Din Cluj ţin minte foarte puţine lucruri. Că semăna cu o mică Viena, că avea o stradă lungă şi frumoasă care ducea de la gară până în centru, că Grădina Botanică era mai frumoasă decât asta din Bucureşti şi că la statuia lui Matei Corvin erau săpate nişte gropi.
A, şi oamenii erau foarte liniştiţi. Era pe vremea lui Funar. Pe atunci echipa fanion era U Cluj şi CFR cred că juca prin divizia C.
Între timp clujenii s-au europenizat şi a dat şi-n ei febra imobiliară. Febră care nu se manifestă numai prin temperaturi ridicate şi dureri de cap, ci şi prin:
- fantasme umede: chipurile Cluj-Napoca e "Silicon Valley-ul" României; Emil Boc/Poc/Cioloboc, acest Hercule de buzunar, acest Naim Suleymanoglu al politicii româneşti, dă interviuri imobiliare şi e lăudat ca fiind "unul dintre cei mai puternici politicieni români"; ia uitaţi ce zice Hercule: "Ui ar eibl to ofăr cip uorc fors, not onli cip, băt treinid."; oooo, aaaaaa, Cluj, acest Bangalore al României...; populaţia Clujului se va dubla în următorii ani (acum lămuriţi-mă şi pe mine, populaţia Bucureştiului se face de 4 milioane, Clujul ajunge la 1 milion, în restul României cine naiba mai rămâne?!...); etc.
Clujeni, vedeţi că micul Hercule îşi umflă muşchii şi vă mută râul. "Ui ar going to change dă curs of dă rivăr... Someş rivăr."
Clujeni, dacă nu ştiaţi, micul Boc e al doilea om ca putere din România, după El Presidente Băse. Parol d'onoare, vă zic inglejii ăştia.
Clujeni, cumpăraţi acum, cât mai e timp, că în 2 ani preţurile de la voi se vor dubla. Aşa zice un agent de la Remax. Pentru că, aşa cum zice şi micul Hercule, Clujul va deveni oraşul-cheie al Estului Europei în următorii 10 ani.
Mă rog. La finalul filmului, totuşi, agenţii publicitari se spală pe mâini:
"DISCLAIMER: Obelisk makes no representation and gives no warranty as to the accuracy of the information in this video..."
Fantasma umedă continuă până pe 1 octombrie, când vine Chelsea. Părerea mea e că după ziua de 1 octombrie o să dispară fantasma şi va rămâne doar umezeala.
În rezumat să remarcăm că din ingredientele care au compus filmuleţul comentat mai sus nu lipseşte niciunul din cele clasice pe care le-am expus aici (în urmă cu aproape 1 an):
- năvălesc hoardele de studenţi;
- năvălesc hoardele de străini care abia aşteaptă să investească la Cluj, în frunte cu Nokia;
- Clujul e o piaţă izolată, un mic paradis est-european în care timpul se scurge după legi proprii şi, eventual, nu omul se supune naturii ci natura se supune omului (vezi ce zice Poc Boc despre mutarea râului);
- există o cerere hămesită, care ar hăpăi dintr-o falcă nu un bloc, două, ci zece blocuri (păi cum să nu, dacă populaţia va ajunge la1 milion în câţiva ani?);
- etc. etc. etc.
--
Criza face victime în rândul agenţiilor imobiliare clujene
41 de agenţii imobiliare au falimentat în primul semestru al anului la Cluj-Napoca. În comparaţie cu anul trecut, numărul falimentelor a crescut de şase ori. Potrivit jucătorilor, înmulţirea falimentelor este datorată stagnării activităţii pe sectorul rezidenţial şi a lipsei serviciilor imobiliare din partea celor mai multe agenţii imobiliare. Pe de altă parte, această evoluţie este o consecinţă directă a scăderii interesului pentru domeniul imobiliar, a scăderii dramatice a tranzacţiilor cu active imobiliare şi mai nou a problemelor de finanţare.
„Numai în primele şase luni au dat faliment 41 de agenţii imobiliare, ceea ce reprezintă de peste şase ori mai mult decât anul trecut. Deşi s-a construit mai mult, fapt reflectat şi în numărul de firme de construcţii deschise, vânzările din imobiliare merg din ce în ce mai prost”, a declarat pentru Informaţia de Cluj Maria Fomin, director în cadrul direcţiei Registrului Comerţului Central Computerizat Cluj. Potrivit calculelor noastre, anul acesta au intrat în procedura de faliment circa 15% din totalul agenţiilor imobiliare care activau pe piaţa clujeană.
„Era de aşteptat”
Creşterea alarmantă a falimentelor în rândul agenţiilor imobiliare nu este însă o surpriză pentru cei care activează pe piaţa imobiliară clujeană. Aceştia spun că această evoluţie este firească în condiţiile în care cea mai mare parte din agenţiile imobiliare din Cluj erau strict axate pe sectorul rezidenţial – sector care se confruntă cu o scădere a cererii şi că nu ofereau servicii imobiliare în adevăratul sens al cuvântului. „Era de aşteptat ca piaţa să se regleze. Pot fi evidenţiate însă câteva cauze ale acestei evoluţii. Cea mai mare, parte dintre agenţiile care activau pe piaţă erau strict axate pe sectorul imobiliar şi odată cu stagnarea vânzărilor acestea au rămas fără afaceri. În al doilea rând, aceste agenţii de apartament nu ofereau servicii imobiliare ci se rezumau la a citi ofertele din ziar şi a le oferi mai departe clienţilor”, a comentat Doru Lupeanu, directorul de vânzări al agenţiei imobiliare clujene Grup de Lux.
Piaţa imobiliară trece printr-o corecţie
În ceea ce priveşte piaţa imobiliară clujeană, jucătorii spun că schimbarea perspectivei este deja evidentă în piaţă. În comparaţie cu creşterea generalizată a preţurilor din trimestrele precedente, agenţii imobiliari vorbesc despre reevaluarea activelor imobiliare. Ajustările sunt puse şi pe seama incertitudinii generate de evoluţiile mediului financiar internaţional. „Ne confruntăm cu o scădere a tranzacţiilor şi o reajustare a evaluărilor pe de-o parte şi cu o expectativă a jucătorilor datorită noilor norme de creditare impuse de BNR, care vor afecta în mod negativ dinamica împrumuturilor bancare”, apreciază Lupeanu.
Cu toate că datele indică faptul că în Cluj sectorul imobiliar se confruntă cu probleme, activitatea în construcţii îşi continuă avansul. Astfel, potrivit reprezentanţilor Registrului Comerţului Cluj, în 2008 s-a dublat numărul societăţilor comerciale nou deschise care activează în construcţii. „Cu toate că activitatea în domeniul imobiliar a scăzut drastic, construcţiile şi-au continuat ritmul de creştere. Din statisticile noastre rezultă că activitatea în construcţii se menţine la cote înalte, iar numărul societăţilor noi ce au ca principal domeniu de activitate construcţiile s-a dublat anul acesta”, a mai punctat Fomin.
(mulţumesc cititorului care mi-a trimis articolul)
- şi iată ce informaţii ne mai dă şi cititorul nostru "clujeanul":
"spargerea balonului o sa vina mai repede decat se astapta unii
intr-un cartier de la marginea clujui, o tarla frumoasa cu 10 vilisoare la stadiul de "rosu", incepute cu un elan nebunesc acu vreo 7-8 luni, isi asteptau cumparatorii "potenti" ca olandezu, care detineau o suma mai mare de 150000 euroi. Ieri, trecand prin zona, nu am mai vazut din zecile de muncitori decat unul singur care o lalaia pe acolo. -Dom'le, cat e vila...???
-Acuma zice patronu ca e o suta, da daca te intereseaza o da si mai eftin, ca e in faliment, nu a mai platit muncitorii si i-au plecat toti... tre sa dea ratele la banca, si nu a venit nimeni sa cumpere, sa poata plati sefu..."
- şi câte ceva despre mirabilele investiţii din edenica zonă Floreşti: Primele probleme în "raiul Floreşti" (10 septembrie). Aaaa, nimic deosebit. Construcţii îngrămădite, fermă de păsări sub ferestre de lux, construcţii abandonate, finanţare ciuciu, "investitori" care au luat banii în avans la fraieri şi acum nu-şi mai pot respecta promisiunile. Un fleac... i-au ciuruit. Parcă aşa era vorba, nu?
215 comentarii:
«Cel mai vechi ‹Mai vechi 201 – 215 din 215@andrei
Sincere "condoleante" celor 2.
Mai intreaba-i de "sanatate"(financiara) dupa ce se termina dobanda aia promotionala...
legat de cresterea la bursa. s-a bazat pe faptul ca, guvernul sua a ajutat cateva banci, ceea ce se traduce prin faptul ca atat timp cat sefii lor au facut bani grei prin speculatii, acestia au intrat in buzunarul lor, iar cand s-au produs pagube, acestea trebuie suportate de cetatenii de rand...
situatia este de moment si va urma o perioada lunga, de zeci de ani, de curatire si asanare a sistemului. o serie intreaga de legi si reglementari care nu vor mai da mana atat de larga speculatorilor sa manipuleze bursele.
deci, cine-si inchipuie, ca, gata, de acum bursele vor zburda din nou, ca iarasi ne imbogatim prin inflarea de zece ori a actiunilor, iar apoi vine guvernul sa ne plateasca datoriile, se inseala. asa ceva se petrece o data la 100 de ani si ramane de vazut cum se va reaseza economia, pentru ca, totusi, vorbim de printarea a mii de miliarde de dolari, bani fara absolut nici o acoperire...deci, situatia e lata, chiar daca pare altfel. banii cu care bancile au fost ajutate, nu exista, sunt fictivi si ei...praf in ochi...doar sa tina increderea , sa nu se prabuseasca tot, ca in 29...doar urmatorii trei-patru ani ne vor clarifica unde ne aflam din punct de vedere economic, asa ca, dati valma pe burse si imobiliare, criza a trecut, de acum e si mai bine, speculam iar cand pierdem nu mai dam faliment ci apelam la stat sa ne scape...
@ionut
E inutil de incercat sa le explici orice, ei sunt mult prea fericiti ca au facut o afacere buna. Ba chiar cea cu 95.000 a sfatuit-o pe cea cu 125.000 unde sa caute ca sa gaseasca mai "eftin". Dupa ce-a facut super afacerea de la Brincoveanu, in 2 luni au cazut preturile cu 15-20.000... Are rost sa incerci sa-i luminezi?
Sunt la Nurnberg in concediu si m-am uitat de curiozitate pe ofertele de apartamente noi.
La 2 km de centrul istoric adica in oras de-a binelea am gasit ap. 2 camere 70 mp la 125.000 E la cheie. Si sper ca nu are rost sa dezvolt o ora intreaga despre infrastructura, curatenie, civilizatie, etc.
PS: sunt aici de 5 zile si inca nu am primit nici un flash si nici ca am auzit vreun claxon.
Daca apartamentul meu din bucuresti mai valoreaza 200k zau ca m-as orienta sa-mi iau unul in germania si sa mai raman si cu 75k bani de cheltuiala. Asta cu atat mai mult cu cat lucrez in strainatate.
nenea cora
Tocmai ne-a anuntat olandezul ca are 200000 de euro de investit, dar deocamdata sta in expectativa asteptand( comform propriilor lui afirmatii)...cresterea.
Eu zic asa : mai asteapta vreo 2-3 luni si fa-i o oferta pe la vreo 225000. Mai sti de unde sare iepurele!!??
Si daca e atat de "inteligent" sa accepte oferta, fa-ne si noua o cinste cu o bere ( virtuala desigur), ca merita "pontul":)))
olandezule, uite aici o superoferta. baga-te repede, ca e valabila numai 15 zile ....
http://www.cotidianul.ro/megadiscount_de_100_000_de_euro_la_un_apartament-58692.html
va pup, din Canada (mea) !
sapte, ordinar cum sunt, mi-am permis sa postez un articol de dan stanca:
"Multi dintre noi nu stim ca cele mai frumoase si trainice constructii din Bucuresti sunt de pe vremea lui Carol I, primul nostru rege care a avut parte de o domnie indelungata si a pus bazele statului roman modern. Tot ce are prestanta acum in Capitala, de la Ministerul Agriculturii pana la Palatul de Justitie, lucrari publice de o deosebita anvergura, realizate intr-un stil arhitectonic neoclasic, este opera politicii de urbanism initiata si promovata de rege. Au trecut mai bine de o suta de ani de cand au fost inaltate aceste edificii si ele continua sa ne uimeasca prin grandoare si durabilitate. Aceasta inseamna sa faci ceva ce va infrunta veacurile. In felul acesta o tara se poate impune prin trecutul ei in ochii generatiilor viitoare.
Comunismul a incercat sa faca acelasi lucru, dar cu ce rezultate? Printr-un mic efort ne punem in pielea acelora care vor trai la inceputul secolului XXII. Poate peste inca o suta de ani edificiile lui Carol nu vor mai fi in picioare. Casa Poporului insa va dainui. Atunci, logic, ne intrebam. Se compara mostenirea lui Carol I pe care noi de acum putem inca s-o admiram cu ce ne-au oferit Ceausescu si sleahta lui arhitecti? Diferenta e ca de la cer la pamant. Exact distanta dintre un regim inscris intr-o linie de continuitate cu traditia si ceva samavolnic facut impotriva traditiei.
Evident, mi se pare jenant sa tot vorbim despre marea calamitate care este Casa poporului. Subiectul e fumat.. Am vrut insa s-o punem in comparatie cu edificiile vechi care inca tin Bucurestiul. Daca timpul le decide pe toate si in acest caz va avea ultimul cuvant de spus. Fara nici o implicatie de ordin ideologic, tot ceea ce am mostenit din comunism este urat. Casa Poporului, Casa Scanteii, padurile de blocuri nu au nici o legatura cu ceea ce inseamna uman si estetic. Daca peste inca o suta de ani doar pe ele le vom mai avea, abia atunci oamenii vor intelege in ce univers de piatra sunt siliti sa traiasca si sa moara. Memoria se cultiva prin ceea ce inaintasii au au creat. Dar cand acestia au anti-creat, si in capetele noastre e pustiu. Sunt fericit ca nu voi trai in 2108..."
Prin cate mai trece un om ca sa-si "marite" garsoniera in ziua de azi! Cititi pe Forum o relatare de la un cititor suparat ca nu-l viziteaza niciun cumparator, desi tot taie din pret.
"M-am agitat, am vorbit cu tot felul de indivizi, m-au apucat toti dracii, am ajuns sa postez aici ca poate a mai trecut cineva prin ce trec eu.
Problema pe scurt: Trebuie, chiar trebuie sa vand o garsoniera veche, dar marfa, in bloc trainic, pe o piata blocata si bantuita de tot felul de agenti care in loc sa ajute - poate se misca ceva cu putina destoincie si daruire, spre binele lor viitor - fac in continuare tot felul de marlanii. Si numai marlanii. Eu cum procedez?
Problema pe larg, story included: Am o garsoniera in zona misto (think Iancului-Foisor-Dimitrov-Bucur, p-acolo), in bloc vechi. Prima data m-am gandit ca ce-ar fi sa o vand pe la sfarsitul anului trecut. Inca nu se crizase nimeni. Dar au trecut zilele si am scos-o la vanzare in ianuarie. Nimic. Cateva saptamani mai tarziu, vreo doua mai precis, am inceput sa citesc pe net ca e piata varza, ca nu misca nimic, sa mai astept etcetera.
Initial, vorbisem cu niste amici care, ziceam eu, se pricep, au legaturi in imobiliare. Mi-au zis sa o scot sus, ca "e zona, bag-o pe la 87" de mii de euro. M-am uitat si io, am vazut ca era un pret mediu pentru o garsoniera p-acolo, am zis ok. In alea doua saptamani si in continuare inca vreo luna si ceva am tot taiat din pret, ajunsese pana la 82.000 parca. Initial am apelat la niste agenti, dupa aia am dat anunturi si pe cont propriu si am ajuns tot la agenti, toti cu aceeasi vorba: "vorbim cu clientii si venim, cam cand sunteti liber?" "Dimineata devreme si seara tarziu". "Super". Super pe ma-sa, un client n-am vazut.
Apoi au dat-o astia ca e nasol sa vinzi in bloc vechi, ca nu mai dau bancile credit. Mai intai cu juma de gura, apoi, de pe la inceput de martie, cu toata gura.
Apoi, au intervenit niste probleme, n-am mai putut sa ma agit. M-am eliberat abia acu, la sfarsit de august, cand de fapt nu m-am eliberat, ci m-am vazut in ipostaza ca trebuie sa-mi vand garsoniera, dincolo de simpla intentie de la inceputul anului. Auzisem ca piata se dezmortise un pic, niste cunostinte tocmai reusisera sa vanda un apartament, auzisem si de altii ca s-au descurcat, nu usor, dar le-a iesit in cele din urma.
Zic pa agentiilor si dau, ca tot omul, anunt pe anuntul.ro, imobiliare.ro si run.ro. Cu magazinuldecase.ro am zis sa mai astept, ca m-am uitat pe la ei cu preturile lor "reale" si am vazut ca erau mult, dar mult peste pretul mediu de pe celelalte site-uri. M-am interesat in stanga si-ndreapta: pretul era deja considerabil mai jos fata de primavara, se apropia, la sfarsit de august, de 70.000 in zona aia, daca era garsoniera varza, si statea in jur de 75.000 daca era ok garsoniera.
Ma consult cu unu-altul, imi zic ca a mea are imbunatatiri considerabile, hai sa o pun la ceva peste 75.000, sa o negociez pana la 75. Platesc pe sms la anuntul.ro, ma scarpin in cap pana deslusesc ce sa fac pe run.ro, stau si citesc termenii pe imobiliare.net, dupa care sus cu anuntul.
In patru zile m-au sunat cinci oameni, toti de la agentii, mereu cu acelasi schimb de replici: "Unde mai precis? Comisionul agentiei e inclus?" Raspunsul: "Nu, nu e inclus, cat e, 3%? Nu, il negociem, dau maxim atat". "OK, cand sunteti la locatie?" "Dimineata devreme si seara tarziu". " "Venim! Pa!" "Pa!"
Au venit pe dracu. Mai rau, m-am trezit ca dupa primele telefoane anuntul meu a fost modificat (mai putin pe anuntul.ro), cu niste procente in plus, pus de cate o agentie in locul anuntului original. Situatia s-a repetat si la anunturile urmatoare pana am scazut la 72.000 - de fiecare data mai suna una-doua agentii si dupa aia anuntul meu ia-l de unde nu e, inlocuit cu altele, cu aceeasi descriere, dar cu 74-75.000 pretul si eventual cu etajul/locatia schimbate. Chiar daca dupa primul anunt am inceput sa le atrag atentia agentilor care ma suna ca le fac scandal daca mai vad anunturi modificate fara sa negociem in prealabil comisionul.
Ca sa nu mai zic ca din cate am priceput in blocul meu mai sunt doua garsoniere la vanzare, dar pe site-urile de anunturi apar, combinat, vreo 7-8, cu preturi de la 55 la 90 de mii.
Acum ma gandesc sa las abrupt din pret. Pana la cat sa las (bloc vechi, zona de mai sus, mai toate imbunatatirile, piata in groapa)? Si unde sa-mi anunt garsoniera ca sa nu-mi mai calce in picioare agentii ultima urma de speranta ca poate pretul meu apare ok si poate, poate, nimeresc vreun cumparator?".
http://www.tmctv.ro/articol_48967/immoeast_suspenda_unele_proiecte_din_romania__pentru_a_avea_lichiditate.html
Chiar ma intrebam lunile trecute de ce nu mai misca nimic la Polus Center in Constanta. Utilajele forfoteau in draci anu trecut si asta primavara. De cateva luni nimic. Doar paznicii...
@ pegas
"dar el zice ca-i unul care vrea sa cumpere deci cum drac poate sa se bucure ca preturile nu scad ??? "
...pai inseamna ca citesti din 3 in 5 . Am zis eu ca nu ma bucur ?! Din contra ma bucura tot ce e gratis : m-ar bucura sa merg cu avionul moca, sa nu-mi platesc cosul de cumparaturi la Bila sau sa-mi pun benzina in masina fara sa mai dau pe la casiera. M-as bucura si sa imi dea cineva un apartament "de la stat" sau sa cumpar kilu' de rosii din piata cu 5 bani ! DA STIU CA NU SE POATE si d-aia nu-mi fac buget de zero lei pt. un zbor la Londra cu avionul si 5 bani pt. un kil de rosii !
Intelegi ? ...sau e greu ?
Si pt. toti vizionarii de pe forum : am fost azi la targul de case din piata Constitutiei . Inr-adevar nu se calca lumea in picioare (cu atat mai putin cu cat intrarea era 5 lei = 2 mici la taraba de afara) dar m-a frapat ceva : cel mai MIC pret oferit era pe la 1100 E + TVA . pretul mediu oferit era pe la 1500 E + TVA. Intrebare : oare x dezvltatori care gestioneaza Y sute de milioane de euro, banii lor si ai bancilor, nu vad ce se intampla ? Nu sunt panicati si nu reduc marja de profit de 400 % doar ca sa vanda si sa nu se blocheze ? Nu scad preturile la 20000 E garsoniera ...doar pt. ca inteligenta colectiva de pe forumul asta le-o cere ? Sau realitatea lor e diferita de a voastra , atat de diferita incat isi permit sa isi iroseasca milioanele LOR , spre deosebire de noi care ne irosim doar vorbele pe net ?
Think deep ! (...nu tu pegas ca iar iti spune ionut sa nu-ti mai consumi neuronii !)
...seara buna !
olandezu
"oare x dezvltatori care gestioneaza Y sute de milioane de euro, banii lor si ai bancilor, nu vad ce se intampla ? Nu sunt panicati si nu reduc marja de profit de 400 % doar ca sa vanda si sa nu se blocheze ? Nu scad preturile la 20000 E garsoniera ...doar pt. ca inteligenta colectiva de pe forumul asta le-o cere ? Sau realitatea lor e diferita de a voastra , atat de diferita incat isi permit sa isi iroseasca milioanele LOR , spre deosebire de noi care ne irosim doar vorbele pe net ?"
Oare institutii financiare vechi de sute de ani, adevarate "bastioane " ale lumii financiare, n-au vazut ce se intampla?
Raspuns : NU!!
Lacomia este unul dintre cei mai puternici"combustibili" ai unei piete ,dar si motivul"griparii" ei la in moment dat...
olandezu
hai la etajul superior
olandezule, hai gata marsh in mortzii matii ca deja ma enervezi ce mortzii matii cauti aici, daca nu-ti plac opiniile noastre ? marsh in mortzii matii si fa-ti blogul rau separat, despre cresterea imobiliara, si gata, lasa-ne pe noi prostii in prostia noastra, nu tre' sa faci pe maica tereza sa ne "deschizi ochii" cum ca nu se poate construi sub 1500.
FYI (daca nu stii ce inseamna, foloseste google) cu avionul poti sa mergi la londra si cu 50 de euro, si cu 300. deocamdata din argumentatia ta referitoare la pretul caselor, tragem concluzia echivalenta ca "se poate merge numai cu 300". uite ca piata/viata/god/allah/etc. iti va demonstra ca "se poate merge si cu 50". asa ca inca odata iti zic s-o tai de aici, ca deja devii plicticos si enervant cu aceleasi argumente de cacat, iar cu jigodiile la un moment dat trebuie sa renunti la politete si diplomatie si sa le dai un sut in cur.
Aveți nevoie de împrumuturi pentru proiecte, investiții, împrumuturi personale, împrumuturi pentru afaceri, împrumuturi pentru locuințe, credite pentru studenți, credite de consolidare și împrumuturi pentru diverse proiecte? pentru cei care doresc să obțină un împrumut de la compania noastră ar trebui să ne contactați astăzi la (ericfinancee@gmail.com sau ericfinancee@outlook.com) și să vă împrumutați astăzi.
Trimiteți un comentariu