sâmbătă, 6 septembrie 2008

Cate ceva despre terenuri

Cum tot m-a rugat Nenea Cora să abordez şi problema terenurilor (pe care totuşi am abordat-o aici) fac trimitere la două texte recente.

De la înălţimea celor 159 cm proprii şi personali, domnul Apetrei de la QCM, despre care unii zic că ar fi fost şofer de tir prin Marea Britanie înainte de a se apuca de real estate în România, ne comentează câte ceva despre piaţa terenurilor. Iată ideile principale ale interviului care mi se par destul de corecte:

  • Investitorii aşteaptă alegerile: dacă iese PD-ul e "o afacere", dacă iese PSD-ul e "altă afacere". E şi normal. Abia după alegeri se va putea şti cu certitudine către cine să se direcţioneze şpaga.
  • Vremea tunurilor a apus, profiturile vor fi de cel mult 30-40%. Tunuri se vor da de acum încolo prin Albania, Moldova şi alte locaţii de acest gen. Adică neatinse de piciorul speculatorilor.
  • Piaţa imobiliară nu e în cădere, pentru că simptomele unei căderi ar fi "războiul, foametea şi cutremerele". Văleleu. Totuşi, aşa cum s-a zis pe blog de o grămadă de timp, căderea pieţei e una, şi căderea preţurilor e alta. Preţurile cad şi fără războaie şi ciumă.
Al doilea text care mi se pare foarte, foarte interesant e cel postat de Ilias Papageorgiadis: Billionaire without realizing how, Taran without understanding why... Ideea de bază e că miracolele se întâmplă rar, o dată în viaţă, şi nu în viaţa tuturor, ci pentru foarte puţini oameni.

Desigur, nu te împiedică nimeni să "investeşti" în câmp, ca la loterie, 50.000 de euro cu gând că vei vinde peste 5 ani bucata aia de pământ cu 1 milion de euro. Eu zic însă că dacă investeşti la loto câte 5 euro în fiecare săptămână, săptămână de săptămână, timp de 30 de ani, biletele te vor costa doar 2000 de euro şi ai şanse mai mari să iei milionul.

235 de comentarii:

1 – 200 din 235   Mai noi›   Cele mai noi»
Anonim spunea...

Manole, vad ca imi revine onoarea sa postez (probabil) primul comentariu aici .
Sunt putin confuz cu privire la ce ai vrut sa spui. Ca sa fiu mai exact :

1. Negi ca in RO se da spaga si cei de la putere isi iau partea ?
2. A pretins cineva ca ORICE investitie, in ORICE conditii face bani GARANTAT ? Si tu vrei sa il combati cu postarea asta ?

Altfel imi scapa relevanta celor 159 de cm ai d-lui Apetrei in argumentatia ta !
Sti cum e, nu ? Exact ca in constructia de avioane , daca ai terminat de montat avionul (argumentatia in cazul asta ) si a ramas un surub pe afara care nu isi gaseste locul (cei 159 cm de care vorbeam) esti in "deep trouble" si trebuie sa desfaci totul si sa o iei de la inceput !

Deci ?...

Anonim spunea...

@ olandezu

Nu inteleg ca vrei sa zici.
Sa te lamurim atunci
1.Baiatul nu neaga ca se da spaga, vorbeste doar de o asteptare, desi
majoritatea joaca la doua capete.

2. Nu a pretins nimeni ce zici tu. daca citeai articolul cu pricina, ai vedea ca e vorba doar de faptul ca nu aveam educatie economica si suntem aberanti in cerinte, mai ales pe piata imobiliara.

3. Fii mai domol si mai modest oe viitor.

NUMA BAFTA

belly spunea...

O mica informatie in legatura cu ipotecile pe terenuri.

Bancile au inceput sa fie din ce in ce mai atente la ce terenuri iau in garantie. La cele intravilane inca nu e bataia de cap foarte mare pentru a pune ipoteca pe ele.
Insa la cele extravilane bancile au acuma niste conditii de ii indoaie pe speculanti. Adica daca ai teren extravilan si nu exista PUZ sau PUG in lucru, banca ti-l considera ca teren agricol (pentru agricultura) adica intre 3.000 si 10.000 EUR hectaru. Asa ca aveti mare grija ce si cum cumparati.

Va recomand cu toata caldura sa nu cumparati loturi de casa extravilane (300-1000mp) pentru ca au fost o gramada de tepe.

Anonim spunea...

@ olandezu

Comentariul tau imi aduce aminte ca ieri am vazut la casa de marcat la un supermarket ca cineva cumparase Delma (margarina) cu unt.
Imi place publicitatea si incerc sa ma dumiresc uneori despre campaniile facute anumitor produse, dar asta le intrece pe toate.
Sper ca piata imobiliara sa nu mearga in aceasta directie.

ionut spunea...

olandezu
Tu esti confuz de obicei si nu ..putin cum sustii in primul post.
Ai citit articolul?
Daca da ,mai citeste-l odata ca n-ai inteles nimic!?
Daca nu , concluzia e ca ...tu esti de acord cu spaga in Romania.( nici nu ma asteptam la altceva.)
Conluzia lui apetrei : nici vorba de prabusirea pietelor si falimente in randul dezvoltatorilor( doar ne reorientam in functie de cui dam spaga, cumparati acum ca din noiembrie cresc preturile si atunci va fi e prea tarziu pentru voi!!).
Acuma trebuie sa-i recunoastem si lui Apetrei o calitate: cati dintre dezvoltatorii pe care ii stiti sau si-au dat cu parerea prin presa, au recunoscut pana acum ca " spaga" e unul din motivele cresterii preturilor?
Eu unul, dupa declaratia asta, n-am cum sa-l "suspectez" pe apetrei de prea multa inteligenta...si nu mi-as lasa (in nici un caz!0banii pe mana lui.

ionut spunea...

manole
Daca din, neglijenta sau pura prostie, apetrei mai recunoaste si lipsa infrastructurii, specula cu terenuri si materiale de constructii si profiturile de 100% ale "dezvoltatorilor", pe bune ca incepe sa-mi devina simpatic!!
Atunci sa-l vad pe olandez cum mai justifica el treaba aia cu "sub 1400 de euro nu poti sa construiesti!!".

Anonim spunea...

Multumesc pentru relansarea subiectului.
E o nebunie completa cu zonele rezidentiale, unde parcelarea au facut-o tot felul de speculanti, unde nu exista:
- drumuri de acces (nici cu masina de teren nu te poti avanta in zilele de moina)
- nu exista utilitati
- adica oamenii isi fac centrale pe motorina sau gpl pana cand se va trage gaz
- se sapa puturi de alimentare cu apa din panza freatica
- in aceeasi panza freatica deverseaza haznalele
- energia electica e alimentata de multe ori pe retele temporare facute de electrica doar pentru constructia imobilului
- statul si administratiile nu au nici macar un plan de urbanizare in urmatorii 5-10 ani
- groapa de gunoi la doi pasi de casa
- nu mai spun de disponibilitatea unor gradinite, scoli, servicii de urgenta, magazine
- etc etc etc
Si totul la numai 100 E/mp. Sau poate 200 E/mp.
Adica un lot de casa e cel putin 50.000.
Si daca o sa treaca alegerile ce ? Tot mizeria asta ramane.

Manole spunea...

Olandezu, Apetrei e un om foarte simpatic.

Dorin spunea...

Eu cred ca preturile la terenurile extravilane cu nici un viitor vor ajunge sub cele agricole (ca nici macar agricultura nu poti face)
Preturile in orase ale terenurilor vor cobora sub 25% din valoarea solicitata acum prin ziare.
Terenurile de la tara, care au ca vecini bastinasii vor fi sub 15% din preturile solicitate pana acum.
Care este opinia voastra? Cine da mai mult? Mai putin?

Anonim spunea...

@ endorfina

1. Aha, corect ! Ma derutase "valeleu"-ul ala a lui Manole. Parea ca nu e de acord cu faptul ca se da spaga. Altfel subscriu opiniei d-lui Apetrei si se pare ca si a lui Manole, ca spaga e endemica.

2. Aici imi permit sa am o alta parere. Evident ca am citit articolul inainte sa comentez. Exemplele date (si din Grecia si din Bucuresti) sunt atat de evidente (adica exemple de investitii proaste) incat practic nu pot sa aduca nimic nou in nicio argumentatie. Si exact in spiritul asta era si intrebarea mea. Asta e ca si cum as sustine de exemplu (pe invers) cresterea preturilor imobiliare cu povestea in care nu's ce rus a dat 138 de milioane pe o vila.
Sau ca sa o "traduc" pe limba lui Elzorab , nu cred ca are rost sa ne pierdem vremea discutand de ultimii 2% din orice parte a clopotului lui Gauss. Sper ca e mai clar acum !

3. ...sa mai comentez ? Sau s-o lasam asa ca ne departam de subiect ?!


Altfel n-am inteles exemplul (analogia, corelatia, insinuarea, sau ce-o fi fost) cu margarina cu unt . Pe bune !

@ ionut

Cand am zis ca n-am inteles, chiar n-am inteles. Era suficient sa imi explici si gata. Replici de genul "tu esti confuz" si "tu esti de acord cu spaga" par de clasa a 2-a : "ba tu esti mai urat si tu mai esti rau". Sau crezi ca aprecieri de genul asta iti intaresc argumentatia intr-o dezbatere ?!!

Cat despre cei 1400 E/mp exact exact asa justific :
"...lipsa infrastructurii, specula cu terenuri " cu observatia ca la terenuri nu e specula ci preturi nerealiste pe care unii sunt destul de prosti ca sa le plateasca.
Citatul de mai sus iti apartine !

Pentru detalii si mai multe vezi postarea lui "nenea cora", perfect adevarata, din care in mod special mi-a placut asta :
"- statul si administratiile nu au nici macar un plan de urbanizare in urmatorii 5-10 ani".

Toate astea dragi cetateni duc preturile NUMAI in sus , si niciodata in jos. Este efectul mult preacunoscut (vezi Africa, America de Sud etc) a unui stat prost administrat, in care lucrurile sunt putine, proaste si sub controlul monopolurilor (mai mult sau mai putin oficiale). Daca peste asta ai si ghinionul unei perioade de preturi explozive la "commodities" - tocmai ai devenit fericitul castigator al unui nivel de viata care nu ti se potriveste, dar de care ai parte din belsug !

Cu salutari !

Anonim spunea...

Buna. In general citesc comentariile la articole. Uite un comentariu la acest articol:

1.Inflatie mare inseamna ca banul – leutzul - nu mai are valoare si atunci ce vor face cei care au totusi ceva bani? Ii vor tine la saltea? Ii vor schimba in dolari care se duc la vale? In euroi– eventual pe care iei 3-4% pe an - si atunci mai scade leutzul ? Vor baga in aur? In tablouri? Sau tot mai bine in terenuri? Deci nicidecum sa scada preturile la terenuri. Terenuri scumpe = case scumpe.
2.Ce inseamna inflatie? Ca se tiparesc bani! Hartii multe in circulatie cu valoare tot mai mica. Deci orice lucru – casa, teren – e mai bun de pastrat decat banul-hartie. Si atuci cum sa scada pretul?
3.Chestia asta ca nu sunt bani se rezolva imediat cu tiparnitza.
4.Cat costa sa construiesti o casa? Terenul se scumpeste, salariile muncitorilor – mai ales daca e sa se plateasca si darile – cresc; Doar nu om crede ca se ieftineste cimentul; Autorizatiile se dau pe degeaba? Racordarile la utilitati se ieftinesc oare? S.a.m.d.
5.De ce cumpara sau construieste omul/firma o casa? Sa locuiasca in ea, sa o inchirieze, sa o vanda peste un timp in castig, sa investeasca in ceva, sa lucreze firmulitza, sa o lase mostenire etc. Casele nu mai servesc de mult numai ca locuinta. Avem aici multe piete, cererea e determinata de f multi factori. In orice caz capacitatea de indatorare a populatiei e putin importanta pentru cererea (solvabila evident) de case. Deci strangerea surubului la credite nu prea vad sa duca la ieftinirea caselor.
6.Oamenii din vest prefera sa stea cu chirie. Chiria e mai mica decat rata la credit, proprietarul nu te deranjeaza ca nu-l lasa legea, chiriile nu pot fi marite oricum, copii nu sunt interesati de casa parinteasca,… multe avantaje ale chiriei. La noi nu prea sunt indeplinite ac. conditii. Iesi mai ieftin cu rata decat cu chiria deci inca e de preferat cumparatul sau construitul. Rezulta cerere mare care la oferta limitata si in asteptare (ca nu prea se construieste – si la credite scumpe si infrastructura ioc se va construi si mai putin) duce


Asta se pare ca e parerea generala despre terenuri. Am vazut filmulete pe youtube cu emisiuni in care se zicea ca cei mai bogati oameni din istorie au fost mereu latifundiari.

Ion spunea...

[OFFTOPIC]

Domnul Andrei Apetrei, spune in acel articol de pe site-ul wall-street.ro ca: "Am asistat la caderea pietei in Marea Britanie, in urma cu trei ani. Si acum este din nou o cadere, dar acum trei ani a cazut si apoi si-a revenit. Simptomele unei caderi sunt razboiul, foametea si cutremurele. Dar totul se reconstruieste in cinci-sapte ani. In America, de exemplu, vin tornade peste tornade si demoleaza orase intregi, precum Luisiana, dar totul se reconstruieste".

Louisiana nu este un oras, este unul dintre Statele Unite ale Americii. :) Cred ca vroia sa spuna de New Orleans.

Ion spunea...

[OFFTOPIC]

Am uitat inca ceva. Pe site-ul Ministerului Finantelor sunt disponibile rezultatele financiare din anul 2007.

La compania "QUANTUM CONSULTING & MANAGEMENT S.R.L." (CUI: 17856904) apare o cifra de afaceri de 2.5mil. lei, care e destul de departe de ce se spune in acel articol ("Dupa ce in anul 2007 QCM a inregistrat o cifra de afaceri de aproximativ un milion de euro, cu o rata de profit de 55%"). Tot departe este si rata profitului (in articol se spune de 55%, iar dupa ce e scris pe site-ul Ministerului Finantelor, rezulta in jur de 30%).

Si, in final, ca orice firma care se respecta in Romania, capitalul social e de 200lei. :)

Anonim spunea...

@ olandezu

Nu ma asteptam sa intelegi analogia - margarina cu unt. Doar ma miram ca au iesti astfel de produse si ca oamenii le si cumpara, deci cei care le-au scos pe piata au stiut ca o sa fie clienti.
O sa incerc sa-ti explic altfel, poate intelegi acum: ce ai zice de o Dacie 1310 cu caroserie de Mercedes, ori mai degraba doar cu sigla renumitului constructor?
Chiar daca aceasta comparatie este putin fortata, arata cum gandesc majoritatea romanilor: cu capul inainte, ochii si mintea sunt confuze de la stralucirea ambalajului si fac alegerea sau cumpara produsul.
La fel s-a intamplat si in imobiliare - o mana de oameni cu bani + ajutati de presa + agentii imobiliari cu 3 clase => s-a ajuns unde suntem acum.
Cel mai trist este ca unii au avut impresia ca ne pacalesc si eu se vor imbogati, dar s-au pacalit inclusiv pe ei.

Apropos, tu stii ce procent dintr-un produs din Ro este reprezentat de spaga aia cu care tu si multi altii sunteti de acord?
N-as vrea sa ai mintea limpede si sa gandesti prea repede diferentele dintre un sistem total corupt cum este al nostru si altele. Probabil te-ai speria atat de tare, incat sigur nbu ti-ar mai iesi 1400 pretul ala pe care il tot sustii aberant.

Bafta!

hobincu spunea...

Ce parer aveti despre urmatoarele locatii?

http://finance.yahoo.com/real-estate/article/105683/Affordable-Housing-Exists,-If-You-Know-Where-to-Look

Cum la ei se poate si la noi trebuie sa avem preturi aberante?
Prosti mai sunt cei care platesc preturile de acum pentru o cocina in Bucuresti.

Daca va uitati cam unde este pretul mediu comparativ cu salariul mediu pe familie...sa nu mai zic de civilizatie si confort.

elzorab spunea...

nu cred ca cineva a sustinut ca fenomenul de bula, lacomia si prostia sunt produse exclusiv romanesti. romania impresioneaza doar prin dimensiunea de-a dreptul GROTEASCA a acestui fenomen.

pentru ca am putea discuta cam trei secole pe langa acest subiect, dar mai ales pentru ca discutiile sunt in majoritatea lor doar dorintele unor s-au altora, va propun sa venim cu mai multe date statistice si exemple, mai multa matematica si mai putine vise cu fluturasi si zane imobiliare...

iata de ce spun ca e de-a dreptul grotesc ceea ce se intampla in romania. sa luam un anunt din sibiu, cu o cocioaba care se crede casa si pe care se cer 450 000 de euro, cam 600 000 dolari.

http://www.edil.ro/detalii/
CACJ139831/casa-grigorescu
-str-g-garibaldi-terasa-mare
-inchisa.html


apoi sa mergem intr-un oras la fel de cochet si cu traditie din sua, sa vedem ce cumparam la jumatate de pret. daac cel din sibiu isi vinde casa la pretul ala, se muta in unul dintre cele mai dragute locati din sua, ia o casa super la 300 000 si apoi, cu restul banilor, traieste toata viata fericit.

va propun colorado springs:

http://www.homes.com/Content/
ListingDetail.cfm?City=
COLORADO%20SPRINGS&State=
CO&Radius=0&FirstRec=
19&OrderBy=price%3AD&Bedrooms
=&FullBaths=&MinPrice=
300000&MaxPrice=
350000&PriceRange=
&AmenitiesList=&PropType=
%2A&TotalRecs=151&MinSqFt=
&MaxSqFt=&LotSize=&MinYear=
&MaxYear=&PropIdList
=3_73449774,3_75818511,3_
74879373,3_61989435,3_
64398750,3_65375430,3_
69425228,3_64525214,3_
66216203&PropId=65375430
&NHC=1&searchorig=main


deci, se cer 345000 dar sigur o luati cu 300000 dolari si...arata cam a conac nu a cocioaba, casa de peste 400mp, cu trei bai etc. plus, daca te prezinti la ambasada sua cu suma respectiva si spui ca vrei s-o investesti in sua, s-ar putea sa te trezesti si cu viza permanenta.

elzorab spunea...

haideti sa mergem apoi in denver, care poate fi comparat din punct de vdere al populatiei cu denver, dar denver nu poate fi comparat cu bucurestiul din nici un punct de vedere, nici cel al civilizatiei, al puterii economice, al nivelului de salarizare, infrastructura si ce mai vreti voi. dar sa spunem ca acceptam comparatia.

sa vedem ce puteam lua la 90 000 euro, pe care iei in bucuresti doua camere amarate:


http://coloproperty.com/
index.cfm?&Action=
ShowFrameSet&GotoApp=
Listings&GotoAction=
ListingStep1


la 130 000 de euro, ceruti, adr sigur se lasa din pret. in bucureti ce poti sa iei?? nu mare lucru. in denver iei casa cu trei camere


http://coloproperty.com/
index.cfm?&Action=
ShowFrameSet&GotoApp=
Listings&GotoAction=
ListingStep1


scuzati-ma, dar daca chiar aveti atatia bani, ce mai cautati in gaura aia de oras?? de ce nu va mutati in niste zone mai curate si mai civilizate??

ionut spunea...

olandezu

"Toate astea dragi cetateni duc preturile NUMAI in sus , si niciodata in jos."

Doar daca:
1)nu se inchide robinetul cu bani(virtuali, adica credite).
2)o parte semnificativa a populatiei inca inca mai pune "botu" la vrajeala cu "cumparati acum ca maine se v-a scumpi si veti pierde sau , dimptriva daca ati cumparat acum peste 1-2 ani veti vinde triplu si va imbogatiti"
Oricat ar fi de greu de crezut si de acceptat pentru unii 1) si 2) deja se intampla...

Marona spunea...

Inca o data, pt toti oamenii de bun simt, recomand un material excelent care explica relatia dintre dinamica preturilor caselor si dinamica preturilor terenurilor, impactul factorului monopol, in perioade de boom si sansa acestuia in perioade de bust etc:

http://www.irvinehousingblog.com/blog/comments/land-value-101/

Pt olandezi, orfei, bordei, lopeti, etc, pe care-i plictisesc analizele pe "fundamentals" (venituri medii disponibile, grad de indatorare, scumpirea si rationalizarea creditului, factorii demografici, evolutia deficitului de cont curent ) recomand un asa numit "rule of tumb": atunci cand pana si soferii de taxi incearca sa-ti vanda terenuri si vile, fiindca nu-si mai pot plati creditele cu care au realizat "investitia", e momentul sa cumperi, fiindca preturile la case si terenuri nu pot decat sa creasca. :) O dovada ca traim un moment in care nu trebuie ratata sansa de imbogatire prin investitii in imobile si terenuri, ca orice amanare a deciziei de-a profita de incredibilele oportunitati o constituie si "efervescenta pietei": cate 3-4 afise pe stalpii de curent, pancartele de pe fiecare bucatica de parloaga, bannerele de pe vile si case in constructie, meshele de pe blocuri, anunturile de pe net ...se multiplica exponential de la o zi la alta.

Marona spunea...

p.s.: Interesant, numai 2% dintre cei care au "castigat" la Caritas s-au putut abtine de la re-"investirea" fabulosului castig tot in Caritas.....

AristotelCostel spunea...

@orfeu

Nu eşti la prima "abatere". Comentariul ăla inept are şi o replică, dar probabil ţi-a scăpat din cauza filmuleţelor de pe youtube.

Anonim spunea...

@Marona si Aristotel:

Eu sunt de acord ca e balon. Incercam sa dau exemplu despre ce cred alti oameni. Si exemplul cu filmuletele de pe youtube era in aceasi linie: de ce unii oameni ajung sa creada.

Eu nu eram de acord cu Marona in privinta lui Paul Krugman, si de asemenea nu sunt de acord cu limbajul cam brutal al lui Aristotel. In rest nu stiu daca puteti gasi multe postari de ale mele in care sa zic ca imobiliarele sunt, la ora actuala, o investitie buna. Am zis numai ca au fost oameni care chiar au facut bani seriosi din imobiliare si pana de curand a fost sectorul cel mai rentabil din ro. Asta si vanzarea de fabrici la fiare vechi, probabil pe merit.

Dorin spunea...

@multumesc marona
Dupa ce am frunzarit: http://www.irvinehousingblog.com/blog/comments/land-value-101/
as putea afirma ca scaderile prognozate mai sus de mine la terenuri sunt mici.
A se vedea:
"Is that right? Does a 50% reduction in home prices really reduce the land value 90%?"

Kiko spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Kiko spunea...

@Orfeu, nu stiu daca erai de acord sau contrar acelor comentari, deci, iata aici comentarile comentarilor:

1.Inflatie mare inseamna ca banul – leutzul - nu mai are valoare si atunci ce vor face cei care au totusi ceva bani? Ii vor tine la saltea?
Ii vor schimba in dolari care se duc la vale? In euroi– eventual pe care iei 3-4% pe an - si atunci mai scade leutzul ? Vor baga in aur? In tablouri? Sau tot mai bine in terenuri? Deci nicidecum sa scada preturile la terenuri. Terenuri scumpe = case scumpe.

Nu vor face nimic saracii, vor pierde si atat. Ar puea sa-i schimbe in euroi, personal consider ca 3-4% pe depozit sunt ft okay.

2.Ce inseamna inflatie? Ca se tiparesc bani! Hartii multe in circulatie cu valoare tot mai mica. Deci orice lucru – casa, teren – e mai bun de pastrat decat banul-hartie. Si atuci cum sa scada pretul?

La termen lung (10-20 de ani) da. Dar pe acelasi termen si cei 4% dau aproape acelasi rezultat, fara bataie de cap.

3.Chestia asta ca nu sunt bani se rezolva imediat cu tiparnitza.

Da, adevarat.

4.Cat costa sa construiesti o casa? Terenul se scumpeste (FALS), salariile muncitorilor – mai ales daca e sa se plateasca si darile – cresc (FALS); Doar nu om crede ca se ieftineste cimentul (nu cumpar ciment ci casa); Autorizatiile se dau pe degeaba? (problema lor, sa se descurce) Racordarile la utilitati se ieftinesc oare? (si tzigarile pe care le fumzeaza se scumpesc, dar si asta e treba lor S.a.m.d.

5.De ce cumpara sau construieste omul/firma o casa? Sa locuiasca in ea, sa o inchirieze, sa o vanda peste un timp in castig, sa investeasca in ceva, sa lucreze firmulitza, sa o lase mostenire etc. Casele nu mai servesc de mult numai ca locuinta. Avem aici multe piete, cererea e determinata de f multi factori. In orice caz capacitatea de indatorare a populatiei e putin importanta pentru cererea (solvabila evident) de case. Deci strangerea surubului la credite nu prea vad sa duca la ieftinirea caselor.

Only time will tell.

6.Oamenii din vest prefera sa stea cu chirie (FALS). Chiria e mai mica decat rata la credit, proprietarul nu te deranjeaza ca nu-l lasa legea, chiriile nu pot fi marite oricum, copii nu sunt interesati de casa parinteasca,… multe avantaje ale chiriei. La noi nu prea sunt indeplinite ac. conditii. Iesi mai ieftin cu rata decat cu chiria (FALS) deci inca e de preferat cumparatul sau construitul. Rezulta cerere mare care la oferta limitata si in asteptare (ca nu prea se construieste – si la credite scumpe si infrastructura ioc se va construi si mai putin).

Oferta este ft mare. Mii de anunturi de vanzare, doar cateva zeci de persoane care cumpara, in scadere. In urmatorii 10 ani vor murii ft multi batrani, copii nu se nasc, pur si simplu nu e nevoie de locuinte mai multe.

Dorin spunea...

@mr kiko
Dobanzile acordate de banci, pe termen lung sunt de marime cat sa acopere rata inflatiei. Uneori usor peste, uneori ceva sub. Prin urmare daca acum a fost (de aprox 1 an) si poate va mai fi o perioada de 1-2 ani cand dobanda va fi ceva sub nivelul cresterii preturilor vor fi ani cand aceasta va fi mai mare decat cresterea. In orice caz nu te teme ca banii depusi la banca se vor devaloriza cu mai mult de 10-15% in termeni reali. Deci nu se vor pierde sau mai bine spus fata de preturile la imobiliare pierderea va fi MULT mai mica.

Kiko spunea...

Da, Dorin, valoare banilor in banci se pierde zi de zi.

Totusi, cu o dobanda de 5% banii in banca ti-se dubleaza in 15 ani. In termeni reali rezultatul nu va fi mare lucru, dar, sigr mai bun decat sa dai 100.000 pe un teren ca sa ai unde sa mergi duminica la un gratar. Cand nu bate vantul dinspre groapa de gunoi.

Ultimul ramane cu terenu'n mana :)) Ha ha, ce joc fain au inventat baietii!!

elzorab spunea...

“zi de zi moare cate o agentie imobiliara. Firmele din acest segment gafaie, nu cred ca sunt multe care sa aiba profit acum. Membrii nostri se confrunta cu o lipsa acuta de lichiditati”, mai spune presedintele ARAI

PAI NORMAL CA GAFAIE DIN MOMENT CE "PRETURILE CRESC DATORITA CRESTERII OFERTEI" SI "ECONOMIA DUDUIE"

elzorab spunea...

Totul a început câtre finalul meciului Olanda-România, de la Campionatul European de fotbal. Mai exact din ultimele lui douăzeci de minute. Conduşi cu 1-0 şi având neapărată nevoie de victorie, Mutu şi coechipierii căutau fără nicio tragere de inimă o breşă către poarta olandezilor. Atunci s-a întâmplat un lucru extraordinar, poate unul dintre cele mai frumoase din istoria naţionalei de fotbal a României. Cei câteva mii de suporteri din tribune s-au ridicat în picioare şi au început să cânte "Deşteaptă-te române!". În faţa televizorului fiind, simţeai un fior pe şira spinării.



S-a schimbat ceva pe teren? Nimic. Aceeaşi apatie. Acelaşi dezinteres. De parcă din tribune s-ar fi auzit un cântec de leagăn, nu imnul naţional. Atunci am înţeles că ideea că avem o naţională de fotbal e doar o iluzie. Pe teren şi pe marginea acestuia nu exista decât un grup organizat de profitori. Care îmbracă tricoul tricolor doar pentru a-şi rotunji conturile. Pentru a le creşte cota. Pentru a da mai bine în clipurile publicitare pentru cine ştie ce salam, băutură ori maşină.



Astfel, deloc nu a fost de mirare aroganţa cu care toată această adunătură de mitocani a aterizat la Cluj. Dând cu tifla celor care i-au aşteptat de decenii să-i vadă pe viu, în silenzio stampa şi cu antrenamente închise. Ba, mai mult, înjurându-i şi aruncând cu pietre după jurnalişti! Asta e ceea ce au învăţat de la Piţurcă, de la Mircea Sandu, de la Dragomir.



În anii studenţiei, ultimii bani din bursă îi puneam deoparte pentru naş (cel de pe tren, nu cel de la FRF), pentru a merge până la Bucureşti, la meciurile naţionalei. De această dată, când România a venit la Cluj, n-ar fi trebuit decât să urc un deal pentru a-i vedea pe tricolori. N-am făcut-o. Ba, mai mult, după ani buni, a fost pentru prima dată când am refuzat să mă uit la un joc al naţionalei. Pentru a fi sigur că nu voi fi tentat să pornesc televizorul, am ieşit în oraş, la bere.



N-am făcut-o din supărare, ci din convingere. Asta nu e naţionala României! Nu e naţionala noastră, ci a voastră. A lui Piţurcă, Sandu, Dragomir şi a altor mârlani şi şmecheri din fruntea fotbalului românesc. Luaţi-o de aici şi spălaţi-vă cu ea pe cap! Nu vreau o primă reprezentativă care să nu ştie pe cine să-l introducă pe teren. Pe Ronaldinho ori pe Ronaldo? Pe Pe Buffon ori pe Van Der Saar? Pe Pirlo sau pe Totti? Nu, vreau doar 11 jucători care după ce cântă imnul îşi dau sufletul pe teren. Iar la final, indiferent de rezultat, să mai aibă puterea să zâmbească, să semneze un autograf şi să dea o declaraţie pentru cei care le-au ţinut pumnii sau au cântat în tribune. Cer oare prea mult?

UN ARTICOL CE NU ARE NICI O LEGATURA CU IMOBILIARELE DAR SPUNE ENORM DE MULT DESPRE O SOCIETATE DISTORSIONATA IN CARE CATEVA MILIOANE DE OAMENI DECENTI, CINSTITI, PASNICI SI INTELIGENTI, MULTI DINTRE EI CHIAR FOARTE BINE EDUCATI AU AJUNS SA FIE CONDUSI, MANIPULATI, MINTITI, DISPRETUITI, CALCATI IN PICIOARE, FURATI IN FIECARE ZI DE CATRE O GASCA DE MARLANI PROFITORI, PROSTI, NECIVILIZATI, FARA ETICA, FARA DUMNEZEU, FARA NIMIC. O ADUNATURA DE LEPRE MORALE AL CAROR SINGUR SCOP ESTE DEVALIZAREA POPULATIEI, TRAGEREA INCA A CATORVA TUNUTRI SI TZEPE(ULTIMUL FIIND CEL IMOBILIAR), UMPLEREA BURTZILOR CU CAT MAI MULTA BAUTURA SI MANCARE, AFISAREA OSTENTATIVA CU MASINI DE SMECHERI.

CEEA CE SOCHEAZA CEL MAI TARE IN TZARA AIA ESTE SOCANTA SI CRASA LIPSA DE RESPECT A CELOR ALESI, A SIMPLULUI FUNCTIONAR, A UNUI PROFESOR SAU MEDIC, FATA DE CETATEANUL DE RAND. PARCA AM TRAI IN PLIN EV MEDIU, CU CLASA FEUDALA CARE STAPANESTE TOTUL, RESTUL FIIND DOAR NISTE IOBAGI ORDINARI CARE NU MERITA DECAT SA FIE SCUIPATSI IN FATA CA NISTE GUNOAIE CE SUNT.

DOMNILOR, MAI EXISTA O SANSA SA CURATATI INCA O DATA TARA AIA DE TOATE LEPRELE CARE O CONDUC SI CARE PROFITA CU NESIMTIRE SI PARSIVITATE DE PASIVITATEA VOASTRA. REVOLUTIA A INCEPUT DIN NOU LA TIMISOARA SI AR PUTEA SA CONTINUE IN TOATA TARA, FACETI CURATENIE INCEPAND CU SPORTUL, APOI CU PRIMARIILE SI CU POLITICIENII CORUPTI, CARE IN LOC SA VA APERE INTERESELE VA DAU PE MANA SACLILOR, A SPECULANTILOR SI PROFITORILOR PENTRU A VA JUMULI DE ULTIMA LETZCAIE....

Marona spunea...

http://www.gandul.info/supliment-proprietatea/proiectele-rezidentiale-mari-nu-mai-sunt-la-fel-de-rentabile.html?6457;3141767

"Perioada de vânzare a unei platforme industriale poate dura între un an şi jumătate şi doi ani, în unele cazuri, chiar şi după această perioadă apare posibilitatea de a nu mai avea loc tranzacţia, cum este şi cazul fabricii Zarea pentru care s-au purtat tratative încă din 2006, ultima ofertă pentru cei 23.000 de metri pătraţi, din care 17.000 construibili, a fost de 40 de milioane de euro, însă potenţialul cumpărător a renunţat la ofertă. Potrivit lui Daniel Miţarcu, valoarea acestui teren la momentul de faţă nu depăşeşte 14 – 16 milioane de euro."

O scadere de 65% intr-un singur an, la valoarea unui teren intravilan, din cauza scaderii preturilor locuintelor de 15-20%.

Si inca n-am vazut efectele restrangerii creditarii...


p.s.: Orfeu, s-au facut bani seriosi din imobiliare, dar daca inspiratii speculatori au varat banii in aceeasi piata, si in plus s-au mai si indatorat ca sa multiplice castigul anticipat, s-ar putea sa vorbim despre pierderi fabuloase, ce anuleaza castigurile anterioare.

Anonim spunea...

@Marona:
Absolut de acord, dar asta tine de prostie. Cand a picat FNI am cunoscut un om care se plangea ca pierdut un miliard. Banuiesc ca iti dai seama de care bani se plangea el.

wingover spunea...

@elzorab

Nici o sansa. Ro se indreapta cu certitudine, accelerat, catre o catastrofa totala, atat sociala cat si economica. Poate ca este mai bine asa (in sensul ca este de preferat unei revolutii care oricum nu va drege lucrurile). Aceasta situatie este sesizata si de astia: http://www.ipid.ro/docs/rr.pdf
Oricum, nemernicia, putrefactia morala aproape ca a atins apogeul.

bobby spunea...

@Elzorab
Chiar daca a fost offtopic, felicitari dom'ne pentru post. Este o sinteza atat de clara a situatiei in care ne scaldam acum, incat nici un prost nu poate spune ca nu a inteles-o.
Din pacate, nu stiu cat de multi isi dau seama de gravitatea cangrenei ce ne-a acaparat tara. Este ca si povestea cu broscuta din reportajul lui Al Gore, "An inconvenient truth", daca mai tineti minte.
...Sper totusi ca dupa procesul de constientizare al multora dintre noi sa urmeze etapa de "revolta interioara", urmata de actiune constienta (sa nu ne mai lasam manipulati atat de usor).
Sa aveti o zi buna si spor in toate.

Kiko spunea...

Creste!

Ca creste salariile!

http://www.bloombiz.ro/cariere/aproape-50--din-angajatii-romani-au-salarii-mai-mici-sau-la-fel-ca-anul-trecut

nestor spunea...

Doar 57,3% din cei chestionati au declarat ca salariul lor a crescut in luna august 2008 fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar 21% spun ca venitul lor a crescut cu mai mult de o treime.

Desigur, in stilul jurnalistului roman suna mult mai senzational "aproape 50% dintre romani au salarii mai mici sau la fel ca anul trecut".

AristotelCostel spunea...

"Ionut Bordei tine sa sublinieze ca noile norme de creditare vor face cumparatorii sa nu mai viseze la apartamente si case mari, ci sa-si cumpere exact ce-si permit si au nevoie. „Vor fi si oameni care nu-si vor mai permite sa cumpere nimic, si asta va fi o foarte buna lectie pentru piata. Concluzia acestei lectii va fi: «ar fi trebuit sa cumpar cand aveam ocazia si sa nu astept»”, completeaza Ionut Bordei."

Ne mai întâlnim noi... la primăvară!

Bordei ăsta e atât de prost că ...n-are niciun fel de limită.

Manole spunea...

Mie mi se pare altfel, nu prost. Mi se pare psihopat. Nu e prima oară când are o ieşire plină de ură la adresa posibililor cumpărători pe care îi ameninţă cu fel de fel de chestii. Şi tot limbajul lui se vrea apocaliptic, fiind plin de o ură mocnită. Auzi la el, "lecţie" foarte bună pentru piaţă... Dar cine se crede el? Dumnezeu? Numai Dumnezeu beleşte Sodoma şi Gomora ca să dea "lecţii"... Până una alta lecţia o suferă ei şi elevii "indisciplinaţi" sunt tocmai cei citaţi în articolul ăla, inclusiv acest mare idiot pe nume Bordei.

nestor spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
nestor spunea...

Pai nu trebuie sa avem si noi, partea intunecata, un Aristotel?

Kiko spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

Manole

Sunt putin off-topic, dar nu-mi vine sa cred ceea ce am citit intamplator pe un alt forum.

Redau mai jos:

"Vizitator_Mihai. Jul 10 2008, 07:27 AM Mesaj #1

Salut!

Ma pregateam sa fac un credit pentru un apartament intr-un bloc "ceausist". M-am oprit insa cand am observat ca incepe sa scada preturile. Acum nu stiu exact ce sa fac. Cat sa mai astept? E posibil sa vedem in urmatoarele 6 luni reduceri importante, de 20-30%?

Oare nu este totul decat praf in ochi? Imi spunea un prieten care cunoaste pe cineva la o agentie imobiliara ca de fapt totul este o manevra. O miscare a speculatorilor care au ramas fara apartamente de vanzare in ultimul an si acum vor sa forteze o miscare de scadere artificiala a preturilor pentru a convinge fraierii sa le vanda cat mai ieftin pentru a le revinde apoi la anul cand o vor lua din nou razna preturile cu profituri de 20-30%, adica exact cat ar fi scaderea prognozata.

Sunt foarte nehotarat si nu stiu exact ce sa inteleg din ce se intampla acum cu preturile apartamentelor. Sa mai astep? Sa cumpar acum?"

Incredibil ce le mai poate ..fata mintea "imobiliarilor"..adica, v-ati prins? de fapt scaderea preturilor e provocata tot de speculatori ca sa relanseze cresterea !!!!

belly spunea...

Despre domnul Bordei pot sa zic un singur lucru: "habar nu are despre economie in general". Eu chiar as dori sa pot sa port o discutie cu el ca sa imi explice si mie cum poate sa faca asemenea afirmatii.........

dandy spunea...

Scaderea provocata de speculatori, pentru a cumpara si a vinde ulterior mai scump este ideea principala si pe softpedia, unde se tot da vina pe Patriciu, ca de fapt el ar avea interes sa scada piata, fiindca are un complex rezidential in executie (nu am inteles nici pana acum de ce cineva care are in executie un ansamblu, ar avea interes sa-i scada pretul, dar m-am invatat ca explicatiile in imobiliare sa sfideze orice logica).
In privinta terenurilor, cred ca si pretul lor va scadea, fiindca nu mai e rentabil sa construiesti cand pretul terenuri fara utilitati, in mijlocul campului ajung sa reprezinte 50-60% din valoarea totala a imobilului. Insa asta nu se va intampla prea curand, din cauza vanzatorilor care nu prea stiu sa joace intr-o piata cu cerere si oferta, si vor prefera sa tina blocat terenul in locul vanzarii.
Probabil ca o taxa mai usturatoare, in functie de valoarea de piata a terenului, ar mai duce la dezmortirea pietei, fiindca pana la urma, dupa parerea mea, chiar si pentru imobiliaristi, blocajul e mult mai rau decat prabusirea.

ionut spunea...

belly

Nu e nevoie sa "porti o discutie cu Bordei" ca sa-ti dai seama cam ce(n)-are in cap. Vorbeste cu nestor, olandezu sau jipa.
E mult mai comod si e acelasi lucru.

elzorab spunea...

cateva cuvinte despre "lipsa de oameni calificati in ro"

am auzit de forte multe ori aceasta expresie, apoi am fost socat sa aflu ca o persoana cu studii superioare tehncice, la nivel de masterat, diplome obtinute in sua, cu un titlu profesional si licenta de a practica in sua, nu are nici o sansa sa obtina licenta in domeniul in romania.

procedura este urmatoare: te muti in romania, mai faci cinci ani de facultate la o universitate din romania, care se stie ca e inapoiata din punct de vedere al dotarilor si a tot ce vreti, apoi iti faci din nou stagiatura si, daca ai noroc si stii unde sa dai spaga, primesti drept de semnatura.

pai nu e de rasul curcilor? si stiti ce-mi pare aberant? faptul ca in sua poti sa echivelezi diplome obtinute aproape in orice tara di lume, chiar si o parte din experienta profesionala obtinuta in afara sua iti este recunoscuta.

de fapt, tot ceea ce se intampla in romania nu are nici o legatura cu incercarea de a promova si pregati specialisti ci cu crearea unor monopoluri absolute pe domeniile de actvitate, a unor bresle medievale, care sa le permita membrilor lor sa stoarca populatia de bani practicand preturi de monopol...

romania nu duce lipsa de oameni calificati ci de oamni calificati dispusi sa munceasca pentru mafiotzi care conduc acele clanuri profesionale, clanuri ce pretind taxe de protectie aberant de mari...
ex: contabili, arhitecti, geodezi, notari etc...

romania seamana din ce in ce mai mult cu o tzara medievala...

dcg spunea...

Haha, razbunarea lui Bordei se intoarce:

"„Vor fi si oameni care nu-si vor mai permite sa cumpere nimic, si asta va fi o foarte buna lectie pentru piata. Concluzia acestei lectii va fi: «ar fi trebuit sa cumpar cand aveam ocazia si sa nu astept»”, completeaza Ionut Bordei."

...plus vechea melodie cu "cererea e mai mare ca oferta:

"Practic, vom intra intr-un cerc in care va exista in continuare multa cerere atat pentru apartamente noi, cat si pentru cele vechi“, descrie Ionut Bordei."

Nu credeam sa ma pufneasca rasul (pe bune) citind un articol arid. ;-)

elzorab spunea...

LUATI CASE LA JUMA' DE PRET DIN IN EUROPA, DE CE SA PLATITI DUBLU IN PIPERA SAU NAIBA MAI STIE UNDE...

http://www.clujeanul.ro/saptamanal/
de-ce-sa-ti-iei-apartament-
in-floresti-o-casa-
din-corfu-sau-antalya-e-
mai-ieftina-3149953

elzorab spunea...

UN ARTICOL DESPRE NERUSINARE, DIN FOTBAL SAU CE VRETI VOI, INCLUSIV IMOBILIARE. "TUPEUL TE FACE NEMURITOR" . ASA SI CU BORDEI ASTA, TUPEUL IL FACE NEMURITOR, TUPEUL DE A VENI IN FATA SI A NE VORBI DE PARCA AM FI NISTE OI CRETINE SI IMBECILE CARE ASTEPTAM MILA MARIEI SALE SA NE DEA SI NOUA CATE O COCIOABA IN PIPERA LA PRETURI DE VENETIA...

"Este un rezultat ruşinos? Nu, pentru că România nu este o echipă imbatabilă, se întâmplă şi la case mai mari” Răspunsul acesta aparţine selecţionerului naţionalei de fotbal a României, Victor Piţurcă. Dacă aş fi fost în locul reporterului, l-aş mai fi întrebat pe dl. Piţurcă dacă vreodată în viaţă i-a fost ruşine, fără să mai aştept răspunsul.

Spre deosebire de ură sau iubire, care nu se învaţă, se trăiesc, ruşinea este un sentiment indus social. Când imensa majoritate a oamenilor din jurul tău nu obişnuiesc să-şi facă nevoile pe stradă, e posibil să-ţi fie ruşine s-o faci tu. Când un bătrân amărât te întreabă cât e ceasul, dacă trăieşti într-o lume cât de cât civilizată, îţi va fi ruşine să-i răspunzi: „La ce-ţi mai trebuie ceas, nu te-a găsit moartea p-acasă?” Dacă nu, nu.
Dl. Piţurcă, ca, de altfel, şi jucătorii săi, habar n-are ce e aceea ruşine. El n-a fost întrebat de reporter dacă România e batabilă sau nu. N-a fost întrebat dacă au mai suferit înfrângeri ca aceasta şi echipe mai mari ca a noastră. A răspunde la alte întrebări decât cea care ţi se pune e şi aceasta o formă de neruşinare.

Dl. Piţurcă a fost întrebat dacă prestaţia de funcţionari scoşi cu sila de partid la activităţi sportive a indivizilor bal-mascaţi în tricolor pe care îi conduce nu cumva constituie o bătaie de joc la adresa tuturor oamenilor din ţara asta care înţeleg să muncească cinstit şi competent, cu dăruire pentru profesie şi sentimentul răspunderii. Ca jurnalist, mă uit rar la meciurile echipelor româneşti, numai din obligaţie profesională. Personal, consider că fotbalul nostru, sau, mai exact, al lor, este urât, lipsit de nobleţe, de etică şi cultură sportivă, fiind practicat şi înconjurat de inşi primitivi, lacomi şi nesimţiţi, care primesc mult prea mulţi bani şi mult prea multă atenţie în raport cu ce fac. Dar există destui suporteri care suferă sincer în faţa unei înfrângeri ca aceasta, în faţa Lituaniei, pe teren propriu, cu 3-0 şi, mai ales, în faţa unui meci pierdut de la vestiare. Sunt printre ei români care, în meseria lor, n-ar lăsa o problemă nerezolvată decât după ce au făcut tot ce le-a stat în putinţă, după ce şi-au spart creierii zile şi nopţi din mândrie profesională, aşezată înaintea banilor. Cum vor fi privit ei gaşca de figuranţi smulsă cu cruzime de la o tablă de o mie de euro linia, trei mii marţul, ca să taie iarbă la câini pe stadionul din Cluj? Cred că le e ruşine de ruşinea, sau, mai degrabă, de neruşinarea lor.

Cum spuneam, ruşinea este un sentiment indus de atmosfera din jur. Ea presupune o tulburare interioară, recunoaşterea răului şi asumarea ispăşirii, fără de care nu-ţi mai poţi găsi liniştea. N-am zărit aşa ceva pe faţa nici unuia dintre cei implicaţi în înfrângerea de sâmbătă seara. N-am citit în ochii nimănui „Îmi vine să intru în pământ”. Articolele dure de azi vor fi considerate „răutăcisme” ale jigodiilor din presă care nu ştiu ce înseamnă să dai cu piciorul într-o minge. Ce s-a întâmplat? Ei, s-a greşit. Cine plăteşte? Noi, nu.

Dar e de mirare aşa ceva, azi, în România? Într-o ţară în care, în aproape două decenii de viaţă publică liberă, nimeni n-a fost judecat pentru ce-a furat, nimeni n-a plătit pentru ce-a făptuit, toţi te prostesc în faţă şi se jură că nu sunt vinovaţi de nimic, mai poate fi vorba de pasărea exotică şi firavă a ruşinii?

În popoarele mari ale acestei lumi, ruşinea putea să ducă la sinucidere. Pe la noi, tupeul te face aproape nemuritor."

elzorab spunea...

ARTICOL DE CRISTIAN TUDOR POPESCU

elzorab spunea...

A INCEPUT CRIZA ECONOMICA? PAI DACA NICI LA PRODUS MOBILA NU MAI SUNTEM PROFITABILI, CE ALTCEVA AM AMI PUTEA PRODUCE?

Producatorul suedez de mobila Swedwood, detinut de cel mai puternic retailer de mobilier si decoratiuni interioare din lume, IKEA, a inchis la sfarsitul lunii trecute singura fabrica de mobilier pe care o avea pe piata locala.

"Avem de ceva timp probleme foarte mari datorate costurilor cu materiile prime. Acestea au crescut cu 70% in ultimii ani, iar pe data de 22 august Consiliul de Administratie al Swedwood a decis inchiderea fabricii. Acum suntem in discutii astfel incat impactul social sa fie cat mai mic", a spus Kelemen Balaci, directorul general al fabricii Swedood din Siret. Potrivit ultimelor date disponibile, pretul lemnului, care

Anonim spunea...

@ el zorab
off topic

Nu inteleg ce atata discutii despre fotbal. Este o mocirla nenorocita de peste 10 ani, cu mici scapari de constienta.
Subiectul fotbal in Romania este o nenorocire. Stirile sportive s-au trasformat intr-o nunta televizata despre obiceiurile de prost gust ale lui Gigi & Co.
Nu inteleg ce pretentii si ce asteptari aveti de la ei.
Sau poate da bine la imagine sa scrii un editorial aiurea.

Anonim spunea...

@ endorfina

Te lamuresc eu de ce atatea discutii despre fotbal desi clar subiectul e off topic. Pt. ca de fapt esenta forumului asta nu e analiza (serioasa) a ceea ce se intampla pe piata imobiliara ci relaxarea unor frustrari (mai mult sau mai putin reale sau relevante) despre lumea inconjuratoare . Lumea care ne inconjoara in principal pe noi romanii.
Desi in principiu nu e nimic rau in a discuta si despre frustrari - postarile despre fotbal n-au facut decat sa imi confirme (daca mai era cazul) observatiile mele anterioare relative la lipsa unei (minime) impartialitati pe forum cand vorbim despre cifre + fapte vs. sentimente + interpretari in discutarea prblemei imobiliare.
Pt. corectitudinea intregii discutii ar fi corect ca titlul "blogul imobiliar" sa fie amendat ca sa reflecte realitatea. Poate "blogul supararilor" sau "blogul necazurilor zilnice" sau "blogul vietii nedrepte"...sau ceva de genul asta ! Am fi astfel mult mai cinstiti fata de cititori ! Nu ?

Salutari !

PS Am evitat sa propun "blogul frustrarilor cotidiene" tocmai pt. contextul deosebit de negativ (la limita patologic-ului) pe care il are cuvantul "frustrare" in limba romana ! Am considerat necesara explicatia asta pt. nu da ocazia unor replici ulterioare si inutile ... desi nu-mi fac iluzii !

Anonim spunea...

On topic de data asta :

http://www.capital.ro/articol/volumul-de-tranzactii-imobiliare-continua-sa-scada-112078.html

Scaderi clare , prabusire a pietei !!!!
Nivelul preturilor se apropie de nivelul prognozat de manole.
Viteza insa e cam mica ! Mai vedem !
Salutari

qwerty spunea...

@Olandezu

"niciodata in jos. Este efectul mult preacunoscut (vezi Africa, America de Sud etc) a unui stat prost administrat, in care lucrurile sunt putine, proaste si sub controlul monopolurilor (mai mult sau mai putin oficiale). Daca peste asta ai si ghinionul unei perioade de preturi explozive la "commodities" - tocmai ai devenit fericitul castigator al unui nivel de viata care nu ti se potriveste, dar de care ai parte din belsug !"

Hai s-o luam cu mere si cu pere:

"ste efectul mult preacunoscut (vezi Africa, America de Sud etc) a unui stat prost administrat"
Sunt preturile in Africa la imobiliare mari?
S-a scumpit metrul patrat de jungla?
MUAHAHAHAHA!!!!

"lucrurile sunt putine, proaste si sub controlul monopolurilor "
Deci piata imobiliara in Romania e sub controlul monopolurilor?
Asta imi aduce aminte de un interviu cu JiJi:
"JiJi: Iooo, Iooo, suuunt cel maaai boga-aaa-aat din Romania. Io!
Reporter: Pai Tiriac are 2 mld, dumneavoastra cat aveti?
JiJi: Ce daca doom-le, iooo suuunt cel mai boga-aaa-aat om din Romania
"
Despre care monopol vorbim?


"Daca peste asta ai si ghinionul unei perioade de preturi explozive la "commodities" - tocmai ai devenit fericitul castigator al unui nivel de viata care nu ti se potriveste, dar de care ai parte din belsug !"
Si asa ca te oftici ca ai un nivel de trai mic, stai si din preputzul inteligentei te gandesti: "Baaa.... traiesc intr-o tara de cacao; oameni de cacao; nivel de trai de cacao; ce-mi ramane de facut? Pai, cumpar si eu o casa de 1000.000 de euro"

Anonim spunea...

@ endorfina

Sa nu raman dator cu 2 raspunsuri :

1. Nu mi se pare ca daca cumperi margarina cu unt esti tampit. Probabil ca la fel gandesc si cei care cupmara Cola Light . "Sa fie sanatoasa dar sa fie si buna". Evident notiuni care de multe ori se exclud. In plus e si mai ieftin ...si asta conteaza f. mult. Deci oamenii incearca . E mai mult un ajutor psihologic de care au nevoie si pe care il accepta de la producator - decat o manifestare a prostiei. Cat despre Dacia cu caroserie de Mercedes uite-te la Logan. Asta e : o masina ieftina dar care arata mai "normal" mai de nivel vest. Pt. cumparator ea este pur si simplu parte din strategia de a-si maximiza nivelul de viata cu o suma de bani data ! Pe masura ce societatea se va imbogati vor dispare astfel de "margarine cu unt" pana cand probabil se vor intoarce , ca produse "trendy" insa de data asta si nu de necesitate (un Trabant n-ar fi cool azi de exemplu ?).

Concluzia : nu cred ca exemplul tau a fost relevant pt. piata imobiliara !


2. Cred ca ai inteles absolut gresit ca as fi de acord cu shpaga ! Am spus doar ca recunosc ca exista ! Altfel am explicat cat se poate de clar ca daca vrem preturi mici atunci este FUNDAMENTAL ca nivelul de coruptie sa scada si concurenta pe piata sa devina cat mai libera !


Pare ca "violently agree" unul cu altul aici ! Sau nu ?

Salutari !

Anonim spunea...

@ qwerty

Un mic pont : economia inseamna si altceva decat case si imobiliare . Iar America de Sud si Africa au fost date ca ex. in contextul de STATE PROST ADMINISTRATE . Nu de preturi la imobiliare mari . Poate facem si noi un efort pe forum-ul asta sa sarim de forma (injuraturi la adresa preturilor mari) si sa ne focalizam un pic si pe fond (coruptie , ineficienta etc).

Aceiasi observatie si in cazul pietei imobiliare sub controlul monoplurilor. "Per se" nu e cazul dar :
- materialele
- utilitatile
- autorizatiile de constructie
sunt cvasi monopoluri (private, de stat sau mixte). Hai sa le numim oligopol-uri , dar diferenta pt. cetatean e minimala. La asta m-am referit ! Din nou forma bate fond-ul in cazul tau .

Si ca sa intelgi mai usor : daca ambalajul inghetatei are pictat flacari pe el, nu inseamna ca e cald ! Din contra : E RECE !!!

"Muhahahaha !!!! "

(Am zis ca daca vorbesc pe limba ta poate ma intelegi mai usor !)

Salutari !

PS : Mi-a placut aia cu "ce-mi ramane de facut". Manole - baga te rog un post cu "ce putem face in situatia de azi !" Dupa care vedem ce se posteaza . NU GLUMESC ! Si da-i o bere lu' qwerty pt. idee !

qwerty spunea...

@Olandezu:

"Un mic pont : economia inseamna si altceva decat case si imobiliare "

A, pai e bine si asa, dar PRECIZEAZA, ca atunci cand spui "niciodata in jos" te referi la GUMA DE MESTECAT si nu la imobiliare.
Cand o sa postam pe blogul "balonul de guma de mestecat", logic ca o sa cred ca despre asta vorbeai.

"- materialele
- utilitatile
- autorizatiile de constructie"

Hai ma, deci preturile mari sunt pentru ca la noi statul are monopol la autorizatiile de constructie?
Preturile mari sunt pentru ca ti se permite sa traiesti ca in "survivor"(utilitati inexistente)?
Tot pomenesti de economie, monopoluri, oligopoluri, ia zi-mi si mie, de ELASTICITATEA CERERII ai auzit?

Nu esti tu ala care ne povesteste ca preturile sunt mari pentru ca materialele de constructie sunt mari?
Cand faci o afacere si vrei si profit te gandesti invers: sunt costurile suficient de mici incat sa pot sa vand si sa fac si profit?
Altfel ajungi ca domnul Bordei care s-a suparat ca ciobanul pe sat...

Dorin spunea...

@Olandezu
"Te lamuresc eu de ce atatea discutii despre fotbal desi clar subiectul e off topic. Pt. ca de fapt esenta forumului asta nu e analiza (serioasa) a ceea ce se intampla pe piata imobiliara ci relaxarea unor frustrari (mai mult sau mai putin reale sau relevante) despre lumea inconjuratoare . Lumea care ne inconjoara in principal pe noi romanii.
Desi in principiu nu e nimic rau in a discuta si despre frustrari - postarile despre fotbal n-au facut decat sa imi confirme (daca mai era cazul) observatiile mele anterioare relative la lipsa unei (minime) impartialitati pe forum cand vorbim despre cifre + fapte vs. sentimente + interpretari in discutarea prblemei imobiliare."

Te pomenesti ca tu ai cifre concrete si date privind:
1. Cat din populatie a investit in imobiliare (ca nu a avut in ce investi)? Populatie care nu numai ca nu vor mai cumpara dar care va intra in panica la scaderea preturilor.
2. Care este populatia solvabila si ai in fata ta un studiu statistic corect efectuat care a determinat ca respectiva populatie doreste si va investi in imobiliare in urmatorii ani desi piata este in scadere.
3. Stii cum vor proceda in mod concret bancile pentru a ocoli impunerile BNR la creditare. (Nu veni cu afirmatia - vor gasi ele o solutie - nu uita ca nu au gasit nici o solutie cand marja maxima de indatorare era de 30%).
4. Stii sigur in urma unui studiu statistic ca speculantii nu vor scadea preturile la terenuri chiar daca vor trebui sa astepte ani pana vor vinde terenurile ca urmare a scaderii volumurilor tranzactiilor. (la fel si la proprietarii care nu urmaresc specula)
5. Nu vor intra noi fabrici care sa produca materiale de constructie in Romania si le vor lasa pe cele existente sa aiba adaosuri uriase, pe o piata "care duduie..". si care va creste nelimitat de la an la an pentru eternitate.

Am impresia ca vad un peste care se zbate pe fundul unui lac secat aproape in totalitate, iar apa ramasa este cam sarata.

Anonim spunea...

@ olandezu

Am descoperit acest blog din intamplare si de ceva vreme m-am tot uitat pe comentarii.
Pot spune ca tot ce s-a publicat aici este util, nu pentru ca ma ajuta sa iau vreo decizie de investitie sau sa fac vreo achizitie personala, ci pentru ca vad limpede cum gandesc oamenii atunci cand vine vorba sa recunoasca cum stau lucrurile.
Ce vreau sa zic? Anume ca efectiv, preturile sunt nejustificate si au fost ridicate de speculatori, "investitori strategici", spaga, coruptie, psihologia romanului - "muncesc putin, fur mult", prostia romanului - "imi iau acum ca se scumpeste" si "lasa ca vad apoi cum fac" si tot putem continua.
Ti se pare o mandrie nationala ca in Romania sunt cele mai scumpe imobile raportate la puterea reala de cumparare? Esti de acord sa platesti de 3 ori pretul unei haine in Romania fata de orice tara europeana? Ti se pare normal sa ai cele mai mari preturi la alimentele de baza si o serie de servicii? Stii cati oameni in tara asta castiga realmente 700 - 1200 RON pe luna - suma practic ANULATA de cheltuielile lunare pentru familie? Dar de serviciile medicale ce spui?
Atunci mai merita oare munca pe 20-30 de ani un apartament nenorocit intr-un oras ca Bucuresti, unde peste 15 ani o sa stai cu masca de gaze pe fata in trafic, in timp ce unul te va rupe in bataie ca nu ai MP3 cu ultimele hituri ale lui SALAM la tine?
Nu vreau sa jignesc pe nimeni, parerile sunt personale si nu ma astept sa le impartaseasca multi.
Eu te inteleg perfect si ai libertatea sa gandesti si traiesti dupa bunul plac.
Dar nu mai incerca sa induci idei de genul "preturile nu scad ca nu stiu ce", decat in conditiile in care vorbesti de alta tara. Altfel o sa parem sadici vis-a-vis de viitorul negru in gaura asta de rahat.

Bafta!

Dorin spunea...

@Olandezu
Sa presupunem ca ai multi bani, poate asa si este. Sa mai presupunem ca in urma unui fenomen speculativ (vezi evolutia petrolului) creste pretul la produsele alimentare in Romania - foarte mult. Sa presupunem ca ar fi o paine 10 lei in timp ce in Germania 2 lei dar nu poate fi adusa in Romania datorita costurilor cu transportul, accize etc. etc.
Ce ai simti in acel moment? Cel mai probabil un sentiment generat de nedreptate. Sau poate tu vei fi fericit ca cineva iata poate trage si o astfel de teapa in Romania.

A si inca ceva atunci cand o persoana X incearca sa injoseasca o alta (in acest caz tu afirmi ca noi de pe acest blog suntem "frustrati" ) exista doua variante:
a. Vrea sa se dea grozav fata de altcineva (nu este cazul pentru tine)
b. Forta oponentului este considerata mai mare sau suficienta pentru a face un rau persoanei X (in aceasta situatie noi avem banii si nu vrem sa cumparam, nu vrem sa fim fazani)

Prin urmare ai o reactie de autoaparare. Cu certitudine vei nega cele afirmate de mine.
"Am un frate mare care te va bate"
"Eu am unul si mai mare care il va bate pe al tau"
Negatia: "Nu, nu ai ..."

Vise placute in lacul tau sarat... Pretul nu poate cobora sub 1400 euro...

Anonim spunea...

@qwerty

"Hai ma, deci preturile mari sunt pentru ca la noi statul are monopol la autorizatiile de constructie?
Preturile mari sunt pentru ca ti se permite sa traiesti ca in "survivor"(utilitati inexistente)?
Tot pomenesti de economie, monopoluri, oligopoluri, ia zi-mi si mie, de ELASTICITATEA CERERII ai auzit?"

Exact ! D-aia sunt preturile mari !
Iar elasticitatea cererii in cazul asta functioneaza asa : Ai preturi mari SAU NU LE AI DELOC , pt. ca nu se poate construi sub cost !

Iar altfel repet : daca vb. de imobiliare trebuie sa ai in vedere TOATA economia , nu numai casele . Inclusiv deci guma de mestecat ...din nou , ca sa voresc pe limba ta !

Salutari !

Anonim spunea...

@ endorfina

"Ti se pare o mandrie nationala ca in Romania sunt cele mai scumpe imobile raportate la puterea reala de cumparare?"

NU (NU) ! Dar sunt suficient de realist sa recunosc faptul si sa-l analizez fara "sentiment" si frustrari (care dealtfel ar fi reale si justificate).


"Ce vreau sa zic? Anume ca efectiv, preturile sunt nejustificate..."


Cum spuneam NU EXISTA PRETURI NEJUSTIFICATE ! Poate preturi NEDORITE ! Dar asta e altceva ! Preturile de azi sunt PERFECT justificate de realitatea care ne inconjoara !

"...si au fost ridicate de speculatori, "investitori strategici", spaga, coruptie, psihologia romanului - "muncesc putin, fur mult", prostia romanului - "imi iau acum ca se scumpeste" si "lasa ca vad apoi cum fac" si tot putem continua."


Cred ca daca ne oprim la "spaga, coruptie, psihologia romanului - "muncesc putin, fur mult", prostia romanului" si le eradicam, restul piere de la sine ca flacara fara oxigen . Ma refer la : " speculatori, "investitori strategici" ".

"Esti de acord sa platesti de 3 ori pretul unei haine in Romania fata de orice tara europeana? Ti se pare normal sa ai cele mai mari preturi la alimentele de baza si o serie de servicii?"

NU , cum nu sunt de acord nici cu coruptia, nici cu incompetentii care se pretind a fi clasa politica, nici cu demagogia, nici cu haiducismul de stanga, nici cu interesele obscure si inguste ale unor parveniti care (cred) ca fac politica, nici cu imobilismul si incompetenta guvernului, nici cu iresponsabilitatea si amatorismul presei si nici cu indiferenta concetatenilor mei care cand e vorba sa ia o attudine contra a ceea ce nu le convine si sa isi exercite votul constitutional , prefera sa mearga un w/e la gratar dupa care sa se vacareasca 4 ani in vizitele la prieteni, in carciuma sau pe bloguri cu privire la ce greu ne merge si cum ne mulg speculatori in orice industrie : de la pampersi la imobiliare, de la drumuri de cosmar la spitale mizere , etc !
Cat o sa dureze pana cand toti o sa intelegem ca soarta noastra (de la pretul painii pe care o cumparam la pretul caselor in care stam ) e NUMAI in mana noastra ! Si daca noi NU FACEM ceva , putem scrie si o biblioteca pe seara ca nu se va schimba nimic DE LA SINE !

Imi cer scuze daca pare ca am ridicat tonul dar mi-a cam ajuns ! De cand postez pe blog vad partea meditativa (pe alocuri chiar filosofica iar de multe ori la misto sau nepoliticoasa) a compatriotilor mei, in mii de nuante si fome ! Dar nu vad actiune, nu vad nimic cu privire la verbul "a face", nu vad nimic concret, nimic real, nimic constructiv ! Si mai grav : nu vad nici macar o CONSTIENTIZARE a situatiei .
Totul e mioritic : "piata va cadea (de la sine), preturile se vor prabusi (natural), speculatorii isi vor primi pedeapsa (divina)". Nimic despre CAT ANUME TREBUIE SA MA IMPLIC EU EFECTIV in problema asta si cat din propria-mi soarta ie in propriile maini !

Chiar nu glumesc Manloe : baga un post cu "Sunt case scumpe ? Cum ma afecteaza si ce pot face EU"...si o sa vedem tipul de raspunsuri primite . As vrea sa ma insel , dar mi-e teama ca ca stiu ce postari vor veni !

Noapte buna !

belly spunea...

Sa va povestec o mica faza ce mi s-a intamplat cand am sunat la o agentie imobiliara ca sa inchiriez o gars (pe la ora 11AM). Nici un anunt nu era mai vechi de 1 sapt, majoritatea avand maxim 2 zile.

Am cautat in zona Titan. Am gasit vreo 10 oferte de gars la 300 EUR. Incep si sun la aceste agentii. 8 anunturi tocmai ce s-au dat (una din ele dandu-se exact cu cateva minute inainte sa sun eu). Dar aici m-au asigurat toate cele 8 agentii ca la 300 nu se mai gasesc insa ar avea ceva la 350 EUR insa ar cam trebui sa ma grabesc sa o inchiriez, ca au venit "hoardele" de studenti (cu bani multi luati pe recolta record de anul asta). Sa precizez ca toate aceste agentii m-au tratat cu scarba.
1 agentie mi-a comunicat cu profesionalism faptul ca respectiva gars a fost inchiriata (300EUR) insa sapt viit o sa mai aiba una similara (inclusiv la bani).
Ultima agentie mi-a comunicat in felul urmator (tineti cont de faptul ca anuntul era din 08.09.2008): Nu este posibil domne la 300 EUR, e anuntul vechi.
Eu ii zic ca e de ieri, el o da in diverse si imi zice de o gars conf 1 la Dristor cu tot ce trebuie la 300 EUR insa trebuie ca la ora 14.00 sa fiu acolo ca or sa mai vina 10 "vizitatori"... Eu i-am comunicat ca nu pot sa plec de la munca maine (e prima zi la noul loc de munca) si el ce imi zice: "Auzi domne', tu sa vii la mine sa imi ceri oferte numai cu 2-3 zile inainte sa fie nevoie sa te muti ca io iti gasesc repede oferte" ....

Ce vreau sa atrag atentia prin aceasta mica poveste este faptul ca 9 din 10 agentii m-au tratat cu scarba majora pentru ca eu aveam tupeul sa le cer oferte de inchiriere (contra cost - normal). Si sa nu mai zic faptul ca toti ma repezeau la telefon si vb asa de rpd.......
Cand cauti sa cumperi se comporta cu mai putina scarba cu tine.

Si totusi cu serviciile astea de tot kktul pe care le ofera ei tot au clienti (pe care ii consider prosti daca apeleaza la asemenea agentii).

Astept comentariile voastre (daca aveti chef).

Anonim spunea...

@ dorin

"Sa presupunem ca ar fi o paine 10 lei in timp ce in Germania 2 lei dar nu poate fi adusa in Romania datorita costurilor cu transportul, accize etc. etc."

DA ! As simti un sentiment de tristete ! Daca pretul al paine e prohibitiv pt. import DIN CAUZA ACCIZELOR atunci ne-o vom trage singuri ! Si asta ma va face si mai trist fata de ce ne facem SINGURI !

Despre "injosire" am vrut sa fiu FOARTE clar de la inceput ! Nu e vorba de a injosi pe nimeni . Dealtfel si eu fac parte din acest forum ca si voi. Am vrut numai sa atrag atentia asupra lipsei luciditatii in ceea ce facem si ce spunem. Este OK asa cum este (ca sa zic asa). Doar ca trebuie sa constientizm diferentele intre ratiune si sentimente !
Altfel pt. mai multa claritate in ceea ce am vrut sa spun vezi postarea mea antrerioara pt. "endorfina".


Sper ca e clar !

Noapte buna !

Anonim spunea...

@ belly

Mda...nu-s prea multe comentarii de facut ! Cum spuneam nu exista preturi (sau atitudini in cazul tau) nejustificate , ci numai NEDORITE !

Din nefericire oricat as comenta eu , manole, endorfina, cezar, aristotel, qwery, dorin, elzorab, nestor, etc etc etc nu se va schimba NIMIC !

Ma gandeste-te !

Noapte buna !

belly spunea...

@olandezu

Eu nu am facut nici o referire la preturi. Eu m-am referit la faptul ca agentiile inca se cred buricul pamantului si au impresia ca ei ne fac noua un favor, nu ca ne fac niste servicii contra cost.

Sa stii ca toate preturile sunt nedorite. Insa in cazul preturilor la imobiliare ele sunt cu adevarat nejustificate (nu respecta proportionalitatea cu puterea de cumparare) si din aceasta cauza preturile se vor corecta (in minus).

qwerty spunea...

@Olandezu

Ok, iar trebuie s-o iau cu mere si cu pere:

1. Preturile la imobiliare pot sa scada?

->NU, nu pot sa scada NICAIERI in lume (fals din start).

Deci, preturile la IMOBILIARE, POT sa mearga si IN JOS (daca nu esti dus cu capul, trebuie sa recunosti ca asa e).

BUUUUN, deci POT, repet, POT, scrie asta de 100 de ori ca sa te dez-indoctrinezi.
Acum ca ai scapt de ticul asta nervos ("preturile la imobiliare nu pot sa mearga decat in sus"), hai sa vedem, din ce motive ar putea preturile la imobiliare sa scada (realizezi ca DEJA au scazut, in fine...).

De ce au scazut preturile in SUA, Europa?
Raspunsul tau o sa fie ca acolo s-a construit CACALAU (am voie sa folosesc cuvantul asta?) si la noi nimic-nimic.
ACUM, daca asta e motivul, PAI ATUNCI, de ce s-au PRABUSIT???
Daca cererea a crescut TREPTAT (parca aia e JMECHERI si construiesc de 10.000 de ani in timp ce noi am descoperit apa calda ieri), DE CE S-AU PRABUSIT PRETURILE?
Nu era LOGIC sa se plafoneze? (cum ar trebui sa se intample la noi, dupa unii, nu?)

NU prietene, preturile NU s-au prabusit pentru ca ei au strans surplusuri de sute de milioane de case in ultimii 200 de ani, ci pentru ca preturile au urcat MULT prea repede, bazate EXCLUSIV pe bani ieftini (credite).
E DREPT ca la ei exista case in care nu sta nimeni, DAR SI LA NOI EXISTA BLOCURI INTREGI in care nu sta NIMENI.
SUA are spor natural de 0.88%, Romania are spor natural NEGATIV.

Sa-ti explic cum e treaba cu bula?
Preturile cresc rapid pentru ca se injecteaza bani (creste cererea "solvabila"), oamenii vad respectiva investitie (atentie, aici ma refer la bule in general, nu doar la cea imobiliara) ca pe un lucru SIGUR si mai repede sau mai incet "afacerea" se transforma in MANIE (de ce sa raman de caruta, numai eu sa NU fac investitia VIETII MELE), preturile cresc si mai mult, pentru ca investitia fiind "sigura" nu mai conteaza la ce pret cumperi; preturile cresc pana la o valoare la care e imposibil pentru 99% sa mai intre in joc (in aceasta perioada volumele scad vertiginos); finalul il stie toata lumea: preturile revin la realitate.

2.Acum sa-ti explic de ce preturile vor scadea si la nou:

-In primul rand vor scadea destul de mult la vechi(raportat la preturile la nou) -- asta va pune o presiune fantastica pe nou, pentru ca scazand preturile la vechi, oamenii se vor orienta pe vechi, va scadea evident cererea pentru vechi.
-La multe blocuri finalizate anul acesta, lucrarile au inceput de 1-2 ani, terenul a fost cumparat si cu 4-5 ani, costurile NU au fost asa de mari, in lipsa de clienti, te asigur ca se vor da si mai ieftin (stiu, in imobiliare nu se pot pierde bani, nu?)
-Preturile la terenuri vor suferi corectii importante, pentru ca la terenuri chiar e supraoferta
-Forta de munca se va ieftini odata cu intoarcerea romanilor din Spania...
-Preturile la materialele de constructii vor scadea si ele semnificativ in maximum 2-3-4 ani, odata pentru ca va scadea cererea, intra producatori noi atrasi de pretul DUBLU la noi fata de alte tari

Cu alte cuvinte, preturile la nou, vor scadea la fel cum au sczut peste TOT in lume, din motiv de X.
X fiind acel element care a determinat scaderea lor in alte parti.
X fiind acel element care deja a determinat scaderile de pe piata de vechi.
X poate sa fie -- costuri mai mici, inflatie (imi raman mai putini bani de rata daca se scumpeste mancarea), restrictionarea creditarii, ZVONISTICA (daca tu asta crezi ca e X-ul care a datorat scaderile din afara), schimbarea mentalitatii (pot sa stau CA SI PANA ACUM in chirie, de ce sa dau 70% pe casa, eu vreau sa vad lumea, sa ma distrez) etc. .

Ce e foarte clar e ca:
-NU SUNTEM BURICUL PAMANTULUI, nu am inventat noi afacerile imobiliare
-Legile economiei sunt aceleasi peste tot, preturile la ORICE pot sa mearga fie in sus fie in jos (daca ti-e greu sa intelegi de ce, ia-o ca atare, lucrurile astea exista, apa fierbe la 100C, ce urca trebuie sa si coboare...)

silviubrucan spunea...

dupa ce am postat acum un an la inceputul blogului citeva opinii, de vreo citeva saptamani il urmaresc din nou. Astazi nu m-am mai putut abtine, si mi-am facut cont pe google numai ca sa pot posta aici. Nu stiu ce sa mai zic, sa rid sau sa pling cind citesc comentariile unora de pe aici
( @ olandezu & co.). Parerea mea este ca olandezu (cel putin) ori are un interes direct sa sustina asemenea minciuni ori este platit pentru opiniile sale ori pur si simplu unii oameni din tara aceea nu gindesc deloc si au chestia aia rotunda intre urechi doar ca sa nu ploua in git.

Concret, afirmatia ca un m2 construit in romania nu poate fi obtinut sub 1400 de euro sfideaza orice limita a bunului simt. Este pentru mine uluitor (locuind in Germania) ca cineva poate sustine la modul serios asa ceva.
Intr-un search "aprofundat" de citeva minute pe google iata ce am gasit:

http://www.raicrisconstruct.ro/
preturi incepind de la 30.000 de euro. Vile gata facute la 50.000 (chiar sa admitem ca ar fi fost dublu, tot revine la un pret de 600 de euro pe mp. (suprafata 162, teren 509) in Oradea.

Dau un link catre pagina de start a site-ului orasului sibiu, sectiunea mica publicitate
http://www.sibiu.ro/imobiliare/index.php

uitati-va pe acolo la anunturi, la apartamente noi

Va mai dau si un link concret

http://www.sibiu.ro/imobiliare/listingview.php?listingID=15702

vila 182 mp 309 teren la 97.000Euro si nu reuseste sa le vinda.

Repet, nu vreau sa comentez unde se afla daca zona e buna sau nu, ci doar afirmatia oligofrena ca nu se poate construii sub 1400 pe mp.

cum bine zicea elzorab parca ceea ce uluieste in romania nu este atita faptul ca oamenii se lasa prostiti de tot felul de escroci, ci dimensiunea grotesca pe care lucrurile o iau acolo. Daca la 60.000-80.000 2 camere in bucuresti ma enervam si ziceam ca nu poate sa fie adevarat, acum la 120.000 de aceleasi 2-3 camere nu mai pot decit sa rid.

Problema mea si a altora ca mine care au mai vazut si alte realitati este ca nu avem cum sa comunicam in realitate experientele noastre majoritatii din romania, Nu ma refer la comunicarea fizica (informare) ci la nuantele mai subtile care fac din unele societati umane modele de succes si pe altele le condamna la esec.

Degeaba incerc eu sa povestesc si sa explic oamenilor cum este prin alte parti, ca de ex. in Frankfurt unul din cele mai bogate orase din lume (in primele 10 ca nivel de trai/civilizatie) un m2 LOCUIBIL costa 2500 euro in cartier de milionari la vila.

Au mai scris si altii dar problema este ca toti vin cu raspunsul standard "pai noi nu locuim la... ci in bucuresti si ce ne intereseaza pe noi cit costa in alta parte" .

Ceea ce nu inteleg ei , este ca aceste comparatii nu sint facute de noi pentru ca sa va mutat toti in vest, america ma rog, ci doar pentru a va deschide ochii sa vedeti ce se poate obtine pentru banii pe care cu atita usurinta ii aruncati in gura unor excroci.

Problema in romania este printre altele faptul ca oamenii nu se respecta pe ei insisi si munca lor, si implicit nici pe a altora. Simplul fapt ca cineva poate cere pe un apartament comunist la modul serios 2000 Euro pe mp construit, deci 2500 pe util, spune multe. Aici nu mai vorbim de costuri, profit etc. ci de un comportament social. Tocmai de aceea discutia iese din cadrul imobiliarelor cum bine a amintit cineva (cu fotbalul).

Deci, cum ziceam oamenii sint manipulati si mintiti, dar ceea ce este si mai deranjant este obtuzitatea cu care unii se incapatineaza sa sustina unele pozitii. Chiar si constructorii cei mai lacomi ar trebui sa inteleaga ca daca nu vor mai vinde nimic, profitul va fi 0. Sint de vreo 8 ani in germania, si cel mai greu lucru la inceput a fost sa ma dezobisnuiesc de reflexul de a gindii ca automat cineva care vrea sa-mi vinda un produs/serviciu vrea in mod automat sa ma insele. Nu ca nu ar incerca si aici unii, dar , cum ziceam , este o diferenta de dimensiune a escrocariei.

Cind am auzit prin 2005-2006 ca salariile au crescut m-am bucurat si am zis ca in sfirsit o sa le mearga si romanilor un pic mai bine. Din pacate iarasi s-a dovedit imaturitatea in gindire si pregatire a majoritatii.
Si aceasta explozie/risipa in a cheltuii pe credit de consum, gen mor de foame dar imi trag nokia de 500 de euro zice iarasi multe.

Singurul lucru de care imi pare rau este ca sint unii oameni de treaba in tara aceea care au de suferit consecintele atitudinii masei obtuze.

Si nu, nu sint invidios sau ofuscat ca nu mi-am tras apartament, am (sau mai bine zis parintii mei) vila in spate la guvern care dupa calculele voastre ar valora milionul deci ar trebui sa fiu foarte fericit de ce bogat sint. Si da , am un apartament inchiriat (la niste straini) si nu am marit chiria de 3 ani , asa cum ne-am inteles la inceput in contract.

Cu respect,
silviubrucan

P.S. Imi cer scuze celor care nu se simt avizati de postarea mea , poate ceva mai dura.

elzorab spunea...

domnule brucan, toata stima. am tot rumegat azi ce as putea sa scriu in legatura cu postarile drespre fotbal, dar ati spus deja mai tot ce se putea spune.

evident, fotbalul nu are nici o legatura directa cu imobiliarele dar, reflecta al naibii de bine esecul social, moral si economic al societatii romanesti din ziua de azi. ma uit des la stiri, ca si grecul, plimbandu-ma prin casa. pentru cineva care traieste intr-o societate normala, in care se fac eforturi uriase pentru a pastra o atmosfera politicoasa si decennta este socant si grotesc spectacolul ce se desfasoara pe ecran. toti se cearta si striga ca nebunii, se jignesc, mint, trag unii in altii la propriu, nu la figurat. nu poti sa fi de acord cu toata lumea, sau sa-i iubesti pe toti, dar poti sa faci un efort sa te comporti civilizat si sa pastrezi o atmosfera decenta.

stiu cat de bulversat eram prin 90 de atitudinea tinerilor din romania. imi explicau asa: da, romanii sunt mai saraci decat americanii, dar stiu al naibii de multa matematica, geografie, literatura, ma rog, cultura generala.da, ma socau cu cat de multe chestii stiau, lucruri despre care eu nu auzisem in viata mea...

la fel de socat sunt acum sa constat ca acest sistem de valori s-a rasturnat. nu ii mai pasa nimanui de cultura, daca n-ai bani, nimic nu esti...

imi amintesc si acum de romantismul tinerilor de dupa revolutie, cate vise, cata naivitate si totusi...era frumos

"si daca dragoste nu e, nimic nu e" imi spuneau ei atunci, parca sa se scuze pentru lipsurile materiale. acum totul s-a trasformat in "si daca bani nu "E", nimic nu e" si totul e grotesc si urat...

nu spune nimeni, toti muncim pentru bani, dar cand singurul scop este de a face bani in orice conditii, de a minti, manipula, trage sfori, a sufla cat ne tin plamanii in balonul imobiliar pentru a mai trage pe sfoara cateva mii de romani prost informatii si educati, parca nu mai seamana nimic cu o economie de piata ci mai degraba cu un capitalism grotesc de mahala unde ne luam gatul unii altora din disperare sau lacomie...

cauzele bulei nu pot fi cautate doar in relaxarea creditarii si a cresterii salariilor ci ele trebuie cautate in starea societatii, in gradul de profesionalism si de educare a oamenilor, in starea morala si nu doar economica a unei societati. de aici si postarile mele despre fotbal...


despre frustari:
1. da, sunt frustrat ca preturile astea nu scad odata ca sa pot sa-mi lichidez toate proprietatile din romania la un pret cat mai mic.

2. da, sunt frustrat ca universitatile din sua si mediul profesional de aici nu au reusit sa-mi confere bagajul de cunostinte necesar pentru a profesa si in romania. e visul meu de o viata sa emigrez acolo si nu am cum sa o fac pentru ca sunt slab calificat. ar tebui sa mai fac o facultate in romania si nu sunt sigur ca fac fata cerintelor. deci sunt foarte nefericit...

despre monopoluri. nu credeti ca si aceste monopoluri nou infiintate prin asociatiile profesionale au ridicat preturile in romania prin distrugerea liberei concurente, a promovari valorii si competentei, inlocuindu-le cu spaga si mafia pilelor pentru acedederea in randul lor? va dau un exeplu: pentru intocmirea unui act in sua, la notar, platesti 20 de dolari si sunt sute de mii de notari. pentru acelasi act un notar in romania iti cere 2000 de dolari si..sunt zeci de mi de absolventi de drept dar sunt doar cativa notari intr-un judet. iar ca sa intri in "sleahta" lor trebuie sa fii pilos rau de tot, pentru ca o data intrat ai veniurile asigurate pe viata. va mai aduceti aminte de domnii fanariotzi? cumparai tronul, apoi jumuleai populatia de tot...

ramane la latitudiena voastra sa stabiliti daca ceea ce am afirmat eu are sau nu legatura cu bula imobilaira, dar eu repet: e o mare greseala sa ne uitam doar la efectele bulei, al acteva cifre statistice, trebuie analizata societatea in profunzime, cu toate aspectele ei, inclusiv cel fotbalistic...


ding-dong, ding-dong, ding-dong

elzorab spunea...

IATA DE CE SPUN "GROTESTI"

"Declaraţii alarmiste fără acoperire

În hora declaraţiilor panicarde au intrat şi oficialii Băncii Naţionale a României (BNR), care, depăşind sfera de lucru a Băncii Centrale, au acuzat preţurile exagerate precticate pe piaţa imobiliară. Într-adevăr, de la an la an valoarea comecială a imobilelor a crescut cu procente semnificative, însă atât timp cât cererea şi oferta au continuat să se întâlnească, blocajul pieţei sau reducerea substanţială a preţurilor au rămas la stadiul de vorbe. Şi totuşi, semnalele venite, de această dată dinspre o instituţie oficială a statului, BNR, nu au lăsat indiferenţi potenţialii cumpărători de pe piaţa imobiliară. Unii au amânat momentul investiţiei într-un imobil, aşteptând mult anunţata ieftinire, care după cum era normal nu a apărut. Mai mult, dezvoltatorii continuă să îşi vândă proiectele, poate cu un ritm mai puţin alert decât cel anticipat în momentul demarării investiţiei, poate cu un profit diminuat cu valoarea unei mobile de bucătărie sau a aparaturii electrocasnice necesară unei gospodării, oferite cadou clientului. Iar criza imobiliară continuă să existe doar în imaginaţia celor care o doresc."


PAI CUM ISI PERMIT ACESTI DILETANTI DE LA BANCA NATIONALA SA AVERTIZEZE LUMEA CA LI SE TRAGE O MEGATZEAPA? IATA CUM II URECHEAZA MAMRII SPECIALISTI IMOBILIARI, CARE PANA IERI VINDEAU VALUTA IN FATA LA CONTI, PE OFICIALII UNEI BANCI NATIONALE. PAI CE STIU EI? SI-AU DEPASIT CLAR COMPETENTELE, CA SI CEI DE LA FITCH!!

elzorab spunea...

DIN CICLUL " SE VAND CA PAINEA CALDA" , "ECONOMIA DUDUIE" SI "PRETURILE NU AU CUM SA SCADA PENTRU CA A CRESCUT OFERTA" VA PROPUNEM:

"Cumpărătorii revin în forţă

Sanda Moldovan, preşedintele filialei clujene a Uniunii Naţionale a Agenţiilor Imobiliare, arată că în trimestrul al doilea şi al treilea s-a resimţit, la nivelul pieţei clujene, o aşteptare de diminuare a preţurilor. Însă, de la jumătatea lunii august numărul celor care sună la agenţiile imobiliare a crescut puternic, ceea ce înseamnă că, în următoarele luni volumul tranzacţiilor va creşte. Şase luni, cam atât a durat „criza” artificială la a cărei punere în scenă au contribuit şi oficialii BNR. A fost o perioadă în care, cu siguranţă unii dezvoltatori au fost puşi la încercare, însă având în vedere faptul că în zona Clujului cererea de locuinţe bate de departe oferta, pentru orice cunoscător al pieţei era clar că aşteptarea cumpărătorilor nu va dura la infinit.
Astfel prăbuşirea preţurilor imobilelor nu numai că nu s-a produs, dar în condiţiile în care preţul metrului pătrat construit a crescut semnificativ, tinzând spre 800 euro/mp, faţă de 550-600 euro/mp, cât era în urmă cu un an, este normal să asistăm la reversul medaliei, respectiv continuarea trendului ascendent al preţurilor."

DACA ASTA NU SEAMANA A PUTREGAI MORAL DE CEA MAI BUNA CALITATE...

elzorab spunea...

"Norme mai rigide de creditare

Din luna octombrie, piaţa imobiliară va fi afectată, chiar dacă indirect, de intrarea în vigoare a noilor norme BNR privind limitarea riscului de credit la creditele destinate persoanelor fizice. Potrivit acestora băncile vor analiza capacitatea de rambursare a clienţilor pe baza unui nivel al veniturilor considerate eligibile de către împrumutători, care nu poate depăşi cu mai mult de 20% pe cel aferent anului anterior. Venitul aferet anului anterior se stabileşte pe baza fişei fiscale, pusă la dispoziţia clientului de către angajator. Altfel spus, veniturile din zona gri a economiei nu vor mai fi luate în calcul. Iosif Pop, preşedintele Imo Finance, susţine că prevederile noilor norme vor avea atât efecte pozitive, cât şi negative. „Acestea sunt benefice pentru protecţia băncilor, deoarece o declaraţie fiscală este mai relevantă decât o simplă declaraţie din partea unei firme, ceea ce înseamnă că pentru acordarea creditelor intrăm în zona reală a veniturilor impozabile. În schimb, se va diminua ritmul de creştere economică, cel puţin în zona imobiliară, iar accesul restrâns la bani va conduce la o cerere mai mică şi ar putea aduce o stabilizare a preţurilor”, a declarat Iosif Pop. Regretul managerului clujean este că, în cazul acestor norme s-a pus semnul egal între creditele de consum şi cele imobiliare/ipotecare. Însă, având în vedere că potrivit statisticilor, doar cu ceva mai puţin de 50% din totalul vânzărilor de apartamente se fac cu ajutorul unui credit ipotecar, impactul măsurilor BNR asupra pieţei imobiliare nu va fi foarte puternic. Mai mult, inventivitatea românilor va face ca aceştia, împreună cu băncile, să găsească formule de ocolire a restricţiilor."

CITITI SI VOI ACEEASI CHESTIE? ADICA JUMATATE DIN ROMANIA PLATESC CU BANII JOS? PAIA INSEAMNA CA IN ROMANAI TRAIESTE CEA MA BOGATA POPULATIE DIN LUME...

SI INCA UNA. aM CITIT EU BINE SAU MI S-A PARUT? INVETIVITATEA ROMANILOR VA FACE CA ACESTIA SA OCOLEASCA REGULILE IMPUSE DE BNR? SI CINE LE VA DA BANII? SE VOR APUCA SA TIPAREASCA BANI SAU VOR INTRODUCE ZIARE IN TEANCURILE DE BANI SA PARA MAI MULTI? SAU CE ANUME VOR FACE, CA TOT NU PRICEP...

elzorab spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
elzorab spunea...

"...curat murdar..."

elzorab spunea...

“zi de zi moare cate o agentie imobiliara. Firmele din acest segment gafaie, nu cred ca sunt multe care sa aiba profit acum. Membrii nostri se confrunta cu o lipsa acuta de lichiditati”, mai spune presedintele ARAI"

PAI, HOTARITI-VA ODATA, ORI MOARE ORI SE RELANSEAZA, NU MAI INTELEGEM NIMIC...

...curat murdar, curat murdar....

Manole spunea...

@elzorab: articolul "pozitiv" citat de tine e din faimosul ziar Cetăţeanul clujean. Pentru informare, în provincie, dacă ai un portofel un pic mai gros, cumperi câtă publicitate vrei şi sub ce formă vrei, inclusiv sub forma advertorialelor nemarcate cu (P).

Mie mi se par înduioşătoare zbaterile unor asemenea limbrici care din disperarea de a vinde cât mai repede şi a scăpa ar fi în stare să nege cu ochii închişi cele mai clare evidenţe.

Aceste zbateri arată de fapt dimensiunile hidoase pe care le-au căpătat interesele imobiliare peste tot în ţara asta. La prima vedere te-ai gândi: "Eh, nu or să mai vândă cu 1500 E/mp, or să vândă cu 1300 sau 1000. Oricum ies în câştig şi n-au de ce să fie atât de disperaţi." Problema e că toate planurile pe 2008 au fost făcute pe preţuri de x000 E/mp şi băieţii au făcut "investiţii personale" (gipane, una alta...) luându-şi banii în avans şi 2008 i-a cam lovit în moalele capului. Uitaţi-vă şi la ura bolnavă cu care Ionuţ Bordei îşi tratează prezumtivii cumpărători, pe care i-ar spânzura pentru simplul fapt că... nu vor să-i cumpere marfa. Pe mulţi i-a şocat la cap 2008. Şi vor fi şi mai şocaţi în 2009.

Cristian spunea...

Doar un scurt comentariu, pentru ca cineva se tot repeta:
"Cum spuneam NU EXISTA PRETURI NEJUSTIFICATE ! Poate preturi NEDORITE ! Dar asta e altceva ! Preturile de azi sunt PERFECT justificate de realitatea care ne inconjoara !" Hai sa ne exprimam un pic mai clar: exista preturi NESUSTENABILE. Adica preturi care nu pot sa stea mult la acel nivel. Conform teoriei Olandezului orice pret e justificat, odata ce procesul de vanzare s-a incheiat. Problema e ca in cazul oricarei "bule" activele in cauza devin supraestimate fata de valoarea lor reala. Da, in varful bulei preturile sunt reale, odata ce tranzactia s-a incheiat la acel pret. Cine nu crede ca exista preturi nesustenabile ar putea sa vada de ex bula dot.com din state. Aceiasi isterie: cumpara acum actiuni la firma x care a facut rahat pe bat pe web, ca maine va valora dublu. Si uite asa au ajuns niste firme de 2 lei, fara plan de afaceri, fara piata, fara idei sa valoreze enorm, evident un pret nesustenabil. Si cand s-a spart bula s-a ales praful si pulberea. Ok, dar atunci cam care ar fi pretul economic sustenabil pentru locuinta in Ro? Pai o prima formula zice: pretul mediul al unei locuinte nu ar trebui sa depaseasca 6 PIB anuale pe cap/locuitor. PIB/loc in Ro este aprox 6000 euro. Faceti si voi calculele si vedeti ce iese. Puteti sa faceti caculul doar pt Bucuresti, unde sa zicem ca PIB-ul/loc e dublu fata de restul tarii. Si dupa aia putem sa discutam de preturi dorite, nedorite, justificate, etc.

Anonim spunea...

@ silviubrucan
2 observatii la postarea ta, pe care le-ai fi remarcat si singur daca citeai ca lumea ce am scris :

1. Am vorbit de pret de constructie AZI cand absolut totul este cumparat si gestionat la preturile de azi.
2. M-am referit la piata din Bucuresti pe care o cunosc. Nu pot face aprecieri cu privire la Satu Mare, Oradea sau Sibiu.

N-am spus niciun moment ca nu poti VINDE sub 1400 E/mp !!! Evident ca apartamente vechi sau constructii din anii anteriori pot fi vandute sub 1400 E/mp si inca sa existe un profit din vanzare .
Eu ma refeream deci pur si simplu la faptul ca asa cum stau lucrurile acum (economie, corupte, ineficienta etc) asta e pretul. Schimbati fundamentele si poate costul va scadea. dar mai intai trebuie SCHIMBARE si apoi mai vedem ce se intampla cu preturile.


Cat despre aprecierea ca "ai interese, esti platit sau esti idiot" (citat aproximativ) nu prea pot comenta prea mult fara sa imi asum riscul sa fiu tarat in acelasi ridicaol in care te-ai aruncat singur postand replici de genul asta .

Prefer sa salvez ceva spatiu pe forum si sa ma opresc aici cu comentariile. Cei care au minte inteleg oricum, iar pt. cei care n-au e inutil sa continui polemica !


Salutari .

dcg spunea...

Olandezu':

Tu spui: "Imi cer scuze daca pare ca am ridicat tonul dar mi-a cam ajuns ! De cand postez pe blog vad partea meditativa (...) a compatriotilor mei, in mii de nuante si fome ! Dar nu vad actiune, nu vad nimic cu privire la verbul "a face", nu vad nimic concret, nimic real, nimic constructiv ! Si mai grav : nu vad nici macar o CONSTIENTIZARE a situatiei .
"

Intrebare: Acest blog ce este? Fiecare post de pe acest blog ce este? Majoritatea comentariilor de pe acest blog ce sunt? Majoritatea link-urilor postate aici ce sunt? Nu cumva actiune? Confesiuniile gen "Vroiam sa cumpar dar mai astept" nu este cumva constientizare si actiune? De fapt nonactiune - reactia corecta, ca oamenii nu cumpara in mod deliberat asa cum s-au invatat la un moment dat sa nu mai schimbe valuta la bronzatii din fata caselor de schimb, de frica smenului garantat.
Tu ce actiune ai vrea sa mai faca? Sa iasa in strada cu pancarde? Sa-si dea foc in fata Guvernului? Sa se urce pe macarale si sa cheme Antenele sa-i fimeze? Sa se lege cu lanturi de portile Primariei? Sa organizeze militii si sa iasa la vanatoare de "imobiliari"?

salutari!

AristotelCostel spunea...

Cristi, oldandezu are altă bubă. El vede scenariul apocaliptic pentru România. Dacă noi nu ieşim la cumpărare, dezvoltatorii ne vor lăsa nedezvoltaţi...cu materialele de construcţie pe stoc...cu firmele de construcţie fără comenzi...cu terenurile nespeculate.

Ce ne vom face noi atunci?

Încerc să nu-i afectez candoarea bizonică pentru că post-urile lui desăvârşesc menirea blogului.

dcg spunea...

Aristotel, exact asta ma gandeam sa-i spun pentru final dar ma razgandisem.

El pune umarul in mod involuntar la aceasta mica actiune colectiva, fiind un superb exemplar de autointitulat dezvoltator, aparent cuprins de panica si numai bun de folosit ca material didactic pentru oricine mai are indoieli ca Romania este tara gazda a unui fenomen economic deja studiat si clasificat si care se gaseste in manualele de economie la capitolul "Bula speculativa".

AristotelCostel spunea...

"Oricum, teza conform căreia asistăm la o mega-bubble pare a fi corectă. În cazul în care derapajele din industria financiară americană vor continua, criza se va propaga în fiecare sector de activitate fiind de aşteptat o volatilitate fără precedent a preţurilor. În cazul extrem în care teoria se confirmă este posibil să asistăm la o reaşezare pe baze cu totul noi a întregii economii mondiale."

SUA - noua faţă a crizei

AristotelCostel spunea...

Dedicaţie cu consideraţie lu' olandezu:

În real estate e prea multă prostie pe metru pătrat!

qwerty spunea...

@Olandezu

"Eu ma refeream deci pur si simplu la faptul ca asa cum stau lucrurile acum (economie, corupte, ineficienta etc) asta e pretul."

Asta e pretul acum, exista coruptie, ineficienta, dar nu astia sunt factorii majori care au determinat cresterea spectaculoasa preturilor.

In fine, nu noi am inventat bula imobiliara, nu noi am fi primii care neaga scaderea preturilor.

Nu ti se pare amuzanta succesiunea lucrurilor:

-Iarna trecuta: preturile vor creste cu 15-20%
-primavara-vara: preturuile au stagnat, pe alocuri au scazut, dar in Septembrie isi vor reveni
-vara-toamna: preturile au scazut, dar isi vor reveni, nu in Septembrie, ci dupa alegeri.
Alte voci vorbesc despre Martie 2009; altii despre toamna 2009.

Sa-ti mai spun despre atitudinea oamenilor, a ziarelor (nu vorbesc despre ZF, desi si acolo am vazut ca s-au mai domolit)?
Dupa 2007 romanii au mai iesit si ei prin afara (inainte cei care au iesit s-au intors sa faca afaceri imobiliare) au mai vazut cum sta treaba...

Anonim spunea...

@ aristotel

Costele te dezamagesc . Cand am zic CEVA n-am zis sa cumperi ca sa salvezi situatia ! M-am referit la lucruri pe care le poate face un om normal - in spiritul si litera legii - pt. a-si impune un punct de vedere intr-o problema in care are ceva de zis.
Daca vrem preturi mici cred ca mai util (doar ca un exemplu, nu ca asta ar fi panaceu universal) ar fi fost sa fi votat o administratie competenta care sa puna ordine in oras, sa incurajeze investitiile, sa reduca (daca nu sa eradicheze) coruptia , etc etc .
Si odata aleasa administratia aia sa fie facuta responsabila in fata cetatenilor.
Ce am vazut la algerile locale : mistouri (cu autostrazi suspendate etc), 24% prezenta la vot si a iesit ce a iesit. Dupa care dam fuga sa postam pe net ce nefericiti suntem ! (De ex. sunt curios daca vreodata cieva ii a reprosa lui Oprescu ca nu a facut autostrada aia suspendata asa cum a promis. Cineva inseamna alegatorii, nu stupizii care se cred opozitia .)
Imi cer scuze daca i-am nedreptatit pe unii de pe forum cu comentariul asta (unii care poate chiar inteleg sa actioneze ca un cetatean normal) - dar in mare senzatia este cea descrisa mai sus : tipam, ne descarcam frustrarile pe net, dar in viata de zi cu zi asteptam "sa ne pice" o viata mai buna, ea fiind evident in afara puterii noatre de influenta, nu ?

Deci Costele cele de mai sus n-au nimic de a face cu cumpararea de locuite (la orice pret ai considera, mare sau mic) ci au de a face cu viziunea noastra despre viata si modul cum credem ca (ne-o) putem influenta !

O postare identica ar fi valabila si pt. traficul din Bucuresti sau de aiurea si lipsa de infrastructura, si despre WC-urile din fundul curtii si calitatea mizerabila a apei la tara si despre mii de ore pierdute la ghisee si birocratia care ranjeste dispretuitor din spatele lor si despre multe alte lucruri pe care toti le stim.

Short conclusion pt. problema asta cu imobilele (doar una din multele alte probleme): sau se schimba ceva si poate atunci o sa vedem preturi mai rezonabile, sau nu se schimba nimic si atunci astea sunt preturile (cu oferta de rigoare) sau preturile scad (ca nu-s bani), oferta dispare, dupa care preturile cresc la loc odata ce oferta se va relanseza .

Altfel va doresc vise placute !

Anonim spunea...

...scuze , odata ce CEREREA se va relansa !

Anonim spunea...

@ qwerty

N-am spus ca preturile nu vor scadea. Am spus ca fundamental pretul unei locuinte noi este asta de azi (1400 etc). Evident pretul poate sa scada, locuintele noi sa nu se mai construiasca, sa ramana la tranzactionare pt. un nr. de ani numai locuintele vechi (+ cele noi care deja exista) pana cand cererea va fi din nou suficient de mare sa creasca pretul si sa faca locuintele noi profitabile din nou.
Atunci se va reincepe constructia de apt. (la nivelul de cost pe care il va putea oferi Romania de atunci, "hopefully" mai curata, mai putin corupta, mai eficienta si mai transparenta) si aia e ! Sper doar ca atunci sa nu ma apropii de 80 de ani !


E o prostie insa sa iti imaginezi - in conditiile de azi - ca de maine vei incepe sa vezi dezvoltatori care sa construiasa si sa vanda locuinte la 1000 E/mp cu TVA inclus ! Repet (a mia oara) : IN CONDITIILE DE AZI !

Salutari

AristotelCostel spunea...

Politica în România e pentru bunicuţe şi pentru pleşcarii nesimţiţi din bişniţul românesc. Primele se aleg cu 2 pâini în loc de una, iar speculanţii şi ţeparii se realizează ...profesional.

În viziunea mea despre viaţă România e un loc neprielnic vieţii civilizate şi nu cred că e normal să mă arăt mai puţin frustrat decât sunt în realitate ca să-i fac pe plac vreunui "ţâgan cu beemve" sau vreunui prostălan contagios precum Bordei.

Costel e nume de prost, nu-i aşa? Pe seama cui v-aţi îmbogăţit până acum? Aţi prosperat prin colaborarea cu clasa intelectuală sau doar aţi tras "ţapă"?

Anonim spunea...

http://www.zf.ro/articol_148017/holcim_ar_putea_face_o_noua_fabrica_de_ciment.html

Semne clare de criza si prabusire a pietei !

Chiar daca n-o s-o faca e interesant ce probleme isi pun : sa faca fabrici nu sa le inchida ! Cine are ochi - sa vada, cine are urechi - sa auda , si cine are creier - sa-l foloseasca !

Succes !

Anonim spunea...

@ costel

"Costel e nume de prost, nu-i aşa?"

Ca orice nume e si de prost si de destept...depinde de persoana ! Insa clar are mai putine litere decat Aristotel si e mai usor deci de scris - indiferent de persoana !

Clar ?!

Manole spunea...

@olandezu: să-ţi răspundem scurt şi sibilinic. În condiţiile de azi, probabil nu, dar în condiţiile de mâine, mai mult ca sigur că da.

u spunea...

@ Olandezu

"http://www.zf.ro/articol_148017/holcim_ar_putea_face_o_noua_fabrica_de_ciment.html

Semne clare de criza si prabusire a pietei !

Chiar daca n-o s-o faca e interesant ce probleme isi pun : sa faca fabrici nu sa le inchida ! Cine are ochi - sa vada, cine are urechi - sa auda , si cine are creier - sa-l foloseasca !"

******************

Fireste, daca Holcim va face o noua fabrica, va creste pretul cimentului pe piata. Si pretul pe metru patrat constrit nou. Si pretul pe metrul patrat construit vechi. Si... Logic, nu?

Sau?...

Dorin spunea...

"Chiar daca n-o s-o faca e interesant ce probleme isi pun : sa faca fabrici nu sa le inchida ! Cine are ochi - sa vada, cine are urechi - sa auda , si cine are creier - sa-l foloseasca !"

Realizarea unor noi fabrici arata in mod evident marjele imense pe care producatorii de materiale de constructie le obtin si implicit posibilitatile de diminuare a preturilor pe care le au in momentul in care piata va fi in sfarsit saturata (si care cam este saturata avand in vedere diminuarea persoanelor cu bani care sa si accepte sa plateasca preturile aberante)

Dorin spunea...

http://www.tmctv.ro/articol_48136/n_detroit__s_a_vandut_o_casa_la_pretul_de_1_dolar.html

nestor spunea...

De fapt este destul de simplu. S-a tot vehiculat prabusirea pietei materialelor de constructii, in frunte cu cimentul.
Realitatea este ca situatia este undeva la polul opus, motiv pentru care companiile prezente pe piata cat si unele care doresc sa intre intentioneaza sa faca investitii costisitoare in noi fabrici de ciment. Desigur, asta inseamna concurenta mai mare deci automat o scadere a pretului.
Dar, dupa cum spuneam, o fabrica nu se construieste peste noapte, ci cam peste doi ani, deci mai avem de asteptat.

Eu inteleg ce spune Olandezul despre metrul patrat construit si tind sa fiu de acord cu el. La ora actuala, cel mai mare aport la pretul metrului construit il are costul terenului. Daca metrul patrat de teren in Bucuresti este cu 1000 de euro mai scump decat metrul patrat in suburbiile Berlinului, evident ca aceasta diferenta se va regasi si in pretul final. Orice constructor care intra acum pe piata, cumpara acum terenul si construieste, in Bucuresti (nu la 15 km, in mijlocul lanului de porumb), probabil nu are cum sa coboare sub 1400. Spun probabil pentru ca nu am decat o reprezentare calitativa a fenomenului.
Asadar, intrebarea este de ce este metrul patrat de teren mult mai scump in Bucuresti decat in Berlin.
Explicatia mi se pare destul de simpla, suprafata disponibila pentru constructie in oras este mult mai limitata decat la periferie. Ori daca la nemti periferia benefiaza de toata infrastructura (prin infrastructura inteleg drumuri, transport public, scoli, spitale, zone de cumparaturi si agrement, etc) si utilitati (apa, canal, gaze, electricitate, toate la parametri normali), la noi nu este cazul. Motiv pentru care majoritatea dezvoltatorilor de la noi sunt fortati sa se orienteze spre zone cuprinse in oras.
Bun, ar putea spune cineva ca de fapt sunt o gramada de terenuri in paragina prin Bucuresti (ceea ce se si observa), deci oferta ar trebuie sa fie abundenta si de fapt speculatorii sunt cei care forteaza preturile in sus. O fi, dar eu cred ca multe dintre terenurile mari nu au o situatie juridica clara. Ori sunt in proces de retrocedare, ori sunt impartite intre 20 de proprietari, ori au cate trei proprietari care se judeca fiecare cu fiecare, ori figureaza ca spatiu de utilitate publica, etc. Daca nu ma insel, chiar am citit prin ziar de unul dintre proiectele mari care a fost sistat tocmai din cauza unor nereguli cu terenul.

silviubrucan spunea...

BERCENI, Mamina, 9.560 mp, 40 m deschidere, langa vile, intravilan, cadastru, intabulare, cert urb, curent electric, parcelabil la cerere, 0744.582.274 harta
10 Sep 11:00:50 pret 40

BUFTEA, 7.000 mp, d = 60 m la 2 drumuri, gaz, curent in apropiere, ideal constructii, 021.448.05.92/ 0722.728.630 IMOB. VANZARI terenuri 10 Sep 11:00 23 euro mp


BERCENI, METRO, PARTICULAR, LOTURI 500-1000 MP, CADASTRU, INTABULARE, URBANISM, SECTOR 4, BUCURESTI, 0743.531.225 IMOB. VANZARI terenuri 10 Sep 11:00 pret 87 euro


deci uitati-va pe anuntul.ro si cautati terenuri acolo. Doar scurt m-am uitat. Nu zic nimic, doar daca luam de bune preturile astea, fara negociere fara nimic. Unde sint terenurile de 1000 euro ale lui olandezu? Nu zic ca nu exista dementi care sa ceara, dar citi constructori credeti voi ca o sa plateasca 1000 euro pe mp de cimp?

La un bloc de 10 nivele la 40 de apartamente cu suprafata totala a blocului de 4000 mp ( 4 apartamente pe nivel a 100mp, inclusiv suprafata comuna pentru simplificare) pun un teren aferent de 4000 mp (mult) avem un cost pe mp al apartamentului cota parte teren, cam egal cu pretul unui mp de teren, deci pun un 50 euro pe mp. Sint dispus chiar sa dublez pretul si sa pun 100 euro pe mp.

@olandezu: poti sa afirmi cu mina pe inima ca nu te incadrezi la primele 2 puncte afirmate de mine in postul anterior: ca nu ai un interes concret in preturi mari si ca nu esti platit pentru postarile tale (sau ai un beneficiu intr-o anumita forma sau alta)

Costuri crescute:
Mina de lucru -> 300-500 de euro pe luna, vedeti si serialul publicat pe hotnews.ro acum vreo citeva saptamani. Intii esti "angajat" citeva luni fara acte fara nimic. Pe 1000 de lei pe luna.

Materiale mai scumpe: Voi chiar credeti ca un investitor care baga milioane/zeci de milioane de euro in constructii cumpara caramida si betonul de la nea nicu din colt la 100 euro m3 de poroterm. Astia sint indivizi unsi cu toate alifiile (o gramada de evrei etc.) care stiu exact cu ce se mananca treaba. Ia uite aicea un link la cit e caramida prin alte parti:

http://cgi.ebay.de/
SOPO-UNIPOR-BLOCKZIEGEL-MW12-
DF372x240x238mm-11-Stck_W0QQitem
Z360086545366QQcmdZViewItem?
hash=item360086545366&_trkparms=
72%3A146%7C39%3A1%7C66%3A2%7C65%
3A12%7C240%3A1318&_trksid=p3286.
c0.m14

pentru cei care nu inteleg: 1 euro bucata de caramida de 36,5 adica in jur de 45 euro m3. Vinzatorul asigura direct transportul in polonia, si la cerere si in alte parti ale europei. asta daca iau de la 1 m3. Ia ginditi-va la ce pret cumperi cimentul, daca o sa comanzi 50 de vagoane ! desteapta-te romane ! Pentru informarea lui olandezu (care sint sigu ca stie chestia asta) atit era caramida si in ro acum vreo 2-3 ani . Iata ca la altii se poate oare de ce nu si in ro? (sic!)

Un calcul simplu de materiale (nu sint constructor , sint "softist" , dar matematica de clasa a 5-a o mai stiu :) )

deci o casa cu suprafata la sol de 100mp camere de 2,7m inaltime, subsol parter etaj (deci 3 nivele). Are 4 ziduri exterioare si presupunem inca 2 ziduri in cruce interioare (pentru simplificare nu consider usi ferestre etc, ci ziduri pline) Deci, casa noastra arata ca un patrat cu 4 compartimente (patrate) mai mici in interior (cam 25 mp ) Pentru simplificare pun 3m inaltime per camera (mai vine si planseul intre nivele) asadar avem:

4 + 2 = 6 ziduri a 10 metri > 60 metri liniari de zid. Pe un nivel avem 3 metri deci la 3 nivele 3*3 = 9 metri inaltime -> 60*9 = 540 mp de zid .

Consider peste tot caramida de 36 (372x240x238 mm LxBxH) -> 14 bucati pe mp + 1 bucata rezerva = 15 bucati -> 540*15 = 8100 de caramizi.

Mai pun inca odata 2000 de caramizi rezerva (foarte mult, deja am supraevaluat necesarul pina acum) -> ajungem la 10000 de caramizi, deci cam 10000 de euro pentru zidul unei case de ATENTIE! 300 de mp !!! Asta inseamna :10000/300 = 33 euro pe mp construit necesar de caramida. Repet , acesta este un calcul mult simplificat si nu reprezinta evident pretul la rosu.

Bun, acuma mai pun 50 de euro pe mp construit ( enorm! ) manopera la rosu (adica aia cu 4 clase care pun caramizile). Pentru detalii, vedeti forumurile softpedia -> casa mea.

3 plansee de beton = 300 mp = 100m3 de beton. la 70 de euro m3 (iarasi mult peste ce platesc constructorii) materialele = 7000 de euro. Mai pun 8000 alte cheltuieli (cofrare, canalizare, sapat fundatie etc) 15000 pentru 300 de mp -> 50 pe mp construit

asadar avem: 33 + 50 + 50 = 133 de euro pe mp construit pina acum. Asta in conditiile de larghete totala, fara optimizari de costuri etc.

Mai pun 67 de euro pe mp (enorm !), alte cheltuieli gen mortar, adezivi, inchiriat utilaje (bineinteles cind bagi 100.000.000 euro nu se mai pune problema) aprobari etc.
la 300 mp ar mai fi 300 * 67 = 20100 de euro

Avem: 33+ 50 +50 +67 = 200 euro la rosu.

Ca sa scurtam , mai adaug 300 de euro pe mp pentru acoperis si finisaje la cheie
(de exemplu 5 ferestre pe nivel de 4mp (mult) 20 mp * 2,5 nivele = 50 mp de termopan * 100 euro/mp = 5000 euro geamurile, dar ar trebui sa scad din zid suprafata corespunzatoare. 200 mp de laminat a 10 euro mp = 2000 euro 15 usi a 200 euro bucata = 3000 euro ; 30mp de gresie si faianta (foarte mult) a 20 euro mp = 600 euro * 2 manopera = 1200 euro si larghete si mai mare consider 2 astfel de bai , una pe nivel, 2500 euro baile )

Estimativ: 5000 + 2000 + 1000 (manopera laminat) + 3000 + 1000 (manopera usi) + 2400 +
5000 (instalatia de incalzire pe care nu am pus-o) aprox 20.000

Zugravit si tencuit alti 20.000 repet, calculat cu maxima larghete

total 40.000 de mii pentru 300 mp Mai pun 5000 alte cheltuieli ajung la 45000 pentru 300 mp deci 150euro/mp finisaje

Repet, toate calculele sint pentru o locuinta de 300 de mp construiti !!!

Asadar pretul real al unui mp la cheie (fara nici o optimizare a costurilor gen montat parchet pe cont propriu, gresie mai ieftina etc.) este cam de 350-450 euro. !!!!!

Adaug pretul terenului aferent (cota aferenta la bloc) 100 euro pe mp -> 450-550 euro pe mp. Astea in conditiile unor costuri pe care le-am evaluat la maxim in unele cazuri !!!


@olandezu, te rog eu mult, incearca sa nu mai minti cu atita nerusinare , sau daca de buna credinta tu chiar ai crezut ca nu poti construi sub 1400 euro pe mp sper ca acum sa te fi convins (in acest caz imi cer evident scuze pentru tonul mai agresiv pe care l-am avut fata de tine).


P.S. Eu citeodata ma intreb de ce oare se mai face matematica la scoala in romania, daca tot nu e nimeni in stare sa faca un calcul de clasa a 5-a

gabriel spunea...

Vis-à-vis de ce "e de facut": o solutie pentru explozia necontrolata a preturilor este intotdeauna la idemana. Totul e sa fie reglementata/aplicata.

Ma intreb care ar fi consecintele daca ar exista:

- O taxa de apx. 25% din pretul de vanzare platita la intabulare
- Un impozit pe care il plateste vanzatorul care nu poate fi "ocolit", dupa regula "hai ca mere si asa"
- Un impozit anual pentru viitorul proprietar de 1-2% din pret
- Reguli stricte pentru a reglementa contractele de inchiriere (durata = min 5 ani, pretul neputand fi modificat de proprietar - cand vrea el - ci ajustat functie de indicele inflatiei, la fel ca si salariile, protectie reciproca, asigurarea conditiilor minime de locuit ...)
- Reguli stricte in acordarea unui imprumut bancar : max 1/3 din venitul net al familiei.

Asemenea masuri exista in tari vestice (precum Belgia).

Concluzii:
- Specula este descurajata (daca cumperi azi si vinzi maine s-ar putea sa iesi in pierdere .. chiar si peste 1-2-3 ani)
- Inchirierea nu e neaparat o afacere deoarece implica taxe,asigurari,reparatii
- Cumparatorul nu isi poate face de cap deoarece e limitat de banca (nu se intinde mai mult decat "plapuma")
- Cand cineva vine cu "banul jos" - fiscul e pe el si il controleaza la sange sa vada de unde are bani cash pentru asemenea investitii.

O zi buna.

nestor spunea...

Gabriel, solutiile descrise de tine sunt sublime, dar lipsesc cu desavarsire.
Cam cum iti imaginezi tu ca se vor vota in Parlament:

1. legi anti-specula in conditiile in care multi parlamentari s-au imbogatit din tranzactii imobiliare.
2. impozite serioase pe case si terenuri cand fiecare parlamentar are cate x si y din fiecare.
3. controale draconice ale veniturilor inexplicabile, cand 90% dintre parlamentari nu isi pot justifica averile.

Continuand rationamentul tau si admitand ca masurile de mai sus duc la normalizarea situatiei, putem spune si ca lipsa masurilor de mai sus vor duce la perpetuarea situatiei actuale?

AristotelCostel spunea...

O mostră de olandezu la case mai mari:

Real estate industry spins positive messages in downturn

"It seems like we see some sort of negative comment on the current real estate market almost daily."

Americanii-s nişte frustraţi!!!

Dar băiatul la care mă refer a depăşit limitele bovinităţii:

"Countering the negative news on the economy, Riggs writes in his blog that those who bought a home six years ago saw the value of their property increase 24.3 percent, a statistic from NAR's website. Riggs also writes that new buyers can expect to find low mortgage rates with little cash. These points, he argues, have been missed in media reports."

"Riggs partly blames the media for some consumers not buying homes.

"The reason they aren't is because they are afraid of the present market because of the press," Riggs said. "That's why the number of foreclosures in relation to all sold (homes) is high."

elzorab spunea...

"Foarte mulţi dintre managerii, analiştii şi directorii de departamente ai companiilor din real estate, care abia depăşesc 30 de ani şi nu au trăit pe pielea lor o criză, pur şi simplu nu au avut imaginaţia şi nici pregătirea profesională de a întrezări o evoluţie a pieţei şi în afara paradigmei ultimilor ani. Prin urmare, au continuat să reinvestească profiturile substanţiale contribuind la umflarea accelerată a bulei. O conduită clasică pentru "dumb money"."

A MAI REMARCAT CINEVA VASTA EXPERIENTA A CELOR CARE NE TOT INVATA CUM SA NE INVESTIM BANII IN IMOBILIARE...30 DE ANISORI!!

elzorab spunea...

"The media is no longer reporting news but is practicing "social engineering" when it comes to reporting the housing market, Riggs said."

MI-A PLACUT SI ASTA. SA TRADUCEM SI PENTRU AGENTII IMOBILIARI: MEDIA NU MAI RAPORTEAZA STIRILE CI PRACTICA "INGINERIA SOCIALA" ADICA MANIPULEAZA OAMENII DUPA CUM LI SE COMANDA.

SCUZE, AM TRADUS DOAR PENTRU AGENTII IMOBILIARI, SUNT SIGUR CA, CEILALTI AU INTELES!

DING-DOONG, DIND-DONG, DING-DONG

...CURAT MURDAR....CURAT MURDAR...

dandy spunea...

nestor, in parlament s-ar putea vota, din cauza blocajului instaurat pe piata, care va fi daunator si pentru cumparatori, si pentru constructori, si chiar pentru speculanti. Fiindca, parca nu mai are nici un farmec ca terenul tau face 1000E/m2 daca stai 5 ani pana il vinzi. Nu iti poti face nici un plan de banii aia, ii ti blocati in teren si practic vinzarea devine o loterie.
Eu de aceea nu ii inteleg pe constructori, care in loc sa faca lobby pentru eliminarea speculatorilor de terenuri, si aducerea terenurilor spre valori mai normale, incep sa ne justifice noua cum e imposibil sa construiesti sub un anumit pret asa ca nu au cum sa scada preturile. Cu gandirea asta chiar ca ii paste falimentul, din partea mea, pot sa zica si ca nu se poate construi sub 10.000E/m2, atata timp cat targetul lor tinde catre 0%, atunci cum se mai asteapta sa mai vanda?
Eu ma asteptam de la constructori sa puna presiune pe ieftinirea preturilor terenurilor, sa puna presiune pe autoritati pentru dezvoltarea infrastructurii in zonele in care sunt interesati sa construiasca. In schimb ei, ne vand cu 2500E/m2 in locuri fara canalizare, drumuri sau gaze, cu priveliste la vacile ce pasc nepasatoare pe pasune si ne mai si spun ca ar trebui sa ne ingramadim cu toti sa cumparam, ca mai ieftin n-are cum sa se construiasca.

gabriel spunea...

@nestor
:) Cred si sper ca nu - deoarece dincolo de imperfectiunile existente in sistemul nostru exista realitatea dura care are de a face cu legile economiei, precum s-a si spus de multe ori pe acest blog. Daca legile le poti pacali nu poti face la fel si cu economia.
Cred ca preturile se vor aseza in raport cu puterea de cumparare acolo unde le e locul = unde devin sustenabile - oricat ar vrea "baietii destepti" sa spuna ca nu e asa.Cel mai important in procesul de corectare e sa realizezi ca ai o problema si cred ca acest blog are o contributie importanta aici.
O seara faina.

Anonim spunea...

@ silviubrucan

Raspunsul e DA la primele tale 2 puncte . In plus am mentionat pe undeva intr-o postare ca in prezent imi caut apartament/casa si dau numai de preturi cu 5 zero-uri , desi colegii mei de forum ma asigura ca piata e in prabusire ! Si NU caut vila in Cotroceni sau Primaverii !!!

Altfel ador rationamentele care se termina cu 350-400 E/mp. Problema lor e ca nu raspund la intrebarea (de care Costel e deja satul) : cum se face atunci ca NIMENI nu se apuca sa isi faca singur casa ca sa salveze 1000 E/mp (1400-400 cost real) ?
V-am dat si raspunsul in postari anterioare in pe blocul lui Manole (re. alte subiecte) asa ca nu ma repet aici .

Si ca sa va dau un exemplu superb : cand Aristarchos a sustint ca pamantul e rotund si se invarte in jurul soarelui se pare ca Ptolemeu (autorul teoriei geocentrice) a exclamat plin de indignare ceva de genul : "in numele zeilor, dar nu poate sa-si foloseasca ochii ?" vrand sa sugereze cat de EVIDENT era ca teoria e gresita !

Se pare ca noi vedem lucruri diferite pe forumul asta !


Salutari !


PS Asta cu plata pt. postari nu e o idee rea. De ex as putea face ceva pariuri cu voi relativ la preturile peste 1 an. E o idee...

Manole spunea...

Olandezule, hai să-ţi vând un pont: vorbeşte cu băiatul ăsta, că e dispus să negocieze. Din aprilie până acum a negociat singur cu sine însuşi aproape 20%, dar mai ştii, poate te aşteaptă pe tine să-i dai suta de mii de euro.

silviubrucan spunea...

@ olandezu

Pai cum adica nu isi face nimeni casa?

Te-ai uitat vreodata pe forumurile softpedia.

http://forum.softpedia.com/
index.php?s=
0024bbc46d77ea63bcb67
d849d4f7a00&showforum=367

271 threads 20.000 posts

Deci sint destui care isi fac vila, inclusiv un prieten de al meu.

Eu m-am referit la afirmatia ta ca nu este posibil sa construiesti sub 1400 si , dupa parerea mea , ti-am demonstrat contrariul.

Exemplul pe care l-am calculat era doar ilustrativ deoarece era mai greu sa fac un calcul de materiale pentru un bloc intreg in 10 minute (sint competent dar nici chiar asa :) ). Are valoare orientativa.

Eu nu am zis 1350 sau 1200 in loc de 1400 ci 400-500 deci chiar luind in calcul costuri suplimentare sintem cam la o treime din pretul tau . Acuma, este adevarat ca preturile la terenuri au crescut, dar cine obliga pe cineva sa cumpere la astfel de preturi? Aici vorbim de terenuri in marea lor majoritate cimp. Eu vin cam de 2 ori pe an cu avionul in romania, si stii ce se vede inainte de aterizare? Cimp, cimp cit vezi cu ochii, mai tragi 10 bucurestiuri in jur. Deci nu este o problema de spatiu, ca nu ai unde construi ci o problema de lacomie a proprietarilor. Aicea intr-adevar ar trebui sa intervina statul cu o impozitare corespunzatoare.

Ex : Nea gicu are 1 hectar de teren deci 10.000 mp. el zice (si piata pe care o tot laudati voi) ca acel teren face 200 euro pe mp. deci nea gicu are o avere de 10.000*200=2 milioane de euro, fiind foarte bogat astfel. Eu zic asa, nea gicu are o familie de 4 persoane (2 copii) pentru fiecare membru ii scutim de impozit 750 mp (suficient) deci 3000 mp nu sint impozitati. Dar restul de 7000*200=1.400.000 sa fie impozitati cu 0,5% (absolut modest) pe an-> deci are de platit 7000 euro impozit pe an pe teren. Citi crezi ca vor putea sa plateasca acest impozit? As impozita doar daca nu se construieste nimic pe teren ! adica blocheaza piata.

Ceea ce nu inteleg oamenii in romania este ca diferenta intre chirie si rata nu este data doar de valoarea la un moment dat (de ex 500 rata fata de 600 chirie) ci de faptul ca o rata te leaga pe 30 de ani de o banca. Cam cit crezi ca o sa mai valoreze un bloc nou, la marginea bucurestiului, partial in tiganie (vezi forumurile softpedia) peste 20 de ani ? Dar tu tot o sa mai platesti de atunci rata la el inca 10 ani.

Ceea ce ma deranjeaza pe mine nu este faptul ca se cer preturi mari (bineinteles si asta ma deranjeaza pina la un punct) ci faptul ca se incearca justificarea lor prin chestii de genul au crescut preturile la materii prime terenuri etc. aceste motive sint pur si simplu false. Preturile au crescut pentru ca destui oameni fara minte s-au bulucit sa se indatoreze pentru restul vietii pentru un "cotet" de 2-3 camere.

Inca o data, citeste pe softpedia sa vezi ce spun viitorii beneficiari despre aceste proiecte.

Problema este ca toti sint pusi pe jaf si inselaciune. Dupa ce am citit putin pe softpedia am ramas uluit de ce spuneau unii pe acolo.
Iti garantez ca daca asa ceva s-ar fi intimplat in Germania cred ca beneficiarii l-ar fi "linsat" pe constructor.

Daca imi spuneai ca ma costa 1400 un apartament de super lux cu piscina, sauna (apropo, la mine in bloculet am asa ceva) teren de tenis baie de marmora parchet de lemn nobil etc, atunci poate ziceam da, bine atit costa. Dar se cer preturi imense la "plezneala" dupa logica las ca sint destui fraieri.

Intrebarea mea este, de ce nu a fost cererea asta imensa si acum 5 ani? Ce , atunci nu erau studenti in bucuresti? Pe de alta parte, de ce vor toti neaparat sa ramana in bucuresti? Efectiv nu vad avantajele la ora aceasta de a locui acolo (si asta o spune unul care a locuit 25 de ani in bucuresti).

Salarii mai mari , bun, am 200 euro mai mult ca la sibiu sau oradea sau ma rog, in alta parte dar si preturile sint cel putin cu atit mai mari plus timp pierdut pe drum din cauza traficului etc. Deci, care e schema? Sau cred toti ca o sa ajunga directori de banci sau manageri?

Hai sa vedem si asa, de 17 ani nu s-au construit in bucuresti decit vreo sa zicem 10.000 de apartamente. Cam atit construia ceausescu intr-un an. Iarasi , de ce? Problema este generata si de haosul si lipsa de interes , organizare a administratiei. Practic infrastructura este la pamant Se predau blocuri partial fara racorduri la utilitati (daca este posibil asa ceva !!!) nimeni nu raspunde de nimic. Doamne fereste de cutremur, prevad ca string o buna parte din blocurile astea noi cu farasul.

Deci mare atentie la ce decizii luati, prevad ca unii o sa isi dea pumni in cap peste vreo citiva ani

Salutare.

dcg spunea...

Daca tot il trimitem pe oandez sa faca cont (si furori) pe softpedia, poate ar fi de interes sa vorbeasca si tipul asta, asa, ca de la dezvoltator la fazan ;-)

http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=424314

bimbishor spunea...

Am citit si eu forumul acelui tip de pe Softpedia, este dovada vie a personajelor care s-au trezit "milionari" peste noapte.

Seara buna.

Anonim spunea...

@ silviubrucan

"Eu nu am zis 1350 sau 1200 in loc de 1400 ci 400-500 deci chiar luind in calcul costuri suplimentare sintem cam la o treime din pretul tau"

...si atunci ?! De ce nu vad puzderie de oameni (ex Manole, Costel, dorin, Ionut, endorfina, etc etc ) ca se apuca sa isi construiasca locuinte ? Ar avea dublu avantaj : ar petrece mai putin timp pe internet sa citeasca "tampeniile" mele si ar "castiga" si o gramada de bani . Uite de ex. manole daca si-ar face o casa de 200 mp ar castiga 200000 E (1400-400) ! O gramada de bani ! Nu ?


"Intrebarea mea este, de ce nu a fost cererea asta imensa si acum 5 ani? Ce , atunci nu erau studenti in bucuresti? Pe de alta parte, de ce vor toti neaparat sa ramana in bucuresti? Efectiv nu vad avantajele la ora aceasta de a locui acolo (si asta o spune unul care a locuit 25 de ani in bucuresti)."


PT. CA NU ERAU BANI PE PIATA !
Si in alta ordine de idei eu am locuit MULT mai mult decat tine in Bucuresti . Unde de altfel m-am si nascut ! Permite-mi sa am alta viziune asupra problemei !


"Ceea ce nu inteleg oamenii in romania este ca diferenta intre chirie si rata nu este data doar de valoarea la un moment dat (de ex 500 rata fata de 600 chirie) ci de faptul ca o rata te leaga pe 30 de ani de o banca."


... iar in plus :
- o poti lasa mostenire
- te apara de "economic downturn"
- are valoare reziduala in orice moment
- este in ultima instanta un instrument de economisire

Bine ati venit in lumea reala !!!!

"Problema este ca toti sint pusi pe jaf si inselaciune. Dupa ce am citit putin pe softpedia am ramas uluit de ce spuneau unii pe acolo.
Iti garantez ca daca asa ceva s-ar fi intimplat in Germania cred ca beneficiarii l-ar fi "linsat" pe constructor."


Este adevarat ca sunt multe "jeguri" im piata ! Din nou bine ati venit in realitate . Asta este EXACT unul din motivele pt. care preturile sunt mari : proasta (sau absenta) aplicare a legii, smenuri, coruptie etc etc etc etc (vezi postarile anterioare !)

"Te-ai uitat vreodata pe forumurile softpedia."

Evident ! Le-am si recomandat baietilor din gasca lui manole , sa inteleaga cum este cu viata adevarata ! N-am primit "so far" nicio replica !!! De ce oare ?!!!


"Deci mare atentie la ce decizii luati, prevad ca unii o sa isi dea pumni in cap peste vreo citiva ani"


...este adevarat ! Dar din alte motive decat crezi tu !

"Eu vin cam de 2 ori pe an cu avionul in romania, si stii ce se vede inainte de aterizare?"

Mda...eu plec de 2 ori pe an din Ro ...si sti ce se vede la decolare ? ...ceea ce NU SE VEDE atunci cand vii de 2 ori pe an !


Si ca sa inchid optimist : am 200000 euro disponibili. Te bagi tu cu baietii de pe forum sa imi faceti o casa de 350 mp ?! Observi ca nu am zis 200000:400 = 500 mp. Am zis DOAR 350 mp ?1


Astept propuneri de la toti . Cum spun englezii "let's walk the talk " ....si NU GLUMESC ca doar v-am spus ca imi caut casa !!!!


Hai sa vedem ...sunteti barbati sau o aburiti din nou ?!

Noapte buna !

Anonim spunea...

@ manole


manloe, mersi de pont ! Apreciez !
Ma intereseaza insa 4 camere sau casa ! Astept propuneri !

Cu multumiri ...

dcg spunea...

Intrebare scurta: tu nu spuneai ca esti dezvoltator prin Titan? Atunci de ce cauta gradinarul sa cumpere castraveti?

Anonim spunea...

@ cristidimofte

Nu spuneam asta ! Am spus ca lucrez in petrol si ca stau in Titan. Si imi caut casa in Nord !
Dar asta ati inteles voi ! Cum ati inteles si ca preturile se vor prabusi in curand !!!!

q.e.d. (asta NU e o injuratura !)

Noate buna !

PS Si un exercitiu de logica pt. voi : esti dezvoltator = profitor pe seama poporului = plin de bani = NU in TITAN. Greu si cu logica !

Anonim spunea...

"= NU STAI IN TITAN "

am mancat cuvantul "stai"...scuze din nou !

silviubrucan spunea...

@olandezu

Asta este ultimul post pe care ti-l adresez pe tema asta deoarece consider ca ceea ce era de zis am zis. Eu am facut pina acum 3 postari pe forumul asta (cu asta inclusiv) si de fiecare data am incercat sa aduc argumente concrete si la obiect. Mi-am luat timpul sa fac un calcul detaliat al costurilor pe care banuiesc ca multi din ce din Ro. nu ar fi fost in stare sa-l faca. Astept contraargumente valide. Adica nu chestii de genul de ce manole sau mai stiu eu cine nu-si trage vila. Eu am zis concret cit e m3 de caramida cit e termopanul manopera etc.

Daca vrei sa ma contrazici, eu sint absolut dispus sa recunosc ca am gresit daca poti sa-mi demonstrezi. Concret: pretul la termopan nu e atit ci este atit. Pretul la cutare este mai mare deoarece... Cel mai bine faci si tu un calcul ca sa vad cum ajungi la 1400. Repet, discutam mai ales despre cazul constructorilor de ansamble si mai putin de vile, dar oricum.

De ce nu isi face x sau y vila, nu stiu, poti sa-i intrebi daca vrei.Pot insa sa-ti spun de ce nu mi-am facut eu (cel putin pina acum) . Acum vreo 3 ani amvrut sa cumpar un teren in corbeanca (era 7 euro pe mp !) Cind am ajuns acolo, pentru prima data in viata mea, Am ajuns pur si simplu intr-un sat. Nu ma intelege gresit , dar atunci chiar si 7 euro mi s-au parut mult pentru ce oferea zona. Sigur, recunosc ca din punc de vedere investitional am gresit, daca vroiam sa speculez terenul. Problema se schimba insa cind chiar trebuie sa locuiesti pe acolo. Poate am fost prea deformat de diferenta fata de Germania, nu stiu. crede-ma , aicea Iin Germania) nu am vazut inca sat neasfaltat (chiar si in creierul muntilor) si am mers ceva pe aici.
Cum bine zicea cineva (o formulare monumentala de altfel) pe forum , la o comparatie a suburbiilor parisului cu cele ale buc. :

"in timp ce suburbiile parisului au infrastructura,...etc. satele din jurul bucurestiului deabia au iesit din neolitic" Deci cam asta e problema cu bucurestiul. Practic la 5 km de oras esti in lumea a 3-a chiar si la preturi de 100 euro pe mp. Ai vazut si tu inundatiile
de acum citiva ani si cum mergeau alde gigi becali din buftea cu barca :)

Citez:

"o poti lasa mostenire
- te apara de "economic downturn"
- are valoare reziduala in orice moment
- este in ultima instanta un instrument de economisire
"

Asta poti sa o povestesti si americanilor care locuiesc acum in cort pe linga Los Angeles deoarece au pierdut casa. sau mai recent spaniolilor.

Teme de gindire: Un om care prin veniturile sale se incadreaza in Romania intre primii 1% din locuitori (cu venituri de peste 1200-1300 de euro net) poate sa-si permita cu credit un apartament de 2 camere la marginea bucurestiului.

1200 euro reprezinta de 4 ori salariul mediu din romania. In germania , un om care are dublul venitului mediu este deja considerat bogat !

Ipoteza: vine recesiunea -> cit de usor isi gaseste respectivul un loc de munca echivalent (cu de 4 ori salariul mediu) pentru a putea platii ratele mai departe.

De unde vin banii in Ro? Din afara.
La ora actuala romanii au datorii mai mari decit totalul depozitelor lor in banci. Asta nu da de gindit?

Citez:
"Mda...eu plec de 2 ori pe an din Ro ...si sti ce se vede la decolare ? ...ceea ce NU SE VEDE atunci cand vii de 2 ori pe an !
"

Te rog sa fii mai concret ca eu nu inteleg "pseudocodul" asta romanesc


"Si ca sa inchid optimist : am 200000 euro disponibili. Te bagi tu cu baietii de pe forum sa imi faceti o casa de 350 mp ?! Observi ca nu am zis 200000:400 = 500 mp. Am zis DOAR 350 mp ?
"


In general , am observat la romanii din ro., au tendinta ca atunci cind nu mai au argumente sa devieze discutia diversiune verbala etc.

Inca o data, te rog , daca poti, concret , sa-mi arati cum calculezi pretul de 1400 al unui dezvoltator de complex imobiliar

Regards,
silviubrucan

elzorab spunea...

curat murdar...

elzorab spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
elzorab spunea...

holly sh...t, dolarul la 1.39, fara ca cineva sa fi facut ceva in aceasta privinta...prur si simplu a realizat lumea ca si europa va avea de suferit.
ma surprinde si pe mien, e cam mult in doar cateva saptamani...

important e ca creste leul si ca "economia duduie". a crescut economia cu 9 la suta si deficitul de cont cu 10. deci lumea a luat mai multe imprumuturi si a cheltuit cu 10 la suta mai mult, bani care vor trebui returnati la niste dobanzi "preferentiale" de o sa ne usture "cresterea economica"...

elzorab spunea...

"Bancherii spun ca Rusia se confrunta cu cea mai serioasa criza de la default-ul din august 1998. Piata rusa de actiuni a inregistrat o scadere de peste 40% din luna mai, scrie Financial Times.

Retragerile de capital inregistrate de la inceputul conflictului, estimate de analisti la 20 mld. dolari (14 mld. euro), reduc nivelul lichiditatilor.

Indicele RTS (Russian Trading System) a pierdut inca 7,5% pe 9 septembrie, atingand cel mai scazut nivel din iunie 2006.

Bancherii si analistii sustin ca firmele din domeniul imobiliar si de retail sunt cel mai serios afectate de restrangerea creditarii. "Sunt dezvoltatori imobiliari care nu-si pot




finaliza proiectele, nu pot obtine finantare de la nimeni, nici de la bancile de stat. Nimeni nu se astepta ca aceasta criza de lichiditati sa se manifeste atat de curand", a declarat un bancher din Moscova."

VINE, VINE, VINE, VINE...NU DOAR DINSPRE VEST, DAR SI DE LA EST...


DING-DONG, DING-DONG, DING-DONG....

elzorab spunea...

SE INGROASA GLUMA...

"Producatorul auto francez Renault a anuntat ca va elimina 6.000 de locuri de munca din intreaga Europa in incercarea de a deveni mult mai competitiv. Decizia companiei a dus la un protest amplu al sindicatelor.

Renault va concedia astfel 4.000 de angajati din fabricile din Franta si inca 2.000 din cadrul faciitatilor de productiei din Europa. Cei 4.000 de salariati din Franta vor fi disponibilizati pana in luna aprilie a anului viitor."

clujeanul spunea...

Poezia muncii - George Topârceanu

Rumegând cocenii de pe lânga jug,
S-a -ntrebat odata boul de la plug:

- Doamne, pe când altii huzuresc mereu,
Pentru ce, eu singur, sa muncesc din greu?

La intrebarea asta, un prelung ecou
I-a raspuns din slava:


-Pentru ca esti bou !

clujeanul spunea...

Poezia muncii - George Topârceanu

Rumegând cocenii de pe lânga jug,
S-a -ntrebat odata boul de la plug:

- Doamne, pe când altii huzuresc mereu,
Pentru ce, eu singur, sa muncesc din greu?

La intrebarea asta, un prelung ecou
I-a raspuns din slava:


-Pentru ca esti bou !

dcg spunea...

Olandezu':

Trebuia sa folosesc ghilimelele... uite prezentarea pe care ti-o face AristotelCostel la debutul tau pe blog: Olandezu' e din Titan şi construieşte locuinţe de calitate. (...)Am uitat să specific că el construieşte doar pentru tineri cu cariere impecabile, cu rezultate excepţionale, care sunt dispuşi să investească în real estate.

si pe urma intervine Manole:
Urăm "bine aţi venit" clasei constructoare din România! :)

...reprezentată de Olandezu' de pe blogul meu.


e drept, era cam groasa, dar tu ai preferat s-o lasi asa fara nici o lamurire/dezmintire. Acum e lamurita, lucrezi "in petrol" - presupun ca intr-o baraca metalica si nu te balacesti la modul propriuzis :P

Mai departe, citez: "un exercitiu de logica pt. voi : esti dezvoltator = profitor pe seama poporului = plin de bani = NU in TITAN. Greu si cu logica !"

Nu vad care-i legatura cu logica... presupunerile tale sunt nefondate si cunostiintele tale vis-avis de cartierul in care locuiesti - limitate. Fa o plimbare pe str. Prisaca Dornei, langa parcul recent si caraghios denumit "Titanii". O sa vezi niste vile de o opulenta realmente socanta intr-o locatie verde si aerisita, absolut adorabila. O sa realizezi ca afirmatia "plin de bani = NU in TITAN" este cel putin schioapa si nu poate iesi decat din gura unui habarnist care a zgariat putin la suprafata fenomenul imobiliar din Buc si crede ca le stie pe toate.

nestor spunea...

Clar, Titan e cartier de fite.
Si prin Militari am vazut vile opulente.

dcg spunea...

Nestor, cu tine trebuie vorbit simplu: e adevarata afirmatia ca un om plin de bani NU poate locui in Titan?

a) DA

b) NU

Ai la dispozitie juma' de ora de gandire, pe urma poti sa alegi un raspuns si sa-ti stergi sudoarea de pe frunte.

nestor spunea...

Cristi, un om inteligent se defineste prin doua lucruri esentiale: simtul umorului si capacitatea de a citi printre randuri.
Este inutil sa ne lansam in polemici atata vreme cat unii discuta fondul iar altii combat forma.

dcg spunea...

Deci vorbim mai rar cu tine si pana la urma ne intelegem:

1) Afirmatie: un om bogat nu poate sta in Titan (autor Olandezu')

2) Contraexemplul: zona Prisaca Dornei, langa parc, vile in constructia carora s-au bagat milioane si care apartin unor oameni bogati care stau in Titan Atentie, este necesar un singur exemplar de om bogat cu adresa de pe buletin in Titan pentru a invalida afirmatia de mai sus.

3) Afirmatie mustind de inteligenta: "Clar, Titan e cartier de fite." (autor: Nestor)

Deci, Olandezu' manifesta oaresce neglijenta in ceea ce priveste constructiile logice, dar replica de la punctul 3 nu poate apartine decat unui... ;-)

qwerty spunea...

Ce facem in continuare:

http://www.zf.ro/articol_186453/caterata__nu_e_un_moment_bun_pentru_investitii_in_locuinte.html

AristotelCostel spunea...

Evit din nou subiectul, dar trebuie să mă descarc.

În Iaşi se vând locuinţe din lemn, la mansardă, cu 1000 Euro/mp.
E adevărat că e greu să cocoţi cu sfoara materialele pân' la 4, dar parcă-i prea mare măgăria.

Aflându-mă la o spălătorie din judeţ, am "auzit cu ochii mei" un client de mansardă...un ţerean cu furtunul în mână ţipa la colegu' de spălătorie că a luat un "apartament" mişto la mansardă cu 30 coco ...cu credit pe 30 de ani!

Să-i fie ţărâna uşoară...

Tufis spunea...

http://forum.computergames.ro/38733426-post1380.html

Om care a lucrat pe interior. Un fleac... te-au ciuruit, olandezu :)

wingover spunea...

Mai bine priviti aici: http://economie.hotnews.ro/stiri-imobiliar-4310610-ioan-dragulin-director-stabilitate-financiara-bnr-profitabilitatea-companiilor-imobiliare-scazut.htm

Interesante comentariile lui Ioan Dragulin, seful Directiei Stabilitate Financiara din BNR...

Probabil ca tinerii sunt ultima marfa care a mai ramas de vandut in tara asta...

Anonim spunea...

@ Cristi Dimofte spunea... [...]
http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=424314

Mie mi-a placut la nebunie postul asta de pe thread-ul de la SP, citez:

Aug 6 2008, 14:53 Post #39
imi pare rau pentru tine, sunt/vor fi si altii, multi, in situatia ta - practic o buna parte dintre cei care s-au inhamat la credite imobliare/ipotecare (dar nu numai - citeste in presa de azi: Înmulţirea rău-platnicilor începe să provoace frisoane băncilor) de vreo 2-3 ani incoace inselati de reclame mincinoase si oferte viclene. pentru multi dintre acestia va urma, destul de curand, faza de insolventa la plata "ratelor aberante", cum bine le zici. aici lucrurile devin dramatice. este momentul in care, de regula, n-o sa mai ai de-a face cu banca (si cu domnisoare diafane sau domnisorii spilcuiti de la ghisee cu aer conditionat). intri pe mana recuperatorilor, adica a mercenarilor. bancile tin la "reputatie" si nu vor sa fie asociate cu faza de distrugere (uneori fizica) a bietilor lor clienti deveniti insolvabili, ca atare vand urgent contractele de credit "neperformante" unor firme specializate in recuperarea creantelor. astia sunt aia care te suna la 4 noaptea sa te someze sa dai banii, care iti urmaresc membrii familiei prin oras si se intereseaza de tine la vecini, cunostinte si toate rudele tale. dupa un timp (daca nu clachezi) vin cu executorii si te dau afara din casa. chiar daca ai platit 3 sau 5 sau 7 ani la rand din cei 20 cat ai luat creditul. ajungi, in final, pe drumuri. falit. terminat. distrus.
oh well, da' ce tot vorbesc eu aiureli... asta e capitalismul, folks! watch out!

Noamy spunea...

@witti
posteaza te rog si opinia unui chirias care nu si-a platit chiria de vreo 3 luni asa...cum vine proprietarul (domnisoara evident) la el si-l intreaba daca nu-l deranjeaza .....cu insistentele.
Evident, pentru toate exista solutii, de la mutatul temporar la parinti/rude si inchirierea locuintei (daca a fost inteligent aleasa locatia si nivelul chiriei poate acoperi rata bancara), pana la restabilirea situatieI financiare, la vanzarea locuintei (se poate si cu credit)si cumpararea uneia mai ieftine sau trecerea la chirie.
Tot evident, si in cazul chiriei exista o parte din aceste solutii.
Tot evident, unii au vazut apocalipsa in experimentul de ieri..

wingover spunea...

si continuarea: http://economie.hotnews.ro/stiri-imobiliar-4315406-bnr-creditele-ipotecare-aproape-10-ori-mai-putine-decat-tranzactiile-imobiliare.htm

Anonim spunea...

Va las sa rumegati putin urmatorul articol. Probabil ca Romania nu se incadreaza in acest tipar fiind in plin avant economic.

George Soros: Recesiunea americană

Omul de afaceri de origine maghiara George Soros a declarat ca, in opinia sa, Statele Unite nu vor scapa de recesiunea economica sub a carei amenintare se afla in acest moment. Acesta precizeaza ca daca Statele Unite arata ca fac fata situatiei economice instabile, aceasta este doar o aparenta.

"Recesiunea in Statele Unite este inevitabila, chiar daca ea va veni mai lent decat ne asteptam", a declarat Soros.

Mai mult, omul de afaceri este de parere ca efectele crizei financiare nu se simt inca, situatia urmand sa se degradeze, intrucat bancile centrale au injectat lichiditati, iar fluxul financiar real al economiei a fost perturbat.

Soros este de parere ca principalul responsabil pentru criza din Statele Unite este Alan Greenspan, care a redus rata dobanzii in Statele Unite in timpul mandatului sau de presedinte al Rezervei Federale, iar acest fapt a dus la crearea unei bule imobiliare.

AristotelCostel spunea...

@noamy

Ce cumperi pe credit ipotecar, ori pierzi prin executarea ipotecii, ori plăteşti ca ultimul sclav păcatul originar...de-a te fi îndatorat pe maxim de bulă şi în prag de recesiune a economiei mondiale.

Sper că ai remarcat şi reţinut că aici nu s-a discutat despre apocalipsa de Miercuri. Aprinde-ţi beculeţul.

Kiko spunea...

Greenspan insasi admite acest lucru.

http://www.infowars.com/?p=4455

Dar nici Bernanke nu e mai breaz.

Anonim spunea...

@ vasile

Pe acelasi forum ia uite ce postare vad azi :

"Foarte pe scurt, sunt inca mahmur si am baut o singura cafea:
...
-actualmente, costurile de constructii in .ro sunt enorme, afara se construieste la ~500E/mpc, la noi la 800-900E. Costurile astea includ pe de o parte terenuri supraevaluate si speculate si pe de alta parte taxa de cartel catre producatorii de materiale de constructii. E aberant ca la noi cimentul sa coste 250% fata de pretul din Germania in conditiile in care mana de lucru e muuult mai ieftina la noi. "

Omul nu zice de 1400 E/mp pret de vanzare ca n-a intrat in detalii de genul 10-15% sunt spatii comune care nu se pot vinde direct deci trebuie incluse in pretul apartamentul-ui, nu exista infrastructura ca in vest deci trebuie trasa pe bani privati (drum, canalizare, curent, gaze) etc. ...dar parca nici 400 E/mp n-a zis. Usor, usor ne trezim la realitate ...si da, ne trezim destul de ciuruiti ...ca sa zic asa !


@silviubrucan

Sa sti ca apreciez abordarea ta - sa vorbim strict pe cifre. Din pacate insa o postare foarte detaliata in care explicam cum se "formeaza" pretul de vanzare am avut-o deja pe un forum anterior, tot in blog-ul lui Manole. Ca sa nu mai incarc si forum-ul asta uite aici link-ul :

http://balonul-imobiliar.blogspot.com/2008/08/cele-mai-recente-marote-ale.html

Gasesti postarea mea in prima treime ale postarilor ca un raspuns la o postare a lui belly.

Lectura placuta !

Anonim spunea...

@ cristi dimofte

:-)))).... deci pe afirmatia lui Costel te-i bazat tu ?!!!1 Pai Costel zice si ca preturile o sa scada ca el nu are multi bani sa dea pe un apartament (putere de cumparare mica deh, vezi bine) si cum isi doreste unul atunci musai sa scada pretul ca sa si-l poata cumpara !
Si ce asta inseamna ca e adevarat ?!
Nu pune baza pe ce zice el . Intreaba la sursa mai bine daca ai dubii, ca sa nu faci confuzii. Uite de ex in problema cu mine ai facut bine ca ai intrebat. Ai aflat informatia EXACTA. Te sfatuiesc sa faci la fel si cu pretul apartamentelor si intreaba direct de la proprietari cu cat vand AZI. Mai repeta exercitiul peste , 6 si 9 luni, dupa care sa ne spui cum ai cumparat un 3 camere in Titan cu 60000 E. Astept plin de nerabdare !

Salutari !

AristotelCostel spunea...

@olandezu

Tu ai vreun handicap?

Duci discuţiile în nişte bălării ca să repeţi aceleaşi prostii.

Eu-s tare mânca-ţi-aş, am bani şi pot să bag cât de gros se poate. Numai zi-mi un scor să vezi că-ţi pun banu' pe masă la prima iluzie care-ţi iese din taste.

Revenind, totuşi, spui că-ţi cauţi. Da' iartă-mă, la puterea ta de cumpărare de ce n-ai făcut tranzacţia până acum? Cauţi ceva cu finisaje roz special pe Unirii şi n-ai putut convinge pe nimeni pentru 300 de coco cash aduşi din Germania?

Caută pe toate "forumurile" de pe acest blog să vezi dacă am spus eu că-s as în dezvoltări şi petrolist şi apoi uită-te pe prostiile pe care le-ai scris tu.

Noamy spunea...

@aristotel
Parerea ta despre creditul ipotecar si parerea ta in general apocaliptica o cunosc deja. Postarea mea se referea la avantajul alegerii chiriei in conditiile unei perioade "negre", cand veniturile tale nu-ti mai permit plata unei locuinte (rate sau fie ea chirie). ATAT.
Altfel, iti respect alegerea de a cumpara cu cash (actualmente, 1 din 9 tranzactii in imobiliare se fac cu cash in Ro, asa cum releva un studiu al carui link il gasesti postat mai sus.

AristotelCostel spunea...

Ponderea ipotecarelor nu atestă Caritasul imobiliar?

Cumva românii îşi rezolvă problema locuirii cu cash? Cei 350 Euro/lună?

S-a cumpărat că creşte, însă foxuţele autohtone au fost prinse cu rabie (criza financiară) tocmai când pregătiseră programul naţional de înrobire.

dcg spunea...

Olandezu', afirmatia lui Aristotelcostel a cantarit mai putin decat tacerea ta. Evident ca nu parea veridica catalogarea dupa cum de "vad" eu pe tine dar merge pt. un tachinat mic acolo :)

Cat despre exercitiul pe care-l propui, l-am facut deja, stiu de ex. pe cineva care a scazut de la 130.000 la 75.000 si inca nu a vandut. Asta-i cel mai spectaculos caz dar nu e singular. Ap. de 3 camere nu-mi doresc ca deja am asa ceva, iar in Titan nu intentionez sa cumpar dar daca doresti te pot servi eu pe tine cu o garsoniera la un pret foarte special, ca tu esti singurul care intelege cum sta treaba cu cimentul si fier-betonul ;-)

Anonim spunea...

@ all

http://www.mediafax.ro/economic/locuintele-vechi-se-ieftinesc-cu-30-pana-la-finele-lui-2009.html?1686;3168218

CUM SA COMENTAM?

AristotelCostel spunea...

@endorfina

La finele anului 2007 aveam să aflăm că urmează o maturizare a pieţei şi o creştere uşoară pe segmentele fără viitor.

Agenţiile imobiliare ne spun ce vise erotice au în prezent sau cam care ar fi răul cel mai acceptabil în viziunea lor. Atât ar suporta şmecherii pentru anul 2009, un minus 30% pe piaţa de vechi.

Niciun om raţional nu-şi va pune problema achiziţionării unei locuinţe în anul 2009.

Cât vor scădea? Prin 2010-2011 strângem cioburile şi vedem cu ce ne-am ales.

În 2012, olandezu va prefera realităţii... sfârşitul lumii.

wingover spunea...

@noamy

"Altfel, iti respect alegerea de a cumpara cu cash (actualmente, 1 din 9 tranzactii in imobiliare se fac cu cash in Ro, asa cum releva un studiu al carui link il gasesti postat mai sus."

Este exact pe dos: 1 din 9 tranzactii se fac cu credit ipotecar iar restul cu cash.

Adica totul este sub control. Sunt mari lichiditati pe piata, tinerii sunt incurajati sa ia credite linistiti. Aproape nu-mi vine sa cred ce institutii criminale avem. Repet: s-a vandut si s-a prostit tot ce se putea in anii astia incepand de la caritas, fni, fier vechi, privatizari nemernice, paduri, terenuri etc. iar de curand sa vand si fiinte vii. Oameni. Pe principiul ca poseda liber arbitru, sunt constiente de rezultatele actiunior lor. Intr-un climat de asimetrie informationala colosala.

Victor spunea...

@olandezu
Eu tin cu tine. Tinand cont ca preturile se auto-regleaza in sus, eu zic sa cumperi acum, cat mai poti. In felul asta vei revigora piata si vei sfarama zadarnicele sperante ale pauperului Aristotel de a deveni proprietar.

Dorin spunea...

@Olandezu
Detii terenul? poti da mai multe informatii privind proiectul casei? sau o dai la bluf?
Nu garantez, dar as putea sa vorbesc cu socru.
Daca nu ai proiect.. e greu de discutat. Oricum pretul este extrem de mult influentat de finisajele dorite. Daca vrei incalzire prin pardoseala, casa inteligenta etc. asta este alta poveste.

Dorin spunea...

@Azi reveneam de la serviciu si...
STUPOARE, la intrarea in Iasi, aproape de ERA la unul dintre magazinele distribuitoare de materiale de constructie era scris mare: reducere de 206 lei pentru fiecare al doilea metru cub de caramida porotherm achizitionat.
Dar cum este posibil? Sa fie doar aparitia magazinului Praktiker in zona? Ca doar nu este primul din Iasi.

Dorin spunea...

Si oricum in zona sunt o multime de alte magazine de materiale de constructie.

Anonim spunea...

@ aristotel

Costele, iti citez unul din amicii mei, un tip deosebit deatfel . El mi-a spus odata vorbind despre un diferend avut cu alte persoane (citat aproximativ) : " Ce nu inteleg celati este ca sa fiu badaran e starea mea naturala ! Pana acum am facut eforturi sa fiu civilizat ! Asa ca pot da replica fara probleme, dar inca mai sper ca nu e cazul !"
Ceva de genul asta sunt tentat sa iti spun eu tie! Daca vrei sa schimbam forumul in alt gen de "mediu" virtual spune-mi te rog ! Nu e nicio problema - in ceea ma priveste ! Insa mi se pare corect ca deocamdata sa te avertizez ca o sa regreti ! Astept deci scuze pt. postarea "Tu ai vreun handicap?" , considerand ca singurul handicap (real) pe are il am este mentinerea unui ton civilizat in comunicarea cu indivizi ca tine !

Altfel sunt cat se poate de valid (fizic si intelectual) !

Astept deci !

Anonim spunea...

@ dorin

Dorin, Multumesc de oferta.
Nu blufez ! Nu sunt genul de barbugiu !
Nu am proiectul (am mentionat ca inca sunt in cautari pt. ceva de-a gata). Dar indiferent de proiect ma gandesc ca peste 400 E/mp nu poate costa. Nu ? (sunt putin cinic acum dar nu o lua in consideratie). Reveind la un ton serios uite cum o sa fac : O sa fac proiectul casei cu un amic arhitect, si indata ce il am finalizat o sa iti cer un email ca sa ti-l trimit si sa-mi dai o cotatie . Specific ca locatia va fi nordul Bucuresti-ului pt. a permite socruluis a isi calibreze amplitudinea costurilor. Dupa care asptept o oferta ! Poti sa o faci si publica, pe forum ! Daca e OK sunt mai mult decat fericit sa am o casa de 350 mp la 200000 E. Deal ?

Salutari !

Anonim spunea...

@ victor


"Eu tin cu tine. Tinand cont ca preturile se auto-regleaza in sus, eu zic sa cumperi acum, cat mai poti."

Daca te opreai la "preturile se auto-regleaza" intelept ramaneai ! Asa nu faci decat sa iti arati limitele (inguste ) ale argumentatiei !
Si ca sa iti raspund la obiect asta si fac : incerc sa cumpar ! N-am gasit insa "pretul preturilor, marele pret prabusit, pretul de 1 E pe casa" etc. Sunt numai cu 5 zerouri .

Ce sa ma fac ?!

Luminati-ma !!!!

Anonim spunea...

@ cristi dimofte

CD , mersi de oferta ! Cum ziceam sunt in cautari pt 4 camere sau casa! Tinem insa legatura pt. orice apartament de 100000 E (TVA inclus) sau casa de 150-160000 Euro (acelasi TVA inclus) pe care mi-ai putea-o oferi !
Nu-l uita insa si pe Costel care e interesat la un 2 camere cu 30000 si un 3 camere cu 50000 (care insa in banii astia sa aiba si intretinerea pe 10 ani preplatita) !
Vorbeam de Euro evident, ca sa nu incapa discutii !

Seara buna !

u spunea...

@Olandezu

Si ca sa iti raspund la obiect asta si fac : incerc sa cumpar ! N-am gasit insa "pretul preturilor, marele pret prabusit, pretul de 1 E pe casa" etc. Sunt numai cu 5 zerouri .

Ce sa ma fac ?!

Luminati-ma !!!!

*******

Mai stai, bre, si tu o tîră cu banii in buzunar, nu te arunca precum fata mare... Vorba proverbului anglo-american: "Good things come to those who wait". Nu e el perfect, dar chiar ca se aplica in aceasta situatie.

Na, te luminasi?

:)

Anonim spunea...

@ delvin

Multam ! Robert de Niro a a vut replca asta intr-un film . Care e intr-adevar geniala ! Singura mea problema e ca nu pot astepta pana la 80 de ani ...
Nu ma grabesc sa iau maine o casa ! Dar nici peste 3 ani nu ma vad stand la fel ! Om vedea ! Seara buna !

dcg spunea...

Olandezu'

Pai la bugetul ala ar trebui sa astepti sa se dezumfle preturile ceea ce evident ca nu se poate conform argumentelor de bun simt care se gasesc insirate pe acest blog.

Deci, sa concluzionez: cu 100.000E te incadrezi la un ap de 2 camere in sud iar cu 150-160.000E te lipesti la un 3 camere in Dristor si mai raman si trei firfirici pt ceva imbunatatiri. Casa iei mai greu in banii aia - eventual gasesti una dar facuta prin 1950, nedecomandata, cu carpeta ilustrand Rapirea din Serai pe perete, peste de sticla pe mileul de pe televizor, suprafata teren 150MP in oras ceva mai mult in afara lui. In ambele cazuri, poti sa zici adio utilitatilor gen canalizare si poate gaze.

u spunea...

@Olandezu

Nu ma grabesc sa iau maine o casa ! Dar nici peste 3 ani nu ma vad stand la fel ! Om vedea ! Seara buna !
*************
Hai, ca trei ani e un orizont de timp absolut rezonabil, trebuie sa recunosti... Pun ramasag ca, daca vei strange din dinti pana in 2011, nu vei regreta. S-ar putea sa il pierd, dar serios,lasand bullshit-urile la o parte: chiar crezi asta cu adevarat? Uita-te in jurul tau: lumea se reasaza... 200,000 de euro, cat ai zis ca ai, pot sa faca o mare diferenta, in cazul in care intram in cacao. Nu-i infunda in niste ziduri supraevaluate.

Asta a fost ca de la om la om, scuza-ma daca am fost prea frust.

elzorab spunea...

O STIRE CE MERITA ATENTIA:

"Indicele compozit al Bursei de la Bucuresti, BET-C, a pierdut astazi 2,4%, coborand la minimul ultimelor 34 de luni"

SI O INTREBARE:

ce face ca pretul balonat al imobiliarelor sa fie mai stabil si sigur decat pretul activelor unor companii listate la bursa?

elzorab spunea...

UN ARTICOL CE PARE A FI IN AFARA SUBIECTULUI, DAR VA ASIGUR CA ESTE ESENTIAL PENTRU MERSUL PIETEI IMOBILIARE DIN RO. DIN ANGLIA A PORNIT CURENTUL SPECULATIILOR IMOBILIARE ATAT IN SPANIA CAT SI IN RESTUL EUROPEI. SA VEDEM CE VOR FACE SMECHERII EUROPEI CAND NU VOR MAI AVEA CE PAPA...CRED CA LE CAM VA TRECE POFTA DE SPECULAT, PE LANGA FAPTUL CA VOR LICHIDA TOT CE AU INVESTIT PRIN EUROPA, ASTA DACA VOR PUTEA, VOR INCERCA SA VANDA SI "INVESTIITIILE" DE LA EI DE ACSA...
SA VEDEM...
"Zeci de mii de oameni vor fi concediati saptamanal in apropierea sarbatorilor de iarna, ca urmare a caderii economiei britanice in recesiune, a declarat David Blanchflower, membru in cadrul comitetului de politica monetara din cadrul Bancii Angliei, citat de The Guardian.

Acesta a atentionat ca Marea Britanie trebuie sa se astepte la "o crestere mare a somajului", indicand ca "o surpriza groaznica" se afla dupa colt.

Blanchflower a estimat anterior ca numarul somerilor ar putea ajunge la 60.000 in luna octombrie. "Consider ca vom avea de-a face cu un declin economic mult mai adanc decat cred ceilalti".

Declaratiile lui Blanchflower au
trimis indicele FTSE 100 in scadere cu 64 puncte, la 5.302,2 puncte, lira sterlina coborand la 1,75 dolari"

Anonim spunea...

@ delvin

Corect ! Da' daca nu intram in cacao , asa cum (nu) mi se arata ?!!!!!
Da' un sfat !
Ciao !

u spunea...

@Olandezu

Ei, atunci nu te mai zbate, si cumpara. Daca esti asa sigur ca preturile vor creste in continuare, atunci da, du-te cumpara-ti acum si cu asta basta.

Dar ma indoiesc ca esti asa de convins ca preturile vor creste. Altfel de ce te-ai enerva pe aici cu alde Aristotel, sau cu arabul lui Cosbuc?

pegas spunea...

Salutari Olandezule. Frate eu vorbeam cu tine si la fel ca si un alt coleg de-al nostru de pe acest forum credeam ca tu esti dezvoltator imobiliar dupa cum ne spusesera altii. Ce ne-a indus pe noi in eroare a fost faptul ca tu nici macar nu ai incercat sa negi acele afirmatii. Pai daca tu esti unul care vrea sa investeasca in imobiliare, frate nu te tine nimeni. Chiar ni se rupe noua de ce faci tu cu banii tai, munciti de tine. Nu inteleg totusi de ce bati campii pe aici cu pretul sub care nu se poate construi cu faptul ca imo sunt pa trend si nu exista semne ca preturile vor scadea. Du-te ba si ia-ti maine casa aia sau apartamentul ala de care vorbesti. Da-ti toti banii, imprumuta-te pe 20 de ani si la banci, sau de la camatari fa ce vrei. Noi nu te oprim tati. Baga-te la combinatie. Lasa-ne pe noi muritorii de foame sa ne distram pe-acilea iar tu treci la fapte. Ce dreac tu pierzi mai mult timp pe forumuri, dandu-ne vrajeala, decat muncind sau cautandu-ti apartamentul de 4 camere mult visat. Lasa-ne si revino cand ti-ai tras casa cu poze si date despre "investitie" sa ne ofticam si noi astia mai saraci :)) Hai noroace.

Unknown spunea...

un articol despre ce se intampla in realitate cand cumparatorul sanatos la cap se intalneste cu visele ude ale pietei imobiliare:

http://tinyurl.com/3guxe2

cumparatorii mai putin educati economic se vor trezi din ignoranta puturoasa in care se scalda. martora ne e toata istoria economica a lumii. oricum, daca nu se prind ei, o sa aiba grija presa pe masura ce se ingroasa gluma. ce zic eu e o speculatie.. dar una pe care mi-as pune toti banii. intrebarea e: voi, toti "olandejii" de pe blogul asta va puneti si voi toti banii impotriva a ce-am zis eu? va puneti banii unde va sta gura?

Unknown spunea...

asa, in articolul de mai sus se povesteste despre cum s-au dus actiunile impact in galeata de ceva timp incoace, timp in care compania jura ca i s-au inmiit profiturile pentru ca valoarea tuturor constructiilor neterminate si, desigur, nevandute de fapt s-a dublat, triplat etc.

Anonim spunea...

Altceva din ciclul predictii in urma calculelor elaborate efectuate de eminenta cenusie din imobiliare:

"Preţurile apartamentelor vechi se vor reduce cu 30% până la finele anului viitor, în timp ce locuinţele noi se vor scumpi cu aproximativ 5%, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, Georgiana Sandu, directorul departamentului rezidenţial în cadrul firmei Neocasa Real Estate.
Ea a apreciat că în a doua jumătate a acestui an preţurile locuinţelor noi au stagnat şi se aşteaptă majorări cu până la 5% în perioada următoare."

elzorab spunea...

nenea cora, am citit si eu articolul.
morala e urmatoarea: dati-i in ...pe romanii de rand, prorietari de apartamente, care ar vrea si ei sa vanda sa-si vada visul implinit(bogatie) si hai sa spunem de acum ca apartamentele lor nu mai fac doua parale, doar cele noi construite, cu materiale, structura si infrastrutura de kkao, contruite de toti bisnitzari, doar alea mai merita sa fie cumparate. ti se garanteaza prin contract cresterea preturilor...dar doar la cele noi, cele vechi scad...ca asa doresc "dezvoltatorii"

jenant, jenant, jenant,
curat murdar...

ding-dong, ding-dong...cu cat se aude mai tare clopotul lui gauss cu atat sunt unii mai inebuniti de disperare...e, ce sa-i faci, cand te joci cu focul...

silviubrucan spunea...

@olandezu:

Citez:

" Super analiza !!! Chiar mi-a placut . 4 observatii numai :

1. Un subsol e cam 300 E/mp cost marginal (adica radierul se facea oricum , insa ai o podea de la parter in plus si stalpii din interior plus peretii laterali, pe care altfel nu ii faceai). Ca mp/loc de parcare (drumuri de acces incluse) in functie de configuratie norma este 25-30mp. Deci un loc de parcare ar costa 7500-9000 E. FARA TVA. Practic unii fac profit (la 15-20000 locul de parcare) altii nu (la 7-10000 E). Dar in mare sa zicem ca profitul e zero."


Ma bucur ca iti place stilul meu direct :) (He he he!)

De ce crezi ca insist eu atit sa-mi CALCULEZI costurie de 1400 de euro pe mp construit pe care il sustii? Tocmai pentru a arata cu s-a format balonul, pentru ca apar tot felul de oameni si lanseaza cite o "pastila" din asta , gen preturile cresc pentru ca nu pot decit sa creasca. Dar nici unul, cind il iei la bani marunti, nu e in stare sa-ti demonstreze cu argumente afirmatiile sale. De aici manipularea pietei, si a oamenilor neinformati.

Daca tu imi spui, preturile au crescut deoarece piata a acceptat aceste preturi, s-au gasit destui fraieri care sa cumpere, au fost trasi in piept unii si altii, ma rog, ceva in stilul asta, eu sint absolut de acord cu tine.

Eu nu am afirmat nici o clipa ca nu poti , "artificial" , creste costurile. Adica, daca un muncitor munceste pe aceiasi bani doar 2 zile si restul ii doarme pe la santier, normal ca se va dubla costul fortei de munca prin ineficienta. Eu m-am referit la 400pe mp in conditiile de organizare si munca corecta.

Uite inca o data concret, afirmatia ta:

"1. Un subsol e cam 300 E/mp cost marginal (adica radierul se facea oricum , insa ai o podea de la ..."

deci 300 mp subsolul. Nu zic ca este adevarat sau fals. Te intreb cum ai obtinut aceasta valoare?

Crede-ma, pe mine nu ma intereseaza pina la urma,cel putideocamdata, decit la modul academic cit costa un mp in romania. Dar cu ce nu sint de acord este manipularea si afirmatii gratuite de genul celor de mai sus.

Daca ai fii de buna credinta, ai gindii asa. Mai, poate citeste cineva ce am scris eu, 1400 pe mp, si atunci 1800 pret final este corect. Citi crezi ca au capacitatea, ca mine, sa faca ei insisi un calcul (estimare) corecta a costurilor? Si atuci, cel putin o parte iau de bune asemenea afirmatii.

Citez:
afirmatie dintr-un post anterior al altcuiva:

"actualmente, costurile de constructii in .ro sunt enorme, afara se construieste la ~500E/mpc, la noi la 800-900E. Costurile astea includ pe de o parte terenuri supraevaluate si speculate si pe de alta parte taxa de cartel catre producatorii de materiale de constructii. E aberant ca la noi cimentul sa coste 250% fata de pretul din Germania in conditiile in care mana de lucru e muuult mai ieftina la noi. "

zice olandezu:
"
Omul nu zice de 1400 E/mp pret de vanzare ca n-a intrat in detalii de genul 10-15% sunt spatii comune care nu se pot vinde direct deci trebuie incluse in pretul apartamentul-ui, nu exista infrastructura ca in vest deci trebuie trasa pe bani privati (drum, canalizare, curent, gaze) etc. ...dar parca nici 400 E/mp n-a zis. Usor, usor ne trezim la realitate ...si da, ne trezim destul de ciuruiti ...ca sa zic asa !
"


Deci chiar tu ai acceptat pretul de 800-900, de la 1400 adica 600 diferenta pe mp, la 100 mp sint 600*100 = 60.000 euro. Ti se pare putin?

Salutari,
silviubrucan

P.S. Pseudonimul l-am ales tocmai in virtutea afirmatiilor facute de personajul in cauza la inceputul anilor 90, despre poporul roman. (care din pacate s-au cam adeverit)Altfel, individul a fost o mare lichea.

Anonim spunea...

@ pegas

"Lasa-ne pe noi muritorii de foame sa ne distram pe-acilea iar tu treci la fapte."

...pai asta si fac ! Da' ma gandeam ca am dat si eu pe forum-ul asta de niste baieti de baieti care sa-mi faca o casa cu 400 E/mp si sa faca si profit! Ar fi intalnirea ideala intre cerere (eu vreau sa dau bani putini evdent) si oferta (a voastra !!!).
Se pare insa ca avem o problema cu oferta , care e numai in visele unora de pe forum-ul asta !


Altfel luati de aici un articol interesant din ZF de azi :

http://www.zf.ro/articol_186765/dragulin__bnr__pe_piata_imobiliara_mai_e_loc_de_crestere.html

Evident astept raspunsuri de genul "tipul e un idiot mai mare ca Ionut Borde"..."are interese ascunse"..."nu stie ce vorbeste "...etc etc Stiti voi mai bine ca in comentarii "de forma" nu va intrece nimeni. Cu fondul stam mai prost dar "who cares", nu ? Realitatea e aia pe care ne-o inchipuim noi, nu aia care e in mod obiectiv !

O zi buna !

Victor spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Teo spunea...

deci iara revenim la intrebarea:

daca la momentul 1 se vinde 1 kil de ceapa cu 3000 lei si exista un cumparator pentru 1 kil de ceapa si la momentul 2 se vinde 1 kil de ceapa cu 1000 lei si sunt 5 cumparatori care cumpara cate 1 kil fiecare ... piata intre momentele 1 si 2 a crescut sau a scazut? si oare existau semne la momentul 1 ca piata e in crestere avand in vedere ca doar 1 client din 6 s-a imprumutat la banca sa ia 3000 lei credit deorece probabil ceilalti 5 nu indeplineau conditiile de creditare?

pegas spunea...

@ Olandezu

PAi noi chiar te rugam.Cumpara ceva si fa-o cat mai repede caci preturile nu pot decat sa creasca. Asa cum vii tu cu articole scrise la comanda prin diferite ziare (gadeste-te ca astfel de articole umpleau paginile oricarui ziar pana mai ieri) pot veni si eu sau altii cu articole care demonstreaza contrariul spuselor de acel domn. Iata cateva exemple:

"În real estate e prea multă prostie pe metru pătrat!"

http://www.curierulnational.ro/Opinii/2008-09-10/In+real+estate+e+prea+multa+prostie+pe+metru+patrat!#comLink

"Cădere "cu Impact" la Bursă"
http://www.curierulnational.ro/Piata%20bursiera/2008-09-11/Cadere+%22cu+Impact%22+la+Bursa&hl=Adrian%20Panaite&tip=toate
Apropos de incercarea de manipulare si prostire a investitorilor de pe BVB unde smecheria chiar nu a tinut.


"Să fii, mamă, şi tu om la casa ta!"
http://www.curierulnational.ro/Opinii/2008-08-29/%22Sa+fii%2C+mama%2C+si+tu+om+la+casa+ta!%22&hl=Adrian%20Panaite&tip=toate

"Marea Crăpelniţă"
http://www.curierulnational.ro/Opinii/2008-09-03/Marea+Crapelnita&hl=Adrian%20Panaite&tip=toate
Din ciclul "Economia Duduie".

"Combustibilul psihologic al pieţei imobiliare"
http://www.curierulnational.ro/Opinii/2008-08-27/Combustibilul+psihologic+al+pietei+imobiliare&hl=Adrian%20Panaite&tip=toate

Manole spunea...

Eu zic să-i ofere cineva Olandezului un apartament cu 4 camere sau o casă şi să-i curmaţi suferinţa. Nu vedeţi că pe om îl ard banii din buzunar, vreţi să se lase cu combustie spontană? Numai pe el nu-l mai aveam pe conştiinţă, şi-aşa mi-am făcut păcat cu toţi tinerii care au ales în cel mai nefericit mod să stea cu părinţii, contra a 30 de ani de desfrâu paradisiac în cutiuţa proprie, după ce mi-au citit minciunile veninoase de pe blog.

Anonim spunea...

@ teo

" daca la momentul 1 se vinde 1 kil de ceapa cu 3000 lei si exista un cumparator pentru 1 kil de ceapa si la momentul 2 se vinde 1 kil de ceapa cu 1000 lei si sunt 5 cumparatori care cumpara cate 1 kil fiecare ... piata intre momentele 1 si 2 a crescut sau a scazut? "

...si ce te faci daca kilul ala de ceapa te-a costat 2000 lei sa il produci ? Crezi ca toamna viitoare mai vezi fir de ceapa pe piata ?
...ma rog, poti trece pe usturoi, da' nu e acelasi lucru, cum poti sta si cu parintii asteptand sa scada piata ! Dar din nou nu e acelasi lucru.
Partea buna insa a statului cu parintii e ca daca stai SUFICIENT de mult ajungi sa ii mostenesti si nu mai ai nevoie sa iti iei apartament deloc ! O sa ii multumesti astfel pe la 55-60 de ani lui Manole , ca nu ai mai aruncat cu banii in vant pe un apartament al tau, din moment ce iata ai unul moca si vei incepe in sfarsit sa iti traiesti viata ! "60 is the new 40 ! " Enjoy !

@ pegas

Corect ! Asta cu articolele.
Din nefericire insa iti scapa din vedere ca diferentele dintre articolele scrise de "urechistii" pe care mi-i dai tu exemplu si articolul asta sunt consistente.

Pot enumera astfel cel putin 2 :

1. Autorul articolului nu citeaza un agent imobiliar cu 4 clase ci pe directorul directiei de stabilitate monetara a BNR !
2. Concluziile sunt prezentate in urma analizarii de catre profesionisti a unor rapoarte obiective, nefiind vorba de prezentarea viselor si frustrarilor celor nedreptatiti de soarta .

Iar altfel , daca nu ai observat, nu fac niciodata trimitere la articole cu comentarii ci numai la articole cu fapte si cifre. Recunosc insa ca punerea in context a acestora creaza un handicap de multe ori insurmontabil pt. unii dintre colegii mei de blog !

Salutari !

clujeanul spunea...

spargerea balonului o sa vina mai repede decat se astapta unii
intr-un cartier de la marginea clujui, o tarla frumoasa cu 10 vilisoare la stadiul de "rosu", incepute cu un elan nebunesc acu vreo 7-8 luni, isi asteptau cumparatorii "potenti" ca olandezu, care detineau o suma mai mare de 150000 euroi. Ieri, trecand prin zona, nu am mai vazut din zecile de muncitori decat unul singur care o lalaia pe acolo. -Dom'le, cat e vila...???
-Acuma zice patronu ca e o suta, da daca te intereseaza o da si mai eftin, ca e in faliment, nu a mai platit muncitorii si i-au plecat toti... tre sa dea ratele la banca, si nu a venit nimeni sa cumpere, sa poata plati sefu...

Dorin spunea...

@Olandezu
Astept terminarea proiectului. Poti da o estimare privind termenul de finalizare?
Si ca idee generala ce fel de finizaje doresti? In mare? Cum vrei sa fie locuinta P+2E, M+P+E
P+E+M,? etc.

qwerty spunea...

@Olandezu

"...si ce te faci daca kilul ala de ceapa te-a costat 2000 lei sa il produci ? Crezi ca toamna viitoare mai vezi fir de ceapa pe piata "

Bai Olandezule, tu ti-ai facut o fixatie... hai sa ti-o demontez:

Preturile in lumea asta fluctueaza, intelegi tu???
Petrolul, aurul, imobiliarele, produse agricole, si altele.
Eu nu am vazut an fara ceapa in piata.
Nu am vazut in epoca moderna ca oamenii s-au mutat inapoi in corturi pentru ca dezvoltatorii nu au mai vrut sa construiasca.

Daca intr-un an nu mai produce nimeni ceapa, cei care arendeaza terenul de produs ceapa DAU FALIMENT, DECI PRETUL LA TERENUL DE PRODUS CEAPA SE PRABUSESTE.
In plus, cei care produc ingrasaminte, trebuie sa scada preturile.
Lucratorii zilieri la "ceapa" se multumesc sa lucreze pe salarii mai mici, CA SA NU MOARA DE FOAME.
Toate astea duc la scaderea costurile la produs ceapa, si ceapa se va produce la un pret mai mic.


Eu SINCER cred ca tu esti de fapt DEZVOLTATOR si, SINCER, TE CRED ca ai construit cu 1400 de euro mp.
Numai asa se poate explica fixatia asta a ta.
Dar faptul ca TU ai construit cu 1400, faptul ca TU o sa dai faliment (sau "prietenul" ala al tau de la care stii tu sigur), nu inseamna ca TOATA lumea o sa dea faliment, ca NIMENI nu poate sa construiasca cu mai putin de 1400 de euro mp.

Tu intelegi lucrurile astea?
Economia inseamna mai mult decat "prietenul" tau care si-a luat tzeapa.
Asa e in afaceri, unii mai si pierd.
Dar asta nu inseamna ca economia se opreste pentru ca "prietenul" tau si-a luat tzeapa.

Manole spunea...

@clujeanul, poţi să-mi dai te rog mai multe amănunte pe email? balonul.imobiliar@gmail.com

Anonim spunea...

@ qwerty - sezi bland ca nu ti-a dat nimeni in cap ! ...poate doar cu o idee, dar asta e altceva !

"Eu nu am vazut an fara ceapa in piata.
Nu am vazut in epoca moderna ca oamenii s-au mutat inapoi in corturi pentru ca dezvoltatorii nu au mai vrut sa construiasca."

Eu insa am vazut ! Tu nu stiu prin ce tara stai dar in RO intre revolutie si 2003-2004 nu s-au construit apartamente deloc. Pt. ca preturile apt. vechi de pe piata erau SUB costul de constructie ale unora noi. Primele constructii au inceput prin 96-98 si era vorba de "apartamente de lux" pentru ca alea erau primele care permiteau vanzarea PESTE costul de constructie.
Doar cand s-a dat drumul la credit ipotecar si am inceput sa avem crestere economica preturile au sarit (sustenibil ori nu, asta fiind alta discutie) la apt. vechi si au inceput sa se construiasca si apt. noi pt. clasa medie !

Si ca sa iti mai dau un exemplu : cand petrolul era 10 $/bbl zeci de rafinari s-au inchis pt. ca produceau PIERDERE.

Se pare insa ca asta cu pierderea este o notiune imposibil de inteles de catre roman - atata timp cat pierderea nu e a lui PERSONALA.
Cu ar fi de exemplu daca ar da banii pe un apartament. Atunci si-a pierdut banii LUI din banca si devine foarte combativ.
Din pacata insa alege "the wrong cause" pt. a deveni combativ !
Cred ca mai avem inca 20 de ani de agaugat la profetia lu' Brucan. Economia se invata mai greu in realitate decat la scoala ! Asta pt. cine a mai dat si pe la scoala !

Salutari !

Anonim spunea...

@ qwerty

...si ca sa te ajut cu rationamentul tau cu ceapa , se intampla nu cum zici tu ci asa :

Un an n-ai ceap. initial oamenii incearca sa isi foloseasca proviziile, sa reduca consumul dar in cele din urma trebuie sa cumpere ceapa. Atunci incep sa o cumpere din alte zone unde se produce, de mai departe, la costuri mai mari (transport etc). Ulterior pretul in zna lor creste pt. ca produsul nu se mai gaseste si e scump de adus, moment in care producerea cepei pe plan local devine iar profitabila .
Nu e "rocket science" si nu cere decat o doza minima de "common sense" sa intelegi mecanismul. Daca evident nu esti suparat pe soarta si viata si pretinzi ca ai dreptul la un apartament de 4 camere cu 30000 E numai pt. ca tu atat ai salariul !
Asta imi aminteste de comunism : "de la fiecare dupa posibilitati si fiecaruia dupa nevoi ". Deci posibilitati mari n-ai (salariu mic) , dar pt. ca ai nevoi (4 camere) atunci TREBUIE sa ti se dea. Pt. ca nu mei e partidul sa iti dea , atunci sigur PIATA iti va da , pt. ca va scade ! Nu ?


Succes oricum !

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
belly spunea...

"Piata are resurse mari de dezvoltare, tinand cont de indicatorii prezentati. (...) Din informatiile pe care le avem, profitabilitatea dezvoltatorilor a inceput sa scada inca din 2007", a declarat Dragulin, in cadrul Congresului International Imobiliar.

Deci piata are la dispozitie resurse mari de dezvoltare, care inseamna cu totul altceva decat cresterea preturilor la apartamente sau case.
De asemenea el a vorbit in linii mari (in general) despre potentialul de dezvoltare. Dupa cum vedeti el nu foloseste nici o data statisca (in afara de eterna pondere a creditului ipotecar in PIB). Aici am si eu o intrebare: Cand se calculeaza aceasta pondere se ia in calcul doar creditul cu ipoteca pentru achizitia de locuinte sau si creditele de nevoi personale (sau de firma) cu ipoteca?

Olandezule, te rog sa iti aduci aminte ca acum 1-2 ani toate comentariile din ziare tot de la persoane din diferite pozitii cheie sau de la firme cu prestigiu erau. Asa ca te rog sa ne prezinti niste comentarii ale anumitor persoane cheie in cu niste argumente ceva mai solide.

Si iar revin la trecut: Acum 1-2 ani cand presa vuia despre cresterea imobilelor mereu zicea cu cate procente se va mari (10-80%). Insa, suprinzator, in ultimul timp se mentioneaza doar cu cat au scazut pretentiilor ofertantilor (8-13%) dar nu se specifica nimik in legatura cu CRED ei ACUM ca vor scade preturile.

Cate odata se inteleg mai multe din tacerea unora decat din afirmatiile altora.

Si ca un mic offtopic. Eu personal ma incadram inainte de noile norme BNR la 110.000 EUR credit ipotecar, insa dupa noile norme eu ma voi incadra la 70.000 EUR. Va rog sa tineti cont ca eu castig cat majoritatea celor care sunt CONSIDERATI clasa medie din RO. Sunt curios ce se va intampla in continuare avand in vedere ca cel putin 1 an eu nu cred ca mi se va mai mari salariul (si nici la restul).

qwerty spunea...

@Olandezu

"Un an n-ai ceap."

Hai c-o dam in derizoriu.
Eu am si scris "ceapa", cu trimitere clara, stii tu unde.
Acum prietene, NU e asa cum zici tu, stii de ce?
Pentru ca, conteaza si DE CE NU E CEAPA pe piata.
Una e cand nu mai e ceapa pe PIATA fiindca s-au bulucit oamenii s-o cumpere, si alta e cand nu mai e pentru ca LI S-A ACRIT OAMENILOR DE CEAPA si au dat faliment producatorii.
Acum, ceapa o MANANCI in 5 minute, dar un apartament se distruge in zeci si zeci de ani, deci stoc EXISTA cacalau.
In plus, ce te faci cand sunt din ce in ce mai putini romani care sa manance "ceapa"?

"Daca evident nu esti suparat pe soarta si viata si pretinzi ca ai dreptul la un apartament de 4 camere cu 30000 E numai pt. ca tu atat ai salariul !"
Acum cativa ani in urma am dat putin peste 30000E pe un ap. cu 2 camere, dupa ce am cautat O VARA INTREAGA, si am refuzat zeci de cotetze pe la 40000E.
Si crede-ma, daca gaseam doar cotete la 40000E (cum incerca sa-mi explice agentia), NU CUMPARAM.

"Tu nu stiu prin ce tara stai dar in RO intre revolutie si 2003-2004 nu s-au construit apartamente deloc."
La fel cum dupa revolutie au plecat MILIOANE de oameni din Romania, la fel cum avem spor natural negativ.

qwerty spunea...

@Olandezu

"Si ca sa iti mai dau un exemplu : cand petrolul era 10 $/bbl zeci de rafinari s-au inchis pt. ca produceau PIERDERE."

Si ce daca?
Am ramas fara benzina?
Au produs cei care au putut.
Asta iti zic si eu: unii vor da faliment, falimentul lor va atrage modificari serioase de-a lungul lantului trofic: producatorii de materiale de constructii vor ieftini materialele, terenurile se vor ieftini.


"Asta imi aminteste de comunism : "de la fiecare dupa posibilitati si fiecaruia dupa nevoi ". Deci posibilitati mari n-ai (salariu mic) , dar pt. ca ai nevoi (4 camere) atunci TREBUIE sa ti se dea. Pt. ca nu mei e partidul sa iti dea , atunci sigur PIATA iti va da , pt. ca va scade ! Nu ?"

Posibilitati am peste medie, nu am nevoie de 4 camere, cand o sa am, o sa ma uit bine si daca nu-mi convine (de fapt e foarte posibil inainte sa am nevoie de 4 camere) domeniul in care lucrez imi permite sa plec oricand in afara, ORIUNDE.

E clar ca habar nu ai nimic despre piata daca esti asa de suparat pe cei care vor "sa le dea piata".
Eu sincer nu inteleg oftica ta...
Nu e un fenomen ABSOLUT NORMAL, ca un cumparator sa-si doreasca un pret cat mai mic de achizitie?
La fel si vanzatorul, un pret cat mai mare.

AristotelCostel spunea...

@olandezu

Explicaţiile tale...fundamentale îmi aduc aminte iarăşi de emisiunile lui Tatulici cu Stoica.

Schema de 8X investiţia începuse să fie explicată tehnic de Stoica abia în ultimele luni de joc piramidal...
"investim, facem afaceri, importăm, dezvoltăm."

Până la urmă s-a dovedit că Stoica era un om de bun simţ, el a vrut să dezvolte România, însă poporul ăsta de frustraţi a crezut că el ia banii de la toţi ca să îngraşe primii jucători.

cipi bibi spunea...

eu nu inteleg de ce ne contrazicem aici, ca se poate/nu se poate construi sub 1400E/mp. faza e: cine are bani de astfel de apartamente?
chiar daca se va pune problema locuirii in corturi, de unde sa scoata omul 100k de euro daca efectiv nu ii are?

i se rupe lui de costurile de productie, de intelegerea fata de dezvoltator ca nu poate scadea ca iese pe pierdere, sau de pretul terenului. eu zic ca oamenii sunt pe premiza "frate eu atat cascaval am, ce sa fac?"

in conditiile astea, dezvoltatorii ori gasesc metode (e treaba lor cum) sa construiasca pentru toata lumea, ori intr-adevar construiesc petru sectorul premium-lux si terminam povestea.

mie mi se pare foarte simplu.

poate ca nu cunosc eu termenii economici asa cum probabil cunosc altii, dar asta imi spune mie logica. si da, vreau sa cada piata, da vreau sa-mi iau casa, dar am colegi care traiesc din 3mil de lei vechi lunar in urma ratelor si nu vreau sa ajung ca ei, pentru ca nu este o situatie normala. atata tot.

nu as vrea sa incepem din nou discutia ca "cine isi permite isi ia, cine nu sta si saliveaza" pentru ca nu e normal - un acoperis deasupra capului nu este un produs de lux(sau nu ar trebui sa fie).

cel putin nu intr-o tara care se vrea in UE.

cam atat

multumesc

Manole spunea...

Mai Olandezule, dacă rezişti şi la lovitura asta în plex atunci ai într-adevăr ficaţii tari: Fraţii Negoiţă: "un dezvoltator nu ar trebui sa treaca de pragul de 800-1.000 de euro pe metru patrat si de 1.200 la vanzare" (în Financiarul de azi) . Eu zic să te duci peste ei şi să-i baţi. Nu se poate ca tu să construieşti cu atâta migală teoria lui 1400 pe aici şi ei să-şi bată joc de munca şi a celorlalţi confraţi imobiliari aşa, scurt, din 2 vorbe. Parol d'onoare, zău aşa. Unii se chinuie să facă treabă şi alţii o fac lată.

belly spunea...

Mai tine cineva minte postul meu in care am facut calculul la cat ar trebui sa coste metrul patrat construit de la un apartament nou? Daca imi aduc bine aminte imi daduse 1200 EUR/mpc. Sa nu cumva sa credeti ca eu vorbisem dinainte cu domnii Negoita :)
Tot legat de analiza mea in care am specificat ca terenul pentru respectiva simulare este situat la nivelul de 800EUR/mp. M-am uitat zilele acestea la preturile terenurilor cu potential bun de dezvoltare din Buc si nu am gasit nimic sub 1.200 EUR/mp. Si iarasi vin domnii Negoita si zic ca terenurile ar trebui sa fie pe la jumatate din cat se cer acum pe ele. Ce o sa se intample cand or sa se adevereasca vorbele lor?

Kiko spunea...

Un apartament costa cat cineva e dispus sa plateasca pe el. Metri patrati? Texte.

Clientul se uita, daca ii place cumpara, daca are bani. Daca nu-i place, sau daca nu are bani nu cumpara.

In momentul de fatza treaba e ca nu se vinde nimic. Cat costa metrul patrat? Nu conteaza. Nu se vinde nimic. Eu urmaresc precis si exact mai multe apartamente. La multe nici nu stiu pretzul, trec pe acolo si ma uit sa vad daca mai este bannerul de vanzare. Nu se vinde. Si nu se va vinde nici in viitor.

Practic, morala este, ca, in Romania nu e nevoie de locuintze. Oamenii au unde sa locuiasca, nu avem imigrantzi, tineretul sta cu partintii, parintii mor, copii nu se nasc, Ceausescu a construit mii si mii si mii de apartamente mai bune (doar ca mai urate) decat ceea ce se construieste acum. E ca si cum ai vinde gheatza la eschimosi. Poti cere oricat. Dar nu se vinde. Zic mai mult: daca se injumatatzeste pretzul: tot nu se vinde. Eu am 100 de prieteni. Nici unul nu e pe strada, au unde locuii, au chiar mai mult de o locuintza, nu cunosc pe nimeni in cautare de a cumpara ceva. Asta este. Restul e filosofie.

Ion Popescu spunea...

Pot sa adaug si eu cateva date, la cele spuse pana acum.Lucrez in proiectare constructii in Timisoara si cunosc preturile din constructii.

Brucan a calculat relativ exact pretul de constructie, mai trebuie precizat ca pretul acesta se poate realiza doar pt lucrul in regie proprie.

Un pret per/mp Ad pt o casa ar fi undeva la 650 Eur pt o firma care isi plateste darile catre stat.
(finisaje medii). La pretul acesta se adauga pretul terenului si eventuala urbanizare(viabilizare) adica utilitati,drum,etc.

Bineinteles ca daca o firma se organizeaza si executa mai multe lucrari in acelasi santier, pretul mai poate sa scada.

Piata imobiliara dupa parerea mea va suferi o corectie destul de severa (30%, poate chiar 50%). Dar de lucru in constructii va fi in continuare pt profesionisti (sunt o gramada de investitii care se vor face cu bani europeni, etc).Bineintelesc nu va mai fi euforia asta idioata din ultimii doi ani in care toti care aveau ceva bani se apucau sa faca case.Am ajuns sa vad oameni din toate categoriile sociale care deja se imaginau mari developeri.
Cum am lucrat multi ani si ca construction PM pt o multinationala si stiu ce inseamna un proiect adevarat cu estimare de costuri,urmarire,bugt, etc. ma apuca groaza cand ii vedeam cu cata seninatate isi imaginau si uneori se apucau de cele mai fanteziste proiecte.

din pacate vor aparea si sinucideri, depresii,divorturi etc (deja cunosc cateva cazuri).

personal, prefer ca preturile sa revina la un pret "normal-accesibil" tocmai pt a nu frana dezvoltarea economica. Exista nevoie de case, de fabrici,etc. Dar ele nu mai sunt rentabile daca se cere un pret prea mare pe teren.

daca mai aveti intrebari in domeniul constructiilor va voi raspunde cu placere.

ionut spunea...

qwerty, belly, clujeanul,dorin si ceilalti

Nu va chinuiti cu olandezul. E munca in zadar.Il luati in serios si va omorati neuroni degeaba.
Are 200000 de euro si ne someaza pe noi sa ii construim 350 mp de casa.
Linistiti-va,mintea lui pluteste in alte sfere.Nu e in stare sa intretina 350 mp de casa!!( e petrolist , n-are de unde ,nu-i ajunge salariul, doar daca n-are vreo cisterna p'acasa!!! Eu cunosc oameni cu 350mp de casa: credeti-ma costa mii de euro lunar sa intretii o astfel de proprietate).
A mai fost unul megaloman pe plaiurile astea... a sfarsit rau saracul!

Anonim spunea...

@manole

manole, 2 observatii aici :

1. "Nu ar trebui" nu este egal cu "nu se intampla". Ca sa fiu mai explicit "contractele NU AR TREBUI incalcate", "muncitorii NU AR TREBUI sa fie neseriosi", "autoritatile NU AR TREBUI sa intarzie aprobarile", "firmele de utilitati NU AR TREBUI sa se comporte ca niste monopoluri ordinare", "comenzile la furnizori NU AR TREBUI sa intarzie", "calitatea lucrarilor contractate NU AR TREBUI sa necesite rectificare", "dezvoltatorii NU AR TREBUI sa construiasca structura pe banii lor" intr-un stat european.

....si totusi !!!


2. Fratii Negoita fac niste blocuri in Jilava, berceni sau oricum zona aia. Bucurestenii stiu ce fel de zona e. Sincer sa fiu 1200 E/mp pt. zona aia e cam 10000 E/mp pt. Prmaverii. Normal ca oamenii isi manipuleaza clientii !

Lumea e dura baieti !!!


@ Ion Popescu

Probabil ai mare dreptate cu preturile. Din pacate insa Bucurestiul e alta lume ! Si nu numai din punct de vedere al constructiilor dar si al relatiilor cu autoritatiile si costurile care deriva de aici . Cand esti din Cluj, iasi, Bacau, Arad, Sibiu, Satu Mare etc lumea se vede un pic altfel decat din Bucuresti ! Nu va condamn, dar trebuie totusi sa luati in considerare si aspectul asta : BUCURESTUL E ALTCEVA ! Si cu bune si cu rele !

Salutari !

Kiko spunea...

@Oladezu,
aici trebuie sa-ti dau dreptate. Defapt blog-ul se putea numi "balonul imobiliar din Bucuresti".

In alte localitati, chiar daca nu sunt ieftine, imobilele sunt accesibile. Urate, puturoase, cum vrei, dar se pot platii.

La Bucuresti e altceva.

E criza peste tot, dar nu NEAPARAT din cauza pretului. Timisoara are 300.000 de locuitori. Nemtii au plecat in anii 70-80. Ungurii au plecat in anii 90. Cine e din Timisoara are case si apartamente cate vrea. Adica, eu as putea spune, ca, daca esti Timisorean si nu i locuintza ... ai dormit pana acum. Toti au. Mai vin cativa de pe la sate, cu 2 lei in buzunar. Cine are bani a cumparat deja. Si asta cred ca e valabil pt multe orase. Asa cum a mai scris ceva mai sus, inainte de a ateriza vezi numai camp, camp, camp si camp. Si aterizezi la timisoara, unde sunt 2 pietze si 3 cartirere, pline de babe. Timisorenii de bastina (daca mai exista asa ceva pe acolo dupa exodul in masa) nu au nevoi de locuintze.

Ion Popescu spunea...

Olandezule,

cunosc si preturile din Bucuresti, si ele sunt cu 15% mai mari decat in Tm.Acest lucru provine din costul fortei de munca.
Dar daca consideram un 'bloculet' de 4 nivele : total 1000 mpAd, adica undeva la vreo 8 apt total (a 80 mp util)si adaugam un pret de teren de 1000eur/mp va rezulta un pret per mp/Ad de 1900 eur/mp.
daca pui si ceva pt viabilizare ajungi la 2000-2100 eur/mp.

asa ca pretul terenul are o importanta hotaratoare in pretul final al constructiei.
Chestiune observata de mine:
la pret teren peste 60-80 eur/mp nu mai renteaza sa faci casa individuala (sau putini sunt cei care isi pot permite acest lux).

asa ca cei care si-au facut casele pe terenuri cumparate acum 5 ani, se trezesc cu niste locuinte colective, duplexuri,etc langa ei.

consider ca un pret sustenabil pt
Romania ar fi un pret de 100-120000 eur pt o casa. adica un 20 000 terenul si un 80 000-100 000 euro o casa decenta la 150-200 mp Ad
asta ar fi ce s-ar putea permite clasa medie (1000-1500 eur salariul).

mr.kiko da-mi voie sa te contrazic: societatea e in permanenta schimbare, au plecat nemti vin italienii, chinezii, etc;de la apt vrei la casa, de la casa la apartament, vrei casa de vacanta, vrei piscina,etc. asa ca teoria cu placinta finita nu se aplica in lumea reala. oamenii sunt lacomi si vor vrea tot timpul macar ce are vecinul. Totul este sa dispuna de bani ieftini! si cred ca in perioada urmatoare vor fi ceva mai rezervati in privinta modului in care ii vor cheltui.

Kiko spunea...

@Ion Popescu

dupa cate observ eu, Italienii acum vand si nu cumpara. Stiu, pt ca tot ceea ce imi place ... iata ca il vinde un "domn Italian". Care binenteles nu mai e de gasit pe aici. Chinezii nu cred ca vor sa se stabileasca la TM.

Italienii uneori mai si cumpara, uite uite si eu sunt italian, de vreo 20 de ani, si luna viitoare voi cumpara, poate chiar mai multe.

Nu ma intereseaza pretzul si nu fac polemica, doar ma intreb de ce in afara de mine nimeni nu cumpara?

Ceea ce intereseaza pe italieni sunt casele alea de langa piata aia cu iarba verde si fantana cu pestii. Restul nu intra in discutie. Este singura zona unde pot crede ca peste 10 ani vand cu 10.000 pe metru patrat.

Desigur comentariul meu precedent este exagerat, nu contest ca nu sunt schimbari, dar, schimbarea e lenta. Cel putin dupa aderare lucrurile se misca mult main incet decat pana acum.

Si, sigur ca nu strica locuinte noi, pt a avea alternative, oamenii mai vor un upgrade, mai schimba, dar totul este ft lent.

Lipsa de cerere reala este singura explicatie pe care mi-o pot da pt stagnarea pietii. De ce vad peste tot afise cu de vanzare? De ce noile locuinte (asa putine cum sunt) inca nu sunt vandute, chit ca pretul porneste de la 49 de mii de euro (afis vizibil in MEGA expozitie de luni de zile. Poate ANI de zile). Cred ca doar reclama le costa 1000 de euro pe luna. De ce nu cumpara nimeni? Nu cred ca din cauza pretului, nu cred ca din cauza limitatiilor bancilor. Am impresia ca pur si simplu nu este cerere. Poate gresesc, paote e din cauza ca lipsesc "banii ieftini".

Eu prevad o luuuuuuga stagnare, asa cum sunt lucrurile acum vor fi si anul viitor, si peste 5 si peste 10 ani. Poate generatia viitoare va vedea primele schimbari adevarate.

Anonim spunea...

eu am inteles ce zice olandezu dom'ne.
sa zicem ca are el dreptate: sub 1400 n-ai cum. ei bine, boborul la 1400 una la mana nu are sa dea si chiar daca ar avea nu mai vrea sa puan botul la mangleala.

acuma zici tu ca n-o sa se mai construiasca. perfect, la preturile astea nici nu e nevoie.
adica pun in balanta apartament vechi, la care preturile se vor prabusi ca astea nu tin cont de costuri (sper ca esti de acord), pret mic sau sclav la banca in apartament nou (asa cum sunt ele facute azi). pai scuza-ma alegerea e simpla.

la cate apartamente vechi exista n-avem ce face cu ele. mai suntem 19 milioane in tara si in scadere, iar in perioada aia 2002-2004 in care ziceai tu ca nu s-a construit nimic eu n-am vazut gramezi de oameni stand boschetari pe strazi din lipsa de spatii locative in tara. locuinte sunt cacalau mai ales ca ne imputinam.

asadar, lasa-te de afacere si intoarce-te cand ti-o fi tie profitabil daca sub 1400 nu esti in stare sa construiesti ACUM.

pana cand n-o sa se construiasca cu cat suntem noi dispusi sa dam (eu zic maxim 800e/mp in zone bune), adica pana cand "cererea se va intalni cu oferta" ;) , noi boborul ramanem in una din urmatoarele situatii:

1. daca ne-am permite un apartament nou:
a) in chirie intr-un apartament nou sau vechi identic sau superior celor pe care ai vrea tu sa ni le vinzi, caci e mai ieftin sa inchiriezi, iar diferenta o punem in cont pentru vacanta - avansul ramane la noi in cont
b) cu parintii, daca nu vrem sa stam in chirie in apartamente similare sau superioare celor pe care ai vrea tu sa ni le vinzi - din noi, avansul ramane la noi in cont
c) in apartamentele/proprietatile vechi pe care deja le detinem - iarasi, avansul ramane la noi in cont

2. daca nu ne permitem ceva nou

nu suntem in targetul vostru de mediu+ si stam cum am stat si pana acuma si asteptam ieftiniri (care vor fi de amploare) la cele vechi, ca astea nu tin cont de costuri :)

deci intelegi tu, daca ne-am permite apartamente noi, oricum ar trebui sa fim trepanati sa le si cumparam, daca nu ne permitem apartamente noi vorbim exclusiv de piata de vechi care o va lua la vale si la vanzare si la chirii fara sa tina cont de costuri.

bagasi la cap?

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Kiko spunea...

Si piatza nu se poate baza pe doi trei nemti sau italieni care vin/se intorc si isi mai cumpara cate ceva. Ale sunt exceptii. Piata trebuie sa se bazeze pe omul care lucra, ca ala merge la banca sa ieie imprumut pt casa noua.

Ion Popescu spunea...

orfeu,mr.k

Anonim spunea...

@7

Bravo ! Ai prins in sfarsit esenta !
Baieti, luati aminte, 7 a definit EXACT ceea ce se va intampla cu cei din categoria sa (sau a voastra .... dupa caz !).

Sunt 100% de acord cu ce s-a scris !

Singura observatie este ca in afara de categoria de persoaen descrisa exista si ALTE categorii care formeaza piata .
Dar evident pe voi nu va intereseaza categoriile alea asa ca nu are rost sa vb. despre ele. Luati insa aminte la ce efect vor avea CELELALTE catgorii asupra pietei si "kiss good bye" apartamentul vostru "de vis" pt. ceva vreme ! Evident altii vor fi de vina pt. situatia in care va veti afla .
Nu disperati insa ! Cum va spuneam, la 60 de ani viata va incepe si pt. voi !

Noapte buna !

Kiko spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
«Cel mai vechi ‹Mai vechi   1 – 200 din 235   Mai noi› Cele mai noi»

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?