Sondajul de săptămâna trecută a avut ca temă întrebarea: "Când credeţi că se va sparge balonul imobiliar?" Iată şi răspunsurile:
- 45 de voturi (24%) - deja a început să fâsâie
- 37 de voturi (20%) - în 2008-2009
- 69 de voturi (38%) - după 2009
- 30 de voturi (16%) - niciodată, preţurile vor continua să crească mereu
- Total: 181 de voturi
10 comentarii:
nu-i greu de ghicit cine esti, nu doar ce esti.
MANOLE!!! nu-l baga in seama pe rechinul asta ......Ti-am zis sa scrii si tu ceva despre banci!!!! care dupa parerea mea au influentat cresterea haotica a preturilor....astept nerabdator.....sau nu cumva esti unul care lucrezi in vreo banca????
Te vei mira, dar băncile sunt cel mai puţin vinovate. În primul rând că în Bucureşti, cel puţin, băncile oricum nu aprobă credite pentru apartamente mai vechi de 1977. În al doilea rând băncile nu dau credite "pe ochi frumoşi", ci pe un scoring: îndeplineşti condiţiile, iei, nu le îndeplineşti, nu iei. Băncile nu sunt vinovate că au crescut lefurile în România şi lumea poate lua credit conform normelor lor. În al treilea rând - şi aici poate că ar fi băncile într-adevăr vinovate - fiecare sucursală, oricât de mică, are un target de vânzări. De exemplu, la o anumită sucursală din Berceni a unei anumite bănci al cărui nume începe cu A, targetul în 2006 era de 4 credite / lună. Banca respectivă cred că are vreo 50 de sucursale numai în Bucureşti, deci bănuiesc că targetul era de vreo 200 de credite / lună, adică 2400 pe an (numai în Bucureşti). Păi dacă fiecare bancă majoră gândeşte aşa, rezultă că primele 5 bănci din sistem doresc să existe pe piaţă aproape 10.000 de tranzacţii imobiliare / an. Băncile sunt iresponsabile fiindcă, din dorinţa de a-şi atinge obiectivele, îndeamnă lumea să se împrumute ca la balamuc, în condiţii dubioase, unele începând chiar să ofere împrumuturi pe durate foarte lungi (30 de ani) sau aşa-zise împrumuturi cu perioadă de graţie (NIMIC NU E GRATIS!). În avantajul băncilor româneşti vorbeşte totuşi faptul că împrumuturile se acordă în general responsabil, numai pe bază de venituri reale. Probabil cei care fac un credit nu vor intra brusc în incapacitate de plată atunci când se va sparge balonul, atâta doar că vor rămâne în braţe cu o marfă ieftină şi proastă.
Manole, nu ne tot tine in suspans. spune clar si in ordine cine-s vinovatii, 1,2, 3... si cati or mai fi. pana acum am inteles ca agentii imobiliari nu-s. acum bancile sunt doar putin vinovate.
Romanii sunt foarte inventivi la capitolul obtinerii altor venituri pe langa salariu. Pentru a se incadra in scoring, apeleaza la artificii financiare extrem de complexe :)
Un exemplu tipic: salariu 600 ron/luna + chirie 1800 ron/luna obtinuta din inchierea unui spatiu comercial firmei X.
Va las pe voi sa ghiciti cine este administratorul firmei X.
Am uitat sa precizez in comentariul de mai sus, ingineria asta a fost intalnita pentru obtinerea creditelor de consum, la imobiliare te doare capul
@dragos: de curiozitate, i s-a aprobat creditul tipului cu 6 + 18? În general, se aprobă credite pentru asemenea inşi? Pentru că, dacă se aprobă, atunci 1. informaţiile mele sunt complet depăşite (oricum nu pretind că ştiu bine ce se întâmplă în bănci) şi 2. Houston, we DO have a problem...
In asemenea cazuri cererea este respinsa cu zambetul pe buze.
Asa cum in agentii exista targeturi, asa exista in centrale (unde se aproba de obicei creditele) norme.
Daca in agentii nu s-a atins targetul nu este o problema grava. Daca in centrala nu s-a respectat norma este o problema extrem de grava.
Ba, ma scuzi dar acorda credite si pt apartamente din '55 (bloc rusesc) fara bulina e drept dar sa nu exageram...se acorda si destul de usor
Manole, "boom-ul imobiliar" cam pretentios spus, cred ca e nevoie de putina educatie economica. Sa le luam pe rand:
1. IMOBILIAR = apartamente vechi, ap noi, terenuri in Buc, terenuri in jurul Buc, terenuri agricole, mall-uri, cladiri de birouri, hale, etc, etc, etc.
Cand afirmi ca exista un boom imobiliar inseamna ca te referi la toate astea. Esti sigur? Aici vad ca se vorbeste doar de apartamente in Bucuresti ceea ce reprezinta o fff mica parte din ceea ce inseamna imobiliar in Romania.
2. BOOM = un fel de balon al preturilor, balon umflat la maxim care sta sa explodeze. Te intreb din nou Manole, esti sigur de asta? Stii ce inseamna sa explodeze un balon? Inseamna ca un apartament care acum este 100.000 euro, dupa ce explodeaza balonul se va duce la maxim 30-40.000. Repet intrebarea, esti sigur de asta Manole?
Citesc periodic intr-un cotidian un jurnalist care afirma cu regularitate ca boom-ul a explodat in nu's ce tara si da exemplu ca preturile au scazut cu 1% in august. Pai asta e explozie Manole, asta e boom? Nu, nu are nici o legatura, e vadita lipsa de educatie economica.
Sunt convins ca tu crezi ce afirmi pe aici, dar daca te inseli? Nu o sa faci decat rau unor amarati care in loc sa-si ia acum cu 85.000 un apartament (supraevaluat recunosc), o sa il ia peste 3 ani cu 75.000 poate, dupa ce pretul va trece si prin 110.000, dar in timpul asta vor plati chirii astronomice de 500-600 euro pe luna. Si atunci care e sensul Manole? Pentru ca balonul nu va exploda Manole, se va dezumfla incet, dar asta nu acum, ci peste vreo 2-3 ani. Si se va dezumfla incet pana la niste niveluri care oricum vor fi scumpe. Si atunci care e sensul dezbaterii Manole?
Trimiteți un comentariu