marți, 12 august 2008

Preturi sustenabile (profetia lui Manole, partea a 2-a)

M-am gândit să fac o hartă a preţurilor sustenabile în Bucureşti, aşa cum le văd eu. Postul are legătură cu cel de aici.

Acolo unde am putut, am băgat şi câteva comentarii legate de plusurile şi minusurile zonei. Acu' eu ştiu că unii or să-mi sară în cap că prea sunt prăpăstios, în vreme ce alţii or să-mi reproşeze că dau apă la moară balonaţilor şi că în realitate preţurile vor coborî până la 50 E / mp, dar harta asta vine să completeze ideea de bază, şi anume că preţul metrului pătrat va (re) ajunge în jur de 900-1000 de euro. Mi se pare de altfel un nivel corect pentru România.

Cei care se ghidează după teoria că metrul pătrat ar trebui să coste cât un salariu mediu trebuie să ţină cont totuşi de faptul că pe o piaţă emergentă, cum e România, salariile cresc de la an la an şi atunci preţul metrului pătrat trebuie să conţină inclusiv aşteptările de creştere. Problema e când conţine aşteptări de 5-6 ori mai mari decât potenţialul real al economiei, cum s-a întâmplat până acum. Şi chiar dacă un preţ de 950 E/mp în Militari încă implică un efort deosebit din partea unei familii tinere (la un apartament cu 3 camere ar însemna cam 55-65.000 de euro), totuşi nu se compară cu preţul de 1800 E / mp care implică nu doar un efort deosebit, ci un efort fără creier.

Din punctul meu de vedere marea problemă este evoluţia descendentă a preţurilor. Încă nu putem şti dacă stabilizarea la aceste valori va trece printr-o perioadă iniţială de "bottom" la un nivel chiar mai mic, sau dacă declinul va fi lent şi se va opri "natural" pe la acele valori. Aici am putea avea de-a face cu 3 scenarii:

1. "prăbuşirea", sau ceea ce susţine şi teoria bulei: va urma o scădere abruptă până la niveluri sub pragul de sustenabilitate, după care va veni o revenire la fel de bruscă a preţurilor către nivelul de sustenabilitate şi apoi evoluţie crescătoare lentă, în corelaţie cu restul factorilor economici;

2. "aterizarea lină": preţurile vor coborî nu prea brusc până la pragul de sustenabilitate apoi îşi vor relua creşterea în corelaţie cu factorii economici;

3. "scenariul japonez": o coborâre bruscă, dar nu chiar ca în cazul scenariului prăbuşirii, către pragul de sustenabilitate, apoi o continuă coborâre lină către... valori de nebănuit.


Sincer să fiu habar nu am ce ne aşteaptă. Cred că orice scenariu e posibil dar tendinţa va deveni vizibilă abia după ce preţurile vor atinge valorile din imaginea precendentă. E posibil să avem de-a face şi cu un scenariu complet nou, şi anume o prăbuşire bruscă (bulă) urmată de o scădere lentă (scenariul japonez). După cum e posibil ca preţurile să coboare dublu, până la 4-500 E / mp, până când să se precizeze tendinţa. Niciodată în istoria ştiută un balon imobiliar atât de imens nu s-a mai format pe o piaţă în tranziţie, deci e posibil să asistăm la un scenariu complet nou.

În orice caz, proprietarii cu adevărat inteligenţi ar trebui să caute strategii pentru o vânzare cât mai rapidă (şi la un preţ cât mai apropiat de realitate, dar şi de dorinţele proprii) şi să facă abstracţie de asemenea tâmpenii crase.

115 comentarii:

Anonim spunea...

Multe s-au zis pe blogul asta. Pana la urma am lasat de la mine. Ai lasat si tu de la tine. Asadar nu va fi balon ci o corectie in minus. Totusi pentru a fi balon ar insemna o scadere de cel putin 3-4 ori. Greu de crezut ca va ajunge un apartament de 2 cam mediu in Bucuresti sa coste 30 kE, cu toate previziunile sumbre ale unora.
Oricum analiza ta e interesanta si voi urmari evolutia.

qwerty spunea...

@Nenea Cora:

"Totusi pentru a fi balon ar insemna o scadere de cel putin 3-4 ori."

Mai usor cu asaltul la baioneta asupra omului de paie...
Eu zic ca e balon daca scade cu 30% .
Daca scade de 3 ori e scadere de 67%, de 4 ori e 75% ....

wolffie spunea...

eu zic ca pe termen scurt-mediu (2-3 ani)nu vor ajunge preturile la 900-1000 euroi/m2 , ci se va inregistra o corectie in jos pana la un nivel sustenabil in functie de cartier asa cum ai spus Manole; parerea mea ca mai jos de 1200 e/m2 in cartiere ca militari dr.taberei, rahova e cel mai de jos nivel la care vor ajunge din mai multe motive:
1. rekinii speculanti (a se citi o mare parte a romanasilor) s-au invatat cu munca putina sau deloc si cu castiguri mari si nemuncite. astfel aceste capuse vor inchiria cotetele de apartamente pe care le detin unor familii tinere care muncesc cinstit, si nu se vor mai grabi sa le vanda, pana momentul nu le va fi din nou favorabil.
2. romanul are cultul casei proprietate personala, astfel ca este dispus sa aloce un procent mult mai mare indeplinirii acestui vis (perfect justificabil) decat cetatenii vest-europeni si va lua de la gura copilasilor , va mai taia din vacante, etc.
3. statul (parlamentari, ministri, judecatori, etc) nu are nici un interes sa promulge legi anti-rekini, anti-stat degeaba pe bani nemunciti fiindca si ei se ocupa cu acelasi lucru.. specula si tepe date fraierilor.. in special familiilor tinere care traiesc iluzoriu cu speranta ca-si permit o casa (desi niciunul nu stie daca-si va permite 30 de ani de-acum incolo)
daca prin absurd, s-ar intampla ca preturile sa coboare la un nivel suportabil si pentru omul de rand si imobiliarele nu vor mai renta ca investitie, s-ar face un mare bine Romaniei, poate atunci banii s-ar orienta si spre productie si progres. Pana atunci insa, pregatiti-va sa iesiti la pensie sau sa dati coltu`

Kiko spunea...

Complimente Manole atat pt analiza cat si pt redactare! Cred ca harta cu preturile pe zona e ceva unic in genul sau prin net.

Daca PRETURILE POT FI LEGATE DE VENITRUI atunci profetia ta se va adeverii.

Observ ca in calculele facute in parte I. ai folosit venitul unui cuplu si nu al unui individ. Ai fost generos. Pt ca in zilele astea nu toti pot/vor sa fie casatoriti. Sau ce faci, te-nsori sa ai cu cine impartii rata la casa? Poate da, la apartamentele analizate in categoria "medie".

Dar pt apartamentele din categoria mai scumpa, jmecherii vor trebui sa calculeze pretul bazandu-se pe propriul lor venit. Nu doar pt ca pitzipoancele vor pe unul care sa ofere ceva, dar si sa poata dormi linistiti in propria lor casa. Oare bancile tin cont de statisticile divorurilor cand dau credite la "tinerii casatoriti"?

elzorab spunea...

prognoza mea:
sec: 80% scadere in maxim doi ani.
ma bazez pe aceleasi ipoteze. daca sectorul constructiilor intra in blocaj acesta va atrage prabusirea tuturor sectoarelor economiei.
pretul de 1000 e mp nu e sustenabil nici in tarile dezvoltate pentru masa de saraci si cei cu venituri medii care fac credite pentru apartamente...

dar mai e o chestie. caderea imobiliarelor din romania incepe cu prabusirea bancilor engleze si cu momentul in care investitorii, marea lor majoritate fiind doar oameni simpli care si-au pus pensia la bataie si au dat-o pe mainile unor rechini, vor intelege ca li s-a tras o mare tzeapa si ca au pierdut banii investiti, ca au sase sa-i mai recupereze doar daca vor pastra investitia pentru 50 de ani...

sa vedem ce se va intampla...dra sa nu uita, am mai spus-o si cu dolarul si cu altele..

sec 80% in maxim doi ani si pun la bataie niste bani pentru un pariu...cine vrea?

dcg spunea...

@nenea cora

Ce inseamna scadere de 3-4 ori? Se traduce cu scadere la o treime - o patrime din preturile actuale?

Dorin spunea...

@Manole
Cresteri salariale reale pot fi realizate fie prin cresterea PIB-ului (fara a fi afectat de inflatie) fie prin diminuarea profiturilor realizate de firme.
Pentru prima situatie spun: Sa dea domnul.
Eu nu vad insa posibila o crestere mai mare de 10% a PIB-ului (repet- fara inflatie) in Romania decat printr-o schimbare de mentalitate care nu se poate realiza decat in mai multe generatii (noi nu vom prinde acele timpuri).
A doua situatie nu poate fi dusa prea departe. Se poate realiza pana la un punct. Diminuarea profiturilor pana la intrarea pe pierdere nu duce decat la faliment si ulterior la cresterea somajului.
Exista insa o alta varianta: cresterea in termeni nominali a salariilor (care diminuate cu rata inflatiei ne arata ca salariile reale nu au crescut sau au crescut in teremeni reali foarte putin si in baza celor doua precizari amintite mai sus)
O inflatie ridicata va conduce inevitabil pe termen lung la devalorizarea leului in raport cu euro.
In concluzie, daca exprimai preturile pe metrul patrat in lei spuneam: da, o eventuala crestere salariala accelerata poate determina ca preturile sa se stabileasca la nivelurile pe care le precizezi. In conditiile in care le precizezi in euro - NU.

Dorin spunea...

@Manole
Cu exceptia unei inflatii foarte ridicate si in UE.

Kiko spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Alexandru D spunea...

Ceva major s-a schimbat in 2007 si va continua sa adauge presiune pe scaderea preturilor in urmatorii 10 ani.

Liberalizarea accesului pe piata muncii din UE.

Mare parte din tinerii cu venituri mari, adica cu calificari inalte, vor pleca sa munceasca si sa se stabileasca in UE.

Asa cum necalificatii au plecat din satele lor, asa si calificatii vor pleca din orase/capitala.

Asta va incuraja intr-o prima faza cresterea salariilor pentru cei ramasi, dar va reduce drastic cererea de apartamente proprietate personala cu credit pe 30 de ani.

Cei ramasi vor prefera sa inchirieze si sa economiseasca bani pt un avans la casa din Spania.

Preturile la apartamente romanesti scad, nu mai sunt o investitie buna, deci aproape nimeni nu va mai dori sa le cumpere.

Din contra foarte multi vor dori sa scape de ele si sa tina banii pt momentul in care vor pleca din tara

E exact ce se intampla acum. Clienti foarte putini si oferta tripla fata de anul trecut.

Deci caderea va fi brusca si apoi va mai scadea, pe stil japonez. La ei scade din cauze demografice, pt ca nu prea fac copii. In Romania o sa scada pt ca tinerii pleaca.

AristotelCostel spunea...

Cine s-a suit la ceruri cu balonul imobiliar?

@manole
Romanian dream se spulberă.
1. Trendul descendent pe imobiliare...relaxează clasa potenţial cumpărătoare pentru că "nu-i nicio grabă".
2. Exemplele de creditaţi faliţi din viitorul apropiat îi vor lecui pe mulţi potenţiali fazani.
3. Profitul agenţilor economici nu va mai ajunge în imobiliare şi nu se vor mai putea face cumpărături imobiliare cu valiza de bani.
4. Caritasul şi FMI-ul au lăsat urme adânci, iar imobiliarele n-au cum să cadă...lin, fiind vorba tot de un joc piramidal.
5. Să nu omitem ce tarla imensă e România şi ce şanse uriaşe sunt de accentuare a crizei demografice din România...prin migraţie.
6. Menţinerea artificială a preţurilor cu ajutorul băncilor, mass-mediei şi puternicei "concurenţe" de pe piaţa de nou provoacă ...lehamite. Potenţialii cumpărători au deja în bagajul genetic versurile:
- "doar creşte" şi numai creşte de anul trecut,
- "se plafonează" şi scade;
- iar acum li se spune că "nu se va prăbuşi" ...aha...sigur că da... va fi o corecţie...puternică...
7. Lehamitea faţă de imobiliare si excesul de ofertă vor duce preţurile sub nivelurile sustenabile...de 3-5 venituri medii anuale!

Ce va fi după spargerea balonului? Eterna şi fascinanta Românie!

Chulalongkorn spunea...

am si eu o mica intrebare : cand incepe sa aiba sens sa cumpar un ap ca sa-l dau in chirie.. am ceva bani si o lipsa totala de imaginatie.
Sa astept sa scada pretu pana cand chiria / luna sa depaseasca dobanda pe care o primesc de la banca daca pun banii in lei(9,03%/an in mana la TLV) si stau linistit ? E logic sa ma astept sa se intample vreodata asta ? Cam cat ar trebui sa scada dobanda de referinta ca sa devina realizabil asa ceva ?Mersi

Bogdan spunea...

@Chulalongkorn

e simplu:
cand chiria_lunara = 0,4% * pret_apartament --> undeva la 4,8% randamanet anual + 1-2% crestere valoare imobil atunci e un punct de start...
chiria_lunara trebuie sa fie la randul ei platibila de catre plebe, altfel exista riscu ca si ea sa scada ... ca sa-ti dai seama cat ar trebui sa fie chiria lunara trebuie sa afli venitu mediu (al zonei)... iar chiria + cheltuieli intretinere trebuie sa nu depaseaasca 33% din acest venit (al celor care locuiesc acolo). daca e vorba de garsoniera sau locuinte mici alea trebuie sa fie platibile de catre un tanar (un sg salar de incepator) ...

b

Chulalongkorn spunea...

@bogdan

pai daca ma iau dupa calculele tale pot sa iau in Timisoara un ap 90mp cu 90000E si sa cer o chirie de 360 E dupa regula ta eu cred ca pot sa iau si 400E pe el. Atunci am impresia ca nu exista bula. :-) Esti sigur ca rationamentul tau e OK?


pe cand daca pun la banca 90000E in lei calculat aproximativ la TLV cu dobanda in mana de 9.03%(dupa ce am platit impozitu pe dobanda):
90000*0.0903/12=677.25E/luna asta sa zicem ca ar fi valabil 6 luni pana la un an daca incepe BNR-ul sa scada dob de referinta.

Kiko spunea...

@ Chulalongkorn

Cumparatul apartamentelor pt inchirie nu se mai practica nici in occident. E ca si cum ai cumpara biciclete sa le dai in chirie la baieti ... sa faca si ei o tura. Nu mai tine.

Pe termen lung (10 ani), daca apartamentul e BINE PLASAT, va ramane o investitie buna, in alternativa la plasarea banilor in banca. Dar intre timp e un "cost" nu un venit. Sigur, sa il tii gol e un pacat, il poti inchiria pt a acoperi costurile, dar e mai multa bataie de cap decat castig.

Dupa opinia mea, nici acum, nici peste 2 ani, nici peste 5 nu va fi rentabil sa investesti banii in apartamente cu scopul de a castiga din chirie.

Bogdan spunea...

@Chulalongkorn
1. la banci exista perioade cand dobanda e maricica, si perioade cand dobanda nu acopera inflatia... dobanzi de 9% se dau in genere pe monezi cu risc mare... daca te raportezi la euro dobanda nominala anuala ar trebui sa fie undeva sub 5% pe an, din care se plateste impozitul... daca in romanica primesti mai mult asta se datoreaza riscului mai mare la care-s expusi banii)
banca poate sa-ti ofere o garantie maxima de 20k (parca atat e in .ro) ...

2. nu am idee ce cumperi tu la 90k euro, si tot asa nu am idee cat e chiria in zona... eu am dat exemplu la cum si ce se intampla intr-o piata asezata, unde imobiliarele nu sunt folosite ca specula (germanica)... si-ti mai spun ca oamenii astia (din jermanica) chiar nu-s dispusi sa-si dea toti banii, sau sa se inghesuie in apartamente nasoale (cer un minim de 25 mp/ caciula) doar ca sa locuiasca in timisoara (sa zicem muenchen)... daca nu mai incap cu chiria in oras se departeaza umpic de el, 10-20 km...


ce vreau sa spun e: pretzu zonei il da venitu zonei, daca nu e ban, cine sa locuiasca acolo... in romanica e specula... nu-i normal ca un amarat de apartament de 60mp sa fie finantat de catre 2 familii din 2 generatii diferite (parinti +copii) si asta cu termene de 20+ ani .. o familie trebuie sa-si permita sa-si finanteze singura propria locuinta, o locuinta in care sa incapa 2 parinti + 2 copii asta inseamna minim 100mp... si amu incepe discutia cat ar trebui sa coste 1mp (inchiriat sau cumparat) ...

b

Chulalongkorn spunea...

@ Mr Kiko
da-mi voie sa nu fiu de acord cu tine. E drept ca nu am disecat in detaliu ce se intampla in alta parte .. dar eu cred ca omul asta te contrazice: http://richdad.com/

Pe de alta parte cunosc personal oameni care au ap-uri cumparate pana prin 2004 da asa intre 5 si 60 care sunt date in chirie .. stii ce ? oamenii aia sunt bogati . Sunt independenti financiar as in nu mai trebuie sa munceasca ca sa traiasca.

Anonim spunea...

N-ar strica o bula. Apartament am. De mult timp imi doresc sa-mi construiesc o casa cu cel putin 500 mp de teren. In conditiile actuale nu prea imi vine sa dau banii pe teren si astept cu nerabdare bula terenurilor (exclusa ideea de vanzare a apartamentului).
Manole, poate lansezi dezbateri si pe tema terenurilor.

Chulalongkorn spunea...

@Bogdan
multumesc pt raspuns.Cu punctul 1 sunt de acord 100%.
Punctul 2 ramane de studiat.

Kiko spunea...

@ Chulalongkorn

Deocamdata, din pacate, nu prea iei un apartament de 90mp cu 90.000 in Timisoara. Cel putin nu intr-o zona unde poti cere 400 pe chirie.

Iar ca sa poti cere 400 pe luna, mai trebuie sa bagi 20 de mii in el, sa il pui la punct. Si sa il mobilezi "brici", altfel nimeni nu-ti da 400.

Si cand iei 400 pe luna, scazi 16% impozit (care probabil va creste ca in toata lumea), castigul scade considerabil. Cheltuieli, impozite, reparatii...

In plus: nu gasesti chiriasi cum trebuie. E preferabil sa-i dai afara si sa iti protejezi apartamentul. It-i distrug casa, nu platesc chiria, nu platesc cheltuielile, ... destul sa se intample o data la an si deja nu e okay. Merita cand cumparai apartamentul cu 30k si dadeai in chirie cu 200. Poate gresesc, dar nu cred ca TM abunda de clienti dispusi sa deie 400 pe chirie.

Kiko spunea...

@Chulalongkorn

Absolut de acord pt cei care au cumparat in 2004. Eu vorbeam de acum, la pret dublu+. Chiriile nu au urcat asa de mult ca sa scoti banii.

Chulalongkorn spunea...

Pana la urma se pare ca totusi e o bula enorma.. si asta se vede din :

daca pun la banca 90000E in lei calculat aproximativ la TLV cu dobanda in mana de 9.03%(dupa ce am platit impozitu pe dobanda):
90000*0.0903/12=677.25E/luna asta sa zicem ca ar fi valabil 6 luni pana la un an daca incepe BNR-ul sa scada dob de referinta.


unde este locul in romania unde poti sa cumperi ceva cu 90KE si sa
primesti 677.25E /luna chirie?


intrebarea mea e: care ar fi un semnal de intrat la cumparare ? Un semnal ca preturile au ajuns la o valoare acoperita de realitate.

Da un raspuns strict financiar fara
chestii venitu in zona familii cu 10 copii bla bla .. bula fiind f mare raspunsul e mult mai simplu ..
dobanda de referinta.

Anonim spunea...

Eu cred ca e un moment psihologic. E cert ca preturile nu vor mai creste din motive juste. Exista 2 variante: ori stagneaza ori scad. Deci e un moment prielnic sa stai in expectativa nu sa cumperi. Ce a fost in 2004 toamna e poveste. Important e prezentul.

Dorin spunea...

Ce spune Dan Sandu, directorul general adjunct al Millennium Bank Romania:
http://www.zf.ro/articol_183180/dan_sandu__millennium__piata_creditelor_ipotecare_a_intrat_in_blocaj.html
Scaderi de 20-25% deja. (probabil ca stie el, ca doar bancile dau credite). Cat despre o revigorare a tranzactiilor in octombrie... Nici nu conteaza daca vor fi ceva mai multe tranzactii. Piata se va duce in continuare in jos.

AristotelCostel spunea...

@chulalongkorn

Pleci de la premisa ca ai 90k în bancă şi că nu vrei să-i investeşti altfel decât în imobiliare pentru chirii...efemere.
În postul anterior, manole a arătat ce înseamnă piaţa chiriilor...un ceaşaf pe balcon cu lunile...Decât aşa o investiţie mai bine ţi-ai păstra banii în...şifonier.

Semnal? Da' se dă restartu' în imobiliare?
Vrei un răspuns strict financiar? Venit mediu lunar 350 Euro/lună...

Unknown spunea...

Desi citesc blogul demult acesta este primul post, asadar bine v-am gasit.
Parerea mea este ca sa "investesti" 90K EURO in imobiliare acum in Romania este pura nebunie.

Chulalongkorn spunea...

@AristotelCostel

imobiliarele la prima vedere si la scara asa mica 1, 2 ap-uri par a fi o chestie relativ simplu de facut ..considerand efortul , timpul consumat etc.Nu trebuie sa te dedici cu totul , poti sa-ti pastrezi slujba etc.

Daca ai altee idei le astept cu interes. Sa nu imi zici de bursa ca acolo deja sunt si nu pot sa zic ca merge stralucit :P

cat despre chirii efemere .. nu cred ca e cazul sa le numesti asa .. unii au reusit din imobiliare .. probabil in mai putin de 10 ani o sa mai apara un window of opportunity .. asta daca nu patim ca japonezii si mai face lumea copii intre timp :-)

Chulalongkorn spunea...

@mobutu evident ca e nebunie ..
se vede ca se merita sa tii banii in depozit decat sa iei ceva. Astaa in conditiile in care e in general acceptat ca a tine banii in depozit e stupid pt ca e foarte probabil ca inflatia reala sa fie mai mare decat dobanda.

dar poate ar fi interesant de impartasit o metoda de a determina cand se termina nebunia.. ca se va termina este evident.

AristotelCostel spunea...

@chulalongkorn

Declinul demografic continuă de vreo 18 ani...natalitatea mai mică decât mortalitatea, iar migraţia e factorul care se schimbă de la ...alegeri la alegeri, putând fi, de asemenea, "uşor" influenţat de decizii germane, britanice sau americane...

Închirierea e o "investiţie" simplă?
Parcă în Botoşani...există un sat în care toţi sătenii au deschis fiecare câte o ...fierărie. Iniţial deschisese unul prăvălia şi a mers...acum ...nu mai "merge" niciuna!

Nu sunt agorafob, dar mă ghidez în viaţă după îndemnul "Fereşte-te de aglomeraţie!"

Au reuşit mulţi din imobiliare? Şi Caritasul a dat destui... oameni de ...succes.

Kiko spunea...

@Chulalongkorn

Daca chiar decizi sa faci pasul, imi permit sa sugerez sa iei mai bine 2 ap-ur mai mici, sa incerci sa te orientezi per 2 garsonire la 45-50k bucata, decat sa iei unul de 90mp. Scoti mai usor 200 per cate o garsoniera decat 400 per un apartament. Sigur stii ca, cheltuielile initiale iti mananca castigul pe vreun an-doua, dupa ce vei putea conta pe 300-400 la luna.

De considerat ca presiune fiscala ar putea sa creasca, impozitul pe cea de a doua casa ar putea sa creasca, ... e mai mult un proiect de "brake even", de conservare a capitalului, decat de castig.

Sa fii pregati cu multa bataie de cap cu chiriasii (vorbesc din experienta personala), si la faptul ca o pauza de 2 luni anuleaza o buna parte din profit.

Pt acelasi volum de investitie sunt multe banci straine care ofera aproape 4% castig net, cu taxele in regula si fara 1 minut de bataie de cap. Nu vorbesc de bursa, ci de cont de depozit, garantat pana la 103k de euro pe cont. Dobanda platita lunar din contul de depozit pe contul curent.

Cu toate astea, banii sunt ai tai, daca te simti pregatit ... vineaza ocazii, la toamna precis se vor ivii. Nu ai nevoie sa apelezi la credit, ai banii jos, ca pretul apartamentelor va cobora sau va creste ce mai conteaza. Le-ai luat, sunt ale tale, cat intra din chirie intra. Mai incolo poate mai faci alti 90k si mai iei doua :)

Miorlau Pufos spunea...

@Mr Kiko
Treaba cu chiria sta foarte bine in teorie. In practica insa iti aduce o sumedenie de belele. Ce te faci daca niste chiriasi pleaca fara sa plateasca intretinerea pe citeva luni ( in cazul cel mai fericit ) sau iti pirlesc berbecul pe aragaz ( caz real, i s-a intimplat tatalui meu )? E vreo lege care sa protejeze proprietarul? Faptul ca tu esti probabil un om de bun simt care lasa curat dupa ce pleaca de undeva...nu inseamna ca sint si altii. Si uite cum, cu banii pe care-i iei pe chirie, trebuie sa renovezi. Oricum, nu exista un OPC pentru ce se da in chirie pe la noi ( niste jeguri sinistre in marea majoritate ).

Problema nu e numai imputinarea sau migrarea septelului platitor de cotizatie la banca, cit calitatea lui. Generatia care vine din urma abia trece de bac trasa de par, nu leaga doua intr-un tei si are o indiferenta fantastica in fata esecului. Li se rupe plovaru'n genunchi cu alte cuvinte. Deci canci productivitate, canci bani, canci acoperis de calitate la staul. Biznisurile multor strainezi se bazeaza pe planuri in care secretara cistiga salariul mediu pe economie si ei cred ca e fericita. Doar cu ceva noroc o poti gasi pe una decenta care rupe ceva engleza la 500 euro/luna. Asa ca scaderea, brusca sau nu, o putem pune si pe seama lipsei de productivitate in cimpia muncii. Deplasarea capitalului catre forta de munca nu cred ca o s-o vedem prea curind in tara romaneasca unde polarizarea e atit de mare...

@ Manole Stau sa ma intreb de ce inca leasingul imobiliar nu a intrat in hora in virtejul asta.

elzorab spunea...

"Angajaţii BCR sunt nemulţumiţi din cauza diferenţelor nejustificate între salariaţii BCR, de valul de concediere colectivă care va afecta activitatea în unităţile teritoriale ale băncii, dar şi de programul de lucru care nu este în concordanţă cu nevoile clienţilor"

elzorab spunea...

incep concedierile masive in banci? pai cum e posibil asa ceva intr-o tara in plin avant economic, in care casele se vand ca painea calda?

se pare ca iarasi am avut dreptate...criza imobiliara inca nici macar nu a fost acceptata de "specialiti" si, iata' concediarile au inceput deja...

belly spunea...

Salutare tuturor (e primul meu post)

Am vazut ca ati intrebat daca exista legi care sa protejeze proprietarii care dau in chirie apartamentele, insa stim cu totii ca nu sunt. Dar am si eu o intrebare (eu nu sunt proprietar si nici nu stau cu chirie - o situatie putin mai complicata): exista legi care protejeaza chiriasul (nu va ganditi ca le iau partea la aia care nu platesc intretinerea, care fac gratare in mijlocul sufrageriei si care isi iau varul dupa pereti cand pleaca) eu ma refer la oamenii care ar vrea sa stea in chirie pe o perioada mare de timp (5-10 ani), sa isi faca si ei un mic rost in viata, inainte sa se inhame la misiunea sinucigasa de asi cumpara locuinta cu ipoteca. Nu exista nici o lege nici pentru chirias nici pentru inchiriator ( dar sa fim seriosi preturile la chirii care se vehiculeaza acuma mi se par "un pic" cam mari). Pe mine unu nu m-ar deranja sa stau in chirie pentru 10 ani, insa nu am siguranta ca voi sta in acel apartament timp de 10 ani pe o chirie rezonabila si care nu se mareste de la luna la luna, sau dupa 3-6 luni de stat in chirie vine proprietarul si iti zice ca vinde apartamentul sau ca vine un nepot din provincie la Fac si ii da lui apartamentul. Sa nu mai pomenesc de proprietari care cer 500 EUR pe 2 cam si nu accepta decat un cuplu (asta de pe vremea cand eram innebunit cu gasirea unei chirii - acum 1 an). Singurul meu sfat pentru proprietarii care vor sa inchirieze : Cereti niste chirii rezonabile si nu inchiriati decat la oamenii care vi se par voua OK (eventual mai aduceti pe cineva cu voi la "interviurile" pentru gasirea chiriasului). Dar daca voi inchiriati la ala care da mai mult, atunci v-o faceti cu mana voastra si nu va mai plangeti (imi cer scuze ca sunt un pic cam rautacios).
Legat de preturi, nu stiu ce sa mai zic (eu cred si sper ca or sa scada), dar avand in vedere argumentele aduse pe blogul acesta singura posibilitate este ca preturile vor scade. Cei care doresc sa ma contrazica si sa imi zica ca preturile nu vor scade cu nici un chip va rog sa imi aduceti argumente (altele decat ca noi suntem o piata atipica si ca romanul are mereu bani - astea is argumentele omului incoltit care nu stie cum sa mai scoata camasa)

Miorlau Pufos spunea...

http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/816464/Facultatile-romanesti-fabrici-de-mediocri/

qwerty spunea...

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-3955988-autoritatile-investigheaza-amendeaza-final-recunosc-romania-construieste-negru-prost-apoi-vinde-foarte-scump.htm

Miza afacerilor imobiliare: profituri de peste 50%

Potrivit unor analize realizate de compania Regatta Real Estate si publicate de presa in urma cu trei luni, profitul obtinut din constructia de imobile este apreciat pentru acest an la peste 50%. Profitul din imobiliare se afla insa in scadere fata de anii trecuti.

Un alt studiu realizat de catre compania Colliers arata ca anul acesta costurile de constructie a unui metru patrat in Bucuresti se ridica la 750 de euro, in crestere cu 25% fata de anul trecut. Pe de alta parte, in 2007 Colliers anunta profituri de peste 170% din constructia de imobile.

Aha... deci dezvoltatorii vor pleca daca nu mai fac profit de peste 170% (repet, dezvoltatorii, nu speculantii ulteriori).
Mda.... si marmota...

nestor spunea...

Ce imi place e ca toata lumea o da incolo si incoace cu pretul pe metrul patrat ignorand complet aspectul esential pentru cei care vor locui efectiv acolo.
Si daca ar fi gratis metrul ala patrat, tu te-ai muta intr-un bloc in a carui structura de rezistenta s-a pus de doua ori mai putin ciment sau fier beton decat ar trebui?

Dorin spunea...

http://www.zf.ro/articol_183494
/nivel_record_de_executari_silite_p
e_piata_imobiliara_americana_.html

AristotelCostel spunea...

Pe tema "Nu vă vindeţi casele!"...că nu valorează nimic, The Money Channel îmi dă lovitura de graţie:

Preţul pe metru pătrat în România se menţine la media de 4000 de euro, nivel ridicat în Europa

Kiko spunea...

4000 pe mp??

In media lor probabil au considerat suprafata proiectiei imobilului la sol. Au uitat sa multiplice x nr de etaje.

ionut spunea...

Desi urmaresc de mult acest blog este primul meu post aici.
S-o luam cu inceputul: felicitari Domnului Manole!
Acest blog este cea mai buna idee pe care am vazut-o pe internet pana acum!
si acum un mesaj pentr "nenea cora" si altii ca dumnealui. Se simte disperaea domnilor...va dau o veste trista: asa veti ramane(disperati). Joaca S-a terminat!! ce vedem de cateva luni incoace nu este decat inceputul crizei in imobiliare, criza care se va transforma in curand intr-un veritabil crah. toate argumentele si analizele financiare spun acest lucru. va fi prabusire! inecrc insa sa-mi spun o parere: crahul va incepe la cateva luni de la alegerile din toamna. panqa atunci sunt curios cati bani vor mai cheltui "retailistii" pe materialele de manipulare din presa? Vom vedea. Deocamdata atat!

ionut spunea...

Am un prieten care are firma de costructii si vorbesc din sursa sigura:
Pret pe metrul patrat pentru o casa la " rosu" 175 euro!!
Cu tot cu finisaje de nivel mediu: < 400 euro!!!
Si este casa pe pamant. Ganditi-va ca in cazul unui bloc cu mai multe apartamente pretul e si mai mic.Adaugati un procent decent de 20% castig, inmultiti cu nr de metrii patrati pt un apartament si veti avea pretul real si adevarata marime a bulei imobiliare di romania

Marona spunea...

Parerea mea e ca Romania nu va inventa absolut nici un scenariu original de ajustare a bulei, ci va derula tot scenariile cunoscute pana in prezent, sectorial.

"Prabusire" - ar putea fi scenariul pentru blocurile nou construite si vilele de tarla. Si-ar putea reveni si creste odata cu economia romaneasca, cu dezvoltarea sau crearea unei infrastructuri rezon.

"Aterizare lina" ar putea fi scenariul pentru case si apartamentele relativ noi (din 80 incoace) si cu locatie buna, semicentrala sau centrala.

"Scenariul japonez" e singurul scenariu posibil pentru blocurile din cartierele comunist-muncitoresti ale Bucurestiului, al caror statut de ghetto-uri se consolideaza inexorabil.

Anonim spunea...

@ionut
Ce te face sa crezi ca sunt disperat? Sau vb sa te afli in treaba?
Pe mine bula nu ma atinge deloc pt ca nu sunt implicat. Ca imi dau cu parerea pe blog si am alta opinie fata de tine e altceva. Si apoi dorinta mea ar fi sa se sparga balonul dar mai putin conteaza ce dorim.

ionut spunea...

nenea cora mai am o intrebare: esti proprietar sau chirias?

Manole spunea...

"Nenea cora" e fostul Gigi castron, e proprietar (ap. prin zona Politehnica, luat în urmă cu câţiva ani cu 40.000 de E dacă ţin minte) şi e petrolist prin Libia unde câştigă în jur de 2000 de E / lună. Corect, Nenea cora?

Preţul acela de 4000 E / mp citat de TMCTV cred că se referă strict la suprafaţa locuibilă, cum se practică în anumite pieţe mature. Altfel, nu-i văd explicaţia...

Seth spunea...

eu am vazut un anunt in TM de la o echipa de meseriasi care vin si construiesc la negru bine inteles cu 50 euro / m2 la rosu, iar in publivest sau publitim nu mai stiu am vazut firma care construieste la rosu cu 150 euro / m2 ... nu inteleg de unde draq scot astia preturile astea de 750 - 1500 euro / m2 ...

ionut spunea...

Manole, pai daca nenea cora e petrolist prin libia( si probabil sta in tara cateva saptamani pe an in total) se explica datul lui cu parea pe acest blog.
mai "nene" o eventuala spargere a balonului ne va afecta pe toti datorita ponderii ridicate a acestui sector in ec. Romaniei, si a caderii conexe a pietei materialelor de constructii, pierderi ale bancilor angrenate in acest joc, agentii imobiliare etc.
Daca nu ai inteles asta...
...tare ma tem insa ca esti destul de implicat si ca defapt am avut drepate la faza cu disperarea!
Simt eu ca cineva de bine te-a sfatuit sa investesti din banii castigati aiurea in "afacerea imobiliara din care n-ai cum sa pierzi". Daca e asa sa sti ca sincer imi pare rau pt. tine.

ionut spunea...

Seth decate ori ai auzit tu in ultimii ani urmatoarele "ziceri":
1)piata imobiliara nu are cum sa scada
2)prost e cine da nu cine cere
3) preturile locuintelor nu au cum sa scada deorecce preturile materialelor cresc continuu
4) ne-am integrat in europa si trebuie sa ne aliniem!si ca un corolar: suntem departe de preturile din, londra ,paris ,praga etc.
5) vin armate de occidentali plini de bani care vor cumpara la greu
6)vin armate si mai mari(legiuni) de capsunari care vor investi...unde oare dac nu in imobiliare?
7)cat castigi din afacerea ta?
70%
asa putin? eu daca nu scot cel putin 100% nu ma bag!
8) si altele...
D,aici scot "astia" preturile astea!!

Anonim spunea...

@ionut
Pentru cultura ta generala. Eu lucrez in contract de 28 cu 28 vacanta cu 3000 e lunar (si vacanta). Joburi afara in domeniu asta sund destule mai ales de cand cu foamea de petrol. Inchipuieti ca ma doare la basca de bula asta. Cu 3000 pot trai decent si in Germania.
Concentreaza-te acum pe imobiliare.

ionut spunea...

nenea cora pentru cultura ta generala sunt concentrat pe imobiliare dar nu cum te gandesti tu ci invers!! ha ha ha!
Te-am intrebat cate investitii imobiliare ai facut in tara, 1,2,3? Ca nu se poate ca din 3000 de euro salariu sa nu fi cumparat si tu un teren acolo sau un apartament sa-l inchiriezi, ca nu se stie maica e o investitie!!Simt ca ai contribuit din plin la bula imobiliara din romania si acum incerci din rasputeri sa sa te autosugestionezi(ca pe noi cei de pe aici e mai greu sa ne convigi) ca piata nu poate cadea.iti dau un sfat (nu te costa nimic) incepe cu accptarea realitatii, va fi mai usor pentru tine si poate iti vei recupera ce mai poti din pierdere. e pacat de munca ta!!!

ionut spunea...

Chulalongkorn
Chiar daca gasesesti chiriasii ideali( care vor sta in chirie pe termen lung, vor fi foarte corecti, nu vor strica nimic sau daca vor strica vor repara pe banii lor, nu vor avea datorii), impozitele pe venit si pe cladiri nu vor creste multi ani de aum inainte ,fa un calcul simplu:
400euro/lunax12luni=4800euro anual.
4800-16%=aprox.4000euro.
90000/4000=22.5ANI!!
Te rog sa ma crezi ca asta nu mai e investitie!
90000 euro investiti intr-o afacere onesta si facuta cu cap pot fi recuperati in 4-5 ani!
Eu zic sa te mai gandesti

ionut spunea...

Chulalongkorn
nu investi niciodata pe o piata in scadere pana nu esti sigura ca aceea scadere este maxima si trendul se inverseaza.Altfel nimeni nu iti poate garanta ca ulterioara crestere va duce preturile pana acolo(sau peste) pretul la care ai investit tu inainte de cadere.
Problema e ca e foarte greu de spus(in imobiliare)cat de mare si indelungata va fi caderea si ce ar insemna dupa aia o crestere sanatoasa

ionut spunea...

Manole
pretul de 950euro/metrul patrat in Militari poate fi un pret corect
in cativa ani buni de acum incolo.Pe de alta parte,dupa parerea mea, raportul 1 salariu mediu/1 metru patrat este valabil doar in cazul costructiilor noi ridicate cu respectarea tuturor standardelor si in nici un caz nu se aplica blocurilor vechi.
In alta ordine de idei eu as prefera o desumflare brusca a balonului (urmata de o crestere sanatoasa a preturilor corelata cu realitatile economice si cu puterea reala de cumparare a omului de rand) unui declin lent si dureros al pietei.

Anonim spunea...

@manole
nu uita te rog sa deschizi o dezbatere despre terenurile intravilane

@ionut
faci presupuneri false despre mine si iti dai apa la moara

ionut spunea...

@nene cora(gigi castron)
Despre terenurile intravilane iti dau eu vreo 2 ponturi:
In Romania cumpara acum ca oricum vor creste si altfel pierzi.
Uite un pont si mai bun:
Cumpara in Libia ,ca daca ai norocul sa gasesti niscai petrol "pe dedesupt", te-ai scos!

ionut spunea...

dom' gigi nenea cora
Daca ai un surpus de bani( obtinuti cu greu si prin multa munca,e adevarat daca lucrezi in Libia in domeniul petrolier) si bazat pe acest surplus de bani te mai "paste" o investitie in imobiliare, iti mai dau un pont:
tasteaza simplu pe google- preturi case si apartamenta Berlin
vei avea o uriasa surpriza!

Calin spunea...

Interesanta analiza, se dicuta mult dar tot nu pot intelege cum se mentine totusi piata la nivele de pret aberante, e vorba de banii negrii din economie? ce om normal isi cumpara un apartament de 2 camere cu 130-150.000? La preturile unui apartament de doua camere din zona 1Mai Banu Manta sa zicem imi cumpar in orasul in care locuiesc (NB Europa de vest) un apartament de 3 camere cu dotari net superioare (ventilatie, aspirator central, loc de parcare; care vad ca sunt de lux in Bucuresti). Ca sa nu mai vorbim de case cu teren unde diferentele sunt si mai mari.

ionut spunea...

Calin
uite cum sta treaba pe scurt:
orice piata are variatie ciclica
pe trendul ascendent ea este carcterizata de exuberanta si lacomie accentuata,iar pe cel descendent de frica!
ea are si un palier de stagnare in care vanzatorii au un interval de timp in care sint in situatia de negare a realitatii.
manipularea in romania afost atat de mare si concertata incat daca ii spui omului care crede ca ap lui amarat de 50 m. patrati valoreaza de 3 ori mai putin decat cere el in amomentul actual te va privi ca pe un nebun!
uita-te la nenea cora,care oricum gratie faptului ca lucreaza afara ar trebui sa aiba o cultura ec. si financiara majoritatii.dar el e in continuare antibalon! de ce? nu ne spune. pentru ca altii spun ca e imposibil.
pe de alta parte gandeste-te ca sunt destui " investitori" dezvoltatori si alti retailisti care au investit bani seriosi ( de cele mai multe ori nu banii lor) in acest caritas.la astia deja frica despre care vorbeam se tranforma deja in panica.la momentul actual ne aflam in interiorul balonului pe palierul de blocaj(stagnare).in urmatorul interval de timp( care daca ma intrebi pe mine nu stiu cat va fi de mare) va incepe inversarea trendului.
pana atunci gandeste-te cat de greu e sa accepti ca ai luat o decizie gresita la un moment dat!
vei gasi in continuare justificari si tot felul de pseudoargumente in favoarea alegerii tale!

Manole spunea...

@calin: păi preţurile nu se "menţin" ci scad încet şi sigur.

Anonim spunea...

@Calin:
Buna observatia. Ieri ma uitam la emisiunea lui Moise Guran si una din stiri era ca in unele zone ale Bucurestiului preturile de fapt au crescut cu vreo 8% parca, desi nu am fost foarte atent. Ce mi-a captat atentia a fost precizarea ca nu s-a vandut foarte mult totusi (sau nimic), au crescut numai preturile cerute.

Mai stiu un caz unde cineva si-a cumparat apartament nou si trebuie totusi sa il vanda pe ala vechi (asta pentru cei care zic ca romanul nu trebuie sa vanda). A avut zero oferte. Am niste vecini pe langa mine. Pe hartie cred ca sunt foarte bogati, au apartamente doar, pacat ca nu au bani de pastile. Altcineva aduna sticle din gunoi ca sa plateasca intretinerea. Daca acestia sunt bogatii Romaniei, avem probleme.

ionut spunea...

Orfeu

E si mai rau!
Sunt o granada de oameni proprietari de apartamente care sunt plini de datorii pentru tot felul de televizoare ,masini de spalat, frigidere, au cate 2-3 "mobile", se imprumuta in fiecare an sa-si petreaca concediul pe minunatul litoral ramanesc, probabil si-au luat si cate un logan in rate pe 8 ani,au restante de luni intregi la intretinere pentru care au ajuns sa accseze credite refinantate (sau mai rau se imprumuta de la camatarii aia nenorociti gen Provident), castigul lor lunar net nu depaseste250-300euro/luna si dupa o jumatate de zi deja nu mai au nimic in buzunare,adica intr-un cuvant sufera de cancer financiar generalizat!
Ei bine ,daca-l intrebi pe unul din asta cat vrea pe apartamentul lui iti va tranti un pret care te va lasa masca, de sute de mii de euro ,de parca in fiecare zi invarte gramezi de bani si 100000 de euro pt el nu inseamna decat maruntis!
Daca il intrebi si de unde a scos pretul asta aberant, cum de unde? toti cunoscutii lui au vandut la preturile astea , piata nu poate decat sa creasca, asa spun toti marii analisti din toata presa deci trebuie sa fie adevarat.
Stii ceva? eu nu mor de ras din 2 motive:
- vorba lui Tutea pentru ca nu sunt cardiac
-pentru ca situatia asta este de fapt tragica

Marona spunea...

Nenea Cora, vestea buna pt tine legata de spargerea buboiului imobiliar romanesc: visul tau de-ati face o casuta pe pamant nu devine mai utopic, ci mai realist.

Banuiesc ca stii engleza, iti dau link-ul asta foarte informativ:

http://www.irvinehousingblog.com/blog/comments/land-value-101/

Manole spunea...

Oameni buni, trebuie să înţelegeţi că în România există 2 pieţe: una reală, a tranzacţionărilor, alta a pretenţiilor.

În clipa de faţă cele 2 sunt complet decuplate. Există vânzători care s-au prins cum merge treaba, acceptă să negocieze şi se agaţă de orice cumpărător, şi există alţii - majoritatea - aflaţi în plină fază de negare ("denial"). Uitaţi-vă în postul cu psihologia balonului. La ziar pot creşte preţurile până la 8000 E / mp - ceea ce contează e piaţa reală a tranzacţiilor. Dacă România ar avea un indice imobiliar atunci proprietarilor aflaţi în plină negare le-ar fi mai uşor să-şi reevalueze poziţia. Din păcate nu există, şi atunci pentru ei singura referinţă e ziarul. Păcat de ei deoarece, cu cât au aşteptări mai mari, cu atât vor avea o decepţie mai mare. Aceştia însă sunt oamenii cei mai puţin educaţi, incapabili să înţeleagă nişte semnale sau nişte discuţii economice, de aceea faptul că "le scade" proprietatea nu e mare tragedie şi nu va avea niciun impact economic fiindcă oricum aceştia sunt membri, în realitate, foarte săraci ai societăţii.

Anonim spunea...

Si eu cred ca sunt doua piete complet decuplate, una a tranzactiilor si una a cererii. Eu locuiesc in provincie, Tg-Ms, si va pot da un exemplu concret. Vad ca pe acest blog se discuta aproape numai despre piata imobiliara din Bucuresti.
Un amic si-a scos un apartament la vanzare inca din luna Februarie a acestui an. 3 camere, confort 1,etaj 4 din 4,contructia e de pe la sfrasitul anilor 70 inceputul lui 80, ultracentral in Piata Trandafirilor,apartamentul destul de aranjat. La inceput cerea 100k si nici nu se gandea ca are sa-l dea cu mai putin. Pana in luna Mai a avut cateva vizite dar nici o oferta clara, in acest timp la ziar el aprea cu pretul de 100k. In luna Mai se decide ca l-ar da si cu 80k dar la ziar era tot cu 100k. Intre timp amicul meu isi cauta casa pt ca vroia sa-si cumpere cu banii de pe apartament si sa puna diferenta pt o casa. In tot acest timp cautand si casa a gasit cam 3 oferte care i-au placut, singusr in curte, zone rezonabile ( una era in Piata Armatei, 3 camere curte mica 3 arii la 185k-decenta, te puteai muta in ea a doua zi fara sa mai faci alte investitii). In timpul cat el nu avea ofertanti la randul lor si cei cu casele nu aveau nici o oferta si uite asa statea baitul si astepta o oferta sigura ca sa poata sa oferteze si el casa dorita. Pana la urma l-a vandut in luna Iulie cu 68k. Asta a fost singura oferta concreta pe care a avut-o. Dar casa tot nu a apucat sa-si ia in Iulie iar de atunci nu mai am vesti asa ca nu cunosc sfarsitul povestii.

ionut spunea...

manole

Este adevarat ca nu e nici o tragedie pentru marea majoritate a proprietarior despre care vorbeai revenirea la niste preturi normale.
Problema poate fi insa impactul psihologic major pe care il poate avea pt. acestia intelegerea faptului ca cea mai mare( si de foarte multe ori sigura lor) avere nu e chiar asa de mare!
Acest lucru poate avea implicatii deosebite la nivel de mental colectiv, lucru pe care politicienii si guvernantii( care nu numai ca nu au facut nimic impotriva umflarii balonului dar au si suflat in el) il stiu foarte bine!
Sa ne gandim doar la un singur aspect: in calculul ratei indicelui inflatiei lipsesc cu desavarsire preturile la ap. si la chirii.
Si atunci ne intrebam de ce oare(inca) nu avem acel atat de necesar indice imobiliar?

Anonim spunea...

http://www.canada.com/calgaryherald/
story.html?id=14366dd6-fb80-4291
-a225-8b46cbfa6957

Balonul a inceput sa se sparga si la canadieni. Cateva date statistice interesante din Alberta.
Mie imi place cum sunt prezentate datele.cat au scazut preturile procentual, care e comparatia cu restul tarii a unei anumite zone,cu cat au scazut vanzarile, apoi pe categorii de locuinte. As vrea sa vad si la noi asemena date.
De ce oare nu pot si la noi asociatiile imobiliare sa publice niste date statistice ?
Imi pun si eu aceeasi intrebare ca si Ionut: de ce nu avem si noi acel indice imobiliar?

AristotelCostel spunea...

@orfeu

Manipulatorul "punkt" a spus: "Moise Guran a ironizat încă odată posibilele efecte ale scăderii numarului de tranzacţii din ultimele luni. El încearcă să sugereze că există o masă mare de oameni care nu cumpără, stând în expectativă, şi care, la un moment dat, vor "ceda"."

Am văzut şi eu emisiunea lui Guran şi n-am dubii că dl. Moise analizează obiectiv subiectul fără a avea vreo aplecare specială asupra subiectului. Asta e singura explicaţie plauzibilă pentru obişnuinţa lui Guran de a prelua gata rumegate prostiile imobiliarilor.

Când Caritasul a intrat în impas, Tatulici a început o serie de emisiuni în care-l trăgea de limbă pe Stoica pe tema miracolului de la Cluj: "Cum reuşiţi domnule Stoica?" Răspunsul e mai puţin important, dar cunoaştem finalul. Bineînţeles, pe Tatulici nu l-a întrebat nimeni dacă a avut vreun interes sau dacă e prost.

Unde vede Guran o "masă mare de cumpărători"? Cine să cedeze? Unde sunt aceşti ultimi fazani? Cât de imbecil să fi ca să-ţi scape ...lipsa cererii solvabile din România pentru locuinţe la preţuri de Bruxelles?

Manole spunea...

@ionut: am mai discutat, mai demult, chestia cu inflaţia. Lipsa indicelui de până acum a fost voită, deorece prezenţa sa ar fi urcat inflaţia mult peste datele oficiale. Anul trecut, de exemplu, când inflaţia oficială era la 4% preţul caselor creştea cu 50%. Dacă ar fi fost luat în calcul, probabil că inflaţia ar fi fost pe la 7%. Şi tocmai asta va face să vedem indicele oficial peste vreo 6 luni, când va ajuta (întrucât preţurile scad) la ponderarea datelor oficiale despre inflaţie. Adică o inflaţie "pe bune" de 15% va fi chipurile doar de 10% fiindcă, vezi Doamne, se ieftineşte locuirea.

Anonim spunea...

@aristotelcostel:
Parca in emisiune se mai preciza ca bancile au aprobate credite imobiliare in valoare de 1 mld euro, doar ca oamenii nu au ridicat banii aia inca ca sa faca cumparaturile. Eu unul nu stiu cum functioneaza asta, dar daca ti s-a aprobat un credit, poti sa stai cu el si sa nu il ridici? "Da va rog, ati venit sa va ridicati rezervarea? Ati gasit in sfarsit un ap? Ce frumos, v-am asteptat 6 luni. Felicitari."

ionut spunea...

manole

Ultima mea intrebare era pur retorica.Raspunsul e secretul lui Pollichinele. Oricum multumesc!

Aristotelcostel

Ce e asa de greu de inteles in legatura cu ce declara moise guran?
Tu ce parare ai despre postul antena3?
tonomate...

ionut spunea...

Punem pariu ca peste cateva saptamani(luni) dl. guran ne va explica cum ca el a prevazut demult scaderea(prabusirea) pietei imobiliare si ca cererea si cererea solvabila nu sunt acelasi lucru?

ionut spunea...

Si ca "marea masa se cumparatori" e in stransa corelatie cu cererea..adica cu cerea solvabila care ...nu este chiar asa de mare!!!
oameni buni, astia au un tupeu atat de mare inacat incearca sa te prosteasca in fata fara sa fie strabatuti de nici cel mai mic fior. Pe mine unul nu ma mai mira nimic!

elzorab spunea...

pentru toti romanii din afara este socant sa constate cat de rupti de realitate sunt romanii care traiesc in romania, care au impresia ca betoanele alea comuniste valoareaza dublu fata de locuintele din viena, ca un simplu absolvent de stiinte economice, produs pe banda rulanta, dar care se crede mare sales manager, are tupeul sa ceara un salariu de 1500 de euro, desi el nu e de cat un biet vanzator.
la fel si cei din banci, vand niste produse, chiar daca acelea sunt finaciare, si au impresia ca ei au inventat balonul de sapun.

am mai spus-o si o mai repet, economia romaniei este distorsionata. atat vreme cat inginerii, medicii, profesorii, cercetatorii, chimistii, fac mai putin bani decat cei care le vand masinile, casele si creditele, nu are cum sa mearga bine romania...

economie de smecheri si smecherii, de tunuri si tunuletze, unde un biet functionar bancar, ce incaseaza in america salariul minim pe economie, se crede mare bancher si director finatze banci.

ce nu inteleg e urmatoarea chestie. se canta atat de des "desteaptata romane" si totusi romanii nostrii dorm somnul cel de moarte, hipnotizati de cativa sacali in cardasie cu politicienii care devalizeaza tara si bieti oameni de tot ce au...

Baronu' spunea...

Salut,

Citesc blogul asta de cateva saptamani dar acum m am decis sa postez, motivat de comentariile voastre.
Cum intru in categoria celor care reprezinta "cererea solvabila", e drept ca doar potentiala, sunt complet scarbit de ce se intampla in .ro cu manipularile ieftine si lipsa de protectie a consumatorului in ceea ce priveste piata imob.
Problemele sunt, dp meu dv urmatoarele:
1. Nu exista lege care sa asigure protectia chiriasilor, dar nici a propietarilor
2. Notarii, singurii care ar putea prezenta statistici in ceea ce priveste nr de tranzactii si valoarea lor, nu o fac. Prin urmare, nu exista indice imobiliar. Deci, o gramada de putici de pe la diverse agentii maresc pretul artificial prin articole comandate in ziare, anunturi false in div publicatii etc.
3.Protectia consumatorului in ceea ce priveste relatia cu bancile este minima, multi oameni luand tepe peste tepe.

Dupa mine, rezolvarea acestor pb va duce la normalizarea pietei de imobiliare. Cum rezolvam cele 3 puncte? Simplu, prin legi cum exista in Franta, Belgia si alte tari din vest.
Cum obtinem astfel de legi? Mai complicat, dar nu imposibil. La cati de multi suntem, care sa vrem aceste legi, putem reprezenta o sursa de voturi prea importanta ca sa ne ignore. Trebuie doar sa avem putin spirit civic si sa facem ceva: o asociatie, un site sau macar o amarata de petitie online.
Pentru ca nimeni nu iti da daca nu ceri.

P.S. Post motivat de ultimul paragraf al lui elzorab

elzorab spunea...

eu va mai spun o chestie, care sper sa nu se intample si in ro.
in state tocmai au fost ajustate impozitele pentru proprietati. astfel, din cauza preturilor mari vehiculate, si nu intotdeuna materializate, pentru zonele respective, bietii oameni, au ajuns sa plateasca impozit pana la doua salarii. ma refer la bietii oameni care au locuit intr-o zona 20 de ani, au fost si sunt oameni modesti, cu venituri mici, dar pentru ca speculantii si o politica dezastruoasa au ridicat preturile in zona la cer, s-au trezit cu impozite de trebuie sa munceasca o jumatate de an pentru a le plati....si asta pe fondul crizei economice si al caderii sectorului imobiliar. din pacate impozitele se calculeaza in functie de ultimii 3 ani, cand totul era in plin avant...

ce spuneti daca pe baza preturilor vehiculate pe piata, primaria bucurestiului v-ar cere impozit pentru proprietate in jur de 1500-2000 de euro pe an. poate cei mai banosi ar injura si ar plati. dar ceilalti 90% dintre bucuresteni care nu reusesc sa economiseasca 1500 de euro nici macar intr-un an??

eu sper sa nu va pasca si pe voi aceeasi chestie, ar fi diabolic sa ne gandim ca primarii au acceptat aceasta situatie tocmai pentru a va putea mari impozitele si a mai creea o sursa de venituri numai buna de devalizat si deturnat inspre companiile proprii...

eu nu spun ca se va intampa dar e o posibilitate, iar in sua s-a intamplat deja....

elzorab spunea...

INCA UN CAPSUNAR CU BANI CARE E DISPUS SA SE REINTOARCA IN ROMANIA SI SA "INVESTEASCA" TOTA MUNCA IN PRODUSELE GLORIOASEI EPOCI DE SPECULA IMOBILIARA...


"familia Contra se gândeşte la viitorul copiilor şi vrea să ia cea mai bună decizie. "Condiţiile de şcolarizare şi cele medicale sunt mult evoluate faţă de cele din România. La noi, de exemplu, nu s-a construit un spital de 19 ani. Nici măcar nu au reformat prea multe. Politicienii nu s-au implicat deloc. S-a furat în permanenţă, iar poporul român a avut de suferit. Păcat!"

"La noi este prea multă răutate şi prea multă presiune. Când mă întorc în ţară îmi este şi frică să deschid ziarele sau să dau drumul la televizor. Sunt numai scandaluri. Fiecare se ceartă cu cineva. Asta ne place nouă, românilor?", încheie Contra.

elzorab spunea...

INCA UNA; DIN TOAMNA SE REITORC CAPSUNARII DEFINITIV IN ROMANIA SI VOR CUMPARA TOATE CASELE DE PE PIATA, MIA RAU DECAT LACUSTELE...

"Compania aeriană low-cost Blue Air, din Castellon, vinde, în fiecare zi, aproximativ 150 de bilete românilor care locuiesc în provincie şi care au decis să meargă în România cu avionul.

De la biroul Blue Air din Castellon s-a anunţat că nu mai sunt locuri libere până pe 23 august, iar, de la această dată şi până la sfârşitul lunii, mai au doar 25.

În pofida crizei economice, foarte puţini români îşi cumpără bilet doar dus, pentru a rămâne definitiv în România. Intenţia românilor care merg în luna august acasă este aceea de a-şi vizita familia şi prietenii, dar să se întoarcă la timp pentru a începe lucrul. "Majoritatea persoanelor care vin la sediu cumpără biletul dus-întors, cu plecarea din aeroportul din Valencia, deoarece este cel mai aproape", spune Loredana Dumitru, agent de vânzări"

nestor spunea...

Abia astept si eu impozitele alea. Cred ca este unica metoda prin care poti convinge doi batranei care nu au nici bani de intretinere si mancare sa se mute din apartamente de 140 de metri patrati de pe Natiunilor Unite.
Abia astept si eu niste preturi decente pentru un loc de parcare la bloc.
Abia astept si eu taxe pentru acces cu masina in centrul Bucurestiului.
Cei care isi permit sa plateasca pretul sa stea in centru, cei care vor apartamente ieftine si spatii verzi (pentru gratare in fata scarii) sa se mute la periferie. Asa cum se intampla in orice capitala civilizata.

Anonim spunea...

@nestor
dupa ce ca batraneii nu mai au bani de mancare dupa o viata de munca tu vrei sa le rapesti si ultimele clipe de liniste in casa lor. Nu inteleg de unde mania asta a ta (sa fie de la frustrari?). Ce ai zice daca ar fi parintii tai?
Iar daca se pune taxa in Buc sa puna toate orasele sa vezi cum te simti cand de foame (ca sa nu platesti) o iei pe centura.
Pune mana si mergi cu metrou sau busu la serv si scapi de aglomeratie.

nestor spunea...

Nu este o manie, este o constatare: batrani care nu au ce sa manance sau cu ce sa plateasca intretinerea, dar se incapataneaza sa locuiasca intr-un apartament de patru camere mult prea mare pentru necesitatile lor, in zone ultracentrale. Daca ar vinde apartamentul si s-ar muta 5 km mai intr-o parte intretinerea ar fi de trei ori mai ieftina, mancarea de doua ori mai ieftina, plus ca le-ar si ramane vreo 150 000 de euro de cheltuit pe medicamente. Insa se pare ca unora le place mai mult tichia de margaritar.
Taxa pentru acces in centrul Bucurestiului este singura masura in stare sa ii coboare pe snobi din masini si sa ii suie in mijloace de transport in comun.
Nu trebuie sa suferi de foame ca sa mergi cu metroul, tine doar de spirit civic.

dandy spunea...

nenea cora, ce preocopat social ai devenit dintr-o data.
Dupa judecata ta, pentru tinerii care muncesc, nu e nici o tragedie daca isi dau tot salariul pe chiria la o garsoniera in care stau inghesuiti, dar pentru pensionari ar fi o adevarata catastrofa sa se mute din ap de 4 camere din buricul Bucurestiului, intr-un ap de 2 camere la margine.

dcg spunea...

Atentie la ce va doriti ca s-ar putea implini... Poate va ganditi si la o taxa tip "buletin de Bucuresti" ca sa mai scadem si din presiunea provinciei asupra preturilor locuintelor din capitala :)

AristotelCostel spunea...

@Dandy

Castron trece prin perioade grele. Acu' un an credea 100% că a dat lovitura cu apartamentul lui din Bucale.
Până acu' o lună credea că face parte din tagma celor mai râvniţi şi invidiaţi specialişti de pe planetă...petroliştii (28 de zile ştab vs. 28 de zile ... sclav?!?).
Instant...îşi face griji pentru pensionarii cu "averi" de peste 100 000 Euro.
Mai departe? Păi, să vedem dacă "va fi balon imobiliar"...

Anonim spunea...

In opinia voastra de fini analisti financiari batraneii ridica pretul locuintelor. Ia sa va mutati voi parintii la periferie si aratati puterea exemplului.
Nu prea inteleg nici ura fata de petrolisti (cineva spunea ceva mai sus legat de medici, ingineri, etc). Am lucrat in tara 12 ore pe zi 6 din 7 pe 1000 e si simteam ca sunt ridiculizat de baieti dertepti si plini de aere ca voi. Eu aduc 3000 e lunar in tara si e o rusine. Bravo finantistilor care ii cheltuie cumpatat. Aici am o munca de domn pt ca instalatiile sunt noi si trebuie doar supravegheate stand la racoare in tablou. La noi aveam shut down saptamanal cel putin. Deci nu imi duceti grija. Sclav eram in tara la o companie multinationala care in toate reclamele arata grija fata de capitalul uman. Acum nici pe 2000 nu mai vin in tara sa lucrez.

Anonim spunea...

Apartamentul l-am luat ca sa locuiesc nu pentru a face afaceri. Si am dat lovitura pt ca l-am cumparat ieftin si am scapat de jocul samsarilor imobiliari.
Poate ca la pensie o sa vina un finantist sa ma sfatuiasca sa vand ap si sa-mi iau o garsoniera prin rahova si de restu papa.

Unknown spunea...

Noile reguli de creditare restricţionează puternic accesul la împrumuturi

http://www.realitatea.net/noile-reguli-de-creditare-restrictioneaza-puternic-accesul-la-imprumuturi_333637.html

PS: declad balonul imobiliar spart in mod oficial :D

ionut spunea...

Dom' castron

tot nu ne-ai lamurit inca de ce esti antibalon. ceva argumente ai?

ionut spunea...

nestor

nenea cora( gigi castorn) pluteste in sfere mai inalte!!Pun pariu ca habar n-are ce inseamna sa mergi (azi)in Buc. cu tramvaiul sau autobuzul ,dar ne da lectii.

Dorin spunea...

@tuturor celor care nu incap de pensionari
In primul rand RUSINE
Dati un exemplu de un spirit strict animalic. Mananca pe cel mai slab atunci cand iti este foame.
Oamenii, dupa o anumita varsta au tendinta de a se atasa foarte mult de lucrurile pe care le au, implicit de locuinte. Dupa ce locuiesc sa zicem 40 de ani intr-un apartament le este foarte greu sa se mute.
Cred ca ar trebuie mai degraba sa "strangeti de gat primariile".
Cum ar fi daca s-ar construi in draci drumuri foarte bune cu toate utilitatile peste tot pe unde ar urma sa se construiasca?
Cei care nu doresc sa construiasca si sunt proprietari pe respectivele terenuri (pe care ar urma sa se aduca utilitati si sa se construiasca drumuri) nu ar trebui sa beneficieze de pe urma investitiilor facute de stat pe spatele tuturor. Ar fi necesar sa se aloce teren intr-o alta zona, unde nu se vor construi drumuri, aduce utilitati etc. Nu este corect sa se ridice preturile terenurilor pentru drumuri si utilitati aduse pe banii primariilor. In cazul in care refuza terenuri in alte zone atunci ar putea fi impozitati excesiv, cel putin paqna la data la care ar finaliza o locuinta pe respectivul teren.
Astept opiniile voastre privitor la propunerea inaintata.
Poate gresesc si eu undeva, poate sunt la fel ca cei care au "probleme" cu pensionarii. Dar consider ca aceasta ar fi cea mai buna metoda de scadere a preturilor la terenuri cu implicatii profunde asupra preturilor locuintelor.

Dorin spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
nestor spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
nestor spunea...

Nu spune nimeni sa nu te bucuri la batranete de cei 150 de metri pe Natiunilor Unite, doar ca implicit trebuie sa accepti ca si intretinerea e mare si mancarea scumpa in aceasta zona.

Nu-i asa ca iti este mila de cei care isi iau un Ferrari de 200 000 de euro si apoi se plang ca dau la Casco 10 000 de euro pe an, ca benzina e scumpa, dar ca nu vor sa il vinda pentru ca s-au atasat emotionat de el?

P.S. Tocmai am realizat ca ceea ce mie mi se pare de bun simt altora li se pare strict animalic. Sunt curios daca si reciproca este valabila.

ionut spunea...

nestor

reciproca este in marea majoritate a cazuzilor valabila.:)

dorin
Eu sunt de acord ca ce se intampla cu majoritatea pensionarilor in Romania este inuman(aproape o crima), dar ,pe undeva,tind sa-i dau dreptate lui nestor.
Si am sa va dau ex. personal:
1)TATA - s-a mutat dintr-un orasel de provincie in Ploiesti fix in buricul targului(la casa), chiar in momentul cad a iesit la pensie,are pensie de 1700 lei(destul de mare)si are cablu(cu tot cu HBO), telefon mobil, internet, telefon fix, masina( e la pensie complet adica nu mai face nimic) si se plange toata ziua de bani.
versus
2) Socrii mei - cand au iesit la pensie s-au mutat din Slatina la tara(aprox.20 km.) , muncesc zi lumina, doar socrul meu are pensie( aproximativ 550 lei), nu se plang niciodata si au aproape tot ce le trebuie in gospodarie.
In momentul in care i-am propus l tatalui meu o relocare la tara in jurul Ploiestiului,din care ar fi castigat o suma de bani care i-ar fi permis sa traiasca mai mult decat decent pana la sfarsitul vietii,ghiciti care a fost raspunsul: a adus vorba de acelasi " spirit animalic" despre care vorbea Dorin.
Zice o vorba din popor: domnia si prostia se platesc intotdeauna

ionut spunea...

dorin
Raspunde-mi te rog la o intrebare:
De ce nu ar trebui sa beneficiem toti din partea statului de drumuri si utilitati cand toti platim la stat de ne cocoseaza?!!( sau ma rog...aproape toti dar asta e treaba statului sa identifice rau-platnicii).
Preturile la terenuri nu cresc pt. ca statul a facut drumuri si atras utilitati( ca tocmai asta nu face!!!!), ci cresc dupa bunul plac al propritarior ca asa au auzit ei ca piata creste ca fat-frumos si continuu

Noamy spunea...

Am renuntat sa postez de cand acest blog a fost populat, uneori cu singure argumente de discutie, violenta verbala si stereotipii verbale de genul « cotete comuniste »la care ravnesc unii din umbra. Dar Nestor a adus in discutie un argument care nu e luat niciodata in consideratie de cei care cauta cauzele scumpirilor si crizei care a afectat piata imobiliara romanesca : acela al imobilitatii geografice a pensionarilor romani. Nu cred ca frustrarile il fac sa afirme cele de mai sus, ci cunoasterea unei realitai care afara are valoare de norma : oamenii inactivi profesionali, pensionarii, paresesc imediat dupa pensionare marile orase,mai ales capitalele scumpe, pentru a-si spori confortul vietii in zone putin aglomerate si mai putin poluate, mai ieftine din toate punctele de vedere. Cu surplusul de bani calatoresc, se relaxeaza, isi intretin sanatatea. La noi exista sintagma care scuza totul « romanul mai bine moare decat sa-si parasesca casa in care a trait o viata… » La asa mentalitate, asa realitate. Rigiditatea in gandire este penalizata ca atare de nivelul de viata. Este un prêt pe care pensionarii ALEG sa-l platesca, nimeni decat mentalitatea lor rigida nu-i obliga sa locuiasca in spatii excedentare, cersind mila statului. O masa de oameni care se zice ca o duc greu, cer subventii la incalzire de la Statul atotputernic si paternalist (acelasi stat care le-a oferit gratis locuinte pe viata), pun presiuni asupra bugetelor statului si asupra gradului de ocupare al unui oras, asupra mijloacelor de transport in comun, infrastructurii medicale in general. Franta, Germania, Spania sunt tari cu capitale tinere, nu impinzite de pensionari ca Bucurestiul. Nimeni nu isi doreste si nici nu isi permite sa stea dupa 65 ani intr-o capitala scumpa si aglomerata. Statul nu face pomeni electorale in aceste tari, si bine face. Cu sumele obtinute din vanzarea unei simplu 2 camere periferice in Bucuresti ar putea sa se instaleze oriunde in tara superdecent si sa mai ramana cu 50-60K de calatorit, bani de buzunar. Dar mentalitatea rigida se plateste….uneori din bugetul statului…Exemplu lui Ionut este perfect valabil si pt parintii mei, care nu se plang de nimic, nu traiesc din pensii mari dar traiesc in provincie, nu au subventii de la stat la caldura. In schimb, pe scara de « fosti securisti « unde locuiesc eu in centrul Bucurestiului, pensionare agresive fac legea si nu dai drumul la caldura prin octombrie decat cand vreau ele, dar stau toate (singure) in cate 60 m2 in centru Bucurestiului si se innraiesc din cauza lipsei de activitate.
Unul dintre elementele reale ale crizei imobiliare in Bucuresti este si lipsa acestei rotatii a generatiilor, care in orice capitala occidentala este fireasca, iar la noi privita ca "animalica" pt ca indraznesti sa-i spui unui pensionar ca exista viata (si inca cum!ce calatorii ar putea face...) si dincolo de apartamentul lui comunist primit in cartierul cu uzina la care a lucrat si ...care nu mai exista nici ea.

ionut spunea...

Cititi in "Saptamana financiara" la rubrica " Piata imobiliara" ,"Oportunitatile din Romania nu sunt ce par a fi". Se imnultesc semnalele negative din zona de "ritail"...pentru cine are urechi de auzit,sa auda!

dcg spunea...

Vai, ce dragute sunt rationamentele astea "dublu standard".

Pe de o parte avem un scenariu apocaliptic prezentat de elzorab: pensionarii vamuiti de catre stat cu cate 1500-2000 euro anual se calca in picioare sa isi vanda apartamentele marind oferta de asa ceva => scad preturile apartamentelor in capitala spre bucuria tinerilor taranei activi in campul muncii care actualmente se inghesuie cu chirie in garsoniere.

Pe de alta parte, urmarea a acestor impozite "corecte", si acum citez din alt sustinator al acestei idei "Cu sumele obtinute din vanzarea unei simplu 2 camere periferice in Bucuresti ar putea sa se instaleze oriunde in tara superdecent si sa mai ramana cu 50-60K de calatorit, bani de buzunar."

Pai daca pensionarii astia isi vand cu succes apartamentul de 2 camere de la periferie a.i. raman cu 60.000EUR in buzunar plus o locuinta "superdecenta" oriunde in tara, inseamna ca balonul imobiliar nu se dezumflat deci politica de impozitare "corecta" a locuintelor nu-si atinge tinta (adica dezumflarea bulei).

Unknown spunea...

Ati luat-o rau de tot pe aratura. Nici macar nu sinteti pe subiectul propus de Manole.

Batrini care fac bussinussul vietii lor la batrinetze, cu apartamentul in care stau?

Se vede treaba ca aveti o idee idilica despre batrinetze.

Cunosc citeva persoane care au facut cum ziceti voi: si-au vindut casa la bloc si s-au mutat la tzara. Dar era vorba de oameni activi, inca "tineri", care toata viata au fost gospodari si au cautat sa fie un pic mai bine pentru ei.

Ceilalti, marea majoritatea, nu mai sint de mult atit de tineri. Mai sint loviti si de diverse dureri si afectiuni (cazuri reale, nu vorbesc din imaginatie). Si mai vad la televizor toata ziua reportaje cu batrini excrocati.

Voi ati mai face afacerile pe care le descrieti in conditiile astea?

Cei care au un sprijin pot face asta (sa se mute si sa ramina cu un surplus de bani). Pentru cei fara nici un sprijin, este imposibil.

In plus, in occident au cultura bussiness-ului de atita vreme. Cei (nu chiar atit de) batrini de acolo fac ceea ce propuneti voi. La noi batrinii au avut de trecut prin 40 de ani de comunism, care a schilodit in marea majoritate orice spirit comercial, apoi 20 de ani de tranzitie originala care i-a ingrozit sau i-a tinut in fatza televizorului care indobitoceste. De unde mai vreti sa vina atita capacitate sa mai faca miscarile de care vorbiti voi?

In plus, ca sa stai la tara trebuie sa fii activ, intotdeauna e cite ceva de facut.

Iar cu impozitul de 1000-1500 de euro/an, muscati-va limba.
Poate pentru a doua, a treia, a nu stiu cita casa. Dar pentru prima ar fi o crima inimaginabila. O pensie normala (4-5 milioane) nici macar nu acopera suma asta.

Nu mai acuzati batrinii de imobilitate. Nu ei sint problema. Daca s-ar construi 50.000 de cotetze dinastea comuniste pe an, nu ar mai fi nici un balon si imobiliarele nu ar mai fi speculate atita.

Mai bine acuzati dezvoltatorii care prefera sa construiasca apartamente de lux, occidentale, intr-o tara in care doar citiva si le pot permite.

dcg spunea...

Cert este ca noi, contribuabilii, am ramane cu banii dati si cu speranta ca statul ii va folosi ca un adevarat gospodar, fapt mereu valabil cand se manevreaza banul public...sau nu? ;)

Weird Ed spunea...

tovarasi,

incetati cu propaganda apartamentelor date pe degeaba. am si eu bosorogii mei, destui la numar. casele in care stau au fost cumparate in rate. au muncit zeci de ani de zile pentru ele si pentru o pensie de mizerie.

felicitari lui claudiu pentru comentariu. stie ce vorbeste.

ionut spunea...

claudiu

Batranii pe care ii vaiti tu acum aveau in 1989 cam 45 de ani deci erau inca oameni in putere.Cine i-a impiedicat sa nu se"indobitoceasca in fata televizorului" cum spui tu?
Marea majoritate au primit (aproape) gratis un apartament de la stat si au preferat sa iasa la pensie anticipat pe motiv de boala sau sa primeasca ajutorul social de la statul paternalist si sa frece menta toata ziua, dar cu statut de oraseni ce mama dracu!!
Stii ceva? Eu m-am saturat sa mangai pe crestet pe toti cei care si-au ratat viata din vina orcarui altcuiva in afara de a lor insisi, ca tot mangaindu-i am facut rani in palma.

ionut spunea...

gicu

Ai mei au cumparat un ap. de trei camere pt. care au platit fix 88000 lei in coditiile in care o "dacia " costa aproape 70000.
deci e adevarat au fost luate (aproape) degeaba.
dar nu asta e problema ci faptul ca astazi ei sau urmasii lor, visind la cai verzi pe pereti, iti cer preturi halucinante pe aceleasi ap. dar mai "batrane "deja cu 20 de ani.

Weird Ed spunea...

ionut,

88000 lei era o suma foarte mare pe vremea aia. un salariu mediu era de 1500 lei. nu mai spune ca au fost degeaba pentru ca nu este asa. conditiile de creditare nu erau similare cu cele de acum. nu oricine isi permitea o masina. poate ai tai au fost mai bogati si castigau 3-4000 lei/luna.

ca acum cer preturi halucinante pe ele, este cu totul alta problema.

ionut spunea...

gicu

tocmai asta e problema
Sunt foarte nmulte familii in Bucuresti care castiga in momentul de fata 1500 lei/luna de persoana. Noi vorbim pe acest blog despre cat de mare este balonul imobiliar in Romania si manole a facut o analiza a preturilor care in opinia lui ar fi corecte azi.
Pai eu zic ca...88000 lei ar fi un pret corect pt un ap. de 3 camere care a costat tot atat (si raportat cam la acelasi salariu mediu), apartament care,repet, acum este mai "batran" cu 20 de ani.
hai sa ne gandim care era pretul pt. un astfel de ap.in 2002-2003 cand a inceput "umflarea balonului".
voi ce parere aveti?

ionut spunea...

gicu

si inca ceva. tu spui ca 88000 era o suma foarte mare dar... o familie cu 2 salariati cu sal mediu muncea pt aceasta suma aprox. 30 luni.
daca luam preturile cerute in ziua de azi pt acelasi ap.aceleiasi familii ii trebuie aproximativ 150 luni.
Calculul nu e tocmai relevant(si depinde si de multe alte variabile) dar este totusi o diferenta colosala, nu?

Weird Ed spunea...

un singur lucru este clar. 88000 de lei nu erau putini bani si in nici un caz nu ii capatai degeaba. indiferent ce calcule faci tu acolo tot nu era o suma mica de bani.
ca mie sau tie sau altuia i se pare o suma mica de bani comparativ cu ceea ce se cere acum, sint de acord. preturile sint aberante.
dar nu mai spuneti ca le-au primit degeaba. oamenii aceia au muncit o viata intreaga pentru ele.
dupa cum ai spus si tu calculele tale nu sint relevante pentru ca:
- aveau impozite de platit
- utilitati de platit
- mincare de cumparat
- copii de ingrijit - ceea ce rezulta faptul ca unul din parinti statea acasa (cum se intimpla si acum) deci nu mai aveau 3000 lei/luna ci doar 1500 lei/luna
- etc

mi se pare foarte ciudat tonul unora cand spun ca le-au capatat degeaba. simt o urma de invidie nejustificata. daca o ceata intreaga de bijnitari si manipulatori au reusit sa aduca la saracie o generatie intreaga de tineri, nu vad motivul pentru care acei tineri ar privi cu invidie un individ care si-a castigat casa muncind acum 30 ani de zile. nu este el de vina. bijnitarii sint de vina. poate ma insel eu, dar unele comentarii au un iz aparte...

dandy spunea...

In primul rand, salariul mediu nu era 1500 de lei. Asta era salariul minim. Daca nu crezi, cauta pe undeva discursul lui Ceausescu de pe 22 decembrie 89, cand a anuntat cateva cresteri de salarii ca sa mai imbuneze populatia. Ca un fapt amuzant, ai sa vezi acolo, ca, alocatia pentru copii era marita la 1000 de lei (facand traducerea leu-euro ai sa vezi ca era cam la fel de usor atunci sa iei un ap din alocatia de copil, pe cat ii e de usor acum unui om care are salariu 1000 de euro - mult peste medie).
Eu nu zic ca era gratis ap. atunci, dar hai sa nu comparam situatia de atunci cu situatia de acum. Eu am vazut si cum era pe vremea aia, si cum e acum.
Si nu e nici o tragedie sa se mute nimeni in alt oras. Astia sunt doar piticii de pe creier ai unor oameni care cred ca in afara de apartamentul lor, nu mai exista alta lume.

Weird Ed spunea...

invidia, invidia.. tot aia vad la voi. nu are absolut nici o legatura cu preturile si balonul de acum.. :)

qwerty spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
qwerty spunea...

@dandy:

E absurd sa ne povestesti despre salariile/alocatiile dinainte de '89 si culmea e sa le mai si faci transformarea in dolari (euro nu prea erau la vremea aia :D ), pentru ca pe vremea aia nu puteai sa cumperi valuta straina, sau daca o faceai, in nici un caz la rata de schimb oficiala (cat era atunci dolarul, oficial, 3 lei?).
Deci puteai inainte de '89 sa ai si 100.000.000 de lei salariul, ca nu prea aveai ce sa faci cu el.

Acum chestia cu mutatul in alt oras se aplica si la TINERI nu numai la batrani, ei ar trebui sa dispuna de mai multa masa cenusie si sa fie deschisi la nou.
Daca nu-ti ajung banii de chirie si te intretin si parintii, ce mai astepti?
Aaaa.... atunci se schimba situatia, solutia e sa plece mosii si babele, nicidecum TU.

dandy spunea...

qwerty se vede ca ai citit pe sarite. Ai vazut tu pe undeva ca scriam cumparat euro/dolari/yeni, sau cine stie ce mai visezi tu?
Era o chestie legata de regula de 3 simple:
Presupunand ca unitatea de masura atunci era 1 Leu, si acum e 1 Euro, rezulta rationamentul de mai sus.
"Daca nu-ti ajung banii de chirie si te intretin si parintii, ce mai astepti?"
Esti mama omida cumva? De unde ai ghici tu ca nu imi ajung banii de chirie si ma intretin parintii? Cel mai e sa vezi oamenii, care cand nu mai au argumente incep sa atace persoana, desi nu cunosc nimic despre aceea persoana, dar care in schimb sunt atat de induiosatori de ingrijorati de soarta batranilor.
Dar nu ma mai obosesc sa dau lectii de aritmetica sau logica de clasa 1.

Vroiam doar ca sa revin cu linkurl, despre care vorbeam, cel cu salariile din 89:
http://www.youtube.com/watch?v=YV6v2Hwe3Fs

qwerty spunea...

@dandy

"Esti mama omida cumva? De unde ai ghici tu ca nu imi ajung banii de chirie si ma intretin parintii?"

Ce am zis eu acolo era intr-un paragraf separat, nu se referea la tine, ca sa nu mai fac o postarea suplimentara, so chill out :)
Am vrut sa zic ca e foarte usor sa spui cuiva sa plece din casa, dar nu ar fi mai usor pentru unii sa nu vina in orasele asa scumpe daca nu si le permit?

"facand traducerea leu-euro ai sa vezi ca era cam la fel de usor "
Chestia cu euro am si pus-o in paranteza, era o idee secundara/gluma, dar chiar tu ai inceput cu astfel de comparatii, eu imi repet ideea, facand trecere leu-dolar REALA, nu cea oficiala, 1000 de lei atunci insemnau real mai putin de 30$.
Dovada la ce spun eu: o dacie = 88000 lei = sa ZICEM 10000$ (iti dai seama ca cu 10000$ in strainatate cumparai o super masina la nivel de 89') => paritate REALA leu/dolar ~= 88lei.
Oricum ai calcula, o sa vezi ca 1000 de lei atunci NU fac mai mult de 20-30$, ceea ce NU se compara cu cineva care azi castia 1000 de euro.

"Cel mai e sa vezi oamenii, care cand nu mai au argumente incep sa atace persoana"

Imi cer scuze daca ai perceput ce am scirs eu ca fiind atac la persoana, chiar nu aveam nimic cu tine.

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Credit Financier Home spunea...

* Oferă o rată de împrumut de 3% din dobândă
* Asigurare pentru fără numerar Antreprenor
* Garanție pentru bani

Cu un scor bun de credit, Credit Financier Home oferă împrumuturi colaterale și împrumuturi necorespunzătoare persoanelor fizice sau asociațiilor de societăți sau cooperative în scopul beneficiilor industriale și personale.

Adresa:
Whatsapp: +15184181390
Mail direct
creditfinancierhome@gmail.com

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?