sâmbătă, 3 ianuarie 2009

Prima surpriză din 2009: nici Anglia nu mai e ce-a fost odată...

[În primul rând vă urez "La mulţi ani!", uite că ne vedem şi anul ăsta :) ]

Conform indicelui Halifax preţul mediu al caselor din Marea Britanie a ajuns acum la 159.896 lire sterline, cu 16.2% mai mic decât la 1 ianuarie 2008 şi cu 21% mai puţin faţă de vârful de 199.766 din august 2007.

Acesta este nivelul din august 2004, când preţul mediu a fost 159.799 lire sterline. Sau nu?...

Păi nu. Fiindcă în august 2004 o liră sterlină costa 1,45 euro, şi acum mai costă doar 1,04 euro. Altfel zis 159.000 de lire de atunci erau mult mai valoroase decât 159.000 de lire de acum.

În august 2007 lira sterlină costa 1,48 euro. Deci 199.000 de lire însemnau 294.000 de euro. Preţul actual, de 159.000 de lire, nu mai înseamnă decât 165.000 de euro. Ceea ce înseamnă că raportat la euro preţul nu a scăzut faţă de vârf cu 21% ci cu 44%.

Dar Londra, unde e Londra în toată povestea asta? Staţi cu ochii pe Londra dacă vreţi să vedeţi unde vor ajunge preţurile din Bucureşti - aşa ne sfătuiau "băieţii deştepţi din imobiliare" în urmă cu nu mai mult de 6 luni.

În lire avem o scădere de 16,5%, de la 322.000 (august 2007) la 269.000 (acum). În euro scăderea e de 41,4%, de la 476.000 de euro la 279.000 de euro.

A, şi socotite în euro, preţurile nu s-au reîntors la nivelul din 2004, ci mult mai jos. Partea nasoală a poveştii e că preţurile continuă să scadă şi lira nu dă semne de revigorare.

Doamnelor şi domnilor, nici măcar Anglia nu mai e ce-a fost.

77 de comentarii:

Anonim spunea...

clar. dar nu uita ca Parisu e standardu de comparatie, bre. si cand o cadea si ala (daca nu cumva a si cazut, nu m-am interesat) vor gasi olandezii orase precum Saint-Tropez sau West Vancouver in care sa ne arata ca preturile nu scade dom'le orice le-ai face

nea' Grigore spunea...

cred ca macar acum e clar pentru toata luma inclusiv pentru olandezu ca preturile sunt in scadre, problema principala acum este: unde se va opri aceasta scadere ?

Adrian Stanescu spunea...

Nu mai este un secret pentru nimeni ca preturile o iau in jos. Cei ce nu cred ori ne provoaca (avocatul diavolului din teroria grupurilor - PS nu este o jignire) ori sunt incapatinati pana la prostie.
La Anglia in schimb este o situatie f interesanta. Lira de la 1,5 la 1 euro...este a si cum ai cumpara acum cu 75& din pret. Cineva le-a tras-o cu un scop. Era parca cineva aici cu o teorie interesanta vav de Anglia...

idf99 spunea...

Anglia din cate stiu eu nu mai produce cam nimic , economia sa era bazata pe servicii , bursa , banci etc , si mai putin productie industriala.Nu zic ca nu au avut ( ei sunt parintii industriei ) dar din pacate au crezut ca din domeniile enumerate mai sus se castiga mai bine. Si a mers treaba o perioada buna de timp.
Din puctul meu de vedere , Anglia va resimti mult mai dur criza decat Germania sau Italia de exemplu ... deoarece o intrerupere industriala de 10 ani e egala cu un nou inceput sau pe aproape ...))) .
si pentru asta ar trebui sa multumeasca fratilor de peste ocean ....)))
Cu stima
DANIEL

Unknown spunea...

Eu am vazut monolocal (garsoniera) de vanzare intr-o localitate pitoreasca, la 30 de km de Roma, cu pretul de...18.000 de euro. Un apartament langa Roma il cumperi cu 40-50K. numai niste incostienti puteau crede ca in Romania vor ajunge niste cotete jegoase sa coste cat casele din occident.

Dorin spunea...

@Manole
Daca tot ai transformat in euro valoarea unei locuinte in Anglia, ar trebui scris ca puterea de cumparare a unui euro nu mai este aceeasi fata de 2004.
O alta situatie ar fi obtinerea unei dobanzi pe aceasta perioada de timp (2004-2008), daca persoana ar fi transferat economiile in euro, in 2004.

Anonim spunea...

Iei credit si primesti dobanda. Ca sa vezi unde s-a ajuns. Asta ca sa muste bibanii iar dupa un an dobanda perceputa va fi de 10% pentru banca.

http://www.zf.ro/zf-24/cum-poate-fed-ul-sa-reduca-dobanda-de-referinta-sub-0-3697758/

Anonim spunea...

O alta platforma industriala, Doljchim, e in moarte clinica. In noile conditii de concurenta se vor vedea rezultatele investitiilor in retehnologizare din ultimii 20 de ani. Daca pe bula aceste uzine au rezistat, se pare ca in recesiune nu mai au nici o sansa. Vorbesc in cunostinta de cauza: s-a vopsit doar gardul.
Mai grav e ca dupa ele se leaga si alte zeci de companii mai mici ca de o piatra de moara. De aici cercul vicios al PIB-ului, bancilor, comertului si serviciilor e declansat.

elzorab spunea...

incet, incet ne intorcem la realitate. performanta, performanta, performanta. calitate, calitate, calitate.
ceea ce e cel mai dureros pentru perioada de bula este ca cei performanti, calificati, cei ce au muncit din greu au fost net dezavantajati. a ajuns un inginer, un medic, un cercetator sa fie pus in aceeasi oala cu un agent imobiliar, sau vanzator de materiale de constructii. mai mult, cei din urma au inceput sa le si rada in nas primilor. a fost promovata smecheria nationala, oportunismul, jocul de noroc, speculatiile, in locul muncii grele si a seriozitatii.

lucrurile se vor intoarce acolo unde le e locul. credeti-ma aceasta criza va fi ca o operatie chirurgicala. singurul mod de a supravietui...

yoyo spunea...

@elzorab
ai dreptate, de exemplu eu am muncit de mi-au sarit capacele ca sa strang in cativa ani aprox. 100k euro pt. a cumpara o casa, in timp ce niste prieteni au luat acesti bani de la banca ca sa isi cumpere apartament si ca sa mearga si in excursii in strainatate. ei stateau su sula in sus la mare si probabil radeau de mine ca sunt un sarac de nu imi permit si eu acest "lux". ma gadeam ca am si eu ceva banuti dar cand vedeam preturile de sute de mii de euroi la case simteam ca muncesc degeaba. eeee, dar se mai intoarce roata, acum astia de au luat credit mai au putin si se urca pe pereti in timp ce eu ma bucur pt. ca am CASH, CASH,CASH (vorba manelistilor). si nu o sa se mai uite de sus la mine orice agent imob. incaltat cu bascheti chinezesti care vorbea numai de sute de mii de euro desi el nu a vazut cum arata o hartie de 500.

elzorab spunea...

http://www.evenimentuldebotosani.ro/viewArticol.php?articol_id=30504

dennyx spunea...

Preturi in Republica Dominicana. Vile incepind pe la 90K USD si garsonierele incepind de la 35K USD.

yoyo spunea...

bun 400E/mp finisat, asa mai merge.

Anonim spunea...

In Romania, oricat de saraci am fi, totul se scumpeste.

Anonim spunea...

E clar ca preturile trebuie ajustate la realitate si nu poti specula la infinit un produs.
Am cunoscut englezi care se interesau de cumparari de terenuri si case in Romania si asta in 2007.
Acum cred ca le-a trecut.
Am o observatie de facut totusi la rationament: pana la urma englezii sunt platiti in lire si noi in lei.
Diferenta este ca la ei preturile sunt fixate in lire iar la noi in euro. Scaderea de 44% e valabila pentru restul UE nu si pentru englezul care isi ia salariul sau somajul in lire sterline.
Ca un fapt divers, firma engleza pe care am vizitat-o in 2007 a concediat 50% din angajati si era orientata spre productie. Dar parerea mea este ca Anglia a pierdut mult prin comoditate si lipsa de initiativa: piata estica, fostele state sovietice si orientul erau inexistente pentru ei ca piata, piete exploatate la maxim de Spania, Italia, Grecia si Turcia.

Un englez despre poporul din care face parte: "Suntem bogati si comozi." Acum au ramas doar comozi.

Anonim spunea...

@cristian m
Ma refer la scumpirea produselor in general (papa, haine, servicii) nu la imobiliare.

Manole spunea...

@Dorin, Cristian M: fireşte că şi euro s-a devalorizat (mai puţin ca lira, oricum), fireşte că englezii sunt plătiţi în lire; ideea e că Anglia era privită ca "vârful vârfurilor" în materie de imobiliar, atât datorită preţurilor mari cât şi datorită faptului că preţurile erau exprimate într-o monedă sensibil mai scumpă decât euro. Iată însă că lucrurile au devenit de aşa natură încât anumite arii centrale din Bucureşti au ajuns să concureze la preţ cu periferiile londoneze. Ceea ce, trebuie să recunoaştem, pe vârful lor şi vârful nostru nu s-a întâmplat. Ariile centrale din Bucureşti tot erau cu 20-30% mai ieftine decât periferiile londoneze, fapt care i-a şi făcut pe mulţi să susţină că preţurile noastre "abia au început să crească". O mai ţineţi minte pe duduia aceea care se exprima - obsesiv - cam aşa: "Cum să scadă? Uitaţi-vă şi voi cât sunt preţurile în Londra, în Kiev, în alte capitale europene..."

Anonim spunea...

La multi ani Hubble!
Nu ma refeream la postul tau.
Romania oricum e o piata atipica.
Dar nu va mai fi pentru mult timp.
Se spunea ca nu poti eluda legile fizicii, eu cred ca nici pe cele economice nu poti.

Tufis spunea...

Economia e o farsa. Munca intelectuala e o minune, dar economia ca stiinta e o labareala de betiv semidoct la o vodca. In cel mai bun caz e munca de volum, dar nu e intelectuala nici cat spartul semintelor.

Mi se pare incredibil ca a crezut/crede cineva ca prin identificarea unei formatiuni "maimuta in cocostarc" poti prezice cursul evenimentelor, sau ca aritmetica si un pic de legislatie pot fi ridicate la gradul de stiinta, si trebuie sa ai examene pe langa licenta pentru ele (vezi contabilitate).

Ce se apropie de ce ar fi trebuit sa fie economia e legislatia.

Tot respectul pentru cei care au facut ASE-ul, dar singurele materii pe care pot pune vreun temei sunt analiza de anul 1 si statistica&co

Tufis spunea...

raspuns @cristian M, cu fizica :)

Unknown spunea...

Exemplu de imobiliare normale la cap: apartament + garsoniera la Nerola, in centrul istoric (30 km de Roma, acces la tren rapid, autostrada etc) cu terasa panoramica, 65mp+24 mp garsoniera - deci 90 mp total - 85.000 Euro. http://www.caseecasali.com/Appartamenti/Appartamento%20a%20Nerola%20AP20.html
Cam cat 2 camere in Berceni, alaturi de tigan si manelisti si trafic sufocant. Ce ati alege?

Tufis spunea...

unde apare inca o data "legislatie" trebuia sa fie sociologie

Anonim spunea...

@Manole
Te rog eu, hai sa nu mai bagam in seama toti prostii. A compara Londra sau Kiev cu Bucuresti e ca si cum ai compara BMW cu Logan.
Tine argumentul: cum sa nu fie domne' Loganu' doispemii ca si BMW-ul e cat e ?
De asta ziceam ca Romania e o piata atipica, argumentele astea nu tin decat intr-o tara de smecheri, spagari si bisnitari.
Eu zic ca vremea lor a trecut.
Iti spun sincer ca ce spune duduia aia care vine ziua la munca, mahmura din cluburi si cu masina zgariata ca oricum i-a platit-o unul contra anumitor servicii iar permisul e luat cu spaga ma lasa rece.
Eu am vazut Anglia si crede-ma ca nu exista posibilitate de a compara cele doua tari.
Ati vazut Black Hawk Dawn? Mai degraba as compara Bucuresti cu Mogadiscio si la noi nu a fost nici un razboi civil. Uita-te la zone periferice din Bucuresti.
Cine nu ma crede sa mearga la capatul lui 117 si sa aiba grija sa nu calce vreun puradel.:)

Anonim spunea...

Am urmarit in reluare gala unde investim in 2009 pe TMC. Dupa ce au dat-o complet in bara anul trecut cand aceiasi intelepti ne sfatuiau sa mergem 30% pe bursa si 30% in imobiliare iar de restul sa stam in depozite si sa mizam pe leu, anul acesta debordeaza de optimism si viseaza la o revenire in a doua parte a anului sau la inceputul lui 2010.

Tot pe TMC am vazut in trecat un miliardar (nu am apucat sa-i iau numele) care spunea ca in a doua parte a anului 2009 preturile o vor lua din nou in sus pe seama crizei spatiului locativ si ca e momentul oportun pentru investitie. La intrebarea de final moderatoarei (chiar repetata) "Unde veti investi in 2009" a sucit-o ca sa nu spuna o minciuna gogonata cum ca ar investi in imobiliare si a dat un raspuns evaziv. De fapt el vrea sa faca exit-ul, avand stocul cam mare. Semana mult cu olandezu in aberatii dar avea o formula cu pretul la nou intre 1000-1500 E/mp. Poate ma ajuta AC sa-l identific, cred ca l-am mai vazut acum cateva luni laudandu-se cu o flota de masini luxoase.

Anonim spunea...

O intrebare de baraj: vor trece ordonantele guvernului Boc de CC sau ca sa exagerez putin, de parlament.

O ovsevatie: bolsevicii prin vocea lui Iliescu si antenele Motanului nu suporta armonia si mana de fier a noului guvern si incearca sa instaureze haosul.

Anonim spunea...

@vasile
Economia si sociologia au niste legi ale ei, elementare. Pentru previziuni exista ghicitoare.
Ai dreptate ca pe undeva seamana cu niste discutii la betie: unul zice ceva chiar important si apoi se filozofeaza pe tema asta ore intregi.
Dar asta e lumea in care traim: unul produce si inca 9 traiesc de pe urma lui speculand, criticand, analizand, facand previziuni...

De fapt in orice domeniu exista niste legi pe care eu le denumesc generic "bun simt" sau "logica de bun simt". Le poti evita dar nu la infinit. Restul e vrajeala sau manipulare.

Anonim spunea...

Legat de pensionarii MI si MApN, Vacaru, om in putere, si alti semeni, s-au pensionat la 40-45 de ani cu pensii cat ultimul salariu si continuu indexate cu inflatia (ca vin din alt fond decat cel al prostimii), au primit salarii compensatorii de 10-30 kE si s-au reangajat majoritatea la stat. Cunosc multe exemple.

Ca fapt divers tocmai am sponsorizat o double line continuos cu 10^2 heavy lyon cash in veasc. Sotia mi-a spus ca e rusinoasa oferta mea. Trebuia mai mult tinand ca la white market facea incincit.

mobutu spunea...

Hubble, miliardarul ăla de pe TMC la care faci referire probabil este Negoiţă.

clujeanul spunea...

La multi ani si la mai mare,
preturi mici in imobiliare,
euro sa vina-n jos
noi sa ne-mbatam frumos
sa tragem iar o betie
cu palinca, sa ne fie
anu plin si-nbelsugat,
ca, criza iar ne-a bagat
pe toti romanii in rahat...


Becali isi cumpara oi sa -i pasca milioanele de euroi...

eu ma axez pe cresterea porcilor vietnamezi....nu au colesterol si se vand la 1000-1500 euroi bucata
....cred ca il ajung dim urma pe JIJI...

yoyo spunea...

heheh, o fi negoita ala cu enshpemii de apartamente pe stoc. norocosu`...pai sa vezi cand o lovi criza spatiului locativ, phaiii om se face... mare minune sa nu se omoare ca "investitorul" ala moldovean. apropo cat mai ajunse euro, ca pe la tv zic astia ca sari de 4.

Anonim spunea...

@mobutu
Nu era Negoita. E un client pe care l-am mai vz pe TMC. Abereaza la greu. Zicea ca peste 1500 e aberant dar sub 1000 nu se poate. Dar n-a precizat daca util sau desfasurat, daca la Unirii sau la Glina. E uimitor de unde mai debiteaza tot felul de motive si judecati.

Ce mi-a ramas din lungul sir de halucinatii era ca la noi e criza locativa grava, ca daca nu era criza totul mergea bine, ca va trece repede criza ca un vis urat si se va relua balul. Criza nu are legatura cu imobiliarele si ca a venit importata. Bla, bla. Stiti voi.

Anonim spunea...

Am fost la parinti intr-un orasel neresedinta de cca. 50 klocuitori unde jumate sunt pensionari, iar restul vai de mama lor. Am vizitat un cartier rezidential de case contractate acum 2 ani la 60000 E si duse in prezent la 120000 E pe motiv de scumpire a materialelor, inca nepredate. Surpriza e ca cei implicati vor sa le vanda in stadiul de 80% fara utilitati cu 80000 E. I-am oferit unuia 30000. Mi-a umplut frigiderul. I-am spus ca povestim peste 6 luni cand o sa ceara 50000E si ii voi da 20000E sau poate nu va mai avea clienti. Cert e ca acolo au intrat bani negri si nu munciti asa ca sa nu le plangeti e mila.

yoyo spunea...

nu le plangem de mila...dar măcar o lumânare si doua floari ca asa e frumos...

mobutu spunea...

Pai pe TMC mai nou vad ca abereaza la greu moderatorii ... mai inainte diana gherghita (aia cu metropolis) abera despre aparitia unui nou val de speculatori (observati folosirea cuvantului val care incearca inducerea de foarte multi, fara numar, navala, stampede) care vin sa cumpere la "ciupeala" pe motiv ca piata s-ar prabusi.

Euro se tranzactioneaza acum undeva la 4.250, sa vedem daca-l mai duce BNR sub 4, mai sunt 15 minute.

mobutu spunea...

Da, euro oficial la 4.03

mobutu spunea...

Scuze, mai sus vroiam sa spun 4.0250, nu 4.250

admin spunea...

Intrebare: care firma EuroMetropola a sugerat publicarea pe ziare.com a articolului "Nu cumparati terenuri in 2009!" http://www.ziare.com/Nu_cumparati_terenuri_in_2009_-590086.html

In schimb suntem invitati sa ne axam pe investitii mixte, birouri / spatii comerciale / rezidential.

:)

Anonim spunea...

@mobutu
De pe 31 si pana azi la 12 euro a dansat intre 4.04 - 4.10. La ora 12 a ajuns la 4.01 - 4.02 dupa care a plecat iar in sus. E clar ca BNR-ul pompeaza.

Anonim spunea...

Evreu mincinos : http://www.ziare.ro/1231156490-Criza_a_aparut_din_vina_chinezilor

vladone spunea...

@simon
s-ar putea ca astia (Paulson&Co)sa fiar chiar imbecili ! si mai putin mincinosi ... sa speram ca-s mincinosi.

Anonim spunea...

@hubble
Este mai tanar , cu fata de Fizz ? In cazul asta e Claudiu Patrascu, baiatul lui tata, avand colectie de masini luxoase si "gagici celebre". S-a/se ocupa cu terenuri, dar e dator vandut de ceva timp, aproape falimentar. Iar tata e preten cu Vantu asa ca aparitiile "specialistului" (daca este cel de mai sus) nu sunt intamplatoare.

alex.dumitrascu spunea...

Divertisment:
1- Care e singurul stat dezvoltat imun la criza economica?
2- Ce se fac noii ministrii cu averile intepenite 80% in imobiliare?

Anonim spunea...

1- Din G7 ar fi Germania cu imunitate ridicata. Altfel ar putea fi Australia & NZ.
2- Vor accepta cu seninatate situatia pentru ca nu sunt bani munciti ca sa se tavaleasca pe jos de durere.

alex.dumitrascu spunea...

-Nici Germania nici Australia nu sunt imune, sunt mai putin expuse, mai bine "construite" economic
-E posibil sa se agite pentru mentinerea preturilor, vidul legislativ in materie de tranzactii imobiliare e evident.

In alta ordine de idei, in Cuba s-a legiferat dreptul particularilor de a construi locuinte. Pana acum era monopol de stat. Asa ca cine vrea o locuinta....
Nota: Cuba nu e tara de la unctul 1, evident nu e o tara dezvoltata.

Takamura.Sousuke spunea...

Divertisment:

1 - Vaticanul cred :)
2 - O sa faca ce stiu ei mai bine :)

Tufis spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Tufis spunea...

Cred ca am ceva erori de forma acolo, dar sper ca se intelege fondul.

Hâc.

Tufis spunea...

1. Elvetia
2. Cum ce, prevad ca in aprilie cel tarziu vom avea o lege prin care statul va cumpara "in scop" social, la pretul de oferta plus bonus de patriotism cele 1599 de apartamente de la glina si alte complexe de gen.

Acestea vor fi trecute in subordinea ANL si date gratis, cu bonus de casa noua, somerilor cu ajutor, casieritelor carrefour si altor categorii sociale care, nu-i asa, vrem cu totii sa se inmulteasca :). Si care vor face, ca oile, ce vor mafiotii care au tras teapa celor care chiar platesc ceva taxe la stat :)

Mafia italiana are de invatat :)

elzorab spunea...

imi cer scuze fata de cei carora le-am promis un curs de 4 lei/euro pana la craciu. se pare ca bnr a vrut sa le faca un cadou romanilor de revelion si a tinut cu dintii de curs, chiar daca era la cifre ridicole(3.9986).

oricum, distractia a costat bnr 1 miliard de euro doar in decembrie, iar pe mine m-a costat ceva credibiliatate, avand in vedere ca am ratat prognoza cu 2 saptamani. ai naibi BNR-isti astia, doar sa-mi faca in ciuda...

Anonim spunea...

Era o vorba jignitoare "Bai tarane". Iata ca taranii (fara credite majoritatea) vor trai bine de acum incolo. Nu ii streseaza dobanda, cursul valutar, leasingul si casco, pretul la gaze sau benzina, gigacaloria. Pretul la alimente nici atat. In pod este, in garnita este, in beci este, in grajd vaca sau oaia, in cotet porcul sau gainile. Palinca este.

Cum valuta nu mai avem, o sa mergem la "Bai tarane".

vladone spunea...

Anglia nu mai este ce a fost si n-o sa mai fie nici macar cat mai este .. noi scaderi

dcg spunea...

http://www.gardianul.ro/Proprietarii-de-apartamente-nu-vor-in-ruptul-capului-sa-lase-la-pret-s127102.html

Comentati :)

mobutu spunea...

Euro = 4.0629
Usd = 3.0341
bnr azi.

mobutu spunea...

Cristi Dimofte, ce sa mai comentam, e clar ca cine vrea real sa vanda va lăsa mult la preţ, altfel n-are nicio sansa sa vanda.

Anunturile astea de sute de mii (preturi de varf de bula 2007-2008) sunt la plezneala, date de romani inculti care inca mai cred ca porcul zboara si fraierii pica'n plasa. Si tot ei cred ca in primavara vine zânul (ăla de la banca transilvania) si bate din palme astfel toata situatia revenind la cea din varf de bulă, 2007-2008.

Kiko spunea...

http://www.gardianul.ro/Proprietarii-de-apartamente-nu-vor-in-ruptul-capului-sa-lase-la-pret-s127102.html

Faptul ca se cer preturi atat de aberante da dovata de cat de distorsionata e piata. Implicit, o eventuala reasezare poate fi nu la preturile din 2006, ci chiar din 2002/2003, sau poate chiar la preturile din anii '90. In Romania aniilor care urmeaza problema nu va fi achizitionarea de imobile, ci reperirea alimentelor. Foame, cozi, frig. Euro la 5 lei, 6, chiar si 10. Zimbabwe. Cu diferenta ca acolo cel putin e frumos, Romania e si urata pe de asupra. Am umblat prin multe tzari, inclusiv in cele arabe si orientale, niciunde nu am vazut o degradare si prost gust ca pe meleagurile romanesti. Pana si arabetii sunt cu mai bun gust si mai autentici. Dar ce mai ... romania niciodata nu a avut istorie. Unii inca cred ca i-au batut pe turci...

mobutu spunea...

kiko, sa nu exageram, romania are o natura frumoasa ... insa din pacate este populata in majoritate de specimene cu prost gust.

dennyx spunea...

Cotatii FUTURES EURO - RON:

EURO_RON_MAR_2009 4.2650
EURO_RON_IUN_2009 4.3800
EURO_RON_SEP_2009 4.4817
EURO_RON_DEC_2009 4.5801

Kiko spunea...

@mobutu

exagerare este in ceea ce zic, dar in afara peisajului, constructiile, modul cum sunt facute lucrurile, sunt urate.

Fetele in schimb sunt frumoase, acolo nu ne bate nici o natzie.

yoyo spunea...

am citit si eu anunturile la ap. de vanzare din craiova...hehe, oamenii cer preturile din primavara 2008. o dau si ei la plesneala, poate vine fraieru cu cascavalu in "plashi". de fapt cred ca sunt anunturi date de agentii care acum asteapta creditele pt. ca "strainezii" de la culesul de capsuni nu au prea venit cu francu` sa "investeasca".

yoyo spunea...

..mda, se pare ca bnr-ul se tine tare pe pozitii si nu micsoreaza rezerva minima obligatorie si nici dob. asa ca nu mai vine zânu baghetutza.

Anonim spunea...

Din moment ce bancile nu le mai dau oamenilor depozitele inapoi, ca vezi doamne e dobanda mare si gandesc ei pentru binele clientului ca e mai profitabil sa lase banii la banca, nu vad de unde naiba credite.
Am o amica, vrea sa scoata 2000 de Ron si nu poate. Sunt economiile ei.
Va spun sincer ca ceea ce mi-a spus ea m-a ingrozit mai rau decat orice stire legata de criza.

mobutu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
mobutu spunea...

Eu nu cred asta, ai banii tai la o banca, decizi sa-i retragi, ii retragi si gata.
Simplu.
Fara sefeuri.
Daca nu-i asa inseamna ca a picat banca respectiva la care ai economiile.

Anonim spunea...

2000 RON ? Pai 20 milioane lei "vechi" e un salariu mediu net, in unele firme, pe card. Ce banca nu are banii astia ?
Poate 20 000 ? In acest caz e posibil sa nu aiba in casierie in clipa aia cand te duci la ei. mai ales daca este o sucursala sau agentie de la parter de blocuri. Dar te cheama mai tarziu (daca sunt seriosi) sau a doua zi. Daca nu au incasari, vine masina blindata si ii aduce.
Ca incearca ei/ele sa te abureasca sa nu ii scoti e alta treaba.

Anonim spunea...

Si de la bancomat scoti 20 milioane, in transe de cate 5, 10 etc., functie de banca.

alex.dumitrascu spunea...

"Vasile spunea...
Economia e o farsa. Munca intelectuala e o minune, dar economia ca stiinta e o labareala de betiv semidoct la o vodca. "

Excelent nivel intelectual. Adevarata minune. Pe nivelul asta intelectual m-am bizuit de eu multe ori in situatii critice. Banii lor au fost buni intotdeauna si m-au scos din incurcatura.

toma spunea...

@all:
LA MULTI ANI!
@dennyx:
de unde iei cotatille alea futures pe curs?

vladone spunea...

@toma
de pe futuresul de la sibiu .. la preturile alea se fac acum tranzactii .. si e oleaca de lichiditate .. ala-i "pretul corect" :) .. sibex.ro

Tufis spunea...

alex.dumitrascu, nu imi dau seama daca faci misto de mine sau nu, prost cum sunt, dar, sincer, gandindu-ma la bula bursiera si alte lucruri de gen, nu pot decat sa deduc ca economia ca stiinta chiar e un abur de vodca, si nu conteaza decat flerul si informatiile daca vrei sa scoti vreun ban.

E inutila pentru mersul inainte al societatii, ar cam trebui sa nu ne mai agatam de ea ca panaceu si sa pastram doar instrumente financiare seci, fara "teorie multa" in spate.

Cand vom avea aparatul matematic si sociologic necesar ca sa le putem imbina pe cele doua corect, am putea reveni la cercetari in economie.

Deocamdata bagam ca la testul ala de politai, cuburi mari in gauri rotunde si mici.

Pentru ca nu e teorie in sensul stiintific, e o aiureala, un amestec fortat de matematici cu sociologie care nu iese niciodata bine. Pun pariu ca si Zili a frecat bancile prin ASE.

Pe de alta parte, se dau premii Nobel, daca nu ma insel, pentru economie. Poate ma insel, deci :)

Torin spunea...

nici macar Anglia nu mai e ce-a fost dar Romania este ce-a fost si mai mult decit atit.

toma spunea...

@vladone & dennyx:
ok, sibex, dar unde apar volumele de tranzactionare?
din cit imi dau seama alea sunt cotatii, nu tranzactii, deci lichiditate zero...

Anonim spunea...

Aseara, la emisiune lui Moise Guran, am aflat ca patronul grupului Heidelberg, care in Romania detine grupul CarpatCement, s-a sinucis din cauza datoriilor.
Unde este "nestor" sa ne spuna ce se aude cu Holcim ?

Anonim spunea...

Ok, tipa care nu isi poate retrage banii de la banca este din Timisoara, acolo are si depozitul si are banii la B..., doar nu eram tampit sa scriu numele bancii sa ma dea in judecata bancherii.:)
Cazul este real, a incercat si luni, si marti, poate reuseste azi.
O fi vorba de un blocaj de sarbatori si nu are filiala prea multi bani, evita retragerile in primele zile de dupa sarbatori, nu stiu.
Repet e vorba de 2000 de ron, nu de o suma mai mare.

Mai tineti minte cand va povesteam ca sunt firme ce nu isi mai platesc nici facturile de 1500 de ron?
Si chiar nu vi se pare suspect cum toate campaniile bancilor au trecut de la "hai la credite" la "hai cu banii la noi ca iti dam marea si sarea"?

dcg spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
dcg spunea...

Un agent imobiliar si un creditac, unul incercand sa-si salveze painea altul incercand sa-si salveze... visele. In ordine, primii doi de pe pagina trei, poate merita citit tot topicul ;) "Disctractie" placuta:

http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=484133&st=36

AristotelCostel spunea...

@cristian_m

In ultima vreme mi-am transferat "capitalul" de "colo-colo" si m-am lovit de supraofertari de dobanzi.

Totuşi..."Potrivit pct. 2 din anexa la Ordonanta Guvernului nr. 39/1996 privind infiintarea si functionarea Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB), republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nu sunt garantate depozitele persoanelor fizice si juridice, inclusiv entitati fara personalitate juridica “care au obtinut, pe baza individuala, rate de dobanda si concesii financiare care au contribuit la agravarea situatiei financiare a institutiei de credit”.
"


http://www.conso.ro/sfatul-expertului/2149/Depozitele-cu-dobanda-negociata-sunt-garantate.html

Am ales banci care au umflat balonul imobiliar in anii 2002-2004, evitandu-le pe cele care si-au castigat cota de piata...imobiliara in 2005-2008.

P.S. In urma transferurilor mi-au ramas niste conturi semigoale pe care le-am lasat pana la capitalizarea dobanzilor. Ieri fusai la CEC sa inchid un astfel de cont si mi s-a spus ca trebuie sa vin cu ...contractul...hahahaha. Trebuie sa recunosc ca decizia de a renunta la colaborarea cu Ghetea a fost pur...sufleteasca.

AI spunea...

Nici America nu mai e ce-a fost :)

http://www.eurobnr.ro/stire_case-de-1000-de-dolari-in-statele-unite

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?