joi, 21 februarie 2008

Prabusire sau aterizare?

"De ce are dreptate Alex Dumitrascu in distinctia dintre prabusirea pietei imobiliare si prabusirea preturilor:

Daca in Bucuresti, in anul 2007 se vand 1000 de apartmante cu pretul de 100 000, inseamna ca piata apartamentelor in anul 2007 este de 1000 X 100 000 = 100 000 000.

Daca in 2008 se vand doar 350 de apartamente tot cu 100 000 (ipotetic sa zicem ca nu scade), inseamna ca piata apartamentelor in 2008 este de 350 X 100 000 = 35 000 000.
Piata imobiliara s-a prabusit de la 100 milioane la 35 milioane. Pretul in schimb nu s-a prabusit. Inca! E, aici sunt pareri impartite referitor la modul/felul cum o sa scada si pretul..."


Momentan sunt o grămada de şmecheri / politicieni care sunt captivi în apartamente vechi. Ei sau copiii lor. Până când ăştia nu se vor muta cu toţii la vile / în apartamente noi preţurile nu se vor prăbuşi fiindcă vor face pe dracu'n 4 să le ţină sus. În cel mai rău caz, dacă treaba chiar se împute rău, îşi vor revinde apartamentele vechi statului, pe post de "locuinţe sociale". De aceea eu zic că vor urma doar corecţii lente (şi sunt în dezacord cu Alex Dumitraşcu), dar după ce toţi şmecherii vor fi părăsit corabia atunci da, prăbuşirea preţului apartamentelor vechi va fi foarte probabilă.

E DOAR IPOTEZA MEA.

16 comentarii:

Anonim spunea...

@manole

Dacă reuşesc "oamenii de bine din imobiliare", ca să nu zic manipulatorii, să menţină preţul ...în creştere pe fondul lipsei tranzacţiilor, s-ar putea să ai dreptate...cu scăderea lină.

În România, însă, toate sunt fie prea roz...fie prea negre.

Noi n-am respectat trendul noilor intrate în UE şi nu putem vorbi de o ...aşezare...mai ales că se bate iarăşi darabana creşterilor.

Anonim spunea...

@manole
"Până când ăştia nu se vor muta cu toţii la vile / în apartamente noi preţurile nu se vor prăbuşi fiindcă vor face pe dracu'n 4 să le ţină sus"
Ma intreb cum vor mai putea tine artificial preturile sus multa vreme??
Elijah

Manole spunea...

"Ma intreb cum vor mai putea tine artificial preturile sus multa vreme??"

Cu anunţuri a căror postare costă doar 3000 de euro pe lună şi apoi raportări de creşteri în Ziarul Financiar. Orice lună în plus e o gură de aer.

Anonim spunea...

Nu politicienii si "smecherii" sunt cei din cauza carora preturile sunt "umflate" si mentinute. De fapt, nu datorita faptului ca ei sau apropiatii lor sunt "captivi".
Lucrurile sunt mult mai complexe, incepand cu prostia maselor si dorinta lor de inavutire si terminand cu .... noua ordine mondiala.

Anonim spunea...

s-a mai gasit un vinovat pt preturile pietei imobiliare: captivii politicieni si copii lor...

Dar de ce sunt captivi? cine nu-i lasa sa plece? si mai ales unde sa plece, ca si terenurile sunt scumpe
Ne invartim in jurul cozii. Argumentele din sept-oct cand acest blog parea bine au disparut...zilnic apare cate un Acar Paun al pietei imobiliare
Oare in Lituania, Letonia, Cehia...cine a dus piata imobiliara pe culmi, ca doar preturile sunt comparabile? tot politicienii nostri?
Sunt niste explicatii complexe, de ordin general, macroeconomic...si cautam vinovati ...in Casa Poporului

Anonim spunea...

"Oare in Lituania, Letonia, Cehia...cine a dus piata imobiliara pe culmi, ca doar preturile sunt comparabile? tot politicienii nostri?"

Şi cum se face că în ciuda comparabilităţii preţurilor, acestea sunt mai mari la noi pe bazele unui venit mediu de 300 Euro/lună?

La ei s-a pleoştit piaţa de vechi după integrare, iar la noi a prins aripi, logic nu?

Când vrei să manipulezi o populaţie de 21,57 milioane se poate fără acordul politicienilor?

N-a spus Orban săptămâna asta că piaţa imobiliară nu va scădea?

E cumva vreun "Acar Paun al pietei imobiliare"?

Anonim spunea...

Simplu Aristotel
La noi circula mai multi bani negri
Nu exista intotdeauna o corelatie intre sttistici si banii care circula pe o piata.
Daca ar fi dupa statistici, retail-ul romanesc (marile lanturi de hipermarket-uri) ar fi falimentat toate. De fapt, nu ar fi venit nici pana la acesta data in Romania.
din pacate, banii negri care circula in piata imobiliara au obligat si cei care-si finateaza casele cu bani albi, in mare parte credite, sa suporte preturi greu de imaginat acum cateva luni sau ani.

Anonim spunea...

Pari a fi nou pe aici.
Fă tu o tură de balon şi întoarce-te în zilele noastre.

Anonim spunea...

Salut,
am trecut sa te anunt de aparitia blogului Ansamblului rezidential Confort Park - Cum am plecat si cum am ajuns acasa. Numai bine!
http://confortpark.blogspot.com

Anonim spunea...

Sunt alt "Anonim" : Am dat si eu o tura de balon si am vazut .....3 "specialisti" care monopolizeaza discutiile. In rest ..

Anonim spunea...

"Sunt alt "Anonim" : Am dat si eu o tura de balon si am vazut .....3 "specialisti" care monopolizeaza discutiile. In rest .."

Vrei să am licenţă în imobiliare? Poate îmi recomanzi un C(H)IPS?

Oricât de firav ai fi în creier, nu poate să-ţi scape un scippio, tom, mariana, gabrielag, charpdeveloper, obnoxious, sunmirror, cosmix, raluca, b, liviu, tanaru, cristian, leovigild, etc.

3 "specialişti"? De ce? Aşa vrei tu să vezi? Aşa vrei să fie şi realitatea?
Nu prea se poate numai cum vrei tu...

Anonim spunea...

Esti dus .... noapte buna !

Anonim spunea...

Manole, chiar şi cu preţul curăţirii mele, sper că pe 28 Februarie, după Oscar, începi curăţenia de primăvară.

Anonim spunea...

" AristotelCostel spunea...
Pari a fi nou pe aici.
Fă tu o tură de balon şi întoarce-te în zilele noastre."

si eu sunt Anonim si citesc zilnic blogul (se poate vedea dupa IP) care e interesant - totusi aici ai fost rautacios - omul a readus pe scena o explicatie foarte plauzibila a balonului = banii negrii !!! astia explica mult din cresterea balonului imobiliar la fel ca si multe alte aberatii in tipologia de consum a romanului care are si o vorba "ce-i de haram de haram se duce !" - preturi corecte vor fi cand toata lumea din tara asta va plati impozitele si taxele conform legii ca in tarile civilizate.

Anonim spunea...

Pentru toti Anonimii!!

1.Mai baieti si fete, am o sugestie/rugaminte, am mai spus-o, luati-va si voi cate un nick daca tot postati si intrati in polemici, nu e asa mare smecherie. Nu din alte motive dar e mai usoara comunicarea.

2.Unui Anonim si unui alt Anonim (suna de-a dreptul stupid nu?)

Da, domnilor , banii negri ! Am mai spus-o si eu in postari anterioare. E unul din factorii care explica multe ne-explicate de pe la noi. Nu se stie cati sunt dar sunt multi asta-i clar.
Si mai este un alt factor . Si despre el am mai vorbit.

Efectul (tipic psihologiei lumii a treia) "Fudulie". Sau , intr-o versiune actualizata "Am cu ce , baaaaa!)

Si efectul asta perverteste intr-un mod incredibil cele mai elementare notiuni economice.

De ex, ceea ce in orice tara vestica pare o mare tampenie, ma refer la a cumpara ceva la suprapret sau a plati o suma exagerata pentru ceva, la noi devine un prilej de mare fala, o realizare epica demna de spus la toti prietenii si dusmanii sa crape ranza-n ei de ciuda.Si chiar crapa!!

Pai nu te-apuca rasu-plansu, cum zicea Nichita Stanescu sireacu', baiat d'al nostru din bobor?

Prosti, da' multi!!

B spunea...

@anonim: 16.39 20 Feb 2008,

"s-a mai gasit un vinovat pt preturile pietei imobiliare: captivii politicieni si copii lor..."

Adevarul politicienii si functionarimea romaneasca constituie singura patura adevarat captiva. Motivul e simplu! Doar in Romania au relatiile necesare ca sa isi pastreze postul caldut care il detin in aparatul guvernamental sau in adm. locala si centrala, post invariabil bine platit. Daca acestia ar vrea sa plece ce administratie a altei tari i-ar accepta sau ce firma i-ar angaja doar pe baza cunostintelor indoielnice si a abilitatilor care lipsesc cu desavarsire? Sa nu mai vorbim de limbi straine pe care le cunosc acestia...

Ca o alta paranteza si ca o confirmare a unui comentariu la un articol mai recent, acesti functionari inepti sunt cei care fac strategiile de dezvoltare a oraselor si a economiei noastre... Asta e si motivul pentru care stam in trafic 2 ore in Bucuresti sau pentru care la inflatie de 8% pe luna echivalent anuala in bugetul meu personal ea se reflecta cu o crestere de 20% pentru ca traim intr-o tara de 2 lei, as putea sa zic 2 bani daca ma gandesc mai bine.

Pana si cei mai amarati din mediu rural romanesc fara o educatie prea mare se pot descurca onorabil ca si agricultor sau muncitor in constructii in Italia sau Spania dar nu si ei. Functionarimea si politichelele noastre trebuie sa traga cu dintii pe fotoliile caldute din Romania ca altfel ei si tot neamul lor de viermi sustinuti de ei ar muri de foame..., alte state au propriile lor "elite" un pic mai intlighente ca ale noastre si ei au nevoie numai de oameni muncitori nu de trantorii nostri.

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?