Din Ziarul Financiar de azi aflăm date concrete despre expunerea băncilor greceşti pe piaţa din România. Băncile greceşti au fost printre cei mai mari finanţatori ai investiţiilor imobiliare. După cum reiese din diagrama articolului, raportul depozite-credite e net defavorabil depozitelor (economisirii).
Banca | Depozite (mld. E) | Credite (mld. E)
Alpha ++++++ 1,48 ++++++++++++ 4,02
Bancpost ++++ 2,5 +++++++++++++ 4,14
Piraeus +++++ 0,88 ++++++++++++ 3,5
B. Rom. +++++ 0,73 ++++++++++++ 2,17
Lipsesc câteva bănci mai micuţe: ATE, Emporiki şi Marfin. Neimportant.
Hai să vă spun ceva. Pe mine cifrele astea nu mă sperie. Dacă vă uitaţi şi la numărul de sucursale, veţi vedea că sunt sute. Cu mintea mea de om simplu mă gândesc că dacă băncile astea vor avea probleme, prima dată vom auzi de restrângerea reţelei şi închiderea de sucursale.
joi, 29 ianuarie 2009
Expunerea băncilor greceşti
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
114 comentarii:
Un articol care se termina brusc intr-o nota optimista. Destul de atipic pentru Manole :)
Pai atipicul asta e cam suspect mai ales ca e o concluzie cam.. eronata
Baieti, eu am mai batut apropuri dar vad ca unii se prind greu. Pe langa criza, bancile grecesti mai au de rezolvat si problemele interne cu miscarile sociale din ultima vreme:
"Two banks and a car dealership were attacked early yesterday in Iraklion, Crete. Police said that assailants threw petrol bombs at a branch of the Pancretan Cooperative Bank at about 3 a.m. The branch was destroyed in the ensuing blaze. A branch of Alpha Bank was then attacked before the arsonists moved onto the car dealership. Nobody was injured in the attacks."
Cat priveste nevoia lor stringenta de cash, poate cateva articole despre "bailouturile" din Grecia vor lamuri problema:
Greece has pledged 28 billion euros to the country's lenders to keep the economy adequately funded. The scheme provides capital injections via the sale of preferred shares to the state, guarantees on debt issuance by banks and liquidity support via special government bonds. Other Greek banks, including EFG Eurobank, Piraeus Bank and Alpha Bank, have also scheduled shareholder meetings in January to seek approval for the issue of preferred shares to be sold to the state.
Greek major private lender Alpha Bank will hold an extraordinary general meeting on January 12 to approve a capital increase through the issue of preferred shares. Earlier in December the bank had officially announced to the Athens Exchange its participation in all the pillars of the government support plan.
Deci bagati liiiiiiiinistiti banii la bancile grecesti, toate sunt pe roze la ei acolo... sunt sigur ca abia asteapta sa pice si imobiliarele noastre si sa ramana si fara bruma de bani pe care o mai primeau prin rambursarile de la noi.
Hei, n-am zis să băgaţi "liniştiţi" banii la băncile greceşti.
Am zis doar că momentan situaţia nu mi se pare aşa gravă.
E cam ca-n bancul ăla cu insul care cade de la etajul 10 şi pe la 5 zice: "Până aici e bine." Chiar nu cred că suntem pe la etajul 1 acum. Cred că abia suntem pe la... 8.
Manole, cand nasul tau (pe care ne bazam pt. ca si-a dovedit calitatile pana acum) simte miros de etajul 1 pe la orice banca din sistemul romanesc, baga un post cu un ton ceva mai grav ca sa stim ca e momentul sa ne panicam, ok? :)
Atunci sa calculam un index: nasul lui manole cu grafice si tot tacamul...
Si daca vrem sa fie un index compozit il alaturam pe cel al pufoasei!
Daca se inchid sucursale vor aparea tot mai multe spatii de birouri, ceea ce va duce la ...
La BCR cum sta raportul credite/depozite. Dar la Erste pe plan est-european. Pa mine asta ma doare. Bancile grecesti au fost capcane de cand s-au infiintat, parca v-am mai spus asta.
Îmi place raportul Piraeus. Nici Alpha nu e mai prejos, don' Oprescu a luptat până în ultima secundă cu ... piaţa sau cota de piaţă.
Ce se întâmplă cu ipotecile succesiştilor contractanţi de credite pentru orice tip de cloace, plătitori oneşti şi relaxaţi, în momentul închiderii librăriei?
@B
Asa e cel mai bine. Intuitie feminina de la pufoasa dublata de logica si deductie masculina din partea lui Manole si nu ne mai trebe nici un FGDB :)
Baieti, atentie ca etajul 1 se poate confunda usor cu parterul la cat de rapida va fi caderea :)
In plus de la etajul 1 nici o parasuta nu te mai ajuta :)
Iar sucursalele se inchid deja:
Citibank Romania inchide 30 centre CitiFinancial si opt centre de vanzare
Citibank Romania isi restructureaza reteaua de distributie si renunta la 30 din cele 39 de centre CitiFinancial, urmand sa ofere atat servicii corporate, cat si pentru populatie prin cele 17 agentii ramase si sa foloseasca 42 de centre de vanzare pentru a oferi credite prin intermediul brokerilor, potrivit NewsIn. Procesul de reorganizare a retelei de distributie, care se va desfasura in primul trimestru al acestui an, presupune concedierea a 80 - 90 de angajatii.
Iar pe plan international lucrurile devin tot mai interesante:
Germania si China cer o reformare a sistemului financiar international
Germania si China cer o reformare a sistemului financiar international si obtinerea unor rezultate concrete in cadrul reuniunii liderilor Grupului 20 care va avea loc in aprilie, potrivit unei declaratii comune a celor doua state, relateaza Reuters.
In cursul zilei de miercuri, premierul chinez Wen Jiabao a pledat pentru "stabilirea unei noi ordini economice mondiale" si a cerut tarilor bogate "sa-si asume responsabilitatile" si sa ajute tarile sarace sa faca fata crizei.
Stirea se actualizeaza.
Oare de ce imi suna asa de urat cuvintele alea cu noua ordine mondiala. Sunt sigur ca ei de fapt au intentii bune saracii... :d
Cu siguranta vom vedea reorganizarea-restrangerea activitatii bancare in .ro, inchideri de puncte de lucru si sucursale mici, concedieri aferente, etc.
Eu stau si ma intreb la ce dracu le-o trebuit bancilor din .ro "relaxarea" creditarii ipotecare a persoanelor fizice ... cand defapt ele ar trebui sa se ocupe cu creditarea persoanelor juridice, a economiei reale ...
Iar de TMC aflam ca oferta de spatii pentru birouri este de 2 ori mai mare decat cererea ... oare unde va duce asta? :)
Is It Time to Bail Out of the US?
January 28, 2009 "Information Clearinghouse" -- California State Controller John Chiang announced on January 26 that California’s bills exceed its tax revenues and credit line and that the state is going to print its own money known as IOUs. The template is already designed.
Instead of receiving their state tax refunds in dollars, California residents will receive IOUs. Student aid and payments to disabled and needy will also come in the form of IOUs. California is negotiating with banks to get them to accept the IOUs as deposits.
California is often identified as the world’s eighth largest economy, and it is broke.
A person might think that California’s plight would introduce some realism into Washington, DC, but it has not. President Obama is taking steps to intensify the war in Afghanistan and, perhaps, to expand it to Pakistan.
How long before Washington will be printing money?
The printing press would turn a deflationary depression into an inflationary depression.
Unemployment combined with rising prices would be a killer.
Inflation would kill the dollar as well, leaving the US unable to pay for its imports.
All the Obama regime sees is a “credit problem.” But the crisis goes far beyond banks’ bad investments. The United States is busted. Many of the state governments are busted. Homeowners are busted. Consumers are busted. Jobs are busted. Companies are busted.
And Obama thinks he has the money to fight wars in Afghanistan and Pakistan.
This is insanity.
The banksters robbed us twice. First it was our home and stock values. Then the government rewarded the banksters for their misdeeds by bailing out the banksters, not their victims, and putting the cost on the taxpayers’ books.
@Flavian
Zi in romaneste daca ai ceva de zis ca incep sa bag si eu in germana.
Scuze Hubble (hehe hubble si cica nu pricepi articolu) eu bagam in engleza ca asta mai pricepe lumea :)
Dar in principiu busted = falimentar
Vezi de cate ori se repeta cuvantul in articolul despre US, California si america in general si nu mai ai nevoie de multe traduceri :)
Uite aici un articol fain si in romana:
Presedintele CEC Bank, Radu Gratian Ghetea, a explicat joi ca "bancile fac eforturi în aceasta perioada pentru reesalonarea si restructurarea creditelor. Clientii care simt ca nu mai pot, trebuie sa vina la banca, ca la doctor, pentru a nu ajunge în faza executarii silite". Pentru inceput, se lucreaza la renegocierea creditelor companiilor; ulterior, vor fi analizate si imprumuturile acordate populatiei.
Ce frumos le zice nenea ghertea asta... ca la doctor frate, ca la doctor ce mai :)
@Flavian
Da sa reduca "doctorul" putin dobanda se poate ? Nu, ca il raneste la sentiment. Asa sunt lacomii, vor pierde totul.
Sunt convins ca si cei de la Lehman au inceput sa stinga treptat luminile pe cate un etaj inainte de faliment.
Aveti grija sa nu va zdrobiti nasucurile fine de asfalt. Cand o sa vina urgia, o sa loveasca cu o violenta fara precedent, si in cateva ore va paraliza jumatate din bancile romanesti.
Ghiciti cate sucursale de banci se pot afla intr-un cartier mediu al unui oras resedinta de judet...
Am numarat nu mai putin de opt sucursale de banci, una langa alta, la parterul blocurilor.Daca anul trecut mai era ceva foiala in interiorul acestor sucursale, acum rar le mai trece cineva pragul..
Pe mine ma amuza ca in multe companii mari reducerea cheltuielilor inseamna taiat apa minerala, hirtia igienica si cateringul de la prinz. Nu acolo sint banii unei firme, nene. Asa si cu bancile. Multe retele sint supradimensionate pentru cit cere piata, la fiecare colt de strada e o banca si o farmacie. Nu acolo sint banii si pierderile ( ma rog, nu cele mai insemnate ) ci in credite si plasamente date de-aiurea la nivelul cel mai inalt al bancii ( a se vedea SG cu o gaura de 5 mlrd pe anul trecut, gaura care nu vine din credite marunte ci din invirteli ale sefilor puse pe seama unui amarastean ).
In fond si la urma urmei sucursalele de cartier oricum operau cu oameni adusi pe pile ( sa nu-mi spuna mie cineva ca toti aveau Finante-Banci ca facultate sau macar un ASE, ceva ). Oricum erau in plus. Inchiderea lor nu e un semnal ( si Petrom da 3000 de oameni afara, si probabil va inchide si niste statii dar asta nu inseamna ca da si coltul ).
Criteriul meu personal este advertisingul. Cu cit e mai desantat, mai frecvent si atragator cu atit ascunde o teapa mai mare. Exact ca o femeie strident fardata si imbracata.
E nevoie de un pic de atentie la cine si ce face zilele astea, incepind cu fluturasii din cutiile postale sau cei aruncati pe masini in parcare si pina la cine se incumeta sa mai iasa "pe sticla" sa trimbiteze chestii sub forma de spoturi publicitare.
miorlau, tu de cand ai aparut pe aici ? hai repede, asl pls, sa stim si noi cu cine vorbim discutii :P
@ canadianu'
Sint pe-aici de multa vreme, nu mai stii cum ma incaieram asta-vara cu Aristotel? La un moment dat am disparut din comentarii pentru ca dom' proprietar de blog ne-a pus sa ne facem cont, pina nu m-am prins ca nu merge fara gmail nu am rezolvat problema...
Un pic de istorie pentru cei ce-si mai amintesc numele astea: Bancorex, Albina, Banca Religiilor, Columna, Credit Bank, Banca Agricola
Oare cate din bancile cu capital romanesc de azi nu-s la fel de gaunoase ca cele de odinioara ? Cate credite garantate cu turma de oi, rondul de flori si poarta intreprinderii s-or fi dat in ultimii ani ?
@all Am gasit un post interesant pe hotnews:
Ungaria este una din tarile cu care ne-am comparat frecvent. Si pe ale carei urme pasim de cativa ani, cu o tenacitate demna de o cauza mai buna.
Ungaria a marit salariile bugetarilor in mod nesustenabil din punct de vedere economic. Un partid a castigat alegerile mintind electoratul. Salariile bugetarilor nu au putut fi reduse. Reducerea salariilor reale s-a facut prin inflatie ridicata pe parcursul mai multor ani. Se estimeaza o contractie a economiei maghiare cu 3% in 2009.
Romania a marit salariile bugetarilor si pensiile in mod nesustenabil din punct de vedere economic. Doua partide au castigat alegerile mintind electoratul. Salariile bugatarilor nu pot fi reduse, nici macar inghetate. Restul urmeaza sa se intample.
Evolutia celor doua tari cunoaste similaritati frapante. In Ungaria, procesul are un avans de cativa ani. Va reusi Romania sa evite acelasi parcurs? Poate da, poate nu, doar viitorul ne va arata. Pana atunci, priviti la Ungaria cand va faceti planuri de viitor pe urmatorii 3-5 ani...
As mai adauga ca la ei nu era criza mondiala atunci.........
@ Stelian
Contextul nu seamana, atunci bancile erau devalizate pe criterii politice, erau bani de spalat, alta mincare de peste. Credit Bank a dat tonul, a urmat Dacia Felix, intr-o vreme prin '94-'95 dadeau si 120% dobinda. BIR si FNI au cazut la interval mic de timp in an electoral ca sa iasa lumea in strada. Banca Agricola a fost preluata de Raiffeisen, parca Bankcoop a dat coltul.
Interesant ar fi de stiut cati din clientii de la banci Grecesti cu credit ipotecar cu restante peste 90 de zile.
@miaumiau
pai si la partea cu asl pls nu raspunzi ?
@ canadianu'
a = 25 + TVA
s = F
l = Bucuresti
happy?
Vom vedea cat de diferit e contextul, eu am un gretzos deja-vu. Dobanzile de 120% se datorau inflatiei galopante, cred ca in termeni reali erau foarte apropiate ce se practica azi.
Mi se pare mai mult o diferenta de nuanta daca creditele s-au dat pe criterii politice in scopul devalizarii, sau s-au dat prin coruptie in scopul rambursarii dupa ce afacerea (tunul) are succes. Ideea de baza ar fi lipsa garantiilor, sau garantii fara valoare reala gen terenuri arabile prin SAI, santiere neterminate, porti de intreprinderi samd.
Dar sigur, la noi nu se poate asa ceva, bancile noastre sunt curate si profitabile, crescute sub ochiul parintesc dar sever al lui Isarescu. Sistemul nostru bancar e complet asanat de tzepari si incompetenti. Libra nu a cumparat Dacia Felix, BCR-ul nu a inghitit Bancorex, Alpha nu e fosta Banca Bucuresti. Noi nu avem Bernie Madoffi cum au capitalistii aia in putrefactie.
Omul de afaceri iesean cunoscut pentru afacerile din domeniul IT, Gabriel Mardarasevici, cu o avere estimata la 12 milioane de dolari, se pregateste acum sa inceapa prima sa dezvoltare imobiliara, scrie Business Magazin.
"Nu m-a sfatuit nimeni, ideea mi-a venit tarziu, dupa ce am vazut ca asa fac toti", spune Gabriel Mardarasevici.
si citeva luni mai tirziu:
"“La planuri nu am renuntat complet, pe de-o parte din pricina ca sunt capos, iar pe de alta parte pentru ca pe hartie totul e gata, dar ar fi un risc prea mare sa ignor conditiile pietei si sa merg inainte”, explica Mardarasevici, care a cheltuit cateva zeci de mii de euro pentru planurile de arhitectura si pentru aprobari. Asadar, proiectele sale sunt puse in asteptare, omul de afaceri iesean urmand sa stabileasca pe parcurs daca va alege sa construiasca totusi cartierul de vile sau sa vanda terenul.
Asta apropo de instinct...mie mi s-a parut suspecta piata in momentul in care orice taximetrist / precupeata / coafeza avea un teren de vindut sau stia pe cineva care are...Ginditi-va ca au fost mai multi care si-au decapitalizat firmele ca sa cumpere tarlale...
Apropo de taximetristi, zilele trecute am mers si cu taxi-ul si se vaitau soferii ca nu mai merge treaba.
Legat de advertising, la metrou cam raman goale panourile publicitare.
Trebuie sa iti multumesc Manole pentru post ca eu chiar vroiam sa stiu cum merge treaba cu bancile est-europene.
Am un credit la Piraeus, mai am de plata 3500 de Ron dar nu ma grabesc.
Dimpotriva, vreau sa fac o refinantare. Am fost la ei, cer o tona de acte dar nu cred ca imi vor aproba creditul desi in 3 ani nu am intarziat o zi. Insa voi incerca. Dobanda 28%, deocamdata.
Acum 3 ani era 14%.
Sunt tare curios ce o sa se intample.
Va tin la curent.
In rest toate merg bine, clienti nu sunt, astia iti inchid telefonul si cablul imediat ce nu ai platit, e de bine. Cat o mai fi ziua de sapa? :))
Inca ceva, cum vine treaba asta cu rambursare anticipata a creditului? Ce pot invoca? Nu e forta majora, nu e cutremur, razboi. Ai un contract pe care trebuie sa il respecti si tu si ei (bancile).
Oricum e clar, o zi de intarziere iti ca crea probleme mari indiferent de serviciul pe care il ai de platit.
Steliane, o mica corectie in ce priveste sitemul bancar "romanesc":
Bancile straine invadeaza piata romaneasca
In ceea ce priveste bancile straine existente deja in Romania, acestea detin o pondere de 88% din valoarea activelor si depozitelor si 83% din valoarea creditelor. In topul primelor cinci tari dupa investitiile efectuate in domeniul bancar conduce Austria, cu o pondere de 25,3%, urmata de Grecia cu 17,5%. Pe urmatoarele trei pozitii se afla olandezii, italienii si francezii, conform statisticilor BCR.
Daca americanii tin cu dintii de sistemul lor bancar ca si ultima lor ramasita din industria odata mareata, la noi i-as lasa sa moara fara regrete pe toti bancherii straini care ne-au jumulit atatia ani cu dobanzile si bula imobiliara creata.
Prea putin imi pasa mie de soarta bancilor, fie ele cu proprietar roman sau strain. Imi pasa de banii mei si ai celorlalti romani care au economisit in banci intr-o vreme cand isteria consumului si imbogatirii prin speculatie era normalitatea. Adica imi pasa de unica sansa pe care o are tara sa iasa din rahatul asta.
Pentru ca fie criza cat de rea, noi nu avem ce sa facem cu ei decat sa-i investim tot in Romania, pe case la preturi decente, in afaceri sau educatie, sau pur si simplu sa-i tinem in banci oferind lichiditate. Capitalul grecesc si austriac e foarte temperamental vezi bine, si se supara pe tine tocmai cand iti duduia economia mai aprig.
cica, cei care nu au banii necesari pt plata creditelor "pot merge la banca, ca si la medic, din timp sa ii spuna "ce il doare..."
bancile le vor da 2 adi de gratie in care cei cu credite vor da inapoi doar dobanda...ce bine am ras...pai in primii ani dintr-un credit 95% e numai dobanda...oare cu ce il incalzeste pe om chestia asta?
Cover story:
Pariuri gresite pe imobiliare
Pai nici mie nu imi pasa de banci si sper sincer ca nici lui Isarescu n-o sa-i pese cand or pica, ca nu vreau sa vad bailouturi in stil american.
Cat despre soarta celor cu bani economisiti, sincer sper sa nu pice prea multe banci simultan ca fondul de garantare asa subred cum e nu poate sustine un soc major.
Iar cei cu cap ar trebui sa aibe grija cum isi gestioneaza banii in aceste vremuri, ca sa nu ajunga la mila bancii sau a statului in caz de ceva.
Si pe alta tema, o paralela interesanta intre prabusirea imperiului rus si cel american:
Closing the 'Collapse Gap'
Nu sunt fan Putin ba chiar din contra, insa dupa misto-ul facut de Basescu la faza cu gazele, omul a aratat inca o data ca are cel putin simtul umorului:
Putin: Financial crisis is 'perfect storm'
While economists and analysts could -- and should -- have predicted the crisis, Putin said, instead it had "come unexpectedly, just as winter comes unexpectedly to Russia every year."
"Just a year ago, American delegates speaking from this rostrum emphasized the U.S. economy's fundamental stability and its cloudless prospects. Today, investment banks, the pride of Wall Street, have virtually ceased to exist," Putin commented.
He said it was time to "do away with virtual money" and establish an "economy of real values" grounded in a "just and efficient global economic architecture."
Cu scuzele de rigoare pentru ca vin cu inca un citat in engleza :)
http://www.gandul.info/flux/romanii-cred-ca-economia-isi-va-reveni-repede.html?3996;3828084
Terenul pentru capcana boilor e pregatit.
http://www.antena3.ro/economic/banci/austria-vine-in-romania-sa-faca-lobby-pentru-propriile-banci_63323.html
Austriecii au nevoie de un cutit de lemn.
http://www.zf.ro/zf-24/ghetea-revigorarea-creditarii-se-poate-face-numai-prin-reducerea-dobanzii-de-referinta-de-catre-bnr-3823466/
Ghetea asta o tot tine sus cu revigorarea creditarii. Du-te mai mosule si lasa-ne in ale noastre ca numai de credit nu ne mai arde.
http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/bancherii-au-ajuns-la-mana-bnr-care-i-a-imprumutat-cu-10-miliarde-de-lei-a-treia-luna-la-rand-3824144/
De unde imprumuta BNR banii ? Din RMO, din fondul de garantare a creditelor, din rezeva valutara ?
Aceste trei rezerve sunt separate sau sunt acelasi sac ?
un articol interesant http://www.guardian.co.uk/business/dan-roberts-on-business-blog/interactive/2009/jan/29/financial-pyramid
manole, poate faci un sondaj cu unde-si tine lumea banii: la banca sau pocket cash (saltea sau cutie valori).
Ca eu ma gandesc foarte serios sa lichidez depozitul de euro din banca si astfel sa-i transform in pocket cash.
Inteleg ca Manole vrea sa spuna ca turnesolul pentru etajul 1 ar fi inchiderea la greu a unor sucursale si agentii.
Sau Manole nu poate da un mesaj direct ca e groasa, de teama sa nu fie acuzat de subminare. Astfel a ales intr-un mod elegant sa ne transmita ca urmeaza etajul 1 in curand.
Vă ruog sî staţi la locurili voastri, dragi tovarăşi, vă ruog...
Alerta nationala ! Urban si Asociatii : 80000 de firme falite vor genera 1,3 milioane de someri!
Aloooo, Alooooo...
eu cred ca trebuie sa fii rupt de realitate ca in momentul de fata sa iti tii banii in banca.
eu consider ca:
- un colaps bancar este inevitabil in romania, in mod special din cauza ca majoritatea bancilor sunt straine, asadar vor lua ce se poate de aici si ne vor lasa cu buza umflata, fugind la mamicile lor
- romania nu are forta financiara necesara pentru a salva sistemul bancar, asa cum au procedat alte state, gen U.S.
- chiar daca, prin absurd, ar exista resursele pentru astfel de actiuni, nu exista "the greater good" ca si concept in tara noastra, ci doar binele personal; asta ii va face pe cei care ne conduc sa gaseasca ce face cu banii, dar in niciun caz sa ii cheltuiasca in interesul prostimii;
- in cazul unui faliment generalizat al sistemului nostru bancar, am prea putina incredere ca banii se vor inapoia catre deponenti in mod impartial - cu alte cuvinte, tot cei cu "trecere" isi vor vedea banii, iar noi astia cu cinga'n par vom ramane cu buza umflata, ca intotdeauna, sau ii vom vedea la pensie, cand vor mai valora aproximativ nimic.
dar asta e doar o parere, bineinteles.
Iar s-a depreciat leul ... 4.2775
Naked MonaLisa
Conform opiniilor "managerilor" din industria prelucrătoare, construcţii, comerţ cu bucata şi servicii care lasă de dorit: situaţia economică estimată pentru următoarele 3 luni e stabilă spre picaj, numărul de salariaţi tinde să-l egaleze pe cel al şomerilor, DAR, ÎN UNANIMITATE, "PREŢURILE CREŞTE"!
Ai nostri sunt prea lasi pentru asa ceva : http://www.ziare.ro/1233313099-Au_preferat_sa_moara_Vedeti_lista_cu_magnatii_care_s-au_sinucis_din_cauza_crizei_financiare
@cipi bibi
De acord, singurul motiv pentru care bancile inca rezista e sa stranga cat mai multe depozite cu dobanzile promotionale practicate. Cand retragerile vor depasi depunerile, le va durea in basca de creditele acordate si de sustinerea economiei. Adica incearca sa salveze cat mai mult posibil.
Sa dea Domnul sa ma insel si sa doreasca sa recupereze creditele acordate astfel incat sa continue sa existe pe piata.
Vom vedea care dintre variante va fi, dar eu inclin spre prima.
Intrebare: Bancile pot expatria banii din depozite ? Eu inclin sa cred ca da pentru ca nu e mare lucru sa faci niste transferuri. Cererea mare de euro (devalorizarea leului) s-ar putea sa fie generata tocmai de expatrierea unor bani.
4.31
3.35 / 1.28
@hubble
din pacate nu cred ca banii pot fi atat de lesne identificati adica astia sunt din depozite astia sunt rate returnate astia sunt comisioane etc. faza e: banca mama apare acolo pe catastif ca mi-a dat 10 lei imprumut ca sa creditez si ce naibii mai fac bancile? apare. io tre sa ii dau inapoi? tre :). si daca raman cateva sute de mii fara economiile de o viata, ne-aia nu mai cresc ciuperci. cine suntem noi sa prioritizam creditorii pe care ii avem? asadar, unde scrie ca o banca mai intai trebuie sa se achite de datorii fata de deponenti si mai apoi fata de ceilalti?
asadar, cred ca isi vor vedea interesul iar noi vom ramane si mai rupti in fund.
Nu cred ca ati inteles ca asa zisa criza de lichiditati e data tocmai de repatrierea pana la ultimul leutz (euroutz) ratacit prin vreo agentie.
Oamenii isi platesc ratele ? Si le platesc, cu exceptia a vreo 1.4%. Credite se dau ? Nu se dau. Ce se intampla cu banii platiti ca rata ? Ce se intampla cu depozitele atrase ? Sunt folositi sa micsoreze expunerea. Adica sunt exportati.
Daca filiala are probleme, o sa primeasca de la centru cat sa nu moara. Nu am informatii din interior, dar e de bun-simt: si eu tot asa as face daca-s fii bancher international, nu mi-as lasa banii in pericol in vreo tara bananiera.
Manole, iti sugerez o metoda de imbogatire rapida: iei IP-urile panicatilor care posteaza la tine pe blog cum ca n-au incredere in banci, afli adresa ungand pe cine trebuie de la ISP, si vinzi informatiile clanurilor mafiote. Cu siguranta in saltelele acestor paranoici se afla sume impresionante.
@ Stelian
la cine te referi ma rog cand spui paranoici? nu vreau sa fiu paranoica si sa cred ca la mine :)
Se desteapta pana si "prostanacul" :
http://www.ziare.ro/1233300193-Al_doilea_om_in_stat_acuza_bancile_straine_ca-si_retrag_banii_din_Romania
@Stelian
1. Ca sa afli IP-urile e cam dificil, trebuie sa ai motive intemeiate si costa cam mult.
2. Poate postarea se face de pe laptop luat pe firma.
3. Poate adresa din buletin nu mai e si cea la care locuieste paranoicul.
4. Poate nu tine banii acasa.
5. Daca e PC pe PF poate e second hand sau luat din strainatate.
6. Poate intra in rahat Manole daca se afla firul evenimentelor. Adica brusc x oameni de pe blog declara ca au fost jefuiti.
Mai imbunatateste scenariul.
@hubble
nu pune la inima, zicea si stelian asa. vorbim si noi vorbe, ne spunem ofurile. unii ar fura dar nu stiu cum, altii s-ar credita dar nu mai pot, unii s-ar angaja dar nu mai au unde, in fine.
@ Hubble E o chestie banala sa intri in calculatorul cuiva pentru un hackeras. Poti sa o faci inclusiv de pe YM. De-aia in anumite locuri nu-i voie pe YM sau mail privat.
Aaa, si soft-ul pentru ascultarea telefoanelor e 1500 de euro si se gaseste pe piata libera. Ma miram eu acum vro 7-8 ani de ce la anumite intilniri oamenii isi scot bateriile din telefonul mobil...
@pufoaso
Nu cred ca e posibil sa asculti pe cineva printr-un mobil care nu efectueaza apel pentru ca difuzorul este deconectat electronic (practic mort). Sper sa nu ma insel.
Bun si daca imi afla IP-ul un mic hackeras cum gaseste fizic banii. Tu vrei sa spui ca intra prin documentele mele din calculator ? Greu de crezut. Daca poate face asta probabil are idealuri mai marete decat o gainarie de genul spart saltele pentru 1000 sau 10 mii de euro.
@Miss Miau....
Nu e chestie banala sa intri pe calculatorul cuiva... cu exceptia cazului cand calculatorul apartine vreunui prost fenomenal care nu a auzit in viata lui de "troieni" ( http://en.wikipedia.org/wiki/Trojan_horse_(computing) ) sau isi dezactiveaza intentionat firewall-ul ca are impresia ca-l saboteaza la downloadat pornache.
Cat despre YM si mail privat... marea majoritate a firmelor nu-l permit mai mult din motive de securitatea... informatiilor.
@ Hubble
Te inseli amarnic, telefonul e mort doar cind ii scoti bateria, nici macar cind e inchis. E vorba de telefonul in sine, SIM-ul n-are legatura. Ia uite ce zic copii astia :
Formati numarul telefonului targhet si acesta va raspunde automat putand asculta ce se petrece in jurul lui fara a se modifica in nici un fel starea display-ului sau a luminilor, telefonul arata ca si cum ar fi in starea de stand by. Calitatea sunetului este ca si cum pe telefonul Targetat nu s-a apasat tasta de finalizarea a convorbirii .Softul o sa stearga toate inregistrarile din telefon ( cals records ) care se fac spre sau de catre numarul predefinit, nici un indiciu nu va ramane, daca orice alt numar va apela acest telefon , se va comporta ca un telefon absolut normal.
Cit despre IP...poate intra in calculator daca ai o conexiune la internet. Sint tot felul de pusti care se joaca, am patit-o eu cu Ym, respectivul a spart serverul firmei si era ca pe tarlaua lui in calculatoare. Nu te gindi ca e cine stie ce chestie...iti trimite un virus care ii deschide calea. De ajuns n-are cum sa ajunga la bani, dar sint unii care au nevoie de informatii confidentiale.
@ UJohn
Pentru mine, care asa cum spunea fostul meu coleg care se ocupa de administrarea retelei, am avut nevoie de trei ani ca sa scriu un document in word fara sa deranjez pe nimeni, e o chestie complicata. Pentru astia de dorm cu tastatura sub cap..e floare la ureche.
Io zic sa ne mutam banii in Moldova ca e una din cele mai stabile economii din lume (sic):
Republica Moldova este una dintre cele mai stabile economii din lume
Super tare! :)
daca lucrurile ar fi atat de simple cu accesul calc peste internet romanasii nostrii nu s-ar mai complica sa cloneze carduri ci ar utiliza direct aplicatiile de internet bancking pentru furat banii (vorbesc de cele care folosesc certificat digital si nu generator de numere unice tip token hardware)...
oricum este buna si spaima asta cu accesul la calculatoare... nu degeaba UE nu permite utilizarea cheilor de criptare >128 biti (atat se descurca ei se decripteze prin bute force)
@ Mobutu Conform principiului "nu poti cadea de pe podea" ne-am putea muta banii in Botswana.
@ blondu E vorba de calculatoare, servere si retele normale, nu vorbeam de banci unde au softuri de securitate dedicate
utilizez internet banking fara teama si sunt in IT de 12 ani (vb ca experienta profesionala)... stiu ce inseamna calc protejat sau utilizator simplu... ce vreau sa spun este ca cu un calculator corect configurat(adica si cu un antivirus la zi) si evitand sa utilizezi IE cam greu sa iti preia cineva controlul calculatorului...
Doar in filme se sparg calculatoarele "pe loc". Lumea reala functioneaza un pic diferit. Mai usor cu fantezia.
@toc & blondu'
Yeap... ma amuza aia in filme: tasteaza frenetic 10 secunde si gata, au spart NASA si CIA!!! Nujt ce cred aia ca fac acolo, poate SQL injection.
@all: faza mijto:
Vanzare de apropitar
P.S.> scuze ca m-am abatut de la topic!
Bre Stelian, nu vorbi in necunostinta de cauza. N-au cum sa repatrieze banii, eventual profiturile. Criza de lichiditati e generata de neincredere, impiedicand finantarile externe sa vina incoace. Si cat timp creditarile s-au facut cu 8 sau 12 la 1 raport plasamente surse... Do the math. Tie iti vin bani lunar din credite, dar trebuie sa acoperi depozitele venite la scadenta, care se retrag. Daca n-ai de unde din extern, apelezi din intern. Ca daca nu acoperi depozitele scadente, esti oficial in faliment. De aici gap-ul de lichiditate. Si de aici fuga dupa depozite. Repet, banii n-au cum sa-i repatrieze, decat daca merge omul fizic si vireaza ce are in conturile sale din romania, spre strainatate. De aia le zice la depozite elemente de pasiv, ca nu-s ai bancii... :)
Un blog foarte bun, apropo, acesta este primul meu post de test.
Nu stiu altii cum sunt dar eu mai am fix 700 E in conturi. Mi-e frica, sunt paranoic, asta e. Dar mai bine paranoic decat cu streangu de gat de oftica ca toata munca mea de 3 ani de zile s-a dus in contul altcuiva. Cand intra leafa, pac am scos-o. Nu mai las decat strictul necesar pentru plata ratei si a facturilor. Imi pare rau dar nu ma tenteaza dobanzile uriase. Stelian, sa nu plangi ca o fata mare daca te trezesti intr-o dimineata cu lacatul pe banca. In rest nu pot zice altceva decat in nota optimista a lui Manole: SISTEMUL BANCAR ROMANESC E SOLID, EU SUNT PARANOIC.
PS: Nu ma cautati dupa IP ca va obositi de pomana
@Miorlau,
Imi permit sa raspund pentru ca am lucrat destul de mult timp in Telecom si mi se pare de-a dreptul amuzant cum multi isi deconecteaza bateriile de la telefonul lor ca sa nu fie ascultati de "microfonul pasiv":) Mai ales cand ai si un model Nokia 1100:)
Si ce faci cu banii, îi bagi la saltea? Sau cutie valori?
@mobutu
Nu toate ouale in acelasi cos. Apoi prefer sa ma jefuiasca cineva decat sa completez cereri la FGDB si sa astept pastele cailor, mai ales ca prost trebuie sa fi sa nu intelegi ca dobanzile uriase prevestesc furtuna (sau ma rog, calmul). Ii am si acum in ochi pe colegii care semnau petitii si cereri catre FMI si instante. Of, numai 9 ani au trecut parca, si timpul a sters cu buretele. De ce sa nu o mai punem si de un caritas sau bingo in curand.
Pentru Nok.
http://www.antena3.ro/stiri/romania/parcul-national-retezat-pe-un-loc-fruntas-in-campania-de-alegere-a-noilor-minuni-ale-lumii_63473.html
Si pentru Elena Udrea care probabil nu stie nici unde se afla.
Scuze FNI nu FMI.
@ Sergiu Ai sa rizi dar modelele rudimentare sint mai putin vulnerabile. Probabil ca stii mai bine daca ai lucrat in telecom.
@ Hubble Ai sa vezi in curind si bingo si loterii din ce in ce mai multe. In caz ca nu ai remarcat, parterul multor blocuri din Bucuresti s-a umplut de asa-zise cazinouri, de fapt niste sali de jocuri mecanice mai spalate. Fenomenele astea sint cu atit mai ample cu cit saracia e mai mare ( deh, speranta moare ultima...)
‘New 7 Wonders’ este o excrocherie, un publicity stunt.
Asta nu inseamna ca Retezatu-i mai putin frumos. Minune a lumii chiar. Top 7 insa... nu stiu. Pentru mine nu intra in top 10 locuri vizitate personal. Si asta fara sa numar locurile in care inca nici nu am ajuns (Tibet, Noua Zeelanda, etc).
Daca tu tii sume de peste 10000 euro acasa in loc sa le tii la banca - inseamna ca tii mai mult la bani decat la viata ta. Caci asta faci, ii aperi cu propria viata. Good luck with that! Eu bani pot sa mai fac, daca e nevoie.
Ghost, eu cred ca zicem acelasi lucru. Chiar daca bizonul a luat credit pe 30 de ani, liniile de credit extern sunt pe termen scurt si mediu. Si sunt controlate de banca mama, care acum incearca sa-si limiteze expunerea.
Vorbesti de depozite ca si cum a venit fondul de pensii austriac si si-a bagat banii direct in filiala din Romania.
Banii depusi de romani sunt mutati dintr-un buzunar in altul, pentru ca ei sa-si faca exit-ul, sau cum iti place tie sa zici, sunt folositi la acoperirea depozitelor scadente. Doar ca acele depozite nu devin scadente "de la natura", ci exact atunci cand banca mama cere (si obtine) o rambursare anticipata. Probabil ca e valabil si reversul, sucursala e capitalizata daca se apropie de blocaj.
Sigur, situatia e mai complexa de atat, gradul de control pe care-l au strainii in bancile romanesti e variabil deci nu poti sa-i pui pe toti in aceiasi oala. Dar o banca ce ofera 7% la euro fara sa dea nici un credit e un non-sens economic, si nu poate starni decat suspiciuni.
Elena stie perfect unde-i Retezatul. Si are planuri mari de development. "Drumul lui Base" trece EXACT pe la marginea rezervatiei.
Iar cand ma uit cum construiesc romanii "in armonie" cu natura parca si vad ce nimicire ar putea urma... Ar fi o tragedie. Dar ii vad in stare.
Sa speram ca Retezatul va ramane departe de mâna distructivă a omului.
Stelian tata, liniile de finantare externa nu intra la capitolul depozite. Dar alea sunt pe termene mai mari. Nu se mai practica depozitele pe scadente mai mari de 2-3 luni de zile. La alea-i hiba, impreuna cu ON-urile si current account-urile. Iti spun, calculul gap-ului de lichiditate e foarte dur, si am si facut chestii de genul ala la greu. Problema cu acordarea de credite e temporara, eu spre exemplu chiar ieri am dat un credit (chiar daca suma-i mica), iar banii grei se fac la trezorerie. Si din operatiuni. La toate bancile din top 20 e asa. Schimburile valutare, plasarea pe reuters, comisioane de ridicare numerar si administrare conturi, virament, etc. Astea-s profituri puternice. Cand lucram la BCR, acum vreo 3 ani, ni se spunea ca e mai mare profitul daca o se incaseaza banii de salarii prin contul de la banca, decat daca ii dai la om un credit. E mai mare marja de profit. Si exista (sau existau) banci care traiau doar din operatiuni, genul celor elvetiene si din paradisuri(e) fiscale. Asa ca, nu te lega de liniile de finantare, ca n-are rost. Leaga-te de depozitele autohtone, care trebuie acoperite urgent, zi de zi, la ce foame de lichiditati e. Pai cum crezi ca bancile care erau acoperite 1/1 surse cu plasamente, gen BCR, pot sa sustina cresterea dobanzilor pe piata? Manipuleaza si se bazeaza pe efectul de inertie. Da' asta-i doar parerea mea... :)
Si mai e ceva. NBG nu a apelat la bailout. Dar Alpha, Pireus si Bancpost da. Iar ce-a zis guvernatorul grecoteilor e o chestie nationalista, adica nu spargeti banii astia in alta parte gen Romania sau Ucraina. Deci nu-i vorba de retragere aici, ci doar de protectionism.
Stelian&Hubble, mai usor cu speculatiile pe teme IT ca lucrez in domeniu si sunteti haiosi cand va vad.
N-ai cum sa ungi mare lucru, ca un IT de ISP care se pricepe la nivelul asta te costa mai mult decat primesti comision de la mafioti. Apoi majoritatea ip-urilor sunt dinamice acasa, iar daca descoperi ip-ul de la servici n-ai facut nimic.
O "retea" nu se sparge asa usor cum cred unii iar cu lista de mai jos stam asa:
1. Ca sa afli IP-urile e cam dificil, trebuie sa ai motive intemeiate si costa cam mult.
2. Poate postarea se face de pe laptop luat pe firma.
3. Poate adresa din buletin nu mai e si cea la care locuieste paranoicul.
4. Poate nu tine banii acasa.
5. Daca e PC pe PF poate e second hand sau luat din strainatate.
6. Poate intra in rahat Manole daca se afla firul evenimentelor. Adica brusc x oameni de pe blog declara ca au fost jefuiti.
1. Corect
2. N-are legatura laptopul cu ip-ul extern
3. Corect dar improbabil
4. Corect. Exista casute de depozit sau aur ingropat in gradina bunicilor :)
5. Din nou: NU are legatura PC-ul cu IP-ul, confuzie majora
6. Nu numai ca e ilegal, dar si extrem de dificil de realizat, iar riscul sa nu gasesti nimic e mare.
Miorlau - nu e floare la ureche sa intri intr-un pc protejat cu un minim antivirus si firewall, trecand eventual prin router-ul intermediar al firmei si ISP-ului protejate si ele. In cadrul unei firme este si mai dificil, iar metodele de protectie sunt si mai bune. Virusarea intamplatoare se mai intampla, in special "multumita" tot userilor care nu stiu nici ce inseamna word si pun botul la orice momeala infectata. Dar un atac directionat e mult mai greu de realizat din exterior.
Acestea fiind zise, grija mare si temeti-va mai tare de banci decat de hackeri :)
In momentul de fata decat sa tii banii in banca mai bine ii bei daca ai frica hotilor.
Ma gandeam la CEC ca fiind mai sigura deoarece e a statului si poate primi injectii de capital. Dar Ghetea asta imi pare cam dubios. Are niste interese sa zicem oculte. S-ar putea ca deponentii sa fie despagubiti ca cei cu avans la Dacia 1300.
Ministrul Blaga a iesit la rampa sugerand tuturor primarilor din tara sa cumpere din banii primariilor proiectele imobiliare aflate in blocaj sau in curs de desfasurare.
Mumai asa Ministerul pentru dezvoltare regionala pe care il conduce poate intra in posesia acestor proiecte imobiliare cumparandu-le de la primarii. Ministerul sau nu le poate cumpara direct de la dezvoltatorii.
In momentul in care prima banca pune armele jos, va incepe panica si 99% dintre cei cu depozite se vor napusti sa retraga tot. Dar din pacate, atunci va fi prea tarziu pentru ca vor intra in lipsa de cash toate bancile. Sa zicem ca eu mi-am facut exitul la timp.
ca tot ne invartim in sectorul IT... cu salariile sale mari... ce ziceti ca firmele americane de profil cu 20-50 oameni inchid afacerea iar cele ceva mai mari au inghetat complet recrutarea si salariile(in RON nu in euro/$ cum erau platite pana acum cativa ani)... si jumatate din IT-sti au credite cu rate >500 euro(imobiliare si masini > 15000 euro) pe luna... hmmm...cam pute a rahat si in partea asta
Nu cred ca o sa fie chiar grav lovit IT-ul(mult mai grav la fi in sectorul financiar) dar sigur mai taiem o bucata din cererea solvabila:D...
@limestone
il vazui si eu pe buldogul ala de blaga, cu ochelarii in varful nasului, cum sfatuia el primariile sa cumpere "hamsablele". sa-i vad eu de unde vor avea bani. desi, sunt sigur ca se gasesc ceva banuti sa salveze cativa prieteni.
Ghost, pari avea habar despre ce vorbesti. Ce inseamna
"Pai cum crezi ca bancile care erau acoperite 1/1 surse cu plasamente, gen BCR, pot sa sustina cresterea dobanzilor pe piata? Manipuleaza si se bazeaza pe efectul de inertie. Da' asta-i doar parerea mea... :)"
Partea de inceput pare a insemna ca BCR pentru fiecare euro (sau leu) dat cu credit are un euro (sau leu) atras ca depozit de la un depunator. Pare destul de improbabil dar sa zicem ca nu am inteles eu ceva. Dar continuarea chiar ma baga in ceata: cum ii ajuta treaba asta sa sustina crestrea dobanzilor (la depozite) - adica au lichiditate suficienta sa onoreze eventualele retrageri (depozite + dobanda babana inclusa)? Si explica-mi partea cu "manipularea" si "efectul de inertie", pentru asta nu mai vreau sa emit nici o teorie ca sa ma fac mai rau de ras :)
@Cristi Dimofte: Pai prima sursa de finantare in cazul BCR a creditelor erau depozitele. In cazul retragerilor masive, orice banca are probleme. Dar retrageri masive pot exista si daca pleaca banii spre alte banci, nu neaparat in cazul panicii... Asadar, la 600+ sucursale care necesita diverse cheltuieli (sa nu uitam ca Erste a vandut cam tot si sta in chirie), cum poti sa maresti marja la depozite (de la 8% cat aveau acum cateva luni la 12%+) fara sa afectezi profitul? (mai ales ca daca maresti si dobanzile la credite cu 2% se dubleaza restantele -> again pierdere... Mai ales ca actiunile s-au prabusit la bursa (erste adica) tocmai din chestia asta... Adica din considerentul ca nu va fi destul profit, iar investitorii se orienteaza dupa niste criterii nu tocmai logice mai nou. E panica pe piata, tatica.. Si tot ce inseamna 300+ sucursale are ceva cheltuieli in plus, ergo probleme. Atunci, apropozito de manipulare, il pui pe Ghetea sa declare ca ar fi oportuna plafonarea dobanzilor la depozite (halal economie de piata), sau anunti ca depozitele cu dobanzi nestandard nu sunt garantate (desi chiar site-ul FGDB la partea de intrebari si raspunsuri zice ca nu-s garantate depozitele cu dobanda negociata care au fost acordate cu incalcarea normelor proprii, dar numai dupa ce se pronunta executorul . Si lasi sa se inteleaga ca nu-i bine sa dai dobanzi peste ce ofera majoritatea, ca sa stea la tine tot... Daca lasi deoparte criteriul economic al dobanzii, cei mai multi ar opta sa-si faca depozite la BCR si la CEC, ca-s percepute ca fiind cele mai sigure banci. Mai ales de CEC (vezi Ghetea) care-i cu capital de stat.
Aici bateam. Dar, repet, e doar parerea mea...
Ghost, mersi pentru lamuriri. Instinctul iti spune ca BCR este una din bancile care gafaie cel mai rau in cursa asta a dobanzilor la depozite din ce inteleg eu.
@blondu
IT-ul intra in sectorul serviciilor, iar serviciile cad printre primele.
Nu intra in niciun servicii, cel putin nu integral. Partea de programare e in mod clar productie si nu servicii. Productie echipamente la fel.
ca unul care a batut muntii in lung si lat, atat pe ai romaniei cat si alpii, anzii, stancosii, caucaz, si chiar si himalaya, care a vazut retezatul de multe ori atat vara cat si iarna, va pot spune cu mana pe suflet ca e un mare faaaasssssss. auzi tu, a saptea minune a lumii :)
asta v-o spune un iubitor al retezatului. nu exista in romania un loc mai placut pentru un schi de tura, mai retras, mai ferit de bizonul roman pe snowboard, de hoardele de "turisti"
retezatul va avea un loc special in sufletul meu, doar cine a facut crestele si varfurile de acolo in zilele frumoase de febriuarie, care s-a simtit cu adevarat liber, stapan absolut, fara sa intalnesti tipenie de om, cei care au luat in piept vantul si au reusit sa urce peleaga sau judele iarna, doar aceia inteleg ce vreau sa spun. totusi, dincolo de sentimentalisme, ca minune a lumii e doar o gluma n-are cum concura cu patagonia, desertul thar, fitz roy, cerro torres, machu picchu si multe multe altele.
haideti sa ne vedem varful nasului. retezat e un parc foarte frumos in romania. atat!
Cidade de Deus,
Ciudad de Dios,
City of God.
cati dintre voi ati urmarit filmul? in afara celor care l-au vazut deja pe vremea cand nici nu aparuse ;)
cat credeti ca va mai dura pana romania va ajunge un Ciudad de Dios? asta tinand cont de violentele tot mai dese, oameni impuscati pe strada, furturi de arme, jafuri armate etc.
Persoana fizica vand apartament, 1 camere, in Floresti, STRADA CETATII, etajul 2 din 2, 31 mp, confort: i, balcoane: 1, bai: 1, semifinisat, usa antiefractie, geamuri termopan, balcoane: 1, centrala termica, contoare apa, contoare gaz, tv cablu, loc de parcare, loc in pod. Pret 17000 EUR. Blocul are 3 apartamente pe nivel, balconul este de 6 mp si este gratuit, parcare gratuita, drum particular de 7m, loc de joaca 300 mp.
Judet: Cluj
Oras: Cluj-Napoca
Email: parautiuvlad@yahoo.com
Telefon: 0744439313
Vizualizat: 23
Modificat: 0
Comentarii: 0
Data: 30-01-2009, 23:03
Raportare abuz
asta da, balcon gratuit, ce mai asteptati??
@elzorab, nok
Dar cat costa sa ajung in Himalaya sau Anzi ? Hai sa vorbim de frumuseti tangibile din prisma buzunarului de criza. Asta era ideea.
Pentru Retezat nu-ti trebuie mai mult de 300E pentru 10 zile.
Si recomand celor care se aventureaza prin strainatete in concedii sa caute intai relaxarea la noi in tara pentru ca sunt sute de locuri frumoase. Incercati o saptamana pe Ceahlau, Rodnei, Padis, Caliman, Piatra Craiului, Parang sau Semenic. Va promit ca nu va mai trebuie altceva.
Nu mai vorbesc de plimbarile la pas prin muntii mai maruntei cu poieni, pesteri si cascade, cu sate frumoase si oameni harnici neatinsi de secolul vitezei si nici de nebunia in masa. Incercati sa prindeti putin stilul de viata al acestor oameni si va trece de crize si bailouturi. Cautati putina liniste prin locurile astea si nu mai umblati dupa Machiu Piciu si Dalai Lama. Pentru astea exista Discovery.
Iata putina capcana de bovine:
http://www.zf.ro/dupa-afaceri/posibilitatile-de-castig-au-crescut-exponential-la-bursa-3816806/
Si idei marete cu gandul la suferintele poporului. Cata marinimie, cat devotament obstesc!
http://www.zf.ro/companii/popp-actionarul-dezvoltatorului-imobiliar-impact-suntem-prea-saraci-sa-fim-toti-proprietari-de-locuinte-3823950/
@miaumiau pufos
zi-mi si mie de la cine ai informatiile alea bengoase despre cat de usor se poate intra intr-un calculator, ca eu se presupune ca am si studii si experienta in domeniu (IT that is, retele si securitate in particular - cisco IOS, linux, firewalls, honeypots banuiesc ca nu-ti zic nimic), si totusi ignoranta mea m-a tinut departe de asemenea "comori". iti dai seama ce valuri voi face la firmele la care le voi prezenta serviciile mele demonstrandu-le cat de vulnerabile le sunt retelele ?
revenind la un ton mai serios, la 25 ani + TVA, ma asteptam sa fii mai matura, eu cu fazele gen "stai sa vezi ce hacer sunt si ce usor se intra intr-un calculator" abuream pustoaicele de 16 ani :P
no hard feelings, I hope ...
@Hubble
nu te lega de elzorab ca n-ai de ce. ideea lui nu e ca retezat n-ar fi frumos, ba chiar observi ca ocupa un loc special in amintirile lui, dar totusi de la un loc frumos, cum sunt mii pe lumea asta, pana la a fi una din minunile lumii, e cale lunga ...
in rest da, ai dreptate, si ideea ta nu e valabila numai pentru rromania. in vremurile acestea de criza turismul "local" va prinde mai mult decat excursiile la celalat capat al globului. ata ete, unii din strabunii nostri se nasteau si mureau in acelasi sat, si numai unii privilegiati ca Juan Sebastián Elcano (Magellan a crapat pe drum, sunt sigur ca majoritatea stiati deja asta :P ) faceau inconjorul lumii ...
nah, ne vom intoarce back to black (as fi putut scrie back to basics dar imi place mai mult Amy decat Christina)
@canadianu
Ai prins ideea mea. Nu zic sa nu mai iesim din sat, dar Romania e o balena de tara (citat AC). Eu imi pun problema asa: ce sa caut la mii de kilometri cand eu habar nu am de ce e dupa deal.
Mai am un punct de atins. Mai nou toti cocalarii si parvenitii merg la Viena la cumparaturi. E plina cursa de Viena de basini de genul asta. Aud chiar multe cunostinte care acum cativa ani suflau in trompeta ca merg la shopping. Ma ia o durere de burta!
Ba chiar am auzit discutii in avion cum ca se organizeaza sedinte la Viena in mod special pentru a face si cumparaturi. Loool.
exact... Retezatul este un loc minunat dar pamantul este foarte mare:)
Nu cred sa fie publicitate mascata (nu au pentru ce...infrastructura in zona este 0) ci doar prostia crasa a jurnalistilor romani...
iar legat de bizonul roman: de mult am ajuns la concluzia ca infrastructura proasta(ideal nici macar drum forestier) salveaza de distrugere locurile frumoase... cum ar fi sa vedem la Bucura manelele si micii din fiecare vara de la Balea??? de rahat...
oricum, blonda de la turism a gasit cheia salvarii turimului pe litoralul romanesc... cazinourile lipseau...
@blondu
Doamne fereste sa se traga asfalt la Bucura. In Padis din pacate au tras anul asta. Cine a stiut a concesionat teren IN REZERVATIE ATENTIE. Vor dudui manelele, va fi plin de cacati. Probabil o sa apara si aici turistii in slapi si sandale.
nu e neaparat rau ca cocalarii merg la Viena pentru cumparaturi, partea proasta e ca nu invata nimic din escapada lor. pe de alta parte mUE mie se pare slaba la eficienta organelor de control. asta vara am fost martor cand un controlor neamtz l-a prins pe un rroman fara bilet in tramvai in frankfurt. ce credeti ca i-a facut ? nik. 0. nada. aici in Canada in seara asta am vazut control al politiei TF" cand ma intorceam de la ski. dat jos din metrou, marcat amenda de 173 de dolari, pa si la revedere. in frankfurt amenda era de 50 de iuro (more or less, aveti si voi mila de un om care degusta finlandia :P ), si nici macar p'aia nu au aplicat-o. si se mai mira unii de ce e plina iuropa de infractori rromani ...
Vad ca am ajuns la minunile de banci grecesti si la minunile lumii. Strans legat de asta, ce parere aveti de titlurile de stat?
Ghost, da-mi voie sa ma indoiesc ca exista banci la noi cu acoperire 1:1 din depozite, si fara credite externe. Daca ai niste documente sau un link in acest sens, ar fii foarte interesant.
Cat priveste trezorieria, sunt sceptic ca va mai produce tot atatia bani ca pana acum. O buna parte din DAE era ascunsa in tot felul de comisioane de acordare si de administrare. Multi clienti erau fortati sa foloseasca banca ce accepta cel mai mare grad de indatorare, si nu se mai uitau la comisioanele curente. Casa de schimb bancara e o gluma, in mod curent casele de schimb in scara blocului care au un spread la jumatate.
Fara credite, comisioanele vin de la operatiuni intre firme (extrem de atente la costuri, concurenta mare) si de la salarii (marja mica, 0.2-0.4%, cost mare: camioane blindate si garzi inarmate, bancomate bugoase si care se fura, suport clienti costisitor, printre multe altele).
Banci care traiesc din comisioane or exista in Elvetia, dar la mine pe strada sunt 7 agentii a diverse banci, una dupa alta. Si sunt goale. Cine va plati destule comisioane sa mentina toata nebunia asta ?
Domnilor ingineri, cu IP-urile eu am glumit, nu trebuie sa ma luati in serios. Dar strict de dragul discutiei:
- lui Manole ii e foarte usor sa afle IP-urile, introduce undeva in sursa paginii un web-bug si urmareste logurile
- iti dai imediat seama cu un whois daca e un IP de firma sau rezidential, si din ce oras vine (deci daca te intereseaza)
- nu ai nevoie sa spargi vre-un server al ISP-ului; pe vremea cand aveam net de la RDS, sunam la suport si le ziceam IP-ul, era static, si domnisoara de acolo avea o aplicatie de-mi zicea exact cine sunt, cand mi-am platit ultima factura, etc. Deci fie seduci domnisoara fie aplici un pic de social engineering, informatiile sunt accesibile
- nu ai nevoie sa spargi calculatorul victimei, pentru ca nu acolo-s banii. Trebuie sa-i spargi casa, si sa afli unde-i tine; parola la seif se afla usor daca ai patentul la tine (pentru dinti/unghi)
Fara nici o legatura cu cele de mai sus, dati-mi voie sa propun un nou subiect de discutie:
Care este ascunzatoarea dvs. preferata pentru bani ? Avantaje/dezavantaje
@stelian
Daca ai ganduri marete antreneaza-te si pentru un prison break. Vezi ca pe ala cu casa de amanet l-au ridicat. Putini scapa si ajung apoi la mangaieri dosnice.
Steliane, superb post :)
Intr-adevar, ce zici tu e corect insa nu elimina anumite elemente. Lasand la o parte domnisoara pe care sa zicem ca o seduci ar mai fi asa: postarea de la firma si ip-ul intern/dinamic care acum se aplica si la RDS ca sa nu mai vorbim de clicknet. Deci posibil sa afli orasul, chiar si cartierul sau blocul dar cam atat. In noul sistem distribuit implementat de RDS de exemplu toti din acelasi bloc / scara ar avea acelasi IP extern. Iar in cel dinamic de la Clicknet mai sunt unele zone in care IP-ul e extern, dar se modifica la fiecare restartare a sitemului/routerului.
Cat priveste ascunzatoarea, functie de imaginatia fiecaruia. Eu am mai zis de aurul ingropat in gradina bunicilor sau tinut in casuta de valori a bancii de care nu se atinge nimeni nici in caz de faliment.
In orice caz, n-as dormi cu euroii sub saltea, aia clar :)
Si cu riscul de a mai supara pe unii, vin iar cu un articol in engleza. Ce sa fac eu daca ai nostri stau jalnic cu stirile si cele mai bune articole nu le gasesti pe hotnews.
SERIOUSLY ALARMED
The slide in sterling has turned "disorderly".
We can argue over whether or not the first phase of devaluation acted as a shock-absorber for a badly mismanaged economy, providing a cushion against debt deflation and the housing crash. But the latest dive has a very malign feel.
For the first time since this crisis began eighteen months ago, I am seriously worried that British government is losing control.
The currency has fallen five cents today to $1.39 against the dollar. It is now perched precariously on a two-decade support line -- the levels tested in 2001 and 1992. If it breaks that line, traders may send it crashing down towards dollar parity.
The danger is blindingly obvious. The $4.4 trillion of foreign liabilities accumulated by UK banks are twice the size of the British economy. UK foreign reserves are virtually nothing at $60.6bn. (on this, more later in a piece I'm writing today)
If the Government is forced to nationalise RBS and perhaps Barclays with their vast exposure in dollars, euros, and yen, it risks being submerged. It is one thing for a sovereign state to let its national debt jump in a crisis -- or a war -- perhaps even to 100pc of GDP. It is another to take on foreign debts on such a scale with no reserves. Yes, the banks have foreign assets as well to match the debts. But how much are these assets really worth?
This is the moment when the "rubber hits the road" -- to borrow from American argot -- the moment when the reckless debt experiment of our economic and political leaders comes back to haunt.
We cannot even do what Iceland did to save its skin. Reykjavik refused to honour the foreign debts of its buccaneering banks. It let them default, parking the losses in Resolution Committees. Small islands can do that. Iceland has fish instead, and lots of metals.
Britain cannot follow suit. The debts are too big. If London takes such disastrous action it will set off global panic and lead to an asset death spiral, drawing the entire world into deep depression.
What have our leaders wrought? The reckless conduct of City, the fiscal incontinence of Gordon Brown (3pc deficit at the top of the cycle), and the pitiful regulation of the UK housing boom have all combined to bring the country to the brink of disaster.
England has not defaulted since the Middle Ages. There is a real risk it may do so now.
And no -- just so there is no misuderstanding -- it would not have been any better if Britain had joined the euro ten years ago. The bubble would have been just as bad, or worse, as Ireland and Spain can attest. We have our disaster. They have their disaster. When the dust has settled in five years we can make a proper judgement on the sterling-EMU issue. Not now.
The Baby Boomers have had their moment in power. The most spoilt generation in history has handled affairs with its characteristic hedonism. The results are coming in.
The blithering idiots.
Articolul e asa bun ca merita citat cu totul. Iar concluzia care se desprinde e urmatoarea:
In momentul de fata lira se clatina tot mai puternic. Iar guvernul UK poate alege nationalizarea bancilor care au acum datorii de 2 ori mai mari decat intreaga economie UK. Asta ar insemna falimentul intregii tari, chestie care nu s-a mai intamplat din evul mediu dar are toate sansele sa se intample acum.
A doua varianta este sa lase bancile sa crape, moment in care se va repeta fenomenul cu Lehman de care vorbeam aici: Criza economica globala
Adica va urma prabusirea in lant a mai multor banci insa de data asta pe plan international si nimeni nu va mai putea opri caderea intregului sistem bancar mondial.
Hmm, superbe alternative nu-i asa ?
Daca urmarim dobanzile la depozite ale Alpha Bank de exemplu, constatam ca cel mai bun randament il ai la depozitele pe 3 luni (la certificate de depozit nominative), fata de o politica obisnuita in ce priveste depozitele uzitata in toate bancile : cu cat e mai lung termenul cu atat e mai buna dobanda. Mesajul suna in genul : avem probleme pe termen scurt cu lichiditatile, nu stim daca se va prelungi, momentan suntem precauti, nu stim daca pe termen lung putem suporta dobanzile ridicate la depozite.
1. IP-uri: habar nu am cum să înregistrez IP-urile celor care pun comentarii, şi NICI NU MĂ INTERESEAZĂ.
2. Apropo de AlphaBank: explicaţia oficială pentru creşterea dobânzilor din ultima vreme, pe care o poate primi oricine de la personalul băncii, este că prin mărirea dobânzilor s-a asigurat lichiditatea şi s-a redus şi profitul la sfârşit la an, astfel încât taxele plătite către stat să fie cât mai mici.
salutare,
am vazut recent Zeitgeist si Zeitgeist - Addendum. parca seamana cu ceea ce se intampla acum.
Am spus ca erau banci, nu ca mai sunt banci cu 1/1 resurse/plasamente. Acum nu mai sunt.
Trimiteți un comentariu