Hai să vă spun ce e ăla un "cargo-cult".
Pe la începutul secolului XX papuaşii din Pacific au dezvoltat o religie ciudată, care avea în centrul ei vapoarele europenilor. Vapoarele veneau numai când vroiau ele şi de regulă oamenii albi lăsau în urma lor bombonele, mărgele şi alte diverse bunătăţuri de acest gen. Mai târziu au apărut avioanele care paraşutau fel de fel de pachete din care oamenii albi le mai lăsau şi papuaşilor de-o ciorbă. Mmm, yummy! Crezând că revenirea periodică a vapoarelor şi a avioanelor poate fi provocată, papuaşii au început să dezvolte fel de fel de ritualuri. Religioase, fireşte. Ritualurile astea au primit numele generic de "cargo-cult".
Băncile sunt, la ora actuală, subiectul unui cargo-cult printre imobiliari. Reluarea "creditării" e aşteptată de toată lumea din imobiliare ca Sfintele Moaşte. Din păcate suntem nevoiţi să-i dezamăgim, pentru că :
- băncile nu vor mai fi în niciun caz darnice cu doritorii de apartamente pe credit, câtă vreme preţul acestora e în scădere;
- peste 3-4 luni, intervalul cel mai scurt în care s-ar putea "relua" din nou creditarea, românii vor fi băgaţi în criză până peste cap şi numai de credite nu le va arde;
- toate semnalele indică faptul că în primăvara-vara 2009 euro va fi pe la 4,1 - 4,2 ceea ce va restrânge enorm baza celor capabili să ia un credit;
- până şi prognozele oficiale nu întrevăd creşteri salariale mai mari de 5% la anul; din piaţă vin deja informaţii despre mari companii multinaţionale care au simţit că s-a întors roata şi încep să-şi arate colţii la angajaţi; oamenii se vor gândi de 10 ori înainte să se mai împrumute iraţional, pe motiv că "oricum o să-mi crească salariul de 5 ori peste 3 ani".
Avem aşadar o mulţime de motive să credem că aşa-zisa reluare a creditării nu va ajuta, în cel mai bun caz, decât la stoparea sau încetinirea scăderii preţurilor, într-un ritm similar cu cel înregistrat începând din februarie-martie, nicidecum la reluarea creşterii. Preţurile sunt încă departe de fundamente şi cel puţin în următorii 5 ani nu se întrevede o recăpătare a conjuncturii - politică şi economică - extraordinar de favorabilă din perioada ianuarie 2007 - ianuarie 2008. Tranzacţiile nu s-ar înmulţi, dar măcar s-ar dezgheţa.
Pentru jumătate dintre angajaţii din imobiliare cred că e mai cuminte să îşi caute deja altceva de lucru, fără să mai aştepte împlinirea cargo-cultului. Vor fi dezamăgiţi. Părerea mea...
105 comentarii:
Probabil ca bancile si institutiile de credit se vor debloca cand vor avea bani ....
http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/bancherii-austrieci-cer-bani-de-la-statul-roman-pentru-a-continua-creditarea-3654775/
Un prieten mi-a zis candva "du-te la o banca care are bani". Lucru pe care atunci nu prea l-am inteles dar am ales totusi o banca recomandata de el. Abia acum am inteles ce vroia sa-mi spuna prietenul.
Citind articolul de mai sus care de altfel e foarte alambicat ne spune cam asa "acum cand toti suntem in kkt, ca doar s-a inchis la fabrica de consum din state, si noi plangem ca ne-am lacomit sa luam niste bani care existau doar pe hartie si sa-i dam oricui era binevoitor sa ne bata la usa ca sa ne dea bani gramada in urmatorii 25 de ani, va propunem sa "investiti in active neperformante"(a se citi sa platiti datoriile noastre din buzunoarele voastre) ca de, doar suntem "noi cu noi, si voi cu voi...". E foarte misto cum toti ne spun ca avem nevoie de bani, si FMI si bancile si poate facem cumva sa luam un credit de la ei asa ca poate reusim sa-l platim toti si cu niste "conditii promotionale" de criza...
Semnat Brokerel Falimentescu
Ultimul "cargo cult" care s-a destramat a fost ala cu "venirea sudentilor si intoarcerea oamenilor din concediu". Acum cred ca toti agentii imobiliari vorbesc de "reluarea creditarii" in sensul de "cumpara acum cat sunt preturile jos" in secunda doi dupa ce au raspuns la telefon. Ideea este nu ca sunt regulile BNR prea stricte si nu se mai incadreaza nimeni, ci pur si simplu bancile nu mai vor ele sa mai dea credite cat timp nu se mai pot evalua imobilele (cu pretul in abrupta scadere), nu mai sunt foarte sigure de siguranta jobului clientului si nici bani de dat nu mai prea mai au (vezi dobanzile oferite la depozite si campaniile publicitare TV in sensul asta).
Imobiliarii ar face bine sa se gandeasca cum sa-si eficientizeze costurile si sa construiasca cu valori intre 500-700 eur/m, care si asa, in momentul de fata, ar fi la limita suportabilitatii puterii de cumparare a mioriticilor (nu aia speculanti)si sa nu mai umble cu cersitul. Eu ma incadrez cu venitul intre 1000-1500 eur si cand vor ajunge preturile pe la 500 eur/m ma voi gandi daca e cazul sa ma indatorez pe n ani (in niciun caz mai mult de 15-20) si sa-mi iau apartament/casa. In mom de fata am credite pentru care platesc aproape 40% din leafa si consider ca-s la limita, caci mai am si alte nevoi decat alea primare la care nu am sa renunt pt un rahat de casa. Fazanii sa se obisnuiasca cu ideea ca s-a dus epoca de aur a castigului facil si ca mai sunt si oameni care, culmea, au pretentii pentru banii pe care ii platesc pentru o casa. Eu unul nu sunt speriat de criza si sper sa tina suficient cat sa se curete toate mizeriile economice si toti inverstitorii de carton. Mardale: „Romanie, ce-ti doresti de Craciun?”. Romania raspunde: „Alt popor?”
Apartamente cu 500E nu o sa faci nici daca le contruiesti tu singur Dimofte.
Din pacate pe langa tot ce a mentionat Manole in articol mai exista inca un aspect care o sa dainuie chiar daca se reia creditarea in scurt timp: neincrederea oamenilor in tot ce insemna imobiliar si banca. Au fost suficient de multe mizerii cat sa ii scarbeasca pe toti. Un mare rol aici il are media, fiind cea care influenteaza cel mai mult masele. Acum un an duduiau ziarele cu randamente de 30% pe an pentru apartamente iar acum sunt articole ce vorbesc de scaderi de 80%. Pana la urma tot de manipulare e vorba si de interesele celor cu bani foarte multi in a profita de diferitele conjuncturi din piata.
Ce o sa fie in 2009? Nimeni nu stie clar, insa bine nu mai are cum sa fie!
Acum, cand s-a scos din ecuatie premisa "valoarea caselor numa creste si anume cu procente de doua zecimale an de an", SUBIT imprumuturile pe 30 de ani, care duc ratele bancare la niveluri "rezonabile" de 60% din veniturile familiilor tinere, sar in ochii tuturor ca ABERATIE FINANCIARA.
In primii 24 de ani din cei 30, tanara famile devenita intre timp familia bunicilor, va fi platit exact 50% din imprumut, c-asa fac bancile scandentarul. Cealalta jumatate se achita in perioada fasta care precede sau se suprapune cu pensionarea.
Apropos de "structura ratelor": in primii 5 ani de sclavie auto-indusa, inca tanara familie achita 3% din valoarea imprumutului. La finele primilor 10 ani, deja "matura" familie va fi achitat un incurajator procent de 7% din valoarea imprumutului. Dupa 15 ani, deja sentimentul de proprietar pe care-l are respectiva familie are in spate un "solid" procent de 17% imprumut achitat pt casa.
O singura solutie exista la problema salvarii creditacului prins in capcana in ultimii 2-3 ani: hiperinflatia. Asta-i medicamentul care daca nu-l ucide, in prima faza, prin spanzurarea de rata cu abandon, sigur il va salva pe tanarul creditac pe termen mediu si lung. Victimele colaterale vor fi bancile existente, investitorii, economia, adica tot ce misca... Ma rog, salvare e impropriu spus, fiindca un deceniu de stagflatie (anii '80) nu e deloc fun pentru careva. Totusi, alternativa e si mai groasa: deflatia culminata intr-un razboi mondial (anii '40).
Stie cineva de unde as putea sa iau si eu, rapid, un imprumut de vreun million de dolari, cu care sa-mi cumpar o ferma mare in New Zeeland?
Al
"Apartamente cu 500E nu o sa faci nici daca le contruiesti tu singur Dimofte."
Ai incercat tu si nu ti-a iesit, sau de unde esti asa sigur?
AI spunea...
Apartamente cu 500E nu o sa faci nici daca le contruiesti tu singur Dimofte.
Se pare ca ai aceeasi meteahna ca olandezu: Mai jos de 500 nu se poate. Mai asteapta putin.
Cat despre papuasii din imobiliare, in curand vor manca buze de vaca. Parerea mea.
Al spunea:
"mai exista inca un aspect care o sa dainuie chiar daca se reia creditarea in scurt timp: neincrederea oamenilor in tot ce insemna imobiliar si banca. Au fost suficient de multe mizerii cat sa ii scarbeasca pe toti. Un mare rol aici il are media, fiind cea care influenteaza cel mai mult masele"
Costele, ia-l te rog in macara pe mizerabil. Mi s-a parut baiat bun, dar a inceput sa aiba opinii manipulante. Scarba fata de imobiliari si banci aveam de mult nu de ieri de azi. Mai ales fata de imobiliari, care sunt total inutili societatii.
@ Hubble
"Costele, ia-l te rog in macara pe mizerabil. Mi s-a parut baiat bun, dar a inceput sa aiba opinii manipulante."
Hello, domnu' Hubble, vezi ca am inceput sa ne comportam ca turma de pe softpedia, care se intarata reciproc la rele.
Lasa-l pe om in pace, poate a vrut sa spuna, in loc de "chiar daca se reia creditarea in scurt timp", "chiar daca s-ar relua...". Intelegi diferenta. Restul afirmatiei e corect: mass media a jucat si joaca un rol important.
Hai sa nu fim chiar proletari in izmene, desi recunosc ca uneori naduful da pe dinafara, mai ales cand vezi cate-un specimen din ala dat cu gel, care isi inchipuie ca poate "face" pe oricine din varful buzelor. Genul imobiliar de cartier, daca stiti la ce ma refer.
marona
"Stie cineva de unde as putea sa iau si eu, rapid, un imprumut de vreun million de dolari, cu care sa-mi cumpar o ferma mare in New Zeeland?"
:))
New Zeeland s-ar putea sa nu fie destul de departe. Mai curand e de luat in considerare, o relocare putin mai jos...in Antarctica.
devlin
"Hai sa nu fim chiar proletari in izmene, desi recunosc ca uneori naduful da pe dinafara, mai ales cand vezi cate-un specimen din ala dat cu gel, care isi inchipuie ca poate "face" pe oricine din varful buzelor. Genul imobiliar de cartier, daca stiti la ce ma refer."
Cere-i lui Al o poza recenta...:)
@devlin
A spus-o cu gurita lui "Au fost suficient de multe mizerii cat sa ii scarbeasca pe toti"
Si tot el spune: "Un mare rol aici il are media, fiind cea care influenteaza cel mai mult masele"
Ti se pare logica imbinarea celor doua fraze ? Vrei sa vorbesc cu el precum Patapievici ?
Marona spunea...
"SUBIT imprumuturile pe 30 de ani ......... sar in ochii tuturor ca ABERATIE FINANCIARA"
Unii dragi lui Aristotel propavaduiau creditul pe generatii. Marota era pregatita: durata de viata a unui bloc e de 100 de ani.
Ca sa ne localizam temporal, suntem in BULL-TRAP.
http://www.gandul.info/vacanta/romanii-platesc-superpreturile-din-poiana-brasov.html?3893;3654918
Dupa revelion discutam despre FEAR si CAPITULATION.
M-am pripit cu ultimul meu post, ca apogeul venitului mediu va fi in decembrie-ianuarie.
"Dupe" ...nema creştere raportat la euro, în ciuda prognozelor (5%) amintite de Manole.
@Al
Am lecturat cu plăcere prostiile de pe imopedia. Voi, agenţii imobiliari, trăiţi într-o realitate virtuală...un fel de third life.
Media n-a manipulat creşterea prin estimări raportate la evoluţiile pieţelor imobiliare din afară, ci i-a băgat la înaintare pe cei mai "pricepuţi" "specialişti" mâncători de prăjituri turceşti care au activat şi încă mai prestează în domeniul imobiliar.
Vezi că blogul meu nu e degeaba şi pare un concentrat de prostii, şmechereli şi ţepe. Dacă ai şi replici inteligente în program, consideră şi faptul că blogul meu e construit pe ...citate!
Eu am altă părere despre "manipularea" resimţită de tine. Alături de câteva articole săptămânale finanţate de principalele agenţii imobiliare care prostesc fazani, o parte dintre jurnalişti a început să analizeze ceva mai temeinic "fundamentele" pieţei imobiliare româneşti.
Din păcate, tu percepi manipulare...analizele corecte, iar când observi o mizerie care-ţi mai oferă 2 lei vechi speranţă...retrăieşti clipele de glorie din 2007...de data asta, însă, în intimitate.
Pana la urma nu ma mai abtin si public urmatorul articol din HotNews:
Ei au trait criza din 1929-1933: Nu veneau salariile la timp, nu era zahar in ceai, nu se plateau despagubirile de la asigurari
Intre criza din 1929 si cea de acum au trecut opt decenii. Si atunci, ca si acum, epicentrul „cutremurului” s-a aflat in America. Unii romani isi mai amintesc acele vremuri. Au amintiri personale, tin minte povestile din casa sau au scris istoria de atunci. Pe cea de acum o urmaresc cu ingrijorare si uimire. Cum arata criza in ochii lor? Mai grava decit atunci, iar populatia mai putin pregatita.
Crisan Mircioiu a fost medic in Cluj. Are 95 de ani, scrie carti si este cetatean de onoare al orasului. Isi aminteste copilaria marcata de criza. Are si astazi reflexele omului care a trecut prin mari greutati si se gindeste cu grija la prezent si la ce va avea de infruntat generatia de acum, „ca sa se poata tine pe picioare, sa nu o mature urgia!”
Zahar alb pentru zile negre
„Tin minte foarte bine: a inceput in industrie. Acolo a lovit prima data. Stateam la bunici, nucleul marii familii, cartierul general. Doi dintre fratii lui tata au fost concediati. Unul de la Astra Romana si altul de la Rafinariile din Campina. Plecau dimineata sa caute de lucru prin sate, pe la ateliere. Umblau pe la Filipesti, prin toate localitatile din jurul Ploiestilor.
Eram copil, dar stiu cum ii asteptam seara cu vesti, au gasit sau nu de lucru?! Eu eram pustan, mergeam cu ei pe strazi cand faceau demonstratii, pentru ca sa stiti, erau nemultumiri, revolte, miscari muncitoresti. Vremurile de criza creeaza agitatii sociale.
Cantam pe strazi, si eu ma amestecam cu ei: Hai la lupta cea mare! Cintam cu totii.
Tata mergea cu prietenii lui, generatia de inceput de secol, la cafeneaua lui Popov. Acolo li se servea ceai, seara de seara se adunau si povesteau la cafenea. Li se spunea „popovisti”. Dar ceaiul de la cafenea nu avea zahar, nu se gasea. Asa ca fiecare mergea cu zaharul in buzunar.
Cu o „cosca” de zahar indulceai trei ceaiuri! Dar erau tineri si au razbit. Tata a intrat in petrol, a fost unul dintre primii maistri petrolisti din Campina si m-a tinut la facultate la Cluj. Cind am ajuns in oras erau anii treizeci. Am uitat de criza. Era atat de frumos!
Studentii purtau bascute, cei de la medicina cu insemnul, craniu cu doua oase incrucisate, cusut cu auriu. Mi s-a parut ca sint in Heidelberg! Nici nu-mi mai era foame. Vedeti, la tinerete infrunti mai usor orice. Eu vreau sa le spun generatiilor de azi sa aiba intelepciune, sa fie rationale. Trebuie sa inteleaga si sa nu ceara mai mult decit se poate da. Ar fi o nebunie sa sara toate breslele si sa ceara mariri de salarii acum. Trebuie putina cumpatare, pentru ca aceasta criza e doar la inceput!”
In criza se deschid portile
Elisabetei Freundlich i se spune Elsa. Are 85 de ani si este evreica venita din Satu Mare. Provine dintr-o familie de negustori instariti, care aveau firma de comert in centrul orasului, la Casa Alba. Le mergea bine, tatal doamnei Elsa se pricepea la comert cu toate ca era doctor rabin, pregatit la scoala de la Bratislava, in paralel cu scoala laica de la Heidelberg.
Pe timpul primului razboi s-a ocupat, din partea statului, de alimentatia publica pe intreg judetul, „atunci cind si apa se dadea cu portia”! Firma lor isi facea reclama la Cinematograf.
„Se povestea si se stia ca era greu. Noi aveam ce minca, dar imi amintesc ca magazinul a luat foc intr-o zi. Asigurarile au refuzat sa plateasca despagubiri.
Tata era suparat, spunea ca nu au bani, ca e criza, dar il deranja ca-l acuzasera de autoincendiere. Nu s-a mai judecat cu ei, a facut ce a putut sa-si revina. Era multa solidaritate atunci. Vecinii nostri si noi, cei mai instariti, puneam in curte fasole, carne, faina, lumanari chiar, ca nu se gaseau, lasam poarta deschisa si veneau cei nevoiasi si se serveau. Eram discreti, nu vroiam sa se rusineze. Dar stiam ca cei care luau luminarile le vor aprinde de sabat si ne bucuram.”
Criza, dolarul si ardelenii
Scriitorul Miron Scorobete traia la tara la inceputul deceniului al patrulea din secolului trecut. „Acolo nu s-a simtit criza aproape deloc. Gospodariile din Ardeal erau individuale, autarhice. Traiam din ce produceam, nu depindeam de nimeni altcineva. Criza se declanseaza puternic atunci cind are efecte in lant, ca acum.
Ori gospodariile taranesti nu erau in retea, se autosustineau. Vacile mergeau la pascut, seara le mulgeam, mincam. Mama ne tesea camasile, mergeam la tirg, acolo nu cumparam cu bani din banci. La noi in sate nu era industrie. Nu erau banci. In plus, multi ardeleni se intorsesera cu bani din America, erau la adapost de vremurile grele. Acum nu mai este nimeni adapostit.”
Salarii cu intirziere si lectia lui Roosevelt
Istoricul si academicianul Camil Muresanu povesteste pentru Hotnews.ro amintirile din familie, netiparite inca in cartile de istorie, dar si reflectiile sale in fata crizei actuale.
„Stiu ca tatal meu era foarte necajit. La fel si prietenii lui, profesori si ei, pentru ca nu-si luau salariile la timp. Treceau si doua-trei luni pina cind venea o leafa. Erau necazuri din aceasta pricina, cu gospodaria si cu familia. Era greu sa te descurci cind nu stiai daca vin banii si cind.
Angajatii la stat isi luau lefurile cu intirziere, iar cei din industrii erau concediati. Criza din 1929 s-a manifestat exploziv in sectorul industrial. Cea de acum, in sectorul bancar si de asigurari si se reflecta asupra industriei prin somajul care incepe sa se simta tot mai mult. In SUA, presedintele Franklin Roosevelt a creat atunci, ca masura anticriza, mari fonduri de rezerva.
Pe masura ce a trecut timpul, Vestul, dar si restul lumii, a uitat de criza si de rezerve. Stau si ma uit uimit la televizor si vad cum presedintele unui mare concern cum este Opel spune ca, de la inceputul anului, a inregistrat doua miliarde de euro pierderi! Pai, unde a fost?
Cind a vazut ca barca coboara pe povirnis, de ce nu a luat masuri, de ce nu s-au impacientat?! Ori ei au procedat ca jucatorii de la Monaco. Din prea multa incredere in sistemul bancar, au crezut ca cineva ii va salva, ca au in spate creditori care-i vor salva! Ei joaca mai departe, ca se va gasi cineva care sa le dea bani! Dar iata, vin vremuri cind nu te mai salveaza nimeni! Uitasera lectia lui Roosevelt. Acum ar trebui sa si-o aminteasca.”
Criza economica dintre 1929 si 1933 a lovit Romania ca o consecinta a apartenentei ei la sistemul economic mondial. Ea s-a facut simtita in aproape toate ramurile economice, de la industrie la comert, finante, circulatie monetara si sistem bancar. Criza interbelica a fost una de supraproductie, fiind agravata de scaderea puternica a puterii de cumparare a populatiei. A explodat la jumatatea anului 1929, afectind productia de fonta, cupru, otel, huila, sare, cantitati uriase de produse raminind nevindute in depozite.
Principalele masuri guvernamentale anticriza s-au tradus in concedieri colective, reducerea salariilor functionarilor. In 1933, indicele salariului nominal a scazut, in comparatie cu anul izbucnirii crizei, la 63,1%. De asemenea, autoritatile au decis fortarea exporturilor de cereale, in timp ce s-a incercat aplicarea unei legi a conversiei datoriilor agricole.
Bugetul de stat a ramas deficitar timp de trei ani consecutiv, apelindu-se la sporirea fiscalitatii, in paralel cu refinantarea deficitului prin angajarea a mai multe credite de restabilizare. In zona circulatiei monetare, criza creditelor a dus, in vara anului 1931, la prabusirea unor banci mari, ca Banca Generala a Tarii Romanesti, Banca Bercovits sau Marmorosch Blank. „Activele nocive” (sau „putrede”, cum li se spunea atunci) au fost preluate de catre Banca Nationala, fiind transferate apoi statului si altor banci.
THE END
Sa-i ascultam pe batranii nostrii !
CINE NU CUNOASTE ISTORIA E CONDAMNAT SA O REPETE. SI CINE O CUNOASTE O REPETA … DAR POATE LUA MASURI
Asadar va recomand cu caldura sa faceti stoc de conserve si carbuni !
Manole spunea
"din piaţă vin deja informaţii despre mari companii multinaţionale care au simţit că s-a întors roata şi încep să-şi arate colţii la angajaţi"
Coltii e putin spus. Au inceput sa muste. Deja am auzit de "propuneri" de reducere a salariului.
Manole,
ce promovezi tu aici? Democratie chinezeasca? daca ai inceput sa stergi comentarii, se pare ca n-ai inteles nimic din toata treaba... m-ai dezamagit! Asta este, mergem inainte!
@Andreea
Ce a şters?
Nu "se vede" nici un comentariu sters.
AI spunea...
Apartamente cu 500E nu o sa faci nici daca le contruiesti tu singur Dimofte.
Poftim? Ma autocitez:
Ultimul "cargo cult" care s-a destramat a fost ala cu "venirea sudentilor si intoarcerea oamenilor din concediu". Acum cred ca toti agentii imobiliari vorbesc de "reluarea creditarii" in sensul de "cumpara acum cat sunt preturile jos" in secunda doi dupa ce au raspuns la telefon. Ideea este nu ca sunt regulile BNR prea stricte si nu se mai incadreaza nimeni, ci pur si simplu bancile nu mai vor ele sa mai dea credite cat timp nu se mai pot evalua imobilele (cu pretul in abrupta scadere), nu mai sunt foarte sigure de siguranta jobului clientului si nici bani de dat nu mai prea mai au (vezi dobanzile oferite la depozite si campaniile publicitare TV in sensul asta).
De unde ai desprins tu estimarile mele cu preturi per metru patrat? Sau stresul de la munca, in agentie, iti provoaca halucinatii vizuale? Sau noua ta rugaciune incepe cu "Sa nu scada sub... da Doamne"?
Evident se referea la comentariul lui Silviu:
Imobiliarii ar face bine sa se gandeasca cum sa-si eficientizeze costurile si sa construiasca cu valori intre 500-700 eur/m
La americani a fost respins planul de protectie al industriei auto si producatorii au fost trimisi sa se descurce singuri, la noi de luni se mareste taxa auto!
Ce tara e asta?
Daca preturile vor ramane sus se datoreaza interventionismului de stat si va spun: 100% e adaosul maxim practicat in Romania.
Unde s-a mai vazut asa ceva?
La greci TVA-ul la alimente e jumatate din cel al altor produse...
Scuza-ma manole dar ii bag pe unde au iesit.
@manole
Pentru jumătate dintre angajaţii din imobiliare cred că e mai cuminte să îşi caute deja altceva de lucru, fără să mai aştepte împlinirea cargo-cultului. Vor fi dezamăgiţi. Părerea mea...
Nu am inteles asta cu... vor fi dezamagiti?
@all si mai ales hubble
Nu inteleg de ce nu cititi cu atentie ce si cine posteaza.
Hubble te-ai luat aiurea de om, ma refer la Al , ca si de mine de altfel...
Si cel care a incurcat pe dimofte cu altul...
Dar deh, sa dea productia de posturi la hectar bine si ce mai conteaza daca mai exista si cerere. :)
@hubble
Ai facut bine ca ai pus povestile alea pe blog, scopul meu aici e de fapt sa inteleg ce am de facut in conditiile actuale si a cunoaste experientele altora e util.
Ma intreba cineva daca am un plan de rezerva in caz de criza, in gluma i-am raspuns ca o sa ma duc la tara si o sa ma apuc de agricultura... dar poate e si un pic de seriozitate in gluma asta.:)
Hai ca nu mai e mult pana cand o sa se plateasca iar salariile in produse. Mai tineti minte anii 1989-99cand in loc de salarii se primeau papuci, tigai, pateuri, sei de cal, cutii de viteze si se facea cu ele Turcia.
Acum ne-am modernizat, o sa primim semiconductori, loganuri, si de ce nu apartamente in stadiu de executie.
@Cristian M
<<< Ma intreba cineva daca am un plan de rezerva in caz de criza, in gluma i-am raspuns ca o sa ma duc la tara si o sa ma apuc de agricultura... dar poate e si un pic de seriozitate in gluma asta.:) >>>
Nu e nici o gluma. E chiar serioasa treaba, vezi ce zice si reportajul de pe HotNews.
De bine de rau parintii mei mai au vreo 2 ha de pamant si casa la tara (de la bunici) si n-au vandut-o pe varf de bula.
Mai stiu sa dau cu coasa, sa sap pamantul, sa tai lemne si sa mulg vaca. Si mi-a facut placere intotdeauna, cu toate ca nu am crescut la tara decat in vacantele din copilarie.
Nu stiu ce vor face agentii imobiliari, brokerii si alti comercianti care au crescut cu gel in cap.
Iar pentru entertainement o sa folosesc cei cativa pruni din livada.
Cristian Sima:
"Pe piata imobiliara nu pretul este cel care a blocat tranzactiile, ci accesarea aproape imposibila a creditului ipotecar. Odata cu relaxarea acordarii acestui tip de credit, preturile vor reincepe sa urce. In momentul in care se relaxeaza creditul, puteti sa cumparati."
... acum aproape doi ani ma certam cu el pe agf.ro: eu ziceam ca america este in rahat si greenspan a fost un bou - el nu si nu !
... continua sa fie coplesit de evenimente ! :)
@vladone
Cristian Sima e o mizerie de om care te-ar minţi privindu-te în ochi!
@Costel,
Nu cred ca Sima minte - din pacate pentru el. Desteptul s-a bagat in piata imobiliara aproape de varful bulei ! :)) .. e inca in DENIAL
On topic:
Gheo si Maria se conversau despre criza. Auzi fa Marie, daca aveai patru tzitze puteam preda vaca firmei de lizing. Auzi ba Gheo, daca tu aveai doua scule puteam concedia argatul.
Ma iertati pentru bancuri dar trebuie sa ne mai alinam stresul ca altfel murim de inima in loc sa murim de foame.
@vladone
Cum ar putea să-ţi spună el adevărul dacă are interese?
Eu ţi-am spus impresia mea generală.
Când vrea să scape de nişte titluri, declară cu ochii în ...cameră că va cumpăra.
@vladone
Da-l naibii, Vladone, nu te mai agita pentru ala.
Ideea lor e sa ne imprumutam noi ca boii sa luam produsele lor la pret dublu. Dar de ce nu dau ei doua la pret de unul?
Lasand gluma la o parte cine nu intelege ce se intampla mai repede piere.
Apropo de piere, era o vorba: pasarea pe limba ei piere!:)
lasati dragi tovarasi preturile sa o ia la vale, nu va mai opuneti...
Singurul produs la care ii va creste pretul tot horinca este...
asta pana nu isi infinteaza agentii imobiliari livezi sa faca concurenta...
Hai la mai mare si noroc, sa ciocnim un paharel, sa ne dezmortim nitel...
@hubble
Imi vine foarte greu sa port o conversatie normala cu un om dominat de frustrari. Daca tu crezi ca o sa iti iei vreodata un apartament nou in Bucuresti cu 500 E/mp iti sugerez sa te bagi inapoi in pat si sa mai vizezi un pic. Am vazut o gramada ca tine, multi comenteaza insa vorba englezului: those who can - DO, those who can't TEACH. Cu asta am spus tot.
Cand vb. de manipularea prin media ma refer la faptul ca aceeasi oameni care apar la televizor si vorbesc despre criza si colaps, cauta si fac achizitii tocmai in aceasta perioada.
@Al
Erau alţi fazani înaintea ta care foloseau acelaşi text înlocuind doar "500 Euro/mp" cu "scăderea preţurilor"...la cloace.
Până la urmă nu e decât incapacitate intelectuală şi parazitism cronic să nu pricepi că vor apărea schimbări fundamentale.
Jocurile piramidale s-au "gătat".
@all
Stai calm baiete ca am o frustrare de 30000 E cash in vreasc si mi-am tras si apartament in bucale cu 400 E/mp. Du-te si canta la alt taraf ca eu n-am ureche muzicala.
Cat despre bagatul in pat eu nu am timp ca am serviciu.
Nu cumva esti olandezu cu discount de la 1400 la 500 ?
@ Al
ce dracu mai draga, nu mai bea atata horinca, ca toate le vezi mari...
cand te trezesti iti vei da seama ...ce mici is toate..
Al, tin sa iti aduc aminte ca 13 ani s-a putut si cu mai putin decat atat. Deh, senilitatea, cumplita boala...
lasa Vasile ca e buna si senilitatea la ceva...numai gandeste-te un pic la cei inrobiti de banca, daca nu ii loveste senilitatea s-ar taia venele sa isi aduca aminte cati bani au bagat in cloace...
dar deh, romanul sa nascut iobag...
@Al
Vezi ca si Clujeanul de frustrat ca nu si-a luat credit de kiloeuro si acum sta cu chirie.
Hai mai Al ca am prins drag de tine. Vad ca faceti cursuri de culturalizare intelectuala acolo la agentie: "those who can - DO, those who can't TEACH". Asta era lat de prins fazanelul crud si ahtiat dupa cloaca?
Hubble, mai bine e sa fi frustrat decat sa intri in rahat, nu?
ma gandesc cu tristete ca puteam sa fac un credit bunicel pt o cosmelie, la 70% din salariu, pe 35 de ani, si stateam linistit.
Am dat cu piciorul in oferta bancii, si acu nu mai pot dormii linistit, ca nu am adus un profit la banca si nici un gipan la un cocalar cumparandu-i cosmelia.
Deaia sunt acu necajit si mai trag cate o horinca, sa mai uit ca nu am ajutat si eu pe unii sa-si "rotunjeasca veniturile" si de pe spinarea mea
Evident, ca sa preintampin replica lui Al: Poate nu se poate construi cu 500 de euro, nu sunt Saligny sa stiu (desi, am mai zis, se pot face si la preturile din vara blocuri de 4 etaje si cu 350 de euro mp util fara finisaje - incredibil ce dobitoc sunt, nu?), dar asta nu inseamna ca nu se va vinde din nou cu atat. Sesizezi diferenta si compatibilitatea celor doua in conditii de constructii incepute inainte de criza si vanzare spre micsorarea pierderilor, nu?
Cred ca l-am nenorocit pe viata, propozitie cu peste 3 cuvinte si cu paranteza mare...
Atentie, sunt in provincie. Am mai zis, nu sunt expert, doar ca am mai pus mana pe mistrie si am surse credibile, cel putin pentru orase mici, fara taxa de moloz si acces in oras :)
Vasile, taxe de moloz pentru ce?
sa iti zic o chestie: am doi amici tata si fiu care fac si ei cate o casuta mai mica sau mai mare, in functie de cerinta clientului. Au avut o lucrare in vara la un medic, pe care au finalizat-o in toamna. Vecinul de langa casa in constructie a ramas surprins ca au terminat lucrarea si nuy a vazut gram de moloz in jur. A zis ca el, dupa ce i-au terminat "meseriasii" lucrarea a trebuit sa care 3 rabe de moloz. Poate cineva sa imi spuna ce reprezenta acel moloz?
Va spun eu, diferenta de la 300 la 500 eur/mp. Adica materiale scumpe utilizate prost si pe jumatate si restu aruncate.
Seria:
Secolul XXI va fi secolul Enron sau nu va fi deloc
@ AI Nu cred ca 500 e departe de realitate, atata vreme cat prin luna octombrie, aveam pus in geam la masina, in parcarea la Plaza, un fluturas de la un investitor imobiliar care-mi infatisa pompos ca pot achizitiona o casa duplex prin Domnesti la fabulosul pret de 899 eur cu TVA! Daca de la pretul de 1400 eur al olandezului se ajunsese la 899 intr-un timp atat de scurt, oare cat de departe de realitate este acel 500 eur? Tare mi-e teama pt voi ca o sa se ajunga si sub 500 eur
Seria:
Visele erotice ale "bancherilor"
39151 - cu interventia BNR
Al
"those who can - DO, those who can't TEACH. Cu asta am spus tot.
Asta e manipulare ieftina, de "aburit fazani", care n-are nici un corespondent in realitate.
Hai sa-ti dau si-un contraexemplu: Bancherii( si mai ales cei de investitii). Tu ce crezi, ei pot sau nu? Pot, cu prisosinta! Au facut? Evident nu, nici 1% dintre ei. Au invatat pe altii sa faca? Da, pe toti!
Mai gandeste-te...daca cu asta ai spus tot, e grav!
"Cand vb. de manipularea prin media ma refer la faptul ca aceeasi oameni care apar la televizor si vorbesc despre criza si colaps, cauta si fac achizitii tocmai in aceasta perioada."
Noi suntem oameni obisnuiti, in nici un caz patriciu, tiriac, buffet, etc.
N-avem libertatea lor financiara , nici informatia, nici cunostintele( pilele) si nici puterea lor de re/alocare a resurselor.
Pentru unul ca tiriac o pierdere de 400 mil. de euro e mult mai putin grava decat pt. un om obisnuit care pierde 100000.
Mintea ta "pluteste in alte sfere".
Lasa "povestile de succes" si revin-o la sol, sau daca nu muta-te pe softpedia. Aici nu e loc de "vrajeala" ieftina. Suntem satui.
Fa un efort si citeste toate posturile blogului, de la inceput. Vei intelege multe( asta daca vei dori cu adevarat).
Daca pana si Gigi Becali are nevoie de credit inseamna ca e groasa Al.
http://www.bzi.ro/Becali-cere-un-credit-de-6-milioane-Euro-A6491.html
Din top 10 a ajuns rupt in fund. Si asta datorita lacomiei.
Hubble, unde ti-ai luat apartamentul in Bucuresti? ANL?
Becali nu a avut atatia bani cash in viata lui, normal ca nu i-a dat nimeni. Face apartamente in Rosu pe care le vinde la discount: 200.000 Euro bucata :))
Hubble spunea...
39151 - cu interventia BNR
Pana la ora 13, da. Dar dup-aia 3.94/3.95, de la valorile astea se va porni maine.
Asta primavara am inceput o casa si cu preturile pe varf de bula am ajuns la 160-170 euro/mp la rosu, la 380-400 euro/mp la gri si am lasat-o cam acolo ca n-am mai reusit s-o termin. Casa este langa Bucuresti deci cred ca preturile sunt destul de actuale. Finisajele si manopera la finisaje costa cel mult in jur de 200 euro pe mp ca sa pui niste chestii decente, ca pentru casa ta. Manopera dupa ce am vb cu 10 echipe si toti erau "ocupati de mama focului" a iesit la 50 euro/mp si e inclusa in preturile de mai sus. Deci in casa pe care mi-am facut-o cu mana mea si pentru mine ma va costa la final intre 750-800 euro pe mp(in plin avant economic! acum cimentul si fierul e la jumate). Materialele sunt cumparate cu TVA asa ca puteti sa va jucati cu inca 19% daca va da prea mult. Casa este facuta cu un buget mediu, cat mi-am permis. Probabil cand faci un bloc iesi cu 15% poate chiar 20% mai ieftin. Mai adaugi cat e mp de teren in zona(Pret REAL nu SFI channel) unde e blocul X nr de mp care revin apartamentului si vedeti care e costul euro/mp. Costurile totale sunt probabil pe la jumate. +15-20%:)
Lasand matematica deoparte veti ajunge probabil sa aflati cat se chinuie omul sa scoata un "profit cinstit de 70-80%" din vanzare.
Si apropro nu vrea sa cumpere nimeni o casa ? :)))))
@Al
Ai facut vreodata bugetarea unui proiect. Pune mana pe un proiect nou, vezi devizul de materiale, baga preturile, inmulteste si aduna ca la scoala. Vezi cate ore de munca sunt necesare, inmulteste cu tariful orar, adauga si terenul. Adauga ce taxe mai vrei tu si costuri de racordare la utilitati. Fa simularea cu costurile din 2002 si 2008. Apoi sa-mi spui ce te impiedica sa construiesti la preturile din 2002 cand toate tind intr-acolo. Sa ne uitam doar la petrol care era 25$ cu dolarul la paritate cu euro. Hai fa un exercitiu al gandirii si vezi cat da metrul patrat si lasa abureala ieftina de agent imobiliar care ataca sentimental fazanul crud neimunizat.
@hubble
"Hai fa un exercitiu al gandirii si vezi cat da metrul patrat"
1. Location, location, location.
2. "...în capitalism regula este să ceri maximul cât poate suporta cererea..."
3. "those who can - DO, those who can't TEACH."
4. NOI AGENTII VINDEM EMOTII, NU PROPRIETATI !
Citind prostiile de pe Imopedia, mi-e clar că ăştia sunt atât de proşti că se injectează în fiecare dimineaţă cu compot...ca să vând emoţii.
Mulţi dintre ei nici nu intră în "coliziune" cu balonul pentru a evita contactul cu ...realitatea.
"Sună ceasul, pac-pac injecţia cu compot, 8-10 ore de-a moaca la birou...iar n-a sunat nimeni...dar mâine...mâine sigur se deblochează piaţa...uite şi ARB a cerut eliminarea fişei fiscale...o aberaţie...creşte şi gradul de îndatorare...şi când reîncep creşterile...nu mai bag banii mei în ...case."
hubble,
tot nu mi-ai spus unde ai luat tu apartamentul ala.
din 2006 am fost implicat in 4 proiecte mari, incepand cu achizitionarea terenului pana la vanzarea catre end-useri, asa ca lasa vrajeala, stiu prea bine ce spun. Am vazut 1000 ca tine, cu vise de apartamente la preturi de masini. Nu imi da exemple de apartamente prin Afumati construite de chinezi platiti la negru. Eu iti spun de un cost real, pentru un apartament calumea, in Bucuresti, nu Ilfov. Nu ma enervez cu tine ca nu ai de unde sa sti toate astea, altfel nu ai mai abera.
Lasa-ma cu exemplele de constructie in regim propriu CA E O ALTA POVESTE.
Japonia, USA, UE...România
@Al
Lasa ca te lamuresti si tu ca olandezu.
Cum ai fost implicat in proiecte mari daca nu te superi, ca distribuitor de pliante ?
@Al
Tu ai vazut vreodata un proiect ? Sau ai vazut doar desenul cu compartimentarea si amplasarea veceului si a chiuvetei ?
Vezi ca aici vorbesti cu ingineri nu cu fotbalisti si manelisti.
@Al
Tu stii cat revine la un apartament de 100 mp cota indiviza de teren. Doar 8 mp. Daca pui 1000 E/mp inseamna 8000 E terenul. Daca imparti la 100 mp rezulta 80 E/mp terenul. Daca ai rabdare si faci calculul costului devizului de materiale si manopera nu depasesti 420 E/mp la preturile de azi. Ti-a confirmat si fix-pix. Mai ales la bloace unde ai pereti si instalatii comune.
Mai povestim ca terenul va fi sub 1000 in multe zone ale Bucurestiului iar materialele vor fi mult mai ieftine in viitorul apropiat. Asa ca nu ma du in Afumati ca nu practic centura.
O mica corectie, revin 13mp, deci 130 E/mp terenul. Dar tot nu depasesc 500 E/mp.
hubble,
Ma bucur ca ai simtul umorului...
Eu am facut bugete dar tu nu ai facut niciodata o casa, asta cu siguranta. Poate ai cumparat una si acuma esti frustrat ca ai dat prea mult pe ea.
Casa am facut-o cu chinezi si romani. Chinezii la carat ca sunt buni si romanii au fost "meseriashii", cei pe care i-am mai gasit si nu erau la munca in Italia. Macar astia stiau sa puna plasa, si sa toarna betoane ca sa nu-mi fie frica cum deja la unii le tatzaie fundul, ca intr-o zi o sa ma uit la vecinul din blocul de vis-a-vis, dat in folosinta anul trecut ca e "putin inclinat". Vreun "amator de senzatii tari" de constructor.
Dar sa revenim.
Casele ca si blocurile si alte chestii de genul care au caramizi, betoane si alte jucarii prin ele, se aduna ca la matematica si se fac ca la matematica cu x muncitori care sapa y m in z ore si mai construiec tz mp in shtz ore, nu au un buget fix si nu se fac pe ceas ca un proiect soft la care probabil ii faci un business + specificatii + document de consultanta + contract + delivery + support +++++etc.
Am dat niste sume aproximative, din experienta proprie de om si cetatean "who wants to make a living" in conditiile in care am cumparat materialele putin inainte de maximul bulei. Am dat niste repere din cat ma costat pe bine si cu gradul de subiectivist corespunzator.
E clar ca toti "dezvoltatorii" spera sa se imbogateasca peste noapte si au depasit cu mult limitele bunului simt la profit. Nu-i punem noi la zid, s-au pus singuri, au vrut cu 10% finantare sa termine proiectele si sa scoate 200% profit. Mi-e mila de bietii oameni care s-au chinuit si au dat un avans si acum nu mai iau credit si de cei care au platit enorm pe o plansa de hartie si acum constata cu stupoare ca termenele devin tot mai lungi, si blocurile vor arata din ce in ce mai jalnic.
Un singur lucru e clar, piata s-a schimbat in una de cumparator nu mai este cea in care vanzatorul era la putere si orice pret si profit visa el noaptea dadea pretul corect. Se pare ca si vremea cand venea Zanul si aducea creditul s-a cam dus. Case o sa-si cumpere cine o sa-si permita si mai ales cine va AVEA NEAPARAT NEVOIE de o casa. (discutia se poate lungi la infinit...).
Ma bucur pentru ca exista internet si libertate de exprimare. Manole ai legatura pentru noutati :P. Polemici ai creat destule :)
Pentru olandezu cu dedicatie:
http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=439072&view=findpost&p=5661156
Ce spui de asta olandezule ?
Ai acolo si un jurnal de construtie cu costuri si tot ce trebuie.
Imobil construit in plina BULA cu preturi "specifice"
1400E/mp !???
scuze pentru dublu post...
nu vreau decat sa rezum ceea ce este important din link-ul de mai sus, avand in vedere ca acolo informatia este putin "imprastiata" si poate nu aveti timp sa cititi pe acolo si sa puneti lucrurile cap la cap
deci permiteti sa citez fragmentele cele mai importante...
La mai putin de 700m de hotelul Marriott, pe strada Samuil Vulcan
...
UP TO DATE, 3MIL RON PT 1850MP DESFASURATI, INCLUSIV SUBSOLUL (450MP)
...
ESTIMEZ CA MAI BAGAM CEL PUTIN 800.000RON
Olandezu ? ai legatura:)
Stimabile daca tu zici ca am fost implicat cu impartitul pliantelor, asa sa fie - nu intru in discutie ca nu are rost.
Luam calculul facut de tine, in care a iesit aproape 500 Euro, dar ai omis cateva lucruri. Ala e strict costul, la care isi mai adauga un profit de 10% - 30% si firma de constructii, ca nu sunt fratii nostri. Mai adaugam si costurile cu obtinerea autorizatiei de constructie (nu iti imaginezi cat costa!!!), arhitecti, avocati si agentie. Apoi mai adaugi aici cheltuielile de marketing + costurile cu finantarea (aproximativ 10% din valoarea imprumutului). Mai trebuie luat in calcul si daca avem de-aface cu un ansamblu rezidential, unde mai trebuie construie drumurile comune, peisagistica si eventualele facilitati oferite (gen gradinita, piscina, sala fitness, comercial, etc). La sfarsit mai trebuie adaugat binenteles si profitul developerului (ca de...nimeni nu construieste pe gratis), care variaza intra 20% - 40% din suma investita. Asa ca nu imi spune te rog de 500 E, ca nu e fezabil cand vb de un apartament DECENT, intr-o zona decenta, intr-un ansamblu unde beneficiezi de tot ce ai nevoie.
Daca tu faceai referire la nu-stiu-ce bloc construit in camp, atunci nu vb de aceleasi lucruri. Nu e vorba ca nu mi-as dori sa se poata insa daca aduni toate astea pur si simplu nu dau 500E, oricat ne-am dori noi.
Zi-mi unde ai luat apartamentul ala cu 400E/mp, sunt foarte curios cum si-a permis cineva sa contruiasca la pretul asta.
Sa nu ma intelegi gresit, nu spun ca 1,400E/mp in proiect off-plan in Titan e pret corect, dar nici 500 nu o sa ajunga (parerea mea...)
o seara buna!
Deci o garsoniera de 30mp utili, hai 40 construiti e 20 000 de euro?
Si daca e intr-un bloc de 10 etaje IN fantanile de la Unirii, nu langa (deci 2000/mp teren) e 28 de mii? Adica la 35 de mii iese un profit care iti permite sa intinzi constructia pe 2 ani? La pret teren/materiale de varf de isterie?
Bloc NOU?
Pai alea vechi cat ar trebui sa coste? Aici nu mai vorbim aiurea de "preturi normale", stim si cat a fost maximul de pret al terenului (care da location prin sine, placile de beton ale blocului nu au bietele de a face cu asta), stim si maximul pe materiale. Si olandezu' tot insista ca 1400 de euro e pomana?
Nu strambati din nas, ceva de genul (doar vreo 8 etaje, parca) in Dristor se vindea cu 85000 de euro pe varf.
P.S.: Al, ma refer la linkul spre softpedia, nu la calculele lui Hubble.
Serios, cred ca, chiar daca esti in miezul fenomenului, pui botul la prea multe. :)
al, 500 n-o sa ajunga, dar trei sute ...sigur. m-am plictisit de atat lipsa de realism. repet, in ro toti ruptii-n fund vorbesc de sute de mii de euro de parca ar vorbi de doi lei.
sa vedem cine va mai avea bani reali de acum incolo, cei fictivi au cam disparut. prin cererea ridicarii restrictiilor nu se cere nimic altceva decat generarea de bani noi, fara acoperire , deci fictivi.
in economia cu bani fictivi preturile pot ajunge si la 1400, dar intr-o economie cu bani reali, bani carea au acoperire, 200 pe mp e pretul corect. acolo se va ajunge, mai asteptati un an, sa vedeti cum se vor inghesui meseriasi sa va ajute si cum marii specialisti in vanzari de mamteriale de constructii va vor bombarda cu oferte la 25% din pretul actual.
doar rabdare sa avem, sa se aleaga putin graul de pleava, sau banii reali de cei SF.
Pai turbo trabannt deja ii dadea cu "e prea putin, la final vei ajunge la 900 de euro/mp".
La halul in care se contrazice de la o zi la alta ala, nu cred ca are nici salariul 900 de euro, daramite sa stie ce inseamna sa construiesti ceva cu 900 euro/mp.
păi trabant ăla precum şi colegul lui punct sunt de o prostie crasă.
mai rar aşa ceva.
Ce ma sperie e ca le da cineva bani sa isi faca meseria. Aia reala. Unul zice ca e arhitect, celalalt angajat important intr-o banca. Sper ca mint amandoi, spre binele umanitatii :)
vasile,
pretul unui bun este dat de 2 lucruri: cost si unicitate, iar in zona fantani ma indoiesc ca o sa iti construiasca prea multi, asa ca nu m-as astepta sa coste o garsoniera 30,000.
cat despre 200 E/mp, nu am cuvinte. Oricum, poate ne mai auzim si peste 1 ab pe blog aici. Mi-ar place sa iti dau dreptate!
Ce unicitate? Vrei sa zici ca nu e teren in bucuresti? E ditai terenul viran la 500 de m de unirii.
Cum adica "cost si unicitate" cand exista teren acolo si e 2000 de euro/mp?
Scuza-ma, in facultatea mea statistica era cea mai usoara materie. Poate de aia nu ma pricep la chestii complicate si de-a dreptul abstracte gen pret = cost + unicitate. :)
Si nu am zis 200, citeste mai atent, sa nu existe confuzii.
Ma refer la ce era terenul pentru proiectul Trigranit, daca nu ma insel. De la fantani tot inainte, lasand la stanga magazinul unirea si la dreapta Dambovita.
Ca sa nu mai zic de zone medii, gen
viranul bun de pascut vacile intregii Indii dintre Dristor si Sudului. (again, ma scuzati pentru imprecizie, dar e suficient de mare ca sa stiti sigur despre ce e vorba).
intre zona fantani si viranul ala de 500m e o mare diferenta. Tocmai de acolo unicitatea!
raspunsul cu 200 era @elzorab
@Al spunea
"Luam calculul facut de tine, in care a iesit aproape 500 Euro, dar ai omis cateva lucruri. Ala e strict costul, la care isi mai adauga un profit de 10% - 30% si firma de constructii, ca nu sunt fratii nostri. Mai adaugam si costurile cu obtinerea autorizatiei de constructie (nu iti imaginezi cat costa!!!), arhitecti, avocati si agentie. Apoi mai adaugi aici cheltuielile de marketing + costurile cu finantarea (aproximativ 10% din valoarea imprumutului). Mai trebuie luat in calcul si daca avem de-aface cu un ansamblu rezidential, unde mai trebuie construie drumurile comune, peisagistica si eventualele facilitati oferite (gen gradinita, piscina, sala fitness, comercial, etc). La sfarsit mai trebuie adaugat binenteles si profitul developerului (ca de...nimeni nu construieste pe gratis), care variaza intra 20% - 40% din suma investita. Asa ca nu imi spune te rog de 500 E, ca nu e fezabil cand vb de un apartament DECENT, intr-o zona decenta, intr-un ansamblu unde beneficiezi de tot ce ai nevoie. "
Cat sa coste arhitectii, autorizatiile, si drumurile de acces,de parca le faci la fiecare apartament in parte nu la 1000 de apartamente odata. Daca te costa 1 milion de euro pentru 1000 de apartamente revine 1000 E de apartament. Dar ma indoiesc sa coste atat si mai ales peste un an.
Avocati – De cand ai nevoie de asa ceva daca construiesti legal. Sau tu vrei sa pui ansamblul in fata Casei Poporului.
Gradinita parca ti-o da gratis cu tot cu educatoare, iar sala de fitness e obligatorie ca doar gandim cu tricepsul. Iar daca nu ai si o thailandeza inclusa la fiecare 200 mp utili deja nu mai vorbim de clasa medie ci de frustrati.
Comercial – de ce sa platesc eu magazinele ? Castig ceva din asta. Sau eu fac investitia si dezvoltatorul incaseaza chiria spatiului commercial. Deci vreau fara.
Peisagistica – probabil ca te referi la palmierii lui Mazare, ca niste castani sau tei ne e rusine.
Cheltuieli de marketing – pas, eu vreau sa cumpar fara marketing. Si pana la urma cat sa coste un agent imobiliar infometat care imparte pliante. Nu mai mult de 0.001 E/mp.
Costurile finantarii – de acum se va merge pe cash. Vezi cargo-cultul.
In viitor societatea de constructii va fi si finantator si dezvoltator si agent de vanzari (imobiliar). S-au terminat bizonii care sa suporte profiturile tuturor.
Hai ca zicea cineva mai demult ca atat ati facut pe prostii cu placa asta stricata ca pana la urma ati ramas asa. Cautati-va de munca. Stiu ca e greu sa faci conversie profesionala. Daca te ia foamea, uite imi fac eu casa in regie proprie si am de carat niste moloz.
".....creditarea va ajuta, în cel mai bun caz, decât la stoparea sau încetinirea scăderii preţurilor" ....
cum adica dom` manole, stoparea scaderii preturilor ? crezi ca e posibil asa ceva chiar si cu credite la liber in vremurile astea ? le dai sperante degeaba celor care inca mai viseaza la profituri babane...mai bine dai inainte cu prabusirea preturilor ca sa ii bagi in boale, hehehe
Al, nu stiu cum e la tine, dar mie imi convine si viranul ala. Si exista viran tot la unirii, asta incerc sa-ti explic, la care unicitatea se reflecta deja in pretul terenului.
Ah, ca ar vrea toti sa stea acolo? Again, asta se reflecta in pretul terenului.
Chiar nu inteleg ce zici... Unirii NU e centrul PArisului, unde CHIAR nu mai exista teren, la ORICE pret.
Ce treaba are muritorul de rand cu Unirii. Este teren slava domnului prin Bucuresti dar ne-au aburit imobiliarii astia de ziceai ca se scufunda pamantul precum Atlantida. Deodata s-au trezit in brate cu teren de 100 - 1000E /mp numai bun pentru agricultura.
@Al
Scuze, tu nu faceai referire la muritorul de rand ci la middle-class din care probabil faci parte.
care era bre suparat pe vanzatoarea de la carfur ? poate articolul asta va va pune pe ganduri putin ...
http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/832203/SENATUL-EVZ-Ca-sa-ce/
Ati auzit de BLACK-LIST. Asta legat de coltii angajatorilor. Dupa parerea mea o astfel de practica e ilegala si ar trebui atacata in instanta de Ministerul Muncii. Asta e un instrument de santaj.
http://www.blacklist-online.ro/?
Daca m-as apuca sa postez pe net un black-list al companiilor cu toate porcariile ce se intampla in interior si fara a avea dovezi, cum ar fi ?
Somn usor si criza placuta!
Toni Grecu
Sambata, 13 Decembrie 2008
Actuala criza economica are efecte benefice asupra culturii. Oamenii se intorc la lectura, la carte, la teatru, nemaiavand bani de shopping, mall, restaurante sau petreceri. S-au umplut librariile in detrimentul berariilor. Setea de bere este inlocuita de setea de lectura. Targurile de carte se inmultesc precum ciupercile. TVR Cultural inregistreaza audiente-record in zilele si pe tronsoanele pe care inainte faceau performanta doar telenovelele cu tigani sau anchetele despre Elodia.
In localitatea Mizil, jud. Prahova, dupa ce dl Adrian
Nastase a organizat un spectacol electoral cu o parte a Filarmonicii "George Enescu", dragostea localnicilor pentru arta culta a rabufnit pur si simplu incat o buna parte dintre ei au organizat un mars de sprijin pentru infiintarea propriei filarmonici si a unui teatru de opera si balet in spatiul ocupat in prezent de fabrica de confectii, inchisa din motive de criza.
Vazand aceasta orientare spre cultura, bancile au reactionat si au lansat cateva instrumente bancare specifice cum ar fi cardul de credit pentru nevoi culturale, cu care se pot achizitiona doar produse de gen – carti, tablouri, bilete la teatru si film etc. Foarte multi oameni si-au facut astfel de credite pentru a-si cumpara noua Istorie Critica a Literaturii Romane de Nicolae Manolescu. Termenul de livrare este tocmai peste 6 luni. Tipografiile nu fac fata comenzilor.
Dezvoltatorii imobiliari, constatand ca vanzarile stagneaza, s-au orientat de asemenea si, la fiecare apartament achizitionat, in loc de bucatarie mobilata, ofera bonus sufragerie cu bibiloteca, 10 rafturi pline de carti de mare calibru. Multi isi cumpara apartamente noi doar de dragul bibliotecii.
Domnul Gigi Becali, silit de prabusirea preturilor la terenuri, a decis sa renunte la partid, mult prea costisitor, si sa transforme toate sediile acestuia in biblioteci si sali de lectura in care sa se citeasca in grup, cu voce tare, o singura carte – "Alchimistul" de Paulo Cohelio –, fiecare cititor fiind obligat sa sublinieze cu markerul pasajele care ii plac, iar pasajele care nu ii plac sa nu le citeasca, dupa modelul in care a lecturat insusi patronul din Pipera acest roman de capatai pentru domnia sa.
Primarii din localitatile Targu Frumos, Targu Bujor si Targu Secuiesc vor sa organizeze referendumuri prin care populatia sa decida schimbarea numelui oraselor respective in Targu de Carte Frumos, Targu de Carte Bujor si Targu de Carte Autonom Secuiesc. Ca urmare a exploziei culturale s-a schimbat pana si ierarhia in TOP 300 cei mai bogati romani, pe pozitia intai, in locul lui Dinu Patriciu, aparand in mod surprinzator, dar meritat, dl Mircea Cartarescu, cu milioane si milioane de carti vandute.
Iata cum aceasta criza economica reface ierarhiile si pune cultura la loc de cinste intr-o tara mitocanizata de tranzitie pana la refuz.
Ieri Corneliu Vadim Tudor a fost surprins de paparazzi iesind din sediul Institutului Cultural Roman deghizat in ponei roz… Tarrr! A sunat ceasul. Ma ridic din pat. Dau drumul la radio. Cand aud cine va forma cabinetul, ma culc la loc. Vreau sa ma trezesc la urmatoarea votare, peste patru ani. Poate o sa visez mai frumos decat cosmarul PSD–PD-L care se pare ca vine. Somn usor si criza placuta!
@hubble,
M-am convins si cu tine, portretul tipic al romanului carpaci, convins ca le poate face pe toate de unul singur. Din fericire iti spun ca nu intri in categoria oamenilor vizati pentru un apartament nou, pentru tine, maxima e un ANL luat pe spaga.
Majoritatea oamenilor vizeaza si isi doresc, pe langa citit, sa mearga in calatorii, la shopping, la film, in multe locuri in care tu nu iti permiti.
In incheiere, nu toti isi au timpul necesar sau concep sa care ei nisipul cu roaba, ca de-aia muncesc, sa care carpacii ca tine pentru ei!
@Al
"Din fericire iti spun ca nu intri in categoria oamenilor vizati pentru un apartament nou"
Pentru a fi vizat trebuie sa ai creier cat nuca.
"maxima e un ANL luat pe spaga"
Intra pe www.anl.ro si vezi ca sunt la liber apartamente in Bucuresti - Henry Coanda (dar si in alte orase) si nu se inghesuie nimeni (garsoniere 50kE si 2 camere 75kE). Habar n-ai de piata imobiliara.
Daca te descalti ai sa vezi ca Zahir a confirmat ca un apartament ANL e mai bine lucrat decat un apartament facut de dezvoltatorii tai rapace. Ma refer la structura de rezistenta ca la finisaje ...
am citit inmarmurit pagina de pe black list.
nu-mi vine sa cred ca romanii sunt atat de batuti in cap si inapoiati sa nu inteleaga ca incalca si cele mai elementare drepturi ale omului. nicaieri in lumea civilizata nu poate sa existe oa asemenea lista. poti sa-ti exprimi parerea despre o anumita persoana, in mod privat si confidential, dar in nici un caz nu poti sa o faci bublica pe o pagina de net.
in sua ar fi dati in judecata in "no time" si ar mai trebui sa plateasca si milioane de dolari despagubiri!
doamne, oare unde se termina prostia, lipsa de cultura, de civilizatie si primitivismul?
Probabil black list a aparut ca o reactie de aparare a firmelor de HR la desprefirme. Insa desprefirme este asimilat unui forum unde nu este permisa afisarea numelor reale ale persoanelor, ci doar numele firmelor. Acu sincer sa fiu, si desprefirme ar fi ajuns imediat in justitie daca eram in USA. Numai ca initiative similare exista si in alte tari civilizate, vezi forum-ul de pe www.munci.fr;
@hubble
Scuze ca ma trezesc vorbind, dar vroiam sa fac niste precizari pentru ca nu-mi dau seama cat de bine am reusit sa ma fac inteles. Cele spuse de mine nu trebuie luate in sensul ca totul ar fi un dezastru absolut, ci doar ca datorita experientelor mele profesionale directe (care pot totusi sa nu fie relevante...) si a expunerii la povestile din bransa am ajuns la concluzia ca incidenta "surprizelor" neplacute este prea mare pentru a fi ignorata. Din aceasta cauza am tendinta de a sufla si-n iaurt, chiar daca poate nu e cazul absolut deloc. Din pacate constructiile nu sunt un produs de serie standardizat si cu un proces de executie automatizat. Nu e ca la masini unde, teoretic cel putin, trebuie sa te inscrii in niste tolerante precise. In constructii fiecare proiect e unic si implicit fiecare executie, hence the difference! Daca ai afla ca masina X se produce exemplar cu exemplar in cate o fabrica diferita si ca la fabrica aia au angajat niste tipi veniti de la munca campului, ca la ailalti le-au plecat muncitorii la prasit, ca aia inlocuiesc otelul cu carton si alte aberatii de'astea (exemplele nu urmaresc nicio corespondenta reala cu industria constructiilor) presupun ca ai deveni circumspect si tu in a achizitiona o masina X pentru ca nu ai avea nicio garantie ca e una facuta OK si nu vreo facatura. In acest sens in privinta ANL vroiam sa spun ca, atat cat pot eu aprecia, o investitie a statului este probabil ceva mai riguros verificata decat una privata. Dar aceasta afirmatie trebuie totusi luata doar ca o probabilitate si nu ca o certitudine.
In privinta cheltuielilor de proiectare generala (arhitectura, structuri, instalatii) - acestea se invart in jurul a 4-8% din valoarea de investitie, in functie de marime si grad de complexitate sau repetabilitate (o cladire mai mare costa mai putin /mp decat una mai mica, una mai complexa mai mult decat una mai simpla, una mai repetitiva mai putin decat una mai putin repetitiva etc.). Valoarea taxei de autorizare = 1% din valoarea de investitie (0.5% la locuinte personale).
@Zahir
Am inteles de la inceput ce intentionai sa creionezi dar era dificil sa-l bag pe Al in toria probabilitatilor. Orice om cu bun simt tehnic a inteles.
@Al
Nu mai pune la suflet toate informatiile rauvoitoare de pe acest blog. Aici e plin de frustrati care nu s-au calificat pentru o teapa. Du-te pe teren sa afli adevarul, practica ne omoara.
@black-list
Daca ma gasesc in aceasta lista promit sa actionez in judecata firma care m-a anti-recomandat dar si site-ul cu toate neregulile ce se petrec. Am salvate toate emailurile si copii dupa toate documentele de la firmele pentru care am lucrat si va asigur ca sunt in rahat. Aparati-va dosul inainte sa vi-l apere statul sau sindicatele.
@Manole, spuneai de cargo-cult. Iata ca rugaciunile papuasilor isi fac efectul. Mafia nu doarme.
http://www.gandul.info/actualitatea/vladescu-trebuie-sa-negociem-cu-fmi-o-facilitate-de-sustinere-de-pana-la-20-miliarde-euro.html?3927;3658414
http://www.antena3.ro/stiri/economic/cadou-de-criza-25-de-companii-romanesti-primesc-banii-pentru-serviciile-neplatite-de-irak-in-anii-80_60090.html
@adrian_s
"Insa desprefirme este asimilat unui forum unde nu este permisa afisarea numelor reale ale persoanelor, ci doar numele firmelor. Acu sincer sa fiu, si desprefirme ar fi ajuns imediat in justitie daca eram in USA."
Desprefirme.com a ajuns de două ori în justiţie şi a ieşit bine.
Despre blacklist-online.ro astept o reactie din parte lui...Miorlau Pufos.
Cum a zis şi elzorab, drepturile omului şi blacklist n-au nimic în comun.
Daca firma la care vrei sa te angajezi si la care dai interviu este interesata de backround-ul tau nu are decat sa iti ceara lista de referinte sau sa verifice in CV companiile la care ai lucrat si sa sune la departamentul HR pentru a cere informatii. Daca fosta companie vrea sa dea informatii poate sa o faca dar isi asuma riscul unor declaratii oficiale.
Nu vad de ce trebuie sa existe acest instrument black-list. Daca va vedeti numele publicat acolo, sa-i ia mama dracu, cereti-le documentele pe baza carora v-au postat. Si dati-i in judecata pentru defaimare, santaj si ce mai vreti voi.
@Aristotel Costel, Hubble
Angajatorul poate solicita informatii in legatura cu persoana candidatului de la fostii sai angajatori, dar NUMAI cu privire la functiile indeplinite la acestia si durata angajarii, si numai cu incunostiintarea prealabila a angajatului.
(Nu este necesar acordul, ci numai incunostiintarea prealabila a angajatului.)
Salutare tuturor
Sunt James Vinn și sunt din Marea Britanie. locuiesc în Doha Arabic. Am căutat un împrumut online și am fost foarte speriat că nu am mai solicitat niciodată un împrumut și am căutat foarte bine și am căutat o companie reală acolo am găsit o companie numită Instituții de credit împrumut, mă uit și am văzut ce au spus oamenii despre această companie era adevărată, am decis să solicit un împrumut de la companie și aveam nevoie de un împrumut de 470.000,00 euro pentru a începe o afacere când am aplicat, mi-a spus tot ce trebuie să fac, am făcut-o și m-a asigurat că în 48 de ore urma să fiu cu împrumutul meu, am spus bine și am așteptat exact 48 de ore când îmi primesc împrumutul de la această companie, în timp ce scriu acest lucru acum nu am mai fost înșelat și această companie este grozavă. Am auzit oameni vorbind despre escrocherii dar nu am fost niciodată înșelat și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru asta. Deci, oricine, dacă ai nevoie de un împrumut real, aceasta este compania potrivită pentru a aplica de la ei te vor ajuta și timpul în care îți vor spune că vei primi împrumutul tău, care este exact momentul în care vei primi împrumutul tău. Trebuie doar să scriu acest mesaj tuturor, astfel încât să nu solicitați un împrumut de la compania greșită dacă aveți nevoie de un împrumut real contactați această companie și veți fi fericiți. Adresa lor de e-mail este: (loancreditinstitutions00@gmail.com) SAU WhatsApp: +393510483991
Trimiteți un comentariu