marți, 2 octombrie 2007

Romania, o piata izolata?

Se pare că sunt pe cale să fiu demascat. Carevasăzică, am constatat stupefiat că prin anumite cercuri imobiliare există credinţa foarte stăruitoare cum că sub numele meu se ascunde de fapt un renumit analist imobiliar, un adevărat as al imobiliarelor. Iniţial mi s-a părut de neimaginat ca un om cu tichia întreagă să creadă o asemenea tâmpenie, dar se pare că agenţii noştri imobiliari... chiar cred.

Drept pentru care, ca să le dau satisfacţie şi să se simtă împăcaţi cu ei înşişi şi certitudinea lor, o să încep o serie de posturi în care voi încerca să le arăt 1. că Manole e literat sau filozof, ceva, pe-acolo, adică om de cultură, 2. că Manole e comunist (fir-ar el al dracului!) şi 3. că Manole are peste 50 de ani.

1. Episodul de azi: Manole e filozof, domne', literat, uom de cultură ceva, că prea le scrie poetic

Ok, în episodul de azi le voi demonstra agenţilor imobiliari că ştiu limba franceză (uau! Manole e poliglot!...) şi că ştiu şi ce înseamnă cuvântul imaginar (hm... literaţii, domne', folosesc cuvinte de-astea).

Mulţi încearcă să ne convingă că situaţia din România e sub control, că România e cumva ruptă de restul lumii şi că o posibilă criză nu ne poate atinge fiindcă suntem închişi ca într-un cocon în Românika noastră scumpă unde creşterile salariale şi economia duduindă vor face ca preţurile să nu scadă niciodată şi să facă din orice proprietar - de ce nu? - un milionar veritabil, de parcă milioanele se fac stând degeaba şi aşteptând să cadă pară mălăiaţă în gura lui nătăfleaţă.

La o privire mai atentă se poate observa însă că motivaţiile psihologice, imaginarul, care au umflat balonul din România se aseamănă ca două picături de apă cu motivaţiile din alte ţări. Hai să citim împreună capitolul Les mythes. Sociologie de la bulle de pe www.bulle-immobiliare.org. Vă atrag atenţia că studiul respectiv este scris de un francez care nu are nici o legătură cu România şi, probabil, nu a călcat în viaţa lui în Bucureşti.

Ok, deci ce spune franţuzul nostru? Păi el ne spune că în ţările balonate e la mare modă "mitul străinilor": străinii vin şi cumpără hălci întregi de terenuri şi case din avuţia băştinaşilor. În Anglia se consideră că Londra e cumpărată de ruşi. În Franţa se consideră că englezii pleacă din Londra datorită scumpirii şi cumpără în Franţa, la fel cum fac şi olandezii, nemţii sau chinezii. Europenii în general cumpără în New York, fiindcă euro e mult mai tare ca dolarul. Etc.

Străinii, am putea adăuga, năvălesc şi-n România şi abia aşteaptă să-şi ia garsonieră în Militari, Drumul Taberei, Ghencea ş.a.m.d. sau terenuri în creierii munţilor (unde preţul lor va creşte foarte mult deoarece se va face autostradă la Sf. Aşteaptă). Sună cunoscut, nu-i aşa?

Şi ce mai spune franţuzul? Păi ne mai spune că la ei, în Franţa, pensionarii (les retraités) sunt socotiţi vinovaţi de creşterea preţurilor. Adică boşorogii de proprietari, în limbajul tinerilor noştri de zi cu zi. Conflict de generaţii, la Paris ca la Bucureşti.

Şi ce mai zice el? Păi, ne mai zice că o altă motivaţie a creşterii preţurilor este "alinierea europeană" (le rattrapage). Preţul la Paris trebuie să fie 'atât' pentru că aşa e la Londra. Şi viţăvercea. Sună cunoscut, nu? De câte ori nu aţi auzit că "preţurile la Bucureşti trebuie să fie 'atât' " pentru că tot 'atât' sunt şi la mama dracului, de pildă la... Dublin?

Şi ce ziceţi de prezenţa mitului studenţilor şi la ei, la francezi? Cum că vin studenţii, an de an din ce în ce mai mulţi, şi din bursa lor amărâtă sau din salariile lui alde tacsu' şi mă-sa rad tot pe piaţa imobiliară, mai ceva ca Godzilla. Sună cunoscut, nu-i aşa? Ai naibii studenţii ăştia, că vin cu valizele de bani după ei...

Şi oamenii mai cred că pieţele imobiliare au un caracter strict local (cade piaţa din Londra, nu contează, la Paris va fi tot veselie) - asta ne spun şi analiştii noştri, pentru care piaţa din România e complet izolată, mai rău ca-n Coreea de Nord. Şi mai există vorba că "ceva s-a dat imediat", deci "se dă" (la vente en une journée) - fără să conteze că realitatea arată clar că o proprietate stă la vânzare cu lunile. Şi mai există zvonistica (le mécanisme de la rumeur). Şi mai e şi optimismul indus de dobânzile scăzute. Câtă vreme banii vor fi ieftini - de parcă vor fi ieftini la infinit! - totul e ok, preţurile vor creşte. Fără să se observe că sunt ţări în care dobânda de referinţă e mică şi totuşi preţurile nu cresc.

Etc.

Aş mai adăuga, ca mit specific situaţiei din România, "mitul creşterii salariilor" - cresc salariile, deci e obligatoriu să crească şi preţul caselor, deşi nimeni nu ne explica de ce, dacă salariile au crescut în perioada 2003-2007 cu 100%, preţul caselor a crescut cu 700%. Mitul acesta nu îl întâlnim în Franţa, dar surpriză, surpriză!... îl întâlnim, logic, în ţări precum Letonia şi Estonia.

Concluzia se impune de la sine: imaginarul balonării este acelaşi peste tot, din Bucureşti la Londra şi de la Madrid la Riga. E ca şi cum cineva, un Dumnezeu imobiliar, ar fi aruncat aceleaşi zvonuri pe fiecare colţişor al pieţei europene dând naştere, firesc, la acelaşi efect: balonul. În aceste condiţii, de ce ar reacţiona cumpărătorii români diferit faţă de cei europeni atunci când observă că apartamentele ajung să stea nevândute câte juma' de an?!

42 de comentarii:

Anonim spunea...

Manole, pe dulcele plai mioritic mai este un mit care reflecta de fapt marea nesimtire si lacomie si miniciuna ordinara specifica "dezvoltatorilor" nationali. Si anume, dom'le preturile vor creste in continuare pentru ca se scumpesc utilitatile, terenurile, materialele de constructii etc.

Adica nesimtirea si prostirea in fata sunt pur si simplu maxime.

De ajustarea profiturilor uriase ale "dezvoltatorilor" nu caraie nimic niciun "analist" de frunte. Adica orice scumpire trebuie aruncata imediat si integral in carca clientului, ca profitul de cel putin 100% e batut in cuie, asat e tabula rasa nu se poate miscora ca sa mai absoarba din cresterile costurilor.

Si n-a auzit nimeni de fenomenul asta de-a dreptul paranormal si transcedental anume ca exista viata si cu profituri mai mici de 100%.

Anonim spunea...

@scippio

Un exemplu de gogorita e ...cresterea de 15-20%/an a pietei imobiliare.
Cu estimarea asta s-a dat tonul la cresterile de aproape 100% dupa integrare la preturile vechiturilor, in timp ce proiectele rezidentiale noi sunt vandute cu discount la plata "cash negru", iar prin credit oferta este aceeasi, neregasindu-se cei 15-20% estimati pentru potentialii "investitori".

Blocajul pietei imobiliare a vechiturilor este de neexeplicat pentru o piata matura si o cerere atat de insemnata. Pai, daca ma gandesc numai la solicitantii de locuinte sociale, vedem mii si mii de potentiali contractanti de credite Star Trek Multigeneration cu avans...de la banca si plata la anu'.

Totusi, cel mai deranjat ma simt cand vad anunturi cu preturi fabuloase si descrieri de gen: telefon, internet, "usa din lemn de cirese", tamplarie din aluminiu (metal foarte bun conducator de caldura folosit ca "izolant termic"), masina de spalat si suport pentru papuci.

Oamenii astia realizeaza ca vand apartamente?
Sunt ei constienti ca potentialul cumparator este interesat de structura imobilului, de suprafata locuibila si starea acestuia?
Ce-mi trebuie mie gresie maro? La ce-mi foloseste "jaluzeaua verticala", daca eu am altceva in cap?
Pe de alta parte, pot eu sa stau la parter? NU (In tarile civilizate in care am fost, parterul e strict pentru persoane juridice sau folosit drept parcare).
Pot eu sa cumpar un apartament situat la ultimul etaj si sa repar din banii mei hidroizolatia odata la 4-5 ani? NU!
Pot eu sa accept sa stau geam in geam cu Nuti din fata?...Eu NU!
Mi-ar prinde bine un bulevard si o linie de tramvai sau cale ferata in fata geamului? NU!

Stiind ca apartamentele din Romania sunt construite cu mult sub standardele celor din vest, in ceea ce priveste suprafata si calitatea mediului inconjurator arhitectural al ....blocului, cum as putea sa accept sa platesc pretul pe metrul patrat, in aceasta oaza de nesimtire a lumii, la nivelul m.p.-ului din vest?

Anonim spunea...

Oh la la, ce forum! Sute de mii de mesaje din 2004, de cand a inceput.
Bine, mai Manole, dupa logica mea, trebuia sa incepi prin a da linkul asta. Te credeam de la inceput, dar asa, ce sa cred? Cine esti tu? Manole? Specialist in baloane?

Si vad ca aceleasi probleme si nemultumiri le au si ei, si ei se plang ca n-au statistici despre tranzactii nici de la notari (exceptand cei din zona Paris, dar si aia dupa 7? luni).

Stii cumva sa-mi spui ce s-a intamplat cu preturile in Franta din 2004 pana azi?

Anonim spunea...

Manole, intr-un cartier fost industrial din Bacau, am cumparat in 2002 un 3 camere cu aproape 9000 de dolari. Intre timp, in cartier, pe locul fostelor intreprinderi de stat daramate s-au construit Billa, Selgros, Mall etc. Mai recent au aparut si dezvoltatori internationali care construiesc ansambluri de blocuri. Culmea e ca desi orasul e depopulat, slujbe bine platite putine, cei care au avut de furat au acum vile, ma intreb cine naiba va cumpara apartamentele alea care incep de la 80.000 de euro la 2 camere. Pretul in zona la blocurile (construite in perioada 1987) foarte bune dealtfel era de circa 60.000 maxim un ap. de 3 camere. Acum probabil ca si cine va vrea sa vanda un ap.vechi se va alinia cu pretul cerut la cel cerut de capcaunii dezvoltatori, astfel ca piata e posibil sa se blocheze. Si chiar nu stiu cine naiba va cumpara ca doar nu vorbim de economia din capitala si nici de perspective grozave de boom economic. Oamenii au plecat in Italia si Spania, vanzandu-si apartamentele aici ca sa-si cumpere dincolo. Nevoia nu trebuie confundata cu cererea.
Parerea mea e ca se va intampla la fel ca si cu creditele la banci - acum 10 ani te alungau din banca - iar acum se roaga de tine prin toate mijloacele sa-ti vanda bani. Asa vor veni si dezvoltatorii sa se roage "hai nu cumparati un apartament !" ca stam cu ele nevandute.

Anonim spunea...

http://www.bulle-immobiliere.org/forum/viewtopic.php?t=48
Acesta este un forum de discutii de pe un site similar francez in care un francez care traieste in Romania face o analiza extrem de lucida a proprietatilor imobiliare care exista actualmente in Romania, despre riscul existentei unui supra-stroc pe segmentul de lux la inchirieri si trage o concluzie demna de luata in seama pt compatriotii sai dornici sa investeasca la noi: la ora actuala - si postarea este veche de cateva luni- nu merita sa investesti nici macar un Ron in acesta tara, piata pare supra incinsa.
O ideepe care o puncteaza, ca dea altfel muti straini care ne viziteaza frumusetile: aparatmentele din blocurile comuniste au pentru un vizitator strain, vazute cel putin de afara si tinand cont de aspectul lugubru al caselor scarilor, un aer nu prea primitor. Chiar daca recunoaste ca, unele apartamente amenajate, ofera un confort satisfacator.
Concluzia celui care se semneaza Stef e clara...nu merita riscat nici un Ron pe piata imobiliara romanesca

Manole spunea...

Un singur lucru aş avea de spus despre credite: au început să fie acceptate şi tichetele de masă (care nu sunt propriu-zis un venit, ci un act de bunăvoinţă al angajatorului). În urmă cu un an nu le lua în considerare nimeni.

Anonim spunea...

Manual de baloane imobiliare, foarte fain, din care Manole a dat cap. cu sociologia...: "Bula imobiliara, mituri si credinte" (fr, 2004-2005)
http://www.bulle-immobiliere.org/fr/bulle.pdf

Anonim spunea...

sa revin cu raspunsul la intrebarea pe care am pus-o mai sus: in Franta, preturile cresc pe fondul micsorarii numarului de tranzactii. cum, se pare, e si la noi. nici la ei, nici la noi nu se cunosc statistici exacte.

Anonim spunea...

in Germania, in 10 ani preturile au scazut cu 30-50%. in Germania de est "se da" case gratis la unele primarii, trebuie sa platesti doar intretinerea. in unele landuri, orase sau cartiere intregi sunt distruse si inlocuite cu spatii verzi. In Berlinul de est, preturile stagneaza din 1989. In centrul Frankfurtului, apart. cu 1000eur/mp iar apart. de exceptie cu 1500eur/mp(din "Bula imob, mituri si credinte", 2004-2005,pag. 24)

Anonim spunea...

http://www.wall-street.ro/articol/Real-Estate/33835

Anul acesta! Subliniez. Cine este inconstientul care isi permite sa publice asemenea articol si sa creeze panica in piata in halul asta? Banuiesc ca o nenorocita agentie imobiliara (si nu una obscura) care a vazut ca incepe sa scada numarul tranzactiilor, si de ce sa ramana dumnealor cu "marfa pe stoc". Baga frica in prost ca sa cumpere acum, ca la sf anului e cu 25%(subliniez) mai mult. 25%. Va imaginati ce ar insemna asta? Oricum preturile sunt mult peste limita de creditare a celor mai multi dintre noi, asa ca s-o lase mai moale cu pretentiile astea, iar acesti "analfabeti" cum bine i-a numit cineva, sa puna mana pe o carte cu "cultura economica" sa vada ce inseamna ca un spatiu locativ sa coste 350-400 de salarii medii pe economie. Si sa nu mai viseze la imbogatiri absurde peste noapte pe seama "cererii". Pe credit costa triplu. (1400-1600 sme). Intr-adevar cred ca bancile vor trebui sa sara cu credite multi generation, dar pentru ce? Pentru niste blocuri vechi de 30-50 de ani. Bine ca nu mai sunt in situatia amaratilor care trebuie sa cumpere o vechitura la un astfel de pret astronomic.
Scuza-ma Manole ca am numai vorbe proaste la adresa agentiilor imobiliare, dar si la trepadusii care lucreaza in ele. Facand parte din tabara lor, poate te simti ofensat uneori, dar nu vad nimic bun la ei. Si sa nu mai zic de inconstientii (analfabeti si ei) de ziaristi care accepta sa se manjeasca pe maini cu astfel de articole murdare si speculative. Nici nu sunt ziaristi, sunt niste lepre si ei care traiesc pe inselaciune, ca multi bisnitari in tara asta. Asta e calitatea lor de ziarist: "bisnita". Daca n-am fi fost asa de apropiati de familie (si eu si sotul) si maine as fi plecat din tara asta de rahat, pacat ca ea e frumoasa, dar oamenii o strica.

Anonim spunea...

http://www.expres.ro/article.php?artid=325317

Inca un articol de rahat in seria manipularilor imobiliare publicate cu o staruinta demna de o cauza mai buna in Ev Zilei.

Cel mai mult ma distreaza acuratetea cifrelor vehiculate de "expertii" citati in articol. Anul trecut cererea era de trei ori mai mare decat oferta acum e de numai 1,5 ori (tot e bine). Preturile vor creste pana la sfarsitul anului cu 20-25%.

Cum masoara ei cu atata exactitate toate astea in conditiile in care nimeni nu are nici cele mai elementare statistici exacte cu privire la tranzactiile imobiliare din Ro

Anonim spunea...

Dragii mei care uriti capitalistii vorace, nu va intrebati oare dc daca toata lumea spune ca preturile sint umflate, agentiile umfla preturile, dezvoltatorii sint onerosi,dc preturile cresc totusi si nu par sa se opreasca? refulati propriul insucces financiar crezind ca, automat, daca voi nu va permiteti, nimeni nu isi permite si apartamentele stau nevindute cu lunile. Ei bine apartamentele se vind ca piinea calda. Compania noastra construieste in centrul orasului cladiri de max 6 etaje, in jur de 20 de apartamente. Am vrut sa vindem un apartament de 100 mp utili cu 1800-1900 eur/mp. Nu am vindut nici unul la pretul aceasta pt ca s-au vindut toate intre 2300 si 2600. In conditiile in care nici nu am semnat contractul de antrepriza..............

Manole spunea...

@vlad: ori citeşti bine descrierea blogului, ori închide uşa pe dinafară. Thanx a lot. Manole.

Anonim spunea...

manole, nu ar tb sa ne bagi sub ochi si niste reguli de postare pe acest site ? sa nu mai poata aparea ed-alde vlad?

@ vlad : mai citeste dictionarul roman-roman : oneros = adjectiv = legat de bani, voi sunteti "rapace"

Anonim spunea...

tot pt vlad : "In conditiile in care nici nu am semnat contractul de antrepriza..........." - inseamna ca sunt cam de nivelul tau intelectual, dragul nostru ...

Anonim spunea...

Draga Vlad

Capitalistule roman de succes, tu care ai facut sute de mii si milioane de euro pornind de la capitalul obtinut prin vanzarea vechii Dacii cumparate din economiile tale de elev si student si exploatand, nu-i asa, o oportunitate de piata identificata in urma unui studiu aprofundat a cererii si ofertei, a unor analize SWOT si de benchmarking, a unor calcule temeinice de Return on investment, etc, ...vrei sa stii parerea mea?

Niciun om normal la cap si care a facut bani intr-adevar prin munca nu poate accepta sa plateasca 2600 euro/mp pentru un apartament in Bucuresti, Romania. Fie el si in centru.

Cu bani negri, da, e alta poveste. Cand dai o semnatura si iti intra in contul de Elvetia cateva sute de mii de euro, da te doare la basca, banul n-are valoare.

Asa ca...ma lesi? Ce spui tu, in cazul in care e real, e doar un caz particular, iar capitalistii aia de frunte de care vorbesti n-au decat sa-si vanda apartamentele alea intre ei pana la adanci batraneti , cu 25% mai scump in fiecare an, ca sa aiba si "expertii" pe cine sa dea drept exemplu.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Manole spunea...

utilizatorul "Ofiter de cont" a pus urmatorul mesaj:
zise vlad:
"Compania noastra construieste in centrul orasului cladiri de max 6 etaje, in jur de 20 de "
.....
"Ei bine apartamentele se vind ca piinea calda."
.......

"refulati propriul insucces financiar crezind ca, automat, daca voi nu va permiteti, nimeni nu isi permite si apartamentele stau nevindute cu lunile."
......

Constat cu satisfactie ca magarii de felul tau, vor lichidati de mecanismele pe care nu le intelegeti, adica de mecanismele pietei de capital.
--
Din pacate, dupa acest mesaj urma o injurie la adresa lui vlad. Asa ca am sters tot mesajul (nu stiu cum sa-l editez pentru a sterge doar injuria).
Va rog sa pastrati un ton civilizat, nu am nimic impotriva sa va inflamati pro sau contra, dar nu va injurati. Multumesc!

Manole spunea...

Din greseala am sters si un comentariu civilizat (cel de deasupra lui Ofiter de cont). Scuze!

Anonim spunea...

dan

http://www.romanialibera.ro/a107822/ifn-vor-putea-da-credite-ipotecare.html

sa vedem daca bancile romanesti mai scad din spread sau daca ifn-urile de afara se rromanesc si ele.

Anonim spunea...

Este interesanta comparatia prin omisiune pe care o practica toti "analistii": se compara numai pretul apartamentelor intre Romania si occident fara nici un detaliu despre orasul in sine.
De exemplu, un apartament nou de 80 mp in Luxembourg (mai catre margine) costa 250.000 Euro.
"Ei, vedeti!!" ar zice unii blogeri si analistii - "atat se va face si in Rahova".
Dar am si eu o intrebare: credeti ca se compara Luxembourgul cu Bucurestiul? Eu zic ca daca raportul de pret la apartamente ar fi similar cu cel al calitatii vietii (cu tot ceea ce inseamana: infrastructura, administratie, ambient, etc) atunci ala din Rahova ar costa 10.000.
Din pacate toti analistii imobiliari arata doar preturile din Europa "uite acolo trebe sa ajungem!", fara sa puna in balanta mormanul de gunoi, praf si nesimtire care se numeste Bucuresti.

Anonim spunea...

Manole, acesta este comentariul stres ieri din greseala. Din fericire il salvasem intr-un document word si l-am re-postat.
Vlad
Nu uita ca acea criza imobilira a aparut la cei mai capitalisti dintre capitalisti, americanii. A fi lucid in analiza unei pietei si a modului in care iti plasezi niste bani, pentru ca se presupune ca cine e interesat de actualitatea acestui subiect este interesat de o tranzactionare- nu e acelasi lucru cu a detesta capitalistii.
Si in Franta a existat o cadere a imobiliarelor in anii ’90, si in Japonia o prabusire e pietei relativ recenta, si toate acestea nu s-au produs pentru ca sunt unii dusmanii capitalismului sau adeptii lui, ci pentru ca exista niste cicluri economice, bani ieftini urmati de scumpirea creditelor, perioade de relaxare urmate de recesiuni. Dar din pacate legile macroeconomice sunt greu de inteles pentru cei care pretind ca vand apartamente inainte sa semneze cu antrepriza…
Orice persoana lucida si care e interesata de o tranzactie in acest moment de cumpana al pietei este interesata sa stie si ce se va intampla cu evolutia bunului achizitionat peste cativa ani. Daca nu, este cum ai juca orbeste la bursa, fara sa te intereseza in ce investesti…..iar cand banii sunt luati pe credit, interesul este si mai mare in ce ii investesti.

Anonim spunea...

@anonim - apartamentele se cumpara pe bani nu pe clase absolvite dragul meu
@ scippio - evident ca apartamentele se vind intre "noi"......tie am sa iti iau chirie
@toata lumea - daca ati avea banii nu ati cumpara? sau preferati sa stati la parinti pina ajunge un ap. de 3 camere 13000 de dolari ca acum citiva ani.....
Sint foarte multe familii care pot sa mobilizeze pina la 250 000 pentru o locuinta, asta ca sa nu mai vb de straini. Valoarea unui apartament nu este reprezentata doar de valoarea lui piata, este reprezentata mai ales de nevoia de a locui intr-un mod decent.

Anonim spunea...

De pe un site american
http://patrick.net/housing/crash.html

One Reader’s Story
October 3rd, 2007

From a patrick.net reader:

I believe this housing market will decline further. I have an interesting story to offer and give you an idea how bad things have been in Sacramento area. About 3 years ago my wife and I decided to purchase a second house and keep our starter house as an investment. What was happening in the market at the time was really strange. After we bought our first starter home for $150k in 2001, prices began to spike. By the time we bought our second home 2 years later it was worth $80k more (a lot of money back then). Then prices stabilized for a year. In 2003 we bought a slightly bigger home because our family was growing. We paid $223k for the 1441 sq foot home which was I believed overpriced by about $40k at the time. We went ahead and bought it because it was a long term investment. In a matter of 3 short years the price of the house nearly doubled. I was in disbelief. I would see the same homes in my area (I have a cookie cutter house so I had a close idea the value) rise by nearly $10k a month during that period. I tried to research why this was happening. It just did not make sense. As a home owner, you love it when your home appreciates in value, but this was almost unrealistic and made me very nervous. It took my parents 30 years to pay off there home which was worth 300k, while it took my wife and I a little more than 3 years roughly to accumulate that much in equity (on both homes including the rental). I knew something was unnatural and this is when I came across your blog trying to find an explanation on the internet.

My neighbor sold his house (same as mine) for $430K the same day he put it on the market, $30k over asking in late summer of ‘05. A friend of mine in the real estate industry bought multiple homes with little or no money down, a family member bought a 350k home and we was not even working at the time of purchase. How is this possible? At this point I told my wife that it was time to bail out of real estate and sell one of our homes. The market was starting to decline in Jan of 06 in Sacramento and we priced it lower to sell fast. I would much rather price ahead of the curve than follow the market on the way down. So we sold for $400k, 30k less than all time high. We struggled because it took 2 months to sell. Remember my neighbor sold his for $430 three months earlier. So it took a lot longer than we had anticipated. I was about to lower the price to $379K when we found a buyer. To make a long story short, a similar home I saw listed on MLS just earlier this week is selling for $219k. I feel vindicated. Thanks to doing my research and reading your blog, I feel I made a very good decision.

I do feel bad for all the people that losing their homes, but when you work as a janitor (no offense to janitors) and you can own half a million dollar home, it just does not make sense. Both my wife and I are working professionals earning six figures salaries and we live in what many folks consider a starter home. Now with the fallout of the housing industry, I had no idea how widespread and prevalent all these exotic toxic, ninja, liar loans were. I have coworkers who are clerical, custodians and blue collar workers who own half million to $720,000 homes (at the height of the boom). I have to admit but I was very jealous and confused. Both my wife and I have advance degrees and we can barely make ends meet. We have very little left for luxuries. It is sad to see this generation being robbed from an opportunity to buy a home. I see folks driving Escalades and Hummers, and I know for a fact that they are not professionals. Now I know how they did it. It’s all funny money that will have to be paid back. I strongly feel that we will return to 2002 or even to 2001 prices. In the mean time I am just saving the money that I made on the sale of my house.

Ironically even real estate agents are conceding that real estate will further decline. When I talked to my real estate agent about a nice large (3000 sq ft) home 2 blocks from us that has come down from 630k to 419K, he simply told me to wait. He said I would be able to get the same house next year for $300k.


Va amintiti preturile din Bucuresti din 2004? 45.000E un ap de 3 camere cf I, decomandat.
Acum e 115.000 E.
In trei ani.
Aceeasi chestie s-a intamplat si la ei. Apoi piata s-a blocat. Si in 2 ani preturile au cazut la jumatate. Si inca mai cad.

Anonim spunea...

Daca acea familie ideala si care populeaza teritoriul romaniei de-a lungul si de-a latul ei se poate mobiliza asa de usor sa stranga 250 000 euro n-ar fi nici o problema. Pune mama mare pensia, tata ce mai are pe sub saltea, ala micul sparge pusculita, si gata 250 000. Marea problema este ca ei se mobilizeaza pentru un credit de 250 000, pt ca dragele noastre statistici ne arata ca 80% din tranzactii sunt pe baza de credit. Si daca n-a fi asa, nu s-ar fi ajuns la situatia in care 10% din locuintele din Bucuresti sa fie ipotecata, si asta o spun notarii. In conditiile in care jumatate din locuintele bucurestene nu se pot ipoteca....

Anonim spunea...

gradul de indatorare la noi este f scazut inca...faptul ca doar 10% din proprietati sint ipotecate inseamna doar ca mai e mult pina departe....in vest e ipotecat totul....iar gradul de indatorare al consumatorilor individuali e de 100%. Nu poti compara piata americana unde se construieste masiv de 50 de ani cu RO unde....stiti si voi ce se face.
ideea e ca atunci cind nu ai unde sa stai (stai cu parintii, chirie, ap prea mic, etc) vei face orice....daca ai banii ii vei da pt ceva mai bun, pt ca pt tine conteaza sa te muti....

Anonim spunea...

@Vlad
Tinand cont ca la noi sunt cam 4.6 mil salariatai, si ca mai bine de jumate din tara lucreaza pe salariul mimin pe economie, un oarecare procent pe langa mediu (adica vreo 300 euro, venit cu care nu poti lua nici un credit imobiliar in Bucuresti) iar doar un infim procent are salarii de peste 1000 euro. Doar un cuplu de 2 astfel de salarii se poate incadra la un credit de 100 000 euro in conditiile actuale, pretul frecvent azi in pt 2-3 cam bloc vechi. Cam asta este procentul celor care se pot indatora de acum incolo.... Excluzandu-i pe cei care nu au facut-o pana acum….
Din cele 90 % locuinte neipotecate inca, cati proprietari pot fi pensionari, salariati cu venituri minime sau “la negru”, sau care pur si simplu nu intentioneaza sa-si schimbe locuinta? Ai numarat casele din mahalalele bucurestiului care nu sunt ipotecate inca? Si cati dintre locuitorii lor pot fi eligibili la un credit, avand in vedere veniturile declarate..si reale ?
E bine ca ne dai exemplu americii, dar acolo stim ce s-a intamplat recent, iar sfatul tau e de genul...faceti ce au facut americanii (dar noi nu suntem nici macar eligibili sa facem aceleasi greseli, pt ca nivelul de venituri este extem de mic fata de preturile imobiliarelor) ca sa ajungeti unde au ajuns si ei azi....ca vorba aia, procentual mai e loc, mai sunt 90% din locuintele care nu se vor prabusi la primul cutremur...

Anonim spunea...

uite preturi aicea:
http://cgi.ebay.de/Ferienwohnungen-Liparis-5-Region-Mersin-ab-135m_W0QQitemZ230170377625QQihZ013QQcategoryZ66406QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

copy paste in address barul explorerului

daca nu merge immobilien ebay si acolo auslandsimmobilien

in rezumat :in apropiere de antalya 135 mp LOCUIBILI cu vedere la mare in complex de blocuri cu piscina sauna etc. 51000euro (cincizeci si una de mii de euro)

hai sa aveti noroc (si minte)

Radu din Germania

Anonim spunea...

inca o data linkul:

http://cgi.ebay.de/Ferienwohnungen-Liparis-5-Region-Mersin-ab-135m_W0QQitemZ230170377625QQihZ013QQcategoryZ66406QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

Anonim spunea...

vad ca e trunchiat linkul. mai incerc o ultima data

http://cgi.ebay.de/Ferienwohnungen-

Liparis-5-Region-Mersin-ab-

135m_W0QQitemZ230170377625QQihZ013Q

QcategoryZ66406QQssPageNameZWDVWQQr

dZ1QQcmdZViewItem

toate chestiile de mai sus sa fie fara spatiu intre ele , bineinteles

Anonim spunea...

@Vlad
Piata imobiliara americana nu s-a prabusit nicidecum datorita raportului cerere/ oferta, indiferent ca e construieste de 50 ani sau doar de 5 ani. Ei au spor pozitiv demografic, emigratie pozitiva...nu ca la noi.
Dimpotriva, pana acum 2 ani era in continuua crestere. Piata a cazut pentru ca prea multi oameni s-au expus unor riscuri bancare greu de anticipat pe termen lung. Iar perioadele de relaxare finaciara la credite bancare sunt frecvent urmate de perioade de inasprire a lor, de scumpire a banilor. Altel, cererea este la fel de mare si in America, doar ca ....nu o mai finateaza bancile atat de usor. Si la noi relaxarea creditelor inceputa in 2003, anul cresterii imobiliarelor a explodat total in vara aceasta 2007, anul unei relaxari “desantate” a acestor credite....nu uitai de bonurile de masa luate in calcul de anumite banci....hilar!
O data regimul inasprit, indiferent de gradul cererii, daca nu va fi finatare, cei ce cer vor ramane in reverie in fata locuintelor vechi sau noi laolata. La fel si proprietarii lor. Adica vom reveni undeva la anul 2006 toamna ca preturi...doar cei cu avans substantial si venituri absolut sigure vor putea cumpara. Ceea ce dupa parerea mea, ca preturi, adica minus 40% nivel actual ar fi un nivel de bun simt pt Bucuresti. Vorbim de locuinte vechi doar.

Noamy spunea...

http://www.bulle-immobiliere.org/forum/viewtopic.php?t=30606
Un link care reia o declaratie a agentie AFP Agence France Presse referitoare la protestul sindicatului jurnalistilor pentru a evita continua aservire a presei unor interese economice ale diverseleor grupuri.
Conform acestui protest, adevaruri fundamentale precum 11 septembrie, problmatica Iran-ului si a balonului imobiliar sunt considerate subiecte manipulate de presa, iar publicul nu poate afla adevarul decat…via Internet, prin blog-uri si forumuri de discutii.
Asa ca Romania nu este singura tara in care presa este aservita unor interese economice ..asta se practica si in tari mai avansate, care au castigat zice-se de multi ani libertatea de exprimare.
E de retinut ca fenomenul balonului imobilai este comparat ca efecte « ascunse » cu evenimentele din 11 septembrie sau probleme de securitate mondiala, precum Irak-ul. Daca sindicatul jurnalistilor francezi, AFP a trage atentia asupra tacerii sau manipularii pietei imobiliare cu ajutorul presei….e clar ca ne apropiem cu pasi repezi de un fenomen care va exploda. Repet, nu e parerea unui simplu jurnalist, ci sindicatul Agence France Presse care recunoaste existenta balonului imobiliar ascuns sub pres…..ceva e putred in Danemarca

Anonim spunea...

exemplu de "cine" a dus la "balonul romanesc". un apartament de inchiriat pe berthelot la 750 euro .....+ TVA. Dece ? Pentru ca e firma, a cumparat mai multe apartamente in Bucuresti si asta face .... le inchiriaza. la anul este 850 euro + TVA. Fara TVA nu merge, a fost cumparat pe firma se inchiriaza de ea. Propietar ? Dezvoltator ....canadian.
Property management sau facility management ? Ce e aia bre ? Il iei asa (cu mobila veche, fara renovari gen zugraveala noua, revizie de instalatii etc. etc.). 750 euro cu TVA inclus ? Sau macar 800 ? Raspuns : NU, ca nu imi mai amortizez investitia. Sau este probabil sa aiba rata 500 si ramane cu 250. Sau creste la altul si l-a scazut pe asta. Ca altfel nu te obliga prin contract ca in urmatorul an sa dai 850 + TVA.

Anonim spunea...

Buna seara tuturor si ma bucur ca oamenii au inceput sa se gandeasca de mai multe ori inainte de a achizitiona un bun imobiliar care, de cele mai multe ori, reprezinta, poate, singura lor proprietate/avut. Si pentru care muncesc multi ani/zeci de ani.
In Romania, dar si in celelalte tari fostcomuniste, fostii chiriasi si-au putut(si au facut-o) cumpara locuintele de la stat pentru sume de-a dreptul ridicole SPRE SFARSITUL PERIOADEI STABILITE DE STAT/PROPRIETAR. Este o problema care ar trebui analizata si discutata pentru ca (si) de la ea au aparut multe dezechilibre in piata. Piata abia incepea sa se formeze, sa prinda viata. Amintiti-va ca multi oameni de buna credinta si-au cumparat apartamentele in care erau chiriasi platind pentru ele toata agoniseala din anii comunismuului (cine a putut economisi bani) iar dupa cativa ani acelasi apartament avea aceeasi valoare in lei(vechi) si era echivalentul a cateva salarii medii pe economie la acea vreme. DE CE? De ce nu a corelat statul (ICRAL-ul) pretul apartamentelor cu inflatia? Pentru a forma o tara de proprietari in proportie de 99%? O greseala (sau poate nu......) enorma care isi spune cuvantul si azi. Nu am nimic impotriva proprietatii(sunt un liberal convins), si eu sunt proprietar si am dorit intotdeauna sa fiu. Dar dupa multa munca si, atentie, PLATIND PRETUL PIETEI, PRETUL CORECT. Ziare, agentii, anunturi particulare. Ele formeaza piata si atata vreme cat vor exista cumparatori preturile nu se vor calma.
De departe nu este o situatie normala, dimpotriva. Exista foarte multe dezechilibre in ceea ce priveste veniturile diferitelor paturi sociale. Se vor regla in timp. Daca un apartament vechi sau nou(nu conteaza, oricum sunt destul de scumpe pentru toti salariatii cu venituri medii din Romania) are un pret ce te nauceste 100,000-120,000 euro, va propun spre analiza alte comparatii tot "de pe la noi":
1. salariu net al unui muncitor constructor este de 3 (trei) ori mai mare decat al unui medic stagiar si de 2 ori mai mare decat salariul unui "medic specialist".
2. plombarea unui dinte la stomatolog costa mai putin decat o masa la restaurant.
3. un "pachet cosmetic" format din tuns, spalat si vopsit parul (suvitele cica nu se mai poarta!) costa de doua ori mai mult decat impozitul anual aferent unui apartament si este echivalent cu costul cosului saptamanal al unei familii cu un copil.
De ce oare? "Dincolo" nu este asa!
Sa revin la imobiliare, sa nu ma departez de topic.
Aproape ca nu exista om de afaceri, persoana cu economii consistente care sa nu se gandeasca si sa puna in practica un proiect imobiliar, fie chiar si cumpararea unor apartamente sau construirea unei case de vacanta (sunt la mare moda, deh!). In alte tari oamenii cu bani cauta sa investeasca si in altceva decat in proprietati. Chiar nu avem si alte lucruri de "construit"? Cate fabrici, gradinite, spitale, tehnologie, utilaje care vor produce s-au construit-cumparat de catre "bogatii nostri"? Normal, e mai comod si inca sigur sa investesti banii in imobiliare. Dar pana cand? As vrea sa stiu, din curiozitate, altfel nu ma intereseaza, nu am bani de investit. Cred ca noi, romanii, am intrat intr-un joc gen Caritas/Procent etc din care castigatori vor iesi dezvoltatorii, speculatorii, bancile. Si prea putini norocosi de rand. Preturi mari=marje de profit mari. Si asta doar in capitala si in marile orase. Restul nu intereseaza pe nimeni. Astept primul documentar despre primul sat din Romania care a fost parasit de sateni. Prima localitate ce trebuie stearsa de pe harta iar terenul intrat in circuitul agricol. Ma tem ca lucrul asta va fi facut de italieni, austrieci sau evrei.
Proprietar de vreo 6 ani ma gandesc cu nostalgie la anii cand locuiam cu chirie, ma mutam cam la un an de zile si eram LIBER. Aveam job-ul in Rahova, ma mutam in apropiere, aveam urmatorul job in Pipera, ma mutam din nou. Acum sunt robul traficului rutier bucurestean: cel putin 3 ore le petrec in masina in fiecare zi: dus-intors de la munca. Asta mi-am dorit? Nu cred.

Anonim spunea...

Propun un subiect de discutie: spatiul locativ este un bun de consum? In toate tarile civilizate, indiferent de salariu, poti locui UNDEVA. La noi cum e?
Sa supunem spre analiza un caz des intalnit sau mai bine zis caz ce va fi des intalnit peste ani. Ion Popescu a contractat un credit imobiliar pe 25 de ani pentru cumpararea apartamentului sau cu 3 camere in Berceni. Foarte bine, oricum nu avea unde locui (DECAT CU CHIRIE) si rata lunara este mai mica decat chiria. Blocul in care si-a cumparat apartamentul este construit in 1982, deci este vechi de 25 de ani. Buuun.
Anul 2017. Ion Popescu a achiatat timp de 10 ani ratele lunare, mai are 15 ani, e sanatos si are si nevasta si doi copii. Sa-i traiasca! Dar observa un lucru care nu-i prea convine: blocul in care locuieste a implinit 35 de ani, liftul a vai mama lui, tevile se sparg destul de des, plateste cam mult incalzirea pe timp de iarna(n-au fost de acord toti proprietarii cu izolarea termica a imobilului), masina a vandut-o si merge cu metroul pentru ca este mai ieftin si apoi primaria de sector percepe taxa pe locul de parcare a masinii personale in fata blocului pentru a descuraja mersul la serviciu cu masina. Ce mai constata Ion Popescu? Ca pretul apartamentului in care locuieste el cu familia lui a inceput sa scada, viitorii proprietari ce doresc sa cumpere vor altceva(2 bai, 2-3 balcoane, garaj subteran, suprafata mai mare etc). Si cei care au cumparat recent in blocul respectiv sunt de factura destul de proasta, cei mai multi provinciali si emigranti. Ion Popescu ajunge la o concluzie pe care n-a gandit-o la inceput: TREBUIE SA VANDA SI SA CUMPERE ALT APARTAMENT MAI NOU, MAI MARE, MAI MODERN, MAI SCUMP. Aici e buba: MAI SCUMP! Altfel merge in pierdere. Gaseste cumparator, contracteaza alt credit (mai mare si mai lung ca durata de rambursare) si cumpara alt apartament. VA FI IN CONTINUARE DATOR BANCII. Concluzia? Ca si alimentele, bautura, tigarile, turismul, hainele etc spatiul locativ este (sau devine) un bun de consum si veniturile unui salariat intr-o tara cat de cat dezvoltata TREBUIE SA-I PERMITA SA-SI ASIGURE UN ACOPERIS dDEASUPRA CAPULUI cu chirie sau ca viitor proprietar.
Astept parerile voastre.
Toate cele bune!

Anonim spunea...

Apartamentele din Bucuresti, mai scumpe decat in Berlin
Autor: Cristi Moga | Data: 10 Oct 2007

Cele mai citite articole:
Noile cartiere ale Clujului atrag investitii de peste 500 de milioane de euro - 09 Oct 2007
Hercesa, 20 mil. euro pentru jumatate dintr-un proiect imobiliar in Bucuresti - 08 Oct 2007
Apartamentele din Bucuresti, mai scumpe decat in Berlin - Astazi
tIMOn, case de 8 mil. euro vandute in cinci zile - 09 Oct 2007
Cinema City in proiectele GTC din Arad, Bistrita si Galati - 09 Oct 2007
Articole recente:
Apartamentele din Bucuresti, mai scumpe decat in Berlin - Astazi
Showroomul cu apartamente la scara reala mareste vanzarile Asmita - Astazi
Noile cartiere ale Clujului atrag investitii de peste 500 de milioane de euro - 09 Oct 2007
tIMOn, case de 8 mil. euro vandute in cinci zile - 09 Oct 2007
Parc industrial de 20.000 mp in Bragadiru - 09 Oct 2007
Ansamblu rezidential de 50 mil. euro in Constanta - 09 Oct 2007
Cinema City in proiectele GTC din Arad, Bistrita si Galati - 09 Oct 2007
Investitie de 15 milioane de euro intr-un complex de vile, langa Brasov - 08 Oct 2007
Hercesa, 20 mil. euro pentru jumatate dintr-un proiect imobiliar in Bucuresti - 08 Oct 2007
Metrologia Bucuresti vinde un teren, pentru cel putin 3,86 milioane de euro - 08 Oct 2007
NNDKP: Ixis s-a detasat inca din semifinale in cursa pentru preluarea America House - 05 Oct 2007
Pipera CityLights: 57.300 de euro fara TVA pentru o garsoniera - 05 Oct 2007
Nisco Invest construieste cel de-al patrulea mall din Cluj: Akademia Center - 05 Oct 2007
Pretul terenurilor agricole se va tripla pana in 2012 sub presiunea investitorilor straini - 05 Oct 2007
Fara nicio livrare in 2007, Bucurestiul ramane in urma la spatii de retail - 04 Oct 2007

Preturile medii ale locuintelor din Berlin sunt mai ieftine decat in Bucuresti, arata un studiu al companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle (JLL), care a calculat un nivel de 1.300-1.500 de euro/metru patrat in capitala Germaniei, in prima jumatate a acestui an. Totodata, in Bucuresti, pretul mediu al locuintelor a ajuns in septembrie la 1.716 euro/mp, potrivit unei analize realizate de ZF pe baza anunturilor aparute pe site-ul de profil anuntul.ro. Preturile minime din Berlin pornesc de la 700 de euro/metru patrat, maximele ajungand la 3.000 de euro/metru patrat, potrivit JLL. Salariul mediu din Berlin este de 1.500 de euro, in timp ce in Bucuresti, potrivit Institutului National de Statistica, acesta depasea cu putin 400 de euro in primul semestru.

Ziarul Financiar

Anonim spunea...

In sfarsit un articol cu analiza comparativa. E slabut totusi insa e un prim pas. Cred ca se poate face ceva de sa rupa gura targului. Problema e ca sunt interese mari la mijloc si nu ca nu au cu ce, ci nu au voie sa faca astfel de articole de care noi, cetatenii de rand, avem nevoie pentru a ne trezi la realitate. Daca as fi platita le-as face imediat un articol de ar amuti imediat lumea si nu s-ar mai "inghesui" sa cumpere apartamente la supra-pret ca painea calda. Nu astept un crash imobiliar, caci nu e de dorit nici pentru economia Romaniei, insa astept un pret corect. Un pret corect cred ca este de 1200E/mp (cu tot cu tva) pentru apartamentele noi si undeva in jurul sumei de 500-800E/mp la apartamentele vechi. Diferenta intre 500E si 800E este data de zona. Vorbesc de apartamentele pentru clasa medie. Pentru cea de lux, poate sa ajunga si la 3000E cum e la Berlin ca nu asta ma intereseaza. Dar sa faca si raportul corect intre pret si salariu.

Anonim spunea...

Eu am pus articolul din ziarul financiar tocmai pentru a arata si romanilor care este realitatea. am postat mai sus niste linkuri cu imobile din turcia , la vreo 50.000 euro in zona de coasta (la mare). Nu stiu citi dintre voi s-au uitat la poze (textul e in germana dar oricum)macar sa vada diferenta de calitate. E vorba de locuinte noi. In Germania, unde locuiesc eu, fara probleme gasesti apartamente la bloc cu 700-1000 euro mp, chiar si in zone foarte bogate gen Frankfurt (in apropierea caruia stau eu). Ca un exemplu, eu locuiesc intr-o garsoniera de 45mp in minibloculet (gen primaverii) cu piscina si sauna in cladire (acces gratuit), magazine, sosele ma rog toata infrastructura, 270 Euro pe luna chirie. Problema este ca majoritatea romanilor nu prea gindesc, adica daca eu din germania am putut gasii articolul pe internet (cel din ZF) nu vad de ce un om care vrea sa cumpere un bun care-l costa jumatate din salariu pe 30 de ani nu se poate informa mai indeaprope. Pretul de cost pe mp este de maxim 250 euro la cheie (constructie). De unde diferenta pina la 1200? Asadar romanii trebuie sa invete sa se informeze si sa nu mai lase pe unii speculanti sa-si bata joc de ei si de munca lor.

Numai bine,

Radu din Germania

Anonim spunea...

Romanii care traiesc in Romania si nu au umblat si ei putin pe afara inca sunt foarte incuiati la minte. Tare ma indioesc ca cei care isi iau credite pe 30 de ani ca sa dea 125.000E pe un apt de 25-30 de ani mai au timp sa citeasca un articol bun, sau sa le caute pe cele adevarate. Ei sunt indobitociti doar de articole gen: "Vor creste preturile inca 10 ani cu x%" si altceva decat de a cumpara ACUM nu vad ca solutie. Eu am sa ma opresc sa mai le atrag atentia "inconstinetilor", caci nu vor sa asculte. Oricum o fac pe pielea lor si ce pot sa zic mai mult? Zic de pe acum ca peste cativa ani buni, 4-5 sau poate mai devreme, o sa zic "v-am zis eu". Nu e frumos, asa ca o sa incerc sa ma abtin si atunci, dar e de plans cum unii au cazut in aceasta mare plasa si eu au intretinut-o atata timp. Doar panica a putut crea o astfel de criza. Cand se va mai calma lumea, vor reveni si lucrurile la normal. @Radu: daca ar fi mai multi ca tine, care traiesc acolo si ar da mai multe exemple concrete, poate lumea s-ar trezi mai repede. Problema romanilor ramane in continuare scepticismul. Crede-ma ca cei care sunt umblati pe afara nu baga atatia bani intr-un apartament vechi aici, iar cei care cumpara sunt in general, cum am mai zis, "loco" adica localnici care nu au pasit prin strainatate, si daca le zicem ca putem sta in Berlin cu chirie cu 500E/luna (dar ce CONDITII BETON, nu jegurile din Bucuresti) cu toate facilitatile si o infrastructura de jos palaria, NU NE CRED. Eu le doresc "inconstientilor" (fara cultura economica - dar nah, asta nu e un pacat, nu suntem o tara plina de economisti, si nu-i condamn pe oamenii de rand fara cultura economica, ci ii condamn pe formatorii de opinie care nu au cultura economica), dupa cum spuneam, le doresc: "SA TRAITI BINE". Pacat ca multi dintre ei n-or sa stie niciodata ce inseamna bine in adv sens al cuvantului, si nu ma refer la lux.

Anonim spunea...

@anonim :
Ai mare dreptate, dar este o problema veche, altfel romanii nu ar fi plecat in ultima suta de ani pe alte meleaguri si inca pleca/vor pleca. Conducatorii acestei tari din ultimii 400 ani, "formatorii de opinii", au fost/sunt/vor fi ...fara a folosi vorbe mari.... straini de neam si tara, li se "rupe" de "poporul roman" ei sa aiba profit si sa traiasca bine.
Dar mai este un adevar aici : eu lucrez intr-o multinationala si un director care nu este roman si sta aici doar 2 zile / saptamana mi-a spus ceva : daca Olanda ar fi avut o singura saptamana conducatorii de la orice nivel al administratiei romane , ar fi iesit revolutie sau razboi civil si asta fara sa vorbeasca in 'dodii".
Altceva ; bunicul meu din partea tatalui a facut parte din adminisratia romana a Crimeii in timpul WW 2. Ce a povestit, ce jafuri, furturi etc. au facut romanii acolo, ce coruptie la toate nivelele etc si sa nu uitam ca era militari si , vorba vine, functiona justitia militara, legea martiala.
De aceea Romania e atipica ca piata in toate domeniile, deoarece noi suntem 'atipici".
Asa ca faza cu educarea ......

Anonim spunea...

"Problema este ca majoritatea romanilor nu prea gindesc, adica daca eu din germania am putut gasii articolul pe internet (cel din ZF) nu vad de ce un om care vrea sa cumpere un bun care-l costa jumatate din salariu pe 30 de ani nu se poate informa mai indeaprope. Pretul de cost pe mp este de maxim 250 euro la cheie (constructie). De unde diferenta pina la 1200? Asadar romanii trebuie sa invete sa se informeze si sa nu mai lase pe unii speculanti sa-si bata joc de ei si de munca lor."

Esti nebun omule! Daca omul s-a insurat si are nevasta gravida si vrea sa isi ia casa face efort si isi ia casa in Buc nu pe coasta Turciei. Sunt de acord ca preturile au luat-o razna, dar si tu... Du-te tu sa stai in cine-stie ce land in Germania, sau in Turcia ca sunt preturi mai ok. Sau stai cu mama si cu tata pana scad preturile in Bucuresti.

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?