sâmbătă, 31 ianuarie 2009

Un bubble de manual (2)

Ceea ce s-a întâmplat în Europa de Est în ultimii 5-6 ani nu are corespondent în istoria universală şi, fie şi pentru acest lucru, va intra în manuale.

Timp de câţiva ani, profitând de integrarea cvasi-sincronizată în Uniunea Europeană şi în NATO a acestui spaţiu, capitalurile occidentale au luat cu asalt pieţele subdezvoltate din Europa de Est prin intermediul reţelelor bancare internaţionale. Întrucât aceste capitaluri nu aveau niciun obiect concret de investiţie, s-a inventat ad-hoc motivul imobiliar. Preţurile au explodat pe toate segmentele imobiliare: rezidenţial, office şi comercial, într-un dispreţ total faţă de caracteristicile zonei privind productivitatea muncii (foarte scăzută), salariile (de 2-3 ori mai mici ca în Occident) şi perspectivele economice (dependenţa cronică de investiţiile străine orientate spre lohn şi producţia în subcontractare).

Capitalurile au circ-ulat cu viteza luminii pe aici (cu viteza cu care au intrat, cu aia au şi ieşit date pe maşini de spălat, plazme, automobile etc.) lăsând în urmă datorii pentru cel puţin o generaţie. Morişca, teoretic, ar mai fi durat o vreme dacă nu venea criza; practic, criza nu a făcut decât să grăbească sfârşitul acestei scheme Ponzi mondiale (poftim banii noştri infiniţi ca să cumpăraţi mărfurile noastre infinite amanetând o cantitate finită din viitorul vostru) care oricum ar fi fost sortită pieirii mai devreme sau mai târziu.

Să ne uităm un pic în ograda altora. În articolul intitulat : "On the likely extent of Falls in Irish House Prices" un cercetător irlandez, Morgan Kelly, a încercat să coreleze datele existente despre bubble-urile pe care le cunoaştem deja cu evoluţia preţurilor în Irlanda. Concluzia articolului era că preţurile vor scădea cu 40-60% faţă de vârf pe o perioadă de circa 8 ani. Momentan preţurile au scăzut cu 16% faţă de vârful înregistrat în urmă cu fix 2 ani, în ianuarie 2007, conform ultimelor veşti. Deci articolul lui Morgan Kelly încă e în parametri.

Irlanda este privită la ora actuală ca una dintre ţările europene cele mai afectate de criza imobiliară. Asta, în condiţiile în care în Estul Europei ies în evidenţă exemple precum Letonia, cu preţurile y-o-y mai mici cu 25% în 2008, şi România, în care se raportează o scădere de 50% a numărului de tranzacţii, pe lângă scăderea - neoficială, pentru că nu avem încă implementat un indice imobiliar - de circa 25-30% a preţurilor pe toate categoriile ofertei. Asemenea scăderi de la an la an sunt nemaiîntâlnite în economiile serioase şi arată că Estul Europei este, într-adevăr, "aparte": totul pare a se petrece mai rapid şi, totodată, mai tragic ca în exemplele pe care cercetătorii le-au avut la dispoziţie până acum. Nicăieri noţiunea de "balon de săpun" nu e mai semnificativă ca aici. Nesprijinite pe nimic serios, pieţele imobiliare locale se dezintegrează fără putinţă de scăpare.

Morgan Kelly, studiind preţurile de aiurea, a tras concluzia că scăderile, odată pornite, se întind în general pe parcursul a 5-7 ani şi căderea e în medie de 70% din ceea ce au câştigat preţurile pe parcursul creşterii. Cu alte cuvinte, dacă preţul porneşte de la 40.000 si ajunge la 70.000 (un plus de 30.000, creştere cu 75%), căderea subsecventă se va încheia pe la 50.000. Şi apoi morişca preţurilor se porneşte iar, pentru că aşa sunt pieţele: ciclice.

Ce ar fi de spus însă despre nişte preţuri dopate an de an, care au înregistrat creşteri de 300% numai în perioada 2004-2007? Ce altceva decât că, pentru a se înscrie în parametrii descrişi de cercetătorii avizaţi pe baza multiplelor experienţe deja existente, scăderea preţurilor cu -25% pe an nu e nici exagerată, nici anormală, fiind pur şi simplu singura necesară pentru ca preţurile să se alinieze într-un interval rezonabil de timp la datele fundamentale? Dacă ar scădea şi la noi cu câte 8-10% pe an, ar însemna că agonia economiei va dura foarte mulţi ani de acum încolo. Ar fi scăzut cu 8-10% pe an dacă ar fi fost precedate de creşteri rezonabile. Ceea ce nu a fost cazul. La un cincinal de creşteri dezaxate, iraţionale, fără precedent în istorie exceptând epocile de hiperinflaţie, economia şi consumatorii răspund acum cu scăderi pe măsură şi cu "îngheţul" de care vorbeşte toată lumea, îngheţ care este, de fapt, singura şansă de revenire la normal a pieţei imobiliare.

265 de comentarii:

1 – 200 din 265   Mai noi›   Cele mai noi»
Marona spunea...

Bun post, Manole!

Lucrarea lui Kelly am citit-o vara trecuta, dar nu m-am gandit niciodata serios la paralela Irlanda - Europa de Est.

Si pe irlandezi i-a ridicat invazia de capital (la ei punctul de atractie a fost regimul fiscal, acolo isi parcau multinationalele lumii profiturile) din cenuse in picioruse. Diferenta dintre ei si noi? Eu au avut un ditamai bubble-ul si pe salarii, si nu sectorial (banci, imobiliare), ci national.

Hmmmmm...... asta le-a permis sa se indatoreze, in valori absolute, de 4-5 ori mai rau decat romanii.

Acum ca ultima grija a multinationalelor o constituie parcarea profitului acolo unde-i mai putin taxat (ce profit?), nici nu vreau sa ma gandesc cat de groaznica va fi ajustarea in Irlanda. Islanda numarul 2.

Marona spunea...

Ultimul post al lui Dr Housing Bubble merita citit:

http://www.doctorhousingbubble.com/credit-crisis-and-debt-and-managing-the-paradox-of-thrift/

Astazi m-a tentat Aghiuta sa-i fac pofta de-un jeep sotului (wtf? ce rost are viata de barbat daca nu te poti da cu jeepanul intre doua stopuri in Bucuresti?) si m-am uitat putin la preturi/rate pe Tiriac leahaaahahasing...Un calcul elementar, dar extrem de sofisticat pt 90% dintre romani, mi-a aratat ca ala practica o dobanda de aprox 40% pe an la euro. Wow. Just wow.

Nu voi ceda nici unei forme de santaj masculin. :)

elzorab spunea...

manole, corect, cu singura observatie cu bula a inceput cam prin 2002, de pe a preturi de 10 000-15 000 dolari pe un apartament, ceea ce face ca aceasta apreciere sa fie de 1000%. sa spunem ca la noi totul e atipic si ca nu se vor mami deprecia pana la 10 000 de dolari ci doar la dublul valorii, la 20 000, toa a fost o bula nemaiintalnitde incredibildenemaiauzitdenemaivazut.

ding-dong, ding-dong, ding-dong.
oare pentru cine bat clopotele??

x spunea...

Apropos de creditarea intensa. Exista cateva directii majore in care s-ar fi putut duce banii veniti in tara:
- consum pe importuri: plajmi, jipuri, benzina la jipuri, shopping in Austria
- consum intern: ex. constructii rezidentiale
- investitii: hale de productie, utilaje, turism, infrastructura, educatie

Evident, numai ultima categorie are un efect durabil asupra PIB-ului: ai investit in ceva care te face mai productiv. Asta presupunand ca ai piata de desfacere.

In conditiile astea, putem avea crestere 0% a PIB-ului:
- daca se opreste creditarea si am facut doar investiti;
- daca creditarea se micsoreaza, dar ramane suficienta cat sa acopere consumul;
Este evident ca nu suntem in nici una din situatii: s-a consumat masiv, si creditarea e aproape blocata.

In aceste conditii, de unde va veni activitatea economica care sa mentina PIB-ul constant ? Dar sa-l mareasca cu 2%, dupa cum sustine guvernul Boc ? Cumva economia romaneasca va descoperi subit resurse interne de productivitate, astfel incat sa produca mai mult/mai ieftin cu aceleasi mijloace fixe ca pana acum ?

Nu e de bun simt sa ne asteptam la o contractie a PIB-ului ? Nu ma hazardez sa zic cu cat, ma depaseste; argumentul meu e pur calitativ si poate fi gandit de un om cu 4 clase: ca sa ai aceiasi activitate economica trebuie ca lucrurile sa ramana cam la fel in economie. Ori la noi tocmai s-a inchis un robinet care a adus cca 60 mld EUR in ultimii ani.

Veniturile bugetare reale sunt supuse la o presiune dubla: PIB-ul se va contracta, dar si factorul de colectare se va reduce. O buna parte din venituri au fost aduse la suprafata de oameni care nu voiau sa munceasca la negru pentru ca voiau "sa ia si ei credit". E foarte posibil sa ne intoarcem masiv la metehnele anilor '90, cu salariul minim in cartea de munca si restul la negru.

Intr-un cuvant, bugetul pe care-l impart acum ei e mult supraestimat. Si asta nu poate avea decat doua consecinte posibile:
- blocaje la plati; probabil ca cei 10% din PIB pt investitii vor fii sacrificati inainte de a intarzia pensiile si salariile
- devalorizarea monedei; mai greu de facut cu FMI-ul si EU in ceafa, dar mai usor acceptata de populatie (cei care n-au credite)

elzorab spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
elzorab spunea...

manole, eu am o propunere pentru tine.
pentru ca fenomenul bulei imobiliare in romania este cu totul aparte, pentru ca depaseste cu mult dimensiunile unei bule imobiliare sau de orice alta natura din tarile cu traditie, unde cresterea a fost de doar 50-60%, suficienta insa pentru declasarea unei crize de proportii, eu propun ca de azi sa schimbam denumirea din bula imobiliara in ISTERIE IMOBILIARA!


"Mass hysteria (also called collective hysteria, mass psychogenic illness, or collective obsessional behavior) is the sociopsychological phenomenon of the manifestation of the same or similar hysterical symptoms by more than one person. A common manifestation of mass hysteria occurs when a group of people believe they are suffering from a similar disease or ailment.[1]

Characteristics
Mass hysteria typically begins when an individual becomes ill or hysterical during a period of stress. After this initial individual shows symptoms, others begin to manifest similar symptoms, typically nausea, muscle weakness, fits or headache.

The features of mass hysteria include no plausible cause found, ambiguous symptoms, rapid escalation of cases - often spread by line of sight - and rapid remission of symptoms. Demographically, cases are higher in females and those with greater use of medical services. Other factors that contribute to the severity of the symptoms and spread are protective clothing worn by emergency services and mistaken or misleading investigations.

Sightings of religious miracles are often attributed to mass hysteria.

Cases of moral panic often have symptoms that overlap with mass hysteria.

!!!!!!Sightings of religious miracles are often attributed to mass hysteria.!!!!!!!

PENTRU ROMANI MIRACOLUL DIVIN A FOST INLOCUIT DE ACEASTA OBSESIE CA ADEVARATA SALVARE DE SARACIE SI SUBDEZVOLTARE SE VA FACE PRIN IMBOGATIRE NESPERATA PROVENITA DIN SIMPLUL FAPT CA ERAU PROPRIETARII UNOR CLOACE COMUNISTE, NISTE BETOANE DIFORME, INCOLORE SI ORDINARE, PRIMITE PE GRATIS DE LA STAT.

elzorab spunea...

dati-mi voie sa ma repet. criza nu a fost declansata nici de coruptie, nici de imobiliare.

CRIZA A FOST DECLANSATA DE DISTRUGEREA MEDIULUI CONCURENTIAL, DITRUGEREA VALORILOR CAPITALISTE(BUNE SAU RELE). REPET, NU MAI CONTA DACA ESTI SAU NU PERFORMANT, DACA AI MUNCIT DIN GREU SAI AI STAT LA COLTUL STRAZII, DACA ESTI INGINER SPECIALIST SAU DOAR UN COCALAR-AGENT IMOBILIAR SAU O PITZIPOANCA-MARE BANCHER, NU CONTA CATE VALOARE ADUCI SOCIETATII.

CONTA DOAR DACA AI FOST SMECHER SA TE BAGI LA UN CREDIT. IMBOGATIREA SE FACEA RAPID PRIN "INVESTITII IMOBILIARE" CE ROST MAI AVEA SA MAI MUNCESTI? PAI CAND PITZI SI COCALARU ITI RADEAU IN FATA SI-TI FLUTURAU MERTZANELE SI JIPANELE PE LA NAS, TOATE LUATE PE BANII BANCII, MA INTREBAM SI EU, DE CE PALARIA MEA SA IMI MAI BAT CAPUL SI SA MAI MUNCESC? AU FOST STATE INTREGI CARE SI-AU DITRUS INDUSTRIA SI S-AU REPROFILAT PE INVESTITI SI SPECULATII IMOBILIARE.

PAI VA MIRATI CA MAREA BRITANIE A FOST LOVITA CEL MAI GREU SI VA SUFERI CEL MAI MULT. PAI AIA AJUNSERA SA NU MAI FACA NIMIC ALTCEVA IN AFARA SPECULEI IMOBILIARE, INCEPAND CU TARA LOR SI AJUNGAND IN BULGARIA, SPANIA, TURCIA SI PE UNDE I-A MAI PURTAT MASS HYSTERIA....

Anonim spunea...

elzorabe, pai cu gandire ca asta cum naiba vrei tu sa progreseze romania ? si tine cont ca omu' nu e cocalar din ala autentic, totusi a terminat o facultate tehnica, si nu era chiar cu muia ca restul de 75% dintre colegi

Anonim spunea...

Marona, cu tot respectul, dar unde e multa minte ...
La ce-i trebuie jipan sotului tau, isi face ferma sau urca pe munte pe drumuri forestiere.

Anonim spunea...

@elzorab:

Vad ca ii tot dai inainte cu cercetatorul si profesorul si ce nedreapta era societatea ca dadea mai multi bani agentilor imobiliari decat altora.
Nu stiu altii cum sunt, dar eu cred ca la mine la "job" femeia de servici merita toti banii, nu vreau sa ma gandesc cum ar fi daca nu si-ar face treaba.
De asemenea si agentul imobiliar care mi-a gasit repede ceva convenabil a meritat banii, chiar daca am injurat atunci.
Ma doare undeva de profesori si bancheri si cercetatori, desi o sa se apeleze la clisee ieftine de genul ca mi-au pus stiloul in mana.

mobutu spunea...

@Hubble,Marona
Un gipan aşa, de criză, nu strică niciunui bucureştean (evident glumesc).

@Stelian
Aşa este, eu unul eram convins de la începutul lunii decembrie 2008 ca anul ăsta vom avea contracţiaPIB/scădere economică.

Manole spunea...

@all: în mod normal anul ăsta vom avea contracţie a PIB-ului. Şi la anul, dacă nu se înţelege că fundamentul crizei a stat chiar în natura falsei prosperităţi care a precedat-o.

Marona spunea...

'neatza.

Sa va explic, exista un pic de background la nebunia asta. In urma cu cateva luni, un burtos din jipan ne-a tras o flegma, de sus in jos, prin geamul deschis al masinii, dupa care a demarat in tromba. Sotul meu indraznise sa-i spuna, pe un ton civilizat, ca se afla pe contrasens si nu noi ar trebui sa bagam marsarier. Hidosenia si grotescul acestui gest m-au marcat si pe mine, dar in cazul sotului trauma se pare ca-i mai mare, ca de-atunci cauta cu infrigurare pe net numai masini mari, inalte. Mi-e atat de mila de el, incat aproape as fi in stare sa fac ceva iresponsabil financiar. Totusi, cum ziceam, am descoperit ca trebuie sa cotizez dobanda 40% pe an la euro ca sa isi "permita" pe mai departe burtosii jipane si flegme... No f...g way.

Anonim spunea...

@AC

Vezi ca e unul pe aici care tine cu dusmanii.

@Orfeu

Agentul imobiliar a meritat banii pentru ca tu ai fost de acord cu asta si pentru ca ti s-a cam rupt de banii nemunciti. Sa te vad in noile conditii cum mai arunci cu bani dupa agenti.

Anonim spunea...

@Marona

Chiar aveam pretentii de la tine. Pai burtosii ne civilizeaza pe noi sau noi pe ei. De-a lungul istoriei, civilizatiile superioare le-au influentat sau chiar inghitit pe cele inferioare si nu invers.

Tufis spunea...

Spune asta bizantinilor si romanilor din imperiul de vest.

Anonim spunea...

@Manole

Mai ti minte contradictiile mele cu Cezar pe tema PIB. Dupa ce a sustinut vehement creterea acestuia a disparut in ceata. I-a fost fatal. Acum cine mai stie ce user are. Poate ii identifici dupa IP pe Cezar, Olandezu si care isi mai schimba pseudonimul ca pe sosete.

Anonim spunea...

marona, cu un simplu gip nu faci nimic, din alea are tot cocalaru in rromania, eu iti recomand cu caldura un ford f-450. cu asta chiar ca nu te mai flegmeaza nimeni :P

Anonim spunea...

Sau de ce nu HUMMER si mergi pe doua benzi (si pe contrasens).

Florian Popa spunea...

http://www.commodities-now.com/content/research/includes/assets/wecrisk08.pdf

Prima poza de la pagina 11 e foarte interesanta. Anul trecut a fost un seminar organizat de TMC si era graficu cu demografia in Romania si arata jalnic. Practic nu vor mai fi cumparatori pentru aseturile detinute de cei cu 30+ ani.
Asta cred ca e un motiv in plus ca preturile sa scada sustinut.

ionut spunea...

manole

De acord cu postul, cu o singura observatie: dupa boom, si mai ales dupa cel din romania, urmeaza, de obicei, scaderi mai mari decat cresterile din perioada boom-ului.

marona

Pacat de banii dati pe jeep. Nu merita. Nu mai bine investesti intr-un AK-47?!! Pe care doar sa-l arati asa, in treacat, pe geamul masinii!
Te asigur eu ca burtosilor li se usuca gura subit...:)

Nu vreau sa te contrazic, dar totusi, 40%/an inseamna ca in 5 ani mai platesti (in plus) de 2 ori pretul masinii! Adica masina costa x euro, tu platesti in 5 ani 3x euro!!
Eu platesc leasinguri cu 8%/ an.

ionut spunea...

marona

E foarte adevarat ca n-am avut d'aface cu onor Tiriac leasing...

Anonim spunea...

Poate o fi inclus si CASCO in aia 40% ca altfel nu-mi explic cu toate comisioanele cum sa ai la euro o astfel de dobanda anuala.

Anonim spunea...

http://www.gandul.info/actualitatea/razboi-pe-viata-si-pe-moarte-pentru-reducerile-din-mall.html?3927;3842222

Eu nu sunt in tara. E adevarat ce zic astia ?

Anonim spunea...

ionut, un MP5 mi se pare mai practic, e mai mic si deci mai manevrabil

Anonim spunea...

@Hubble:

Banii sunt munciti, si chiar de mine, nu de altcineva.

In rest, despre PIB si altele, numai de bine, cred ca anii 90 au fost parfum pe langa ce o sa fie prin 2010, ca pana atunci o sa o mai lungim, ba ca bagam in infrastructura, ba mai scadem dobanda de referinta ca zice un Base sa incurajam consumul (motor al economiei!!!) si asa mai departe.

Eu pun pariu pe 2010 :).

noptisteanu spunea...

Acum cu multiple sensuri colaterale :)

Varianta de ieşire din politică a lui Guşă: proiectele imobiliare

ionut spunea...

hubble

Casco e 4,5-5% pe an maximum.

canadianu

Ma rog, nu pretind ca nu exista variante... importanta e ideea!:)

renderman spunea...

Nu stiu ce preturi imobiliare a studiat Morgan Kelly insa se inseala.
Un bubble de manual evolueaza simetric, dupa spargere ajungand la valorile medii de dinainte, unde va ramana atata timp cat fundamentele economice vor ramane neschimbate.

Iar cu repetarea bubble-urilor imobiliare ciclic, n-am prea descoperit un pattern de genul asta decat in ultimii 30 ani in preturile imobiliare americane, cu mentiunea ca ceea ce s-a intamplat in 79 si 89 cu greu poate fi considerat bubble (cestere de la 105% la 122% si apoi la 126%)

Niste exemple de bubble "clasic" (dati click pe max la zoom)
Sun Microsystems
Infospace
Diferenta intre bubble-ul imobiliar si cel bursier este ca cel imobiliar se petrece intr-o perioada mai mare de timp, insa forma graficului ar trebui sa fie cam identica.

Author spunea...

@R

Reglarea nu e neaparat simetrica.

Din cauza lipsei de informatie, pietele supracompenseaza corectia.

Din cauza panicii si a fricii, preturile scad initial sub fundamente.

Marona spunea...

R

Daca esti Renderman, ma folosesc de ocazie sa-ti multumesc si sa te pentru munca in folosul comunitatii pe care o faci pe blogul tau, Indexul imobiliar. Great job!

In ce priveste concluziile lui Kelly, care tie-ti par eronate, doua vorbe:

1) daca o citesti, vei constata ca nici el nu vede in "house prices relative to disposable income" vreun long-term trend, upward sau downward (Figure 1), ci doar volatilitate foarte ridicata. Adica nu te contrazice cu nimic in ideile tale.

2) afirmatia lui este despre relatia dintre magnitudinea cresterii preturilor reale (ajustate pt inflatie) de la inceptul unui boom pana la peak si magnitudinea descresterii acestora la capatul unui bust.

Acea anulare de "doar" 70% ne spune un singur lucru: nu se va evapora partea de crestere a preturilor care se datoreaza cresterii venitului disponibil al populatiei, de la inceptul si pana la sfarsitul unui ciclu, care se intinde pe 10-15 ani. In plus, intr-o perioada asa de lunga se schimba si calitatea casei medii, o chestie care nu se poate sa nu se reflecte in pret. Exemplu pt apartamentul romanesc tipic: acum 7-8 ani nu era de la sine inteles ca un apartament trebuie sa aiba gresie, faianta, parchet, aer conditionat, centrala termica, bucatarie deschisa, balcon inchis, termopane, usa metalica (asta o sa-l scoata din minti pe Aristotel :) ), tavane cu spoturi la baie, conectie la cablu si internet etc etc. Acum.....95% dintre romani sau aliniat la noul standard.

Marona spunea...

S-au aliniat, am vrut sa scriu.

Dorin spunea...

@Marona
"In plus, intr-o perioada asa de lunga se schimba si calitatea casei medii, o chestie care nu se poate sa nu se reflecte in pret."

TU si multe alte persoane au impresia ca daca se adauga unui produs o cat de mica imbunatatire automat pretul trebuie sa creasca datorita cresterii costurilor.

In realitate, lucrurile nu stau chiar asa. In timp, apar noi imbunatatiri in sistemele de productie (cu aceeasi bani pot fi cumparate utilaje care produc mai multe bunuri si de o calitate superioara). Costurile, scad in aceste conditii, iar pe termen lung, apare concurenta ceea ce conduce la o scadere a preturilor. (DIMINUATE CU RATA INFLATIEI).

"Hidosenia si grotescul acestui gest m-au marcat si pe mine, dar in cazul sotului trauma se pare ca-i mai mare, ca de-atunci cauta cu infrigurare pe net numai masini mari, inalte."
Propun dotarea masinii cu aruncatoare de flacari. Pentru arma ai nevoie de autorizatie si nici nu poti, pentru flegme, sa faci altceva decat sa fluturi arma.

dcg spunea...

Manole spunea intr-un post recent, cel despre bancile grecesti:

Hai să vă spun ceva. Pe mine cifrele astea nu mă sperie. Dacă vă uitaţi şi la numărul de sucursale, veţi vedea că sunt sute. Cu mintea mea de om simplu mă gândesc că dacă băncile astea vor avea probleme, prima dată vom auzi de restrângerea reţelei şi închiderea de sucursale.

Pe langa semnalul dat de restrangerea retelei de sucursale, o banca aflata in cadere libera ar trebui sa inunde anunturile de mica publicitate cu oferte de imobile/ipoteci executate, corect?

Marona spunea...

Dorin,

Am trecut pe la scoala aia la care ma trimiti tu, am absolvit-o si apoi am predat lectii acolo cativa ani.

Prezumtia ta e falsa, inteleg perfect ca intr-o piata competitiva, pe care se tranzactioneaza bunuri relativ omogene, costurile suplimentare nu pot fi pasate cumparatorului.

Teoria ta e corecta atata timp cat aceste doua conditii sunt indeplinite: productia de locuinte este o industrie cu o structura de competitie perfecta si bunurile pe care le produce sunt relativ omogene si pot fi livrate oriunde.

Din nefericire, asta nu-i adevarat nicaieri. Din jde motive, incepand cu barierele la intrare (capitalul necesar intitial este foarte mare, mai ales pentru o piata locala, pamantul face obiectul diverselor monopoluri si restrictii), sunt suficient de mari incat sa nu existe competitie perfecta.

In fine, chiar mi-ar placea sa am o discutie serioasa pe tema asta, care-i una importanta, dar nu-mi place tonul pe care il folosesti, asa ca ma opresc aici.

elzorab spunea...

orfeu,a sa e , toti trebuie sa munceasca si sa fie rasplatiti pentru ceea ce fac. dar atunci cand femeia de serviciu face mai mult decat directorul, cand ajentul imobiliar mai mult decat medicul, cand vanzatorul de materiale de constructii mai mult decat inginerul, se numeste ca traim intr-o societate in care valorile au fost distruse, intelegi orfeu?

rasplata trebuie sa fie dupa munca fiecaruia. din pacate ceea ce s-a petrecut in ultimii 5-7 ani a fost doar o tzeapa trasa de cei pusi sa administreze valorile create de ingineri, tehnicieni, medici, cercetatori, acestora. deci tu muncesti din greu sa creezi o valoare iar cel care ti-o administreza iti trage o tzeapa cat china si la sfarsit te-ai trezit ca toata valoarea a fost transferata in contul lui. a se vedea doar exemplul cu asigurarile. dai lunar bani la o asigurare de viata ca sa poata trai, bine merci, toti cocalarii si pitzipoancele pe banii tai si mai au si nesimtirea sa-si traga bonusuri de performanta.

la fel si cu creditele. isi permit sa creeze bani prin credite, bani fara nici o acoperire, pentru ca au fost acordati in mod absolut iresponsabil unor oameni care s-au dovedit incapabili sa inteleaga valoarea lor, iar acestia i-au aruncat pe bunuri supraevaluate de 5 ori, platind comisioane grase cocalarilor imobiliari din bani care inca nici macar nu exista. exista doar promisiunea unor iresponsabili si inconstienti ca vor plati ratele in urmatorii 30 de ani!

scuza-ma, raman la parerea ca inginerii, medicii, profesorii si cercetatorii sunt cei care aduc valoare economiei, restul sunt pusi acolo sa o administreze. din pacate nu doar ca nu si-a facut treba bine, dar mai mult au deturnat si si-au batut joc de munca primilor.

in concluzie, scuteste-ma. daca ai castigat bine fara sa aduci valoare economiei, doar din vanzari, se explica de ce ai cheltuit banii atat de usor pe un imobil in plina bula imobiliara. stii vorba aia:easy come, easy go.

dimpotriva, daca ai fi fost inginer, ai fi stiut exact cat valoreaza casa aia si ai fi gandit de doua ori inainte sa arrunci banii pe geam, bani pe care probabil nu i-ai vazut, oricum, niciodata ci ti-au fost dati de la banca, de catre o pitzi, complet iresponsabila.

mobutu spunea...

elzorab, sunt o gramada de ingineri care si-au tras ţeapa vieţii lor luind un credit ipotecar pe varf de bula.
Fiecare padure are uscaturile ei.

Dorin spunea...

@Marona
Scuze pentru tonul aparent. Nu am vrut sa se inteleaga un anumit ton.
Pur si simplu in viata de zi cu zi am mai avut discutii similare cu privire la problema ridicata de tine. Practic e un deja vu multiplicat de multe, multe ori.

1. "Am trecut pe la scoala aia la care ma trimiti tu, am absolvit-o si apoi am predat lectii acolo cativa ani."
Nu te trimit la nici o scoala. Nu am spus asa ceva si nici nu am gandit.

2. "Prezumtia ta e falsa, inteleg perfect ca intr-o piata competitiva, pe care se tranzactioneaza bunuri relativ omogene, costurile suplimentare nu pot fi pasate cumparatorului."

Nu vorbesc de o piata perfect competitiva pentru ca asa ceva nu a existat pana acum si nu exista nici in acest moment. Poate intr-un viitor. Din acest motiv am vorbit de reglari intr-un timp indelungat. Reglari care se intelege ca nu sunt punctuale ci pur si simplu preturile trec sub forma sinusoidala peste si sub linia care ar trebui sa reflecte un pret corect, atingand respectivul pret in anumite momente in timp.

"Teoria ta e corecta atata timp cat aceste doua conditii sunt indeplinite: productia de locuinte este o industrie cu o structura de competitie perfecta si bunurile pe care le produce sunt relativ omogene si pot fi livrate oriunde."

Consider ca teoria mea este corecta, deoarece:
- constructorii pot prin investitii sa imbunatateasca atat calitatea lucrarilor cat si sa reduca costurile, indiferent unde ar fi realizata constructia. Aceasta situatie va conduce la cresterea marjelor de profit si implicit atragerea de investitori in domeniu (vezi chiar acum cum toata lumea a intrat in imobiliare datorita marjelor ridicate), ulterior preturile sunt impinse in jos. Cei care nu cresc productivitatea si nu isi asigura lichiditatile necesare dispar de pe piata. Ciclul se reia.
- fac referire la o scurgere indelungata a timpului - 5-20 de ani care asigura implementarea de noi tehnologii, materiale de constructie etc.;


3."In fine, chiar mi-ar placea sa am o discutie serioasa pe tema asta, care-i una importanta"
!Oricand cu placere! si scuze, daca tonul a parut altfel.

Dorin spunea...

@AristotelCostel
Daca doresti sa stii cine era anonimul cu care se discuta atunci cand Manole a dat liber la postari atunci:

https://www.blogger.com/comment.g?blogID=6925410640404975472&postID=3704245030211127913

Marona spunea...

Dorin, tonul tau semnala exasperarea pe care ti-o trezea presupusa mea ignoranta. Ai si confirmat, de altfel.

Ironia sortii: eu insami a trebuit sa explic la sute de oameni de ce, exceptand un numar limitat de produse si piete, pretul unui produs nu este determinat de costul acestuia. ;)

Revenind la piata pe care se tranzactioneaza locuintele noi si vechi: ma vad nevoita sa sa repet ceea ce ti-am m ai spuss, si anume ca orice castig in eficienta pe care il aduce o tehnologie mai performanta nu se va concretiza in preturi mai mici pentru cumparatori decat daca avem de-a face cu o piata cu structura competitiva.

Definitia pietei competitive:
1. Un numar mare de potential producatori/vanzatori si cumparatori
2. Produs omogen, relativ nediferentiat (soia, zaharul, sarea indeplinesc aceste conditie perfect)
3. Informatia privind preturile si calitatea poate fi diseminata rapid si corect, la pret mic, in piata
4. Intrarea si iesirea de pe piata sunt permise si facile

Asta-i definitia de manual a unei piete competitive, in care fenomenul ala descris de tine se intimpla inexorabil. Piata de telefonie / cablu de la noi a devenit una competitiva in vreo 12-15 ani si uite ce preturi rezon avem.

Piata caselor, in schimb, nu a indeplinit si nu indeplineste nici unde conditiile 2, 3 si 4, cel putin nu simultan.

O sa le iau pe rand, maine seara, si-o sa discutam de ce. Acum imi cer scuze, chiar trebuie sa ma retrag.

Anonim spunea...

@elzorab:
Nu are rost sa ne etalam cv-ul ca sa trebuiasca sa ne justificam parerile. Din pacate toate reprosurile sunt pe langa. Eu unul nu cred ca profesorii si cercetatorii din Romania au vreo calitate deosebita si merita un tratament special. Sunt niste oameni care presteaza o meserie ca si mine.

Am colegi ingineri care s-au bagat la datorii cat casa ca sa isi ia casa, iar daca au avut noroc sa cumpere mai ieftin, atunci s-au extins cu creditul sa isi mai ia si masina si apoi o mobila mai buna si tot asa. Nu tine de diploma, tine de om. Si orice om are propriul sau sistem de valori.

Si nu, nu am casa mea fiindca nu am vrut sa ma leg la cap fara sa ma doara. Lucrez in IT si treaba se cam impute, desi sunt unii pe aici care zic ca nu se va intampla.

elzorab spunea...

To quote a friend’s recent observation on my situation: “Getting laid is awesome. Getting off is awesome. Getting laid off? Not so much. They should change the name and call it something else. Like maybe ‘punched in the genitals’… that would be a good name.”

elzorab spunea...

natie de sclavi:

http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/riscul-ascuns-al-economiei-iese-la-suprafata-4-4-milioane-de-romani-au-rate-la-banci-iar-1-5-milioane-au-rata-la-doua-banci-3848105/

v-au intins o capcana, acum, incet strang latzul pana v-a da borsul pe nas.

dumis spunea...

Ai citit articolul despre declinul pietei imobiliare din State? E interesant, si cred ca acelasi lucru se va intampla si la noi (pentru ca nu vad nici un motiv sa nu fie asa).

Inca o chestie pe care am observat-o in ultima vreme, e ca oamenii din domeniul imobiliarelor sunt mult mai deschisi pe timp de criza (lucru care il arata si concursul asta : http://www.rezidential.net/blog/dezvoltatorii-raspund-la-intrebari-cititorii-castiga-100-euro/ . Pui o intrebare si daca e cea mai buna castigi 100 euro.

E normal ca lumea sa fie mult mai buna si mai deschisa la lucruri noi, si asta pentru a trece mai usor peste criza.

bafta cu blogul, va ramane sigur in feedreader-ul meu.

elzorab spunea...

domnilor, mai ales manole, cu multa tristet in suflet tin sa va anunt ca ipotezele noastre de scadere a pietei au fost doa alarma falsa.

de fapt preturile au crescut cam cu 60% din decembrie pana acum, mai ales la chirii.

http://www.smartestate.ro/stire/197/Tranzactiile-imobiliare-sunt-in-crestere,-apreciaza-surse-din-piata.html

elzorab spunea...

ce mai se pare ca vremurile astea de criza prind tar bine economiei romanesti, preturile cresc mai ceva ca ciupercile dupa ploaie.

"Tranzactiile imobiliare sunt in crestere, incepând din ianuarie, preturile pentru inchirieri inregistrând cresteri semnificative pe segmentul mediu, a declarat pentru Agerpres, Oltita Iorgulescu, manager general al societatii imobiliare Apexim Imobiliare din Capitala.

"Daca in decembrie 2008, o garsoniera, in zone semicentrale se inchiria cu 250 de euro, acum s-a ajuns la 350-400 de euro, cu dotari medii. Pentru doua camere, in aceleasi zone, preturile au crescut de la 300 de euro la 450-500 de euro, iar la trei camere, de la 500 de euro, la 700 de euro. Daca in a doua jumatate a lunii decembrie telefoanele aproape nu sunau, acum exista, zilnic, zeci de cereri. Chiar daca incep sa se resimta efectele crizei economice, in primul trimestru al anului 2009, vom avea, cu siguranta, o avalansa de cereri de inchirierere, chiar si pentru spatiile de birouri", ne-a precizat Oltita Iorgulescu. "

elzorab spunea...

nu zeci de cereri ci mii, zeci de mii, o adevarata avalansa. am incurcat-o!

ding-dong, ding-dong, ding-dong, ding-dong

Anonim spunea...

@elzorab
E capcana boilor in anul boilor.

@orfeu si altii
Pe toata lumea aud ca va trece repede criza. Ca in 2010 o sa fie iar bine. Pe baza a ce ?

Nimic mai fals. O sa revenim la nivelul de trai din 1996-2000. Ba s-ar putea si mai rau (si am mai spus acum ceva vreme) deoarece acum nu mai avem petrol, gaze si energie eletrica de la stat (cu pret subventionat) si colac peste pupaza avem atat datorii individuale cat si datorii publice.

Ca sa speram ca va fi mai bine decat in 1996-2000 spuneti voi cate unitati de productie noi s-au deschis sau cate s-au inchis si se vor inchide.

Aaa, ar mai fi o scuza, acum avem capsunari. Fals. de acum strainii isi vor culege singuri capsunile.

I-am spus lui tata sa nu mai astepte pensia si sa semene ceva pe hectarul de pamant, pe care il are, ca la toamna va prinde bine. Nu-i asa clujeanule ?

AristotelCostel spunea...

@dorin

Da, burtilaticul caubou are o tonă de identităţi şi... anonimităţi. Mare caracter! Bine că n-are ce mânca... poate i se mai subţiază obrazul.

@orfeu

Las' că peste un an doi... te văd predând informatica în Popeşti Leordeni.

Anonim spunea...

@Humble:

Eu am zis ca din 2010 o sa inceapa cu adevarat. Mai citeste o data.

Anonim spunea...

@Orfeu spunea

Lucrez in IT si treaba se cam impute, desi sunt unii pe aici care zic ca nu se va intampla.

Ti-am raspuns:

Pe toata lumea aud ca va trece repede criza. Ca in 2010 o sa fie iar bine. Pe baza a ce ?

Unknown spunea...

Cred ca deja ati citit articolul asta:
http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/riscul-ascuns-al-economiei-iese-la-suprafata-4-4-milioane-de-romani-au-rate-la-banci-iar-1-5-milioane-au-rata-la-doua-banci-3848105/

Anonim spunea...

@AristotelCostel
Ai zis-o si tu acum, pai ce e rau sa fii profesor in Popesti, aia nu e munca? Eu cunosc o profesoara in Popesti si isi merita toti banii.

@orfeu
Lasa-l pe Hubble ca el mai mult scrie decat citeste. Noi muncim, nu...

Stiu ca o sa ma injurati toti dar eu va zic ca toate meseriile sunt utile. Chiar si cea de agent imobiliar. El strange oferta de pe piata si ti-o prezinta tie, cumparator. Ca se comporta ca un dobitoc sau profesionist, asta tine de om.

Vreti realitatea?

Ingineri, multi scosi cu medii minime, terminat Poli in mai mult de 5 ani, burse pe copiat, nici o zi de practica reala, cunostiinte slabe. De ce nu ziceti domnilor ingineri cum statea treaba cu distractiile si bautura in facultate? Hai ca sunt de-al vostru si stiu, nu mai faceti pe figurantii pe aici.

Medici si asistenti medicali, oameni fara compasiune, cer bani pentru orice ca deh domne ei au invatat, cand gresesc moare omul si lor tot nu le pasa. Mi se pare criminal sa conditionezi asistenta medicala de spagi.

Banci,juridic, resurse umane,financiar, consultanta, domenii pline de oameni cu facultatea la ff sau parti, elganta si fite la maxim, dispret fata de clienti, aroganta si nesimtire.

Lucrezi la stat, nepasare in toata regula, stat degeaba, nesimtire, incompetenta, pile si relatii.

Artisti, oameni frustrati ca nu au succes desi nu creeaza nimic valoros.

Televiziune si entertainment, oameni fara nici o scoala, se dau adevarate valori cand locul lor ar fi in subsolul industriei. Multe asa zise vedete de la noi nu le-as baga nici in filme porno.

Vanzari, alte fite si figuri, majoritatea se bazeaza pe fraierirea clientului. Ei dar spre deosebire de alte domenii unde esti la mana lor si esti obligat sa consumi serviciile lor aici poti sa alegi, sa infrunti prostia celor care incerca sa iti vanda, ai puterea. Daca esti fraierit e vina ta si nu a celui care vinde.

Incearca tu sa te certi cu inginerul din a carui vina ti-a murit masina, cu doctorul care te opereaza, cu profesorul care iti educa odrasla, cu blonda care urla la tv, cu manelistul care iti zgarie urechile, cu constructorul, cu taximetristul, cu aia de la ghiseu...

Voi chiar nu vedeti ca atunci cand aveti in fata un agent de vanzari, orice ar fi el, el depinde de voi si nu voi de el? Este o confruntare diplomatica in care tu esti singurul in care poti injura, tipa, ridica pretentii, intreba. Ca alegi sa semnezi contractul "ca primarul" e vina ta.

Astea sunt uscaturile, noroc ca mai avem si medici, ingineri, judecatori, artisti... care chiar isi merita numele asta.

In rest, Doamne fereste sa se supere aia de mai sus.

dif spunea...

Salut,

Acesta e primul meu post aici (desi citesc blog-ul de peste un an).

In urma cu cativa ani am descoperit "Europe 2020". Marea majoritate a analizelor si predictiilor facute de ei au fost adevarate (daca aveti timp rasfoiti toate cele 4 pagini cu arhive ... mare atentie la datele cand au fost publicate articolele):

http://www.europe2020.org/spip.php?rubrique8&lang=en#pagination_art1

Ceea ce e mai rau urmeaza ...

Anonim spunea...

@Chrysthyan spunea:

"In rest, Doamne fereste sa se supere aia de mai sus"

Cine sa se supere ? Agentii de vanzari ? Loool !

Ti-am mai spus acum vreo luna ca toti absolventii de facultati de scoli tehnice care nu au chef sa-si bata capul cu tehnica, se fac agenti vanzari, ca e mai simplu.

E mai simplu sa spui ca un inginer nu e bun si a gresit, decat sa pui mana sa faci tu ceva. Din greseli se progreseaza. Nimic nu iese perfect din prima. Asa e evoluat tehnica, nu palavragind din postura ratatului.

Si care e problema ca am baut si futut in facultate. Atat timp cat am ramas cu cartea si pe baza ei produc acum ceea ce trebuie, nu vad de ce te-ai lega de pacatele spirituale.

blondu spunea...

Manole, ai dat lovitura... blogul tau este prezent in revistapresei.ro :))))

http://economie.hotnews.ro/stiri-imobiliar-5379978-piata-imobiliara-europa-est-bubble-manual.htm

B spunea...

@R: "Un bubble de manual evolueaza simetric, dupa spargere ajungand la valorile medii de dinainte, unde va ramana atata timp cat fundamentele economice vor ramane neschimbate."

R, tu ce zici, fundamentele economice au ramas neschimbate sau au fost schimbate un pic pe ici pe colo prin partile esentiale?!!?!?!
Mai stiu eu un american care a gafat la fel chiar cu aceeasi expresie in campania electorala din SUA cu ale lui "the fundamentals of the economy are strong" si inca mai vedem cand de 'strong' sunt acele fundamente...

Anonim spunea...

Tare :
http://www.ziare.ro/1233524906-Brokeri_si_bancheri_romani_lupta_sa_ajunga_soferi_in_strainatate
".............

Eleganţa - criteriu de selecţie primordial pentru postul de şofer

Ştefănescu spune că din cel mai recent grup de români „exportaţi” pentru taximetrie în Anglia aproape jumătate erau foşti brokeri sau consultanţi la bancă. Englezii sunt încântaţi de noii angajaţi pentru că au studii superioare şi educaţie aleasă, iar asta se vede în comportamentul lor faţă de clienţi şi şefi. „Eleganţa este una din principalele cerinţe ale angajatorului. Cei care au lucrat 8-10 ore pe zi într-un birou, au avut maşină şi telefon plătite de companie, precum şi numeroase alte avantaje îşi dau seama că nu au de ales. Faptul că sunt supracalificaţi i-a determinat pe angajatorii englezi să crească exigenţele. Spun că au de unde alege”, explică Ştefănescu.
..............................."

Pe Zili' unde l-ati incadra ?

AristotelCostel spunea...

Alin Iacob - fost angajat al Directiei de Trezorerie din Banca Internationala a Religiilor, unde si-a desfasurat activitatea dupa cele mai stricte rigori profesionale

"In acelasi timp, poate ca ar fi timpul sa ne revizuim atitudinea si fata de alarmisti. Daca in cazul strainilor, ignorarea alarmelor gratuite este calea cea mai buna de urmat, in cazul conationalilor nostri care continua cu predictiile apocaliptice poate ca ar trebui adoptata o conduita mai ferma. Pana la urma, daca un telefon care anunta o bomba la o gradinita este considerat act terorist, de ce n-ar fi tratate cu mai putina ingaduinta si discursurile, teoriile si prognozele care induc panica in randul unui popor intreg?

Altfel, riscam ca aceasta criza, care cel putin deocamdata are in Romania destul de multe puncte commune cu povestea drobului de sare a lui Creanga, sa se transforme intr-un adevarat “tsunami” ale carui efecte vor fi imposibil de controlat."


Dacă aceşti "alarmişti" sunt asimilaţi teroriştilor, ce ar fi de spus despre băieţii optimişti care au favorizat supraîndatorarea din România?

Anonim spunea...

Asa este...vocile profesionistilor trebuie sa se auda. Profesionisti de "talia" lui A. Iacob. Banca Int. a Religiilor! Nenicule...parca "falimetarati" de multisor.
Temesan (Bancorex) trebuie sa mai apara cu sfaturi. Si ala de la Dacia Felix.....Sever Muresan parca.

AristotelCostel spunea...

@Simon

Păi, am ajuns în faza capitalismului în care profitul se obţine păcălind, toţi şmecherii remarcând drept cea mai importantă problemă... lipsa de încredere.

B spunea...

Stati linistiti, criza va disparea pentru ca piata imobiliara, ce se adreseaza exclusiv bizonilor ramasi din ce in ce mai putini, va fi relansata de expatii care praduiesc intre 2k si 4k Euro pe chirii in soseaua nordului. Cel putin, asa suna visele erotice ale proprietarilor din zona, citate contra cost presupun de capital.ro ... http://www.capital.ro/articol/cat-platesc-expatii-din-romania-pentru-a-inchiria-o-locuinta-116256.html

blondu spunea...

ha... expati? zilele trecute imi povestea un expat din comunitatea franceza ca Renault/Dacia isi recupereaza expatii (costul estimat al unui expat este 15-20000 euro/luna) ... cum si bancile sunt lovite probabil ca si ei o sa mai scada cheltuielile cu expatii...

deja turismul de afaceri a scazut simtitor in Bucuresti...acum 3 luni aveam surpriza sa nu gasim locuri la hotelurile de 4 stele... acum locuri la discretie...

elzorab spunea...

manole , felicitari pentru publicarea analizei tale in hotnews

elzorab spunea...

http://www.zf.ro/zf-24/brokeri-si-bancheri-romani-lupta-sa-ajunga-soferi-in-strainatate-3849593/


din taximetristi s-au facut brokeri si din brokeri au ajuns inapoi de unde au plecat.

mai stiti? broker without understanding why, taximetrist without understanding how!
cam asa spunea grecul pe pagina lui...

elzorab spunea...

manole, eu ti-am ami spus ca vei ajunge sa ceri azil imobiliar prin africa....


pentru bizoni: domnilor, va rog eu sa nu va lasati influentati de alarmisti. totul e in regula, puteti sa cumparati in continuare apartamente de 10 000 la 100 000 si sa-i imbogatiti pe speculanti si pe tzepari. oricum nu aveati nimic mai bun de facut cu viata voastra decat sa va faceti sclavi pe urmatorii 30 de ani pentru niste cutii de chibrituri!

Miorlau Pufos spunea...

„Detinatorii de capital vor stimula clasa muncitoare sa cumpere bunuri, case si tehnologii din ce in ce mai scumpe, ii vor forta sa contracteze credite din ce in ce mai mari, pana cand datoriile lor vor deveni insuportabile. Datoriile neachitate vor duce la falimentele bancilor, care vor trebui sa fie nationalizate, si Statul va trebui sa apuce, in cele din urma, drumul comunismului” ( Karl Marx )

Hmm...istoria se repeta, probabil sub o alta forma

@ Marona

www.davincicorporation.ro

( broker de leasing, are mai multe oferte, sint niste oameni care-si fac treaba de nota 10 plus, toti cei pe care i-am recomandat acolo au fost foarte multumiti )

@ Hubble bilci mediatic, nu e in mall nici mai multa lume si nici mai putina fata de anul trecut pe vremea asta. Cantinele sint pline, poate toalele si electronicele sa mearga mai greu...

Dorin spunea...

@Morana
"pretul unui produs nu este determinat de costul acestuia"
Adevarat, doar ca:
Firmele, care produc pe termen indelungat la un cost mai mare pe unitate, decat pretul de vanzare sunt sortite falimentului.
Daca intr-un domeniu, se atinge un profit pe unitatea de investitie, sub dobanda pe care banca o funizeaza deponentilor, ma intreb cati noi investitori vor intra pe piata.

"orice castig in eficienta pe care il aduce o tehnologie mai performanta nu se va concretiza in preturi mai mici pentru cumparatori decat daca avem de-a face cu o piata cu structura competitiva."

masa monetara X viteza de rotatie = totalitatea produselor X pretul de vanzare
P.p viteza de rotatie constanta pe o perioada de 10 ani.
Masa monetara se afla in crestere in functie de dorintele bancii centrale si de creditele acordate de banci.
Direct proportional cu cresterea masei monetare cresc si veniturile (salarii, dividente, etc.) prin urmare putem presupune ca in termeni reali masa monetara ramane constanta in timp.
Presupunem asadar o masa monetara de 100 u.m. si o viteza de rotatie de 10 ori pe an, prin urmare :
totalitatea produselor X pretul de vanzare = 1000
Prin imbunatatiri tehnologice, costurile scad ceea ce determina intrarea de noi investitori pe piata si implicit fabricarea mai multor produse.
Sa presupunem ca in 10 ani se produc de 2 ori mai multe produse. Daca acum 10 ani se produceau sa zicem 25 de produse, dupa 10 ani se pot produce 50 de produse.
Revenim la ecuatie:
Acum 10 ani: pret mediu pe produs= 1000 / 25 de produse = 40 de unitati monetare pe produs.
Dupa 10 ani: pret mediu pe produs= 1000 / 50 de produse = 20 unitati monetare pe produs.
Prin urmare nu conteaza daca piata este sau nu perfecta, daca produsele sunt sau nu omogene, pur si simplu pretul produselor in conditiile introducerii unor noi tehnologii de scadere a costurilor si / sau de crestere a calitatii conduce in termeni reali la o scadere a preturilor.
Acest lucru se poate observa foarte usor atunci cand evolutia tehnologica este foarte rapida: electronica si electrotehnica (televizoare, PC-uri si componete etc.)

Dorin spunea...

@Morana
"pretul unui produs nu este determinat de costul acestuia"
Adevarat, doar ca:
Firmele, care produc pe termen indelungat la un cost mai mare pe unitate, decat pretul de vanzare sunt sortite falimentului.
Daca intr-un domeniu, se atinge un profit pe unitatea de investitie, sub dobanda pe care banca o funizeaza deponentilor, ma intreb cati noi investitori vor intra pe piata.

Pe termen lung preturile sunt strans legate de costuri, chiar daca exista perioade in care preturile coboara sub nivelul de cost. Mai ales in cazul bunurilor de folosinta indelungata, care pot circula pe la mai multi proprietari: constructii, masini etc.

Dorin spunea...

http://stirileprotv.ro/video/au-pariat-pe-afacerile-imobiliare-iar-acum-contabilizeaza-pierderile/60234343

AI spunea...

@@hubble

http://www.gandul.info/actualitatea/razboi-pe-viata-si-pe-moarte-pentru-reducerile-din-mall.html?3927;3842222

Eu nu sunt in tara. E adevarat ce zic astia ?


E adevarat. eu nu am vazut niciodata asa ceva!!! Era plin la ora 12 noaptea si oamenii cumparau de parca era sfarsitul...

x spunea...

@Dorin

In primul rand ca piata e departe de a fii omogena. Daca omul vrea in Primaverii, nu-i poti da in Salaj, ametindu-l cu amenajari.
In al doilea rand, pietele lipsite de informatie nu sunt eficiente. Asta e un punct de cotitura in economia moderna, poate stii de munca lui Stiglitz. El explica de ce pietele lasate libere ajung uneori la aberatii, si de ce politicile de dreapta excesive nu sunt optimale. E nevoie uneori de interventia statului pe pietele "libere", oricat de comunist suna asta.
Multi oameni au probleme in a renunta la acest "fundamentalism al pieteie libere": sunt convinsi ca nu exista problema pe care piata sa nu o poata rezolva. De aia avem bula pe piata derivatelor, care a aprins recesiunea globala: piata nu avut destule informatii pentru a le judeca corect; cand le-a primit, a avut loc o corectie severa.

Pe piata imobiliara, ideile mele pentru interventia statului ar fii cam asa:
- realizarea indexului preturilor zonal (informatie)
- taxarea puternica a tranzactiilor speculative (rapide), la valoarea data de index
- achizitii de pamant ieftin in zone subdezvoltate, si dezvoltarea infrastructurii pana la ele; asta dezumfla pretentiile exagerate ale proprietarilor de pamant in alte zone

@Al:
Dar tu ce cautai acolo la ora 12?

Anonim spunea...

@Stelian:
Stigrl e un bou :). Pietele libere au un singur neajuns si care nu ii place foarte mult: oamenii ca el mor de foame, fiindca nimeni nu angajeaza sarlatani. In rest e doar demagogie.

Flavian spunea...

In urma cu cativa ani am descoperit "Europe 2020"

@dif - excelent link, mersi mult, nu stiu cum l-am scapat pana acum. Ce-i drept unele din articolele lor le-am mai gasit citate in alte parti, dar sursa e valoroasa.

De martie 2009 de exemplu auzisem deja ca urmatorul moment critic, dar oricum articolul merita citit:

New tipping-point in March 2009: ’When the world becomes aware that this crisis is worse than the 1930s crisis’

Anonim spunea...

Hubble tu esti mai prost decat prevede legea si mi-am pierdut destul timp bagandu-te in seama.
Am curajul sa ti-o spun in fata spamer de doi bani ce esti!
Mi se rupe mie pe unde iti plimbi tu aia n mii de euro si ce ai facut tu in facultate.
Postul ala pentru tine era boule, sa vezi ca nimeni nu e perfect!
Si ce daca am ales vanzarile?
Vrei sa imi pun streangul de gat?
Nu eu ti-am vandut garsoniera supraevaluat si cred ca am fost singurul din vanzari care a recunoscut cum stau lucrurile.
Daca esti inginer vezi-ti de ingineria ta!
Ma vezi pe mine comentand unde nu ma pricep?
Ce ai inteles tu din postul meu?
Nimic, drept dovada te lauzi cu ce ai facut tu in facultate. Ai baut, futut si invatat. Brava!

Stiti ceva, m-am cam plictisit de discutia asta.
Pai FNI, Caritas, bula imobiliara, economica s-au bazat pe prosti. Si de cand lumea, prostii pica in capcana cate unui smecher.
Pana la urma ne meritam soarta daca nu stim ce putere avem cand incearca sa ne vanda cineva ceva: bunuri, credinte, legi, sentimente.

elzorab spunea...

"Mai mult, la Pascani, casele de amanet s-au trezit cu o adevarata avalansa de cereri de amanetare a caselor sau a masinilor. Ghinionul sau norocul lor este ca nicio casa de amanet din zona nu primeste proprietati. Patronii spun ca aproape jumatate dintre cei care isi amaneteaza obiectele nu mai au bani sa le rascumpere. "

http://www.cancan.ro/2009-02-03/Vor-sa-isi-amaneteze-casele-si-masinile.html

elzorab spunea...

http://www.history.com/marquee.do?content_type=Marquee_Generic&content_type_id=51242&display_order=1&marquee_id=51188

tuturor imobiliarilor si vanzatorilor le recomand emisiunea de mai sus. este un serial deosebit.

concluzia este urmatoarea: pe alexandru macedon, inginerii l-au facut MARE, alfel ramanea doar macedon, imperiul roman fara ingineri ar fi ramas doar o REPUBLICA oarecare, la fel cu toate celelalte mari imperii care s-au nascut si apus.

e usor sa cuceresti dar e infinit mai greu sa construiesti, sa "ingineresti un imperiu"
sa nu uitam de genghis khan sau attila the hun, biciul lui Dumnezeu(pe unde mai umbli tu serbane?)ei au ramas in istorie ca simpli barbari desi au cucerit imperii imense, dar fara ingineri acestea s-au naruit la fel cum au si aparut...

asa ca mai incet cu atacurile la adresa inginerilor! nu spune nimeni ca toti trebuie sa fie ingineri, dar de aici pana la a sustine superioritatea unor cocalari-vanzatori si pitzipoance-bancher e distanta mare.
fiecare cu munca lui, sa ne vedem de varful nasului. ok?

clujeanul spunea...

e din ce in ce mai groasa, domnilor...
Discutam saptamana trecuta cu o vanzatoare dintr-un mall din Cluj.
Nu se prea lauda saraca, zicea ca patronul vrea sa inchida magazinul ca in decembrie nu a facut vanzari nici mancar sa-si acopere chiria spatiului...(4800euro/100mp)

Tufis spunea...

elzorab are dreptate. Nu in totalitate, dar na. Atat de mult ma scarbeste pseudostiinta economiei si rationamentele gaunoase pe care, iata, nici macar un fost cadru de la ase si o tanti de 30 de ani nu se pot pune de acord, si asta la un nivel foarte jos.

Mi-e scarba cand rationamente aiuristice si matematici de clasa a 2-a cu aruncari spre simplex si regula de 3 simpla ajung sa fie baza teoretica pentru gestionarea averilor.

In loc sa fie bazate pe calitatile si specificatiile produsului, toate departamentele de vanzare sunt pline de idioti subcalificati si smecheri care vand porcarii idiotilor de la achizitii, si aia subcalificati si jmecheri. Si se mai cheama stiinte si astea 2, mari subcategorii ale unei mari stiinte.

Pana una alta, nu riscam chestii grave pe motiv ca fizica, matematica, biologia, chimia s-au dovedit un hoax. Ci pentru ca prostia unor pseudoameni de stiinta mult prea bine platiti s-a dovedit a fi exact prostie.

Manole, Chrystian, si care mai sunteti pe aici "de meserie", persoanele de fata se exclud, dar tare-mi-e ca in afara de "ba pe-a ma-tii" nu aveti contraargumente.

Mai hazliu e ca un proiectant, desi bine platit, n-are bonusuri pentru succesul unui produs. Bine ca au cretinul de la marketing si oligofrenul de la sales.

Bonusuri pentru pierderi, ca la RBS, va urez.

Tufis spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=-OVpafuJIYI

Oan cif fainensal offisar, tu sertified pablic acauntants, oan siniar marketing consaltant.

Ce misto o fi sa te intrebe maica-ta ce esti, si sa raspunzi mandru "chief financial officer", si, cand cere traduceri sau lamuriri, sa zici "bullshit artist".

Anonim spunea...

@elzorab

Au ajuns toti ratatii sa-ti arunce noroi in fata. Toti cocalarii s-au facut brokeri si agenti de vanzari si culmea au ajuns sa se creada buricul pamantului ei fiind doar continutul intestinului gros.

@cristian_m

Am impresia ca foamea ti-a dat frau liber instinctelor primare. Ma bucur sincer pentru tine ca nu-ti mai merg vanzarile. Cu ocazia asta mars la munca, iar daca nu vrei sa muncesti ramai in mizerie si arunca cu noroi in cei care rezista in continuare si anume INGINERII. Te anunt cu durere in suflet ca mi-a crecut leafa cu 15% cu ocazia semnarii prelungirii pentru un nou an de contract.

Tufis spunea...

Oricum, de mare angajament si rai al oamenilor calificati si capabili treaba asta cu vanzarile.

Fratele bunicii era dealer de oua stricate, foarte abil de altfel, avea 2 gaini si vindea 30 de oua la o serie, de vechimi usor de ghicit. Si avea 3 clase. Pentru asa ceva trebuie sa existe materii, meserii specifice?

E mai degraba un afterthought, o mica adaugire, un curs de 3 ore pe langa orele obligatorii de sport.

Dar nu, seialsul si marketingul fac lumea sa se invarta. Eu stiam ca e vorba de comert, dar fie ca voi :)

Tufis spunea...

Fuarte interesante sunt si celelalte ramuri ale economiei.

Imi place in special partea frumos numita "analiza tehnica". Sa stai, sa te uiti la un grafic, sa identifici laba gastei, coada de urs, ceasca cu zat, sobolan paros cu cobilita se cheama stiinta?

Pe asta se bazau predictiile? D-aia ne ducem, ma, dracului.

Tufis spunea...

Am aflat, pe surse, cat are managerul de dezvoltare sau cum s-o numi de la OTP. Oricum, e ala responsabil cu deschiderea de noi sucursale.

5000 de euro. Pentru decizii proaste, una dupa alta. Normal ca nu mai muncea nici dracu' in restul economiei, la asa scoruri IN ROMANIA :)

Anonim spunea...

@cristi
Sunt mandru ca lucrez la o companie care furnizeaza gaze Europei si ca sunt o rotita in mecanismul care nu a lasat Europa in frig atunci cand Rusia a inchis robinetul. As vrea sa te vad si pe tine tremuramdu-ti dosul sa nu iti trip-eze instalatia pe te miri ce detaliu tehnic ca sa nu lasi Italia fara caldura. Sa vezi si tu ce inseamna lucru cu adevarat sub presiune (nu ce scrieti voi in CV)cu presedintele companiei suflandu-ti in ceafa si ce inseamna sa intelegi tehnica in amanunt ca sa poti face fata situatiilor cu adevarat neprevazute. Si ce inseamna sa te zbati sa gasesti solutii urgente (de la 5 minute pana la o ora sau 10 in functie de caz).
Iar daca s-ar fi intamplat ceva si ar fi tripat pentru 12 ore instalatia, sigur berbecii ramasi in frig in tara ar fi zis ca nu sunt buni inginerii ci ei cocalarii care au ales sa stea la caldurica si sa comenteze ca buni guristi ce sunt.

Tufis spunea...

Du-te ma d-aici, nu aduci nicio valoare adaugata, dai si tu la cama p-acolo :)).

Votati bonusuri pentru bullshit-artists :)

Marona spunea...

Mitocania si agresivitatea = forma extrema de manifestare a ignorantei fudule si neputintei, deci nu, cum isi inchipuie unii pe-aici, proba de valuaaaaare.

Tufis spunea...

Valoare adaugata aduc, evident, aia care au terminat politehnica pentru a vinde salam pe la chioscuri.

Tufis spunea...

Marona, nu am insinuat ca am vreo valoare. Vreau, totusi, sa ne povestesti cum e in "analiza tehnica" cu sobolanul cu cobilita. Inseamna cadere iminenta sau ridicare la cer? Ma mai intereseaza ceasca cu doua toarte, ce inseamna? Placere la pat?

Tufis spunea...

Also, nu as pune (si scuza-ma, stiu ca lucrezi in domeniu) nicio "valuare" pe ceva cu pretentii de stiinta care are apogeul conceptelor abstracte pe la statistica, capitolul "variabile libere", nu mai spun de lanturi markov ca riscam o revolutie :)

AristotelCostel spunea...

@orfeu

Anii ăştia au fost la modă bancherii-finanţiştii, ajenţii şi consîltanţii şi investitorii imobiliari.
Piaţa liberă reglează "derapajele" afectând întregul sistem economic şi dând de pământ cu toate categoriile enumerate mai sus.

Dacă pe tine te încântă lipsa reglementărilor şi simţi vreun plus de adrenalină într-o societate bazată pe competiţia "câştigării lu' banu'"... atât te duce şi pe tine neuronu'.

Te întreb şi pe tine, aşa cum l-am întrebat şi pe Cătălin Efemeru din hora milionarilor, ce ar fi dacă într-un derapaj al pieţei LIBERE, majoritatea medicilor, profesorilor, etc. ar opta pentru meserii de tipul: brokeri, ajenţi imobiliari, cămătari, etc.?

Dacă eşti adeptul unei pieţe libere...nereglementate, poate ne spui şi nouă opiniile tale în privinţa "afacerilor" piramidale...

Anonim spunea...

Off topic dar .... asa oameni ...asa tara :
http://www.ziare.ro//1233611030-Atrofia_simtului_moral

Hai sa ne miram de ce a fost asa "umflata" gogoasa imobiliara pe la noi ?
Pai cati din interlopi/politicieni (pot pune linistit si semnul = intre ei) nu au avut/au afaceri imobiliare ?
Raspuns : Toti !

Anonim spunea...

@Marona spunea

Mitocania si agresivitatea = forma extrema de manifestare a ignorantei fudule si neputintei, deci nu, cum isi inchipuie unii pe-aici, proba de valuaaaaare.

Parca ziceai ca tu si sotul vreti jeep ca sa nu mai flegmeze coloratii pe voi. Nu e tot o manifestare a neputintei. Sau ipocrizia nu e de azi de ieri.

Alexandru D spunea...

@marona
societatile de lezing, romexterra de exemplu, scot la licitatie masinile celor care nu-si mai pot plati ratele.
Discount-urile sunt extraordinare.

Chayenne la 30k E, vechi de 1 an.
Sau Clio de 1 an la 3kE

Manole spunea...

@all: calmaţi-vă!

Anii care s-au încheiat au fost foarte importanţi pentru ocuparea pieţelor româneşti din orice domeniu, de la şuruburi la şampoane. Pieţe în general virgine. De-asta vânzătorii şi marketingii au fost aşa de importanţi. Nu va mai dura. Dar cine şi-a creat poziţia acum va rămâne 30 de ani pe poziţii. Va veni şi vremea în care oamenii de creaţie şi producţie vor fi disputaţi de companii. Momentan însă nu e cazul, pentru că orice rahat ai vrea să vinzi în România, ai reuşi să o faci.

Tufis spunea...

Mda, e corect. Si totusi, nu asta era ideea principala. Criza de acum, printre altele, e o criza a economiei ca stiinta, si mai ales ca stiinta aplicata. Tin minte ca il intrebam pe unul ce e un jewish bond. Imi zicea ca e foarte complicat, nu pot sa inteleg. Pana la urma s-a dovedit ca nu era nimic de inteles.

Tufis spunea...

In general, mi se pare ca seamana a Delfin International (stiti voi, aia care vindeau o carte a succes-ului cu 3000 de euro, ceva joc piramidal) toata stiinta economica.

Si aia, din ce am citit, la orice obiectie, ii ziceau respectivului ca nu intelege acum cat de geniala e schema lor, ca e dincolo de capacitatea unui neinitiat.

Anonim spunea...

@hubble,vasile

M-ati inteles gresit, am un respect deosebit pentru tehnica si inginerie altfel nu ma chinuiam 5 ani in TCM, poate stiti ca nu e cea mai usoara.
Vroiam sa proiectez sau produc automobile dar la Dacia dadeai spaga sa te angajezi.
Asa ca de nevoie am ales vanzarile si am descoperit ca imi place domeniul.
Nu are importanta pentru voi ca si eu lucrez in Autocad, pun mana pe cheie si cand un client are probleme ii raspund si la 2 noaptea.
Nu am nimic cu voi, daca nu ar fi niste ingineri si muncitori in spatele meu nu as avea produsul dar confundati ceea ce fac eu cu FMCG-ul.
Eu sustin in continuare ce avem nevoie de toate categoriile profesionale dar sa fie calificate si profesioniste.
As prefera sa imi vanda un medic servicii medicale si medicamente, un inginer produse tehnice, un jurist servicii juridice, un om cu studii umaniste arta si asa mai departe.
Nu va condamn atitudinea deoarece atunci cand mi-am luat un PC stiam eu mai bine ca aia de acolo care sunt compatibilitatile intre componente.
Nici eu nu vad rostul bursei sau speculei si mai bine imi donez banii decat sa ii joc la bursa.
Ati remarcat expresia? "sa ii joc", asa spune lumea deci oricum perceptia populara e ca seamana a cazino.
Si in companiile voastre exista un departament comercial care reprezinta munca voastra in fata clientilor. Esecul lor insemana probleme pentru toti.
Daca eu nu reusesc sa vand sufera si secretara,si contabila, si muncitorul, si inginerul, si patronul.
Daca ei credeti ca se descurca fara mine, eu nu m-as descurca fara ei desi as putea sa fac meseria fiecaruia dintre ei.
Cand unul din oamenii din spatele meu nu isi face treaba eu pierd si odata cu asta si compania.
Concurenta in domeniul resurselor naturale e de forma asa ca voi nu va puteti plange. La produse finite e mai complicat, omul are posibilitatea si puterea de a alege.
S-ar putea sa nu mai dureze mult si patronii sa isi trimita toti angajatii in cautare de clienti.
Asa ca nu te mai bucura Hubble aiurea.
Daca eu pierd, or sa piarda si colegii mei si sa vedem daca nu or sa mai poata oamenii plati gazul ce o sa faceti fara clienti.
E un lant si poate ai auzit si tu de efectul fluture (lasa filmul).
Asa ca nu te mai bucura de raul vanzarilor.
Oricum, pot sa iti spun ca toti colegii mei se uita la mine ca la Dumnezeu cand aduc banii de salarii si facturi.
Inainte toti se credeau mai importanti ca mine si ma rugam de ei sa faca ceva. Nu-i nimic, am redus din cei ce oricum nu faceau nimic iar restul se roaga zi de zi sa le dau de munca.
Apropo, de ce ati scumpit gazul? A, ti-au marit tie salariul, uitasem.

Anonim spunea...

@cristian
Hai ca ti-ai mai revenit.

Anonim spunea...

Vasile spunea...
Du-te ma d-aici, nu aduci nicio valoare adaugata, dai si tu la cama p-acolo :)).

Dau la cama dar pe bani grei. Or fi astia prosti si ma platesc degeaba.

Nok spunea...

Cine crede ca vanzarile si marketing-ul nu conteaza este ori naiv ori ignorant. Intr-o afacere, fara ele nu se poate.

A, ca au fost supra-dimensionate in romanica in detrimentul productiei... perfect de acord. Si vom plati pentru asta. De fapt, deja platim.

Tufis spunea...

Ba conteaza, dar nu vad de ce sunt meserii separate si exista materii :)

Mie mi se par asa, aptitudini pe care le ai sau nu, sa sustii ca sunt o stiinta, ca trebuie sa ai departamente pentru ele, ca trebuie sa ti se predea... mmm, nope.

Tufis spunea...

Hubble, era o gluma, uita-te si tu la emoticon :)

Nok spunea...

Si sincer, absolut orice slujba pentru care cineva e dispus sa plateasca un salariu, conteaza. Fie ea de vanzator la Cora, cautator de cotete, sau painter in Photoshop. Chiar daca tu nu o intelegi. Nici bunicul nu intelege ce fac eu toata ziua asezat in fata tastaturii.

Valoarea adaugata are multe forme, de la creatie, productie pana la servicii. Iar lucrurile astea au "importanta" diferita in functie de cine le priveste.

Oricum rasplata nu se stabileste in functie de aceasta "importanta" ci in functie de cerere (cine e dispus sa plateasca activitatea) si oferta (cati altii presteaza aceeasi activitate).

x spunea...

Nu vreau sa va tai avantul comunisto-meritocratic in care numai strungarii si taranii trebuie platiti, pentru ca numai ei munceste cu adevarat, dar sa zici ca marketing-ul nu e stiinta e o dovada de gandire rudimentara, nu inginereasca.

E drept ca departamentul de marketing nu produce suruburi, dar face firma mai competitiva, asta e cert. Si pretul pe care trebuie sa-l platim pentru departamentul de marketing releva exact ineficienta pietei de care vorbeam mai sus, si ideile lui Stiglitz - care nu e un escorc ci un laureat al premiului Nobel.

E drept ca intr-o piata ideala, ca aia din manualul de economie de a XI-a, cine produce mai ieftin si mai bine, mai inginereste, castiga, nu e nevoie de marketing. Dar in piata reala, pe langa produsul propriu-zis se vehiculeaza si informatia despre el, care nu e totdeauna perfect diseminata tuturor participantilor in piata. Devine deci clar rolul departamentului de marketing si a celui de achizitii: manipularea si prospectarea pietei din punct de vedere informational, pentru a castiga competitivitate.

Un exemplu:
Luam piata calculatorarelor personale, amintita mai sus. Pentru ca produsul e complex si depaseste capacitatea de intelegere a majoritatii clientelei, marketing-ul e extrem de important. De aia pot sa existe firme cum e Flamingo cu magazine spectaculoase, reclame la TV, dar si adaosuri consistente. In momentul cand ai informatie din belsug, departamentul de marketing dispare aproape in totalitate, un exemplu ar fi firmele de apartament care-si vand produsele pe net, unei clientele avizate. La ei preturile sunt foarte apropiate si competita extrem de acerba.

O lume perfecta in care nu exista marketing e un vis erotic al egalitaristilor. Da, nivelul de trai ar creste intr-o asemenea lume pentru ca nu am irosi resurse incercand sa ne mintim reciproc. Nu, o asemenea piata ideala nu e posibila, cel mult putem tinde catre ea. Si in mod cert, marketing-ul, advertising-ul etc. sunt stiinte, cu reguli tot atat de dure ca si stiintele ingineresti.

Dorin spunea...

@Stelian

Reiau demonstratia:
masa monetara X viteza de rotatie = totalitatea produselor X pretul de vanzare
P.p viteza de rotatie constanta pe o perioada de 10 ani.
Masa monetara se afla in crestere in functie de dorintele bancii centrale si de creditele acordate de banci.
Direct proportional cu cresterea masei monetare cresc si veniturile (salarii, dividente, etc.) prin urmare putem presupune ca in termeni reali masa monetara ramane constanta in timp.
Presupunem asadar o masa monetara de 100 u.m. si o viteza de rotatie de 10 ori pe an, prin urmare :
totalitatea produselor X pretul de vanzare = 1000
Prin imbunatatiri tehnologice, costurile scad ceea ce determina intrarea de noi investitori pe piata si implicit fabricarea mai multor produse.
Sa presupunem ca in 10 ani se produc de 2 ori mai multe produse. Daca acum 10 ani se produceau sa zicem 25 de produse, dupa 10 ani se pot produce 50 de produse.
Revenim la ecuatie:
Acum 10 ani: pret mediu pe produs= 1000 / 25 de produse = 40 de unitati monetare pe produs.
Dupa 10 ani: pret mediu pe produs= 1000 / 50 de produse = 20 unitati monetare pe produs.
Prin urmare nu conteaza daca piata este sau nu perfecta, daca produsele sunt sau nu omogene, pur si simplu pretul produselor in conditiile introducerii unor noi tehnologii de scadere a costurilor si / sau de crestere a calitatii conduce in termeni reali la o scadere a preturilor.
Acest lucru se poate observa foarte usor atunci cand evolutia tehnologica este foarte rapida: electronica si electrotehnica (televizoare, PC-uri si componete etc.)

"In primul rand ca piata e departe de a fii omogena. Daca omul vrea in Primaverii, nu-i poti da in Salaj, ametindu-l cu amenajari.

Demonstratia mea nu are nici o legatura cu produsele omogene!!!
Ce legatura are demonstratia facuta de mine cu cei care vor sa locuiasca in Primaverii? Este o demonstratie care ARATA CA TEHNOLOGIA CONDUCE PE TERMEN LUNG LA SCADEREA PRETURILOR, IN TERMENI REALI, LA NIVELUL INTREGII ECONOMII. NU VORBESC DE NENEA GHITA CARE VREA CU ORICE PRET SA LOCUIASCA IN PRIMAVERII.
Bucurestiul nu este buricul pamantului si multa lume nici nu doreste sa traiasca in Bucuresti si nici pe departe in Primaverii.

"In al doilea rand, pietele lipsite de informatie nu sunt eficiente. "
Unde este legatura intre demonstratia mea si piata in care consumatorul are toata informatia necesara luarii deciziei corecte?

Asta e un punct de cotitura in economia moderna, poate stii de munca lui Stiglitz. El explica de ce pietele lasate libere ajung uneori la aberatii, si de ce politicile de dreapta excesive nu sunt optimale. E nevoie uneori de interventia statului pe pietele "libere", oricat de comunist suna asta."
De unde ai tras concluzia ca as sustine o economie in care statul sa nu intervina?

x spunea...

Dorin, in momentul cand zici ca produsul costa 20 u.m., asta nu implica produse identice ? Vorbesti deci de medii ? Medii pe produse neomogene ?

Hai sa refacem calculul tau pe teren. Ce impinge pretul terenului in sus sau in jos ? Nu poti zice ca e evolutia tehnicii, pamant nu se mai face. Cum explica teoria ta pretul de echilibru la terenuri ? E clar ca e vorba de factori psihologici ("o sa creasca"), informationali ("se construieste mall in zona", "vecinul a vandut cu X") etc., si n-are legatura cu macroeconomia.

Tufis spunea...

@stelian
strungari, tarani, gandire rudimentara? Nasol :)

Totusi, ai ceva valid acolo: intr-o lume ideala n-ar fi nevoie de marketing.

Eu spun ca intr-o lume educata nu ar mai fi nevoie de minciuni, nu e neaparat necesar sa fie ideala.

Totusi, necesitatea marketingului, vanzarilor, si alte asemenea nu le fac o stiinta. E vorba doar de niste abilitati oarecare. Avem nevoie, ca societate, si de igiena rectului. Nu inseamna ca stersul la cur e o stiinta. Ma rog, asa mi se pare mie, poate gresesc si se preda si asta la ASE.

Si jignesti multi oameni cu suruburile, daca aia iti inchipui tu ca ar insemna creatie.

Tufis spunea...

@Dorin, discursul tau e un exemplu perfect. Sa nu te superi, nu intentionez sa te jignesc,si, oricum, sunt destul de prost.

Tu zici ca, daca produsele se fac in numar mai mare cu aceiasi bani, datorita progreselor tehnologice, vor deveni mai ieftine.

Zau? Nu mi-as fi imaginat. Ce descoperire...

Zici asta in jumatate de pagina, bagand vreo 2 inmultiri ca sa dea bine, sa vada tugulanul "matematica frate".

Nu e greu de imaginat cum atata efort uman intru aburire ne-a adus in situatia de acum, tugulanii musca galusca si nu mai cer explicatii, ca e "complicat frate". Cand, de fapt, economia e vorbaraie de taraba. Scuze, sa nu se supere stelian, e discurs stiintific.

Tufis spunea...

A, ca sa nu ma acuzi ca am scapat, vezi doamne, o bucata: daca se ofera calitate mai buna in aceiasi bani, efectul la produsle de calitatea initiala e tot scaderea pretului.


O pagina in doua fraze. Corecteaza-ma daca sunt tampit si nu am inteles absolut nimic.

Dorin spunea...

Stelian

"Dorin, in momentul cand zici ca produsul costa 20 u.m., asta nu implica produse identice ? Vorbesti deci de medii ? Medii pe produse neomogene ?"

Da, vorbesc de un pret mediu. Formula de la care pornesc este din economie, nu am inventat-o eu.

"Hai sa refacem calculul tau pe teren. Ce impinge pretul terenului in sus sau in jos ? Nu poti zice ca e evolutia tehnicii, pamant nu se mai face. Cum explica teoria ta pretul de echilibru la terenuri ? "

1. calculul nu poate fi aplicat la o parte dintre produsele din cadrul unei economii. Ar fi la fel ca si cum ai lua procesorul unui PC sau roata unei masini si ai astepta sa functioneze similar cu un PC-ul sau cu o masina.
2.Preturile produselor evolueaza si sub influenta factorilor psihologici, dar formula se pastreaza. Daca anumite produse sunt supraevaluate din motive psihologice automat altele sunt subevaluate. Pe total echilibrul se pastreaza.
3. Tehnologia influenteaza f. f. mult preturile la terenuri. Mobilitatea data de mijloacele de transport, posibilitatile de a construi zeci de etaje pe verticala influenteaza pretul final al terenurilor.
Cum ar fi sa mergi acum cu caruta la serviciu, dintr-o parte in alta al Bucurestiului? (ca acum 200 de ani nu erau masini, metrou etc.)
Cum ar fi daca s-ar introduce trenuri Maglev (care functioneaza pe baza de electromagnetism si care ar atinge viteze de peste 550 km / ora intre Iasi si Bucuresti? Cum ar fi ca intr-o ora la costuri modeste sa fii in centrul Bucurestiului plecand din Iasi sau Cluj sau Timisoara? Sau in jumatate de ora cu plecarea dintr-un sat de la 200km de Bucale? Cum crezi ca va fi influentat pretul terenurilor?

AristotelCostel spunea...

Să salutăm iniţiativa guvernului de a continua "investiţiile" în infrastructură:

cei care au terenuri cu deschidere la viitoarea centură sunt fericiţi, pentru că valoarea terenurilor lor va creşte

Sunt unii care mai cred în statul de drept...naivi.
Găştile astea guvernamentale cumpără la preţul pieţei, adică aruncă banii contribuabililor în buzunarele unor şmecheri!

Dorin spunea...

@Vasile
"Tu zici ca, daca produsele se fac in numar mai mare cu aceiasi bani, datorita progreselor tehnologice, vor deveni mai ieftine. "
Nu !
Intr-o economie, banii ajuta la schimbarea produselor intre oameni.
Valoarea produselor exprimata in bani se face in functie de masa monetara existenta in circulatie si de viteza de rotatie a acesteia.
Atunci cand masa monetara sau viteza de circulatie creste, iar totalitatea produselor dintr-o economie ramane constanta in momente diferite de timp, atunci efectul ar fi cresterea preturilor, DAR puterea de cumparare ramane constanta.
Practic puterea de cumparare creste in momentul in care sunt fabricate mai multe produse.
Pentru ca o economie sa produca mai multe produse aceasta presupune introducerea de noi tehnologii, eficientizarea proceselor de productie ceea ce conduce la cresterea puterii de cumparare.

x spunea...

Dorin, atunci ne-am inteles gresit, eu exact asta credeam ca incerci sa faci: ca aplici o formula de macroeconomie decupand-o pe piata imobiliara.

Da, cu siguranta pe termen lung vom avea trenuri cu levitatie magnetica, preturile se vor alinia la fundamente si bulele se vor dezumfla. Dar vorba lui Keynes: "In the long run we are all dead". Deci e foarte important ce se intampla acum, nu peste 20 de ani.

Anonim spunea...

@ vasile

Te-as putea contrazice, pana si igiena e o stiinta.
Diferenta intre aptitudini si stiinta este mare. Si eu faceam in gimnaziu karturi de lemn si abia dupa facultate as fi stiut sa fac o masina (plus inca 10 ani de experienta ca oricum in facultate nu am vazut o aschie, numai teorie).
Oricine poate face "vanzari" dar sa le si faca bine e mai greu.
De marketing am nevoie zilnic, promovarea si prospectarea pietei sunt importante pentru orice entitate economica.
Lasand la o parte pretul si calitatile produsului voi chiar nu ati cumparat niciodata de la un vanzator de ziare ca e mai simpatic decat ala de peste strada sau de la o blonda care va zambeste decat de la acritura de langa?
Aste sunt vanzarile simple.
Dupa cum bine ai zis sunt aptitudini cu care te nasti si pe care ti le poti cultiva si aduce la nivelul de stiinta.
Eu sunt alergic la cursurile de vanzari ca parca m-am nascut cu ele citite dar am remarcat cu stupoare ca sunt oameni care nu stiu lucruri elementare. Asa ca sunt necesare si aceste stiinte.
Inclusiv statistica si marketingul.
Vanzarile nu se pot numi stiinta dar ai nevoie de inteligenta emotionala pentru a face asta. Restul se invata.

@hubble

Trebuie sa te dezamagesc, la concedieri au plecat doi de la vanzari care oricum ar fi fost dati afara - oamenii nu prea faceau nimic, pe unul l-am mai prins si la bere in timpul programului dar de la celelalte departamente au plecat mai multi.
Stii care e diferenta, si imi pare rau ca spun asta: de la vanzari am renuntat la lepre, de la celelalte departamente am dat oameni afara capabili si muncitori. Si daca vor dispare si cei doi oameni capabili ramasi la vanzari iti spun eu ca firma se va inchide si toata lumea va pleca acasa.
Si sa vezi apoi facturi restante la gaze.

Dorin spunea...

@Vasile
Discutia a pornit de la o contradictie intre mine si Marona. Eu sustin ca preturile depind la nivel macroeconomic si pe termen lung de costurile de productie.

Oricum astept raspuns de la Marona, in continuare, la demonstratia facuta de mine.

Dorin spunea...

@Stelian
Vezi comentariul anterior, in care i-am raspuns lui Vasile. (Contrazicerea dintre mine si Marona - de unde a pornit in fapt discutia).

Anonim spunea...

"pe unul l-am mai prins si la bere in timpul programului"

In sectorul meu ai deja dosar penal pentru asa ceva.
Asta ca sa vezi unde e meserie si unde e joaca.

"Si sa vezi apoi facturi restante la gaze"

Astea vor fi ultimele restante. Nu cred ca poti dormi in frig. Dar la alte figuri renunti (masini sau ce mai vinzi tu).

Dorin spunea...

@Stelian
"Deci e foarte important ce se intampla acum, nu peste 20 de ani."
Depinde de durata pentru care faci investitia si implicit timpul de recuperare a acesteia.
Chiar si in cazul imobiliarelor, chiar daca vorbim de o locuinta personala a carui scop nu este unul investitional, a vedea ceea ce se va intampla poate determina momentul in care poti cumpara (sa spunem peste 3 ani) cand preturile se vor aseza, si cand sa vinzi (spre exemplu cu putin inainte de a se introduce astfel de trenuri).

Anonim spunea...

ce ti-e si cu inginerii astia....

dincolo de faptul ca sunt de acord ca intr-o lume perfecta n-ar fi nevoie de marketing nu pot sa uit cum niste "ingineri" cu aceleasi diplome ca si restul mai dau un ok la cate o instalatie de gaze care plaseaza Romania in cursa spatiala inaltand spre astri cate o casa, sau alti "ingineri" care inspecteaza vreo constructie cu peretii inclinati si-si dau ok-ul, sau alti "ingineri" care recomanda pentru suprafata de rulare a unui drum european strat asfaltic d-ala obosnuit (fara aditivi) pe principiul merge s-asa, sau alti "ingineri" care mai proiecteaza balcoanele unor case cu stalpii de iluminat de pe strada inclusi sau, sau.....

desigur, "inginerii" de pe aici n-au nimic in comun cu faptele de mai sus si ei produc 24/24, 7/7, 365/365, valoare adaugata pura. cei despre care zic eu probabil au baut si f***t totusi in exces in facultate, de aici si lipsa lor de competenta profesionala, cu toate diplomele lor.

putina decenta domnilor, ca nici breasla inginerilor romani, in ansamblul ei, nu e cu nimic mai buna decat celelalte categorii socio-profesionale din rromania. cel mult, si aici pe buna dreptate, o idee mai frustrata.

ontopic, am observat ca la mine in cartier, sambata si duminica parcarile sunt pline ochi, spre deosebire de acum 3-4 luni cand in weekend erau aproape goale.

AristotelCostel spunea...

@7
"am observat ca la mine in cartier, sambata si duminica parcarile sunt pline ochi, spre deosebire de acum 3-4 luni cand in weekend erau aproape goale."

Estimez că vor fi pline ochi 24/24, 7/7, 365/365.

Anonim spunea...

Sapte esti cumva chrystian sau cristian_m ?

AI spunea...

am si eu probleme cu frigiderul... vreun inginer pe-aici ma ajuta si pe mine?

Tufis spunea...

Iti dau eu un sfat de sales ppl la fabrica de frigidere:

Arunca-l si ia unul nou :)

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

@Al
Pentru reparat frigidere nu trebuie un inginer.
E suficient un tehnician.

dcg spunea...

Problema cu inginerii nu consta in faptul ca au f^t^t si au baut in facultate, asta e un lucru bun si sper ca inca il mai practica ;-) Problema reala consta in faptul ca Politehnica a atras (sau cel putin asa era pe vremea mea) cateva generatii de oameni capabili, capabili sa gaseasca singurele facultati in care concurenta era mai mica de un om pe loc si examenul de admitere o gluma. Probabil lucrurile s-au mai schimbat intre timp, habar n-am. Cert e ca, exceptand politisitii care evouleaza intr-o liga numai a lor, inginerii sunt subiectii celor mai multe bancuri categoria din "profesia & inteligenta".

Deci mai subtire cu aprecierile astea muncitoresti care nu duc nicaieri, nimeni nu o sa se lase convins si o sa marturiseasca "lucrez in marketing deci sunt un bou". Parca am mai avut noi discutii de genul asta anul trecut, subiectul principal al flegmemlor condescente fiind... casiera de la supermarket cea lenesa si inutila.

Chiar, Manole o fi inginer? :-)

Anonim spunea...

@Dimofte

Pai dupa 89' a inceput scaderea concurentei la medicina si politehnica si crestere concurentei la ASE. Dar de vreo cativa ani concurenta a inceput sa se inverseze iar. Dupa toata criza financiara sunt sigur ca o sa le treaca multora de stiinte economice chiar si acelor ingineri care vazand ca sunt bani mai multi au sarit gardul la economisti (includ si vanzarile aici). Roata se intoarce la normal daca pot spune asa.

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

@cristi m

Piata muncii va cere in viitor mai multi ingineri decat agenti vanzari. Asta nu are decat sa ma bucure pentru ca inginerii nu se nasc peste noapte dintr-un curs de specializare. Insa din inginer in agent vanzari poti trece usor insa daca stai prea mult, tranzitia e ireversibila. Cam asa inteleg eu, mai prost fiind decat prevede legea.
... a cui lege ? ... poate a ta!

Apropo, Manole cred ca e economist, scrie MARKETING pe profilul sau.

Dorin spunea...

@Marona
Astept sa continuam discutia!

Anonim spunea...

@Dorin, Marona
Daca mai faceti teoria kilometrica cu piata ideala, eu incep calculul conductei de gaz de la centrala termica, calculul pierderii de caldura prin perete izolat cu polistiren pecum si calculul optimizarii grosimii izolatiei pe baza economiei de gaz si a costului investitiei.

:-)) Ce ziceti ??

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Dorin spunea...

@Orfeu
Ceea ce sustin este ca exista o stransa legatura intre costuri si preturi pe termen lung si ca noile tehnologii conduc la scaderea costurilor in termeni reali si implicit la cresterea puterii de cumparare.

AristotelCostel spunea...

@orfeu

"Preturile depind ... de valoarea data de client produsului respectiv."

Aşa numitul grad de 'ngăăă.

elzorab spunea...

simplul absolvent de poli nu pote fi numit inginer. inginerul e o persoana cu studii de specialitate, cu experienta si cu examenele profesionale(de grad) luate.


marketingul n-ar fi existat intr-o lume corecta. el a fost inventat de cei care vindeau produse de proasta calitate pentru a face concurenta celor de buna calitate. au dezvoltat strategii pentru a le prezenta de o maniera care sa te faca sa uiti ca ele sunt de fapt niste jafuri de produse.
evident ca, ceilalti au trebuit sa raspunda si ei cumva si asa a aparut marketingul.

totusi, dati-mi voie sa amintesc ceva. in experienta mea de ani si ani, firmele fara nume si prestigiu, no name, au departamentele de marketing cele mai dezvoltate.
am muncit pentru cativa ani la o firma care nu avea asa ceva, nimeni nu-si pierdea vreme cu marketing, dar toti erau ingineri brici, erau cunoscuti si apreciati, primeau lucrarile fara nici un marketing. dar daca firma nu e una prestigioasa, atunci trebuie sa-ti angajezi pitzipoance care sa le suceasca gatul fraierilor de clienti si...se rezolva si asa, dar nu prea vad unde e stiinta in toata chestia asta...

Dorin spunea...

@hubble

http://www.silicoman.esrl.ro/?pag=art&art=2278&title=polistiren%20expandat

Polistiren expandat ignifugat EPS-F15
Conductivitate termica w/mk - 0,032-0,036


http://ro.wikipedia.org/wiki/Conductivitate_termic%C4%83

Adica intr-o ora o locuinta pierde o energie de 0.032 - 0.036 W pe o suprafata de un metru patrat in favoarea mediului extern daca diferenta de temperatura intre cea din casa si cea din exterior este de un grad kelvin.
Am nimerit-o?
Daca da, urmeaza sa continuam calculele...
HI, Hi ,Hi...
O mai rarim daca te plictisesti asa tare....

Dorin spunea...

@Orfeu
"Preturile nu depind de costurile de productie, ci costurile de productie depind de preturi."

Mai, orfeu mai!

mobutu spunea...

omg

AristotelCostel spunea...

@dorin

Probabil aşa i s-a explicat la târg. Sub 1400 Euro/mp nu se poate. Hai fie, 1200. Da' mai jos de 1000 e imposibil. Cu eforturi uriaşe şi sacrificii susţinute am putea discuta de 800 Euro/mp. Semnătura pe loc şi rămâne 500!!!
Nici nu ştiţi ce... pierdeţi!

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

@dorin

Bun. Acum continua. Pune delta T interior exterior medie in perioada oct-apr.

Pune ca variabila grosimea izolatiei ca fiind x.

Inmulteste energia disipata cu pretul ei sa afli costul pierderii.

Apoi calculeaza costul investitiei pentru izolare si fa o amortizare pe 10 ani pentru diferite grosimi ale izolatiei x.

Pune pe un grafic curbele de cost pierdere energetica si cost amortizare si vezi la ce grosime x se intalnesc.

Sau daca nu vrei sa desenezi, construieste ecuatia egalind cele doua costuri, treci totul in stanga, ii tragi o derivata si cauti solutia derivatei.

Atentie, trebuie sa ponderezi pierderea termica cu cea pierduta prin geamuri si usi si cu cea prin plafoane unde nu schimbi nimic.

Daca vrei ii tragi si un termopan in varianta a doua si verifici daca se justifica costul termopanului in 10 ani.

Daca vrei mai continuam ...

Dorin spunea...

@Orfeu
Te duci la piata si vinzi grau, pretul fiind de 0.3 RON ca atat iti da piata. Vinzi ca asta e, sub costul de productie de 0.35 lei. (Eu nu am sustinut niciodata ca preturile nu pot scadea sub costurile de productie ci doar ca pretul evolueaza deasupra si sub respectivul cost si implicit sunt strans legate - interdependente pe termen lung)
Primavara: in loc de 2 hectare de grau cat aveai initial pui orice altceva (porumb, orez, sfecla etc) si la anul te duci in piata.
Al doilea an (multi au facut ca tine): Te duci la piata si ops pretul la grau a explodat 0.9 lei pe kg mult peste costuri.
De exemplu asta cu piata, voi ce spuneti?
Intr-adevar pentru o perioada de timp preturile sunt sub costuri, dar dupa?
NU SUSTIN O ASTFEL DE EVOLUTIE IN IMOBILIARE DEOARECE PRETURILE SUNT CU MULT PESTE COSTURI. Este insa foarte probabil ca preturile sa scada sub costurile de productie, care la randul lor sa scada foarte mult (pretul la caramida sa fie la randul ei sub costul de productie a acesteia etc.)

Anonim spunea...

Adauga si grosimea peretelui.

Anonim spunea...

Adauga si grosimea peretelui si transferul termic prin acesta. Hai ca treburile se complica. Curaj.

Dorin spunea...

@Hubble
Cand am intrebat daca continuam cu calculele m-am referit ca putem adauga si suprafata in metri patrati pe care casa o are cu exteriorul si conductivitatea bca-ului, caramizii, BCU, placii de OSB, vata minerala sau orice altceva mai pui in functie de tipul de constructie ...

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Hubble, Hubble, nebunatic simpatic ce-mi esti!
Tot la teoria din facultate ai ramas? Ce faci, vinzi legume gradinarului?
Alooo, tovarasi va dau un sfat: nu mai credeti tot ce va spune un inginer, instalator, bancher, politician, artist sau preot. Filtrati si voi ca de aia aveti cap!
Pai mai Hubble, spune-mi si mie te rog, si chiar vreau sa stiu: de ce daca un inginer a proiectat corect, a produs corect, a condus lucrarile corect produsul ma face de ras in fata clientului?
E? Eu nu am facut decat sa am incredere in tot lantul asta si sa ii transmit informatiile, sa ma bazez pe munca unui intreg lant de oameni care au produs ceva si sa gasesc un cumparator.
Si eu si omul ala care a cumparat suntem doi prosti ca am avut incredere in voi, cei care adaugati valoare.
Te doare la basca pentru ca nu pe tine te injura clientul, nu tu esti dat in judecata si nu tu iti pui semnatura pe contracte.
Semnatura cu consecinte juridice.
Iti mai zic odata, nu ma cred indispensabil societatii, nici unul din noi nu e.
Dar voi produceti ceva, noi gasim cererea. E ca si cum ai ucide mana care te hraneste.

Elzorab sunt de acord cu tine cand spui ca simplul absolvent de facultate nu se poate numi cu studii superioare.
Dar nu sunt de acord cu tine cand zici ca intr-o societate corecta nu trebuie marketing si ca numai produsul prost trebuie promovat.
Poti sa creezi ceva deosebit dar daca nu e promovat cum trebuie moare.
Vezi celebrele stiri cu masina care merge cu apa, fuziunea nucleara sau altele.
E adevarat ca sunt alte interese la mijloc dar astea deja dau in teoria conspiratiei.
Insa in momentul in care apar doi producatori ai aceeasi inovatii ramane treaba marketingului sa demonstreze care-i mai buna.
Da, vanzarile exploateaza si latura emotionala a unui om dar asta e un varf de lance pentru toata echipa din spatele lui.
Era o vorba: " Don't shoot the messenger!"

Unknown spunea...

Din pacate advertisingul si marketingul ne-au adus intr-o situatie nu tocmai fericita.
Agentii imboliari fac parte din aceeasi categorie.
S-au vandut foarte multe produse de o calitate indoielnica. Pur si simplu durabilitatea constructiilor, masinilor, electricelor nu mai conteaza. Cumparam o gramada de lucruri a caror utilizare este minima.
Casele au ajuns sa fie vandute ca masinile, masinile ca televizoarele. Construim in bataie de joc, la masina facem facelift-uri, avem n produse identice. Normal ca e nevoie de marketing si publicitate pentru a vinde lucruri mediocre sau proaste.
Poate ca si criza asta va avea efecte bune. Ii va face pe multi sa fie mai atenti la produsele pe care le achizitioneaza si de ce, transparenta mai mare la nivel guvernamental, informatii si indici dupa care sa putem lua decizii.
Ca daca o luam de la capat in acelasi sens, chiar ca suntem bolnavi.

Anonim spunea...

Perseverent ai dreptate! Produse proaste si intentionat facute cu durata minima de viata, asta a fost strategia tuturor.
Dar... produsele alea proaste cine le-a facut?
Ne meritam soarta cu totii.
Oricum, avem aici solutia iesirii din criza. Dupa ce vor pica produsele alea proaste vor trebui inlocuite de altele.
Cum, nu stiu.
Probabil vor mai fi 1 miliard de consumatori cand va sosi momentul ala.

Anonim spunea...

@chrystian

"Eu nu am facut decat sa am incredere in tot lantul asta si sa ii transmit informatiile"

Deci doar asta faci ? Inseamna ca esti burico del mondo. Fara vanzatori ne-am pune latul.

"Si eu si omul ala care a cumparat suntem doi prosti ca am avut incredere in voi, cei care adaugati valoare."

Aici ai recunoscut fara sa vrei. Deci tu ca samsar de pompe sau rulmenti sau de naiba vinzi, nu verifici ? Car e rolul tau tehnic ?

"si nu tu iti pui semnatura pe contracte. Semnatura cu consecinte juridice."

Loool. Te-a coplesit raspunderea. Poate nu stii ca aici unde lucrez eu un clic de mause sau o semnatura gresita te poate duce la parnaie. Mai ales ca nu esti in tara unde mai gasesti portite juridice. Tu ai spus ca un coleg de-al tau era la bere in timpul programului. Saracul, l-a coplesit raspunderea. Loool.

"Dar voi produceti ceva, noi gasim cererea. E ca si cum ai ucide mana care te hraneste."

Din nou super loool. Daca nu ar fi Voiculescu cu firma de apartament de comert cu electricitate si gaze, eu nu as putea vinde gazul.

Mai tinere bavarez, numai aberatii scoti una dupa alta. Mai stai si tu si gandeste.

Tin sa-l completez pe elzorab, un inginer se formeaza dupa cel putin 5 ani de munca in domeniul in care s-a pregatit. Adica daca ai facut TCM du-te tata si lucreaza 5 ani pe leafa mica la fabrica de reductoare Resita de exemplu si apoi te cauta o firma germana care te va lua fara probleme. Si eu am lucrat 7 ani in Romania in domeniul in care m-am pregatit inainte de e sari gardul. Dar lasa ca ai dat de malai la vanzari si ai zis ca e bine, dar din vinzator inginer nu te mai poti face.

Apropo, ai curaj si spune ce navete spatiale vinzi de te crezi asa implicat tehnic. Pb vinzi niste pompe sau rulmenti.

Anonim spunea...

@clujeanul

Astia vor sa-ti puna dop la pruna.

http://www.gandul.info/economia/finantele-pregatesc-dublarea-pretului-la-bautura-nu-s-au-hotarat-de-cand-video.html?3936;3857452

Deci cum ma asteptam, o sa loveasca cu taxe unde doare mai tare. Asadar trecem criza constienti fara urma de anestezic.

Anonim spunea...

Se vehicula intr-o vreme impozitarea suplimentara a celor care nu au copii. Ce ziceti, mai dureaza pana departe ?

Ar mai putea pune niste taxe pe:
- apa potabila
- taxa de poluare pe CO2-ul expirat (in functie de capacitatea pulmonara)
- taxa pe fumul de la soba
- taxa de trotuar sau pietono-vigneta
- taxa de miting
- accize la gaz si curent
- cartela la alimente si suprataxarea consumului de alimente peste cartela

Hai sa vedem. Ca la ce datorie externa avem, nu e mare lucru.

Anonim spunea...

Ce miza mare este platoul continental al Marii Negre. Sa vedem daca aceste resurse vor ajunge iar pe nimic in concesiunea long term a unei firme, asa cum s-a intamplat cu OMV.

Anonim spunea...

Marele pacat este ca Petrom-ul avea institut de cercetare si proiectare pentru zacaminte maritime, avea in subordine vechiul TMUCB (trustul de montaj utilaj chimic). Am fi castigat enorm daca o firma romaneasca ar fi exploatat aceste resurse.

Nemaiavand cercetare si know-how, o sa obtinem 20% din aceste resurse, asa cum tarile bananiere sunt pacalite.

Anonim spunea...

Hubble, baiatule, tu chiar nu ma mai ataci.
Nu ma mai obosesc sa iti explic ca toti depindem unii de altii, asta era ideea.
Parerea mea ca am putea sa ne lipsim de bursa si brokeri in rest consider ca si agentul imobiliar isi are rostul sau. Eu nu am chef sa merg sa fac intabulari, acte juridice, sa stau sa vad 100 de case. Sunt comod sau nu am timp si comoditatea se plateste si eu sunt dispus sa il platesc pe ala sa isi faca treaba.
Nu vand navete spatiale ca nu am cui, rulmentii se vand pe pile daca nu stiai.
Nici eu nu inteleg de ce o firma de apartament a intermediat rulmenti de 1 milion de euro intre fabrica de la Alexandria si statul roman si de ce aceeasi firma lucra apoi pe Colentina cu trei oameni si un utilaj second hand.

Ai vazut vreodata un depozit? Stii ce contine el? E simplu. Ei, aia vand eu, de fapt nu eu, firma.
Si da, folosesc calcul de forte pentru structuri si daca elementele alea eu le aleg prost pot muri oameni. Singura mea pretentie de la inginerii de productie este ca materialele sa respecte specificatiile cerute.
Apoi vine gandirea unui sistem intreg de utilizare a depozitului care contine... vezi si la tine in firma: utilaje, sisteme informatice si altele.
Asta e, acum doar nu ai vrea sa stiu eu tot, uneori am nevoie de informatii de la IT-isti sau producatorii de utilaje iar eu trebuie sa le inteleg pe toate si sa le pun cap la cap.
Apoi iau solutia la care au muncit mai multi oameni si ma duc la client sa ma bat cu agentii aia de vanzari pe care ii injuri tu si de cele mai multe ori nu stiu mai nimic.
Oricum piata logistica a cazut asa ca acum pretul conteaza si nu solutia cea mai buna.
Crezi ca eu nu sunt suparat ca toti ageamii s-au facut agenti de vanzari intr-un domeniu tehnic?
Sau ca este dominat de cunostiinte si relatii?
Stii ca eu niciodata nu am vandut direct statului roman? Acolo castiga unii cu relatii si apoi vin la noi sa le dam solutia.
Ei doar intermediaza si probabil vand la pret dublu.

Sa lamuresc ceva cu tine: nu am nimic cu inginerii dar nici cu alte categorii profesionale.
Nu am pretins a fi inginer specialist. Cunosc diferenta intre un om ca mine si unul care produce avioane. Dar nu crezi ca trebuie sa le vanda si cineva care intelege produsul?
Cu responsabilitatea, ai vazut si tu ca l-am zburat pe ala care bea in timpul serviciului. Nu am chef, timp, bani de oameni iresponsabili si prosti care nu vad oportunitatea de a avea conditii pe care e adevarat ca voua, celor de la proiectare si productie nu vi se ofera.
Stiai ca salariile fixe in vanzari nu sunt mari? Veniturile mari vin din realizari.

Sa inteleg ca esti un fel de controlor de trafic aerian la gaze?
N-as vrea sa fiu in locul tau dar crede-ma, nici tu in al meu.
Oricum razboiul intre management, sales, productie, logistica e existent in orice companie.

drx spunea...

http://www.cancan.ro/2009-02-04/Apartamentele-se-scumpesc-la-vara.html

B spunea...

Stai tu linistit Huble, sunt niste bani de papat si acolo ca peste tot. Apropos, stiati ca nici nu a castigat bine statul roman la Haga 80% din suprafata in disputa si se constata ca acel castig a si fost atribuit pe ochi frumosi altcuiva. http://www.hotnews.ro/stiri-esential-5386494-petrolul-din-zona-insulei-serpilor-deja-concesionat-lantului-firme-sterling-canada-melrose-edinburgh-via-midia-resources-romania.htm
Cu alte cuvinte, munciti viermi prosti si platiti taxe ca noi veniturile le tinem numai pt noi, clica conducatoare, cu alte cuvinte, sa platiti taxe bine...
Ca sa citez catavencu de saptamana asta "dupa ce au reusit sa imparta malaiul intre ministere, membrii celor doua clanuri de la Palatul Victoria se mai tem doar ca poporul infometat le va adresa somatia: "Painile sus"". Ei bine, e drept, articolul de sus evidentiaza ca motocicleanu a tras si o tzeapa de o cioco asa pe final de mandat dar toti sunt o apa si un pamant. Daca as putea nu as mai plati nici o taxa ca tot platesc si dau spagi oriunde am de a face cu administratia de stat si nu cred ca voi apuca sa mananc pensie de la statul roman!

Anonim spunea...

@crystian m

"sa inteleg ca esti un fel de controlor de trafic aerian la gaze?"

Daca vrei iti dau descrierea sumara a procesului de sweetening (indepartarea H2S care e letal in concentratii de ordinul ppm) si care contine aproximativ 200 de pagini. Daca te intereseaza mai mult iti dau si cele vreo 100 de volume de automatizari, mecanica si electro, ca sa intelegi mai bine procesul.

Uite asta nu inveti in scoala ci doar dupa 5 ani de practica. Apoi te numesti inginer.

Ce vinzi tu, niste profile I de constructii sunt o banalitate chiar si pebtru un chimist.

AristotelCostel spunea...

De asta si spuneam ca Romania e stat mafiot.
Şmecherii ăştia încasează nişte comisioane modice comparativ cu beneficiile şnapanilor străini, îşi bat joc de toţi românii şi pe urmă ni se serveşte argumentul ... documentelor SECRETE.
Să trăiască serviciile secrete şi toate mascaradele umane care s-au perindat pe la Palatele Victoria şi Cotroceni, prin Casa Poporului şi mai ştiu eu pe unde, da' deciziile care privesc resursele "la popor" să mor de pricep cum de pot fi secrete într-un stat membru UE.

Anonim spunea...

Am facut un calcul rapid (posibil sa aiba erori), zacamintele estimate ar valora cam 8 md de euro.

Dar ma tem ca estimarea este mincinoasa, urmand ca surplusul sa fie oarecum sifonat.

Am fost la Rosia Montana si am vizitat vechea mina de aur. Ghidul mi-a spus ca zacamintele de aur au fost de circa 10 ori subevaluate de firma canadiana, romanii avand estimari corecte dar nedate publicitatii sau fiind considerate gresite.

AI spunea...

Alpha Bank taie un sfert din rata la creditul de casa. La un imprumut de 50.000 de euro contractat pe 30 de ani in iulie 2008, efortul lunar scade de la 404 la 303 euro. Banca a redus si marjele pentru imprumuturile de nevoi.

http://www.cotidianul.ro/alpha_bank_taie_un_sfert_din_rata_la_creditul_de_casa-72227.html

clujeanul spunea...

În şedinţa din 4 februarie 2009, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât:

* reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 10,00 la sută pe an de la 10,25 la sută începând cu data de 5 februarie 2009;
* gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar prin utilizarea activă a operaţiunilor de piaţă monetară;
* menţinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

@Al

Nu prea imi vine a crede, dar e un semn bun daca le-a intrat morcovul bancherilor si reduc dobanzile nesimtite. La mai mare.

mobutu spunea...

Super-vile la mini-preţuri

AI spunea...

@hubble

Tocmai am discutat cu o colega si astept un telefon de la ea. Are un ipotecar la Alpha de vreo 60k din vara trecuta. Mi-a zis ca nu i-a scazut nimic pana acum, din contra, a crescut din cauza Euro. A zis ca suna la ei si imi spune daca se schimba ceva de luna viitoare.

AI spunea...

@mobutu spunea...
Super-vile la mini-preţuri

Titlu pompos, continut varza. Nu vad tragedia si mini-pretul...

AristotelCostel spunea...

Inflaţia ca avuţie

AristotelCostel spunea...

Bre, pe principiu' "I MADE THIS!" mi-o citit Boc scăpările nervoase:

Executivul a dispus declasificarea contractului de cesionare cu Sterling Resources

Dorin spunea...

@Al
"Alpha Bank taie un sfert din rata la creditul de casa. La un imprumut de 50.000 de euro contractat pe 30 de ani in iulie 2008, efortul lunar scade de la 404 la 303 euro. Banca a redus si marjele pentru imprumuturile de nevoi."

Aceste masuri tin pentru cei care si-au facut in ultimul timp credite la 60-70% din venituri dar isi mentin serviciul (iar majoritatea veniturilor nu veneau din bonusuri din vanzari). Pentru ceilalti insa...

dcg spunea...

I-auzi una:

Bancile nu mai pot rezilia direct contractele cu clientii care nu pot plati rate majorate - Comisia Juridica din Senat

http://economie.hotnews.ro/stiri-consumator-5389462-bancile-nu-mai-pot-rezilia-direct-contractele-clientii-care-nu-pot-plati-rate-majorate-comisia-juridica-din-senat.htm

Anonim spunea...

M-au luat dracii cu platoul Marii Negre. Mafia trebuie casapita printr-o noua revolutie. Trebuie sa o luam iar de la zero. Nu stiu daca va fi mai bine, dar nici asa nu se mai poate.

mobutu spunea...

Ete fleoşc.
De parcă ăla care nu-şi mai poate plăti ratele o să poată să plătească după reeşalonare sau refinanţare.
Frecţie la picior de lemn.

Anonim spunea...

Tarile arabe cu mari zacaminte nu concesioneaza. Se fac contracte de contructie a unor rafinarii si alte instalatii de exploatare si in schimbul lor se ofera x tone de petrol sau y mc de gaze. Apoi uzinele devin proprietatea statului si la revedere.

De ce porcii nostri concesioneaza resurse pe'j de ani ?

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

A fost concesionat inca din '92 de catreeeeeee.... guvernul Stolojan!
Asta se spune la radio.

Hubble, my friend, mergem peste ei?
Nu mai zic nimic ca sunt scarbit mai rau ca dupa o betie crunta.

Nu lucrez cu profile L, eu nu ma bag in chimia ta, nu te baga nici tu in mecanica mea.
Poti sa imi dai manualul, sigur o sa il inteleg. ;)
Dar nu e secret de serviciu?

Adrian Iftode spunea...

In seara asta o sa revad filmul Boondock Saints.

Cine sa faca revolutie? Rusii?

Anonim spunea...

haideti sa va esplic cum e cu rezervele alea de gaz.

1. in '92 stolojan, pt ca romania n-avea bani de investitii, da dreptul de explorare pentru cele doua parcele catre o societate "enterprise"
2. ca sa fie safe, guvernul romaniei a dat drepturile astea numai in portiunea care era in afara pretentiilor maxime ale u.r.s.s.
3. dupa aia, "enterprise" vinde drepturile astea catre "palladin" iar astia mai departe la "sterling"
4. in '97 incepe conflictul cu ucraina iar poporul prieten de la nord vine cu pretentii mult mai mari decat ale fostei u.r.s.s., pt ca, spun ei, insula serpilor si stiti mai departe
5. ei bine, ei cerand la modul nesimtit mult mai multa mare decat fostul u.r.s.s., o portiune dintr-un perimetru dat de stolo in '92 pentru explorare cade la extremitatea pretentiilor ucrainei. "intamplator" exact pe portiunea aia, sterling gasise o zona buna de forat, motiv pentru care ucraina ceruse atat de mult, la modul bijnitaresc
6. portiunea aia ramane in litigiu pana in 2008 cand, spre sfarsitul anului, devine clar ca ucraina va pierde (la gadea anul trecut zisese v.stan ca avem mari sanse sa castigam), motiv pentru care sterling scrie pe site ca asteapta cu nerabdare solutia curtii de la haga.
7. profitand de modificarea legislatiei si de necesitatea incheierii acelui act aditional, pentru ca sterling avea nevoie de act aditional pentru a incepe forarea in portiunea din perimetrul dat de stolo in '92 care fusese in litigiu din '97, guvernul tariceanu le sugereaza celor de la starling sa "transmita" dreptul acesta catre firma prietena "midia resources" a lui patriciu. astfel incat, dupa ce actul aditional se parafeaza, sterling romania vinde drepturile catre "midia resources" si apoi se desfiinteaza.

deci tariceanu n-a dat nimic din ceea ce "am castigat" la haga ci doar, pentru felia pe care stolo o daduse in '92, si pe care sterling avea oricum dreptul sa o exploateze, a bagat o firma interpusa prietena.
practic sterling, ca sa nu fie amanata cu acel act aditional si doamne fereste sa trebuiasca sa mai dea odata spaga si noului guvern, a preferat sa castige mai putin decat sa riste sa piarda tot.

repet, "midia resources" a pastrat in romania, prin mijloace neortodoxe ce-i drept, o parte din castigurile care le-ar fi fost cuvenite de drept celor de la sterling.

clar?

Anonim spunea...

De unde stii tu toate astea mai sapte?

Rezulta ca statul roman a lucrat pentru o companie straina sau romana, nu mai conteaza, noi tot prosti ramanem ca e evident.
Deci tot curva Europei, tot sclavii multinationalelor am ajuns.
In locul rusilor as trece cu tancul prin europa inca odata ca ne-ar face tare bine. Unde ar mai fi Sua sa ne salveze? Oricum niciodata nu ne-au ajutat.
Se pare ca am ajuns ca planeta lumea a 3-a.
Sa concesionezi tu resurse cand ai in tara ingineri, firme in stare sa faca orice... Stolojane ce a fost in capul tau?
Vezi mai hubble de ce tu lucrezi afara? Le facem jocul. Toti.
Avea dreptate Ceausescu, astia nu sunt decat niste agenti straini care fac pe politicienii romani.
Si se pare ca toti am ajuns niste agenti straini.
Mai jucati ba mult teatru?
Fire-ati voi de "agenturisti"!

limestone spunea...

Concesionarea perimetrelor petroliere este obligatorie pentru Romania. O firma straina vine si foreaza in Ro pe banii ei si cu riscul de a nu gasi petrol asumat. De exemplu, din 10 foraje pot da petrol zece sau nici unul, depinde de norocul, stiinta si tehnoogia acelei firme. Un foraj poate costa zeci de milioane de euro, mai ales daca sapa offshore in Marea Negra.
Personal am lucrat pentru Sterling Resouces in 2004 la saparea unei sonde pe langa Craiova. Forajul a durat cateva luni, a costat peste 10 milioane euro si nu a fost gasit nici un strop de petrol. Romania oricum nu are bani sa faca treaba asta de explorare pe banii ei, asa ca, sa fim multumiti ca o fac altii pentru noi.Dar contractele trebuiesc negociate pe bune, nu pe spaga.

limestone spunea...

Santierul, sonda care a sapat la craiova pentru sterling resouces era romaneasca, inchiriata de ei. Ceilalti specialisti erau straini, consultanti si supervizori. Sa fi vazut cum fugea noaptea sondorul roman cu butoiul de motorina furat din sonda in spate sa-si alimenteze Aro-ul. Tara de cacat, plina de hoti,nu de specialisti cum credeti voi. Canadienii inchideau ochii si se faceau ca nu vad.

Anonim spunea...

Nici nu te contrazic limestone, ca daca nu ne fura altii ne furam noi singuri caciula.

Canadianule, ma astepti ma la aeroport? Spal vasele bine. :)

Gogu G spunea...

Parlamentul European a aprobat la 18 decembrie 2008 unele modificări la Directiva 94/19/CE privind sistemele de garantare a depozitelor, în ceea ce priveşte plafonul de garantare şi termenul de plată a compensaţiilor.

În rezoluţia Parlamentului European se prevede majorarea plafonului de garantare la 50.000 euro şi pentru persoanele juridice. De asemenea, se prevede reducerea termenului de plată a compensaţiei la 20 zile lucrătoare de la data indisponibilizării depozitelor instituţiei de credit.

După aprobarea rezoluţiei de către Consiliul Uniunii Europene, aceste prevederi urmează a fi transpuse în legislaţia naţională până la 30 iunie 2009.

sursa: http://www.fgdb.ro/

Anonim spunea...

@limestone

Zacamintele nu trebuie concesionate sub nici o forma. E o inventie mafiota romaneasca. Zacamintele de orice fel ar fi ele trebuia sa ramana in proprietatea statului libere de orice sarcina.

Trebuie cumparata tehnologia in schimbul unei cantitati de petrol. Si ce spui tu ca si-ar lua leapsa nu e posibil pentru ca exista prospectiuni geologice si estimari de zacaminte (ca stiinta).

Mai e o pb cu platoul Marii Negre. Inclusiv platformele care functioneaza acum ard gazul la facla pentru ca nu exista conducte de transport. Cea mai apropiata conducta de gaz e in Dobrogea (Isaccea-Negru Voda) si trebuie facuta cuplarea cu aceasta pentru a intra in sistem. Conducta respectiva vine de la rusi si alimenteaza Balcanii si SE Romaniei.

Daca s-ar exploata petrolul fara valorificarea gazelor ar fi o bataie de joc. Prima data trebuie facute investitii in realizarea conductei de gaz. Si sa ma ierti dar proiectare de magistrale de gaze inca mai avem in subordinea Transgaz. Tot sistemul national de gaz e facut de romanii de la Romgaz si Transgaz inclusiv conductele noi din Dobrogea (2002).

Important e sa avem o conducere politica care sa tina cu tara si cu romanii. Uite asa se creaza locuri de munca si PIB, nu concesionand pe de-a moaca. E cel mai simplu sa iei spaga si sa semnezi un contract, in loc sa ai viziune si pricepere.

PS: Ceea ce spuneai tu ca sa nu intreprindem nimic ca romanu fura e exact ca in articolul lui Plesu de pe blogul lui Dan Popa. Avem o meteahna in a accepta ca normala furaciunea. De-asta ii acceptam si pe conducatori. Nu zic ca occidentalii nu au hoti, dar dupa ce treci granita cu Ungaria meteahna aceasta dispare. Si asta trebuie eradicata de ministrii aia de interne care se joaca dea hotii si vardistii.

Anonim spunea...

Sunt de acord cu ce a spus Hubble mai sus.
Se pare ca interesul insa e altul.
Daca deja noi in '92 concesionam rezerve pe care nici nu le aveam, in perioada in care Romania era suprapopulata cu ingineri si sondele noastre scoteau petrol din orientul mijlociu cum sa nu banui ca totul a fost un plan bine pus la punct?
Cineva si-a dorit punerea economiilor ce concurau anumite companii la pamant. Si a reusit.
Nu sunt de acord cu tine limestone nici in ruptul capului ca trebuia sa ne concesionam resursele ca vezi domne nu aveam tehnologia, oamenii si banii.
Cinci tari produceau utilaje de foraj la mare adancime si una dintre ele eram noi.

Stiti ceva, daca aveam o industrie atat de varza inainte de '89 cum naiba de construiam autostrazi in desert, cai ferate, combinate chimice, sonde, vapoare, locomotive?
Erau proaste? Si atunci de ce in tara nu ramanea nimic si totul mergea la export?
Mi-a povestit cineva care a lucrat la o rafinarie din Libia construita de romani. Mi-a zis ca era supermoderna si arata ca din filmele SF fata de ale noastre. Dar era facuta de romani cu materiale produse si in Romania.

Si tu limestone esti de acord ca trebuie concesionate? Pai nu mai bine investeste Romania in oamenii ei ca si asa nu au de lucru si instalatii performante si il scoatem noi gazul. Daca nu ma insel una din platformele noastre petroliere e prin golful Persic si lucreaza pentru arabi.
Asa ar veni Hubble in tara, m-as putea face si eu inginer pe bune.
Lasand gluma la o parte nu mai avem cum: Faur a ajuns parc logistic si ma tem ca multe uzine au ajuns asa iar pe multe fabrici care mai merg e acum numele unei multinationale.
Poate acum, in 2009 trebuie sa concesionam dar in 1992 nu era necesar.
Sunt tari americanii, probabil din banii care ne revin noua or sa ne vanda cateva F16.
Stiu ca seicul Arabiei Saudite a luat 100 de bucati odata in anii '70. Ce betii or fi tras aia de produc avioanele.

Nu regret comunismul si nici pe Ceausescu dar omul spunea ceva in zilele "revolutiei". O fi fost nebun dar daca ce spunea era adevarat?

Va recomand o carte veche scrisa in 1980 de un inginer ca pregatire si fondatorul revistei L'Expres:
Sfidarea mondiala sau "Le Défi mondial" (The Global Challenge) de
Jean-Jacques Servan-Schreiber.

Anonim spunea...

Beton de beton :

http://www.capitalul.ro/stiri-imobiliare/autoritatile-locale-pot-cumpara-locuinte-neterminate-de-privati.html

"Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei (MDRL) ar putea prelua de la autoritatile publice locale ansambluri de locuinte nefinalizate achizitionate de acestia de la dezvoltatori privati in dificultate, in vederea finalizarii, la incheierea lucrarilor unitatile urmand sa fie predate primariilor.


"Nu sunt adeptul cumpararii, nici nu se poate legal in acest moment, nu putem cumpara structuri incepute de la privati", a declarat, ministrul Dezvoltarii, Vasile Blaga, vineri, intr-o conferinta de presa, raspunzand intrebarii unui jurnalist, conform MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate ministerul le poate prelua de la autoritatile publice locale.

El a adaugat ca situatia din fiecare oras sau comuna este cunoscuta cel mai bine de alesii locali, iar daca acestia vor considera ca pot achizitiona structurile sau locuintele in diferite faze, ministerul le va putea prelua ulterior in vederea finalizarii."

Cu ajutorul ANL-ului se vor face cele de mai sus :

http://www.capitalul.ro/stiri-imobiliare/anl-ar-putea-cumpara-locuinte-de-pe-piata-libera.html

"relateaza Agerpres.

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintelor ar putea sustine deblocarea pietei rezidentiale daca autoritatile locale cumpara locuintele aflate in proiecte rezidentiale blocate, care ulterior ar putea fi finalizate de Agentia Nationala de Locuinte (ANL), a declarat vineri, ministrul Dezvoltarii, Vasile Blaga.

'Legislatia nu ne permite sa cumparam astfel de locuinte si sa le finalizam. Daca autoritatile locale vor cumpara aceste locuinte, atunci vom putea face acest lucru', a conchis ministrul Dezvoltarii Regionale.
Potrivit legii, ANL poate prelua structuri nefinalizate de la autoritatile publice locale pe care dupa finalizare le vor preda autoritatile locale pentru repartizare."

Traiasca alianta PD-L - PSD adica FOSTUL F . S . N .

Anonim spunea...

Am ajuns din nou, la PARTIDUL UNIC.
Bravos natiune ... halal sa-ti fie !

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Partidul ... Basescu ....Romaniiiiaaaaaa !
http://www.ziare.ro/1233780890-Bancile_nu-si_vor_mai_putea_executa_silit_clientii_care_nu_isi_pot_plati_ratele

AI spunea...

Bravo Urban!!!

AristotelCostel spunea...

@Al

Ura-ura, da-i de naşpa pentru cămătari:

"Băncile nu mai au voie să rezilieze contractele clienţilor cărora le trimit acasă notificări, anunţându-i că se măreşte dobânda aferentă unui credit, decât în condiţiile în care fac în prealabil o propunere de reeşalonare a ratelor clientului sau o propunere de refinanţare a creditului, însă întotdeauna numai după ce se analizează condiţiile financiare şi veniturile clientului şi după ce se analizează dacă acesta are posibilitatea să ramburseze acest credit", a declarat senatorul PDL Iulian Urban, citat de Agerpres.

De asemenea, prin amendament, a arătat Iulian Urban, băncile nu mai pot să introducă comisioane sau tarife, făcând trimiteri la eventualele condiţii generale ale furnizorului de servicii bancare, rezolvându-se o altă problemă gravă cu care se confruntă românii şi anume faptul că se invocau tot felul de condiţii generale sau termeni care nu erau niciodată prezentaţi consumatorilor, pentru a se stabili creşterea unor rate.

Totodată, senatorii din Comisia juridică au aprobat şi dublarea amenzilor aplicabile de către inspectorii ANPC băncilor în cazul în care abuzează de clienţii consumatori de servicii bancare, tot la propunerea senatorului democrat-liberal, dar nu în cuantumul solicitat de acesta.

Conform senatorului PD-L, în urma adoptării acestui amendament, băncile vor putea fi sancţionate cu sume între 2.000 şi 100.000 de lei dacă abuzează de clienţi, nerespectându-le drepturile.


Deci, unde sunt speranţe se mai acordă şanse...unde nu-s, nimeni nu cere...ia...ura!

Anonim spunea...

Sa nu se inteleaga, dupa cum am scris refrenul ala asa pare, acum imi dau seama, ca sunt de acord cu legea asta. Din contra, ne indreptam cu pasi repezi spre societatea socialista multilateral dezvoltata. De ce sa salvezi pe unii care au fost prosti ? Si-au amanetat viitorul lor si al famiilor pentru un apartament comunist, o "cloaca', pentru o gramada de fiare (masini) sau plasme, telefoane etc.
De ce nu lasi sa actioneze selectia naturala , in acest caz ?
Apoi mai vrei sa imi declar castigul real, ca sa iti dau tie stat bani sa ii ajuti pe unii care s-au creditat ca nebunii ??
Dupa ce ne-au tras in jos in anii '90 dand salarii la unii care stateau in uzine acum ne vor da la vale cu ajutoarele date creditatilor.
Noroc ca Romania nu e SUA, nu avem Fiscul lor si statul roman va vedea ciuciu de la unii ca mine.

dcg spunea...

Am pus si eu linkul ala ieri dar a trecut neobservat :-)

Anonim spunea...

@Cristi Dimofte
Ai dreptate, te rog sa ma scuzi, trebuia sa fac comentariul la link-ul tau. Sorry !

dcg spunea...

Nu e vorba de asta ci de faptul ca nimeni nu pare sa remarce cum tot trag ai nostri guvernanti in directia asta: ba propuneri de scutiri si amanari la plata ratelor pt. populatie, ba achizitii de constructii pentru a scapa din rahat alta categorie de datornici si anume dezvoltatorii. Practic nu trece nici o saptamana fara sa apara un zvon de genul asta.

limestone spunea...

@ Hubble & Chrystyan

Nu mai avem nici o sansa. Ce a fost inainte de 89 a trecut demult, faceti diferenta ! Romania nu mai este capabila sa exploateze rentabil prin foraj zacamintele de petrol, nu mai putem, suntem depasiti tehnologic, sondorul roman e betiv si hot, si nici specialistii ramasi in tara nu sunt de mare talie. Daca noi sapam o sonda in 3 ani cu cheltuieli de 20 milioane euro si un canadian poate sapa aceiasi sonda in 3 luni cu 5 milioane, pe cine ati alege sa faca lucrarea? Asa procedeaza tari ca, scuze, Columbia, Coasta de fildes, Nigeria, etc...Credeti ca noi suntem mai breji? daca da, argumentati.Stiu ce vorbesc, sunt inginer geolog de 15 ani pe santiere nationale & internationale.

limestone spunea...

@ cristi dimofte & simon

Nu sunt zvonuri, este pregatirea terenului pentru ce va urma, preluarea proiectelor imobiliare falimentare de catre stat pe banii nostrii, tuturor.
Si noi stam sa ne racim gura de pomana pe bloguri in loc sa facem ceva constructiv, sa o punem de-o mamaliga explodata.
Manole, poate facem o petitie semnata online, daca ajungem la un numar de cateva sute de mii de semnatari, poate reusim sa-i stopam.Ar fi o tema buna.
Eu si fratele meu am initiat deschiderea la parchet a unei anchete si proces pe tema padurii defrisate pentru constructie vile in oras la noi. Hai sa facem ceva...

Anonim spunea...

@limestone

De acord cu tine, stim ca nu sunt zvonuri ! Si de acord si cu ideea de a face ceva . Poate cineva veni cu o propunere ? Din cei care citesc blogul si sunt implicati in presa, sau avocati etc.
Dar sa nu uitati ca e un razboi. Astia (dezvoltatorii) nu se vor juca ... pe bloguri . Au bani, relatii , putere ..

limestone spunea...

Cica asta ar fi moda in vanzari pe 2009 !

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   1 – 200 din 265   Mai noi› Cele mai noi»

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?