duminică, 17 februarie 2008

500 de euro, salariul cu care ti se da un elegant sut in fund

BRD rupe pisica în două şi se pare că e prima bancă dispusă să ia decizii dure vizavi de creditare: clienţii care câştigă 499 de euro au un şut în fund garantat atunci când vor să aplice pentru un credit de casă, iar cei care câştigă sub 1500 de euro se pot îndatora cu maxim 60% din venituri.

Cum decizia BRD va fi urmată, probabil, de cea a altor bănci, este clar că în maxim 2 luni vom asista oficial la ceea ce se ştia deja: unul din pilonii preţurilor ridicate, creditarea oricui, oricum, oricât, nu va mai fi de actualitate.

94 de comentarii:

Anonim spunea...

totul a fost o manevra de marketing....si-au facut portofoliul de clienti necesari....au ajuns la riscul acceptabil...si nu vor sa mai riste

Anonim spunea...

Bancile si-au facut plinul la clienti. Iar pentru asta a fost nevoie de doar jumatate de an. De acum incolo, tiomp de 30 de ani ii vor mulge pe acestia.
florin

Anonim spunea...

E,uite ca ne-am vazut la Condominium. De acum inainte ar trebui sa fii tembel sau rau intentionat sa mai sustii ca romanii sau strainii, mai au vreun interes pentru a achizitiona imobile in Romania.

"Locuinte in Brazilia, Bulgaria si Grecia, cu aproape 50% mai ieftine decat in Capitala
Vizitatorii targului de locuinte Condominium s-au declarat nemultumiti de preturile in continua crestere a imobilelor din Capitala si multi dintre ei au achizitionat apartamente in Bulgaria, Grecia sau Brazilia, pentru sume mult mai mici.
Printre cele mai scumpe locuinte au fost penthouse-urile din Bucuresti si vilele din Spania.

"La toate cele trei editii la care am participat, au fost aceiasi dezvoltatori cu aceleasi locuinte. Ei vin mereu cu aceleasi oferte locative, dar cu preturi mai mari, iar eu cu speranta ca poate apare si cineva care se gandeste si la cei care nu au chiar asa de muti bani", a declarat un vizitator al targului, citat de Newsin.

Pe de alta parte, dezvoltatorii sustin ca vin mereu cu noi faze ale proiectelor imobiliare si ca apartamentele se vand foarte bine.

La cea de-a patra editie a targului, preturile la garsoniere au variat intre 32.000 si 80.000 de euro, apartamentele cu doua camere au costat in medie 100.000 de euro, pe cand un pretul unui penthouse a ajuns si la 1,5 milioane de euro.

"Romanii de rand mai au bani doar de garsoniere in Capitala. Mai nou unii se gandesc sa cumpere apartamentele din Brazilia, Grecia sau Bulgaria, unde preturile sunt mult mai mici ca la noi. Am avut oferte in Brazilia, unde un apartament cu doua camere costa 60.000 euro cu tot cu loc de parcare, iar in Grecia 65.000 de euro. In Bulgaria, preturile sunt si mai mici, iar o locuinta cu doua dormitoare se vinde la 55.000 de euro pe perioada targului", a declarat unul dintre organizatorii evenimentului.

Potrivit organizatorilor evenimentului, la targ au fost disponibile la vanzare 8.200 de locuinte, in valoare totala de peste 1,5 miliarde de euro. Printre ofertele externe s-au numarat 1.200 de apartamente in Spania si 2.000 in Brazilia, cu o valoare estimata de peste 200 milioane de euro, si 180 in Bulgaria si 100 in Grecia."


sursa:
http://www.frontnews.ro/economic/locuinte-in-brazilia-bulgaria-si-grecia-cu-aproape-50-mai-ieftine-decat-in-capitala_a-7654.html

nashul spunea...

va salut pe toti. vreau sa va descriu o situatie si astept pareri:
am 100.000 euro cash si un salariu lunar de aprox 7.000 ron si vreau sa/mi cumpar un apartament NOU. Consider ca preturile la apartamentele vechi sunt prea mici asa ca le consider suspecte (glumesc evident). Asa ca am facut recent un tur pe la showroom-urile unor developerilor unde mi s-au confirmat toate banuielile: piata a luat-o razna.
1. desi stau cu apartamentele goale sau nevandute la 2 ani de la anuntarea proiectului, developerii considera ca preturile sunt ridicol de mici asa ca de la 1 martie majoritatea preturilor vor creste cu CEL PUTIN 5%-10%
2. un loc de parcare la suprafata costa 12-14.000 euro si la subsol 18-20.000 euro cu TVA, adica 10.000/metru patrat - un loc are 2 metri!!!
3. nici speculatorii nu mai cumpara la preturile astea pentru ca si-au dat seama ca cererea nu mai este solvabila.
4. Pentru a putea achizitiona 3 camere (100m) intr-o zona relativ decenta nu scap mai ieftin de.... ATENTIE..... 200.000 euro cu TVA - adica dau tot ce am + 1/2 din salariul meu pe toata perioada vietii mele active (30 ani)
Da, nu mai bine isi vand ei intre ei apartamentele pana ajung un milion de euro si io imi iau o casa pe pamant superba si pretabila pentru sediu de firma ca in senzationalul anunt de mai jos (vi-l recomand cu caldura pt ca arata cat de subtire a devenit balonul care sta sa se sparga)http://www.magazinuldecase.ro/oferte-imobiliare-bucuresti/1955-casa-4-camere-Silvestru.html

Anonim spunea...

casa numa' buna pt. sediul central al unei firme de demolari (la etaj ar merge si o banca parca, ca doar e central)

Anonim spunea...

Hai sa zicem ca preturile s-ar injumatati, adica ajunge un apartament cu doua camere la 50.000 E. In cazul acesta eu as cumpara urgent inca un apartament (din anumite necesitati personale pe care nu vreau sa le discut). Ma gandesc ca s-ar arunca si multi altii ca si mine si cum cererea ar fi mare, preturile ar creste again. Asadar e rezonabila si reala o scadere cu maximum 20 % ?

Anonim spunea...

Am impresia ca articolul se refera numai la creditele in valuta, nu si la cele in lei.

Anonim spunea...

@corry alias castron, gigi

Piaţa imobiliară românească a crescut în nişte condiţii cu care România nu se va mai întâlni în viitor:

1. Bani negri;
2. Atragerea speculatorilor la începutul Caritasului;
3. Manipularea mass-media pe fondul integrării în UE şi încrustrarea în creierele netede ale multor români...a unei perpetue creşteri...drept unică evoluţie viabilă a pieţei imobiliare şi, mai ales, raportul ...cerere-ofertă balansat invers decât în realitate;
4. Aşteptările românilor de a câştiga ca-n UE din 2007;
5. Lipsa concurenţei pe piaţa construcţiilor: toţi "developer"-i "produc" locuri de parcare de peste 15 000 EURO şi 2 camere la 100 000 EURO.
6. Răspunsul "STATULUI...degeaba": ANL n-a produs mai nimic în ultimii ani de creşteri ...colosale.

Singura motivaţie a unei eventuale ...noi creşteri ar fi doar ..."întoarcerea la normal" în ...lungul drum spre DISPERARE!

Anonim spunea...

Pe o piata stabila, un element important pentru detinerea de imobiliare (in plus fata de locuinta proprie) ar trebui sa-l reprezinte IMPOZITUL pe proprietate.
Cata vreme impozitele sunt ridicol de mici, pentru un apartament de circa 500000 lei platindu-se cateva sute (adica nici 1 la mie), e normal ca oricine sa doreasca sa mai cumpere inca o proprietate si inca una si tot asa..
Totusi, o impozitare mai aproape de realitate, precum si costurile mai mari de intretinere a proprietatii vor scade randamentul investitiei (chirie obtinuta/costuri+amortizare), ajungand in apropierea dobanzilor bancare. Nepunand in calcul bataia de cap cu chiriasi...

Anonim spunea...

Corry spunea...
Hai sa zicem ca preturile s-ar injumatati, adica ajunge un apartament cu doua camere la 50.000 E. In cazul acesta eu as cumpara urgent inca un apartament (din anumite necesitati personale pe care nu vreau sa le discut). Ma gandesc ca s-ar arunca si multi altii ca si mine si cum cererea ar fi mare, preturile ar creste again. Asadar e rezonabila si reala o scadere cu maximum 20 % ?

18 februarie 2008 07:45

Si marmota invelea ciocolata in staniol.

Manole spunea...

Impozitarea corectă nu se va petrece niciodată, deoarece majoritatea proprietarilor sunt pensionari sau se îndreaptă spre pensie. Ce guvern credeţi că ar fi aşa de nebun încât să-şi pună în cap o categorie socială atât de importantă?

În ceea ce mă priveşte eu aş opta pentru un impozit de 0,5% din valoare pentru prima proprietate şi 0,5% din valoare + 16% din valoarea de închiriere pentru orice proprietate suplimentară (rămânând la latitudinea proprietarului să declare care e proprietatea principală şi care e cea secundară).

Anonim spunea...

Pt. Alex.Dumitrascu: Te-ai straduit mult sa dai raspunsul cu Marmota? Oricum ai mai progresat.

Anonim spunea...

Corry
"In cazul acesta eu as cumpara urgent inca un apartament (din anumite necesitati personale pe care nu vreau sa le discut). Ma gandesc ca s-ar arunca si multi altii ca si mine si cum cererea ar fi mare, preturile ar creste again."

Pretul despre care vorbesti tu e unul pur ipotetic, acum te incanta, pentru ca ai cu ce-l compara: apartamentul costa 100.000 si tu l-ai lua cu 50.000... UAU... super oferta ai putea spune...
Dar daca preturile vor scadea treptat cu 10-15% pe an, pana sa ajunga la acel mirific 50.000 vor mai trece ani buni; in acel moment nu va mai parea asa o afacere.
Ramane de vazut ce se va intampla, eu am totusi convingerea ca ANUL ACESTA preturile vor incepe s-o ia in jos...
Stiu povestile cu piata romaneasca diferita de alte piete (foarte amuzant cum toti analistii retardati compara preturile din Bucuresti cu cele din Londra doar ca sa argumenteze ca sunt mici; daca preturile acolo o vor lua la vale atunci pietele evident nu se compara).

Eu SINCER imi doresc ca anul asta preturile sa ajunga undeva pe la 300.000-400.000 coco o amarata de garsoniera, pentru ca atunci se vor ingramadi fraierii sa construiasca; preturile in mod CERT NU SUNT SUSTENABILE, dar pentru o prabusire serioasa e nevoie si de "supraproductie".

Anonim spunea...

Nici un guvern nu-si asuma aceasta impozitare pentru ca ar influenta in lant balonul de care povestesti iar pe urma alte probleme economice.

Manole spunea...

Problemele ar fi sociale, nu economice. Economic ar însemna mai mulţi bani la buget şi o bază mai mare de impozitare. Dar... pomană a fost, pomană rămâne.

Anonim spunea...

Corry spunea...
Pt. Alex.Dumitrascu: Te-ai straduit mult sa dai raspunsul cu Marmota? Oricum ai mai progresat

Mi-a venit de la sine. Tot citind ce spui tu pe blog, imi creste si mie bagajul de cunostiinte.

Anonim spunea...

Alex, Castronel respectă rationamentul zilistenian: "evident nu va fi o prabusire, dar ne putem aştepta la o uşoara stagnare şi pe unele segmente chiar la o scădere."

După o luna-două...işi poate reformula estimările: "e prematur să vorbim despre o prabusire, chiar daca a scazut cu 20% în ultima luna, piaţa începe să se maturizeze."

La 6 luni: "in ciuda prăbuşirii, considerăm că sunt în continuare oportunităţi pe piaţa imobiliară românească, cum ar fi segmentul de..."

Anonim spunea...

Mi se pare mie sau ai un aer de superioritate ? Daca vrei te lasam pe tine sa postezi si noi ne retragem.

Anonim spunea...

Pt. aristotel: daca ai fi inceput comentariul fara sa ma castronesti totul ar fi fost OK.

Anonim spunea...

Cine pana mea e Zilisteanu asta ca aud de el pe net, pe blog, in ziare, la TV, dar nu-i vad mutra. Parca ar fi Mahomed.

Anonim spunea...

@corry

Pe blog n-am optiunea "radieră", aşa că ce am spus rămâne...la latitudinea lui manole.

Ca să înţelegem mai bine fenomenul "maturizării" unui "hoit", putem lectura următorul articol:

http://www.romanialibera.ro/a118137/locuintele-mai-scumpe-in-estul-europei-decat-in-vest.html

Florian Popa spunea...

Cory spunea:
"Hai sa zicem ca preturile s-ar injumatati, adica ajunge un apartament cu doua camere la 50.000 E. In cazul acesta eu as cumpara urgent inca un apartament (din anumite necesitati personale pe care nu vreau sa le discut). Ma gandesc ca s-ar arunca si multi altii ca si mine si cum cererea ar fi mare, preturile ar creste again. Asadar e rezonabila si reala o scadere cu maximum 20 % ?"

Eu numesc genul asta de interpelari "gandire in 2 pasi" si il putem auzi cu precadere la copii.
Cory, eu nu-ti voi mai citi posturile si nici nu le voi mai comenta.

Anonim spunea...

Manole,
un subiect interesant, zic eu.

care e durata de viata a unui apartament facut din placi de beton armat? :D

cum sunt multe din cele vechi.

eu am scris ceva aici, si chiar as vrea sa aud si alte pareri. sau, daca vrei, preia legatura, ca sa zic asa :D

http://new.ablog.ro/2008-02-18/teapa-cu-apartamentele-vechi.html

(daca nu se vede)
http://new.ablog.ro/2008-02-18/
teapa-cu-apartamentele-vechi.html

Dracu

Anonim spunea...

O stire vesela si foarte balonata:
Anemona Niculescu (una care fusese la ASIA) a dat actoria pe tranzacţiile imobiliare:
E ceva foarte frumos şi nou pentru mine şi cred că sunt făcută pentru afaceri. Mai ales atunci când îi prezinţi celui interesat o gamă variată de produse şi locuinţe dintre cele mai frumoase, la preţuri pentru toate buzunarele. Am strâns un număr mare de persoane interesate de firma pe care o reprezint. Anemona

http://www.editie.ro/mod.php?mod=stiri&idcat=6&idstire=56445

Anonim spunea...

Daca-mi amintesc si Irina, colega de trupa, tot cu o agentie imobiliara se ocupa mai acu ceva timp. Pare-se ca ideile de afaceri nu sunt multe in tara asta si converg mai toate catre maroul imobiliar.
Sa le uram ceva?

Anonim spunea...

Dacă discutaţi subiectul ăsta, nu înţeleg de ce nu-i luaţi în considerare şi pe puradeii din castelele cu "viceuri" în curte???

"Hâi faşim lu' ăl micu' hajenţie imobiliară!!!"

Anonim spunea...

Sa modifice versurile la porcaria asta de melodie:
http://www.muzicabuna.ro/cms/versuri/asia/garsoniera_ta.html
sa zica ceva si de preturi

Anonim spunea...

Corry spunea...
Mi se pare mie sau ai un aer de superioritate ? Daca vrei te lasam pe tine sa postezi si noi ne retragem.

Nuuu....nici vorba de superioritate, suntem egali.
Ti se pare ca am un "aer de superioritate". Adevarul este ca tu esti cel care are un aer,...de egalitate. Tu esti cel putin egal cu toata lumea.

Anonim spunea...

Durata de viata a unui apartament din placi e nedefinita. Slabirea structurii de rezistenta apare datorita cutremurelor. Inundatiile persistente (de la acoperis de exemplu) nu pot slabi fierul prin coroziune. Marginile acoperisului la blocuri vechi de 50 de ani sunt facute din tabla fier si tot nu s-au gaurit. Iar fierul din beton este acoperit, ajungand expus la umezeala daca a aparut o fisura in beton si doar cand ploua si doar daca e stricata hidroizolatia.

Expirarea blocurilor provine de la colmatarea cu calcar si alte depuneri a tevilor, fisurarea acestora, deteriorarea izolatiei firelor electrice, deteriorarea hidroizolatiei subsolului

Anonim spunea...

ca se se inteleaga mai bine, durata de viata se refea la perioada in care insatalatiile si izolatiile initiale sunt bune. Dupa aceea trebuie inlocuite. ar asta nu inseamna ca se darama blocul, doar ca se inrautatesc conditiile de trai in el pana se fac aceste reparatii.

Anonim spunea...

@alexadi

1. mi-e greu sa cred ca placile de beton armat au o durata de viata vesnica (nedefinita).

2. tabla de la marginile acoperisurilor a disparut in cele mai multe cazuri. mare parte din ele, chiar dupa darea in folosinta a blocurilor. acolo isi puneau oamenii antenele TV. iti zic asta din experienta proprie :D si poate va mai amintiti padurea de antene care era pe blocuri.

3. hidroizolatia la blocuri trebuie refacuta cam la 10 ani. aia de calitate. si nu se reface chiar de la prima picatura care trece prin izolatie, ci dureaza luni/ani pana se stranga banii si se trece la treaba. timp in care armaturile se corodeaza.
si nu trebuie sa tii fierul in apa in permanenta ca sa rugineasca, ci e suficient sa prin umezeala o singura data, iar apoi rugina se propaga singurica. am dreptate? :D

4. placile de beton armat nu erau hidroizolate de nici o culoare, dupa cum imi amintesc. ceea ce inseamna ca apa intra de la subsol, acoperis, imbinarile dintre pereti, spargerile / scurgerile de tevi.

5. am avut ocazia recent sa "admir" ditamai crapaturile aparute la placile de la blocuri, la diverse etaje. si nu vorbesc de fisuri, ci de crapaturi in care poti sa bagi mana.

iluzii optice? :D

p.s. si totusi, prin cartile tehnice, studii de specialitate, whatever, exista si o durata de viata garantata a cladirilor din placi? io cred ca ar trebui sa fie undeva.

casele de lemn de exemplu au in jur de 20 de ani durata de viata. desi sunt si cladiri de lemn vechi de sute de ani :D

Dracu

Anonim spunea...

super tari discutiile pe forumul asta. rationamente imbatabile gen: ”daca scade pretul la 50.000 io intru la cumparare pt o investitie personala si mai stiu si altii care vor face la fel”. Cine stie care este pragul psihologic la care se vor activa cumparatorii si cererea va fi din nou solvabila? Poate, daca scade la 50.000 io o sa vreau trei case nu doua si atunci de ce nu mai astept sa le iau si mai ieftine? In plus, atunci cand preturile cad nimeni nu se grabeste sa cumpere pt ca nu se stie unde este fundul prapastiei. Toti potentialii cumparatori, asteapta sa cumpere altii primii ca sa simta ca incepe sa se valorizeze activul imobiliar. Rationamentul de mai sus este cu atat mai valabil cu cat comportamentul de TURMA al actorilor de pe piata (si de pe piata de capital, piata valutara etc.) este deja proverbial si a dus balonul imobiliar la proportiile grotesti de astazi. Puteti incerca cele mai complexe modele econometrice de identificare a unor factori determinanti pe piata si de identificare a echilibrelor de piata, totul este degeaba fara variabilele: SPIRIT DE TURMA si MANIPULARE DE PRESA. Cu toate acestea, pana si spititul de turma este anihilat de un pret obscen, imposibil de achitat - rezulta CERERE INSOLVABILA - rezulta BLOCAJ - rezulta PRABUSIRE. Este clar - piata se afla in dezechilibru grav si va trebui sa revina la normal in viitor (sper cat mai apropiat)

Anonim spunea...

Am asistat odata la o discutie cu un inginer constructor care inainte de '89 a fost ceva sef la o fabrica de prefabricate si omul garanta pentru calitatea si duritatea placilor (cred ca oricine a incercat sa dea o gaura printr-un perete din asta a remarcat asta).
Mai spunea ca in opinia lui blocurile din placi sunt mai solide decat cele normale din simplul motiv pentru ca a fost si sef de santier si a vazut cum se construieste: oameni vesnic beti, constructii facute la foc rapid (povestea ca Ceausescu se plimba pe strazi si vedea doar cate un etaj sau doua construite si cerea un ritm mai alert; cum nimeni nu indraznea sa ii explice ca dureaza doua saptamani pana placa turnata se usuca cum trebuie ca sa poti trece la alt nivel, inginerii turnau etaje la interval de cateva zile), stalpi de ciment in care nu se respectau proportiile de materiale (mai mult nisip, mai putin ciment, sa ajunga si la urmatorul).
Oricum, eu nu m-as simti confortabil in nici un bloc in caz de cutremur, exceptandu-le pe cele cu structura de rezistenta metalica. A fost prin 94 un cutremur in Japonia, care a distrus orasul Kobe. Japonezii se laudau cu cladiri de 5 ori mai rezistente decat standardul de constructie din Europa...din acel moment au schimbat complet macazul si au inceput sa construiasca cladiri pe structuri cat mai flexibile, cu schelete metalice, cu stalpi de rezistenta mobili, etc.
Daca nu ar exista cutremure probabil orice bloc, oricat de comunist ar fi el, din placi sau turnat, ar rezista lejer 100 de ani.

Anonim spunea...

Parerea mea despre vechile blocuri din "placi" ar fi fost foarte buna, daca nu ar s-ar fi raspandit obiceiul cretin al romanilor de a face modificari interioare la apartamentele de bloc.
In blocurile astea, nu exista grinzi sau coloane, toti peretii sunt insa autoportanti.
Ori daca dobitocii au demolat peretii dintre bucatarie si sufragerie, sau dintre doua apartamente, respectivele cosmelii se vor prabusi precum un castel din carti de joc.
Pe dobitocii care au desfiintat peretii dintre bucatarie si sufragerie ii poti recunoaste de altfel usor in locuri publice, deoarece le put hainele a cartofi prajiti sau a tocana.

Anonim spunea...

Citeam undeva ca o gaura cu diametru oricat de mic intr-o placa de beton reduce semnificativ rezistenta acesteia la stres (atat la compresie cat si la torsiune). Practic si o gaura data printr-un perete prin care trece o teava de apa afecteaza rezistenta.
Eu sunt foarte curios ce o sa se intample la primele zduncinaturi mai serioase, cu atat mai mult cu cat mai toata lumea tinde sa darame fix aceiasi pereti, intre hol si bucatarie. Asa ca sunt sanse mari ca nici vecinul de deasupra, nici vecinul de deasupra lui sa nu mai aiba peretii aia.
Si in blocurile turnate este probabil aceeasi situatie. Cei care au apucat sa faca modificarile acum vreo 6 sau 7 ani, pe vremea cand inca se dadeau de la primarie aprobari pentru asa ceva, au ramas cu ele.

Anonim spunea...

O vreme s-a crezut ca betonul e un material care pe masura ce trece timpul isi sporeste la infinit rezistenta si este practic nemuritor. Asa si este (teoretic), apa ii face bine la intarire (hidrateaza piatra)dar, ... apar situatiile concrete cand: apa ingheata, apar fisuri, armatura se oxideaza, creste in volum, betonul fisureaza, in fisuri intra apa , care ingheata din nou si creste in volum...., etc. Betonul nu este vesnic, se vede pe strazile betonate, la stalpii te troleibus sau electrici care-s fisurati aproape majoritatea. Diferenta e ca la cladiri nu se vede, dar....exista. Precum gravitatia.. care le va trage spre pamant.
Dar, pesimismul este exagerat, durata de viata normata este una, iar durata reala e alta, de regula mult mai mare. Este uimitor ce rezerve de rezistenta exista in majoritatea structurilor, deoarece se construieste cu coeficienti de siguranta, cu ignorarea in calcul a multor efecte favorabile, cu simplificari care nu tin cont de comportarea reala, etc.
Dar, nu se poate generaliza, exista si greseli de:proiectare, executie, mentenanta, interventii, modificari, schimbari de destinatie care pot duce la colaps.
Intr-o constructie cu durata de viata normata expirata, doar norocul sau mentenanta(bani) pot prelungi durata de utilizare.
Elijah (inginer constr)

Anonim spunea...

@Elijah
tot inginer sunt si eu, dar nu constructor. asa ca stiu de coeficientii de rotunjire. iar in constructii sunt chiar maricei.

marea problema e cu daramatul peretilor de rezistenta. si foarte multi sunt daramati la parter, de catre cei ce si-au facut din balcon o camera. la parter fiind si sarcina mult mai mare, ca deh, apasa tot blocul pe peretele ala.

si in afara de asta, ce mentenanta ati auzit voi sa se faca la blocurile astea? :D cand si pentru izolarea acoperisului, reparatul instalatiilor sau scoaterea apei din subsol se dau lupte grele.

Dracu

Anonim spunea...

pt durata de viata a blocurilor din beton;
imi amintesc ca am gasit pe net un studiu facut de INCERC pt ceva blocuri construite in 70, au luat probe de beton,etc.
S-a constatat ca daca termenul de durata a constructiei era initial 100-120 de ani, el crescuse cu inca 20-30 de ani. deci se pare ca nu sunt probleme cu structura de rezistenta.

probleme (asa cum cativa au mentionat deja):
modificari interioare care pot afecta rezistenta
executie defectuoasa
lipsa unui program de intretinere
proiectare conform normativ depasit (trebuie expertiza si consolidare ulterioara)

Anonim spunea...

Referitor la preturile imobiliarelor, cred si eu ca incet incet ne apropiem de o stagnare (daca nu suntem deja).
Dar !!! Lucrez in domeniu conex(proiectare case) observ o cerere fantastica de proiecte de casa si demararea unui numar impresionant de case, si nu numai! Cred ca acest boom imobiliar de constructii va continua inca 4-6 ani.
Nu acelasi lucru il pot spune despre preturile la apt. vechi sau anumite terenuri.

Anonim spunea...

@Richard

INCERC???

Un institut de cercetare de stat va determina ceea ce se doreşte a fi obţinut.

Vrei să n-ai probleme de mediu? Du-te şi fă-ţi măsurătorile cu un astfel de institut şi în plină groapă de gunoi, sau peste zăcăminte de uraniu, pe halde de cenuşă vei regăsi un mediu...curat...cu păsărele.

Au luat probe de beton?

Sounds like fun!!!

Câteva probe de beton, după cum s-a mai spus, de 6x2,5 m, lipsesc cam pe toate cele 4-10 etaje... în zone seismice.

Anonim spunea...

radem noi, radem, dar cand o sa vina vr-un cutremur d-ala fain (si cred ca sunteti constienti c-o sa vina odata s-odata), n-o sa mai radem deloc.

la halul in care s-au spart peretii, nu m-ar mira ca 1/3 sau mai mult din blocuri sa se darame.

nu cred ca exista vre-un bloc in tara asta, din cele facute inainte de 90, care sa nu aiba macar cativa pereti sparti.

oamenii au fost inconstienti, si o sa plateasca cu vietilor lor si ale familiilor treaba asta. si mai nasol e ca o sa moara si aia care n-au facut asemenea prostii, ca daca se darama, se darama tot blocu, nu doar apartamentele modificate.

cateodata, prostia se plateste. foarte scump.

Dracu

Anonim spunea...

Aristotel,

nu cred ca e in regula sa acuzi pe cineva fara a fi in cunostinta de cauza.
adica tu faci comparatie intre spusele unui constructor si un institut acreditat specializat in constructii.
Am impresia ca esti nu prea ai deloc legatura cu tehnica.

chiar crezi ca pe vremea raposatului, se construia fara respectarea regulilor? au fost cazuri de inchisoare pt greseli de proiectare,executie.

e posibil sa se fi facut erori, chiar voite, asa cum vei putea gasi in orice tara doresti, dar de aici pana la a generaliza ... e cale lunga.

Tu crezi ca acum un privat respecta toate termenele pt decofrare, preparare beton ? Nu generalizam.

Anonim spunea...

@richard

"...Am impresia ca esti nu prea ai deloc legatura cu tehnica."

Scuza-ma ca ti-am atins institutul, dar nu obişnuiesc să trăiesc în fişiere de AutoCAD, ci în România reală.

Când vorbim despre reglementări şi privim găinarii din puşcării discuţiile sunt de prisos, însă în cazul ...autorităţilor...te rog frumos să mă crezi că România nu-i Elveţia.

INCERC-ul tău poate fi OK, deşi pe www.desprefirme.com, angajaţii de acolo fac varză zilnic acest institut...de foame. Crezi tu că n-ar da o ştampilă pe un studiu făcut aiurea?

Pe probleme de protecţia mediului s-a dus vestea ...în Galaxie în privinţa nesimţirii şi bag şi mâna în foc...

Proiectanţii şi legiuitorii îşi fac meseria ca-n România, dar constructorul...e sursa realităţii.

Pe "Cească's time" totul era făcut la plan...aiurea şi probabil ajungeau în puşcărie cei care aveau ghinionul să li se fi dărâmat şandramaua...pe loc.

Încearcă să te adaptezi la realităţiile expuse pe blog şi nu-mi căuta mie ...lipsă legături...

Eventual forţează argumentele şi exclude ...caracterizările.

Anonim spunea...

"Eventual forţează argumentele şi exclude ...caracterizările."

Sunt lupi moralisti pe forum aici. E un blog magic :)

Anonim spunea...

"...Sunt lupi moralisti pe forum aici. E un blog magic :)"

După ce argumentez şi după ce m-am lămurit...vin şi caracterizările, dar nu mi-aş permite să-ţi spun că habar n-ai cine-i fundaş dreapta la Tenerife. Înţelegi?

Anonim spunea...

aristotelcostel, esti somer?

Anonim spunea...

Cu umila consideratie si fara a mai incerca sa fiu egal cu unii pentru ca probabil sunt un biet vitel si nu pot fi egal cu un bou (vezi fabula), as intreba si eu un specialist: la un bloc construit pe cadre de beton armat se poate darama orice perete mai putin stalpii si grinzile fara sa fie afectata structura de rezistenta ?

Anonim spunea...

Pentru Richard,o intrebare:
Dintre acei clienti care comanda acum proiecte de case,cati vor fi in stare sa le si termine-financiar vorbind,si cam in ce interval de timp de la pornirea constructiei?Cati sunt consiliati corect cu privire la costurile unei case si,daca ai legaturi cu ei dupa demararea proiectului as fi foarte curioasa sa stiu la cat ii duce o constructie medie-120-150 mp,langa Bucuresti,cu finisaje medii spre bune,dar nu superultra si cu utiliatile trase,iar curtea si gardul amenajate?
Multumesc anticipat,asta daca nu iti genereaza vre-un conflict de interese,bineinteles.

Anonim spunea...

anonim 19 februarie 2008 15:45

Nu?!? N-am fost niciodata...si nici nu vad cum as putea fi...

Programul meu nu e fix, azi nu dau nici cu cazmaua si nici nu "birocrăţesc"...în general.

Am fost pe un oarecare stand-by şi cred că în maxim o săptămâna ...doar voi lectura.

Oricum, mă bucur că am avut şansa să lovesc piaţa imobiliară cu şpiţul în dinţi...şi nu îmi pare rău de ...viitoarele victime ale prăbuşirii...imobiliare.

Anonim spunea...

UAAAAAAAAU!

Anonim spunea...

@mariana

O să-mi fac păru', mă duc la un interviu şi poate prind un post de consilier imobiliar...

Nu prea am avut ocazia să mă destăinui, dar aşa-s de mândru de societatea în care trăim...unde munca şi calitatea umană sunt puse în valoare.

Totul în jur a atins perfecţiunea...

În special o să mă refer la păr, pentru că mie mi se pare esenţial ca un consilier imobiliar să aibă părul îngrijit...

Măi tată, şi când îi văd cum stau agenţii ăştia imobiliari de-a moaca în mall, îmi şi vine în cap întrebarea..."eşti şomer?"

Nu!!! Mă duc să-mi fac părul...

Anonim spunea...

Parul meu ar putea fi tuns scurt,misoginule!

Anonim spunea...

@mariana

Scuze...chiar mă duc să mă tund...

Nu e vorba de misoginism, dar tot ce înseamnă sales, PR, HR, REAL ESTATE si alte domenii "sofisticate" au la bază doamne şi domnişoare dotate cu un păr întreţinut, tratat şi aranjat.

Anonim spunea...

AristotelCostel spunea...
@mariana

Scuze...chiar mă duc să mă tund...

Nu e vorba de misoginism, dar tot ce înseamnă sales, PR, HR, REAL ESTATE si alte domenii "sofisticate" au la bază doamne şi domnişoare dotate cu un păr întreţinut, tratat şi aranjat.

Daca o chelbesti pe Mariana te banez pe forum.

Anonim spunea...

Pentru fanul meu,Aristotelis,ultima replica:
Hi,hi,hi,sunt managerul unei firme care tranzactioneaza commodities,cu fluctuatii importante de-alungul anilor,pe bursa.Cred ca realizezi cam cat de mult ii intereseaza pe actionari coafura mea,nu?
Uneori esti atat de orbit de 'misiunea" ta,incat nici nu iti dai seama cat esti de ridicol!

Anonim spunea...

@corry
"la un bloc construit pe cadre de beton armat se poate darama orice perete mai putin stalpii si grinzile fara sa fie afectata structura de rezistenta ?"
Nici vorba, structura este un ansamblu caracterizat de intregul elementelor:stalpi, grinzi si pereti. Peretii dau caracteristica de rigiditate, modul de vibratie (prin distributia maselor) in caz de cutremur, disipa energii prin comprimare-intindere, ...o intreaga teorie.
Ce este adevarat, este ca structurile in cadre au o mai mare flexibilitate la recompartimentari fata de cele din celule spatiale, diafragme de caramida, prefabricate, dar, NU ORICUM. De regula se face un studiu, o expertiza care va fi baza unui proiect, aprobare, avizare... sunt niste pasi. Cand se recompartimenteaza, se ia in calcul constructia in intregul ei.
Elijah

Anonim spunea...

mariana,

eu lucrez in Tm, dar in mare ar trebui sa fie aceleasi preturi la constructii( excluzand pretul terenului).

Cam toti clientii nostri isi fac casele undeva in intervalul 1-2 ani de zile. In general sunt case medii (P+M ;apr.180-200 mp Ad).

Un parcurs relativ standard :te apuci in primavara de proiectare si obtinere autorizatie, iar prin toamna tarziu ai cam casa la rosu.

prin primavara anului viitor te reapuci de finisari, si prin toamna te muti in casa noua.

Pretul de executie la rosu e undeva intre 180-200 eur/mpAd.

pt finisaje medii mai pui 300-400 eur/mp Ad.pt pavare curte,gard,etc mai pui un 7-10%din pretul casei.
in general casele se fac in regie proprie sau semi-regie.

un mp util este cam 0.7-0.75 din aria desfasurata.

nu cunosc si nici nu ii intreb de unde au banii, dar din discutii amicale au ajuns la urmatoarele : rude in strainatate, bani acumulati, vanzare de apt, vanzare de apt parinti si mutat impreuna in casa.

si asta e un trend care de la an la an devine tot mai puternic(eu sunt implicat in el de vreo 5 ani direct).

pt.ca prima data vin lotizarile, apoi utilitatile/drumuri, casele apoi amenajarile peisagere.

sper ca am raspuns in totalitate,

Anonim spunea...

Multumesc.Cam asta cred si eu ca este trendul.

Anonim spunea...

Domnu... AristotelCostel, lucrez in HR, sunt de sex masculin si nu am par intretinut, tratat si aranjat (mesaj pentru toti cei care cred ca HR-ul este reprezentat numai de femei care sunt de obicei pisologi (am gresit intentionat scrierea cuvantului)).
Te rog sa-ti retragi cuvintele.
Nu cred ca este cazul sa discutam despre HR aici.

Anonim spunea...

Corry spunea...
Cu umila consideratie si fara a mai incerca sa fiu egal cu unii pentru ca probabil sunt un biet vitel si nu pot fi egal cu un bou (vezi fabula), as intreba si eu un specialist: la un bloc construit pe cadre de beton armat se poate darama orice perete mai putin stalpii si grinzile fara sa fie afectata structura de rezistenta ?
Tot ceea ce exista este sau un un amestec de act , adica de perfectiune si potenta, adica devenire, sau este actul in stare pura, alte existente nu exista.
Se mai zice si ca "actul si potenta divid existenta"
Un vitel este deci un bou in potenta, in devenire, iar un bou este un vitel in act, este ceea ce devine vitelul.
Concluzii practice sunt doua:
-daca esti vitel vei deveni sigur bou mai devreme sau mai tarziu, alt viitor nu ai.
-Daca esti bou, inseamna ca odata si o data ai fost vitel, altceva n-aveai ce sa fii.

Daca nu ma crezi, cearta-te cu Aristotel(Stagiritul nu Costel).
Vezi insa ca boul si vitelul sunt egali in esenta, nu in accident, dar totusi sunt egali intr-un anume fel. Cat despre egalitatea in esenta dintre boi si alte fiinte, sa stii ca mai e de discutat.

Anonim spunea...

Un articol exceptional azi in Curierul National:

"Creşterea pe piaţa imobiliară s-a făcut efectiv "din gură". Pentru că este neserios să spunem că a fost dusă la înălţimi ameţitoare prin cine ştie ce fluxuri de capital. Da. Sunt de acord. S-au investit bani în piaţa imobiliară din România. Dar cât? Câteva miliarde de euro. Care nu înseamnă nimic în comparaţie cu creşterea nivelului total (fictiv) al activelor cu câteva sute de miliarde de euro. În condiţiile unei lichidităţi jenante, cu un număr foarte mic al tranzacţiilor, putem spune că această creştere imobiliară este una nesustenabilă, care nu s-a făcut cu bani reali. Sutele de miliarde de euro sau de dolari, care ar fi contravaloarea terenurilor, locuinţelor şi facilităţilor logistice din România, nu sunt depozitate în bănci, nu se află în servietele puzderiei de investitori care se pregăteşte să dea buzna în ţară şi nu îşi vor regăsi niciodată echivalentul în exportul sau producţia de bunuri şi servicii a economiei autohtone. Este pur şi simplu o valoare fictivă rezultată dintr-o supraapreciere optimistă, euforică şi poate chiar interesată, a banilor viitorului, care sunt cei mai mincinoşi bani. Şi, reîntorcându-ne la criza de lichidităţi de pe plan mondial, ne putem întreba: cu ce este România atipică? Nu există o criză a sectorului bancar, ni se spune. Probabil că aşa este. Cererea este mai mare decât oferta. Admitem şi asta, deşi companiile de real estate care aduc acest argument nu au putut prezenta o estimare riguroasă a nivelului cererii solvabile pentru diversele categorii de active. Problematica, în fond, rămâne însă aceeaşi cu cea cu care se confruntă pieţele internaţionale de capital: o supraevaluare a potenţialului economic şi o umflare nerealistă a banilor viitorului. Oricât s-ar strădui unii şi alţii să împiedice, "din gură", o ajustare drastică a anomaliilor de ordin financiar, reglajul pieţei va amenda, în cele din urmă, aceste excese. Atunci, drumul până la bancă ne va demonstra că banii viitorului nu erau chiar atât de mulţi şi, scotocindu-ne prin buzunare, vom descoperi că nici banii prezentului nu ne prisosesc. Ne vom trezi brusc la realitate, regretând ieşirea din visul fabulos. Iar şmecherii, care astăzi ne vând iluzii ambalate frumos, vor fi, la rândul lor, izgoniţi din paradisul imobiliar."





http://www.curierulnational.ro/Opinii/2008-02-19/Izgonirea+din+Paradisul+imobiliar

Manole spunea...

Sa stiti ca o sa va banez o vreme pe toti care va jigniti, indiferent de tabara, daca nu va calmati tonul.

Anonim spunea...

Pt. Alex: Atata timp cat n-ai sa incetezi cu aerele tale de fiinta superioara n-ai sa rezolvi nimic, nici macar accidentul care te-a facut superior unui vitel. Mai zi si de imobiliare.

Anonim spunea...

Corry spunea...
Pt. Alex: Atata timp cat n-ai sa incetezi cu aerele tale de fiinta superioara n-ai sa rezolvi nimic, nici macar accidentul care te-a facut superior unui vitel. Mai zi si de imobiliare.

Pai tocmai asta n-ai priceput ca nu accidentul m-a facut superior unui vitel, adica tie. Accident inseamna in limbaj mai popular intamplare, iar diferenta dintre noi nu este rodul intamplarii.

Anonim spunea...

Pt. Alex: Bine, esti mai tare decat mine si sincer imi pare rau ca nu am apreciat raspunsul cu marmota. Putem continua cu imobiliarele ?

Pare interesant raspunsul cu demolarile dar pare oarecum fortata ideea ca peretii din BCA ai unui bloc pe cadre pot asigura rezistenta atata timp cat ei sunt o umplutura cu rolul de a compartimenta. Fara sa imi sustin ideea cu tarie pentru ca nu ma pricep, ma gandesc ca blocul a fost proiectat sa reziste doar pe baza stalpilor si grinzilor si nicidecum nu s-a luat in calculul de rezistenta efectul peretilor. Repet, accept parerea specialistului, dar as dori ceva mai multe detalii daca nu deranjez. Multumesc anticipat.

Cat despre blocurile din placi va spun sincer ca mi-e frica sa merg la cineva in vizita, darmite sa mai si locuiesc, iar la aceste blocuri e clar ca demolarea unui perete e sinucidere curata.

Tin sa-l felicit pe Manole pentru faptul ca ideea "balonul imobiliar" e vehiculata de tot felul de specialisti pe la TV si ar fi trebuit sa puna brand pe aceasta expresie, insa ma indoiesc de aceasta idee, mai degraba fiind adeptul ideii unei mingi in care la rece se contracta aerul si mai scade presiunea. PS: cu toate ca mi-ar placea si mie sa vad din nou apartamente relativ noi (dupa 1980) la preturi sub 50-60.000 E.

Anonim spunea...

"Sunteti in plin bubble imobiliar"!

http://www.zf.ro/articol_161701/expertul_in_crize_financiare_steve_keen__preturile_au_crescut_cu_50__pe_an__sunteti_in_plin_bubble_imobiliar_.html

Anonim spunea...

@mariana
Ipoteză:
"Hi,hi,hi,sunt managerul unei firme care tranzactioneaza commodities,cu fluctuatii importante de-alungul anilor,pe bursa."

Opinie personală susţinută prin interjecţii:
"Nu exista casa de 150 mp "la gata" sub 100.000 euro,uitati visurile astea comuniste.Intreband pe unii si pe altii nu va lamuriti cu adevarat,oamenii mint si se lauda ca au facut cu 50.000 o casa.Preturile la ciment,materiale,finisaje,utilitati sunt enorme in Romania.Costurile cu spagile,proiectele,trasul utilitatilor,drumurile voastre de un milion de ori pana acolo sa va dati acordul la fiecare saptamana,plus furturi sau neprevazute(ohoooo!)va vor trezi la realitate.Este o mare aventura,si nu una ieftina,nu induceti acest sentiment,este fals!"

@richard
Destăinuire:
"Pretul de executie la rosu e undeva intre 180-200 eur/mpAd.
pt finisaje medii mai pui 300-400 eur/mp Ad.pt pavare curte,gard,etc mai pui un 7-10%din pretul casei."

@mariana
Replică:
"Multumesc.Cam asta cred si eu ca este trendul."

Altele:
"Uneori esti atat de orbit de 'misiunea" ta,incat nici nu iti dai seama cat esti de ridicol!"

Uneori mai avem şi scăpări, dar poate că derapajele mele pot fi acceptate într-o Românie manipulată de dimineaţa până-n miezul nopţii.

Nu ştiu cum, dar nu mă pot mulţumi cu ideea că..."eu ştiu, iar pe ceilalţi ...dăi în bălării".

Poate e o coincidenţă stupidă, dar remarc o profesionalizare a mass-mediei imobiliare, iar aseară d-na Diana Gherghiţă avea parul strâns în coadă şi vorbea mai ...puţin entuziastă despre...marele târg îmobiliar.

Alţi specialişti nominalizaţi pe forumul lui Alex...fac mai puţin curent în presă, preşedintele ..."agenţiilor imobiliare" a driblat întrebarea privind evoluţia pieţei imobiliare.
Se întâmplă lucruri şi...eu zic că asta nu e rău.

Îmi cer scuze din nou dacă te-am jignit, nu sunt fanul tău, nici nu te percep ca pe un "duşman" sau adversar, însă unele afirmaţii pot fi şi retractate...sau susţinute ceva mai temeinic.

Elijah spunea...

@ corry
"pare oarecum fortata ideea ca peretii din BCA ai unui bloc pe cadre pot asigura rezistenta atata timp cat ei sunt o umplutura cu rolul de a compartimenta. Fara sa imi sustin ideea cu tarie pentru ca nu ma pricep, ma gandesc ca blocul a fost proiectat sa reziste doar pe baza stalpilor si grinzilor si nicidecum nu s-a luat in calculul de rezistenta efectul peretilor"
...peretii de compartimentare nu sunt intodeuna din BCA.
Un element geometric indeformabil este triunghiul, dar cadrele (grinzi-stalpi) sunt dreptunghiuri. Ei, ca sa le transformam in triunghiuri avem nevoie de diagonale. Cam asta este (in mare)rolul structural al peretilor de compartimentare. Cand o forta orizontala (seism sau vant) actioneaza pe cadru, acesta se deformeaza, in perete apar deformari plastice care disipa energii si astfel contribuie la stabilitatea ansamblului.
...
mda, am prescurtat textul, explicatia laborioasa anterioara disparand prin intreruperea conexiunii

Anonim spunea...

Corecteaza-ma daca gresesc, dar nu exista cazuri in care chiar construind un perete care nu exista initial poti afecta rezistenta structurii?

Anonim spunea...

Va pun si eu o intrebare, retorica: daca ati vrea sa diluati substanta unei discutii potential incomoda, ce ati face?
Nu cumva se tot deviaza de la subiectele importante spre bca, pereti lipsa si bucatarii fara pereti inspre living?
Haideti sa fim ceva mai rasariti si sa discutam subiectul articolului in cauza. Pentru alte nebunii exista forumul lui alex.
Revenind la ce se discuta, interesant este sa vedem daca brd-ul & co. sunt prezenti la timon cu aceleasi 'oferte' si, si mai interesant, sa vedem cate proprietati s-au vandut la condominium cu pretul achitat integral, cate doar cu rezervare (si eventual avans) si cate deloc ;).

Anonim spunea...

Va pun si eu o intrebare, retorica: daca ati vrea sa diluati substanta unei discutii potential incomoda, ce ati face?
Nu cumva se tot deviaza de la subiectele importante spre bca, pereti lipsa si bucatarii fara pereti inspre living?
Haideti sa fim ceva mai rasariti si sa discutam subiectul articolului in cauza. Pentru alte nebunii exista forumul lui alex.
Revenind la ce se discuta, interesant este sa vedem daca brd-ul & co. sunt prezenti la timon cu aceleasi 'oferte' si, si mai interesant, sa vedem cate proprietati s-au vandut la condominium cu pretul achitat integral, cate doar cu rezervare (si eventual avans) si cate deloc ;).

Anonim spunea...

"sa vedem cate proprietati s-au vandut la condominium cu pretul achitat integral, cate doar cu rezervare (si eventual avans) si cate deloc ;)."

S-a centralizat situaţia?

Vrei "prognosticuri"?

Anonim spunea...

Mariana

Wow..exista in Romanica firme care tranzactioneaza commodities?? Ce commodities si pe ce piete? LME, CBOT? Si cine sunt clientii (pe care tu ca manager nu-i intalnesti niciodata din moment ce nu conteaza daca vii la job cu parul strans sau valvoi)?? Si de cat timp? Si cum de aveti drepturi de tranzactionare?

Anonim spunea...

@nestor
ba da, peretii sunt incarcari suplimentare care nu pot fi preluate decat in anumite situatii
P.S. se pare ca deranjez cu explicatiile...scuze, daca nu-i locul nu mai comentez
Elijah

Anonim spunea...

MAnole

Dar chiar tu spuneai intr-un mesaj anterior, la alt topic, ca fara 400 euro nu poti trai decent in Bucuresti. Ce e de mirare ca BRD nu accepta clienti sub 500 euro pt credite imobiliare? si ei au aceeasi viziune ca si tine, nimic deosebit pana aici.Uniformitate de opinii, nimic mai mult.

Anonim spunea...

@Elijah
multam pt explicatii.
nu baga in seama micile magarii :D

Dracu

Anonim spunea...

anonim Dixit:
"Pentru alte nebunii exista forumul lui alex."

PROTESTEZ

Anonim spunea...

Manole, m-am plictisit de aristotelcostel and the like. Baga si tu un poll cu Elodia, ca sa mai destindem atmosfera.
Disclaimer: Sunt de acord au aristotelcostel si cu dumitrascu si cu ai nostri, numai ca nu trebuie sa turbam pe chestia asta.

Anonim spunea...

@muerte

Blocaj în piaţă? Am devenit plictisitori?

În jur de 15% din comentarii sunt ale mele, dar am fost provocat.

După ce s-a consemnat ...schimbarea trendului ar trebui să păstrăm liniştea ...tot noi???

Poate vrei să-mi pun şi cenuşă în cap???

Ai ceva de spus? DO IT!!!

"Proiectul" meu rămâne amendarea (nominalizarea) tuturor alimentatorilor manipulanţi din piaţă care vor continua să facă estimări asupra evoluţiei pieţei din punctul de vedere al ...celor direct interesaţi...

Elodia? E atmosfera încărcată? Realitatea e dură...şi-ţi recomand călduros o cură de OTV - Manelists' TV...

Anonim spunea...

domnule Muerte, daca te-ai plictisit de mine si nu vrei sa turbezi, uite ceva nou nout, care o sa-ti placa probabil mai mult. E un fel de Elodia, daca vrei. Puteti sa publicati doua trei chestii din astea pe zi si toata lumea va fi multumita.
Oricum eu nu vreau sa te fac sa turbezi asa ca imi voi vedea de ale mele, fiecare cu ce-l doare.


Preturile pe piata imobiliara ar putea creste cu 5% la fiecare trei-patru luni
Preturile locuintelor vor creste cu cate cinci procente odata la trei-patru luni, iar piata imobiliara va continua trendul ascendent de la sfarsitul anului trecut, fara nici o urma de regres sau stagnare, au declarat consultantii imobiliari prezenti la deschiderea Targului Imobiliar National.

"Primele luni ale lui 2008 continua tendintele sfarsitului de 2007. Mai mult, observam un progres in ceea ce priveste dezvoltarile imobiliare din Romania. Acesta este un prim semn ca piata imobiliara nu se va prabusi si il asiguram pe domnul Dinu Patriciu ca piata imobiliara va continua sa se dezvolte si nici vorba sa se prabuseasca. Mai mult chiar este un prim semn de maturizare a industriei si de apopiere catre cererea imobiliara venita din partea consumatorilor", a declarat directorul companiei Admedia Consulta, Vlad Vlasceanu, organizatorul Targului Imobiliar National.

Potrivit acestuia, de la inceputul anului si pana in prezent au existat cresteri de pret la unele locuinte cuprinse intre 5-20%, iar trendul se va mentine, cresterea fiind de cinci procente odata la 3-4 luni.

Prezenti la targul de imobiliare de la World Trade Center cu mai multe oferte de locuinte, reprezentantii companiei imobiliare Media City sunt de aceeasi parere si sustin ca in momentul de fata exista o cerere mare de locuinte si nici nu se pune problema unei asa-zise prabusiri a pietei imobiliare.

"Studiile arata ca la ora actuala exista un deficit de 30.000 de unitati locative in Capitala, iar la modul cum se livreaza locuinte, circa 3.000 pe an, piata imobiliara nu are cum sa scada. Cred ca cel putin zece ani in Romania va continua sa fie o piata efervescenta", au declarat consultantii de la Media City.

Si dezvoltatorii sunt convinsi ca piata imobiliara din Romania va continua sa se creasca, dar avertizeaza ca firmele neserioase nu vor mai ramane mult in joc.

"Vom asista la o cernere a pietei imobiliare, unde vor ramane cei care vor cu adevarat sa ofere calitate. In acelasi timp, dezvoltatorii se vor orienta si catre constructia de apartamente cu suprafete mai mici, iar bucurestenii care vor o locuinta noua se vor reloca si in zonele de est si sud ale Capitalei. Cine spune ca piata se va prabusi, greseste. Semnalul cel mai important este faptul ca dezvoltatorii gandesc pe termen lung, iar investitiile in imobiliare vor continua", a declarat Antonio Zarnescu, reprezentantul companiei spaniole Gea Prasa, care dezvolta in capitala un ansamblu rezidential cu peste 500 de locuinte.

In ceea ce priveste piata apartamentelor vechi, consultantii imobiliari considera ca preturile au crescut exagerat de mult, iar intr-un timp relativ scurt va fi "sufocata" de locuintele noi care incep sa fie din ce in ce mai multe.

Editia de primavara a Targului Imobiliar National (tIMOn) a debutat miercuri la World Trade Center cu prima expozitie ce va aduna laolalta 35 de dezvoltatori si circa 10.000 de locuinte. Editia din februarie va fi deschisa de miercuri pana sambata intre orele 10-19, iar duminica intre orele 10-16, accesul vizitatorilor fiind gratuit.

Editia de primavara a tIMOn va continua cu expozitiile organizate intre 19-23 martie si 9-13 aprilie, urmand ca in luna mai sa fie organizata cea de-a doua editie a tIMOn de Constanta, expozitie urmata de oraganizarea unor editii locale in Brasov, Iasi, Timisoara, Cluj si Sibiu.

NewsIn

Anonim spunea...

@AristotelCostel si Alex Dumitrascu

Eu am mai zis in trecut ca aveti porniri talibanice. Parerea oamenilor care gandesc altfel decat voi nu conteaza, iar argumentele voastre sustin adevaruri absolute. Chiar daca sunt oameni care sunt convinsi de existenta balonului imobiliar, ii veti ataca fara rezerve daca nu vor sustine ca si voi ca piata imobiliara s-a prabusit "de ieri". Uneori nu e nici o diferenta de atitudine si stil intre voi si Zilisteanu, diferenta fiind data doar de partea baricadei...

Anonim spunea...

@tom

L-ai văzut pe americanul penibil din articolul anterior al lui manole?

"I invest in real estate man! I am the smart one here!"

În momentul ăsta toţi papagalii care "şefează" firme de consultanţă, audit, agenţii, construcţii şi toţi cei care au fie şi mii de euro băgaţi în imobiliare ...urlă de bine ce le este în piaţă!!!

Vrei să fiu de acord cu ei?

Dacă oamenii ăştia care gândesc altfel şi-ar exprima gândurile...eu unul m-aş limita să comentez acele gânduri, dar tu ai o problemă cu talibanii.

În lipsa noastră, a recesiunii din SUA, fără Şerbănescu, Mândruţă, Badea, Patriciu, Prigoană şi alţii piaţa imobiliară ar putea creşte şi cu 100 % pe zi...probabil până sâmbătă...când nu lucrează Institutul Naţional de Statistică, şi ...mai mult imobiliarele nu pot creşte duminica pentru că nu se fac tranzacţii...şi ajungem iar la ...blocaj.

Anonim spunea...

Tom, ce am afirmat eu inca din toamna se intampla acum. Si atunci erau unii care se uitau urat la mine.
Suntem la farsitul lu februarie, si vom vedea in curand daca piata imobiliara s-a prabusit 'ieri", sau inca ii mai asteapta pe unii si pe altii sa vanda.
Vom vedea in curand si daca datornicii pot suporta creditele contractate astavara.
Prabusirea pietei imobiliare e una si a preturilor e alta, stiai?
Nu va mai deranjez in continuare cu...contributiile mele talibanice, nu duc lipsa de spatiu publicitar. Mai vorbiti si intre voi pe blogul asta.
Mie chiar putin imi pasa de preturile imobilelor.

Anonim spunea...

@Alex Dumitrascu

"Prabusirea pietei imobiliare e una si a preturilor e alta, stiai?"

Ok, poate s-a prabusit piata imobiliara - nu se mai fac tranzactii. Pentru tineri si oamenii de rand conteaza lucrul asta? Problema de care e interesata lumea foarte tare si pe blog si la discutii la bere :D este pretul. Care poate sa se prabuseasca sau nu in urma faptului ca nu se mai vand apartamente (Japonia...).

Atacandu-i pe Mariana si Muerte nu scad preturile...

Anonim spunea...

@tom

Mariana m-a "băgat în derizoriu", iar muerte ...a dus discuţia în derizoriu.

Eu mă limitez să-mi duc singur de grijă ...am fost ameninţat şi de Alex... dar încerc să fac faţă ...distracţiei singur.

Tu de ce trebuie să iei în braţe pe cineva?

Nu-i mai simplu să adaugi discuţiei elementul intelectual care ţi-e specific?

În stilul ăsta discuţia se va limita la:

"tata meu îl bate pe tata tău..."

Anonim spunea...

Am sa sustin si eu ca in urmatorii 2 ani va avea loc un cutremur in Romania de peste 7 grade. Daca nu va fi in aceasta perioada voi sustine ca mai e putin pana cand se disloca placile intrucat presiunea e mare. Daca va fi cutremur voi fi mai ceva decat Nostradamus. Dar imi pastrez laudele pana atunci cand realitatea confirma. Intre timp tin ciocu mic.

Anonim spunea...

@AristotelCostel

Aristotel, eu ma plictisesc repede (si probabil ca si tu). Din cauza asta imi place sa aud cat mai multe pareri, si nu neaparat care sa sustina acelasi lucru. Au fost in trecut niste oameni care isi explicau foarte politicos nevoia de a lua un credit pentru casa. Eu as fi vrut sa aud cat mai mult din ce au de zis si sa inteleg cat mai bine care e parerea lor - intr-adevar cu conditia sa nu o dea in "zilistenisme" si sa nu bata apa in piua.

Anonim spunea...

@tom

Pe forumul lui Alex, la apartamente noi, userul monica despre asta discută.

Anonim spunea...

Alex
Sunt de acord ca piata imobiliara a cazut "ieri" (desi nu s-au dat in folosinta cele cateva mii de apart in ansambluri noi care puteau cauza acesta scadere si nici euro nu a ajuns chiar la 40 roni- un alt factor al scaderii, dar sa zicem ca prabusire se numeste scaderea nr de trnzactii, iar nu a pretului de tranzactionare.
Numai ca din toamna pana acum piata a crescut deja cu 15-30%, in functie de segment. Asa ca daca a cazut ieri, desi nu se vede la preturi, cei care au cumparat in toamna pot vinde linistiti in urmatorii 5-6 ani fara sa iasa in pierdere (conform calculului lui Manole, scaderea va fi de cate 5% pe an, in urmatorii 10-15 ani).

Florian Popa spunea...

"dar sa zicem ca prabusire se numeste scaderea nr de trnzactii, iar nu a pretului de tranzactionare."
Scaderea numarul de tranzactii inseamna o cerere mai mica deci preturile au scazut.

Anonim spunea...

@Anonim

De ce are dreptate Alex Dumitrascu in distinctia dintre prabusirea pietei imobiliare si prabusirea preturilor:

Daca in Bucuresti, in anul 2007 se vand 1000 de apartmante cu pretul de 100 000, inseamna ca piata apartamentelor in anul 2007 este de 1000 X 100 000 = 100 000 000.

Daca in 2008 se vand doar 350 de apartamente tot cu 100 000 (ipotetic sa zicem ca nu scade), inseamna ca piata apartamentelor in 2008 este de 350 X 100 000 = 35 000 000.

Piata imobiliara s-a prabusit de la 100 milioane la 35 milioane. Pretul in schimb nu s-a prabusit. Inca! E, aici sunt pareri impartite referitor la modul/felul cum o sa scada si pretul...

Manole spunea...

"Piata imobiliara s-a prabusit de la 100 milioane la 35 milioane. Pretul in schimb nu s-a prabusit. Inca! E, aici sunt pareri impartite referitor la modul/felul cum o sa scada si pretul..."

Momentan sunt o grămada de şmecheri / politicieni care sunt captivi în apartamente vechi. Ei sau copiii lor. Până când ăştia nu se vor muta cu toţii la vile / în apartamente noi preţurile nu se vor prăbuşi fiindcă vor face pe dracu'n 4 să le ţină sus. În cel mai rău caz, dacă treaba chiar se împute rău, îşi vor revinde apartamentele vechi statului, pe post de "locuinţe sociale". De aceea eu zic că vor urma doar corecţii lente (şi sunt în dezacord cu Alex Dumitraşcu), dar după ce toţi şmecherii vor fi părăsit corabia atunci da, prăbuşirea preţului apartamentelor vechi va fi foarte probabilă.

Anonim spunea...

In mod normal, cel care face piata este cumparatorul, iar nu vanzatorul. Acesta din urma poate cere cat vrea de mult, daca nu se va gasi cineva cu putere de cumparare, degeaba cere. Iar factorul determinant in cresterea pietei cu 50% din 2007 au fost creditele ipotecare relaxate, bazate pe un grad de indatorare mare, iar nu smecherii.C orelate cu cresterea chiriilor, cu crearea de noi locuri de munca bine platite Manole, asta a fost cea mai tare postare....smecherii tin piata pana pleaca toti din case...apoi dau drumul la pret (pretul privit ca un robinet..).Iar ultimul stinge lumina.
Piata este facuta de o mana de oameni, putini e drept, care lucreaza cu salarii foarte mari in multinationale sau mediu privat, de banii intrati de afara de la capsunari, de banii intrati pe piata din vanzarea terenurilor la preturi din ce in ce mai mari. Nu vanzatorul face piata, ci cumparatorul. Altfel piata nu s-ar fi prabusit in 1999, pt ca si atunci smecherii existau...si incepusera sa migreze spre Pipera, Baneasa, etc.
Numai ca in 1999 multinationalele inchideau, iar nu veneau ca acum, terenurile nu aveau valoare, salariul de 300 euro era de invidiat.

Anonim spunea...

"In mod normal, cel care face piata este cumparatorul, iar nu vanzatorul."

Normalitatea nu caracterizează România.

Piaţa o face ...cumpărătorul?

Altar spune "La noi..." cumpărătorul ia ce i se dă şi e valabil de la ouă clocite, lapte expirat şi pâna la Penthouse la etajul 14 în zonă seismică.

"Iar factorul determinant in cresterea pietei cu 50% din 2007 au fost creditele ipotecare relaxate, bazate pe un grad de indatorare mare, iar nu smecherii."

Păi, parcă piaţa a crescut cu 400% în ultimii 4 ani ...pe orice fond, iar acum şmecherii vorbesc de creşteri pe fondul scumpirii banilor.

În 1999 nu controla nimeni piaţa, iar cei 10000 care aveau peste 5000 USD furau de la stat.

Mai am detalii...insistă...totul se obţine prin muncă...

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?