miercuri, 1 octombrie 2008

Dacă vă interesează

Confidenţial, dar să ştim cu toţii:

Property Secrets, cei care în urmă cu un an de zile s-au făcut remarcaţi printr-o lungă înşiruire de prostii pe metru pătrat, caută să angajeze un consultant pentru România, român. Salar atractiv, să cunoască bine piaţa şi proiectele locale, să fie dispus să călătorească.

Oare şi-au dat seama că au nevoie?

197 de comentarii:

belly spunea...

Cred ca au nevoie de oameni noi cu idei "proaspete" :))

Miorlau Pufos spunea...

Property Secrets: Preturile proprietatilor din Romania ar putea creste substantial, ca urmare a relaxarii creditelor ipotecare si a ofertei reduse
Preturile proprietatilor din Romania ar putea creste substantial, ca urmare a relaxarii creditelor ipotecare si a ofertei reduse, se estimeaza intr-un studiu al Property Secrets, citat de the movechannel.com.
Ca urmare a relaxarii creditarii ipotecare, vor fi mai multi bani pe piata in conditiile unei oferte reduse de proprietati, rezultatul...

...asta era pe la sfirsitul lui Iulie

No, acuma sa spuna ca e groasa? Nu merje, ca nu se mai vinde fituica. Da' daca au nevoie de om putem gasi. Sint o gramada de papagali ramasi fara colivie prin imobiliare zilele astea. S-o gasi unul si pentru ei

ionut spunea...

manole

Cand a fost publicata aberatia asta? Acum un an?
Pai, avand in vedere ca realitatea de ASTAZI i-ai lovit in plina figura, si i-a contrazis 100%, vor sa angajeze un consultant sa ce?
Eventual sa le spuna : baieti e cazul sa inchideti pravalia si sa va apucati de altceva!!
Cat de idiot sa fii sa te angajezi ( pe orice post) la astia.
Pai si daca dadeau cu zaru', in bobi, consultau carti de tarot, zatu' de cafea sau globul de cristal, din 10 pronosticuri tot nimereau macar 1(unul)!!
Poate doar olandezu...

Manole spunea...

Nu ştiu de ce vor să angajeze, dar anunţul e pe bune.

ionut spunea...

Nu cumva l-or fi avut pe post de consultant pe vreunul din "greii" zilisteanu, bordei sau vlasceanu, care si-au batut joc de ei pana acum si le-au luat banii?. Ca prea seamana "analiza" asta a lor cu ce "mananca" tovarasii astia de ani intregi!
Sau mai e posibil un scenariu: pana acum n-au avut consultant si si-au bazat analizele pe "vocile " extrem de puternice si prezente in mass-media ale "expertilor" mai sus mentionati,si acuma chiar cauta un consultanta "adevarat" sa mai dreaga busuiocul...
Eu le-as propune un nume: Aristotel, dar ma tem ca stilul lui e prea "abrupt" pentru ei:))

B spunea...

Oameni buni, pe mine personal m-a frapat "disponibilitate de a calatori". Acum un agent imobiliar clasic este prin definitie pe drumuri impartindu-se intre birou si prezentarile de proprietati asa ca face aceasta precizare redundant cu o singura exceptie, doar daca agentul imobiliar este trimis la vanatoare de investori chiar pe plaiurile pe care acestia le populeaza....unde acel consultant e trimis chiar la poarta lor sa le ofere "investita" vietii lor. Daca speculatia mea vis a vis de aceasta tehnica care s-a intalnit si pe la noi dar ca import nu export cu apt. pe litoralul bulgaresc si case de vacanta in Spania sau Grecia de nu ar vinde si romanii nostri apt in Olanda sau case din Pipera investitorilor rusi. Totusi nu am vazut sa se ceara vreo limba exotica ca si cunostinte!
Cred ca asta e un concurs de imaginatie la care Manole a vrut sa vada cine vine cu ideea cea mai nastrusnica. Manole, am dreptate ca ideea cea mai traznita probabil se va apropia de scopul real al acelui anunt?

cezar spunea...

...Probabil calatoriile se vor axa pe destinatiile indigene, Cluj-Bucuresti-Constanta sau mai stiu eu unde va deveni interesant sa vinzi/cumperi.
Referitor la consultantii de imobiliare din afara, am avut de a face cu faimosul cuplu Alice si Jonty Crossick, de la ready2invest.co.uk, care acum 2 ani au dat 7 milioane pe un teren misto in mihailesti, la DN6, pentru proiectul paradise valley.
Spre deosebire de property secrets oamenii astia folosesc banii altora pentru a vinde proiecte off-plan cu ceva reduceri fara de 'preturile zonei', garantand 5 la suta chirie si eventual un buy-out daca te razgandesti. Targetul il constituie middle-classul occidental care vrea randamente mai mari decat cele 4 la suta dobanda obisnuita. Astia le promit cresteri de 5 % chirie+10-15% spor anual.
Din pacate, la mihailesti s-au impotmolit la canalizare, si au cedat drepturi de constructie unor firme care construiesc case de lemn, la preturi de 2 camere in sebastian.
Ce e haios e ca in felul asta mihailestiul a intrat pe harta imobiliara, preturile s-au dublat in 2 ani, desi proiectul original practic a inghetat.

Marona spunea...

Apropos de prostia pe metru patrat, as vrea sa-i semnalez una chiar funny lui AristotelCostel:

http://www.50hectare.ro/?gclid=CNm40aHCh5YCFQ5MQgodVDybFA

Hahahahaha........

elzorab spunea...

EURONUL ARE PROBLEME CU NEURONII!!

DOLARUL 1.39 SI ...CRESTE!

SE APROBA PLANUL ECONOMIC, DOLARUL CRESTE, NU SE APROBA, DOLARUL TOT CRESTE...

ASTA PENTRU CEI CARE SE BUCURAU DEJA DE FAPTUL CA EURONUL VA AJUNGE LA DOI DOLARI. SA VEDEM CAND VOR INCEPE SI CEI DE LA BCE SA TAIE DIN DOBANDA. EVIDENT CA SI FED-UL VA TAIA, DAR CUM NU SE POATE TAIA SUB ZERO...RAMANE DE VAZUT...

This week the euro sold off against 11 of the world’s top 16 currencies by trading volume on speculation the ECB will have to lower interest rates to prevent the region from falling into a recession. European banks have written off $229 billion out of a global total of $588 billion in losses related the collapse of the U.S. subprime market and the credit crisis that began in the United States is now affecting the euro zone. Moreover, even though the Governing Council of the European Central Bank is widely expected to keep rates unchanged at 4.25 percent, Jean-Claude Trichet is likely to acknowledge that recent economic data points towards a sharp contraction in economic activity in the euro zone and lower interest rates could be needed to prevent the region from falling into a recession.

DECI, 229 DE MILIARDE DIN TOTALUL DE 588 MILIARDE PAGUBE PRODUSE DE SECTORUL IMOBILIAR SUA, AU FOST PAGUBE ALE BANCILOR EUROPENE. APOI TREBUIE SA CALCULATI SI PAGUBELE BANCILOR EUROPENE IN SECTORUL IMOBILIAR DIN ANGLIA, IRLANDA, SPANIA, ITALIA SI EUROPA DE EST, PENTRU A VA DA SEAMA DE CE EUROPA VA SUFERI MAI MULT DECAT AMERICA!!!

elzorab spunea...

Producatorul de camioane Volvo a anuntat ca are in plan sa disponibilizeze 1.400 de angajati din Europa, pe fondul incercarii de a reduce costurile si de a face fata crizei economice din intreaga lume.

DA, DUDUIE SI IN EUROPA....

elzorab spunea...

UBS AG, cea mai mare banca din Europa in ceea ce priveste pierderile cauzate de criza creditelor, ar putea renunta la 1.900 de angajati din divizia de investitii, conform declaratiilor unor persoane apropiate companiei.



DING-DONG, DING-DONG, DING-DONG

cezar spunea...

http://www.standard.ro/articol_61568/locuintele_noi_si_vechi__mai_scumpe.html

Totusi, unii nu se lasa.

elzorab spunea...

felicitari cfr, felicitari steaua!!!

hai urziceni, vaslui, dinamo, timisoara si ???

ionut spunea...

marona

:))))

Dementiala faza! Aproape la fel de tare ca aia cu "suna un prieten".
Aristotel, 100000 de euro nu-s de colea!:))

ionut spunea...

cezar

"Totusi, unii nu se lasa."

Cei care nu se lasa acum se vor "lasa" de "meserie" de tot...in curand!

ionut spunea...

elzorab

Te rog eu, putina decenta nu strica! Nu inteleg de ce exulti asa cand vorbesti de criza care ne bate la usa. Sau tu (aidoma lui nestor) ai inteles ca noi d'abia asteptam criza...

Anonim spunea...

@ cezar

"Din pacate, la mihailesti s-au impotmolit la canalizare"...

Vrei sa spui ca in Romania statul nu asigura utilitatiile de baza pt. construirea unei locuinte ? Adica vorbesc de canalizare, apa, curent, gaze si drumuri.
Si ca din cauza asta proiecte sunt abandonate (micsorand oferta) sau totusi cele care se construiesc sunt super inghesuite si facute in locuri ciudate numai pt. ca sunt aproape de ceva retele la care sa se poata lega pe bani cat mai putini ? Motiv pt. care pretul terenului creste ametitor, proprietarul cunoscand avantajele pe care le are dezvoltatorul si evident incercand sa-l ciuguleasca cat mai mult, tocmai pt. ca utilitatiile fiind subdezvoltate sunt putine ternuri ca ale lui ? Sau ca daca totusi se construieste mai aerisit pe niste terenuri care costa mai putin , atunci costurile cu utilitatiile si drumurile cresc preturile apartamentelelor si se ajunge in final pe la aceleasi preturi finale...plus intarzieri de 6-12-18 luni (pt. aprobari , avize, hranit guri flamande de spaga etc ) ? Intarzieri care lungesc timpul realizarii proiectului si evident cresc costurile cu finantarea ?

Nooooo...nu poate fi vorba de asa ceva in Romania !

N-ai auzit ca preturile au scazut, scad si vor scadea ?
Daca mai stai 6 luni iei apartament la 1/2 din pretul de azi si intr-un an il iei pe gratis .
Si chiar se zvoneste ca peste 1 1/2 ani dezvoltatorii ii vor plati pe clienti sa se mute in ansamblurile lor !!!

:-)))))))))))))))

Hai pa, ca am o zi incarcata azi !

belly spunea...

http://www.curierulnational.ro/Opinii/2008-10-02/Inapoi+la+mamaliga+si+ceapa!#comLink

Unknown spunea...

EVZ

http://www.evz.ro/articole/
detalii-articol/822967/Sorin
-Ovidiu-Vintu-Criza-externa-va
-ieftini-traiul-romanilor/

Vantu despre criza internationala si preturile viitoare ale caselor:

"EVZ: Ce efecte credeţi că va avea criza financiară internaţională în România?
Sorin Ovidiu Vîntu: Depinde din ce perspectivă privim lucrurile. Dacă le privim din perspectiva maselor largi, ceea ce se întâmplă în prezent este extrem de benefic pentru România, deoarece va duce la o ieftinire a pieţei. De exemplu, până la această criză financiară, o garsonieră costa 80.000 de euro, apartamentele au ajuns la preţuri inaccesibile. În noul context, undeva în august-septembrie anul viitor, aceeaşi garsonieră va putea fi cumpărată cu 30.000- 40.000 de euro. În plus, producătorii de bunuri nu vor mai cere adaosuri neruşinate, ci îşi vor scoate profiturile din dever (volumul vânzărilor - n.r.). Va fi o ieftinire a bunurilor de larg consum. Activele ajunseseră la preţuri deşănţate. Acum, banii se vor scumpi, iar activele vor reveni la preţuri rezonabile. "

Aha deci dupa Patriciu si Vantu vede "vant" de schimbare ... tot cam -50% scadere minim.
Mie imi vine sa il cred...voi?

Manole spunea...

Olandezule, depinde ce jumătate a paharului priveşti.

"Si ca din cauza asta proiecte sunt abandonate (micsorand oferta) [...] preţul terenului creşte ameţitor" ...

...s-ar mai putea interpreta şi astfel:

"Şi că (şi) din cauza asta se cară sute de mii de oameni din ţară micşorând cererea ... "

Hai pa, că am şi eu treabă.

belly spunea...

Olandezule, am o singura rugaminte personala.

Te rog ca la sfarsitul postului sa nu mai scrii expresii gen MIRC: " Hai pa ca am treaba" - acest lucru denota faptul ca tu nu ai pic de respect fata de cititorii acestui blog. Daca ai renunta la "HAI"-ul ala ar fi foarte bine.
Multumesc anticipat.

nestor spunea...

Dintre toti oamenii din lume, fix pe Vantu l-ati gasit sa va dea sfaturi de investitii. Ce ironic!
Aproape la fel de ironic ca Belly care se simte jignit de Hai pa!, dupa toate jignirile posibile cu care au fost gratulati unii pe aici.

belly spunea...

Nestor, momentan, consider ca nu m-a jignit nimeni pe blogul acesta. Insa mie unul mi se pare o mare lipsa de respect formularea aceea.

shark spunea...

http://www.gandul.info/economia
/pretul-apartamentelor-noi-va-creste-
cu-pana-la-15-pana-la-sfarsitul-
acestui-an.html?3936;3252919

ii dau "bajetzii" inainte :D

belly spunea...

Inca o treaba Nestor, cred ca ai observat ca eu am atras atentia celor profilau "jigniri" sa le faca cu decenta. Pe mine unul ma intereseaza sa mentinem o atitudine cat de cat de oameni maturi care la sfarsitul unei argumentatii sa nu zica genul ala de expresii doar ca sa atraga atentia asupra faptului ca autorul ideii are mereu dreptate. Fiecare persoana considera ac el are dreptate, si sunt foarte putini care in urma contra-argumentelor recunosc ca au gresit.

shark spunea...

incredibil, inca unu tot din gandu tot de azi...

http://www.gandul.info/economia
/bancherii-spun-ca-apartamentele-
vor-continua-sa-se-scumpeasca-
mai-ales-in-orasele-dezvoltate-
economic-video.html?3936;2739066

dcg spunea...

Imperiul contraataca :) Acum a inceput campania de toamna?

belly spunea...

Deci voi aveti o reactie destul de puternica fata de Vantu pentru ca el a profitat puternic de LACOMIA si naivitatea oamenilor (intradevar este un lucru rau acesta). Imi aduc aminte ca dirigintele meu din gimnaziu (asta era pe vremea FNI) ne-a explicat faptul ca tu nu ai cum sa depui banii la o banca si sa tii inmulteasca cu cat ziceau ei. A argumentat prin faptul ca banca respectiva urmand ritmul acela de crestere a dobanzilor a depasit cu mult posibilitatile de returnare a banilor. Acel caz a fost ca si caritasul in care oamenii faceau bani doar stand. Practic cineva ii platea ca sa stea acasa si sa cheltui banii. Dupa cum stiti acest lucru nu e tocmai recomandat.
Acum intrebarea mea:
Daca voi (plus restul oamenilor tepuiti de FNI) aveti reactia asta fata de Vantu, ce reactie o sa aiba oamenii "pagubiti" de Balonul Imobiliar? Daca nu ma insel Manole chiar a dat un semnal de alarma in postul anterior :p

blondu spunea...

am si eu una din ZF

http://www.zf.ro/eveniment/agentiile-imobiliare-vad-scumpiri-3252535/

Agentiile imobiliare vad scumpiri
Preturile locuintelor noi din Bucuresti vor continua sa creasca pana la sfarsitul anului, in medie, cu 10-15%, in timp ce pe segmentul blocurilor vechi se estimeaza o scumpire cu 5-10%, evolutia fiind diferita in functie de zona, potrivit celui mai recent studiu al companiei Coldwell Banker.
"Pentru piata rezidentiala noua, estimam ca preturile vor creste cu 10-15% pana la sfarsitul anului, luand in considerare ca cererea este mai mare comparativ cu oferta, iar finalizarea unor locuinte programate sa fie livrate pe piata in acest an ar putea probabil sa fie amanata", se arata in raportul Coldwell Banker Affiliates of Romania.
Analistii companiei spun ca dezvoltatorii vor fi, de asemenea, fortati sa creasca preturile din cauza presiunii exercitate de majorarea pretului la materiale de constructii, la terenurile bune, cu forta de munca sau utilitatile.
In ceea ce priveste piata locuintelor vechi, care in prima jumatate a anului a inregistrat o corectie, prin reducerea preturilor cu pana la 5-10%, analistii imobiliari estimeaza pentru ultimele luni ale anului o scumpire cu 5-10%, ca rezultat al cererii.
Cele mai mari preturi se mentin la locuintele noi, din zona centru-nord, unde se inregistreaza un nivel de pana la 7.300 euro/mp, pentru apartamentele din cartierul Primaverii.
Fata de nivelurile prezentate de Coldwell Banker in luna martie, preturile pe piata rezidentiala din Bucuresti au crescut cu pana la 200% la locuintele noi, in timp ce la cele vechi au fost raportate ieftiniri de maxim 28%.
In ceea ce priveste cererea, analiza arata ca solicitarile cele mai multe se inregistreaza pe segmentul de pret cuprins intre 100.000 si 200.000 de euro.

blondu spunea...

ce ziceti... strangem niste bani pentru cativa saci de azotat si 50 l de motorina... desi sincer ca sa curatam rahatul asta de societate romaneasca am avea nevoie de productia combinatelor chmice pe cativa ani...

belly spunea...

Chiar ca acuma "Imperiul Contraataca" :))
Daca astea nu sunt articole la comanda nu stiu care mai sunt.

Cititi linkul http://www.curierulnational.ro/Opinii/2008-10-02/Inapoi+la+mamaliga+si+ceapa!#comLink

Aici veti vedea ce a zis si facut un miliardar in timpul balonului si dupa balonul din SUA.

belly spunea...

Blondule, o bomba termo-nucleara e mai ieftina :))

blondu spunea...

doar daca ne-o trimit rusii

B spunea...

@elzorab: esti f. liberal cu comentariile ca de obicei.
Totusi, trebuie sa iti spun ca istoria nu minte niciodata. Marile imperii se ridica, stralucesc si apun. SUA stralunceste de ceva vreme si ca orice mare imperiu o sa decada. Nici cei din Imperiul Roman nu au recunoscut ca civilizatia lor era pe sfarsite si totusi s-a intamplat. Obisnuieste-te cu ideea si nu mai fi preocupat atat de capra vecinului, adica ce face Europa. Din cauza unui Wall Street caruia nu ii mai ajungeau banii, masinile scumpe si trufele de 50k dolari bucata s-a ajuns in aceasta situatie. Datorita modului in care isi fac ei banii exportand inflatie s-a ajuns in aceasta situatie iar tu ai tupeul ca sa nu zic nesimtirea sa afirmi ca te bucuri de mizeria celor care au alimentat stilul de viata desantat al americanilor adica restul globului? Ei, americanii, traiesc pe credit de zeci de ani invartind banii dintr-o parte in alta globului.
Astept cu interes momentul cand OPEC sau majoritea importanta din golf va raporta toate preturile la pretrol si gaze in noua preconizata moneda. Sa vezi atunci cat de jos o sa poata sa ajunga dolarul, si asta tot din cauza tampeniei petrolistilor americani care au avut tehnologii alternative inca din anii '80 dar era prea usor sa investeasca dupa modelul cunoscut decat sa isi bata capetele seci pe un domeniu nou si necartografiat si au ales sa le tina la sertar. In rest numai bine si succese de prestigiu va doresc.

belly spunea...

Elzorab, stai linistit ca EUROPA o sa isi revina mai usor din criza decat o sa isi revina SUA (asta daca o sa isi revina).

shark spunea...

euro 3.8099 cu 3.8159 acum pe forex.

cum credeti ca se reflecta asta in ratele celor care au de platit un credit imobiliar?
sau cum se reflecta cresterea dobanzilor din ultimul timp?

aproape toti suntem platiti in lei... iar acum si functionarii cer marirea cu 50% a salariilor dupa modelul profesorilor. nu cred ca e de bine ce va urma.

shark spunea...

"EURIBOR, a urcat la un nou record, de 5,32%."

+ valoarea euroiului zilele astea
+ noile norme bnr...

=> care mai sustine cresterea imobiliarelor ca are romanu bani inseamna ca e putin dereglat.

nestor spunea...

Ziua de ieri era una in care era important pentru guvern ca euro sa fie sus. Asadar, eu m-a astept sa cam scada de acum pana la sfarsitul anului.

Manole spunea...

Eu, sincer, văd 1 E = 4 RON prin primăvară şi 1 E = 4.5 RON în toamna lui 2009.

qwerty spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
qwerty spunea...

@nestor

De ce era important ca euro sa fie sus?
Cum poate guvernul sa influenteze cursul leu/euro?

http://finance.google.com/finance?q=EURRON
http://finance.google.com/finance?q=EURPLN
http://finance.google.com/finance?q=EURSKK

Am vrut sa-ti arat ca leul se depreciaza in raport cu EURO de vreo doua luni si ca mai nou si celelate monede din jur se depreciaza.
Eu sper sa n-o ia razna, dar orice e posibil.
Dupa umila mea parere deprecierea arata circumspecia investitorilor; adevaratul test va fi de sarbatori (pentru leu -- cand vor veni banii capsunarilor).

shark spunea...

fundamental o duce bine romania ca sa se aprecieze moneda nationala? nu cumva s-au dat cam multe pomeni electorale si la anu e vai de mama lui bugetu?

de ce ar scadea ?

apropo e 3.82 cu 3.83

shark spunea...

asta cu apropo la articolul precedent al lui manole :)))

http://www.hotnews.ro/stiri-politic-
4618572-respectarea-promisiunilor-
electorale.htm

AristotelCostel spunea...

Cum spunea si olandezu, ar fi o prostie sa facem legatura intre preturile imobiliarelor si venituri.
"Imobiliarele doar creste", in timp ce venitul mediu lunar raportat la euro...scade...in ciuda eforturilor guvernului de a drege valoarea ISN prin pomeni electorale.
Romania prezinta o economie de tip fucked...not up...but ...down.

...don't cry for me...Argentina...

elzorab spunea...

pentru ionutz si ceilati:
n-am motive sa exult, pentru simplul motiv ca in criza aceasta , eu pierd sume de care mi-e si jena sa vorbesc. singura mea intentie a fost sa le dau putin peste nas naivilor care credeau ca s-a terminat cu america si-mi povesteau cum v-a apune imperiul.

asa e, imperiile se nasc si mor, dar sa nu uitam ca si imperiul roman, a inceput sa cada in 473, dar a tot cazut pana in 1452, deci dureaza ceva...

eu nu le iau apararea celor de pe wall street. asa e, niste borfasi hoti, ca si vantu & co. eu am vrut sa subliniez un singur lucru:

daca in america e criza, criza va fi de trei ori mai profunda in romania, iar daca in america scad preturile la imobiliare, in romania vor scadea de cici ori mai puternic. si tot asa.

stiti voi, vorba aia de copii, prea se credeau imobiliarii romani balene in borcan!!

elzorab spunea...

sau altfel spus: nu mor caii cand vor cainii!!!

elzorab spunea...

iar criza, din pacate, este un rau absolut necesar pentru insanatosirea economiei. am mai spus, atunci cand faci apendicita trebuie sa te operezi rapid, altfel te curenti, iar economia mondiala suferea tare in ultima vreme. deja oamenii simpli munceau din greu pentru a umple buzunarele speculatilor, fie de pe wall street, fie din imobiliare.

trebuie sa operam mizeria din economie si doar o criza poate sa o faca...

romania si speculatii romani au profitat si ei din plin de situatia economica, speculand si cheltuind sume pe care nu si le puteau permite, deci, vor trebui sa plateasca si ei...

macar daca romanii nu s-ar fi lansat si ei pe orbite imobiliare, dar au facut-o deci, trebuie sa plateacs cot la cot cu ceilalti!!!

Andrei Stroiescu spunea...

Din cate stiu eu, cursul euro/leu din fiecare 1 oct an curent va fi cursul oficial pentru plata taxelor pe anul urmator.
In principal accize, dar si alte taxe care se platesc in echivalent euro.

O zi buna

nestor spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
nestor spunea...

Guvernul poate modifica cursul euro prin intermediul BNR. Din motivul pe care tocmai l-a expus Andrei mai sus.

ionut spunea...

nestor si(andrei stroiescu)

Cat a fost euro pe 30.09.2008?
1euro=3.7336 lei
Cat a fost euro pe 01.10.2008?
1euro=3.7348 lei
Crestere a euro de 0,012!
Ipoteza voastra nu prea sta in picioare!
Cauzele devalorizarii euro sunt cu totul altele(vizibile cu ochiul liber)...

ionut spunea...

In postul de mai sus se va citi" cauzele devalorizarii LEULUI...
Scuze!

Anonim spunea...

Elzorab tu faci din nou greseala de a citi ceea ce nu s-a scris. Nimeni de p-aici n-a spus ca romania e miezul care o sa ramana intact dupa nebunia asta.
lumea opineaza ca europa o sa treaca mai usor peste criza decat us of a. pentru ca scenariul tau e valabil doar in cazul in care americanii paseaza cartoful incins celorlalti fraieri. Iar fraierii astia nu mai exista. E o ineptie sa continui sa creditezi un client care deja e in faliment doar ca sa amani deznodamantul. Ineptie pe care tu o sustii.

Eu zic sa le dea tuturor bugetarilor nu +50% ci sa pluseze si sa le dea +100% si inca 10 pagini de bonusuri. Cu cat implozia va fi mai spectaculoasa, cu atat lectiile ce se vor trage vor fi insusite mai temeinic.

cat despre imperiul care contraataca vijelios, eu abia astept episodul the phantom menace (stiu ei care fantoma) si dupa aia, clone wars-ul falimentelor.

Victor spunea...

@ionut
Pai nici la imobiliare n'a crescut pretul intr'o singura zi, desi o strategie a existat.

Andrei Stroiescu spunea...

@ionut

Faptul ca am dat un raspuns la intrebarea de ce ar conta cursul euro din data de 1 oct nu inseamna ca sustin ideea potrivit careia leul s-a depreciat din acest motiv. De altfel, scenariul asta a fost vechiculat si anul trecut, insa tot fara fundament.

O zi buna

shark spunea...

http://cotidianul.ro/
criza_mondiala_ne_scumpeste_taxa_
auto_carburantii_bautura_si_
tigarile-59805.html

"Este pentru prima dată, după doi ani de când există această măsură în Codul fiscal, când Banca Naţională pare că nu a intervenit pentru a regla cursul leului în aşteptarea ratei de schimb oficiale pentru accize şi taxe în euro.
Leul a pierdut 11 bani faţă de euro, în ultimele două săptămâni, pe fondul crizei financiare globale instalate după falimentul Lehman Brothers.

La 22 septembrie, euro costa 3,62 lei, pentru ca la 30 septembrie cursul să urce la 3,73. Anul trecut, banca centrală avea grijă de curs în pregătirea zilei de 1 octombrie. La 21 septembrie 2007, cursul euro atingea 3,40 lei. În 27 septembrie, acesta scădea la 3,38 lei, pentru ca pe 28 septembrie, ultima zi bancară din lună, să coboare la 3,35 lei. Pe 3 octombrie, cursul euro revenea brusc la 3,37 lei. În 2006, cursul era foarte stabil, la 3,53-3,54 lei.
Singurul câştigător al acestui curs rămâne bugetul statului. "

probabil e mai groasa acu de nu a mai avut "grija" bnr-ul.

Anonim spunea...

@belly
"Te rog ca la sfarsitul postului sa nu mai scrii expresii gen MIRC: " Hai pa ca am treaba" - acest lucru denota faptul ca tu nu ai pic de respect fata de cititorii acestui blog. Daca ai renunta la "HAI"-ul ala ar fi foarte bine.
Multumesc anticipat"

...cu mare placere dar credeam ca respectul sta in altceva nu intr-un simplu "hai".
Recunosc insa diversitatea participantilor la forum si sensibilitatiile fiecaruia asa ca o sa ma conformez. Desi sincer sa fiu preferam sa imi replici l acontinutul postarii , nu l aformula de salut din final (btw ce e mirc?).

manole te rog sa nu se mai repete "hai-ul" ala ! Tu te iei dupa mine numai la prostii . Nu te-ai lua la lucruri bune - de ex sa recunosti ca preturile n-au legatura cu veniturile ...pt. inceput :-)))

OK belly, l-am atentionat si pe Manole(in numele tau) . Totul "is back to normal".

Onoare muncii !

PS Nu-mi amintesc sa fi intervenit cand "canadianul" mi-a urat "viata lunga si sanatate" in "canadiana" !!! Sau ma insel ?!

Anonim spunea...

@ alex

Ce inseamna "probabil e mai groasa cum" ?

Multumesc anticipat de raspuns ( interpretare ) !

Anonim spunea...

@aristotelcostel

"Cum spunea si olandezu, ar fi o prostie sa facem legatura intre preturile imobiliarelor si venituri."

Bravo costele ! Ma surprinzi (placut). Daca ai renunta si la tonul peiorativ cand faci afirmatia asta si ai fi "genuine" atunci chiar ar fi un pas mic pt. omenire dar mare pt. tine ! Si ti-ar folosi f. mult - desi nu stii !
Seara buna !

shark spunea...

@olandezu

sper ca nu te-ai simtit jignit de limbajul meu :D

si ca sa iti traduc: probabil bnr-ul asteapta un moment mai oportun pentru interventie, una prematura nu ar rezolva nimic si ar risipi si banii.

apropo, ai vazut prin stiri ca s-au marit rezervele de valuta ale bnr-ului,depasind pt prima oara 25 mld. euro?

Anonim spunea...

Camelia Spătaru, o ANALista de frunce a pietei imobiliare
"Guvernul: cererea de locuinţe a crescut în 2008 cu 20%"
http://www.cotidianul.ro/guvernul_cererea_de_locuinte_a_crescut_in_2008_cu_20-59814.html

Anonim spunea...

olandezule, hai sa presupunem prin absurd ca suntem de acord cu tine ca nu se poate construi sub numarul magic 1500/mp
tu prin absurd esti de acord cu noi ca nu (mai) exista cumparatori la 1500/mp ?
nu de alta, dar se pare ca tu cand ai facut mebeaul ala ai fost prezent numai la lectia despre formarea pretului (desi adunarea se invata din clasa 1 parca) si ai chiulit la cele despre cerere, piata, afordabilitate, etc.
scuze, am uitat ca ai argumente si aici, nu conteaza ca sunt idioate. ti le-am anulat aici http://balonul-imobiliar.blogspot.com/2008/09/prostii-despre-bucuresti.html?showComment=1222594020000#c1782998831423315812 dar n-ai catadicsit sa raspunzi. ma mir ca n-ai pomenit si de cutremurul care va sa vie ca sa justifici cumpararea ACUM. si vezi ca a crescut euro, uite un argument in plus in sprijinul indemnului "CUMPARA ACUM, CA MAINE VA FI MAI SCUMP" ....

Andrei Stroiescu spunea...

@alex

Aia de la Cotidianul uita sa mentioneze ca dupa "deprecierea pregatita" pentru 3 oct 2007 (3,37) din noiembrie 2007 cursul a sarit de 3,4 si nici nu a mai coborat de atunci sub acest prag. Asa ca speculatia cu "pregatirea cursului" de catre BNR ramane simpla speculatie. Cat timp valoarea din 3 oct 2007 a fost ma mica decat valorile din intreg anul 2008 nu inteleg unde a castigat bugetul statului din "reglarea cursului". De fapt, chiar a pierdut, bugetul a primit doar 3,37 lei/euro fata de peste 3,4 cat valora acesta. Iar la sume de zeci de milioane de euro, diferenta chiar conta. Dar, te pui cu presa al carei scop este "informarea corecta a cetateanului"?

O zi buna

elzorab spunea...

PENTRU SAPTE:
"Economia Statelor Unite este responsabilă pentru un sfert din PIB-ul mondial, iar consumatorii ameri­cani cheltuie circa 9.000 de miliarde de dolari pe an. America este principalul importator al lumii. Unda de şoc va lovi cel mai puternic în China, a cărei creştere economică din ultimii ani - cu o rată de 10% - s-a bazat în bună măsură pe exporturile de produse manufacturate către SUA. Fenomenul se va simţi şi în Uniunea Europeană. Chiar dacă este mult mai puţin dependentă de exporturile în SUA, Europa asigură, totuşi, 17 % din importurile americane, faţă de 15 la sută în cazul Chinei, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Comerţului."

SAPTE, SA NU CREZI CA CINEVA LE-A DAT AMERICANILOR BANI DE POMANA! CHINA A CREDITAT AMERICA PENTRU CA FARA AMERICA NU EXISTA NICI CRESTERE ECONOMICA IN CHINA! DE OBICEI CREDITEZI ACOLO UNDE AI INTERES SI PE CINE AI INCREDERE CA VA PUTEA SA-TI OFERE UN RANDAMENT BUN SI SA-TI RESTITUIE BANII. REPET, AMERICANII AU FACUT-O LATA DE DATA ASTA, DAR TOT EI VOR SI PLATI PAGUBELE, AU POTENTIAL. E ADEVARAT VOR AVEA NEVOIE DE NISTE IMPRUMUTURI PE TERMEN SCURT, DAR LE VOR PLATI. DE ASEMENEA SUNT DE ACORD CA VOR TREBUI SA STRANGA CUREAUA, VOR RENUNTA LA SUV-URI V8 DE 50 000 DE DOLARI CARE CONSUMA 25 LITRII LA SUTA SI SE VOR MULTUMI CU TOYOTA CAMRY, MASINA FOARTE BUNA DEALTFEL, DE 20 000 DE DOLARI SI CARE CONSUMA 8 LA SUTA.

DECI, CAM ASTA VA FI EFORTUL DEOSEBIT AL AMERICANILOR, VOR TREBUI SA SE OBISNUIASCA SA CONDUCA MASINI NORMALE, SA NU MANANCE IN FIECARE ZI LA RESTAURANT CI SA MAI SI GATEASCA, SA SE MULTUMEASCA CU DOUA MASINI PE FAMILIE, IN LOC DE PATRU-CINCI, SA SE MULTUMEASCA SI FARA BARCA CU MOTOR, SI ALTE MICI SACRIFICII LA CARE ROMANII NICI NU VISAU CA SI LE VOR PERMITE...

E GREU PENTRU AMERICANI, DAR E GREU LA UN NIVEL PE CARE VOI NU-L INTELEGETI, VOR TREBUI SA RENUNTE LA LUX, IN TIMP CE ROMANII VOR TREBUI SA RENUNTE LA "A MANCA" A CONSUMA APAPA CALDA, GAZ, INCALZIRE SI ALTE MICI PLACERI ...

elzorab spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
elzorab spunea...

EVIDENT, LA TOTA CRIZA SI TOATE HANDICAPURILE ECONOMIEI ROMANESTI SE MAI ADAUGA SI O POLITICA EXTRAORDINAR DE DIBACE A GUVERNANTILOR, IN FRUNTE CU UN BISNITZ MAN, CARE DIN IMPORTATOR DE MASINI S-A TREZIT PRIM MINISTRU. SI CAM ATAT A STIUT SA FACA, SA DEA LEGI CARE SA-I RPROTEJEZE INTERESELE PERSONALE!

Vosganian ne arată buzunarele goale ale ţării

Guvernul a dat, Parlamentul a plusat: rezultatul-catastrofic

„Se pot dubla, se pot tripla salariile, dar nu se va dubla sau tripla nivelul de trai“

După primele creşteri, atitudinea Guvernului a fost „se poate”, premierul Tăriceanu lăudând creşterea record a economiei româneşti. Şi ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, explica la primele creşteri că are de unde să ia bani. Acum a întors-o. Iată cum descrie Vosganian acum viitorul României în urma creşterilor de salarii şi de pensii de până acum: „O astfel de măsură ar avea ca efect creşterea fără precedent a inflaţiei, accentuarea deficitului de cont curent şi un deficit bugetar uriaş, ceea ce ar duce România într-o stare de instabilitate economică, care va fi agravată de situaţia internaţională. Este cu atât mai neobişnuită o astfel de decizie cu cât toate ţările din Europa şi Statele Unite iau în aceste momente măsuri de precauţie pentru a se proteja de efectele crizei financiare”.

Ministrul de Finanţe a adăugat că majorarea cu 50% a salariilor profesorilor va antrena revendicări din partea tuturor sindicatelor ai căror angajaţi sunt plătiţi de stat, ceea ce ar putea duce deficitul bugetar la 7%, cu 4% mai mult peste pragul pe care Uniunea Europeană ne-a avertizat să nu îl trecem. Acest procent, 7%, aplicat deficitului bugetar poate echivala, fără exagerări, cu prăbuşirea economiei României. „Un deficit bugetar de 7% ar duce aproape instantaneu la un deficit extern de 18%, nu de 14% cât sperăm să fie la sfârşitul anului. Cursul o va lua razna. Am putea vedea leul nu la 3,8 lei/euro cât îl avem acum, ci la patru sau la 4,5 lei/euro. Creşterile salariale vor pune presiune pe inflaţie, care ar putea atinge cote foarte mari. Trebuie înţeles un lucru: se pot dubla, se pot tripla salariile, dar nu se va dubla sau tripla nivelul de trai”, ne-a declarat Eugen Rădulescu, director în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), care a precizat că aceasta este părerea lui de specialist şi că nu reprezintă poziţia oficială a BNR.

La acestea se adaugă, evident, şi pornirea procedurii de depăşire a deficitului bugetar stabilit de România cu Uniunea Europeană, de 3%, ceea ce va accentua şi mai mult celelalte efecte pentru că România nu va mai fi credibilă din punct de vedere al dezvoltării economiei. Rădulescu a dat ca exemplu ceea ce se poate întâmpla în cazul vecinilor unguri. „Acum trei-patru ani partidul aflat la conducere a votat creşterea salariilor din administraţie cu 50%. Ce a urmat este evident, ţinând cont că de atunci sunt practic în recesiune”, a explicat el. (V.R.)

elzorab spunea...

"..Este o poveste veche de când lumea. Toate crizele financiare, din toate timpurile, au acelaşi model. Întâi, găsim o idee nouă, un concept care zice-se va revoluţiona lumea (laleaua olandeză, în sec XVII; căile ferate, în anii 20; ţările asiatice - 1997; internetul - anul 2000; şi, cu voia dvs, ultimul pe lista, piaţa imobiliară). Apoi, umflăm ideea până la exasperare - întâi pe baze sănătoase (cresc preţurile activelor "bune"- firmele internet care chiar inovează, casele din zonele cu potenţial), apoi pe baze din ce în ce mai şubrede. În anii 2000, orice informatician cu părul lung şi un Power Point bine făcut găsea nişte miliarde de la băncile de investiţii ca să-şi dezvolte "ideea". În 2007, orice şomer din Alabama putea să împrumute sute de mii de dolari ca să-şi cumpere o casă. Fraudele acompaniază bulele financiare în general, dar nu sunt cauza lor. Cauza crizelor este însăşi natura umană. Entuziasmul, care se transformă în lăcomie, care se transformă în panică. Ce e o criză financiară? O căsnicie care începe cu un amor nebunesc şi se termină cu oale sparte-n cap. Atâta tot."

elzorab spunea...

"Nu trebuie însă să anunţăm sfârşitul economiei capitaliste! Pe de altă parte ar trebui să renunţăm a mai atribui economiei denumiri de "comunistă" sau "capitalistă" sau orice altceva. Economia este pur şi simplu! Ea poate funcţiona sănătos o perioadă, în orice regim politic, dacă este gestionată responsabil, sau poate evolua aberant, dacă o gestionează nişte bolnavi la cap. Asta s-a întâmplat de prea multe ori în istorie şi din păcate se va mai întâmpla de cel puţin tot atâtea ori!... Chiar şi o economie dintr-un stat comunist poate evolua sănătos (mai rar) dacă e lăsată să meargă după legile ei fireşti."

ionut spunea...

" ionut spunea...
Olandezu

"Pe de alta parte insa stau si ma gandesc ce relevanta are un studiu venituri - pret"

N-are nici o relevanta!
In schimb are relevanta (maxima) studiul venituri-pret de vanzare!
Cu alte cuvinte, daca nu ai studiat raportul asta o dai in bara! Construieste tu case in somalia cu celebrul de acum 1400 euro/mp si incearca sa le vinzi!Cand ajungi la concluzia ca nu poti, incepi sa apelezi la psihologia de doi bani de genul : cumparati acum ca e oferta , maine se scumpesc, daca luati acum si vindeti peste un an luati de 2 ori banii si va imbogatiti fara sa faceti nimic, etc. si in ultima instanta daca nu mai merg "aburelile" astea te milogesti la guvern!!
In anul 2000 cand am achizitionat primul ap. evaluatorul a stabilit o valoare de 9000 de $. In anul de gratie 2008 acelasi ap. este evaluat de aceeasi persoana la 80000 de euro.
Raspunde-mi te rog de unde aceasta diferenta, dar te rog nu face nici o referinta la venituri, ca vorba ta , n-are nici o relevanta!"

Imi cer scuze pentru reluarea mesajului pe care l-am postat si pe postul anterior, dar se pare ca olandezul nu l-a vazut.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Tara celor care sustineti cresterile infinite si raiul pe pamant in timp ce Buffet si gates se vor milogi la usa dezvoltatorilor autohtoni sa le inchirieze o camaruta, urmare a falimentului lor si al popoarelor din care fac parte :

"Lucian MÎNDRUTA - România cu lantul de gît


Lantul e de aur, România nu mai stim prea sigur ce mai e si a cui.
Realitatea demografica s-a schimbat brusc, ca o furtuna sosita din senin. Sîntem sub ocupatie, dar nu se vede nici o armata. Sîntem colonizati de o populatie certareata si nesimtita, venita din nici o stepa, adusa de nici un avion. O populatie care a evoluat în interiorul corpului national, ca fetusii din Alien, si care iese acum prin burta,urlînd din toti bojocii: „Am avere, am valoare!".
E ca si cum undeva, în secret, cineva ar fi dat drumul la o masina de mîl uman care acopera încet-încet natiunea lui Sadoveanu, a lui Eliade si a
lui Nichita. Incubatoarele de incubusi din cartierele periferice,
fabricile de cetateni ale lui Ceausescu, traditia celor 15 copii în salasele de nomazi, cine mai stie? Lumea de pe strada nu mai e cea pe care o stiam din copilarie. Tata Ioane si Tanti Mimi, familie veche, cu casa în Cezar Bolliac, facuta la 1870, au lasat în urma un copil, care a mai facut un copil, blond si bucalat si bine crescut, cu care ma jucam acum 40 de ani. Pîna la urma, a plecat în strainatate, la studii si nu s-a mai întors niciodata. La fel, jumatate din strada: urmasii burgheziei care a avut timp sa dospeasca elite. În locul celor disparuti, au aparut rufele
colorate întinse la uscat si boxele scoase pe geam. În locul bunicii care ne spunea sa nu scuipam pe jos, s-a asezat bunica ce-si trimite nepotii dupa bautura. Peste tot miroase a moarte prin sufocare: e ca si cum o
prezenta grea si absurda s-ar fi asezat peste cerul nostru, peste felul nostru de a fi, peste ce credeam ca e bine si mai ales peste ce credeam ca e frumos.
Cefele groase nu mai sînt de mult buletinul de identitate al bulgarului: cetateanul român, cu lantul de-un kil jumate, îi bate acum obrazul profesorului care se cazneste sa-i educe odrasla: „Bine, bre, crezi ca
esti tu mai dastept? Ia sa vad ce masina ai!". Noul domn Goe nu mai e nici macar simpatic: e viitor combinator si dealer de droguri, viitor culturist, viitor ce vreti voi, în afara de viitorul tarii lui, care se va multumi, de la un punct, doar cu trecutul.
Despre România, alternativa Caragiale nu mai are ce spune. Populatia care ne înlocuieste nu mai e nici macar ridicola. E dincolo de asta, în sensul
cel mai rau si primitiv cu putinta. Scriitorul nu mai poate face nimic: e nevoie de etolog, de veterinar, de dresor.
Acum cîteva zile, am vazut la Craiova parada acestei Românii Noi, triumful Mafiei înhamate la cosciugul lui Caiac, în semn de vesnic respect pentru o viata de crima si muschi în sînge. Oamenii aia care dadeau ordine politiei
se pregatesc sa dea asaltul final, spre puterea oficiala, dupa ce au pus mîna pe cea simbolica: ascultam muzica lor, ne refacem reperele dupa valorile lor, sîntem calcati de masinile lor. Undeva, departe, Uniunea Europeana si moda corectitudinii politice ne învata sa multumim frumos pentru asta si sa ne stergem la gura. Am fost o natiune, devenim o suma de triburi. Sîntem o tara ocupata de hoarde sosite din pîntece de mame
eroine. O tara pusa la respect cu pumnul plin de tatuaje, o tara în care fiul naiv si sarac al taranului (cîti or mai fi asa) îsi face educatia din textele de pe Taraf TV si meseria de la sutii cu care se întîlneste la Gara de Nord, cînd se da jos din autobuz. Marginea lumii s-a razbunat dînd
buzna în centru, pusa pe jaful identitatii nationale, întocmai ca barbarii care navaleau în Roma, surprinsi ca localnicii n-au puterea sa lupte.
Tara cea noua, care vine peste noi, nu mai are nevoie de ce-am strîns în muzee si-n carti. Dar se va bucura, un pic, de efortul nostru. Cartea de româna se poate retrage în privata din curte, unde îsi va îndeplini ultima menire, neprevazuta de nici un critic. În locul ei, discurile cu manele
ramîn sa sfideze eternitatea. Cu ele nu poti sa te stergi la fund.
Chiar daca ai vrea. "

ionut spunea...

andrei stoiescu

E in regula. Multumesc si scuze pentru raspunsul intarziat!!

shark spunea...

euro... 3.88 a fost putin mai devreme

belly spunea...

Uitati ce se intampla pe glob:

http://www.cotidianul.ro/acord_nuclear_india_sua-59906.html

http://www.cotidianul.ro/moscova_coace_proiectul_unei_europe_ruso_germane-59905.html

Se pare ca iar a inceput perioada formarii de aliante si tratate. Va aduceti aminte din istorie cand se intampla acest lucru? :)

belly spunea...

Alt articol interesant:
http://www.adevarul.ro/articole/functionarii-publici-afiliati-la-sed-lex-intra-de-joia-viitoare-in-greva-generala.html

Sa va mai zic ca parlamentarii si-au votat majorarea pensiilor lor?

Anonim spunea...

@ belly

"Se pare ca iar a inceput perioada formarii de aliante si tratate. Va aduceti aminte din istorie cand se intampla acest lucru? :)"

...pai...cand scade dramatic pretul apartamentelor ?!...sau nu ?!

:-))))))))))

Cu respect !

Anonim spunea...

Stimate "Domn", cred ca exemplul urmator se poate incadra la ceea ce spuneti domnia vostra, respectiv "scadere dramatica" :
Apartament de 3 camere pe str. Cetatea Histria din Drumul Taberei, la etaju 4, scos la vanzare in decembrie anul trecut cu 125 ooo euro. In aprilie a.c. a scazut la 100 000 E. In iunie la 90 000 E. Pana in iunie nu numai ca nu a "vizionat" nimeni apartamentul, dar nici macar telefon nu a primit pentru a stabili cu agentia o vizionare. Acum, dupa iunie a avut 2 vizionari care nu au dus la vanzarea lui. Persoana (vanzatorul) imi este coleg de serviciu.

belly spunea...

Olandezule, iti dai seama ca daca se formeaza aliante si tratate doar cand incepe sa cada preturile la imobiliare iti dai seama ce se va intampla daca incep sa apara probleme si pe alte sectoare? :D

Simon, am vazut ca apartamentele cu 3 camere din Drumul Taberei au coborat foarte mult la pret (majoritatea se invart la 90.000 EUR pentru CF 1).

shark spunea...

no comment

http://www.antena3.ro/stiri/politica
/parlamentarii-se-pun-la-adapost-
de-criza-financiara-senatorii-
si-deputatii-si-au-marit-
pensiile_54812.html

AristotelCostel spunea...

Olandezule, stiu ca nu te intereseaza cazurile concrete si ca-ti place, in schimb, sa bati ...campii...le, vreau sa punctez ca nestor are o strategie originala de a strange bani.

Achitarea ratei lunare de catre nestor reprezinta, pentru el, un mod de economisire, iar acum, cu "corectia" leului, i se va da lui ...nestor posibilitatea de a economisii...mai mult.

Sunt sigur ca majoritatea creditatilor romani vor fi bucurosi sa puna ...mai multi bani deoparte.

Desigur, creditele sunt mai scumpe, locurile de munca mai nesigure, inflatia si cursul nepredictibile, dar cererea depaseste oferta.

Olandezule, vad ca ai prins oportunitatea din plin, nu te-ar interesa sa investesti si in lalele si dot-com-uri? Niciodata nu e prea tarziu!

dcg spunea...

Aristotelcostel,

Mersi ca mi-ai adus aminte de una dintre cele mai savuroase "teorii" de pe acest blog - economisirea prin creditare :))

Manole spunea...

@all: nu mai răspundeţi la provocările Olandezului. Omul trăieşte în lumea lui şi din când în când mai ajunge cu misiunea şi pe aici.

nestor spunea...

Achitarea ratei lunare imi asigura un acoperis sigur asupra capului, la un pret substantial mai mic decat chiria actuala, deci as putea considera ca economisesc din aceasta perspectiva.
Pe de alta parte ma forteaza sa cheltui pentru casa niste bani care altfel ar zbura pe alte lucruri, pentru ca atunci cand vine vorba de pasiunile mele nu sunt tocmai genul econom sau cumpatat.
Faptul ca leul se devalorizeaza ma afecteaza oricum la nivel general, pentru ca scumpeste in aceeasi masura si rata la casa si consumul lunar, ori in cazul meu cel de-al doilea are oricum o pondere mai mare. In perspectiva, faptul ca parlamentul se decide sa majoreze cu 50% salariile bugetarilor sau pensiile nu poate decat sa ma ingrijoreze, intrucat inflatia va fi generata mai ales pe sectorul de larg consum.

Anonim spunea...

@ aristotel

"Olandezule, vad ca ai prins oportunitatea din plin, nu te-ar interesa sa investesti si in lalele si dot-com-uri? Niciodata nu e prea tarziu!"

Mda, vad ca internetul isi ia in serios functia educativa . Pe vremea cand studiam "boom-ul lalelelor" costele in iasi inca se vota 90% cu Iliescu. E bine ca ai aflat si tu de el din presa pe net de azi (sau ieri). Nu ca ar avea vre-o influenta postarea asta asupra pretului apartamentelor de azi (scuze deci daca e off topic).

@ manole

"@all: nu mai răspundeţi la provocările Olandezului. Omul trăieşte în lumea lui şi din când în când mai ajunge cu misiunea şi pe aici."

manole , e putin anticompetitiv ce faci ! Nu-ti dai eama ca fara controverse traficul pe blogul asta s-ar duce de rapa. Cum ar fi ca la stirile ProTV sa de astia numai succese in munca, elevi curatand scoli, reportaje cu doctori si profesori dedicati meseriei los si evntual un final apoteotic cu atrenamentele dure ale echipelor de handbal din Zalau si Rm Valcea .

In alta ordine de idei uitati aici inca o provocare :
"Arvid Enders, atasatul economic al Ambasadei Germaniei: Investitorii germani se plang de starea infrastructurii din Romania, deficitul de muncitori calificati si lipsa transparentei deciziilor administrative" - din hotnews-ul de azi.

Evident toate cele de mai sus sunt motive pt. scaderea pretului oricaror produse fabricate in Romania - ale apartamentelor in special !

Interviul (foarte diplomatic si politicol insa) il gasiti aici :

http://www.hotnews.ro/stiri-4633795-arvid-enders-atasatul-economic-ambasadei-germaniei-investitorii-germani-plang-starea-infrastructurii-din-romania-deficitul-muncitori-calificati-lipsa-transparentei-deciziilor-administrative.htm

Lectura placuta (desi avand in vedere subiectul si comentariile din interviu unii m-ar putea considera cinic dupa urarea asta) !

nestor spunea...

Motivul pentru care preturile sunt mari este ca cererea a fost mare. Iar cererea a fost mare pentru ca multi oameni si-au permis, sau au crezut ca isi permit sa cumpere o casa.
Acum, cand inflatia creste, locurile de munca devin nesigure, comisioanele incep sa scada iar creditele vor fi din ce in ce mai greu de obtinut, multi oameni nu isi vor mai permite sa cumpere, chiar daca ar vrea. Iar cererea o sa scada si odata cu ea si preturile. Concluzia este ca oamenii tot nu isi vor permite sa cumpere locuinte. Si ma refer la locuintele vechi.
Pentru ca astea noi, cele cateva mii care au apucat sa se construiasca, o sa se imparta intre privilegiati, celelalte zeci de mii din proiecte o sa se ieftineasca la 500 de euro m2, metrul patrat de macheta, ca de construit o sa se mai construiasca la pastele cailor.
Daca ne tot sfatuiesc unii sa cumparam acum ca e superoferta, indraznesc si eu sa ii sfatuiesc sa isi tina in siguranta banii la banca si sa cumpere locuinte noi, de calitate, construite de firmele dezvoltatoare care isi vor reveni in asa, doi, trei ani din cea mai mare criza de dupa al doilea razboi mondial. Asta in timp ce se se bucura de dublarea salariilor bugetarilor si a pensiilor impreuna cu toate efectele benefice pe care acestea le aduc, precum erodarea puterii de cumparare a leilor, mai ales a celor care stau degeaba.
Multi si-ar dori sa-si cumpere casa cu banii de masina, dar sa nu cumva sa se intample invers.

shark spunea...

acum cateva minute sarise de 3.92 euroiul... si bnr se pare ca inca nu se baga.

AristotelCostel spunea...

@olandezu

Parca esti din ..."desenea": da-nu, da-nu, da-nu, da-da, da-da...
N-avem infrastructura si muncitori calificati?
Si cine iti cumpara cloacele...in camp?
Vezi, noi stiam ce are si ce n-are Romania.
Ti-am mai spus...nu noi suntem imbecilii care au investit in imobiliarele romanesti.

P.S. Cu Iliescu m-ai atins fix in ...mediul inconjurator. Mai ramane sa ma acuzi ca fac parte din aceeasi specie cu cei care l-au fript pe Giordano Bruno.
P.S.2. Pe vremea cand studiai "boom-ul lalelelor", probabil ca nici nu invatasesi sa scrii. Acum esti destul de fluent, dar ar fi loc de "vre-o" mai bine.

dcg spunea...

Olandezu',

"Nu-ti dai eama ca fara controverse traficul pe blogul asta s-ar duce de rapa."

E un graunte de adevar in ceea ce spui, doar ca exagerezi cu "dusul de rapa". In plus, lectia se invata mai bine cand exista si un exemplu "asa nu".

Nestor,

"Multi si-ar dori sa-si cumpere casa cu banii de masina, dar sa nu cumva sa se intample invers."

Prea frumos spus, +1 de la mine... sa-l adaugi la multele minusuri acumulate :)

belly spunea...

Nestor,

"Multi si-ar dori sa-si cumpere casa cu banii de masina, dar sa nu cumva sa se intample invers."

+2 puncte de la mine :)

qwerty spunea...

@Alex

Eu cred ca BNR nu vrea sa sponsorizeze exit-ul investitorilor si isi tine praful de pusca uscat pentru mai incolo cand va fi nevoie de el...
La fel cred ca era bine daca nu lasau leul sa se intareasca asa de mult, ar fi facut niste rezerve mai mari de euro, mai opreau importurile, ajutau exportatorii, limitau creditarea....
Bancile centrale cica asta ar trebui sa faca: sa netezeasca varfurile si sa acopere vaile (economice) si sa ofere o stabilitate a preturilor.

cezar spunea...

Culmea e ca BNRul are in prezent o rezerva valutara absolut respectabila.
Cat despre stavilirea importurilor, Guvernatorul a tot avertizat din cand in cand, atat cat ii permiteau atrbutiile. Insa romanii nu si nu, biskrem si octavia si alte lucruri necesare unei familii reusite.
Alt lucru haios : luni voi vinde, finally, apartamentul din Rahova. Am plecat acum 6 sapt. de la 100 mii si am ajuns la 79. Banii se platesc in euro. Cred ca voi castiga din curs cam 10 la suta fata de asteparile mele de acum, sa zicem, 1 luna,c eea ce compenseaza pe deplin scaderile de pret de pe piata.
Desigur, preturile in euro ale apartamentelor s-ar putea sa scada si mai vertiginos in lunile ce urmeaza. Socul deprecierii leului a fost prea rapid,ca de obicei, si cumparatorii nu au apucat inca sa reactioneze.

nestor spunea...

Intrebarea este, sunt apartamentele mai ieftine pentru romani daca scade pretul in euro?
Suntem platiti in lei, dar facem credite in euro pentru apartamente pe care le evaluam in aceeasi moneda. Scade pretul apartamentului, in schimb scade si salariul si creste costul creditului.

AristotelCostel spunea...

@nestor

Dar ce intrebari ai ajuns sa-ti pui...ce repede se mai schimba oamenii...maine-poimaine te transformi si tu din castron in ...nenea cora...

elzorab spunea...

MI-AM PERMIS SA-L REPOSTEZ, SPER SA NU SE SUPERE NIMENI. PROBABIL SI MANDRUTA, TOT UN ORDINAR...

"Lucian MÎNDRUTA - România cu lantul de gît


Lantul e de aur, România nu mai stim prea sigur ce mai e si a cui.
Realitatea demografica s-a schimbat brusc, ca o furtuna sosita din senin. Sîntem sub ocupatie, dar nu se vede nici o armata. Sîntem colonizati de o populatie certareata si nesimtita, venita din nici o stepa, adusa de nici un avion. O populatie care a evoluat în interiorul corpului national, ca fetusii din Alien, si care iese acum prin burta,urlînd din toti bojocii: „Am avere, am valoare!".
E ca si cum undeva, în secret, cineva ar fi dat drumul la o masina de mîl uman care acopera încet-încet natiunea lui Sadoveanu, a lui Eliade si a
lui Nichita. Incubatoarele de incubusi din cartierele periferice,
fabricile de cetateni ale lui Ceausescu, traditia celor 15 copii în salasele de nomazi, cine mai stie? Lumea de pe strada nu mai e cea pe care o stiam din copilarie. Tata Ioane si Tanti Mimi, familie veche, cu casa în Cezar Bolliac, facuta la 1870, au lasat în urma un copil, care a mai facut un copil, blond si bucalat si bine crescut, cu care ma jucam acum 40 de ani. Pîna la urma, a plecat în strainatate, la studii si nu s-a mai întors niciodata. La fel, jumatate din strada: urmasii burgheziei care a avut timp sa dospeasca elite. În locul celor disparuti, au aparut rufele
colorate întinse la uscat si boxele scoase pe geam. În locul bunicii care ne spunea sa nu scuipam pe jos, s-a asezat bunica ce-si trimite nepotii dupa bautura. Peste tot miroase a moarte prin sufocare: e ca si cum o
prezenta grea si absurda s-ar fi asezat peste cerul nostru, peste felul nostru de a fi, peste ce credeam ca e bine si mai ales peste ce credeam ca e frumos.
Cefele groase nu mai sînt de mult buletinul de identitate al bulgarului: cetateanul român, cu lantul de-un kil jumate, îi bate acum obrazul profesorului care se cazneste sa-i educe odrasla: „Bine, bre, crezi ca
esti tu mai dastept? Ia sa vad ce masina ai!". Noul domn Goe nu mai e nici macar simpatic: e viitor combinator si dealer de droguri, viitor culturist, viitor ce vreti voi, în afara de viitorul tarii lui, care se va multumi, de la un punct, doar cu trecutul.
Despre România, alternativa Caragiale nu mai are ce spune. Populatia care ne înlocuieste nu mai e nici macar ridicola. E dincolo de asta, în sensul
cel mai rau si primitiv cu putinta. Scriitorul nu mai poate face nimic: e nevoie de etolog, de veterinar, de dresor.
Acum cîteva zile, am vazut la Craiova parada acestei Românii Noi, triumful Mafiei înhamate la cosciugul lui Caiac, în semn de vesnic respect pentru o viata de crima si muschi în sînge. Oamenii aia care dadeau ordine politiei
se pregatesc sa dea asaltul final, spre puterea oficiala, dupa ce au pus mîna pe cea simbolica: ascultam muzica lor, ne refacem reperele dupa valorile lor, sîntem calcati de masinile lor. Undeva, departe, Uniunea Europeana si moda corectitudinii politice ne învata sa multumim frumos pentru asta si sa ne stergem la gura. Am fost o natiune, devenim o suma de triburi. Sîntem o tara ocupata de hoarde sosite din pîntece de mame
eroine. O tara pusa la respect cu pumnul plin de tatuaje, o tara în care fiul naiv si sarac al taranului (cîti or mai fi asa) îsi face educatia din textele de pe Taraf TV si meseria de la sutii cu care se întîlneste la Gara de Nord, cînd se da jos din autobuz. Marginea lumii s-a razbunat dînd
buzna în centru, pusa pe jaful identitatii nationale, întocmai ca barbarii care navaleau în Roma, surprinsi ca localnicii n-au puterea sa lupte.
Tara cea noua, care vine peste noi, nu mai are nevoie de ce-am strîns în muzee si-n carti. Dar se va bucura, un pic, de efortul nostru. Cartea de româna se poate retrage în privata din curte, unde îsi va îndeplini ultima menire, neprevazuta de nici un critic. În locul ei, discurile cu manele
ramîn sa sfideze eternitatea. Cu ele nu poti sa te stergi la fund.
Chiar daca ai vrea. "

nestor spunea...

:)
Stii ca am mai explicat odata viziunea mea extrem de simplista asupra lumii in general si a pietei economice, in particular. General vorbind, banii sunt doar un concept. Pe o piata libera pretul este determinat in primul si in primul rand de cerere si oferta. Acum, pretul exprimat in bani nu este decat un serviciu cu valoare adaugata, un serviciu prin care se tranzactioneaza foarte usor bunuri de natura diferita. Eu prestez munca, pentru munca primesc bani, banii ii dau pe casa. Deci, prestez munca si primesc casa. In cazul creditului, prestez munca pe x ani pentru un bun pe care il primesc in avans, prestand un surplus de munca pentru acest mic avantaj. Acum, in final pentru mine este irelevant cati bani primesc pentru munca mea, atata vreme cat toti acesti bani ii transform efectiv in bunuri si servicii, adica munca altora.
Lumea reduce in mod eronat bunastarea la cantitatea de bani pe care o produc sau la preturilor bunurilor pe care le achizitioneaza. Ori bunastarea este exact raportul intre cele doua, iar singurul mod prin care acest raport se poate imbunatatii este prin eficientizarea muncii. Altfel, logic vorbind, este imposibil ca fiecare sa aiba mai mult si mai bun in conditiile in care nu se produce nici mai mult si nici mai bine.
Pentru romani, ca orice homo sapiens care se respecta, locuinta este o necesitate. Pentru aceste locuinte romanul munceste. Cei care nu au, vor. Cei care au, vor mai mare, mai curata, mai luminoasa.
Problema este urmatoarea: degeaba muncesc toti pentru locuinte daca nimeni nu produce locuinte. Pentru ca toti ne batem pe o resursa limitata, si prin volum si prin calitate. Apoi, accesibilitatea locuintelor se traduce de fapt prin nivelul de efort necesar pentru a le procura, nu prin pret. Ori daca oamenii sunt in imposibilitatea de a oferi acel efort (pentru ca cererea pentru obiectul muncii lor a inceput de asemenea sa scada, deci implicit productivitatea lor), locuintele devin inacesibile. Asta independent de pret, pret care temporar poate suferi variatii prin insasi natura sa superficiala, dar pe termen lung se va alinia intotdeauna conditiei de bunastare a economiei.
Cu asta inchei aceasta prezentare lunga, abstracta si stupida pentru unii.
Continui in schimb cu consecintele directe:
Nu esti mai bogat pentru ca astazi apartamentul tau costa cu 5000 de euro mai mult decat ieri decat daca il vinzi astazi si iti cumperi chestii care inca mai costa la fel ca ieri. Iar daca nu vrei sa vinzi, atunci este complet irelevant.
Locuintele nu devin mai accesibile prin scaderea pretului atunci cand aceasta este insotita si de o scadere echivalenta a puterii de cumparare pentru bunuri de larg consum.
De ce in tari in plina efervescenta imobiliara acum cateva luni cererea pentru locuinte a disparut complet? Pentru ca s-a acoperit brusc toata cererea? Toata lumea are acum case si nimeni nu mai are nevoie? Acum 6luni era superoferta la 100 000, acum nu se gaseste nimeni care sa dea 50 000.
Singurul mod sustenabil prin care locuintele, bunurile si serviciile devin mai accesibile este prin crestere economica reala, adica prin eficientizarea productiei. Pretul este o iluzie, alimentatata de cei care produc bani dar inflamata de cei care ii tranzactioneaza.
Dupa cum spuneam, un sistem in care unul produce si doi vand nu poate functiona la nesfarsit, pentru ca toti trei castiga bani dar numai unul produce marfa. Deci a venit timpul sa se restructureze niste servicii.

nestor spunea...

Si ca sa transez odata pentru totdeauna si partea cu pretul, am repetat de nenumarate ori ca nu numai ca nu sustin o crestere infinita, dar mai mult, corectii sunt absolut necesare. Multe zone din Bucuresti au fost suprapreciate, iar acum vor reveni de unde au plecat. Nu neaparat ca pret absolut, dar ca raport intre periferie si centru. Cat despre lanurile de porumb rezidentiale, ce sa mai zic. In Romania, un teren care se afla la 2 km de utilitati echivaleaza cu unul la 20 de km in Germania. Si evident, preturile se vor alinia dupa acelasi raport.

dcg spunea...

Nestor spunea:

"Intrebarea este, sunt apartamentele mai ieftine pentru romani daca scade pretul in euro?
Suntem platiti in lei, dar facem credite in euro (...)"

Facem credite in euro? Unii fac credite in euro... alti au economii in euro. Ce zici, mai merge rationamentul tau acum?

wingover spunea...

@ elzorab

"O populatie care a evoluat în interiorul corpului national, ca fetusii din Alien, si care iese acum prin burta,urlînd din toti bojocii: „Am avere, am valoare!"." defineste socant realitatea romaneasca. Sau poate ca noi suntem "alienii" si nu ne dam seama...

nestor spunea...

Din cate stiu eu majoritatea romanilor care au facut credite de locuinte au facut creditul in euro.
Deci cred ca se poate justifica tonul de general.
Apoi, nu conteaza in ce faci economii cate vreme esti platit in lei.
Cineva cu economii de 100 000 de euro in Romania este pasare rara, asadar mi-am permis sa-i exclud din discutie.
Desi, ce mai e si suta in ziua de azi...si nu atat ce e azi, cat cine stie ce va mai fi maine.

nestor spunea...

"O populatie care a evoluat în interiorul corpului national, ca fetusii din Alien, si care iese acum prin burta,urlînd din toti bojocii: „Am avere, am valoare!"."

Primul lucru pe care il remarcam la altii sunt lucrurile care nu ne plac la noi insine.

elzorab spunea...

nestor si wing, intrebati-l pe Mandruta nu pe mine.

dcg spunea...

Nestor,

"Cineva cu economii de 100 000 de euro in Romania este pasare rara, asadar mi-am permis sa-i exclud din discutie."

I-ai exclus prea usor din peisaj, speculantii nu faceau business cu credit pe 30 de ani si reprezentau o proportie mare a cererii, cerere care acum a disparut de pe piata. Totusi acesti actori nu au disparut de pe piata, dimpotriva, ei acum reprezinta o parte a... ofertei. Sau mai pe scurt, acum baietii nu mai cumpara nimic ci doar incearca sa scape cat mai repede de proprietatile cumparate cat inca mai sunt in castig.

"Apoi, nu conteaza in ce faci economii cate vreme esti platit in lei."

Vrei sa te abonezi la perla zilei? Economiile nu se fac numai *acum*, dai cu bagheta si hopa ai economisit 100.000EUR *azi* din salariu la maretul curs de 3,8RON=1EUR. Ele s-au facut de-a lungul timpul, da, ai ghicit, se faceau si pe timpul cand un euro costa ~3 lei.

In final, esti un mister pentru mine, un tip care stie in mod clar sa lege doua cuvinte cum trebuie dar are niste scapari de natura logica absolut surprinzatoare.

nestor spunea...

Nu ma refeream la momentul de fata, ci in perspectiva. Daca scaderea va continua sau se va mentine pe termen lung, inseamna ca romanii vor avea mai usor acces la locuinte?

Nu ai cum sa ma convingi ca exista oameni care punand deoparte putin cate putin au strans 100 000 de euro. Poate sunt unii care au 20-30000 de euro, o familie cu venituri medii pentru Bucuresti, tinand cont de modul in care au crescut salariile in ultimii ani, nu are cum sa fii strans mai mult. Deci, continui sa cred ca bucurestenii obisnuiti nu vor mai avea vreodata posibilitatea sa cumpere din economiile lunare un apartament.

Cristi, nu trebuie sa te consumi din atata lucru, eu sunt un mister pentru multi. O dovada vie ca exista si forme de inteligenta care nu traiesc sub clopotului lui Gauss.

Andrei Stroiescu spunea...

@nestor

De data asta bravo, conceptia ta despre ralitate nu este deloc stupida. Insa nu te scuteste de greseli (si asta e valabil pentru toti).

Cat despre preturi, ar fi bine sa fie doar corectii. Insa daca suntem in plin balon imobiliar si am urmat pana acum cu sfintenie toate etapele (cu amplificarile de rigoare), atunci, vrem nu vrem, urmeaza prabusirea (care va fi si ea amplifcata). Prognozele mele privind evolutia viitoare a preturilor se bazeaza in mod deosebit pe statistica, logica si common sense. Nu trebuie sa fi expert imobiliar sau in economie pentru a interpreta niste date. E suficienta statistica si logica invatata la liceu.

Avem teoria expusa de american (vezi graficul balonului), avem datele statistice (obtinute de-a gata din ziar, sau observate in timp din experienta proprie) putem face comparatii intre teorie si viata de zi cu zi (practica). Iar cand practica confirma modelul teoretic, a crede ca vom fi scutiti de final (o, da, am trecut prin mai toate fazele, insa exact aia cu prabusirea o sa o evitam) mi se pare o naivitate.

Fie ca vrem sau nu, practica va urma modelul teoretic pana la final (indiferent cand va fi acela) - ceea ce arata si faptul ca cel care a emis teoria chiar stia ce face.

Da, ne dorim o reintoarcere la normal (pentru ca e clar faptul ca situatia actuala e una departe de normalitate), ceea ce intr-un final se va si intampla, insa nu avem cum sa evitam etapa de dinainte de normalitate - adica exact reculul cresterii fara fundament, in speta prabusirea. Iar a prezice aceasta prabusire, a avertiza asupra ei nu inseamna ca ti-o doresti, sau ca esti raspunzator de ea. In schimb esti cu siguranta raspunzator daca ai fost implicat in inflamarea balonului, precum Zilisteanu sau Bordei, prabusirea fiind EFECTUL inflamarii.

De altfel, in plan global, criza de acum respecta si ea modelul teoretic al balonului (normal, fiind efectul unor asemenea baloane). Pe cat de falsa in fundament s-a dovedit cresterea economica mondiala a ultimului deceniu, pe atat de mare (sau chiar mai rau) va fi reculul. Si abia am depasit si acolo faza de denial, care a durat vreun an... se zice acum ca raul a trecut... probabil actualul plan de redresare al americanilor va avea ceva efecte pe termnen scurt numai bine sa ne duca direct in "bull trap" si prapadul va incepe abia dupa... tot ce-am vazut pana cum fiind doar un aperitiv.

Iar la noi totul va fi amplificat atat de dimensiunea exagerata a balonului, cat si de inconstienta si reaua vointa a celor care ne guverneaza, sau sunt alesi sa ne reprezinte interesele. Asa ca am putea da acatiste daca scapam DOAR cu corectii.

Si da, faptul ca preturile se vor prabusi la niveluri ridicole in comparatie cu cele de acum nu inseamna ca vor deveni automat mai accesibile. Pentru ca intreaga noastra putere de cumparare se va prabusi odata cu ele, si 5000-10000EU pe un apartament va fi la fel de mult (comparativ la puterea de cumparare de atunci) cum este acum 100000EU.

Diferenta insa va fi cand ne vom reintoarce la normal. Abia atunci locuintele vor deveni accesibile pentru majoritate, (si nu neaparat pentru cumparare, ci si pentru inchiriere). In plus, cu siguranta ca mecanismele de protejare impotriva unui nou balon vor fi de data asta aplicate (caci ele au existat, insa au fost ignorate sau "driblate"), macar pana cand ecourile acestuia se vor fi stins demult... Prabusirea este un rau necesar inainte de normalizare (chiar daca NU este de dorit!) exact din motivul de mai sus: de data asta legile si masurile de siguranta vor fi aplicate (ceea ce de altfel si inseamna normalitate).

Nimeni nu cred ca-si doreste o operatie, insa la nevoie este acceptata ca un rau necesar. Si cu cat o lungim mai mult, cu atat mai mari sansele sunt ca operatia sa fie mai dureroasa si sa lase urme mai adanci.

O zi buna.

Andrei Stroiescu spunea...

@nestor

"Daca scaderea va continua sau se va mentine pe termen lung, inseamna ca romanii vor avea mai usor acces la locuinte?"
Da. Pentru ca initial puterea lor de cumparare se va prabusi si ea, odata cu preturile. Insa dupa recesiune, cand se va reveni la normal (legi respectate, investitori nu speculanti, dezvoltatori nu tepari, profit din volum de vanzare nu din valoare mare de vanzare), puterea lor de cumparare va creste mai repede decat pretul, sau, mai ales, chiria la locuinte (adica exact ceea ce inseamna cresterea puterii de cumparare - poti cumpara mai multe lucruri sau mai bune, sau amandoua). Nu toti isi vor permite chirie (sau cumparare) deodata, dar pe termen lung, majoritatea celor care vor produce ceva (muncesc) isi vor permite.

O zi buna.

elzorab spunea...

UNDE SE OPRESTE PROSTIA SI UNDE INCEPE DEMENTA??

"Reuven Havar, country managerul filialei din Romania a dezvoltatorului israelian AFI Europe, care are in dezvoltare zece proiecte pe piata interna a afirmat ca pana la urma bancile vor trebui sa acorde finantari chiar si in aceste conditii de piata. „Băncile vor trebui să acorde finanţări, doar trăiesc din asta. De aici fac profit, platesc salarii si asa mai departe”, spune acesta.

In prezent, AFI Europe negociaza contractarea unor credite de circa 150 de milioane de euro, pentru dezvoltarea unui centru comercial de la Arad, dar si pentru refinantarea achizitiei unui teren in Bucuresti. "Vrem circa 100 de milioane de euro pentru constructia centrului comercial de la Arad. De asemenea, negociem un credit de 50 de milioane de euro pentru refinantarea achizitiei terenului din Bucurestii Noi, unde vom dezvolta proiectele AFI Golden Palace si AFI Golden City", completeaza Havar, care a precizat ca sumele sunt momentan doar estimari.

In ceea ce priveste centrul comercial Cotroceni Park, din Bucuresti, pentru a-i spori atractivitatea, compania intentioneaza sa deschida in cadrul complexului care va include pe langa mall si cateva imobile de birouri si un hotel de cinci stele, pentru care nu a fost inca selectat operatorul, acesta putand fi o alta divizia a AFI, AFI Hotels, care detine deja patru hoteluri in Romania sau oricare altul, dupa cum afirma Havar.

Compania a investit pana in prezent peste 250 de milioane de euro pentru achizitia de terenuri in Romania si derularea proiectelor."

Unknown spunea...

Incep sa se TREZEASCA?

Calin Clinciu este director de dezvoltare la Euroest Invest

Prabusire spre normalitate!

Nu poti castiga din afacerile imobiliare la fel ca din traficul cu droguri sau arme. Criza mondiala a dus la o normalizare brutala a pietei din Romania, proces care altfel ar fi durat mult mai mult. Ofertele umflate artificial inca domina piata, iar oportunitatile, desi putine, incep sa apara.

Intr-o perioada cand nume mari (si vechi!) de institutii financiare din SUA dispar peste noapte, cand bursele din toata lumea se intrec in scaderi si cand guvernele intervin speriate incercand sa limiteze dezastrul, ce s-ar putea spune despre piata imobiliara romaneasca?

De ce la noi nu scad mai mult (si mai repede!) preturile? Ce se intampla cu proiectele noi? Dar cu apartamentele vechi?

Criza financiar-imobiliara din Statele Unite, cu implicatiile ei mondiale, a pornit din transformarea pietei intr-un veritabil Caritas: cumparai o casa acum si pretul ei crestea luna de luna; n-aveai bani sa cumperi, ti se dadea un credit, nu erai solvabil pentru un credit cu 5 %, nici oproblema, primeai unul cu 11 % dobanda.
PUBLICITATE


Banii curgeau, preturile caselor cresteau, bancile castigau (pe hartie !) bani frumosi, managerii incasau bancnote reale, indicii bursieri spargeau colturile din dreapta-sus ale monitoarelor si toata lumea era multumita.

Era logic ca lucrurile o luasera, bine de tot, razna. Si acum suntem in plina eruptie a vulcanului. Stim ca a inceput, dar nu stim cat va tine si nici ce amploare va avea.

In aceasta ecuatie Romania exista foarte putin. Bancile din Romania nu au o expunere atat de mare pe piata imobiliara, astfel incat sa fie afectate de o eventuala prabusire a acesteia. Sigur, daca banca–mama va avea probleme, atunci nici filiala ei autohtona nu se va simti prea bine.

Criza mondiala insa, a dus la o normalizare brutala a pietei din Romania, proces care altfel ar fi durat mult mai mult.

Asa, oamenii au inteles mult mai repede ca apartamentele vechi sunt prea scumpe pentru pretul cerut, ca apartamentele noi nu se pot scumpi la nesfarsit, ca terenurile nu valoreaza de zece ori mai mult in fiecare an si ca, in general, nu poti castiga din afacerile imobiliare la fel ca din traficul cu droguri sau arme.

Dezvoltatorii au inteles si ei ca nu orice proiect e viabil si, mai ales, au inceput sa simta pe pielea lor cat de greu e sa faci un proiect si din banii tai nu numai din cei ai bancilor si ai clientilor! Asta ar fi partea pozitiva a crizei.

Negativ este faptul ca investitorii nu stiu ce se va intampla, predictiile de vanzare sunt foarte greu de facut pe doi-trei ani, astfel incat in loc sa miste lucrurile toti asteapta sa vada ce se intampla …

Ofertele umflate artificial inca domina piata, iar oportunitatile, desi putine, incep sa apara… Investitorii adevarati stiu ca este imposibil sa vinzi cand pretul este maxim si sa cumperi cand acesta atinge cel mai scazut prag!

B spunea...

http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/bnr-ins-si-notarii-vor-semna-protocolul-privind-indexul-imobiliar-3255821/

Din pacate sau din fericire nu va fi facut public decat din toamna viitoare, dar baietii destepti vor putea sa traga cu ochiul probabil pana atunci... oricum pana la acel moment numai vesti proaste o sa aduca acel indice....

mihai viteazu... spunea...

tara cu prea multi cititori....practicanti ,nema.
intelingentilor....cate proprietati peste 50000€ ati vandut si cumparat de va da-ti cu parerea?
frustarea va da frisoane...!=)impchetari cu namolș va trebuie...

Anonim spunea...

nihai viteazu, da' ma-ta cate proprietati de 50k a vandut/cumparat, huh ? marsh si pune mana pe sapa, ca munca adevarata cu sudoarea fruntii se face, nu cu spieculatiilii finanshiari cari dupa aia va dushetzi ripidi sa shieretzi ajutoru di la guviernu fiederal, care ieste el ...........
speculatorii dreacu .... nu da dommi sa muriti trashi in tzeapa

belly spunea...

Canadianule, mai usor cu "contraargumentele" catre Mihai Viteazu :)

Mihai, peste 1 an o sa zici "merci" cand o sa vezi proprietati la peste 50-60 de mii EUR. Daca nu peste 1 an, peste 2 ani va fi sigur :)

Anonim spunea...

@ nestor

"Pentru ca astea noi, cele cateva mii care au apucat sa se construiasca, o sa se imparta intre privilegiati, celelalte zeci de mii din proiecte o sa se ieftineasca la 500 de euro m2, metrul patrat de macheta, ca de construit o sa se mai construiasca la pastele cailor".

E foarte tare domnule asta cu 500E/mp de macheta !! Foarte tare ! :-)

alta ...

"iar singurul mod prin care acest raport se poate imbunatatii este prin eficientizarea muncii"...

nestore e ca si cum ai vorbi de necuratul in biserca - Doamne iarta-ma ! - postand expresii d-astea pe forum ! Ce are a face salariul lui aristotelcostel cu productivitatea ? Nimic ...daca il intrebi pe el. Pretul casei pe care insa vrea el sa o cumpere trebuie musai raportat la salariul lui ! Nu costele ? Zi ca n-am dreptate !
Asa ca nestore ai grija cu fluieratul asta in biserica !
Altfel super postarea ta ....si ar fi meritat o dezbatere mai amanuntita (ce sunt banii si ce este valoarea etc etc). Din nefericire "n-ai cu cine ba, ..." :-)

@belly

"Canadianule, mai usor cu "contraargumentele" catre Mihai Viteazu :)"

...vad ca incepi sa inveti "canadiana" ! Apreciez ! La urma urmei noua astora care nu stim limbi d-astea straine ne-ar trebui cateodata un "translator" sa ne intelegem cu reprezentantii "intelighentiei" autohtone ! Multumesc deci pt. asistenta in cazul asta :-)

@ aristotelcostel
"Pe vremea cand studiai "boom-ul lalelelor", probabil ca nici nu invatasesi sa scrii. Acum esti destul de fluent, dar ar fi loc de "vre-o" mai bine."

...si ti-am spus doar ca internetul isi ia in serios functia educativa ! Nu m-ai crezut ...Uite ! :-))

w/e placut !

belly spunea...

Olandezu, eu nu ti-am oferit nici o asistenta in cazul Canadianului.
Iar despre restu postului tau pot sa iti zic ca nu am inteles absolut nimic.

Eu cred ca tu esti politician, numai ei au "darul" de a vorbi timp de 1 ora fara sa spuna nimic.

dcg spunea...

Mihaita,

"intelingentilor....cate proprietati peste 50000€ ati vandut si cumparat de va da-ti cu parerea?"

Profesorii ne meritau 50% in plus la salariu daca au lasat sa scape asemenea specimene din incinta. Intoarce-te aici dupa ce iei bac-ul, ok?

Manole spunea...

Măi, v-am zis să închideţi gura aia de canalizare că i-ar (sic!) iese "mihai viteazu..."

qwerty spunea...

@nestor

Acum o dai la intors cu euro care se scumpeste?

Mai vorbim peste 3 luni cand diferenta de curs se va reflecta in pretul noiminal in euro si mai mult :)
Sau tu crezi ca romanii se pricep la forex si de asta au ieftinit preturile in euro, ca se asteptau ca el sa creasca?

Manole spunea...

Domnu' Mihăiţă Viteazu,

Poate nu ai înţeles prea bine sensul mesajului precedent. NU eşti binevenit aici. Lasă-ne în "frustarea" noastră şi întoarce-te pe coclaurii de pe care ai venit.

@all: scuze pentru limbajul birjăresc pe care-l folosesc cu acest individ, dar şi răbdarea mea are limite.

Adrian Iftode spunea...

E pe forumul hotnews un topic "eu cum imi vand garsoniera".

Am scris acolo un comentariu, nu vreau sa-l copiez aici, dar pun un link.

E un calcul care nu l-am facut pana acum, dar care imi satisface convingerea ca in actualele conditii sunt bucuros ca stau in chirie.

ionut spunea...

mihai viteazu

"tara cu prea multi cititori....practicanti ,nema.
intelingentilor....cate proprietati peste 50000€ ati vandut si cumparat de va da-ti cu parerea?"

Asta a fost gluma zilei!Ai tu habar ce va sa zica ala un cititor? Intr-o singura fraza ai violat de atatea ori regulile limbii in care te "ecsprimi", incat ma indoiesc ca "lecturile" pe care le-ai "comis" de-a lungul intregii tale vieti de pana acum depasesc un volum cu 100 de pagini ( si alea format A5).

ionut spunea...

Cristi dimofte

"In final, esti un mister pentru mine, un tip care stie in mod clar sa lege doua cuvinte cum trebuie dar are niste scapari de natura logica absolut surprinzatoare."

Scuza-ma, dar nu e nici un mister aici. Logica lui nestor este " virusata"(deocamdata) de starea psihologica in care se afla ( vis-a-vis de problema discutata), aceea de "denial". Cand va trece peste asta( dupa recentele postari nu mai are mult) si logica lui isi va reveni...

Anonim spunea...

@ manole


"@all: scuze pentru limbajul birjăresc pe care-l folosesc cu acest individ, dar şi răbdarea mea are limite"

2 observatii manole aici :

1. daca numai rabdarea ta ar avea limite atunci ar fi ok ...
2. sa inteleg ca rabdarea mea n-are limite din moment ce n-am bagat pe nimeni nicaieri in pofida motivelor pe care unii (dintre voi) le-ar fi considerat legitime ?!

Belly ai cuvantul ! Pt. ca tu esti etalon de sensibilitate la jigniri sau ofense (ca siguranta care sare in sarcina). Sau politetea este si ea la randul ei in functie de cerere si oferta !?


Seara buna !

Anonim spunea...

@ belly (& "some of you")

"Eu cred ca tu esti politician, numai ei au "darul" de a vorbi timp de 1 ora fara sa spuna nimic."

Iar eu baieti cred ca sunteti alegatori tipici de Romania.
Numai astia nu inteleg argumentele logice, confunda visele (si dorintele proprii) cu realitatea, se dau imediat dupa orice fenta din media sau de aiurea care pare sa le confirme visele si (unora) sa le aline frustrarea, iar in final cand se trezesc "worse off" e prea tarziu ....Deja baietii destepti sunt aranjati si pe ei nu-i mai baga nimeni in seama !

Asta ca sa replic un pic in acelasi ton, cu o comparatie ! Altfel n-as vrea sa schimbam profilul forum-ului intr-unul de cearta in care argumentul principal sa fie "ba pe-a matii" ! Nu cred ca ce va fi prea productiv (mai ales pt. unii dintre voi :-) )

"Parerea mea !" :-)))

Bafta !

Anonim spunea...

olandezu n-a priceput inca faptul ca lumea l-a trecut pe ignore. sunt curios ce ineptii mai debiteaza in cautarea atentiei cuiva. la ce perle a ouat pana acum nu pot sa ma astept decat la "argumente" memorabile.

olandezule, hai, mai baga o duma ca nu mai are lumea de cine sa faca mijto......"buyest" - ahahahahah, ce bizon! nu pot sa uit episodul cand se dadea poliglot printre noi visatorii. good times.

Anonim spunea...

@ manole (care se referea la mihai viteazu)

"Poate nu ai înţeles prea bine sensul mesajului precedent. NU eşti binevenit aici. Lasă-ne în "frustarea" noastră şi întoarce-te pe coclaurii de pe care ai venit."

manole, vad ca devine cronica atitudinea ta (si nu e bine) ! Asa cum ti-am mai spus ar trebui sa te bucuri de orice punct de vedere contrar . Pentru ca nu va fi decat un excelent motiv sa-l desfiintezi cu soliditatea argumentelor tale, exactitatea relatarilor privind domeniile relevante in care esti expert si profunzimea invatamintelor pe care le-ai tras din propriile experiente.

De ex. in cazul asta ma asteptam sa zici :

" mihai vitezu te inseli ! Am tranzactionat la viata mea echivalemntul a cam 2 milioane de Euro in apartamente si proprietati imobiliare in orase mari si mici din Ro si deci am o experienta bogata in domeniu. Ca atare aprecierile mele sunt logice, pertinente, si fundamentate pe fapte si situatii la care am fost martor in mod nemijlocit !!" Si-l spulberai pe om , fara sa fii nevoit sa recurgi la un limbaj neacademic si dupa aia sa iti ceri scuze !!!!

Ca doar d-aia ma gandesc ca ai inceput forum-ul asta (altel foarte interesant "by all standards") si postezi punctul tau de vedere in fata unei audiente remarcabile. Pt. ca ai ceva de zis si sti despre ce vorbesti ! Nu ?


:-))))))))))))))))))))))))))))

Seara buna !

ionut spunea...

olandezu

"Pt. ca ai ceva de zis si sti despre ce vorbesti ! Nu ?"

Fara voia ta , sunt sigur, devii amuzant!
Pai, tu stii despre ce vorbesti in postarile tale de pe acest blog, tu care incerci sa ne convingi pe noi ca vrei sa "investesti" 200000 de euro, acum pe trendul de scadere al pietei si a preturilor( o imensa greseala), cand tu de fapt ai cumparat anul trecut, in varf de bula( o si mai mare greseala)?
:)))
Alta regula de aur in administrarea afacerilor(in care te dai expert): asuma-ti greselile si incearca sa nu le mai repeti, nu incerca sa negi realitatea ca te paste "falimentul"!

elzorab spunea...

bun , scurt si concis. face cineva pariu cu mine ca peste 16 luni, intr-un oras mediu din romania, un apartament cu doua camere se va vinde la 20 000 - 25 000 euro? dar face cineva pariu ca preturile vor mai scadea si sub acel palier???

ding-dond, ding-dong, ding-dong, ding-dong...

cezar spunea...

In conditii normale as fi tinut pariul asta, pe de alta parte pina prin 2010 ma abtin de la orice predictii sau tranzactii altele de cat cele de vanzare. Deja starea de nervi de pe piata se transforma rapid in scene de tiganie pura, si nu ma refer la 'forumisti'.
Oras mediu=Constanta ori Focsani ?

nestor spunea...

Nu stiu cum e in orasele medii, dar sunt curios cum ai paria pentru Bucuresti

ionut spunea...

cezar

"Deja starea de nervi de pe piata se transforma rapid in scene de tiganie pura, si nu ma refer la 'forumisti'."

!!!!!!
Care stare de nervi si tiganie cezare, ca pana mai ieri totul era roz "pe piata"?
Poti sa fi ceva mai clar( sa ne explici mai pe larg treaba cu nervii si tigania), te rog?
Nu de alta ,dar noi p'aici pe blog, am sustinut ca motorul cresterii (aberante si nesustenabile)preturilor din imobiliare a fost lacomia. Tot lacomia a fost si motivul "griparii" pietei.Insa combustibilul scaderii ei va fi panica. Nu cumva " starea de nervi" si "tigania" de care pomeneai sunt primele semne...?

Anonim spunea...

mai copilasi, cum sa scada preturile daca acum profesorii si functionarii si cine stie ce alte categorii de genul asta din rromania care produc valoare adaugata la greu vor avea salarii marite cu 50%, deci puterea lor de cumparara va creste deci va exista cerere, pensionarii au pensia marita deci nu vor mai fi presati sa-si vanda locuintele la preturi de 2 lei, etc samd, deci cum naiba va asteptati voi sa scada ? nu-i asa ca-mi dai dreptate, olandezule ? am uitat, tu esti trecut pe ignore ... :D

ionut spunea...

cezar

In plus: "conditii normale" nu prea sunt in romania de vreo 70 de ani incoace, daca nu de mai demult...

ionut spunea...

canadianu

Tu n-ai auzit ce sutine olandezu (cu ardoare de posesor de M.B.A.), ca preturile de vanzare ( alea care ma intereseaza pe mine, care sunt potential cumparator, si nu pretul la care constuieste vanzatorul, sa fie sanatos dumnealui!,pret de care pe mine cumparator ma doare in cot), n-au nici o legatura cu veniturile?!!!

ionut spunea...

canadianu

Si asta in pofida a ceea ce sustinea concomitent pe blogul asta ca "preturile n-au cum sa scada deoarece salariile sunt intr-o continua crestere!"

ionut spunea...

La o privire mai atenta, "tampeniile" astea sustinute de tot felul de "experi in imobiliare" sunt pline de contradictii, paradoxuri, sofisme, eufemisme, tautologisme si tot felul de "-isme".
Ei insa persevereaza cu gratie...

ionut spunea...

In postul anterior a se citi;" experti in imobiliare". Scuze!

ionut spunea...

All

E tare interesanta treaba cu "nervii si tigania" lui cezar.
Sunt tare curios...ce sa insemne asta??!!

shark spunea...

@olandezu

sigur ai un interes direct in preturile imobiliarelor.. oare ai cumparat in varf? (ca si nestor?)

de exemplu: era evident ce urma sa se intample cu cursul, dar majoritatea nu vroiau sa accepte ca de la 3.6 il vor vedea la 3.9+ euroiul. eu recunosc, aveam un interes direct sa fie euro cat mai mic si refuzam sa cred ca va creste asa mult. si totusi... refuzul meu era pana in alegeri, uitand sa iau in considerare si "pomenile" politicienilor care ar putea influenta negativ.
care politicieni, si-au ales atat de frumos ziua de vot... duminica! si luni imediat, e liber! oare cine sta acasa, cine nu are ce face si spioneaza vecinii pe vizor si probail se va duce la vot ca un cetatean patriot si corect ce e? daaa, pensionarii.


e aiurea ce se intampla, daca nu le "retrag" marirea profesorilor, si sa taca si restul de functionari care ameninta cu greva , poate marirea lor nu se va simti in crestrea puterii de cumparare (a lor) dar sigur se va simti in cea a tuturor din sistemul privat (nu vreau sa ma gandesc la cazul in care vor mari tutuor functionarlilor salariile). sincer nu imi convine sa platesc pentru ei si pentru prostia lor (60 sau 65% salariu minim pe cm in statistici ar trebui sa le dea de gandit) si faptul ca sunt inca in tara e un mister si pentru mine (de 2-3 ani incoace) :)

ah.. si pana acu cativa ani, in naivitatea mea credeam ca parlamentarii chiar stiu ce fac si sunt niste oameni pregatiti pe partea de economie (doar voteaza legi nu?), nu niste terminati care stiu sa gandeasca doar in voturi.

sa vedem ce rezolva luni tariceanu cu isarescu in privinta maririlor salariale.

ionut spunea...

@all
Din ciclul: uite cine despre cine vorbeste!

"Deşi la nivel oficial dezvoltatorii spun că nu pot scădea preţurile la apartamentele noi din cauza scumpirilor, producătorii de materiale de construcţie susţin că din preţul unui apartament circa 50% sunt veniturile dezvoltatorului.

Preţul unui apartament nou este compus din veniturile dezvoltatorilor, 50%, materialele de construcţie şi constructorii, fiecare cu câte 20%, şi taxele şi cheltuielile indirecte, cu 10%, după cum a declarat Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din România (APCMR), cu ocazia unei conferinţe pe tema construcţiilor.

I'auzi olandezule!
Bag seama ca producatorii astia ar vrea si ei case si culmea ironiei, sunt cam scumpe!!!!
Pe pariu ca daca ii intrebi pe dezvoltatori vor spune exact acelasi lucru despre producatorii de materiale de constructii?

pegas spunea...

Aia de la "magazinuldecase.ro" au un stil inedit, dar ieftin in acelasi timp, de a-si face reclama. Au om angajat special care scrie pe forumurilie de la GSP reclama.La orice articole mai importante printre comentarii hop si ei cu magazinul lor de case :)))) Asa de penali au ajuns oameni buni? Isi cauta clientii printre amarastenii de suporteri si chibiti ai fotbalului autohton ??? :)))) Pai ce cred ei, ca ca ii vor convinge pe oameni sa renunte la mancatul de seminte sa economiseasca bani si sa-si traga o casa de pe site-ul lor? :))) Daca s-a ajuns aici....e clar ce va urma in viitorul apropiat.

Anonim spunea...

ia uitatzi ce decreta herr zilishteanu:

Radu Zilisteanu, analist imobiliar, afirma ca numarul tranzactiilor a scazut pe segmentul apartamentelor vechi, dar si la rezidentialele noi. "Dezvoltatorii fac discounturi in ultima perioada, ceea ce indica un semn de criza.

sa mori tu, radule?!!! ia mai spune-ne:

"Pe segmentul de apartamente vechi, cel putin in Bucuresti, pentru zonele periferice, preturile au scazut cu 10–20%. De exemplu, daca in Bucuresti se faceau 80.000-100.000 tranzactii pe an, acum, sa zicem, se realizeaza 30.000.

E dificil sa anticipam ce se va intampla in perioada urmatoare,

pai acum 6 luni iti pareau lucrurile destul de limpezi cand decretai +10-20% pe toate segmentele. dar scuza-ma, te-am intrerupt, continua, te rog!

"insa cu siguranta piata isi va gasi un fagas. Cei care lucrau in imobiliare anticipau o reasezare a preturilor care crescusera oarecum necontrolat, insa eventuale scaderi de pret erau asteptate in 2–3 ani, nu acum.

pai si noua cand aveati de gand sa ne spuneti? peste vreo 3-4 ani banuiesc, noroc cu criza bat-o vina. si cum vine asta..."oarecum" dar mai ales cum vine asta cu "eventualele scaderi"? adica peste 2-3 ani poate-poate ati fi luat in considerare niste mici corectii asa, simbolice? frumos, ce sa zic. acum spune-ne, la fel de "oarecum necontrolat" or sa si scada? sau controlat cu atentie sau necontrolat pur si simplu?

partea proasta e ca v-ati facut planurile pentru acesti 2-3 ani si asta ma bucura teribil. avem confirmarea, cred, ca baietii destepti de afara s-au folosit de gibonii bishnitzari de la noi ca sa-si faca exitul vanzandu-le acest interval de 2-3 ani. de aia oamenii se tin atat de tare de subiect, pt ca nu-i ajuta la nimic o piata care sa revina la preturi decente si astfel si la volume sanatoase pentru ca ei au proprii bani bagati in pereti. soothing.

Criza financiara internationala a grabit lucrurile. E posibil sa apara falimente, e o nesiguranta a pietei internationale, e posibil sa se schimbe multe lucruri. E greu de spus ce se va intampla, dar toate semnele indica o durata a crizei de circa 6 luni"

pai la inceput ne spui ca e dificil sa anticipezi, acum in inceputul frazei ne spui acelasi lucru, dar totusi te angajezi la un "circa 6 luni" asha, estimativ, direct din burta ta de neam prost.
asteptare placuta si roaga-te la ce vrei tu ca aia de la CC sa nu va fie calaul cel din urma.

elzorab spunea...

sase luni, my a...

sa fiti fericiti daca iesim din criza mai repede de sase ani...iar iesirea va insemna o stabilizare si o stagnare a preturilor pentru multe zeci de ani...

elzorab spunea...

sase luni, my a...

sa fiti fericiti daca iesim din criza mai repede de sase ani...iar iesirea va insemna o stabilizare si o stagnare a preturilor pentru multe zeci de ani...

elzorab spunea...

Banca germana de credite ipotecare Hypo Real Estate a intrat in criza din cauza ca nu a reusit sa atraga finantarea urgenta de 35 mld. euro in ciuda garantiei acordate de guvernul de la Berlin. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, afirma ca exista un risc limitat de contaminare a sistemului bancar romanesc ca urmare a turbulentelor de pe pietele financiare internationale:

RISC LIMITAT MY A...
CRED CA E UN RISC CAT SE POATE DE IMINENT SI DE MAJOR!!!

elzorab spunea...

Hypo Real Estate a intrat intr-o criza majora, dupa ce institutiile financiare care ar fi urmat sa-i acorde o finantare de urgenta de 35 mild. euro, garantata guvernamental, au renuntat la initiativa.
"Pachetul de salvare in valoare de 35 de miliarde de euro promis la sfarsitul lunii septembrie Hypo Real Estate Group, care urma sa se deruleze si anul viitor, este in prezent retras. Programul viza furnizarea unui flux de lichiditati din partea unui consortiu de institutii financiare. Acest consortiu a refuzat sa ofere linia de credit", se arata
intr-un comunicat al oficialilor Hypo Real Estate.


HOOOPSS...

DING-DONG, DNG-DONG, DING-DONG

elzorab spunea...

http://www.zf.ro/business-
international/criza-imobiliara
-a-ajuns-pana-la-capatul-lumii-
lovind-puternic-orasul-australian-
sydney-3259917/

ROMANIA ATACATA DE CRIZA ATAT DIN VEST, DISNPRE SUA, CAT SI DIN EST, DINSPRE AUSTRALIA!

Manole spunea...

6 luni / asta susţine teoria nouă, şi anume că prin martie-aprilie se deblochează piaţa. Faptul e imposibil pentru că martie-aprilie va fi precedată de o perioadă tradiţional proastă, iarnă. Şi rămâne să vedem şi celelalte evoluţii macro, dar din punctul meu de vedere rămâne de văzut dacă în martie-aprilie vom avea (tot) scădere sau direct măcel. Rămâne de văzut.

Anonim spunea...

Frateeeeeeee, this is HUGEEEEEEEEEEEEE, daca si in Australia a ajuns criza e clar, this is going to be huge. Azi-dimineatza pe radio romania libera (parca) spuneau ca preturile la alimente vor creste ingrijorator, iar 2009 va fi cumplit. Eu va zic, imobiliarele sunt deja pe trend descrescator, asa ca nu cred ca mai are rost sa aducem argumente, ci doar sa-i lasam pe "visatori" sa se convinga singuri, INSA imobiliarele cred ca ar trebui sa fie ULTIMA noastra grija caci, FOAMETEA va deveni principalul subiect al urmatorilor cativa ani buni. Cred ca nici in visele noastre cele mai nasoale, n-am visat ceea ce urmeaza sa vina.

qwerty spunea...

@GabrielaG

Daca sistemul financiar international nu se va prabusi, alimentele se vor ieftini MAI ALES in cazul unei crize economice.
Pentru ca alimentele de baza sa se scumpeasca trebuie ca productia sa scada drastic, cel mai probabil din lipsa de finantare.
Daca insa vor avea acces la finantare, pe fondul scaderii pretului la petrol si a scaderii cererii in economiile emergente, alimentele de baza se vor ieftini.

belly spunea...

Ati vazut ca Franta a intrat oficial in recensiune? Planul lui Sharkozy nu a fost bun de nimik.

In SUA, bursa a scazut la cele mai mici valori inregistrate de dupa Septembrie 2001.

In ASIA, bursele au luato la vale rau tot, la fel ca si in restu lumii de altfel.
Germania incearca si ea din greu sa faca fata crizei.

Dar in Romania, fantastica Romania, Atlantidica Romania, totul e bine si economia noastra DUDUIE :)

Anonim spunea...

@qwerty: Traiesti intr-o lume idilica, desi se pare ca stii teoria, nu vrei s-o si aplici "Pentru ca alimentele de baza sa se scumpeasca trebuie ca productia sa scada drastic, cel mai probabil din lipsa de finantare"

Foarte bine observat, dar se pare ca tu refuzi ca crezi ca lumea se afla in plina criza FINANCIARA, nu numai imobiliara. De unde atata access la finantare cand marii creditori isi indreapta finantele catre repararea daunelor provocate in prezent de imobiliare, sistemul financiar, razboiul impotriva "terorismului, si altele. Facturile mai trebuie si platite, asa ca bani pentru investitii si productie ....se vor lasa asteptati. Cine crezi ca vrea(poate) sa mai produca ieftin cand finantarea este atat de scumpa, si va deveni, cel putin pentru o perioada, din ce in ce mai scumpa.
Omenirea trebuie re-educata spre economisire, nu numai spre consum. Este spre interesul tuturora.

qwerty spunea...

@GabrielaG

Eu nu am exclus un astfel de scenariu, doar ca il consider mai putin probabil.

Commodities sunt pe un trend puternic descendent si de obicei cand sunt crize economice se intampla asta.
Problema intr-o recesiune(in lumea civilizata) nu e neaparat ca pretul la alimente cresc ci ca nu mai ai serviciu si nu-ti permiti diverse lucruri chiar daca ele se ieftinesc.

Ne aflam intr-o criza financiara e drept, dar nu cred ca urmeaza sfarsitul lumii.

Anonim spunea...

Am zis sfarsitul lumii? Nu vreau sa dramatizez chiar atat de mult, dar nici sa fim naivi nu ne mai permitem. Naivitatea costa mult.
Un lucru e cert: BINE nu va fi. Si evident la un moment dat vor scadea si preturile la alimente caci, daca lumea se va intoarce la "mamaliga cu ceapa" cum zicea cineva toate importurile nu se vor mai vinde ca acum. Insa pana la momentul ala CRIZA nu va fi chiar asa de usor de suportat.

qwerty spunea...

@GabrielaG

Ok, eu am zis doar ca eu ma astept ca preturile la alimente sa scada daca lucrurile n-o iau rau pe aratura.

Anonim spunea...

@qwerty
"Daca insa vor avea acces la finantare, pe fondul scaderii pretului la petrol si a scaderii cererii in economiile emergente, alimentele de baza se vor ieftini."
ciudat, stiam ca mancarea e undeva pe la baza piramidei lui Maslow. si mai stiam si ca populatia planetei e intr-o continua crestere (si ghici in care tari - coincidenta, in alea cu economii emergente, ca doar de aia is emergente, ca se bazeaza pe cheap labor). si mai stiam si ca petrolul e o resursa limitata (e drept ca aici nu avem date certe despre nivelul resurselor, dar o vorba din batrani zice sa punem raul in fata).
acu' va dati seama de ce umblu mai mult beat decat treaz ? :D
scuze pt off-topic

Anonim spunea...

Spania:
"Cu al doilea loc de munca, mai respiram putin. Dar ma limitez la munca, mancare si somn", explica Francisco.
Imi placeau mezelurile fine. Acum mancam paste si pui. Imi placea sa merg la cinema, la restaurant sau sa beau o bere in weekend. Acum, toate astea sunt un lux, au disparut din viata mea. Nu mi-am mai cumparat haine de trei ani. N-am mai plecat in concediu de la cumpararea apartamentului", a incheiat acesta.
"In atmosfera de optimism a boomului economic spaniol, el si sotia lui au cumparat in 2005 un apartament de 40 de metri patrati in vestul Madridului, contractand o ipoteca cu dobanda variabila, si avand de platit un imprumut de 215.000 euro pe 30 de ani si si-a vazut ratele crescand de la 840 de euro la 1.300 in ultimii trei ani, scrie NewsIn.

Anonim spunea...

http://www.cotidianul.ro/apartamentele_noi_finalizate_concureaza_locuintele_vechi-60126.html
dupa cum zice si reclama aia idioata de la cec (altii care nu se pot abtine sa nu muste (daca mai au din ce) din placinta), hai ca (inca) se (mai) poate :))

Ion spunea...

Unde gasesc valorile curentele ale indicilor BREI si variatia acestor? :) Exista datele astea publice?

qwerty spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
qwerty spunea...

@canadianu\'

google: commodities recession

Stiu ca e contraintuitiv, dar "common sense isn't".

In fine o sa-ti enumar o serie de factori:
preturile mari la commodities aveau incluse in ele o revenire rapaida a economiei globale, caz in care s-ar fi aplicat ce zici tu -- "populatia planetei e intr-o continua crestere", nevoie mari de petrol, metale etc.
Acum, daca avem o recesiune mai puternica, aceste nevoi scad destul de mult si antreneaza si preturile in aceasta scadere.

Un alt factor este urmatorul: preturile la mancare nu cresc proportional cu cresterea populatiei, ci exponentiale cu RESURSELE ECONOMICE ale populatiei vizate.
Mai concret, atunci cand chinezul/indianul trece de la o dieta vegetariana la una mai echilibrata (datorita boom-ului economic isi permite) consuma mai multa carne.
ATENTIE, petru 1 calorie de carne sunt necesare 10 calorii de cereale (pentru producerea lor), de aici cresterea mare a preturilor la "staple foods", NU din cresterea populatiei (care e relativ constanta).

cezar spunea...

Pt. elzorab 'the worried one'

"Hypo Real Estate Group welcomes agreement on credit lines
Munich, 6 October 2008 – The Management Board of Hypo Real Estate
Holding AG has welcomed the agreement between the German Government,
the German Central Bank, the Financial Regulator BaFin and senior
representatives of the German banking and insurance sector regarding credit
lines for Hypo Real Estate Group. “We are very grateful for the support of
all the parties. This solution ensures that Hypo Real Estate Group is
stabilised, will have access to sufficient liquidity even in an ongoing
financial crisis, and can continue to operate”, Georg Funke, CEO, stated on
Monday morning in Munich.
The Ministry for Finance stated earlier that the finance sector will grant
Hypo Real Estate Group an additional secured credit line of €15bn in
addition to the €35bn already offered jointly by the German Government and
finance sector. This increase became necessary as a result of the
intensification of the financial crisis during the past week. The Government
is providing a guarantee of up to €35 bn."

cezar spunea...

"Cu al doilea loc de munca, mai respiram putin. Dar ma limitez la munca, mancare si somn", explica Francisco.
Imi placeau mezelurile fine. Acum mancam paste si pui. Imi placea sa merg la cinema, la restaurant sau sa beau o bere in weekend. Acum, toate astea sunt un lux, au disparut din viata mea. Nu mi-am mai cumparat haine de trei ani. N-am mai plecat in concediu de la cumpararea apartamentului", a incheiat acesta.

Eh, daca astea sunt semnele recesiunii, draga gabriela, atunci mai avem muuult pina sa o 'patim' si noi.
Cand o sa-l vad eu pe cumparatorul 'mediu' din carfur alegand mincarea in functie de pret, ma duc sa escaladez everestul fara franghii.
Cand o sa-l vad alegandu-si masina dupa banii personali (iar nu credit), mai trec si pe la polul nord, in slip.

qwerty spunea...

@cezar

"Cand o sa-l vad eu pe cumparatorul 'mediu' din carfur alegand mincarea in functie de pret"

Dar dupa ce si-o aleg in prezent, dupa numarul de calorii ? :D

"Cand o sa-l vad alegandu-si masina dupa banii personali (iar nu credit), mai trec si pe la polul nord, in slip."

Aici iti dau 100% dreptate...

Anonim spunea...

@qwerty
daca o iei asa pot si eu sa zic de "Giffen goods"
iar la faza cu cresterea populatiei, care intr-adevar e constanta, uiti sa iei in calcul un mic amanunt "nesemnificativ" : suprafata pamantului. care la fel ca si cresterea, e cam constanta, chiar foarte constanta, as putea spune. pacat insa ca sunt marimi diferite, nu-i asa ? deh mai greu cu aritmetica la unii
uite, iti recomand seria asta de filme, poate te mai lamuresti
http://uk.youtube.com/watch?v=F-QA2rkpBSY

cezar spunea...

Hai ca-i tare, unii descopera ingredientul aflat la baza relatiilor sociale (imobiliare sau nu) : lacomia.Sau, daca deranjeaza termenul, mai putem umbla la exprimare. Fantastic, eu aveam impresia ca am cumparat si acum vand de dragul 'meseriei', ori pentru a-mi plati rata la 'logan'.

Ceea ce se intampla in cadrul negocierii pretului, predarii bunului vandut si modalitatilor de plata este confidential, din motive lesne de inteles. Nu si lesne de acceptat,poate, dar asta nu e problema mea.

Apropo, pe piata imobiliara romaneasca n-a fost 'roz' niciodata. 'Teapa' nu s-a nascut cu ocazia apocalipsei imobiliare din anul curent. Intotdeauna s-a putut cumpara un teren mai scump decat face, sau s-a vindut mai ieftin decat poti obtine pe el. Asta daca lotul respectiv poate fi folosit si la altceva decat la pasunat, in mod contrar nascandu-se alta teapa, care iar n-are treaba cu momentul 2008, sau 2009 etc. Doar 2 exemple mici, mici.

Anonim spunea...

Un exemplu ca rumanul alege totusi dupa pret ti-l pot da din primavara a.c. cand pensionarii Bucurestiului (al caror numar nu e DELOC de neglijat) cumparau uleiul cu baxul, pe motivul ca va ajunge la 10 ron litrul(ZVON), au cumparat cand ajunsese la 7,9-8,2 ron litrul iar acum gasesti lejer cu 5,5 ron 6,2. La modul cel mai serios au cumparatu cu baxurile, poti sa intrebi orice producator sau importator de ulei.
Daca am gresit cu pretul actual la ulei va rog sa ma corectati, asa mi-a zis soacra-mea. Eu n-am mai cumparat ulei de ani de zile.

Totusi, cand prezentam argumente bazate pe tipologia si psihologia rromanului, sa nu-i avem in vedere DOAR pe manelistii cu lantul de aur de 5 like la gat pentru care pretul e "FARA NUMAR".

Masurile astea populiste (si jegoase as adauga eu - scuzati cuvantul) de majorare cu procente ametitoare a salariilor (unor bugetari) si a pensiilor, fix in prag de alegeri, unde credeti ca or sa duca? La ieftiniri?

Ma uitam si pe acel forum unde individul increarca sa-si vanda garsoniera. Este incredibil cum de unii nici cu scaderi reale ale preturilor la apartamente, nu vor sa accepte scaderea. Sunt inca indivizi stupizi caci altfel nu pot sa le zic, care in continuare spun ca apartamentele se vor scumpii si ca scaderea e ireala, e o iluzie.
Mare e gradina....!

pegas spunea...

@Cezar
"Eh, daca astea sunt semnele recesiunii, draga gabriela, atunci mai avem muuult pina sa o 'patim' si noi. "

Cezare si cam cat inseamna acel "muuult" in viziunea ta? Ai vazut pentru Zilisteanu 6 luni de criza inseamna mult, dar pentru tine cam cat timp crezi ca va mai trece pana "o vom pati si noi"? Nu ti se pare ca odata cu urcarea cursului Eur/Ron de la 3.6 la 3.9 (iar in cazul maririi salariilor profesorilor nu cred sa se opreasca aceasta crestere) si crestea ratei dobanzilor din ultima perioada unii vor incepe sa se cam abtina de la acele "mezeluri fine" si o s-o dea pe "mamaliga si ceapa"?
Vrei sa spui ca in supermarketuri nimeni nu se uita si la pret cand cumpara un produs si nimeni nu incearca sa aleaga dupa raportul calitate/pret? Vorba lui qwerty toti se uita la nr. de calorii :)) In cazul asta te poti duce sa escaladezi Everestul, dar tu si cu franghii daca ai fi tot nu ai avea vre-o sansa. De faza cu plimbatul in slip pe la Polul Nord te scutesc caci si eu sunt de acord cu tine.

Anonim spunea...

si inca o intrebare pt qwerty. sa inteleg ca "2007–2008 world food price crisis" e doar o iluzie ? iluzie eventual creata de situatia globala roz tot din perioada 2007-2008 ?
tu ai zis "common sense isn't" contraintuituv, eu zic ca la fel, nici reality nu e, din pacate :(

qwerty spunea...

@canadianu:

"si inca o intrebare pt qwerty. sa inteleg ca "2007–2008 world food price crisis" e doar o iluzie ? iluzie eventual creata de situatia globala roz tot din perioada 2007-2008 ?"

Bineinteles ca nu a fost o iluzie, dar a fost cauzata in principal de faptul ca investitorii au prevazut o scadere a actiunilor ca urmare a turbulentelor subprime, aceiasi investitori asteptandu-se ca totul sa se termine pana in vara lui 2008; in plus in 2007->2008 economiiile emergente duduiau, aveau nevoie de materii prime, preturile cresteau -- investitorii si-au spus ca ar fi bine sa iasa de pe actiuni si sa intre pe bunuri de consum pentru ca, criza va fi de scurta durata si nu se va resimti din acest punct de vedere.
De obicei bunurile de consum se scumpeau cel putin in ritmul inflatiei, aduceau profit mai mic investitorilor decat o eventuala investitie in actiuni, dar intr-o criza mica (cu deprecierea actiunilor) erau considerate "safe haven" -- si acel profit mai mic dar mult mai mare comparat cu pierderile din actiuni au facut ca toti mai mult investitori sa investeasca in bunuri de consum, crescand preturile, deci profiturile investitorilor si deci atragand si mai multi investitori (suna cunoscut -- se cheama BULA).
In final valoarea acestor bunuri se desprinde de realitate (suna cunoscut?), moment in care scade cererea pentru respectivele bunuri, care imping preturile in jos.
In acel moment baietii destepti ies din piata, treptat investitorii realizeaza ca nu se mai pot face bani (investitia devine "fumata"), criza economica globala devine tot mai evidenta si probabil de durata, deja apar motive FUNDAMENTALE pentru scaderea preturilor.

Anonim spunea...

bine ar fi sa fie (numai) cum zici tu, qwerty. totusi daca o sa tragi cu ochiul aici http://en.wikipedia.org/wiki/2007-2008_world_food_price_crisis#Factors, fara sa am pretentia ca wikipedia ar fi cea mai de incredere sursa de informatie, vei observa ca mai sunt si alti factori luati in considerare, pe langa cel mentionat de tine (si pe care il regasesti la punctul 6). si daca de factorul speculativ teoretic putem scapa, mai raman destule care contribuie la cresterea preturilor la alimente. dupa cum ziceam, sa dea domnu' (vorba vine) sa ai dreptate. dar mai am totusi o intrebare pentru tine : cand crezi ca planeta va ajunge la numarul maxim de indivizi capabil sa-i hraneasca si cam care ar fi acel numar ?
manole, scuze ca deviem discutia spre teme "filosofice", dar oricum lucrurile cam lancezesc pe topicul asta, spaer ca nu deranjam prea mult, nu ?

qwerty spunea...

@canadianu\':

Si eu sper la fel, un scenariu cu recesiune economica si preturi mari la alimente e foarte urat :)

Nu stiu care va fi acel numar, din ce stiam eu parerile sunt impartite: 10 mld/12mld etc. .
Pe masura ce lumea se civilizeaza (economic) natalitatea scade.
In fine, mie 12 mld mi se pare sustenabil daca folosesti organisme modificate genetic, ingrasaminte, cultura in apa sau mai stiu eu ce inovatii.
Cert este ca temerile aste cu populatia sunt de multa vreme, dar mereu omenirea a gasit (nu fara "peripetii") metode sa creasca productia agricola.

belly spunea...

@Qwerty si Canadianu

Sa presupunem ca populatia Pamantului va ajunge la 12 miliarde. Intrebarea mileniului este:

Din cele 12 miliarde, cati cetateni vor fi in tarile 'civilizate'?

Tineti cont ca in prezent China are o populatie de 1,3 miliarde, India are o populatie de cca 1,4 miliarde (si ei inca cresc ca numar).
In tarile 'civilizate' populatia devine in marea majoritate 'batrana' datorita cresterii duratei de viata si a natalitatii considerabil mai mica decat in ASIA.

belly spunea...

http://www.hotnews.ro/stiri-international-4667913-lumea-cazinou-cum-fac-viata-grea-speculantii-bursa-inginerii-financiari.htm

Interesant sau nu?

cezar spunea...

Off-topic (dar ce mai conteaza), facand o comparatie intre continutul galantarelor din carfur si continutul cosurilor la casierii, eu am tras concluzia ca romanul nu cumpara mancare bazandu-se pe pret. Ci pe reclama, eticheta si aspectele 'bio' ale respectivelor alimente. In aceasta ordine.
E doar parerea mea.

Anonim spunea...

Hai ca asta cu BIO m-a dat pe spate. Milioane de romani nici macar nu stiu ce inseamna mancare BIO.
Mai fratilor voi puteti face diferenta intre generalizarea prin prisma propriilor valori si generalizarea prin prisma realitatii?
Oricum eu inchei discutia asta, cu morile de vant n-ai cum lupta, la fel cum nu poti avea o discutie cu indivizii obtuzi. Numai ca pe timp de furtuna, moara s-ar putea rupe.....

belly spunea...

Majoritatea romanilor cumpara produse la un raport calitate-pret cat mai bun. Nu se uita dupa BIO sau dupa calorii.

elzorab spunea...

leul 3.97, dolarul 1.34

pacat ca nu vrea nimeni sa faca pariuri...as fi castigat bani grei pana acum. leul se pare ca va depasi 4 euro mult inainte de craciun...

Kiko spunea...

nimeni nu a facut pariu, pt ca stiau cu totii.

Si nu trebuie astepta Craciunul, probabil va depasii 4 lei in cursul saptamanii.

nestor spunea...

Sa fim seriosi, romanii cumpara in functie de raportul cantitate/pret.

Elzorab, daca as stii cu siguranta cine castiga alegerile, m-as baga la pariul tau, asa nu. Dar inclin sa cred ca va fi undeva in jur de 3.7 RON.

ionut spunea...

elzorab

Pariul asta e pentru nestor!Din cate vad, el e singurul care pariaza pe cresterea leului pana la sfarsitul anului.
Olandezu nu se pune, ca el are 200000 de euro si lui ii convine cresterea!Acu' m-am prins eu de ce nu cumpara ap. ala!:)))
Ar mai fi cezar, dar el are o "meserie" care-i permite sa "tranzactioneze constant", asa ca nu-l intereseaza variatiile cursului...poate doar cu "sala" sa aiba ceva pierderi(asta daca abonamentele sunt in lei)

ionut spunea...

Aha! Pai daca nici nestor...

cezar spunea...

Cursul, pina acum 1 an era previzibil,sezonier, cu variatii mititele ,ce se petrece acum e rasul curcilor. Ma pufneste si acum rasul gandindu-ma ca de joi pina astazi la 14.00 cineva a platit cu 5 la suta mai mult pentru acelasi lucru, doar din cauza lu' Isarescu. Calculand de lunea trecuta, inca 5.
Nu stiu cati astfel de cumparatori (cu lei in banca, si pret tranzactie euro) au fost in perioada asta, dar ma bucur ca n-am fost in pielea lor.
Subiectul ala cu comportamentul de consum al romanului nu e foarte important, nu prea inteleg tulburarile create. Cat despre 'morile de vant' si 'indivizii obtuzi', ele sunt elemente definitorii ale spatiului capatos-danonino-pontic.

Cat despre pariuri pe curs, eu stiu una si buna (fiind obtuz) : in vremuri tulburi, banii (euro si lei) se tin jumate jumate, astfel incat fie castigi pe o parte, fie pierzi doar pe cealalta parte, fie castigi si pierzi simultan pe ambele parti. Esential e ca macar nu pierzi.

Stiu, mai e posibilitatea de a pierde 'pe ambele parti'. In cazul asta, parintii tai trebuiau sa nu opreasca la tine (vorba lui Carlos Mencia).

elzorab spunea...

cezar, eu cred ca din cauza lui isarescu s-a platit doar cu 5 la suta mai mult. in alte conditii probabil ar fi platit cu 10.

isarescu este un contabil perseverent care numara banii si incearca sa gestioneze cat poate el de bine haosul creat de politicieni. nu e el de vina. de vina sunt politicienii, mafiotzi, lacomia fara de margini, aventurierii finaciari, dar mai ales o masa mare de idiotzi manipulati care au consumat mult mai mult decat puteau sa plateasca. acum toti doresc sa primeasca mariri salariale pentru a achita nota de plata.
dar de unde sai iei bani acoperiti de o valoare care nu a fost creata niciodata? pai n-ai de unde. deci se vor lua niste bani fictivi, fara acoperire. asa puteti si voi sa va printati niste bani si sa mergeti la casele de schimb sa vedeti cati euroni veti primi pe niste lei tipariti pe hartie de ziar...

elzorab spunea...

cezar, inca o chestie.
intreaba-i pe parintii tai cum evolua cursul in octombrie intre 1990 si 2000. pai luna octombrie venea intotdeauna cu o cadere a leului de pana la 40%. doar in ultimii cativa ani leul a avut o evolutie predictibila in marje mici.
deci, stabilitatea leului a fost mai degraba o stare de exceptie decat o regula. acum se intoarce la starea lui naturala, nu e nimic iesit din comun.

ca tu te jucai cu caletutza si lopatzica pe vremea aia e o alta problema...nu poti fi acuzat, dar poti fi acuzat ca vorbesti prapastii fara sa te documentezi!!

cezar spunea...

Hmm...stiu ce am 'invatat' eu din actuala stare de lucruri, astfel incat sa-mi conserv (macar) banii.

N-am inteles cu ce te ajuta pe tine ultimul tau comentariu.
Vezi ca de lunea trecuta pina astazi leul a scazut cu 10 la suta. Cu alte cuvinte, in comentariul meu erau 2 procente de 5 la suta fiecare, pe perioade definite precis. Aduna-le. Sunt importante pentru mine, ca si pentru promitentul cumparator, pentru ca in functie de ele eu am incasat azi cu 280 milioane mai multi bani decat 'era cazul', iar omul ala era sa o ia razna. Nu vorbim de simple vorbe si procente, invata sa respecti castigul unuia si pierderea altuia.

Cat despre perioada '90-00, ai impresia ca ne cunoasteam suficient cat sa depanam amintiri 'financiare' legate de respectiva perioada ?

Anonim spunea...

@ elzorab

"bun , scurt si concis. face cineva pariu cu mine ca peste 16 luni, intr-un oras mediu din romania, un apartament cu doua camere se va vinde la 20 000 - 25 000 euro? dar face cineva pariu ca preturile vor mai scadea si sub acel palier???"



Bravo elzorab ! Imi place atitudinea ta ...intre atatea "maini" :-))) triste e recomfortant sa vezi ca mai exista caractere adevarate !!
Scurt si concis "in exchange" : da, eu !
Trebuie doar sa definim :
- un grup de orase la care ne vom referi
- data la care facem evaluarea
- tipul de apartament (blocuri noi, vechi, mp etc). Probabil blocuri vechi ...dar as vrea sa fim exacti !
- Marja de pret. Personal ma simt generos in seara asta asa ca iti propun plaja 25000- 30000 E ! Daca pretul e mai mare cu un euro ai pierdut !!!
- Cum evaluam (anunturi ziare sau venim fiecare cu cate 3 "cotatii" de la agentii din orasele alese)
- "last but not the least" pe ce facem pariul ! Aici am o super idee ...dar te astept sa imi raspunzi la celelalte puncte de mai sus inainte sa il inchid eu pe ultimul.
...evident in toate astea "poti suna un prieten"...ca banuiesc ca ai destui pe forumul asta !

:-)))))))


Astept !

Manole spunea...

Variaţia de curs e certă, şi tot aşa de cert e faptul că preţurile nu au ajuns încă "să se adapteze" (=să mai scadă) la valoarea de 1 E = 3,9 RON. Dar o vor face.

Anonim spunea...

@belly
pai asta zic si eu, cresterea populatiei are loc in tari "necivilizate", unde populatia consuma staple foods ca oricum nu-si permite altceva, iar daca si-ar permite ar fi si mai rau, deoarece pentru carne si alte produse "fancy" (sic!) consumul de energie e si mai mare. deci eu zic ca viitorul nu suna deloc bine pentru specia umana. inca sper sa vina totusi extraterestrii aia sa puna biciul pe noi, altfel s-a cam dus dracu sandramaua :P, iar criza imobiliara si cea financiara ni se vor parea niste mici glume nevinovate

elzorab spunea...

ok, deci, oras mediu: constanta, sibiu, iasi, cluj, timisoara.

in ro, nu exista decat un oras mare, restul fiind medii si mici,

pentru stabilirea pretului, trebuie sa ne referim la 10-20 de tranzactii facute efectiv, nu la ce se cere prin ziare, ca alea sunt manipulate de agentii.

in rest, vino si tu cu idei, cum putem face.. suma, etc, nu te arunca prea tare la blufat, te asigur ca am resurse, chiar daca cele cateva mii de euro , salariul tau de petrolist, iti par incredibil de multe, nu te arunca prea tare, ca nu se stie cum aterizezi!

ionut spunea...

elzorab

"cele cateva mii de euro , salariul tau de petrolist"

Vrei sa spui, cele cateva mii de euro "venitul" tau de petrolist, ca in romania "petrolistii" isi rotunjesc veniturile...stim noi cum.
olandezu a mai pariat odata , anul trecut, cand a facut "investitia vietii lui":)) si acum a trecut la pariuri pe net, poate isi mai recupereaza din pierdere.

Anonim spunea...

Cezare fratica, cati anisori ai mama, si ce meserie ai dragule? Caci judecand dupa ineptia: "Isarescu e de vina" mai mult de muncitor necalificat nu te-as aprecia. Poate ingrijitor de curci:)
Pariu ca faci parte din clasa aia pe care iti spuneam c-o detest, cu maneaua la difuzor si lantoiul la gat si acum cu aia 80.000E te crezi BO(u)IER.
Ok, imi cer si scuze ca te-am jignit, dar cum puii mei vrei sa fii luat in serios si sa avem discutii civilizate cand debitezi astfel de "cretinatatituri"?
Credeam totusi ca aici lumea isi spune parerea, sincer, si fiecare vine cu argumentele lui, care dintr-o prizma sau alta pot fi logice in vreun fel, dar sa debitezi asemenea aberatii, denota clar ca nu avem cu cine discuta.

cezar spunea...

Draga Gabriela G. (G este banuiesc initiala numelui de familie), 'ineptia' respectiva apartinea celuilalt. Nu am studii de specialitate pentru a o califica intr-un fel, omul era sincer si pierdea bani, ca atare l-am inteles. Pentru ca pe banii tai, ai dreptul ala orice 'ineptie' iti vine in cap. Nu ?

Cat despre comentariul tau, el vorbeste de la sine. Cu siguranta nu avem ce 'discuta'.Insa nu faci nota FOARTE discordanta cu restul continutului acestui blog, so stay cool.

Anonim spunea...

"Ma pufneste si acum rasul gandindu-ma ca de joi pina astazi la 14.00 cineva a platit cu 5 la suta mai mult pentru acelasi lucru, doar din cauza lu' Isarescu."

Asta e din comentariul tau. "doar din cauza lu' Isarescu" este adaugata de tine, nu cred ca de cel care pierdea bani....

Acum urmeaza sa spunem ca Isarescu e de vina si pentru criza din imobiliare, nu numai pentru curs. Sa vedem cine iese castigator in lupta pentru "culpabilitate" caci un candidat puternic vad ca este si Patriciu, care, mai nou, manipuleaza piata prin presa, ca sa scada cloacele si sa investeasca el cand piata este down, ca asa a spus el acum nush' cat timp: ca vrea sa investeasca. Cu "impresia" asta a ramas boboru'.

Inloc sa aruncam vina pe unul si pe altul mai bine venim cu solutii, si in ceea ce priveste criza imobiliara si cea financiara. Acceptati odata ca este criza si se termina si cu ineptiile de pe langa subiect. Nu mai visati ca: "Nu pot decat sa creasca" (preturile, evident).

Nu ma intreba ce solutii au venit din partea noastra caci printre randuri deja au fost: pe timp de criza - economisire (in limita posibilitatilor), iar la apartamente: nu mai cumparati fratilor in scop speculativ, ci doar daca va arde buza, doar daca este absolut necesar. Astfel mult trambitata aia cerere se va afla in intervalul bunul simt.

cezar spunea...

Bun, pe banii mei am EU dreptul la orice ineptii. Tot nu s-a inteles cum vine treaba ?

Anonim spunea...

@ elzorab

"ok, deci, oras mediu: constanta, sibiu, iasi, cluj, timisoara."

Deci facem asa : in 16 luni , adica (pana) pe 7 februarie 2010 imi trimiti pe email un contract de la un notar cu un apartament de 2 camere min. 50 mp) vandut cu o suma sub 25000 E . Nu ne intereseaza taxele de tranzactie etc. In acelasi timp asta va trebui sa fie o tranzactie liber consimtita si nu una de vanzare la licitatie, executare judecatoresca etc.
Contractul poate fi intr-unul din ORICARE din orasele enuntate mai sus. Vorbim de apartamente construite nu mai tarziu de 1960 inclusiv - daca nu te deranjeaza !
La trimiterea contractului eu trebuie sa iti virez 1000 E in ce cont imi spui tu ! E OK asa ?!

Evident , daca nu primesc contractul ORICAND pana pe 7 februarie ora 24h00 ora Romaniei, atunci pe 8 feb. 2010 iti trimit eu contul pt. cei 1000 de Euro !

Pt. ca Manole e gazda o sa o rog sa faca oficiile de arbitru !
Deal done ?

Astept confirmarea - inclusiv din partea lui manole ca a inteles mecanismul descis.


@ ionut

"vrei sa spui, cele cateva mii de euro "venitul" tau de petrolist, ca in romania "petrolistii" isi rotunjesc veniturile...stim noi cum. "

Eram tentat sa iti dau o replica dura , dar apoi am vazut in situatie o excelenta oportunitate : cotizezi cu 1000 E daca iti trimit un fluturas de salariu ?! Cu un salariu pe el care sa corespunda "insinuarilor" lui elzorab ?
Nu neaparat din Romania, evident !
Asta ca sa va mai arat inca odata - asa cum zicea parca si mihai vitezu pe forum - ca suntem o tara de vorbitori fara practicanti. In cazul tau dai din gura cand e pe moca - si te dai la fund cand e sa-ti-o iei in barba ca un barbat (n-am vrut sa zic "bot" ca sa pastrez un ton decent) !

Astept ! Desi nu prea stiu ce, ca mari pretentii dupa cate am citit n-am !

Seara buna !

ionut spunea...

olandezu

"Eram tentat sa iti dau o replica dura , dar apoi am vazut in situatie o excelenta oportunitate : cotizezi cu 1000 E daca iti trimit un fluturas de salariu ?! Cu un salariu pe el care sa corespunda "insinuarilor" lui elzorab ?"


"Vrei sa spui, cele cateva mii de euro "venitul" tau de petrolist, ca in ROMANIA "petrolistii" isi rotunjesc veniturile...stim noi cum."

Aha! Acum lucrezi in strainate!Ce dragut!!Imi trimiti un fluturas de salariu...hmmm( al cu?)!Si gata, crezi ca m-ai convins!
Fluturasi de salariu iti trimit si eu la orice ora cu 20000 de euro pe luna!
Pui la bataie ap. pe care l-ai cumparat anul trecut?

ionut spunea...

olandezu

Cat despre "luatul in barba ca un barbat" ai grija la ID-ul ala...

cezar spunea...

Buna ideea cu 'dovezile'.
Olandezul poate veni cu un apartament, dl ionut cu unul de-al sau, se schimba fluturasii,se verifica autenticitatea (nu e mare lucru, putem organiza intalniri de lucru la ITM) si gata treaba.
Va 'bagati' ?

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?