joi, 20 septembrie 2007

Indirect si cu juma' de gura se confirma ceea ce stim cu totii:

...că apartamentele de bloc au început să se vândă din ce în ce mai prost.

Ziarul care are curajul să publice această ştire e Cotidianul, prin articolul de azi intitulat: "BNR dă de pământ cu piaţa imobiliară". Citiţi partea a doua a articolului în care are cuvântul Ion Marin, vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Notarilor Publici.

"In primele şase luni din 2007 au fost înregistrate 272.097 tranzacţii, în creştere cu 3-4% faţă de nivelul din intervalul corespunzător din 2006. Creşterea nu a fost atât de mare deoarece a avut loc o echilibrare, pe fondul majorării numărului tranzacţiilor cu terenuri şi al reducerii celor cu locuinţe."

Luând în considerare nişa de piaţă care ne interesează şi pe care o credem mult supraevaluată, cea a apartamentelor comuniste de bloc, avem, aşadar, cel puţin 2 elemente-cheie ale unui bubble imobiliar:

- oferte de vânzare care stau pe piaţă peste jumătate de an (confirmare empirică pe care o poate face oricare dintre noi);
- tranzacţii în scădere (confirmare oficială).

27 de comentarii:

Anonim spunea...

Este normal sa existe asemenea semnale. Se pare ca si Mircea Badea a vizitat "balonul imobiliar"(nu se pare ,sigur).
Cel putin nu se va mai spune ca noi cei care postam aici suntem nebuni sau interesati. BNR are un un interes, dar interesul este legitim, si consta in sanatatea sistemului bancar. Se vor inaspri probabil conditiile de creditare, si eu cred ca se vor inaspri in punctul vulnerabil in Romania, adica in metodolia de evaluare a ipotecilor.
O intrebare ar fi , daca BNR a consultat blogul, sau daca nu cumva am avut noi accces privilegiat la analizele BNR. Glumesc desigur.

Anonim spunea...

Se pare ca BNR nu are chef de situatii din astea ca in Anglia, si incearca sa le previna. Sa sti Manole ca lucrurile spuse de dl. Vasilescu nu sunt de loc spuse cu jumatate de gura. In domeniul bancar exprimarile se fac de obicei cu mare prudenta, si se evita concluziile categorice, pentru a nu produce panica sau neintelegeri. Pe mine chiar m-a mirat caracterul direct si fermitatea declaratiei. Deci n-a fost cu jumatate de gura.

http://www.smartfinancial.ro/smartbank/piata+de+capital/regatul+unit+-+urmatoarea+tinta+subprime

Anonim spunea...

http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Business/72863/S-a-dat-startul-scumpirii-creditelor-in-euro.html

Anonim spunea...

Un mic inconvenient al creditului imobiliar

http://business.rol.ro/content/view/51923/2/

Anonim spunea...

Dosar BBC News: Global credit crunch

http://news.bbc.co.uk/2/hi/in_depth/business/2007/creditcrunch/default.stm

Interesant.

Anonim spunea...

Cineva ne minte:notarii spun ca nu a crescut nr de tranzactii iar bancile spun ca au acordat mult mai multe credite imobiliare decat anul trecut(de ex Brd cu 320% mai mult).Unde e adevarul?

Manole spunea...

Nu ne minte nimeni. Băncile şi-au relaxat normele de creditare şi au putut da mai multe credite, dar asta nu a dus neapărat la vânzări mai multe pe piaţă. Din chestia asta rezultă de fapt că numărul celor care îşi băgau banii în cash în apartamente a scăzut foarte mult.

Anonim spunea...

pt anonim: nu ne minte nimeni, in Romania s-a construit si se construieste enorm. asa ca, notarii au dreptate cand afirma ca numarul de tranzactii cu apartamente a scazut dar numarul de tranzactii cu terenuri a crescut. bancherii au dreptate cand afirma ca au dat mai multe credite imobiliare, pentru ca aceste credite nu se folosesc doar la cumparari de apartamente vechi/noi ci mai ales la achizitii de terenuri si constructii noi.

Anonim spunea...

...si la construirea de imobile noi, (am vrut sa inchei)

Anonim spunea...

In momentul asta, Euro se tranzactioneaza la 3,44. Depaseste prognozele mele, care si asa erau optimiste.
A crescut numarul crediteleor fiindca ponderea celor care pot sa cumpere un imobil cu bani cash a scazut aproate de zero.
Si in afara de asta, e ridicol sa afirmi ca in Romania "se construieste enorm". Poate enorm de scump si de putin.

Anonim spunea...

Romania a inregistrat anul trecut cea mai mare crestere a productiei in sectorul constructiilor, din toate tarile membre UE. 3,9% a fost cresterea in zona euro, 6,6% pe ansamblul uniunii europene si la noi, cat credeti ca a fost? 36,2% !

cifrele luate din:
http://www.jurnalul.ro/articole/95518/foto.php?albumId=1185

Anonim spunea...

36% fata de cat inainte? Daca intr-un an construiesti un bloc si anul urmator 2 blocuri, poti zice ca ai crestere de 100% ...

Anonim spunea...

nu stiu sa-ti raspund fata de cat inainte. dar pot sa-si spun ca aceste "doua blocuri" contruite azi salveaza cresterea PIB-ului de anul asta.
http://www.gardianul.ro/2007/09/16/economie-c1/dezastrul_din_agricultura_trage_pib_ul_n_jos-s101099.html

Anonim spunea...

europene si la noi, cat credeti ca a fost? 36,2% !

Procentul asta se refera la VALOAREA nu la volumul constructiilor, cuprinde deci influenta cresterii preturilor, care in Romania este mai mare decat oriunde.
Sa nu mai spun ca ponderea mare (52%)a constructiilor in PIB reflecta de fapt preturile anormale si profitul excesiv din acest sector, distorsionand si dezechilibrand de fapt indicatorii macroeconomici in ansamblul lor.
Se stie cumva "productia fizica" (de exemplu in m2 din constructii, sau e secret comercial?

Anonim spunea...

da, da, si uite o statistica privitoare la numarul autorizatiilor de constructii emise, care in februarie 2007 sunt cu 53% MAI MULTE decat in februarie 2006
http://www.newschannel.ro/stiri/36/6881/Numarul-autorizatiilor-pentru.html

Anonim spunea...

Hmmm, cand atat din PIB depinde de o singura industrie, eu zic ca e de rau ...

Anonim spunea...

Manole, cine sunt proprietarii apartamentelor ce stau pe piata cate un jumatate de an si, in ciuda nevinderii, le creste pretul? Eu zic ca-s, in mare parte, cei ce si-au construit case si s-au mutat in ele si n-au nevoie acuta de banii de pe apartament. daca pot face o afacere buna il vand, daca nu, il tin inchiriat. daca am avea o statistica a inchirierilor am vedea ca numarul acestora a crescut in timp ce numarul tranzactiilor de vanzare-cumparare a scazut.

Anonim spunea...

Purtatorul de cuvant al BNR participa la un simpozion,,,,pe teme imobiliare:
http://business.rol.ro/content/view/51998/2/

Bineinteles ca e mai putin "credibil" decat reprezentantul unei agentii sau al unui "dezvoltator". Habar n-are el de nr. de autorizatii sau de "cerere si oferta" , dar, probabil ca nu mai are alta treaba si de plictiseala s-a apucat sa-si dea cu parerea de imobiliare.

Anonim spunea...

"da, da, si uite o statistica privitoare la numarul autorizatiilor de constructii emise, care in februarie 2007 sunt cu 53% MAI MULTE decat in februarie 2006"

da da, dar autorizatii de constructie se dau si pentru reparatii, si pentru autostrazi, si pentru cladiri industriale, chestii care "scapa" mafiei agentiilor si dezvoltatorilor.

Anonim spunea...

reparatii s-au facut dintotdeauna, deci daca numarul autorizatiilor de constructie s-a marit cu 53%, se poate presupune (in lipsa datelor) ca, in medie, si reparatiile si constructiile noi au crescut cu 53%. apoi, cu autostrazile :))...aici, recunosc, nu m-am gandit...posibil sa modifice simtitor numarul autorizatiilor eliberate...

daca ati vazut in link-ul anterior cu PIB-ul, cresterea (valorica, ok) e cam egala si la rezidentiale si la industriale+birouri+comerciale. eu n-am afirmat ca s-ar construi multe blocuri de locuit, ci doar ca cea mai mare parte din creditele imobiliare merg in alta parte decat pe cumpararea de apartamente vechi/noi. si imobilele nerezidentiale tot cu credite imobiliare se fac.
in ceea ce priveste mafia agentiilor si dezvoltatorilor, daca ea exista, parerea mea e ca nu-i scapa nimic din ceea ce ai enumerat.

Anonim spunea...

"in ceea ce priveste mafia agentiilor si dezvoltatorilor, daca ea exista, parerea mea e ca nu-i scapa nimic din ceea ce ai enumerat."


Ii scapa multe, de exemplu bordurile, monumentele, zona istorica(de unde vin un mare numar de autorizatii, licitatiile organizate de ministere si primarii pentru constructia de sedii sau alte cladiri publice, consolidarile seismice, etc)
Ai mai intrebat si cine sunt proprietarii apartamentelor vechi pe care proprietarii nu se grabesc sa le vanda. Am date certe ca 70% provin din succesiuni. Daca nu ma crezi, incearca sa faci un sondaj cu telefonul. doua din trei sunt ale mostenitorilor. Bietii oameni in general primesc mostenirea pe neasteptate, se uita in ziar si fac un pret pe care il spun agentului. Cu toate scuzele pentru cei de fata, agentul imobiliar de cartier este de obicei tampit de tot, deoarece in loc sa stimuleze o vanzare printr-o parere realista asupra pretului, ii vara cumparatorului gargauni in cap, ca sa nu-l "scape", adica sa nu se duca la alta agentie.
Daca ar lucra corect toti viermisorii astia, ar fi loc pentru toti fiindca piata s-ar 'degripa". Ei insa se blocheaza unul pe altul si vor muri de foame cu totii. Ei nu pot sa priceapa ca intermediari fiind, nu au nimic de castigat din cresterea preturilor.
Ii inteleg insa din punct de vedere economic pe dezvoltatori, pe marii rechini. Ei castiga cumparand ieftin si vanzand scump asa ca situatia le convine. Dar micii pestisori de cartier care nu ruleaza banii lor, le fac jocul si se usuca de foame.
In privinta reglarii situatiei, daca "imobiliarii" nu sunt inteligenti, vor suferi rigorile financiare inevitabile. Va spuneam ieri la pranz ca se tranzactioneaza euro la 4,42. Uite ca astazi BNR a trebuit sa renunte la pragul psihologic si a dat 4,...
Cu cat se tranzactiona azi nu va mai spun.
Piata locuintelor noi, mai este inca tinuta in functiune de creditul imobiliar, dar care prin schimbarea trendului valutar s-a subtiat si s-a scumpit semnificativ.
Uite simplu:
-daca cineva putea pe baza adeverintelor de venit(in lei) sa se indatoreze cu 100,000 Eu, dupa evolutiile valutare din ultimele doua saptamani, nu va putea accesa un credit mai mare de 90.000 Eu.
Vezi bine ca in mod categoric, la preturile actuale, asta "subtiaza" cererea cu 10 %.
Si te rog sa mai intelegi un lucru pe care l-am mai spus.
Faptul ca sunt necesare 100,000 case, nu inseamna ca cererea este de 100.000 case. Cererea o constituie numarul celor care au nevoie de casa, si care o pot plati. Restul sunt outsideri.

Anonim spunea...

Iar bancile comerciale reactioneaza prompt si ....maresc dobanzile retroactiv la creditele in Euro. Unde esti tu Castroane sa ma injuri?

http://www.libertatea.ro//index.php?section=articole&screen=stire&sid=187633

Anonim spunea...

alex.dumitrascu, despre agentii imobiliari din care oras vorbesti?
sper ca nu din cluj? (parca ai dat mai demult un link politic din cluj).
nu fac niciun sondaj cu telefonul pt ca am facut pe agentul imobiliar anul trecut, o luna. am vazut zeci de apartamente de bloc vechi, majoritatea proprietarilor erau mutati la vila. au fost si succesiuni, e drept si, culmea, am avut si cativa ce doreau sa se mute la tara. cei care voiau musai sa vanda aveau preturi rezonabile si se vindea repede, restul incercau doar.
in privinta agentilor...daca vorbesti de cei din bucuresti, nu cunosc, nu ma bag. dar daca e vorba de cei din cluj, chiar ca vorbesti, ma scuzi, aiurea.
pe langa luna lucrata ca agent, am cumparat prin agent imob. un apartament si mai cunosc alti cativa agenti, in afara de colegii din luna lucrata la agentie. li se pot reprosa multe, da' nu ce spui tu sau ce lasa Manole sa se creada despre ei. dimpotriva, ei ar vrea sa scada preturile, nu-i incurajeaza pe vanzatori si nici macar nu se ocupa de proprietatile scumpe, se concentreaza pe cele ieftine, ca din alea castiga. si, daca nu reusesc sa le vanda repede (pe cele ieftine), stiu ca le-au pierdut,intr-o zi-doua sunt vandute de o alta agentie concurenta. si, se vede ca nu stii despre ce vorbesti, spui ca "agentul imobiliar de cartier este de obicei tampit de tot, deoarece in loc sa stimuleze o vanzare printr-o parere realista asupra pretului, ii vara cumparatorului gargauni in cap, ca sa nu-l "scape", adica sa nu se duca la alta agentie.", cand, de fapt, toate agentiile din oras il au in baza de date pe acel proprietar cu apartamentul lui, n-are unde sa se mai duca, poate sa se supere pe piata imob din cluj si sa-si aleaga o alta din tara, nu?

Anonim spunea...

ca bine ziceai tu, alex.dumitrascu despre purtatorul de cuvant bnr si participarea lui la simpozionul pe teme imobiliare...
"Invitatii evenimentului si-au expus parerile referitoare la pretul corect al pietei imobiliare. In acest sens, majoritatea celor prezenti au fost de acord ca pentru a ajunge la un pret corect, "cererea trebuie sa concureze oferta" (Sorin Gabriel - presedinte al Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare). "Pretul corect este raportul dintre dintre cerere si oferta", afirma Adrian Vasilescu, concluzia unanim adoptata fiind aceea ca, in momentul actual, in Romania, oferta de pe piata imobiliara nu face fata cererii."
articolul complet la
http://www.smartfinancial.ro/smartfinancial/piata+imobiliara/piata+imobiliara%3A+care+este+pretul+corect%3F+-+situatia+actuala+a+pietei+imobiliare+din+romania

Anonim spunea...

Alan Greenspan despre pietele imobiliare, dar din pacate nu foloseste limbajul "analistilor" nostri, asa ca il vom ignora desigur.

http://trenduri.blogspot.com/search/label/Finante

Anonim spunea...

@alex.dumitrascu
referitor la al doilea comentariu - "lucrurile spuse de dl. Vasilescu nu sunt de loc spuse cu jumatate de gura. In domeniul bancar exprimarile se fac de obicei cu mare prudenta".

Sfatul meu ar fi sa nu il iei prea in serios pe acest individ (adica pe domnul Vasilescu). Domnia sa ne ameninta in 2003 cu o inevitabila prabusire a preturilor. Acum suntem in 2007 si preturile s-au triplat de atunci...

Anonim spunea...

Nefiind agent imobiliar, mi-am permis anume comentarii nefavorabile la adresa agentilor.
Au fost sterse, dar eu nu-mi pot schimba metabolismul asa ca nu mai revin
Sfatuiti-va intre voi.

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?