Nu am mai postat de câteva zile, parţial fiindcă am avut treabă, parţial fiindcă mi-am dat seama că am spus atât de multe lucruri, încât... nu ştiu ce să mai spun.
Însă, aşa cum am promis, a venit vremea să le arăt tuturor celor care cred fel de fel năzbâtii despre mine că ştiu ruseşte (carevasăzică Manole are vreo 50 de ani, e d-ăla de pe timpul lui Ceauşescu). Iată de ce am tradus câteva fragmente dintr-un articol foarte interesant de pe blogul estonianului care scrie despre balonul imobiliar de la ei, din Estonia. Articolul se cheamă: Kto ne şoglasaţia, şto ţenîi na nedvijimost v Estonii prodoljat snijaţia? (Cine nu vrea să spună că piaţa imobiliară îşi va continua căderea în Estonia?)
"Companiile cu interese în piaţa imobiliară nu sunt de acord cu scăderea preţurilor deoarece nu câştigă nimic dacă nimic nu se vinde [adică dacă se instaurează panica pe piaţă, n.m.] . Asemenea companii sunt dominate de interese financiare mari atunci când prezintă situaţia publicului. Pe lângă aceste interese, firmele în cauză sunt în relaţii bune cu cei a căror misiune e să dezinformeze publicul. Comentariile acestui gen de oameni pot fi văzute / citite în diverse portaluri şi forumuri. Dar iată faptele:
1. Brokerii nu primesc nimic dacă nu se vinde nimic. De aceea vor ca oamenii să cumpere indiferent de cât de bine sau de rău stă piaţa. [...]
2. Specialiştii în credite bancare primesc o primă ca procent peste compensaţia obişnuită. De aceea sunt direct interesaţi ca oamenii să se împrumute cât mai mult. Cu cât tranzacţia e mai proastă pentru cumpărător (dobânzi ridicate, diverse costuri ascunse) cu atât iau mai mulţi bani.
3. Băncile sunt implicate prin intermediul evaluărilor imobiliare, pe care le solicită. Evaluatorul ca angajat al industriei imobiliare e un aranjament complet împotriva intereselor cumpărătorului, deoarece va oferi evaluări utile acestei industrii, cu consimţământul tacit al băncilor, evaluări care nu reflectă neapărat preţul real. [...] [sper că am tradus corect punctul ăsta, rusa mea nu e chiar perfectă :)), n.m. ]
4. Mass-media: ziare, radio, televiziunile şi site-urile de internet care vând spaţiu publicitar agenţiilor imobiliare, brokerilor. În această parte a mass-media se fac presiuni financiare [din partea clienţilor lor, n.m.] în vederea continuării prognozelor nerealiste şi a evitării oricăror materiale care să conducă la concluzia de coşmar: "cad preţurile". De aceea auzim de multe ori expresia "cădere lină" care pare atât de uşor de digerat... Pentru ca lucrurile să fie şi mai rele, industria imobiliară aproape că deţine monopolul informaţiei asupra preţurilor, iar ziariştii nu pun niciodată întrebări stânjenitoare precum: "De unde ştim că ne spuneţi adevărul asupra preţurilor?" [...]
5. Mulţi proprietari şi speculanţi nu vor să recunoască faptul că deja suferă pierderi însemnate şi că proprietăţile pe care le deţin adună zilnic tot mai multe costuri ."
PS. Un eşec al acestui blog: am încercat săptămâna asta să fac un interviu cu un dezvoltator bulgar. Din păcate oamenii de PR ai firmei româneşti care îl reprezintă nu au fost de acord.
Cum pot integra tehnologia smart în utilizarea chiuvetei exterioare?
Acum o săptămână
37 de comentarii:
Nu cred ca preturile vor scadea decat in cazul unei crize, ceea ce va fi oricum rau pentru toata lumea. Actualmente toata lumea care are bani cat de cat sa se arunce la o casa lucreaza in finante sau IT. Faptul ca 52% din PIB, cum spunea cineva pe aici, vin din imobiliare si conexe e cam grav. Din pacate daca o sa fie o criza pe piata financiara, o sa fie automat si in IT, am multi prieteni care lucreaza in banci, pentru banci, vand bancilor si asa ma departe.
Eu recunosc cinstit că nu vreau ca preturile să scadă, pentru că am un apartament pe care ar trebui să-l vând dar nu m-am ocupat încă de asta.
În schimb Vasilescu, vecinul meu, stiu precis că se roagă să scadă preturile si poartă zvonul prin cartier, pentru că el si-a vândut anul trecut un apartament si acum se simte prost, văzând unde au ajuns preturile între timp.
"Nu cred ca preturile vor scadea decat in cazul unei crize, ceea ce va fi oricum rau pentru toata lumea."
Pai ce e criza?
Unele crize pot fi regionale, sau pot afecta numai anumite domenii. Din pacate la noi imobiliarele sunt de baza. Cresterea economica cu care ne laudam nu este reala, este una bazata pe consum. Am citit undeva ca Bucurestiul este responsabil de 70% din deficitul comercial al Romaniei. Ideea este ca daca la noi se sparge balonul imobiliar, se duc dracu multe (52% din PIB!!!!).
Si asta ce inseamna? Ca trebuie sa imi fac praf economiile + veniturile de dragul PIB-ului ? Ca trebuie sa cumpar un apartament supraevoluat de dragul statului si a economiei? Ca trebuie sa "take one for the team" ?
Nu multumesc, vremurile cu "intreaba-te tu ce poti sa faci pentru tara" au trecut.
E o treaba care ma cam seaca pe mine: "noi ne facem ca muncim ei se fac ca ne platesc". Eu pentru banii mei am muncit si muncesc in continuare. Si nu am chef sa ii arunc pe geam doar ca intr-o luna, cineva, fara sa imbunatateasca nimic, a decis arbitrar (oximoron) sa-l scumpeasca cu 10.000 de euro. Pentru ca asa a vrut muschiul lui.
Eu pentru aia 10.000 de euro muncesc si cita vreme nu imi va creste salariul cu 10.000 intr-o luna, asa... dintr-un moft, nu prea vad baza scumpirii apartamentelor.
"Bogata-si pupa boii-n bot/Imbatrinind cu boi cu tot". Sa fie sanatosi si sa-si astepte cumparatori. Pe mine nu ma vor avea cumparator.
Nu zice nimeni sa iei una pentru echipa. E mai curand ca toata cresterea economica cu care ne laudam e construita pe nisipuri miscatoare. Nici eu nu ma grabesc sa cumpar, dar ma sperie cat de mult depindem de acest domeniu.
Daca stau bine si ma gandesc rau, odata contractat un credit ipotecar bifeaza doi potentiali contractanti: sot si sotie ...pe viata.
Daca pana acum s-a construit pentru piata de lux si mediu PLUS, cei din clasa mediu si mediu minus n-au asteptat finalizarea proiectelor rezidentiale si, in consecinta, au umflat piata apartamentelor vechi.
Cand vor fi finalizate proiectele adresate claselor mediu si mediu minus, care vor fi clientii?
Cei deja inrobiti vor putea sari pragul de la vechi la nou in proportie de 1-5% in functie de ...mosteniri, asa ca va urma o lunga perioada de cerere tip "ce-mi doresc eu mie!?!"
http://www.zf.ro/articol_145151/tranzactia_zilei__110_000_euro_trei_camere_in_dristor.html
"Un apartament de trei camere in zona Dristor, pe bulevardul Camil Ressu, a fost vandut recent la pretul de 110.000 de euro, potrivit agentiei imobiliare care a incheiat tranzactia, Indoors Real Eastate Grup. Apartamentul are o suprafata de 65 de metri patrati, astfel ca pretul pe metru patrat se apropie de 1.700 de euro. Locuinta este situata la etajul sapte intr-un imobil de zece etaje, construit in 1970."
Asta e piata imobiliara?
S-a vandut un apartament?
Zice o agentie?
Eram emotionat tot ca s-a blocat piata imobiliara, dar iata, conform unei agentii imobiliare, in Bucuresti, atentie, in Bucuresti s-a vandut un apartament de 3 camere de 37 de ani.
http://www.protv.ro/stiri/social/toate-apartamentele-construite-pana-anul-viitor-vandute.html
"Apartamente cu două-trei camere unde să se poata mută pâna la anul. Asta au căutat bucureştenii, prezenţi cu miile la Târgul Naţional Imobiliar deschis la Palatul Parlamentului.
Vizitatorii târgului au descoperit că pentru ofertele interesante au de aşteptat. După ce au analizat zeci de broşuri cu oferte, oamenii au aflat cu dezamăgire că locuinţa visurilor lor n-o să fie gata mai repede de doi ani.
Cu toate acestea, pentru un ansamblu cu 160 de apartmente din Vitan s-au înscris peste 500 de potenţiali cumpărători. Într-un alt colţ al oraşului s-au vândut deja toate locuinţele care vor fi vor fi gata în primăvară."
Deci,
1. romanii vin cu miile la targul imobiliar...mama cata cerere...
2. "Developarul din Vitan" isi poate licita locuintele (500 inscrisi pe 160 de ...locuri) sau poate cumpara de la stat licenta pentru criteriile de acordare a locuintelor ANL.
3. Intr-un alt colt S-A VANDUT TOT.
Romani, sunteti mancati, totul se vinde in draci...daca nu s-a vandut deja.
Luna asta ar putea fi adaugat cu incredere un adaos de vreo 30-50%...
Ce teapa au luat "developarii" care au vandut la preturile astea atat de mici...
E o piata libera, bazata pe principiul cererii si ofertei!!!
Si voi "credeti"?
Indoors Real Estate "Grup" e o firmă de apartament.
Recesiune.
http://business.rol.ro/content/view/53410/2/
pt Niko: eram mai degraba nemultumit ca s-ar putea intelege ca noi, ca buni romani trebuie sa contribuim cit putem la economia tarii noastre. Am fost criticat de mai multe ori ca nu am vrut sa-mi fac credite pentru cumpararea frigiderului, masini de spalat samd. Glumite comparativ cu valoarea unui apartament. Ca am preferat sa economisesc si sa cumpar cu banii jos. Ca daca toti ar face asa ca mine bancile nu ar avea clienti, deci ar avea mai putin angajati -> someri. Sedii mai putine deci spatii inchiriate mai putine -> cei care ofera sedii bani mai putini samd samd. Eu acum ii inteleg pe oamenii aia ca vor sa traiasca, dar vreau si eu sa traiesc.
Manole, as adauga cite ceva
3. Bancilor nu le convine sa scada pretul pentru ca ramin cu garantii care nu acopera vinzarea in cazul scaderii preturilor? Sa zicem ca garantia e apartamentul de 120.000. Scad preturile, sa zicem ca ajunge la 100.000. Ce se intimpla cu garantia respectiva. Ca nu va fi un caz singular.
Ar mai fi si un 6. Societatile de asigurari. Cu cit e valoarea asigurata mai mare cu atit primesc mai mult.
As avea o intrebare totusi. Periodic (la 35-40 de ani) e un cutremur devastator in Bucuresti (sursa NG august 2005). De ce costa atit de mult un apartament facut inainte de 1977. Nu vreau sa zic de cel care cumpara ca e putin inconstient. Cum ar fi cel care a facut stirea zilei. Marturisesc ca si pe mine m-a emotionat :)
http://www.cotidianul.ro/index.php?id=14825&art=37276&cHash=e9d61ed325
Filosofia economica a romanului capitalist e simpla. Cheltui toate datoriile!
Scad dobanzile la credite? Pot contracta o suma mai mare?
Deci, pot sa-mi iau apartament, masina si piscina!!!
Venitul meu lunar va creste in urmatorii 30-40 de ani pentru ca sunt din fire un optimist, iar daca voi avea probleme gasesc eu pe cineva sa ma ajute!!! Mama, tata, bunicii, unchii, fratii, vecinii!!!
...NOI SUNTEM ROMANI!?!?!?!?!
"Cine nu vrea ca preturile sa scada ?"
Raspuns : NOI TOTI, ROMANII. De ce ? Pentru ca ne plac banii nemunciti!
Ca o paranteza, vorba aceea veche : " Persoanele de fata se exclud" ! Adica multi care citesc si activeaza pe acest blog. Scuze pentru ceilalti !
http://www.cotidianul.ro/index.php?id=14796&art=37233&cHash=6e7cd99552
Fond gigantic pentru atenuarea crizei creditelor
Inginer fiind, am calitatea de a intelege principiile economiei, in general, dar nu detin limbajul tehnic specific, n-as avea nici prea multa diplomatie si cred ca n-am nici interesul de a vorba mult, prost si la ...Luna.
Concret, produc-castig...corect, castig-investesc ?!?
Investesc in ce?
N-o sa ma leg de ...emiterea de monede sau de titluri...cavaleresti, ci doar de ...imobiliare.
Putini sunt Bilgheitzii sau Tiriacii care-si permit sa bage bani in mofturi ...bancare, iar "bisnitmenului de rand" nu-i raman decat imobiliarele.
Ca sa n-o lungesc, investitia in imobiliare e perfect similara cu depunerea banilor la Caritas.
Exista "depunatori"? Piata creste, betonul produce valoare. In lipsa "depunatorilor", se alege praful de investitie.
Totusi, casele nu sunt tablouri pictate de tampiti si nici nu au utilitatea "stemelor cu cruci" emise de BNR, ele au un sens pe lumea asta, iar nemtii, popor de netampiti, au reglementat piata imobiliara!!!
Vrei mai mult de o casa? Platesti impozit in exces!!! Vrei mai multe case? Pai inseamna ca-ti permiti si platesti de te ia ...dracu'.
Oare politicienii romani de tip nou, varianta uninominala din 2008, n-ar putea sustine un astfel de proiect de lege?
De pe Wikipedia :
The impact on the economy of this American problem was also felt in Europe, where the European Central Bank tried to control the crisis by injecting over 205 billion U.S. Dollars in the European financial markets.[5]
Deci exista o criza si in Europa ?! Numai ca Romania nu e in C.E. decat cu numele !? Sau chiar asa de controlata e presa si agentiile imobiliare plus asa zisii "consultanti/consilieri" ?
Scuza pentru postarea consecutiva, merita citit :
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601039&sid=axWmsMHJDjiQ&refer=home
Doar o noua informatie pentu tabara "preturile se vor duce pe topogan in jos"
Am auzit azi la radio Delta-RFI un comentariu al Raiffaisen Bank !!! care atragea atentia unui posibil bubble imobiliar in europa de est (precizau inclusiv Romania cei de la RFI). Este prima data cand aud astfel de semnale de alarma (dand referinta un studiu bancar) pe posturi media.
Imi cer scuze, dar nu am gasit nici un link pe site-ul lor (www.rfi.ro) pentru "credibilitate"
Referitor la ce spunea Liviu mai sus, banuiesc ca cei de la RFI se refereau la articolul din Les Echos (http://www.lesechos.fr/info/service/4635411.htm), citat si de The Money Channel:
http://www.tmctv.ro/articol_22234_36/preturile_caselor_din_europa_de_est_isi_continua_cresterea.html
Un articol "bulversant":
http://www.bloombiz.ro/article--Real_Estate-Piata_Imobiliara-Preturile_caselor_ar_putea_stagna_incepand_cu_2008--1065163.html
@Irina @Manole @anonimi
In SUA s-a format bubble-ul datorita americanilor care cumparau 2-5 case ca investitii...sigure. Numarul acestora este imens si clasa sociala din care fac parte este "average people". Desigur, nu imigranti medii, ci "real American citizens".
Prin comparatie, in Romania doar o mica gasca PCR si-ar permite sa acumuleze mai mult de 2 case, restul romanilor tragand de dimineata pana seara pentru garsoniere si apartamente lugubre.
Care este ideea unui investitor de tip rechin? Castigul fabulos ...imediat!?!
Ce remarcam la romanii care-si cumpara a doua casa? Nu cumva o forma de pastrare a banilor?
Care-i diferenta?
Investitorii rechini sunt cei care vin cu banii, ei dau trendul si umfla potul, dar investesc cu cap, adica la formarea "bubble-ului", vanzand atunci cand cred ei ca ar fi un pericol sau cand si-au atins procentul-obiectiv.
Ce ar face un roman "depozitar-imobiliar"? Ar cumpara chiar si spre atingerea nivelului maxim al pietei pentru ca in Romania cultura economica se restrange la 3-4 ani de zile, mai exact de cand avem o economie de piata ...functionala.
Deci, eu nu vad acum mari "investitori" bagand bani in imobiliare, dar vad familii de romani care vor "sa se aseze la casa lor" sau care vor "sa-si pastreze banii"...adica tepuiti!!!
@ aristotelcostel:
"Prin comparatie, in Romania doar o mica gasca PCR si-ar permite sa acumuleze mai mult de 2 case, restul romanilor tragand de dimineata pana seara pentru garsoniere si apartamente lugubre.
Care este ideea unui investitor de tip rechin? Castigul fabulos ...imediat!?!
Ce remarcam la romanii care-si cumpara a doua casa? Nu cumva o forma de pastrare a banilor?
Care-i diferenta?"
Imi cer scuze dar te contrazic, sunt multi romani care isi cumpara mai mult de 2 case, sunt firme cu actionari romani care cumpara apartamente pentru a le inchiria pentru sedii de firme, firme aflate la inceput.....etc. etc. Chiar si in cartierele "dormitor" cumpara. Sa nuu mai zic de ...altii care cumpara scari intregi ale blocurilor aflate in faza de proiect. Cine e pe "felie" stie ce spun !
Daca agentiile imobiliare au indraznit macar sa aduca vorba de stagnare a pietei va dati seama ce inseamna asta si care va fi realitatea:)) Hehe abia astept sa ii vad pe rechini atunci. Partea mai nasoala e ca nu ne dorim un crash, va afecta grav economia, plus sa nu uitam de ultima stire bomba: In toata europa preturile la alimente vor creste. Evident prima tara care va aplica (deja au facut-o) aceste majorari este Romania. Cum de nu ma mai mir?
@simon
"Imi cer scuze dar te contrazic, sunt multi romani care isi cumpara mai mult de 2 case, sunt firme cu actionari romani care cumpara apartamente pentru a le inchiria pentru sedii de firme, firme aflate la inceput.....etc. etc. Chiar si in cartierele "dormitor" cumpara. Sa nuu mai zic de ...altii care cumpara scari intregi ale blocurilor aflate in faza de proiect. Cine e pe "felie" stie ce spun!"
Asta s-a intamplat la inceput si probabil mai sunt cazuri de investitii strategice...de dezvoltare ...cu orice pret, in Bucuresti.
Am subliniat faptul ca populatia Romaniei nu e capabila financiar sa sustine preturile de astazi.
Cateva firme se pot dezvolta la disperare pentru ca vor avea un profit din activitate si nu din ...investitia in imobiliare, dar un roman nu va putea cumpara un apartament...pentru ca n-are bani pur si simplu.
Tocmai aici apare discrepanta. In SUA scoti pe piata casa lui Paul Newman si spui ca e evaluata la 6 milioane de euro si, probabil, se va gasi un "tampit excentric" sa si-o cumpere, dar in Romania nu exista prea multi bogati cu chef de aruncare a banilor pe geam, majoritatea scartaindu-se sa dea tunuri, gen "Mitica de la Liga" care are proiect rezidential DE VANZARE...
Reiau, americanul e invatat de zeci de ani sa cumpere case, in timp ce la noi se perinda moda tonetelor, moda electrocasnicelor, iar acum am ajuns la ...imobiliare si cum toate celelalte au trecut...a sunat ceasul si pentru imobiliare.
Dintr-o tara de parliti nu poti sa faci o tara de bashtani in doar 20 de ani!!!
Diferenta dintre un apartament vandut acum 5 ani cu 10 000 $ si "evaluat" acum la 130 000 Euro e data de speculatie si atat. Sa nu-mi spui ca tu ti-ai cumpara acum un astfel de apartament pentru ca eu ma duc personal la domnul Stoica si-l rog sa reinfiinteze Caritasul si depun 130 000 de euro.
http://www.capital.ro/index.php?section=articole&screen=index&id=105017&newsletter_link=1&utm_source=newsletter_saptamanal&utm_medium=email
Cerea reala totala de locuinte in Romania este de 65.000. unitati Bineinteles daca nu confundam, dupa prostul obicei al "imobiliarilor" necesitatea cu cererea si luam in considerare ererea reala, solvabila.
Domnul Oprescu fiind presedintele unei banci foarte expuse pe piata creditelor stie bine ce spune.
Datele se pot verifica si la Anaf, si la institutul de statistica.
@Alex
Ma tem ca nu e citit cum trebuie acest articol. Atatea persoane sunt eligibile sa primeasca credite la valorile actuale de vanzare pe piata imobiliare. Dac scadeam si pe cele ce u deja un credit ipotecar, sau macar unul de masia etc de valoare mare....
Ca sa fiu totusi obiectiv, dupa scadearea celor care au deja un credit ipotecar, deci nu mai sunt eligibili pentru al doilea (sau doar un procent extrem de mic, cei cu venituri de peste 3000 euro/familie) sa adaugam un procent de 20% cei care cumpara in cash (conform datelor statistice care spun ca 80% din tranzactii sunt realizate pe baza de credit). Si vom obtine procentul celor care mai pot cumpara. Datele acestea, ale salariilor peste un anumit nivel, au fost deja facute publice in diferite articole in presa economica inca de anul trecut, dar nimeni din imobiliare nu a dorit sa le coreleze., etc Mai ales cu acel procent de 80% achizitii pe credit. Prietenii stiu de ce…
indicii, mereu disparate si aparent in nici o legatura unul cu celelalte.
- circa 200k de romani au salariu peste 300 de euro/luna
- circa 65k din ei isi pot permite un credit
- dupa improprietarirea 'roman' circa 80% din ei au o proprietate imobiliara in familie, deci nu cer fara sa bage inapoi in piata
- uniunea notarilor: crestere 10% ca nr. de tranzactii fata 2006, exploziva pe terenuri (partea cu implozia pe ceausisme a dedus-o manole)
- doi trei trepadusi imobiliari (cleciu and company) scapa cate o avertizare bancilor sau 'prognozeaza' stagnari in 2008. Acum 2 luni cresteau inca 3-4 ani conform zilisteanu :)
- asmita gardens vinde promotii pe solutii de sudoku, ba chiar si numai pe incercari ..... lol
- bancile: piraeus, micro si af-uri fara justificarea destinatiei, doar proba solvabilitatii, bancpost cu creditul napoleonian (pana la urma a pierdut parca nu), banca romaneasca 0% dobanda primele 6 luni
- unele, nu toate desigur, apartamente stau chiar si 6 luni in ziar si nimic
- si ce mi-a soptit cineva, la pachet cu expresiile 'il nenorociti' si 'n-o muri inca x ani', de am inteles de ce a comentat cineva de pe aici ca imobiliarii n-or sa poata decat sa asiste neputinciosi: pentru ca, cei care au produs acest bubble, il vor si sparge, pe altarul miliardelor de euro care vor veni de la ue, vor sacrifica pionul (pulimea de rand ingropata in credite de televizoare si garsoniere in pantelimon), pentru a darama regina, a.i. regele opus sa poata castiga partida.....
fiti destepti, dan
Anonim dixit;
'Ca sa fiu totusi obiectiv, dupa scadearea celor care au deja un credit ipotecar, deci nu mai sunt eligibili pentru al doilea (sau doar un procent extrem de mic, cei cu venituri de peste 3000 euro/familie) sa adaugam un procent de 20% cei care cumpara in cash "
Rispondo dicens:
Ca sa fim obiectivi de tot e bine sa socotim ca acesti 65000 reprezinta cererea maxima permisa de sistemul creditelor imobiliare, care sistem de fapt sustine piata imobiliara. Si dupa ce adaugam 20%, adica 13000 obtinem 78000.
Eu insa nu stiu ca nu toti astia sunt lipsiti de locuinta, sau destul de nebuni sa cumpere la preturile astea.
78.000 e o limita superioara, dar pentru o estimare realista ar trebui sa impartim cel putin la doi, ceea ce face 39.000.
Remarc insa faptul ca 'raportul cerere oferta" e o himera intr-o piata care de fapt e sustinuta(pana cand?)de piata creditului imobiliar, adica de banci, care pana acum au castigat si au permis, dar cand nu vor mai avea de castigat, vor taia scurt si fara regrete macaroana "developarilor"
dar in SUA cum s-au pacalit oamenii sa se arunce la preturi mai mari decit isi permiteau? o discutie f.interesanta despre rolul agentilor si al brokerilor (ma refer si la comentariile la articol):
http://knowledge.wharton.upenn.edu/article.cfm?articleid=1824
Articol din evenimentul Zilei de azi. Este un comentariu interesant al unui cititor :
"Ce casa iti cumperi cu 100.000 de euro
23 Octombrie 2007
Teodora Trandafir
Expertii sustin ca la moda sunt apartamentele in proiectele imobiliare noi, unde cu acesti bani se poate achizitiona doar o garsoniera.
Comentarii
Spune-ti parerea Inapoi la articol
mai ieftin in Florida
carcotas (p.....d@aol.com), 2007-10-23 04:09:00
Preturi mult mai convenabile in Florida. Puteti cumpara apartamente noi cu $1200-1500/mp deci in euro ar fi cu 40% mai ieftin din cauza dolarului. Veti beneficia de bazin cu apa calda in cursul iernii, sala de "forta", teren de tenis, club, biblioteca si muilte fintini arteziene, noaptea f. frumos colorate. la ferestra vei avea un palmier si posibil "water view".
Preturile din romania/bucuresti sint aberante. daca vreti sa aflati preturi din america mergeti wwww.realtor.com si veti vedea la salariile de aici cit costa un apartament. aceste preturi la apartamente vor provoca criza prin care trece america acum. "
Are dreptate. In Montreal, 3 camere (adica 3 dormitoare = living = 4, in "afara' nu e ca "la Romanica" cand spui camere inseamna dormitor livingul e peste), 126 mp, 2 locuri de parcare la subsol(deci cu caldura si apa curenta), teren de hochei iarna care se face piscina vara , a blocului, bloc de p+2 si o scara, 6 apartamente, constructie 2005, pret 164 000 dolari canadieni ! Vezi cat e in euro !?
Si o subliniere , 'scoasa din context" a "specialistului imobiliar" de la CIR :
"Agentii imobiliari spun ca, desi locuintele sunt scumpe, inca se realizeaza tranzactii. „Este adevarat insa ca numarul acestora este destul de scazut fata de anii trecuti”, afirma Lucian Racaru, directorul Centrului Imobiliar Roman. Aceasta scadere este pusa, in opinia specialistilor, pe seama atractiei fata de apartamentele noi."
Deci "merg afacerile struna pe sectorul locuintelor vechi" !
Manole, am fost ieri la Cora si am vazut o cheste, cum se zice.Am cumparat un meniu de la Mc, stii ce varsta aveau vanzatoarele? Mult peste ce eram obisnuit sa vad cu ceva timp in urma.Acelasi lucru se observa peste tot.Peste tot anunturi cu "angajam personal"Vezi tu, cind am venit in Bucuresti oferta de munca era accesibila doar necalificatilor sau calificatilor.Acum abunda.Si pe lefuri mici, mult prea mici pentru ce am vazut adineauri,vila(un kkt) in Herastrau pret un milion de euro.Descrierea vilei provoaca zimbete.Cine sunt cei care vor putea sustine un asa trend de "crestere" a preturilor??Ne intoarcem la apartamente, 100.000 euroi e un pret notoriu pentru o gaura cu 2, maxim 3 camere dar "semidecomandat" , veche de 40 ani, nu? Cine sunt cei flaminzi sa cumpere asa ceva numai pentru ca preturile oricum vor "creste"?Am un salariu de 45 milioane de lei pe luna si nu as da banii astia sa stiu ca stau o viata in chirie.
http://www.moneyexpress.ro/articol_10796_61/stagneaza_pretul_terenurilor.html
Oricum sumele vehiculate sunt aberante, dar "cica" asta e realitatea. Ma rog, eu chiar doresc sa si-o ia nasol rau de tot cei care au dorit aceasta crestere aberanta. Romania asta merita pentru ca nu stie sa-si aleaga si/sau sa-si formeze oameni corecti si dornici sa faca ceva pentru tara asta. Aleg numai lichele si numai oameni de joasa speta sa ne conduca. Daca in statele europene se pot lua masuri drastice cand speculantii vor sa-si bata joc de piata (orice piata, inc imob) la noi de ce nu se poate. Sa luam putin exemplul retailului, de fapt al alimentelor, si mai ales al celor de baza. Daca in Europa se aplica tot soiul de strategii a.i. sa nu fie afectate preturile la alimentele de baza (pe fondul secetei) la noi de ce nu se pot aplica astfel de strategii? Nu se pot aplica sau nu se vor aplicate? Asta e intrebarea. Demnitari nenorociti cu tot soiul de afaceri (mai ales agro) n-au nici un interes sa inghete pretul, ci sa-i omoare pe amarati cu zilele, din cauza foametei. Nici nu stiti ce-o sa mai urmeze:)
Poate ca totusi un forum (bine pus la punct) dar cu directia clara doar imobiliare si eventual "viata in romania" (dpdv economic si politic) ar fi super tare.
Cererea si oferta ar trebui sa regleze preturile la un moment dat,indiferent de cat de 'dezinformat' e romanul de rand,singura intrebare ramane cand va fi acel moment.
Cererea si oferta ar trebui sa regleze preturile la un moment dat,indiferent de cat de 'dezinformat' e romanul de rand,singura intrebare ramane cand va fi acel moment.
Daca doriti case ieftine cautati prin provincie, la tzara, etc. Cei care cred ca in Bucurestiul care e asa cum e azi vor scadea preturile trebuie sa se gandeasca ca in orasele mari ( Paris, Barcelona, etc ) apartamentele care sunt relativ centrale ( peste 10 ani cartiere ca Berceni, Militari vor fi centrale....) sunt exorbitant de scumpe. Nu conteaza ca apartamentele sunt vechi ( ei au blocuri nu din anii 70 ci de la inceputul secolului ) sau ca sunt foarte mici ca suprafata. Preturile acolo sunt exorbitante. Ce se compara cu apartemente centrale din bucuresti sunt apartemente in zone periferice dar o comparatie realista ne plaseaza inca in urma lor, probabil ca vor fi si la noi apartamente in zonele rezidentiale la 20-30 km de Bucuresti mai accesibile. Dar pana atunci ne trebuie infrastructura masiva, trenuri, sosele sa nu faci 3 ore pana in bucuresti in trafic. Pana atunci preturile vor creste. Primul semn al unei scaderi ar trebui sa apara la apartamentele marginase.
Un alt semn al maturizarii pietei ar trebui sa fie diferentele de preturi in functie de zona care nu sunt inca foarte mari un apartament dintr-un cartier fata de unul relativ central ce este foarte putin.
Eu cred ca preturile vor mai creste in ritm moderat cu 10-20% pe an ( mai accentuat in zonele centrale ) pentru inca 3-5 ani o eventuala usoara scadere poate fi asteptata in orasele unde presiunea pusa de exodul din provincie e mare si care sun putine alternative in acest moment pentru multi dinte noi. Ca aceasta scadere sa se intample inseamna ca ar trebui ca orase mai mici sa prezinte oportunitati care sa determine un adevarat exod din orasele mari catre cele mai mici, ceea ce personal consider ca improbabil.
Trimiteți un comentariu