sâmbătă, 17 ianuarie 2009

Când vor reveni "investitorii" ? Urmăriţi randamentul chiriilor!

Scopul acestui post este acela de a pune în evidenţă şi a explica un criteriu simplu după care fiecare om poate să-şi dea seama când sunt (re)create condiţiile propice pentru revenirea în piaţă a "investitorilor" sau, altfel zis, a "speculatorilor".

De ce este important să ne dăm seama de apropierea acestui moment? Pentru că atunci vom putea fi siguri că o componentă importantă a cererii e pe cale să revină în piaţă.

Aşa cum rezultă din articolul Case/Shiller citat în acest post, în perioade de boom imobiliar aproximativ 90-95% din cerere este cerere speculativă, care are ca principală motivaţie investiţia, nu nevoia. Altfel zis, dacă în România la un moment dat se (re)vindeau 100.000 de locuinţe pe an, din acestea numai 5-10.000 erau cumpărate efectiv de clienţi care aveau o nevoie efectivă de o locuinţă (nouă); restul erau cumpărate de clienţi care priveau achiziţia ca pe o oportunitate de investiţie.

Mai mult, din studiul citat (v. pag. 7) rezultă că pentru un procent cuprins între 44% (piaţă stabilă) şi 56.3% (piaţă efervescentă) dintre cumpărători motivaţia investiţională este foarte puternică. Ăştia sunt, probabil, "speculatorii" pur sânge, cei care în perioadă de cădere a pieţei nu ar intra la cumpărare nici morţi.

În acest fel se explică şi scăderea numărului de tranzacţii întâlnită în perioadele de "îngheţ" imobiliar. Oamenii care chiar au nevoie să cumpere, continuă să cumpere (nevoia e nevoie!), dar "investitorii" se abţin. Nu e nicio filozofie!

În general, un investitor investeşte ca să scoată profit. Bagă un bănuţ şi scoate doi. Nu există altă motivaţie. Asta e motivaţia care a existat pe tot parcursul boom-ului imobiliar din România, asta e motivaţia care lipseşte acum.

Cea mai simplă investiţie, baza investiţiilor, e cumpărarea de locuinţe cu scopul de a le da în chirie. În Occident e un sport destul de practicat şi o modalitate simplă de a-şi valorifica economiile pentru cei care au ceva bani adunaţi, mai mulţi decât ar fi cazul să ţină la bancă sau în alte instrumente de economisire, mai puţini decât ar fi necesari pentru deschiderea unei afaceri adevărate.

Ceea ce se obţine însă din chirie, randamentul, yieldul, trebuie să fie mai bun decât ceea ce se obţine dintr-un depozit bancar. Într-o piaţă stabilă, cu o monedă stabilă, cu o inflaţie stabilă, dobânzile maxime pe care le poate spera cineva sunt de 2-3%; ceea ce înseamnă că un câştig de 5% dintr-o chirie e mulţumitor, iar ce e peste - la 6-7% - mai mult decât mulţumitor.

5% este echivalentul a 20 de ani necesari pentru recuperarea investiţiei. 6-7% ar însemna 15-16 ani. Asta pe o piaţă matură, pe care preţurile - atât la cumpărare, cât şi la chirii - cresc în general cu 2-3% pe an, sau stagnează.

Dar cum stau lucrurile la noi?

Păi, în primul rând hai să vedem cum au stat lucrurile în perioada 2004-2007.

În primul rând dobânzile la bancă. La valută erau 2-3% (dolari şi euro), la lei 10%, apoi au coborât spre 6-7%. În acest timp preţul caselor creştea cu 15-20% pe an (şi în 2007, chiar cu 50%).

În 2004 cumpărai cu 25.000 de euro o garsonieră şi o scoteai la închiriat cu 150. Asta înseamnă un venit de 1.650 de euro pe an (150 x 11 luni; eliminăm chiria pe o lună, ca să acoperim cheltuielile cu taxele, reparaţiile anuale etc.). Deci un randament de 6,6%. Faţă de dobânda obţinută de la bancă, bunicel! Chiriile erau stabile, salariile în creştere, dobânzile la bancă - neatractive şi, mai important decât orice, şi casei îi creştea preţul. Oricine ar fi intrat la cumpărare şi oricine ar fi putut să "investească", ar fi investit!

Prin 2007 o garsonieră ajunsese 50.000, chiria - 300. Aplicând acelaşi calcul, reiese tot un randament de 6,6%. Bun şi ăsta! Chiriile erau stabile, salariile în creştere, dobânzile la bancă - neatractive şi, mai important decât orice, şi casei îi creştea preţul. Oricine ar fi intrat la cumpărare şi oricine ar fi putut să "investească", ar fi investit!

Să vedem însă cum se prezintă situaţia în 2009. Dobânzile bancare au ajuns în jur de 6% la euro şi 13-14% la lei. Foarte atractive. Şi depozitele sunt garantate într-o limită generoasă de 50.000 de euro. Preţul caselor a scăzut anul trecut cu 15-25% (depinde dacă socotim în lei sau euro) şi continuă să scadă. Chiriile sunt şi ele nesigure, pentru că devalorizarea leului pare să fi pus o presiune suplimentară şi neaşteptată pe ele. În aceste condiţii, cum stăm cu randamentele? Am făcut un mic studiu pe baza statisticilor din Anunţul şi iată ce am aflat.

După cum se vede din documentul la care fac referire, momentan majoritatea tipurilor de achiziţii ar aduce randamente cu cel mult 1,5% mai mari decât randamentul unui depozit bancar. Un pic mai bună e zona... Pantelimon, unde atât garsonierele, cât şi apartamentele cu 2 camere, aparent se cumpără ieftinuţ şi se închiriază frumuşel. Există însă şi zone / achiziţii în care randamentul este, efectiv, unul de mizerie. Cam tot ce e sub 6,5%.

În condiţiile acestea nu e de mirare că 75% dintre cititorii blogului au răspuns la ultimul sondaj că ar intra la cumpărare numai dacă randamentul investiţiei ar fi de minim 10%. E nevoie de minim 2% în plus pentru a justifica achiziţia, nu păstrarea banilor la bancă, şi minim 2-3% suplimentar pentru a te asigura împotriva scăderii de preţ, în varianta optimistă în care preţurile ar mai scădea cu cca. 10%. Dacă la anul pe vremea asta un apartament care costă acum 60.000 E şi oferă un randament de 7% va ajunge 54.000, înseamnă că pe parcursul a 12 luni vei pierde 6.000 E, adică mai mult decât câştigi din chiria pe un an şi jumătate! Şi dacă preţul va scădea cu 20%, atunci abia un randament de 14-15% ar deveni tentant pentru o investiţie (echivalent cu 7 ani de recuperare a investiţiei)!

Părerea mea e că sunt şanse mai mari să pice un meteorit peste Bucureşti decât să vedem randamente de 10-15% din investiţiile în apartamente. Vor scădea preţurile, dar vor scădea (în euro) şi chiriile, datorită devalorizării leului. De aceea investitorii, adică 90% din grosul cererii din perioada de boom, se vor lăsa aşteptaţi ... mult şi bine.

Şi ştiţi până când? Păi, până când un randament de 6-7% va fi iarăşi cu minim 2-3% peste ceea ce poate oferi economisirea bancară şi preţurile vor fi suficient de stabile pentru ca nimeni să nu se teamă că face o achiziţie proastă cumpărând acum. Aşadar, repetaţi trimestrial tabelul meu, urmăriţi ce dobânzi oferă băncile şi până atunci păstraţi-vă banii la bancă sau în seif. Şi lăsaţi-i pe alţii să viseze la o eventuală relansare miraculoasă a pieţei în această primăvară.

229 de comentarii:

«Cel mai vechi   ‹Mai vechi   201 – 229 din 229
Flavian spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Flavian spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
B spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Miorlau Pufos spunea...

@ hubble

Ce ti-am zis in legatura cu BCR-ul nu are treaba cu ce scrie prin ziare. Spune-i intuitie...pisiceasca daca vrei.

Anonim spunea...

@pufoaso
Lucrezi cumva la BCR. Daca da, da-mi raspunsul pe mailul din profilul meu. Promit discretie. Daca e asa m-ai linisti cu informatii de insider mai degraba decat cu calitatile olfactive.

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
AristotelCostel spunea...

@b

...toate bancile inainte sa dea faliment ofereau dobanzile cele mai mari din piata pentru ca incercau sa isi prelungeasca agonia

Băncile austriece şi greceşti care oferă megadobânzi au un portofoliu de credite în lei (30% dobândă) şi în euro (20% dobândă). Ar putea fi o renunţare temporare la megaprofit, după care ...

dcg spunea...

Hubble, tu vrei prea multa liniste. La BCR ti-e frica, poate te tenteaza vreo banca greceasca? :) Sau banu' la saltea unde e in "siguranta"? Sau intr-o cutie de valori care e garantata cu maxim 3000EUR si teoretic nu ai voie sa pui cash? Nimic nu mai este sigur, asta-i situatia. Sau crezi ca un mail de la pufoasa "sunt director la BCR, suntem cei mai siguri, in caz de ceva noi ramanem sa stingem lumina" te-ar linisti cu ceva?

Dorin spunea...

@Hubble
"Ingrijoratoare sunt si dobanzile care au ajuns 7% la euro si 15% la lei. De unde vor rambursa aceste dobanzi cand depozitele vor ajunge la maturitate (sa zicem 3 luni) in conditiile in care credite nu se dau si mai apar colac peste pupaza si restantieri tot mai multi. Parca miroase a FNI."

Bancile dau credite pe termen mai lung in comparatie cu termenele pentru care reusesc sa adune depozitele, adica:
Sa presupunem ca o banca abia se infiinteaza si dupa 3 luni are urmatoarea situatie:
- depozite pe 3 luni de 10000 lei
- credite acordate pe 30 de ani de 10000.
Dupa 3 luni banca va atrage fie alti deponenti fie va convinge vechii deponenti sa-si mentina banii in depozitele anterior constituite.
Drept urmare banca nu trebuie neaparat sa dea noi credite.

In situatia actuala, banca trebuie sa-si refinanteze creditele deja acordate. Adica sa-si asigure depozite de 10000 lei.

De unde vor plati dobanzile?
De la persoanele carora deja le-au acordat credite.

Anonim spunea...

Chestia asta cu rambursarea anticipata... parca exista niste contracte, se poate asa ceva?

AristotelCostel spunea...

Iar daca marjele de profit ale bancilor vi se par nesimtite daca ne raportam la cursul leu-euro,ce ziceti de leu-franc elvetian? Casele de schimb ale BRD cumpara francii cu 2,77 lei si ii vind cu 2,90 lei. Cu alte cuvinte o diferenta intre vanzare si cumparare de aproape 5%. Iar daca fracul elvetian nu vi se pare relevant,sa ne uitam la cursul practicat pentru dolarul american: 3,21 lei cumparare si 3,35 lei vanzare,adica uun interval de peste 4% intre cotatii.

Ce inseamna aceste diferente ? Pai,sa ne gandim cat platesc bancile pentru un depozit la termen in valuta. In cel mai bun caz, primesti 7% pe an pentru un depozit in euro.Adica 0,58% pe luna. Incercati un astfel de schimb valutar la casele bancilor autohtone si vedeti cum vi se duce dobanda bancara pe vreo 2-3 luni.


Profit nerusinat la casele de schimb bancare

...situaţie dramatică. Tovarăşii bancheri "se deşcurcă". Sile şi Nuţu Cămătaru mi se par ...gigea.

mobutu spunea...

E clar ca pe interbancar se vehiculeaza sume cu 5-6-7... zerouri.
Cand mergi la casa de de schimb cu suta de euro/lei te taxeaza.
Daca vrei curs corect n-ai alta sansa decat cu suma mare, minim 20.000 valuta forte.

dcg spunea...

@Cristian M
In principiu nu desi nu m-ar mira sa fie strecurate in contract prevederi gen "suma imprumutata devine exigibila daca conditiile pietei interbancare bla bla... forta majora s.a.m.d.". Totusi nu cred ca pot intr-adevar sa oblige, pot cel mult sa faca presiuni si sa inrautateasca conditiile a.i. creditatul sa simta nevoia unei refinantari urgente.

Miorlau Pufos spunea...

@ Hubble Nu lucrez la BCR, dar ma mai cunosc si eu cu niste oameni de bine. Cum bine spunea Cristi Dimofte, nimic nu-i prea sigur in zilele astea. Sigur, argumentul "intuitie" nu prea are loc printre niste oameni cerebrali si realisti asa cum sint pe-aici

Anonim spunea...

@AC

Am observat ca atunci cand fluctuatiile de curs sunt mari creste diferenta intre cumparare/vanzare. Aceasta diferenta se reduce doar daca cursul este relativ stabil timp de cel putin o saptamana, situatie cu care nu cred sa ne mai intalnim curand. Ia-o daca vrei ca o aparare a bancii in fata fluctuatiilor. Decat sa piarda banca mai bine sa piarda clientul. Cea mai mica diferenta am observat ca o practica BCR. Printre nesimtiti pot sa-i numesc pe BT, UniCredit-Tiriac, Reifeissen.

mobutu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
mobutu spunea...

welcome to "volatilitate" :)

mobutu spunea...

Dupa discutia cu Bechtel, Berceanu ne zice ca pana in noiembrie 2009 vom avea 42km autostrada finalizata.
Să vedem ce-o să iasă.

Anonim spunea...

DING DONG !

http://www.ziare.com/Guvernul_ia_in_calcul_concedierea_a_20__dintre_bugetari-631216.html

mobutu spunea...

Cică deocamdată nu e oficial.

Florian Popa spunea...

Preturile au crescut cu 28% intr-o ora si 42 minute:
Proprietar:
http://www.anuntul.ro/anunt/BUCUR__Obor_confort_1_decomandat_etaj_9_10_71_metri_patrati_fara_imbunatatiri_c_1557783

Agent:
http://www.anuntul.ro/anunt/MIHAI_BRAVU_OBOR_ETAJ_9_10_71_MP_1975_NERENOVAT_DECOMANDAT0722.273.629_1532334

dcg spunea...

Unu e proprietarul si altul e intermediarul - speculantul (telefonele sunt diferite).

cipi bibi spunea...

@Florian Popa
Mi se pare mie sau pretul a scazut de fapt? Anuntul agentului e postat mai devreme.

Florian Popa spunea...

La naiba, "Anunt expirat sau inexistent" ... se prea poate ca io sa fi vazut aiurea.

Anonim spunea...

4.3250 - 4.3466

Hai ca se poate si mai rau.

Am urmarit atent: zilnic la ora 12 cursul trece prin minim. Sunt tare curios sa vad raportarile pe ianuarie. Cat o fi scazut rezerva valutara, cat e deficitul, etc.

S-ar putea sa avem surprize surprize ! Sa vezi atunci neincredere si panica.

O mai fi sau nu bull trap. S-ar putea sa nu mai fie. Norocul boilor ca e anul boului in zodiacul chinezesc.

dcg spunea...

Deja este previzibil rau graficul cursului. Dimineata e in jur de 4.27 oricum sub 4.3 pana in jur de ora 12. Pe urma se multa brusc pe alt palier (in jur de 4.33) dupa ce da bnr cursul de referinta si o tine tot asa pana seara . Deja devine prea simplu pentru arbitragisti cumpara euro dimineata si ii revand seara.

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

Catre Manole:

Am observat ca ai calculat randamentul la chirii in tabel folosind 11 luni (1 luna taxe etc). Dar este incorect! 16% din venitul din chirii (fara reparatii sau contributii sanatate etc)este peste 1 luna: mai corect ar fi 2 luni inactive (taxe, reparatii etc), ceea ce duce la randamente mult mai mici.

Sebastian

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   201 – 229 din 229   Mai noi› Cele mai noi»

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?