în balon babaliştii şi sfidaţi-i, spargeti-vă-n figuri, fiţi greierii lui Sergiu Oprescu, ascultaţi sfaturile lui Boc(Băsescu), fiţi nerăbdători, prostia voastră ne prieşte, lenea şi incompetenţa noastră cu banii voştrii se ţine, ce mai aşteptaţi?

Anonim spunea...

@ionut
ai o statistica mai mult sau mai putin oficiala/reala despre numarul proprietarilor apartamentelor cumparate cu 2 lei versus "investitori" versuri "corporatisti" indatorati pe restul vietii si eventual si dupa (vezi sugestia BM referitoare la varsta de pensionare) ?

Anonim spunea...

mai sus inlocuiti "versuri" tot cu "versus", mea culpa, a inceput uichendu pentru mine si logic ca sunt oleaca beat :D

UJohn spunea...

@AristotelCostel

Multam pentru link.

Blogul ala... cred ca e o forma noua de "snuff"... adica iote poze vesele cu viitori someri dintr-o industrie intrata in moarte clinica.

Sincer sa fiu, mi s-a facut un pic mila. Doar un pic.

ionut spunea...

Miorlau Pufos

Bucuria va fi ultimul sentiment care prezent pe piata imobiliara pentru mult timp d'acu'-nainte.
Ce ai afirmat tu e 100% adevarat, insa nu face greseala sa supraestimezi educatia financiara a romanului de rand!
Firesc ar fi , pentru un proprietar de ap. vechi, a carui valoare deja s-a amortizat, sa gandeasca in termenii acestia ( adica nefolosit e doar ceva din care pierd bani).
Urmarea fireasca a rationamentului ar fi ori vanzarea cat mai rapida a lui (asta insemnand reducerea drastica a pretului), ori inchirierea la un pret sustenabil pe termen mediu si lung pentru chirias.
Romanul inca viseaza cai verzi pe pereti!

ionut spunea...

Miorlau Pufos

Ar visa aceasi "cai verzi" in continuare si dezvoltatorii, da' p'aia( din ce in ce mai multi), ii trezeste brusc realitatea cruda si bancile care ii trag de maneca!

UJohn spunea...

@All

primita pe mess:

Basescu maximum doua camere pe credit boc poate prinde trei

... deci e clar, avem un bottom. Daca pana si presedintele tarii poate sa-si ia 2 camere pe credit mai mult de atat nu se poate ieftini nimic.

Miorlau Pufos spunea...

Ionut, nu supraestimez deloc educatia financiara a romanului, fie el si scolit. Dar cind vine tatucul Basescu si ii indeamna pe oameni sa ia credite in conditiile actuale de piata ( si de piata a creditelor, si de piata a fortei de munca ), se duce pina si bruma aia pe care o mai stiu oamenii. La noi e impamintenita din tata-n fiu ideea ca trebuie sa ai casa, mort-copt. Si ca daca n-ai esti un soi de fiul ploii, chiar daca banca iti ia trei piei de pe tine. Cel mai greu e sa lupti cu mnetalitatile astea si cu considerentele emotionale.

Anonim spunea...

Eu sigur voi mai cumpara o proprietate, ca varianta de investitie pentru pensia privata. Decat sa dau banii unei companii de asigurari si sa ii topeasca fie prin faliment fie prin inflatie, prefer sa suport costurile unei proprietati. Dar bineinteles ca nu cumpar acum ci pe la sfarsitul lui 2010, poate 2011. Si nici nu voi vinde mai devreme de 15-20 de ani. Poate vine o noua bula pana atunci. Evident daca proprietatea e locuinta, va trebui s afie relativ noua. Dar eu pun pariu ca un bloc comunist facut dupa 85 rezista 50 de ani fara probleme. Ceausescu a bagat betoane nu gluma.

Eu sincer nu vad o varianta mai buna de securizare a banilor.

ionut spunea...

Miorlau Pufos

"Dar cind vine tatucul Basescu si ii indeamna pe oameni sa ia credite in conditiile actuale de piata ( si de piata a creditelor, si de piata a fortei de munca ), se duce pina si bruma aia pe care o mai stiu oamenii."

:)
Vezi link-ul lui UJohn, imediat deasupra postului tau!
Vorba aia, mai bine l-am pune antrenor la nationala pe base, ca si-asa foarte probabil ca din toamna sa fie liber de contract!

ionut spunea...

Hubble

Si daca patim ca-n japonia, unde trendul e crescator de circa 20 de ani?
Daca tot ai bani( si vrei sa-i blochezi), mai bine cumpara un tablou de grigorescu!

UJohn spunea...

@ionut

din cate stiu eu, cand vine vorba de imobiliare, in Japonia trendul e DEScrescator de vro 20 de ani...
La ei, cand s-a spart balonul preturile au luat-o-n jos si nu s-au mai oprit, iar acum, cu criza made in USA, au intrat in recesiune si au morcovelu' cat stalpul de telegraf bine infipt prin nejte locuri nebronzate!

Anonim spunea...

@Ionut

Sau aurul lui Flavian.

:-))

x spunea...

Hubble, daca nu vezi "varianta mai buna de securizare a banilor" decat speculatia imobiliara, atunci esti destul de limitat.

Recunosc ca eu sunt un frustrat locativ, care s-ar bucura de niste preturi mai mici la proprietati, dar este strict din necesitate, nu din dorinta de chivernisire. Vreau sa fac si alte chestii cu viata mea in afara de alergat dupa case.

Anonim spunea...

Stelian spunea...
Hubble, daca nu vezi "varianta mai buna de securizare a banilor" decat speculatia imobiliara, atunci esti destul de limitat.


Nu speculez imobiliar ci doar caut un moment propice pentru a investi pe termen lung (20 de ani).

Inainte sa ma faci limitat da o solutie mai buna de securizare. Dar nu ma trimite sa fac afaceri ca nu am timp. Eu castig bani in alt mod. OK ? Nu ma pune sa cumpar aur sau tablouri, nici actiuni la bursa sau closca cu puii de aur.

Eu nu discut de nebunia imobiliara de acum ci despre return to normal in 2010-2011. Bineinteles ca trebuie revazute atunci conditiile geopolitice.

Pana la urma pierzi 50% din 2011 pana in 2030 dar ai un ban de pensie, ca pana atunci ING sau AIG se vor fi facut de mult oale si ulcele. Sau iti platesc in euro devalorizat de vreo 4 ori.

Erai unul din baietii mai rasariti de pe aici. De ce arunci scuipati in treacat ?

Anonim spunea...

Ma uit pe curs si ma minunez. BNR va cheltui din rezerva sa sustina leul si sa returneze RMO. E pe cai mari. Ce calcule si-or fi facut ? Sunt tare curios sa aflu deficitul pe Q1, cresterea/scaderea economica, datele despre somaj, si multe alte vesti imbucuratoare.

Anonim spunea...

Putin off-topic. Manole, resuscitarea lui Becali va da roade. Extremistii isi unesc fortele. Au simtit momentul propice.

http://www.antena3.ro/stiri/politica/vadim-cere-eliberarea-lui-becali-pentru-promovarea-eurocampaniei-prm-hotilor-puscaria-va-mananca_69094.html

nelu pionieru spunea...

aaaa, hubble, pai ai pronuntat cuvantul "cumpar" pe blog si te miri de ce te umpli de scuipici.

ma minunai si eu de cursul leu-ieuro. pe urma il vazui pe piticul prost (boc) cum iesplica el ca nici nu semnaram cu femeiul si sa si invartose leul. dar stati sa vedeti ce va fi cand vor intra cele 5 miliarde si se va relua creditarea...

Anonim spunea...

Cica Banca Mondiala a oprit lucrarile de infrastructura (si taiat cofinantarea?) la locatia (ultra-rezidentiala?) din (zona defavorizata?) Baneasa (Investments & Popoviciu & all).

[quote] Primarul Oprescu a sustinut ieri ca a primit o adresa de la Banca Mondiala, implicata in cofinantarea proiectului respectiv, prin care i se solicita sistarea lucrarilor. O decizie finala privind lucrarile din acea zona va fi luata pe 24 aprilie, dupa ce specialistii bancii vor stabili daca banii au fost alocati legal pentru lucrare sau nu, dupa cum afirma edilii. [end quote]

http://www.romanialibera.ro/a151063/banca-mondiala-verifica-investitia-facuta-de-oprescu-in-cartierul-baneasa.html

Care sa fie DEDESUBTURILE (sic!) aici?

AristotelCostel spunea...

@nelu pionelu

Viaţa-i ciclistă... creşte-scade-creşte-doar creşte-se prăbuşeşte...lighean-hubble-cioburi.

"Reveneala" asta din curs nu ajustează preţurile cloacelor în lei?

Următorul tratament curs-stress-panică rezolvă şi problema 2 venituri medii per metru pătrat.

Eurisko, marea companie, a raportat scăderea preţului per metru pătrat nou de 60% din cauza... creşterii costurilor cu forţa de muncă, materialele şi terenul, dar menţinând ....marjele de profit.

UJohn spunea...

@all

revin cu inca un link interesant:

Licitatii de executari imobiliare - Premiera in presa romaneasca:
Case si terenuri scoase la vanzare de banci

RM spunea...

@Manole

Randamentul e irelevant din cauza volatilitatzii.

Nu potzi sa-ti calculezi randamentul pentru urmatorii 10 ani in functzie de randamentul prezent, daca pretzurile oscileaza atat de puternic.

Cumparatorii vor reveni nu atunci cand randamentul va fi peste x%. Dupa cum ai remarcat, deja este la un nivel foarte bun. Vor reveni atunci cand pretzurile se vor stabiliza.

Anonim spunea...

Noi nu luam in calcul elemente exogene in evaluarea trendului imobiliarelor, cum ar fi:
- razboaie
- cataclisme
- schimbari politice majore nationale sau internationale
- revolte si anarhii sociale
- reglementari ale proprietatii gen colectivizare sau supraimpozitare

Asadar pe o perioada medie piata imobiliara poate fi foarte imprevizibila.

Pe termen lung insa (vezi istoria de vreo 500 de ani), pamantul si proprietatile au facut diferenta dintre boieri si pulime.

Manole spunea...

@Hubble: nu am nicio îndoială că Vadim şi Becali vor polua parlamentul european. Şi ferească Dumnezeu de înăsprirea crizei, pentru că îi vom vedea şi la guvernare peste vreo 2 ani. Vadim în primăvara lui 1999 ar fi fost ales preşedinte.

@John: exact! Asta e şi ideea mea: randamentele sunt bunicele (nu bune) momentan, printr-o conjunctură favorabilă de factori, dar vor redeveni proaste curând.

B spunea...

Ujohn, am facut si eu trimitere la linkul din ziarul ziua in postul trecut de pe blog dar se pare ca nu citesti chiar totul atent.

Hubble, inainte latifundiari au fost bogati pentru ca singurele clase sociale erau boierii si taranii iar pamantul era singurul mijloc de 'productie', semanai, te rugai sa ploua si apoi recoltai. Acum ne-am rafinat, avem investitori si angajati, primii au niste cerberi de cinste prin directorii firmelor respective care sunt vatafii cu biciul din medieval. Singura diferenta este 'campul' care este creierul angajatilor, bun venit in tehnologia informatiei si era cunostintelor. Investeste in firme care au cunostintele ca activ principal. Daca doar fermierii o sa aiba de lucru maine 98% din forta de munca din SUA ar fi somera si atunci chiar nu mai conteaza daca esti fermier sau nu pentru o sa traiesti intr-un scenariu gen mad max.
Daca rasa umana o sa supravietuiasca niste baieti f destepti, dar nu cum avem noi in domeniul energiei, o sa inventeze ceva sa scapam din poluarea continuua pe care o creem de zeci de ani.
Daca vrei sa investesti in ziua de azi 'go become a farmer' cum zicea Jim Rogers sau cumpara actiuni la niste firme din domeniul energiei sau mari companii energetice, eventual din cele care au campuri petroliere ca si active. Cu alte cuvinte diversifica si nu pune toate ouale in acelasi cos. Energia in afara de de agricultura si commodities este lucrul fara de care oamenii nu se pot lipsi. Energie, dupa cum poate ai remarcat nu inseamna doar firmele petroliere sau cele care au centrale energetice, pot sa fie start up-uri care poate au idei cum sa creeze panouri solare mai eficiente, turbine eoliene sau metode de valorificare a energiei geotermale...
De asemenea, in momentul in care infrastructura pe baza de petrol se va schimba pe altceva iarasi va putea sa ofere perspective deinvestitie. Daca o firma ar incerca sa stranga bani pentru statii de incarcare a masinilor electrice ai investii oare? Verifica de exemplu 'Project Better Place' (http://www.betterplace.com) ca sa iti faci o idee... ca un mic exemplu investitional.
Daca cauti gasesti, eventual poti sa cumperi si un apartament (sic) dar cand o ajunge 10.000 neuroni o garsoniere prin iarna lui 2010/2011 ca sa ramana imobiliarii nostri amutiti de relansare cu blogul in gat :)))

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Cred ca am intrat in faza de denial. Din toate punctele de vedere.
Pana si noi aici pe blog am ajuns sa ne intrebam "o fi fost criza sau ni s-a parut?"
Disperarea se va instala in perioada iunie-septembrie in care economia e in vacanta si lumea traieste pe credit sau din economii prin tinuturi exotice.
Toamna ne va lovi crunt.
Pana atunci sper sa imi lichidez datoriile la banci.

ionut spunea...

UJohn

Descrescator am vrut sa zic si eu. Asa cum a fost scris nici nu are sens, ca raspuns la postul lui hubble.
Multumesc ca mi-ai atras atentia!

dandy spunea...

Referitor la randament, eu am un principiu simplu - daca o investitie are un randament mai mic decat dobanda la banca, atunci nu e o investitie care sa merite. Acum dobanzile la banci sunt intre 10 si 15%, iar cel mai bun randament din chirii e 9.41% dupa cum arata graficul prezentat de manole.
Adica eu cu 200.000 RON, de ce as baga banii de ex intr-un apartament la Cora Militari, la care sa am un randament de cel mult 9% (18.000RON pe an) in loc sa ii tin la banca si sa am un randament de cel putin 10% (20.000 RON pe an).
Desigur ar putea sa spuna unii ca dobanda la leu e mare acum, tocmai pentru ca leul se devalorizeaza repede. Insa mi-e teama ca apartamentele se devalorizeaza mult mai repede decat se devalorizeaza leul. Iar daca e sa intram in detalii, costurile aditionale in cazul unui apartament (reparatii, taxe pe propietate, asigurari, comision agenti imobiliari, fond de rulment) sunt mai mari decat costurile aditionale in cazul unui depozit bancar.
In plus exista semne ca piata chiriilor, desi s-a urnit mai greu, incepe sa o ia pe urma pietei vanzarilor. Daca anul trecut am gasit cu greu 2 camere nemobilate la 350 de euro, acum vad destul de multe anunturi cu apartamente similare ca zona si suprafata, la 300 de euro mobilate. Adica cuantumul veniturilor anuale pare sa fie mai sigur dintr-un depozit bancar decat dintr-un apartament.
Deci, in conditiile actuale, n-are nici un rost sa investesti intr-un apartament pentru a il inchiria. Mai bine iesi daca ti banii in banca.

Anonim spunea...

@ionut

Una e sa scada in 20 de ani cu 20% si alta e sa scada intr-un an cu 50%. Sa pierzi 20% din bani in 20 de ani nu e mare paguba in ciuperci. Dar sa-ti dea firmele de pensii private de 3-4 ori mai putin prin inflatie sau ciuciu, e o paguba.

@b

Cu teoria le ai, nu te pot combate, dar spunemi si mie cum sa investesc in inteligenta, de unul singur (nu vb de copiii mei). Poate recomanzi niste formol. Unde ma trimiti sa investesc in firme de eoliene ? Cel mult imi cumpar eu propria turbina, dar nu sa dau banii pe actiuni care in 20 de ani se fac oale si ulcele. Tu ai face ceva din tot ce mi-ai insirat ? Pana la urma ii dau dreptate lui Flavian ca aurul si pamantul (mai putin petrolul) sunt bune ca investitii pe termen foarte lung. Dar nu confundati cu specula si cumpararea pe bula (bula e o exceptie, eu vorbesc de normalitate, after return to normal).

Anonim spunea...

"Profesorii nu mai primesc anul acesta niciun ban în plus la salarii. Luna aceasta era prevăzută o creştere cu 5%. Cât despre majorările de 50% votate de Parlament anul trecut, acestea ar putea avea loc abia din ianuarie 2010. Ministrul Educaţiei are şi o explicaţie pentru amânarea majorărilor salariale ale profesorilor: în ianuarie 2010 efectele crizei economice se vor diminua."

Deci efectele crizei se vor diminua in 2010. Pfff !

Anonim spunea...

Ai obosit de România ?
Ai obosit de România ?
Ai obosit de România ?

Anonim spunea...

fotografia articolului merita un pulitzer, sa mor io

Anonim spunea...

Suntem multi Ion Ionescu
Chiar daca nu recunoastem, chiar daca incercam sa impingem acest gand undeva in spate, sa nu mai stim de el. ACEST Ion Ionescu insa vine si imi pune in fata ceea ce nu-mi convenea sa recunosc si, efectiv, ma obliga sa intreb "Doamne, chiar atat de urati suntem" ? DA.

Anonim spunea...

bineinteles ca pentru fanii pavel corut avem si contraargumente

Anonim spunea...

si un comentariu economic, ca sa fiu on-topic si sa nu ma baneze manole
Ro este intr-o situatie economica precara - PIB nominal in scadere, PIB real negativ, inflatie la cote ingrijoratoare, deficit de cont curent (exporturi+remiteri+investitii de capital directe-importuri+alte plati din bugetul statului), deficit bugetar peste normele impuse de UE, deprecierea RON, rata somajului in ascensiune, venitul national disproportional, mic si in scadere, preturi la imobile absurd de mari raportat la PIB per capita pentru 95% din castigatori de venituri, specula enorm de mare raportat la industrie si producerea de bunuri de consum pentru piata domestica si export si cate si mai cate! Nu vad bine deloc economia si climatul social in Ro.
Va indemn pe cei rationali si inteligenti sa parasiti tara aia care se pare ca este una blestemata, dat fiind faptul ca nu a fost de trait niciodata acolo si nu va fi.

Anonim spunea...

Canadiene, nu venim sa dormim la rulota, chit ca se duce naibii pibu. Hai acasa si nu te mai vaicari ca o muiere care a plecat cu altul si care a lasat-o in drum.

Anonim spunea...

marsh mah, maine ma duc iar pe grouse 6 ore sa ma trag cu placa. lucru care mie personal mi-ar fi fost imposibil in rromania, si sincer nu-l dau pe nimic. poate voua "patronilor" nu, da' nah, io nu sunt unu pe care l-a dus capu la descurcareli. si noaptea dorm mult mai linistit in apartamentul meu inchiriat, facut din pefele, decat voi intre betoane. de ce ? e prea subtila comparatia ca sa fac efortul
ps : da, sunt beat :D

Anonim spunea...

Da-te frate cu placa pana-ti zdruncini creierii in cap si baga cocart pana faci nasu ca ridichea. Traieste-ti viata nu ne plange noua de grija.

Aici e nasol, a venit primavara si incep iesirile la iarba verde, gratarele, canta pitigoiul in padure de-ti sfasie inima. Verdele e crud, miroase a liliac si narcise. Te imbeti fara sa pui nimic in gura.

Anonim spunea...

Posted: Sat Apr 04, 2009 1:27 pm
Am fost in Romania. De fapt inca mai sunt pentru 2-3 zile. După ceva vreme in care am locuit in Canada am fost acolo sa rezolv niște treburi
printre care si sa schimb un talon la un auto proprietatea unei firme care și-a schimbat sediul social. Am pierdut pentru o schimbare de adresă pe un certificat de inmatriculare nu mai putin de 4 zile. Repet 4 zile in care am zis ca nu dau șpaga si pana la urma am dat căci altfel nu se putea. Cel mai nostim mi s-a parut la poliție unde am depus actele și am predat o delegație, iar cand am ridicat actele mi-au solicitat inca o imputernicire. Am protestat vehement fără succes insă. Lucrurile sunt complicate intentionat pentru a te enerva și a te face sa dai șpagă. Sper să am răbdarea necesară să povestesc pe larg cele intamplate. Oricum Bucureștiul este o mizerie de oraș cu praf la greu, aer impuțit, golani, mizerie, coarde și mașini parcate pe trotuare, pe strada și oriunde dorești.
Romania o ia în jos cu o viteză amețitoare. Față de 2007 este nu rău , ci mult mai rău.

pe omul care a scris asta il cunosc personal, a avut afaceri in rromania cu cifre de afaceri cum probabil 99,99% dintre voi nu veti avea vreodata. yet ...

Anonim spunea...

In Kknada nu e un gunoi pe jos, golanii vorbesc respectuos, coardele o fac de placere, totul se rezolva cat ai clipi din ochi, bla, bla, bla.

Anonim spunea...

Daca s-ar lauda unul din Germania, Olanda, Franta, Austria, Elvetia, dar sa fie de acolo din tata in fiu nu emigrant, as ridica basca. Dar vi tu, coate goale, scapat din foame, sa ne razi in nas ca ai gasit un os cu carne prin kknada, esti penibil.

Anonim spunea...

canadianule tu esti cel mai penibil roman pe care il cunosc.

Manole eu m-am plictisit de asta.

Revin:
Cred ca am intrat in faza de denial. Din toate punctele de vedere.
Pana si noi aici pe blog am ajuns sa ne intrebam "o fi fost criza sau ni s-a parut?"
Disperarea se va instala in perioada iunie-septembrie in care economia e in vacanta si lumea traieste pe credit sau din economii prin tinuturi exotice.
Toamna ne va lovi crunt.

Ce ziceti, ma insel?

Anonim spunea...

"Nu stiu altii cum sunt, dar eu cand ma gandesc la locul nasterii mele la Ozana cea frumos curgatoare si limpede ca cristalul parca-mi salta si acum inima de bucurie !"

wingover spunea...

@canadianu
omule, asa nu rezolvam nimic. cu totii suntem disperati de ce se intimpla cu tara asta.

Eu si altii credem ca exista solutii. Avem nevoie doar de oameni priceputi in meseriile lor.
O sa incerc sa fiu scurt, nu vreau sa-l supar pe Manole: vrem sa construim o platforma tehnologica care sa faciliteze formarea ad-hoc de roiuri umane (human swarming) cu sustinere/reprezentare legala in fata institutiilor statului roman. Am ajuns la concluzia ca singura solutie de a indrepta ceva in Romania este crearea unui mecanism de feedback negativ care sa corecteze excesele statului. Fara ONG-uri, fara patronate, fara sindicate, fara LIDERI, fara structuri ierarhice discutabile. Mai credem ca inteligenta colectiva a unei retele sociale ad-hoc este net superioara decat inteligenta individuala a nu stiu cui. Roiuri umane, reguli simple, fara lider, cu scop precis, actiune concentrata, sincrona care sa loveasca in plexul solar al statului saptamanal, zilnic (prin intermediul delegatilor legali platiti din banii roiului) fortand statul sa se puna pe treaba, sa se teama, sa evolueze, sa se adapteze, sa-l determinam sa renunte la schema prin care din 4 in 4 ani ne ofera bucati de rahat urat mirositor din care alegem, sau nu, pe cea care ni se pare ca miroase mai putin rau. Manipularea turmelor se invata la SNSPA dar nu si a roiurilor. Teoria e prea noua pentru ei. Oricum acum sunt ocupati cu evaluarea pagubelor imobiliare.

Zi, te bagi?

Anonim spunea...

@omsimplu
oameni priceputi in meseriile lor inca se mai gasesc in romania. sau daca nu se gasesc se pot importa. dupa cum am zis si alta data, nu asta e problema, problema e cum sa faceti ca acesti oameni sa fie pusi la locurile lor. vezi cazul Monicai Macovei, care n-a fost buna pentru voi da' a fost buna pentru macedoneni ...
cand aflati rezolvarea la dilema sa ma anuntati si pe mine. desi am o vaga banuiala ca intre timp nu ne vor mai interesa imobiliarele, coruptia, impozitele si alte alea

Anonim spunea...

http://www.anl.ro/ro/stire.php?id=289

Agentia Nationala pentru Locuinte reduce cu 20% pretul de construire a celor 134 de apartamente din orasul Eforie Sud.

Indicii ale scaderii preturilor. Si inca e loc nevoie mare.

Anonim spunea...

hubble, tu in afara de atacat persoana si nu ideea mai stii si altceva ?

Daniel Toba spunea...

@OmSimplu

Am facut o retea sociala pentru roiuluman.
Adresa este:
http://roiuluman.ning.com/.

Obiectivul ar fi sa stringem 100 de membri si apoi sa incercam sa facem primul roi. Dupa care sa masuram rezultatul si apoi sa incercam extinderea.
Sper sa fie intr-un ceas bun!
Inainte VITEJI!

Anonim spunea...

ia uitati ca unii totusi se tin de cuvant si dau cate 20 de mii. e drept ca nu-s euroi, ci CAD ... naspa rau in Canada, speranta e la voi, plaiesilor

Anonim spunea...

E cineva amabil sa-mi spuna cand va incepe eliberarea RMO ?

ionut spunea...

Hubble

Eliberarea RMO va incepe dupa( daca) vom lua prima transa a imprumutului FMI.

ionut spunea...

@all

La multi ani tututor "florilor"!

Anonim spunea...

ca sa fiu in asentimentul lui ionut, pasteti fericiti. acu sau saptamana aviatoare. si nu uitati sa mergeti la tzara sa luati gatu mielului cu manutza voastra, eventual sa-i dati copchilului sa bea un pahar de sanje proaspat, sa se faca barbat, c-asha-i traditia stramoseasca. care trebuie pastrata, ca daca iti uiti identitatea cu ce mai ramai ?

Anonim spunea...

Those quarterly results will determine whether the surge was the beginning of a bull market, or just a blip.

Unknown spunea...

mai canadianule,
nu stiu sincer cat mai poti sa dai cu noroi in tot ce e romanesc fara sa iei un sut in curul ala al tau gras de canadian. a ajuns si fundul Moldovei sa aiba bani de bautura si acum vine si ne spune el ce frumos e prin Canada. ca-z doar nu oi fi tu singurl roman plecat din tara. mai sunt si altii plecati si mai vede lumea cum e si pe dincolo si tot nu dau cu rahat in tara asta. ti-am urmarit cu interes interventiile pe blog si cred ca ai dreptate cu multe din ceea ce spui dar mai lasa etichetarile gratuite (gen "fundul Moldovei") si discuta in termeni civilizati. pentru ca ai ceva de spus si cred ca lumea va intelege si fara sa o spui pe tonul asta. si ma indoiesc ca in Canada ai putea sa critici Canada la modul in care o faci aici pe blog cu Romania. cu tot respectul de care dau dovada canadienii cred ca ti-ar tabaci fundul. si iti garantez ca in State s-ar risca vreo doi sa mearga cateva zile la puscarie sa iti rupa tie curu in suturi pentru afirmatiile pe care le faci. si nu vorbesc de rednecks ci de cetateni care considera ca tara lor e mai mult decat e ceea ce prezinta stirile si ceea ce fac niste ratati in politica. deci daca tot te-ai ajuns prin Canada si faci taximetrie sau ce faci pai mai invata de la ei si toleranta si respectul fata de aproapele tau. dar asta dupa ce treci de faza: "ni mah, am bani de mancare si beutura". am vrut initial sa folosesc un altfel de ton dar ti-am vazut reactia la replici de bun simt (vezi Ionut) si nu cred ca are rost. si cum esti tu asha de destept poate mai sunt treburi care trebuie facute si in Canada, poate te duci si le spui tu cu sa faca si sa dreaga, ca esti a dracu de destept. si vezi cine te asculta cu atitudinea pe care o ai.

elzorab spunea...

http://realestate.yahoo.com/promo/riskiest-places-for-us-homeowners.html;_ylc=X3oDMTFuY3BtbHAyBF9TAzI3MTYxNDkEX3MDOTc2MjA0NjUEc2VjA2ZwLXRvZGF5BHNsawNyaXNraWVzdC1wbGFjZXM-

Anonim spunea...

ionut e ala care demonstra acu cateva postari ca criminalitatea in Canada e mai mare decat in rromania si care publica hoaxuri despre premierul australiei, primit pe mail de la o pizti, pardon, un foarte bun prieten ? intr-adevar, foarte de bun simt interventiile lui ...
sunt din moldova dar asta nu ma impiedica sa folosesc termeni ca "fundu moldovei", daca asta e realitatea. dar nu cred ca are rost sa intram in discutii filosofice despre ce defineste un om, locul nasterii sau atitudinea, caracterul, etc. ca inca nu e cazul, desi cine stie, avand in vedere ca Manole vad ca incepe sa diversifice profilul blogului poate ajungem si la asa ceva
ps3 : imi tii tu evidenta cate scrisori am trimis la MLA-u meu? sau la primarie ? sau de cate ori am sunat la politie sa-i prinda pe jegosii care mazgalesc cu grafitti cladirile ?
vad ca in afara de argumente ad hominem pe multi de pe aici nu prea va duce capu la altceva
asa ca don't feed za trollz, pen'ca za trollz s-ar putea sa fie mult mai destepti ca tine. din pacate nu destul de destepti ca sa nu reactioneze ... tre' sa mai lucrez la asta, recunosc

Unknown spunea...

nu cred ca se indoieste nimeni de cat esti tu de destept. am intalnit f multi oameni destepti care fac taximetrie si nu e nici o rusine cu asta. si ei sunt oameni foarte informati, cu o opinie de multe ori mai clara decat a unor lideri ai nostri. dar in prostia noastra alegem sa ascultam de cei mai putin destepti ca si tine dar care au si bun simt si pot sa zica ceva si fara sa jigneasca. ai inteles perfect ce am vrut sa zic cu "fundul Moldovei" si nu reiau discutia. orice termen in acest context ar supara pe multi dintre fosti tai concetateni pe care ii tratezi cu un dispret din care reiese ca tu esti "alesul", cel mai bun, deasupra tuturor. faptul ca tu, cu bunastiinta continui sa numesti Romania, Rromania si in aceeasi maniera sa ii consideri si pe cei care locuiesc in ea tot rromi si ca atare inferiori...ce sa mai zic decat ca mai ai de invatat din ceea ce inseamna toleranta. am fost si eu ca tine o vreme si de aceea nu te condamn prea tare. esti inca tinar si mai ai vreme sa te schimbi.
faptul ca te implici activ in viata "cetatii" in Canada ma face sa cred ca ai putea sa indrumi lumea pe forum sa faca ceva constructiv, sa impartasesti in mod constructiv din experienta ta din Canada, o tara pentru care am tot respectul si nu o sa ma apuc sa o numesc acum Kknadia doar ca sa te necajesc pe tine. asha cum as fi eu mai prost, tot te respect si iti respect opiniile (in marea lor majoritate informate si de bun simt, mai putin modul de expunere). am invatat acest lucru de la vecinii tai din Sud, o natiune care m-a acceptat asha cum te-a acceptat si pe tine Canada. si nu suntem noi singuri care au trebuit sa ajunga prin alte tari in cautarea unei vieti mai bune. si eu ca si tine am reununtat poate prea devreme sa incerc sa mai schimb ceva acasa si am ales sa fac ce stiu sa fac mai bine in alta tara. eram apreciat ca si pugilist si in Romania dar ce iti ofera Romania din punct de vedere al unui sportiv cand treci de o anumita varsta? Nu prea mare lucru. nu iti ofera nici cand faci performanta olimpica de multe ori. Dar mai suntem romani plecati care, asha prosti cum suntem, reusim sa pastram respectul pentru ceea ce este tara noastra. Ma uit la colegii de breasla Bute si Doroftei si vad in ei adevaratii romani pentru care Romania nu e RRomania si romanii nu sunt rromani. si carora nu le e rusine sa recunosca ca sunt romani cu toate ca au avut de luat palme dupa ceafa de la statul roman mai multe decat au luat in ring.
mie personal mi-ar placea tare mult sa te cunosc sa imi dau seama din ce aluat esti si in functie de asta sa te cinstesc sau sa matur cu tine pe jos.
ma opresc aici pentru ca deviem de la caracterul blogului dar mai adaug si eu o rugaminte, aceea de a nu mai folosi termeni denigratori la adresa romanilor si a Romaniei. intelegem f bine ce ai de spus si fara etichete.

Anonim spunea...

“Salvatorul” economiei româneşti este, după datele furnizate în cadrul unei conferinţe susţinute vineri la Palatul Parlamentului, un tehnocrat intrat în sistem fără sprijin politic, dispus să înveţe toată viaţa şi capabil să se adapteze permanent pe o piaţă a muncii extrem de flexibilă. Dacă România nu-şi creşte un astfel de funcţionar-model, mai rămâne o soluţie: investitorul chinez.

Unknown spunea...

Manole (and all), nu stiu daca ai cunostiinta de site-ul asta:
http://www.irvinehousingblog.com/
e un site f popular in partea de sud a californiei.
si daca trendul economic din Romania va respecta trendul impus din State "capitularea" va veni in curand si in Romania. cel putin in Riverside nu mai auzi pe nimeni vorbind de imobiliare ca si investitii cand lumea isi pierde locurile de munca. case care in urma cu un an de zile erau de vanzare la 300-500k dolari sunt oferite la 150-200k si nu se inghesuie nimeni sa le cumpere pentru ca nu are lumea bani. chiriile au urmat un trend descendent la scurta vreme. si incep sa vad si pe acasa "capitularea" pe care o incep sa o simt la prietenii mei de aici atunci cand realizeaza ca o casa nu este un instrument de creare a averii, ci in cel mai bun caz unul de pastrare al acesteia. marturisesc si eu ca am regasit aceeasi atitudine de dispret in US ca si in Romania daca spuneai cuiva ca nu crezi ca preturile reflecta nivelul valoric real al caselor. toti imi spuneau si in Ro si in US ca proprietatile nu fac decat sa urce fara sa realizeze ca logic e imposibil. unii sau altii isi mai puneau problema ce se intampla daca preturile la case continua sa urce an dupa an si ce vor face copiii lor cand vor dori sa isi cumpere si ei o casa. pentru ca realizau si ei cu jumatate de creier (cealalta fiind ocupata sa se gandeasca ce vor face cu banii care ii vor lua din equity)ca nici macar in chirie nu ar reusi sa stea in casa pe care o aveau. toti au fost manipulati si in US si in Ro sa creada ca vor fi "priced out" daca nu cumpara "acum". si vocile celor care sustineau un comportament rational erau ridiculizate si reduse la tacere. L-am cunoscut personal pe autorul acestui blog de mai sus si pot sa spun ca as dori sa mai fie si altii ca si el. a reusit (ca si Manole)sa faca lumea sa gandeasca si i-a facut pe sceptici sa realizeze ca nu sunt cazuri izolate. nu toti suntem educati in stiinte economice dar se pare ca nici brokeri de pe Wall Street nu stiau sa explice (din lipsa de intelegere cel mai probabil) cum functioneaza mecanismele matematice ale CDO-urilor. asha ca nu e nici o rusine cand muritori de rand se baga ca berbecii la cumparat. nu suntem decat victime ale marketingului la alt nivel. felicitari echipei de marketing! ei si-au luat bonusul si noi ramanem sa platim "bunurile".

Anonim spunea...

Daca Bucovinei ii spuneti fundul Moldovei cu sens defaimator, inseamna ca locurile alea frumoase pe care le-am vizitat de vreo trei ori au fost intr-un vis ?

nelu pionieru spunea...

ar bine ca toate comentariile sa fie legate de acest articol, destul de important as zice eu. nu raspundeti la toate provocarile.

@gore
interesant link.

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

@hubble
daca studiezi istoricul mesajelor o sa vezi ca sapte e primul care a "aruncat cu piatra" in moldoveni, cei inca cu tzarana sub unghii.
si da, moldova e frumoasa. ca si orice alt loc frumos de pe pamant, de altfel, fie el din romania, ungaria sau venezuela. i hope you got my point ...
@aristotel
link, please

AristotelCostel spunea...

juan, 11.04.2009 00:59 - mesaj din bambu'

Anonim spunea...

Ieri ma contraziceam cu tipu care si-a luat acum 6 luni 2 camere in Ploiesti (nu stiu ce zona, dar nu a are importanta) cu 65 k. Eu ii spuneam ca preturile au cazut cu aproape 50% si inca nu se vinde nimic, el ca daca ma uit in ziare nu a scazut nimic, decat pe ici-colo 10-15%.

Celalalt artist care a dat 140 de mii pe-o casa vrea sa vanda apartamentul ca sa achite din datorie. Cand ii spuneam acum 6 luni sa-l marite repede, el ca il tine ca sa faca pui, chipurile preturile tot creste. Dar penis captivus, el vrea 60 k pe apartamentul pentru care in toamna avea vise umede de 80-100 k. Si nici la 60 k nu vine nici dracu.

Boul apis de la punctul 1, vede exemplul de la punctul 2, dar el ii da inainte ca dupa ce se reia creditarea, lucrurile vor reintra in normal, amagindu-l si pe nefericitul de la punctul 2.

Bomboana pe coliva e punctul 3, un alt nefericit al sortii, care la numai vreo 120 k datorii spera sa-si deschida si un biznis, si toate se rezolva.

Doamne apara si pazeste.

Anonim spunea...

@canadianu
Moldova e foarte frumoasa (mai putin judetele Vaslui si Botosani), cu moldovenii nu am nimic, sunt oameni blajini. Dar cu moldovencele, am o ura pe ele !

Anonim spunea...

@hubble
ha ha, te-a facut una (sau mai multe), hai recunoaste :P

Anonim spunea...

Gata Manole, s-au dat ordonantele si aia cu forfetaru' si aia cu masinile.
Ai scapat de concurenta si nici nu mai iti treci cheltuielile cu masina pe firma.
Cred ca deviza guvernului asta e: Dupa noi potopu'!

mobutu spunea...

Bancherii: Reluam creditarea in retail in cateva luni!

Anonim spunea...

@Chrysthyan
cred ca deviza oamenilor in general e "dupa noi potopul". matricea ruleaza ;)
ps : cand dracu vin extraterestrii aia ?

Anonim spunea...

daca va plictisiti puteti sa cititi articolul asta sau asta, ca tot ne inunda flavian cu reclame pentru ferme ;)

Anonim spunea...

si daca tot vorbim de cai ferate, nah, patriotilor, stropiti :P

Manole spunea...

@chrystyan: prevederea cu maşinile mă afectează şi pe mine. Şi ai înţeles prost că "scap" de concurenţă. Nu voi scăpa.

@aristotel: nu mai pierde vremea cu toate aiurelile.

Anonim spunea...

for the record: eu am afirmat exclusiv despre troll ca are tarana sub unghii, si in plus ca se vede de aici. si am mai afirmat: faptul ca este moldovean explica tot (cel putin mie). nicidecum ca moldovenii la gramada au tarana sub unghii.
manole, cu impozitul ai dat-o in bara grav, asa ca voi rari vizitele. cele bune.

Flavian spunea...

Am auzit ca ma tot pomeneste lumea cu aurul, fermele si petrolul de care va tot bateam la cap.

Fermele au devenit noua moda, aurul se gaseste tot mai greu la cumparare, iar de petrol... mai discutam noi pana la toamna. ;)

Din nou despre adevarata moneda

Credit crunch will lead to oil shock

Chiar daca vor aparea si alte energii alternative la orizont, petrolul va ramane o raritate. Si aici vorbesc de alternative reale, nu masinute pe baterii sau moristi de vant care-s praf in ochi deocamdata.

Anonim spunea...

Uite Manole rezultatul ordonantei.
Am un coleg, It-st mai facea si el cate ceva pe firma, 2-3 facturi pe luna. Un mizilic. Decat sa ii dea impozit lui Pogea o sa-si inchida firma si uite cum dispar firmele care nu faceau mare lucru dar stricau piata.
Dar... "voi continua sa o fac la negru" sunt cuvintele lui.
Asa ca nu vad efectul benefic al acestei legi, dimpotriva.
Spune-mi tu acum cine strica piata?

Anonim spunea...

flavian, si daca vin extraterestrii ce faci ? :P

Anonim spunea...

sapte, esti un prost si tu, ca si altii. deci daca parerea lui Manole, "buna" sau "rea", despre impozitul forfetar nu coincide cu a ta iti iei jucariile si pleci ? nu tragi si o linie de foc eventual ?
uite de aia o sa progreseze romania fix pix cu oameni ca voi, care nu accepta existenta si a altor opinii decat a lor.

Unknown spunea...

Nu cred ca Manole se supara ca nu il consideram detinatorul adevarului absolut. daca uneori nu ne conincid opiniile nu il face pe el mai destept sau mai prost.
there's my 2 cents!
In alta ordine de idei:
http://www.redfin.com/CA/Wildomar/21688-Protea-Ct-92595/home/6670832
Probabil se va vinde cu 130K asta dupa ce un bizon a considerat ca merita undeva la peste 450k acum 2 ani si ceva cand nici nu mai conta cat costa o casa pentru ca nu erau banii tai si primeai cati vroiai. stiu caz concret care a cumparat casa de 500k si a platit doar closing fees in valoare de vreo 15k, familia avand venituri de vreo 60k an (super modeste. ce au facut primul lucru? refinantare si si-au scos banii de i-au dat la agentie si la un an dupa si-au tras si un Hummer, ca deh, obrazul subtire cu Hummer se tine. Ca vezi doamne plodul lor avea nevoie de o masina sigura si ce conteaza ca tu faci 15 USD/ora daca copilul tau, viitor geniu probabil (remember sweetheart, you are special, just like everybody else), trebuie sa fie protejat. alta inginerie de marketing pentru care toate mamele conduc ditamai SUV-uri cu consum de 25-40 la suta. sa fie "safe" copchilul, micul geniu. deci daca dai intr-unu care are o Toyota, ala merita sa moara ca nu e asha de special ca si al tau. Mai bine "ochii cat sarmaua" cand conduci si lasa trusa de machiaj si telefonul mobil
Flavian, eu sper din tot sufletul sa te inseli dar ma tem ca o sa ai dreptate.

Marona spunea...

Manole,

poporul inca graiste prin vocile sale cele mai autorizate (stiu de la taximetristi :) ) ca imobiliarele sunt temporar deranjate de criza financiara internationala, pe care pana in iarna asta o considerau de altfel, o facatura a agenturilor straine, nu reala.

Din pricina asta cred ca nu vom avea capitulare mai devreme de iarna lui 2009.

Flavian spunea...

flavian, si daca vin extraterestrii ce faci ?

Ii primesc cu drag si-i intreb care-i cea mai rapida metoda de a scapa de combustibilii fosili si dependenta fata de petrol. Iar cand vom rezolva problemele energetice, nici resursele de orice fel sau mancarea nu vor mai fi o problema. Si nici chiar aurul nu cred ca va mai avea saracul multa valoare.

Mda, una peste alta, daca vin extraterestri n-o sa mai avem nevoie de aur, ferme sau petrol... :)

Manole spunea...

@sapte: decizia ta e cel mai bun exemplu că pieţele libere funcţionează chiar şi în recesiune :)

@Chrystyan: presupun că prietenul tău nici nu are vreo viziune privitoare la propria firmă. La 2-3 facturi pe lună e chiar ok, forfetarul nu ar trebui să-l îngenuncheze. 2-3 facturi pe lună înseamnă în jur de 30 de facturi pe an. Păi să facem o socoteală. Un trimestru a trecut, probabil a tăiat în jur de 8 facturi, mai rămân 22. Din astea 22 trebuie să plătească forfetarul, vreo 400 de euro până la sfârşitul anului (presupun că face sub 12000 de euro pe an). Rezultă că va trebui să factureze în plus 400/22=18 EUR pe fiecare factură. Eu zic că e nimica toată pentru cineva care are o viziune cu firma aia. Nu cred că actualii lui clienţi nu ar accepta o mărire a preţurilor cu 18 euro pe factură dacă serviciile sale sunt, într-adevăr, de calitate.

Flavian spunea...

Mda, am zis ca o las mai moale cu economia, dar uite ca nu ma lasa ea pe mine :)

Hai inca vreo cateva linkuri pe teme economice, eu zic ca merita atentia:

I've Got Friends In Low Places


As the chart below shows us, the Bank of Japan officially announced its intention to print money to buy sovereign debt on March 19 of 2001. [b]Within a month of the announcement, the Nikkei had rallied just over 19%. Post the rally peak, the Nikkei never saw this level again for four and one half years and proceeded to lose almost 48% of its value over the next year and three quarters post the initial QE announcement rally.[/b]

But I believe there are a number of absolutely key differential points we need to keep in mind when trying to benchmark what will be significant US quantitative easing efforts ahead, as I discussed above, against the experience of Japan. In my mind THE key differential is that Japan began their quantitative easing during a period in which the country as a whole was running a very large surplus. Conditions for the US could not be a further polar opposite at the moment. Japan began their QE efforts when household savings in Japan was quite high and had been for year’s prior. Again, quite the opposite of the current US circumstances. [b]Bottom line? Japan began QE from a position of internal financial strength. The US now begins QE after not having been able to internally fund its own borrowing for many moons, being already heavily indebted and in a big deficit position.[/b] And so now deficit spending in the US is to move into hyper drive, supported in large part by Fed sponsored QE? A huge contrast point to the experience of Japan.

Like the initial experience in Japan, US equities have so far responded favorably to the supposedly magic drug of monetization. But we need to ask ourselves in the larger picture, can US equities build an intermediate or longer term bull market case based on the rationale of massive government deficit spending supported by a Fed that will print money to fund that deficit spending? Can it really be that within the context of the global economy of the moment, the key competitive advantage of the US is a printing press? [b]Make no mistake about it, monetization can positively influence economic and financial market outcomes for a time. We need to respect this fact.[/b] Greenspan proved this in spades during the late 1990’s pre-Y2K liquidity extravaganza in the US. As you’ll remember, the NASDAQ doubled. Of course the aftermath was none too pleasant, and continues as such to this day. As I mentioned above, I believe the key to navigating the investment environment ahead is to anticipate the unintended consequences of current government spending and Fed actions. Over the years it has been my experience that the most important drivers of asset prices are not the outcomes that can be seen and/or anticipated by the many, but rather the unseen outcomes that only the few dare anticipate. Hasn’t this exactly been the case since equity market highs of 2007? I believe it will continue to be so ahead.


Mda, graficul spune tot. Se compara situatia actuala a americanilor cu recesiunea japonezilor si graficul indicelui bursier japonez de atunci. Chiar daca Japonia statea mult mai bine decat US la capitolul rezerve financiare in momentul cand au inceput sa-si cumpere singuri datoriile prin pompos-numitul Quantitative Easing, scenariul pare sa se repete. Mult mai amplificat de data asta din cauza faptului ca US are o tiparnita mult mai "performanta" decat a japonezilor. Si sunt hotarati sa nu se dea batuti. Sa scoata pe banda confetti (pardon - dolari) pana cad late si bursa si economia si sistemul financiar si totul... :)

Stiu ca lumea e vesela acum. Naivitatea e in floare. Toti prefera sa auda numai despre crestere si incheierea "crizei". De revenirea la baloanele vechi, stilul consumerist si viata dulce de termite. Sunt curiosi sa afle de exemplu cum Wells Fargo a avut profituri incredibile. Desi lucrurile sunt cusute clar cu atza alba, la fel ca si in alte cazuri: Wells Fargo expects record Q1 earnings

Since the tax payer bailout of 1 trillion on toxic mortgages, Wells fargo is free to announce they are free from the losses, now that the tax payer is taking care of any losses. Seems they don't want ot participate in the Obama bailouts like a lot of banks. They don't want to abide by the rules impossed by the government. Where does that leave home owners in trouble like me-Screwed! thats what. The banks make money even in foreclosure, as they get a commission for there share holders. That means they make money in foreclosure. They didn't get any money modifiying loans. so Obama has a new bill giving the banks commissions to modify the loans. Problem is the banks are still being stingy and not wanting to participate in Obama's plan. They got what they wanted-tax payers bailout.
Lumea citeste si se bucura ca bancile au supravietuit la asa-zisul test de stress facut de americani. Desi detaliile nu trebuie sa le aflam, ci doar sa avem incredere: Fed Orders Banks Not to Release Stress Test Results. Ca 200 de functionari au reusit sa testeze 19 banci in cateva zile si au zis ca gata, dom'le, nu mai avem probleme. Nu putem sa va dam rezultatele, nu va putem explica cum s-au facut analizele asa repede cu asa putini oameni. Chestii complicate, oricum nu va intereseaza. Dar trebe' sa ne credeti pe cuvant, bancile is sanatoase. Cumparati linistiti actiuni la ele... :)

Eh, dar vin ele si rezultatele la final. Cat mai poti sa scoti iepuri din joben ? Cateva luni, un an inainte ca lumea sa se uite chioras la tine ? Hai sa vedem cum ies rezultatele in primele 3 luni: Market rally could trip over the bottom line

It's the earnings, stupid. Optimism that the fortunes of financial companies like Citigroup were improving sparked a four-week rally beginning March 10 that drove the Standard & Poor's 500 index up 25 percent. But now investors will find out exactly how companies across all industries performed during the first three months of the year. Those quarterly results will determine whether the surge was the beginning of a bull market, or just a blip.

Asadar saptamana asta se anunta si majoritatea incasarilor pe prima parte a lui 2009. Si mai vedem apoi cum ramane si cu bursele si cu optimismul. Pardon, naivitatea. A celor care inca mai confunda luminita de la capatul tunelului cu farurile locomotivei care vine din sensul opus... :)

Unknown spunea...

Or fi Vanzatorii gata de capitulare. Da' statu' e gata sa capituleze si el?

http://www.tmctv.ro/articol_67731/primaria_sectorului_1_vrea_sa_cumpere_pana_la_1000_de_apartamente_in_2009.html

Anonim spunea...

Corect rationamentul Manole dar...te pui cu mintea romanului? El nu vede decat ca are de dat niste bani in plus.
Poate ma insel eu aici si masura asta are parti pozitive desi cand ma gandesc la aia cu 30 de mil. cifra de afaceri si impozit insignifiant...
Ce zici o firma cu 10 milioane euro cifra de afaceri, patronul ultimul Mercedes de vreo 150.000 de euro asa, fis-o de vreo 80.000, pa' firma, ar trebui sa plateasca numai 10.000 de euro la buget?
Ah, uitasem i-au ars la leasing si benzina.:)

nelu pionieru spunea...

A Greek man in Romania doing Real Estate business

citiți ceva interesant pe globu` grecului. povestește cum au luat teapa nieste ciprioti cu terenuri intr-un sat de langa bucuresti.... ai dracu` romani, sa tapeasca si pe ciprioti care sunt un fel de corcituri de greci si evrei cand e vorba de afaceri. cel putin asa zice grecul :)))

Manole spunea...

@Chrystyan: la prima vedere sună nedrept, dar câte firme de-astea, cu 30 de mil. euro, sunt în România? 500? 1000? Păi statul are capacitatea să le controleze, şi eu ca şi contribuabil vreau ca toată capacitatea de control de la Garda Financiară şi alte instituţii ale statului să se concentreze mai ales pe asemenea companii mari, unde şmecheriile făcute (dacă există) pot fi de proporţii, nu pe companii mici de pe urma cărora nu iese decât o mică şpagă pentru inspectori întrucât oamenii n-au bani de mai mult.

Problema de bază în România vine de fapt din aceea că la înfiinţarea unei firme capitalul social minim obligatoriu cerut e de 200 de RON. Nu vă supăraţi, dar asta aruncă în derizoriu actul antreprenorial. Uitaţi-vă şi voi prin restul Europei de câţi bani ai nevoie să înfiinţezi un SRL. Noi suntem mai degrabă paradis fiscal. Nu zic să se ceară 10.000 de euro la înfiinţarea unui SRL, sau 18.000, dar nici 50. Eu zic că dacă ai fi obligat să ai o sumă modică de genul 1000 de euro la înfiinţarea firmei, actul antreprenorial în ţara românească ar deveni mult mai serios. Din 200 de lei, în caz de faliment un creditor nici nu are ce executa. Totul sistemul este făcut pentru a se încuraja hoţia, dumpingul, tunurile şi neseriozitatea.

Marona spunea...

Manole, te rog eu frumos, concentreaza-te o secunda la urmatoarea chestiune: problema micii hotii pe SRL-ul de 200 RON pusa la cale si executata de micul smenar la adapostul unui SRL romanesc este RIDICOL de NESEMNIFICATIVA in raport cu problema crimei economice sistematice pusa la cale si executata de mari smenari deghizati in brand-uri nationale si mondiale - contracte preferentiale cu bani publici de la bugetele nationale si locale de furnizare, preluari de active, exalonari de datorii si amnistii, injectii de lichiditate si alte mii de forme de suntare a oricarei concurente loiale.

De ce crezi ca s-a apucat BOC de curatenie prin atac direct la smenarii cei mai marunti si nepericulosi?

"Perdea de fum" iti spune ceva?

Miopia ta este specifica intreprinzatorului mijlociu pe o piata in care barierele economice naturale la intrare NU EXISTA (investitia initiala e egala cu zero) si deci "trebuie" musai inventate de stat, iar serviciul e de-asa natura incat "calitatea" este imposibil de evaluat, respectiv dovedit, ex-ante ("lemon market"). "Profiturile" tale nu sunt erodate de insuficienta interventie a statului pentru a "curati" piata de smenari prin impozite puse stavila la intrare, ci de insasi caracteristicile pietei pe care te misti.

Manole spunea...

@Marona: cred că ai dreptate 99%. Totuşi, problema principală e cea a seriozităţii şi a felului în care stimulăm seriozitatea şi responsabilitatea la nivel individual, nu a barierelor, fie ele naturale sau nu.

ionut spunea...

manole

"Totul sistemul este făcut pentru a se încuraja hoţia, dumpingul, tunurile şi neseriozitatea."

Si cine crezi tu ca a "inventat" sistemul (si-l mentine)...cei mici sau cei mari?

ionut spunea...

manole

"Totuşi, problema principală e cea a seriozităţii şi a felului în care stimulăm seriozitatea şi responsabilitatea la nivel individual, nu a barierelor, fie ele naturale sau nu."

:))
Citeste sutele de comentarii la articolele despre modificarile codului fiscal( care modificare e ilegala!).
O masura imbecila, cum este cea a cresterii taxelor in an de criza, stimuleaza deresponsabilizarea si orientarea catre activitatea "la negru".

ionut spunea...

marona

"Miopia ta este specifica intreprinzatorului mijlociu pe o piata in care barierele economice naturale la intrare NU EXISTA (investitia initiala e egala cu zero) si deci "trebuie" musai inventate de stat, iar serviciul e de-asa natura incat "calitatea" este imposibil de evaluat, respectiv dovedit, ex-ante ("lemon market")."

Pai cine ar trebui sa fie responsabil cu evaluarea, implementarea si urmarirea standardelor de calitate, daca nu onor "statul"? Nu cumva asta ar trebui sa fie bariera economica la intrarea pe piata?

Manole spunea...

ionuţ: de la zugravul care "îţi bagă scara în casă" şi după aia se cară la altă lucrare că na, mai ia un ban şi de acolo, şi până la parlamentarii care votează măriri fantastice de salarii şi pensii în perioadă de criză mondială, toată România suferă de neseriozitate şi iresponsabilitate.

ionut spunea...

manole

Neseriozitatea si iresponsabilitatea nu se rezolva prin masuri (taxe si impozite) fiscale aberante, dimpotriva, procedand in felul asta le stimulezi!

dcg spunea...

Din ciclul "scaderile accelereaza".

Preturile apartamentelor vechi din Bucuresti, in scadere cu 15% intr-o singura luna

http://www.wall-street.ro/articol/Real-Estate/62847/Preturile-apartamentelor-vechi-din-Bucuresti-in-scadere-cu-15-intr-o-singura-luna.html

Colliers: Preturile apartamentelor vechi din Bucuresti au scazut cu 15% in martie

http://www.zf.ro/zf-24/colliers-preturile-apartamentelor-vechi-din-bucuresti-au-scazut-cu-15-in-martie-4212367/

Flavian spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Flavian spunea...

Mda, devine din ce in ce mai haios:

Goldman reports $1.8 billion profitGoldman Sachs reported a much stronger-than-expected first-quarter profit Monday, bouncing back from its worst quarter as a public company.

Goldman also set plans to raise $5 billion through a sale of stock, saying it wants to become the first big bank to repay the federal loans extended during last fall's financial sector meltdown.
Bai ce simpatici sunt astia. Frate, noi suntem curati si cinstiti. Pe bune c-am facut si profit acum in miez de criza. Si ca sa vedeti cat de buni la suflet suntem, vrem sa dam banii de ajutor inapoi la stat. De aia vindem de fapt actiunile. Nu pentru c-am fi in buda, nu ca stim ca jucaria nu mai rezista in picioare si vrem sa scapam acuma de actiuni cat mai sunt fraieri care sa ni le cumpere.

Vai, doamne fereste, noi suntem baieti cinstiti si de treaba. Pe cravata noastra de pionieri...

Gigantul bancar GOLDMAN SACHS a angajat o firma de avocatura pentru a inchide un blog extrem de critic la adresa lorAcestea fiind zise, mai batem un cui si la cosciugul celor de la GM. Care sunt tot mai cosmetizati in ultima vreme in vederea lichidarii. Sa vedem ce efect va avea falimentul celui mai mare producator auto american asupra pietei auto si financiare:

General Motors cheama pentru verificari 1,5 milioane de automobile, pentru posibile probleme tehnice.
In alta ordine de idei, ce ne mai poate mira in ziua de azi ? Pana acum un an asocierea cuvintelor New York si falimentar iti garanta un potop de mistouri si priviri ciudate. Mai nou, totul a devenit posibil:

Job cuts needed to stop NY bankruptcy: mayor.
Sweeping layoffs of government employees are needed to prevent New York going bankrupt, Mayor Michael Bloomberg said Thursday.
.
Bloomberg, who is in tense negotiations with municipal workers' unions, said an extra 7,000 jobs would have to go unless major reductions are made in employee benefits.
.
"We cannot continue. Our pension costs and health care costs for our employees are going to bankrupt this city," he said in comments broadcast on NY1 television.
.
Mie imi place sa schiez. Si cand nimeresc cate o "trambulina" nu ratez ocazia. Asa si la burse acum: tocmai am sarit peste hop. Ne-am luat zborul, urcam tot mai sus si ni se pare ca s-a terminat coborarea. Sentimentul e superb si toata lumea e fericita. Dar contactul cu realitatea se apropie. Si daca esti suficient de atent risti sa-ti fuga pamantul de sub picioare la aterizare...
.
Si in final, o gluma pentru cunoscatori:
.
Fed's Fisher: China cannot abandon U.S..
China: "Yes, we can !" :)

UJohn spunea...

@all

va rog.. traduceti-mi si mie ce zice articolul urmator. Nu de alta, da' parca mie nu-mi vine sa crez ce citesc:

De unde se trage impozitul forfetar: domeniul tranzactiilor imobiliare - 20% din totalul pierderilor inregistrate de companii

qwerty spunea...

@Flavian

Draga, tu tot te faci ca nu intelegi.
Nu are importanta ce-o sa se intample cu aurul sau ardelenii la toamna, important e ca, atunci cand tu recomandai "cumparati" era varf de bula la petrol si alte alea.
Daca cineva iti urma sfatul era TERMINAT.

Petrol NU poti cumpara cu BUTOIUL ci doar la bursa prin intermediul contractelor.
Care contracte sunt pe X luni in principiu, nu pe X ani.
Deci nu are importanta ce se va intampla, daca cineva cumpara petrol, peste 3 luni ii expirau contractele si era FORTAT sa-si inchida pozitiile.

Tu numai prostii vorbesti, pun pariu ca n-ai cumparat in viata ta petrol, aur sau ferme.

Pe aia cu petrolul ti-am demontat-o, aur in Romania daca cumperi, sa te vad eu cui ii vinzi dupa si la ce pret.
Ferme, la fel, sa te vad eu ce faci tu cu o ferma in Romania.

Flavian spunea...

Draga qwerty eu inteleg ca sfaturile mele au fost poate nitzel premature anul trecut. Dar daca dolarul scapa la vale in octombrie, asa cum era cat pe ce sa se intample, atunci aprecierile mele ar fi fost la fix. Si nici cei care ar fi cumparat petrol in toamna nu ar mai fi iesit in pierdere pe termen scut.

Ca pe termen lung oricum nu vor iesi, aia inca sunt convins. Mai vedem pana la toamna ce se intampla cu preturile la aur si petrol cand dolarul o sa inceapa sa o ia la vale... :)

Deci in final depinde din ce unghi privesti lucrurile. Si cand o lovi mai tare criza, iti doresc din toata inima sa ai tu dupa ce bea vinul si sa nu duci grija celor care au sau nu au ferme... :)

Anonim spunea...

Manole, Marona ti-a raspuns si ti-a dat un raspuns demn de admirat.
Am pe cineva, nu zic cine, persoana importanta, comisar in garda. Stii ce face? Da amenzi la chioscurile din piata ce vand tigari nemarcate. Asa ca lasa-ma cu concentrarea pe firmele mari, te rog frumos.
Vezi tu, dupa 20 de ani vine Basescu si spune: justitia a inceput sa isi faca treaba. Nu il mai crede nimeni. Vii tu si spui ca masura asta va curata piata de speculanti, nu te crede nimeni.
Masura corecta ai intuit-o si tu, minim 1000 de euro capital social.
Nu impozite dupa ureche.

Manole spunea...

Păi hai Cristiane, propune tu măsura asta, dacă tot eşti de acord că e bună.

Pe cât punem pariu că "oamenii de bine" din ţara asta, care sunt destul de numeroşi de felul lor, te vor acoperi instant de scuipat acuzându-te că îi împiedici să devină ză next Google? :))

ionut spunea...

Chrysthyan

"Masura corecta ai intuit-o si tu, minim 1000 de euro capital social."


De ce nu minim 1213,27 de euro capital social? Terminati odata cu prostia asta!
Intelegeti odata ca patrimoniul societatii si capitalul social nu sunt totuna.

Anonim spunea...

Eu sunt unul dintre medicii care nu au vrut sa paraseasca tara si am crezut ca fie painea cat de rea, tot mai buna-i in tara mea. Dar dupa aproape doi ani in care am inteles exact ce inseamna sa fii rezident si am constientizat faptul ca dupa rezidentiat voi fi somera, citatul de mai sus nu mai parea deloc adevarat.

Anonim spunea...

si ceva on-topic
Chiriile din Bucureşti - minus 20% într-un an

Anonim spunea...

Universitatile din provincie, mai curate decat cele din Bucurestisapte, te oftici ?

Anonim spunea...

Universităţile româneşti: clanuri şi impostură

Marona spunea...

Azi s-a publicat ordonanta cu fonciirea in MOf.

Contine o mica surpriza: Impozitul minim se plateste in functie de cifra de afaceri pe anul precedent. :)

Asta-i un cadou pt aia care planuiesc sa lichideze firma in 2009.

Marona spunea...

Ionut si Chrystian,

Aici e un exemplu celebru de market failure, atunci cand nu poate fi verificata si probata ex-ante calitatea:

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Market_for_Lemons

In cazul masinilor second hand o interventie a guvernului, printr-o lege, mai poate face ceva. Dar in cazul campaniilor de marketing, de exemplu, calitatea nu poate fi verificata nici ex-post, fiindca mii de alti factori pot explica rezultatul prost.

So... problema lui Manole chiar nu poate fi rezolvata prin interventia guvernului, oricat de benevolenta.

ionut spunea...

marona

Stiam ce inseamna conceptul "market lemon". Oricum multumesc.

Iar asta cu impozitul forfetar care se plateste anul asta (cand economia se contracta) in functie de cifra de afaceri de anul trecut( cand inca ne aflam in plin boom economic), nu face decat sa-mi intareasca convingerea ca masura e doar o "taxa de protectie", de genul ai, n-ai, vrei sa faci afaceri pe domeniul meu, platesti!

Marona spunea...

Ionut

Eu speram sa citesti pana la sfarsit acolo pe Wiki ce au facut autoritatile americane ca sa "rezolve" problema calitatii intr-un lemon market... Parerea mea este ca interventia statala (pe care tu o recomandai) nu poate rezolva mai nimic sau chiar abosolut nimic, in astfel de cazuri.

Anonim spunea...

Pai e ca si cum statul ne-ar scapa de gigolo si curve si ne-am intalni jumatatea fara pericolul de a fi inselati.
Wake up, firme fantoma se pot face si cu 1 milion de euro daca aduc miliarde, vezi aia cu petrolul din Marea Neagra.
Cred ca la prima firma cu cifra de afaceri de peste 1 miliard statul da in boala.
Va imaginati Petrom si Dacia platind 10.000 de euro pe an impozit?

Ionut, fii serios, patron cu banii de bere... ce naiba? 200 de lei e un nimic. Ok, 1000 de lei. Macar atat. Mai jos nu las :P

Revenind la Dacia... statul roman da ajutoare fratilor.
Cui? Nu voua, huooo, stop!
Lui nenea Renault si lui nenea Ford.
Ba sa fie, ai lor nu le dau noi le dam! Oare cate firme romanesti au nevoie de cateva mii de euro pentru a iesi din rahat dar nu le au? Manole nu te gandi numai la agentii imobiliare!
20 de ani de munca sau furt ne-au adus tot acolo, adica datori.
Daca avem un boc premier si un basescu presedinte care nu frate, de azi, justitia si ministerul de finante isi fac treaba si poporul o inghite apai ne-o meritam.
Am si eu o intrebare de cetatean turmentat ca azi ma imbat rau si maine imi scriu demisia: unde ... ati fost pana acum?

mobutu spunea...

penibil:
-forfetar;
-forfetar aplicat la CA/2008;
-nedeductibilităţi;
-ajutoare de stat unor companii private ca reno si ford;
-criză.
Am ajuns sa-mi doresc ca Romania sa dea faliment (o merita cu varf si indesat), poate incepem mai bine de la zero.

Anonim spunea...

Sa va zic ce am vazut azi in timp ce voi munceati, fiecare pe unde era:
- centura Bucuresti aratand ca dupa bombardament, consecinta: un oras asediat fara razboi;
- multe spatii de vanzare sau de inchiriat;
- se repara tevi si strazi in draci in Bucuresti, deh trebuie sa faca si firmele unora niste bani din asta, statul plateste;
- niste ametiti de la o multinationala care isi fac planuri pe banii strainilor, niste incompetenti pe care i-as da afara instantaneu si nu au nici cea mai vaga idee ce cauta acolo.
De maine, reportaj din somaj. :)
Apropo Ionut, fostul meu asociat a renuntat la birou, la angajati dar al dracu de renunta la A8.
Strange world!

mobutu spunea...

mori mă!
Boc: Neincheierea unui acord cu FMI ar fi pus in pericol salariile si pensiile

Marian spunea...

@Flavian:
Despre petrol, pune mana si citeste http://peakoildebunked.blogspot.com/
O sa-ti mai treaca panica. Ca o sa iti dai seama cat de nefondata este panica ta.

elzorab spunea...

care capitulare, manole?

http://www.ziuadecj.ro/action/article?ID=23648

ai vazut ce scrie acolo? se termina toate apartamentele. cine e destept se inghesuie acum ca se termina si dupa...sa vedeti ce criza de locuinte de investitii o sa fie...

ding-dong, ding-dong, ding-dong...

ionut spunea...

Marona

Poate ca m-am exprimat eu gresit dar, in nici un caz eu nu sustin ca statul ar putea vreodata rezolva problema calitatii intr-un lemon market. Am spus doar ca tot ce ar trebui sa faca statul ar fi sa adopte niste standarde minime de calitate, sa urmareasca implementarea lor si sa investeasca bani in incercarea de educare a consumatorului si atat( iar asta nu inseamna nici pe departe ca a rezolvat problema).
Manole a ridicat intr-un post anterior problema precaritatii firmelor din romania si a calitatii produselor care crede el ca s-ar rezolva prin interventia statului...

ionut spunea...

Chrysthyan

"Apropo Ionut, fostul meu asociat a renuntat la birou, la angajati dar al dracu de renunta la A8.
Strange world!"


Pai urmatorul pas logic e sa renunte si la firma( faliment) si sa-si ia R8:)
Ce sa zic, caz clasic de denial. Toata tara e in plin fenomen. Le va iesi pe nas...

ionut spunea...

mobutu

"-nedeductibilitati."

Pai ce mare mirare? Socoteala e simpla.
Daca "venituri-cheltuieli deductibile = profit" si profitul e obligatoriu in "logica" guvernului, cum si veniturile au scazut,cum rezolvi ecuatia?
Cheltuieli deductibile cat mai mici!
Pogea...

Anonim spunea...

Eu imi bag ceva. Caut si eu o echipa pentru zugravit si alte lucrari de amenajari si toti sunt ocupati, iar care nu, vor 50 milioane (la negru) pentru zugravit un 3 camere si alte cateva rahaturi care se fac intr-o saptamana lejer de 2 oameni. Unde pana mea e criza in constructii. Cred ca le dau pauza un an cand o sa ma roage "n-ai jupane ceva de varuit sa haleasca si gura mea ceva".

Anonim spunea...

Vesti imbucuratoare, euro isi revine.

Flavian spunea...

Mariane - poate n-ai observat ca-s relaxat si optimist. Iar despre situatia energetica actuala probabil cunosc infinit mai multe decat banuiesti tu. Si asta e doar unul din motivele pentru care imi permit sa fiu optimist... dar nu naiv ;)

Am ajuns sa-mi doresc ca Romania sa dea faliment (o merita cu varf si indesat), poate incepem mai bine de la zero.mobutu - rabdare, nitzica rabdare, ca nu mai dureaza mult de acuma... :)

Vesti imbucuratoare, euro isi revine.hubble - asta a fost misto. Cred ca unii s-ar uita crucis vazand cum ne bucuram cand creste euro... :D

mobutu spunea...

Pai pana si Pogea a "recalculat" bugetul la un euro de 4.30 lei ...

Manole spunea...

Aplicarea forfetarului pe cifra de afaceri din 2008 e, într-adevăr, o mare porcărie.

@Marona: nu am zis că statul trebuie să rezolve problema precarităţii, dar o atitudine de genul: "Eşti şomer? Hai cu tata, fă-ţi o firmă de ce vrea muşchii tăi, e 'eftin ca braga!" nu ajută pe nimeni, nici pe oamenii respectivi (care, dacă sunt şomeri sau slab profesionalizaţi, ar avea mai degrabă nevoie de formare profesională, nu de joaca de-a patronii), nici mediul de afaceri care se trezeşte invadat de precaritate.

@elzorab: capitularea e aproape, vezi publicate ieri de Colliers... Şi deja se observă un "pattern" românesc care arată că la noi dez-balonarea e diferită faţă de dez-balonările altora: preţurile stagnează sau scad foarte uşor în extra-sezon (vara fierbinte / iarna) şi scad nefiresc de puternic în plin sezon de vânzări, când cei care doresc cu adevărat să vândă caută să se descotorosească rapid de proprietatea scoasă la vânzare.

Anonim spunea...

Eu totusi imi pun speranta intr-un euro de 5+ RON pana in 2010.

ionut spunea...

manole

Pe ce te bazezi cand spui ca a avea si a dezvolta o firma in romania "e 'eftin ca braga"?
Ceva argumente ai?

Miorlau Pufos spunea...

@ Hubble Parca ti-am dat un telefon al unui zugrav serios...

Manole spunea...

Ionuţ, interesează-te şi tu cât te costă deschiderea unui SRL în alte ţări europene, mai puţin în Slovacia, Bulgaria şi Cipru. Ce naiba, ne jucăm de-a cuvintele... Şi nu am zis că "a dezvolta" e uşor. Tot batem apa în piuă cu aceleaşi lucruri.

mobutu spunea...

Hubble,
5+ ron? păi vrei răul României? :)

Moşulică Baltazar ne explică el că "un curs mediu de 4.30 este unul slab pentru leu, care el leu are o valoare reală mai puternică iar BNR ar face bine sa apere cursul acum ca tot va avea din mai 13 mld euro" ;)

iar pe money channel se disperă ăştia ca leul e acum la ~ 4.17

ionut,
manole (cred ca) se refera la cei 200 lei + alte marunte taxe pentru infiintarea unei firme.

Anonim spunea...

@Miorlau
Pana la urma il sun, ca nu ma mai rabd.

Manole spunea...

Mă scuzaţi, ar mai fi fost o soluţie de evitare a forfetarului: renunţarea la cota unică.

ionut spunea...

manole

Care "cota unica"? Din momentul intrarii in vigoare a ordonantei, a disparut cota unica!

Anonim spunea...

La 5+ RON le trec visele umede multora si pun osul la treaba. M-am saturat de circul asta cu FMI si ascuns gunoiul sub presul apararii monedei nationale.

Ia sa ne lase Baltazar si sa dea drumul la liber monedei sa vedem unde ajunge si apoi sa ne mai ea sfaturi cu leul puternic.

Dupa prezidentiale va fi momentul adevarului si va incepe adevarata criza. Pana atunci mai dreg busuiocul cu rezerva BNR si cu campania electorala. Asa ca pregatiti-va de ce e mai rau si sa dea Domnul sa nu fie asa.

Cu forfetarul, Manole, ti-am mai spus, tu faci analize minutioase iar astia dau cu oistea in gard. Din acest motiv nu prea m-a pasionat subiectul.

mobutu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
mobutu spunea...

Corect, cu forfetaru' ăsta nu mai exista nicio cotă unică.

Până la urmă tot la mărirea TVA si a "cotei unice" vor ajunge (defapt asta trebuia sa se intample de la inceput) ... pentru ca forfetaru va fi un esec rasunator.

toma spunea...

Vorba lunga, saracia omului.
Capital social minim 10.000 EUR pentru SRL. Calitatea de actionar presupune sa dispui de un anume capital (altfel pentru ce iti faci firma???), raspundere (in fata partenerilor) si garantii (raspunderea in limita capitalului social).
ITisti, zugravi, etc au solutia PFA.
Investirea facturilor confirmate cu titlu executoriu.
Renuntarea la timbrare in cazuri de insolventa.
Simplificarea procedurilor de atragerea raspunderii administratorilor cu averea personala.
Va garantez ca in max 2 ani mediul economic ar arata cu totul altfel.

"Forfecarul" e o japca.

ionut spunea...

manole

Tocmai m-am interesat si:

Franţa

"În ceea ce priveşte volu mul investiţiilor directe străine atrase, Franţa se situează în partea superioară a clasamentului ce grupează cele mai puternice ţări industrializate. Cu o medie anuală de 41 miliarde de euro de fluxuri de investiţii directe atrase în perioada 2002-2004, Franţa a ocupat locul întai printre ţările membre UE. Aproximativ 85% din investitorii din Paris optează pentru înfiinţarea unei societăţi cu răspundere limitată sau întreprindere individuală tip SRL.
- Crearea de întreprinderi în Franţa este favorizată de Legea pentru iniţiativa economică (Legea nr. 2003-721 din 1 august 2003).
- O întreprindere poate fi creată sub diferite forme, CAPITALUL SOCIAL MINIM pentru constituirea unei societăţi este FIXAT IN MOD LIBER de asociaţi prin statutul societăţii."

ionut spunea...

toma

"Vorba lunga, saracia omului.
Capital social minim 10.000 EUR pentru SRL. Calitatea de actionar presupune sa dispui de un anume capital (altfel pentru ce iti faci firma???), raspundere (in fata partenerilor) si garantii (raspunderea in limita capitalului social)."

Vrei sa explici: calitatea de actionar presupune sa dispui de un anume capital( altfel pentru ce iti faci firma???).

Actionar = detinator al unei actiuni = hartie de valoare, care reprezintă o parte anumită, fixa şi dinainte stabilita, a capitalului unei societati şi care da detinatorului dreptul sa primeasca dividende.

Nok spunea...

"Capital social minim 10.000 EUR pentru SRL. Va garantez ca in max 2 ani mediul economic ar arata cu totul altfel."Da. Falimentat.

"Până la urmă tot la mărirea TVA si a "cotei unice" vor ajunge"Moment in care toate firmele mari se muta repejor in Bulgaria. Rezultat? Tot falimentul.

@Manole

Te-ai obisnuit sa ai mereu aprobare 90% de la cititorii Balonului si iti e greu sa accepti cand lumea nu-i de acord cu tine.

Nu te supara, dar aici opiniile contrare sunt doar atat: opinii si pareri. Nu sunt "acoperi instant de scuipat acuzându-te". Nu le lua personal.

ionut spunea...

toma

Eu mi-am "facut" firmele, ca sa acumulez capital, nu l-am detinut de la inceput.

"Investirea facturilor confirmate cu titlu executoriu".

Ce sa-ti spun sunt perfect de acord din moment ce toate contractele mele sunt investite din start( si semnate astfel de catre parteneri si clienti) cu titlu executoriu!

UJohn spunea...

Iar imi dau cu parerea...

Marirea TVA-ului = impozit indirect si se poate face usor, oricand, din creion.
Taxa forfetara = impozit direct si este mai greu de introdus (implica mecanisme si paradigme noi, legi si discutii prin parlament e.t.c.)

Situatia mi se pare un caz clasic de manipulare. E ca si cum te-ai duce la un nene pe strada si ii spui: "Domnu', ai un foc?... DA' O TIGARA?"

Ce cred eu este ca, dupa ce creativitatea lu' nea mielu' Pogea, de creare de impozite directe inepte nu va duce la rezultatul scontat ... atunci se va mari si TVA-ul, iar societatea va fi obosit deja si va accepta marirea fara proteste.

toma spunea...

Ionut,

Ai fost vreodata in situatia sa recuperezi bani prin justitie de la rau-platnici?
Ce parere ai de un SRL cu 200 RON capital social si 5 actionari? 40 RON de caciula?
Nici o firma nu functioneaza cu suma asta, de abia se acopera costurile de inffintare.

Nok,
Orice firma care nu este in stare sa subscrie 10000 EUR (cash sau in natura) este in cvasi-faliment.

Decit sa introduca forfetarul, mai bine se introducea o limita minima la CS si masuri (reale) de crestere a disciplinei in plati si simplificarea procedurilor judiciare in cazul insolventei.

ionut spunea...

toma

"Ai fost vreodata in situatia sa recuperezi bani prin justitie de la rau-platnici?"

Nu si nici nu voi fi vreodata. Ceea ce produc si vand eu nu intereseaza din start rau-platnicii. Ideea mea de afaceri este structurata astfel: comenzi mici si dese la cat mai multi clienti. Sumele pe care mi le datoreaza clientii pe fiecare factura NU merita o teapa!
N-ai platit odata, simplu: nu-mi mai esti client.
Cin' te pune sa dai unui client un tir de marfa odata, pe datorie, dupa care sa plangi dupa bani?
Nu ma intereseaza astfel de "afaceri".


"Ce parere ai de un SRL cu 200 RON capital social si 5 actionari? 40 RON de caciula?"

Din moment ce lucrez foarte bine cu sute de astfel de SRL-uri, cam ce parere crezi ca pot sa am? Cata vreme de pe urma lor am "ce pune pe masa" mie si familiei, nu pot dacat sa le fiu decat recunoscator.

ionut spunea...

toma

"Orice firma care nu este in stare sa subscrie 10000 EUR (cash sau in natura) este in cvasi-faliment."

:))

Asta e o axioma sau trebuie demonstrata?

mobutu spunea...

Manole, că tot vorbirăm la un moment dat de reforma aparatului de stat, uite cum înţelege statul să se "ajusteze":

"Este oficial: după primele trei luni, deficitul bugetar a atins nivelul de 1,56% din PIB pe fondul unor cheltuieli în creştere cu 14,2% şi al unor venituri diminuate cu 6,2%, niveluri exprimate faţă de perioada similară a anului trecut""cheltuielile de personal au crescut cu 13,5%, la 12,6 miliarde lei, cheltuielile cu bunuri şi servicii au avansat cu 11,9%, iar cele cu dobânzile au urcat cu 86,2%."Privatul scuipă tot mai mult sânge, statul se îngraşă mai abitir ca porcul de paşte.

Tot acolo aflam ca Pogea declara ca "firmele au înregistrat cifre de afaceri din ce în ce mai mici, acesta fiind principalul motiv pentru reducerea veniturilor în economie în primul trimestru" ... dar asta nu-l opreste sa aplice foarfeci la CA din 2008. Furt pe faţă.

Este oficial: după primele trei luni, deficitul bugetar a atins nivelul de 1,56% din PIB

ionut spunea...

toma

"masuri (reale) de crestere a disciplinei in plati"

As indrazni eu sa propun o masura de crestere a disciplinei platilor: plata TVA la incasarea facturilor!
Ce parere ai?

mobutu spunea...

aaaa, ionut, bulls-eye!
că s-a ajuns la "credit pentru plata TVA"

Nok spunea...

"Orice firma care nu este in stare sa subscrie 10000 EUR (cash sau in natura) este in cvasi-faliment."Nici una din firmele mele nu au avut initial mai mult de 500 euro si un computer second hand. Desigur, "capitalul" care conta era cel uman. Primul angajat a fost adaugat DUPA primul profit, cam pe la 1 an de la infiintare.

Astazi ele au venituri de milioane. Euro. Si dau de lucru la zeci de oameni.

Pacat ca n-am stiut ca sunt falimentare din prima zi sa le fi-nchis dreacu'.

Desigur, nici una nu a ajuns Google. Si au ZERO sanse, sincer sa fiu. Dar intotdeauna voi munci cu IDEEA si dorinta de a-l depasi pe Google. Ce altceva sa visez? Sa devin "ză next Pogea"?

Iar cat despre a fi sef... as abdica maine. Este dezavantajul cel mai mare din a avea firma ta. Sunt o persoana creativa, prefer sa creez nu sa indrum/imping/controlez pe altii.

Anonim spunea...

flavian, deja incepi sa ma enervezi cum te caci pe tine cu prabusirea asta globala. dar hai sa intru in jocul tau si sa presupunem ca dolarul se duce pe paula si resetam tot sistemul. ia sa vedem noi ce ramane dupa, oare care tari din lume vor conduce din nou ? oare cine are infrastructura, educatie, resurse naturale (am auzit ca la campurile petroliere din texas nu degeaba li s-a pus dop acu ceva vreme ...), ARMATA, spirit national, samd ? raspunde matalutza la intrebarea asta si dupa aia poate incepem sa discutam despre ce va urma dupa "apocalipsa" financiara ...

mobutu spunea...

Euro a ajuns la 4.19
Catolicii ăştia şi paştele lor ...

AristotelCostel spunea...

Văzurăm efectele impozitului forfetar şi s-a ajuns la concluzia că în România... şi nemţii fură.
Oricum, Nastratin şi-a luat angajamentul că va elimina mare parte din cele câteva sute de taxe şi impozite cam tot aşa cum a mutat munţii din loc până acum. Nici nivelul TVA-ului, nici cota unică nu sunt bătute în cuie pentru că acestea sunt simple pârghii în mâinile lui Nastratin cu ajutorul cărora am putea propăşi odată şi odată poporu' ăsta, aşa cum Lenuş de la turism plimbă înspăimântaţii crizei pe tichete de vacanţă în încercarea nobilă de a scoate turismul românesc din zona gri, în speţă prietenii cu staţiuni sau pensiuni. De exemplu, Iaşiul are vreo 6 statui şi un palat care ar putea mişca puţin economia locală, cu ajutorul sutelor de pensiuni care au împânzit oraşul, dar trebuie să ştim să ne vindem marfa: Ştefan cel Mare din bronz îmbrăcat în cneaz, de două ori cât bravul moldav, adică "nu se mai ezistă" în altă parte decât în faţa Palatului Culturii, deschis de la 9 la 17, intrarea 20 lei aripa, prima pe dreapta, car cu boi de Grigorescu, autentic... nu ca pe net.

Aş putea să ştiu care sunt concluziile preliminare ale lui manole cu privire la "dilemele existenţiale" pe care le urmăreşte cu atâta interes?

dcg spunea...

http://www.antena3.ro/economic/imobiliare/casele-vechi-din-bucuresti-cu-20-mai-ieftine_69430.html

Dacă preţurile vor scădea în acelaşi ritm specialiştii preconizează că până in august preţul unui metru pătrat de bloc ceausist va deveni maximum 300 de euro.Specialistii astia nu exagereaza putin?

Anonim spunea...

http://www.gandul.info/economia/deficit-de-1-56-din-pib-pogea-va-trebui-sa-scoata-bani-din-piatra-seaca-video.html?3936;4213779

Radem, glumim, ... si platim.

Sa vedeti cocoseala naibii ce urmeaza. Cine sa plateasca banii luati de la FMI si de pe la banci. Noi pulimea, prin TVA, accize si impozite.

Doamne nu ne lua sanatatea !

Miorlau Pufos spunea...

@ dcg Si nu ti se pare de bun simt sa scada? Unde s-a mai vazut cotet la bloc cu 2000 de euro + / mp cit se cerea prin cartiere dubioase si marginase? Treaba e ca de crescut au crescut in timp, acuma vor scadea ca balonul care se sparge

dcg spunea...

Miorlau, mi se pare normal si sanatos sa scada... mi se parea oarecum exagerat aspectul cu "maximum 300 euro mp" si cred ca nu sunt singurul, vezi si "profetiile" lui Manole care nu se apropiau de cifra aia nici la doua lungimi.

PS: sa fiu inteles, din partea mea pot sa scada pana nu mai au aer :)

Anonim spunea...

La CT cica nu au prea scazut, conform Telegraf, cel putin asa spune lumea. Acolo n-o fi criza ca are grija Mazare.

Miorlau Pufos spunea...

Telegraful e tot al lui Mazare, la fel si Brick si-o sumedenie de alte proiecte in imobiliare si hoteluri deja existente ( Oxford e printre ele ). N-are nici un interes sa trimbiteze cum ca se duce la vale piata. Oricum, baiatul e obscen de bogat ( s-ar putea sa-l ajunga pe Patriciu, dupa cum spun gurile rele ) asa ca il doare fix in basca. Daca se supara isi ia tirnacopul cu care a facut campanie electorala si o taie in America de Sud unde-si tine de fapt banii.

Anonim spunea...

Find out that PLAYCOOL SRL was set up on March 16, 2009 , has one shareholder and a founding capital of 200 Lei.asta asa, ca fapt divers ;)

elzorab spunea...

Excesele consumiste din trecut nu pot fi considerate un etalon. Felul cum omenirea a consumat până acum un an-doi, împrumutându-se, era ca o senzaţie de extaz provocată de drog. Cu nesaţ şi inconştienţă, cu convingerea că aşa va fi mereu. Dar vine momentul când efectul drogului trece, iar trezirea e dureroasă. A încerca să stimulezi consumul pentru a-l aduce la nivelul din trecut, cu convingerea că astfel nu va mai da nimeni faliment, este ca şi cum ai căuta alte droguri pe post de înlocuitori. Criza nu va fi rezolvată prin perfuzii sau halucinogene economice, ci prin întoarcerea la un regim de viaţă sănătos, adică trăind după cât producem.

http://www.capital.ro/articol/cum-cresc-salariile-118600.html

Anonim spunea...

Am crescut, am mai recuperat din decalaje, suntem membri ai UE, dar trebuie să ne vedem lungul nasului.numai pe mine ma injura toata lumea cand zic chestia asta si imi reamintesc de gelu, glad si menumorut. nu pot sa-l uit pe profesorul de istorie din generala (un peunerist gras) care cand ne-a predat despre columb a zis ca pe vremea aia, cand america se cumpara pe bile de sticla in rromania se picta albastrul de voronet ...

elzorab spunea...

apartemete de lux, in miami, pe plaja, ce se vindeau la 700 000 dolari, au ajuns la 130 000 si tot nu le cumpara nimeni.

case pe care se cerea 400 000 au ajuns la 80 000...

ding-dong, ding-dong, ding-dong

Unknown spunea...

Elzorab, ai cumva si un link?

Anonim spunea...

Interesant postul lui Dan (Trenduri) despre Sidex. Si asta e doar un exemplu dintre cei vreo 10-20 megaliti industriali.

Aceste uzine care prin 90 erau considerate energofage au ajuns sa devina rentabile doar prin conjunctura bulei economice, altfel erau de mult fier vechi.

Pana la urma fier vechi o sa ajunga pentru ca mult trambitatul proces de "retehnologizare" al unor tehnologii 1970-80 este practic imposibil. Este ca si cum ai pune ABS si ESP pe Dacia 1300. Si nu vorbesc aberatii pentru ca am lucrat in doua astfel de uzine si cunosc consumurile tehnologice pe unitatea de produs finit precum si rezultatele asa ziselor eficientizari, care in loc sa fie eficientizari au fost mai mult mentenanta pe bani publici sau europeni (vezi doamne investitii de mediu).

Vin acum si compar consumurile tehnologice cu o fabrica de tehnologie after 1995 si rezultatele sunt surprinzatoare, ajung pana si la 50%, in functie de caz. Personalul este de 2-3 ori mai rar dar platit triplu. Accidentele sunt mult mai rare, ceea ce scuteste cheltuieli de asigurari.

Concluzia este ca industria Romaniei in loc sa se modernizeze in cei 20 de ani, a cam stat pe loc, iar rezultatele se vor vedea post bula, cand tehnologiile 70-80 vor fi mistuite de concurenta.

Anonim spunea...

4.2252 :-bd

Anonim spunea...

http://www.gandul.info/lumea/care-sunt-primele-semne-ale-sfarsitului-crizei.html?3929;4217527

Eu i-as zice "Care sunt primele semne de bull-trap?"

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

hubble, eu zic ca te inseli amarnic cand zici ca industria romaniei in cei 20 de ani a stat pe loc. ar fi fost bine sa stea (nu toata, bineinteles), da' eu zic ca a regresat amarnic (si sa nu-mi sara in cap fanii renault si ford, ca alea-s fabrici pentru consum, nu se pune),la fel ca si cu agricultura, educatia, siguranta publica, etc.
dupa cum am mai zis si alta data, io unu cred ca romania se afla intr-o situatie mult mai proasta decat in '89, iar ceausescu a fost cel mai bun conducator modern al romaniei. singurul lucru bun al revolutiei a fost ca a facut posibila emigrarea ... ;)

qwerty spunea...

@Hubble

"Pana la urma fier vechi o sa ajunga pentru ca mult trambitatul proces de "retehnologizare" al unor tehnologii 1970-80 este practic imposibil."

Ai doar partial dreptate.
La noi e greu cu retehnologizarea pentru ca se fura(s-a furat) masiv, personalul putin productiv samd.
Nu retehnologizarea in sine cred ca e problema ci oamenii din amonte/aval.

Anonim spunea...

@querty

Nu sunt oamenii mai putini productivi. De ce noi cei plecati afara suntem brusc productivi. In conditiile in care concurenta creste costul produsului x pe piata e determinat de cei cu eficienta maxima. Si degeaba incearca sa zicem Arpechim sa produca polietilena cu tehnologie 70 ca nu se incadreaza in costuri. Plus ca s-au inasprit cerintele de calitate si fizic nu mai poti produce decat un sortiment mai ieftin. Poti sa vopsesti cat vrei gardul. Pana nu face o fabrica noua de tehnologie after 2000, degeaba. Ceausescu a cumparat multa tehnologie in anii 70-80 dar deja si-a facut veacul. Astia nu prea au mai cumparat nimic. Am ramas inapoiati.

Anonim spunea...

In general tara e praf si ca industrie si ca infrastructura de transporturi, energetica. Mari sperante nu pot sa-mi pun in anii viitori pentru ca ultimii 20 ani s-a mers din inertia a ceea ce a ramas dinainte de 89 si datorita personalului pregatit. Sa vedeti cum o sa mearga treaba cu tineretul pro.

Anonim spunea...

Ia fiti atenti ce frumos zic astia:

http://www.zf.ro/zf-24/un-sfert-din-romani-ar-fi-luat-mai-putine-credite-daca-stiau-de-criza-4218954/

Din acelasi ciclu:
Daca stiam ca gresesc nu mai greseam.
Daca stiam ca e asa nasol nu ma insuram.
Daca stiam ca ajung in iad nu pacatuiam.

Anonim spunea...

@Hubble

Indraznesc sa te contrazic, ne aflam cu tehnologia la nivelul anilor 1985-2000.
De ce zic asta? Pai am vazut multe firme private care functioneaza cu utilaje second hand din afara.
Oricum ai dreptate, nu excelam la capitolul tehnologie si in curand nici la capitolul pregatire nu o sa mai fim la inaltime.
Vad zilnic mail-uri de la ingineri, juristi, economisti si ma doare capul cu cate greseli gramaticale scriu. In curand o sa primesc mail-uri cu brb si emoticoane. Iar asta e cea mai mica problema.

Anonim spunea...

Oricum numai la noi mai vezi un excavator produs in anii '70 in functiune.
Ce am vrut sa zic mai sus si nu am fost clar este ca datorita creditarii firmele vestice au sarit pe utilaje ultima generatie in timp ce romanii au preluat utilajele second hand dezafectate de ei. Chiar stiu o firma ce a cumparat utilaje produse in anii '90. Problema este ca... toate sunt luate pe credit.
Asa ca problema creditarii va baga in groapa afaceri rentabile la prima vedere, dupa cum zicea si Dan pe varf de bula.
Cum ai fi vrut Hubble sa cumparam ultima tehnologie cand un kkt din China ne era vandut cu adaos de 100% iar unul produs in vest cu 30%?
Dar la noi bancile au creditat chiar si importul de utilaje second hand.
Sa vedem ce fac vesticii ca la ei adaosurile erau de maxim 10%.
Sunt curios ce mai face smecherul ala din Tunari care si-a luat buldoexcavator cu 60.000 de euro pe leasing ca "vind doua case si l-am achitat".

Anonim spunea...

Eu nu ma refer la un excavator sau la o linie de "imbuteliat" oua in cofrage. Eu vb de industia grea, complexurile industriale si energetice.

elzorab spunea...

sau altfel spus:

„Dacă băncile străine vor scoate banii din ţară, cel mai probabil cursul o să o ia în sus. Dacă vor rămâne în economie, atunci va fi altceva. Bine, la noi nu se poate vorbi despre o economie. Ceea ce există în România este o fantezie, un delir, pe baza căruia nu poţi face aprecieri. Nu există nicio bază solidă. Avem hypermarketuri fără fabrici, consum fără producţie, maşini fără şosele. Totul este în derivă şi se poate întâmpla orice. Cel mai bun exemplu este că în februarie am avut un deficit de 12 ori mai mic decât cu un an înainte. Aşa ceva nu se poate întâmpla într-o economie bine fundamentată. În asemenea context, nu se pot face proiecţii serioase”, a precizat Ilie Şerbănescu pentru Capital Online.

ding-dong, ding-dong, ding-dong

Anonim spunea...

După încheierea negocierilor de împrumut cu FMI, Traian Băsescu susţinea că banii vor avea rolul unei centuri de siguranţă. Azi, preşedintele a afirmat însă că o parte din banii împrumutaţi de România de la instituţiile financiare internaţionale ar putea fi folosiţi, în cazuri excepţionale, şi pentru salariile şi pensiile mici.hi hi hi ;)
@elzorab
lasa bre ca vine messiah calare pe un cal alb (cre'ca chrystian stie ceva despre asta, am vazut ca are avatar related) si salveaza noul ierusalim ...

elzorab spunea...

Ceea ce există în România este o fantezie, un delir, pe baza căruia nu poţi face aprecieri. Nu există nicio bază solidă. Avem hypermarketuri fără fabrici, consum fără producţie, maşini fără şosele. Totul este în derivă şi se poate întâmpla orice.

elzorab spunea...

nu, bre, vine boc, calare pe un ponei pe masura lui!

Anonim spunea...

hubble ai dreptate dar in economie gandim de la mic la mare si invers.

@canadianu&elzorab
:)
Avatarul meu... cavalerii ca idee romantica aveau onoare si isi respectau cuvantul dat, lucru rar in zilele noastre. Asta mi-a placut, de asta am ales-o.
Oricum toti cei de pe aici semanam mai degraba cu Don Quijote.

Anonim spunea...

comentariu la articolul astanormalizare
Trimis de dan la 15 Aprilie 2009 20:56:40
In sfirsit un articol mai realist,ca tot romanul visa ca o sa devina monstru,stiti pilda aia cu broscutza care era tare mica si tot tragea aer sa se faca mai mare,asa era si cu romania.Trebuie sa intelegem ca sintem o tarisoara micuta pe o planeta mare,fara prea mare economie si cu cerinte exigente ptr. ceea ce avem noi in buzunare.Ne place sa inprumutam pe cinste,fara ca banca sa verifice daca avem posibilitati in viitor de a ne plati datoriile.Si prima adiere de vind ne va dobori jos din cauza noastra a tuturora.La banca ii place sa ne vada lunar cu solda pe la usa lor si daca vine rau blama banca,dar nu ne blamam pe noi de ce am mers la usa lor.Daca firma ne da afara,blamam firma ca e de vina,dar nu ne blama pe noi ca sintem lenesi,puturosi si unii si hoti.Daca e mizerie pe scara blocului normal ca blama pe restul doar pe noi nu,ca noi sintem handicapati si avem oase in burda sa ne aplecam pe jos sa ridicam un fir de pai.Daca in curtea vecina e mizerie,injuram imediat pe vecin,dar nu ne uitam la noi in curte sa vedem cum ne vade si alti vecini pe noi deoarece ,noi,noi sintem cei mai buni,nu este asa ?
acu ascult irealitateaefem si bine le zice unu : parlamentarii, pensionarii de lux, smecherii de rromania, baietasii de cartier, etc. nu sunt extraterestri, sunt "sange din sangele nostru"

Anonim spunea...

da' las'ca vine lumina sfanta de la erusalim, a zis parintele
@chrystian
haide bre, glumeam si noi, nu te oftica si tu degeaba

Anonim spunea...

Nu ma oftic, stiu ca glumeati si eu glumeam.
Paste fericit, Canadiene!

elzorab spunea...

chris, ai idei cat se poate de romantice si idilice despre acei cavaleri, desprinse tocmai din nuvelele lui thomas mann.

acesti cavaleri, mai ales cand se puneau la dispozitia unei cauze nobile(eliberarea tarii sfinte) nu ezitau sa prajeasca copiii de musulmani sau evrei la protap(cruciada 1, in 1096) sau sa macelareasca intreaga populatie a ierusalimului, netinad cont nici de sex nici de varsta nici de religie(1099)...

da, adevarati mielusei acei cavaleri...vlad tepes al nostru nu era decat o foarte palida imitatie a adevaratilor cavaleri din acele vremuri...

Marona spunea...

Elzorab, in calitatea mea de activista de partid inraita, pe care ignoranta o determina sa atace vicios tooate lucrurile marete pe care nu le intelege, cum ar fi cultele religioase, iti atraga atentia ca:

Intre "cavalerii" lui Chrystian, pe care el ii admira fiindca isi onorau promisiunile si anagajamentele no matter what (chiar si cand acel "what" presupunea prajirea copiilor deloc vinovati ai musulmanilor si evreilor) si TINE exista o mare asemanare.

Tu esti sincer convins ca poporul "ticalosit" din care te tragi printr-un accident istoric trebuie pedepsit cu catastrofe economice si sfichiuit cu vorbe de ocara, ii prezici si-i doresti impacientat damnarea si pedeapsa crunta, no matter what (chiar si atunci cand acel "what", stii prea bine, include suferinta pentru milioane de vieti si constiinte nevinovate, de copii si adulti neimplicati in vreun fel in dezamatul si excesele pe care le condamni).

Da, te-ai prins, ma enerveaza deja foarte tare jubilatia din acel din "Ding dong....din dong..." pt Romania si romani, combinata cu suficienta plina de aroganta cu care re-afirmi permanent ca poporul tau "ales" si "drept-credincios" va imparatii pamantul cand restul lumii va fi scrum si cenusa.

Dar fiindca ti-am spus direct ce ma enerveaza la fanaticii si fixatii pe "idei" si "valori" in detrimentul unui sanatos scepticism cu privire la "adevarul absolut" si "dreptatea suprema", deja ma simt mult mai bine si capabila de toleranta pentru orice forma de aberatie. :)

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   1 – 200 din 210   Mai noi› Cele mai noi»

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?