miercuri, 27 august 2008

Cele mai recente marote ale imobiliarilor: preturile la materialele de constructii si Mos Craciun vine in septembrie

Imobiliarii dau dovadă de o imaginaţie fără limită atunci când e să justifice scumpirile sau, în ultima vreme, stagnările.

A. "Preţurile la materialele de construcţii cresc în continuu, deci construcţiile nu pot fi mai ieftine."

Chestia asta e pur şi simplu falsă. Preţurile materialelor de construcţii se supun legii cererii şi-a ofertei, la fel ca orice altă marfă. Câtă vreme există dezvoltatori hulpavi care vor plăti preţuri mari pe materialele de construcţii gândindu-se că oricum clienţii lor finali le vor răs-cumpăra construcţia, evident că preţurile cresc.

Şi piaţa e plină de asemenea dezvoltatori la ora actuală. Majoritatea supralicitează preţul materialelor pentru a termina lucrările mai repede şi a reuşi să mai profite de vârful bulei.

Majoritatea de fapt vor crăpa cu bula în braţe.

Uitaţi-vă la profitul raportat / 2007 de firmele de ciment din România. Sunt profituri frumuşele. Şi în 2008 vor avea profituri şi mai mari. Oamenii ăia ar putea micşora preţurile cu 20-30% fără probleme, că tot pe profit ar sta. Dar de ce să nu vândă umflat dacă există proşti care cumpără? Crezând, la rândul lor, că există proşti mai mari decât ei (cumpărătorii de apartamente) care le vor... răs-cumpăra prostia.

Va veni un moment în care piaţa de construcţii nu va mai merge aşa bine. Pe cât punem pariu că în clipa aia or să apară oferte de genul "ia un kil de ciment şi-ţi mai dăm unul gratis"? Dezvoltatorii inteligenţi aşteaptă acel moment şi nu se apucă să construiască aiurea pe vârf de bulă imobiliară. Aceşti dezvoltatori vor intra pe piaţă la momentul oportun, vor cumpăra materiale la preţuri decente, probabil vor construi şi mult mai organizat, începând cu organizarea echipelor de pe şantier şi terminând cu organizarea afacerii şi să vezi minune, hocus-pocus, cum or să reuşească să livreze la un preţ mai mic decât preţurile actuale!

Ca să nu mai spunem de aspectul celălalt al problemei: cu ce mă rog influenţează creşterea fier-betonului preţul apartamentelor ceauşiste construite acum 30 de ani?! Şi cum se pregăteşte un voinic de dezvoltator contemporan, d-ăsta din vârful bulei, să facă faţă concurenţei apartamentelor vechi din aceeaşi zonă care deja au ajuns să coste semnificativ mai ieftin ca în urmă cu 6 luni (şi tot nu se cumpără, deci scăderea va continua)?

Dacă vreţi să cumpăraţi un apartament nou, întrebaţi-l pe dezvoltatorul dvs. preferat următoarea chestie: "Ok, să zicem că vă plătesc 150.000 de euro pe un apartament construit acum, pe vârf de bulă. Aveţi vreo strategie de vânzare în cazul în care peste 1 an un apartament ceauşist din zona asta va ajunge să coste 50.000 de euro?" Dacă o să vă răspundă: "Clanţele de la uşi sunt din aur, o să fiţi vecin de palier cu Isărescu etc." atunci e ok. Dacă va da din colţ în colţ... fugiţi.

B. "Moş Crăciun vine în septembrie şi aduce acadele la toţi imobiliarii cuminţi."

Probabil aţi auzit: se aşteaptă revigorarea pieţei din septembrie. Aşa a fost în ultimii ani. Nu contează că în ultimul an...

  • bursa nu a mai crescut în ianuarie;
  • preţurile la case nu au mai crescut în primăvară;
  • leul nu a mai câştigat 10% faţă de euro;
  • etc.
Pur şi simplu dânşii se agaţă de această ultimă marotă, septembrie, aşa cum se agaţă spânzuratul de funie.

Spre dezamăgirea dumnealor trebuie să le spunem că din păcate în septembrie vor da în pârg doar viile, nicidecum... livezile alea de copaci cu bani pe care le visează imobiliarii cuminţi.

Este adevărat că a crescut suma economiilor românilor, există date clare în acest sens, semn că sunt mai puţini bani pe piaţa imobiliară şi mai mulţi la... păstrare, dar cine îşi închipuie că din septembrie oamenii vor da năvală şi vor scoate banii din bancă, unde randamentul e de +10%, ca să şi-i îngroape în imobiliare, unde randamentul e momentan de -20%, înseamnă că are o părere foarte proastă despre... lume şi viaţă în general.

Una sinucigaşă.

285 de comentarii:

«Cel mai vechi   ‹Mai vechi   201 – 285 din 285
Anonim spunea...

@cezar jipa
Degeaba cumperi tu apartamentele cu 20000 pentru ca si chiriile vor face poc. Nu tintesc suma de 20000 dar asa ca veni vorba.

Apartamentul ala cu 100.000 era realitate acum un an si inca spera ca va creste mai mult. Asa cum toti spera ca vor lua pe apartamente in acest moment si nu iau nici 80%. Deci sa inteleg ca preturile din ziare si agentii sunt mincinoase.
Atunci cat e halatu domle. La care preturi ne raportam? La ziar? La zilisteanu ? Sau luam ziaru si impartim la 2 de pe acum.

elzorab spunea...

olandezule, ai o problema serioasa de matematica. sa-ti spun eu cum se poate ajunge la costrui de 1400 mp. daca in cei 1400, 700 euro/mp sunt profit. daca se construieste cu oameni necalificati dar care cer salarii triple fata de salariile dintr-o economie aflata in stare normala pentru tara respectiva(stare de echilibru), cu preturi supralicitate la materialele de constructie(preturi triple).poate ca in conditiile respective se poate ajunge la asemenea preturi...

ce ma derANJEAZA E CA, DEZVOLTATORUL INCLUDE UN PROFIT DE 700 EURO/MP in pretul de construire, iar apoi mai isi pune si 60-100% profit peste pretul de costruire...


se va construi si in continuare, dar pornind de la pretul terenului, la cat valoareaza, cu materiale la un sfert de pret, fata de acum si cu forta de munca dispusa sa munceasca pe cat merita si nu pe cat viseaza ca merita...

daca in tarile dezvoltate se paote construi cu 400 e/mp, te asigur ca in romania se va construi cu 200, dar trebuie ceva profesionalism si management, nu poate construi ghitza bisnitzarul de valuta, care nu se pricepe la nimic si pe care-l trag in piept toti "mesterii"


daca discuti cu un instalator, electrician, tamplar, tehnician sau inginer si in cateva minute nu stii cate parale face, adica la cat se pricepe) e un semn foarte bun ca e cazul sa te lasi de doemniul constructii, ca n-ai nici in clin nici in maneca...

asa e, pe un santier, daca scapi fraiele se pot ajunge la pierderi foarte mari si la risipa, aici intervine managementul responsabil si calificat.

pe un santier in care bugetul a fost calculat cu preturile de mai sus, iar apoi vin toti meseriasii si-ti mai fura si 50% din materiale pentru nevoile lor personale(lucrari private) se paote ajunge si la pretul de 1400. dar nu e o stare normala, nici macar jumate din pretul alal nu e normal. dar asa e cand badea gheorghe e mare partener cu bisnitzarul vasile si s-au trezit mari dezvoltatori imobiliari. ce sa te astepti de la astia??/

incompetenta e mare, dar lucrurile isi revin la normal intr-o tara cu cerere normala si cu un ritm de dezvoltare normal, fara explozii...de orice natura!!!

Manole spunea...

Olandezu: îţi repet invitaţia. Caută pe aici pe blog ce ţi-am zis. Când intri într-o casă străină civilizat e să te ştergi pe picioare. Aşa şi aici: nu mai cere încă o dată răspunsuri la chestii care s-au discutat deja.

cezar jipa spunea...

Vin certitudinile aici ca pe banda rulanta, mai intai fac poc preturile de tranzactionare, acuma vad ca si chiriile fac poc. Numa' pocnitori. Pai e clar ca ma mut din tara asta, odata cu ceilalti.

Anonim spunea...

Mie personal care in tara aveam acum un an jumate peste 1000 E salar iar acum am 3000 E muncind afara, un pret de 100000 mi se pare o enormitate. Banii pe care i-am economisit i-am facut din munca si ma doare inima sa-i dau unui speculant. Si aici includ nu doar munca actuala ci si lungii ani de scoala, facultate, stagiatura si experienta acumulata in tara. Pai vrea acum badea jiji sa faca el bulanu mare pe pielea mea. Poate pe a altora. Dar sa mai fac si credit pe 30 de ani cu 800 E/luna (adica sa returnez vreo 300000). Doamne pazeste.
ASA AR TREBUI SA GANDEASCA TINERII NOSTRII
Ca sa nu mai vorbesc de masini de lux cu rate de leasing de 400 E pe luna la niste prapadite de salarii. Dacia pute. Adica nemtii si francezii isi iau logan dar noua nu ne sade bine decat in passat sau octavia.
Recesiunea economica va despartii apele intre cei cu si cei fara minte.
Parca prea mult entuziasm a fost in ultimii ani si prea multe masini de lux si vacante cu destinatii exotice.
M-a luat deja frica sa-mi mai tin banii in banca.

Anonim spunea...

@cezar jipa
Toate vor face poc.

Anonim spunea...

Manole poate nu ma uiti cu un articol legat de terenuri sau cu unul legat de modul de a face bani in timpul recesiunii.

elzorab spunea...

nenea cora, nici eu nu-mi doresc preturile de 20 000, chiar daca ar fi pentru betoanele alea pe care le mai am prin romania. la fel nu mi-am dorit nici spargerea bulei din state, traiam tare bine de pe urma ei, desi nu prin speculatii, ci prin munca serioasa, desi uneori ma gandesc ca nici baii mei nu sunt cei mai curati de pe lume, tot niste fraieri au ajuns sa plateasca si pretul proiectelor mele, dar ce era sa fac? asta era situatia si nici naiba nu misca un deget daca nu plateam bine, deci eram obligat sa cer si eu, nu puteam sa ma refugiez intr-o manastire, am jucat asa cum se canta atunci...si mi-e rusine sa spun, dar m-am cam bucurat de banii aia, mi-am permis multe...

revenind la ce ne dorim. perioada de cresteri corespunde sentimentelor de dorinta, cele de scadere nu mai corespund sentimentelor ci...cat ne mai permitem, este momentul adevarului. deci chiar nu mia conteaza ce ne dorim ci doar ceea ce putem...si nu dvs sau eu sau alti cativa de pe forum care au vazut mult mai mult decat 5000 de euro la un loc si chiar nu are importanta cati, ci depinde de ceea ce-si permit cei 6 milioane-populatie activa, ce trebuie sa sustina 5 milioane de pensionari si 10 milioane de inactivi...de ei depindem nu de noi. nici macar capsunarii nu mai conteaza prea mult.

Anonim spunea...

Ca sa va cracanati de ras:

http://www.capital.ro/articol/de-ce-se-duc-in-jos-preturile-locuintelor-si-unde-se-vor-opri-111692.html

dcg spunea...

"Manole,
nu ma intereseaza alate bloguri . Noi am schimbat niste puncte de vedere pe blogul ASTA si as vrea sa facem o iesire "clean" din discutie ."

Suspectez faptul ca Olandezu nu are foarte clare in minte notiunile de "blog" si "post".

Altfel spus, Olandezule, cauta pe ACEST blog un post (un articol daca vrei) mai vechi din data de 12 august 2008. Acolo Manole iti raspunde la intrebarea ta in legatura cu preturile foarte pe larg, ba chiar iti deseneaza cate ceva.

Uite un link direct ca era greu sa folosesti rotita de la mouse sa faci un scroll down.

http://balonul-imobiliar.blogspot.com/2008/08/preturi-sustenabile-profetia-lui-manole.html

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
pegas spunea...

Eu unul nu am pace pana nu va interveni din nou duduia aceea care ne indemna cu fervoare in urma cu aprox. 8-9 luni sa cumparam apartamente pe litoralul bulgaresc (ce urma sa devina noua perla a turismului mondial, asta in conceptia ei de reprezentanta a unei agentii imobiliare bulgarski mamalicki). Iata un nou articol ce o loveste la sentiment (asta in cazul ca mai e angajata la vecinii din sud sau a reintrat pe piata autohtona care mai are ceva resurse pana la alegerile din noiembrie).
"Cotidianul" -- "Piaţa locuinţelor noi de pe litoralul bulgăresc, în cădere liberă"
http://www.cotidianul.ro/piata_locuintelor_noi
_de_pe_litoralul_bulgaresc_in_cadere_libera
-56615.html

Cezarica si Olandezu luati aminte la articolul asta si la ce se intampla undeva foarte aproape de noi :)) Iata ca se poate de la 1.000 euro/mp sa scada la 500 euro/mp intr-un an. Dar bineinteles daca ne luam dupa voi la noi in Romania nu cred ca are cum sa scada de la 2.000 euro/mp la 1.000 caci romanilor le plac jocurile piramidale de gen caritas :)) In rest aceeasi parere despre Cezarica , dar in timp ce el a incetat sa se mai dea lovit a aparut un alt martir, "napastuit si cenzurat" al blogului - Olandezu. Nu-ti mai da cu presupusul despre cum se fac bloguri si ce trebuie sa faci pentru a-ti spori traficul pe propriul site sau blog ca nu ai nicio treaba tu cu domeniul asta. In schimb cand incearca cineva sa-ti explice o arzi cu un sec "Stiu". Constructiile sunt de ajuns pentru un "atotstiutor" ca tine. PS: Daca aveti chef puteti cauta pe blog comentariile facute de tipa aceea care urla pe aici cum vor creste preturile pe litoralul bulgaresc in urmatorii 1.000 de ani si argumentele aduse de ea. Va puteti chiar inspira din replicile ei caci erau foarte bine lucrate in laborator.

elzorab spunea...

"Lumea este foarte panicata, nu mai are nimeni incredere ca vor veni cresteri in curand. Se simte lipsa strainilor, a fondurilor de investitii sau a bancilor care sa intre in piata", spune Marius Trif, directorul general al Carpatica Invest.

"Chiar daca avem rezultate bune, avem nevoie de cumparatori mari. Insa pana cand nu se va schimba sentimentul de pe pietele externe si nu vor incepe sa cumpere mai intai acolo, acestia nu vor intra pe Bursa de la noi", spune Trif

Titlurile Impact Bucuresti (IMP) au pierdut vineri circa 9,4%, pe fondul unui rulaj de 100.000 de euro (357.000 de lei). Dezvoltatorul imobiliar a convocat la finele lunii septembrie adunare generala in vederea modificarii planului de recompensare a salariatilor si administratorilor companiei. Astfel, acestia vor primi circa 1,5 mil. actiuni din cele rascumparate in acest an de Impact la doar 5% din pretul de achizitie al acestora

DUPA CUM SE OBSERVA MEDIUL INVESTITIONAL DIN ROMANIA DEBORDEAZA DE OPTIMISM. MAI MULT, PIATA ROMANA NU SE CORELEAZA CU CEA DIN VEST, NOI SUNTEM INTR-O SITUATIE APARTE...
SA TRADUCEM: DACA BURSELE SCAD CU 10% IN EUROPA SI AMERICA, IN ROMANIA ELE SCAD CU 60%, PENTRU CA NU SUNT CORELATE SI ...ECONOMIA DUDUIE, IAR CEI DE CARE STABILESC RATINGUL DE TZARA SUNT NISTE TAMPITZI CARE NU INTELEG NIMIC DIN ECONOMIA ROMANIEI, EI DAU ACEL RATING DIN BIROU, FARA SA INTELEAGA CA, SITUATIA DIN TERITORIU E MULT MIA BUNA DECAT SE VEDE DIN EUROPA(PREMIERUL TARICEANU-PAI DACA ASTA ISI PERMITE SA AIBA UN ASEMNEA DISCURS, INSEAMNA CA TREABA E GROASA RAU DE TOT)

elzorab spunea...

Premierul Calin Popescu-Tariceanu sustine ca agentiile de rating care prognozeaza o aterizare dura a economiei romanesti nu cunosc realitatea si isi scriu rapoartele din birouri in loc sa mearga pe teren.

"Sunt agentii de rating care privesc superficial Romania. Vad multe rapoarte de acest fel care nu cunosc rezultatele economice. Fac tot felul de rapoarte de prin birouri. Romania nu este o tara cu un risc mai mare ca alta din Uniunea Europeana", a spus premierul intr-un interviu acordat ZF.

Agentiile de rating Moody's, Fitch si Standard&Poor's au prognozat o incetinire a ritmului de crestere a economiei
CE SA MAI POVESTIM, NU SE PRICEP LA NIMIC ASTIA CU RATINGUL LOR, IN ROMANIA ECONOMIA DUDUIE SI CU ASTA BASTA...CE TOT VIN AIAI SA NE INVETE PE NOI CUM SE FACE ECONOMIA DE PIATZA?? SAU PAIATZA?

elzorab spunea...

» Bursele anticipeaza evolutiile din economie, iar declinul BVB poate fi pus si pe seama temerilor ca dezechilibrele se vor inmulti dupa alegeri.


» In aceasta saptamana indicii bursei si-au continuat declinul. BET a pierdut 4,6%, BET-FI a scazut cu 1,5%, iar RasdaQ-C este cu 0,33% mai "ieftin".


» Scaderea cotatiilor afecteaza nu numai portofoliile investitorilor, ci si salariile si posturile brokerilor. La mai bine un an de la debutul corectiilor la BVB au inceput primele disponibilizari


HOPALA, ECONOMIA DUDUIE...

elzorab spunea...

Ce creste cu o asemenea agresivitate poate scadea la fel de brusc iar vestea proasta pentru cei blocati pe actiuni este ca !!!

abia in acest moment actiunile de la BVB au ajuns la multipli comparabili cu cei ai blue-chips-urilor din Cehia!!!!

, Polonia, Ungaria. Economia Romaniei pare insa mai vulnerabila. Euforia autoritatilor fata de performantele economiei locale a fost temperata deja de agentiile de rating si institutele independente din strainatate. Potrivit unor oficiali Fitch, cresterea economiei Romaniei este nesustenabila, astfel ca riscurile unei aterizari dure au crescut, iar urmatoarea modificare a ratingului de tara va fi cel mai probabil in jos. Unul dintre argumentele invocate este adancirea deficitului de cont curent, in conditiile in care intrarile de valuta se vor reduce ca urmare a declinului marilor economii din zona euro.

INTREBARE, DE CE POTE SA SCADA VALOARE UNEI COMPANII CU 60% INTR-UN AN IAR VALOARE IMOBILIARELOR NU? CA SI AL COMPANII TOT DE COSTRUI DE PRODUCTIE VORBIM, DE PROFIT....

DECI TOT CE MERGE SUS CU UN RITM NESUSTENABIL RISCA O ATERIZARE FORTZATA. EXACT ASTA S-A INTAMPLAT ATAT PE BURSA CAT SI IN IMOBILIARE. DIFERENTA DINTRE CELE DOUA E CA PE BURSE AU JUCAT , IN GENERAL CEI MAI EDUCATI, IN SCHIMB PE IMOBILIARE, CA LA CARITAS AU JUCAT TOTI, DE LA TZATZA MITZA PANA LA BADEA GHEORGHE SI NEA VASILE FRANARUL, TOTI SUNT MARI PROPR(I)ETARI!!

elzorab spunea...

Economia germana se confrunta cu o situatie grea, iar acest lucru ar putea sa dureze pana in 2010. Aceasta o spune chiar economistul sef al Deutsche Bank, Norbert Walter, intr-un interviu acordat saptamanalului economic Euro am Sonntag.

Conform declaratiilor economistului sef al celei mai mari banci germane, singurele elemente care ar putea salva Germania de la recesiune ar fi: scaderea semnificativa a preturilor energiei si alimentelor si stabilizarea urgenta a economiei americane."Ma indoiesc, totusi, ca una dintre aceste eventualitati este plauzibila", a incheiat Walter.

In Germania, indicatorii economici, publicati recent, sunt aproape in totalitate pe rosu, fapt ce semnaleaza o imediata perioada de recesiune.

MDA, UNDE ERAU CEI DE PE FORUM CARE-MI EXPLICAU CAT DE TARE E ECONOMIA GERMANIEI SI CUM O SA LE ARATE NEMTZI AMERICANILOR CUM SE VA TRAI IN NOUA EPOCA GLORIOASA A EUROPEI UNITE? CE SPUNE ALA? CA A DOUA POSIBILITATE PENTRU REVIGORAREA ECONOMIEI GERMANIEI ESTE STABILIZAREA ECONOMIEI AMRICII???

HAIDETI SI EXPLICATI-MI SI MIE DE CE? CA ATUNCI CAND V-AM EXPLICAT EU DE CE, M-ATI LUAT LA BANI MARUNTZI, PE TON SUPERIOR SI FOARTE COMPETENT...

NA, CA IARASI AM AVUT DREPTATE!!

elzorab spunea...

Marea Britanie se confrunta cu cea mai puternica criza din ultimii 60 de ani, a recunoscut ministrul de finante britanic Alistair Darling, scrie BBC News. El a afirmat ca aceasta criza economica va fi "mai profunda si mai de durata" decat se temeau majoritatea oamenilor. Darling a admis ca guvernul a gresit in mod clar in felul in care a transmis cetatenilor ca le-a inteles grijile cu privire la costurile crescute ale vietii si siguranta in scadere a slujbelor. "Urmatoarele 12 luni vor fi cele mai dificile 12 luni pe care Partidul Laburist le-a traversat in ultima generatie", a declarat Alistair

NOROC CA TRAITI IN EUROPA, SI ACOLO NU SE POATE INTAMPLA CA SI IN AMERICA, DE ROMANIA NU MAI POVESTIM, ROMANII SUNT O SEPCIE APARTE, IN ROMANIA, ASA CEVA E IMPOSIBIL!!

elzorab spunea...

Dupa mai mult de un an de la debutul crizei economice, unii dintre cei mai importanti bancheri centrali din intreaga lume admit faptul ca nu pot prevedea efectele finale ale fenomenului asupra economiei globale si cum va arata ea pe viitor, scrie Financial Times. Pe de alta parte, sefii bancilor centrale sunt la fel de nesiguri si in ceea ce priveste influenta pe care ar putea-o avea cresterea economica scazuta asupra inflatiei ridicate.

"Exista o imensa nesiguranta, deoarece nu stim unde ne aflam in prezent", a declarat Stanley Fischer, guvernatorul bancii centrale a Israelului. Guvernatorul bancii centrale a Israelului


TOTI DEBORDEAZA DE OPTIMISM...

Kiko spunea...

@olandezu

Your'e welcome, in general suprafata efectiva / construita, cu10% in colo-n-coace, cred 1000Euro/mp ar putea fi pretul la care industria ar putea reporni. Ceea ce e aprox. ca in "Profetia lui Manole".

In momentul de fata suntem mult peste asa o medie, deci 1000 / mp ar fi deja un rezultat bun.

Sub aceasta cifra nu prea cred ca poate sa scada, e vorba totusi de o capitala, urata cum e, dar unde se produc bani.

Cu toate astea, sunt de acord cu Nenea Cora: mai mult de o anumita cifra nu as da. Bottom line.

Si aici intervine presiunea pe pret: cand oamenii care au bani nu vor sa cumpere.

Eu personal as putea cumpara oricand cache, sa am ceva unde sa stau cand vin in Romania, in loc sa inchiriez ca acum. (Locuiesc in strainatate, dar vin des "acasa" si mi-ar place sa am ceva).

Dar e totul urat, mi-e mila sa dau banii pe un apartament oarecare. Ceea ce as dori eu sa cumpar, central de "lux" (stim noi ce lux), costa foarte mult. Dar bani pe altceva n-as da. Daca m-as fi miscat mai repede ar fi fost o investitie. Acum nu mai e. Anii trecuti cumparau italienii de mama focului. Au restructurat, acum ei vand, nu mai cumpara.

Asta e treba si cu cladirile construite in afara orasului. Daca ai bani, de ce sa cumperi ceva in perifere? M-am gandit si la asta. Dar in blocuile noi n-am incredere. Am vazut cateva. Obiectiv vorbind, sunt nasoale. Probabil pt ca trebuie construit cu buget restrans. Nu stiu. Dar din pacate ce am vazut nou, e urat, camere mici. Nici macar gratis. Si asta e ceva la care dezvoltatorii ar trebui sa se gandeasca. Blocuri de 10 etaje+... Cine se muta acolo? Eu n-am nimic cu persoanele, dar imaginativa un bloc de 10 etaje, cu garsoniere, la perifierie!!! Sa dai economiile vietii sa stai acolo?

Poate ca dispare produsul. Dar poate ca dispare clientul. Probabil pe o perioada dispar amandoua.

La baza problemei stau nu doar materiile prime ci si terneurile. Iar aici dezvolatorii trebuie sa invete sa cumpere mai bine. Nu e suficient sa se priceapa sa produca (??) si sa vinda, ci si sa se aprovizioneze.

elzorab spunea...

PARCA IL VAD PE TARICEANU IN MOMENTUL IN CARE VA CERE O NOUA FINANTARE EXTERNA CUM VA MERGE PE LA BANCILE STRAINE SA LE EXPLICE CELOR DE ACOLO CA DE FAPT ROMANIA DUDUIE SI CA FITCH, PROSTII AIA HABAR N-AU DESPRE CE VORBESC...
IAR BACHERII IL VOR CREDE PE CUVANT SI VOR CANTA CU TOZI IN COR: DOAMNE CE PROSTI POT FI ECONOMISTII DE LA FITCH, CUM NU MERG EI PE TEREN SA AUDA DUDUITUL ECONOMIEI ROMANESTI :)))) ;))) :)))

Anonim spunea...

@manole
Ziarul Gandul de azi "mi-a raspuns" la cum sa faci bani pe recesiune.
Te umfla rasul. Cica sa cumparam proiecte falimentare ca sunt mai ieftine.

Anonim spunea...

@manole
Si ca o facuta tot Gandul imi raspunde si in legatura cu terenurile. Abia astept sa scada de 10 ori pretul sa-mi fac o casuta. Si culmea e ca probabilitatea e mare.

Sariti investitori si vindeti intre voi. Apropo cat mai e mp in Prelungirea Ghencea sau la vile in Ovidiu. Acum 3 luni era 200 e/mp. In 2004 era 20 e/mp. Credeti ca e imposibil sa revina.

Anonim spunea...

Cand a cazut Caritasul? Parca tot in septembrie a venit Mos Craciun cu sacu gol.
Pe masura ce preturile scad panica va creste iar tranzactiile vor tinde spre 0. Cine e nebun sa cumpere la 100k, 80k, 60k, 40k, nici la 20k. Al dracu si la 20k fac fite.
Parca vad oferte: la doua apart unu gratis.

Anonim spunea...

Recunosc faptul ca acum un an eram antibalon convins. Dar acum lucrurile sunt clare. Peste o saptamana ajung acasa si imi scot euroii din banca si ii ingrop in padure sau la tata in gradina (ca figura de stil).

cosmiX spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
cosmiX spunea...

primul ...

http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/818844/Proiect-rezidential-care-da-banii-inapoi/

UJohn spunea...

@olandezu'

Daca e musai sa votam si sa ne dam cu parerea votul meu este:

- garsoniera (45mp) - 20000 Euro
- apt. 2 camere (60mp) - 48000 Euro
- apt. 3 camere (75mp) - 57600 Euro
- apt. 4 camere (90mp) - 60000 Euro
- loc parcare suprateran - 999.99 Euro
- loc parcare subteran - 1999.99 Euro

Piata probabil nu se va alinia la aceste preturi dar, daca nu o face, eu nu cumpar, in conditiile actuale de munca si creditare. Pur si simplu nu merita, imi e mai usor sa stau in chirie sau sa plec din tara.

Ai vrut punctul de vedere al cumparatorului? ei bine, eu intru in categoria "first time buyer", individ cu salariu semnificativ peste medie, necasatorit (deocamdata), fara potentiale mosteniri sau posibilitati de stat cu parintii sau imprumutat bani de la ei.

u spunea...

@ Olandezu

"Ce naiba, asa de grea e limba romana ?"

"a. Vezi vre-o constructie?"

Da, se pare ca e destul de grea limba romana :)

Sper sa nu te superi. E doar o gluma.

Anonim spunea...

@ cosmix

Vezi ca delvin mai devreme dadea ca exemplu ca nu-s cine a zis ca face apartamente ieftine. I-am explicat ca de la a zice la a face a cale lunga !
Link-ul pe care l-ai postat intra EXACT in categoria asta . Altfel sper ca sesizati diferenta intre a da banii inapoi pt. ca nu poti dezvolta un proiect (din cauze de jnapanii din Ro si de justitia romana) si a intra in faliment !
In plus mi s-a parut interesanta observatia unui fost potential client : "la 1200 E/mp ni s-a parut ieftin... ". Daca piata chiar e in scadere trebuia sa-l auzim spunand si : "dar acum sunt fericit pt. ca imi pot lua un apartament de 2 ori mai mare cu aceiasi bani !" . Sa fi omis citatul ziaristul ?!

Anonim spunea...

@olandezu
Tu ai auzit de exprimare coerenta, cursiva si concisa?

Unknown spunea...

dragilor,

aparitia pe blog a unor ilustri specialisti in economie ma determina de-acum sa nu mai tac, caci (si iata fatala mea greseala!) pana acum doar am citit.

si nu numai ca nu o sa tac, dar am de gand sa adresez si niste bine-meritate injurii, drept pentru care imi cer scuze dinainte celor cu capul pe umeri si cu mintea clara. caci, evident, dorinta mea este nu sa cobor nivelul discutiilor, ci, dimpotriva, sa il ridic.

sa ma prezint: nu sunt un mare afacerist cu venituri mandre si nici macar un om bogat din oricare alte motive. sunt un om ca oricare altul, care poate da un avans decent si care are o decenta capacitate de a se credita la banci.

de cand caut un cotet, mi s-a infatisat in fata ochilor o monstruoasa inflamare generala, o fioroasa specula dezorganizata in care, vrei nu vrei, esti prostit imediat daca nu te pazesti de trei ori, ca praslea cel voinic.

am inotat ca un peste in jegul imobiliar autohton si am ajuns la concluzia sanatoasa ca e bine sa nu mai vrei nimic. cel putin pentru moment. nu ajunge un singur comentariu sa va povestesc cat de deprimanta este imaginea generala pentru un om care vrea sa se crediteze pe 30 de ani.

flama i-a cuprins pe toti vanzatorii de ceva, fie ei gospodine de apaca, divelopari, smecherasi care parceleaza terenuri, constructori de case, ce vreti voi! am avut contact cu fiecare pe rand. nu exagerez!

bula imobiliara este absolut evidenta (nici nu trebuie sa stii ca exista un asemenea concept ori sa fii prea destept - pur si simplu te loveste in cap). normal ca ea nu este evidenta pentru maimutoii care-si dau cu parerea in calitate de asa zisi oameni de afaceri, ci pentru omul cu putere de cumparare si de creditare, acela care realmente cauta o amarata de locuinta.

vomiti de la atata specula; musteste pe langa tine, iti sare in cap, te trage de par si iti intra pe nas. apoi iti vine sa vomiti inca o data cand vezi ca la televizor pericolul la care te expui in urmatorii 30 de ani pentru un cotet odios luat pe credit. finalmente, borasti pentru ultima oara cand vezi ca proprietarul este asa de intoxicat ca are impresia ca-ti face o favoare lasandu-te sa-i cumperi bunul.

si dupa toate astea, in pragul unei probabile recesiuni economice, intr-o perioada in care indicatorii macro-economici par umflati cu pompa, cand deja e evident ca economia e supra-incalzita, cand deficitul de cont curent e mai mare ca oricand, cand toti stim ca explozia consumului s-a bazat mai mult pe creditare decat pe bunastare (adica ti-ai luat deja tv si mobil sau masina pe banii pe care nu-i aveai, ce dracu sa mai cumperi acum ca nu mai ai din ce?!) si cand pentru toata lumea cu ceva minte in cap este clar ca economiei romanesti i se cam pregateste o nota de plata cu scadenta dupa alegeri, vine o adunatura de mari rentieri, oameni de afaceri, pe scurt niste cretini, care trantesc aici cele mai mari ineptii din cate mi-a fost dat sa citesc pe luna asta (cea mai tare de luna asta este evident cea a lui bordei: scaderea cererii determina cresterea preturilor).

mai baieti, oricat de business mani sunteti voi, am cateva intrebari incuietoare la care astept si niste raspunsuri economice adecvate, caci altfel va trantesc cate una peste bot de nu va vedeti:

1. cine v-a spus voua ca cererea este mai mare decat oferta? adica pe ce va bazati? sa nu aud ca cresterea preturilor este dovada unei cereri galopante si sufocante, caci, din nou, va dau cate una peste bot de va ies toate fumurile de analisti din cap.

2. pe ce va bazati cand aruncati o asemenea jena de afirmatie: preturile nu pot scadea la nivelul celor din 2002?

3. intrebare capcana: de ce s-a terminat ieftinul si nu se poate construi decat scump?

astept raspunsurile celor care se simt cu musca pe caciula. si de nu-s pe masura tupeului cavaleresc cu care va infiintati cu ineptii pe acest blog, o sa va ucid din vorbe, precum merita asemenea spurcaciuni galagioase de teapa voastra, eliminand rand pe rand argumentele defectuoase pe care le sunt sigur ca le voi detecta.

cat mai pe scurt, baieti! si pe intelesul tuturor, sa inteleaga si babele din spate!

nestor spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
shark spunea...

doar 14 minute
http://www.chrismartenson.com/bubbles

nestor spunea...

Manole, cred ca sunt potrivite niste felicitari, nu cred ca s-a mai ajuns la 234 de comentarii pana acum.

Anonim spunea...

In loc de Mos Craciun o sa vina Mos Scaraoschi sa-i bage la smoala pe toti borfasii imobiliari dar si pe copiii neascultatori.

In curand va aparea in Gandul un articol "Vindeti cat mai apucati"

Nu vi se pare o liniste aparenta in cursul leului? Parca e cam taricel.

belly spunea...

@insectul.

Chiar sunt curios sa vad ce argumente aduc cei care sunt contra alinierii preturilor locuintelor la puterea de cumparare.

Kiko spunea...

E 1 Septembrie. Incepe razboiul.

Eu monitorizez ft precis 2 situri ale celor mai serioase agentii imobiliare din zona.

De vre-o spatamana apar 10-15 anunturi noi, in fiecare zi. E vorba de sit-uri de nisa, nu de anunturi on-line unde orcine se inscrie, ci locuinte puse de agentia insasi.

Te uit la cateva anunturi, faci reload, si mai apar trei. Oferta este abundanta! Mi-am semnat vreo 10 imobile care sunt interesante. Sunt curios ce se va intampla cu ele. Presimtirea mea e ca la 1 Octombrie sunt tot acolo, si intre timp au mai aparut 300 de anunturi.

Unknown spunea...

intr-adevar, hai ca a venit si luna septembrie, am asteptat o vara intreaga dupa ea.

abia astept revirementul, ca sa-mi iau si eu o conserva comunista de 2 camere intr-un cartier de manelagii, nerenovata, cu scara putind a ghena la promotionalul scor de 120.000eur. sau mai bine sa nu dau bancii 300.000eur in 30 de ani si sa-mi iau un extravilan la 70eur/mp? inca nu m-am hotarat.

@belly
n-am idee. dar argumente e mult spus. probabil ca vor fi niste sofisme ieftine de o sa rada si curcile de pe balta.

UJohn spunea...

Stati linistiti, oricum, preturile or sa ma creasca ;): URMEAZA BEAR-TRAP-ul. Poate dupa alegeri, sau in primavara urmatoare.

Andrei Stroiescu spunea...

Ca veni vorba de statistica, grafica balonului si clopotul lui gauss...

http://www.stroiescu.name/andrei/balon_ro.jpg

Am mai postat odata graficul asta anul trecut prin toamna, parca.
Nu s-a schimbat nimic de atunci, preturile cresc prin stagnare (stagnare, adica nu scad, iar cum scaderea si cresterea sunt antonime, daca nu scad, atunci, logic, cresc).
De fapt au fost niste scaderi, dar care nu se pun, deoarece au fost niste scaderi de dupa cresteri, care cresteri nu au fost insa cresteri propriu zise ci doar niste incercari de testare a maximului, si se vede clar ca mai e loc mult pana la el, insa ne normalizam si noi putin si mai stam pe la cota actuala, ca mai jos nu se poate, pentru ca daca am urcat atat cum naiba sa mai coboram? Efortul de urcare e mare si de la un punct, cum ar fi costurile de productie, nu merita sa mai cobori (de altfel nici nu mai poti, ca veni vorba), in consecinta ramanem pe loc si asteptam pana ne adunam puterile sa urcam din nou, spre culmi nebanuite.
In conluzie, nu suntem pe marginea prapastiei si nu ne uitam la hau ingrozindu-ne de ce ar putea fi jos, ci tocmai ne-am oprit putin sa ne tragem sufletul si sa vedem daca am urcat destul. Nu se vede varful, dar nici nu are cum, pentru ca este ascuns bine in cer, printre nori (pe unde de altfel se afla si capul nostru).
Iar statistica e o babornita rea, care ne toaca creierii tot sunand din clopotul ala luat de la unu' gauss, ne-intelegand ca-i doar o nebuna fara minte, pe care nici n-o bagam in seama pentru ca apartine unor timpuri trecute, care nu se pun.

Cu stima,
Andrei Stroiescu

Unknown spunea...

ca tot veni vorba, am o oferta fulminanta pentru olandezu si ceilalti bejeti inteligenti. investitie garantata!

Anunturi Imobiliare Particulari: Data: 2008-09-01
BERCENI VAND AP 2 CAMERE CONFORT 2 ET PARTER MOBILAT RENOVAT CU TOATE FACILITATILE ( TV MASINA DE SPALAT COMBINA FRIGORIFICA ETC )
Pret: 85000 EURO; Localizare: BUCURESTI

ia puneti-va banii unde va sta gura si achizitionati aceasta mandrete dotata cu toate cele. la anu o dati lejer cu 100.000 si ne umpleti de rahat.

nestor spunea...

Imi povestea cineva care sta intr-un bloc nou, construit undeva langa parcul de la Politehnica si langa Sema ca si la el miroase urat la ghena. A, si mai are niste vecini care fac gratar pe balcon.
Mai toti romanii sunt manelagii si arunca gunoaie pe unde apuca, deci problema in sine rezida nu in blocuri ci in oamenii care le locuiesc. Din pacate asta tine de educatie, nu de pretul locuintelor, deci nu este un argument.
Si eu locuiesc intr-un apartament comunist, dar nu il consider conserva, cei 70 de m2 sunt un spatiu mai mult decat suficient pentru doua persoane. Am mai discutat despre complexul romanului care compenseaza prin dimensiune orice eventuale lipsuri (isi face case de 300 de m2, isi darama debarale sau balcoane ca sa isi mareasca holul sau dormitorul, etc, etc, fara sa se gandeasca vre-un moment la utilitatea efectiva a acelor spatii).
Un apartament in care se foloseste in mod curent aspiratorul si solutii de curatat si spalat nu are cum sa arate ca un cotet. Din nou, asta depinde de natura celor care il locuiesc.

Unknown spunea...

@nestor
cotet, conserva - astea tin de lirismul personal, nu am avut intentia sa ponegresc aceste minunatii ale tehnicii si arhitecturii.

si ai dreptate: daca faci curatenie in casa, casa este curata, n-am cu ce sa te contrazic.

dar despre faptul ca tu stai in 2 persoane pe 72mp, numai de bine. uite, si eu conduc o masina japoneza si mi se pare ca e cam bine, ca doar n-o fi rau, este? totusi, pentru 2 persoane medii, cu venituri medii, exista apartamentul mediu de 2 camere, care are 48-52mp, nu 72.

toti romanii sunt manelagii si arunca gunoaie pe unde prind? hai sa fim seriosi. toti americanii sunt tarani prosti si frantujii sunt toti niste don juani. ca sa nu mai zic ca toate femeile sunt niste curve.

uite, poate nu vreau sa dau peste 100.000 de euro ca sa stau in berceni, intre manelagii de confort 2 si nu vreau sa-mi puta ghena cand deschid geamul (nu pentru ca ar fi vecinii ingalati, ci pentru ca-i prost proiectata). asa-i ca-s cam pretentios? de unde tupeul asta de a nu ma multumi cu prostii?

Unknown spunea...

sa nu ne intelegem gresit. nu insinuez ca printisorii parfumati pe dupa urechi si pe la subrat din mine si din altii ca mine nu se multumesc cu somptuosul fond locativ bucurestean.

insinuez doar ca preturile sunt peste masura si ca economia, care nu pune botul la prostii ca noi astilaltii, isi va arata bunul simt in anii ce vor sa vina.

daca opinezi contrar, zi-o! dar nu ma lua cu cati mp ai tu la dispozitie, ca ghinionistului tau prieten ii pute ghena si cu ciudata afirmatie cum ca toti romanii sunt manelagii si arunca gunoaie. or poate insinuezi ca nevasta-mea o arde toata ziua pe manea si ca prietenii mei sunt niste porci care arunca pachetu' de tigari pe jos?! ca acu ma enervez!

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

intrebare intrebatoare:

daca unul si nevasta-sa castiga bine, duc un trai bun, sa zicem ca au si norocul sa nu aiba copii. au si masina, toate alea, si stau cu chirie. si se intampla sa nu-si permita (la modul rezonabil, nu la modul nu mai mananc 30 de ani, nu mai beau bere tot atata timp, nu mai fumez nimic niciodata etc.) o cotineata comunista luata pe 30 de ani in anul 2008, pentru ca ii baga in pamant financiar. asta inseamna ca...

a. cei doi nu se multumesc cu faptul ca ghena pute.

b. nu inteleg ca romanii sunt manelagii si dau cu gunoiul pe unde apuca.

c. cei doi sunt chiar saraci si nu au inteles asta pana acum.

d. preturile au depasit victorios puterea de cumparare.

e. nu e nici una din variantele de mai sus, pentru ca mananc rahat cu lopata (minciunesc si exagerez).

cine ma blagosloveste cu un raspuns?

clujeanul spunea...

gata cu gargara, vedeti voi preturi dupa alegeri....pe putin cu 50% mai mari dupa alegeri...
da aste numai pt cei care stiu cu cine voteaza....
gata cu pungile, galetile si tricourile cu iz electoral, acum dragii nostrii parlamentari ne pregatesc, numai sa-i votam, in loc de cele sus mentionate, geamuri termopan, la oferta, ....cu tot cu vila...

clujeanul spunea...

...se inmultesc vilele, se inmultesc si vanzatorii, o sa fim o tara de vanjatori...ptiu drace, da unde au disparut cumparatorii...

cezar jipa spunea...

Doamne ce-am mai ras :)))))
E unul pe aici care vomita, boraste si le da la speculanti la bot ! Adica, si fizic !
Si eu am ceva arderi gastrice si pot sa-ti prescriu, in ordine : Ozem, furazolidon, clisma. Pentru aia cu dat in bot, te invit sa te calesti, mai intai, pe la sala mea, Respect Gym din Tineretului (in 6 luni iti garantez ca vei fi, vorba ta, prislea cel voinic in lupta cu zmeii speculanti !)
Numai sanatate, si dieta naturista !

nestor spunea...

Vad ca unii s-au simtit cumva atinsi de ceea ce am spus mai sus. Nu stiu cum e cu pachetele de tigari, dar 99% din oamenii pe care ii vad, si printre care se numara si multi prieteni sau cunostinte, sting mucurile de tigara pe jos (chiar si la ei in curte). Sau, hotel de 5*, plini de romani clasa medie, care au descoperit analiza raportului calitate/pret. Nici unul (literalmente nici unul din cei doua trei sute) nu isi facea dus inainte sa intre in piscina.
Sa mai pomenesc de mersul pe banda de urgenta dimineata la intrarea in Bucuresti, pe pricipiul "sunt manager, ma grabesc sa ajung la serviciu, am un conf call cu Londra in 30 de minute".


Indiferent ce vor unii sa creada, ghena miroase din trei motive, iar constructia este rareori unul dintre ele:
1. oamenii sunt nesimtiti
2. femeia de serviciu este platita mizerabil
3. cei de la REBU isi fac treba in purul stil romanesc

dcg spunea...

Cezar,

Parca tu iti dadeai intalniri belicoase pe aici pe blog si nu ridica nimeni manusa. Cred ca ti-ai gasit furiosul ;) Nu uitati sa filmati cu mobilu' si sa puneti pe iutub, ok?

PS: eu pun banii pe insectul, pare genul calit gata sa rupa cefe groase cu lant de aur de imbobiliar :)

clujeanul spunea...

sa fim seriosi, izul de "lavanda" prin unele cariere "rezidentiale" mai este emanat si de fosa septica la care sunt racordate cate 5-6 blocuri...
unde mai pui ca sunt inghesuite de nici "salprestul" nici vidanjorii voiajorii nu pot sa intre sa schimbe mirosul....

clujeanul spunea...

cristi

"cefe groase" da fara lant de aur sau parlit la Bulgari rau de tot... gandeste-te ce se vor parli cefele din romania cand o sa-i traga in jos kg-mele de aur de la gat de-i baga cu nasul in fosele "producatoare de biogaz" pe care le-au facut

Unknown spunea...

@jupane cezare

eu zic sa-ti descordezi muschii si sa mai incordezi nitel mintea. daca o sa-ti nasca si niste argumente, sa vii fara de rusine si sa ni le spui.

pana atunci, cele mai sincere felicitari pentru sala bengoasa din tineretului denumita bagabonteste "respect" pe care o aduci in discutie fara nici o legatura cu piata imobiliara.

cezar jipa spunea...

"eu pun banii pe insectul, pare genul calit gata sa rupa cefe groase cu lant de aur de imbobiliar :)" - tocmai, ca nu prea pare :)

Eu am auzit ca incordatul mintii, cel putin fara incordatul muschilor duce la diabet, colesterol,alte boli urbane. etc. De aia ma si duc la sala :) ceea ce va urez si voua !
Provocarile alea belicoase facute calului inaripat erau de pe vremea cand luam in serios cele ce se intampla pe aici, no offence.

Unknown spunea...

@nestor

da, tind sa cred ca am exagerat. nu toate ghenele put pentru ca-s prost proiectate. totusi, eu am intalnit si din acestea.

banuiala mea intemeiata e ca cererea nu o sa mai sara la cap de cate ori arunca ii oferta un scuipat. si nici blocul care pute n-o sa-si mai gaseasca prostul care sa dea cu suta de mii de euro imprumutata ca cu hartia de 10lei din buzunaru' de la blug.

in contextul asta, mintile ratacite isi vor reveni din frenezie, cei batuti in cap vor observa in sfarsit ca cererea nu e spectaculoasa, cumparatorii isi vor reveni si ei din disperare si vom mai discuta intr-un an, doi despre ce se va intampla cu blocurile care put ori care-s populate de vecini indoielnici.

ionut spunea...

olandezu

Stii care e culmea ghinionului?Sa faci pe prostul si sa ramai asa...
EU in locul tau m-as intreba daca pana acum am fost norocos si daca nu... oare de ce nu?
Unul dintre cei mai interesanti indicatori care-ti poate spune(cele mai) multe despre o piata(oricare ar fi ea) este FALIMENTUL sau mai bine zis procentul de falimente raportat la nr. jucatorilor de pe acea piata( stare de fapt pe care tu o treci cu vederea, voit sau nu, sistematic in demonstratiile tale kilometrice.
Bati campii cu gratie despre preturile sub care nu au cum sa scada apartamentele ,desi realitatea ( deja ) te contrazice!!!
2)garsoniera 45mp=30000euro
ap. 2 cam. 60mp=40-42000euro
etc.
3)locuri de parcare supra sau subterane incluse in pret(asta...asa ca discount).
Despre asta vorbim in 12 luni.

@cezar

La nici 300m de mine 1000mp teren = 22000euro negociabil( urgent) anunt din 01.03.2008.nu s-a vandut nici acum...

Unknown spunea...

@ionut

unde mai exact este terenul asta?

Anonim spunea...

@delvin

E corecta observatiacu "vre-o". Dealtfel intr-una din postarile mele o sa gasesti si un "dupe" desi nu-s din Craiova . Dar se mai intampla cand dai RPD cu tastatura . Evident n-am de ce sa ma supar. Orice mesaj (in romana in cazul de fata) trebuie sa fie corect si ca forma si ca fond. Mea cupla pt. forma in cazul asta !
Sunt doar trist sa vad ca nu intalneasc la fel de multa pedanterie si "nerv" din partea voastra si cand vine vorba de fond .
Altfel cred ca suntem de acord ca lipsa (sau prezenta inoportuna) a unei cratime nu invalideaza o idee. Nu ?!


Altfel ca tot vorbeam de idei m-ar interesa o corelare intre cele 2 articole de mai jos si apropriata criza imobiliara (si economica generalizata) din Romania !

http://www.zf.ro/articol_185386/investitiile_in_economie_au_crescut_cu_31_8__la_sase_luni__la_32_45_mld__lei.html

http://www.zf.ro/articol_185385/_font_class__textcolorrosu__record__crestere_economica_de_9_3__in_t2_si_8_8__la_6_luni__font_.html

Si in special mi-ar place sa aud cum paragraful

"Cu toate acestea, rata profitabilitatii per angajat este de zece ori mai mica in Romania decat in Europa, iar veniturile per angajat sunt doar de patru ori mai reduse decat media europeana. Conform studiului Saratoga - Human Capital Benchmarking, realizat de PwC in 2007, veniturile generate unei companii de catre un angajat ajung in Romania la 40.000 de euro anual, in timp ce la nivel european depasesc 160.000 de euro."

arata clar de ce preturile la noi trebuie sa fie mai mici decat in vest !!!
Multumesc anticipat !

ionut spunea...

@insectul

Vezi posturile mele anterioare!
langa PLOIESTI( comuna Corlatesti)

cezar jipa spunea...

Buna intrebare. Amplasarea unui lot de casa este esentiala pentru lichiditatea lui. Alt element esential este cand se pune in vinzare.
Dupa pret si lipsa lui clara de lichiditate as zice ca 1. fie se afla intr-o zona in care n-a ajuns febra constructiilor de case (adica zona care nu intereseaza pe nimeni),
2.fie are utilitati in el si nu la marginea lui
3. fie are deschidere de 12 metri
4. fie anuntul e fantoma
5. fie se afla in zona popesti leordeni, unde miroase de la glina
6. fie cetateanul are, pur si simplu, ghinion (ca om patit ce sunt, pot sa-l inteleg).

Altminteri, stai linistit, in zona de pret 30-100 euro metrul (10-25 km de pta universitatii)tranzactiile merg foarte bine. Hai sa spunem ca tocmai fac o parcelare in mihailesti, iar pretul platit in zona a crescut cu 30 la suta de anul trecut incoace (cam de la 30 la 40-45). Aici m-a surprins si pe mine. De alte zone ma doare in basca, cuma ar fi buftea-crevedia, unde preturile au scazut intr-adevar cu 10-15 la suta de la inceputul anului. Numai ca acolo se cereau sume nesimtite, peste 120 pe metru.
Numai bine.

ionut spunea...

olandezu
Ia gandeste-te matale ca: raportul dintre rata profitabilitatii / angajat , veniturile/ acelasi angajat tinde catre 1!Cu alte cuvinte profitabilitatea / angajat va creste mult mai repede decat veniturile lui!
Aviz amatorilor care s-au imprumutat pe 30 ani la banca pe motiv de crestere la nesfarsit( si in acelasi ritm) a salariului.

nestor spunea...

http://www.zf.ro/articol_185298/peste_60__dintre_angajati_au_declarat_la_fisc_salariul_minim_pe_cartea_de_munca.html

Si acesta, pentru cei care minimizau fenomenul. Sau crede cineva ca majoritatea bucurestenilor platesc benzina zilnica sau cosurile cu mot in hypermarketuri cu salariul minim pe economie?

ionut spunea...

@cezarica

1)ca nu intereseaza pe "nimeni" putin ma intereseaza ca sa zic asa, depinde la ce " nimeni" te referi.
2) din moment ce deja exista o constructie pe el( in paragina paremi-se de prin 1925) nu are cum sa aiba utilitati in el. mai ales ca utilitatile au " rasarit" in zona de vreo 5 ani.
3) are deschidere de 16.5m(aproximativ)
4)pe propritar il cunosc si nu e...fantoma
5) ti-am mai spus in ce zona se afla...concentreaza-te putin ,ce dracu!!!
6)cat despre partea cu ghinionul citeste postul meude mai sus adresat olandezului!
In alta ordine de idei: spune-mi si mie care sunt zonele unde tranzactiile la 100euro/mp merg foarte bine si la ce suprafete te referi?

u spunea...

Si in special mi-ar place sa aud cum paragraful

"Cu toate acestea, rata profitabilitatii per angajat este de zece ori mai mica in Romania decat in Europa, iar veniturile per angajat sunt doar de patru ori mai reduse decat media europeana. Conform studiului Saratoga - Human Capital Benchmarking, realizat de PwC in 2007, veniturile generate unei companii de catre un angajat ajung in Romania la 40.000 de euro anual, in timp ce la nivel european depasesc 160.000 de euro."

arata clar de ce preturile la noi trebuie sa fie mai mici decat in vest !!!
*****
Hm... O sa las placerea dezbaterii tehnice celor mai versati, dar here's my two cents si ma voi referi mai mult la hermeneutica, decat la economie.

Citatul asta depinde cum il privesti. Dumneata poti sa spui: aha, deci desi nesimtitul angajat roman produce de 10 ori mai putin pt companie, el este platit doar de 4 ori mai putin. Pai e limpede, omul are venituri disponibile, atunci la naiba cu el, sa cumpere case scumpe. Sau, o alta interpretare "olandeza" ar putea fi: ia te uita ce potential de crestere a productivitatii si salariilor avem! Pai e normal sa avem preturi mari, fiindca in 2 ani o sa avem productivitate si salarii ca europenii ailalti.

Nu te supara, dar ambele abordari sunt rizibile. Daca exista si o alta interpretare, te rog impartaseste-o, fiindca nu ma prind cum ar putea sa sustina un citat in care se spune ca veniturile romanilor sunt de 4 ori mai mici ca ale europenilor afirmatia ca preturile locuintelor trebuie sa fie ca in Europa de vest(sau chiar mai mari, dupa cum se stie).

Din nou, nu ma pricep asa tare la economie. Lumineaza-ma, te rog. Fara nici o ironie.

Dorin spunea...

@Olandezu si pentru toti cei care vor sa stie
"Cu toate acestea, rata profitabilitatii per angajat este de zece ori mai mica in Romania decat in Europa, iar veniturile per angajat sunt doar de patru ori mai reduse decat media europeana. Conform studiului Saratoga - Human Capital Benchmarking, realizat de PwC in 2007, veniturile generate unei companii de catre un angajat ajung in Romania la 40.000 de euro anual, in timp ce la nivel european depasesc 160.000 de euro."

1. HA, HA, HA, ma ... de ras. Cu un an in urma, firma la care lucrez a achizitionat de la PWC un studiu salarial. Era VARZA cu ce vrei. Au trimis studiul de 3 ori. Le-am dat telefoane si mail-uri tragand atentia pentru nenumarate erori. Imaginati-va intr-un studiu salarial primesti doar date prelucrate. In mod normal nu prea ai cum sa-ti dai seama de erori. Va dati seama cate alte erori erau ascunse , de care nu ne-am dat seama?
2. Stiti cum a fost realizat studiul Saratoga? Au fost invitate diferite firme sa transmita informatii. In primul rand d.p.d.v statistic este complet irelevant un astfel de studiu. Motivul: Selectarea esantionului trebuie realizata aleator si trebuie sa cuprinda o structura asemanatoare cu populatia din care este extras. Evident au fost incalcate si alte reguli de esantionare.
3. Stim foarte bine ca societatile in Romania fac tot posibilul pentru a diminua profitul si cifra de afaceri pentru a plati cat mai putin impozit si TVA.

Dorin spunea...

@Olandezu
Corelatie intre cele doua articole din ZF?
"Aproape jumatate din totalul investitiilor, respectiv 48,9% (15,88 mld. lei) au fost plasate in sectorul constructiilor"
si
"RECORD: Crestere economica de 9,3% in T2 si 8,8% la 6 luni"

Suntem o societate de consum. Mai nimic din toate aceste investitii nu sunt indreptate catre export (cele facute in sectorul constructiilor). O societate care consuma acum mai mult decat produce este destinata sa produca in viitor mai mult decat va consuma. Prin urmare se pare ca viitorul ne asigura o crunta recesiune - forma reala a unei "incetinirii bruste a cresterii economice"

elzorab spunea...

domnilor smecheri imobiliari, vorba domnului stroiecscu:

v-a sunat clopotul lui gauss!!

ionut spunea...

olandezu
Haide bre, testu' suprem:
Cate ap. ai cumparat in 2008 si de ce?
Sau de ce nu ai cumparat ap. in 2008?
Sau daca ai avea bani ai cumpara ap. acum in septembrie 2008? sau te-ai imprumuta la banca pe 30 de ani ca sa cumperi acum? si daca da, de ce? si daca nu, de ce nu?

Raspunde-ne te rog ca sa ne lamurim odata ca nu vorbesti din carti si ca nu esti doar o copie palida a lui Bordei!. Hai tata ca poti, puterea exemplului!!!!

cezar jipa spunea...

Eu n-am nevoie sa ma 'concentrez' la nimic din ce nu ma afecteaza direct, ca nu sunt 'macro', imi ajung interesele mele.
Cand am postat cele x posibile explicatii nu vazusem localizarea lotului respectiv, Ploiesti, 7 km la iesirea din oras, 14 din centrul sau. Cu alte cuvinte, nu ma pricep absolut deloc la piata rezidentiala din suburbiile Ploiestiului. Pe de alta parte, din informatiile oferite aici, a reiesit un pret de 10 euro pe metru platit de tine in oct. 2007 pentru un teren oarecum echivalent (?). Probabil ca, cerand dublu la nici un an de la momentul oct. 2007 s-a riscat prea mult. Poate ar trebui sa ceara niste sfaturi de la niste oameni care chiar au tranzactionat ceva la viata lor, sau de la vreunul din numerosii specialistii in imobilare prezenti aici (dupa cate comentarii sunt, chiar FOARTE numerosi). Daca l-a luat pe nimic, s-ar putea ca vorba 'criza imobiiara' sa nu-i spuna nimic. Oricum castiga.

Inca o data : fiecare lucru pe lumea asta are pretul lui, si clientul care sa il platesca. Daca zona aia, de care, repet, nu stiu nimic, e mai putin excitanta pentru orasenii doritori de casa 'afara', asta se traduce, pur si simplu, prin putini clienti. In care caz si 10 euro pe metru devine un pret nesustenabil. Sunt o groaza de loturi in Bucuresti, ok dpdv al construirii, care nu intereseaza pe nimeni, si sunt, la fel foarte multe loturi pe care se bat clientii (la modul ca la fiecare client care da suma ceruta, prop. creste pretul cu 5-10 la suta). Desi esti ploiestean, cred ca ai auzit de Pipera.
Pipera e un exemplu grotesc de ceea ce poate insemna specularea dorintei de a poseda. In 2004, data la care eu am investit in terenuri, ma interesa (si) pe mine resp. zona. E, la fiecare 2 saptamani mi se cereau alti bani pentru acelasi lot. Cand de la 70 s-a ajuns la 100 (toamna-iarna 2004) am renuntat.
Acum e 500. Sper ca nu ai ceva contra oamenilor care au dus aceste preturi la nivelul de 500 euro mp, nu ? A fost alegerea lor, cu care n-am nici o problema.

Referitor la ce se vinde acum cu suta -200 metrul patrat, trebuie sa cunosti cat de cat piata din Buc. Pentru ca degeaba iti pronunt eu neologisme precum Sos. Aeroportului din Cornetu, Cartier Haliu din Bragadiru, Ghidigeni din Prel. Ghencea, Dantelei tot de acolo etc etc. Pentru ca experienta in terenuri nu s-a castigat vreodata in birouri, batand la tastatura, ci 'pe teren', cheltuind benzina, pingele, nervi, tzepe primite ect etc.

ionut spunea...

cezar

N-am nimic cu cei din Pipera. Ii deplang...

Cunosc destul de bine piata imobiliara din Buc. Iar zonele de care pomenesti imi sunt chiar binecunoscute. Chiar am un partener de afaceri in Bragadiru(pe care il vizitez saptamanal cel putin) ,loc in care poti ajunge si din prelungirea ghencea. Precum vezi, zonele despre care vorbesti nu sunt neologisme, as zice mai degraba... arhaisme.
Si tare as fi curios sa-i vad p'aia care se imbulzesc sa dea in Cornetu 200 euro/mp.Eu te-am intrebat cu cat se vinde mp. nu cat cere nea gheorghe din faimosul oras Bragadiru, ca de "lunatici" d'astia care viseaza gramezi de euro sunt satul. Cezar: 1)reprofileaza-te , si asta cat mai repede! Asta e un sfat gratis!!
2) Nu incerca sa-mi vinzi gogosi . Sunt satul de povestea cu "imbulzeala" la terenuri pe sute de euro mp.Pastreaza povestile astea pentru "fazanii" tai...cati mai sunt!

ionut spunea...

cezar
"Probabil ca, cerand dublu la nici un an de la momentul oct. 2007 s-a riscat prea mult. Poate ar trebui sa ceara niste sfaturi de la niste oameni care chiar au tranzactionat ceva la viata lor, sau de la vreunul din numerosii specialistii in imobilare prezenti aici (dupa cate comentarii sunt, chiar FOARTE numerosi)."
Arunca o privire retrospectiva asupra pitei imobiliare din Romania si ai sa vezi ca domnii vanzatori, cu aportul neprecupetit al diversilor si numerosilor specialisti imobiliari asta au facut: au ridicat an de an preturile cu niste procente nesimtite.Pana prin 2007 le-a mers. Problema lor actuala e ca , asa cum spui tu " s-au riscat" si-n anul de gratie 2008. Si... unde au ajuns?

cezar jipa spunea...

Sunt printre putinii de pe blogul asta care chiar nu vinde nimic, aici. Fazani ? 'Viata la tara' nu se compara cu nimic altceva pe lumea asta, si merita orice efort financiar. Asta cred cumparatorii,cel putin.

Cornetu nu valoreaza 200 nici peste 2 ani, as vrea eu, insa pe sos. aeroportului vei vedea multe case frumoase, printre care si a mea (cea mai frumoasa dintre toate, vezi bine) finalizate, la rosu sau la stadiu fundatie, pe niste loturi mititele, care acu fac cam 100, sau chiar 90 (daca stii sa negociezi bine cu taranu).
Pe de alta parte, am intermediat personal vanzari de loturi anul asta in cartierul Haliu la 75-80 mii bucata. Solul e cam moale, zona arida, insa orasenii se dau in vant dupa locatie, pentru ca in 2 minute esti in oras. Pe partea opusa, spre Prel. Ghencea, in camp, se platesc preturi mai mici, pe motiv de drumuri proaste - vei vedea insa gaze si curent trase si case pina in DN6. Cum intri in Ghidigeni, o sa observi deja 'the next phase', adica blocuri P+2, duplexuri si triplexuri, gata cu case individuale noi. Cam 120-130. Stradal la Prel.Ghencea, unde exista si canalizare si Apa Nova, cu problemele de rigoare, va trebui sa platesti 300-400 euro pe metru.
Spre ANL brancusi deja nu mai sunt zone libere de construit, pentru ca se fac 2 parcuri si primaria (se pare) a blocat autorizarile de constructii.

Pare ciudat, insa am un sentiment de 'good life' de cate ori ma intorc spre casa. Sentiment care compenseaza partile negative ale afacerii, care sunt destule, slava Domnului.

clujeanul spunea...

daca mai aveti timp si mai ascultati radioul, veti auzi ofertele de septembrie ale "mosului"
-CERESIT - la un sac(cred ca 20kg) primesti 5 kg gratis
invelitoare BRAMAK - mai ieftina cu 19 %

si unde mai pui cresterea economica de 9.3% cand FINANTELE isi cheama oamenii la munca simbata si duminica pt colectare se fonduri ca nu mai "e" bani la buget....

clujeanul spunea...

mi-a fost dat sa o vad si pe asta...
imobiliarii disperati din bucuresti au inceput sa-si posteze ofertele de apartamenta pana si pe site-ul www.piata-az.ro, site folosit in proportie de 99% de clujeni. Pana azi nu am mai vazut atatea anunturi venite de la bucuresti...
disperare mare nenica...
fara sa va suparati pe mine (cei din Bucuresti, da in capitala tre sa fie preturile aliniate cu cele din Zlatna si Copsa Mica, la cata poluare este...
si nici chestia cu "preturile sunt mari pt ca in capitala se fac cei mai multi bani, nu tine...Capitala ii colecteaza si doar atat.

Decebal spunea...

@ Olandezu

http://www.cotidianul.ro/piata_locuintelor_noi_de_pe_litoralul_bulgaresc_in_cadere_libera-56615.html

Olandezule, ia explica-le TU tata la prostii astia de bulgari cum sta treaba cu costul si cum nu poti sa vinzi sub cost (pacat ca n-au si ei festival de rosii ca spaniolii, ca sa vezi ce rosii in freza ti-ai lua daca ai continua sa-ti sustzii aberatiile ...)

Anonim spunea...

@ decebal

Pai comparam mere cu crocodili !

Cateva fapte (repet FAPTE) nu comentarii despre piata din Bucuresti gasiti aici.
http://www.capital.ro/articol/bucuresti-prea-putine-apartamente-date-in-folosinta-111886.html

Va las pe voi sa observati (sau daca nu le observati sa va documentati si sa le aflati) diferentele dintre Buc si BG. Succes !


PS : (Studiul e facut de REAS Spółka . Nu stiu cine sunt dar nu prea pari niste mioritici de pe aici care sa aiba ceva "interese". Sau oricine nu e cu noi are interese ascunse ?)

Anonim spunea...

@ ionut

Corecta intrebarea . Uite ce as face eu in 2008 :

3 scenarii numai :

1. Am nevoie de locuinta
1.1. Am deja o locuinta dar vreau sa "upgrade" la ceva mai mare/bun/nou
1.2. N-am locuinta (stau cu parinti chirie etc)
2. N-am nevoie de locuinta - deci privesc fenomenul numai ca investitie


Pt. 1.1. aproape sigur am un apartament vechi si vreau intr-un ansamblu rezidential nou. Ce ma intereseaza-n cazul asta e ca diferenta intre ce iau pe apt vechi si cel nou sa nu creasca. Asa ca as incerca sa gasesc un proiect rezidential aproape terminat, care sa imi ofere o locuinta in maxim 3-4 luni si apoi as pune in vanzare apt. vechi astfel incat sa fac mutarea simultan (estimez 3-4 luni sa vand apartamentul la un pret de piata , sau altfel daca din toate ofertele primite in 3-4 luni nu aleg niciuna inseamna ca sunt departe cu pretentiile de pret. 3-4 luni ma intereseaza numai pt. a avea un nr. de oferte care sa-mi dea o idee asupra valorii de piata a apt. vechi de acum).
In acelasi timp iau un apt. nou aproape gata si nu semnez pt. un apartament gata in viitorul mai indepartat (sa zicem 2010 +) pt. ca piata e prea turbulenta si nu prea sti cum va evolua. Inclusiv iau in calcul falimentul dezvoltatorilor sau - la spectrul opus - scumpiri ulterioare. Pe scurt incerc sa reduc timpul si orizontul in care inchit toarte tranzactiile - incadrandu-ma in piata DE ACUM si reducand incertitudinea prin alinierea vanzarii si a cumpararii in acelasi interval. E pur si simplu o tactica ce-mi va reduce riscul. Poate as castiga mai mult daca as sta mai mult cu vanzarea apt. vechi, dar asta ar creste riscul - care in opinia mea nu merita asumat acum.

Pt. 1.2 as face la fel ca pt. 1.1. cand e vb. de un apartament nou. Eventual as incerca ceva ca in 1-2 luni sa ma mut , dar nu m-as arunca la proiecte programate pt. 2009 -10 etc. Si categoric as evita ansamblurile mari (10 etaje, 7 blocuri etc) unde exista riscul ca desi apartamentul meu sa fie terminat, celelalte sa ramana neterminate in asteptarea cumparatorilor si eu sa locuiesc vesnic pe un santier)

Pt. 2 n-as investi in proiecte tocmai incepute din motivele deja explicate. N-as investi nici in "noile colentine" (multe blocuri cu multe etaje in zone restranse). Pe termen mediu cred ca vor fi niste masive dezamagiri urbanistice . De ex la nici un astfel de proiect nu am vazut 1.5 locuri de parcare/apt. Si chiar daca le-ar avea strazile care duc la ansamblu sunt practuc incapabile sa preia traficul (Planorama si Romfelt Plaza sunt 2 exemple relevante - chiar daca ar exista parcari va lua 45 de minute dimineata si 45mis seara numai sa intri si sa iesi din zona aia). As incerca eventual proiecte mici (unul doua blocuri maxim) cu etaje putine si zone civilizatre imprejur si e drept ca as negocia cat se poate de mult - timpul fiind de partea mea. Investitia as face-o p. potentialul de crestere al apartamentului pe urmatorii 5-10 ani. Nu o sa ma astept sa il vand la dublu intr-un an.

Sper ca e clar ! Salutari !


PS Chiar sunt in situatia 1.1. si deocamdata caut .

dcg spunea...

Olandezu'

Hai un etaj mai sus, din nou, mereu te prinde descoperit chestia asta :)

Anonim spunea...

Mersi CD ! :-)
Omu' insa aici m-a intrebat ce-as face si nu puteam sa-i raspund cine stie pe unde. In plus noul articol a lui Manole mi se pare cam "soft" si mai degraba filosofic . O sa dau insa o geana pe "noul etaj" sa vad daca apare ceva interesant ! Salutari !

John Robert spunea...

O ZI BUNA,

Oferta de credit fiabilă se aplică acum și obțineți un împrumut! Aceasta este o oportunitate
pentru cei care suferă de probleme financiare și pentru cei care doresc turbulențe financiare în România
viața lor, oferim credit la o rată a dobânzii foarte rezonabilă de 2%, oferim
toate tipurile de împrumuturi pentru a ajuta națiunea de stres financiar. Mulți sunt
suferă și au nevoie de ajutor pentru a-și îmbunătăți nivelul de trai, mulți sunt în afara
de muncă și au nevoie de ajutor financiar pentru a începe o afacere, multe dintre cele financiare
asistența trebuie să își lichideze conturile și datoriile. Aceasta este o decizie înțeleaptă
pentru tine acum. Oferta noastră de împrumut este garantată fără garanții
întrebare. În calitate de solicitant de împrumut, solicitați un împrumut cu detaliile
contactul meu de mai jos. Nume: John E-mail: mrjohnrobertloanfirm@gmail.com
Whatsapp (+6285298234143)

offre spunea...

Buna ziua!
Pentru cei carora li sa refuzat creditul, cei care au o viziune diferita a împrumutului, solu?iile sunt posibile pentru un împrumut cu nimic nou, cum sa ob?ine?i credit între persoane fizice. Pentru ?omerii care doresc sa primeasca împrumuturi pentru angaja?ii temporari sau temporari, RSA, pensionari sau în situa?ia dificila de interdic?ie bancara sau supraîndatorarea, este din nou posibila împrumutul de bani. Bani în anumite condi?ii ?i în anumite condi?ii, inclusiv garan?ii de returnare a banilor. Daca tu
pot îndeplini aceasta cerin?a, va rugam sa contacta?i-ma! Credit între persoane fizice, pe durata determinata, ?omeri, ac?ionari, RSA, pensionare, banca interzisa, îndatorare: Solu?ii disponibile daca ave?i posibilitatea de a rambursa obliga?iile cererii dvs. ?i de a raspunde.
Pentru mai multe informa?ii

Whatsapp: +33756903295
Email: servizio_merticagroup2003@outlook.fr

site-ul: https://mertica-servizio.jimdofree.com/

offre spunea...

Buna ziua!
Pentru cei carora li sa refuzat creditul, cei care au o viziune diferita a împrumutului, solu?iile sunt posibile pentru un împrumut cu nimic nou, cum sa ob?ine?i credit între persoane fizice. Pentru ?omerii care doresc sa primeasca împrumuturi pentru angaja?ii temporari sau temporari, RSA, pensionari sau în situa?ia dificila de interdic?ie bancara sau supraîndatorarea, este din nou posibila împrumutul de bani. Bani în anumite condi?ii ?i în anumite condi?ii, inclusiv garan?ii de returnare a banilor. Daca tu
pot îndeplini aceasta cerin?a, va rugam sa contacta?i-ma! Credit între persoane fizice, pe durata determinata, ?omeri, ac?ionari, RSA, pensionare, banca interzisa, îndatorare: Solu?ii disponibile daca ave?i posibilitatea de a rambursa obliga?iile cererii dvs. ?i de a raspunde.
Pentru mai multe informa?ii

Whatsapp: +33756903295
Email: servizio_merticagroup2003@outlook.fr

site-ul: https://mertica-servizio.jimdofree.com/

Unknown spunea...

Intr-un cuvant, wow!! Nu pot să cred că banii sunt deja în contul meu. Multumesc, multumesc, multumesc! De obicei, ați transformat o sarcină lungă, care economisește timp și intimidantă într-o experiență foarte plăcută și simplificată. Nu pot să vă mulțumesc suficient dvs. și doamnei Della Taylor pentru că sunteți asistent. Doamna Della Taylor Împrumuturi pentru un sistem excelent și pentru un serviciu excelent. Ambele sunt pur și simplu grozave! Dacă aveți nevoie de un împrumut de urgență, îi puteți e-mail la DellasTaylors@yahoo.com.
Dellataylor73@outlook.com.
Yawnerstaylor@gmail.com.
Număr WhatsApp +12092511527.

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   201 – 285 din 285   Mai noi› Cele mai noi»

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?