miercuri, 29 octombrie 2008

Din ciclul: "Daca doriti sa revedeti..." sau "Sa nu uiti, Darie!"

Domnul Stobbs de la Creditlink - Rez.ro - Autoo.ro etc. a fericit audienţele mondiale în urmă cu aproximativ un an susţinând următoarea prezentare care mi se pare memorabilă deoarece conţine toate clişeele care circulau la vremea aia pe piaţă.

Stau şi mă gândesc, oare ce speranţe mai pot avea mărunţeii care au investit fără să fie conştienţi că o fac în fază de "overheating", nu de "heating"? Să luăm cazul cuiva care a "investit" 120.000 de euro într-un apartament cu 2 camere în urmă cu cca. 10 luni şi care în ianuarie 2009 vede că investiţia mai valorează doar 75.000 euro (şi încă scade). Să presupunem că bottom-ul se va atinge la o valoare de 60.000 (deci cam 1/2 din "investiţie"). Cum să-i explici coerent unui asemenea om că anii 2003-2007 în care s-au înregistrat creşteri succesive de 2 digiţi au fost, din punct de vedere istoric, o anomalie planetară cu care probabil nu ne vom mai întâlni nici noi, nici copiii noştri? Profeţia mea "doom" este că un apartament care va atinge bottom-ul la 60.000 va reatinge o valoare de 120.000 de euro în minim 15 ani de zile, şi asta numai în condiţiile în care inflaţia la euro va fi constantă de cca. 5% în toată această perioadă şi acel 5% NU va fi un indicator de stagflaţie prelungită! Dacă inflaţia va fi undeva pe la 2-3%, acel apartament va reatinge valoarea de 120.000 abia după minim 25 de ani de la atingerea bottom-ului!

Un cocktail financiar de genul celui întâlnit la nivel mondial până în acest an: abundenţă de bani la nivel mondial + norme relaxate de creditare + psihoză imobiliară (=delir) nu se va mai întâlni prea curând, pentru că nu mai sunt resurse. Nici financiare, nici, mai ales, psihologice. Poate că istoricii viitorului vor reuşi să pună cap la cap anumite fapte şi vor descifra misterul din spatele creşterilor de pe piaţa imobiliară mondială (care s-a gonflat, cum se zicea în The Economist, în acelaşi timp în mai multe locuri de pe planetă). Gurile rele zic că americanii aveau nevoie de bani ca să-şi finanţeze războaiele şi nu ştiau cum să-i tipărească fără să provoace inflaţie în propria ogradă. Poate că Japonia anilor '80 a fost un simplu preambul, o simplă repetiţie în vederea unei piese de teatru mult mai ample. Cine ştie? În orice caz, e o iluzie să crezi că la finalul crizei - în 2009, sau în 2010, sau în 2011... - preţurile vor creşte iar, pac pac, cu 20% pe an, timp de câţiva ani. Chestia asta numai un cioban o poate crede.

222 de comentarii:

1 – 200 din 222   Mai noi›   Cele mai noi»
clavalik1 spunea...

@ manole
"În orice caz, e o iluzie să crezi că la finalul crizei - în 2009, sau în 2010, sau în 2011... - preţurile vor creşte iar, pac pac, cu 20% pe an, timp de câţiva ani. Chestia asta numai un cioban o poate crede"

Manole, in tara asta oamenii au crezut ca banii se pot da inapoi multiplicati de 8 ori in 3 luni de zile, aici am avut FNI, bula imobiliara face parte din acelasi ciclu. Acum doi ani vorbeam cu un amic despre cat de ilogica e cresterea asta la preturile apartamentelor vechi si ne imaginam ca nu mai au unde sa creasca. Realitatea a aratat ca s-a putut. La fel de bine acum se vor prabusi. Peste 2-3 ani insa optimismul le poate ridica din nou, chiar cu mai mult de 20 % pe an. In fond in tara asta cei mai mult sunt comercianti... tot asa imi amintesc cum la inceputul bulei acum multi ani de zile oamenii cumparau apartamente numai pentru a le revinde mai scump cu cateva mii de euro dupa cateva saptamani. Sunt o gramada de ciobani cu bani in tara asta care vor dori si vor putea sa incerce o noua bula pentru a mai castiga niste banutzi.
Asta daca vor supravietui acum.

Manole spunea...

Următoarea bulă pe care o vor lua ciobanii cu asalt va fi pe bursă.

Părerea mea.

Şi am mai multe argumente ca să-mi susţin părerea dar cel mai tare e cel de ieri: am primit un email de la PropertySecrets în care sunt invitat să investesc... aţi ghicit... pe bursă... (nu BVB, pe la ei, pe acolo). PropertySecrets... bursă... nu sună ceva aiurea aici?! Ok, ok, accept ideea că era un simplu newsletter dar... PropertySecrets?!

constantin spunea...

Hai sa vedem partea plina a paharului. Din variantele FNI sau Caritas oamenii au ramas cu nimic. Macar din situatia actuala ramane
un teren pe care de bine de rau o sa construiesti ceva odata sau un apartament chiar si supraevaluat dar care mai poate fi dat in chirie sau locuit.
Bula cu bursele insa e totala. Nu ramai cu nimic din urma ei, apropo de bula descris de grec pe blogul lui.

AristotelCostel spunea...

@clavalik1

Fals!

Scenariul nu se poate repeta.
Din 2000 au început să crească preţurile datorită celor care cumulau 5 venituri lunare în afara României.
După ani întregi de păstrare a trendului a venit mirificul an al integrării şi aportul fondurilor lui Hauge şi ale celuilalt prostălan...coroborate cu câştigarea cotei de piaţa de către bancherii foşti agenţi de vânzări.

După prăbuşire vor fi greu de convins românii că e bun la ceva să fi...proprietar.

Toţi ciobanii României dacă-şi pun banii la contribuţie după prăbuşire...le va da cu minus!

@adrian_s

Pune în tolba cu rămăşite şi datoriile.

toma spunea...

Memoria colectiva e la fel de scurta pe cit de redus este IQ mediu. Dovada ca bizonul mioritic a pus botul la FNI DUPA experienta Caritas. Rumanul crede ceea ce isi doreste sa creada (wishful thinking). S-a putut crede in randamente de 100% (Caritas, FNI, bursa, imobiliare) FARA RISC pentru ca visul romanului este sa traiasca o vacanta perpetua cu bani care pica din cer. Munca si/sau antreprenoriatul sunt ocupatii jenante, pentru fraieri. Boieria, smecjeria si prostia se vor situa pe cote inalte mult timp de acum incolo prin tarisoara noastra.

Anonim spunea...

Plus ca au pus botu' doar cate o data ; Caritas, SAFI, FNI .... si apoi gata. Odata teapa luata....baietii au trebuit sa inventeze altceva, cum sunt "afacerile imobiliare". Aceiasi afaceristi si politicieni, plus securisti si justitiabili, care si la cele enumerate anterior si-au facut exitul inainte de a face pleosc smecheria, au umflat aceste afaceri, ei si-au facut sumele si se vor reorienta (bursa poate fi un domeniu nou, dar dupa ce trece criza), ramanand ca Hauge & comp, plus "particularii" care au cumparat la preturile din ultimii 2 ani sa o ia in freza iar.

toma spunea...

@simon:
Ba au pus botul de mai multe ori la aceeasi schema.
Esenta ramine aceeasi. Atita timp cit oamenii sunt dispusi sa creada in cistiguri miraculoase si fara risc vor continua sa ia tepe si pe buna dreptate.
Dupa Caritas au mai fost multe scheme piramidale, nu asa de mari e adevarat, la care lumea a continuat sa adere cu entuziasm. FNI a fost 101% piramidal sub masca de fond de investitii. Delphin va spune ceva? Piramidal 100%.
Piata imobiliara din ultimii 2-3 ani nu seamana a joc piramidal alimentat de banci?
Multe active imobiliare sunt gajate la niste preturi care in comparatie cu piata sunt din ce in ce mai nerealiste de la zi la zi (asta in cazul in care nu au fost supraevaluate din start). Bancile si ultima mina de cumparatori si-au leat leapsa. Deosebirea e ca bancile pot sa arunce din paguba pe seama clientilor pe cind cumparatorii nu mai au unde sa transfere pierderile.

ionut spunea...

toma

"Boieria, smecjeria si prostia se vor situa pe cote inalte mult timp de acum incolo prin tarisoara noastra."

Perfect de acord. Numai ca intotdeauna e de platit un pret pentru ele...

cezar spunea...

"Să luăm cazul cuiva care a "investit" 120.000 de euro într-un apartament cu 2 camere în urmă cu cca. 10 luni şi care în ianuarie 2009 vede că investiţia mai valorează doar 75.000 euro "
Credeam ca am depasit faza asta, nu exista astfel de scaderi. Arata-mi o singura zona/subzona din Bucuresti unde ce facea 120 mii pe varf de crestere face acum 75 mii. Un singur exemplu macar. Eu pot da repede 5 contra-exemple, pe viu, din ce am facut EU.

Cat despre bancul cu fundul de scadere la 60 mii, te rog eu mult. Va atinge 25 mii. Altfel ai probleme cu nesfarsitele argumentatii despre raportul puterea de cumparare/preturi sustenabile, din acest an al blogului , nu ?

"Chestia asta numai un cioban o poate crede". Mda, eu unul nu-mi mai permit prognoze,nici macar in termeni mai civilizati. Tocmai din cauza evolutiei 2003-2008.

Apropo, la o inflatie mai mare cresterea reala, peste inflatie (doar aceea conteaza, deoarece inseamna putere de cumparare real mai mare), se obtine mai greu, nu mai repede.

toma spunea...

@ionut
EXACT
Si se mai plateste ceva: lacomia.
Si, din pacate si cu tot regretul pentru cei care ies prost, momentul platii a venit.

Nu cred ca trebuie nimeni sa se bucure de decesul caprei la vecin, orice piata corect alcatuita in cadere inseamna rau pentru toata lumea. Restringerea unei piete atrage restringerea celor conexe (constructii -> materii prime -> auxiliare -> vopsele, mobilier, etc. Sigur ca e discutabil in ce masura piata imobiliara romaneasca a fost corect alcatuita...

@cezar
nu vreau sa spun ca sunt de acord sau nu cu scaderea la 25000. parerea mea e ca nimeni nu poate sti acum. un asemenea nivel de preturi ar sparge multe banci de la noi (vezi post de mai sus cu evaluarea gajurilor) si ar fi chiar o catastrofa de proportii. Oricum, cum argumentezi nivelul asta? de ce nu 40000, de ce nu 10000?

AristotelCostel spunea...

Radu Graţian Gheţea-un bancher de succes

belly spunea...

Aristotel:

"Probabil ca o sa ajungem la credite pe generatii mai repede decat ne-am fi inchipuit" a explicat Radu Gratian Ghetea.

Mie asta imi place la nebunie :))
Cand te intreaba copilul ce ii lasi mostenire stii ce sa ii zici =))

toma spunea...

Business Standard, de ieri titreaza:
"Banca Angliei estimeaza ca sistemul financiar mondial inregistreaza pierderi de 2.8 trilioane USD".
In cazul in care:
* estimarea este realista (s-ar putea ca pierderile sa fie chiar mai mari, numai planul Paulsen prevede 700 mld si alte surse estimeaza numai pentru UE 2.000 mld EUR)
*populatia globului este de +/- 6 mld, o jumatate traiesc in saracie (n-au vazut si nu vor vedea 20 de USD in viata lor, in schimb nu au treaba cu criza pt ca nu pot fi mai saraci decit sunt orice ar fi), ar ramine 3 mld, din acestia 50% reprezinta populatie activa (fara copii, pensionari, etc).

Rezulta o gaura de 1866 USD in medie pe cap de vita furajata.
Aoleu, mama...

belly spunea...

putin offtopic:

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-4993589-fizicianul-alexandru-boboc-baloanele-pentru-copii-vor-umplute-deseu-nuclear.htm

Este vorba de "noua" sursa de energie :)

belly spunea...

On topic:

http://www.curierulnational.ro/Actualitate%20Companii/2008-10-30/Imobiliarii+spera+macar+intr-o+stagnare+a+pietei

mie imi place ca la sfarsit recunoaste crudul si purul adevar:

"Cel care va pierde este consumatorul final, deoarece el trebuie sã se confrunte cu dobânzile crescute ale bãncilor

Shimon Gallon, CEO Globe Trade Center România"

clavalik1 spunea...

@aristotelcostel

Am tot respectul pentru opiniile dvs. pecare le citesc pe blogul acesta si nu numai. Dati-mi voie sa cred in continuare ca poporul roman va mai cadea in plasa unor smecheri si pe bursa, si in imobiliare. In fond "evaluarea" unor active mobiliare sau imobiliare tine nu numai de factori obiectivi ci si subiectivi. Daca maine iese soarele si romanii primesc 50% in plus la salarii se scumpesc toate cele inclusiv imobiliarele ca deh...o ducem mai bine. Bunul simt e prezent doar aici pe blog, in rest afara e jungla si cu siguranta exista si potentiale victime naive. Plus ca teapa se poate lua si invers, baietii destepti ar putea sa incerce sa cumpere imobile la preturi de nimic la un moment dat ca se prebuseste piata.
Si sa nu uitam ca istoria se repeta ciclic facem aceleasi greseli ...again and again.

clavalik1 spunea...

Erata :
"prabuseste" in loc de "prebuseste"
...asta pentru cei care vaneaza greselile :)

cezar spunea...

Draga Toma, cifra asta haioasa nu-mi apartine. Sunt destui romani care se asteapta la nivelul asta de scadere, deoarece n-au alte solutii de cumparare imobiliare, pentru ca si-au atins deja maximumul de potential. Si atunci, daca tot nu poti face bani mai multi, macar sa scada preturile.
Te-ai prins banuiesc de 'valoarea' motivatiei asteia.

ionut spunea...

clavalik1

"prabuseste" in loc de "prebuseste"
:))

Nu era rau nici PRE...BUSESTE!!

ionut spunea...

cezar

"Draga Toma, cifra asta haioasa nu-mi apartine. Sunt destui romani care se asteapta la nivelul asta de scadere, deoarece n-au alte solutii de cumparare imobiliare, pentru ca si-au atins deja maximumul de potential. Si atunci, daca tot nu poti face bani mai multi, macar sa scada preturile.
Te-ai prins banuiesc de 'valoarea' motivatiei asteia."


Sa inteleg ca si tu esti de parere ca locuinta e un lux la care n-ar trebui sa aiba acces toata lumea.

cezar spunea...

'Parerile' mele au valoare doar in ceea ce ma priveste, dar, daca e sa fiu sincer, cam asa au stat lucrurile dintotdeauna cu proprietatile imobiliare : multi le vor, putini le au. Daca se incalca traditia asta, ne trezim cu sub-prime :)

belly spunea...

Cezar

Fara suparare, insa mie unul mi se pare ca aberezi la ce ai zis mai devreme. Cum poti sa zici ca romanii si-au atins maximumul de potential? S-a explicat de nush cate ori faptul ca preturile nu sunt sustenabile.

Normal ar fi ca preturile sa reprezinte 3-4 venituri anuale ale persoanei sau cuplului.
Preturile vor ajunge unde la nivelul urmator:
Garsonire CF1: 25-30.000EUR
Ap. 2 cam: 45-55.000 EUR
Adica pe unde pe unde sunt preturile lui Manole (de fapt putin mai mari ;) )

AristotelCostel spunea...

@ionut
"Sa inteleg ca si tu esti de parere ca locuinta e un lux la care n-ar trebui sa aiba acces toata lumea."

Lui cezar i-a luat mama garsonieră şi apoi a speculat şi el nişte cloace (nu ştim câte are pe stoc!). Cine crezi că ar putea reprezenta mai bine clasa zeilor cu "cercificat de propritar"?

clavalik1 spunea...

@ionut

Ceea ce spune Cezar putin mai sus e din ciclul "asa ceva nu exista".
Orice trader de pe BVB ar fi spus la inceputul anului ca nu e nicio sansa ca SIF5 sa cada din 4 ron in 0,6 ron.
Sigur ca daca intrebi acum un agent imobiliar baga mana in foc ca un 2 camere de 100k nu va mai valora in veci 30-40k. Nu mai spun de terenuri in camp cumparate cu 1 euro/mp "pt investitie" care in varf de bula erau cotate la 10 euro/mp...alea au o valoare potentiala "sunt de mare viitor", "zona in dezvoltare" etc.
Cunoastem cu totii vrajeala imobiliarilor.
Problema lor e ca poporul nu isi mai permite. Cand vor scadea preturile cu 50% mai discutam.

clavalik1 spunea...

Si sa nu uitam ca marea majoritate a apartamentelor vechi ceausiste au fost cumparate pe doi lei si sunt inca la primii proprietari. Inteleg ca unul care a datr 70k, 100 k sa nu vrea sa vada piata la 40k. Dar unul care l-a luat cu 300 usd nu va avea nicio jena sa vanda ieftin ca sa cumpere casa la tara sa se mute la pensie :)

Anonim spunea...

Un pret de 45-55 kE va fi destul de mult daca se pune frana creditarii pentru ca punand bani la ciorap iti trebuie multi ani sa-i stangi din salariul mediu chiar din Bucuresti.

Eu castig 3000 pe luna si nu reusesc sa economisesc mai mult de 1500 pe luna, deci 18000 pe an. Asadar mi-ar trebui 3 ani sa pot cumpara cash un apartament. Si sa fim seriosi, salariul mediu in Bucuresti nu cred ca depaseste 1500. Deci cat sa strangi din xxx ca sa economisesti 50 kE.

Si uite asa fara credite se va calma lumea pentru ca nu are incotro.

Iar pentru olandezu, ii garantez ca si la 50000 se va putea construi. Si in conditiile astea va fi o paine de mancat si se va manca.

Iar speranta in revigorarea creditarii nu va puneti pentru ca:
- lumea e destul de indatorata si nu prea mai poate suporta noi credite
- banii parintilor s-au cam dus
- dobanzile sunt usturatoare
- lumea e mult mai circumspecta cu bancile
- datoria externa a Romaniei trebuie platita sau cel putin redus deficitul si asta se va face prin taxe marite care vor apasa buzunarele
- capsunarii come back home
Apropo astea sunt MAROTE ANTI-IMOBILIARE.

Anonim spunea...

Hi hi hi si ha ha ha.

Sunteti tare amuzanti si aveti dreptate cei care sustineti ca cine merita teapa si-o ia dar sa va vad cand va luati voi.
Mai terminati cu judecatile personale ca nu suntem aici sa ne judecam unul pe altul.

Uite cum trateaza americanii criza:

http://www.youtube.com/watch?v=Qq8Uc5BFogE&eurl=http://www.feeder.ro/

True!

belly spunea...

@nenea cora
"Si sa fim seriosi, salariul mediu in Bucuresti nu cred ca depaseste 1500"
Salariul mediu nu prea cred ca depaseste 700-800 EUR/luna.
Daca un cuplu are venitul cumulat de 1500 EUR/luna el va putea sa economiseasca 600 EUR/Luna -> 7200 EUR/an.
La 50.000 un ap cu 2 camere avansul reprezinta 12,500 EUR. Deci cuplul respectiv va strange in max 2 ani avansul si banii pentru restul cheltuielilor, iar cu 1500 EUR/familie te incadrezi la un credit de 37.500 EUR.....
Deci valoarea asta nu mi se pare aberanta.

Anonim spunea...

@nenea cora

Wow, 3000 de euro ???
Iti zic eu, si va zic tuturor: majoritatea castiga 300-400 de euro, multi sub 300 de euro.
Eu nu va zic cat am ca ma fac de ras :P
Bine, bine: intre 500 si 1000.

@benny
Hai ca ai zis-o si tu. Economii in romania sub 1000 de euro salariu nu prea ai cum sa faci. Mi-e groaza de cei care au 200 de euro, ei cum dracu traiesc?

belly spunea...

@Cristian M.

prima: sunt beLLy nu beNNy (poate ai vrut sa zici Benny Hill ;) >:)

al doilea: Am zis salariul mediu, si sincer cred ca ala e salariul mediu din Buc 700-800 EUR. Cati oameni cu capul pe umeri stii tu ca au salariul mai mic de 500-600 EUR/luna?
Iar economii poti sa faci si la salarii sub 1000 EUR. Eu cu prietena avem un venit lunar de 1200 EUR si economisim 500-700 EUR (adica cu astia platesc creditul in avans).

cezar spunea...

Draga belly, 'maximumul de potential' reprezinta 'venitul maxim pe care-l poti obtine pina sa te inlocuisca unul mai tinar si mai ambitios' (definitie primita prin banci - si,mama, sa vezi ce jignit 'personal' am fost). Si pina sa te bosorogesti, as aduga eu.
Cunosc sumedenie de oameni de 30-40 ani care fie nu vor, fie nu pot sa castige in fiecare an mai multi bani (sa lasam indexarea biuanula cu inflatia). Si asta dintr-un motiv foarte simplu : cresterea veniturilor se face esential pe baza cresterii timpului muncit, stresului aferent, si riscurilor sa nu-ti faci targetul si sa ajungi mai rau. Iar romanii sunt prudenti, iar o saracie 'safe' e mai convenabila pentru ei decat sa fie pe val o vreme.

Anonim spunea...

@belly
Scuza-ma de botez.
Nu ma cert cu tine dar salariile nu sunt atat de mari ca ale noastre in restul societatii.
Eu v-am cerut doar un singur lucru: sa nu generalizati si sa credeti ca ceea ce avem noi are tot poporul.
Si ca sa intelegi iti zic ca eu si prietena mea avem mai mult decat voi si nu consideram ca cei platiti prost nu sunt cu capul pe umeri.
Nu au capul pe umeri cei care se trezesc cu peste 1000 de euro salariu si dau fuga la showroom-ul auto si la cel imobiliar.

AristotelCostel spunea...

@cezar

Esti pe val o vreme...de 14 ore pe zi...cat merge băşcălia...

ionut spunea...

belly

"Daca un cuplu are venitul cumulat de 1500 EUR/luna el va putea sa economiseasca 600 EUR/Luna -> 7200 EUR/an."

Daca un cuplu are venitul cumulat de 1500 de euro /luna, 90% are deja credite contractate la care plateste rate de cateva sute de euro/lunar.Concret 94% dintre cei angajati au cel putin un credit...

"Iar economii poti sa faci si la salarii sub 1000 EUR. Eu cu prietena avem un venit lunar de 1200 EUR si economisim 500-700 EUR (adica cu astia platesc creditul in avans)."

1) Bag sama ca chiar ai de gand sa te insori(atentie, nevasta poate fi cel mai mare "pasiv" din viata unui om:))...glumesc desigur).
2) daca economisiti 500-700 de euro/lunar, cati bani ati "strans" pana acum?

ionut spunea...

belly

"Cati oameni cu capul pe umeri stii tu ca au salariul mai mic de 500-600 EUR/luna?"

Eu cunosc destui indivizi cu salariu de 500 de euro cu capul pe umeri! Cunosc insa, mai multi cu venituri de 3-4 ori mai mari, care din pacate pt. ei, au cap cat...sa nu le ploua in gat!

ionut spunea...

cezar

"Draga belly, 'maximumul de potential' reprezinta 'venitul maxim pe care-l poti obtine pina sa te inlocuisca unul mai tinar si mai ambitios' (definitie primita prin BANCI..."

"...si riscurilor sa nu-ti faci TARGETUL si sa ajungi mai rau."

Curios, dar alaturarea celor doua cuvinte scrise mai sus cu majuscule, e una din cauzele "derapajului" pietei imobiliare!
Exemplul e prost ales, e deja de domeniul trecutului, nu mai tine smecheria, au inceput sa lase dracu' targetul si sa sufle si-n iaurt.

cezar spunea...

Din pacate pentru cei care-si vand munca pe salariu, vremurile grele sunt si mai grele pentru ei. Cand e crestere te mai fofilezi, nu-ti sare nimeni in cap ca ai dat numai 2 credite in ziua aia. Cand toata sucursala a dat nr. asta, e de rau pentru toata lumea.
Nu stiu daca ati observat profiturile in crestere uriasa raportate de primele 2 banci din sistem, pe primele 2 trimestre. Iar estimarea pe tot anul asta 'crizat' e cam tot asa.

Anonim spunea...

Lasa-l ionut, mi-am dat seama mai greu dar si belly face parte din cei care se iluzioneaza de la nivelul celor 1200 de euro de acum ca va avea vila in Pipera si Maybach. Ce zice el, un credit de 37.000 de euro? Sunt suficiente 3 luni de somaj pentru a-l pune pe butuci si atunci isi va da seama ca exista si oameni cu capul pe umeri care castiga 300 de euro.

Un SINGUR lucru ma bucura la toata criza care va fi: unii vor trebui sa renunte la fitze si idei tampite.
Pacat ca va fi dura lectia.

Atunci cand o masina intalneste un copac rezultatul e cam acelasi indiferent de model. Mai ales daca ti-ai pus xenoane in locul airbag-urilor.

cezar spunea...

"Un SINGUR lucru ma bucura la toata criza care va fi: unii vor trebui sa renunte la fitze si idei tampite." Nobile sentimente, expus in mod curajos in public.

Eu iti doresc, draga belly, renuntarea la 'fitze si idei tampite' (daca le ai, desigur) fara alea 3 luni de somaj.

belly spunea...

@cristian m.

De unde si pana unde crezi ca io am fite? Cand pe blogul asta am dat EU impresia ca la venitul meu vreau vila in PIPERA (cu toate ca daca as avea bani as prefera o vila pe Sisesti) si maybach? Inseamna ca nu ai inteles nimik din ce am scris eu.

EU tot ce imi doresc in momentul acesta este sa imi iau un ap.2 camere vechi (dupa '80) in Titan. La masina nici nu ma gandesc.
Daca tu crezi ca pretentiile astea sunt fite .................................................................
La afirmatia aceasta m-ai lasat fara vorbe.....

@ Ionut

Cum crezi ca am reusit sa achit 6.000 EUR in avans la credit in 10 luni? ;)

belly spunea...

@cristian m.

"Sunt suficiente 3 luni de somaj pentru a-l pune pe butuci si atunci isi va da seama ca exista si oameni cu capul pe umeri care castiga 300 de euro."
Aici depinde de ce intelegi tu prin un om cu "capul pe umeri". Un om cu capul pe umeri chiar daca e sa o ia de la capat (adica de la 200-300 EUR/luna) el va ajunge in maxim 1 an sa ajunga la veniturile care le avea inainte de "apocalipsa"...
Stiu si eu oameni cu "capul pe umeri" care castiga 300-400 EUR/luna insa se complac al naibii de mult....

clavalik1 spunea...

@belly

Felicitari pentru ca reusesti sa economisesti 600 euro / luna!
Trage tare acum ca dupa ce te insori va fi mult mai greu vor creste pretentiile doamnei... vorbesc din experienta eu ma chinuiesc luna de luna sa pun ban langa ban sa platesc toate alea prin casa si sotia mea isi mai ia cate un pantof, cate o rochie, cate o blana etc. desi in rest mai tot timpul se vaita ca avem cheltuieli mari...numai ea are salariu de cca 1000 euro / luna.
La naiba...ani de zile am tinut evidenta zilnica a cheltuielilor familiei in ideea ca voi reusi sa economisesc mai bine. As, nu am facut decat sa am un motiv in plus de nervi vazand cati bani se duc pe fitze si prostii. Si nu vorbesc de fitze imobiliare, masini scumpe sau haine sau altele ca eu nu sunt genul. Ma intreb si eu cum se descurca cei cu salariu 200 euro / luna ?!
Sanatosi sa fim cu totii!

ionut spunea...

belly

"Cum crezi ca am reusit sa achit 6.000 EUR in avans la credit in 10 luni? ;)"

Pai daca mai ai deja de platit din actualul credit si-ti mai trebuie un an cel putin sa strangi si banii de avans, nu te mai agita.Se vor intampla multe in urmatorul an si jumatate...

ionut spunea...

clavalik1

"Problema lor e ca poporul nu isi mai permite. Cand vor scadea preturile cu 50% mai discutam."

Cand vor scadea preturile cu 50% vom ajunge la preturile din 2006 inceputul lui 2007. Incepand cu acel moment, cand vor scadea inca o data preturile cu 50% VOM INCEPE sa discutam...

ionut spunea...

@all

Umflarea "balonului" a inceput pe la sfarsitul anului 2003. Daca vrem sa aflam unde ar trebui sa se intoarca preturile, dupa dezumflarea lui, adaugati anual la preturile din 2003 un 6-7% hai 10%, rata inflatiei...

cezar spunea...

Cu alte cuvinte, cresterea de imobiliare nu ar fi trebuit sa creasca peste rata inflatiei in ultimii 5 ani ?!
Adica crestere reala zero ?
Multe mi-a fost dat sa aud, da' asa ceva, merita citat in Catavencu. Cine cunoaste pe cineva acolo, apropo ?

ionut spunea...

cezar

"lefurili" la romani e-n leul "tare", intr-o majoritate covarsitoare.
"Preturili" la case la romani e-n euro!!( c-asa s-a "pomenit").
Inflatie de 10% pe an in euro, n-am auzit nici acu' cu criza!
Refa calculelele...

belly spunea...

@ionut

Stiu ca se vor intampla multe in 2 ani cat imi va lua sa strang banii de avas, de asta nici nu imi iluzii.

@Cristian M

Tu stii cine are fite gen vila de 500mp in pipera si tuareg???
Nu amaratii astia cu 1000-1500EUR venitul pe luna, ci aia care acum 1-2 ani aveau 1000 EUR/luna si acuma li s-au marit salariile la 4000-5000 EUR/luna. Astia au impresia ca merita cu mult mai mult decat amaratii aia cu 1500 EUR/luna. Pai daca aia la 1500 EUR isi permit ap vechi iti dai seama cate imi permit io la 5000 EUR/luna? Asta e gandirea lor......

Am spus astea sperand ca vei realiza ca nu am fite (de genul de care crezi tu ca am) si idei tampite. In fiecare iarna zic ca vreau si imi doresc sa fac concediul de vara in Egipt, Grecia, etc (una din locatii) insa datorita faptului ca trebuie sa pun banii deoparte ca sa imi permit si eu LUXUL de a fi proprietar, ajung sa merg un weekend la mare (asta fiind singurul concediu pe tot anul) si totusi ii multumesc lui Dumnezeu ca pot si atata.
Sper ca ai inteles

belly spunea...

@clavalik1

Mie imi zici de cate haine vrea prietena? Deja nu mai are loc in dulap (la propriu) =)) Noroc ca nu sunt haine scumpe ca eram falimentat demult..
I-am pus interdictie 3 luni de zile de la cumparat de haine ;)

cezar spunea...

Belly, daca ajungeai anul asta in tesalonic probabil ca regretai ca n-ai avut bani de ibiza. Stay cool, mai bine pune banii deoparte, ca e bine asa.

cezar spunea...

Lefurile la romani au crescut mai mult decat euro fata de leu.

belly spunea...

Cezar, eu unu sper ca in maxim 4-5 ani sa ma "ajung" si eu. Adica sa imi permit LUXUL de a fi proprietar si de a merge 1 data la 2-3 ani in afara tarii (cel mai mult mi-as dori sa fac turul Europei cu o masina, insa ........). Dar pana cand voi "creste" si sa "ma fac mare" voi continua sa strang din *** ca sa pun banii deoparte.

Omul prin natura lui nu este multumit niciodata, insa presupun ca stiai asta ;)

Miorlau Pufos spunea...

http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/826535/Cartierul-lui-Paszkany-a-intrat-in-impas/

belly spunea...

@Cristiam M.

Astept parerea ta in legatura cu argmunentele aduse de mine (cum ca nu sunt fitos).

Sry fata restul participantilor la blog, insa pe mine unu chiar ma jignit aceasta afirmatie :|

constantin spunea...

Mie mi-ar place sa stiu cum reactioneaza Becali apropo de actuala criza financiara si implicatiile ei directe in valoarea terenurilor. Pe varful bulei averea sa estimata pe baza cotatiilor metrului patrat in Pipera si imprejurimi il plasa pe prima sau a doua pozitie ca bogatie in Romania.
Oare omul face acum calcule sa vada cat pierde? ( vizionar grecul )

belly spunea...

Adrian_S

Beeeecali a zis acum maxim 1 luna ca pe "astia bogatii criza nu ii afecteaza" =))

elzorab spunea...

vad ca toata lumea vorbeste despre salarii in romania de 1000 de euro. domnilor, 90% din populatia romaniei face intre 200-300 euro.

cei care fac in jur de 1000 sunt angajati doar in cateva sectoare ale economiei care vor avea enorm de suferit.

primul e sectorul bancar, acolo in plina explozie a creditarii se dadea salariu oricat, ca ...duduia si aveau de unde.

2. vanzari de masini si alte produse din import. pai atata vreme cat lumea lua credit in draci sa cumpere orice, e clar ca si cei care le vindeau isi puteau permite salarii de 1000 euro.

3. vanzari materiale de constructii. pai atata vreme cat toata lumea se imprumuta ca sa construiasca era clar ca traiau bine si cei care vindeau materiale de constructii.

sntn curios ce se va intampla cu salariile voastre atunci cad toate aceste sectoare vor cadea, atunci cand leul va sari la 5-6 euro.

hai, fiti sinceri, cati dintre voi lucrati in banci sau vanzari si cati dintre voi sunteti ingineri care puneti mana si capul la finalizarea unui produs care este exportat, deci creati o valoare care sa va acopere salariul respectiv. salariile voastre sunt acoperite doar in faptul ca lumea se imprumurata excesiv pentru a cheltui apoi banii pe ceea ce vindeati voi. dar dupa cum se vede deja, acele vremuri au cam apus. sa vedem cum va veti impaca cu ajutorul de somaj de 100 de euro si cum veti invata sa ganditi si sa traiti in romania si nu in dreamland.

Anonim spunea...

@elzorab
adica tu vii aici sa dai lectii la altii despre "value added" ? pleaka uai de-aishea, ni shtii nimica, uai, in rromania se produshe uai
@clavalik1 si belly
da' un shut in cur la pretena nu merge ? de fapt zicea cineva pe aici ca un pret pentru fofoloanca trebuie platit oricum, ideal ar fi sa fie un pret cat mai corect ... :P

elzorab spunea...

http://www.adevarul.ro/articole/isi-returneaza-casele-de-frica-ratelor.html

elzorab spunea...

http://www.zf.ro/zf-24/criza-economica-loveste-dur-textilistii-ieseni-3400660/

elzorab spunea...

DAI UN BAN, DAR MACAR STII CA L-AI DAT PE DEGEABA...
http://www.clujeanul.ro/cluj/sute-de-mii-de-euro-pe-apartamente-care-nu-pot-fi-intabulate-3396481

Manole spunea...

Becali declară în ProSport: "O să vedeţi că or să vină vremuri grele cu recesiunea asta pentru multe cluburi." http://www.prosport.ro/fotbal-intern/liga-1/becali-plec-de-la-steaua-dar-sa-mi-dea-cineva-milioanele-pe-care-le-am-investit-3400226

ionut spunea...

manole

"Becali declară în ProSport: "O să vedeţi că or să vină vremuri grele cu recesiunea asta pentru multe cluburi."

Te rog frumos, nu-ti murdari blogul cu citate din becali!
Te rog sterge postul anterior...

Manole spunea...

Păi s-a întrebat poporul ce face Becali şi le-am dat un citat...

nestor spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
nestor spunea...

Cateodata blogul asta chiar prezinta o senzatie de maturitate si seriozitate, dar niciodata nu dureaza mult. De exemplu, pana atunci cand unii incerca sa se convina cam cat de rau ii merge lui Becali (un om care are peste un miliard de dolari, nici nu mai conteaza cat) si cat de mult trebuie sa sufere el acum.

Anonim spunea...

nestor este vorba numai de sila pe care o resimt oamenii cu bun simt la vederea/ascultarea acestui personaj. Din discutii se vede ca cei care posteaza, toti (doresc sa subliniez asta) au un anumit "nivel intelectual", indiferent de castigurile lor sau de situatia economica si sociala actuala (pentru ca oricand se poate merge in sus sau in jos ... asta e capitalismul liberal).
Acel personaj face parte din tagma celor care au dus la migratia masiva a romanilor in anii '89 - 2000 si care au contribuit din greu la "umflarea bulei". E doar o sila imensa !

Anonim spunea...

bre, io nu mi-s 'telectual, clar ? nu de alta, dar odata cu titlul de intelectual vin si anumite responsabilitati (cum ar fi sa nu vorbesti urat, sa nu scuipi pe strada, etc.), pe care momentan nu sunt dispus sa mi le asum. asa ca puteti in continuare sa ma considerati "frustratul din canada" :D

Cristian spunea...

Doar o opinie relativ la venituri, eu am vazut cateva date date de diverse studii, care imi pare rezonabile:
- salariul mediu pe Bucuresti: 500 euro. Salariul neoficial (cu adausuri la negru) 650-700 euro
- salariul mediu in multinationale in Bucuresti: 1400 euro/brut, cam 1050 euro net. Atentie ca la multinationale nu se mai jongleaza cu sume la negru, ce e pe hartie, aia e

Mie sumele astea mi se par rezonabile, eu cred ca pe acolo se sta in Bucuresti

AristotelCostel spunea...

@ionuţ

Ia de aici...să te oftici:

""Eu nu mai cumpar terenuri de ceva timp, am cumparat cand a fost perioada buna. Acum doar vand, insa nu las din pretul meu. Am negocieri cu speculanti care vor sa cumpere teren, dar mai ieftin. Eu pot sa tin terenul, pentru ca nu sunt presat sa vand", a spus Becali. "

http://www.bloombiz.ro/real-estate/strategia-becali-pe-timp-de-criza

Ciobanul a cumpărat pe vreme bună şi vinde pe vreme rea. Nu-i prost ciobanul, dar a început să ...behăie.

belly spunea...

@cristi

Cam alea cred si eu ca sunt salariile in Bucuresti. Mie unul mi se par salarii OK si rezonabile.

Manole spunea...

Pentru salarii în multinaţionale vă recomand să consultaţi DespreFirme.com. O să aveţi surprize. Şi depinde ce înţelegeţi prin "multinaţionale". La Oracle un salariu normal e pe la 2000-2500 RON, la Genpact sau Accenture 1000-1500 RON. Ştiu asta din surse sigure, directe, verificate, credibile. Este vorba despre grosul salariilor, nu despre cât câştigă managerii sau cei cu poziţii superioare. Salariile sunt negociate şi stabilite, cum e şi normal de altfel, în RON, şi îi doare undeva în partea dorsală pe străini că se face euro 4 RON sau dolarul 3 RON şi sclavul nu mai are bani de rate. Să spunem şi cât câştigă o casieră de la Cora, Carrefour, etc.? Că tot multinaţionale sunt şi astea...

AristotelCostel spunea...

Venitul mediu din Bucale este estimat cu ajutorul prietenilor...toţi nişte "modeşti". În general, românii sunt foarte "modeşti".

Anonim spunea...

Astea sunt salariile in Bucuresti, asa e. Exceptiile sunt cei care au deja case sau apartamente, iar daca nu au nici nu vor. Asta ca sa revin la "blog".
Cerearea solvabila nu prea mai este ..... s-au aranjat deja pe X (nu zic 30 ca se supara nestor) ani.

Tufis spunea...

Manole, hai, totusi, sa nu exageram. Cei cu salariile respective sunt de la suport tehnic, resurse umane, secretariat sau orice altceva. NU programatori sau "personal tehnic".Citeste mai atent pe desprefirme :)

Ma rog, Accenture si anumite firme frantuzo-romane probabil ca dau banii aia si programatorilor, si gecad SIGUR banii aia ii da, dar in rest si la firme de bloc sau in pierdere ai peste 2500 de ron cu un an experienta.

Ce spui tu acolo sunt salarii de Brasov, Iasi, Targu Mures, centre d-astea cu somajul sanatos.

My 2 cents

Tufis spunea...

A, apropo, doresc sa va arat un link, sa va dati seama pana unde s-a ajuns in provincie:

http://forum.computergames.ro/170-imobiliare/410590-apartament-4-camere-brasov.html

AristotelCostel spunea...

@manole

În mod normal o casieră de la Carrefour n-are ce căuta în discuţiile noastre.
Ea n-are nevoie de o casă că stă la ...casierie.
Nu numai că o excludem de la împroprietărire, dar cu 800-1000 lei o ţinem cu încă 2-4 casiere în camera de ...somn...şi se ştie că chiriile vor creşte.

Tufis spunea...

Aristotel, sper sa nu te superi pe mine, dar o casiera nici n-are de ce visa la o casa, nici la o garsoniera, nici la nimic. O chirie mai mare decat salariul ei, platita cu sotul, e norma si afara.

Socialism, da' pana unde? Alea n-au nici 10 clase, si nici intentia sa munceasca mai mult.

AristotelCostel spunea...

@vasile

Bună...bună manipularea. Socialism zici? Păi oamenii sunt roboţi şi au avantajul că pot face copii ca să aibă cui să dea ...nuca mai departe.

AristotelCostel spunea...

Hai că deja îmi tremură mâinile:

Epoca de Aur - strungarii erau adevăraţii regi.
'90-'95 tonetarii, taximetriştii şi gogoşarii şi-au luat partea leului.
"IT-iştii...care ştie" să umble...majoritatea...în tabloul de control din ...ferestre merită...doar ei o rată la casă.

Mirifică imagine...

Tufis spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Exact. Si nenorocitii care nu sunt programatori nu au dreptul la o locuinta. Locuinta este un moft pentru GOYMI, noi "astialalti" care castigam peste 2500 de RON avem dreptul. Restul sunt doar niste brute care ne imbogatesc pe noi.
Daca te gandesti la ei esti comunist nu ? Sau socialist ?

Tufis spunea...

Ce manipulare? Iti reamintesc, vorbesti de casiere, oameni lipsiti de studii, care nici nu citesc prea bine (noroc cu scannerul de coduri de bare). Si nu doar ca sunt lipsite de studii, la o adica chiar nu fac nimic in afara de a se expune la varice.

Sau vrei sa se faca precum la inundati, case de caramida moca, pentru oameni care nici nu stiau ca exista alt material de constructie in afara de balega si paie.


Daca studii nu, munca nu, de unde naiba bani?

Nu e vorba de IT-isti sau ce sugerezi tu pe aici. Unui taran care munceste vreo 7-8 hectare de pamant din greu as propune sa ii dea statul moca tractoare, vaci, grajduri, ce vrea inimioara lui, in limita a 500k euro.

Dar unui om care nici sa invete nici sa munceasca nu vrea de unde sa ii dai, si mai ales de ce?

Tufis spunea...

Si repet, ca sigur unii nu vor citi postul anterior pana la sfarsit.

Strungari OK, economisti OK, functionari publici OK, profesori OK, ingineri OK, metalurgisti OK, mineri OK.

Dar ... vanzatoare la chiosc? Paznic?

Mama ce iritare si descoperire fenomenala, aia care nu muncesc si nu invata au dreptul la viata imbelsugata? Pe ce baze?

constantin spunea...

@aristotelcostel

Sa consideram cazul unei multinationale din Belgia pentru ca pe aici imi petrec majoritatea timpului. E un centru de R&D iar inginerii de aici sunt toti mai buni decat cei cu care am lucrat acasa. Deci ar trebui sa isi permita fara probleme sa cumpere o casa, nu?
Ei bine nu. Daca nu au mostenit nimic atunci au nevoie sa se casatoreasca si sa aiba doua venituri cumulate pentru a putea cumpara o casa medie.
Cat despre casiera de la Cora sau tipul care spala geamurile? Isi ia un Golf 5 sa se dea mare la amici si atat.

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Tufis spunea...

Aia da, e trist, oameni seriosi, inteligenti, suficient de altruisti sa isi rupa coatele pentru binele altora (ma rog, si al firmei :B) nu au casa.

De cei care muncesc (presupun ca intrati si voi aici) va arde grija asa, intamplator si tangential.
Problema majora e ca nu au casierele si femeile de servici casa :)

AristotelCostel spunea...

@ vasile

Pe baza faptului că s-a gândit unul să facă o afacere şi în loc să ruleze 2 borcane de gem şi o portocală...comisionează zeci de mii de produse lunar cu un număr minim de angajaţi care, în România, MUNCESC 12-14 ore pe zi.

Anonim spunea...

Iar ca trebuie sa puna impreuna cu altul pentru chirie vi se pare normal ?
Frate-miu, la inceput a lucrat ca vanzator intr-un mall din Montreal si castiga 1300 CAD/luna, platea 700 chirie la 2 camere , adica 3 la noi (acolo se numara doar dormitoarele), manca de 200 (pranzul li se dadea la munca) si cu restul se "imbraca" si "distra".
Acolo cei care sunt vanzatori pot avea (si au multi) studii superioare. Si nu facute la apelul bocancilor ca la noi. Si dupa o perioada societatea ii pune unde merita.
Dar asa suntem noi...imfumurati cum ar fi : "da-te dracu la o parte cu Ford-ul tau din calea Tuareg-ului meu ! Mori obositule ca nu esti in stare de mai mult !"

Tufis spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Manole spunea...

vasile, în alte părţi casiera e norma, nu excepţia. La noi programatorul, eventual ăla genial care câştigă 3000 de euro, e norma, şi casiera e excepţia. Ce să zic, mi-aş dori să fim o ţară de genii dar ştim cu toţii că nu e cazul. Şi nu ştiu de unde ai auzit că o casieră nu-şi poate plăti singură chiria. O casieră de la Walmart care câştigă, din câte ştiu, în jur de 8-900 de dolari, are sigur unde să doarmă.

Problema Caritasului imobiliar e foarte simplă. Când se termină programatorii (adică atunci când toţi şi-au luat casă) mai trebuie să găseşti cumpărători şi printre... casiere. Cum în România sunt vreo 20.000 de programatori şi vreun milion de ... casiere, faceţi singuri socoteala şi vedeţi ce iese, în perspectivă.

AristotelCostel spunea...

@manole

În urma discuţiei de azi voi savura momentul când un IT-ist "genial" va preda cheile la bancă şi le va prelua o ...casieră.

Tufis spunea...

Astept sa imi explici cum munceste o casierita, si de ce nu "sa baga pe" altceva, daca tot moare de ce merite imense are si ce desteapta e.

Nu mai e gratuit liceul si n-am aflat eu?

Simon, nu stiu daca intelegi ca suntem de aceeasi parte. Da, ok, vanzator e faza tranzitorie, ai studii superioare, gasesti altceva. Cum se face ca multe casiere sunt trecute de mult de 30 de ani?

Manole, chirie isi permite singura, ma recunosc invins, da' mancare? :)

Si nu sunt un milion de casierite. Astea sunt la inceputul curbei lui gauss facute pentru locuitori/ocupatie, programatorii fiind la sfarsit. Tot numarul si dracul ala e.

Tufis spunea...

Si nu inteleg cum trageti toti spre programatori.

Sa luam un exemplu blue collar, non-genial, care exista in numere mari (:B). Sa luam un contabil. Considerati voi ca ala face munca unei casierite si prin urmare are dreptul la aceleasi bunuri? :)

AristotelCostel spunea...

@vasile

UE cheltuie enorm de mulţi bani pentru integrarea persoanelor cu dizabilităţi în societate.
În România ne punem problema ...casierelor care nu vor să-şi caute altceva.
Tot în UE se pune problema reconversiei profesionale pentru că nu toţi oamenii inventează "spaţete naviale" în timpul liber.
Mă întreb când dracului ne integrăm şi noi în UE...măcar cu "geniile".

toma spunea...

Am si eu niste observatii:

Procentul de proprietari in Vest e mult mai mic ca in Ro. De unde perceptia ca toata lumea tre sa fie proprietar in Ro?

Casierele, si chiar cei care au cistiguri mai bune si vor sa puna un ban deoparte stau si 2-3 impreuna in apt cu 2-3 dormitoare si nu e nici o problema si nici o rusine aici.

Vinzatorii la magazin au 800-1000 EUR net, scazind chiria, intretinerea, mincarea, transport, nu le ramin prea multi bani de cheltuit decit la noi.

Argumentul ca preturile se vor duce in jos pina la nivelul 2000pentru ca veniturile sunt mici nu tine in totalitate. In primul rind ca fata de 2000 veniturile au crescut la toate nivelurile cam de 3 ori. In al doilea rind creditarea se va relua curind sub o forma sau alta, altfel bancile vor crapa din cauza neacordarii de credite si din cauza scaderii prea mari a valorii activelor gajate, care va provoca un efect de bulgare de zapada. Asta s-a intimplat in SUA, din cauza vehiculelor subprime (revinzarea ipotecilor), la noi asa ceva nu a existat (din fericire).

Daca preturile vor ajunge la nivel de 2000 din aceleasi cauze si veniturile ar putea ajunge acolo. Ce ar fi de preferat?

Anonim spunea...

Faptul ca preturiloe pot scadea substantial fara ca veniturile sa cada "abrupt" nu e imposibil. Vezi Germania, unde 2 camere in Munchen, mai la periferie e drept, sunt mai ieftine ca 2 camere in Berceni la periferie. Adica in jurul a 40 000 E. Si imigrantii care iti sunt vecini nu sunt cu nimic mai prejos decat "baietii de cartier" si vecinii "manelisti" de la noi.
Iar cel care da 40 000 E are un salariu de 900 - 1000. Deci unde ar fi problema cu "necorelatia in jos" a preturilor cu salariile ?
Dar am ales un exemplu gresit, Germania e alta rasa, noi suntem urmasii Romei.

AristotelCostel spunea...

@toma

În UE şi în special în UK, Caritasul imobiliar a îmbogăţit prosteşte băştinaşii pe munca imigranţilor. Acum se strânge laţul şi se curăţă r...iar băştinaşii ar cam avea nevoie de locurile de muncă ocupate de sclavii importaţi care nu s-au simţit integraţi până nu şi-au tras un credit ipotecar.

În timp ce acolo s-au tot aglomerat diverse populaţii în ultimii 20-30 de ani, de la noi au plecat ..."câţiva" şi nici nu suntem "extrem" de atractivi.

Lasaţi de izbelişte pe câmpurile de luptă ale lui Ştefan cel Mare, Mihai Viteazu ş.a. unde se îmbină sutele de hectare la fiecare drum pietruit, aglomeraţi ca termitele în localităţi comunistoide, nici că văd vreun viitor...cloacelor de tristă amintire şi ...naşpa prezent.

cezar spunea...

Vasile :
Cam cum sunt salariile in Gecad ? Ma refer la un abslvent de Automatica care tinteste un post de customer service/sau pe acolo, nu programator/networking. Ai
idee ?
Mersi anticipat.

cezar spunea...

Becali a cumparat suprafete enorme de extravilan, mai ales in Moldova si Dobrogea, adica terenuri cu potential agricol. desteapta mutare, pe termen mediu.
Alte investitii sunt tot in agricultura, ferme pasari, combinate ruinate etc.
Intravilanurile lui din Pipera s-au terminat de multisor.
De fapt, urmeaza si el drumul oricarui speculant, care isi diversifica afacerile pe masura ce specula nu mai merge. Mi se pare firesc.
Numai ca e primitiv, Becalul asta, nu ? N-are nici liceul facut ca lumea, n-are lustru, n-are rate la Octavia...nasol baiat.

cezar spunea...

Cam pesimist, domnu Aristotel.
Chiar nu e nimic stralucitor in existenta Dvs. cenusie ? N-ati cautat bine, zic eu.

Torin spunea...

o casiera nici n-are de ce visa la o casa, nici la o garsoniera, nici la nimic

Te contrazic. De ce sa nu viseze, in inutilitatea ei, la ziua cind va primi un lant cu ea la un capat si scaunul de linga casa de marcat la celalalt? Un castron cu chappi si niste apa in imediata vecinatate si s-a rezolvat astfel problema chirie > salariu.
vasile, desi comunitatea de aici nu este tocmai un grup de psihoterapie, nu e nicio rusine sa te exprimi direct, varsa tot, oamenii sint intelegatori. Ce vezi tu la orizont? Sclavi, lagare de munca?

dcg spunea...

Din anuntul.ro, se pare ca incepe distractia:

1 DECEMBRIE, Bd., 67 metri patrati confort 1, gresie, faianta, centrala termica, se vinde prin licitatie publica in temeiul titlurilor executorii; sedinta civila 854/02.02.207. Pret de incepere 75.000 €. Relatii: Biroul Executori Judecatoresti, strada Baniei nr. 17, apartament 2/ langa biserica Sf. Gheorghe, 31 Oct 11:00

http://www.anuntul.ro/anunt/1_DECEMBRIE_Bd._67_metri_patrati_confort_1_gresie_faianta_centrala_termica_se_v_1355388

cezar spunea...

Executarile silite sunt de cand lumea, eu am luat contact cu ele din 2004. Majoritatea erau legate de datorii fata de PJuri ale unor P.F.uri, sau P.J.uri intre ele.
Indiferent de vremuri, executarile silite au loc oricum..
Cu alte cuvinte, distractia incepe acum ani de zile. Multi ani de zile.

Tufis spunea...

@torin, toti fac misto de ciobani pe thread-ul asta (ma rog, facand referire la Becali). Nu stiu ce lagare visezi tu, spun doar ca am un respect mai mare pentru un cioban care freaca, totusi, ciomagul ala toata ziulica, fuge, mulge, se zbate, decat pentru o tanti care plimba produsele prin fata scannerului stand pe scaun.

Ce lagare de munca? A 10-a oara, cei ce nu muncesc si ce nu invata de unde vreti sa aibe? E in vreo tara asa? Exemplul lui Manole inseamna tocmai chirie, nici in Germania de care tot povestiti n-ar putea lenesii societatii sa aiba ceva, orice.

Ca tot am vorbit de germania, presupun ca stiti cam ce masuri drastice se iau acolo pentru a limita acumularea de imobile. Impozite uriase, primariile cumpara si consolideaza loturi de teren pe langa localitati, sunt o gramada de locuinte ale primariei.

Si totusi, inutilii societatii (exista deja sisteme automate de citit codul de bare din orice pozitie) nu au nici acolo chestii :)

@cezar In Gecad, din ce am auzit, customer service, nivelul de la angajare, e pe la 13 milioane, cu experienta altundeva. Informatiile sunt vechi de vreo 8 luni, e posibil sa se fi schimbat radical ceva :)


Sa nu ma intelegeti gresit, suntem in aceeasi tabara ideologica. Nu vad, insa, cu exceptia marii improprietariri din 90, cum ar putea sa ajunga o casierita casatorita cu un paznic sa detina ceva. Nici aici, nici in germania.

Repet, una e job studentesc, alta e sa fie plin de oameni de 30+ la toate tejghelele.

nestor spunea...

Discutia incepe sa ia o turnura realmente stupida. Blogul asta incepe sa fie un refugiu pentru toti extremistii, frustratii, complexatii si neadaptatii.

Manole spunea...

Dragilor, vasile mai ales, problema e, sforăitor spus, de macroeconomie. În orice economie de pe lumea asta există 1% foarte bine plătiţi, 19% bine plătiţi şi 80% plătiţi aşa şi aşa spre mediu-prost-foarte prost. Ăştia sunt norma.

Problema e că în România, spre deosebire de ţările aflate mai la vest şi nord de noi (şi, spre cinstea noastră, spre deosebire de multe ţări aflate mai la est sau mai la sud) acel mediu-prost-foarte prost e undeva pe la 2-300-400 de euro. În Nordul şi Vestul nostru mediu-prost-foarte prostul înseamnă 600-700-800 euro. Atâta poate economia noastră, spre deosebire de ale lor! Şi să fim mândri, că în India dacă faci 100 USD / lună eşti nabab!

Avem şi noi oameni care câştigă 2000 de euro? Sigur! Avem! ... dar majoritatea bâltâcâie prin zona aia de câteva sute de euro şi chiar dacă ar vrea, mediul economic nu le poate oferi mai mult, pentru că nu poate. Nu are cum. Nu are de unde. Nu are cu ce. Şi o grămadă de alţi "nu". O să câştige o casieriţă din Carrefour 800 de euro abia atunci când Carrefour va face afaceri de 20 miliarde E în ţara românească şi va avea de unde să-şi tragă şi profit baban, şi să-i dea şi ei leafa mult visată. Până atunci, ciocu' mic şi joc de glezne.

@toma: vezi că am mai zis aici pe blog. Nu te uita la occidentali că jumate sunt chiriaşi. Acea jumătate e aşa pentru că aşa vrea, nu pentru că nu poate fi altfel. În general într-o societate normală la cap, care nu are tendinţe de suicid social, oricine munceşte îşi permite o casă (cu sau fără credit). Faptul că există oameni care preferă să stea în chirie probabil că face parte din acele ciudăţenii ale naturii cu care românii încă nu s-au obişnuit.

Anonim spunea...

@vasile
Esti tare frate! De ce nu iei un pistol sa le impusti pe casiere?
Orice munca se plateste! Si mai lasa-ma cu studiile ca un muncitor necalificat in constructii ajunsese si la 700 de euro pe luna.
Pai sclavele companiilor astea straine ce au facut profituri uriase in Romania nu merita si ele acolo un 4-500 ? Sau supermarketurile nu intorc nimic in tara care le-a primit? Statul roman e slab dar daca mai are si acordul unora ca tine... ce sa zic, hai sa omoram pensionari, elevi, necalificati... te cheama Hitler cumva? Ai caine? Adica lui ala ii dai casa si mancare dar unei proaste de casiere pe care probabil o f... si o lasi, aia nu merita nimic?

@ simon
Mi-a placut mult postul tau.

@belly
Citeste ce au scris canadianu\', elzorab si manole.
Stii ce e EADS ? Cauta pe google si apoi iti zic eu ca astia isi platesc oamenii cu 1000-1400 de euro pe luna in romania si perosnalul sin strainatate ce lucreaza aici de la 8000 in sus. Si cica nici nu sunt asa pregatiti ca ai nostri. Asa ca lasa-ma cu statisticile tale de salariu mediu!

Fitze ai cand spui " orice om cu capul pe umeri castiga atat".
Poate o sa intelegeti odata ca orice munca trebuie respectata ( chiar si cea de paznic pentru ca nu te duci tu sa pazesti ceva si sa risti sa fii omorat in fiecare seara ).
In rest, imprumuta-te in banca, fa ce vrei dar iti doresc ca femeia aia sa te iubeasca si cand vei castiga 200 de euro pe luna. Ca de baieti cu masini scumpe e plin.
Un sfat personal: gandeste-te bine, sunt ideile ei sa cheltuiti mai mult decat va permiteti?
Asculta-l pe elzorab, omul stie ce spune.

Dar atat timp cat o sa aud pareri de genul celor ale tale si ale lui vasile... sa nu va asteptati sa va menajez sentimentele.
Daca voi puteti fi atat de radicali si eu pot fi la fel in ideea ca fiecare merita o viata.

Anonim spunea...

http://www.financiarul.com/articol_9138/afacerile-carrefour-cresc-cu-40-in-romania-actiunile-scad-cu-9.html

@manole
Imi explici si mie te rog de ce o casierita merita 600 de ron in Romania? Nu cumva pentru ca atat e salariul minim in Romania? Si daca economia nu poate de ce la Metrorex are 1000 de ron una care vinde cartele?

AristotelCostel spunea...

@nestor

"Discutia incepe sa ia o turnura realmente stupida. Blogul asta incepe sa fie un refugiu pentru toti extremistii, frustratii, complexatii si neadaptatii."

Nu mai e ca la început când îţi explicam ca la ...răţuşte că preţurile "nu numa' creşte"!

@cezar
"Cam pesimist, domnu Aristotel.
Chiar nu e nimic stralucitor in existenta Dvs. cenusie ? N-ati cautat bine, zic eu."

Ţi-am mai spus că nu-s mârlan.

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
belly spunea...

@Cristi M
"Un sfat personal: gandeste-te bine, sunt ideile ei sa cheltuiti mai mult decat va permiteti?"

Tu ai citit ce am scris eu despre cheltuielile mele?
Daca ai fi citit ai fi vazut ca din 1200 EUR eu reusesc sa economisesc 500-700 EUR pe luna.....
Iar ideea mea nu este radicala.
Am tot respectul pentru omul care munceste (pentru absolut toti oamenii care muncesc si sunt cinstiti).
Insa mie unul nu imi pare rau de cei care se plang de faptul ca nu le ajung banii sau ca, comenteaza de altii care s-au "ajuns" insa daca ii intrebi de ce nu incearca si eu sa castige mai mult incep sa iti bage diferite motive si ca el nu are cum sa iasa din rahatul in care e.

Daca eu unul voi ajunge iar sa castig 100-200 EUR/luna nu e capat de lume, o voi lua de la capat si voi incerca sa ies din rahat (voi invata, voi face pe dracu in patru, etc), nu o sa ma multumesc sa ma intalnesc cu vecinii de bloc in fata blocului si sa ii barfim pe aia care "au bani" si sa nu incerc sa ies din rahat.

De genul asta de oameni nu imi pare rau. Care castiga putin, se plang, ii barfesc pe altii, insa nu incearca sa iasa din rahat.
Cate persoane de genul asta cunoasteti?
Eu consider genul asta de oameni ca oameni care nu au capul pe umeri...
Personal cunosc o familie care a fost nevoita sa o ia aproape de la zero de 3 ori, si au reusit. O singura data nu i-am auzit ca nu le ajung banii, chiar daca ei mancau ceai cu margarina. Nu s-au complacut niciodata.....

Iar legat de prietena mea, un singur detaliu: suntem impreuna de pe vremea de cand amandoi traiam dintrun venit de 1000 RON ;)
Daca nu o sa ma mai iubeasca daca e sa intru in rahat, asta-i viata.

In concluzie:
Fiecare doarme precum isi asterne....
Daca nu te chinui nu o sa reusesti, si sunt sanse mari sa nu reusesti chiar daca te chinui.
Dar daca nu incerci deloc ce drept ai sa te plangi?

Manole spunea...

@cristian m: întreabă-i pe cei de la Carrefour de ce le plătesc pe casiere cu 600 + bonuri. În orice caz să nu-ţi închipui că ar fi în stare să dea salarii de 3000 de RON la casiere doar pentru că au profit de 40%. Băieţii au profit de 40% pe un rulaj (=piaţă) mult mai mic. Ce zici, dacă ar fi puşi mâine în faţa dilemei: să iasă din România (unde profitul e de 40%) sau din Franţa (unde e 0, sau -10, naiba să-l ia cât, oricum, mult mai prost ca la noi) ce crezi că vor alege?

belly spunea...

@cristian M

Sa inteleg ca lucrezi in domeniul aviatiei?
Daca da, inseamna ca stii foarte bine cat de mult trebuie sa inveti si sa stii ca sa ajungi sa ai salariile de care zici tu.
Am si eu amici care lucreaza in domeniul aviatiei (fosti colegi de Facultate care lucreaza la Bacau ca ingineri).
Baietii aia trebuie sa invete intr-un hal fara de hal ca sa se mentina la curent cu toate standardele din aviatie...
Nu ai idee cat de mult ii respect pe baietii si fetele alea. Ei au preferat sa ramana pe domeniul pe care au facut Facultatea pentru ca le place, in ciuda faptului ca au salariile "mici" momentan.

belly spunea...

Sa revin putin la subiect :)

http://www.capital.ro/articol/90-dintre-proiectele-imobiliare-aflate-in-prima-faza-vor-fi-anulate-113697.html

AristotelCostel spunea...

@manole

Responsabilitatea socială întâmpină rezistenţă în România până şi din partea unor angajaţi.
Carrefour va EXPLOATA la maxim sărăcia din România, atât timp cât va funcţiona acceleratorul cu particule...până când va fi găsită Elodia şi până când se vor împăca Băsescu cu Tăriceanu.

belly spunea...

http://www.zf.ro/zf-24/piata-bancara-si-cea-interbancara-sub-vizorul-consiliului-concurentei-3407370/

Sa speram ca reusesc sa faca ceva, nu doar sa ne arunce praf in ochi :)

belly spunea...

Aristotel

Poti sa explici putin pe larg de ce :"Responsabilitatea socială întâmpină rezistenţă în România până şi din partea unor angajaţi."

Eu, din pacate, nu am inteles.

AristotelCostel spunea...

@belly

Citeşte textele lui Vasile.

belly spunea...

Ok. Am priceput.
Eu unul cred ca Vasile se referea la faptul ca daca vrei sa "reusesti" trebuie sa incerci.

Legat de subiectul asta va ofer urmatorul articol:

http://www.adevarul.ro/articole/slujbele-bune-asteapta-sa-fie-gasite.html
Aristotel, daca imi permiti indrazneala poti sa imi explici ce intelegi prin responsabilitate sociala? pe mail (bellyfering@gmail.com) sau pe blog.
Multumesc anticipat.

elzorab spunea...

"Surse Reuters: Commerzbank ar putea fi interesata de ajutor din partea guvernului german"
astia, mai nou, sunt "interesati" de ajutor. nu se mai spune ca au intrat in rahat si nu mai pot iesi fara bani de la stat. acum par doar "interesati"

AristotelCostel spunea...

@cezar

Executarile silite sunt de cand lumea, eu am luat contact cu ele din 2004. Majoritatea erau legate de datorii fata de PJuri ale unor P.F.uri, sau P.J.uri intre ele.
Indiferent de vremuri, executarile silite au loc oricum..
Cu alte cuvinte, distractia incepe acum ani de zile. Multi ani de zile.


Distracţia a început acum...mulţi ani de zile, dar acum se intensifică şi abia peste 2-3 ani vom depăşi ...gâlma, timp în care ar trebui nu ne mai dăm filosofi în domenii în care ne-am demonstrat "capacitatea".

Ceea ce-mi reproşezi tu şi prietenii tăi...în privinţa dorinţei mele acerbe de a cumpăra cloace ieftine...îţi cam stă ţie pe conştiinţă. N-ai făcut altceva decât să minţi ca un speculant hopeless, iar acum eşti plin de replici: "ştiam de când eram mic!"

ionut spunea...

vasile

"@torin, toti fac misto de ciobani pe thread-ul asta (ma rog, facand referire la Becali)."

Eu nu fac nici un misto de personajul in cauza, ca nu merita efortul! Pur si simplu personajul imi provoaca sila( cum bine zicea un antevorbitor) si ca atare nu ma intereseaza sub nici o forma.
Din punctul meu de vedere, becali nu e nici macar subiect de amuzament, e sinistru pur si simplu.
Ganditi-va doar cum ar arata romania cu becali pe post de presedinte....

belly spunea...

Ionut,

In momentul in care Beeecali e presedintele RRomaniei, eu unul imi iau averea (geanta cu haine) si plec din tara :)

nestor spunea...

Daca Becali se nastea cu vreo trei patru sute de ani in urma cred ca invatam la scoala despre el, ca despre Mihai Viteazul sau Stefan cel Mare.

belly spunea...

Normal ca am fi invatat la scoala despre el, ca doar "palosul" lui este "laser frate", doar e razboinicul luminii (ala mic care respira greu) ;)

nestor spunea...

As fi curios cati dintre cei care fac misto de razboinicul luminii stiu si de unde provine sintagma respectiva.

cezar spunea...

Domnu Aristotel, executarile silite sunt legale in RO, de la modicarea C.C,de dupa revolutie, iar eu am la activ doar 3. Care e problema, numai tu stii. Nu ma dau filozof, am castigat niste bani, asta-i tot. Adica stiu despre ce vorbesc.

Anonim spunea...

@belly
Nu belly, nu lucrez in domeniul aviatiei dar cunosc concernul ala si situatia din el. Ti-am dat doar un exemplu cum sunt subevaluati romanii la un nivel ridicat al muncii si al productivitatii.
Eu lucrez in vanzari intr-un domeniu unde imbin tehnicul si comercialul ( e putin mai complicat - ma ocup si de relatii externe si multe altele ).
belly observ o anumita naivitate la tine si chiar te sfatuiesc sa citesti ce scriu ceilalti ( aristotelcostel ti-a dat niste raspunsuri bune)
Responsabilitate sociala?
Pai sa vedem: eu acum muncesc si am. Parintii mei care au muncit 35 de ani !!!!! si au fost pusi pe bara de catre o mare companie de telecomunicatii ( care s-a vandut pe nimic grecilor, total retehnologizata )pentru ca nu se mai ridicau la nivelul noilor tehnologii si pilelor necesare ar trebui ce sa faca dupa parerea ta?
Sa dispara, sa invete ( la ce bun, te mai angajeaza cineva la 55 de ani? ), sa accepte un salariu de mizerie pe un post sub pregatirea lor?
Nu serios, zii tu ca vad ca te pricepi!
Sau ar trebui sa ii impusc dupa ideile lui vasile ca nu au facultate?

Anonim spunea...

Mai baieti. Rotim de un an de zile aceleasi gogosi. Ce nu e clar ca se vor duce toate de rapa (imobiliare, salarii, comert). Marea parte a economiei merge pe comert si pe imprumut.

Se reliefeaza tot mai bine noul si enormul CARITAS IMOBILIAR. Diferenta fata de Caritasul lui Stoica e ca de data asta nu s-au depus doar banii de ciorap ci si banii imprumutati pe 30 de ani.

Deci mai lasati-o in gard cu cresterea economica si a salariilor si cu impresia ca unii vor fi feriti si vor avea salarii de boieri in continuare.

Va fi un dans al falimentelor in perioada urmatoare, somaj. De unde venituri mai mari. Asa ca nu e riscant un pariu pe un pret de 20000 pe 2 camere.

Iar daca extrapolam pornind de la faptul ca in 2003 pretul pe 2 camere confort 1 era cam 15000 E si adaugam 3% pe an inflatie la euro si 5% pe an crestere economica ajungem la un pret putin peste 20000. Iar daca tinem cont ca in 2003 populatia nu era indatorata ca acum si nici datoria externa a Romaniei nu era de 40 md cred ca ne cam invartim pe la 20000.

Anonim spunea...

@nestor
Si daca nu ar sti de razboinicul luminii ce?
O fi si Coelho vreun scriitor de valoare...:P
Imi aduc aminte de niste vremuri in care pipitele cu care ieseam, cam una pe saptamana, se laudau ele ca au citit Coelho si cum sunt ele analiste si consultante pe la tot felul de firme si ministere, cum le place lor la film la mall. O placere sa pui in genunchi o asemenea femeie.

nestor spunea...

Cristian M ne spune de fapt, in stilul sau grobian, ca Becali este mult mai reprezentativ pentru romani decat pot sa realizeze sau sa recunoasca unii finuti.
Asta este un simplu adevar, fie ca ne place sau nu, fie ca ne jigneste sau nu.

Unknown spunea...

http://www.dailybusiness.ro/stiri-real-estate/piata-imobiliara-post-optimism-principiile-de-baza-se-vor-schimba-18637#comentarii

Anonim spunea...

Multumesc nestor de compliment. Poate ai dreptate, am fost cam dur in exprimare si m-am gandit un moment sa sterg postul anterior dar pana la urma asta e: am spus-o, am spus-o.
Nu am probleme in a-mi exprima parerile liber si nu am nici o problema cu ideea de a face doar sex. Poate tu faci doar dragoste.
"finutii" astia de care vorbesti tu... pentru mine nu sunt decat niste ipocriti.
Ai vreo problema ca mie nu imi place Coelho si ca nu am dat buzna la Codul Lui Da Vinci? Si ca nu consider neaparat un om cult pe cel care a citit asa ceva doar ca sa fie in trend?
Mie imi plac Rebreanu, Jack London si Oscar Wilde. Aaa, stai, astia nu mai sunt la moda. :P

Credeai ca nu stiu ce inseamna grobian?:)
Ceva interesant de zis ai?

Anonim spunea...

@nestor
"Becali este mult mai reprezentativ pentru romani decat pot sa realizeze sau sa recunoasca unii finuti.
Asta este un simplu adevar, fie ca ne place sau nu, fie ca ne jigneste sau nu."
Eu sper din tot sufletul sa nu fie asa. Ideea e ca nici pe "intelectualii" de puf nu-i suport.
Spune-mi, Parazitii ti se par grobieni? Daca zici da atunci poti sa ma faci grobian cat vrei tu.
Prefer adevarul crud decat iluzii frumoase si false.

belly spunea...

@cristian m

"Sa dispara, sa invete ( la ce bun, te mai angajeaza cineva la 55 de ani? ), sa accepte un salariu de mizerie pe un post sub pregatirea lor?"

La faza cand ai zis ca de ce sa mai invete ai dat dovada de renuntare. Ideologia mea este sa nu renunti.
Cum iti explici ca mama mea la 51 de ani s-a inscris la Facultate?

Sfatul meu pentru inceput este sa accepte un salariu de mizerie pe un post pentru care sunt supracalificati pana cand reusesc sa isi revina. Iar in timpul in care lucreaza pe salariul mai mic ar putea sa se inscrie la o facultate. Daca parintii tai sunt buni si se pricep la meseria lor, isi vor gasi de munca, putin mai greu insa isi vor gasi.
Pana atunci le urez sanatate si mult succes.

Ce zici daca lasam subiectul asta deoparte deoarece "poluam" blogul prea mult. Daca vrei putem sa discutam mai multe pe e-mail (bellyfering@gmail.com).

Iar fazele cu romanii care sunt subevaluati poti sa iti dau exemplu de la un fost loc de munca de al meu:

Francezii care erau trimisi in RO aveau salariul lor de baza de 1000-1400 EUR (cam atat castigau acum 2 ani la Airbus oamenii "normali") si primeau diurna de 100-135EUR/zi calendaristica (cazarea era decontata).

Romanii (care faceau exact aceeasi munca ca si francezii si in unele cazuri mai bine decat ei) cand erau trimisi in Franta primeau salariul de baza din RO de 300-400 EUR si o diurna de 73 EUR/zi calendaristica (fara cazare asigurata).
Aici se vede ce parere au strainii de romani...

cezar spunea...

Cineva de pe aici are nevoie sa i se spuna ceva interesant.
Spuneti-i repede ceva interesant, ca pleaca de pe blog.

Anonim spunea...

luati de aici responsabilitate sociala
http://www.bchousing.org/programs/RAP
http://www.bchousing.org/applicants/affordable
sper sa observati ce naspa arata complexul ala Glen Arbor ...
vasile, salariul minim in BC e 8/hr. acuma calculeaza si tu cat face o casiera de la walmart (si nu stiu unde ati vazut voi numai babaciuni, ca eu dau peste unele care le-ar da clasa la multe manechine)
nu cred ca a avut cineva de pe acest blog pretentia ca o casiera sa aiba vila in pipera. problema e ca o casiera in rromania nu-si permite chiria, mancarea, hainele si o aspirina. care in Canada oricum nu reprezinta nici macar standardul minim de viata, prostii astia de aici zic ca ar mai trebui si ceva sports, social life, etc.
si vasile, daca nu stiai, Canada e vazuta in ochii multora ca fiind socialista. capitalismul feroce il gasesti la vecinii de la sud

Anonim spunea...

@belly
Sunt de acord cu tine aici.

@cezar
Ai zis ceva? :)

limestone spunea...

In Pitesti rechinii imobiliari au defrisat padurea de la marginea orasului pentru a construii doua cartiere de vile. au deja autorizatie pentru prima casa. Complicitatea, a se citi mafia autoritatilor locale este mare, primarie, ocol silvic si agentia de mediu.
Sper din toata inima ca nu vor mai avea cui vinde loturile de pamant obtinute prin defrisare. Fiecare lot are 200 metri patrati care vor trebuii sa includa si curtea si locuinta. Toata presa fierbe impotriva taierii copacilor si ei sfasie padurea de la marginea orasului, padure veche cu stajari de sute de ani.. ce credeti, vor avea vreo sansa sa mai vanda aceste loturi? nu au curent, nu au gaz, ci doar drum de acces foarte dificil, si ala ipotetic !

31 octombrie 2008 17:57

Anonim spunea...

Financial support for subsidized housing is generally administered based on “rent-geared-to-income”. Rent-geared-to-income is for low-to-moderate income households. Tenants pay rent based on the gross income of the household rather than paying the market rate.
ce fraeri e astia de la guvernul provinciei noastre, auzi dom'le aberatie, cum sa plateasca sclavii chiria in functie de venit si nu in functie de pretul pietei, singurul corect intr-o economie sanatoasa ? mai mare aberatie n-am auzit, se duc dreacu toate fundamentele economiei de piata. ma gandesc sa le scriu o scrisoare sa le zic ca nu-s de acord cum sunt folosite taxele platite de mine

Anonim spunea...

@canadianu
Ai aratat tuturor cum in capitalismul "feroce" se face asistenta sociala. Eu am vazut asta in UK.
Numai noua ni se spune: nu domne', asa-i in capitalism: unii au de toate, altii mor de foame si aia fiindca nu vor sa munceasca de aia stau la cort si mananca din gunoaie. Oare cat de rau o duce un asistat social in anglia unde primeste 700 de euro pe luna fiindca nu munceste?

Si privind altfel, oare nu ti-a stat niciodata Maybach-ul in gat atunci cand ai intalnit oameni ce muncesc si mor de foame?
Intr-o zi am vorbit cu un cioban ce pazea o turma de oi pe centura. Nu o sa va vina sa credeti dar era a lui Becali ( dupa cum vedeti are un plan de rezerva ).
Mi-a zis ca il platea cu 4 mil pe luna - recunosc omul era de o simplitate egala cu prostia - si ma intreba pe mine cam ce salarii sunt prin Bucuresti ca el venise din Braila. Pai bine mai nea' Becali, cum ramane cu sutele de euro, pac,pac?
Deci la salariati nimic, la pomeni televizate da.

cezar spunea...

Draga canadiene,
Salariile se platesc in functie de asteptarile salariatului, nu dupa cum ar putea platitorul. Adica bani putini. Si mi se pare normal.
Nicaieri in lume salariile nu sunt juste, mereu se plateste mai putin decat 'merita' omul. Si care e problema? Va primi diferenta pe lumea cealalta. Ca pina acum,de-a lungul 'istoriei'.
OK, sunt de acord ca uneori realitatea se ia ca afront personal :))

Maybachul n-are treaba cu subnutritii, el e alt animal. N-are sentimente, nu-i da mina.
Cum ar fi sa regret acum amar ca somalezii lu' peste n-au net ? Ca n-au curent ?! Mi se strange inima deja.

limestone spunea...

In Pitesti rechinii imobiliari au defrisat padurea de la marginea orasului pentru a construii doua cartiere de vile. au deja autorizatie pentru prima casa. Complicitatea, a se citi mafia autoritatilor locale este mare, primarie, ocol silvic si agentia de mediu.
Sper din toata inima ca nu vor mai avea cui vinde loturile de pamant obtinute prin defrisare. Fiecare lot are 200 metri patrati care vor trebuii sa includa si curtea si locuinta. Toata presa fierbe impotriva taierii copacilor si ei sfasie padurea de la marginea orasului, padure veche cu stajari de sute de ani.. ce credeti, vor avea vreo sansa sa mai vanda aceste loturi? nu au curent, nu au gaz, ci doar drum de acces foarte dificil, si ala ipotetic !
V-ati cumpara un astfel de lot in padure, practic in oras, dar fara nici un fel de infrastructura?

AristotelCostel spunea...

@cezar

Ţi-a scăpat esenţa...în ciuda experienţei.

Licitaţia aia n-a fost popularizată în cerc închis...între porci...ca înainte, ci a apărut pe anunţul.ro...

Anonim spunea...

cezar, sper ca amintirea somalezilor a fost doar ironica, situatie in care imi cer anticipat scuze.de fapt in lumea asta globalizata, te mai uiti ...
oricum, imi place ca inca mai sunt oameni ca tine in rromania. am intalnit o gramada inainte de a ma "repatria", care imi ziceau "pai daca in rromania e rau in africa cum e ? ". si poate pana la urma au dreptate, important e ca tu sa fii impacat cu tine insuti, fie ca esti somalez fie ca esti elvetian, si daca reusesti sa ajungi la acest punct de echilibru interior nu te mai intereseaza pretul caselor sau daca a mai scazut down john-ul, si poti sa fii chiar mai fericit decat razboinicul luminii, nu-i asa ? cei care n-au trecut ca gasca prin apa prin scoala stiu ca pana la urma totul depinde de sistemul de referinta
eh, dar uite ca boul ala de Maslow a pus chestiile astea filosofice la varful piramidei, in loc sa le puna la baza. mare cretin, parol

cezar spunea...

Observatie corecta, mos Aristotel.
Fac pe mine de ras cand ma gandesc ca au ramas executorii fara posibili adjudecatari :))

Tufis spunea...

@all

Mersi de aprecieri & stuff, eu ma refeream strict la meritocratie, ce ati inteles voi e problematic.

Ca sa epuizez subiectul casiera, o casiera la supermarket in US are 6 dolari pe ora (nenea canadianu', vezi ca aia din canada are 8 dolari CANADIENI pe ora, nu e acelasi spanac)

6 dolari pe ora = 48 de dolari pe zi, 960 pe luna.

Acum, daca asta isi permite mancare normala dupa ce plateste o chirie + utilitati de 500-600 usd, sa-mi spuneti cucu. Ah, conserve de spam si burrito la magazinu' din colt? Ce sa zic, durata de viata lunga.
Si ala e the land of the brave, parca era bine pe acolo.

Deduc din anumite comentarii ca avem si analfabeti pe blog, prin urmare numa' despre imobile nu ar trebui sa discutam, ci eventual despre cat costa punctul de nota la profesorii care i-au trecut de gimnaziu.

Tufis spunea...

In legatura cu asistenta sociala din UK, Suedia si ce mai visati: pai, adaugati si asta la multe alte nedreptati. Ma mir ca nu urla contribuabilii...

E atat de greu de mestecat ca daca nu muncesti (si nu neaparat sclav la patron) nu mananci?

cezar spunea...

Vezi ca la 48 dolari pe zi in 22 zile lucrate castigi mai mult decat banii aia.
TABLA INMULTIRII.

elzorab spunea...

terminati cu tampeniiele, 6 dolari la ora fac doar cei mai disperati dintre americani, eventual ceva studenti. de fapt n-am prea auzit, cel putin in zona mea, pe nimeni sa faca sub zece, dar si aia e foarte trist. n-ai cum sa intretii o familie de doua persoane fara 2500-3000 pe luna, iar in trei-patru, lucrurile se complica destul de tare...

salarile decente pentru un strungar, tamlar, electriciean sunt intre 15-25, pentru tehnicieni intre 20-30, pentru ingineri si alte categorii profesionala intre 30-40 la ora, de acolo incepe sa se calculeze pe an si se ajunge intre 80 000 -120 000, pentru ingineri experimentati si manageri de proiecte. apoi ce e mai sus e secret de stat...eu ma refer la firme mi mici si la oameni normali. totusi la salarii de 80 000 pe an, oamenii stau in case de 200 000 -300 000 de dolari. la noi daca ai salariul de 10 000 de euro pe an, ai si sarit la apartament de doua camere, care te-a costat peste 100 000 de euro si la care platesti rata aproape 1000 de euro, deci cam tot ce castigi.

sa revenim. am vazut ca tot mentionati salariile de prin bucuresti,. voi va referiti la cei 15-20% dintre bucuresteni care sunt bine platiti, lucreaza in banci, in multinationale, vanzari , ministere si alte draci. ei fac salariile alea de peste 600 de euro. va garantez ca restul de 80%, muncitori, profesori, femei de serviciu, paznici, strungari si alte categorii, fac n jur de 300-400, lasati-o mai moale cu salariul mediu de 700 de euro. acela este salariul mediu al celor mai bine platiti 20% din bucuresti si nu este reprezentativ pentru intreaga populatie. as putea spune ca e chiar o exceptie. faptul ca voi apartineti unei anumite clase sociale si nu sunteti la curent cu modul in care-si traiesc viata ceilatli nu insemna ca toata lumea o duce ca voi. hai, uitati-va in jurul vostru, nu pe strazi ci in metrou, autobuz etc. acolo ii veti vedea pe ceilati 80%, nu pe strada in bmv sau mertzane...

treziti-va la realiatte pana nu e prea tarziu, nu mai visati cai verzi pe pereti si salarii de mii de euro. romania nu a avut, nu are si nu va avea potentialul pentru asemena salarii medii nici peste 20 de ani. imi amintesc ca in europa acum 7-8 ani un salariu de 1000 de euro era unul destul de marisor, iar 1500 era deja al naibii de bun. iar lucrurile nu s-au schimbat prea mult de atunci. acum ganditi-va ca romania este in urma cam cu 50 de ani fata de europa , iar apoi faceti calculele!!!

Tufis spunea...

@cezar, am zis 20 x 48 ca sa iasa o suma mai mica, a fost intentionat. da, daca scriam 22 x 48 = 960 era grav, dar n-a fost cazul :B

nestor spunea...

Ne referim la cei 10-15% din bucuresteni care castiga 600-700 de euro si peste pentru ca ei reprezinta motivul pentru care avem o piata imobiliara.
Cei care castiga mai putin de atat cu siguranta au deja o locuinta proprietate personala, altfel ar fi plecat demult.
Daca tot ne oferi cifre, poate data viitoare o sa fii si ceva mai exact. De exemplu, spune-ne cam cu cat ramane Joe dupa ce plateste impozitul. Ca noi in Romania discutam de salarii nete, nu brute. Apoi, mai spune-ne cat plateste lunar, pe asigurari Joe cel obisnuit.

constantin spunea...

@nestor

Cred ca nu plateste nimic pe asigurari. Nu ai vazut Sicko?

Anonim spunea...

Atat timp cat veniturile depind de conjunctura si nu de valoare vom avea bula in orice domeniu.

elzorab spunea...

bun , joe cel obisnuit are aigurarea medicala platita de catre companie, este unul dintre beneficiile pe care majoritatea companiilor le ofera. pe langa asta ai ceea ce se numeste asigurare sociala, care ti se retrage din salariu, 200-300 dolari pe luna, din care vei beneficia de pensia de stat atunci cand vei fi batran. pe langa pensia de stat, firma mai poate contribui singura sau jumate jumate cu tine la un fond de pensii private(acelea sunt pensiile care se spune ca le-au pierdut americanii pe burse si nu cele de stat)
deci, pe cifre, la un salariu de 80 000 de mii pe an, probabil ramai in mana cam cu 5500 pe luna, dupa ce ti-ai platiti impozitul, dupa ce firma ti-a platit ea asigurarea, ca sunt putine firmele care nu-ti ofera asa ceva. poate ai o firma mai slaba care te pune sa platesti pentru copiii, aia mai e inca 150-300 pe luna, asta in cazurile mai disperate.

ideea voastra conform careia in america esti disperat, pe strada si statul nu te ajuta cu nimic este doar o aberatie.

deci, daca nu ai nimic, orice spital din lume este obligat sa-ti asigure ingrijiri la nivel standard atunci cand ai nevoie, fara sa platesti nimic. toti americanii beneficiaza de pensie de stat, daca au muncit cel putin zece ani, evident e o pensie mica, cam de 1000 de dolari, dar bine se poate trai pe ea, daca stii unde sa mergi si daca eviti orasele mari. pensiile alea private, 401 k sunt de mii de doalri si intr-adevar trebuie sa participi la ele din timp, cam cu 1.5%, iar firma mai da inca 1.5%, desi sunt foarte multe firme care ti le platesc ele integral.

chiar si daca nu ai muncit nimic toata viata, tot beneficiezi de un ajutor social de cateva sute de dolari. cei mai saraci americani au un standard de viata mult peste media romanilor.

cel mai impresionant este faptul ca atunci cand ai patit un accident de masina, nu ai nici o asigurare medicala, esti sarac lipit pamantului, tot vei beneficia de o operatie de inalta calificare si in conditi de profesionalism ca si oricare alt cetatean cu asigurare, pentru ca nu au dreptul sa-ti refuze ingrijirea medicala. pe cand in romania te trimit de la un spital la altul pana ai dat coltul.
apoi iti trimit factura acasa, iar tu dovedesti ca nu ai posibilitati finaciare pentru a acoperi suma respectiv si statul preia costurile.

o fi capitalism in america dar sistemul social e mult mai bine pus la punct, chiar daca din romaia se vede altfel. in romania o fi sistem social, dar va asigur ca e mai degraba unul african decat unul dintr-un stat civilizat....

elzorab spunea...

a, si daca esti sarac lipit pamantului, n-ai muncit in viata ta, n-ai pensie, n-ai nici un venit, ghici ce, statul iti plateste chiria, pentru un apartament mic, evident, iti plateste mancarea si...iti da niste bani de buzunar. sa vad cand o sa se intample asa ceva in romanai. in romanai este un adevarat capitalism de jungla, in care mori pe strada de foame si de frig....

Flavian spunea...

Vad multi oameni pe aici care s-ar presupune ca-s deschisi la minte daca prinsera conceptul de bula imobiliara chiar inaintea altora.

Dar cu Vasile nu vreti nici neam sa pricepeti ce zice omul: una e electrician, instalator, profesor, sudor, tamplar, zidar etc. Astia-s baza tarii, aia 80% care ar trebui sa-si permita si ei o casa. Nu castiga 1000 de euro cat IT-ul, managementul sau multinationalii, dar muncesc o meserie onesta si ar trebui sa fie recompensati pentru chinul lor.

In schimb exista anumite categorii sociale care se complac in mizeria lor. Nu stiu daca paznicii sau vanzatoarele la chiosc sunt cele mai bune exemple, dar e vorba de acei oameni care nu stiu si mai ales NU VOR sa faca nimic mai mult.

Tocmai pentru ca s-au sprijinit genul acesta de persoane si s-au impins bancile de la spate sa le dea si ultimilor amarati credite imobiliare garantate de stat am ajuns acum la criza mondiala pe care o vedem. Pentru ca in US primea credit acum cativa ani si femeia de servici si somerul si ultimul vagabont de la coltul strazii s-a ajuns unde s-a ajuns cu creditele toxice.

Aveti aici 3 filmulete extrem de interesante pe tema asta. Le recomand cu caldura tuturor, pun criza internationala intr-o alta lumina decat o vedeti pe toate posturile tv si paginile web:

http://www.happyfish.ro/reality/lumea_lui_hancu/serial_marea_criza_financiara_2008_1_.html?mcs=2&mtab=2

elzorab spunea...

"Si acesta este doar inceputul in contextul in care oficialitatile de la Talin nu au vesti prea bune estimarile fiind ca rata somajului va creste in continuare existand riscul sa ajunga spre un nivel de 14-15%."

evident, la noi nu se poate intampla asa ceva, la noi totul duduie...

Anonim spunea...

haha, tocmai ce am terminat un curs de payroll, asa ca stiu ce si cum cu taxele la noi in canada
deci, joe canadianu din BC plateste 54$ pe luna asigurarea medicala daca are venit anual peste 28k/an. daca are sub 20k, nu plateste nik, e moka, free, gratuita 100%.asigurarea asta nu se trage din salar, trebuie platita de catre individ direct in contul "ministerului".
din salar ti se trag asigurarile sociale 1,73% (EI - detalii aici http://www1.servicecanada.gc.ca/eng/ei/menu/eihome.shtml ) si pensia de stat 4,95% (CPP - detalii aici http://www.hrsdc.gc.ca/eng/isp/pub/factsheets/retire.shtml ). atata pensia cat si asigurarile sociale au valori maxime de contributie pe an. si bineinteles se mai trage impozitu (ala de 16% din rromania), care la noi e progresiv (nu ca la liberalii din rromania).
mai multe detalii despre cum se calculeaza un stat de plata gasiti aici http://www.cra-arc.gc.ca/tx/bsnss/tpcs/pyrll/menu-eng.html

Anonim spunea...

si bineinteles exista variantele cu asigurari medicale si pensii private platite de angajatori, dar asta e in functie de "norocul" fiecaruia
ce v-am scris mai sus e valabil pentru toti rezidentii/cetatenii canadieni, cu exceptia asigurarii medicale, care are alte valori (nu cu mult diferite) in celelalte provincii

Tufis spunea...

@flavian: In sfarsit, mersi, exact aia vroiam sa spun.

Elzorab, scuza-ma, iti respect opiniile, si au fost bine argumentate pana acum, dar nu mai stiu ce sa cred despre tine. E gresit sa mearga banii in bailouturi ale bancilor, da. Dupa aceeasi logica, nu e gresit sa mearga banii in bailouturi ale parazitilor? :)


Stii ca in US ajunsesera sa aiba case de 200mp inclusiv cei cu ajutor social (nu ma intreba cum naiba le-au dat credit)?

De aici a pornit toata problema la ei. OK, la noi nu e cazul, dar dupa o bula de prostie pura e posibil sa dam peste o bula de umanitarism exagerat. La fel de urata.

Tufis spunea...

Ca sa nu mai spun ca berbecul ce-ti vinde azi apartament comunist in Bucuresti sau Timisoara e posibil sa fi avut trecut in cartea de munca "plimbator de rulmenti in imgb", "pontator la comtim". Deci deja culegem roadele unei egalitati de sanse prost intelese.

Manole spunea...

Interesante informaţiile lui Elzorab. Până la urmă cam care e raportul chirie - salariu mediu în America pentru o garsonieră (parcă îi zice studio) într-un oraş civilizat? Şi cât se câştigă la Walmart? Eu ştiam că pălmaşii au sub 1000 de dolari net.

Anonim spunea...

Manole, adica informatiile mele nu sunt interesante ? :(
pt. salarile din Canada : medii http://www40.statcan.ca/l01/cst01/famil108a.htm
minime http://canadaonline.about.com/library/bl/blminwage.htm
chirie bachelor (un fel de garsoniera, dar comuna cu bucataria) cu cheltuieli (gunoi,apa,caldura) incluse e 640$/luna langa al doilea mall ca marime din Canada. chirie 2 camere (din care una la fel e comuna cu bucataria - stiti din filme :P ) e 780. chirie 3 camere (same rule cu bucataria) e 980.
a, era sa uit, vancouver cica ar fi orasul cu cea mai scazuta afordabilitate ...

Anonim spunea...

@vasile
Sa ai o parere buna despre elzorab.
Pur si simplu sunt unii pe aici care se mai gandesc si la oameni si considera ca asistenta sociala nu e o prostie. Din pacate in Romania banii care ii dam pe impozite nu prea ajung la sanatate, invatamant si asistenta sociala, domenii de care trebuie sa se ocupe statul.
Nu a sustinut nimeni ca o casierita trebuie sa aiba apartament dar macar sa isi permita o chirie. Nu stiu, mie asta cu omul superior imi suna a ceva periculos si vad ca dupa comunism, capitalism o luam pe alta cale care a bagat milioane de oameni in cuptoare.

Imi cer scuze pentru tonul radical de ieri.

Cu respect @all

Manole spunea...

@canadianu: ba da, sunt foarte interesante şi informaţiile tale dar Elzorab a scris mai migălos, cum fac chinezii pe bobul de orez.

Anonim spunea...

pai si eu nu am scris ? v-am dat chiar si linkuri oficiale (nu ca n-ar fi putut fi gasite pe google de catre oricine stie putina engleza). nu-i drept, vreau eu coronita :P
oricum, cand vine vorba de raportul preturi/salarii in rromania fata de tarile civilizate e clar ca vorbim discutii, toti stim care e realitatea, ca deh, ce-si face un patron rroman in 3 ani nu-si fac altii in vest in 3 generatii.

AristotelCostel spunea...

@flavian&vasile

Casiera aia pe care nu daţi 2 lei pentru că voi sunteţi genii mioritice se bucură de oarece respect în ţările civilizate...aşa ca şi cum ar fi şi ea...om.

Legătură cu "plimbă roţi de la imgb" e la fel de ...stupidă.

Patronul ei derulează una dintre cele mai profitabile afaceri din România, iar fără ea...ar fi un pic mai greu. În loc să deschideţi ochii şi să realizaţi că atunci când ceva merge, porcii profită bazându-se pe sclavi...voi o daţi cu filosofii prosteşti lecturate în "Cariera de vis!"

cezar spunea...

Ce nasol sa te valorizezi social in RO doar printr-un blog :))

Noamy spunea...

Admir adesea oamenii care striga in gura mare „piata este manipulata” iar ei insisi isi creeza argumente bazate pe manipulari.

@Aristotel
„În general într-o societate normală la cap, care nu are tendinţe de suicid social, oricine munceşte îşi permite o casă (cu sau fără credit). Faptul că există oameni care preferă să stea în chirie probabil că face parte din acele ciudăţenii ale naturii cu care românii încă nu s-au obişnuit.”

Aristotel, occidentalii nu prefera chiria dintr-o anomalie genetica de care lantul nostru de ADN romanesc a fost ferita, ci dintr-o realitate foarte evidenta:
-costul chirie este semnificativ mai mic -in marile orase occidentale, si mai ales in capitale- decat rata bancara corespunzatoare cumpararii aceluiasi tip de locuinta. In plus, o proprietate in vest implica si costuri de intretinere mai mari (renovari, intretineri spatii comune, impozite) care sunt obligatorii si adesea impuse de legile comunitatilor locale (ex. renovari de fatade, schimbari are retelelor de furnizare de electricitae conform standardelor etc).Ceea ce nu e cazul la noi... Aceasta este explicatia preferintei chiriei, la care se adauga mobilitatea data de chirie in conditiile in care pentru occidentali schimbarile profesionale sunt frecvente si luate in calcul pe parcursul vietii active profesional. In plus, vanzarea unei proprietati intr-o capitala precum Paris sau Viena este o afacere care poate dura luni in sir, chiar un an, asta si in conditii de stabilitate a pietei. Ceea ce implica iarasi impedimente legate de mobilitate in cazul unor decizii (schimbari profesionale, separari in cuplu)

Cat despre casiera si paznicul invocati, ei locuiesc intotdeauna in chirie si eventual intr-o periferie a marilor orase, acolo unde preturile la chirie sunt proportionale cu veniturile (adesea si cu gradul de confort si siguranta). Ei pot visa a deveni proprietari doar in orasele de talie mica, unde preturile imobiliare sunt pe masura. Sau daca mostenesc pe cineva.
Aberatia cu pentru fiecare salariat, indiferent de venituri, o proprietate a facut deliciul epocii comunste, cu costuri pe care le mai suportam si-n ziua de azi. Strungarul, tesatoarea de la filatura, toti au primit in anii 70 mult visatul apartament. Singura conditie era sa figurezi pe statul de plata al unui mamut industrial. La inceputul anilor 80, deja democratizarea locuintelor era pusa sub semul intrebarii si nu se mai puteau obtine fara interventii. Deja se pune sub semnul imposibilului sustenabilitatea acestei improprietariri populiste. Deci chiar sistemul care a creat-o...a intrat in pana dupa numai 10-15 ani de functionare.
In orice caz, ideea de „fiecare roman proprietar” poate exista si azi, locuintele abunda in Ro in mediul rural, sunt sate intregi imbatranite cu locuinte de paianta parasite, sunt satele sasesti cu locuinte parasite, dar ma tem ca in acel mediu in care fiecare om este proprietar, casiera nu ar putea obtine nici macar modestul salariu de casiera, iar paznicul... nu ar avea obiectul muncii. Problema este analizata gresit, orice om are sansa in Romania de a fi proprietar, dar depinde daca visul lui este corelat cu realitatea veniturilor, sau daca tinta lui este obligatoriu capitala unei tari.
Asa cum este adevarata si ideea ca intr-o societate normala la cap orice om isi permite o casa...cu sau fara credit. Adica ...cu chirie sau in rate...si cel mai important, depinde UNDE si CUM! In Romania, in mediul rural sunt 100% proprietari.Se pare ca acolo este o insula de normalitate sociala....

Anonim spunea...

Mai lasati-o in gard cu cei care nu vor sa progreseze pentru a castiga mai mult. Nu poate fi toata lumea in posturi de conducere, cineva trebuie sa spele si izmenele.
Fi-ti fericiti voi astia cu functii cu banii vostrii cu tot, poate ii luati cu voi pe lumea cealalta.
Am fost si eu sef si am renuntat de buna voie si am avut ocazia sa mai fiu de multe ori dar am zis pas. Si culmea e ca am o viata mai frumoasa si mai linistita decat multi directori. Ma multumesc sa-mi cunosc si sa-mi fac meseria si sa-mi vad de familie si din intamplare castig si mai multi bani.
Succes managerilor de carton din Romania. O sa vedem in vreme de criza cum se cerne malaiul.

constantin spunea...

@all

In mai multe tari din Europa de Vest poti sa iti deduci dobanda la creditul ipotecar din impozitul pe venit, in anumite conditii.
Ma intreb la cat ar sari dobanda bancilor daca s-ar introduce o astfel de reglementare la noi.
Deja ma pufneste rasul.

AristotelCostel spunea...

@cezar

Softpedia e un capitol încheiat?

@noamy

Vezi că mă citezi din manole.

Toţi cei care participă la o afacere profitabilă trebuie să câştige!
Şi în România există multinaţionale cu obraz care oferă bonusuri anuale...procente din profit!

...AMERRRIKAAAA...

Manole spunea...

Noamy: citatul iniţial era din mine, nu din Aristotel.

Oricum, mulţumesc pentru explicaţia detaliată care practic întăreşte ceea ce am zis eu: motivele pentru care în Occident oamenii nu sunt proprietari în proporţie de 100% nu au nimic de-a face cu neputinţa ci cu alte motive, cum ar fi lipsa bătăii de cap şi nevoia de mobilitate.

Exemplul cel mai la îndemână e criza subprime, care le-a dat posibilitatea să-şi ia casă chiar şi celor care nu munceau. Cei care muncesc - oamenii simpli, normali - au cu atât mai multe soluţii la îndemână.

Şi în România a fost aşa până în urmă cu 3-4 ani. Momentan, chiar dacă preţurile au scăzut faţă de începutul lui 2008, ele rămân în continuare inaccesibile pentru 90% din oamenii care muncesc. Şi asta chiar dacă ar fi să ia Mama Tuturor Creditelor cu 90% grad de îndatorare. Altfel zis, majoritatea celor care muncesc la ora actuală în România NU îşi permit să cumpere o casă, indiferent de mecanismele de finanţare pe care încearcă să le acceseze (bani de la mama, credit, cămătari etc.). E încă un motiv pentru care preţurile vor mai scădea.

Manole spunea...

A, sau un motiv pentru care toţi ne vom apuca de furat.

Torin spunea...

Noamy, iti recomand filmul Paris (2008) http://www.imdb.com/title/tt0869994/
Vei sesiza imediat diferentele, ce anume inseamna sa traiesti, sa iti doresti sa traiesti. Bineinteles, nu este vorba de 'a trai' din punct de vedere medico-legal. Ce inseamna sa fii Om, ce inseamna sa fii Om Liber. De ce Parisul este un oras viu, Bucurestiul total opusul. Revazind filmul chiar ma gindeam, vinzator in piata, fata la brutarie, macelar, or fi profesii nobile sau filmul este construit in jurul 'inutililor' societatii? hehe.

Noamy spunea...

Manole
Scuze de plagiatura...
Motivul principal pt care occidentalii prefera chiria este asa cum am subliniat unul FINANCIAR(cost mai mic) corelat cu alte aspecte legate de costuri aferente si mobilitate.Deci si de mentalitate. Cine isi permite costuri mai mari, opteaza si acolo pentru proprietate, deci cine castiga suficient pentru a acoperi costurile substantial mai mari ale unei proprietati. Cele doua piete - a chiriei si a proprietarilor- coexista perfect in societatea occidentala si pentru fiecare din ele exista un target bine definit(prin profilul finaciar) sau prin motivatii personale. Numai la noi nu exista o asezare fireasca a celor doua categorii, ceea ce da multura posibilitatea sa acuze statul, sistemul, multinationalele laolata, ca paznicul nu are si el...casuta lui(fara credit daca se poate)...
Ambele sisteme care au incercat democratizarea proprietatii la nivelul tuturor categoriilor sociale,indiferent de putere de cumparare a respectivului-atat cel comunist romanesc cat si cel americam -subprime- au esuat lamentabil intr-un interval de timp scurt.

@Torin
Parisul il vad live frecvent, cu ocazia deplasarilor profesionale.Filmul o sa-l caut.
Nimeni nu contesta calitatea vietii in orasul luminilor. Discutia noastra este conceptuala. este proprietatea un drept care trebuie asigurat eventual constitutional, prevazut in cartea de munca la angajare pentru fiecare om care presteaza o munca ?
Se pare ca orasul luminilor este departe de astfel de promisiuni ...electorale, data fiind proportia chiriasilor.Ceea ce nu impiedica o calitate a vietii aparte.Mai ales in calitate de turist!

cezar spunea...

Nu stiu aristotele, eu acolo intram sa-mi cumpar piesele de calculator mai ieftin. Nu-mi spune ca forumul ala a fost prima ta dragoste in dat replici taioase si gandite?!

cezar spunea...

Draga vasile, din experienta semi-personala se incepe, ca si in RO, cu banii aia putini, si se urca usor usor spre 10 pe ora. Calificatii pleaca de la astia 10, si ma rog, e treaba lor unde ajung.
Eu unul nu mi-as mai bate capul cu casierele si necalificatii in general, asta e treaba lor si a lui Doamne Doamne, si nu de ieri de azi.

Anonim spunea...

(P) Propun sa fie interzise casatoriile intre trepte ierarhice diferite (ex. inginer + casiera) pentru ca in acest fel ajunge casiera proprietara ceea ce nu e corect intr-un stat capitalist.
Dar ce buna e o pulpana de casiera care o data, mai buna decat de vreo economista mihnita.
Ce zici noamy ?

Sau altfel spus unii au noroc in profesie, altii in dragoste, altii in echilibrul interior. Hai sa ne vedem de ale noastre si sa lasam lumea sa-si traiasca viata cum isi doreste si cum poate.

Anonim spunea...

Sau altfel spus, in viata nu poti sa le ai pe toate: cariera, dragoste, fericire, copii, sanatate, avere, apartamente. Castigi undeva si pierzi in alta parte. Hai sa o rarim cu invidia asta ca strungaru are casa. Mai bine ne uitam in ograda noastra si vedem cate avem din cele enumerat emai sus. Daca ai jumatate zici merci si ciocu mic.

nestor spunea...

Majoritatea celor care muncesc in Romania deja au o casa. Acestora le vine foarte greu sa inteleaga de ce copiii lor nu mai pot primi una la fel de usor.
Nu inteleg de unde pana unde s-a ajuns la concluzia ca un stat civilizat este un stat in care daca nu faci nimic primesti de pomana casa, alocatie, asigurare medicala si toate cele. Statele cu genul acesta de politici sociale probabil sunt deja satule si suprasaturate de diverse etnii care traiesc din facut copii.

Noamy a oferit singurul motiv valid pentru care occidentalii prefera chiria. Chiria este mult, mult mai ieftina decat costul de a deveni proprietar. Se poate observa limpede si la noi, cei care au apucat sa isi cumpere case pana acum doi trei ani zambesc fericiti pentru ca realizeaza ca au prins ultimul tren. De acum inainte chiria va fi prima optiune a oricarui tanar sau nou venit in Bucuresti.
Torin, ca roman care provine dintr-o tara fost comunista si actual saraca ai ocazia sa prinzi nuante care de multe ori scapa occidentalului care realizeaza un film prin prisma propriei proiectii asupra realitatii. Cand vezi prima data Parisul esti fascinat, cand te duci a doua oara deja incepi sa sesizezi lucruri care ti-au scapat. Iar dupa ce ajungi sa cunosti multe din locurile care vazute la televizor pareau de vis, incepi sa intelegi de ce unii se mai si intorc acasa, in Romania. Cu un singur R.

nestor spunea...

Statul ar trebui ofere cetatenilor sai egalitatea de sanse, fiecare om sa porneasca in viata cu premisele atingerii unui nivel oricat de inalt. Din acest moment, singur individul este responsabil de drumul ales. Unii sacrifica viata pentru cariera, altii sacrifica cariera pentru o viata linistita, altii sacrifica integritatea si moralitatea pentru bani.
Eu nu ma pot simti responsabil pentru vanzatoarea de la magazin sau paznicul de la intreprindere, cu atat mai putin nu sunt de acord sa primeasca pe degeaba lucruri pentru care eu insumi a trebuit sa muncesc. In schimb mi se pare normal sa beneficieze de un sistem de sanatate coerent, de un sistem educational performant, astfel incat copiii paznicului sau ai vanzatoarei sa aiba exact aceleasi sanse de succes ca si copii directorului sau ai afaceristului.
Ori de bine de rau, in secolul XXI suntem ceva mai aproape de acest ideal decat eram acum 100 de ani. Ceea ce inseamna ca ne indreptam totusi in directia cea buna.

Torin spunea...

Noamy & nestor

Putem discuta pe tema film doar dupa ce il vedeti. Parisul din film n-are nicio legatura cu abundenta materiala, promisiunile de trai imbelsugat si fara griji sau imaginile idilice pentru turisti. Filmul este, printre altele, drama.
Dragostea de viata este exact opusul dragostei de 4 pereti. La capitolul asta trebuie lucrat masiv in Romania. Cu un singur R.

elzorab spunea...

multi americani stau in chirie, pur si simplu pentru ca un se complica sa-si cumpere ceva, pur si simplu pentru ca e foarte confortabil sa stai in chirie intr-un oras mare, si sa fi aproape de locul in care muncesti in loc sa cumperi o casa la 20-30 de mile de unde muncesti. de cate ori iti schimbi locul de munca ai posibilitatea sa inchiriezi ceva aproape in loc sa fi batut in cuie. pur si simplu pentru ca a sta in chirie iti permite sa fi mobil. multi americani, mai ales cei tineri, stau cativa ani la un job in new york dupa cre merg la un job in los angeles, dupa care se muta la san francisco, apoi mai vor sa vada si seattle. etc. ce s-ar face daca ar avea o proprietate pe care tot ar vinde-o si revinde-o?

evident nu toti faca asta. sunt multi care se casatoresc la 18 ani si trag trei copii pana la 21, pentru aia e mai trist.

pe langa asta, majoritatea americanilor au parinti care au casa sau teren, sau cate o ferma pe undeva, deci stiu ca la un moment dat o vor mosteni, pana atunci se plimba prin america, muncesc, calatoresc si cunosc orasele si statele americi.

foarte multi vin intr-o anumita zona si stau in chirie un an doi, sa vada cum le place orasul si zona inainte de sa se decide daca chiar doresc sa se stabileasca acolo. altii au cate o oferta de job foarte tentanta si se muta si nu sar sa cumpere ceva din primul moment cand au aterizat.

sunt multe motive, nu in ultimul rand pentru ca e mai ieftin, nu trebuie sa investesti nici un ban in intretinere. intr-un complex de apartamente(sa spunem 100) ai cinci-zece angajati care fac intretinerea. curata in jurul complexului, repara instalatia sanitara, planteaza flori, iti repara usa, iti schimba becul daca se arde, iti schimba frigiderul sau masina de spalat daca se strica, toate pe banii lor, banii pe care-i incaseaza din chiria ta. deci, platesti chirie dar mai ai si cativa oameni care se ocupa de tine, care sunt acolo sa te ajute. ti se strica ceva, in doua ore vin baietii si repara...

nestor spunea...

Elzorab, nu stiu ce sens are sa ne raportam totdeauna la SUA. Oamenii de acolo au o mentalitate profund diferita fata de a noastra, o data, si doi, nu au grija zilei de maine in sensul in care o intelegem noi. Dramele noastre legate de plata intretinerii sau a cosului zilnic pentru ei sunt niste necunoscute totale. Asadar este inutil sa ne demonstrezi ce bine sa traieste in SUA, toti stim asta deja.

elzorab spunea...

nestor, asa e , statul ar trebui sa vegheze asupra mediului concurentiual corect. din pacate romania s-a transformat intr-o tara medievala, a breslelor, unde birurile sunt incasate pentru a fi redistribuite contilor si ducilor, a se citi directorii de prin ministere si nicidecum pentru a fi redistribuite spre dezvltate, invatamant, sanatate.

mai mult, au aparut din nou breslele, frane majore in calea dezvoltarii. notarii si-au tras breasla notarilor, in care nu mai intri decat daca cotizezi cu sute de mii de euro. aceasta breasla a primit monopol de la stat asupra intocmirii actelor. apoi incaseaza sume uriase in numele statului pe care le introduc in propriul buzunar. te mai si tin pe la usi cu orele, ca vezi doamne sunt doar cativa intr-un oras intreg, e criza mare de notari, in timp ce zeci de mi de absolventi de drept sunt someri sau vanzatori. stiti cati notari sunt in america? sute de mii, ai nevoie de un curs de cateva saptamani, de niste referinte ca esti o persoana de incredere, onesta si corecta. daca am nevoie de notarizarea unui act, merg la banca si mi-o face pe gratis, daca am cont la ei(au notarul lor), mi-o face pe loc. daca nu merg la ei, merg la colegul de munca, care este si notar si-l rog sa-mi puna stampila. doar la noi a devenit o sursa de profit, sursa pe care o cumperi fie prin spaga fie daca esti client politic.

la fel cu celelate domenii profesionale. contabili nu mai pot sa faca conta decat daca sunt membrii in ordinul contabililior, unde se intra al naibii de greu, dar apoi stii ca ai venituri de muls, in timp ce zeci de mii de specialisti, mai bine pregatiti stau pe degeaba si nu au de munca. doar cei cu spaga si cu pile mai pot patrunde in aceste ordine de unde vin banii fara sa mai faci nimic. dai cu stampitlatul si faci banul.

apoi sunt breslele arhitectilor, geodezilor si altele. cu totii pun frane concurentei prin eliminarea brutala a tututror celor pregatiti sa practice o meserie. au ei pilele lor in parlament, dau spaga la randul lor, si obtin monopol pe un anumit domeniu pe care-l mulg apoi de bani...

romania meievala...

elzorab spunea...

despre chiria unei garsoniere. intr-un oras mare, losa angeles, san francisco, new york, chiria medie, variaza in functie de zona, intre 800 -1200 de dolari.

dar, ceea ce spune canadianul despre venituri, sunt salariile minime stabilite de lege sub care nu e voie sa fii platit. asta nu insemna ca esti si platit cu ele. eu nu stiu, nu vreau sa spun ca le stiu pe toate, dar cei care-mi fac curatenie in birou, castiga cam 2000 de dolari. au 11 la ora si mai au cate o ora suplimentara, ceva sporuri, una alta ajung la 2000 si peste in fiecare luna. bani in mana.

nu cred ca sunt multi americani cu drept de munca, in orasele mari care sa castige sub 1700-2000, acela este pragul de jos. orice venit pe persoana sub asta este privi ca un caz sever de saracie.

exisa cazuri dar sunt rare, si sunt mai ales in randurile celor foarte tineri, 18-20 de ani care pornesc la drum fara sa se priceapa la nimic, dar apoi avanseza si incep sa vina si maririle.

ideea e ca daca in orasele de mai sus nu reusesti sa faci un venit cumulat de macar 100 000 de dolari pe familie nu are nici un rost sa stai acolo, te muti in orasele mai ieftine unde cu 600-700 de dolari iti inchiriezi o casa cu patru dormitoare si probabil castigi tot 1500 de dolari pe luna. dar daca ai atatea dormitoare poti sa imparti cu amici, cu prietena, si cu cine mai vrei.

deci, nivelul chiriilor mari are in spate cererea mare, si nivelul mare al salariilor celor care stau in ele.

concret, in jurul microsoft, pe o raza de 5 km, nivelul chriilor la garsoniere si apartamente cu o camera(dar garsonierele sunt de peste 50mp iar cele cu o camera de peste 70, plus personalul de intretinere, spatii verzi, conditii, piscina, sala de fitnes, flori, gazon, verdeata, parcuri) este de 1000-1400 dolari, dar inca n-am auzit un tip care sa lucreze la microsoft sa nu faca intre 70000-120000 pe an. mai munceste si sotia ca si chimist sau naiba stie ce si mai face si ea un 50 000 -70 000 anual. deci la un venit de peste 150 000 pe an parca o chirie de 1200 pe luna nici nu conteaza. evident ca nu cumpara si stau in chirie ca sunt din india, romania, sau alte zone ale americii si oamenii nu sunt hotarati ca vor ramane aici, stau cat vor apoi pleaca fara bataie de cap.

nestor spunea...

Caste cred ca este un termen mai potrivit decat bresle.
Si eu consider acest fenomen cea mai mare piedica in dezvoltarea Romaniei. Dar din nou, asta ne caracterizeaza ca natie, pentru ca elitismul nu se manifesta numai profesional ci si social. Dovada impartirea radicala pe care o faceau unii pe aici intre IT intelectuali si vanzatoare sau paznici. Vezi tu, romanul, oricat de educat ar fi, nu accepta egalitatea decat atunci cand se refera la oameni de aceeasi pozitie sociala. De aceea ne deranjeaza in egala masura rablele sau limuzinele din trafic, ne deranjeaza cei care isi cumpara mobile performante in rate sau cei care vin cu metroul ca sa bea cafea la terase de fite in mall-uri. Multi si-au gasit refugiul in apartenenta la asa-zisa clasa de mijloc, dispretuind cu ura pe cei cu o clasa mai sus calificandu-i drept snobi sau parveniti, si dispretuind cu mila pe cei cu o clasa mai jos pentru ca sunt limitati si incapabili de progres.

Anonim spunea...

hahaha, deci pana la urma tot la filosofii ati ajuns, cum am prezis eu acu ceva timp :P
mai sus v-am dat si salariul minim ca sa va faceti idee care e raportul fata de chirie. security guards (paznicii de care tot vorbim) care stau in banca si-ti deschid usa incep de la minim 10. cei de pe masinile cu bani cred ca au minim dublu. casiera de la walmart nu cred ca are nici aia sub 10.
referitor la chirii, in Canada exista un cadrul legal care stabileste valoarea maxima cu care poate fi indexata chiria pe an. care in BC e rata inflatiei + 2%. curat murdar, comunism, ar zice unii, de ce se amesteca statul in economia libera ? imi aduc aminte cand a fost anul trecut o propunere de introducere a unei legi identice in rromania (cu 2 de r) ce mai urlau unii pe forum la evz "comunism, credeam ca am scapat de el in '89, huo", etc.
si e asa cum zice si elzorab, cand stai in chirie nu te doare capu de reparatii. nu merge robinetu, telefon la administrator, nu merge aragazu (nu stiu in Sua, dar in Canada cand inchiriezi ai mobila de bucatarie, frigider si aragaz by default) telefon la administrator, fac scandal (ma refer la muzica tare si din astea, in cazurile serioase se cheama direct politia) vecinii, telefon la administrator, etc.
plus ca nu se intra in casa cand li se scoala proprietarilor, vizita trebuie anuntata cu minim 24 de ore inainte.
cu alte cuvinte exista o relatie civilizata intre chirias si proprietari.

Torin spunea...

In mod evident, lumea este strimba. De cind ne-am nascut, mincam miniciuni dimineata, la prinz si seara, gatite in diverse forme, culori si arome. Unii, cu ajutorul creierului din dotare, au inceput sa vada si sa scuipe 'hrana' asta gata mestecata, altii merg in continuare pe calea batatorita si se simt chiar bine in postura de hamsteri alergind pe roata. Chestie de optiune.

nestor Statul ar trebui ofere cetatenilor sai egalitatea de sanse, fiecare om sa porneasca in viata cu premisele atingerii unui nivel oricat de inalt.
Vorbeste-i despre egalitatea sanselor, peste vreo 20 de ani, unui copil care se naste acum intr-o tara africana sau in Bronx.
nestor Eu nu ma pot simti responsabil pentru vanzatoarea de la magazin sau paznicul de la intreprindere
Exact despre asta vorbeam, traim intr-o lume de iresponsabili.

Si acum, pentru marii inchizitori, o erezie.
Orice om de pe planeta terra cam are nevoie de un loc unde sa fie adapostit de ploaie, vint, zapada, frig, caldura excesiva, hai sa-l numim locuinta. Vasile, te rog nu, nu veni sa explici cum personajul K. poate si chiar este firesc sa traiasca in copaci.
Bun, de ce aceste locuinte strict functionale nu exista in cantitati suficiente? De ce, in cazul acestei nevoi vitale, exista elementul raritate? Ce anume este rar la o locuinta? Mai nou se construiesc pereti din titan, se transporta granit de pe Marte, sau care e treaba? De unde toata dementa asta generalizata cu casele?
Da, stiu, terenul, metrul, forta de munca, forta de stat degeaba, piciorul de lucru, cimentul, betonul, apa, nisipul, bla bla si iar bla, prefer o explicatie logica si de bun simt.

Anonim spunea...

celor carora meseriile de electrician, instalator, si altele care nu presupun neaparat studii superioare (aici nu ma refer la casiere sau paznici) li se par sub-umane, nu va doresc sa stiti cat castiga. in anumite momente ajung sa am frustrari ca am absolvit cel mai bun liceu teoretic din oras (nu ca ar fi neaparat o garantie a calitatilor mele) in loc sa fi facut un industrial obscur dar unde sa fi avut sansa sa invat ceva meserie. dar nah, am crescut si eu in perioada tranzitiei, si ai mei parinti nu stiau saracii nici ei in ce directie ii va purta viata, ce sa mai vorbesc de sfaturi de cariera si alte chestii pentru care aici in Canada cei de clasa a 10 au materie la scoala (da, din 8 obiecte studiate, unul este de consiliere profesionala - nu stiu daca se lasa corigenti :P ). ca sa nu mai zic ca eu sunt un caz fericit, am luat-o pe calea ingineriei, dar cand eram in liceu toti dadeau la drept/ase/medicina

Anonim spunea...

torin, ai putina rabdare, indata apare olandezul sa-ti explice cum populatia rromaniei e intr-o continua crestere, cei care au o casa vor sa-si faca upgrade, si alte marote de genul asta ...
daca vrei sa discutam la nivel global, si nici macar, da, in india si china nu vor fi niciodata case "decente" (desi aici putem usor sa o dam iar in filosofii) pentru ca acolo sunt deja prea multi, in africa nu vor fi niciodata pentru ca aia sunt prea inapoiati (mental, tehnologic, economic, etc.), dar in rromania nu e voie sa nu fie destule case, atata timp cat populatia rromaniei a scazut din 89 cu vreo 3 milioane, inca 3 sunt pe afara, o multime au migrat de la orase la sate in anii 90 datorita saraciei (si sa nu vina cineva sa-mi zica ca o multime s-au si intors dupa anii 90, miscarea nu se face la fel de usor in sensul invers, plus ca oamenii au imbatranit, preturile la case au crescut, etc.), iar in 89 nu tim minte sa fi vazut homelesi pe strada. asa ca singurul raspuna valabil pentru rromania e specula, imbogatirea peste noapte, avarismul, etc. chestii pe care unii le considera perfect normale (de-ati sti cate marote exista si despre emigrare ... din care cea mai des intalnita de mine e "pe cine l-a dus capul a reusit si aici")

Torin spunea...

canadianu, exclus marote. Pare incredibil, dar am intilnit oameni care folosesc in discutii, ca argumente, perversitati de tipul "milioane de oameni nu pot gresi", sloganul AIG parca.

Flavian spunea...

Mai copii, vorbim degeaba ? Chiar nu pricepeti atata lucru ? Ca exista oameni care muncesc si oameni care SE FAC ca muncesc ? Oameni care pe oricat i-ar ajuta statul o sa fie mereu cu mana intinsa, obisnuiti cu "sa ne dea statu" de pe vremea comunistilor.

Cum poti sa compari un zidar cu o femeie de servici ? Cum poti sa compari un tamplar cu un paznic ? Cum poti sa compari un contabil cu un somer ?

Ce naiba nu intelegeti ? In timp ce altul isi omara spinarea pe santier sau mainile facand mobila sau ochii si capul facand calcule, altii o freaca degeaba si se plang toata ziua. Bravo zidarului, bravo profesorului, bravo strungarului. Pentru ei tot respectul, ei au o meserie, ei MUNCESC si merita o casa si merita sa aibe asigurate conditiile necesare pentru as-i cumpara una.

Dar ceilalti ? Nu castigi destul ca paznic ? Nu plange, pune mana si munceste, ca in fabrici e nevoie de oameni. AAA ? E prea greu ? Preferi sa freci menta toata ziua si cand ajungi acasa sa stai cu berea in mana si sa-i invidiezi pe ceilalti ? Atunci nu mai plange degeaba ca NU MERITI sa primesti nimic MOKA.

Noamy spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Noamy spunea...

Locuintele exista in numar suficient, eu am adus in discutie mediul rural romanesc unde abunda, Elzorab vorbea de orasele mici din America unde poti gasi case cu 4 dormitoare la pret de garsoniera in marile metropole. Problema este concentrarea si distributia lor, raportat la presiunile oamenilor de a castiga mai mult, de a avea cariere mai promitatoare, de a avea sanse mai mari pentru educatia copiilor lor, acces la medii culturale mai sofisticate, etc. Ori acesta se intampla ..cam in marile orase. E vorba de o presiune a oamenilor asupra unor resurse limitate prin locatie si grad de confort oferit, nu neaparat de o distributie insuficienat a locuintelor in raport cu populatia.
De unde si preturile mici sau proprietatile aproape invandabile in zonele rurala sau orase f mici, lipsite total de confort si perspective (ex. orasele din zonele miniere).
"Dementa generalizata" cu casele nu este recenta, ea este reflexul firesc la unei civilizatii care doreste mai mult si suprasolicita niste rezerve care fizic sunt limitate acolo unde sansele pentru acest "mai mult" sunt mai evidente.

Torin spunea...

Flavian Cum poti sa compari un zidar cu o femeie de servici ? Cum poti sa compari un tamplar cu un paznic ? Cum poti sa compari un contabil cu un somer

Foarte simplu, toti sint oameni. Nu inteleg de unde atita ura, te-au batut la scoala femeile de serviciu cu matura? Te luau la suturi paznicii cind te prindeau la furat de cirese?
Gindeste-te doar ca in societatea asta pe care o imparti superficial si stupid in utili si inutili ajunge cineva la fisa ta si zice e inteligent, bine pregatit in domeniul x, dar inteligenta emotionala este zero, n-avem nevoie de specimene involuate, aruncati-l in strada pe inutil

Manole spunea...

Am impresia că toată discuţia a deviat aiurea. Problema nu e dacă unii muncesc mai mult / mai bine decât alţii, ci dacă oricine munceşte trebuie să aibă dreptul de a obţine ceva în schimbul muncii sale. Unii, în cel mai pur spirit neonazist, par a susţine că nu, nu oricine munceşte trebuie să aibă dreptul la ceva. Eu zic că lucrurile stau exact pe dos, adică oricine munceşte ar trebui să se bucure de anumite drepturi, nu în sensul că ar trebui să-i pice pară mălăiaţă în gură, dar că salariul pe care îl câştigă ar trebui să-i asigure subzistenţa. Iar prin subzistenţă înţeleg "mâncarea" şi "locuirea". În mod normal un salariu de 1000 de RON în Bucureşti ar putea asigura subzistenţa cuiva cu condiţia ca o garsonieră oarecare să se poată închiria sau cumpăra cu o rată în jur de 4-500 RON. Asta ar însemna însă ca preţul acelei garsoniere să fie de vreo 8-90.000 RON. Ceea ce nu e cazul. Şi chestia asta duce la grave distorsiuni, cum ar fi:

- imposibilitatea firmelor de a se dezvolta pentru că nu mai pot angaja tineri (tinerii cer din start salarii uriaşe, pe care firmele nu le pot asigura)
- tinerii nu se mai căsătoresc şi nu mai fac copii, că n-au cum şi unde
- tinerii emigrează în masă, chiar şi în condiţiile în care dincolo e recesiune.

Unii sunt nemulţumiţi pe casiere, probabil pentru că stau ca vaca pe scaun şi nu învaţă C++. Ok. Dar ce ziceţi de ăla care vine să zugrăvească şi cere bani mai rău ca Picasso? Sau ăla care îţi montează termopanele strâmb şi după aia dispare? Ăştia câştigă mult mai mult decât o casieră şi eu unul aş prefera niţică concurenţă pentru anumiţi meseriaşi, dar, din păcate, toţi ceilalţi s-au cărat şi suntem rămaşi la mâna celor puţini, rămaşi aici.

Dacă lucrurile continuă aşa, pur şi simplu o să ne ia dracu pe toţi foarte repede. Capitalismul sălbatic nu ajută nimănui, decât celor care dau tunurile pe aici şi după aceea îşi pun palma-n fund şi se cară ... de unde au venit. În orice caz, nu din România.

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   1 – 200 din 222   Mai noi› Cele mai noi»

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?