miercuri, 14 ianuarie 2009

Schimbare de sondaj

Schimb sondajul. La sondajul precedent am cerut răspunsuri pentru următoarea întrebare:

"Credeţi că factorii implicaţi în decizia de majorare a salariilor profesorilor pot fi acuzaţi de subminarea economiei naţionale?"

66% (229 de răspunsuri) - da
33% (113 răspunsuri) - nu

Sondajul următor va avea ca temă randamentul chiriilor.

La ce randament credeţi că ar merita să cumperi un apartament în condiţiile actuale de piaţă?

Într-unul din posturile viitoare voi explica sensul acestui sondaj.

127 de comentarii:

dcg spunea...

Vad ca deja un "economist" a votat 5-6% adica randament pe care il are orice amarat de depozit in euro la o banca oarecare.

Kiko spunea...

1) Daca cumperi locuinta pt a locuii mult timp acolo, atunci nu prea are importanta randamentul. Binenteles e de evitat sa cumperi pe "varful bulei", cu toate astea important e sa iti placa, pt ca vei traii viata acolo. Daca cumperi pt tine dar in viitor te vei muta sigur pierzi, dar si in acest caz merita: sunt bani cu care iti cumperi un trai mai bun.

2) Daca cumperi ca si investitie, raspunsul se ramifica:
2a) Cumperi pt ca ai bani, si pur si simplu nu ai ce face cu ei. In loc sa cumperi aur, bijuterii, tablouri, mai cumperi si niste locuinte, ... doar asa, pt a lasa mostenire copiilor. Ce randament trebuie sa ai? Nu conteaza. Zero e ok.

2b) Daca cumperi sa faci din asta o “afacere”, si speri ca vei putea da in chirie si intr-o zi poate revinde cu profit e o iluzie. Intervine si o problema: doar un om incapabil cumpara sa revinda mai scump. Pt ca nu stie sa faca alceva. Daca esti neurochirug sau dentist sau ai doua trei firme unde tre pricepi, nu ai nevoie de asa speculatii. Daca esti prost si nu ai nici o meserie, atunci te poti ilude ca un imobil sau doua iti pot asigura un trai. Vestea proasta e, ca, chiar daca dai in chirie, dupa taxe si cheltuieli, on the long run, yeald-ul istoric nu trecea peste 2%. (acum suntem pe minus) In plus ai bataie de cap.

Ne intoarcem la vremuri in care mai bine tii 2 porci si vinzi carnati, locuintele se devalorizeaza ca masinile, sunt un cost nu un castig. Sigur, daca esti o agentie poti castiga, unii au castigat, dar nu din imobile ci din prostia unora. Maine vor face aceasi treaba cu vanzarea salamului.

Totusi sa raspund direct la intrebare: ar merita investit in imobiliare daca ar garanta un 5-10% anual, dupa taxe. Stiu ca in Romania nu aveti taxe (16% e un paradis fiscal, in italia platim pana la 43% taxe pe venit), dar cand si Romanii vor platii taxe is-i vor da seama ca un castig de 5% e ceva ft ft fain. Pacat ca in imobiliare asa un castig nu scoti pe termen lung nici daca ai 100 de blocuri de apartamente. Sper ca in viitor sa fie o intoarcere la o lume unde castigul vine din mai multa munca. Chiar daca nu sper ca va venii. Only the good dies young.

Anonim spunea...

Manole, nu fac misto, te rog sa explici si pe intelesul prostilor ca mine ce intelegi prin randament. danke

Kiko spunea...

Pe mine in sondaj ma deruteaza parametrul "in aceste conditii". Adica randamentul il vad pe termen lung in conditii variabile. Acum randamentul e negativ. Pacat ca nu se pot shorta aceste imobile ...

Manole spunea...

@canadianu: yield. Valoarea de inchiriere. Daca un ap. costă 100.000 şi îl pot închiria cu 6.000 pe an, are un yield de 6%. Mă rog, grosier vorbind; mai trebuie să luăm în calcul şi impozitul, reparaţiile, alte mici cheltuieli care fac ca procentul de 6% să scadă niţel.

Kiko spunea...

Manole,
In calculul randamentului as mai considera si aprecierea/deprecierea imobilului in cursul anului observat, ajustat si cu inflatia.

Manole spunea...

@Mr Kiko: Păi tocmai aici e şpilul. Că preţurile fluctuează, fie în sus, fie în jos, cu un ritm care pe mare ţi-ar provoca greţuri, şi e greu să-l determinăm. Putem în schimb să măsurăm sentimentul "investiţional" al oamenilor. După cum se observă, până acum majoritatea ar intra la achiziţie numai la un randament f.f.f. bun (de la 10% în sus). Probabil datorită sentimentului că preţurile încă mai au de scăzut.

Chestia e că în Bucureşti, la ora actuală, se pare că nu există decât un cartier care se apropie cât de cât de randamentul acceptabil (dar nu atinge 10%). Voi detalia în postul următor.

AI spunea...

Mr Kiko...
Vestea proasta e, ca, chiar daca dai in chirie, dupa taxe si cheltuieli, on the long run, yeald-ul istoric nu trecea peste 2%. (acum suntem pe minus) In plus ai bataie de cap.

Dupa acest comentariu presupun ca te pricepi foarte bine si la fotbal si politica!

Unknown spunea...

Yield-ul reprezinta rata de capitalizare a unei investitii de unde se afla cam in ce perioada iti vei amortiza investitia (1/yield). Va las pe voi sa descoperiti care sunt perioadele "normale" de recuperare.

Manole spunea...

Pe o piaţă stabilă recuperarea acceptabilă a investiţiei (pe parte rezidenţială) e de 13-17 ani, cu o limită maximă pentru pieţele stabile de 20 de ani. Asta înseamnă yield-uri de 5-8%.

Anonim spunea...

Cu exemple:

Apartament 2 cam 40000 E. Chirie 300 E. Ar insemna cam 9% rata de amortizare pe an (free taxes si apartament luat cash). Daca o iei ca pe o afacere e cam greu de castigat ceva.

Daca o iei ca o investitie mai sigura decat un cont in banca sau fond de pensii sau actiuni pe bursa ar merita. Pe de o parte securizezi banii pe de alta parte iti asiguri un venit. Totul e sa nu iei cu credit si in varf de bula. Asadar 9-10% free taxes poate fii minimul posibil pentru o astfel de abordare. Pentru dezvoltatori trebuie mai mult, mult mai mult.

Anonim spunea...

O alta intrebare tehnica.
Daca ai un credit de 10000 euro la care platesti rata din contul curent xxx001. Rata e sa zicem de 200 E pe luna iar tu depui 2400 E in acel cont ca sa fie pentru un an. Banca da faliment. Ce se intampla cu cei 2400 E, merg la rata in continuare, sau se anuleaza (blocheaza) contul prin procedura de faliment ? Cel care preia creanta iti cere alti bani sau ii considera pe cei din cont first ?

Adrian Stanescu spunea...

Daca banca iti ofera o dobanda de cca 10% la RON, poate chiar 11%, si 5 - 6% la EURO, in conditiile in care nu faci nimic nu ai raspundere si mai importat nu este pericol de depreciere, peste 1 an tot 100.000 euro ai in cont (fara dobanda) in schimb in conditiile actuale apartamentul se devalorizeaza, nu vad rostul cumpararii pentru inchiriere fara un randament de cel putin 10% in euro.

Anonim spunea...

Adrian Stanescu

Dar daca euro suporta o depreciere sau devalorizare mai accentuata. Inflatie oricum exista.

Dar daca banca da faliment ?

Apartamentul de bine de rau ramane. Repet daca nu cumperi pe bula.

Unknown spunea...

@Manole

Ti-am trimis un i-mail. Te rog sa imi raspunzi cat de curand (in limita in care iti permite timpul).

Multumesc.

dcg spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
dcg spunea...

Manole, ascunde-te, te cauta un i-mail adica o posta ielectronica :)

mobutu spunea...

În condiţiile actuale de piaţă nu merită să cumperi un apartament.

Cata Eremia spunea...

La 100.000 EUR, bancherii iti ofera dobanzi de 20% pentru depozitul in lei.
A si scris presa despre asta ...

Chiar si asa ... la un calcul simplu, e mai avantajos sa investesti intr-un imobil pentru inchiriere decat sa depui banii la banca.

AristotelCostel spunea...

@Catalin Eremia

În SUA nu au apărut inteligenţi de nivelul tău. Deşi sunt sub spectrul 3000$/uncia de aur şi în perioada următoare vine valul de prăbuşeli bancare, preţurile caselor se duc de râpă cu tot cu kiyosăkenii cu creier de pitulice care le-au urcat până la cer.

Deci, tu propui cumpărare de cloacă într-o Românie în care s-a declanşat stingerea luminilor, luând în calcul nişte chirii nesimţite pe care nu le vei mai regăsi în viitor apropiat.

Eu nu înţeleg ce te-a adus pe aici, cum de te-ai întrerupt din buna ta dispoziţie şi cum ai putut lăsa Trump's books din mâini ca să dezvălui tuturor secretul fericirii?

Manole spunea...

@Catalin Eremia: scenariu > preţul caselor mai scade cu 20%, chiriile scad cu 10%.

Tot ţi se pare "mai rentabil" ?...

Anonim spunea...

Intrebarea mea tehnica, are cineva un raspuns please ?

Unknown spunea...

@Cristi

Intentionat am scris i-mail in loc de e-mail.

yoyo spunea...

da-le in colo de hampatamente.
iete colea`sha cum se trece criza :
Pe timp de criza investiti in alcool :)))))

Anonim spunea...

a propos de trump, ma intorceam azi de la scarbici si citeam Metro (ziarul ala moka care am impresia ca a avut o franciza si in rromania) si era ditamai reclama cu trump, si cum se adreseaza el tuturor vancouveritilor care vor sa se imbogateasca, si cum va da el participantilor la seminaru lui o carte gratuita despre secretele succesurilor din imobiliare, bla bla bla ...
deci sunt si aici la noi (in NA - north america, that is) zilisteni de frunce :P

Cata Eremia spunea...

@ Manole: Scenariul propus de tine aduce o majorare a ROI%-ului cam cu 1 procent. Normal ca tot mi se pare mai atractiv. :)

@Aristotel: Unde se sting luminile in Romania? Eu vad oameni care se trezesc dimineata in continuare, care se duc la munca, au/fac copii si care au nevoie de o locuinta. Daca nu-si permit sa-si cumpere, datorita conditiilor bancare, inchiriaza! Foarte simplu.

Am vazut ca stii cate ceva despre CUM sunt facuti banii, interesele FED, FMI etc. De ce nu profiti de aceste informatii?

PS: Cate investitii ai? Sau traiesti dintr-un salariu platit periodic, probabil pe 15 ale lunii ...

mobutu spunea...

@Catalin
în curând vei vedea în românia şi oameni disperaţi, tot mai mulţi ...

Cata Eremia spunea...

@ mobutu: si atunci nu e un act de caritate sa-i ajuti?

vor fi mai multi someri -> ii ajuti daca ai un business si faci angajari

vor fi mai multi care nu-si permit o casa -> ii ajuti daca ai imobile si le inchiriezi la preturi pe care si le pot permite

vor fi mai multi disperati -> ii ajuti daca le dai o speranta si-i incurajezi (vezi infoproteina zilnica )

si exemplele pot continua ...

dar uneori e mai usor sa te vaiti, sa injuri si sa dai vina pe altii decat sa faci ceva atat pentru tine cat si pentru ceilalti ...

mobutu spunea...

Ce frumos e sa vorbesti frumos

vladone spunea...

@catalin
nu se poate sa traiasca toti din "investitii" - cei mai multi trebuie sa traiasca "dintr-un salariu platit periodic, probabil pe 15 ale lunii" ... si asta nu-nseamna ca-s alta specie de oameni fata de "investitori"; si inca ceva: investitorii astia trebuie sa mai dea si faliment din cand in cand (cel putin unii) - mai exact atunci cand piticii muncitori nu mai fac fata in a-i tine-n brate pe investitori ... aberez :) - nu-s comunist !!!

AristotelCostel spunea...

@Eremia

Infoproteina ta e, de fapt, injecţie cu compot, fără de care viaţa ta n-ar mai avea sens.

Oferi tu locuri de muncă?

Văd că eşti un fel de Maica Tereza. Pe toţi îi ajuţi, da' la un moment dat n-o să-ţi mai iasă ROI-ul.

V-aţi jucat cu preţurile cloacelor şi chiriilor de au rămas în "economia" României doar bănci, agenţii imobiliare, casino-uri cu poker, farmacii şi case de amanet.

Te-ai gândit în sinea ta de om cu mintea odihnită că cei cărora li se oferă un loc de muncă trebuie să-şi utilizeze creierele exclusiv în interesul mărinimoşilor libertini? În scurtul timp rămas la dispoziţie, nu le rămâne altceva de făcut decât să îmbrăţişeze "investiţiile momentului" pentru ca aceeaşi branşă de generoşi mărinimoşi libertini să-i scuture de ...investiţii.

Cata Eremia spunea...

Am o curiozitate: cati sunt dispusi sa treaca mai departe de vorbe? Sa actioneze?

Propun un brainstorming cu tema "Solutii pentru criza". Fiind brainstorming, fiecare poate spune ce vrea si crede de cuviinta. Fara bariere!

Sunt convins ca rezultatul va fi benefic pentru fiecare in parte. Intotdeauna mai multe creiere au gandit mai bine decat unul singur...

O facem on-line asa ca nu e nevoie decat de conexiune la net. Hosting GRATIS.

Am pus aici un formular pt inscriere.

Cata Eremia spunea...

@ vladone: ai dreptate.
Problema este ca pretul crizei va fi platit de cei care trebuie sa traiasca dintr-un salariu platit periodic, probabil pe 15 ale lunii. Si nu pentru ca trebuie, ci pentru ca asa au ales. :)

Prefer sa fiu de cealalta parte a mesei.

@aristotel: "injectia cu compot" da speranta (asa am si spus)

Imi pare rau, dar nu pot oferi locuri de munca in Iasi. Si nu vreau manageri cu atitudinea ta in flialele mele. Sorry!

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
vladone spunea...

@catalin
criza asta mondiala nu-i "financiara" - este criza de supraproductie (mascata de instrumente financiare "sofisticate") - ca-n 1930 (cu accente mai nashpa) ... n-are criza asta decat un singur leac: scaderea productiei, abstinenta, foamea - guvernele sunt penibile in incercarea de a retrezi la viata consumul dement din ultimii cca 20 ani

Cata Eremia spunea...

@vladone: de acord.
Recomand un documentar pe Google video "century of self". Are vreo 4 parti a cate 1 ora. Interesant rolul jucat de c.g.jung & familia in formarea societatii "capitaliste".

Asta ca bonus la ceea ce unii stiu deja despre sistemul bancar fractionar, nu neaparat din Zeitgeist sau altele, ci din Legea privind Statutul BNR. :)

Anonim spunea...

O sa fie distractiv cand vor incepe grevele. La guvern ce sa ceri daca nu e.

Anonim spunea...

Cum s-ar zice protestam impotriva cresterii euro (cica mai nou si exportatorii). Sa plafoneze domle' guvernu euro.

mobutu spunea...

Da, să-l plafoneze pe euro, cum vrea sa faca noul ministru al sanatatii ... cica a gasit el solutia, bugetu' e facut/va fi facut la 4 lei/1 euro desi si importatorii de medicamente trebnuie sa foloseasca aceasi curs!!! Nu conteaza ca euro e la 4.5/5 lei (sa zicem) noi il fortam la 4!
Mare gradina ...

mobutu spunea...

desi = deci;
trebnuie = trebuie;
scuze.

Nok spunea...

Heh, eu abia astept criza si scaderea numarului de clienti.

In ultii ani valul clientilor a fost overwhelming. Tot timpul meu era ocupat cu diverse maruntisuri aparute ici si colo: ala vrea aia, alalalt nu-i place ailalta. Ia banii, depune banii, ce faci cu banii?

Am nenumarate alte idei pe care nici n-am avut timp sa le TESTEZ, dar sa le dezvot.

Acum daca lucrurile se mai linistesc un pic voi putea si eu sa lucrez in liniste... sper!

AristotelCostel spunea...

@Eremia

"Problema este ca pretul crizei va fi platit de cei care trebuie sa traiasca dintr-un salariu platit periodic, probabil pe 15 ale lunii."

Zilele astea, virusul bancherilor e atacul de cord, iar arsenalul investitorilor variază de la funie până la drujbă.

Anonim spunea...

@nok
Lucrezi la stat ?

Anonim spunea...

@catalin eremia

Te-am urmarit pana ai dat cu batul in balta, nu ca nu ai fi dat semne mai sus.
Ce au in viziunea ta oamenii care isi iau salariul pe 15? Asa au ales, zici tu. Si asta ii face mai fraieri sau sclavi?
Tare curios as fi sa stiu ce invarti tu prin firmele tale fara aia pe care ii platesti pe 15 (sper ca le dai salariul la timp).

Am trait sa aud si nesimtirea dusa la maxim, mai grava decat a oricarui smecher de cartier sau sat.
Ia mai gandeste-te la diferenta dintre adaosurile pe care le practici mata in Romania si cele practicate de colegii tai in alte tari. Apoi salariile intre cele doua lumi.
Deci pe langa adaosul NESIMTIT pentru Romania (chiar stiu ce spun aici) mai adaugi si economiile cu personalul platit de cateva ori mai putin decat cei ai colegilor tai.
Si aia in viziunea multora sunt fraieri ca merg cu adaos mic in schimb la noi toti se considera mari oameni de afaceri ca vand cu pret dublu.
Ete na ca s-a terminat parcela!
Eu il inteleg pe Aristotel desi prin natura muncii sunt mai aproape de management.
Si am aceeasi aversiune ca si el fata de "bisnismanii" ce ne-au adus in situatia asta.

AristotelCostel spunea...

@cristian_m

Eremia e un fan cash-flow care drege bişniţuri de tip traininguri pentru fazani. Înscrierea e gratuită, primul curs e promoţional şi după ce intri în sistemul "Delphin" nu mai poţi trăi fără ...matinala injecţie cu compot.

Nok spunea...

Eu la stat?! LoL! N-am lucrat la stat in viata mea.

Solutii pentru criza? Pai considerand ca crizele sunt parte normala a ciclurilor economice, nu trebuie facut nimic deosebit.

Esti patron? Mareste productivitatea! Angajat? Lucreaza mai din greu!

Somer? Ai timp! Asa ca incearca o idee de afaceri sau INVATA (educatia ramane cea mai importanta).

Muritor de foame? Aici nu am solutii usoare caci daca lipseste educatia... as sugera cursurile de recalificare, nu stiu.

Cata Eremia spunea...

@aristotel: arsenalul investitorilor consta in optiuni (puts, calls etc. pe bursa; promisiuni de vanzare-cumparare, precontracte etc. pe piata imobiliara si altele).

PS: despre optiuni poti invata "for fun" jucand cashflow 101. sau esti prea destept ca sa mai inveti ceva, cu atat mai putin dintr-un joc tampit?

@cristian m: cei ce au ales sa primeasca un salariu (pe 15, sau pe 16 sau cand vrea patronul) nu sunt nici mai fraieri, nici mai destepti. asta a fost si este in continuare alegerea lor. numai ca in loc sa realizeze ca sunt singurii responsabili de decizia lor, se plang ca nu au posibilitati financiare ... atat.

@nok: de acord: "educatia este cea mai importanta"

mobutu spunea...

Zilisteanu se pare ca s-a reprofilat ... acum e invitat la Realitatea TV sa-si dea cu parerea despre ordonanta salariu-pensie, despre nivelul euro-leu, etc ...
Mari prosti si realizatorii ăia, invită toţi pârliţii reprofilaţi ...

Anonim spunea...

@nok
Cum imi explici ca te bucuri de lipsa clientilor ca taxatoarea de la RATB. Numai bugetarii se bucura cand nu au de munca.

Anonim spunea...

Zili mai bine se reprofileaza pe Guiness Book: Cel mai mare mancator de rahat.

Manole spunea...

@Catalin Eremia: păi şi în cazul scenariului meu, optimist, nu e mai rentabil să mai aştepţi?... Zic şi eu... :)

Nok spunea...

Se bucura agricultorul iarna ca nu mai are grau pe camp? NU! Se bucura ca are campul liber pentru lucrarile care la anu vor aduce o recolta si mai bogata.

Eu nu ma bucur daca se imputineaza clientii, eu ma bucur daca voi avea mai mult timp sa implementez ideile care in viitor vor aduce clienti si mai multi.

Iar "munca" este lucru direct cu clientii doar la vanzatoarea RATB. Pentru restul ala e doar varful iceberg-ului.

Anonim spunea...

Pai mai Catalin, au dreptate oamenii cand se plang ca nu au posibilitati financiare. Daca sunt platiti prost vrei sa pretinda ca nu-i asa?

Cata Eremia spunea...

@manole: am spus ca mai rentabil sa investesti intr-un imobil dacat sa-i depui la banca. nu am spus ca eu voi investi acum intr-un imobil.

este rentabil sa mai astepti daca ai banii bagati in ceva care-ti aduce un randament mai mare. tu nu vrei sa-ti maximizezi profiturile?

Nok spunea...

Sincer, orice-ai face cu capitalul e pozitiv dpdv al societatii. Il tii in banca, asta-i permite bancii sa imprumute unora care cheltuiesc sau investesc.

Iei imobile? Iar bine: creezi joburi daca renovezi, si bunuri daca inchiriezi.

Singura atitudine criminala (si speculativa) este cand scoti banii din circuit ca sa-i pui cash/aur la saltea sau in cutii incuiate in banci. Sau intr-un imobil nefolosit cu gandul ca "creste el". Macar asta ultimul poate fi impozitat.

Dar oricum ai face sunt riscuri: sa cada chiriile, imobilele, bancile, sau chiar moneda (metalul) pe care ai cumparat-o.

Cata Eremia spunea...

@critian m: in loc sa se planga, ar putea face ceva in privinta asta:
ar putea sa ceara un salariu mai mare (daca realizarile sale dovedesc ca se justifica),
ar putea sa-si schimbe locul de munca (daca are cunostinte si abilitati care-l fac cautat),
ar putea face economii si porni propria afacere (daca are spirit antreprenorial si nu suporta sefii) etc.

depinde ce vrei.

@nok: bine zis. as adauga faptul ca riscurile pot fi minimizate. trebuie doar sa stii cum (adica educatie)

Anonim spunea...

Eu daca mi-as inchiria casa acum as avea un randament de peste 10%. Banuiesc ca o sa se ajunga la un randament de 5%, normal de altfel in orice economie.

Nu vi se pare suspect ca toate bancile va promit acum peste 12% dobanda? Se vede disperarea lor printre clipuri zambitoare si fetele ingrijorate din filiale.
Oricum nu mai au nimic de pierdut decat banii clientilor.
Acum daca vrei sa scoti 3000 de euro trebuie sa ii anunti cu o zi inainte. Dar daca vii cu 30000000000000000 o sa ii acepte ca pe o mana cereasca.
Si daca pica banca mai recupereaza-ti banii, aia 14% dobanda nici nu or sa te mai intereseze.

@all
Un sfat:
Verificati cu mare atentie facturile ce le primiti in ultima vreme, multi incearca sa scoata bani din nimic in aceasta perioada.
Am primit personal, ca persoana fizica, nu mai putin de 3 facturi gresite de la 3 furnizori de servicii cu nume mari si toate erau gresite ghiciti in favoarea cui?
Daca plateam ca primaru' ma scuturau de niste bani aiurea.

Anonim spunea...

@Nok
Hai ma Nok, de-asta nu aveai timp sa-ti pui ideile in aplicare, te stresau clientii. Baliverne. Unde ma duci tu la agricultura, vino pe asfalt. Ce om cu idei esti !?

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

@catalin eremia

Sti ca satulul nu-l crede pe flamand si nici bogatul pe sarac. Tu ne iei ca unii au ales sa faca ceva pentru rasplata de pe 15 iar tu ai ales sa fi rasplatitorul. Nu pot fi toti domni boiere (poate ca e vorba de sansa, de selectia naturala, de multe altele). Daca toti ar fi boieri nu ar avea cine sa-ti mai spele izmenele. Asa ca dispari cu conceptia asta de parvenit. O sa cazi la fel de repede cum ai urcat. Roata face TAC-TAC.

Nok spunea...

Ii tin angajatii pe patroni (prin munca lor) sau patronii pe angajati (ca le dau joburi)?

Nici una nici alta - se tin reciproc. E o relatie de simbioza. Unii nu exista fara ceilalti.

Sigur, balanta puterii se inclina ba la angajati (cand sunt putini oameni calificati sau au ditamai sindicatu) ba la patroni (cand somajul e mare si salariile mici).

Dar la sfarsit, ambii contribuie la dezvoltarea societatii. Ambii muncesc, investesc, risca si castiga in moduri diferite.

Ce vrei sa fii este ALEGEREA TA. Eu am fost si angajat si patron si sarac si (relativ) instarit, am trecut de la una la alta si oricand as trece din nou in functie strict de ce vreau si ce optiuni am. Cand nu ai optiun, studiezi.

Educatia iti da sansele. Ignoranta si frica ti le ia.

Dar pe termen lung, tendinta este sa devenim toti boieri. Izmenele le spala masina de spalat.

Cata Eremia spunea...

@aristotel & hubble: daca ar fi sa dau ascultare orgoliului ar trebui sa fie pusa o bulina rosie pe site.

in schimb, va sugerez sa puneti mana pe dvd-ul din proiectul "avantaj la start" si sa parcurgeti parte de educatie financiara. by the way: e moca! exista 2 distribuitori in iasi aristotel.

@nok: bine punctat.

AristotelCostel spunea...

@Eremia

Îţi doresc să-ţi intre în hora milionarilor injectaţi cu compot de prune toţi disponibilizaţii din sistemul bancar, din segmentul auto şi de construcţii, servicii şi, de ce nu, parte din bugetofagi şi să-mi spui cum trăiesc toţi paraziţii ăştia neavând de la cine...suge.

Anonim spunea...

@nok
Bine punctat, mai putin cu masina de spalat. Cineva trebuie sa o fabrice si pe asta. Apoi curentul, detergentul, apa, canalizarea, ca doar nu vin de-a moaca.

@Catalin
Degeaba ai educatie financiara daca nu ai baza, 7 ani de acasa.

dcg spunea...

Eremia, stai ca eu nu am inteles: tu esti patron sau predicator? Inclin spre varainta numarul doi judecand dupa dara de linkuri pe care ai lasat-o in urma.

Anonim spunea...

Pai daca in DVD-ul ala ti se spune sa nu te angajezi si sa bagi banii de la babacu la bursa si in imobiliare... acum se educa fraierii ca o sa fie nevoie de multi ca sa deblocam piata.
Si daca nu sunt banii de la parinti cu ce incepi? Cu banii stransi din munca part time?
Puneti dracu mana pe munca si pe carti serioase, lasati vrajelile astea americane care i-au dus pe multi in faliment. Sau tu suni la teleshopping?
Am si eu o idee, pentru noi astia de pe blog.
Haideti sa ne facem milionari, scriem o carte, fiecare cate un capitol... ceva de genul: "Arta succesurilor" sau "Cum sa supravietuiesti crizei economice"

Anonim spunea...

Adevarul e ca munca te face liber, dar multi nu inteleg chestia asta.

Miorlau Pufos spunea...

@ Aristotel
Sintem o tara de bancheri bolnavi. Pe unde te uiti, numai banci si farmacii. Nu tu un magazin de piine, de ce-i trebe omului. La mine in cartier sint trei farmacii una linga alta

@ Catalin Eremia

Ma distreaza ce tot incerci sa le vinzi oamneilor astora de pe-aici. Pe acelasi sistem " stiinta e importanta, si diploma la fel" s-au cladit averi de zeci de milioane in tara romaneasca pe spinarea unor amariti. Vorbesc acum de facultatile particulare. Poti sa ne explici si noua pentru ce o secretara are nevoie de 5 ani de facultate platita cu greu de doi amariti de parinti, timp in care nu este activa pe piata muncii? Acum se pregateste o noua generatie de fraieri si indoctrinati de bullshit-uri motivationale, care va cotiza din greu.

Anonim spunea...

Bre da nu e nici un bancher sa-mi raspunda si mie la intrebare ?

"Daca ai un credit de 10000 euro la care platesti rata din contul curent xxx001. Rata e sa zicem de 200 E pe luna iar tu depui 2400 E in acel cont ca sa fie pentru un an. Banca da faliment. Ce se intampla cu cei 2400 E, merg la rata in continuare, sau se anuleaza (blocheaza) contul prin procedura de faliment ? Cel care preia creanta iti cere alti bani sau ii considera pe cei din cont first ?"

Anonim spunea...

Solutii pentru depasirea crizei:
- criogenare cu N2 lichid si dezghetare la urmatoarea bula
- formarea de cluburi ale sinistratilor imobiliari (precum cele ale narcomanilor sau alcoolicilor) unde sa va plangeti "am tras credit de pe card dar n-am mai facut-o de 1 an"
- munca la prasila
- dormitul sub cerul liber
- aspirina saracului

dcg spunea...

Hubble, nu sunt bancher dar sa incerc cu putin bun simt. Dupa ce banca da faliment tu iti vei primi inapoi de la FGDB cei 2400E + eventuala dobanda acumulata iar creanta (creditul tau) va fi cumparat de alta banca cel mai probabil. Dupa ce se spune stop joc nu cred ca se mai fac adunari, scaderi si alte misculatii ci cele doua situatii (de debitor si de creditor) vor fi gestionate conform regulamentelor fiecare in parte.

Anonim spunea...

Revin si eu cu o intrebare? Manole, ma ajuti putin?

"Avand in vedere ca o mare parte din bancile de la noi sunt din Turcia, Grecia, Cipru... voi ce stiti de situatia de acolo?
Ca de Olanda, Italia, Austria am mai auzit cate ceva."

Flavian spunea...

@Catalin Eremia

În SUA nu au apărut inteligenţi de nivelul tău. Deşi sunt sub spectrul 3000$/uncia de aur şi în perioada următoare vine valul de prăbuşeli bancare, preţurile caselor se duc de râpă cu tot cu kiyosăkenii cu creier de pitulice care le-au urcat până la cer.


Te-am prins ? Te-am prins, acuma nu mai ai ce zice. Ti-am zis io ca ne imprietenim noi pana la urma... :)

PS: despre optiuni poti invata "for fun" jucand cashflow 101. sau esti prea destept ca sa mai inveti ceva, cu atat mai putin dintr-un joc tampit?

Jocul nu-i neaparat tampit, dar autorul lui propovaduieste capitalismul un pic cam extremist, de fapt are inclinatii mai mult spre specula si bani facuti din "invarteli" ceea ce se poate vedea usor in cartile lui. Iar modelul pe care ti l-ai luat si faptul ca incerci sa vinzi ideile altuia ca fiind proprii, explica multe chestii si despre afirmatiile tale ;)

Singura atitudine criminala (si speculativa) este cand scoti banii din circuit ca sa-i pui cash/aur la saltea sau in cutii incuiate in banci.

In conditiile date, eu as numi asta atitudine prevazatoare a unui om cu cap.

Anonim spunea...

@Cristi M

Merci tata. Deci nu are rost sa ma imbat cu apa rece ca depunand banii in contul de plata a creditului i-as feri de pierdere in caz de faliment. Atunci sa stea in vreasc.

Cel care preia creanta, preia doar creditele in faza respectiva nu si banii lipsa din conturile curente.

Stii ce m-a ingrijorat ? Am intrebat la banca pe doamna de la operatiuni (nu stiu daca avea si dreptate) si imi spunea ca doar depozitele sunt garantate de BNR nu si conturile curente.

dcg spunea...

Stire aburinda: BNR a aprobat cresterea gradului de indatorare, la creditele ipotecare

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-5331310-bnr-aprobat-cresterea-gradului-indatorare-creditele-ipotecare.htm

Acum ca au voie de la BNR, bancile o sa arunce cu credite in stanga si dreapta... sau nu? Si o sa schimbe toata campania de la TV din "vino sa ne dai banii" in "hai neamule la credite". Oare?

AristotelCostel spunea...

Ca şi Eremia, Văcaru ştie că soluţia e în inimile noastre.

Le-aş spune unor astfel de gunoişoare umane că vorbesc despre o criză de încredere (carenţă de compot de prune) ca principală problemă a unui sistem bazat pe ŢEAPĂ!!! Ştiu, bulele speculative, de fapt, nu sunt ţepe, ci... uşoare dezechilibre.

Într-un sistem bazat pe profit este imposibil să ne aşteptăm ca fiinţele umane să se comporte într-un mod cu adevărat etic şi decent.

@flavian

Eu n-am îndoieli că odată cu închiderea unor companii de parazitat societatea, turma va sări pe aur, dar nu ştiu ce vor face cu el...

dcg spunea...

Hubble, esti derutat de multitudinea de Cristiani :)

Anonim spunea...

@Cristi D
Mda.

Anonim spunea...

Credeti ca e in interesul bancilor straine sa falimenteze sucursalele din Romania ? Ar pierde foarte multi bani. Cred ca prefera sa pompeze bani de la mama ca sa poata recupera datoriile. Presupun ca pestele se impute de la cap. Adica daca banca mama are probleme grave. Cu toate ca au expuneri mari in Europa de est, nu cred ca guvernele Austriei, Germaniei, Frantei, Italiei, Olandei vor lasa bancile mama sa cada. Ce diceti ?

Anonim spunea...

http://www.ziare.ro/1232029433-BNR_a_modificat_regulamentul_de_creditare

"Banca Naţională a României (BNR) a aprobat creşterea gradului de îndatorare a populaţiei. Gradul de îndatorare va ajunge la 60-65%.
După ce vor fi relaxate condiţiile de creditare, românii vor putea împrumuta de la bănci chiar şi de două ori mai mulţi bani decât în prezent, pentru a-şi putea cumpăra o locuinţă. Şi asta pentru că gradul de îndatorare va creşte, din nou, la 60-65% din venitul clientului."

Astia ne baga in bull trap numai pentru a-i salva pe "investitori".
Pe blogul lui aristotel am vazut ca si obositul de la Unicredit se apucase de investii imobiliare. Pai Unicredit trebuie sa dea banii unora sa -i cumpere sefului investitia.
Din ce vad in state, marilor finantisti li se rupe de falimentul unor institutii financiare. Tot negrisorii (si la propriu si la figurat) platesc oalele sparte.
De ce cred ca e o miscare care sa ii scoata din kkt pe "dezvoltatori" ? Pentru ca s-au relaxat conditiile NUMAI la creditele imobiliare ipotecare.

Anonim spunea...

http://www.gandul.info/flux/bce-a-redus-dobanda-de-politica-monetara-la-2.html?3996;3751679

Dobanda BCE a scazut cu 3% in ultimele luni iar la noi inca se fac majorari de dobanzi la creditele in euro. Aici ar trebui sa intervina putin BNR-ul si sa bage niste reglementari. Incep sa cred ca si BNR-ul joaca cu dracu.

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Dl. Isarescu (in paranteza spus ...singurul roman membru al C.F.R. _ Council of foreign Relations) trebuie sa traiasca si el din ceva. Nu cred ca salariul de "bugetar" ii ajunge.

mobutu spunea...

@Hubble
Pai la noi se adauga riscul enorm de tara si numai asta cred ca face vreo 7% ... recte dobanzi enorme.

Referitor la BNR si noile reglementari la creditul ipotecar cred ca nu o sa schimbe mai nimic pe piata ... in primul rand nu sunt fonduri (lichiditate) si nici n-o sa prea mai vina din afara iar in al doilea rand costul finantarii este enorm ... sa-l vad si eu pe prostul ăla care-si trage un credit ipotecar cu dobanda pe la 15-20% ... păi ăla şi-o merită frate cu vârf şi îndesat.

mobutu spunea...

a, am uitat, şi în al treilea rand sa vad si eu banca aia care ia ca 100% ipoteca "de buna calitate" un imobil "evaluat" la 100.000 EURO ... probabil va considera ca si garantie doar vreeo 50% ...

AristotelCostel spunea...

Instinctul meu de fată mare nu mă-nşeală, Cezar şi/sau olandezu ...trebuie să apară...din clipă-n clipă.

mobutu spunea...

... iar javra de gheţea tocmai isi exprima entuziasmul si bucuria ca normele de creditare au fost schimbate in forma discutata ... bleah

mobutu spunea...

gheţea ... "astfel activitatea economica din domeniu (aka construcţii) se va debloca"
mare prost ...

mobutu spunea...

bagaţi pe money channel sa va minunati de gheţea ... ăsta chiar crede că-i gata "criza", basta, cu noile norme de creditare revenim pe valul cu lapte si miere ...

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Am mai vazut 9citit) ca ordonanta de interzicere a cumulului salariului cu pensia la bugetari a fost declarata neconstitutionala. Mai astept :
-cresterea salariilor celor din BCR cu 45 %;
-cresterea salariilor profesorilor cu 50 %;
-cresterea pensiilor cu X %;
- marirea indemnizatiilor parlamentarilor si senatorilor;
-acordarea de subventii de stat uzinei Dacia;
- crearea fondului de ajutorare a sistemul bancar;
ETC.
Final : http://www.youtube.com/watch?v=0HOIRnbb0XE&feature=related

Anonim spunea...

hahahahha ....si avem nevoie de cat mai multe unitati locative .... cica !
baieti ....dezvoltatorilor....reprofilarea pe unitati locative de ....veci !

http://www.ziare.ro/1232033333-Populatia_Romaniei_scade_lunar_cu_4000_de_oameni

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
AI spunea...

Motivul: in urma unei analize efectuate, BNR a constatat ca "gradul de nerambursare a creditelor este sensibil mai mic in cazul debitorilor care au contractat credite garantate cu ipoteci, comparativ cu alte categorii de debitori ".

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

@catalin eremia
ce-mi place mie de oamenii astia ca tine care face banu din piatra seaca, astia e destepti, dom'le, nu ca fraerii care trage la banda si chiar produce ceva (bine, de aici excludem americanii din industria auto cu salarii nesimtite si sindicate la fel)
ia zi cataline, nu-i asa ca trump e idolul tau ? pariez ca ai poster cu el pe tavan :P

vladone spunea...

relaxarea fiscala asta a lu' ghetea nu va opri caderea preturilor la case dar o va tempera pe termen scurt si, cel mai important, va da o ultima sansa de exit pentru cei care-si dau seama cat de groasa-i treaba.

Manole spunea...

Eu nu aş fi aşa entuziast (de normele re-relaxate). Mi se par din specia "să se revizuiască primesc, dar să nu se schimbe nimica; sau să nu se revizuiască, primesc, dar să schimbăm pe ici-colo, prin punctele esenţiale". Nu cred că va opri nimic şi nici nu va ajuta pe cineva să facă exit. Vedem.

vladone spunea...

seara asta, la bizbazarul lu' moise guran, nenea Pop de la impact a reusit sa fie simpatic in contrast cu negoita caruia a-nceput sa i se citeasca disperarea pe fata :)

mobutu spunea...

Da, am vazut si eu emisiunea, pop a reusit sa ma surprinda (in bine), nu ma asteptam, probabil si-a zis omul ca "decat sa fiu penibil mai bine sa fiu realist" ...
In schimb negoita ... vai si amar.
Si a fost si gheţea (live de la palat) la fel de penibil ca întotdeauna.

arx spunea...

Pentru cei care mai cred ca lucrurile vor mai fi cum au fost! Se pare ca Europa o ia la vale iar peste cateva luni va intra si Romania in acest haos. Oare imobiliarii si alti papagali cu guler traiesc si ei pe aceasta planeta?

http://www.nytimes.com/2009/01/15/world/europe/15latvia.html?_r=2&ref=patrick.net

yoyo spunea...

frectie la un picior de lemn acesta "relaxare" a creditelor. sa vedem ce banci au curaj sa dea credite la care rata va reprezenta 60-70% din venituri. ca nebuni se gasesc sa ia credite si in vremurile astea.

mobutu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
olandezu spunea...

La multi ani pe 2009 "Balonului imobiliar" !

Am avut treaba pana acum asa ca scuzati absenta !
Pare ca s-a mai "rarit" prezenta pe aici ...
Ba chir sesizez si un pic de panica:

"Acum ca au voie de la BNR, bancile o sa arunce cu credite in stanga si dreapta... sau nu? Si o sa schimbe toata campania de la TV din "vino sa ne dai banii" in "hai neamule la credite". Oare?"

Una peste alta zic ca sunteti (suntem, nu?) in grafic .

BTW multam pt. sfaturile cu RON/EUR Xrate in ianuarie . Au fost corecte !
Din pacate cam asta e singura prognoza reala pe care am vazut-o pe blog ...deocamdata !!!

Seara buna !

mobutu spunea...

hoho, avem olandeji pe blog ... bine ai revenit

yoyo spunea...

AristotelCostel spunea...
"Instinctul meu de fată mare nu mă-nşeală, Cezar şi/sau olandezu ...trebuie să apară...din clipă-n clipă."

Se pare ca a avut dreptate sau poate nu. Am observat ca poti sa iti faci orice identitate pe Google/Bloger. Oricine poate sa isi faca un ID, chiar si cu manole, canadianul, danezu, albanezu, olandezu, etc.

mobutu spunea...

Da, asa este, insa pare a fi stilul olandezului nostru :)

Cata Eremia spunea...

@yoyo: important e ce fac cu hartiile alea de valoare (banii) cei care vor lua credite ...

@olandezu: te-as invita sa-mi vezi peretii unde am avut candva lipite grafice bursiere si imobiliare plus alte unelte de analiza tehnica; le-am dat jos ca am inchiriat locatia intre timp si acum le gasesc online ...

sunt uimit sa constat cat de mult timp au putut sa cheltuiasca unii pentru a arunca cu oua sau a aplauda. e frumos spectacolul?

vizionare placuta, dar nu uitati ca jucatorii iau prime si salarii. microbistii se aleg doar cu certurile si bataile intre galerii.

Unknown spunea...

???????????

ionut spunea...

catalin eremia

Explica-mi si mie, te rog, cum ai facut de ai "inchiriat locatia"?!!

Bun gasit tuturor!

ionut spunea...

@all

Cum bine observa cineva mai sus, e curios ca s-au relaxat doar creditele ipotecare/imobiliare.
Linistiti-va, e doar frectie la "piciorul de lemn". Practic nu s-a schimbat nimic: bani de la bancile "mama" tot nu sunt, si nici nu s-a modificat nivelul provizioanelor.

x spunea...

"... in baza unor analize temeinice, imprumutatorii vor avea posibilitatea sa calculeze un grad de indatorare mai mare solicitantilor de credite in cazurile in care acestia vor garanta imprumuturile cu proprietati imobiliare de buna calitate."

Traducere din limba de lemn: liber la devalizat banci, daca aveti vreun asociat/rubedenie/om de bine, cu o proprietate imobiliara dubioasa de care nu poate scapa, dati-i un imprumut in contul ei, platesc fraierii conform Algoritmului de Creditare Bancorex™.

Off-Topic: nu e nici o coincidenta ca pogorarea olandezului a fost proorocita, el este intruparea speculatorului din Aristotel care pandeste cu banii la ciorap momentul de minim in care sa atace piata imobiliara. E o chestie complicata, gen Dr Jekyll & Mr Hyde, care se declanseaza la fiecare relaxare a normelor BNR.

Author spunea...

Față de relaxarea iresponsabilă a creditării din 2007, măsura actuală este inofensivă și fără efecte notabile, din următoarele motive.

1. Asaltul psihologic al crizei

Psihologia publicului începe să fie impregnată de veștile proaste. "Viitorul nu mai sună bine", locurile de muncă devin nesigure; nu sunt condiții propice pentru înhămarea la o importantă decizie financiară și mulți se vor gândi de două ori înainte să semneze contractul de credit.

2. Euro peste 4 lei

În anul 2007, EURO era la minimul istoric, banii investitorilor veneau în țară și finanțau ieftin deficitul de cont curent, adică bunăstarea furată (sau "împrumutată") de la alții. Salariile românilor creșteau în EURO cu fiecare lună de apreciere.

Acum s-a schimbat situația - căpșunarii și investitorii străini nu mai finanțează cu atâta larghețe deficitul de cont curent, corectând fundamental cursul EURO.

La un grad de îndatorare de 70% nu există loc de respiro - orice devalorizare neprevăzută a EURO poate duce la imposibilitatea plății ratelor.

3. Dobânzile uriașe la EURO

Dobânzile la EURO sunt insuportabil de mari. Lipsa de concurență de pe piață s-a împletit cu scumpirea finanțărilor în EURO și lichiditatea redusa din piață.

Concurența redusă din domeniul bancar duce la marje inimaginabile de 8% pentru creditele ipotecare în EURO. Scăderea rating-ului de țară la categoria "junk" (notă: România este singura țară din EU sub "investment grade") a scumpit finanțarea externă. Faptul că există și o lipsă de lichiditate în sistem care duce la dobânzi uluitoare la depozite nu ajută la acordarea în continuare de credite.

4. Garanțiile nesigure

Piața imobiliară locală este încă profund netransparentă, o piață de zvonuri și "ce-a făcut vecinul". Evaluatorii nu acces la prețuri de piață și nu pot estima corect valorile apartamentelor, estimând adesea garanțiile la cât e nevoie pentru a lua comisionul. Astfel, băncile nu au încă o bază solidă de estimare a valorii recuperabile a apartamentelor / caselor / terenurilor aduse ca garanție, ajungându-se până la situațiile din toamnă când nu se acceptau terenuri.

Astfel, măsura de relaxare nu va duce la creșterea puterii de cumpărare a populației și la revenirea pe un trend sustenabil de creștere a imobiliarelor, adică puțin mai mult ca rata inflației. Relaxarea va servi doar ca argument pur psihologic pentru vânzătorii ancorați în trecut să crească prețurile de strigare.

Suntem într-o situație de bull trap ca la carte, ce preceda o "revenire la normal". Urmează fear, capitulation, despair, asa cum e descris la http://romanianuda.blogspot.com/2008/11/fazele-balonului-imobiliar-pe-nelesul.html

AI spunea...

"proprietati imobiliare de buna calitate" - se refera in general la apartamente noi, cu mentiunea ca proprietarul sa locuiasa in el (nu stiu exact cum se poate urmari asta) si sa fie singura achizitie. Prin aceasta masura nu sunt vizate achizitiile pentru investitie, ci doar cele pentru necesitate. Era de asteptat ca o astfel de masura sa apara din simplul fapt ca bancile sunt cele care au finantat in proportie de 99% proiectele rezidentiale, in momentul de fata cautand si ele la randul lor minimalizarea riscului si un eventual exit.

Subscriu la parerea altora ca aceasta masura nu va avea nici pe departe efectul scontat...euro e la o valoare de 4.27 si DAE pentru un ipotecar/imobiliar e covarsitor pentru majoritatea celor ce ar lua un astfel de credit. Aceeasi pondere o are insa si zvonistica si psihologia ce actioneaza in astfel de momente de criza.

Sunt de parere ce abia din aprilie vom vedea cu adevarat coltii crizei, drame si reduceri, cand firmele vor raporta activitatea pe 2008 si...previziunile pentru ceea ce urmeaza.

elzorab spunea...

mi-am permis sa dau un copy-paste uni comentariu din EVZ, iata si cauza bulei imobiliare:

Frumos editorial, dle Cartarescu... incep sa va regasesc... eu nu umblu cu osanale... daca permitati, doar o mica observatie... lipseste concluzia: Cine e de vina? Petre Tutea zicea: "Cand vezi cirezile de imbecili, devine suportabila insingurarea." Pt acest citat din [Citeste] maestrul, am fost injurat, insultat, cenzurat. Nu securistii sunt de vina... ei au fost si sunt infectia care coace in lipsa de igiena. N-am nici cea mai mica indoiala ca vinovati sunt cirezile de imbecili care, in loc sa citeasca o carte, servesc o manea... in loc de o piesa de teatru, prefera Golden Slitz... in loc de Regele Mihai, prefera Iliescu si Basescu. Nu exista efect fara cauza. In conditiile date, era si este normal sa se intample asa. O stiti si dv f bine... dar dv nu sunteti Petre Tutea! Garfield, motanu (explicatoru)

elzorab spunea...

spuneati ceva de bula? care bula? poate bancuri cu bula!

"Sunt mai bine platiti decat la ei in tara


Un ansamblu de zece blocuri sunt construite in Arad de o firma din Ungaria care a venit cu 200 de muncitori si proiectanti, aducandu-si chiar si materialele de constructie. Investitorii romani cauta firme care sa predea lucrarile la termen.
In plus, constructorii unguri au venit cu tehnologie de ultima generatie, care permite continuarea lucrarilor si pe timp de iarna. "Nu numai ca respecta termenele, dar predau lucrarea si cu sase luni mai devreme, ceea ce, pentru noi, inseamna bani economisiti", a declarat un investitor. Constructorii unguri fac naveta de la Szeged si spun ca primesc mai multi bani decat daca ar lucra in Ungaria. "

elzorab spunea...

http://www.piata-az.ro/AdImages/ad_314616.jpg

elzorab spunea...

http://www.piata-az.ro/AdImages/ad_315641.jpg
olandezu, bine ai revenit. scoate banii!

elzorab spunea...

un punct extraordinar de bine facut de ministrul mediului(referitor la subventionarea de catre stat a echipamentelor de energie alternativa).

citez:
domnilor, cati producatori de asemena echipamente sunt in romania? ...pauza...

ce se va intampla cu banii pe care noi ii dam spre acest program....(vor merge in afara tarii)...
evident, comerciantii, cei care s-au grabit sa importe echipamentel sunt nemultumiti ca se renunta la program. cam asta e stiulul afaceristului roman. prinde un contract cu statul si importa echipamante din europa. noi doar consumam, asteptam de la stat sa ne plateasca ratele si de la banca sa blocheze cursul euro.

elzorab spunea...

mi-am permis sa dau un copy-paste uni comentariu din EVZ, iata si cauza bulei imobiliare:

Frumos editorial, dle Cartarescu... incep sa va regasesc... eu nu umblu cu osanale... daca permitati, doar o mica observatie... lipseste concluzia: Cine e de vina? Petre Tutea zicea: "Cand vezi cirezile de imbecili, devine suportabila insingurarea." Pt acest citat din [Citeste] maestrul, am fost injurat, insultat, cenzurat. Nu securistii sunt de vina... ei au fost si sunt infectia care coace in lipsa de igiena. N-am nici cea mai mica indoiala ca vinovati sunt cirezile de imbecili care, in loc sa citeasca o carte, servesc o manea... in loc de o piesa de teatru, prefera Golden Slitz... in loc de Regele Mihai, prefera Iliescu si Basescu. Nu exista efect fara cauza. In conditiile date, era si este normal sa se intample asa. O stiti si dv f bine... dar dv nu sunteti Petre Tutea! Garfield, motanu (explicatoru)

clujeanul spunea...

http://www.piata-az.ro/AdImages/ad_258417.jpg

clujeanul spunea...

evaluarile imoboliarelor sunt facute dupa "ureche". Evaluatorul ia ziarul de vanzari, vede cat "se cere" in zona si dupa asta face evaluarea unei locuinte. Oare daca ar aparea 50% din anunturile de imobiliare si cu "cumpar", si sa se ofere pretul corect, nu doar cu "vand" si sa se ceara preturi astronomice, nu s-ar mai schimba regulile jocului?
Cum ar fi daca toti care au bani, si doresc sa aibe "proprietatea lor", ar da anunt de cumparare si nu s-ar duce direct la Hienele de imobiliari?
Eu cred ca s-ar face preturile imobiliarelor "normale".
Deci, ia sa impanzim ziarele si site-urile cu "cumpar"...si sa oferim pretul corect, sa vedeti cum se vor ajusta preturile (la cei care doresc intradevar sa vanda)

Anonim spunea...

@olandezu
Inainte sa faci iar pe interesantul trebuie sa dai o explicatie pentru 1400 si 3.75. Poti spune de exemplu ca ai aruncat-o asa ca sa agiti discutiile.

Doar cursul valutar a fost profetie? Da toata bula imobiliara si caderea economiei si a salariilor ce au fost. Mai citeste odata blogul, poate nu ai inteles din prima, om fi vorbit codificat.

Manole spunea...

@olandezu: la mulţi ani, bine ai revenit.

@mihai: foarte bun comentariul, o să-mi permit să-l transform într-un articol de sine stătător pentru că merită să stea sus.

Author spunea...

Manole: Multumesc!

AristotelCostel spunea...

@stelian

Admir şi eu mojicia umană, da' nu mă văd în situaţia de a cumpăra o cloacă veche cu vecini îmbâcsiţi, sau o cloacă nouă cu vecini ţepuiţi.

"Life is like a box of chocolates; you'll never know what you gonna get"

...run Forrest, run!

yoyo spunea...

la mana bancherilor
Este prezentat cazul unei familii de nevazatori care luat de la BRD credit ipotecar pt. a-si construi o casa la tara si pt. a-si lua masina(???). Acum se vaita ca le-a crescut rata cu 800lei !!!. Cazul este prezentat in ziarul patronat de unul din fratii Paunescu, George Constantin Paunescu care azi a propus garantarea creditelor ipotecare de catre stat asa cum sunt garantate depozitele din banci. Acest ziar al lui duce o campanie intensiva de prostire a cititorilor prin articole in care diversi "specialisti" imobiliari prevad revigorarea pietei, cresterea preturilor, etc. Probabil dom` patron il intrece pe negoita cel cu 1600 de apartamente si incearca, disperat, sa isi faca exit-ul.

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?