sâmbătă, 31 ianuarie 2009

Un bubble de manual (2)

Ceea ce s-a întâmplat în Europa de Est în ultimii 5-6 ani nu are corespondent în istoria universală şi, fie şi pentru acest lucru, va intra în manuale.

Timp de câţiva ani, profitând de integrarea cvasi-sincronizată în Uniunea Europeană şi în NATO a acestui spaţiu, capitalurile occidentale au luat cu asalt pieţele subdezvoltate din Europa de Est prin intermediul reţelelor bancare internaţionale. Întrucât aceste capitaluri nu aveau niciun obiect concret de investiţie, s-a inventat ad-hoc motivul imobiliar. Preţurile au explodat pe toate segmentele imobiliare: rezidenţial, office şi comercial, într-un dispreţ total faţă de caracteristicile zonei privind productivitatea muncii (foarte scăzută), salariile (de 2-3 ori mai mici ca în Occident) şi perspectivele economice (dependenţa cronică de investiţiile străine orientate spre lohn şi producţia în subcontractare).

Capitalurile au circ-ulat cu viteza luminii pe aici (cu viteza cu care au intrat, cu aia au şi ieşit date pe maşini de spălat, plazme, automobile etc.) lăsând în urmă datorii pentru cel puţin o generaţie. Morişca, teoretic, ar mai fi durat o vreme dacă nu venea criza; practic, criza nu a făcut decât să grăbească sfârşitul acestei scheme Ponzi mondiale (poftim banii noştri infiniţi ca să cumpăraţi mărfurile noastre infinite amanetând o cantitate finită din viitorul vostru) care oricum ar fi fost sortită pieirii mai devreme sau mai târziu.

Să ne uităm un pic în ograda altora. În articolul intitulat : "On the likely extent of Falls in Irish House Prices" un cercetător irlandez, Morgan Kelly, a încercat să coreleze datele existente despre bubble-urile pe care le cunoaştem deja cu evoluţia preţurilor în Irlanda. Concluzia articolului era că preţurile vor scădea cu 40-60% faţă de vârf pe o perioadă de circa 8 ani. Momentan preţurile au scăzut cu 16% faţă de vârful înregistrat în urmă cu fix 2 ani, în ianuarie 2007, conform ultimelor veşti. Deci articolul lui Morgan Kelly încă e în parametri.

Irlanda este privită la ora actuală ca una dintre ţările europene cele mai afectate de criza imobiliară. Asta, în condiţiile în care în Estul Europei ies în evidenţă exemple precum Letonia, cu preţurile y-o-y mai mici cu 25% în 2008, şi România, în care se raportează o scădere de 50% a numărului de tranzacţii, pe lângă scăderea - neoficială, pentru că nu avem încă implementat un indice imobiliar - de circa 25-30% a preţurilor pe toate categoriile ofertei. Asemenea scăderi de la an la an sunt nemaiîntâlnite în economiile serioase şi arată că Estul Europei este, într-adevăr, "aparte": totul pare a se petrece mai rapid şi, totodată, mai tragic ca în exemplele pe care cercetătorii le-au avut la dispoziţie până acum. Nicăieri noţiunea de "balon de săpun" nu e mai semnificativă ca aici. Nesprijinite pe nimic serios, pieţele imobiliare locale se dezintegrează fără putinţă de scăpare.

Morgan Kelly, studiind preţurile de aiurea, a tras concluzia că scăderile, odată pornite, se întind în general pe parcursul a 5-7 ani şi căderea e în medie de 70% din ceea ce au câştigat preţurile pe parcursul creşterii. Cu alte cuvinte, dacă preţul porneşte de la 40.000 si ajunge la 70.000 (un plus de 30.000, creştere cu 75%), căderea subsecventă se va încheia pe la 50.000. Şi apoi morişca preţurilor se porneşte iar, pentru că aşa sunt pieţele: ciclice.

Ce ar fi de spus însă despre nişte preţuri dopate an de an, care au înregistrat creşteri de 300% numai în perioada 2004-2007? Ce altceva decât că, pentru a se înscrie în parametrii descrişi de cercetătorii avizaţi pe baza multiplelor experienţe deja existente, scăderea preţurilor cu -25% pe an nu e nici exagerată, nici anormală, fiind pur şi simplu singura necesară pentru ca preţurile să se alinieze într-un interval rezonabil de timp la datele fundamentale? Dacă ar scădea şi la noi cu câte 8-10% pe an, ar însemna că agonia economiei va dura foarte mulţi ani de acum încolo. Ar fi scăzut cu 8-10% pe an dacă ar fi fost precedate de creşteri rezonabile. Ceea ce nu a fost cazul. La un cincinal de creşteri dezaxate, iraţionale, fără precedent în istorie exceptând epocile de hiperinflaţie, economia şi consumatorii răspund acum cu scăderi pe măsură şi cu "îngheţul" de care vorbeşte toată lumea, îngheţ care este, de fapt, singura şansă de revenire la normal a pieţei imobiliare.

265 de comentarii:

«Cel mai vechi   ‹Mai vechi   201 – 265 din 265
limestone spunea...

Daca nu se vede bine va spun eu, este o franghie la gatul tipului din avatarul meu, moda in vanzari pe 2009 !

Anonim spunea...

@limestone

Deci Romania = Nigeria in materie de tehnologie. Aici de acord 84.3%.

Dar cu concesiunea nu sunt de acord nici 0.0001%.

Sa zicem ca instalatiile de foraj si productie ar costa 2 md. Ok. Le dam 2 md celor de la Shell sau BP iar productia o vindem noi.

Tarile arabe folosesc astfel de contracte. Timp de 2-3 ani se achita investitia (de obicei in natura = petrol si gaze) apoi compania devine de stat, bineinteles cu garantia de tehnologie pe care se mai platesc bani in continuare tot sub forma de produse. Prin garantie se intelege si mentenanta absolut necesara.

Mai pui si niste clauze in contract prin care posturile sa fie acoperite de cetateni romani in proportie de 80% cu exceptia pozitiilor pentru care nu se gasesc oamenii pregatiti. Idem tarile arabe.

Dar la noi ai cu cine sa faci contracte beton ?

Anonim spunea...

Ar fi o metoda prin care sa dai in judecata consiliul local din postura de platitor de taxe si impozite. Invinuirea: folosirea banului public pentru achizitia de proiecte supraevaluate, fara licitatii, ..., mai spuneti voi.

Dauna solicitata, restituirea tuturor taxelor si impozitelor platite catre primarie si catre bugetul de stat.

Daca da unul lovitura ...

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
limestone spunea...

@Hubble
Poi in tarile arabe daca furi ceva iti taie mana stanga ceea ce pentru un musulman este cea mai mare nenorocire caci va fi nevoit sa manance cu aceiasi mana cu care se spala la cur.Sunt in Arabia Saudita de 2 ani, este o tara superdezvoltata, unde luxul te copleseste la fiecare pas, nu mai vorbim de infrastructura, au drumurile importante, toate pe 8 benzi !NU EXISTA COMPARATIE !
Asa ca mai bine ne comparam cu Nigeria.
Nu intelegi ca nu avem nici know-how-ul banii sa-i riscam? Daca forajul se dovedeste a nu avea petrol paguba se socoteste la compania care a concesionat. Asa mai bine, le dai terenul pe n ani, iti dau procent din profit, no headache.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

"Peste 200 de salariaţi ai secţiei de petrochimie din cadrul combinatului Arpechim Piteşti protesteaza în faţa societăţii."

Protestati in fata casei din Zambaccian, al carei stapan ne-a vandut resursele pe 3 parale ca sa-si cumpere termopane din China.

Doua rafinarii imense, resuresele de petrol ale Romaniei plus jumatate din resursele de gaz, sute de benzinarii, depozite, cladiri, terenuri, conducte magistrale vandute pe 800 mil E din care doar jumatate s-au incasat, restul fiind investitiile proprii ale OMV.

Stie cineva unde sunt banii din privatizare ? Dar din privatizarea BCR ?

@limestone
Sa vezi ce teapa isi iau cei care au concesionat, ce risc mic ne-am asumat noi ca tara bananiera si ce parte mare din profit o sa vedem.

Anonim spunea...

@limestone

Cred ca au riscat tare si cei de la OMV cand au luat Petromul !

limestone spunea...

@Hubble

Au spus la Realitatea citandu-l pe Boc ca daunele pe care le va avea de platit Romania in cazul rezilierii contractului sunt IMENSE, nici vorba sa se recurga la asta. Canadienii crezi ca au fost niste prosti si fazani sa-si ia teapa de la noi. Ca si in cazul Petrom contractul pe care se bazeaza e beton, nu-i roade grija asta. Am renuntat demult sa mai am simt patriotic si sa cred ca Romania si noi suntem buricul pamantului. Wake up man !
Hib atrebuieste cautata la cei care au negociat contractul in caz ca acesta are clauze slabe pentru Romania. Am ales in frunte niste prosti sau corupti sa ne conduca, ne meritam soarta. Punct !

Miorlau Pufos spunea...

@ Limestone Tu ai lucrat cu Sterling direct sau cu Midia Resources?

limestone spunea...

@hubble..
Tu compari Romania cu statele arabe, total gresit.
La arabi nu exista coruptie, nu se fura, nu se imbata nimeni.Monarhiile arabe au reusit sa distribuie bogatia tarii tururor. Si astfel arabii sunt bogati pentru ca nu platesc taxe statului iar litrul de benzina costa 5 mii lei vechi echivalent.Ai inteles acum diferenta?

limestone spunea...

@ miorlau pufos

Compania pentru care lucrez a fost subcontractor pentru Sterling Resouces. Au fost clientii nostri acum cativa ani pentru un foraj pe langa Craiova.

Miorlau Pufos spunea...

@ Limestone stiam ca Sterling nu opereaza direct in RO, ci prin Midia astia..

limestone spunea...

@ Miorlau
Am inteles ca Midia a fost infiintata cu dedicatie pentru sectorul offshore romanesc.Ei mai au concesionat si prin dolj un perimetru iar firma pt care lucrez nu are filiala sau sediu in Ro. Contractele de genul asta intre companii se fac in principal intre sediile mama.

elzorab spunea...

calcarstone si simon, iata si motivul pentru care statul nu va putea sa preia "investitiile" imobiliarilor:

http://www.romanialibera.ro/a145496/ce-va-declansa-procedura-de-deficit-excesiv-impotriva-romaniei-surse.html

nu cred ca cineva de pe blog se indoieste de faptul ca daca ar fi lasati de capul lor ar devaliza bugetul de tot, dar, din pacate pentru ei, ar putea sa o faca doar atunci cand ar iesi din EU.

elzorab spunea...

http://www.ziuadecj.ro/action/article?ID=21438

elzorab spunea...

Nu suntem absurzi sã cerem asfalt, dar mãcar niste balast, ca sã nu fim nevoiti sã mergem cu pantofi de schimb în plasã”, ne-a declarat M.C., un locuitor de pe strada Antonio Gaudi.

bine ca dati sute de mii de euro ep "vile" prin noroaie

http://www.ziuadecj.ro/action/article?ID=21439

Anonim spunea...

Legat de procedura de deficit excesiv, citind pe forumuri, am observat o parere gresita a bizonilor cum ca UE si FMI de vreau raul si noi suntem copii cuminti.

Doamne ajuta sa stea cu ochii pe guvern si parlament ca pe niste hoti si gainari ce sunt.

Anonim spunea...

Pe cand si la noi niste iesiri in starda gen Grecia, Ungaria sau Franta.

dcg spunea...

Putin entertainment pt dimineata asta sau "cum mai merg vanzarile":

http://forum.computergames.ro/170-imobiliare/429977-vand-apartament-2-camere-berceni.html

http://forum.computergames.ro/170-imobiliare/436232-vand-garsoniera-zona-bd-decebal.html

http://forum.computergames.ro/170-imobiliare/411404-vand-vila-dorobanti-270mp-finlanda.html

clujeanul spunea...

2 camere-24000 euro!
Vand apartament cu 2 camere, 60 mp+ terasa, in bloc nou finalizat, in Floresti, utilitati: apa cu presiune, gaz, curent, canalizare, drum betonat. Etaj intermediar. Se preda semifinisat. 24000 euro.
Judet: Cluj
Oras: Cluj-Napoca
Email: so_s107@yahoo.com
Telefon: 0748172101
Vizualizat: 3
Modificat: 0
Comentarii: 0
Data: 06-02-2009, 10:12
Raportare abuz

Noamy spunea...

@ Simon
Sunt uimita cum frustrarile intuneca mintea oamenilor. A considera ca intr-un stat de drept, democratic, o lege care sa ingradeasca abuzurile unor institutii bancare internationale care practica dobanzi duble fata de cele la nivel international, o lege care sa protejeze consumatorul in fata unor mariri abuzive de comisioane si dobanzi, de niste contracte pline de clauze abuzive, este o initiativa proasta, atunci de intoarcem in evul mediu al societatii....
Am capatat dreptul de vot liber pentru a fi in imposibilitatea de a nu avea cui sa-l oferim (o clasa politica corupta, de 20 ani in imposibilitatea de evolutie) , avem legislatie europeana si organisme de protectie a consumatorilor care trebuie sa aplice aceste legi, in imposibilitatea de a actiona faptic fata de abuzurile bancilor. ANPC emite in serie scrisori standard catre clientii unor banci, recunoscand ca anumite clauze contractuale pe care bancile le invoca in maririle dobanzilor sau introducerea peste noapte a comisionelor inexistente la data semnarii contractului sunt neconforme si in discrepanta cu legea contractelor comerciale 193/2000.
Nu se pune problema ca oamenii s-au indatorat, este liberul consimtamant al tuturor,cei supra indatorati sunt responsabili de alegerea lor,si selectia naturala va actiona, ci se pune problema ca bancile nu isi respecta contractele semnate de buna stiinta cu clientii. Introduc comisione peste noapte, maresc dobanzi la credite cu dobanda fixa….totul in fuga dupa profit.
In societatea Europeana, aceste abuzuri NU EXISTA. Traim intr-o tara cu o piata bancara semi-concurentiala, semi-libera (datorita politicii BNR super-prudentiala care impune rezerve minime obligatorii bancilor, dobanzile practicate in Ro sunt duble fata de EU chiar si la euro). Statul apara stabilitatea finaciara a sistemului, isi apara propriile greseli si cheltuieli aberante (deficite bugetare imense) pe seama cetateanului de rand care se imprumuta la valori de dobanda aberante pentru lumea occidentala.
Iar in momentul in care o initiativa laudabila apare, frustrile unora ies la iveala, de ce legile europene sa fie puse in practica si sa apere drepturile consumatorilor ca peste tot in Europa ? de ce sa se stopeze abuzurile bancare….mai bine falimente personale peste falimente, in speranta ca statul le va da gratis locuintele scoase la licitatie celor care nu au si asteapta fie sa cumpere musai cash (desi chiar in perioada comunista putinele apartamente de pe piata libera se luau cu rate de la CEC pe 20 ani, dar am uitat…, fie sa fie protejati cu o locuinta sociala de la Stat. Acelasi Stat care inchide ochii in fata abuzurilor practicate da banci fata de clientii lor.
Este incredibil sa fii contra unor legi europene, sa fii contra celor care au sperat ca semnand un contract intr-o tara de drept sunt aparati, ca membrii ai UE, de legile care guverneaza acest stat de drept. Nu vorbim de imposibilitatea de a achita rate datorate supra- indatorarii, ci despre abuzuri bancare flagrante, menite doar sa mentina profit urias bancilor mama pe seama unor « europeni » pentru care Statul inchide ochii si refuza sa aplice legi ce guverneaza peste tot in lume relatia cu bancile comerciale.

clujeanul spunea...

Baieti e jale mare. Vorbeam cu un amic ce lucreaza la o firma de vanzari anvelope. Daca pana nu demult aveau vanzari de peste o sunta de mil pe zi, ieri a vacut incasari record......

un bon de 4 ron....

Tufis spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
AristotelCostel spunea...

@noamy

In privinta atingerii cămătarilor m-am exprimat deja.
Să mai spun de stima noastră şi mândria faţă de clasa conducătoare?

Cine de pe aici s-a exprimat că vrea locuinţă socială?

Curentul general ar fi pe dos, nu prea ne-ar conveni nouă, OAMENILOR, ca statul lui Vasilică Blaga şi al autorităţilor locale să scape de la faliment pungaşii imobiliari... cu bani publici.

Ce te deranjează pe tine RMO-urile?
N-a fost de ajuns că băncile creditau şi vagabonzi cu buletine realizate la ... Xerox?

E cam goală agenţia? Nu mai sună telefonu'?

Tufis spunea...

Noamy, tu INCA nu ai inteles nimic?

Tot noi suntem de vina ca acceptati preturi ca oile si va supraindatorati, ca niste copii care n-au facut inca matematica de a 5-a si au descoperit caritasul, cu o exuberanta demna de munca, nu de asteptat triplarea salariului in 2 ani?


Cu dedicatie, de la Pink Floyd:

You little shit, you're in it now.
I hope they throw away the key.
You should've talked to me more often than you did.
But no! You had to go your own way.
Have you broken any homes up lately?

Tufis spunea...

Bancile sunt banci, nu trebuie sa le folosesti serviciile daca nu vrei, nu inteleg exact ce te deranjeaza pe tine. Nu mi se pare ca isi abuzeaza clientii, pe cg sunt cu cate 3 apartamente luate in rate, "ca creste", eventual clientii le abuzeaza prin asta.

Apropo, la noi nu exista falimente personale. Vorba cantecului, "I hope they throw away the key" :)

Anonim spunea...

Alta magarie :

http://www.ziare.ro/1233909408-Autoritatile_au_avizat_constructia_de_locuinte_in_padurea_Baneasa

"Întâmplări demne de dosarele X în jurul Capitalei. Pe hărţi, pădurile din jurul Bucureştiului sunt un miraj. Mai precis, câmpuri goale numai bune pentru a construi pe ele cartiere rezidenţiale. În realitate însă, acele câmpuri chiar sunt păduri.

Capitala duce o lipsă acută de spaţii verzi, cu toate acestea copacii sunt sacrificaţi pentru construcţii. Încă 10.000 de metri pătraţi din pădurea Băneasa vor fi defrişaţi pentru a face loc unui cartier rezidenţial. Proiectul are toate avizele necesare şi se află în dezbatere pe site-ul Primăriei Municipiului Bucureşti.

La marginea Capitalei, în sectorul 1, pe strada Drumul Pădurea Pustnicul, ar urma să se construiască, conform planurilor şi avizelor deja emise, un ansamblu de locuinţe. Mai lipseşte doar avizul Consiliului General al Capitalei.

"Are toate avizele. Sunt obligat să îi dau drumul mai departe pentru că altfel mă dă în judecată şi plătim daune de nu ne vedem", a spus inspectorul Direcţiei de Urbanism a Capitalei, Victor Manea.

Avizul Agenţiei de Mediu Bucureşti a fost eliberat chiar în ultima zi a anului trecut. Pe hârtii, nu pe situaţia din teren. Adică pe bazele hărţilor care arată că în zona Drumul Pădurea Pustnicului nu este pădure.

Până când autorităţile se vor lămuri dacă pe acel teren există sau nu pădure, proiectul pentru ansamblul rezidenţial merge mai departe."

@naomy si altii de genul asta :
Da ! Sunt frustrat pentru ca nu am facut niciodata nici un fel de imprumut, nici macar de la persoane fizice (gen "intre colegi/prieteni"). Am fost la banca sa retrag 12 000 euro si mi s-a spus sa vin peste trei zile la ora cutare. Incerc sa fac niste operatiuni valutare prin internet banking de o saptamana si nu prea merge. CU BANII MEI !
Pai ce eu sunt / am fost creditorul vostru mai obositilor ? Chiar asa nu v-ati scuturat de metehnele comuniste in care totul era al tuturor ?
Ce, noi muncim ca voi sa aveti impresia ca aveti nivelul nostru...dar traind pe datorie ? Adica tot pe banii nostrii ?
Normal ca sunt frustrat....mai mult chiar.... sunt furios. Pai inseamna ca pana acum am vreo 10 masini luate pe banii mei dar date in folosinta altora. Si din cauza imbecilitatii lor, eu nu pot sa ma folosesc de banii MEI cand VREAU EU !

AristotelCostel spunea...

În ce hal a ajuns piaţa imobiliară?

„Există interesul ferm a două persoane pentru achiziţia a unei garsoniere şi a unui apartament cu două camere cu plata integrală. În perioada următoare vom stabili întâlnirile pentru a discuta exact formulele de achiziţie. Oamenii ştiu ce vor şi au banii 100%”, a declarat pentru Gândul Luciana Petrescu, director general al companiei Networth Advisory

4 locuinte aproape vandute!!!

Anonim spunea...

Dar rai sunteti!
Pai voi ce aveti mai cu oamenii care au facut ASE-ul si era normal sa lucreze in sectorul financiar?
Sau cu astia micii, vreti sa ma duc sa o strang de gat pe aia care mi-a dat creditul de consum sau pe managerii lor si statul roman care cica ne apara drepturile?
De ani de zile se discuta de clauze ascunse, comisioane surpriza si dobanzi dubioase.
Oricum ai da-o e tot vina celor care dau legi. Dar cum legile sunt date de oameni sustinuti cu bani de catre companii puternice... e normal sa fie date in interesul lor.
Cred ca ai putea sa strangi nu mai putin de 1000 de cazuri publice dupa '89 in care statul a ajutat furtul prin neinterventie si prin neaplicarea nici unei masuri juridice.
Era atat de greu sa dea niste legi clare, sa pastreze creditarea in limite normale?
Nu tata, poporul s-a indatorat cu 70% din salariu, altii au luat credite de milioane in conditii bune si tot asa. Caritas pe fata!
Numai ca acum nu le-a mai iesit schema, nu au mai avut timp de exit si acum au intrat in panica.
S-au trezit cu o criza mondiala si le e teama ca si milioanele din conturile straine se pot evapora daca le pica banca in care au banii.

Selectie naturala? Asta nu e selectie naturala, recititi biologia. Asta e genocid in masa, ce ziceti voi aici.
Chiar va doriti o tara plina de oameni ai strazii cu tablite pe care sa scrie " Cersesc ca sa imi platesc creditul?"
Alta e solutia desi nici eu nu ii suport ca atunci cand aveau jeep in rate te scuipau ca tu nu ai.
Dar sa ma cobor la mintea lor...

Anonim spunea...

@simon

"Am fost la banca sa retrag 12 000 euro si mi s-a spus sa vin peste trei zile la ora cutare. Incerc sa fac niste operatiuni valutare prin internet banking de o saptamana si nu prea merge. CU BANII MEI !
Pai ce eu sunt / am fost creditorul vostru mai obositilor ? Chiar asa nu v-ati scuturat de metehnele comuniste in care totul era al tuturor ?
Ce, noi muncim ca voi sa aveti impresia ca aveti nivelul nostru...dar traind pe datorie ? Adica tot pe banii nostrii ?
Normal ca sunt frustrat....mai mult chiar.... sunt furios. Pai inseamna ca pana acum am vreo 10 masini luate pe banii mei dar date in folosinta altora. Si din cauza imbecilitatii lor, eu nu pot sa ma folosesc de banii MEI cand VREAU EU !"

Foarte corecta observatia ta Simon!
Dar le-ai dat o idee astora, sa nu vina sa iti propuna 10 masini in loc de bani ca oricum ofertele de sh de la societatile de leasing au aparut.
Parca ii si aud:" nu avem bani dar avem o propunere pe care nu o puteti refuza: un Q7 si o vila!"
Auzi, vila si Q7 in rate!!!!
Vedeti lista, o sa va cruciti ce masini de lux au fost luate pe credit.
Astia ar merita ce spuneti voi, eu ma gandesc la cei care au facut un credit pentru o amarata de garsoniera sau un apartament.

Anonim spunea...

@simon

E bine macar ca ti-ai facut exitul la timp. Altii s-ar putea sa primeasca un Q7 sau sa completeze cereri la FGDB.

Anonim spunea...

@chrysthyan

Multumesc, sincer, m-ai facut sa rad la faza cu "ia vila si Q7-ele". M-am destins. Se poate sa se ajunga acolo...sa stai la masa credala si se te certi cu altii pe un Q7.... hahahahahha!
Dar, eu nu am mila de cei care au luat o "amarata" de garsoniera sau un ap. 2 cam. sau un Logan ....DACA ...asta e ce cred atentie.....pentru acea "amarata" de gars sau "amarat" de ap. 2 cam. ....sau "ligheanul" de Logan, s-au imprumutat cu o rata reprezentand 70 % din veniturile lor, respectiv ale familiei !!! Pentru astia nu am nici o mila, intotdeauna/oriunde prostia se plateste . Dar nu sunt de acord sa platesc eu pentru prostia lor .

Astia creeaza problemele.
Cei cu capul pe umeri care si-au luat case/masini etc. si s-au indatorat cu maxim 30 % din venituri, au bani si vor avea bani sa isi achite ratele si sa nu stea la mila nimanui. Astea sunt credite normale, care au existat/vor exista intotdeauna si ela fac sa prospere clasa medie. Cea pe bune ... medie.

Tufis spunea...

simon, nu vezi dom'le ca ei sunt "responsabili", ei sunt temelia societatii. Da, ei si betivii de prin santuri.

Anonim spunea...

@ hubble
Inca nu mi-am facut tot exit-ul. Poate si de aici provine "frustrarea" mea.

Anonim spunea...

De acord cu tine Hubble, de aia cu 70% nici eu nu am mila.
Cand ajungi somer si aia 30% sunt multi. Cu astia ce facem?

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Nu la masa credala ca acolo e posibil sa te certi si peagrafele de la birou, sa te duci la banca sa iti scoti 5000 de euro si ei sa iti dea in loc de bani un Logan. Cum ar fi?

Anonim spunea...

@simon

30% din venitul familiei e mult. Eu am cam 10-12% rata din venitul familiei si vreau sa scap de ea.

30%, daca dispare o leafa din doua, devine 60% sau poate mai mult.

Anonim spunea...

Mi s-a parut de bun simt 30 %, nestiind ...inca ... cum este . Dar , presupun ca inainte de a face un credit, un om inteligent (vorba lui Cioran : romanii sunt de 2 feluri ...destepti si inteligenti. Imi e sila de destepti.) ia mai multe variante in calcul. Iar cea cu somajul unuia, boli ...sunt pe primul loc.
Si apoi hotareasti. Nu va mai fi 30 va fi 15...20 ...22....8 s.a.m.d. Credite de acestea destinate clasei medii cu indatorare de PANA la 30 % cred eu ca sunt OK. Din ce am umblat si am muncit prin lumea asta, am vazut ca cei din "clasa medie' ( a lor, nu a noastra....care e inexistenta si lipseste cu desavarsire) "prospera" si datorita "micii creditari" de genul acesta. Sunt multumiti si ei si bancile si cei la care se duc banii s.a.m.d. E un intreg lant.

Anonim spunea...

@simon

Cand spuneam acum cateva luni ca exista riscul sa te mai si imbolnavesti (o banala infectie de apendicita sau o cazatura pe gheata cu capul spart) cezar spunea ca un om fricos ca mine nu are cum sa progreseze.

Se pare ca eu progresez, respir, chiar am aer suficient, pe cand el nu stiu ce naiba a patit. S-o fi sufocat. I-a stat rata in gat. Sa-i fie tarana usoara.

dcg spunea...

Simon, tu cu cei 12.000E iti faci exitul sau e o retragere partiala? Si ce faci cu banii, ii pui la ceorap de frica unui eventual faliment bancar... sau cum? PS: scuze pt indiscretie.

mobutu spunea...

Bancherii cer BNR intarzierea executarii silite a datornicilor

Anonim spunea...

@dimofte
Poate ii ceri si IP-ul lui Simon.

:-)

Anonim spunea...

E o retragere partiala.
Motive medicale ale cuiva din familie.

dcg spunea...

Mersi pentru raspuns si insanatosire grabnica.

Anonim spunea...

De asta ce ziceti ?

http://www.zf.ro/zf-24/isarescu-am-acordat-unei-banci-o-finantare-de-urgenta-de-260-mil-euro-toamna-trecuta-3869765/

Sa vezi cand vor avea mai multe banci probleme deodata.

Anonim spunea...

Multumesc Cristi Dimofte. Dar la o anumita varsta ....cu o anumita boala ...operatie la Viena...
Dar suntem datori vesnic celor care ne-au facut .... Banii nu inseamna nimic in astfel de cazuri ...
Multumesc.

Noamy spunea...

@ Simon
Din cate inteleg, si tu, ca si mine, esti deranjat de faptul ca bancile nu isi respecta contractele si obligatiile fata de clienti, de modul lor abuziv de comportare. Desi ar trebui sa stii ca procedurile bancare presupun ca pentru retrageri de peste o anumita limita (12 000 e o suma) se fac programari. Faptul ca te-a programat, nu inseamna refuz.
Daca banca la retragere ti-ar lua un comision de 200 euro la retragere, fara ca tu sa fii prevenit la deshiderea contului si agrearea termenilor contractuali ai depozitului, fara indoiala ai deveni lucid si ai intelege, ca si Vasile, ca neresp[ectarea termenilor contractuali, abuzurile bancare sunt un rau care trebuie eliminat, atat in cazul deponentilor, cat si al platitorilor de credite. Din pacate, ratiunea umana dispare cand e vorba de un abuz fata de un creditor (pt ca ala a avut nesimtirea sa-si ia cloaca, chiard aca a facut-o acum 3 ani, la preturi de invidiat) chiar daca face parte din categoria celor cu 30% indatoarere si bun platnici, iar programarea pt o retragere de volum devine un abuz de netrecut. Legea trebuie sa combata abuzurile indiferent de ce parte a baricadei esti, bancile NU VOR EXISTA a la longue nici fara deponenti, nici fara creditori, acesta e mersul firesc al unei banci. Si eu am, poate parea paradoxal, in acelasi timp credit dar si depozite, pt ca intotdeauna am stiut sa fac economii si sa am bani de « zile negre ».

Anonim spunea...

@noamy

Nu m-am nascut ieri venind la vale cu pluta pe Dambovita. Pe cale de consecinta nu m-am dus la "magazinele cu bani" de la parterul blocurilor.

UJohn spunea...

Io nu inteleg o chestie...
Toata lumea (presa, guvern, blogeri e.t.c.) cand vine vorba de banci discuta despre dobanzi, reguli, legi si salarii... dar nu si despre lipsa de incredere si degradarea mediului bancar, in general.
Adica: ani de zile se ingaduie practici de genul "dobanda la dobanda" (a se vedea comision la sold), comisioane majorate unilateral, costuri ascunse e.t.c.... si acum cand se anunta criza (ca inca n-o venit, doar si-a facut programare) se mira ca ne musca "credit crunck"-ul de koor.
Vina asta e generala, BNR, guvern, banci, IFN-euri, societati de leasing, clienti... toti au contribuit cate putin si toti se bat acum cu caramida-n piept.
Halal Romanistan!!!

x spunea...

Ironia dracu' :)

Anonim spunea...

@UJohn, care sigur si tu o sa imi spui ca esti plecat din tara.

Cu ce am contribuit toti la ce?
Cum adica e vina generala?
Mai ma lasi!
La fel cum si poporul american e de vina de lacomia alora dupa Wallstreet.
Pai mai omule, erau niste legi, erau niste reguli facute de state, institutii financiare. Si s-a vazut cat de bine au fost facute.
Nu toti sunt ca noi, cand intra o banca sa ii streseze pe aia cu 1000 de intrebari.
Nu cred ca zis unul pe aici, da ma am luat credit ca boul.
Stii, eu nu ma vait ca nu am rate mari dar daca se duce naibii totul in trei luni sunt la pamant.
Dar am cunostiinte, familii care si-au luat strictul necesar cu rate de 30%. Rationali si-au zis ei, fara fite.
Si acum s-au trezit ca in termeni reali salariul lor negociat in euro dar platit in lei nu le mai acopera ratele in euro dar platite in lei.
Pentru ca datorita cresterii euro la care s-a adaugat dobanda, salariul de sa zicem 1000 de euro si rata de 300 au devenit salariu de 900 si rata de 450. Si uite asa, oameni cu cap s-au trezit cu imprumuturi de 50% din salariu.
Aia cu 70% cred ca au trecut acum de 100% si deja dau inapoi masina, se gandesc sa vanda casa...
Oricum in caz de concediere nu mai are rost nici o discutie de genul asta. Economii nu prea au multi dar rate au.

Asa ca Aristotele, ce zic aia cu relansarea pietei in 2010 e poveste, o sa fie inflatie de case si nu numai din cauza bancilor si creditelor dar si cei care le au proprietate personala vor parasi orasele.
Ne reintoarcem la agricultura de subzistenta.

Statul asta ar trebui sa lase dracu bancile si sa sustina cumva agricultura, industria alimentara, infrastructura existenta. Sa lase naibii planurile de autostrazi si fantani arteziene si sa finalizeze si modernizeze ce exista.
Macar sa avem pe unde sa mergem cu carutele ca petrolul si gazele le-am concesionat.

Apropo de asta, e simpla solutia. Sa-i acuze de tradare nationala pe cei care le-au semnat, sa ii trimita in Baleare pe banii nostri si sa declare nule contractele.

UJohn spunea...

@Chrystyan

Te inseli... traiesc/muncesc in Romania si cu cat traiesc/muncesc mai mult cu atat mi se pare ca traiesc intr-o tara de hoti si de fraieri... si din pacate (sau fericire!?!) nu stiu sa fur, dar asta nu ma absolva de responsabilitate.

Mentalitatea de "lasa-ma sa te las", omniprezentul "lasa mah ca merge asa" face din hotu' si fraieru' (in acelasi timp) de Dorel stereotipul clasic al romanului. Dorel asta lucreaza si la particular, si la stat, si in multinationala si in banca...crede-ma, stiu situatia "din interior".

limestone spunea...

simon

Padurea, indiferent de forma de proprietate este bun national si se supune unui sever regim silvic si juridic.
Ai voie ca proprietar sa defrisezi 5% din suprafata padurii tale dar nu mai mult de 200mp conform legea 46/2008. Asta daca faci studiu de impact si ai acord de mediu care nu ar trebuii acordat prea usor. Cei contravenienti vor plati penal. Nu trebuie sesizat decat parchetul, sa deschida ancheta. In Bucuresti organizatii percum Ecocivica ar trebuii sa initieze treaba asta cu plangerea penala dar o poate face orice cetatean onest ingrijorat de ce se intampla. Dupa fluxul caderilor de capete de procurori si judecatori tuturor ar trebuii sa le fie teama.
Unii silvicultori sunt virtuali penali din cap pana la calcaie dar le va venii randul sa raspunda curand pentru semnaturile pe care le dau. Semnaturi pe certificatele de deces ale padurilor din romania.

Anonim spunea...

@canadianule

Ce zici ma astepti la aeroport ?
Cum e piata muncii in domeniul petrol si gaze ? Banuiesc ca e de lucru. Mai ales ca am castigat si Insula Serpilor (serpii de la Cotroceni si Victoria).

Vb pe bune.

Anonim spunea...

@limestone

Habar nu ai cat ma doare si pe mine inima cand vad paduri rase. Muntele si padurea sunt inima mea. Se intampla sa merg dupa un an sau ma multi prin aceleasi locuri si sa nu le mai recunosc.

Du-te in rezervatia Padisului sa vezi cum se distruge un teritoriu feeric pentru imbogatirea unor janghine, carora nu le mai ajung zeci de mii de euro si nici sute de milioane.

limestone spunea...

@hubble

Sti care-i durerea mare?
Padurile din padis defrisate sau din alti munti, prin furtul de lemne sunt un caz fericit, adica oricand poti reimpaduri cu puiet si reface padurea in zeci de ani.
Padurile scoase din regim forestier pentru constructie vile sunt pierdute pe vesnicie. Never, never nu va mai fi padure in acel loc !!
Padurari, silvicultori, inspectori de mediu, suntem cu ochii pe voi, bagati de seama pe ce acte va puneti semnaturile, in curand veti raspunde pentru dezastrul ecologic pe care il patronati si veti infunda puscariile !!

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

@U.John
Si eu simt la fel.

@all
Niciodata nu agreat radicalismul, dar deja e prea mult.
Aseara Serbanescu a zis la Sinteza Zilei ca ori facem ceva ori ne caram din tara.
Eu inca as mai vrea sa fac ceva.

@hubble
Stai la coada domne'! Nu impinge! :)

Anonim spunea...

@hubble
nush bre cum e cu piata muncii din petrol si gaze din Canada (Alberta). de pe forumurile de emigrare am inteles ca nu e pe roze, datorita scaderii pretului barilului s-au cam dus dracului niste planuri de afaceri si au inceput aia sa concedieze. plus ca tehnologia e diferita, la noi petrolu se scoate din nisip, nu cu sonda, nu stiu cum se muleaza asta pe cunostintele tale tehnice.
oricum, no matter what, a zis cineva odata ca daca in SUA/Canada va fi rau, in rromania va fi de 2 ori mai rau, si daca in rromania vreodata va fi bine, in SUA/Canada va fi de 2 ori mai bine.
si tu parca lucrai afara deja, de ce vrei la pinguini ?

Gogu G spunea...

La cat au mai ajuns casele prin California? Acuma si chinezii fac excursii imobiliare in SUA.

http://www.bloombiz.ro/Print/beijingul-urmeaza-sfatul-lui-tariceanu-chinezii-fac-excursii-in-sua-sa-isi-cumpere-case

Casa, SU=160mp pe un lot de 6 arii, 3 dormitoare,2bai, piscina cu jacuzzi,garaj, are conditionat etc
pret de strigare:109k euro( la o rata de schimb de 1.28$/euro)

http://www.redfin.com/CA/Cathedral-City/67875-Paletero-Rd-92234/home/6074122

Sau una mai micuta,
SU=93mp, lot de 6 arii,2 dormitoare, 2 bai, garaj pt doua masini, piscina, etc
pret de strigare:78k euro

http://www.redfin.com/CA/Cathedral-City/69025-Baristo-Rd-92234/home/6045444

Alt exemplu, dar fara piscina.

http://www.redfin.com/CA/Desert-Hot-Springs/66660-2nd-St-92240/home/5992334
SU=160mp, lot de 6 arii,garaj dublu,
pret de strigare:58.5 keuro

In curand Elena Udrea va organiza excursii imobiliare in SUA.

1000sqft=93mp

limestone spunea...

Hubble & all

Uite mai jos cu ce putem incepe revolta, talent la desn nu am dar as irosi 500 lei sa-mi vars naduful pe niste ziduri, sa le tremure putin fundul magistratilor corupti..

Evz:
Mesaje împotriva judecătorilor
CONSTANŢA. Mai multe mesaje scrise cu vopsea tip graffiti, prin care judecătorii sunt acuzaţi de corupţie, au apărut ieri-dimineaţă în zona Palatului de Justiţie sau pe clădirea notarilor publici din Constanţa.

„Ruşine judecătoarei care a eliberat clanul Spaniolu“ sau „Judecători corupţi la Constanţa“ spuneau înscrisurile. Magistraţii cred că este un gest de ameninţare. Dacă vor fi găsiţi, autorii vor fi amendaţi cu până la 500 de lei. Oraşul este împărţit, de mai mulţi ani, de membrii grupărilor Fraţii şi Spaniolu, care, după acte de violenţă în stradă, sunt eliberaţi întotdeauna în instanţă.

elzorab spunea...

asa a inceput si al revolutie, cu grafiti scris pe ziduri...

Anonim spunea...

@canadianu

Eu nu sunt cu forajul si extractia ci cu rafinarea si industria de chimica (prelucrarea primara si secundara). Dar daca spui ca au cazut afaceri insemna ca si la voi e inghesuiala pe locurile de munca ramase.

Eu as vrea sa plec din tara nu de foame ci din dorinta de a beneficia de infrastructura si servicii de calitate.

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   201 – 265 din 265   Mai noi› Cele mai noi»

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?