Din Cluj ţin minte foarte puţine lucruri. Că semăna cu o mică Viena, că avea o stradă lungă şi frumoasă care ducea de la gară până în centru, că Grădina Botanică era mai frumoasă decât asta din Bucureşti şi că la statuia lui Matei Corvin erau săpate nişte gropi.
A, şi oamenii erau foarte liniştiţi. Era pe vremea lui Funar. Pe atunci echipa fanion era U Cluj şi CFR cred că juca prin divizia C.
Între timp clujenii s-au europenizat şi a dat şi-n ei febra imobiliară. Febră care nu se manifestă numai prin temperaturi ridicate şi dureri de cap, ci şi prin:
- fantasme umede: chipurile Cluj-Napoca e "Silicon Valley-ul" României; Emil Boc/Poc/Cioloboc, acest Hercule de buzunar, acest Naim Suleymanoglu al politicii româneşti, dă interviuri imobiliare şi e lăudat ca fiind "unul dintre cei mai puternici politicieni români"; ia uitaţi ce zice Hercule: "Ui ar eibl to ofăr cip uorc fors, not onli cip, băt treinid."; oooo, aaaaaa, Cluj, acest Bangalore al României...; populaţia Clujului se va dubla în următorii ani (acum lămuriţi-mă şi pe mine, populaţia Bucureştiului se face de 4 milioane, Clujul ajunge la 1 milion, în restul României cine naiba mai rămâne?!...); etc.
Clujeni, vedeţi că micul Hercule îşi umflă muşchii şi vă mută râul. "Ui ar going to change dă curs of dă rivăr... Someş rivăr."
Clujeni, dacă nu ştiaţi, micul Boc e al doilea om ca putere din România, după El Presidente Băse. Parol d'onoare, vă zic inglejii ăştia.
Clujeni, cumpăraţi acum, cât mai e timp, că în 2 ani preţurile de la voi se vor dubla. Aşa zice un agent de la Remax. Pentru că, aşa cum zice şi micul Hercule, Clujul va deveni oraşul-cheie al Estului Europei în următorii 10 ani.
Mă rog. La finalul filmului, totuşi, agenţii publicitari se spală pe mâini:
"DISCLAIMER: Obelisk makes no representation and gives no warranty as to the accuracy of the information in this video..."
Fantasma umedă continuă până pe 1 octombrie, când vine Chelsea. Părerea mea e că după ziua de 1 octombrie o să dispară fantasma şi va rămâne doar umezeala.
În rezumat să remarcăm că din ingredientele care au compus filmuleţul comentat mai sus nu lipseşte niciunul din cele clasice pe care le-am expus aici (în urmă cu aproape 1 an):
- năvălesc hoardele de studenţi;
- năvălesc hoardele de străini care abia aşteaptă să investească la Cluj, în frunte cu Nokia;
- Clujul e o piaţă izolată, un mic paradis est-european în care timpul se scurge după legi proprii şi, eventual, nu omul se supune naturii ci natura se supune omului (vezi ce zice Poc Boc despre mutarea râului);
- există o cerere hămesită, care ar hăpăi dintr-o falcă nu un bloc, două, ci zece blocuri (păi cum să nu, dacă populaţia va ajunge la1 milion în câţiva ani?);
- etc. etc. etc.
--
Criza face victime în rândul agenţiilor imobiliare clujene
41 de agenţii imobiliare au falimentat în primul semestru al anului la Cluj-Napoca. În comparaţie cu anul trecut, numărul falimentelor a crescut de şase ori. Potrivit jucătorilor, înmulţirea falimentelor este datorată stagnării activităţii pe sectorul rezidenţial şi a lipsei serviciilor imobiliare din partea celor mai multe agenţii imobiliare. Pe de altă parte, această evoluţie este o consecinţă directă a scăderii interesului pentru domeniul imobiliar, a scăderii dramatice a tranzacţiilor cu active imobiliare şi mai nou a problemelor de finanţare.
„Numai în primele şase luni au dat faliment 41 de agenţii imobiliare, ceea ce reprezintă de peste şase ori mai mult decât anul trecut. Deşi s-a construit mai mult, fapt reflectat şi în numărul de firme de construcţii deschise, vânzările din imobiliare merg din ce în ce mai prost”, a declarat pentru Informaţia de Cluj Maria Fomin, director în cadrul direcţiei Registrului Comerţului Central Computerizat Cluj. Potrivit calculelor noastre, anul acesta au intrat în procedura de faliment circa 15% din totalul agenţiilor imobiliare care activau pe piaţa clujeană.
„Era de aşteptat”
Creşterea alarmantă a falimentelor în rândul agenţiilor imobiliare nu este însă o surpriză pentru cei care activează pe piaţa imobiliară clujeană. Aceştia spun că această evoluţie este firească în condiţiile în care cea mai mare parte din agenţiile imobiliare din Cluj erau strict axate pe sectorul rezidenţial – sector care se confruntă cu o scădere a cererii şi că nu ofereau servicii imobiliare în adevăratul sens al cuvântului. „Era de aşteptat ca piaţa să se regleze. Pot fi evidenţiate însă câteva cauze ale acestei evoluţii. Cea mai mare, parte dintre agenţiile care activau pe piaţă erau strict axate pe sectorul imobiliar şi odată cu stagnarea vânzărilor acestea au rămas fără afaceri. În al doilea rând, aceste agenţii de apartament nu ofereau servicii imobiliare ci se rezumau la a citi ofertele din ziar şi a le oferi mai departe clienţilor”, a comentat Doru Lupeanu, directorul de vânzări al agenţiei imobiliare clujene Grup de Lux.
Piaţa imobiliară trece printr-o corecţie
În ceea ce priveşte piaţa imobiliară clujeană, jucătorii spun că schimbarea perspectivei este deja evidentă în piaţă. În comparaţie cu creşterea generalizată a preţurilor din trimestrele precedente, agenţii imobiliari vorbesc despre reevaluarea activelor imobiliare. Ajustările sunt puse şi pe seama incertitudinii generate de evoluţiile mediului financiar internaţional. „Ne confruntăm cu o scădere a tranzacţiilor şi o reajustare a evaluărilor pe de-o parte şi cu o expectativă a jucătorilor datorită noilor norme de creditare impuse de BNR, care vor afecta în mod negativ dinamica împrumuturilor bancare”, apreciază Lupeanu.
Cu toate că datele indică faptul că în Cluj sectorul imobiliar se confruntă cu probleme, activitatea în construcţii îşi continuă avansul. Astfel, potrivit reprezentanţilor Registrului Comerţului Cluj, în 2008 s-a dublat numărul societăţilor comerciale nou deschise care activează în construcţii. „Cu toate că activitatea în domeniul imobiliar a scăzut drastic, construcţiile şi-au continuat ritmul de creştere. Din statisticile noastre rezultă că activitatea în construcţii se menţine la cote înalte, iar numărul societăţilor noi ce au ca principal domeniu de activitate construcţiile s-a dublat anul acesta”, a mai punctat Fomin.
(mulţumesc cititorului care mi-a trimis articolul)
- şi iată ce informaţii ne mai dă şi cititorul nostru "clujeanul":
"spargerea balonului o sa vina mai repede decat se astapta unii
intr-un cartier de la marginea clujui, o tarla frumoasa cu 10 vilisoare la stadiul de "rosu", incepute cu un elan nebunesc acu vreo 7-8 luni, isi asteptau cumparatorii "potenti" ca olandezu, care detineau o suma mai mare de 150000 euroi. Ieri, trecand prin zona, nu am mai vazut din zecile de muncitori decat unul singur care o lalaia pe acolo. -Dom'le, cat e vila...???
-Acuma zice patronu ca e o suta, da daca te intereseaza o da si mai eftin, ca e in faliment, nu a mai platit muncitorii si i-au plecat toti... tre sa dea ratele la banca, si nu a venit nimeni sa cumpere, sa poata plati sefu..."
- şi câte ceva despre mirabilele investiţii din edenica zonă Floreşti: Primele probleme în "raiul Floreşti" (10 septembrie). Aaaa, nimic deosebit. Construcţii îngrămădite, fermă de păsări sub ferestre de lux, construcţii abandonate, finanţare ciuciu, "investitori" care au luat banii în avans la fraieri şi acum nu-şi mai pot respecta promisiunile. Un fleac... i-au ciuruit. Parcă aşa era vorba, nu?
215 comentarii:
1 – 200 din 215 Mai noi› Cele mai noi»Treaba romaneasca.
Nu-i prea mult de comentat in rest, in afara de lacomia dezvoltatorilor, cu care oricum ne-am obisnuti deja.
Pana nu vor falimenta si ei ca si agentiile de cartier si pana nu vor ajunge cei care fac bani din asta de zeci de ani, vom vedea numai proiecte de (si cu) rahat.
Fantasme din astea cu mutatul râului am avut şi la Iaşi. Prostălanii de la nivelul autorităţii locale nu-s în stare să facă un pod peste calea ferată care traversează urbea, dar vor să mute şi cursul râului Bahlui şi gara.
Discuţiile apăruseră după ce Dream Village (5 bloace) se ridicase la 10 m de calea ferată în stânga, cum vii de la Paşcani, şi la 20 m de Bahlui în dreapta, cum curge de la Podul Iloaiei.
Cu un simplu pod peste cei 40 de m de cale ferată şi Bahlui se leaga intreg cartierul Dacia şi permite si dezvoltarea oraşului pe o tarla de zeci de hectare între cartierul Dacia, parcul de vile de şnapani de la Miroslava şi centrul comercial Era.
Dar mai bine să mutăm Iaşiul lângă Cluj...să fim cu toţii lângă Nokia.
E mai curand o chestie de marketing. Au adus Nokia, care, din cate stiu era de ceva mai multa vreme in Romania, DAR nu numai in Cluj, si acuma cred ca vor urma altii. Ramane de vazut daca se va intampla asta.
Cat priveste falimentele agentiilor imobiliare, nu e ceva trist, falimente sunt mereu, in orice domeniu.
Era un articol la un moment dat in Adevarul despre cresterile din diferite orase si singurul oras unde crestea pretul, prin august 2008, era Focsani. Din intamplare stiu orasul si stiu ca statistica era putin in urma, vreo 6 luni in urma cred. Stiu insa ca orasul ala are o multe chestii care nu erau luate in considerare in statistica oficiala si care acuma se cam sting.
Ca fapt divers, si aici poate aristotelcostel poate sa ma contrazica sau sa confirme, singura zona care nu va fi lovita cu adevarat de recesiune va fi Moldova. Motivul e simplu: ei nu au iesit niciodata cu adevarat din recesiune.
Restul ... vom trai si vom vedea.
Din pacate Romania are doar doua lucruri de oferit: fantasme imobiliare si mana de lucru ieftina. NU aduceti vorba de agricultura, in ciuda potentialului f mare. Se munceste f mult in acest domeniu (si nu pomeniti de agricultura de subsiztenta, fiindca nu exista asa ceva) si bani sunt putini.
orfeu
Cu mana de lucru ieftina da-mi voie sa te cam contrazic. Daca stau sa corelez productivitatea cu nivelul salariului si mai pun la socoteala si taxele nu prea mai e asa ieftina mana de lucru!!! Cat despre agricultura iti dau perfecta dreptate: in romania nici nu merita sa vorbim de asa ceva la momentul actual
@Orfeu
Ha, Ha, Ha buna chestia cu Moldova...
Da, sa te intreb ceva, prin Moldova ai mai fost? Sau o cunosti doar din ziare?
Din pacate si Moldova va fi lovita de recesiune.
@all:
Da, mana de lucru s-a scumpit, desi cresterile salariale cele mai mari sunt totusi concentrate in cateva sectoare (IT, bancar), restul cresterilor vin di cauza taxelor tot mai mari si mai multe. Pana la urma si cei care lucreaza in constructii recunosc ca nu costul cu munca a crescut semnificativ, ci materialele, dobanzile, terenul si asa mai departe.
Am fost de curand prin Moldova si asta a fost impresia mea. Dupa cum am zis, oameni mai avizati pot sa ma contrazica.
super cu scoaterea articolului de pe net. Se incearca cu disperare sa se ascunda realitatea. Insa baietii nu stiu ca odata ce pagina a fost indexata de Google de acolo nu o mai pot sterge. pentru cei care vor sa vada cum arata pagina articolului pot vedea aici.
http://209.85.135.104/search?q=cache:RLevZEKOiecJ:www.informatiacluj.ro/arhiva/208_1069/economic/criza_face_victime_in_randul_agentiilor_imobiliare_clujene+41+de+agen%C5%A3ii+imobiliare+au+falimentat+%C3%AEn+primul&hl=ro&ct=clnk&cd=1&gl=ro&client=firefox-a
Ar fi frumos sa ne explice de ce au sters frumoasa pagina. Treaba cu ascunsul realitatii merge pana nu mai merge.
mai public inca odata adresa
aici
da, clujul a fost un oras frumos. asta pana in 1945. apoi a fost mutilat de comunisti. dupa 90 a fost mutilat de nebuni(funar&co)iar in ultimii opt ani a fost mutilat, cel mai grav, de bisnitzarii inculti si ordinari care s-au crezut mairi dezvoltatori, desi ca studii de specialitate au doar cei cativa ani petrecuti prin centru, schimband valuta la negru...
cred ca clujul e cel mai elocvent exemplu de ce se poate intampla cu un lucru bine facut si gandit(de unguri) atunci cand apuca pe mana unor inapoiatzi, din toate punctele de vedere(romanii)
imi pare rau, adevarul doare, dar nu poate fi negat...
Urmaresc presa locala din Cluj-Napoca (aici locuiesc) si va pot spune ca investitiile imobiliare se reorinteaza spre sectorul de birouri, hoteluri si alte facilitati pentru afaceri, care a fost ceva mai neglijat din cauza nebuniei cu constructia de locuinte.
Cred ca cei de la RE/MAX vorbesc prostii, cresteri de 20% pe an, in viitori cinci ani. Sunt in plan, aprobate si incepute, doua proiecte imobiliare gigant, doua cartiere fiecare de 6000 de unitati locative, Lombului si Tineretului. Si mai sunt si altele mai mici. Nu o sa ducem lipsa de locuinte in viitor, sa nu ne facem iluzii. Si nici nu ajungem asa usor milionu sau doua milioane peste 10 ani cum citeam pe undeva. Ceea ce zicea Boc era ca am ajunge la un milion daca numaram pe toti locuitorii ipoteticei zone metropolitane (care nu exista inca, si daca ar fi, vai de ea metropola). Intuiesc ca dezvoltarea accelerata (reala) a Clujului se va mai domoli in viitorul nu prea indepartat.
Elzorab, si pe mine ma deranjeaza uratenia arhitecturii romanesti post 1950, si post 1989 (se poate vedea in Floresti, chiar mai urat decat in comunism). Dar sa bagi pe toti romanii in groapa inapoierii, in contrast cu maghiarii, fara nici o nuantare, exagerezi, ba mai mult, cred ca jignesti de-a binelea. Daca ziceai inapoiati in ce priveste arhitectura, era mai rezonabil.
@manole
ROFL. Silicon valley'ul europei de est? De ce nu? Bucurestiul cred ca a ajuns deja silicon tits'ul europei. Boc e genial. Cand deschid aia usa la apartamentul demo, usa scartaie. Clipul bate best of youtube de departe.
Arhitectura,sistematizarea localitatilor,etc.,etc.,caracterizeaza in mare parte cultura unei comunitati.A ne recunoaste exact unde suntem si ce vrem sa fim este un examen de sinceritate si vointa-cf psihologilor si un pas mare spre progres-suntem mult in urma maghiarilor,care la randul lor,sunt in lumea estica si balcanica-cf. relatarilor private occidentale.Asta nu e defetism(nu am plecat din tara,si nici nu voi pleca).
Vin la Cluj,definitiv,as zice, in urmatoarele luni, Vasilica(ti-as zice mai nea vasile,dar nu-i nimerit)in speranta ca nu te-a jignit nimeni(nici macar elzorab).
Preturile la imobile scad si vor scadea(in mod diferit-zona folclorica,tip de imobil,etc.) in viitorul apropiat si mediu din cauzele obiective si subiective descrise de clarvazatorii(nu e nimic mistic)de pe blog(cu manole zece care-i si intrece).
vasile, doua sfaturi:
1. maturizeaza-te!
2. fa o excursie la budapesta!
am vazut la stiri ca au inceput sa se fure si palmierii din piete.
deci, intrebarea corecta nu e daca suntem sau nu inapoiati, daca ne e sau nu rusine ci: CE NAIBA E DE FACUT CA SA IESIM DIN ACEASTA STARE DE IONAPOIERE!!!
un filmulet foarte interesant.
http://www.chrismartenson.com/bubbles
Da, este un filmas ft interesant, descrie ft bine baonul, cauzele si consecintele.
Totusi, in cazul Romaniei nu este chiar asa de grav, din aceste motive:
- La noi banca a intervenit destul de bine. Nu avem dobanda la 1%, cum au tinut-o criminalii de la FED, ci de 10 ori mai mare.
- Preturile nu sunt chiar atat de mult peste costul constructiei, ca in cazul Americii.
- Mergem cu toate pretzurile spre EU, si la vanzari si la cumparare, deci cine lucreza si e in sistem va avea venituri mai mari.
Asta nu inseamna ca la noi nu este balon, dar sigur graficul nostru nu are o crestere ca cel din USA. Seamana mai degraba ca cel precedent (USA), din 79.
Noi vom iesii cumva, pretzurile se vor mai tempera, Americanii in schimb vor devenii viitoare "lumea a 3a". Statul a salvat cumva F&F, dar nu se stie daca piatza va salva statul american. Sunt interesante si celelate segmente al filmului.
as zice ca total pe dos:
1) bnr a intervenit prea tarziu si prin norma impusa practic a scapat bancile din mana. aproape toate bancile cu banii veniti din afara vor sunta aceste reglementari cu dobanzi pe primii sau primul an extrem de mici urmand sa le recolereze ulterior si deci creditele vor curge in continuare la aceleasi valori ametitoare. in momentul ala bnr va mai avea control asupra cui? carpatica si BT?
2) depinde ... poate de 2 3 ori mai mari nu e ca de 10 ori mai mari dar asta nu previne un mare POC.
3) toate companiile care se completeaza in acest sistem gandeteste-te ca vin din vestul europei. cand au plecat de acolo au lasat zecii de mii de oameni fara locuri de munca si au venit aici pentru forta de munca mai ieftina. la fel de simplu se pot muta mai la est si atunci unde e sistemul?
Atunci ... daca asa stau treburile .. va fi cam vaisamar de toti. Nu se mai pune problema metrului de patrat, ci a unei felii de paine cu ceapa. Vin timpuri grele, traitziva ziua astazi cat se mai poate.
@anonim123
E o dovadă în plus că şmecherii imobiliari corectează erorile presei manipulatoare.
În lipsa blogului lui manole, nu cred că şi-ar fi bătut cineva capul cu scoaterea articolelor de pe site-urile informatiacluj, evenimentulzilei, romanialibera...
...ţară de pungaşi...
pt kiko,
in state preturile au crescut cu 70% si a fost mare problema.
in romania preturile au crescut cu 500%-600% si problema e de zece ori mai mare.
statele unite ii santajeaza pe chinezi si pe indieni sa le acorde imprumutri in continuare, daca vor sa-si mai exporte marfa in state, ca daca nu o vor exporta la pestisorii din pacific.
pierderile din balonul imobiliar american sunt suportate, de americani, chinezi, norvegieni, englezi, elvetieni si alte natzi acre s-au lacomit si au vrut sa se capatuiasca.
nu aceeasi chestie se poate spune despre romanai, sau doar partial, adica in caz de faliment , ma indoiesc ca statul va avea resurse pentru a interveni si in mod sigur romania nu va putea sa-i santajeze pe chinezi cu piata de desfacere.
moneda statelor unite e dolarul si...uite cum fedul prin scurtarea dobanzii si deprecierea dolarului si-a sters cam 40-50% din datorie, v-ati prins?
nu cred ca romania poate sa faca aceeasi chestie...
in sua pretul de vanzare este mult peste cel de constructie, totui in romania este de cinci ori mai mare decat cel real, restul intra in buzunarul dezvolatatorilor si al celor ce vand materiale de constructie la preturi de cinci ori mai mari(te-ai prins)
degeaba vii si-mi spui ca nu se poate construi decat cu 1400 in bucuresti, daca toate materialele de constructie se vand la preturi de bula de pana la cinci ori mai mari, oamenii muncesc pe salarii supralicitate de pana la trei ori si terenurile sunt vandute cu preturi de pana la 5 ori mai mari.
daca in sua se poate construi cu 400 de euro, iti garantez ca in romania, dupa ce se sparge bula, in conditii de piata normala se va construi la 200.
de ce-ti pare atat de anormal ca apartamentele sa revina la valorile de 20 000-30 000 de cum patru cinci ani? ce s-a intamplat in romnia atat de radical incat sa creasca preturile de 5 ori? ma refer la siatuatia economiei. ce producem atat de mult si eficient? aderarea si crestereea economica raportata precum datele de la congresul 13, nu au facut decat sa declanseze aceasta bula, care se va sparge la fel de repede...
mr kiko, iti garantez ca ai sub 25 de ani, probabil undeva la 22-23. maturizeaza-te!!!
pt kiko: de ce nu poate sua sa devina o tzara din lumea a treia.
1. pentru ca acest lucru nu este nici macar in intereseul tarilor din europa. un oficial german spune ca, una dintre conditiile ca germania sa iasa din recesiune este ca piata din america sa-si revina...
2. infrastructura din state este una dintre cele mai bine dezvoltate din lume.
3. pentru ca este piata cea mai bine dezvolatata din lume. nu e putin sa ai o tzara de 300 de milioane aliniata in spatele acelorasi idealuri, idei si principii. vezi tu cat e de greu in uniunea europeana pana se ajunge la o decizie comuna. aici aceeasi decizie se ia la nivel federal in cateva ore, in timp ce in europa dureaza luni de zile...
4. parcul industial este foarte bine dezvoltat, chiar daca mare parte din industrie este in stare latenta, asta nu insemna ca nu pot sa repuna in functiune orice industrie doresc. singurul lucru care ii opreste, este costul de productie. e mai bine sa importe la preturi mici decat sa produca local la preturi mari, dar asta nu insemna ca daca vor trebui sa o faca nu pot sa o faca.
5.au cea mai productiva agricultura din lume, sute si sute de milioane si milioane de hectare, care, culmea, sunt cultivate de cateva sute de mii de fermieri, dotati cu avioane si masini agricole de mari dimensiuni...
6. dispun de fortza de munca specializata pe majoritatea domeniilor de inalta tehnologizare, iar daca vor considera ca mai au nevoie, te asigur ca intr-o luna mai racoleaza un milion de ingineri de cea mai buna calitate , din europa, asia si africa...ai ceva indoieli ca ar refuza foarte multi o viza de america??
7. asta e o observatie cam "nesimtita": pentru ca atat vreme cat au cea mai performanta, mai bine echipata si mai puternica forta armata din lume, ei vor dicta cum si cine face parte din tzarile din lumea a treia. vor stii mereu sa-si apere interesele oriude pe glob. crezi ca toate aceste razboaie pe care tu nici nu le intelegi sunt pe degeaba? pana la urma isi scot ei banii, controland resursele de prin tarile respective. le reconstruiesc ei tzarisoara dar le si golesc de resurse...asta spus asa la nivel mai nesimtit...
bun, cate dintre chestiile astea poate sa faca si romania?? sau orice alta tzara din uniunea europeana??? nu prea multe, unele au industire, altele agricultura, altele au armata, dar nici una dintre ele nu le are pe toate, iar uniunea europeana nu pare sa fie capabila sa-si alinieze cetatenii in spatele acelorasi idei si idealuri...
ar fi mult de discutat, dar cineva care nu a trait decat in romania, in perioada de turmentare economica nu are cum sa inteleaga. macar daca apucai sa vezi si tu caderea comunismului, criza economica ce a urmat, cozile de pe la ambasadele din bucuresti, poate ai fi si tu mai matur si ai intelege mai multe. deocamdata esti turmentat si perioada de mahmureala va fi foarte dureroasa, iar trezire de-a dreptul dramatica...
tot pentru kiko.
"Statul a salvat cumva F&F, dar nu se stie daca piatza va salva statul american. Sunt interesante si celelate segmente al filmului"
asa e , ceea ce nu stii tu e ca statul le-a salvat cu banii chinezilor, ceea ce nu se pe spune ca ar putea s faca si romania.
nu se stie daca vom supravietui, dar daca ar trebui sa fac pariu pe romani sau sua, as alege sua, pentru ca are numeroase ramuri ale economiei extrem de performante, in timp ce romaia le are doar pe cel finaciar, si cel al constructiilor, toate bazate pe consumul excesiv si nesustenabil, cheltuind bani luati imprumut in cele mai proaste conditii...
da-mi cateva exemple de ramuri performante in industria romaneasca. faptul ca oamenii si-au cumparat toti masini si case, la preturi pe care nu si le permit, nu inseamna ca ai crestere economica ci ca a crescut consumul pe bani imprumut.
da, sua are o problema serioasa, dar in romnia problema e de cel putin zece ori mai mare pentru ca in afara leasingurilor de masini, a vanzarilor de case si a creditelor nu mai exista nimic, nimic, nimic, doar agricultura de subzistenta, ceva prelucrarea a lemnului, care dispare si ea, industira usoara s-a mutat. au venit doar niste firme straine in cautare de fortza de munca ieftina.
si nu , salarizarea in acele firme nu va ajunge la nivel european, pentru ca daca aveau asemena intentii, sigur nu venea in romania, ramaneau in germania si pe unde au fost. nu au absolut nici un motiv sa ne faca noua un favor. dupa cum spunea si grecul, nici un investitor nu vine in romnia sa-i imbogateasca pe romani...
doar daca noi, romanii, am pune bazele unor industii performante pe care sa le exportam, sa exploatam forta de munca ieftina din alte state si sa aducem profitul inapoi in romania, sa-l reinvestim in cercetare si perfectionare unor noi produse, doar atunci am putea spune ca vom ajunge la acelasi nivel de salarizare. pana atunci ramanem doar o tzara cu fortza de munca ieftina. si daca fortza nu mai e ieftina, ei isi iau bagajele si pleaca. intelegi? acesta este produsul pe care-l vindem cel mai bine. fortza de munca ieftina, deci nu are cum sa creasca nivelul de salarizare, pentru ca pierdem si singurul produs pe care il avem...fortza de munca ieftina!!!!!
ding-dong, ding-dong, ding-dong
Elzorab,
comentariul meu se referea la acel filmulet, indicat de Alex. L-ai vazut?
Si observatia ca America devine "lumea 3-a". S-ar putea ca toata lumea sa devina. Daca acolo nu se indreapta lucrurile, ne trag pe toti in groapa. Daca aia de la Lehman nu vin cu o masura buna, inainte sa deschida bursele din Asia, mai adaugam 30 de miliarde de mizerie la balci. Chestia e ca acei bani defapt nu e ca lipsesc, nu erau acolo niciodata, dar asta nimeni nu vrea sa admita. Continui sa sustin ca criza enorma ai americanilor, care au cheltuit ce nu aveau, cauzeaza toate greutatile ce incepem sa avem si in europa. (Asa aproape toti sunt buni sa construiasca infrastructura - in afara de romani - pe banii chinezilor si sauditilor). Care daca vor banii inapoi stim ce se-ntampla.
Daca Americanii se salveaza, cu atat mai bine. Eu sper, pt ca sincer n-am chef sa ma intorc in evul mediu. (si din nou ma refer la filmat, sau la alte similare).
Nu stiu de unde scoti ca eu nu cred ca preturile vor scadea. Cred ca este balon, cred ca vor scadea, in vreo 1-2 ani. La ce valoare? Asta nu stiu. Depinde de ce imobil vorbim. Defapt am si scris.
Si nu am (din pacate) 25 de ani.
Si nu am cum sa ma trezesc din mahmureala in romania pt ca de 18 ani locuiesc la Florenta.
Duminica placuta in continuare! Si uitate la seria de filmase daca ai timp!
Si dobanda Bernanke o tine tot la 2 in timp ce in Romania e 10,25. Sau nu? Si inca nu se stie exact cu ce va plati statul american acele datorii. Va devaloriza atat de mult moneda incat si eurpoa va fi constransa sa o devalorizeze si inflatia mondiala va distruge toate economiile oamenilor.
elzorab, esti cam ordinar.
si ordinar cum esti tu, te rog sa-mi raspunzi la urmatoarea intrebare. tot ungurii au construit 'micul paris' interbelic, braila, iasi, pitesti, ploiesti, craiova, targu-jiu, sulina, rm. valcea, cernauti, botosani, galati etc.?
toate orasele astea aratau decent inainte de venirea comunistilor si fara unguri sau alte natii civilizatoare.
daca tot ai stat asa de putin prin tara poate ar fi cazul sa o mai vizitezi din cand in cand inainte sa te lansezi in afirmatii atat de 'avangardiste' ca sa nu zic retrograde.
Bucurestiul luase fata budapestei (capitala de imperiu timp de 1k de ani) inainte de ww2 dupa sub 100 de ani de dezvoltare sub o administratie nici macar luminata ci doar semi-decenta. ungurii fara austrieci erau (si sunt) 0 barat, cum si-au luat astia mana de pe ei hop!, pashalac turcesc in budapesta.
Ca suntem unde suntem, mult in spatele ungurilor ca civilizatie se datoreaza anilor 50 (cand au disparut vreo doo generatii de elite), regimului ceausescu si asezarii geografice (atat in evul mediu cat si in perioada post ww2).
Cand n-a trebuit sa trimitem generatii intregi in razboi si cand n-am avut cizmari ca lideri ne-am descurcat ok. daca nu disparem de tot, peste 50 de ani vom fi iarasi ok.
si cu pariul tau pe dolar, vorbim peste 1 an.
da, cam asa e , cu observatia ca, fed-ul va fi nevoit sa mai taie din dobanda, probabil va fi de 1.75 in curand. pentru ca s-a apreciat prea puternic dolarul si nu convine nimanui.
ce am vrut eu sa sutin e ca america are mecanisme mult mai bine unse si ami functionale pentru a contracara o criza, e mult mai...parsiva...
FLORENTA, TE INVIDIEZ, FRUMOS ORAS, N-AM AJUNS NICIODATA ACOLO, DOAR LA VENETIA, MILANO, ROMA...
sapte, nu vorbim nici peste un an nici peste zece, pur si simplu, nu vorbim! nu vorbesc cu cineva care ma ataca atat de direct! in ceea ce priveste gradul de inapoiere,nu am spus niciodata ca "sunteti" ci ca "suntem"
iar chestia cu inapoierea nu am spus-o eu, au spus-o toti, dar absolut toti istoricii nostrii, mai putin cei care au scris la comanda.
mai citeste acteva carti ale istoricilor interbelici. faptul ac romaia a avut si acteva momente bune este un adevar, adr e foarte putin in comparatie cu secolele intregi in acre nu s-a facut nimic. e din vina noastra sau doar a conditiilor istorico-geografice, asta e o mare dilema, determinism sau posibilism??
iti recomand un autor roman, desi nu-mi mai amintesc exact numele, dar sunt sigur ca ma vor ajuta cei de pe forum. VALCAN? CEVA DE GENUL ASTA, NU-MI MIA AMINTESC, IMI PARE RAU...
oricum te lamureste el acolo, mai bine decat mine....
@mr kiko, elzorab
TREZIREA...
Va luati dupa toti zevzecii care fac cate un film. Ganditi-va un pic. Indiferent cat de rau ar fi stiinta nu se pierde asa de usor (vorbind de o recesiune) nu de un holocaust. Vor fi someri multi? Da, Va fi foamete ? Poate... Dar chiar daca vom produce mai putin, chiar daca unii o vor duce foarte greu, nu vor intra "in lumea a 3 a" nici americanii, nici Eruopa si nici Romania.
a, iar orasele despre acre pomenesti tu, au fost construite sau sistematizate in perioada ...????....????....carol 1. braila ca mare port a fost construita prin efortul negutatorilor....greci....daca nu ma insel...si nicidecum ca un efort sustinut al pescarilor romani din zona...
iar restul, orasele (burguri) adevarat din transilvania, brasov, sibiu, mediasi, bistita, nasaud, cluj, au fost construite la comanda regilor maghiari, chiar daca au folosit populatie germana. daca nu ar fo fost acei regi maghiari sa ceara fondarea acelor burguri, poate si in ziua de azi, acele orase ar fi arata tot ca...galati, braila, iasi, "micul paris" etc...
@elzorab,
daca scade la 1,75 va fi si mai rau. Si sa nu crezi ca sunt anti-america, dimpotriva. Nu am nimic cu poporul american, ci cu Fed-ul, cu Greenspan si Bernanke si cu grupul bilderberg si fascistii neocomunisti care vor sa ne extermine pe toti.
Si nu va mai certati pe vestinca tema unguri - romani, ca la urma tot acolo suntem impreuna, cu acelasi destin.
In ceea ce priveste americanii insa, si ca deja a venit vorba de Florenta, vad personal ca o duc din ce in ce mai rau. Pe vremuri cumparau bijuterii pe Ponte Vecchio, acum stau in afara restaurantelor si mananca sanwichuri, care li se par scumpe. Asa se intoarce lumea. Si din nou din cauza cui? Al sistemului bancar care ne-a aruncat intr-o criza financiara care ne va arede pe toti.
ot pentru sapte, oricum tu discuti despre imperiul austro ungar(1867-1918)iar eu la perioada medievala 1100-1200, cand statul maghiar era unul dintre cele mai puternice din europa...stii tu, stefan cel sfant, apoi andrew II, care a pus pe picoare una dintre cele mai mari armate cruciate si a condus cruciada a treia, in timp ce tarile romane nu prea existau inca...
hei, sunt roman nu maghiar si stiu ca e un subiect extrem de sensibil in romania, dar crezi ca ne ajuta cu ceva daca ne mintim in fata unii pe altii, ca suntem cei ami grozavi de pe pamant? da, am putea spune ca ei erau niste salbatici cand noi il aveam pe burebista si deceba...dar uite, roata morii se-nvarteste...si asta nu insemna ca nu am putea sa-i depasim in viitor...
CE FACEM? ASTA E INTREBARE...
pt kiko, ai dreptate, totul a pornit din state si anglia, cu ingineriile lor finaciare, cu devalizarea fondurilor de investiti, etc.
nu trebuie sa-mi spui cat de prost le merge americanilor, ca-i vad zi de zi..si e naspa. din pacate, asa cum spui si tu, criza americana ii afecteaza pe toti, dar cei care erau dependeti 100% de investitiile straine, precum cei din romania, vor avea de suferit de zece ori mai mult. si eu, chiar nu le doresc raul, ca am multi prieteni foarte buni, oameni cu mult bun simt, educati, inteligenti si cu mult simt al umorului, in romania. sau multi prieteni romani aici, care au familiile in romania.
ce am vrut eu sa spun e ca, e timpul sa NE si sa VA treziti din starea asta de exuberanta care VA va si NE va introduce in plin haos economic...
pt kiko,
faci confuzia pe care o fac toti cei care vorbesc despre americani. confunzi americanul de rand, care in general e un biet muncitor destul de tont dar foarte bine intentionat, uneori indoctrinat si spalat pe creier, dar, in general, fara a avea intentii rele, cu maharii de la varf, rechinii finaciari pe care-i doare-n cot atat de americanii de rand cat si de europenii de rand. la fel si cu vacarii de la varful politicii americane, care dau cu bata in drepta si in stanga pentru a-si apara propriile interese, ale celor catorva corporatii care detin 90% din avutia si capitalul americii.
DECI, AM O SINGURA RUGAMINTE. NU-I BAGATI I ACEEASI OALA PE AMERICANII DE RAND, CU GORILELE STUPIDE CARE-I CONDUC.
ASA DUPA CUM INCERC SI EU SA NU-I BAG PE ROMANII CARE MUNCESC LA MICROSOFT SAU ALTE SUTE DE MIII DE ROMANI BINE EDUCATI IN ACEEASI OALA CU BEKALI, PITZURCA, SANDU, SAU CUM IL CHEAM PE PRIMARUL ALA DIN BUCURESTI...VANGHELIE...TE APUCA RASUL...
@elzorab
pai nu exact aia am zis? Ca nu sunt impotriva poporului american ci a lui x,y,z. Exact.
Am mai gasit pe un forum niste filme despre real-estate si criza actuala.
http://www.rezidential.net/forum/
viewtopic.php?t=114&start=60
Treaba este groasa...asa ca sper ca romanii au inceput sa se informeze.
Eu unul nu vad motivul pentru care cineva cumpara proprietati in Bucuresti la momentul actual.
http://www.youtube.com/
watch?v=11sG3zgE9Hk
@elzorab:
Si daca nu sunt educat bine, inseamna ca sunt in aceasi oala cu ... aia?
Lasand asta la o parte. Se pare ca si Lehman va fi nationalizat, nu exista cumparatori. Problema e ca e ceva mai mare decat Bear Stearns. De asemenea oficialii sunt cam reticenti in a se mai juca cu focul: deja au inceput intrebari serioase asupra FED-ului, iar deciziile sale oficial nu sunt legale fiindca nu au comitetul complet. Si au pierdut bani cu BS. Paulson se pare ca nu isi va termina mandatul, mi se pare ca si-a anuntat demisia pana la sfarsitul anului. Dupa Lehman mai stau la coada WaMu, AIG, mai e Merill ... a si sa nu uitam CityGroup si UBS, care nici ele nu stau prea bine. Poate UBS scapa.
Si apropo de fondul de asigurare a depozitelor, desi ei zic ca au bani, desi nu suficienti, de fapt o buna parte din ce raporteaza ei nici nu sunt bani, sunt bunuri de la bancile care au falimentat, gen Bancorex sau Banca Agricola, si nu le-au lichidat, dar le dau o valoare estimativa. Daca ar incepe sa le vanda, probabil ca ar raporta o suma mai mica in cufere.
E cam un joc de oglinzi totul.
http://www.youtube.com/watch?v=
I5kNJgLwD3Y&feature=related
orfeu, asa e, singurul lucru pe care se pare ac nu-l intelegeti e urmatorul:
balonul imobiliar din irlanda si anglia este cel putin la fel de mare ca si cel din california.
balonul din spania este cel putin la fel de mare ca si cel din florida.
iar cel din ururopa de est este mult mai mare decat baloanele din majoritatea statelor americane.
america mai are si alte resurse, trag ei sforile si vor incerca sa se salveze, cu ajutorul chinezilor si a altor inginerii. nu spun ca neparat vor reusi..
nu acelasi lucru se poate spune despre europa, cu atat mai putin despre romania.
orfeu, daca mergem la fund, mergem cu totii, tinandu-ne de gat unii pe altii. asta se pare ca nu inteleg cei din ro. toti spera ca in timp ce o economie ca cea a sua se scufunda, in economia romaniei vorbim doar de floricele pe campii...
imi pare rau, daca nu vreti sa intelegeti e problma voastra. n-am nici un interes sa se scufunde nici o economie...dar tot nu pricep ce va face sa credeti ac romania poate sustine preturile actuale si ac va rezista atat de bine crizei internationale...
in legatura cu educatia, da, daca te manifesti public prin atacuri directe si jignitoare la adresa partenerilor de discutii, esti in aceeasi oala, dar nu te-am vazut sa faci asa ceva...
http://www.youtube.com/watch?v=
oTAr2e1wktI&feature=related
@elzorab:
Era o gluma partea cu aducatia.
Eu sunt perfect de acord cu tine, dar ideea e ca daca zici asta se uita lumea la tine ca la un ciumat. Am avut o discutie de curand cu niste colegi si le-am zis ca s-ar putea sa avem reduceri de salarii si alte lucruri ... pesimiste (de fap reducerea salariului mi se pare optimist). Pur si simplu oamenii nu concep ca se va putea intampla asa ceva.
Partea trista e ca atunci cand se va intampla asta vor sta cu mana intinsa sa ii ajute statul.
http://www.youtube.com/
watch?v=L062Za0Q23Q
http://www.youtube.com/
watch?v=0vJYW3KoXOM
http://www.chrismartenson.com/
bubbles
:) Tocmai ma uitam la TV la ANAListul imiobiliar Vlad Vlasceanu... dintre perle: "apartamentele vechi se vor vinde la 30000 de euro tomana viitoare, dar la apartamentele noi nu vor exista reduceri, investitorii britanici considera piata imobiliara din Romania ca avand un potential extraordinar si de-aceea au decis sa achizitioneze apartamentele noi si sa le dea in chirie, asa ca isi pot permite sa tina la pret, intrucat piata chiriilor e foarte rentabila."
Bine, chestiile astea le spunea dregandu-si glasul la cateva secunde si uitandu-se numai piezis, niciodata direct spre camera.
Mi-a fost si mila si sila.
Uite doua si de la noi:
Noua listă a întârzierilor la locuinţele noi
si
Noua fabrică de şomeri a Europei
acest filmulet spune totul despre ceea ce se intampla si, mai ales, explica de ce de data asta si doar in romania va fi diferit decat pe alte meleaguri.
http://www.chrismartenson.com
/bubbles
uite elzorab de ce esti un ordinar:
1. "cred ca clujul e cel mai elocvent exemplu de ce se poate intampla cu un lucru bine facut si gandit(de unguri) atunci cand apuca pe mana unor inapoiatzi, din toate punctele de vedere(romanii)"
aici nici nu am cum sa comentez.
2. "fa o excursie la budapesta!"
maghiarii aia atat de destepti in afara de faptul ca au pastrat exemplar (si un mare jos palaria pentru ei) ceea ce le-a ramas din perioada imperiala, dupa aceasta perioada nu au facut nimic atat de spectaculos in acel oras la care eu roman inapoiat sa zic mama, ce inaintati sunt astia fata de noi. dupa ww1 bucurestiul facea misto de budapesta ca ritm de dezvoltare, atractivitate economica, dezvoltare urbana si "cosmpolitism" ca sa zic asa. cel putin suburbiile ca dezvoltare economica sug sosetele ilfovului nostru (care intr-adevar e haotic pana la absurd) iar gara keleti arata ca gara de nord acum 15 ani. so, nu au nimic special ungurii versus noi in afara de civilizatie. civilizatia necesita timp iar datorita conjuncturilor istorice noi suntem unde suntem la acest capitol.
3. "deci, intrebarea corecta nu e daca suntem sau nu inapoiati, daca ne e sau nu rusine ci: CE NAIBA E DE FACUT CA SA IESIM DIN ACEASTA STARE DE IONAPOIERE!!!"
sa dam peste bot habarnistilor ca tine care cad in extrema "suntem vai steaua noastra, toti sunt mai destepti ca noi, vai ce ne facem?", sa continuam sa muncim, sa ne trimitem copiii la scoala si sa avem incredere in noi insine si in ceea ce putem noi sa facem. cum in anii 50 nu puteam spune ca germanii sunt inapoiati pentru ca-l pusesera in mod democratic pe hitler la putere si asta le-a ruinat tara la fel nu putem face greseala asta in cazul nostru. lor le-a luat 20 de ani cu planul marshall, noua.....ramane de vazut.
4. iar chestia cu inapoierea nu am spus-o eu, au spus-o toti, dar absolut toti istoricii nostrii, mai putin cei care au scris la comanda.
ma indoiesc ca ai citit tu toti istoricii, dar absolut toti. sa stii ca si la noi pana acum 3-4 ani era la moda sa fii defetist de genul "tara de kko, popor de kko". intre timp, cu cresterea asta economica, cu dramuld e bunastare ca s-a adunat, asa pe credit cum e ea, s-a mai schimbat ceva din fericire. oamenii pleaca pe afara la munca sau in vacante, vad intr-adevar ca nici ceilalti nu-s asa onirici cum credeam noi ca sunt si incep si ai nostri sa inteleaga ca nu suntem vai mortii nostri asa cum (si eu sincer cred) ni s-a tot inoculat ca suntem dupa revolutie in mass-media.
5. "faptul ac romaia a avut si acteva momente bune este un adevar, adr e foarte putin in comparatie cu secolele intregi in acre nu s-a facut nimic. e din vina noastra sau doar a conditiilor istorico-geografice, asta e o mare dilema, determinism sau posibilism??"
foarte putin? dar cu circumstantele istorice ce faci? de alea uiti? ia pune mana pe carte sa vezi ca nu prea a existat alta natie in europa asta inconjurata de 4 imperii si prin care sa treaca atatea valuri de migratori. insusi faptul ca existam ca natiune acum este o minune la scara istroriei, asa ca te rog sa canti la alta masa cu "foarte putinul" tau.
6. "iar orasele despre acre pomenesti tu, au fost construite sau sistematizate in perioada ...????....????....carol 1. braila ca mare port a fost construita prin efortul negutatorilor....greci....daca nu ma insel...si nicidecum ca un efort sustinut al pescarilor romani din zona..."
pai ...... te inseli. si nu pricepi ceea ce vreau sa spun: nu am inventat noi roata dar, atunci cand am avut liniste si o administratie decenta am fost intr-atat de "pe faza" incat sa invatam F.F. REPEDE de la altii mai destepti ca noi, sa recuperam distantele aproape instantaneu la nivelul istoriei.
n-au venit grecii cu bani si mana de lucru ca sa fata din braila mare port. nici burgurile n-au fast facute cu bani din ungaria ci cu bani obtinuti pe plan local de administratia maghiara (ca asa s-a potrivit istoria) cu mesteri germani (ca astia se pricepeau) si cu forta de munca locala.
7. "iar restul, orasele (burguri) adevarat din transilvania, brasov, sibiu, mediasi, bistita, nasaud, cluj, au fost construite la comanda regilor maghiari, chiar daca au folosit populatie germana. daca nu ar fo fost acei regi maghiari sa ceara fondarea acelor burguri, poate si in ziua de azi, acele orase ar fi arata tot ca...galati, braila, iasi, "micul paris" etc..."
pai iar esti habarnist. uite de ce:
a) tu consideri ca "orasele adevarate" si civilizatia sunt doar pe model vest-european. ei bine, orasele din regat erau sub influenta bizantului si n-aveau cum sa arata ca viena. ar fi fost poate ca salonic/larissa/pireu/heraclion daca nu venea comunismul peste noi. iar in bizantul evului mediu, pana la venirea otomanilor, se traia cum aia din vestul europei nu visau. in bucuresti au disparut in cutremure, incendii, razboaie si sub lama buldozerului zeci de palate boieresti aparute fara prezenta civilizatorilor unguri. uneori au si inventat noi stiluri arhitectonice (brancovenesc) daca au avut putin ragaz. deci se poate!
b) daca ar fi intretinute, braila, iasi, craiova, targu-jiu, rm. valcea, pitesti, ploiesti, bucuresti (asa mutilat cum e el), botosani, constanta nu ar fi cu nimic mai prejos (altul decat nivelul de civilizatie) decat sibiu/timisoara/oradea. ar fi doar pe alt stil.
8. "ot pentru sapte, oricum tu discuti despre imperiul austro ungar(1867-1918)iar eu la perioada medievala 1100-1200, cand statul maghiar era unul dintre cele mai puternice din europa...stii tu, stefan cel sfant, apoi andrew II, care a pus pe picoare una dintre cele mai mari armate cruciate si a condus cruciada a treia, in timp ce tarile romane nu prea existau inca..."
perioade si perioade. ei au fost smecheri de capul lor vreo 400 de ani pana s-au combinat cu luxemburghezul sigismund, moment din care au inceput sa beneficieze de ajutor din vest datorita aliantelor.
asa si romAnii au fost nevoiti sa trimita cea mai mare armata pe care au adunat-o vreodata (13 legiuni plus inca pe atatia auxiliari) impotriva lui decebal (care stapanea cam 2/3 din regatul lui burebista, care la randul lui putea aduna se zice 200k de oameni). asadar romanii au trebuit sa fie in aproape in superioritate ca sa faca ceva aici. iar noi, asa desculti si tarani cu telemeaua sub cojoc cume ram, cu armate regionale (ori din muntenia ori din moldova) am dat sporadic rusini imperiului otoman. pana una alta la noi nu s-a pus caramida peste caramida la constructia unei moschei. repet, la ce circumstante am avut, faptul ca existam ca stat unitar astazi e o minune.
9. hei, sunt roman nu maghiar si stiu ca e un subiect extrem de sensibil in romania, dar crezi ca ne ajuta cu ceva daca ne mintim in fata unii pe altii, ca suntem cei ami grozavi de pe pamant? da, am putea spune ca ei erau niste salbatici cand noi il aveam pe burebista si deceba...dar uite, roata morii se-nvarteste...si asta nu insemna ca nu am putea sa-i depasim in viitor...
CE FACEM? ASTA E INTREBARE...
iar esti pe lanag (asa "roman" cat esti tu).
ocmai asta am zis si eu: nu suntem miezul din dodoasca, dar niste desculti nicidecum. cu atat mai putin inapoiati. pe unde m-am plimbat, n-am vazut popoare (cu exceptia germaniei si olandei) care sa vorbeasca engleza atat de mult si de bine cum n-am vazut popoare care sa poata asimila atat de repede noutatile (fie ele bune au rele). n-avem nevoie de civilizatori ci de pace si o administratie semi-decenta.
deci pana nu nuantezi aceasta afirmatie "cred ca clujul e cel mai elocvent exemplu de ce se poate intampla cu un lucru bine facut si gandit(de unguri) atunci cand apuca pe mana unor inapoiatzi, din toate punctele de vedere(romanii)", te voi considera un ordinar si va trebui sa-i umplu blogul lui manole cu raspunsuri la ineptiile pe care le descarci pe tema inapoierii poporului nostru care strica ce altii ne-au lasat.
poate ne si explici de ce romanii n-au distrus clujul si inainte de ww2. erau ei prea inceti de minte si le-a luat mai mult timp ca sa le vina ideea distrugerii orasului? lumineaza-ne.
cat despre america ai si tu dreptate, n-avem cum sa discutam de funie in casa spanzuratului.
da, ce pot sa mai spun. multa naivitate, indoctrinare, spalare pe creier si multa lipsa de realism.
poti sa-ti canti singur aceasta melodie in continuare. poate te va ajuta sa dormi mai bine. pana atunci poate mai faci cateva excursii prin orasele din europa sa vezi si tu care sunt diferentele...
bafta!!
pai tocmai asta e, ca m-am plimbat. si am vazut ca: italienii si spaniolii se degradeaza vizibil, ungurii sunt slabi, bulgarii la fel, germanii si olandezii sunt si vor fi ok (cu mici rezerve la germani), croatii/slovenii/cehii si polonezii se vor descurca decent, frantei eu ii spun adio (datorita imigrantilor, la fel ca in state), iar uk-ul sa-si puna centura de siguranta.
n-am vazut cat as fi vrut dar indeajuns ca sa (cred ca) stiu ce putem si unde suntem. putem mai mult decat altii, mult mai mult decat facem acum si nu suntem atat de jos pe cat am fi tentati sa ne credem.
indoctrinare la mine? sau la tine cu america always prevails? imperii la fel de mari si influente s-au prabusit fara ajutor din exterior. america va face la fel.
sa fii si tu sanatos.
bine, sa fim sanatosi. avem dreptul de nu fi de acord unul cu altul, nu?
eu nu am spus ca in romania nu se poate face mai mult. dimpotriva! are un potential extraordinar, intrebarea e daca el va fi si utilizat. dar din ceea ce vad eu pe la stiri, nu pare sa se indrepte inspre o directie buna. tocmai asta spuneam, politicienii romani sunt mai proecupati de tragerea unor tzepe populatiei decat de dezvoltarea tarii, in timp ce domeniile profesionale au intrat pe mana unor monopoluri mafiote care restrictioneaza accesul la practicarea profesiei, marii majoritati a celor cu studii in domeniu, pentru ca apoi sa stoarca populatia de bani, practicand preturi de monopol.
daca aceasta este calea spre dezvoltare si bunastare...
mie-mi pare mai degraba o intorcere in evul mediu si se observa , mai ales in ultimii ani o decadere morala in romania, o prbusire la toate nivelele. tot ce mai vezi la stiri e cum un bekali se afiseaza in tronul lui de aur si explica prostimii cat e el de destept si bogat. mai vezi mamfiotzi care se afiseaza ostentativ cu mertzane in timp ce politia sta stingera pe la colturi, fara a indrazni sa-i deranjeze. oamenii de rand fura capacele de canal si palmierii din piete, apoi le vand pentru a-si plati cheltuielile enorme cu intretinerea.
si toate acestea se intampla in timp ce o mana de mafioti, impreuna cu cativa politicieni si ziaristi, tocmai v-au tras cea mai mare tzeapa din istoria postdecembrista...
asta e...poate asta e soarta romanului, sa fie fraierit cu regularitate la fiecare cinci ani.
multa bafta si scuze daca te-am jignit. n-am nici un interes sa cada nici o economie di lume, dar mi-e si mie greu sa accept ca: americanii si englezi vor crapa in timp ce romanii si plonezii vor face "just fine"., pentru ca "de data asta si doar in romania e altfel"
sapte, cu bietele lebede ce ati mai avut???
:) :)
Sapte, putin mai relax omule! Tu si elzorab aveti pareri total diferite pe anumite subiecte, si nu este un lcuru nemaiintalnit ci unul chiar obisnuit. Uite eu unul din tot ce am citit la ambii sunt perfect de acord cu elzorab si in unele privinte si cu tine, mai putin cu ideile tale nationaliste. Sper sa nu vii iar cu injurii si la adresa mea, caci linistit iti pot raspunde la fel sau poate mai dur, dar asa cu siguranta nu vom ajunge nicaieri. Uite de exemplu referitor la constructiile din Micutul Paris, Iasi, etc. stii bine ca o mare parte din proiectele acestora au fost facute de arhitecti straini, francezi, nemti... dar asta nu inseamna ca noi nu am avut oameni capabili pentru a face lucruri marete. Iarasi pentru a vedea starea de spirit si principiile societatii dambovitene care sunt parca identice cu cele ale societatii romanesti de astazi trebuie citit Caragiale. Chiar acum mi-a venit in minte o intrebare: Oare daca strangi un grup de cocalari si-i intrebi pe cine cunosc sau pe cine prefera din urmatoarele perechi de personaje Cioran sau Guta, Brancusi sau Salam, Coanda sau Minodora...etc. :)))) ce naiba ar iesi??? Pai daca la noi in tara cele mai citite ziare sunt Libertatea si Cancan ce naiba de pretentii mai ai tu elzorab ca lucrurile sa se mai indrepte? Ce pretentii mai ai ca oamenii sa aiba educatia necesara inainte de a contracta un credit pe 30 de ani? Cele mai urmarite emisiuni sunt stirile de la ora 5 unde vezi numai morti, raniti, jafuri, violuri, sporturi extreme introduse la romani (aruncari pe geam de la etajul 4, agatatul cu funia la gat prin copaci sau podul casei, incendierea propriului corp, toate acestea din cauza situatiei financiare precare. Cica exista CNA :)))) O exista dar creierii sau organele lui X pe asfalt tot le dau baietii la tv ca deh...fac rating.Rating mare inseamna reclame scumpe deci profit mare, deci spagi la CNA. CNA-ul in schimb interzice videoclipul celor de la Parazitii in care dedea unul un pumn in gura altuia caci videoclipul acela instiga la violenta :))) Baba sau minora violata sunt ok la stiri, nevasta omorata cu toporul indeamna la cultura dar cuvantul p..la pe care-l foloseste toata lumea nu are ce cauta la o melodie caci se sperie cei care asculta :)) Mda...Romania. Sa vorbim si de postul ZeroTV. Elzorab nu cred ca stii ceva despre acest post (OTV numele real). Este un post unde se strang cei mai prosti si mai dobitoci oameni vazuti vre-odata. Prostia pe metru patrat are cea mai mare densitate de pe pamant acolo. Dar surpriza.....e unul din cele mai urmarite posturi din tara :))))) Acum noi cei de aici avem o scapare caci rating-ul lor este facut de pensionari(comunisti rau) si oameni mai in varsta :)) Acest post este o alta "minune" a Romaniei si romanilor. Daca-l zici unui roman sa se mai uite si el la CNN, SKY, Euronews crede ca-l "injuri de mama". Daca nu-i dai doza zilnica de mortaciuni asemeni unui drogat se simte lesinat, fara vlaga :))) Trebuie sa reamintim ca suntem in topul tarilor cu cele mai multe televiziuni pe cap de locuitor, asta asa ca o razbunare pe vremea comunismului cand aveam doar 2 ore de emisiune parca (numai propaganda) existand totusi si fericiti printre care ma aflu si eu, ce aveam acces la cele 3 posturi sarbesti :))) Tot aici se vorbeste despre salarii de mii si zeci de mii de euro pe luna cand majoritatea oamenilor castiga in mana 150 euro + "bonuri de masa frate si transport gratuit "(dau cazul Timisoarei si multinationalelor de aici din toate domeniile, automotive, anvelope, electrice-electronice, referindu-ma strict la muncitorul de jos care formeaza masele). Cand ii vad cum stau in frig asteptand in statii autocarele ce-i duc la servici pe la ora 5-6 chiar de ploua chiar de ninge, ma cutremur. Cand vad ca mai si fumeaza (1,7 euro pe zi X 30 --> 51 de euro pe luna numai tigarile), cand ii vad ca mai au si-un Cancan cu ei deja ma gandesc ca asa le este soarta si nu au cum sa se mai opuna ei acei oameni :))) Cand ma mai gandesc ca tot ei sunt cei multi, cei care si-au luat pe credit doar cu buletinul 1 masina de spalat noua si-un aragaz la preturi prohibitive si conditii de creditare inumane iar ma cutremur. Tot in tara asta fostii securisti sunt la putere, tot aia care au omorat sau au torturat ne conduc de 20 de ani si pana vor muri tot ei or sa o faca, dupa ei....fiii lor :))) Cam asta este starea natiunii. In concluzie, elzorab nu trebuie sa-ti mai faci nervi tu pentru toate aceste lucruri care se petrec in Romania. Romanii au uitat demult sa mai ia atitudine sau au fost fortati sa uite prin puterea parului si a rangii, creierele le-au fost spalate prin intermediul TV sau al ziarelor (Adi Mutu si-a luat ceas, Cristina de la Senzual face Revelul la Predeal, Credit doar cu buletinul in mai putin de 24 de ore, Elodia a inviat, Gaurile negre vor distruge Terra, Ia credit si o sa ai casa ta (conditiile nu conteaza numai tu sa iei ), Consumati, Incercati noul produs, Castigati 1 miliard de lei,10 Loganuri si 1 apartament :)) :))....etc.,etc.) Cea mai tare chestie este asta cu castigurile.La orice produs de pe piata din Romania se poate castiga ceva: aur, diamante, bani, masini, apartamente, excursii + multe alte mii de premii :)) Pai ma gandeam odata. Fratilor la cate premii au fost la toate emisiunile si produsele de pe piata fiecare roman dar absulut fiecare ar trebui sa aiba din concursuri cel putin: 1 tv color, 1 masina de spalat, 1 frigider, 1 inimioara din aur, 1 diamant de n-spe karate, cateva zeci de milioane bani cash + ca la fiecare 10 romani ar trebui sa fie 1 masina castigata sau la fiecare 1000 romani cate 1 apartament :))) + alte sute de mii de acareturi gen mingi, tricouri, alte briz-briz-uri. Asta e tara pe care ai lasat-o in urma elzorab si acestia sunt oamenii ce o populeaza (printre care ma numar si eu, ce ma supun vointei maselor). Balon imobiliar a fost aproape in intreaga lume (acolo unde s-a putut) deci nu trebuie sa te surprinda ca este si la noi. Eu unul privesc asa de pe margine ca un masochist si nu pot decat sa ma distrez pe seama si prostia altora.Cand ma gandesc ca in Olanda pe la 1600 a fost Balonul....LALELELOR !!!! ma apuca rasul.Cea mai mare criza economica din istoria Olandei a fost in acea perioada si asta din cauza frumoaselor flori. Cine a auzit de asa ceva,sau de bula dot-com-urilor, nu are cum sa-si ia teapa cine nu, asta e (asa cum este si cazul unor prieteni ce se grabesc sa-si ia credit pe ultima suta de metri ca nu mai prind si apoi urmeaza sa-si ia un apartament (vechi) desi mai au unul). Sa fiu suparat pe ei ca fac aceasta alegere? NU. Sa incerc sa le explic cum stau lucrurile si ca vor face cea mai mare greseala din viata lor? NU. Sa incep sa plang? NU. Pur si simplu stau in banca mea si-mi vad de treburile mele. Fiecare este liber sa ia decizia pe care o vrea si asta este marele castig al loviturii de stat din 89, sau cum este in realitate multi au impresia ca sunt liberi sa ia decizia potrivita si aleasa de ei fara sa stie ca de fapt in subconstientul le-a fost indus sa faca acel lucru. Multi romani (generalizez si spun multi oameni de pe aceasta planeta)nu sunt informati corect dar la fel de multi nu fac niciun efort in a cerne si obtine informatiile corecte.Asta tine numai de ei si eu unul sunt constient ca astfel de oameni sunt foarte usor de manipulat si exploatat. Olandezu si cu altii cam au idee despre ce vorbesc, dar cel putin pe el eu unul nu-l incadrez la categoria de manipulatori ci doar la cea de individ manipulat, care manipuleaza la randu-i pe altii fara sa-si dea seama, altfel nu se poate explica de ce sustine cu atata fervoare niste idei absurde si aberante :)))
@marona
Am vazut si eu emisiunea cu imbecilul, mincinosul şi manipulatorul Vlad Vlăsceanu. Boul bălţii a spus în direct la TVR 2 că el a discutat personal cu 70 de dezvoltatori care i-au spus să transmită că ei nu vor scădea preţurile, fiind în aşteptarea fondurilor britanice. Se aude CONSILIUL CONCURENŢEI???
Tot boul bălţii, trecut bine de suta de kilograme şi cu un strat gros de slănină pe obraz, a spus că fondurile străine s-au întors în SUA şi UK ca să profite de scăderile de acolo, dar vremea nu mai e prielnic...şi că are el contacte şi semne de la Isus că fondurile se întorc în România, singura ţară de pe Terra cu potenţial de creştere a piaţei imobiliare.
Cât tupeu poate să mai fie în cloaca asta de ţară? Cum să compromiţi un porcuşor de 35 de ani pe întreaga carieră profesională, punându-l să mintă fără jenă?
Vlad Vlăsceanu, dacă te-a pus dracul să mai dai şi interviuri prin presa scrisă...te-ai făcut cu un cv nou!!!
Salutare!
Boc, este ultimul agent imobiliar intrat pe piatza...
intr-o emisiune de vineri, incuraja pe " fraieri" sa ia credit pt locuinta pana nu se scumpesc... "decat sa dea 3-400 eur/chirie , mai bine cumpara un apartament si da rate banii aceia... si la final se trezeste proprietar..." ; " dar trebuie sa se grabeasca, ca in scurt timp vor creste preturile..."
...si, iata ce se vinde mai nou in cluj, inafara de apartamente...
Vand oferte ieftine pe piata!
Agentie imobiliara vand apartament, 3 camere, in Manastur, etajul 1. Pret 90000 EUR. Vand cele mai ieftine oferte din Cluj. Sunati-ma si va convingeti. Lasati-mi o cerere pe email cu zona ceruta si revin cu oferta. Judet: Cluj
Oras: Cluj-Napoca
Email: marcelclujnapoca@yahoo.com
Telefon: 0740-587892 , 590721 Vizualizat: 25
Modificat: 0
Comentarii: 0
Data: 14-09-2008, 22:28
Raportare abuz
perfect pegas. putem sa nu fim de acord si in mod civilizat pentru ca tu nu ai pus stampila de parazit distructiv al realizarilor marete maghiare din cluj pe tot poporul inapoiat roman. in cluj s-ar fi construit organizat si coerent si fara unguri la fel cum s-a construit in orasele de care pomeneam: invatand de la altii mai destepti ca noi.
tocmai pentru ca sunt constient ca nu putem noi inova in toate domeniile rezum inteligenta la a te folosi de cunostintele celor mai destepti ca tine pana inveti si tu cum merge treaba.
La fel cum astazi nu poti spune ca daca facem zgarie-nori au venit americanii sa ne civilizeze la fel nici in perioada aceea nu putem spune ca ungurii ne invatau mersul pe jos ca noi eram inapoiati. Pur si simplu ei erau head-honcho in zona in vremurile alea.
Uite, bulevardul magheru, singurul bulevard art-deco din lume, si in zilele noastre e vizitat de studenti la arhitectura din vest. iar magheru a fost ticluit aproape exclusiv de arhitecti romani dupa ce scoala romaneasca de arhitectura capatase ceva greutate invatand de la francezi, nemti si italieni.
suntem unde suntem exclusiv din cauza comunismului absolut cataclismic si a pozitionarii geografice, nu datoria inapoierii istorice pe care o trambiteaza elzorab.
am convingerea ca ne putem scutura de kko cu toti gutza, ddd-ii si simonele sensual si cu toti politicienii nostri de rahat. Doar ca din motivele expuse mai sus, care ne-au adus unde suntem, ne va lua mai mult timp. Daca n-as avea convingerea ca suntem in stare sa reusim ca popor as fi plecat inca din 94 in state (unde desi pot sa plec la orice ora nu mai ma incanta ideea) sau as vinde tot si as pleca intr-o tara civilizata.
De asta exista blogul lui manole si de asta comenteaza lumea pe el. Pentru ca au convingerea ca se poate. Daca n-ar avea-o ar fi plecat de mult.
Iar criza ca va sa vie se potriveste f.bine cu noua guvernare de stanga imho. Poate boborul, prin metoda asocierii ca la ratiune nu pot sa ma astept, va face legatura dr-bine, st-rau.
Eu nu pot sa cred ca idiotul ala a spus-o atat de pe fata cu fondurile britanice.
Aristotel poti sa ne spui cum se numea emisiunea? ca poate o gasim inregistrata pe site-ul tvr....
@sapte
Ora de ştiri, TVR 2, Duminica 14 Septembrie.
pana la urma Manole esti si tu om ... asa ca rautatea ti-e ingaduita si tie ... nuh ?
articolul asta ii despre Cluj sau despre Boc, pana la urma ai trecut-o pe imobiliare ca sa nu fie chiar off-topic,
ce ai de castigat daca arunci cu noroi in Cluj ?
ce chestie elzorab. Lehman bros adio, meryll lynch cumparata la suprapret de bank of america. Usd de la 1.38 la 1.45 intr-o zi, si cea mai mare durere, aig, tot insureru american trage sa moara si vrea sa vanda 20mld de dolari in 'asseturi'. Cheia e ca vor sa vanda o divizie de asigurari (probabil acolo au indesat asigurarile ipotecare) si ca daca se duc pe copca, cum e destul de probabil sa o faca, se duc cu tot cu pensiile si asigurarile de sanatate ale americanilor. si e doar inceputul caci se pare ca fed accepta si kko la schimb cu bani proaspat printati. rezulta inflatie si un dolar sortit pieirii.
Mai radetzi si voi un pic in timp ce asteptam colapsul
http://docs.google.com/TeamPresent?docid=ddp4zq7n_0cdjsr4fn&skipauth=true&pli=1
comix
De unde ai tras tu concluzia ca cineva (manole eventual) a aruncat cu noroi in cluj?Sau Boc se confunda mai nou cu tot clujul??!!!Sa inteleg ca toate lucrurile(administratie, infrastructura,etc.) sunt perfecte la cluj? Greu de crezut...
sapte, asa e, ceea ce nu pricepi tu nici in ruptul capului e ca, daca se scufunda economia americana, se scufunda si economia europeana, mai ales cea din estul europei. mai trage dupa ea si pe cea a chinei...
in legatura cu dolarul, mi-am exprimat si eu convingerea ca s-a apreciat prea mult si prea dintr-o data. in aceste conditii fed-ul a lasat sa se inteleaga ca va taia din nou din dobanda.
de aia s-a devalorizat. nimanui nu-i convine un dolar puternic in plina criza. pe americani nu-i prea afecteaza valoare dolarului, ca se profileaza pe produse din state si china, iar china isi ajusteaza cursul dupa cel american...
din pacate pentru europeni, asta face ca produsele lor care se vand in sua sa fie foarte scumpe, iar produsele americane sa fie mult mai ieftine pe pietele internationale...
cam asta e politica, asa la o privire succinta..
in legatura cu bancile, ele vor fi salvate cu banii chinezilor si tuturor celor care au rezerve valutare in dolari. poate ca nu vor reusi, dar crede-ma va fi mult mai crunt pentru romania decat pentru america, daca se prabuseste sistemul...
ai o parere foarte deformata despre state. poate nu ti-ar strica sa vi putin aici sa vezi cum e. e plina criza, totusi oemanii traiesc destul de bine. ajutorul de somaj e pe la 2000 de parai pe luna, statul iti plateste casa daca nu-ti permiti etc. doar tu ai impresia ca in america mori de foame pe strada. nu e deloc asa, te asigur ca americanii vor trece peste aceasta criza mult mai usor. a, poate ca nu vor mai trai cu impresia ca au jumate de milion in casa, ca are doar 200 000, poate va trebui sa isi mai restranga din cheltuieli, adica sa nu mai conduca un v8 ci sa se multumeasca cu o masina japoneza., dar se descurca ei, nu-ti fa problema. mai greu va fi la alti...
si totusi, dolarul e la 1.42, nu la 1.45
pegas, totusi majoritatea romanilor pe care-i intalnesc si pe care i-am cunoscut in romani sunt oameni destepti si cu scoala, oameni cu potential care fac treaba excelenta in strainatate.
si atunci am tot intreb, ce-i face sa munceasca atat de bine in afara tarii si atat de prost in romania? nu e cumva vorba de un sistem mafiot care de fapt, in loc sa incurajeze munca si libera concurenta, ingradeste concurenta si deturneaza rezultatele muncii celor bine pregatiti spre buzunarele unor grupuri de interese mafiote, inculte si rau intentionate??
eu am toto semnalat anomalia care se numeste asociatiile profesionale din romania. este ingradit dreptul ala munca in mod cras de catre o clica mafiota, iar apoi, romanii sunt storsi de bani, in timp ce toti striga ca nu exista foerta de munca in romania..
exista, adr prefera sa munceasca intr-o tara normala decat sa-si manace zilele cu aceste asociatii profesiobale care le ingradeste dreptul al munca si le mai ia si bir de mii de dolari pe an, pentru ca...daca vrei sa faci parte din mafie trebuie sa platesti taxa de protectie...
@el zorab
ai surprins exact esenta escrementei din Romania. dupa ani lungi de scoala si plin de optimism, te trezesti inconjurat de cei care iti cer taxe pentru profesia pe care tu o credeai liberala, ca de, asa se spune.
injuri si, daca ai putin curaj, pleci din tara.
o prietena imi spunea ca oamenii pot fi schimbati si daca nu reusesti ai o parte din vina. mai tarziu a admis ca la noi e aproape imposibil si intr-o organizatie unde mita si impostura sunt calitati de cardasie si apartenenta la grup, nu e loc de idealuri si schimbari.
pacat de noi si pacat ca fugim din tara.
nu cred ca suntem lasi, cred doar ca am inteles mai repede ca altii ca nu mai pot fi schimbate prea multe.
suntem (niste) nenorociti si trebuie sa admitem asta. nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar asta-i adevarul.mai multe nu pot spune, ca lungim polemica.
Multa bafta!
@ALL
In conditiile in care exporturile Romaniei se bazaza pe produse "de baza" si pe produse ieftine (datorita fortei de munca etc.).
Care credeti ca va fi efectul crizei mondiale asupra exporturilor romanesti?
Din cate stim de pe la economie, atunci cand este criza economica oamenii se indreapta spre achizitionarea bunurilor care asigura nevoile de baza si daca se poate sa fie cat mai ieftine. Adica, teoretic spre acele produse exportate si de Romania.
@dorin:
Azi era un mic articol in care se anunta ca la Oradea Coca Cola si-a inchis pravalia. Ikea a facut la fel. In Ziarul Financiar seful de la S&T se plangea de salariile din IT, de asemenea si cei de la Wipro (da, stiu ca sunt indieni), Ubisoft a facut disponibilizari si asa mai departe.
De asemenea cei care lucreaza in industriile produselor ieftine ma indoiesc ca sunt cei care pot sustine actualele preturi din imobiliare, directionate catre clasa "medie".
Ar mai fi ceva:
Cand este criza economica si implicit scad vanzarile se cauta solutii pentru diminuarea costurilor.
Unde pot gasi, multinationalele, solutii de economisire a costurilor?
Ghici ciuperca.... printre alte tari Europene si Romania....
@Orfeu
Afirmatiile facute de mine nu vor sa sustina ca economia Romaniei nu va fi influentata de recesiune si cu atat mai mult ca astfel ar fi posibila sustinerea preturilor aberante din imobiliare. Vreau doar sa vad daca si altii s-au gandit la impactul afirmatiilor mele. Ce vreau sa spun este ca ar fi posibil ca fenomenul de recesiune care va avea loc in Romania sa nu fie mai rau decat in SUA sau restul Europei cum se sustine cu varf si indesat pe aici.
eu sunt perfect de acord ca in conditiile de criza, romania cu forta ei de munca ieftina este o solutie. atat vreme cat este ieftina. dar daca este ieftina, asa cum mai spunea cineva pe forum, ce faci cu preturile la bunurile pe care romanul le cumpara. de unde mai plateste romanul mertzanele, casele care au ajuns duble la pret fata de state...etc...
eu asta sustineam. romania are sanse sa vanda produse ieftine si fortza de munca ieftina. in consecinta romanul trebuie sa conduca dacia si sa cumperea apartamente sau case la un sfert din pretul celor europene. cam asta este echilibrul. cand romanii vor fi capabili sa vanda produse foarte scumpe, atunci vor putea sa aiba pretentii la mertzane si pretul caselor va urca. pana atunci e doar ...balon..
ding-dong, ding-dong, ding-dong...
@dorin:
Tu pleci de la premiza ca oamenii vor accepta salarii mai mici. Deja unele firme se plang de salarii prea mari in anumite domenii.
Aici s-a venit pentru mana de lucru ieftina si cam atat. Si mai sunt unii care ii tot dau cu ieftin si de calitate, dar asta e alta mancare de peste. Daca se inchid pravaliile inseamna ca mana de lucru nu mai este ieftina.
Hai sa o luam altfel: la noi s-ar putea sa fie pe invers si anume ca recesiunea sa loveasca pe cei bine platiti si mai putin pe cei care oricum ofera produse ieftine. Adica exact "clasa medie" :).
@Orfeu
Cam asa si pe ansamblu este posibil sa nu fie mai rau ca in alte parti poate chiar un pic mai bine. Cine stie? Dar cu siguranta nu cu mult mai bine... (Atentie! raportat la nivelul la care suntem deja - adica vom cadea dar nu ca altii de la nivelul la care ne aflam)
@dorin:
Mai este un aspect pe care il ignoram de multe ori si anume "capsunarii." Multa parte din valuta venita in Ro vine de la oameni care lucrau in constructii sau agricultura in Italia si Spania. Economiile lor nu mai sunt ca pe vremuri.
discutam despre imobiliare, deci, daca in state casele vor scadea de la preturi inflate de 350 000-400 000 la cele normale de 150 000 -200 000, in romania pretuile vor scadea de la 200 000 la 20 000. cam asta e ideea. normal muncitorii ieftin platiti si marfa ieftina, in general, se vor vinde bine in continuare. dar sigur vor cadea salariile celor din leasing, vanzari de produse pe piata romaneasca, banci, constructii, materiale de constructii, turism.
vor ramane, exportul de materii prime, daca sunt facute ieftin, se va revigora industria usoara(textila) chinezoacele vor fi trimise acasa si inlocuite cu forta de munca locala(provenita din desfiintarea agentiilor imobiliare), mobila va fi revigorarta, pe fondul scaderii pretului cu forta de munca, si camt tot ce producea romania si inainte de balon...
capsunarii vor disparea ca si clasa...s-a terminat. marea majoritate vor reveni in satele de bastina, iar cei care raman vor avea prea multe probleme pe plan local pentru a mai putea sustine economia romaneasca prin infuzii de capital, de care se bucurau hienele din romania
@Orfeu
Eu nu ma refer la intrarile si iesirile de valuta. Eu ma refer la exporturi, la starea economica din tara. Diminuarea intrarilor de valuta datorate persoanelor care lucreaza in strainatate, poate determina o depreciere a cursului valutar. Este si acest aspect discutabil deoarece lipsa banilor care veneau din strainatate este posibil sa diminueze si importurile. Sa nu uitam ca in balanta de plati statul Roman nu ia in considerare "forta de munca exportata" adica banii romanilor aflati la munca in strainatate.
@dorin:
Acei bani veneau si erau cheltuiti in tara. Nu stiu daca conteaza daca statul ii ia in considerare sau nu. Erau bani cheltuiti aici pe case, constructii, eltronice, masini, vacante pentru rude si asa mai departe. Mai devreme sau mai tarziu apar in statisticile guvernului in vreo forma.
@All
Rog sa nu mai spuneti "capsunari", suna urat. Sunt oameni. Unii lucreaza in domenii de varf (IT, petrol etc.). Este atat de greu sa le spuneti "romani care lucreaza in strainatate"? Sunt batute prea multe litere la tastatura?
Inca ceva, rolul acestui blog nu este acela de a discuta istoria Romanilor si a altor natii. Am realizat multe lucruri extraordinare si cu certitudine vom mai realiza. Nu suntem cel mai de jos popor si nici cel mai de sus. Nu trebuie sa ne plangem de mila dar nici sa ne bucuram (o ducem foarte bine in comparatie cu multe state si mult mai rau in comparatie cu altele).
Repet ca atata timp cat informatiile nu dispar (toate inovatiile omenirii de pana acum) crizele economice nu inseamna nimic. Din bani fara acoperire a fost creeata o bunastare peste normal, acum acea bunastare isi cere plata. Din nimic s-au facut - "banii" - in nimic se vor transforma.
@Orfeu
"Acei bani veneau si erau cheltuiti in tara"
Da, dar cati din acesti bani erau cheltuiti pe produse fabricate in Romania, si cate din acele produse "romanesti" nu erau in fapt ambalate doar aici? sau profiturile urmau sa fie repatriate in strainatate? Prin urmare acesti bani influentau cresterea importurilor, in schimb prin neincluderea acestor venituri in categoria exporturilor balanta este afectata.
"Nu stiu daca conteaza daca statul ii ia in considerare sau nu."
Conteaza deoarece in realitate forta de munca este pentru o tara prin banii trimisi in tara un export ca oricare produs. In conditiile in care acest produs - semnificativ pentru Romania - nu este luata in calcul statisticile pot arata - asa cum de altfel si arata - un deficit foarte mare in balanta de plati (exporturi - importuri).
@dorin:
In principiu "capsunarii" sunt cei care au plecat la cules de capsuni in Spania si a apoi a inceput sa desemneze pe cei care fac munca necalificata in afara. Pe cei care lucreaza in IT si petrol si electronica sunt numiti inigineri, specialisti si asa mai departe.
O atitudine in care sa nu zici fiindca nu e bine sa fi negativist nu ajuta prea mult. Politica "astia zic ca va fi rau, dar poate nu va fi asa de rau si daca va fi, poate pe mine nu ma va ajunge" nu e cea mai sanatoasa.
Apropo de petrol, e in scadre, bursele arabe sunt in cadere mai ceva ca cele asiatice, OPEC-ul e pe cale sa se sparga din diverse motive si asa mai departe. Tarile astea mari exportatoare de petrol importa benzina si produse rafinate.
Dupa 9/11 o buna parte din programatorii plecati au ramas fara loc de munca si s-au intors aici. Aia foarte buni au ramas acolo.
corect, cu mentiunea ca: acel nimic a dus la o exploziea preturilor la imobile, deci ghici ce se va intampla cu acel pret?
ding-dong, ding-dong, ding-dong
Ideea e ca ceea ce a tinut preturile caselor sus e pe cale sa se duca. Asta incerc sa scot in evidenta. Daca va fi rau, foarte rau, nu chiar asa rau nu stiu.
Nici mie nu imi place atitudinea pe care o vad aici in care romanii primesc tot felul de calificative si sunt socotiti inferiori. Dara asta e, fiecare are dreptul la o parere si banuiesc ca a ajuns la ea cumva, asa cum eu am ajuns la a mea cumva.
@Orfeu
"In principiu "capsunarii" sunt cei care au plecat la cules de capsuni in Spania si a apoi a inceput sa desemneze pe cei care fac munca necalificata in afara. Pe cei care lucreaza in IT si petrol si electronica sunt numiti inigineri, specialisti si asa mai departe."
Cel putin eu am impresia ca atunci cand se vorbeste de "capsunari" nu se mai face referire strict la capsunarii din Spania.
"O atitudine in care sa nu zici fiindca nu e bine sa fi negativist nu ajuta prea mult. Politica "astia zic ca va fi rau, dar poate nu va fi asa de rau si daca va fi, poate pe mine nu ma va ajunge" nu e cea mai sanatoasa."
Nu am spus ca nu va fi rau ... Am pus problema dintr-o alta perspectiva, am adus in discutie si avantajele sau elementele care ne diferentiaza de alte state si care este posibil sa influenteze in sens pozitiv. Prin urmare raul sa nu fie asa de mare.
Te rog sa aduci argumente si nu sa vii cu "tu nu vrei sa vezi ce ne asteapta"
Eu vad dar caut argumente si pro si contra.
Cat despre pentrol, scaderea pretului nu face decat sa ne avantajeze.
Nu stiu Dorin, se pare ca nu am nici un argument. Asta e. Poate altii stiu mai bine.
@Orfeu
Lasa, nu descuraja. Cu certitudine sunt argumente si contra, dar care? Cum BNR-ul citeste acest blog, daca gasim calcaiul lui Ahile (al economiei romanilor) poate face Isarescu ceva.
Ha, Ha, Ha.... (un ras fortat). Pentru ce ne asteapta.
Ceva ne scapa...
nu a sustinut nimeni pe acest forum ca romanii sunt inferiori. te rog sa-mi citesti postarile anterioare. eu am spus ca un popor inteligent si harnic(exceptii sunt peste tot) a avut mereu nesansa sa fie condus fie de fanariotzi, fie ne mafiotzi, fie de tot felul de ipotenti fara nerv...
ca, am avut mereu ghinionul ca ilustrii nostrii conducatori sa fie preocupat in primul rad de burdihanul prorpiu sau de propasirea intereselor apropiatilor.
asta se intampla cam peste tot, dar fenomenul e mult mai prezent in "anumite tari"
evident ca toata lumea mai si profita de pozitie, dar trebuie sa te preocupe binele cetatenilor, in primul rand. la noi, politica e mai degraba...da-i undeva pe soarecii astia, haideti sa-i mintim si sa-i manipulam.
de ce nici o televiziune de stiri din ro nu are curajul sa spuna lucrurilor pe nume, sa faca o analiza obiectiva a situatie economice, finaciare a romaniei si a crizei? pai e simplu, pentru ca prima data trebuie sa se scoata mahari si politicienii, lasa-i pe sobolani sa plateasca oalele sparte. peste tot sunt probleme, dar parca nicaieri lumea nu e atat de manipulata ca la noi...
daca pana si boc a ajuns sa faca reclame la imobiliare inseamna ca treaba e "GROASA"
@elzorab
Poate am exagerat cand am spus inferiori sau superiori. Nu exista natii superioare sau inferioare. In anumite momente istorice unele sunt mai puternice decat altele. Pe parcursul istoriei noi am fost cand mai sus cand mai jos, dar nici foarte jos si nici foarte sus.
Hai sa nu mai vorbim despre asta. Pe noi ne intereseaza ce se va intampla in urmatorii 1-10 ani poate nici atat, in Romania d.p.d.v al imobiliarelor.
Starea economica si sociala de acum si din viitorul apropiat va influenta acest aspect si in nici un caz ce a facut Burebista, Decebal, Stefan cel mare etc. sau ungurii, turcii si altii in trecutul indepartat.
Acum si in viitorul apropiat. Asta ne intereseaza.
@Elzorab
"de ce nici o televiziune de stiri din ro nu are curajul sa spuna lucrurilor pe nume, sa faca o analiza obiectiva a situatie economice, finaciare a romaniei si a crizei? pai e simplu, pentru ca prima data trebuie sa se scoata mahari si politicienii, lasa-i pe sobolani sa plateasca oalele sparte. peste tot sunt probleme, dar parca nicaieri lumea nu e atat de manipulata ca la noi..."
Dar in SUA, Anglia etc, cand a fost scos adevarul la lumina? Oare nu dupa ce datele statistice au fost afisate? Ca scade PIB-ul etc?
Nimeni nu are interes sa se vada care va fi situatia economiei romanesti in viitorul imediat, este clar motivul, mai ales ca acus vin alegerile. Cine ar fi boul din politica care sa arate adevarul? Mai ales la cati cunoscatori in ale economiei se gasesc la conducerea Romaniei - toti unul si unul - eu ma intreb in primul rand cati dintre cei din conducere chiar isi dau seama ce urmeaza?
De fapt Mihai Viteazul se poate sa fi fost o catastrofa mai mare mare pentru popor decat fanariotii, dar nu are loc sa discutam istorie.
Nu ma refeream la tine, uneori insa mai scapa astfel de pareri pe forum si le auzim oricum in fiecare zi pe la noi. Pur si ne socotim hoti. Dar e bine, eu cred ca oamenii se vor descurca.
Apropo, nu cred ca America va iesi chiar asa bine cum zici din chestia asta, dar cine stie, organismul inca e sanatos, cu capul are probleme. Ca si la noi.
muica!!!!!
lehman bros. la superlativ
"Weil Gotshal & Manges a inaintat un dosar imens judecatorului James Peck, pentru datorii totale ramase neacoperite in valoare de 613 miliarde usd, adica cel mai mare faliment de pe Wall-Street din istorie."
sapte, asta e. dar stii cum se spune: unde dai si unde crapa. sunt curios sa vad unde va crapa acest faliment. se pare ca valoare actiunilor majoritatii bancilor europene a scazut. ce te faci cu banca transilvania, care si-au inghetat actiunile la tranzactionare, incercand sa le mareasca pretul prin rascumparare.
si multe alte inginerii. e doar o problema de timp pana cand bancile romanesti vor ajunge in acceasi situatie.
diferenta e ca americanii mai iau niste bani de la chinezi, iar bancile romane mai iau niste bani de pe luna...
sapte, o singura problema am in ceea ce priveste modul tau de a rationa. tu spui asa: mama, ce bula e in state, uite cum dau faliment bancile.
apoi spui: nu, la noi nu este bula desi salariile sunt de zece ori mai mici in timp ce pretul caselor de doua ori mai mari decat in state. noi suntem speciali, scutiti. la noi majoritatea creditelor au fost date pentru consum, nu pentru imobiliare, in timp ce imobiliarele au fost platite cash, cu banii jos9 fara sa stii ca unii au luat cinci credite de consum in aceeasi zi, pentru a plati o locuinta)
eu spun asa: uita-te atent la ce se intampla acum in state, inmulteste cu doi si asteptate-te sa se intample aceeasi chesti in trei-sase luni. asta e avantajul vostru. aveti ceva timp de pregatire...in rest, va fi copie trasa la indigo, dar multiplicata de doua trei ori!
bafta!
elzorab, eu cred ca ai o problema. unde am sustinut eu chestiile pe care mi le atribui?
"apoi spui: nu, la noi nu este bula desi salariile sunt de zece ori mai mici in timp ce pretul caselor de doua ori mai mari decat in state. noi suntem speciali, scutiti."
eu am vorbit de state si am tot dat exemple ca nu mai au fundamente, ca arabii si chinezii nu-i vor mai credita la infinit (cum se pare ca ar avea nevoie). europenii vor invata mai repede sa produca pentru bric decat vor invata americanii sa stranga cureaua. de asta cand prohodul americii asa cum e ea astazi. de la asta la ceea ce imi atribui tu mie e cale lunga.
nu te pun sa citesti tot ce am scris pe aici (daca totusi vrei poti s-o faci) dar te asigur ca n-am sustinut niciodata asa ceva ci dimpotriva. m-as lua de mana cu aristotel daca as putea, si desi nu sunt la fel de prolific in postari, ii impartasesc talibanismul vis-a-vis de problema dezbatuta pe forumul asta.
undeva pe parcurs ai citit ce nu era scris.
suntem de aceeasi parte a baricadei in problema asta. diferentele noastre de opinie sunt legate de america si de "inapoieri".
sanatate.
ok, atunci imi cer scuze. am inteles gresit. chestia cu america, e greu de discutat pentru ca discutam despre un subiect pe care il percepem atat de diferit. pentru mine este viata de zi cu zi, pentru tine doar o chestie despre care citesti. nu e nimic rau sau bun in asta, atat ca nu avem cum sa avem aceeasi parere despre acest subiect. deci, voi incerca sa ma abtin...
cu inapoierea, e bine sa sti ca esti ramas in urma, ca sa poti sa te grabesti sa-i ajungi pe ceilalti, nu??
numai bine!
"Chiar aşa, cum spunea o colegă în redacţie ieri. Clujul nu e un oraş, ci, mai degrabă, un târg.
Din multele “dovezi” care s-ar “înscrie” pe o eventuală listă a argumentelor care să susţină o asemenea afirmaţie, am să spicuiesc doar câteva; dar suficiente ca să nu ne mai ameţim cu apă rece şi să nu mai putem face comparaţii idioate între Cluj şi alte oraşe din Europa. Că altădată Clujul era recunoscut ca fiind capitala Ardealului, că avea destule elemente de un citadinism curat, luat de la austro-ungari care nu permiteau ruralizarea spaţiului, e altă căciulă.
Condus de zeci de ani de oameni (mai buni sau mai răi) de sorginte pur rurală şi sufocat de miile de oameni (mai buni sau mai răi) aduşi de Ceauşescu, cu intenţia declarată de a amesteca şi uniformiza “materialul” uman, prin infuzia de ţărani dezrădăcinaţi, care îşi regretă şi azi gospodăriile părăsite, Clujul nu mai poate fi un oraş, dară-mi-te vreo capitală, în afara celei de judeţ, care, în fond, nu înseamnă mai nimic.
Sibiul – care în 1989 pleca alãturi de Cluj de la “start” -, istoria şi inteligenta oamenilor a adus pe fotoliul de primar un sas orãşean pe bunã dreptate, dl. Klaus Johannis, iar ca arhitect-şef al oraşului, pe dl. Guttman, (arhitect clujean, care n-a putut fi al Clujului, pentru ca dl. Iancu & gaşca sã-şi poatã vedea liniştit de miile de “scumpe” derogãri), este, într-adevãr, un oraş. Un oraş ce poate fi comparat cu oricare altul din Austria.
Spatii pentru teatru şi concerte stradale, piatete pline de terase, centrul regândit ca un spatiu de întâlnire al oamenilor sunt numai câteva din ideile de re-creere spatialã a unui oraş sabotat din plin, ca şi Clujul, de “etica comunistã”... (sic!) Acum Sibiul s-a umanizat: oamenii ies în centru, la terase, la cafenele, participã la festivaluri de teatru şi concerte de muzicã.
Tot anul, cultura este prezentã pe strãzi şi în piete, devenind, pe zi ce trece, parte integrantã din viata sibienilor, lucru care se vede tot mai bine de la an la an. La Cluj, arhitectura centrului este construitã, parcã, împotriva culturii, împotriva dialogului interuman, împotriva firii. Ati putea dvs. imagina undeva, în aceastã zonã, vreo reprezentatie de teatru?
Sau vreun concert de muzicã? Nici eu. ªi poate de aceea singurul gen de spectacol, oribil şi fãrã vreo valoare artisticã ce se poate imagina la Cluj, este un “Campionat European de Majorete”. Care a şi avut loc zilele trecute în oraşul nostru.
Trecând peste faptul cã organizarea a fost defectuoasã, cã circulatia a fost bulversatã în centrul oraşului şi în zilele de sãrbãtoare (de parcã nu le-ar fi ajuns clujenilor celelalte zile ale sãptãmânii, când abia se poate circula) şi cã ne-am fãcut iarãşi de “mândru rahat” în ceea ce înseamnã sonorizare, cazare, etc., trebuie remarcat faptul cã pânã şi un astfel de campionat idiot, fãrã nici un fel de încãrcãturã culturalã, nu “prinde”, nu reuşeşte în târgul nostru.
Pentru cã suntem un târg. Iar dacã suntem târg, atunci nu avem filarmonicã, la teatru se joacã piese facile, fãrã mize mari (pe vremea “împuşcatului” se juca, totuşi, Edward Albee, Tenesee Williams, Ibsen!), nu avem cafenele în care sã citeascã lumea ziarele de dimineatã, iar tinerii în maiouri şi chiloti, care îşi aratã fizicul şi tatuajele pe la terase, scuipã şi îşi suflã mucii apãsând câte o narã, precum fotbaliştii, marile mituri urbane ale momentului.
Un târg nu are nevoie de spatii “calde”, cum nu are nevoie de manageri culturali, de oameni care sã ştie sã înfrumuseteze şi sã aducã într-un oraş substanta inefabilã care face ca oamenii sã se bucure împreunã, în piata publicã sau pe stradã, de actul artistic de valoare. Nu avem aceste spatii, nu avem manageri culturali.
Cu maximum de îngãduintã, centrul Clujului poate gãzdui faimoasele şi lumpen-proletarele “zile ale oraşului” (pardon, ale târgului”!) sau sãrbãtoarea tãierii porcului în Ajunul Crãciunului, stropite din belşug cu bere, tuicã şi vin fiert, acoperite de fumul îmbãtãtor al micilor şi cârnatilor puşi pe grãtar.
Si, respectând traditiile româneşti, câte un campionat de ancestrale majorete, spre deliciul marelui târg intelectual, cu pretentii de micã Vienã a Ardealului! De asta Clujul e, cum spuneam în titlu, mai mult un târg cu pretentii decât un oraş, şi mai ales, un oraş cultural."
Octavian HOANDRĂ
"Sa stii, sa fii, sa vii, ..." se scrie cu 2 "i". No offence dar deja devine deranjanta aceasta greseala la toti cei care o fac.
http://www.zf.ro/proprietati/century-21-e-un-moment-bun-pentru-recrutare-in-imobiliare-3185889
deci o firma de imobiliare se trezeste sa faca angajari de agenti imobiliari. acum nu o fii nimic rau in asta dar treaba cu :Un consilier, care este un agent imobiliar cu experienta de 2-5 ani, poate primi o parte fixa de maximum 1.000 de euro net lunar, in vreme ce comisionul pe care il primeste poate ajunge si la 80% din valoarea tranzactiei: nu reflecta decat ca 1) unii scriu articole si habar nu au ce scriu - vezi 80% din valoarea tranzactiei ... cat?- si 2) century 21 are foarte multi bani: ei recunosc ca piata e blocata si cu toate astea fac angajari. Cum merge treaba asta cu economia ... productivitate 0 si beneficii incredibile ... mai ales in imobiliare.
In cazul in care mai sunt doritori de credite cred ca acestia ar tb sa-si faca o evaluare cinstita sa vada cam cat isi permi sa imprumute.
Am atasat un link catre un astfel de calculator, destul de simplist dar poate ajuta.
http://realestate.yahoo.com/calculators/afford.html
Un calcul simplist la un venit de 2000 EUR/ luna si o dobanda efectiva de 9% ar fi si un indicativ pentru preturile pentru locuitele adresate clasei de mijloc.
e tare calculatorul ala :))))
la 1000e pe luna si cu alte obligatii, de genu masina 200e (varianta optimista:D) si altele 100e (un ab la sala, bazin, etc), rezulta Home value you can afford $12,528
Cam ce a fost de spus...s-a zis.
Acum mă relaxez...în weekend am fost la film...e ca pe Titanic după scorojeală...
Să mai vorbim de credite ipotecare? Pe cine mai interesează?
si eu am incredere in viitor :
http://www.220.ro/Balci_de_balci-104492.html
da de euro nu zice nimeni nimic? ca e aproape 3.65
@Simon:
"E multe rebuturi si...sunt berea calda." Reportajul ala merita un premiu, Caragiale e total depasit.
Mda, viitorul suna bine.
daca-mi permiteti o mica observatie, care ma surprinde si pe mine: dupa caderea bancilor pe wall street, leul s-a devalorizat mAI puternic fata de euro decat dolarul. dolarul s-a pastrat la 1.42, a crescut putin in ultimele zile dar a ramas in zona...
e doar o observatie, nu dau in cap nimanui, dar e bine de urmarit "unde dai si unde crapa"
UN PERSONAJ CARE A DECEDAT SI IN ROMAIA CU CATIVA ANI IN URMA: COMMON SENSE
My parents told me about Mr. Common Sense early in my life and told me I would do well to call on him when making decisions. It seems he was always around in my early years but less and less as time passed by until today I read his obituary. Please join me in a moment of silence in remembrance. For Common Sense had served us all so well for so many generations.
Today we mourn the passing of a beloved old friend, Common Sense, who has been with us for many years. No one knows for sure how old he was since his birth records were long ago lost in bureaucratic red tape.
He will be remembered as having cultivated such valuable lessons as knowing when to come in out of the rain, why the early bird gets the worm, life isn't always fair, and maybe it was my fault, Common Sense lived by simple, sound financial policies (don't spend more than you
earn) and reliable parenting strategies (adults, not children are in charge).
His health began to deteriorate rapidly when well intentioned but overbearing regulations were set in place. Reports of a six-year-old boy charged with sexual harassment for kissing a classmate; teens suspended from school for using mouthwash after lunch; and a teacher fired for reprimanding an unruly student, only worsened his condition.
Common Sense lost ground when parents attacked teachers for doing the job they themselves failed to do in disciplining their unruly children.
Common Sense lost the will to live as the Ten Commandments became contraband; churches became businesses; and criminals received better treatment than their victims. Common Sense took a beating when you couldn't defend yourself from a burglar in your own home and the burglar can sue you for assault. Common Sense finally gave up the will to live, after a woman failed to realize that a steaming cup of coffee was hot.
She spilled a little in her lap, and was promptly awarded a huge settlement. Common Sense was preceded in death by his parents, Truth and Trust; his wife, Discretion; his daughter, Responsibility; and his son, Reason. He is survived by three step brothers; I Know my Rights, Someone Else is to Blame, and I'm a Victim.
Not many attended his funeral because so few realized he was gone. If you still remember him pass this on. If not, join the majority and do nothing.
>Author unknown
http://www.cotidianul.ro/merrill_lynch_da_pensii_contra_case_batranilor
_din_romania-58249.html
De asta ce parere aveti? Falimentarii de la Merrill Lynch cumpara casele batranilor trecuti de 65 de ani.Asta in cazul in care batraneii nu au urmasi, sau rude interesate de locuintele acestora, fapt de care ma cam indoiesc.Desigur exista si asemenea cazuri izolate dar stirea mi se pare ciudata totusi.
Asa ca se ne convingem ce bine le merge la developerii din Romania...
Ce ziceti de actiunile IMPACT care au scazut cu 90% intr-un an?...si asta in ciuda faptului ca si-au rascumparat o parte din actiuni :))
http://www.capital.ro/index.php?section=piata_
capital&screen=index&file=/
indice_detalii.php?idindice=1
Dati la lista actiuni si verificati IMP.
Variatie in ultima saptamana -17,09%
Variatie in ultima luna -51,26%
Variatie de la inceputul anului -80,60%
Variatie in ultimul an -90,67%
Haideti sa-i ajutam si sa "cumparam" case/apartamente construite de ai :)))
domnilor, sa revenim la fotbal: multe felicitari pentru vicoria incredibila a CFR in fata celor de la roma!!! nu doar pentru victorie, dar pentru modul curajos si fara complexe de inferioritate!
uite ca se pot face si lucruri adevarate in romania, trebuie doar sa vrem.
inca o data, felicitari, azi am fost mandru ca sunt roman! azi nu am fost nici "inferiori" nici "inapoiati" . se poate, domnilor, dar cu multa munca si curaj!
"În primul semestru din acest an, România s-a transformat într-un mare exportator de produse petroliere finite. În timp ce importurile de ţiţei (brut, neprelucrat) au însumat 2,11 milioane de euro, exporturile de produse petroliere rezultate din rafinare au ajuns la valoarea de 1,5 milioane de euro.
Statisticile oficiale arată că România ar putea să-şi acopere cu prisosinţă, numai din resurse interne, consumul de petrol cu altă destinaţie decât producţia de energie electrică şi termică.
Însă companiile româneşti au preferat, firesc, să trimită la export produsele finite, fie şi numai pentru motivul că profitul rezultă din exportul de benzină sau motorină, nu din cel de ţiţei.
Un avantaj suplimentar, fructificat din plin de petroliştii români, este acela că vecinii nu prea deţin capacităţi de rafinare. Consumul intern de petrol al României este estimat la 5.000 de tone."
UITE INCA O CHESTIE POZITIVA. ROMANIA INVATA SA VANDA PRODUSELE FINITE SI NU SA EXPORTE MATEII PRIME. ASTA E CALEA!
Din colectia Romania (nu) este afectata de criza economica mondiala. Avem o economie atipica. SUA, Anglia, Germania, Franta, Spania, tarile baltice...etc. sunt cu un picior in groapa dar surpriza - economia Romaniei DUDUIE, noi avem crestere economica de 9% (de inflatie nu "vrea" muschii mei sa vorbesc). In alte tari colaps pe segmentul imobiliar, la noi nu, ca nu are cum, la noi cresc preturile. Sa citim de exemplu acest articol care ne arata ca noi "n-avem" de-a face cu restul lumii.Noi suntem atipici, invulnerabili in fata crizei financiare internationale.
"BVB - rănită grav"
"Criza financiară internaţională “însângerează” Bursa de la Bucureşti
Indicii bursieri, la valoarea de acum trei ani
Petru Prunea: "O cădere ca asta întâlneşti o dată la o sută de ani""
link: http://www.curierulnational.ro/Piata%20bursiera/2008-09-17/BVB+-+ranita+grav
Deci cu asa ceva ne intalnim 1 data la 100 de ani si 'tui mama masii noi chiar ne-am intalnit. Nu putea dom'le sa se intample dupa ce dispaream noi? Iete, se pare ca nu ! :(( Sunt curios unde or fi meseriasii aia care apareau prin ziare si la Tv si ne indemnau sa cumparam actiuni la SIF-uri ca vor creste si ca sunt cu mult sub pretul normal? Unde sunt brokerii care spuneau," avem crestere economica, avem rezultate ale companiilor foarte bune dar nu intelegeau de ce actiunile continua sa scada iar investitorii intarziau sa apara" - Pai rezultatele alea pozitive precum si cresterea economica este doar pe hartie domnilor si de aceea investitorii intarzie sa apara si de aceea preturile actiunilor scad si vor scadea in continuare.Preturile de pe bursa SUNT cele corecte, facute de piata in prezent, si mai putin de speculatori cum s-a intamplat pana la sfarsitul lui 2007 cand nu se stia ce inseamna scaderea pe BVB. Ei si-au marcat profitul voi romanii (investitorii locali) v-ati marcat gaurile si pierderile. De aceea plangeti pe la tv si prin ziare ca nu e corect ce se intampla pe bursa, ca nu e corect sa scada de parca a fost corect sa se si ajunga la preturile aberante la care s-a ajuns.Oricum banii investiti pe BVB de catre jucatorii autohtoni provin din tepe trase statului, din afaceri dubioase cu statul si mai putin din afaceri de succes pe bune. Cum ramane cu articolele manipulatoare scrise cu litere de-o schioapa pe jumatate de pagina de genul " Castig la bursa in 2 zile cat la banca intr-un an" dupa ce in prealabil tot prin interventii televizate si prin presa se sugerase cumpararea de actiuni la SIF-uri care "evident" urmau sa creasca.Si au crescut, dar minunea a tinut doar 2 zile. Iar manipulare, iar tepe, iar lacrimi. Cat de prost trebuie sa fii ca atunci cand prinzi prin ziare un astfel de zvon sa te apuci sa cumperi? Cat de prost poti sa fii, ca atunci cand bursa este in declin de la inceputul anului si se mai prevede si o situatie neagra a economiei pe plan atat extern cat si intern tu sa pui botul la lacrimile unor sarlatani zisi brokeri si sa cumperi ca deh, preturile sunt numai bune de cumparat, sunt foarte atractive si datele economice (de pe hartie) arata ca noi suntem zmei :)) ???? Eu unul nu joc pe bursa dar v-am zis chiar trebuie sa fii prost sa nu-ti dai seama de anumite situatii cu tenta manipulatoare ce apar prin presa si la tv. In conditiile actuale nu este greu sa prevezi ce va fi nici peste 1 luna si nici peste 1 an si anume....scadere. Am scris aceste randuri mai mult de necaz si ca un protest la aparitiile unei brokere la postul TMCTV care aproape plangea si nu intelegea ce se petrece cu bursa in urma cu aproximativ 2-3 luni, indemnand oamenii cu bani sa vina sa-i bage la bursa (probabil avea ea ceva pozitii de lichidat si nu avea cui vinde la pretul cerut) ca situatia se va indrepta fara doar si poate iar pretul actiunilor va incepe din nou sa creasca. Ea este cea care spunea ca datele arata ca e de bine, dar eu cred ca ea stia numai si numai teoria ce i se predase pe bancile facultatii si nu avea vre-o treaba cu situatiile reale de pe piata. Pentru ea era important sa apara Vosganian sa anunte crestere economica a Romaniei de 9%, sa mai apara un X-ulescu de pe la Impact care sa spuna ca are profit de 170% parca pe 2007 (asta dupa ce evaluasera ei ca pretul terenurilor si imobileleor detinute de ei crescuse fata de cel evaluat in urma cu 1 an - deci aveau profit pe hartie doar), si daca mai aparea si vre-un "expert" de pe la Raiffeisen sa spuna cumparati actiuni Impact ca vor creste gata tac-pac (vorba oierului) sunt semne clare ca trebuie cumparat imediat. Cam asta e situatia economiei noastre, independenta de cea mondiala, care nu are cum sa-si incetineasca cresterea. Sa nu uitam nici faptul ratingul acordat tarii noastre se pare ca nu va merge decat in jos.Actiunile BRD au scazut cu 13.25% ieri. Ce inseamna asta? E de bine. Cumparati si veti obtine si voi profit la bursa intr-o zi cati altii intr-un an la banca. PS: Am uitat sa spun ca desi au existat acele 2 zile de specula si cresteri cu ~10% ale SIF-urilor de acum 2 saptamani, de la inceputul anului acestea s-au depreciat cu peste 60% !!! (sper sa nu ma insel) deci iata ce castig fabulos pentru investitori. Au mai putin cu 60% bani in cont decat aveau la inceputul lui 2008. Inca odata cumparati si actiunu la SIF-uri, cumparati si apartamente si case in aceste momente, luati-va credite cat mai puteti :))) !!! Repede ca nu mai prindeti (asa era si pe vremea lui Ceausescu cand va inghesuiati pe la vre-o coada si poate ca unii au ramas cu sechele de atunci si de aceea se arunca acum cu capul inainte fara a incerca macar sa se informeze despre problemele in care se baga).
http://www.gandul.info/
actualitatea/normele-bnr-
anticreditare-fentate-de-romani.
html?3927;3189038
ALTA GASELNITZA
AND BYE-BYE LEUTZUL NOSTRU CEL DE TOATE ZILELE. PREDICTIE: SARE DE 4 LEI LA EURO PANA LA CRACIUN. APOI ...CEL DE SUS STIE...
"Vom redeschide in acest an, probabil la sfarsitul lunii octombrie sau inceputul lunii noiembrie, emisiunea de eurobonduri lansata la jumatatea acestui an, pentru a atrage inca 250 mil. euro. Conditiile sunt mai bune pe pietele financiare si vom avea un plus de lichiditate", a declarat Eugen Teodorovici, secretar de stat in Ministerul Economiei si Finantelor. Analistii apreciaza ca decizia reflecta o nevoie puternica de finantare pentru acoperirea deficitului bugetar.
"Avand in vedere turbulentele de pe pietele financiare internationale,
acest anunt mi se pare extrem de surprinzator si nu poate decat sa trimita cu gandul la o nevoie imperioasa de finantare, o banuiala care va fi si ea inclusa in pretul ce va reflecta aversiunea fata de risc a investitorilor", a declarat pentru ZF Radu Craciun, director de investitii la Interamerican Pensii."
@ Elzorab
Eu nu prea inteleg acel articol citat de tine. Am importat titei in valoare de 2.11 milioane euro si am exportat produse finite in valoare de 1.5 milioane euro :)) Deci cum naiba se poate spune ca daca am cumparat prune de 2.11 lei si am exportat tuica de 1.5 lei am devenit mari exportatori de produse finite din prune. Si apoi acele valori de ordinul 1-2 milioane de euro ti se par asa de mari de ne putem denumi "mari exportatori"? Banii aia cred ca-i face un alde Patriciu asa scurt in 2 minute bagand o vrajeala prin presa si tv cu ceva actiuni ce vor creste sau vor scadea (in fct. de interesele lui) si cumparand sau vanzand a 2-a zi. De 2 milioane isi cumpara vre-un cocalar de fotbalist casa de la Tiriac :))) Sigur era vorba de acele sume si nu de altele cu mai multe zerouri? Ideea de a exporta produse finite mi se pare dealtfel una excelenta si sa nu uitam ca pe vremuri eram chiar o forta in prelucrarea produselor petroliere si rafinarii am avut destule. Multe au fost stoarse de bani si aduse pana la stadiul falimentului pentru a putea fi cumparate pe 2 lei altele au sfarsit ca fier vechi. Dupa cum am zis ideea este buna numai sa se puna si in aplicare, nu numai asa ca articol prin presa.
A, CEL DE SUSU STIE UNDE SE VA OPRI DIN CADERE...
pegas, articolul e scris de ziaristi, deci nu te lua dupa cifre...stii cum e cu ziaristi astia, stau mai prost la mate, ca si agentii imobiliari...
mi-a placut ideia, oricum ce mai conteaza intr-un val de caderi in toate sectoarele...
http://www.cetateanulclujean.ro
/articol.php?id=1058
COMUNISTI AU COSTRUIT LOCUITE URATE DAR ACCEPTABILE. CAPITALISTII AU TRANSFORMAT CARTIERELE COMUNITE IN GHETORURI. MAI MULT, AU CONSTRUIT GHETOURI SI ACOLO UNDE NU EXISTA NIMIC...
http://www.cetateanulclujean.ro/
articol.php?id=1052
E DOAR O CHESTIE DE TIMP PANA CAND VOM ASISTA LA PRIMELE FALIMENTE RASUNATOARE ALE UNOR BANCI DIN ROMANIA!
@ elzorab
Apropos daca nu stiai s-a votat in Senat ca "Taxa de prima inmatriculare" inventata de Tariceanu&Vosganian sa fie anulata iar banii incasati pe nedrept de la cetateni(din care s-au facut pomenile cu pensiile si altele) sa fie returnati.Mai trebuie ca legea sa treaca si de Camera Deputatilor. Gandeste-te ca s-au strans pana acum din acea taxa sute de milioane de euro (da SUTE). Pai pomenile electorale gen marirea pensiilor si salariilor cu ce bani crezi ca s-au facut si se vor face? Banii luati cu japca de la cetateni sau cu bani imprumutati. Toate bune pana cand or sa se cam fereasca baietii din exterior sa ne mai dea bani pe mana caci noi nu producem mai nimic suntem buni doar de consumat. Viitorul guvern va avea mult de tras pentru a mai rederesa ce se mai poate si daca se mai poate. Cam asta e situatia reala si cam gata cu cresterea economica de 9 procente, gata cu economia Romaniei atipica si invulnerabila schimbarilor de pe plan extern.Dupa alegerile din toamna si euforia sarbatorilor de iarna ne vom trezi din vis la realitatea ce pare mai degraba a fi un cosmar. Am prognozat pentru sfarsitul anului 1 euro = 3.65 -3.7 si-mi mentin prognoza. Elzorab alegerile sunt la sfarsitul lui noiembrie deci nu e voie de la guvern ca leul sa se deprecieze puternic pana atunci iar din decembrie o sa inceapa sa mai intre ceva euroi (chiar daca mai putini decat in anii precedenti) pe piata deci va fi o oarecare piedica pusa cresterii euro fata de leu. Din ianuarie 2008 vom avea si leul ca si bursa :)) De apartamente si pamanturi si vile eu unul cred ca nici nu mai are rost sa vorbim caci este foarte clar ce se va intampla. Romanii vor trebui mai intai sa-si asigure hrana de pe-o zi pe alta si abia apoi sa se gandeasca la X5-uri, CC-uri, Vile cu piscine s.a.m.d. Aaaa sau majoritatea poate se vor gandi la ce mai renunta pentru a-si plati ratele la creditele contractate. Unii poate or sa ajunga sa renunte si la organe, altii in situatii mai disperate poate la viata (posturile tv asteapa cu sufletul la gura astfel de vremuri caci la noi cel mai bine se vand mortaciunile si stirile care sunt facute sa fie "senzationale" de genul "a latrat un caine" .Mai sunt 3 luni de vise erotice deci sa profitam :)))
Bancile din Romania sunt Transilvania, Bancpost si CEC :))) Eu nu vad sa dea vre-una faliment. Dar banci straine ce activeaza si-n Romania se prea poate si asta nu datorita situatiei din tara noastra (la noi cred ca bancile au unele din cele mai mari profituri, desi nu pot prevedea ca vor fi la fel de profitabile si pe viitor) ci datorita situatiei de pe pietele externe, in special USA unde s-au cam bagat toate, pe piata creditelor ipotecare.
pegas, am spus 4 lei pentru un euro si nu 6, tocmai pentru ca stiam ca e an electoral...nu cred ca mai conteaza ce doreste sa faca guvernul ci...cine le va finata dorintele? si...la ce pret???
noapte buna tuturor, doamnelor si domnilor. felicitari cfr si mult succes celorlalte echipe, steaua, rapid, vaslui, urziceni, timisoara, nu neaparat in aceasta ordine.
am uita o echipa, sunt 7 si mi-am amintit 6. tot e bine...
Ai uitat unde dintre cele mai importante totusi - Dinamo. Noapte buna tie ca la noi e deja zi :))
@elzorab
Din fericire la noi creditele nu au avut timp sa creasca foarte mult la nivelul intregii populatii. Este adevarat ca acestea sunt pe consum in marea lor majoritate (aici poate avem calcaiul lui Ahile in sistemul nostru bancar). Dar daca preturile locuintelor se prabusesc (si se vor prabusi) cu certitudine ca a ramane cu locuinta fara valoare, este cam acelasi lucru cu a recupera doar 20% din creditele de consum nerambursate.
Sa nu uitam ca bancile fac bani. Prin urmare daca dai doar imagini (bani virtuali) ce conteaza daca nu toti acesti bani se intorc? Oricum bancile au calculat un anumit risc (care se acopera prin dobanzi mai mari - implicit venituri mai mari de la cei care platesc).
Chiar daca ar fi pierdut aseara Clujul a jucat fantastic. Am avut un adevarat sentiment de mandrie, numai si pentru felul in care au jucat.
Felicitari!
Pentru cei pasionati le recomand un documetar despre problemele global, inclusive crizele finaciare….Zeitgeist.
Avand in vedere sursele care au stat la baza acestui documentar cred ca multe chestii sunt foarte credibile.
Pentru cei care l-au vazut deja…Ce parere aveti?
A inceput distractia…
@ Dorin
"Prin urmare daca dai doar imagini (bani virtuali) ce conteaza daca nu toti acesti bani se intorc?"
Dorin, tin sa te anunt ca bancile au dat chiar bani reali, nu virtuali. Toti acesti bani au fost obtinuti de prorietarii care au vandut, si au intrat in piata, circula inca. Ii regasim pe unii in investitii in terenuri, constructii de case, in masini, bunuri mobile sau imobiliare laolata, sau pe altii ii regasim ca oferta la apartamente mai mari sau mai noi, si implicit mai scumpe (la care se mai adauga eventual un credit mic de consum sau economii). De reflectat....nu au fost bani virtuali deloc.
@noamy
Raspunde te rog la o intrebare:
Cati bani sub forma monetara (bancnote + monede) se afla in circulatie si care este masa monetara aflata in circulatie?
Ca sa nu mai pierzi timp:
http://www.bnr.ro/
sectiunea comunicate - indicatori monetari iunie 2008
numerar in circulatie:
23.746,6 mil lei
masa monetara intermediara:
161.220,7 mil lei
raportul bani virtuali/numerar (care oricum nu au acoperire)=
(161.220,7-23746,6)/23746,6=5,789
Adica la un leu aflat in circulatie, la sfarsitul lunii iunie 2008 bancile au avut grija sa creeze alti 5,789 lei virutali.
"De reflectat....nu au fost bani virtuali deloc."
Eu am reflectat. Tu?
@Dorin
Acei indicatori tin de inflatie. Eu vorbeam de bani reali, cash, care circula in piata si alimenteaza inca o piata imobiliara pe care unii o vedeau prabusita cu 70% inca din iulie. Reflecteaza tu unde au intrat aceste sume in cash in ultimii ani...
@noamy
http://dexonline.ro/search.php?cuv=CASH
cash - bani in numerar
A plati o locuinta cu banii proprii nu inseamna cash
Platile sunt facute in general prin banci avand in vedere sumele vehiculate.
Atunci cand platile sunt facute prin intermediul bancilor, banii circula virtual dintr-un cont in altul. Prin urmare nu circula cash.
As vrea sa vad si eu cate tranzactii imobiliare au fost facute la notar cu banii in valiza in ultimul timp. Nu cred ca multe.
Ca acesti bani care repet nu sunt cash ci virtuali au alimentat piata imobiliara, da sunt in deplin acord si nu am sustinut nici un moment altceva.
Tu insa ai afirmat ca banii sunt reali, iar eu ca cei mai multi sunt virtuali - la un leu real sunt alti 5,789 lei virtuali - care circula asa... intre banci.
@noamy
"Acei indicatori tin de inflatie."
Masa monetara aflata in circulatie influenteaza nivelul inflatiei, dar atentie: atata timp cat este pastrat raportul intre masa bunurilor existente in circulatie si masa monetara aflata la randul ei in circulatie, inflatie tinde pe termen lung spre 0.
Prin urmare, afirmatia facuta de tine nu este una valida.
http://economie.hotnews.ro/stiri-imobiliar-4315406-bnr-creditele-ipotecare-aproape-10-ori-mai-putine-decat-tranzactiile-imobiliare.htm
S-a mai discutat asta, la fiecare 10 tranzactii imobiliare doar una se face cu credit.... Restul, cash sau transfer fara credit prin cont bancar, sau orice alt credit dar nu ipotecar (deci credite mai mici, pt up-datarea trecerii de la mai mic la mai mare). Asta pentru a avea o dimensiune a innapoierii finaciare din Ro si a banilor negri care circula pe piata.
@Noamy
"First time buyers" cumpara, de obicei, pe credit. Statistica respectiva ne poate sugera cate din apartamentele/casele cumparate sunt folosite pentru locuit si cate in scop speculativ.
Personal, stiu pe cineva care a vandut un teren in Otopeni si care a cumparat/rezervat cu banii o gramada de apartamente noi. Acum a inceput sa scoata la vanzare (adica sa dea anunturi de "cedez contract")
Nu are cum sa ne afecteze criza economica, ca noi nu avem economie!(scurt si la obiect)
@noamy
Update e un termen larg folosit, dar are alt sens decât cel pe care-l bănuieşti tu. În general, tu presupui o serie de "chestii".
@nikko
Noi nu avem economie, dar nişte trăitori de clipă au rate de 500-1500 Euro/lună, bani pe care gândeau ei că-i vor face în România.
Totuşi, dacă economia României constă în consum şi construcţii...criza ne loveşte din plin în ...ECONOMIE (poveşti pe lângă subiect).
Statistica BNR-ului nu are niciun sens câtă vreme nu se urmăreşte firul banilor. Mulţi bani din credite se duceau tot în achiziţii imobiliare, astfel încât un credit ajungea să fie rulat de 2-3 ori. Plus că nu se spune nimic despre creditele de nevoi personale care tot în achiziţii de imobile au ajuns. Ceea ce se întâmplă cu creditele în România, structura creditării, sunt în realitate nişte necunoscute mai mult decât nebuloase. Există nişte imagini teoretice "macro" care ne sugerează că încetinirea creditării nu ar trebui să afecteze prea mult piaţa imobiliară; şi există realitatea "micro" care ne transmite, practic, exact contrariul. Ceea ce înseamnă că undeva datele "macro" nu sunt corelate deloc cu ceea ce se întâmplă în realitate.
O soluţie ar fi implementarea unui sistem cu răspunsuri fixe şi obigatorii pentru urmărirea provenienţei sumelor utilizate într-o tranzacţie imobiliară. Răspunsurile fixe ar permite centralizarea, apoi dezvoltarea lor şi verificările ulterioare. În felul ăsta s-ar putea vedea câţi oameni răspund "vânzare teren, an 2007" (pe baza CNP-ului se poate verifica imediat dacă omul a vândut ceva în 2007 şi cui), câţi "economii personale" (tot pe baza CNP-ului se poate verifica imediat dacă respectivul a avut suficiente surse de venit în ultimii 5 ani pentru a justifica economiile) ş.a.m.d. şi am avea o imagine clară a provenienţei şi mecanismului de rulare a banilor.
dorin
Nu te chinui foarte mult cu noamy! Pana la 90% din banii pe care ti-i dau bancile comerciale sunt virtuali. Cum bine a remarcat si @ujohn "First time buyers" cumpara, de obicei, pe credit.Bnr-ul face statistici "macro" adica ...din burta!!Acuma trebuie sa-i intelegem si pe ei : nu-i usor cand tu BNR vrei ceva si "desteptii" din guvern vor cu totul altceva(situatii "macro" cosmetizate ca poate mai prindem si noi un mandat...)
dezbatere pe hotnews
Piata imobiliara in Cluj, Sibiu, Timisoara, Iasi si Constanta: vanzarile au scazut cu 50%, dezvoltatorii coboara preturile, iar agentiile imobiliare vand mai multe terenuri agricole
Cate nesimtire (din ziarul "Adevarul" este articolul):
"Criza financiară internaţională nu va afecta România, turbulenţele înregistrate pe bursele româneşti fiind cauzate de nevoia de lichidităţi a investitorilor străini, care au fost nevoiţi să vândă participaţiile, nu de o scădere a încrederii în economia ţării, a spus astăzi, premierul Tăriceanu, transmite NewsIn.
"Răspunsul este clar nu, (criza financiară internaţională n.r.) nu va avea efecte asupra economiei şi asupra cetăţenilor", a spus primul ministru.
Tăriceanu spune că bursele sunt foarte sensibile şi avertizează asupra declaraţiilor politicienilor în această privinţă.
"Şi o declaraţie politică deplasată poate provoca un cutemur pe bursă. Având în vedere tendinţa economică de creştere solidă a României, eu nu văd în viitor decât un singur lucru: bursa îşi va reveni", a declarat Tăriceanu, răspunzând unei întrebări a presei.
Tăriceanu consideră că situaţia de pe piaţa financiară din SUA ar putea avea chiar efecte pozitive, argumentând că activele imobiliare din SUA se vor ieftini şi ar putea deveni astfel accesibile pentru cumpărătorii români.
Declaraţia premierului vine după două şedinţe consecutive de scăderi masive ale bursei româneşti la începutul acestei săptămâni, într-un context internaţional marcat de creşterea aversiunii la risc a investitorilor, după falimentul Lehman Brothers, preluarea Merrill Lynch şi criza celui mai mare asigurator mondial, AIG, salvat in extremis de Federal Reserve"
Auzi la el....proprietatile imobiliare din SUA atractive pentru cumparatorii romani. Bai masonule cati "cumparatori romani" au vize de SUA ?
Iar faptul ca au nevoie de lichiditati si a scazut bursa nu inseamna ca Romania a fost afectata ?
Si va mirati de ziaristi si alti blogger-i. Pai daca primul ministru spune oficial asemenea cretinisme ce sa ceri de la altii !?
si declaratii de genul vor mai fi
citisem pe trenduri ce inseamna inversari de trend, optimism
se aseamana ? sau rasare
@simon
Iesirea la rampa a lui Tariceanu e normala. La fel ca si CSA, care a dat asigurari presei in favoarea AIG, incearca sa potoleasca spiritele si sa atenueze panica de pe bursa. Asta nu inseamna ca nu ar fi constient sau speriat de problema.
Cel putin e o dovada de responsabilitate... dar din pacate musiu' e de o ineptie extrem de ofensatoare.
@ujohn
Din contra,in contextul crizei financiare internationale sa afirmi ca aceasta nu va avea repercusiuni asupra economiei si cetatenilor romaniei, e dovada de cea mai crasa iresponsabilitate din partea primului ministru al romaniei care, daca era catusi de putin responsabil, trebuia sa traga un semnal serios de alarma.
Cat depre "cutremurul care S-AR PUTEA PRODUCE in cazul bursei ce sa mai zic? El S-A PRODUS deja , e in plina desfasurare si vor urma o multitudine de replici.Doamne fereste de un cutremur in sistemul bancar romanesc...
In alta ordine de idei criza de pe piata financiara din SUA chiar poate avea efecte pozitive pe termen mediu si lung dar numai daca se va generaliza, va deveni globala, o gramada de institutii financiare si speculatori vor avea mariprobleme sau vor disparea pur si simplu si, dupa ce va trece valul,domnii "finantisti" vor invata ca nu e bine sa te joci cu focul (piata) dupa cum vor muschii tai...
Seara buna la toti !
Ia uitati ce am gasit pe forumul :
http://forum.hotnews.ro/index.php?showtopic=122
Citez:
"Sunt unul dintre cei care revoltati de preturile la apartamente in Bucuresti s-au hotarat sa-si construiasca o casa. Am disponibili 600 metri patrati la marginea comunei Mogosoaia si vreau ca pana la iarna sa fac toate actele necesare, sa-mi fac proiectul, sa-mi iau aprobarile necesare, iar la primavara sa incep lucrul.
Acum am in fata cea mai importanta decizie pe care trebuie sa o iau. Ce fel de casa sa-mi construiesc? Caramida, BCA sau lemn-OSB. Am mai vazut si alte variante, dar imi par cam fanteziste (structura de fier, cele din beton turnat in cofraje - sistem amvic parca ii spune).
Ma gandesc la ceva destul de micut (nu am nici foarte multi bani), 70-80 metri patrati locuibili, parter + pod mansardat. Pe mine ma tenteaza caramida eficienta. Ar fi grozav sa o scot pina in 70.000 euro. E posibil? Iau totusi in considerare si varianta lemn, caz in care cred ca as iesi aproape la jumatate cu pretul. Ce imi recomandati? "
Interesant ca omul se multumeste sa scoata casa la 1000 E/mp - CU LEMN NU BETON !!!!
Se pare ca n-a citit forum(urile) noastre.
Poate il ajutati voi baieti ...intre un faliment a lui Lehman Brothers si o depreciere a monedei noastre spre 4 (hai 5 RON) pana la Craciun...mai exact pana la Mos Ajun !
Seara buna :-)))
Parintii mei au vindut un teren la Buftea, au luat cam vreo 50.000 EUR. cu banii astia au facut o casa de vreo 150 mp locuibili din zidarie poroterm cu finisaje medii + ceva mobila si electrocasnice. Terenul exista deja. Constuctorii sunt niste baieti din localitate.
Lucrarile au inceput in februarie anul asta si acum se vopseste casa pe exterior. Costul pe mp Locuibil e undeva la 350 EUR / mp.
@olandezu
"Pe mine ma tenteaza caramida eficienta. Ar fi grozav sa o scot pina in 70.000 euro. E posibil? Iau totusi in considerare si varianta lemn, caz in care cred ca as iesi aproape la jumatate cu pretul. Ce imi recomandati?
"Interesant ca omul se multumeste sa scoata casa la 1000 E/mp - CU LEMN NU BETON !!!!
Tu cum ai luat bac-ul? Cu spaga?
Jumatatea lui 70000 (varianta lemn )= 35000!!!!
Oameni buni linistiti-va! Precum am spus intr-un post anterior imi construiesc casa(180mp).Pana acum la rosu+proiect+aprobari+ factura firma constructie= 55000 euro.Asta inseamna aproximativ 305 euro/mp. euro/mp.Casa din caramida (phoroterm)!!
Urmeaza finisaje maxim 300 euro/mp.(manopera este inclusa in factura emisa de catre firma de constructii amintita anterior).
Conectarea la utilitati(apa, gaze, curent) inca aproximativ 10000 euro=55 euro/mp.
Total 305+300+55=660 euro/mp.
@ionut
Un semnal de alarma nu ar face decat sa creeze panica... ceea ce, in cazul de fata, ar fi contraproductiv.
@ujohn si ionut:
Oare cum ar suna un semnal de alarma: avem probleme, creditul care sustine consumul care sustine cresterea ...! Intelegeti restul.
@ujohn
Cat de "contraproductiv" ar fi fost un semnal de alarma tras la timp de catre o persoana responsabila si" cu functie" in cazul Caritas, FNI, etc.?
Contraproductiv pentru cine??
@orfeu
Pana mai ieri oficialii, bancherii si finantistii americani clamau sus si tare soliditatea si stabilitatea sistemului banacar...Azi, din ce in ce mai multe voci afirma ca acesta este doar inceputul crizei si ca asa ceva nu se intampla decat o data la 50-100 de ani!!
Finalul va fi acelasi, semnalul de alarma va fi tras dar, din pacate, dupa ce se va sparge "buboiul"
In numai 2 zile de la detonarea "bombei" de pe Wall Street p ierderea totala de pe BVB se cifreaza la 3,2 miliarde de euro!!
Tot in 2 zile 1 euro=3.66 lei!!
NU, nici vorba,pe noi nu ne afecteaza criza financiara internationala...
@olandezu
"Poate il ajutati voi baieti ...intre un faliment a lui Lehman Brothers si o depreciere a monedei noastre spre 4 (hai 5 RON) pana la Craciun...mai exact pana la Mos Ajun !"
Acum o saptanmana ne-ai anuntat ca esti fericitul posesor al sumei de 200000 de euro.Daca erau 200000 de euro dar in lei ,ai grija ca deja ai mai putini bani!!!
Vezi, daca ai fost nehotarat si nu ti-ai achizitionat un " activ " de casa? Mai ai timp! Cumpara acum ca mai tarziu pierzi!!
Sa nu uiti treaba aia cu "deprecierea monedei noastre spre 4 ( hai 5 RON)pana la Craciun..."!!!!
"Un număr de 280 de persoane din Huedin au rămas din septembrie fără loc de muncă, după ce fabrica de mobilă Vlădeasa SA a falimentat şi-a închis porţile.
“Fabrica e sigilată, a închis-o banca. Nu mai lucrează nimeni încă de luna trecută, numai eu sunt aici la poartă”, a declarat pentru “Cetăţeanul Clujean” singurul angajat rămas la Vlădeasa, portarul. Alţi 80 de cetăţeni din Huedin au fost concediaţi de producătorul de lactate Napolact SA, care a decis să renunţe la punctual de lucru din localitate. Astfel, 360 de persoane se află în situaţia de a nu avea un loc de muncă şi de a asigura familiei un venit stabil. "Acolo e dezastru acum, au rămas atâţia oameni pe drumuri chiar în Huedin, unde e greu să-ţi găseşti loc de muncă", spune deputatul independent Mircia Giurgiu. Acesta din urmă a fost implicat direct în greva organizată de foştii angajaţi ai fabricii Somvetra Gherla, care a intrat şi ea în procedură de faliment în 2006. Reprezentanţi ai foştilor angajaţi ai Vlădeasa SA au depus sesizări la mai multe instituţii în care reclamă nereguli în ce priveşte concedierea salariaţilor. Vom reveni."
INCEP SA SE COMPLICE LUCRURILE!!
Eu cred ca te inseli elzorab. Pe noi nu are cum sa ne afecteze criza, iar economia noastra este in plin avant si putem spune ca duduie. Cu ce drac isi mai platesc aia din Huedin acum ratele la creditele luate pentru tv.color, casetofon, cuptor cu microunde, frigider, masina de spalat??? Cu ce mai platesc ei cablul??? Nenorocirea mare e ca nu mai pot vedea stirile cu perversiuni de la ora 5 si nici episodul 2499 din cazul Elodia de pe ZeroTV. Nici bani de Libertatea si Cancan nu mai sunt, deci cum se mai informeaza ei? Cum mai ajung stirile despre cresterea preturilor la pamant si la case la urechile lor? Daca se vor trezi din vise si isi dau seama ca nu sunt milionari in euro ce naiba pot ei sa faca? Cred ca ii poate ajuta cineva. Sa urmeze indemnului marelui si celui mai drept si corect prim-ministru din istoria Romaniei, nea Citroen Tariceanu si anume sa vanda acolo si sa plece in SUA caci acum este momentul propice de cumparat. Ia vezi poate te faci cu ceva vecini de cartier noi :)))
A se citi si acest articol despre recuperatorii de debite:
http://www.cotidianul.ro/creditul_pentru_orice_umfla_punga
_recuperatorilor-58379.html
Convingerea mea e ca nimeni nu-i asa de dobitoc sa creada ca ce se intimpla in sistemul financiar american nu va avea un impact urias asupra sistemului financiar din Romania, nici macar Tariceanu. Evident ca acest jmeker de Bucale stie ca bancile comerciale europene, asiguratorii, fondurile de pensii si de investitii, firmele de private equity care au navalit in Romania in ultimii 7 ani nu sunt altceva decat manifestarile locale ale uriasei scheme Ponzi generate de FED si in care s-au ambetat si europenii, schema care acum implodeaza si devasteaza global.
Normal ca stie. Da' vrea sa-l prinda dezastru' macar senator de Ilfov, motiv pentru care abereaza public fara sa clipeasca, atribuindu-si realizari cincinale exceptionale si durabile.
Tomana anului 2008 in Romania imi da senzatia de deja vu, parca-i toamna lui 1989 cand ascultam la Europa Libera stiri despre lumea zguduita sistemic, iar in tara... totul era business as usual, ni se servea zilnic acelasi bullshit total deconectat de real.
Mda... urmatorii trei ani vor semana cu precedentii trei tot atat cat a semanat perioada 1986-1989 cu perioada 1990-1993.
http://www.zf.ro/companii/
holcim-face-in-cluj-o-fabrica
-de-la-zero-cu-400-mil-euro
-3193171
Iata cum vor scadea preturile la materialele de constructie.
Pe langa alte motive ...
Un articol interesant:
Jurnal de santierist/Episodul 2
Apartamente de lux construite cu batrani si ageamii dupa regula: “las-o, ba, ca merge si asa”
de Attila Biro HotNews.ro
Miercuri, 6 august 2008, 17:29 Economie | Imobiliar
Joi, 31 iulie. Ma incapatanez si astazi sa merg la munca, desi stiu ca la finalul lunii voi fi platit cu 1050 de lei. Pana la pranz sunt calificat instantaneu in specialist in placari cu rigips si montare de sisteme de aerisire. De la seful de echipa, nea` Nicu, aflu ca nimeni de pe santier nu are calificare. El insusi a ajuns sef de echipa dupa ce zeci de ani a muncit ca strungar. Un inginer ratacit pe santier se plange sefilor ca peretii sunt strambi, ca materialele folosite sunt improprii. Unul din superior il linisteste: “las-o ba ca merge si asa, ca din avion nu se vede”. Inginerul lucreaza totusi pe un santier de 200 de milioane de euro.
La amiaza ma imprietenesc cu un grup de pensionari. Din cauza pensiilor mici, sunt nevoiti sa construiasca apartamente de lux in valoare de sute de mii de euro.
Pe santierul din Pipera dimineata e haos: lumea se cearta, muncitorii se schimba prin baraci, sefii de echipe isi beau cafeaua si discuta despre stirile de la televizor. Pe santier nu exista plan de munca. Totul se face dupa ureche. Desi programul incepe la 7, muncitorii isi iau uneltele in primire abia pe la opt. Tot atunci vine si patronul.
Astazi, de serviciu la echipa e “Balaurul”, un tanar care seamana cu un vanzator de legume si care vine pe santier in jeansi si camasa. Balaurul e fratele lui Marius, omul care m-a angajat ieri. “Tu mergi la vopsit tevi, ba nu, mergi la descarcat... Stai asa, nu, de fapt esti la echipa cu nea` Valoare... Ai montat tubulatura pana acuma? Nu, lasa ca nu-i mare scofala”, spune Balaurul. In final ajung sa lucrez cu nea` Nicu, care e un fel de sef de echipa mai mic. Nea` Nicu e sotul lui tanti Maria, femeia de serviciu. Ea spune ca a venit pe santier pentru ca primeste dublu fata de banii castigati ca femeie de serviciu in Carefour.
De la strung la profiluri, dibluri si negrese
Asa se construiesc apartamentele de lux
Foto: Hotnews
Nea` Nicu isi preia cutia de plastic cu scule si plecam spre unul din etajele cladirii. “Lasa ca macar mergem la racoare, nu stam in soare sa ne perpelim. Trebuie sa facem niste profiluri, sa ii dam dibluri si sa placam”, spune nea` Nicu. Ceata totala. Diblurile sunt niste suruburi, profilurile sunt schelete de fier care se prind in beton cu dibluri, iar placatul inseama lipirea unor placi de rigips. Nea` Nicu este foarte sigur pe el, lasa impresia ca stie ce trebuie sa faca.
Primul obiectiv este sa realizam mai multe constructii metalice care urmeaza sa acopere maruntaiele cladirii, adica tevile de evacuare, conductele de apa, de gaz. Nea` Nicu spune ca in mod normal aceste capace sunt construite ca usi de acces la tevaraie. “Lasa ca noi le prindem cu negrese (negresele sunt un fel de cuie negre)”, explica nea` Nicu. Nu are nici o calificare in domeniu si stie si mai putine despre placare cu placi de rigips. “Da ce`s io rigipsar, n-am nici o treaba. Am fost strungar, da’ era greu si nu mai iesea cascavalu’, asa ca m-am pensionat pe caz de boala si am venit acuma la santier ca nu mai am bani in casa”, spune nea` Nicu.
Nea` Valoare si teoria sistemului de evacuare: “Le montezi in ordine crescatoare”
Dupa doua ore in care nea` Nicu taie doua bucati de rigips si da doua gauri, apare Vali, un alt sef de echipa. “Hai ca esti cu nea Valoare la tubulatura”, imi spune. Am fost oarecum avansat. Ma ocup de tubulatura, adica voi izola si voi monta tuburi din tabla care servesc la aerisire sau pentru aerul conditionat. Nea` Valoare lucreza la etajul 2 al cladirii, destinat spatiilor de birouri. “Care sa fie de evacuare,... care sa fie. Vali, care sunt pentru evacuare?”, il intreaba nea` Valoare pe seful de echipa Vali.
“Da de unde sa stiu? Vezi si tu ca sunt ceva numere sa le pui in ordine crescatoare”, raspunde Vali. Si asa incepem asamblarea sistemului de aerisire, fara un plan sau o schita sau cateva minime indicatii. La fel ca si Vali sau Nicu, nici nea` Valoare nu este meserias. “Da` ce crezi ca ti se da diploma? Ce crezi ca cineva de pe santieru’ asta are ceva calificare? Vali care se crede mare scula a bagat la lopata la Baneasa si asa a ajuns sef. Lumea crede ca e inginer, da` pe dracu`, e muncitor de-aiurea”, spune nea` Valoare.
Din avion nu se vede
E pauza de tigara. Nea` Valoare se retrage intr-o camera, care probabil va servi ca birou. Peretii sunt inca neacoperiti de placile de rigips si se intrevad curbele peretilor. Pentru o investitie de 200 de milioane de euro, cat scrie pe Internet ca valoreaza viitorul complex rezidential, te-ai astepta ca macar peretii birourilor sa fie drepti. In timp ce nea` Valoare se lungeste la doua trei tigari, un inginer inspecteaza lucrarile si pare nemultumit. Este nervos, vorbeste cu cineva printr-o statie radio:
Inginerul: Capacele alea care acopera tevaraia nu`s ignifug;, in proiect scrie ca trebuie sa fie ignifuge, toate is puse din placi de rigips normal.
Vocea din statia radio: Lasa ca restu` le punem din ignifug.
Inginerul: La etajul 3 una din planseele de beton are o deviatie de 3 centimetri, daca vine cineva sa masoare ne-am ars.
Vocea: Las-o ba ca merge si asa, is doar 3 centimetri, din avion nu se vede. Bagam oricum rigips peste tot, se acopera tot ce e stramb. Din avion nu se vede oricum.
Inginerul pleaca la fel de nervos. Dupa pauza de pranz, in timp ce colegii de munca se relaxeaza sau dorm care pe unde apuca, cineva sterge panoul pe care este prezentat proiectul viitorului complex rezidential, in imagine, birouri ultraluxoase si apartamente super-finisate. In anuturile postate pe Internet, cea mai ieftina garsoniera din acest complex costa peste 120 000 de euro, iar un apartament de 2 camere costa peste 250 000 de euro.
Armada pensionarilor care construiesc apartamente de lux
Batranii care lucreza pe santier
Foto: Hotnews
Pe santiere isi face aparitia un batranel, fara dinti, cu parul albit, slabanog, genul de pensionar de la tara. “Mosule, ce cauti aici pe santier?”, il intreb. Imi spune ca a venit pentru ca pensia e prea mica. Gheorghe locuieste intr-un sat din Ilfov: “Am 73 de ani, baiete, toata viata am muncit la CAP, si am ieisit la pensie cu 100 de lei. Ce sa fac? Vin aici si dau la lopata pentru 500 de lei”.
Pe santier muncesc vreo 25 de batrani. Puteai sa juri ca se ocupa de curatenie, de treburi mai usoare. De la etajul doi ma uit jos, in sectorul fier-beton unde trei batrani aranjeaza segmentele de fier care urmeaza sa fie inglobate in structura de rezistenta a cladirii.
Dintre ei, nea` Gigi, un pensionar cu dantura aurita este cel mai guraliv. Are 70 de ani si de10 ani e in pensie. Se lauda ca a mai lucrat in constructii inainte de 89, in Irak.
-Si acu` de ce mai vii la munca, nu ti-a ajuns?
-Ce sa fac, barbate? Sa dau in cap? Sa fur? Nu mai bine vin si dau la lopata, iau un ban si nu supar pe nimeni.
E ora 17:45. Imi scot salopeta puturoasa si plec spre statia de metrou Pipera.
In episodul de maine, despre munca la negru si cum am fost incarcerat intr-un container pentru a scapa de inspectorii ITM
Nota: Am ales sa ma angajez ca muncitor pe santier pentru a observa cum se vede criza imobiliara la nivelul zero. Santierele sunt strict legate de piata imobiliara. Pe santier, orice schimbare a pietei este resimtita in salariile muncitorilor si in ritmul de munca.
"Cifrele de afaceri ale companiilor de profil vor avea însă anul acesta o creştere substanţial mai redusă decât în"
SCUZATI-MA, CE E AIA "CRESTERE SUBSTANTIALA MAI REDUSA"?
cristi, oare de ce nu a mai aparut si episodul 3??
"Lipsa unui plan de impartire eficienta a costurilor intr-o perioada de criza intareste temerile ca efectele suportate vor fi si mai grave in cazul in care o institutie financiara de importanta europeana se va confrunta cu aceleasi probleme ca Fannie Mae, Freddie Mac si Bear Stearns din Statele Unite, a declarat Nicolas Veron, economist la Bruegel, un institut de cercetare cu sediul in Bruxelles.
Ministrii de finante din statele europene au ajuns la un acord doar in ceea ce priveste intarirea relatiilor dintre cei care supravegheaza activitatea bancilor si au promis sa coopereze in cazul in care apare o criza. Deoarece nu doreau sa aduca in discutie cum vor fi cheltuiti banii contribuabililor, cei care au participat la reuniune au evitat sa puna la punct un plan de impartire a costurilor necesare pentru prevenirea unui colaps in sistemul financiar"
PAI CAM TOT CE SPUNEAM SI EU. CRIZA AJUNGE MAI GREU IN EUROPA, DAR TOT GREU SI TRECE...
"Aceasta nu este o piata pentru oameni batrani", a spus Gundlatch. "Aceasta nu este o piata pentru gandirea invechita".
Previziunile lui Gundlach vin pe considerente legate de continuarea scadere preturilor din sectorul imobiliar, pentru urmatorii ani, acestea putand stagna pana in 2022.
Gundlach este unul din primi analisti care au atentionat asupra efectului pe care imprumuturile subprime il va avea asupra pietelor financiare inainte de inceperea crizei subprime."
ATI CITIT BINE, SCADERE SI STAGNARE PANA IN 2022!!!
@elzorab
Am vazut articolul si ma gandeam cat va dura pana sa-l citeze cineva pe form ? Si la fel eram curios sa vad daca cineva zicea ca "all the worries have gone"...ar fi fost citat ?! Sigur nu ! Desi valoarea opiniei respectivului avea EXACT atat greutate cat si cea a lui Gundlatch.
Atitudinea se numeste " buyest" si evident "makes no favor" celor care incearca sa stabileasa realitatea in orice problema !
Elzorab, ma bazez pe tine ca le explici baietilor din Iasi, Cluj, Ploiesti etc etc ce am vrut sa spun ! Asta daca esti fair !
Salutari !
@ionut
"Acum o saptanmana ne-ai anuntat ca esti fericitul posesor al sumei de 200000 de euro.Daca erau 200000 de euro dar in lei ,ai grija ca deja ai mai putini bani!!!"
Ihaim ! Multumesc pt. sfat ! Ce te faci insa daca am adunat banii astia cand euro era 3.7 RON si acum leul e 3.6 ?....sau ce te faci daca am salariu denominat in USD ? ...ooops astra e si mai complicat ...intra o noua X-rate in ecuatie si ne da peste cap !
Tot mai bine cu imobiliarele ...ai E/mp si asta e ! Si de cele mai multe ori mp absoluti nici nu mai conteaza ...daca cumpar ieftin ! Nu ?! :-)))))
Seara buna !
@ ionut
Asta cu 70000 e vina mea . Asa e !
Omul :
1. Se considera fericit la 1000 E/mp casa de beton.
2. CREDE ca o face la jumate din lemn !
Nu mi se leaga insa asta cu dezvoltatori vanzand cu 1500 E/mp fac profit 400% ...daca privatul zice mersi sa construiasa cu 1000 E/mp.
Dura matematica asta !
@ionut
"Urmeaza finisaje maxim 300 euro/mp.(manopera este inclusa in factura emisa de catre firma de constructii amintita anterior).
Conectarea la utilitati(apa, gaze, curent) inca aproximativ 10000 euro=55 euro/mp.
Total 305+300+55=660 euro/mp."
Misto asta cu "urmeaza". Cum ar veni "urmeaza autostrada Transilvania cu 2.5 mld Euro pret total si final".
Nu vrei insa sa ne anunti DUPA ce termini ?! E mai sigur ...ca sa zic asa !
Succes oricum !
olandezu
Am spus urmeaza finisaje MAXIM 300 euro/mp(materialele le-am achizitionat deja).Foarte bine puteam sa fac finisaje si de 100 euro/mp!
" Se considera fericit la 1000 E/mp casa de beton"
Se considera fericit pt. ca aascultat povestile "retailistilor" si a unora ca tine
olandezu
Daca luam varianta cu finisaje 100 euro/mp.si mai apelam asa cum spunea si @dennyx la niste baieti din localitate pe post de constructori , pretul tindea intr-adevar catre 400-450 euro/mp.Pana la 1500...calculeaza tu profitul dezvoltatorului!
olandezu
"Aceasta nu este o piata pentru oameni batrani", a spus Gundlatch. "Aceasta nu este o piata pentru gandirea invechita".
Pai , aste sunt platitudini de clasa a treia (da-mi exemplu de o piata "pentru gandirea invechita"). Si da ai perfecta dreptate: "all the worries have gone... are fix aceeasi valoare!!
Asta cu "worries" sa le-o spui celor de la Lehman, AIG si gasca. Si ar mai trebui s-o auda si FED-ul si BEC-ul care tocmai s-au hotarat sa constituie un fond de rezerva de 180 miliarde de euro, asta asa ca nu se stie ,daca "worries" nu sunt duse chiar de tot...
Din nefericire, oricat ar incerca unii s-o "stabileasca" si s-o cosmetizeze, realitatea e una singura in orice problema!
olandezu
Si inca ceva: In afaceri "makes no favor" este calea cea mai sigura spre...faliment! Oricat ar parea de ciudat pentru "unii" favorul ti-l face cumparatorul, tie vanzator, ca te baga in seama, iar realitatea este intotdeauna " stabilita" de cumparator!
@ ionut
2 chestii :
1 (unu)
..cum spuneam , da-ne de veste DUPA ce termini, ca de planuri triumfaliste (ca e 100 E/MP sau 300 E/MP tot aia e) nu ducem lipsa. Impementarile realiste ne lipsesc insa .
-----------
2 (doi)
Citez
"Aceasta nu este o piata pentru oameni batrani", a spus Gundlatch. "Aceasta nu este o piata pentru gandirea invechita".
Pai , aste sunt platitudini de clasa a treia (da-mi exemplu de o piata "pentru gandirea invechita").
inchei citatul aici .
Pai n-ai inteles...asta cu gandirea invechita era un citat de la Gundlatch. N-am scos-o eu. Si da sunt de acord cu tine ....tipul bate campii...dar pt. ca bate campii pt. un scop care va convine il luati in brate si il preamariti.
Cat despre worries n-ai inteles in mod evident nimic ! Am explicat ca pe cat de negativa e parerea (citata) a lui Gundlatch pe atat o parere pozitiva ("worries" etc) ar fi fost omisa ...pt. ca nu servea scopului forum-ului ! Noapte buna !
@ ionut
"Se considera fericit pt. ca a ascultat povestile "retailistilor" si a unora ca tine "
Probabil ca n-ai mai mult de 30 -32 de ani. Altfel ai sti ca inteligenta si spiriul uman nu pot fi prostite de nimic si nimeni ...pe termen mediu. N-a reusit comunismul cu popaganda lui desantata sa prosteasca oamenii...cu atat mai putin ar reusi orice business sa minta oamenii....profesionist si timp indelungat.
Pe scurt ....omul nu spera la 1000 E/mp pt. ca l-a prostit cineva, ci pt. ca are ochi sa vada si creier sa gandeasca...lucru pe care nu pot sa-l afirm chiar despre TOTI colgii mei de forum...
Bafta !
PS Zi ca n-ai 32 de ani... maxim...(daca ai tupeu !)
http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/821281/Promotii-de-vitrina-la-case/
Cu dedicatie pt baietii de pe forum de la Olandezu' (e cald din EvZ de maine) !
Veti remarca plini de satisfactie articolul si va veti indigna la citirea lui ! ....ca si cum asta ar schimba realitatea : PRETURILE NU SCAD ..ca n-au cum !!!!
Somn usor si vise placute ! (cu garsoniere de 10000 E si apt de 4 camere de 30000 E) :-)
olandezu
Te inseli:
1) am 38 de ani.
2) La treaba cu tupeul mai gandeste-te!! Eu ma pot lauda cu multe dar in nici un caz cu "tupeul meu". Tupeu au cocalarii...
3)Nu folosi cuvinte mari acolo unde nu-si au rostul ca esuezi in penibil!!
Ce au de-a face inteligenta si spiritul uman cu...imobiliarele ( o piata acoperita in proportie de 90% de speculanti), fondurile de investitii (capitalui speculative) si bancheri ( camatari)?
La mintea ta, daca faci un efort si extrapolezi, poti gasi spiritul uman si la... samsarii de masini din targuri!!!
olandezu
"Dezvoltatorii imobiliari, îngrijoraţi de scăderea vânzărilor, nu au intrat în criză suficient încât să scadă simţitor preţurile locuinţelor pe care le construiesc. Cele două târguri de imobiliare deschise ieri în Capitală prezintă reduceri şi bonusuri care, la o privire mai atentă, sunt aproape nesemnificative. Asta deşi vânză torii apartamentelor recunosc că, în ultimele două luni, s-au încheiat foarte puţine tranzacţii. Dovada că unii investitori nu au vrut să scape nici puţinii clienţi rătăciţi în ultima vreme la aceste manifestări este că şi-au pus standuri în ambele, doar-doar „o pica“ vreunul.
"Coridoare aproape goale, populate numai de jurnalişti curioşi şi hostesse înarmate cu zeci de pliante: aşa au debutat ieri cele două expoziţii de case: Târgul Naţional Imobiliar (TNI), din Palatul Parlamentului, şi Târgul Imobiliar Naţional (tIMOn), din Piaţa Constituţiei."
:))))))
"Dezvoltatori imobiliari ingrijorati", " scaderea preturilor", " N-au intrat in criza suficient", " putinii clienti rataciti in ultima vreme la aceste manifestari", "doar-doar o "pica" vreunul", " coridoare aproape goale", etc..
Daca nu sti sa citesti printre randuri si sa " scoti" esentialul dintr-un text ti-am facut eu un sumar...
eu va spun una singura, de la cineva care e in domeniu de peste 20 de ani(constructiI) DACA PRETURILE SE VOR STABILIZA LA 20 000 PENTRU UN APARTAMENT MEDIU, IN ROMANIA, DACA NU SE VOR PRABUSI DE TOT, TREBUIE SA MULTUMITI CERULUI CA ATI SCAPAT. SUMELE VEHICULATE ACUM, CELE DE SUTE DE MII DE EURO, SUNT EXPRIMATE IN VALUTA FORTE CU ACOPERIRE TOCMAI IN ACESTE PRETURI INFLATE LA LOCUINTE. DECI BANUL RESPECTIV EXISTA PE PIATA DOAR DATORITA VALORII IREALA A IMIOBILIARELOR, AU FOST ACOPERITI CU ACEA VALOARE CARE NU EXISTA...
DECI, NU E NICI O PROBLEMA DACA NISTE CASE SE VAND IN VALUTA ACOPERITA IN ACELEASI CASE, DECI CARE NU EXISTA IN REALITATE. AICI E CHEIA, CINE INTELEGE, VA STII CE SA FACA...
olandezu
1) Nu incheia citatul unde iti convine ca... nu merge!!
2) Mai citeste o data( de 2,3,4) ori postul meu pana cand ai sa intelegi ce citesti.
Incep sa inteleg de ce, in cazul tau, manipularea are sens...te inteleg: n-ai " armele" necesare sa lupti impotriva ei.
Incepi prin a incerca sa citesti un text pana "prinzi" esentialul si ulterior incearca sa-ti dai seama ce a vrut sa spuna autorul textului.( exemplu: articolul ciatat de tine din ev. zilei, ne sustine, noua celor de pe acet blog, toate argumentele...
@Olandezu
Olandezule am 3 intrebari simple pentru tine.Esti pe forumul asta de ceva vreme si pe altele de o lunga perioada de timp.Deci iata intrebarile:
1.AI CUMPARAT CASA CU CARE NE TOT AMENINTI CA O CUMPERI ???
2.AI CUMPARAT CASA CU CARE NE TOT AMENINTI CA O CUMPERI ???
3.AI CUMPARAT CASA CU CARE NE TOT AMENINTI CA O CUMPERI ???
Si in final imi permit sa-ti dau si-un sfat. CUMPAR-O dracu mai repede caci cu cat astepti mai mult astia deja iti vor face discount-uri, deja 5-10% e la ordinea zilei la acest ultim targ, unii iti dau si masina pe langa casa iar altii iti ofera garaj.Eu cred ca tu vrei sa le tragi teapa si sa nu mai cumperi si doar te lauzi pe-aici. Maaa tu maaaa oare nu esti exact ceea ce s-a spus despre tine ca ai fi, un amarat de dezvoltator care incearca sa-si salveze pielea cu afirmatii de genul sub 1.400 nu pot cosntrui, piata e stabila, preuturile nu au cum sa scada????
Olandezule treaba e simpla in privinta ta - CUMPARA FRATE ODATA SI LASA-NE PE NOI CU VRAJELILE ALEA DE BUFTEA. Deci opreste-te din comentarii, pune banul jos si valea sa cumperi. Noi de pe acest forum te indemnam sa nu mai pierzi nici macar o zi.Oare cat sa mai suporte dezvoltatorii sa-i tii cu banii blocati la tine in cont (banii tai dealtfel dar fara de care nu se poate construi)? Vezi ca aia daca se supara pleaca,....si nu mai vin.....si adio case construite.....si ce ne facem?
Cumparaaaaaaaaaa odattaaaaaaa ca deja devii penibil cu fiecare zi ce trece.
pegas
Omule ,relaxeaza-te ca nu merita sa-ti omori neuroni degeaba.
Treaba e mult mai simpla in cazul olandezului: Deja a cumparat un ap.sau doua( cand euro era 3,7 lei) si acum se autosugestioneaza ca" investitia" lui face 200000 de euro, cantandu-ne mereu aria cu " preturile nu vor scadea ca n-au cum ".
pegas
E logic.
Daca el crede cu adevarat ca "cei care asteapta si nu cumpara acum vor pierde pt. ca preturile oricum vor creste" si are si 200000 de euro disponibili si TOTUSI EL INCA ASTEAPTA SI NU CUMPARA inseamna ca:
1) ori e "bulgar" si vrea sa piarda asteptand....cresterea
2) Ori nici el nu mai crede ce spune(balivernele astea gen bordei) dar trebuie sa fie consecvent
3) ori e idiot pur si simplu
Ionut, olandezu asta a devenit penibil. O tot da atata la vrajeala ca "nu scade ca n-are cum" dar el zice ca-i unul care vrea sa cumpere deci cum drac poate sa se bucure ca preturile nu scad ???
Mai degraba tind sa cred scenariul cu dezvoltatorul sau cel pe care-l zici tu de "investitor". Treaba este cat se poate de clara. Numai ca nu suport minciuna si prostia lui.
Olandezule ma auzi? CUMPARA SI VEZI-TI DE VIATA TA MINUNATA DE INVESTITOR SAU CE-AI FI, NU TREBUIE SA-TI MAI BATI CAPUL CU NOI PE FORUMURI (cum spuneai si tu dealtfel).CUMPARA OMULE LA TARGUL ASTA SI ZI-LE ALORA CA NU VREI NICI GARAJUL, NICI MASINA NICI 10% DISCOUNT. DA-LE BANII LA AGENTII AIA DE ACOLO ASA CA BACSIS SA LE ZICI CA ESTI MAI TARE DECAT OIERU SI FACI GESTURI DE-ASTEA ZILNIC CA DOAR ESTI PETROLIST (la cata cultura au aia-n cap o sa te creada un fel de J.R. Ewing). CUMPARA ODATA OMULE CA PIERZI TRENUL VIETII.
pegas :))
Olandezul si altii ca el sunt necesari acestui blog numai si ca exemplu de :ASA NU!!
Tot explicandu-i si incercand sa-l convingem pe el, incet-incet "devoalam" marotele de care s-au tot folosit "imobiliarii" si deslusim cauzele care au dus la aberatia imobiliara la care s-a ajuns astazi.
Daca si un singur vizitator(cazul meu de ex.) a vut ceva de invatat , atunci acest blog si-a facut treaba si totul e o.k.
ARTICOL DIN CAPITAL
"Cu ceva mai mult de un an in urma, scriam in aceste pagini despre inceputul crizei financiare. Crahul este acum in curs. Zilele astea sunt mereu intrebat: cat de rau o sa fie? Cand se va sfarsi? Ce inseamna pe plan global si pentru Romania. Poate ca a venit vremea unei actualizari fata de anul trecut prin acest articol.
Fannie Mae si Freddie Mac au fost nationalizate. Lehman, unul dintre cele mai vechi nume pe Wall Street, s-a declarat in stare de faliment. AIG, cea mai mare companie de asigurari din lume, cu un portofoliu
de peste 1000 de miliarde de dolari, a fost de asemenea nationalizata. Merryl Lynch, un alt nume legendar pe Wall Street, a disparut ca entitate independenta. Ai fi tentat sa spui ca ce-a fost mai rau a trecut.
Din pacate, cred ca asta e o privire optimista si de fapt am fi norocosi daca am fi acum la jumatatea crizei. Morgan Stanley si Goldman Sachs, ultimele banci americane de investitii independente, vor gasi probabil un cumparator in urmatoarele saptamani sau vor fi amenintate cu disparitia.
Ma astept la falimentul mai multor mari banci comerciale, precum si la zeci, poate chiar sute de falimente la cele mici si mijlocii. Aceasta situatie va fi exacerbata de continuarea incetarii de plata la multi datornici ai creditului ipotecar. Si alte categorii de datorii vor simti stransoarea - credite de consum, imprumuturi auto etc. Datoriile anulate si pierderile vor continua sa sporeasca in intreg sectorul financiar, eliminand incetul cu incetul actori care nu-si mai pot acoperi pierderile. Sistemul American de asigurare a depozitelor, FDIC, va necesita probabil recapitalizare pe masura incapacitatii de a face fata falimentelor bancare asteptate.
Cantitatea de capital utilizata de guvernul Statelor Unite pentru a sprijini sistemul financiar este atat de mare incat ar putea pune in pericol nota sa de risc, care a fost pana acum impecabila. Unii experti estimeaza dublarea datoriei publice, dupa toate masurile luate. In orice caz, creditul se va scumpi nu numai pentru stat, dar si pentru intreaga economie, exacerband recesiunea care bate la usa. Desi mai e pana acolo, ar trebui sa ne reamintim ca Marea Britanie a fost salvata de FMI la sfarsitul anilor '70. Si de asemenea, sa ne amintim ca la inceputul secolului XX Argentina era printre primele cinci economii ale lumii...
Statele Unite si Marea Britanie continua sa fie afectate intr-un mod disproportionat in termeni de falimente, dar intreaga planeta va resimti efectele scumpirii si reducerii disponibilitatii creditelor. In termen de un an vom fi confruntati probabil cu o recesiune globala.
Pentru Romania acestea nu sunt vesti bune. Deja cresterea in sectorul imobilar s-a oprit. Nicio mare tranzactie imobiliara nu a fost efectuata anul acesta. Cand fondurile de investitii se opresc din achizitii, acest lucru va frana planurile constructorilor care aveau intentia sa construiasca
malluri sau birouri, acum cand "iesirea" a disparut. Bancile si-au redus substantial disponibilitatea de finantare a proiectelor imobiliare, iar marii investitori, care de obicei cumparau zeci de apartamente nefinisate o data, au disparut demult. Azi, creditul e fie indisponibil, fie foarte scump.
Acest lucru are un efect de contaminare a altor sectoare. Explozia in sectorul materialelor de constructii s-a oprit; cererea si preturile scad pretutindeni. Companiile de constructii incep sa aiba dificultati.
Politica excesiv de optimista a imprumuturilor s-a intors acum impotriva sectorului bancar. Cele mai multe credite erau "garantate" prin ipoteci pe proprietatile imobiliare. Dar aceste proprietati erau supraevaluate si multe in chip fraudulos. Bancile incep acum sa descopere ca aceste garantii n-au nicio valoare, mai ales intr-un sector imobiliar inghetat. Acest lucru va duce la pierderi de milioane de euro si o si mai mare reticenta in a acorda credite. Bancile locale sunt cele mai vulnerabile, desi nici unele banci straine nu sunt invulnerabile.
Criza din New York si Londra face ca Romania sa nu mai poata ascunde carentele sale macroeconomice. In mod inexplicabil, Ministerul Finantelor intentioneaza sa lanseze un nou imprumut pe pietele internationale - nu putea gasi un moment mai nefavorabil! Leul este sub o presiune sporita, devenind tot mai vulnerabil la un "atac de panica". Putem doar spera ca o criza a ratei de schimb poate fi evitata, iar incetinirea cresterii economice (inevitabila in acest moment!) va domoli cel putin inflatia si va ajuta la corectarea uriasului deficit de cont curent.
Criza nu are sanse sa dispara prea curand si ar putea de fapt sa duca la o recesiune prelungita, mai ales in Statele Unite. Sa nu uitam ca la 20 de ani de la apogeu, Japonia are in continuare o crestere economica anemica, iar indexul bursier Nikkei este la mai putin de jumatate din valoarea atinsa in 1989... In orice caz suntem confruntati cu perspective mai multor ani de dificultati economice.
Articolul de anul viitor s-ar putea dovedi extrem de similar celui de anul acesta.
* Matei Paun este Managing Partner la BAC Investment Banking
ARTICOL BUN, DESPRE "NOI SUNTEM INVINCIBILI, LA NOI NU SE POATE INTAMPLA"
A învăţat ceva America şi lumea din "Marea criză" a anilor '30?
Istoria se repetă?
După ce câteva bănci renumite din SUA au dat faliment în ultimele luni, presa a început să vorbească iarăşi de crahul din 1929 şi de “marea depresiune” din anii ’30, care a îngenuncheat, pur şi simplu, America. Pe de altă parte, analiştii par a fi convinşi că americanii nu vor repeta greşelile care i-au dus la prăbuşirea economică şi psihică de după primul război mondial şi că situaţia actuală nici nu se compară cu cea de atunci.
Americanii, puternici şi invincibili
Marele crah financiar din anul 1930 a apărut în primul rând ca o consecinţă directă a primului război mondial. Multe dintre cele mai puternice ţări ale lumii, inclusiv Marea Britanie ori Germania, rămăseseră cu datorii imense după primul război mondial şi apelau la SUA pentru împrumuturi.
Americanii prosperau în acest timp şi se credeau invincibili. America era ţara tuturor posibilităţilor, economia lor era cea mai puternică, nimic nu putea să îi atingă. Cetăţenii de rând, alături de investitori şi oameni de afaceri, cumpărau masiv acţiuni la bursă. Wall Street devenise simbolul unei economii înfloritoare, a optimismului şi a unui stil de viaţă strălucitor şi opulent. Acţiunile erau, aşadar, la mare căutare, astfel încât preţul lor creştea şi iar creştea. Până la un punct...
În septembrie 1929, preţurile acţiunilor au început să scadă, iar investitorii s-au speriat şi au vândut masiv. Pe 24 octombrie, zi care avea să rămână în istorie sub numele de "Joia Neagră",12 milioane de acţiuni au fost scoase la vânzare, iar acesta era doar începutul. Lumea se grăbea să vândă cât mai repede, astfel că valoarea acţiunilor se micşora continuu. A urmat “lunea neagră” şi “marţea neagră”, adică 28, respectiv 29 octombrie, zile în care bursa a primit loviturile de graţie. Prăbuşirea a continuat încă o lună.
Şi, pentru că un necaz nu vine niciodată singur, pentru cetăţenii Statelor Unite suferinţa abia începea, căci după “marele crah al bursei” a urmat “marea depresiune”.
Economiştii şi istoricii deopotrivă s-au contrazis ani întregi de atunci, încercând să stabilească dacă “marele crah” a provocat “marea depresiune” sau a fost doar un semnal al prăbuşirii economiei americane şi a celei mondiale, în general. Cert este că ambele au survenit cam în acelaşi timp, iar falimentele celor care au pierdut la bursă au dat tonul falimentelor care aveau să urmeze.
Ce s-a întâmplat?
În anii ’20, americanii se împrumutau masiv de la bănci. Micii investitori profitau de creditele ieftine pentru a-şi susţine afacerile, iar cetăţenii de rând cumpărau orice cu banii împrumutaţi de la bănci, trăind pe picior mare şi cheltuind fără măsură. Bineînţeles, efectul imediat a fost o îmbunătăţire consistentă şi vizibilă a nivelului de trai, însă efectul pe termen lung avea să fie mult mai usturător. Datoriile erau tot mai mari, iar datornicii tot mai mulţi.
În aceste condiţii a survenit scăderea dramatică a preţurilor, pe fondul prăbuşirii acţiunilor la bursă. Pentru micii întreprinzători, era o veste cum nu se poate mai proastă. Mulţi dintre ei au tăiat drastic din bugete, pentru a putea achita în continuare ratele la bancă. Preţurile scădeau, deodată cu cererea pentru produse noi. Urmarea a fost prăbuşirea unor afaceri şi chiar închiderea unor fabrici, din cauză că lumea nu mai cumpăra nimic.
Rata şomajului ajunsese la 25%, iar băncile rămâneau rapid fără fonduri, în condiţiile în care datornicii nu îşi mai puteau achita ratele, iar deponenţii îşi retrăgeau banii, de teama falimentului. Era o situaţie disperată : preţurile şi veniturile au scăzut cu 20 până la 50%, iar datoriile rămâneau aceleaşi. În primele 10 luni ale anului 1930, au dat faliment 744 de bănci americane. În total, în timpul aşa-numitei “mari depresiuni” din anii ‘30, au dispărut de pe piaţă circa 9.000 de bănci, iar deponenţii au pierdut 140 de miliarde de dolari după falimente.
Pentru cetăţenii de rând, însă, problema era lipsa locurilor de muncă, şomajul tot mai crescut care apăruse ca urmare a închiderii fabricilor. Milioane de americani nu aveau o slujbă, iar adăposturile pentru săraci erau supraaglomerate. Unul din trei americani (în afara celor care munceau în agricultură) era şomer, iar produsul intern brut scăzuse de la 103 miliarde la 55 de miliarde. Poliţişti, pompieri şi profesori şi-au pierdut locurile de muncă, deopotrivă cu muncitorii din fabrici.
Persoane care înainte de “marea depresiune” trăiau în lux sau măcar într-o casă decentă acum rămăseseră pe drumuri, cu întreaga familie. Disperarea luase locul optimismului americanilor, iar sărăcia înlocuia opulenţa afişată de aceştia după război.
Disperare şi sărăcie
Criza a durat ani întregi, şi nu numai în America, ci şi în Europa. Aici, însă, oamenii trecuseră deja de un război devastator, astfel că şocul nu a fost, poate, resimţit la fel. Cu adevărat loviţi au fost americanii, care fuseseră convinşi că sunt invincibili şi că erau singurii care scăpaseră cu bine din primul război mondial. Nu neapărat falimentele cetăţenilor şi ale băncilor ori ale fabricilor au fost cele mai şocante, cât prăbuşirea încrederii oamenilor de rând în statutul lor de “invincibili”, de popor care nu poate fi îngenuncheat de nimeni şi nimic.
La marginea sau chiar în interiorul oraşelor apăreau aşa-numitele “Hooverville”, tabere improvizate, formate din colibe, construite din resturi - plăci de lemn, tablă, cutii de carton şi folii de plastic. Astfel de tabere existau chiar şi în Central Park din New York, în Brooklyn ori în Seattle (tab[ra de aici a rezistat un timp record, din 1932 până în 1941). Pe malul râului Mississippi, în St. Louis, o aşezare de acest gen adăpostea peste 1000 de suflete.
În aceste “Hooverville” locuiau cei rămaşi pe drumuri în urma falimentelor. Cei mai mulţi dintre ei trăiau din cerşit, se acopereau cu ziare şi foloseau cai ca să le tragă maşinile, pentru că nu mai aveau bani de benzină - asta în cazurile fericite în care îşi păstraseră maşina, eventual pentru a locui în ea.
Aceşti cetăţeni erau printre cei puternici, totuşi, printre cei hotărâţi să supravieţuiască. Foarte mulţi dintre micii industriaşi ori oameni de rând care au pierdut tot la bursă ori din cauza crizei economice s-au sinucis în acele vremuri. Rata sinuciderilor a crescut de la 14 la 17 cazuri la 100.000 de locuitori. Alţii au ales să facă greva foamei, să participe la marşuri ori să protesteze în mai multe moduri, câteodată chiar violent.
Desigur, legendele circulă şi exagerează puţin proporţiile dramelor. S-a spus şi s-a scris mult pe acest subiect, mulţi descriind scenarii de-a dreptul apocaliptice, cum că în centrul New York-ului, imediat după “joia neagră”, investitorii bursieri ce tocmai pierduseră totul se aruncau pe ferestre unul după altul, iar pietonii călcau cu atenţie printre cadavrele întinse pe caldarâm. În realitate, spun istoricii, puţini dintre cei care şi-au pus capăt zilelor atunci din cauza disperării, au ales metoda săritului de la înălţime...
O altă legendă este legată de agricultori, care erau, la rândul lor, disperaţi din cauza scăderii fără precedent a preţului produselor lor, cu 40-60%. Se spune că fermierii preferau să arunce laptele pe câmp, decât să îl vândă şi să îi scadă şi mai mult preţul. Şi asta în condiţiile în care milioane de oameni cerşeau mâncare pe străzile oraşelor.
AMERICA ANILOR 25-29, SEAMANA TARE BINE CU ROMANIA ANILOR 2005-2009, NU VI SE PARE?
"Actuala rezerva a investitorilor locali de a intra la cumparare nu va dura decat pe termen scurt(CAM PANA IN 2022). Preturile mici si situatii financiare bune ale companiilor de pe Bursa vor readuce investitorii in piata(CAM IN 2030)", a spus Florin Dolea, director executiv al societatii de administrare Pioneer Asset Management.
"Evolutia puternic negativa a bursei locale din ultimele zile nu are un fundament economic, fiind generata probabil de nevoile urgente de lichiditati ale unor investitori straini de anvergura. Ca atare cred ca este doar o "oferta promotionala" pe termen limitat de care se poate profita si cu care nu te intalnesti de prea multe ori in viata", a spus Nicolae Pascu, presedintele societatii de administrare STK Financial.
MOSTRA DE PROSTIE, DE FAPT INCERCARE DE PROSTIRE A OPINIEI PUBLICE. PARCA II SI VAD PE CEI DE LA AIG SAU LEHMAN CUM SE VOR REPEZI PE BURSA ROMANEASCA SA MAI FACA CEVA SPECULA...
"Daca de la inceputul anului avem scaderi chiar de 70% pe unele actiuni, nu avem in schimb niciun scenariu economic, oricat de pesimist, care sa justifice aceasta scadere", a conchis Pascu.
CE CONTEAZA CA IMPERII FINCIARE SE PRABUSESC, IPORTANT E CA LA NOI "DUDUIE", NU?
"Administratorii de fonduri mizeaza pe o revenire a Bursei sprijinita de situatia din plan macroeconomic. Analiza fundamentala arata ca valoarea actiunilor este de doua pana la trei ori mai mare decat preturile la care se tranzactioneaza, sunt de parere administratorii. Mai mult, perspectivele economice sunt pozitive si pentru urmatorii ani, iar cele mai negative scenarii vorbesc doar de diminuari ale ritmului de crestere economica si nu despre scaderi ale economiei."
MAI, SI EU AM IN GARAJ UN HARB DE MASINA PE CARE O TOT TIN ACOLO DE CATIVA ANI, SPERAND CA VOI REUSI SA IMBUCUR PE CINEVA CU EA, CINEVA NOU VENIT CARE AR AVEA NEVOIE DE O MASINA PANA SE PUNE PUTIN PE PICOARE...DAR ASTIA, ACUM, SUNT SMECHERI, COBOARA DIN AVION SI PRIMUL LUCRU PE CARE-L FAC E UN CREDIT SA-SI TRAGA MASINA...DAR ASTA E O ALTA POVESTE..
DECI, DACA FAC EU O ANALIZA, ASA MAI "FUNDAMENTALA", PRECUM MARII NOSTRI ECONOMISTI, MAI CA-MI VINE A CREDE CA HARBUL ASTA A DEVENIT O PIESA DE COLECTIE SI MAI CA-MI VIN SI MIE CEVA IDEI. CRED CA VALOREAZA O GRAMADA DE BANI, BINE CA N-AM DAT-O INCA...
Să revenim în România...o dacie cu remorcă, gen Circul Globus sau Târgul de Haine X, îi aţâtă pe ieşeni cu o voce erotică:
"În perioada 18-20 Septembrie, la Sala Polivalentă, va avea loc Targul Ofertelor Imobiliare Imobiliaris. Evenimentul face parte din cadrul unui proiect transfrontalier, Romania-Moldova, finantat printr-un program al UNIUNII EUROPENE!!!
...
Este adevărat că vor scădea preţurile? Află adevărul participând la Târgul Ofertelor Imobiliare..."
Ce adevăr, libidinoşilor?
'buyest' - ahahahahhahah
poate doar in creierii tai terci, bai olandezule. ce zici, n-ar fi mai bine sa-ti termini tu studiile alea? ca 12 clase nu sunt de lepadat nici daca esti petrolist. de fapt, cred ca asta e si cauza ineptiilor pe care le debitezi pe aici: de la vaporii aia ti se lichefiaza materia cenusie (ma rog, maro) din craniu si te pierzi in reverii retrograde pe net.
si tot de la asta se pare ca nu pricepi: indiferent de cat sustii tu ca e costul/mp de nou, noi nu suntem dispusi sa decartam banu-gros. atat. nu va convine, ori gasiti fondurile alea britanice pe care le astepta ineptul celalalt de pe tvr, si faceti dealu cu ele, ori adio si v-am salutat din mers.
elzorab, chiar atat de rau, cum esti tentat sa crezi, nu va fi imho. in cel mai rau caz vor fi anii 92-98 reloaded. pt. cei 1.6-1.8 mil de angajati la stat va fi crunt ca de 2/3 din ei nu e nevoie si vor trebui pusi pe liber. si asa, la puterea de cumparare de abia suntem in 89 din nou, deci dupa 20 de ani suntem exact de unde am plecat, doar ca mai indatorati si cu toate industriile ori vandute, ori taiate la fier vechi.
domus stil am mai scazut cu 5k pretul celei mai ieftine unitati locative din confort city. asha, de dragi ce le sunt potentialii clienti.
sa vedem scenariul, euro creste, dobanzile cresc, deficitul nu mai poate fi finantat decat f.f.scump, imobilele scad consistent, oamenii nu mai platesc, una sau doua banci se clatina spre prabusire, cosul zilnic devine insuportabil pentru salariatul mediu, remuneratia nu mai are de unde sa creasca, apoi consumul scade abrupt, falimentele unor societati altfel viabile, scaderea veniturilor bugetare si de aici sa te tii....
dar mai intai sa-si faca baietii exitul si dupa aia vede si boborul nota de plata.
http://www.piata-az.ro/AdImages/ad_530089.jpg
...si cand te gandesti ca in primavarase "cerea", si culmea, se si vindea intre 750-950 euroi/mp...
rumegati va rog domniile voastre( aviz olandezu), cam unde vrea piata imobiliara sa "urce"
oricum, cu 200 000 euroi, olandezu poate fi fericitul posesor al unui intreg bloc in vecinatatea clujului...
ps nu o sa aiba net, deci, scapati de el...
mai si totusi daca atunci se vindea cu 900 E/mp si acum a scazut atat bancile care au acordat credite pentru cumpararea de locuinte acolo ce masuri iau? pai va zic eu: nici una. Dasteptii si-au luat comisioanele ca au atins cotele de portofolii si acum portofoliile sunt paguboase in eventualitatea imposibilitatii de plata sau executarii ipotecii. Daca privesti asta la nivel national deja devine ... scarbos de apetisant.
Ce ziceti de cresterea de azi a bursei? 10-11%. WOW! Something's going to get bigger:) And I don't mean the prices, but something very brown:D
P.S. Manole mai schimba articolul, e rasuflat iar viteaza, vrajba si degringolada zilelor noastre e mult prea mare ca sa ramanem sa discutam despre Cluj si Poc, pardon Boc. Ataca si tu un subiect mai actual.
Manole cred ca e un om mai ocupat, de obicei il apuca scrisul in weekend.
Intrebare pentru cumparatori…va rog sa precizati motivele care v-au determinat sa cumparati in acest moment (ultimele 3-9 luni).
Credeti ca ati facut o investitie buna?
Rog agentii imobiliari sau alte persoane care vor doar sa manipuleze (gen olandezul) sa nu scrie chestii de genul ca se asteapta ca preturile sa creasca etc…
"In momentul in care un dezvoltator nou apare in piata vine de obicei cu un pret mediu mai mic decat cel care exista in piata la competitie, ceea ce ii determina pe dezvoltatorii deja prezenti sa isi alinieze pretul prin oferte promotionale, a spus Beatrice Dumitrascu, directorul departamentului rezidential al CBRE-Eurisko."
Târgul de primate manipulatoare cu obrazul de 6 cm grosime
Până şi maimuţa manipulatoare de la Eurisko începe să prindă din misterele pieţei libere.
@olandezu
Olandezule, strategia cu preţul limită pe mp construit e foarte bună...
Tu consideri că nu este posibil să vinzi sub preţul de producţie. Eu zic că se poate şi se numeşte că lucrezi în pierdere.
Tu, în schimb, nu eşti Alitalia să tragi pe dreapta, ci ...mai ridici un bloc smiorcăindu-te că s-a scumpit terenul, şpaga, dorel, etc.
"N-a reusit comunismul cu popaganda lui desantata sa prosteasca oamenii..."
Vreo 50 de ani a reuşit! Olandezule, nu mai am nicio îndoială că IQ-ul tău e subunitar.
@aristotel
"Vreo 50 de ani au reusit".
Si ne mai trebuie inca p'atat sa ne curatam de reziduuri...
@hobincu
Care...cumparatori!!????
Numai eu stiu vreo 2 "calificati", foarte fericiti de achizitia vietii lor: 2 camere la Brincoveanu - 125.000 euro prin iunie parca; 2 camere la gara de nord 95.000 euro in august. Credit pe valoare 100%, garantate amindoua cu alta locuinta.
Trimiteți un comentariu