...începe să se adeverească. Mai ţineţi minte când discutam în contradictoriu cu Gigi Castron? Ei, uite că vin străinii, care vor pune presiune, desigur, pe piaţa salariilor, în aşa fel încât orice măturător va avea 1999 de euro salariu minim iar de ingineri nu mai zic... aoleu, ăştia or să ia 7000 de euro, uite aşa, degeaba, doar ca să-şi arate mutra pe la serviciu! Deci băgaţi doamnelor şi domnilor credite cât mai e timp, până nu ajunge garsoniera din Militari să coste 500.000 de euro.
Glumesc, desigur.
PS: ne vedem la Condominium ;)
joi, 14 februarie 2008
Ceea ce anticipam in vara trecuta...
Scris de Manole la ora 10:38
Cuvinte cheie: ce tare e balonul, economie, semnale, stăinii care năvălesc
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
83 de comentarii:
Dupa cate inteleg la Condominium, se vand cam 16.000 apartamente, din care 8000 in strainatae, cele mai multe in Grecia si Spania.
Pe de alta parte, in Grecia si Spania nu le mai cumpara nimeni, dimpotriva, oamenii cam incearca sa scape de ele. Ne scria Mariana pe forum , din Grecia, ca acolo executorii bancari vand cam 18 apartamente ale rauplatnicilor pe zi. Daca tot sunt atat de destepti, si daca trateaza imobilele ca pe o marfa obisnuita,(conform proastei lor intelegeri a raportului cerere oferta), atunci domnii imobiliari sa faca bine si sa "importe" daca-i tin balamalele ciurucurile supraevaluate din Grecia si Spania, si sa nu incerce ca niste dobitoci ce sunt sa "exporte populatia" ca da dracu' peste ei.
Nu mai dracui...hi,hi,hi!-joke,prietenii stiu de ce!
Manole, vad ca nu poti scrie articol fara sa te legi de mine, cu toate ca nu te-am mai deranjat de multicel. Citeaza clar ce am scris eu (vezi arhiva) si nu mai da interpretari care sa cada in favoarea ta.
Am inteles ca nu prea iti plac discutiile contradictorii nici tie si nici altora si din acest motiv nu te-am mai prea deranjat pe blog, asa ca te rog sa iti pastrezi remarcile ironice atunci cand se va sparge bula.
@corry
Am discutat în "contradictoriu", când manipularea era pe sfârşite, iar acum ...penibilul a devenit prea evident.
Ce argumente mai puteţi avea?
Deci, pleacă românii din cloaca lor de baştină, unde porcii (Orwell le zice aşa) din vechiul sistem s-au transformat in bişniţmeni, şi vor fi inlocuiţi de alţii mai năpăstuiţi. Dar ăştia nu ştiu cum ar putea li legaţi de "glie" cu 150 Euro/lună. Dacă tot vor face mii de km până în România, de ce ar rămâne aici mai mult de o lună?
Am ajuns de un penibil ...extrem, Tăriceanu anunţă bursa de joburi organizată la Roma: 1500 de locuri de muncă în România!!! OAU...viitorul României e asigurat...am reuşit!!!
Limbajul folosit pe acest blog incepe sa fie mult mai inflamat decat piata imobiliara. Se dracuie, romanii sunt porci, tara de bisnitari....daca discutam viitorul fondului locativ al acestei tari, inseamna ca sunte interesata de aceste locuinte. Daca nu, sa facem un blog cu predictiile imobiliare pentru Canada, etc. In Franta exista un blog similar care prezice spargerea balocului, deschis in 2004 sau 2005. Si totusi, in ciuda faptului ca previziunile nu s-au adeverit inca, limbajul este civilizat.
anonim
"Limbajul folosit pe acest blog incepe sa fie mult mai inflamat decat piata imobiliara. "
Mort inflamat nu exista(e vorba de piata imobiliara".
Ei sunt francezi, noi suntem români.
@anonim 14 februarie 2008 13:38
Limbajul meu e unul dintre cele mai civilizate. N-am făcut altceva decât să-l citez pe George Orwell...care a fost englez.
În accepţiunea lui şi corelând situaţia autohtonă, porci nu sunt românii, ci tagma securisto-comunistă care a rămas ...pe poziţii după revoluţie.
Când vorbim de evoluţia pieţei imobiliare trebuie să avem în vedere şi demografia României, demografie care este caracterizată printr-o migraţie masivă datorată democraţiei autohtone şi a porcilor(Orwell...le zice aşa) care au devenit în data de 23 decembrie 1989 ...capitalişti.
Nu s-a spart balonul din Franţa? Păi poate pentru că acolo se aglomerează ...viitori sclavi? Câte colonii are Franţa? Câţi muncitori din UE sunt interesaţi să se cazeze în Franţa? Vezi, e o ...presiune...un suport al bulei. Mai are sens să spun că 1100 Euro e venitul minim lunar în Franţa? 540 RON la noi?
Vrei, te rog, să identifici similitudinile dintre Franţa şi România?
În plin balon imobiliar francez, dacă m-aş stabili acolo, aş alege să cumpăr chiar şi acum...în plin balon...pentru că plătesc accesul pe o perioadă nedeterminată la...CIVILIZAŢIE!!!
Pentru că sunt mulţi "trigonometrişti" care citesc pe aici vreau să precizez: "foste colonii..."
Nimeni nu tine cont de un aspect. Nu avem colonii, dar avem o pouplatie rurala mult, mult peste media statelor civilizate, care va urma trendul acestora si va migra spre orase. Asta nu inseamna ca preturile vor creste, nicidecum, e f probabil sa scada mult o data cu aparitia noilor ansambluri imobiliare, in urmatorii 2-3 ani, dar niciodata procentul nefiresc de mare al populatiei rurale din Romania nu a fost adus in discutie pe blogul acesta.
@Aristottel
Cu tristete iti spun ca Franta este o tara in plina epoca de ...recul. Nimeni nu poate deschide un business acolo cu usurinta, presiunile sindicatelor sunt enorme, francezii tin la RTT-ul lor (reducerea timpului de lucru la 35h/sapt)si nicaieri nu prea gasesti un simplu muncitor dispus sa lucreze fara forme legale si 12 h zi, evantual in we.
E un paradis de locuit, vizitat, dar nu de facut afaceri pt un incepator sau nou venit.
Exista tari pe val si tari "in conservare" dpdv economic. Pe canalul M6 se difuzeaza frecvent la emisiunea "Capital" cate firme franceze fac ca si Nokia -Jucu, delocalizeaza si inchid, cifrele somajului fiind elocvente acolo.
Acu' te-am văzut, Gigi Castron / Corry. Dacă ţii minte, ţi-am "profeţit" că vei fi vecin cu pakistanezii (ziceai că stai prin mirabila zonă de la Politehnică, "zonă bună"). Poate nu în viitorul apropiat, dar dacă ai de gând să rămâi încă 20 de ani acolo, îmi ţin profeţia.
Un alt aspect legat de Franţa: acolo preţurile nu au crescut cu 1000% în 6 ani. După ştiinţa mea ele au crescut doar cu aprox. 120-150%, funcţie de zonă. Iar francezii nu au un venit mediu de 3-400 de euro şi nu au venit dinspre un venit mediu de 150 de euro.
@anonim 14 februarie 2008 15:24
Populaţia rurală migrează mai ales ...afară. Sunt sate româneşti pustiite...iar sătenii sunt în aceeaşi localitate ...afară.
Aceştia fiind deja proprietari pe tarlaua lor în sat...muncesc până la starea de rezonabil şi se întorc în sat.
După 90 am avut migraţia de la urban către rural, iar tu-mi vorbeşti despre chestii care nu se întâmplă într-o măsură demnă de luat în seamă.
Am mai spus, Bucureştiul e asaltat de satele vecine din Ilfov...dar asta nu înseamnă migraţia ruralului ...la oraş.
Ipotetic vorbind, s-o luăm în discuţie. Ce studii au românii din mediul rural? În general 4-8 clase? Cam câţi bani vor putea câştiga ...la oraş? Ei bine, la banii ăştia calculează-le tu o rată lunară şi mai gândeşte-te la propuneri. Tare stupefiat mai eşti, dar în esenţă îmi dau seama şi de ce. Îţi place să manipulezi. E bine...continuă.
@ anonim 14 februarie 2008 15:32
Deci Franţa e pe ducă, iar România e pe val, mai ales dacă vine Mercedes ...tot la Jucu.
Nu, serios, tu vorbeşti serios...sau doar te referi aşa ...de dragu' manipulării?
Nu era voarba de nici o manipulare, pt ca in aceeasi postare am spus ca si eu cred ca preturile vor scadea in 2-3 ani, o data cu aparitia ansamblurilor noi.
Dar comparatiile acestea Franta Romania Germania, axa Nord Sud nu-si au rostul, pentru ca fiecare piata are caracteristicile ei. In franta a fost o cadere pe piata imobiliar "dramatica", pe la inceputul anilor 90. La noi atunci era crestere...exact cum spui, migrau urbanii someri la tara si eliberau apartamente vandute la pret de masini second hand. Franta a avut crestere majora la cativa ani dupa criza "in platou", noi am avut scadere de 20% la imobiliar din vara lui '99 pana in anul 2003. Fiecare tara inregistreaza ciclicitatea imobiliara in functie de conditiile specifice economiei intrene, dar si influentata de economiile mondiale.
Măi Aristotel, am o rugăminte, nu mai presupune din start că oamenii de altă părere vor să manipuleze opinia publică. Unii chiar sunt convinşi că nu e niciun balon, deci nu e vorba de nici o manipulare, doar îşi exprimă părerea. Lor le putem spune "luaţi fraţilor credit pe 30 de ani, dacă sunteţi aşa convinşi", dar altfel dacă îi suspectăm de la început că vor să manipuleze practic se taie toată discuţia.
@anonim 14 februarie 2008 16:08
După analiza frivolă a migraţiei rurale la oraş, mă iei cu evoluţia pieţelor???
La noi vor scădea preţurile când vom avea ...o piaţă.
Fiind integraţi în UE, dacă nu ne comparăm cu Franţa, Germania şi Bulgaria înseamnă că duduim.
După integrare şi după spargerea balonului ...datorat exclusiv integrării...ne vom alinia trendului economiei UE, iar pe imobiliar ...este în jos...proporţional pentru fiecare economie.
Caracteristicile pieţei noastre sunt corupţia, manipularea, bişniţa...ţeapa.
@manole
Opiniile mi le formez din ...tendenţiozităţi. Nu am prejudecăţi, doar recunosc ...poeziile.
Crede-mă...de ani de zile mă lupt cu ...credincioşii în orice şi ...până acum nu ştiu vreunul care să se fi dat bătut...ăştia merg până la capăt.
După spargerea balonului...va fi o creştere şi atunci îmi vor arăta ei că au avut... dreptate...
Corecteaza-ma daca gresesc, aristotelcostel, dar impresia mea este ca si tu iti susti cauza cu aceeasi incapatanare si aprindere.
Daca nu ne poti convinge ca ai dreptate inseamna ca suntem Zilisteanu, ca manipulam si ca ne ocupam cu bisnita de apartamente.
Rationand simetric, sa ajung si eu la concluzia ca esti unul dintre tinerii care incearca cu disperare sa cumpere un apartament dar nu isi permite?
Vezi, nu prea merge chestia cu rationamentele alb-negru. Pentru ca exista oameni care pot gandi oarecum independent de dorintele lor.
Sincer, eu m-as bucura din toata inima daca preturile ar scadea, pentru ca sunt enorm de exagerate pentru puterea de cumparare a romanului, iar asta se reflecta in viata noastra de zi cu zi: oamenii o duc greu, traiesc permanent cu grija zilei de maine, pun banii de concediu in contul pentru apartament...e suficient sa ne uitam la fetele oamenilor din metrou ca sa vedem ce bine o ducem noi toti, romanii din Bucuresti.
Dar asta nu ma impiedica sa cred ca preturile vor ramane unde sunt si cum sunt, cel putin momentan, din toate motivele pe care le-am mai expus pana acum.
Cum nu-mi place sa vorbesc fara cifre, am dat peste urmatoarele doua rapoarte bnr prvind nivelul de creditare:
http://www.bnr.ro/Ro/Statistica/CF/CF200711.PDF
http://www.bnr.ro/Ro/Statistica/CF/CF200712.PDF
Pentru lunile noiembrie 2007 si decembrie 2007.
Din cate vad eu, nivelul de creditare pt populatie (nu agenti economici) a crescut din nov in dec 2007 cu:
10.000.000 RON - credite in lei
500.000.000 RON - credite in valuta
510.000.000 RON - Total
Conform raportului:
- Creditele şi disponibilităţile/depozitele se referă la rezidenţi si nerezidenţi
- Creditele pentru locuinţe includ creditele acordate gospodăriilor populaţiei în scopul achiziţionării sau construirii unei locuinţe (apartament, casă de
locuit, casă de vacanţă şi alte asemenea), al achiziţionării unui teren destinat construirii de locuinţe, sau în scopul renovării, consolidării sau îmbunătăţirii unei locuinţe.
Impartind 510 mil RON la 500 mii RON (120mii EUR) (val medie locuinta) => credite pt 1020 de locuinte in intervalul nov - decembrie. Sa zicem ca terenurile, loc in regie prorie si creditele pt apartamente noi au o pondere de 30-40%, raman cam 600 - 700 de locuinte vechi achizitionate (considerand ponderea locuintelor cu banii jos, nesemnificativa).
Acum fondul locativ in Bucuresti conform institutului de statistica era de 400 loc / 1000 pers in Buc in 2000. Pt 2 milioane si ceva de bucurestenii, inseamna cam 900.000 de locuinte, aici poate are cineva mai multe date.
Rezulta tranzactionare intr-o luna de aprox 0.08% din total, extrapoland sa zicem la un an, dar aici se pot consulta rapoartele pe fiecare luna din 2007 rezulta cam 1% din locuinte tranzactionate, rezulta cam 8500 de locuinte cumparate in anul 2007. Cu o marja de eroare, zic eu, de vreo 20%. Deci maxim 10.000 locuinte vechi (sau nu) cumparate anul trecut.
Acum voi ce credeti, e mult, e putin? Habar n-am cat e media pe pietele stabile, aici poate ne ajuta Manole.
Oricum, dupa rapoartele astea se poate face o statistica destul de ok pe ultimii ani privind locuintele achizitionate in bucuresti pe credit. Sper sa fi interpretat ok datele.
Numai bine
O fi bine n-o fi bine cum ai facut calculul....m-a cuprins tristetea dupa ce am citit. E incredibil cat de netransparenta e piata imobiliara in Romania si e dezolant ca trebuie ca cetatean platitor de impozite (si de taxe notariale) sa treci prin asemenea zbateri....Felicitari pentru incercare oricum
Am extras si cresterile valorii creditului total in bucuresti pt locuinte (ron+valuta), perioada iulie - decembrie 2007:
Luna Total – ron Total – euro
07.07 280.329.118,57 89.456.271,68
08.07 452.808.420,41 140.462.332,23
09.07 366.818.282,08 109.609.239,85
10.07 197.567.128,98 58.931.283,81
11.07 514.978.201,81 148.378.771,37
12.07 457.868.496,35 129.748.220,79
Calculul in euro e facut la valoarea medie pt euro din luna respectiva. Rapoartele privind creditele pt locuinte incep din pacate abia in iulie 2007, deci nu se poate observa evolutia pietei prea bine, dar se poate obitne macar o idee privind volumul tranzactiilor pe lunile respective.
Voi ce parere aveti?
Manole, tu mai faci alta presupunere gresita. Piata imobiliara este fara indoiala ciclica, dar per ansamblu ea creste. Chiar daca sa va intampla cumva ca preturile sa scada in urmatorii 5 ani, sa spunem, asta nu inseamna ca peste 10 ani nu va fi si mai sus. Noi nu putem spune cu precizie ce se va intampla in urmatoarele 6 luni, dar ai pretentia ca odata scazuta piata va ramane neschimbata timp de 30 de ani?
Haide sa luam orice capitala din lume. Sa vedem cum evolueaza numarul de locuitori pe parcursul a 20 de ani. Si apoi sa vedem ce se intampla cu locuintele vechi. Iti imaginezi cumva ca peste 20 de ani toate cartierele din Bucuresti vor fi un fel de zona de ghetou, parasita, sau cel mult locuita de negri si asiatici, iar toti bucurestenii vor sta la 10, la 15 km de Bucuresti, in blocurile si casele noi construite?
Dupa cum vad eu situatia, pe masura ce orasul se extinde, zonele periferice se apropie de centru sau devin centru. Iar apartamentele devin din ce in ce mai scumpe, indiferent de vechime.
Daca un bloc din Paris construit acum 100 de ani inca mai e in picioare, de ce am presupune ca blocuri romanesti construite 70 de ani mai tarziu nu ar avea aceeasi durata de viata?
Eu cred ca datele INS trebuie privite cu rezerve. Acest Institut National de Statistica este politizat ca orice alta institutie publica din Romania si ani de zile a fost folosit de catre partidele de la putere pentru a publica tot felul de statistici si calcule fanteziste in ceea ce priveste indicele preturilor, coul de consum zilnic si altele din care sa reiasa cat de tare a crescut nivelul de trei al romanilor sub guvernarea X.
Asa ca eu nu stiu cat profesionlism exista in acest Institut si cat de reale sunt datele pe care le furnizeaza. Eu am mari rezerve. Statisticile de calitate lipsesc cu desavarsire in Romania. Ori daca te uiti de exemplu la America, acolo orice firma inainte de a lua o decizie are la dispozitie un set intreg de statistici despre absolut orice are tangenta cu industria in care activeaza.
La noi e o ceata totala, tocmai de aceea manipularea este atat de usoara
@nestor
Pe blog şi pe forumul lui Alex sunt prezentate aspectele care nu "trebuiau" să fie expuse în România. Ar mai fi Monitorul Imobiliar al d-lui Silvestri, cartea gratuită a d-lui Silvestri şi alte blog-uri destul de pertinente.
Ce interes trebuie să am eu ca să evidenţiez adevărul?
Dă o căutare pe net...pe AristotelCostel şi vei găsi comentariile mele despre majoritatea temelor mizere din ţara asta şi nu numai: RELIGIE, POLITICĂ, MANIPULARE!!!
Toate astea pentru că vreau să achiziţionez o coşmelie comunistă care va fi făcută praf la următorul seism? Revizuieşte-te
Crezi tu că dacă vorbeşti despre o stagnare a pieţei imobiliare vei reuşi să-ţi realizezi lichidarea imobiliarelor la timp?
Are importanţă dacă spun eu, manole, alex, alexadi, simon, gabriela, şerbănescu sau dinu patriciu că piaţa imobiliară se va prăbuşi?
Păi are tată, pentru că speculanţii şi hoţii nu mai alimentează piaţa cu bani gri sau negri şi singurii care rămân să şi-o ia sunt tinerii care deja trag tot sistemul economic românesc în spate. Ţie ţi se pare corect?
@whateveru
Poate ai nişte scăpări în raţionament.
Deci, iei toate creditele la nivel naţional şi le raportezi la piaţa apartamentelor din Bucureşti?
Nestor
Intre ceea ce spui tu si ce a spus Manole nu exista nicio contradictie. Doar interpretarea ta e de asa natura.
Intr-adevar piata imobiliara este ciclica. Ca orice alta piata. Si ca economia in ansamblu. Si intr-adevar aceste cicluri , pe ansamblu, se inscriu pe un trend crescator. Preturile in general, masurate intr-o economie stabila cum este cea americana, ca efect al inflatiei au un trend constant crescator. E suficient sa ne gandim de exemplu ce puteai cumpara in SUA cu 100 de dolari in 1950 si ce poti cumpara astazi.
Insa Manole iti spune ca in 6 ani in Romania a fost o crestere de 1000%. Ori aici e toata cheia. Si cu asta isi bate Manole gura pe aici. Si altii pe langa el. Eu sunt convins ca nici Manole si nici noi ceilalti care consideram actuala piata imobiliara un "balon" nu credem si nu vrem sa spunem ca preturile vor scadea la nivelul din 20002 sau chiar mai jos. Trendul general este clar crescator. Dar, ideea principala este pe ce orizont de timp se manifesta o anumita crestere astfel incat sa fie sanatoasa si sustenabila.
Ori , dupa parerea mea, aceasta crestere de la noi a cam luat-o prea repede. Ori asta este exact esenta unei "bule". E ceva ce creste la inceput organic, apoi se umfla peste masura si inevitabil se sparge. Dar nu zice nimeni ca dupa ce se sparge ramane un crater. Ramane masa cresterii care a fost organica , dispare doar pielita aia subtire si umflata.
@scippio
La spargere...mai rămâne ceva, dar dispare ...secretul investiţiilor imobiliare, iar
- ţăranul român jecmănit în '90 la alba-neagra...azi nu mai joacă acest joc;
- ţăranul român ţepuit la Caritas...nu mai are ...aceeaşi încredere în jocuri piramidale...chiar dacă Delphin încă mai face furori;
- ţăranul român nu mai stă la rând la depus bani la FNI...multe fonduri de investiţii având 1000-2000 de investitori;
- ţăranul român va trage concluzia aferenţă cazurilor de ţepuiţi în imobiliare.
Deci...ţăranul român începe să capete oarece ...experienţă, dar şi ...prejudecăţi.
@Aristotel
Si rationamentul tau e corect, dar nu uita ca tu compari cresterea imobiliara de pe o piata libera gen America cu cresterea imobiliara de pe o piata care a debutat cu eminamente proprietari de apartamente, unde preturile nu au fost stabilite prin regulile economiei de piata de-a lungul anilor ci dupa momentul 1989, sau mai exact la cativa ani dupa, cand populatia urbana Romaniei a devenit in cvasimajoritatea ei proprietara, la niste preturi de achizitie de la Stat care includeau si “compensatii morale”. Care Stat nu a mai construit nimic apoi vreo 17 ani...Deci nu s-a demarat cu preturile unei piate libere, ci cu preturi fixate de Stat. In aceste conditii, cresterea in sine de 1000% este aberanta si greu de suportat pentru marea masa a populatie, dar nu poate fi comparata cu cresterea din America, Franta pe aceeasi perioada de timp. Poate doar cu cresterile din alte state ale Europei de Est, plecate de la acelasi fond locativ evaluat de Stat dupa 1989.
Cat despre argumentele lui Nestor, le-am mai expus si eu in alte postari : Viena, Londra, New York-ul, Parisul (celebrele imobilele hausmaniene), toate au locuinte seculare, evident renovate desi unele cu tot atat de evidente probleme (absenta ascensorului, compartimentari dificile) si in ciuda vechimii si a aspectelor mentionate, locatia lor ultracentrala sau semicentrala le confera in continuare o valoare mare de piata. Si toate aceste capitale au si blocuri semi-centrale, in imobile relativ mai noi similare ceausistelor noatre), cu suprafete nu foare generoase (50 m2/apart 2 camere), care, datorita proximitatii fata de centru isi pastreaza atractivitatea imobiliara. Cum au si cartiere rezidentiale cu spatii verzi generoase, suprafete generoase de locuit, dar prezinta dezavantajul unor locatii la 15-30 km de centru.Acesta nu este o pledoarie pt ca preturile sa cresca, nici un argument pentru ca ele sa se prabusesca, ci doar relatarea unor aspecte de luat in seama in argumentarile folosite. Si nici o manipulare. Dar nu mi se pare firesc ca pe un site care discuta aspectele imobiliare sa indemnam populatia tarii sa emigreze in masa, sa denigram oamenii, tara …doar pentru ca in momentul X al pietei imobiliare cineva e nemultumit de gradul de accesibiliate al acestor preturi pentru marea masa a oamenilor.
@nestor
"Piata imobiliara este fara indoiala ciclica, dar per ansamblu ea creste."
Din moment ce vorbim de cicilicitate, vorbim de perioade mari de timp. Pai se pare ca pe perioade mari de timp, piata imobiliara pe ansamblu nu prea creste (ok, poate creste in cifre nominale). Daca ajustezi graficele si statisticile preturilor imobiliare, eliminind inflatia, ai sa vezi ca e o crestere reala mica.
Daca ai un apartament care valoreaza 100 000 de Euro, iar anul asta nu cresc preturile, si inflatia Euro este de 3%, se cheama ca apartamentul tau s-a devalorizat in termeni reali cu 3%. Daca timp de 10 ani ramane apartamentul la 100 000 - mai nasol. Uita-te in anii urmatori la preturile din SUA - adauga scaderea datorata inflatiei (cosmetizata sau nu de oficialitati) la scaderea nominala a preturilor si vei vedea scaderea reala a preturilor la case in SUA.
Cand cresc preturile la apartamente cu un procent mai mare decat inflatia, inseamna ca e boom economic in zona respectiva, sau "bubble". La noi sunt ambele, iar balonul imobiliar nu este vazut de unii oameni din cauza boom-ului economic.
Uite un exemplu de investitie imobiliara: in 1626, insula Manhattan a fost cumparata cu 24 dolari (unii zic ca 72 de dolari). Daca in loc sa cumpere insula ar fi pus banii aia la o banca (sau ar fi facut afaceri) care sa ii aduca un profit de 5% pe an, cei 72 de dolari ar fi acum aprox 9 miliarde de dolari. Nu e chiar putin, iar unii zic ca asta ar fi chiar un pret real al pamantului din Manhattan.
http://www.straightdope.com/classics/a3_156.html
@all: numarul de apartamente vechi vandute anul trecut in Bucuresti a fost, dupa stiinta mea, de aprox. 3500. Deci un ritm de aproximativ 10 / zi. Asta inseamna ca piata apartamentelor vechi are o valoare de vreo 350.000.000 E, daca punem o valoare medie, grosso, de 100.000 E / apartament. Aparent nu e rau deloc. Daca 70% din piata asta e finantata prin credit, inseamna ca pentru banci reprezinta o afacere de peste 250 milioane E / an. Ceea ce chiar ca nu e rau deloc!
Dar hai sa vedem si cat reprezinta piata asta dpdv al agentiilor imobiliare, care traiesc din comisionul de 3%: aprox. 10 milioane de E. Avand in vedere ca in Bucuresti sunt inregistrate in jur de 3600 de agentii, rezulta ca unei agentii ii revine un profit mediu de 2777 euro / an din aceasta piata, ceea ce e egal cu nimic. Cu alte cuvinte piata la ora actuala este incapabila sa sustina industria! Chiar daca excludem agentiile "moarte" sau inactive, care sunt cam 2/3 din total, si luam in considerare numarul mult mai realist de 1000 de agentii active, tot rezulta un profit anual / agentie de 10.000 de euro, bani care iti pot ajunge cel mult 4 luni (chirie spatiu 450 E, 2 agenti > 1200 E, alte cheltuieli 500 E = minim 2150 E / luna).
Cu asemenea date, lucrurile nu pot merge decat intr-o singura directie: falimentarea sau iesirea de pe piata a agentiilor, fenomen devenit clar, de altfel, anul trecut. Asta inseamna ca proprietarii isi pierd aliatii de baza, pentru ca un proprietar nu are cum sa agate 10-15 clienti (e nevoie de timp, de efort fizic, ceea ce face o agentie). Un nivel optim de profitabilitate ar fi de cca. 30.000 de E / agentie activa, dar asta inseamna fie cresterea pietei la o valoare de 1 miliard E (fantezie curata...) fie reducerea numarului de agentii active la 300. Ultima solutie e cea mai plauzibila, dar nici asta nu e in favoarea proprietarilor, deoarece (doar) 300 de agentii active vor insemna mai putini agenti, mai putine masini, mai putin timp dedicat clientilor. Prioritari pentru agentii vor deveni proprietarii "flexibili", care sunt dispusi sa vanda rapid, si atunci e lesne de inteles ce se va petrece.
@nestor: cunosti cazul Japoniei? In ritmul actual de crestere, preturile din Tokyo ar reajunge la valorile din 1990 prin ... 2030. Va reamintesc ca preturile din Romania au crescut cu 1000% din 2002 incoace, in vreme ce salariile nu au crescut decat cu vreo 250%. Psihologic, cresterea s-a bazat pe un singur lucru, credinta fantezista a oamenilor ca odata cu intrarea in UE o sa avem si noi salarii ca in Germania. Cat de realista e aceasta credinta, se vede de vreo cateva luni incoace. Eu am zis ca un ciclu normal dureaza cam 15 ani, dar asta pe o piata asezata, fara derapaje (in sus si in jos). In sinea mea te rog sa ma crezi ca sunt convins ca in Romania ciclul care va urma va fi mai apropiat de ceea ce se intampla in Japonia, decat in SUA (sunt sigur ca in maxim 10 ani in SUA preturile vor reatinge varful din urma cu 2 ani). Nu am insa argumente pentru asa ceva si atunci ma limitez sa fac trimitere la experienta pietelor asezate. Dar cred ca, cu cat balonul balonul e mai rupt de realitate, cu atat va fi mai lunga scaderea (fiind nevoie de un timp mai lung pentru atingerea unui nivel de echilibru - aici nu sunt de acord cu Alex Dumitrascu, care e partizanul "prabusirii").
Manole zicea "Acu' te-am văzut, Gigi Castron / Corry. Dacă ţii minte, ţi-am "profeţit" că vei fi vecin cu pakistanezii (ziceai că stai prin mirabila zonă de la Politehnică, "zonă bună"). Poate nu în viitorul apropiat, dar dacă ai de gând să rămâi încă 20 de ani acolo, îmi ţin profeţia."
Poate imi spui si mie pe ce te bazezi in profetia ta (legat de pakistanezi), nu de alta, dar ca sa te iau in serios. Fa-ma sa nu pot dormi linistit noaptea din aceasta pricina.
Banuiala mea este ca scrii ca sa te afli in treba. Sau poate trebuie sa dam crezare viselor si sa probam un tarot mai apoi.
Tu chiar speri ca o sa poti cumpara apartamentul meu peste 2 ani cu 30000 E. Inteleg anumite teorii cu balonul, dar sa fim seriosi si sa nu vedem lucrurile doar in negru pentru ca aceasta este o atitudine anticonstructiva si depresiva.
@noamy
Eu cred că e corect să spunem că Bucureştiul e o zonă seismică, iar locuinţele mai vechi de 70 ani necesită cheltuieli...interesante (multe blocuri vor cunoaşte lama buldozerului).
La fel de corect este să spunem tinerilor că salariul mediu în România îl va atinge pe cel european doar în teorie peste 20 de ani.
Corect este să spunem că boom-ul bucureştean e foc de paie, iar atracţia nu mai există, capitala fiind în criză datorită incapacităţii de a atrage forţă de muncă necalificată şi slab calificată. Totuşi, într-o capitală de manageri s-ar putea să nu mai fie persoane care să ţină de ...sac.
În toate ţările vecine integrate cu doi ani înaintea noastră...vechiturile s-au dezumflat după integrare ceea ce a permis o dezbalonare lejeră.
Mizeria asta...a generaţiilor care au cumpărat adevărate cutii de chibrituri la preţ de pachete ţigări e un contraargumentat la îndemnul intens de astăzi: TINERI...ARUNCAŢI 100 000 EURO PE O COŞMELIE COMUNISTĂ.
Proximitatea faţă de centru??? Ce oferă centrul Bucureştiului??? Un trafic de vis???
Creşterea de 1000% e doar penibilă. Am mai spus, prost să fi...la preţuri egale Franţa vs. România să-ţi cumperi apartament în România.
"Cum au si cartiere rezidentiale cu spatii verzi generoase, suprafete generoase de locuit, dar prezinta dezavantajul unor locatii la 15-30 km de centru."
Proiectele astea rezidenţiale vor fi în majoritate nişte ţepe şi vor rămâne ruine înverzite de buruieni...adică spaţii verzi generoase.
Concluzie: un tânăr român munceşte şi pentru a plăti o pensie întreagă unui pensionar; se bucură de toate facilităţile din partea statului: taxa auto care nu lasă concurenţa reală să regleze preţul; ce mai rămâne? O rată cam 50-60% din venitul net care să pună capac libertăţii micuţului sclav...un mic sacrificiu...dar încă un erou al România ca va fi să fie...
@Manole
Manole, in calculul veniturilor agentiilor imobiliare nu ai adaugat veniturile pe care le obtin agentiile din intermedieri de chirii. Care chirii sunt mari de ceva vreme incoace, si s-ar putea sa fie mari tocmai din motivul pe care il spui - ca nu se mai vind/cumpara apartamente. Ori daca agentiile impulsioneaza un "trend" crescator la chirii, pe de parte li se maresc veniturile obtinute din intermedieri de inchiriere, iar ca efect secundar ii indeamna pe chiriasii platitori de chirii mari sa se inhame la un credit imobiliar ca "uite! e rata aproape cat chiria!"
Cresterea preturilor in Bucuresti a fost de 1000%, iar cresterea salariilor a fost numai 250%. Dar exista un segment de salarii in care cresterea a fost mult mai mare, poate nu chiar 1000%, dar spre acolo. Sau sa reformulez, exista un segment de populatie in Bucuresti care pe parcursul acestor cativa ani a putut trece de la un segment cu salarii mici la un segment cu salarii foarte mari. Cred ca este corect sa afirm ca de fapt acest segment de populatie reprezinta de fapt cererea activa pe piata in acest moment. Toate persoanele pe care le cunosc si care au achizitionat apartament in ultimii trei ani se incadreaza in aceasta categorie (crestere substantiala a salariului).
@nestor
Adică aţi acoperit segmentul.
Au mai rămas cei ...de sub medie...adică ...cei 4 milioane de români care...vor să-şi cumpere ...case/apartamente.
În concepţia ta...constructivă... dacă sunt 100 000 persoane capabile să contracteze credite, chiar dacă au luat un credit şi chiar dacă au case, apartamente, case de vacanţă, apartamente în Dubai şi vile la Paris...îi mai numeri odată şi pentru ...viitor.
...2 la prefectură...2 la primărie...
Pentru a construi blocuri e nevoie de:
-teren
-matreriale constructii
-muncitori
-imprumuturi bancare
-utilitati
Primele 4 sunt acum in cantitate nelimitata.
Daca ne uitam in Google Earth, teren este o groaza atat in jurul bucurestiului cat si in interiorul acestuia. Nenumarate fabrici care nu au ce sa caute in oras, sere pe zeci de hectare, teren agricol la 1 km de bulevarde principale, aberatia aia de lac de acumulare la sud de Vitan si la 3 km de centrul capitalei.
Uitati-va in acelasi Google Earth la alte capitale europene. Cat de mari sunt suburbiile lor? O sa fiti socati. Sunt colosale. La noi incepe porumbul la ei nu se mai termina cartierele rezidentiale care au inglobat deja orasele din imprejurimile capitalelor.
La noi problema principala au fost creditele bancare. Pana acum 2-3 ani bancile nici nu finantau proiecte de locuinte. Toate cereau ipoteca pe o locuinta existenta.
Dupa aceea, muncitorii romani, plecati in strainatate.
Daca maine ai 20.000 de indieni care sa lucreze pe santier, practic nu mai exista nici o piedica.
Banca a dat banii, materiale de constructii exista, terenuri sunt destule.
Cat despre utilitati, imho construirea in INTERIORUL orasului, pe locul fostelor fabrici, sere si terenuri cu porumb, e singura solutie.
Utilitati nu inseamna numai gaze, curent, apa, canalizare si asfaltare. Sa zicem ca s-ar putea face, cu costuri enorme.(Desi n-or sa se faca, cum nu s-au facut nici in Pipera). Dar mai ales inseamna transport.
Si aici nu se poate face nimic. Bulevardele si soselele nu au fost gandite pt atata trafic auto. Pur si simplu nu se poate face naveta cu masina.
Singurele variante sunt comunele din jurul Buc ce au statii de tren si in mai mica masura comunele cu intrare pe autostrada.
@Nestor
Da, e un segment care au avut cresteri foarte mari, si da, ei au fost cumparatorii activi. A fost o taxa unica de 16 la suta care a adus bani multi la cei care castigau deja mult si doi-trei banuti in plus la cei care castigau putin, a fost un Euro pe care unii il vedeau la 28 de mii, si a fost multa manipulare in general. Lucrurile astea se pot schimba la fel de rapid cum au aparut.
Segmentul asta de oameni care au salarii mari nu e chiar asa de mare, din el o parte si-au luat deja apartamente, cei care inca nu si-au luat nu sunt chiar asa de multi, iar apoi unii dintre ei deja considera ca sunt luati de prosti cand incearca cineva sa le vanda la preturile actuale. Parerea mea.
Profilul cumparatorului Bucurestean/Timisorean, etc, care castiga 1500 de Euro este actual dar temporar. Daca nu se desumfla balonul imobiliar si nu se revine la profilul de cumparator al Roamnului de rand - care castiga 300-400-500 de Euro - e cum zice Manole - sfideaza legile economiei - "Noul Ierusalim".
@AristotelCostel
Cum am si zis, datele sunt doar pt creditele din Bucuresti, poti intra pe rapoartele bnr din fiecare luna sa faci si singur calculele.
Dupa cate vad eu, media pe ultimele 6 luni e de 100 mil euro (370 mil ron) pt creditul de locuinte in bucuresti, asta inseamna cam 700 - 800 de apartamente pe luna.
Do the math! Si rapoartarile sunt date de BNR, eu zic ca sunt destul de corecte.
@Nestor: " de ce am presupune ca blocuri romanesti construite 70 de ani mai tarziu nu ar avea aceeasi durata de viata?"
De ce ? pentru ca durata de viata a unei Dacii Logan nu este aceea a unui Renault Laguna !
@corry: "Poate imi spui si mie pe ce te bazezi in profetia ta (legat de pakistanezi), nu de alta, dar ca sa te iau in serios. Fa-ma sa nu pot dormi linistit noaptea din aceasta pricina." Sa zicem ca mi-a citit Mama Omida. Acum, fara gluma, nu ai de ce sa nu dormi linistit, fiindca vei avea tot timpul sa te ejectezi din zona cand vei simti ca e ceva in neregula.
@tom: ai dreptate, dar chiriile sunt başca! Dacă nu ar fi chiriile, jumate din agenţiile active ar fi deja moarte. În mod normal o agenţie ca să aibă sens sa funcţioneze trebuie sa faca minim 50.000 E pe an, altfel nu e afacere, e ... tarabă, sau aşa ceva. Multe agenţii abia fac 1 miliard ROL (adică vreo 30.000 de euro) şi asta tocmai fiindcă deşi piaţa de închirieri "se mişcă", cea de apartamente e complet moartă. Adică e moartă în sensul în care un muribund are puls, nimic de zis, dar de 5 ori mai mic decât ar trebui.
@nestor: "Dar exista un segment de salarii in care cresterea a fost mult mai mare, poate nu chiar 1000%, dar spre acolo." Da, acestia au intretinut iluzia, e de necontestat. Iluzia ca tot romanu o sa aiba o asemenea crestere salariala. Acu' sa va spun drept si eu ma incadrez in clasa asta :), veniturile mele de acum (2008) fiind chiar de 10 ori mai mari decat in anul 2002. Si sotia mea la fel. Deci un glumet ar putea spune ca ne-au crescut veniturile de 10x10=100 de ori...
@whateveru: vezi ca tu sigur bagi acolo si creditele pentru terenuri.
Uitasem inca ceva : cate cutremure a vazut Parisul in ultimii 100 ani ?
Cate blocuri din Bucuresti vor cadea la un cutremur de 7.4 pe scara Richter ?
@whateveru...
interesante calcule dar un bun prieten care lucreaza la o agentie imobiliara destul de mare(nu de cartier) tocmai imi spuse ca in ianuarie nu a intrat absolut nici un ban in firma. nimic nu s-a vindut/cumparat/inchiriat. enough said
@Manole
Da, dupa cum am si zic, dar se pare ca lumea comenteaza fara sa citeasca, sunt si creditele pt terenuri. Dar le-am aproximat la maxim 30%, ceea ce mi se pare mult oricum, pt ca pers fizice in bucuresti de obicei fac credite pt apartamente.
Dar acum, daca tu vrei sa zici ca se vand doar 3500 de ap pe an, bazat pe instinct, iar raportarile bnr indica cam 8000 de apartamente pe an, ceea ce e oricum putin, faci cum vrei.
@anonim
Si ca de obicei romanul se bazeaza pe auzite, nu pe date. Ii critica pe cei care prezic cresteri, ca nu se bazeaza pe cifre, dar se fac ca nu vad cand chiar au niste date in fata. (am auzit, se zice, se spune...)
Iar daca sunt 3000 de agentii imobiliare in bucuresti si se vand 800 de apartamente pe luna, nu pare a fi ceva neobisnuit ca la una din ele sa nu fi intrat nimic pe luna ianuarie, fie ea si agentie mare. E clar ca piata e umflata f mult, si preturile sunt prea mari pt persoanele obisnuite. Dar intrati si voi pe acele rapoarte bnr si vedeti cifrele.
Eu astept acum raportul bnr pe luna ianuarie. Iar daca rapoartarile astea ar fi inceput mai devreme, am fi putut observa pe baza acestora si momentele in care piata stagneaza. Pacat ca sunt doar din iulie. Oricum, macar pe viitor se vor putea vedea niste "trenduri".
@whateveru
Cifrele alea ascund proporţii nebănuibile...între teren şi apartamente/case.
Ce să mai zic de perioadă...
Vorbeşti de perioada în care manipularea a fost ...la maxim: Iunie-Decembrie 2007...
Dacă pe maxim (pe val) sunt tranzacţionate 3-5 mii de locuinţe în Bucureşti...good point!!!...good point!!!
@whatever: nu ma bazez pe auzite, ci pe informatii din piata (care vehiculeaza o cifra - pentru apartamente vechi - chiar mai mica de 3500, dar eu zic 3500 fiindca stiu sigur ca se iau in continuare anumite apartamente cu banii jos), plus ca trebuie sa pui acolo si creditele pentru apartamente noi. Iar terenurile o sa te miri, dar s-au vandut in disperare anul trecut.
Dacă doriţi apartamente în centru sau în mijlocul unor oaze de verdeaţă, citiţi articolul ăsta:
http://www.bursa.ro/on-line/s=macroeconomie&articol=23130.html
Orice posibilă influenţare a potenţialului admirator de planşe în AutoCAD se datorează exclusiv...realităţii...
Pai eu din articolul ala inteleg ca si mai multe firme gen Nokia vor veni in Romania ca sa reuseasca sa faca fata recesiunii => Crestere preturi imobiliare
@anonim 15 februarie 2008 14:47
Ca să înţelegi ceva din articol trebuie să-l citeşti, iar dacă l-ai citit înseamnă că ai cap ca să nu te plouă-n gât.
Salariaţii Nokia, cu 200 Euro/lună, vor susţine piaţa imobiliară din România?
Pai da, terenul acolo a crecut de la cativa centi la cateva zeci de euro pe m2. Taranii aia care nu ar fi castigat nimic, acum castiga 200 de euro pe luna. La Nokia vor lucra si salariati cu studii superioare care nu vor avea 200 de euro. Venirea Nokia aduce bani la buget => lefuri bugetari mai mari, vanituri suplimentare la transportatori => salarii mai mari ale angajatilor respectivi, etc.
@anonim 15 februarie 2008 15:04
"..salarii mai mari ale angajatilor respectivi, etc."
Deci, pentru că vor caştiga 200 Euro/lună, vor câştiga mai mult?
Oricum, sună mişto...în Germania plâng câteva doamne din Bochum, iar în România vor prospera toţi şi, mai ales, speculanţii din piaţa imobiliară.
Legat de terenuri, vreau doar să subliniez că toţi speculanţii cu terenuri au câştigat bani pe baza informaţiilor de la autorităţi...altcineva...NU!!!
Tu te prefaci, sau chiar nu intelegi?
Daca 200 de euro nu ar fi mai mult decat castiga acum, de ca s-ar angaja?
Pe langa speculatori e loc de castig si pentru ceilalti. Au prezentat la tv cativa din taranii din Jucu care se imbogatisera din terenuri. Astia or sa-si cumpere apartamente la Cluj probabil, nu? Venirea Nokia duce la dezvoltarea economica a zonei => bani mai multi.
@anonim 15 februarie 2008 15:22
"Venirea Nokia duce la dezvoltarea economica a zonei => bani mai multi"
Ăştia s-au câcâit ani de zile să ajungă la Jucu şi au un program clar pentru următorii 3-5 ani după care...China îi aşteaptă.
In sfarsit, anomim ai punctat un element esential: venirea Nokia sau Mercedez sau Ford la Craiova, aduc, pe langa salarii si taxe la buget, si venituri suplimentare celor care detineau terenuri in zona. Intr-o postare anterioara va dadeam exemplu unei bune prietene care si-a facut acum 2 ani credit pe 25 ani pt cumpararea unei garsoniere. La vremea aceea pretul mi se parea imens, durata creditului si mai si....azi a achitat integral creditul cu bani trimisi de mama ei, plecata la munca in Italia. O alta prietena si-a luat acum 1 an apart. de 3 camere cu o suma si mai mare...tot credit pe 30 ani, era bugetara doar. La cateva luni dupa parintii ei din provincie au vandut un teren aflat la periferia orasului Tg Jiu (venise un investitor care evident oferea salarii mici...) si si-a achitat integral creditul, in plus si-a luat si-o masina. In presa de astazi este un articol despre un investitor care muta o unitate de productie in zona Deva...salarii mici va da, evident, ca-i somajul in floare acolo, dar cativa ingineri platiti bine si proprietarii terenurilor cumparate tot vor deveni candidati la un apartament in orasele invecinate, Deva sau Hunedora.
http://www.ziare.com/O_fabrica_de_instrumente_medicale_se_muta_din_China_la_Deva-239865.html
Parintii mei din provincie au fost sunati zilele trecute (nu aveau nici o intentie sa vanda) pt un teren agricol (il consideram fara prea mare valoare, la 80 km Bucuresti. Cineva vrea sa comaseze o parcela si ofera 2000 euro/ha, infim, dar cele 10 ha detinute de ei pot prinde bine creditului meu....Manole insusi sustinea ca terenuri s-au vandut intr-o veselie...unde merg banii? Am un vecin nou de scara care a achizitionat in martie 2007 cash, in zona centrala, cu banii obtinuti de pe un teren situat in Baneasa. Toate aceste date nu vor intra niciodata in statisticile salariale, si lista banilor neurmariti statistic poate continua. Nu vreau sa manipulez, asta nu e un argument pt cresterea, ci doar sa punctez cate scapari au cei care se uita doar la statistici...si eu sunt o victima a lor, tot calculand am pierdut luni bune in achizitia unui apartament, ceea ce s-a tradus printr-un credit cu cateva zeci de mii de euro in plus. Abia dupa ce am lasta calculel la o parte si am luat contact, tot intalnindu-ma cu acesti prieteni si povestile lor, mi-am dat seama cat de glisanta este analiza unie piete si cate necunoscute intrevin pentru a explica un fenomen....inexplicabil.
@Noamy
Prietenii tăi sunt imbecili...
Noroc că sunt fictivi...
UE lucrează la un proiect pentru eliminarea comisionului pentru plata anticipată a creditului.
Vezi, condiţiile de creditare abia acum sunt stabilite în favoarea contractantului de credit, iar prietenii tăi fictivi au plătit nişte procente virtuale straşnice.
...un fenomen inxeplicabil...susţinut cu poveşti cu prieteni...
@Noamy
dar poate ca unii nu au matusi, bunici, mame care sa le trimita bani sa plateasca rate
sau unii vor sa-si construiasca singuri viitorul
Airstotel, ca sa folosesc cuvintele tale, esti imbecil.
ING are comision de rambursare anticipata 0 iar Volksbank 1%. Deci daca stii sa alegi unde sa faci creditul, nu te costa mai nimic rambursarea anticipata.
@csharpdeveloper
Omul sau oama cât trăieşte speră.
Comentariile manipulatorilor pot fi asimilitate cu situaţia în care unuia i-a luat foc casa şi suflă de nebun peste ...telecomandă...deşi totul în jur e ...scrum...
la un credit fie el si de 100 000 1% comision de rambursare anticipata face exat 1000 euro. Cam 2 rate lunare...si a scapat de statul de "sclav pe veci" la galerele bancilor. Ne dam seama cat de putin cunosc unii din fenomenul creditarii...
@brad
Merci pentru invective, sper că manole îţi va oferi mai multe şanse în viitor...
Nu m-am gândit o clipă că prietenii lui Noamy au avut credit de la ING.
Sunt sigur că numeroase persoane vor beneficia de sute de mii cash în viitorul apropiat...
"Ne dam seama cat de putin cunosc unii din fenomenul creditarii..."
Într-adevăr e un ...fenomen foarte...interesant...
http://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/bnr-54-000-de-credite-ipotecare-acordate-anul-trecut-in-romania-10286
-cateva "informatii utile" cam inexacte in comparatie cu statisticile BNR sau poate nu inteleg bine cifrele
Solicit opinii.
Cuvantul "manipulare" si frecventa cu care este aruncat pe aici incepe sa ma amuze.
La fel de mult cum ma amuza fiecare politician atunci cand iese de la prima ancheta DNA si rosteste traditionalul: "Este un dosar politic".
Eu am un credit cu dobanda la plata anticipata de 3%. Asta nu ma impiedica sa platesc anticipat de cate ori am ocazia. La un moment dat am platit 20 de rate anticipat, pentru care am platit un comision de rambursare anticipata de 84 de euro. Avand in vedere ca momentan raportul rata-dobanda este undeva pe la 1/3, va las pe voi sa calculati cati bani am economisit. Pentru credite pe perioade mari de timp, 20-30 de ani, din suma lunara de plata aproximativ 70% reprezinta dobanda. Asadar, platind inca o rata anticipat, adica inca 30% din rata lunara, reduci substantial perioada creditului. Desigur, pe masura ce platesti mai mult din suma datorata bancii, raportul rata/dobanda incepe sa se inverseze, dar pe termen lung aceasta practica iti economiseste foarte multi bani.
Cazul de mai sus este valabil pentru foarte multi dintre cei care au contractat credite acum doi sau trei ani, persoane care care castigau venituri neoficiale din alte surse. De exemplu cei care si-au luat un al doilea apartament si il inchiriaza, cei cu o parte din salariu platit la negru sau pur si simplu cei care primesc bani de la rude din strainatate.
Intradevar, acum nu prea mai faci mare lucru cu 500 de euro trimisi lunar din Italia, dar acum 4 sau 5 ani...
Nu aveau chiar la ING. Doar la Volskbank. Sunt ei norocosi cu rambursarea anticipata, dar nu chiar asa...cu comision 0.Era 1%. In plus, acum 2-3 ani, respectivele locuinte costau in jur de 30 000 euro. Deci au tot platit cam 200 euro/comision rambursare anticipata, caci era procent la sold, restul fusese avans . Nici in ziua de azi comisionul nu e marea problema, ci ...mostenirea pe care s-o lichidezi.
Aristotel, eu nu manipulez ci incerc sa-ti spun ca viata nu e alcatuita doar din statistici. sunt si multe situatii particulare care nu pot fi incluse in nici o statistica, si care ofera o farama din explicatia misacrii pietei intr-un sens.Pana la un punct si pana la o limita.Pentru ca nici eu nu pot intelege cum blocuurile construite inainte de 77 se vand cu aceleasi sume ca cele 82-86, sau cum un apart.de la capatul orasului, pe bd Theodor Palady este cu doar 20-30% mai ieftin decat unul de pe bd Titulescu. Care oricum, e incalificabil de scump si acesta din urma.
@anonim 15 februarie 2008 17:25
Vreo 5 000-10 000 au fost acordate în Bucureşti, iar în restul ţării...sub 1 000 credite ipotecare per judeţ...good point!!!...good point!!!
Am văzut că este în creştere cererea de credite ipotecare...
BNR se dă peste cap şi face tumbe cu provizioane valutare...doar-doar ...o mai creşte niţel ...cererea de credite ipotecare...iar dacă nu creşte şi nu creşte...măreşte dobânda la 10%...
Manole, aş vrea să te întreb când îţi dă Oscarul la Roblogfest...că s-ar putea să se transforme blogul tău din balon imobiliar în...sfaturi de creditare.
@AristotelCostel
Merci pentru invective, sper că manole îţi va oferi mai multe şanse în viitor...
Pai te-am citat pe tine, le-ai folosit pentru a caracteriza prietenii lui noamy.
Oricum, m-am lamurit cat de bine cunosti cum sta treaba cu creditele.
Se vinde Dealul Hollywood
22000000 dolari ( 40 / m2 )
@brad
...tata meu îl bate pe tata tău...
Ai rămas peste program la bancă??? Azi n-a venit nimeni la ghişeul pentru credite ipotecare? Nici ieri? De fapt, a începu anul prost??? Miroase a şomaj???
@AristotelCostel
Recunosc ca imi scapa logica ta. Si recunosc ca e prima data cand am folosit astfel de "apelative". Dar tu ai depasit limita.
Apropo, nu lucrez la banca dar asta nu insemana ca nu cunosc cum sta treaba cu creditele. Am ceva experienta cu ele :).
"BNR se dă peste cap şi face tumbe cu provizioane valutare...doar-doar ...o mai creşte niţel ...cererea de credite ipotecare...iar dacă nu creşte şi nu creşte...măreşte dobânda la 10%..."
Nu stiu ce ai inteles tu de la televizor, dar eu am inteles ca BNR se chinuie sa restrictioneze cat poate cererea de credite.
Special pentru Aristotel, eu zic sa deschidem un alt blog avand ca subiect de discutie prabusirea pietei bancare.
@brad
acum 1.5 ani ING avea cel mai mare comision de rambursare anticipata, adica 3%. eu am contract cu asemenea procent. esti sigur ca are 0% acum?
si mai are si perioada minima de rambursare de 3 ani (al meu e pe 5). asta tot pt brad
Da, am eu credit la ei.
@brad
Ştiu.
Mă prezint la tine şi în 3 zile am banii...un fel de consilier pentru ţărani din ...cei mai ordinari...care au frică de ...hârtii...bănci...birocraţie...activităţi care complexează persoanele cu IQ sub 10 puncte.
E adevarat, si eu am o perioada minima de 1 an. Si nu poti rambursa mai putin de 10000Euro. Dar e OK, tii banii in banca timp de un an, si dupa aia rambursezi intreaga suma.
@nestor
ai rata de 140e pe luna? ce naiba cauti pe forumul asta? vrei sa vinzi?
Am uitat sa precisez, e vorba de un credit de nevoi personale cu ipoteca. Probabil ca la alte tipuri de credite au alte conditii.
Suma pe care o platesc lunar la banca este de 480 de euro. Din aceasta, 130 reprezinta efectiv rata din credit, iar restul pana la 480 este dobanda.
@nestor
comisionul zici e 3% din suma rambursata de unde ar rezulta ca dc ai dat 84e comision si asta e 3% din suma cf calculelor mele ai rambursat suma de 2800e.
Legat de articolul:
http://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/bnr-54-000-de-credite-ipotecare-acordate-anul-trecut-in-romania-10286
Eu am spus:
"BNR se dă peste cap şi face tumbe cu provizioane valutare...doar-doar ...o mai creşte niţel ...cererea de credite ipotecare...iar dacă nu creşte şi nu creşte...măreşte dobânda la 10%..."
@nestor...răspunde
Nu stiu ce ai inteles tu de la televizor, dar eu am inteles ca BNR se chinuie sa restrictioneze cat poate cererea de credite.
Special pentru Aristotel, eu zic sa deschidem un alt blog avand ca subiect de discutie prabusirea pietei bancare."
De vreo două ori am subliniat IQ-ul tău negativ, dar de data asta mă simt depăşit de situaţie. A fost o exprimare ...retorică...fiule..
Sper să treci strada cu cât mai multe... succese...
Mea culpa.
Noamy
Cazurile particulare pe care le prezinti tu sunt perfect reale, sunt de acord.
Mai mult, pe langa oamenii care se trezesc ca nu stiu ce teren pe care il au pe la cuca macaii devine brusc foarte valoros si il vand pe un sac de bani pe care il baga imediat in apartamente mai sunt si foarte multii banii negri care capata aceeasi destinatie.
Toti acesti bani impreuna cu banii speculativi reprezinta o buna parte din cerere. (Am mai spus-o de n ori in alte postari conform unor studii in marile orase, Bucuresti, Cluj, etc intre 30-50% dintre apartamentele noi cumparate sunt achizitionate in scop speculativ si nu pentru a se locui in ele).
Nu exista nicio contradictie nici intre ce spui tu si ce spune "tabara" cealalta.
Ideea este ca toti acesti bani si mai ales cei speculativi sunt bagati in apartamente atat timp cat exista convingerea optimista ca preturile vor continua sa creasca repede si consistent iar apartamentele cumparate vor putea fi vandute foarte repede la nevoie.
In momentul in care evolutia de pe piata nu mai incurajeaza aceste convingeri speculatorii vor deveni nervosi si se vor gandi nu sa mai cumpere ci sa inceapa sa vanda, iar ceilalti posesori de bani usor castigati vor sta si ei putin pe ganduri daca sa mai bage banii in apartamente sau nu. Desigur oamenii fara idei vor da navala in continuare dar nu ei reprezinta grosul cererii.
Deci, gandeste-te putin ce s-ar putea intampla. Incearca sa privesti problema in ansamblu, deasupra cazurilor particulare.
MANOLE, da-le ban pe ip si o atentionare lui aristotel ca e de-al nostru. ;)
la moise guran piata imobiliara e luata la spituri.
moise se arunca in impresii de genul "bancile vor sa-si falimenteze clientii"
a inceput oare?
Trimiteți un comentariu