miercuri, 12 septembrie 2007

O mizerabilă manipulare jurnalistică

Mizerabil ceea ce se petrece la Evenimentul Zilei.

După ce ieri, marţi, 11.09 a publicat pe prima pagină sub semnătura a două ziariste - Georgeta Petrovici şi Alina Busuioc - un articol alarmist intitulat "350 de euro pe lună pentru o garsonieră" (http://www.evz.ro/article.php?artid=322125), azi, 12.09, apare unul de-a dreptul jenant, al cărui titlu este "70.000 de euro o garsonieră la periferie" (http://www.evz.ro/article.php?artid=322313). Autoarea e o anumită ziaristă pe care o cheamă Trandafir.

Mizerabil în demersul EVZ e că intenţia de manipulare rapidă şi urgentă a pieţei rezultă nu neapărat din cifrele total fanteziste şi din reacţiile indignate ale majorităţii covârşitoare a cititorilor, care au sesizat aberaţia tipărită, ci chiar din interiorul ziarului în cauză care, printr-o greşeală redacţională, şi-a dat arama pe faţă.

Probabil din graba de a încasa comisionul pentru scrierea articolului prostănacii au trimis la tipar o cifră mai aproape de realitate, 250 de euro, în loc de 350 de euro. Cândva în noapte cineva s-a sesizat şi cifra a fost corectată fără nici o explicaţie. Cum prostia însă e tot prostie şi, ştiţi cum se spune, minciuna are picioare scurte (deşi în România, din păcate, avem de multe ori nefericita senzaţie că are picioare infinit de interminabile...) nu au ştiut să-şi şteargă urmele manipulării de peste tot. Vă propun, aşadar, să faceţi următoarea operaţiune:

  1. intraţi pe site-ul Evenimentului Zilei, www.evz.ro
  2. căutaţi (dreapta sus) cuvântul "chirii"; veţi ajunge pe pagina de căutare
  3. selectaţi la căutare numai intervalul septembrie 2007 - septembrie 2007 şi... BINGO!
Titlul articolului în baza de date aşa cum a apucat să fie scris de prima oară, este... "250 de euro, chiria pentru o garsonieră"!

Păi măi băieţi, hotărâţi-vă cu cât vreţi să umflaţi preţurile: cu 100 sau cu 200 de euro?!

Pentru posteritate, în caz că ipochimenii se vor sesiza şi vor corecta şi din baza de date titlul iniţial, voi pune aici un print screen care să-i ruşineze pentru totdeauna.



Spre ruşinea lor, de fapt a noastră, a tuturor, conform datelor de la BRAT acest ziar se numără printre cele mai cititite din România. Păcat de el, că în 15 ani nu a fost în stare să treacă de stadiul cu găina care naşte pui vii.

Iar mesajul cu 70.000 sper că îl înţelegeţi că vrea să vă spună: "Hai că e toamnă, s-a deschis sezonul la proşti. Ne-am umplut de apartamente luate pe daiboj de la [fel de fel de] boşorogi, acu' e cazul să le revindem şi băgăm şi un 25% peste preţul de anul trecut, că doar e vremuri grele, ce mama dracului. " Din păcate pentru dânşii, ziariştii şi ziaristele de la EVZ, mă tem că anul ăsta s-a încercat sărirea calului mult peste posibilităţile unei biete Rocinante pe care o călăresc patronii dumnealor. Sau poate nu?!... că răbdarea mioritică o suporta şi manipularea asta şi s-or găsi de-alde Gigi Castron care să se bucure că sunt spoliaţi da' au de unde (Gigi Castron, n-o lua personal! ;).

55 de comentarii:

James spunea...

Felicitari pentru munca de detectiv depusa

Anonim spunea...

Dupa articolele astea 2 trebuie sa apara si un articol cu un specialist care sa spuna ca Romania nu va fi afectata de criza din SUA.

Anonim spunea...

Draga Manole,

Foarte corect ceea ce spui tu in finalul comentariului.

Simt nevoia sa revin la una din afirmatiile mele dintr-o postare anterioara. Si anume subiectul extrem de important al profilului psihologic al romanului. Si trasatura sa proeminenta anume fudulia, ingamfarea.

In toate tarile capitaliste dezvoltate, cu SUA in frunte, se fac astfel de studii si nu numai ca se fac dar sunt publice fiind extrem de importante pentru marketingul oricarei companii serioase.

In mod sigur daca s-ar face si la noi asa ceva s-ar descoperi ca la majoritatea romanilor fudulia este trasatura dominanta de caracter. Si oricine vrea sa inteleaga comportamentul, de multe ori irational, economic al romanilor trebuie sa ia in calcul aceasta trasatura de caracter care este determinanta. (Hai sa luam ca exemplu ritualurile de la nunti si de la inmormantarie. E adevarat peste tot in lume aceste momente prilejuiesc anumite manifestari dar daca stai sa te gandesti putin la noi ideea principala este ca bucuria sau tristetea in sine a momentului trece pe planul doi si in primul rand conteaza cat e de maret spectacolul public etalat si care este orchestrat prin ritualuri cat mai complicate, mai zgomotoase si mai costisitoare.)

Asta face ca un roman sa dea bucuros 70000 euro pe o proprietate care valoreaza 40000 pentru placerea majora de a arata ca are , ca poate, sa crape dusmanii de ciuda ca el are cu ce. ("va e ciuda", " o familie ca a mea care face xxxx euro pe luna", etc, locuri comune in postarile unui anumit personaj de pe aici, sic!)

Iar daca smecherii stiu cum sa-l manipuleze si sa pedaleze inteligent pe o alta trasatura psihologica fundamentala - lacomia fara margini pentru castiguri rapide, facile si nemuncite- il vor face sa dea si 100000 euro pe o proprietate care valoareaza 40000 conviins fiind ca a facut si o mare afacere pentru ca peste 5 ani maxim acea proprietate va valora 200000 euro.

Asa ca din pacate ratiunea nu va avea niciun rol in spargerea balonului. Ea va avea loc din simplul motiv ca oricat de fudul ar fi romanul nu va mai avea cu ce. Si cu atat mai mare va fi surpriza. Iar cu cat e mai mare surpriza cu atat e mai mare si panica. Iar o panica mare presupune o cadere abrupta pe principiul bulgarelui de zapada. Pentru ca multe proprietati sunt cumparate in scop speculativ, multe in scop de albire a banilor negri si asta iarasi este un subiect interesant de a fi discutat Manole. Iar speculatorul este prin definitie cineva care vrea sa castige pe termen scurt. Si la primul semn mai serios ca trendul pe care a mizat se inverseaza el sare sa-si marcheze profitul sau sa-si limiteze pierderea.

Asa ca eu cred ca la noi caderea nu va fi lina ..ci cu strigaturi. Atunci cand se va produce. Stiu ca tu ai schitat un alt tablou si anume o cadere lina si de durata in trepte. Dar totusi Manole ce parere ai de varianta mea?

Anonim spunea...

Unde vedeti voi fudulie pentru o familie care in loc sa stea intr-o chirie mizera prefera sa-si cumpere un apartament si sa plateasca aceeasi bani ca rata. E o necesitate nu o fudulie.

Voi nu faceti analiza obiectiva ci doar conduceti discutia intr-un sens unic si anume sensul dorit de propriile interese.

Eu va contrazic, cu toate ca sincer va spun nu doresc scumpirea ci dimpotriva. Am incercat de multe ori sa fac o afacere turistica si m-am blocat din cauza pretului terenurilor.

Nu va mai imbatati cu apa rece. Atat timp cat economia creste si veniturile cresc, nu veti vedea ieftiniri (poate stagnari).

Manole spunea...

Gigi scuze ca te-am dat ca exemplu, dar nu m-am putut abtine. Oricum tu esti dintre cei care au facut afacere buna cu apartamentul ANL.

Peace :)

Anonim spunea...

foarte tare faza :)
acum am observat si eu ca pe RSS prima data mi-a intrat stirea cu '250 euro', la 01:29, si abia la 02:12 a intrat si cea cu '350 euro'

Anonim spunea...

Am si acum un ziar din 1996 in care se facea reclama desantata la ceva terenuri de case.''Luati ieftin 6000 DM parcela, mai sunt cateva !!! ''
si acum mai sunt parcele numai ca pretul e de 60 000 EUR.

acum 3 ani cand auzeam de pret de 15 EUR/mp (in comune invecinate)mi se parea sfidator, acum acelasi pamant la 50 EUR e o afacere buna. Asa ca toate sunt relative. Cred ca o sa mai avem ceva timp pana se dezumfla preturile la noi.Raportul Creditele/PIB este inca mic ca procent,lumea are nevoie de case,s-a plictisit sa stea in blocuri comuniste expirate.Plus ca inca cativa ani inainte vor intra fonduri europene pt infrastructura samd .Cred totusi ca nu e o afacere buna un bloc vechi(astea pot sa mai creasca dar nu prea mult).mult mai bine terenuri,spatii comerciale,blocuri noi,case.

Eu zic ca preturile vor ajunge pe undeva pe la 100-150MEUR pt apt 2camere (nou) si pamantul pt casa pe la 100-300EUR/mp (la 10-20km de orase mari zona suburbana).
Cine va putea sa cumpere va cumpara, cine nu va sta in chirie.
Nu toti trebuie sa mearga sa fie studenti in Bucuresti la 350EUR/luna,cine isi permite bine,cine nu - nu!
Nu toata lumea trebuie sa aiba proprietati! Asta e capitalismul !
Poate ca nu e echitabil dpdv social, dar asa functioneaza aceasta societate.noi inca ne credem toti egali.
poate ca gigi castron e tare in meserie, a facut sacrificii, a lucrat in conditii grele-Libia, asa ca isi poate permite mai multe decat un agent de vanzari care are liceul si e venit de la tara. Si daca agentul de vanzari nu poate ajunge la struguri sa nu inceapa sa strige ca sunt acri. De acum inainte tot mai putini vor ajunge la struguri.Deja s-a acumulat ceva capital local si ala o sa inceapa sa se inmulteasca serios.

Anonim spunea...

Totusi ...de ce cresc in continuare preturile ...si nu cu 1,2,3....5% ...cu mai mult ?!?!?!
Inca nu pot sa inteleg fenomenul ...pana unde se va merge? Ce anume alimenteaza cresterile astea necontrolate ?
Am avut nefericita ocazie sa vad ca un apartament pe care o cunostinta l-a cumparat acum cateva luni cu 42000 eur ...la 1 luna dupa efectuarea tranzactiei el valora deja 50000! Ce ar trebui facut in tara asta sa se puna punct la toate cresterile astea haotice de preturi de pe piata imobiliara???

Anonim spunea...

Preturile au fost mici pana acum. Abia acum incep sa se apropie de valoarea reala.

Pai voi vreti ca un apartament cu 2 camere in Bucuresti sa coste cat o masina mai rasarita (cca.20000).

Pana acum 3-4 ani exista intr-adevar paradoxul acesta: o masina mai scumpa decat un apartament.

Eu cred ca lucrurile merg in directia normala.

Anonim spunea...

Pt anonim, preturile vor creste cu cel putin dublu fata de cresterea economica a Romaniei(in medie).Gandeste-te ca in 2014 se trece la EUR, atunci iarasi o sa fie vanzoleala pe piata imobiliara. Plus ca acum intra pe piata romaneasca adevaratii jucatori de imobiliare,fonduri de investitii care nu cumpara de 1 MM eur ci cumpara de 100MMeur.
in america pe ultimii 100 de ani, media de crestere anuala la imobiliare e de 5 % (cu variatiile normale de pret in sus si jos).

In his original autobiography, Franklin told the story of an elderly man who repeatedly predicted economic depression and a real estate collapse in Philadelphia, and warned Franklin to sell his printing house. Franklin ignored his advice and prospered. Eventually, he said, "I had the pleasure of seeing my friend pay five times as much for one piece of land."

asa ca no good news pt cei care nu si-au cumparat inca casa.

Anonim spunea...

Bravo Mr.Gigi Castron,excelenta comparatia !

adica o garsoniera care iti aduce 200-300 eur pe luna face cat 5-6 Dacia Logan (sau 60 de laptopuri).Masini care in 10 ani le dai la fier vechi, dupa ce ai mai platit odata pretul lor.(in intretinere,taxe,asigurari).

Iar garsoniera dupa 30 de ani o lasi mostenire la nepoti.si daca nu mai e ea, lasi parte din locul de casa unde a fost(care atunci va fi centru,centrului).

Dar asta e Romania, numai aici am vazut oameni iesind din apt de bloc comuniste de 70MEUR urcand intr-un Audi A6(de 20-30MEUR),tipand ca sunt scumpe locuintele !

Anonim spunea...

"Ne-am umplut de apartamente luate pe daiboj de la [fel de fel de] boşorogi"


Cum mama naibii se face ca eu de cate ori am vrut sa cumpar apartament de la bosorogi am dat numai peste asa zisi senili care cereau de 2 ori mai mult decat toti restul din zona?
Nici vorba de pret mai mic sau macar normal...

Anonim spunea...

vezi ca daca "ungi" pe la primarie gasesti liste cu apartamente cu probleme la intretinere

Anonim spunea...

pentru forza viola

1. nu vad de ce trecerea la euro ar duce la o crestere de preturi la imobiliare. Oricum preturile sunt exprimate in euro si in mom de fata.
Sper ca nu faci o analogie cu ce s-a intamplat la trecerea initiala la euro in tarile UE. Atunci intr-adevar s-a trecut de la o moneda la alta iar paritatea a fost "rotunjita" in sus.
Ar fi fost cazul la noi daca preturile erau exprimate in lei.(la imobile) De fapt nici masinile nu au preturi exprimate in lei ci tot in euro.

2. Intr-adevar , de abia acum incep sa vina marile forte in imobiliare.
Nu stiu daca tu stii cu ce se ocupa aceste companii dar in nici un caz nu se apuca sa cumpere mii de case si aprtamente ca sa le revanda apoi la pret mai mare. Cu alte cuvinte nu maresc cererea. Dimpotriva investesc in construirea de mari proiecte rezidentiale. Adica vor arunca pe piata mii de case si apartamente noi. Adica vor mari substantial oferta. Ca asta nu poate duce la cresterea preturilor ti-o poate spune orice student de anul I la economie.

3. Pana la urma substanta cererii de imobiliare este constituita de rezidentii care vor sa achizitioneze o locuinta pentru a locui in ea. Nici speculatorii. fie ei romani ori straini, nu-si pot vinde la nesfasit intre ei, nici romanii din strainatate nu vor cumpara la nesfarsit si la orice preturi apartamente aici in Romania mai ales in conditiile in care o data cu trecerea timpului marea lor majoritate renunta la ideea initiala de a face bani pentru a se intoarce acasa si decid sa ramana acolo unde sunt.

Deci cererea reala va veni tot de la romanasii nostri care-si cauta o locuinta. Ori deja pretul pe mp al unui apt vechi sau nou depaseste cu mult salariul mediu. Iar acest raport intre pretul pe metru patrat si salariul mediu este mult mai mare in Romania fata de statele occidentale.
Salariu mediu care nu stiu cat de corect este calculat.

In orice caz ultima statistica publicata pentru Bucuresti arata ca in acest oras cu peste 2 milioane de locuitori si principalul centru economic al tarii, numarul celor cu venituri peste 1000 de euro/luna era in jur de 10000 daca nu ma insel. Asta in 2006. Extrem de putin. Nu zic ca salariile nu vor continua sa creasca, dar in niciun caz nu va fi iuresul pe care si-l inchipuie unii. Cresterea econimca s-a datorat in principal companiilor straine iar acestea isi vor muta aici productia, centre logistice, etc, atat timp cat salariile vor ramane relativ mici. Spre exemplu salariile vehiculate pentru Nokia Cluj sunt binisor sub 1000 de euro

Anonim spunea...

ieri urlau ziarele in italia despre ,,bolla immobiliare''adica balonul imobiliar, despre ,,MUTUI,LA CRISI DEI TASSI GONFIA LE RATE'' IMPRUMUTURI, CRIZA DOBINZILOR UMFLA RATELE BANCARE ''

uck spunea...

chestia cu cresterea continua de preturi este foarte relativa. preturile cresc atata timp cat se cumpara. pana acum au cumparat mult cei plecati afara la munca. acum deja nu mai merita. prefera sa cumpere la ei acolo, pt ca una este sa cumperi intr-o tara ca Romania si alta sa cumperi intr-o tara dezvoltata. sunt alte perspective.
mi se pare o greseala sa compari preturile de la noi cu cele din vest, pt ca veniturile sunt evident mai mici si nu vor creste accelerat (si asa veniturile sunt peste productivitate si se va impune o atenuare a cresterii rapide a salariilor) iar strainii dupa cum se vede nu se inghesuie de loc sa cumpere apartamente la noi.
pe de alta parte sunt multi autohtoni cu bani la negru care speculeaza si investesc in asta si tin preturile sus.
mai sunt cei cu salarii babane, de la multinationale veniti din provincie, dar nici astia nu sunt prea multi raportati la grosul populatiei.
mie mi se pare ca raportat la costuri si la puterea de cumparare preturile la apartamentele vechi sunt umflate, si inacesibile majoritatii, carora se adreseaza. cand interesul speculativ se va reduce, si oferta va depasi cererea solvabila o sa asistam la o ajustare.
ca sa nu mai zic ca daca capitalurile speculative parasesc Romania in cautare de ceva mai bun o sa asistam la caderea continua a leului (evident supraevaluat) si la o reactie in lant ce va reduce posibilitatea de creditare si posibilitatile de rambursare a creditelor celor cu salarii in lei si credite in valuta (marea majoritate). evident preturile la imobiliare o sa cada.
nu mai zic ca daca o sa mai avem veri ca anul asta sau si mai rau o sa inceapa sa migreze multi din orase in zonele limitrofe ca sa nu traiasca in iad 2-3 luni pe an.
pe de alta parte daca se schimba situatia internationala (razboi in Iran) si pretul carburantilor o sa explodeze se va reduce foarte mult dorinta de a locui la distanta de capitala (20-40 km) si cererea va scadea mult iar preturile la terenurile in astfel de zone o sa pice si ele.
deci sunt multe necunoscute si situatia se poate schimba destul de brusc, pt ca Romania nu este o piata stabila, matura, ci isi cauta inca repere.
sa nu uitam ca a mai existat o scadere de preturi la imobiliare in anii 97-98 cand dupa liberalizarea cursului valutar (unii isi mai amintesc cum crestea valuta prin martie 1997) si dupa ceva masuri de liberalizare economica au scazut veniturile multora si preturile la apartamente au cazut cu mai mult de 10%.
Este nevoie de multa atentie la alegerea solutiei locative. Oricum mi se pare aberant sa te inglodezi in credite pe 30 de ani pt o “pestera” in blocurile comuniste, care in orice tara normala ar grupa categoriile defavorizate ale populatiei. Insa nu mi-e rusine nici cu ghetorurile de lux din jurul capitalei. modele de dezvoltare asa cum este Pipera – Tunari mi se par adevarate dezastre imobiliare, dezvoltare anarhica, cu infrastructura deficitara, depasita, foarte departe de ceea ce inseamna o zona rezidentiala intr-o tara normala.

Anonim spunea...

pt scippio africanul,

1.trecerea la euro va duce la ceva framantari,care s-ar putea vedea in piata (nu zic sigur)-similar UE.Nu sunt Mafalda.
2.stiu cu ce se ocupa firmele mari,lucrez in domeniu(investitii in constructii -valori mari mil eur). sunt sigur ca nu toate apt vor avea o crestere asemanatoare.unele se vor aprecia puternic,altele mai putin,unele deloc.In legatura cu apt vechi centrale o varianta ar fi :
http://en.wikipedia.org/wiki/Gentrification.Chestiile astea sunt deja fumate in vest, numai noi stam si ne minunam.Raportul de prognoza ONU pt Romania prevede ca in urmatorii 20 de ani populatia se va polariza in marile orase, in timp ce satele se vor depopula.Orice elev de liceu stie ce inseamna asta.
3.pretul in europa este de approx 2-3 ori salariu mediu per mp. (per piata locala)deci o crestere de 10% a salariului mediu va duce la o crestere de 10% a pretului apt.

Bineinteles putem merge si varianta negativista a lucrurilor:
economia mondiala se prabuseste, companiile mari ne parasesc, tara se duce de rapa.Atunci e clar ca preturile vor scadea- dar va scadea si calitatea vietii.Nu zic ca e bine,sanatos ca preturile sa cresca in acest ritm - dar nu te poti opune trendului.

Anonim spunea...

Sa nu uitam ca puterea de cumparare a omului de rand pentru apartamente inseamna de fapt credite bancare.

Nu ma intereseaza raportul Credite/ PIB. Poate ca sunt multi care n-au credite.

Pe mine ma intereseaza evolutia dobanzilor bancare. Din ce in ce mai mult, bancile se raporteaza la Euribor. Chiar daca n-au formula transparenta Euribor + marja, tot tin cont de el.

Intrati si voi pe euribor.org si vedeti evolutia Euribor 6M sau 3M (folosit in dobanzile bancare) pe ultimile 2-3 luni. A crescut cu cel putin 0.8%.

Ca sa nu mai vorbim de creditele ARM (cu dobanda fixa in primii ani). Daca pe vechile norme era o modalitate de a te incadra la o suma mai mare, avand dobanda mai mica la inceput, acum nu-si prea mai are rostul. Si ghiciti cat e diferenta intre rata din primii ani si rata din urmatorii ani.

De exemplu, la banca la care lucrez, la un credit pe 30 ani, pt 50.000 EUR, diferenta intre rate e de 80 EUR, iar pt 100.000 EUR diferenta e de 154 EUR. N-ar fi chiar mult, dar sa nu uitam ca omul nu are numai rata de platit, are si alte cheltuieli.

Diferenta este si mai mare daca Euriborul creste in 1-3 ani cat e rata fixa.

Anonim spunea...

Eu nu mai inteleg nimic. Pe de o parte deja se spune ca la noi costul fortei de munca a crescut atat de mult incat vor aduce indieni si pakistanezi ca sa munceasca. Pe de alta parte preturile vor creste fiindca vor creste veniturile.

Dumnezeu sa va inteleaga, ca eu sunt pierdut in tranzitie.

Anonim spunea...

The_Magus zicea mai devreme:

Sa nu uitam ca puterea de cumparare a omului de rand pentru apartamente inseamna de fapt credite bancare.

Nu ma intereseaza raportul Credite/ PIB. Poate ca sunt multi care n-au credite.

Ai dreptate sa nu te intereseze rapotrul dintre PIB si gradul de indatorare. Este o idee pe care am auzit-o si eu la unul din oficialii BNR, daca nu ma insel chiar la dl. Isarescu.Eu insa combaat aceasta idee, spunand ca structura 'cosului zilnic " este mult diferita in Romania fata de alte tari. La noi ponderea alimentelor si a serviciilor de baza(utilitati) este enorma. In felul acesta, o persoana care are un venit de 1000 Euro si o datorie lunara de 500 Euro, traieste de fapt in mizerie crunta. Gradul de indatorare al cetateanului mediu este deja mult prea mare, si o simpla crestere a monedei principale de creditare , adica Euro poate consitui o catastrofa pentru debitori.

Anonim spunea...

Chiar daca unii si altii sunt satui de "analisti" e bine sa-i bagam totusi in seama. Numai cei care se cred foarte destepti pierd in finante. Oamenii informati castiga constant.(parerea mea)
Genul de analize despre piata de capital cu referire si implicatii asupra pietei imobiliare se fac de mult, de catre avizati. "Blogul lui Manole" are caracter de noutate fiindca el e singurul agent imobiliar care abordeaza problema in mod realist. Sper sa nu fie si ultimul. Sa vorbesti despre piata imobiliara ca despre ceva....paralel cu capitalul e o tampenie. Deci... analiza:



http://www.capital.ro/index.php?section=articole&screen=index&id=104260&newsletter_link=1&utm_source=newsletter_saptamanal&utm_medium=email

Anonim spunea...

pt forza viola

1. ok daca vrei tu neaparat sa insisti cu framantarile alea legate de trecerea la euro, fie ca tine..dar ti-am spus, nu vad de ec ar fi influentat de trecerea la euro pretul a ceva care deja de ani de zile se exprima in euro..probabil framantarile vor consta in erodarea puterii de cumparare a populatiei asa cum s-a intamplat si in restul zonei euro..ceea ce clar nu poate fi bine pentru imobiliare

2. ok, toata lumea de la sate va navali la oras? cine? acei batrani amarati care populeaza in majoritate in mom de fata satele din Romania? Sau daca sunt multi tineri de ce nu dau navala si acum cand deja se contureaza criza forteio de munca din constructii? de ce se vorbeste atat de mult de aducerea de muncitori straini?

3. pai si la noi , cel putin in cazul constructiilor noi deja bate binisor spre 4. si oricum relatia nu cred ca este chiar asa de direct proportionala

4. eu nu am oferit scenarii catastrofice..ca pleaca toti investitorii etc. eu am zis ca investitorii care vin au ca pp motiv salariile mici si in niciun caz nu vin sa ofere salarii ca-n vest

5.gandeste-te la asta :
daca-i spuneai acum 2 ani unuia care investea la bursa si se credea si mare specialist si geniu financiar ca bursa nu poate s amai creasca asa cu 100% pe an, ba chiar poate sa si sacada te strangea de gat imediat. la fel acum vreo 5 ani daca-i spuneai ceav similar cuiva care-si tinea economiile in dolari

Anonim spunea...

pt Scippio

pot sa zic ca argumentele tale par si poate sunt bune si corecte, la fel ca si argumentele lui Manole; personal imi doresc ca preturile sa se opreasca din aceasta crestere.

Totusi toate aceste lucruri erau valabile si acum 4,3,2,1 ani si totusi preturile au continuat sa creasca.

Ce va face sa credeti ca s-a atins limita superioara? atat timp cat cineva isi face un calcul simplu " 300 Eur chirie pe luna sau 300 Eur rata la banca si raman cu proprietatea dupa 30 de ani(buna, proasta, vagauna)preturile vor continua sa creasca.

eu unul nu am gasit nici o cauza directa pt crestera preturilor, in afara de o oarecare corelare intre credite si cresterea preturilor.(inca se fac multe tranzactii cu cash asa ca nici de asta nu sunt sigur). Sigur ca preturile mi se par aberante privind preturile vecinilor nostri,... dar aici e Romania .clasa mijlocie vrea la casa, tineri vor sa fie departe de parinti,blocurile vechi sunt toate deplorabile (asa ca a explodat cererea de termopane,gresie si altele).Nu prea stam deloc bine la numarul de mp per cap de locuitor si si acele cladiri sunt in mare parte din chirpici sau alte materiale ieftine.
oricum ce va face sa credeti ca acest balon este pe cale de spargere iminenta? bunul simt? logica?
apropos:
arunc dintr-un turn inalt doua bile de diametru identic- una de plumb si una din lemn goala la mijloc.excluzand forta de frecare care va ajunge prima la nivelul solului ?

Anonim spunea...

http://www.curierulnational.ro/Actualitate%20Companii/2007-09-11/Taxele+catre+stat+ajung+la+5%25+din+valoarea+unui+apartament+sau+a+unei+case comentatii si voi cat pot sa fie uni de bolnavii sa creada ca un ap o sa ajunga la 2 mil de euro:))).

Manole spunea...

Orice bubble are anumite caracteristici şi faze care se repetă aidoma indiferent de piaţă. Mâine sper să am timp să public un grafic foarte relevant de pe un blog american la care am ajuns prin blogul unui estonian care scrie despre bubble-ul din Estonia.

Calculul de care vorbeşte Forza Viola este corect dacă presupunem că preţurile imobiliarelor vor creşte la infinit, ceea ce dpdv logic şi economic e imposibil.

Cazul individului A: Să luăm ca preţ de referinţă 100.000 de euro / 3 camere. Cine ia acum cu credit / 25 de ani un asemenea apartament vechi el însuşi de 25 de ani va trebui să plătească băncii în jur de 140.000 de euro. De-a lungul timpului datorită instalaţiilor vechi şi altor probleme cu siguranţă mai trebuie puşi încă 10.000 de euro de cheltuială. Suma de 150.000 trebuie să o actualizăm cu o inflaţie inerentă de măcar 1,5% / an, ceea ce înseamnă că pentru a-şi scoate cheltuiala totală cu acest apartament omul va trebui să-l revândă cu vreo 180.000 de euro la nivelul anului 2032.

În 2032 omul va avea un apartament vechi de 50 de ani, construit în stil ghetou. Dacă valoarea lui nu creşte în acest interval de timp măcar cu 80%, se cheamă că proprietarul şi-a bătut joc de banii săi şi ai familiei sale. Nu mai spun ce se întâmplă dacă valoarea stagnează sau, mai rău, scade... fie şi cu un procent mic, de pildă 5%.

Deci cine face rată de 300 E crede că preţul proprietăţii va creşte minim cu 80%.

Cazul individului B: În schimb, dacă omul plăteşte acum 300 de euro chirie, deşi chiria e "scumpă", în realitate e preţul plătit pentru a avea libertatea de a intra pe piaţă într-un moment favorabil.

Chiria de 300 într-un an înseamnă 3.600 E. Dacă preţurile scad într-un an fie şi cu un procent infim, de 5%, B va cheltui cu un credit pe 25 de ani cu vreo 10% mai puţin decât A. Nu merită să cheltui 3600 de E ca să iei ceva cu 18.000 de E mai puţin?

Desigur, în cazul B presupoziţia e că preţurile vor scădea. Diferenţa dintre A şi B e că A o ia pe un drum pe care, dacă a greşit primul pas, îl ia mama dracului o viaţă întreagă.

Manole spunea...

dna Monica Marin apare foarte des în presă cu luări de poziţie care vor să îndemne la cumpărarea de apartamente noi în detrimentul celor vechi. Normal, EuroMetropola se ocupă cu apartamente noi.

Unknown spunea...

E la mintea cocosului ca PRIMA locuinta (cea in care se locuieste practic) nu este si nu poate fi o investitie. De ce ? Pentru simplu fapt ca este indispensabila. Nu o cumperi in 2007 iar in 2020 o vinzi si te muti sub pod cu teancul de bani. Discutam de investitii in imobiliare cu apartamentele in care nu locuiesti, te poti dispensa, le poti inchiria.

PErfect adevarat ce spune Manole: Cel care plateste chirie acum isi poate alege momentul cand sa intre pe piata (sa-si cumpere locuinta) insa:

1 - Nu avem garantia ca preturile vor scadea. Multi au asteptat 1 ianurie 2007 pentru a nu mai da 4000 de euro pe o Dacia Solenta si a-si cumpara un BMW din Germania dar domnul Tariceanu avea alte planuri pentru noi ...la noi proverbul "ce-i in mana nu-i minciuna" trebuie sa fie pus pe perete si inramat !!

2 Pretul la produsele de baza sunt mai mari decat in UE chiar daca "EI" au salarii de 3-4 ori mai mari si totusi mancam ....deci de ce ar fi imposibil ca preturile la apartamente sa DEPASEASCA pe cele din UE ?!

3 Litoralul a fost arhi plin sezonul ce tocmai s-a incheiat desi la bani mai putini poti petrece o vacanta de vis in Grecia , Turcia , Tunisia
4 Cu cat mai multe persoane stau in chirie si astepta Ziua Z sa-si cumpere locuinta mult dorita cu atat preturile la chirii se vor mentine ridicate,majora (cerere mare) deci si preturile apartamentelor vor creste

5. In Romania viata este scumpa si asa va ramane pentru muuuult muuuult timp.

Manole spunea...

In Romania viata este scumpa si asa va ramane pentru muuuult muuuult timp

Tocmai de aceea România nu va fi muuuultă vreme un loc de viaţă atractiv nici măcar pentru locuitorii ei. Că tot mă acuza cineva că îmi bat joc de iconul capitalismului, Adam Smith, există "o mână invizibilă" care va avea grijă ca nişte condiţii vitrege de viaţă să genereze o scădere a cererii de a locui în România.

Iar faptul că românii nu gândesc ca o investiţie prima locuinţă nu arată decât o imensă şi ruşinoasă incultură economică a acestui popor. Niciodată nu poţi şti unde te duce viaţa. Dacă mâine trebuie să te muţi de la Bucureşti la Timişoara? Cine crede că piaţa muncii în viitor va mai fi ca pe timpul comuniştilor - acelaşi serviciu timp de 35 de ani apoi pensia - înseamnă că are probleme mari cu înţelegerea vremurilor în care trăieşte.

Anonim spunea...

Pentru forza viola

"Totusi toate aceste lucruri erau valabile si acum 4,3,2,1 ani si totusi preturile au continuat sa creasca."

Pai, exact acest gen de argumente sunt cele mai eronate. Asta incercam sa explic prin exemplele pe care ti le-am dat cu bursa si cu dolarul. Daca ceva se intampla o perioada nu inseamna ca va merge la nesfarsit. In economie totul este ciclic. Sigur nimeni nu poate prezice 100% ce se va intampla. Dar exista indicatori si semne.
Oricum, cea mai mare eroare este increderea orbeasca ca un fenomen va dura la nesfasit. Din cauza asta se sinucid oameni dupa fiecare crah bursier si tot din cauza asta au ramas oameni pe drumuri duap ce si-au vandut casa ca s ajoace la Caritas. Desigur, exemplele sunt extreme.

"Ce va face sa credeti ca s-a atins limita superioara? atat timp cat cineva isi face un calcul simplu " 300 Eur chirie pe luna sau 300 Eur rata la banca si raman cu proprietatea dupa 30 de ani(buna, proasta, vagauna)preturile vor continua sa creasca."

Iti sugerez un exercitiu:
cam ce suma totala poti obtine de la banca printr-un credit imobiliar la care sa dai o rata de 300 de euro pe luna? Iti spun eu , cam in jur de 50000 euro. Mai mult sau mai putin. Ce venit trebuie sa ai ca sa ti se aprobe creditul? Pai tre sa ai cel putin 1000 euro net/luna.

Ce-ti poti cumpara cu 50000 de euro, in Bucuresti in mom de fata? O garsoniera intr-o zona naspa? Iar daca luam ipoteza ca preturile vor mai creste ca si pana acum..in scurt timp nici atat.

Deci vezi ca o astfel de judecata tinea acum vreo doi ani dar acum deja incepe sa nu mai tina. Deja trebuie sa discutam de rate de 400, 500 euro pe luna. Si orice ar spune unii, eu nu cred ca sunt asa de multi cei care si le permit. Adica problema se pune daca iti mai poti permite o alternativa la chirie.

"eu unul nu am gasit nici o cauza directa pt crestera preturilor, in afara de o oarecare corelare intre credite si cresterea preturilor.(inca se fac multe tranzactii cu cash asa ca nici de asta nu sunt sigur)"

Pai sunt foarte multi factori care contribuie la formarea preturilor iar in final acestea sunt determinate de jocul intre oferta si cererea (atentie!) SOLVABILA.

Cererea solvabila este formata doar din aceia care au si o intentie ferma de cumparare si au si cu ce.

Iar ambele sunt influentate de
a)fenomene obiective : demografia, costurile cu materii prime, materiale, mana de lucru, dobanda sau costul banilor, rata profitului, nivelul salariilor, rata somajului, etc si de
b)fenomene subiective : trasaturi psihologice, asteparile si impresiile generale privind evolutia preturilor, a salariilor, a econimiei in general , etc.

Anonim spunea...

Scippio

sunt de acord cu tine, preturile sunt mult prea mari fata un pret ''normal''.

Dar tinand cont ca salariile vor continua sa creasca, corelarea pret apt/salarii va continua sa existe.

ca la toate celelalte produse preturile au crescut iar salariile abia tin pasul.

asa ca nu cred ca (cel putin in urmatorii 5-10 ani )preturile vor scadea.poate vor fi stagnari(chiar scaderi temporare pe anumite piete locale), dar pana la urma datorita cresterii salariilor preturile vor continua sa creasca.Suntem departe inca de preturile din UE,orice ar zice unii sau altii(ex.apt 2 camere Livorno,Italia - oras mijlociu -150MEUR -apt. modest).
Personal cred ca preturile la imobiliare se vor dubla in urmatorii 5-10 ani.

adica o rata de crestere mult diminuata fata de ceea de pana acum, o crestere de doar 7-10-15%.

Oricum in 10 ani se poate ajunge la un salariu mediu de 1000 EUR.

Bineinteles, excluzand orice scenarii catastrofice la nivel global(razboi Iran,pret petrol,caderea economiei USA,criza energetica etc)

Anonim spunea...

forza viola dixit

Dar tinand cont ca salariile vor continua sa creasca, corelarea pret apt/salarii va continua sa existe.

Ma vad nevoit sa intervin:
Nu stiu de ce formulati voi axioma asta cu cresterea salariilor si nici pe ce va bazati. Toti economistii de prestigiu mizeaza pentru la anul, o stagnare a cresterii economice sau chiar o recesiune. Insist sa va documentati si n domeniul economic nu numai in cel imobiliar. Daca o veti face, veti constata ca nu insist degeaba. Imobiliarele nu sunt "stat in stat" si nici nu functioneaza independent de restul economiei. Interventia mea pe forum nu se bazeaza pe interese sau cunostiinte imobiliare deosebite ci pe constatarea ca analistii imobiliari ignora avertismentele venite din mediul economic. E efectiv caraghios.

Anonim spunea...

Domnilor,eu cred ca totutul se rezuma la cerere-oferta.Restul sunt discutii filozofice.Atata vreme cat nu exista un stoc de locunite pe piata,preturile nu se vor calma.

Anonim spunea...

Hm, salariu mediu 1000 euro in 10 ani. Mi se pare super-mega-optimist.

S-au facut niste estimari in legatura cu evolutia Romaniei dupa intrarea in UE. Nu tin minte exact cifrele, dar daca nu ma insel peste 10 ani salariul mediu era estimat la vreo 700-800 euro.

Comparatiile in valori pur nominale intre preturile imobiliarelor din UE si cele din Ro mi se par absolut irelevante daca nu chiar aberante. Pentru ca nici salariile nu se compara si nici calitatea vietii. Orice oras din Ro este o mizerie fata de orasele din UE. La orice capitol vrei tu: infrastructura, aspect, spatii verzi, parcari, civilizatie, curatenie, etc
Iar Romania este si va ramane o tara la periferia Europei. Oricat am vrea noi sa visam.

Singura comparatie viabila dupa parerea mea este cea intre raporturile dintre pretul pe mp si salariul mediu. Despre asta am mai spus ieri.

Sigur ca dupa cresteri de 100% pe an atat la bursa cat si la imobiliare 7-10-15% ti se pare putin. Dar eu iti spun ca este foarte mult. Si mai ales sa crezi ca o asemenea crestere va continua asa an de an, liniar, imperturbabil in urmatorii 10-20 ani este foarte, foarte exagerat de optimist.

Acele cresteri nu au fost normale, au fost niste circumstante exceptionale ale unei etape care nu se va mai repeta.
Ar trebui in ultima instanta ca si PIB-ul sa creasca tot asa ceea ce este foarte, foarte mult.

Acum, sigur, fiecare are parerile lui si e bine ca este asa. Si chiar daca nu ni le schimbam, din toate discutiile astea in mod sigur macar invatam ceva.

Anonim spunea...

Nu stim cat vor creste preturile. Cererea si oferta e greu de estimat fiindca nu stim nici care e cererea reala (a celor care pot sa cumpere) si nici care este oferta.

Anonim spunea...

http://www.astazi.ro/gotostire.php?url=http%3A%2F%2Fwww.evz.ro%2Farticle.php%3Fartid%3D321810

Conform datelor institutuluide statistica, ponderea constructiilor in PIB este foarte mare, si a avut pana in prezent o crestere de la an la an. Tinand seama de oferta redusa, eu pun mai degraba aceasta crestere pe seama preturilor decat a numarului de metri patrati construiti.
Si ma intreb in mod justificat, daca nu cumva cresterea PIB se bazeaza in principal pe cresterea pretului constructiilor(a valorii adaugate in ramura constructii deci a profitului) si pe cresterea pretului utilitatilor(vezi ponderea "serviciilor"}, decat pe cresterea productivitatii.
Asta e cheama crestere economica nesanatoasa si este reflectata de altfel in deficitul bugetar si al balantei de plati externe.
Probabil ca urmeaza o corectie dura, care va incepe cu cauza predominanta, adica cu pretul imobilelor.

Anonim spunea...

Niko dixit:
Nu stim cat vor creste preturile. Cererea si oferta e greu de estimat fiindca nu stim nici care e cererea reala (a celor care pot sa cumpere) si nici care este oferta.

Incerc sa-l lamuresc pe Niko:
In Romania se confunda in mod inexplicabil necesitatea cu cererea. Oamenilor le sunt necesare probabil un numar de 50.000 unitati locative, dar la preturile actuale aceasta necesitate nu se reflecta in cerere.
Ca sa fiu mai explicit, dau un exemplu. Sa zicem ca exista o necesitate si o dorinta puternica a omului de a bea bere. Daca ar fi 100 Euro litrul de bere, necesitatea ar ramane nesatisfacuta, adica nu s-ar transforma in cerere. Cel mult cativa exotici, cu mari sacrificii vor bea bere din cand in cand, iar oferta se va adapta acestei cereri reduse. In mod natural, berea nu are cum sa coste 100 Euro litrul, apare concurenta, pretul scade, cererea se dezvolta, oferta tine pasul cu cererea, preturile la bere scad pe zi ce trece(pana la limita rentabilitatii), si toata lumea e multumita.
Aceasta e o piata normala, unde functioneaza concurenta si preturile scad. Ati auzit sau ati citit pe undeva de un producator de bere care sa se laude si s ameninte cu o iminenta scumpire a berii pana la preturi astronomice? Ar trebui sa fie nebun.
Cu totul altfel se intampla pe piata imobiliaa, si asta dintr-un motiv foarte simplu, lipsa concurentei
Preturile si tendinta de crestere par a fi mai degraba datorate unei intelegerei intre ofertanti decat unui mecanism concurential real. Se pare ca aceasta tendinta de monopol, este tolerata si poate incurajata de administratie, dintr-un motiv foarte simplu: centralizarea spagii. Pentru a elibera o autorizatie de constructie unui "dezvoltator" care investeste 100. 000. 000 Euro intr-un proiect sau pentru a elibera o autorizatie unei babe chioare care vrea sa-si faca un cotet de gaini in fundul curtii, se cer cam aceleasi acte administrative, asa ca babei nu i se da autoriztie, i se da "dezvoltatorului".
Sa va spun un secret, lucrurile astea se negociaza la procent din valoarea estimata a proiectului.
Asta creeaza conditii ideale de formarea intelegerilor intre cativa mari dezvoltatori. Ati auzit vreodata de un atac mediatic al unui ofertant impotriva altuia?
Si-a laudat careva marfa spunand ca e mai buna sau mai ieftina decat a concurentei? Nicidecum.
Dusmanul comun e cumparatorul, care e santajat cu "iminenta scumpire" si cu lipsa ofertei.

Anonim spunea...

MANOLE ITI MULTUMESC FFFOARTE MULT PENTRU SFATUL PE CARE MI L-AI DAT INTR-UN POST DE-AL TAU IN CARE VORBEAI DE CUM SA CUMPARAM (NEGOCIEM) UN APARTAMENT...VREAU SA-TI SPUN CA DE CIND AM VAZUT POSTUL,A DOUA ZI L-AM PUS IN PRACTICA,SI PRECUM EU CAUTAM SA CUMPAR UN APARTAMENT IN CRAIOVA DE LA INCEPUTUL ANULUI,AM RECONTACTAT SI AM LASAT CARTEA DE VISITA LA PERSOANELE LA CARE AM FOST SA VIZIONEZ APARTAMENTELE CAM DE LA INCEPUTUL ANULUI.LE-AM LASAT CARTEA DE VIZITA SI LE-AM EXPLICAT CARE ESTE SITUATIA CA BANCA IN FUNCTIE DE SALARIUL MEU SI SOTIEI MELE NU IMI OFERA MAI MULT DE 48000 EURO.NU AU TRECUT DOUA SAPTAMINI SI.....SURPRIZA.....AM FOST CHEMAT DE O PERSOANA CARE SE CHINUIA SA-SI VINDA ,,VAGONUL DECOMANDAT CU 3 CAMERE DE 70mp PE CALEA BUCURESTI'' LA 63000EURO DE LA INCEPUTUL ANULUI SI CARE A CEDAT SI MI L-A DAT LA 48000!!!!! NU STIU,POATE IN BUCURESTI ESTE ALTA SITUATIE DAR VA DAU CUVINTUL DE ONOARE,NU MI-A VENIT SA CRED CA AM REUSIT !!!!!!!! MANOLE MULTUMESC,MULTUMESC DE 10000000000000 DE ORI. PRACTIC EU ,PERSOANELOR LE-AM SPUS DOAR ADEVARUL PE CARE L-AM JUSTIFICAT CU HIRTIILE DE LA BANCA..... INSISTATI FRATILOR ....NU ARUNCATI BANII CA DISPERATII !!!!! BRAVO MANOLO !!!!!

Anonim spunea...

cuvantul de onoare al unui anonim...da-ne adresa exacta a apartamentului si numele tau, sa verificam. pare neverosimil.

Anonim spunea...

Manole, tu stergi din comentarii? era unu' de la un "economist". ce m-am mai ras...

Anonim spunea...

scuze, respectivul comentariu era ultimul la articolul "Imobiliarele, cele mai sigure investitii?" si nu aici.

Anonim spunea...

@sima....ai zis adresa si numele? ....tu le-ai da pe ale tale pe net ??....Pot sa-ti dau decit un indiciu. cauta pe museimobiliare.ro-craiova- de la inceputul anului si da telefon la toate adresele private,nu la imputiti aia de la agentii...dar cred ca nu o sa ai sanse.....eu am transpirat 70 camasi de la inceputul anului pina in prezent salvind in computer si la imprimanta toate anunturile care ma interesau.Pot sa-ti spun din aceasta experienta ca din toate anunturile salvate de la inceputul anului s-a vindut mai nimic. predomina anunturile agentiilor care se repeta ciclic fara nici-o vinzare.

Manole spunea...

ANONIM: bravo! Dar pentru a-i convinge şi pe ceilalţi dă şi tu un nume, ceva...

PS. să-l stăpâneşti sănătos!

Manole spunea...

@monique: am vazut acum ce a postat economistul. Să-l lăsăm şi pe el să trăiască. Până acum nu am şters nici un comentariu, deşi am fost tentat la un moment să le şterg pe unele în care se vorbea cu "idiot" şi "hahahah". Dar sunt bune şi alea, că se vede ce gândeşte lumea despre acest blog, de bine sau de rău. Sper să nu apară şi comentarii cu injurii murdare, că pe alea chiar o să le şterg.

Anonim spunea...

Nu mai luati credite in Euro daca sunteti platiti in lei.

http://business.rol.ro/content/view/51352/4/

Anonim spunea...

anonim, "decat un indiciu" ce l-ai dat, precum si restul scriiturii ma face sa inteleg ca ai incercat si tu o manipulare, in sens invers. ca tot e subiectul articolului "o mizerabila manipulare...".

Anonim spunea...

AU PLECAT INVESTITORII CU COADA INTRE PICIOARE SI CU EUROI IN BUZUNAR: ROMANIA....O DELUZIE !!!!!!HA HA HA 1€=3,3592RON .....MANOLE!!!! CE SE-NTIMPLA !!!!!

Anonim spunea...

@monique

Poate n-ai citit bine, dar ce am postat acolo e un citat de pe un forum al Ev Zilei privitor la manipularea prin presa.

Si pe mine m-a amuzat tocmai de aceea l-am postat. Ar fi de ras daca n-ar fi de plans. Manipularea prin presa din ultimii 3-4 ani care a dus la unflarea artificiala a imobiliarelor va lasa multa lume cu buza unflata. Sper sa nu fie asa.

Acel mesaj mi s-a parut ca sugereaza "o lupta" a cumparatorilor cu aceeasi arma pe care o folosesc vanzatorii si anume manipularea prin presa.

@Manole
O sa incerc sa traiesc si daca o sa-mi stergi postarile. Oricum felicitari pentru acest blog. E destul de bun.

Anonim spunea...

Astazi am gasit pe forumul din Evenimentul Zilei un comentariu ca raspuns la un articol manipulator "70.000 Euro o garsoniera la periferie (Bucuresti)"

Iata mesajul cititorului:


SOLUTIA MEA
Sile (s.....i@yahoo.com), 2007-09-12 05:06:37
Oare cine mai pune botul la astfel de vrajeli de articole comandate si platite de agentiile imobiliare?
Astia chiar ne iau de fraieri oameni buni. Nu va mai lasati pacaliti. E timpul sa facem ceva, altfel vor continua sa-si bata joc de noi.

PROPUNEREA MEA
Haideti sa postam fiecare cate 10 (sau mai multe, depinde numai de imaginatia si timpul dvs.) anunturi imobiliare false (cu chilipiruri, ca sa-i atraga precum mustele la kk), sa se apuce sa caute, sa sune disperati aiurea, sa vada si ei cum e sa fii dezinformat, manipulat, dus de nas, prostit in fata, tzepuit etc. Puneti in anunt numere de telefon de la gari, autogari, diverse institutii unde de regula suna ocupat, sau pur si simplu numere ale unor telefoane publice unde nu raspunde nimeni. Dati adrese fictive, nume fictive, totul sa fie o aiureala, asa cum fac si ei. Faceti asta periodic, veniti cu noi "oferte" umpleti internetul de bazaconii, punetii sa munceasca aiurea. Daca tot pretind comisioanele alea nesimtite, atunci macar sa transpire serios.

Daca cel putin 100 de persoane vor face lucrul asta, macar odata pe luna, va asigur ca in maximum jumatate de an vom scapa de toata isteria asta imobiliara, cu cresteri aberante de preturi dictate de samsarii imobiliari.

Bineinteles ca samsarii vor critica propunerea asta. Au si motive, sunt in joc enorm de multi bani. Iar ei sunt fara mila cand e vorba de bani.

Spor la anunturi oameni buni!

Anonim spunea...

@monique

Am postat din nou mesajul mai sus. Mi se pare mai potrivit aici...

Manole spunea...

economistul: nu te şterg, dar încearcă să nu mai postezi de mai multe ori aceeaşi idee... întrucât pe blogul ăsta vin numai oameni inteligenţi cred că s-a prins mesajul :)

Anonim spunea...

@manole

La un credit de 100.000 EUR pe 25 ani, platesti in total 230.000 EUR; pe 30 ani, 264.000 EUR.

Cu alte cuvinte, banca iti ia dobanda de 1.5 ori suma imprumutata...

Nu e o bucurie sa faci un credit pe atatia ani si d-aia trebuie sa te gandesti de 2 ori inainte de acest pas.

@economistul

Tare solutia cititorului. Asa le-as face si eu: apai dc e vorba de manipulare, manipulare sa fie.

Anonim spunea...

"Anonim said...
AU PLECAT INVESTITORII CU COADA INTRE PICIOARE SI CU EUROI IN BUZUNAR: ROMANIA....O DELUZIE !!!!!!HA HA HA 1€=3,3592RON .....MANOLE!!!! CE SE-NTIMPLA !!!!! "

Comentariul meu la zisele anonimului
Se intampla ceea ce va tot spun cu insistenta, de nu stiu cata vreme pe blog, fiind si injurat de unii pentru asta.
Se crapa tot felul de baloane, Romania e lovita mai greu de criza imobiliar- financiara decat alte piete emergente, datorita :
-pretului exagerat al imobileleor
-supraevaluarii leului
-exploziei credititelor imobiliare
-deficitelor mari ale balantei de plati externe si de cont curent
-supraincalzirii inconstiente a economiei.
-manipularii iresponsabile de catre mass media, atat in domeniul imobiliar, cat si in cel financiar.
-ciudatei inculturi economice a romanilor, probabil datorata invatamantului liceal.

Astazi piata valutara a avut doua ciudatenii de rau augur:
-nu respecta variatia ciclica saptamanala a cursului, de obicei vinerea euro scade putin datorita vanzarilor de catre persoane fizice.
-nu respecta corelatia cu indicii bursieri. De obicei, cand indicii cresc, adica cand bursa este "verde", leul se intareste, iar cand bursa scade, leul scade si el. Astazi indicii bursieri au scazut foarte putin, practic variatia a fost zero, dar leul a cazut drastic nu numai fata de euro, dar chiar si fata de dolar(asta inseamna de fapt ca scade mai repede decat dolarul)

Datorita acestui complex de imprejurari, cred ca spre deosebire de alte economii europene, in Romania, caderea pietei imobiliare va fi brusca, si nu se va regla sau controla prin propriile ei mecanisme, va fi efectiv doborata din exterior, datorita evolutiilor de pe piata valutara si de capital.

Anonim spunea...

Manole, uite o propunere interesanta

http://blog.tmctv.ro/2007/09/13/frenezia-la-brat-cu-donald-trump/

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
cezar spunea...

Nu stiu cum stau lucrurile la redactia Evenimentului Zilei, banuiesc ca erare humanum est (sunt oameni platiti cum se stie, care-si fac treaba cum stiu/pot ei mai bine), insa substanta ramane valoarea informatiei respectivului articol.
Chiria pentru o garsoneira, 2 cam, hala in West Park etc. depinde de multi factori, care fac insuficiente cifre gen 250, 350, 850. Durata, declararea la fisc a chiriei, chirias spalat sau nu.
Eu ma inchiriat garsoniere cu rabat de 30 la suta din pretul pe care puteams a-l obtin numai pentru satisfacerea ultimului criteriu. In situatia in care aveam nevoie de toti banii posibili, imi asumam riscurile de rigoare si obtineam suma amxima. Ca in viata, si banii astia au numeroase fatete, pur si simplu lucrurile nu pot fi expediat rostind cifre. Desigur, daca ii ai. Banii, I mean.
Revenind la concret, in ferentari/sos. salaj, dar nu spre prelungirea ferentari, rahova proasta (partea stanga cum vii dinspre unirii) - 250 euro. Prelungirea ferentari - sub 250, dar nu am practicat nicoadata.
Rahova 'buna', sebastian, 13 septembrie 'prost' - sub 300 euro nu inchiriezi nici gars. sup. utila 25 mp. Daramite 36, cat e standard.
Nu trec in Dr. Taberei, pentru ca imi ia juma de ora sa epuizez. Sper sa se inteelaga, totusi, ca cifrele variaza foarte mult, iar in viata, cererea se intelege cu oferta. Ma refer la realitati, nu la bloguri sau dorinte fierbinti ale bloggerilor. Din alea avem toti, dar d-aia suntem barbati (chipurile) sa facem distinctia intre dointa si realitate.

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?