Că tot l-am citat pe francezul acela, mi s-a părut foarte distractiv capitolul în care este descrisă folosirea limbii de lemn pentru a ascunde realităţi evidente: "scăderea preţurilor" nu este niciodată numită aşa, ci "încetinire a activităţii [imobiliare]", în loc de "case nevândute" se va vorbi despre "creşterea perioadelor de vânzare" ş.a.m.d.
Tare distractiv mi se pare articolul de azi din Gândul: "Credite pentru persoane fără carte de muncă". Citez:
"După ce ani de-a rândul au evitat să includă în portofoliul de produse şi împrumurile pentru Persoanele Fizice Autorizate (PFA) sau Asociaţiile Familiale (AF), în ultima vreme băncile au văzut potenţialul acestei categorii de întreprinzători."
Carevasăzică despre asta e vorba: băncile au văzut potenţialul. Hm... Măi să fie! Dar până acum oamenii ăştia nu aveau potenţial?! Numai eu cunosc o grămadă de inşi care făceau afaceri de câteva miliarde bune pe an şi care ori de câte ori îndrăzneau să se apropie de o bancă şi să solicite un credit primeau un generos şut în fund. În realitate băncile nu prea mai au clienţi d-ăştia normali, familişti, cuminţi, devreme acasă şi cu leafă mare şi acum sunt hămesite să acapareze noi segmente de piaţă, chiar dacă e vorba de segmente riscante (se ştie că în cazul unei crize economice, oricât de mici, micii antreprenori sunt în mod tradiţional primele victime!).
Cum pot integra tehnologia smart în utilizarea chiuvetei exterioare?
Acum o săptămână
7 comentarii:
http://www.smartfinancial.ro/smartbank/credite+locuinta/in+bucuresti%2C+mai+mult+de+jumatate+din+locuinte+sunt+neipotecabile
Alpha bank este una din cele mai expuse banci pe piata creditului ipotecar, cu toate acestea, analiza domnului Oprescu este prudenta, cu note pesimiste(bineinteles pentru cei care inteleg limbajul bancherilor, care sunt prin definitie extrem de prudenti). Spre deosebire de analizele "dezvoltatorilor" si ale "analistilori mobiliari", care sunt de un optimism tembel si evident partinitoare.
Punctul slab al analizei domnului Oprescu, consta in considerarea ca posibil al procentului de 1% al esecurilor de rambursare a creditelor.
In realitate, constatam ca la o privire a distributiei venitului mediu, nu exista nici un interval de interes,(spre mijlocul curbei), care sa corespunda unei frecvente mai mici de 5%.
Un cunoscut cu venit apropiat de cel mediu pe economie, a cumparat pe credit o garsoniera(nu mai mult).
Numai datorita maririi retroactive a dobanzii, a platit ultima rata cu 50 Euro mai mult decat precedenta. Nu mai vorbim de cresterea Euro.Omul e la limita suportabilitatii si e efectiv speriat.
'Dezvoltatorii" sunt.....optimisti.
PFA-urile de cele mai multe ori ascund angajati trecuti la acest mod de plata pentru ca firmele sa mai "fenteze" niste taxe datorate statului.
PFA-urile nu sunt mult mai riscante decat angajatii obisnuiti, din contra sunt mai stabili pentru ca se alege optiunea asta de la un anumit prag al veniturilor care este de vreo 3 ori mai mare decat castiga un angajat obisnuit.
Aceasta este realitatea!
Mmm, depinde de PFA... eu am lucrat o vreme asa si sincer sa fiu nici eu nu mi-as fi dat credit, he he... dar asta cu ani in urma.
Orisicum, in concluzie s-a terminat bazinul de angajati cuminti, frumosi si devreme acasa.
"Romanii prefera locuintele noi, acesta este concluzia sondajului realizat de compania imobiliara Real Time. "
http://www.capital.ro/articole/romanii-prefera-locuintele-noi/104821
De cand are o companie imobiliara calificarea si impartialitatea necesare unui sondaj de opinie.
Daca Real Time ar fi comandat un sondaj unui institut certificat pentru asa ceva rezultatele ar fi fost utile.
Deocamdata, cu toata incercarea de a mai elimina din limbajul de lemn al "imobiliarilor" textul lor este tras de par. Care e esantionul, cum a fost el construit, care e intervalul de eroare si care e probabilitatea domnilor "sondori" ca altfel nu va pot zice.
E inca o tentativa de a manipula piata in interes propriu,prin difuzarea de informatii false prezentate ca fiind certe, si asta e infractiune oriunde, numai in Romania nu.
real time este societate din grupul "capital" ? ca la sursa datelor nu apare autorul presupusului sondaj, ci chiar revista ...
REAL TIME CONSTRUCT, date oficiale - Asociatii societatii sunt: 1. Mihu Iulius-Ionel, cod numeric personal cetatean roman, care detine un numar de 350parti sociale, reprezentand 35% din capitalul social; 2. Pop Adin-Dorin, cetatean roman, care detine un numar de 160 parti sociale, reprezentand 16 % din capitalul social; 3. Liszicsan Iulius, care detine un numar de 490parti sociale, reprezentand 49% din capitalul social. II. Capitalul social este de 10.000 RON, in numerar, impartit in 1.000parti sociale a 10 RON fiecare parte sociala, repartizat intre asociati conform celor de mai sus - date disponibile pe site-ul Monitorului Oficial, pt cei care au acces :)
Intr-o analiza atenta, pentru a identifica segmental de populatie eligibil in acest moment pt un credit de 30 ani -dat fiind preturile actuale consideram ca 30 ani este perioada necesara rambursatii, fie ca vorbim de apart vechi sau noi, se va constatata ca aceste este in intervalul de varsta 30-35 ani. Calculul e simplu si logic, cei peste 35 ani ani + credit pe 30 ani sunt la limita varstei de pensie, cei sub 30 ani mai rar pot atinge salariile necesare pentru a contracta un credit, iar cei intre 24-28 an au de obicei salatii de debutanti, insuficiente pentru preturile actuale.
In momentul in care aceata masa critica de 30-35 ani va fi epuizata (multi dintre ei au deja credite, altii au un alt tip de credit care nu le mai permite contractarea unui credit ipotecar, altii sunt deja proprietari) cu tot turner-overul reprezentat de intratrea si iesirea in timp in acest esantion a celor sub/peste acesta limita….se va ajunge la un prag de saturatie al celor eligibili de credit.
Munca pare sa se usureze, trebuie facut un studiu documentat pe acest segment de populatie, cati au deja credit, cati sunt deja propriateri, cati au venituri elgibile unui credit.
Daca presa ar avea curajul….datele sunt disponibile la comisia de statistica.
Trimiteți un comentariu